Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov."

Transkript

1 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG VALLENTUNA TELEFON VX FAX kommun@vallentuna.se Kommunstyrelsen Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov. Komplettering av särskilt viktiga uppdrag enligt kommunstyrelsens arbetsutskotts protokoll 17 maj 2001, 90. Allmänt Den omtalade elevpuckeln har nu nått gymnasiet och det blir i fortsättningen konkurrens om platserna på vår gymnasieskola i Vallentuna. De närmsta sju åren ökar behovet av studieplatser med 30 % enligt befolkningsprognos 02A. Samtidigt ser vi en tendens till att fler gymnasister behöver ett år på gymnasiets individuella program p.g.a. bristande grundskolekompetens, alternativt otillräckliga betyg, för att bli antagen på program med högre betygskrav. Dessa elever förlänger sin gymnasietid med ett år. För att kunna erbjuda gymnasieplats till alla Vallentunaungdomar måste en större andel än i dag välja att studera på en fristående eller kommunal gymnasieskola utanför kommunen. Detta under förutsättning att Vallentuna gymnasium ej bygger ut eller bygger om nuvarande lokaler. Svar på kommunstyrelsens frågor till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden: A. Beräknat tillkommande lokalbehov för gymnasiet För att under perioden kunna ta emot ytterligare 200 elever behöver Vallentuna gymnasium utöka sina lokaler med 1200 kvm. Av dessa kan 800 kvm tillskapas genom en ombyggnad av nuvarande bygglokaler. Resterande 400 kvm skulle kunna hyras in av Bricad Fastighets AB i Tellusområdet. Investeringskostnaden är beräknad till cirka 20 mkr och tillkommande driftskostnader uppskattas till cirka 1,0 mkr per år. B. Alternativ till utbyggnad av Vallentuna gymnasium 1. Våra egna ungdomar tar alla platser på Vallentuna gymnasium och en större andel hänvisas till gymnasieskolor utanför kommunen Konsekvenser: Vallentuna gymnasium kommer inte att kunna erbjuda platser till exempelvis Täby- och Danderydsungdomar. Attraktionskraften hos vårt gymnasium minskar sannolikt bland ortens studerande. En betyd- 1 (1)

2 ligt större andel av Vallentunas gymnasister hänvisas till annan kommun eller fristående gymnasieskolor. 2. Förlängd skoldag Till viss del kan lokalbristen mildras genom att arbetsdagen förlängs. Detta löser däremot inte problemet med matsal och bibliotek som kräver större kapacitet. Även med förlängd skoldag blir trycket på lokalerna stort mitt på dagen och kvällsundervisning vet vi ratas av eleverna - Stockholm hade endast 30 sökande till alternativet kvällsgymnasium hösten Konsekvenser: Sämre arbetstider för elever och lärare. Fortsatt brist på studierum för enskilt arbete och trångt i bibliotek, matsal. Kommunanställda utestängs från gymnasiets matsal. 3. Paviljonger Paviljonger hyrs och ställs ut på gymnasiet. Fler elever kan tas emot men fortfarande saknas kapacitet till matsal och bibliotek Lösningen är dyr och skjuter bara tillfälligt upp en nödvändig investering. Antalet gymnasieungdomar kommer fortsatt att ligga på en hög nivå och med kommunens tillväxt kommer efterfrågan på gymnasieplatser inte att minska under överblickbar tid. Konsekvens: Hyreskostnad för paviljonger om 1800 m 2 är ca 2-3 mkr/år. 4. Hyra och bygga om Ett alternativ är fortfarande ombyggnad. På sikt kommer det att behövas större kapacitet för gymnasiestudier i kommunen, eftersom elevunderlaget ökar kraftigt och en stor del av ungdomarna föredrar att slippa resa för att komma till ett gymnasium. Genom att låta yrkesprogrammen hyra in sig i Telluslokalerna bakom gymnasiet, skulle vi kunna frigöra bl.a. nuvarande bygglokaler för åk 1 och omvandla verkstadsytor till teorisalar. Med denna rockad skulle gymnasiet kunna ta emot ytterligare 100 elever. Kostnaderna för interkommunala ersättningar hålls nere och intäkterna från andra kommuner ökar. Konsekvenser: 20 mkr i investeringsmedel för omvandling och ombyggnad av nuvarande bygglokaler. Minskade kostnader för interkommunala ersättningar när ytterligare 100 elever kan tas emot, 8,5 mkr/år.. Ökade hyreskostnader för yrkesprogrammen i inhyrda lokaler, ca 300 tkr/år. Fortfarande saknas då kapacitet vad gäller matsal och bibliotek. 2 (1)

3 Elevstatistik och kostnader 2001 Under 2001 ökade elevantalet i Vallentuna gymnasium med 25 elever och totalt ökade antalet elever från Vallentuna i gymnasieskola med 78 elever, totalt en kostnadsökning med cirka kr. Mätdatum 15 september Utfall HT- 00 Utfall HT- 01 Differens antal Kostnadsökning/minskad intäkt 2001 Elever i Vallentuna gymnasium ca 500 tkr Varav från Vallentuna Varav från andra kommuner ca tkr Elever från Vallentuna i andra kommuner/friskolor Totalt elever från Vallentuna i gymnasieutbildning Varav andel av år i befolkningsprognos 00B i PLU ca tkr % 80 % + 6 %- enheter Total kostnadsökning ca tkr Den totala kostnaden för Vallentuna gymnasium var kronor inklusive lokalkostnader 2001, i genomsnitt per elev och år. Interkommunala ersättningar 2001 I interkommunala ersättningar har vi betalat i genomsnitt kr/elev till 32 olika kommuner, kr/elev till 14 landstingsägda skolor och tkr/elev till 20 olika fristående gymnasieskolor, per elev och år. 27 % av dessa elever går på program som finns i Vallentuna men av dessa går 71 % inom nordostsektorn eller på fristående gymnasieskola. Återstår 8 % av 426 elever som vi skulle kunna hålla kvar på hemorten om det inte var fritt val. Totalkostnaden för interkommunala ersättningar år 2001 var 35 mkr. Elevprognos Enligt befolkningsprognos 01A passerar vi 700 elever i Vallentuna gymnasium under nästa planeringsperiod (2004) och redan 2006 är behovet 800 studieplatser på Vallentuna gymnasium, för att eventuellt plana ut med 900 år Gymnasiet är byggt för cirka 650 studerande och så många studerande finns redan nu. Befolkningsprognosen 2001 prognostiserade att ungdomarna i gymnasieålder från Vallentuna skulle öka med 15 personer utfallet blev 56 och ökningen av antal elever från Vallentuna som går i gymnasieskola blev 75 elever från höstterminen 2000 till höstterminen (1)

4 Utan lokalbegränsningar skulle Vallentuna gymnasium, allt annat lika, växa enligt följande: 700 elever år elever år elever år 2006 Med nuvarande lokalbegränsningar kommer effekten av uteblivna intäkter och ökade kostnader för interkommunala ersättningar bli: År Antal elever Om Vallentunaelever hade fyllt hela gymnasiet Med oförändrat antal elever från andra kommuner Uteblivna intäkter Ökade kostnader Intäkter Ökade kostnader ,1 mkr 5,1 mkr mkr 2 mkr 9,5 mkr mkr 6,3 mkr 13,8 mkr Total nettoökning för 24,4 mkr 28,4 mkr Vallentuna gymnasium erbjuder i dag 6 av 17 nationella program och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden planerar för närvarande ingen utökning av programutbudet. Gymnasiet har i dag inga möjligheter att utöka dessa program genom att starta ytterligare grupper, eftersom lokalerna inte medger fler paralleller. Konsekvenser av elevökningen på gymnasiet Redan i dag avvisar Vallentuna gymnasium sökande p.g.a. platsbrist. Det går i första hand ut över våra sökande från annan kommun som bara kan tas emot i mån av plats, men innebär också att färre av våra egna i dag kan tas emot på exempelvis El-, Bygg- och Handelsprogrammen. Vi går också miste om intäkter från andra kommuner. Att inte bygga ut leder med säkerhet till att det individuella programmet - IV växer ännu mer. Kan vi inte starta fler undervisningsgrupper drabbar det IVeleverna som får svårare att komma in på de nationella programmen. Detta i sig är fördyrande för gymnasiet, eftersom studietiden för IV-eleverna förlängs med ett eller flera år. En annan, svårmätbar konsekvens av att vi inte kan anpassa undervisningsgrupperna efter elevernas förstahandsval, är att fler elever hamnar på program de egentligen inte passar för, alternativt inte är motiverade för. Anledningen 4 (1)

5 är att många elever från Vallentuna prioriterar att få studera på hemorten och då hellre byter program än byter till en skola där det önskade utbudet finns. Sannolikt får detta till följd att fler elever avbryter sina studier med ökade kostnader för kommunen som resultat. Nybyggnation, arbetsmarknad och inflyttning kan förändra bilden men också inställningen till friskolor och vad som händer i våra grannkommuner och framförallt Stockholm. Tillkommer inga nya gymnasier i Täby och Danderyd så är det mycket troligt att fler Vallentunastudenter väljer att stanna hemma eller inte blir mottagna i andra kommuner och då efterfrågar plats på hemorten. Vi är ännu långt från en gemensam gymnasieregion och det innebär att kommunen måste ta emot de egna ungdomarna innan man plockar in elever utifrån. Etablering av fristående gymnasieskolor Etableringen av nya fristående gymnasieskolor har ännu bara marginellt påverkat Vallentunas sökandeström. Visserligen har andelen ökat till 9 % av antalet nya sökande ht 2001 men konkurrensen om platserna, liksom den begränsade efterfrågan från våra studerande, gör förmodligen att andelen högst kommer upp i 15 % fram till Intresset från fristående gymnasieskolor att etablera sig i Vallentuna är svalt och förutsätter att lämpliga lokaler finns. I grannkommunen Täby finns endast en fristående gymnasieskola Mediagymnasiet. Den stora mängden fristående gymnasieskolor har etablerats i Stockholm där elevunderlaget är stort och läget centralt. Ytterligare ett kommunalt gymnasium? Vallentuna kommun har i dag långtifrån det elevunderlag som krävs för att kunna etablera en andra gymnasieskola. Vi har i dag 976 Vallentunaungdomar i gymnasiestudier och 555 av dessa går på Vallentuna gymnasium beräknas 1412 ungdomar finnas i gymnasiestudier. Cirka 800 av dessa kommer att efterfråga en plats på Vallentuna gymnasium. Hösten 2001 var 47 % av Vallentunas årskurs 9-elever försthandssökande till Vallentuna gymnasium, enligt statistik från intagningskansliet. Nordostsektorns gymnasieskolor Vår grannkommun Täby har samma problem som vi när det gäller tillgången på gymnasieplatser de närmaste åren. Däremot är inte elevutvecklingen på grundskolesidan jämförbar med den i vår kommun. Det skulle kanske löna sig att politiskt diskutera ett samarbete när det gäller skollokaler. Om Täby 5 (1)

6 frigör en grundskola som kan användas som gymnasieskola kan Vallentuna erbjuda fler Täbyelever plats på vårt gymnasium. Gymnasiecheferna i NOS har tittat på framtida scenarier för sektorn vad gäller tillgången på gymnasieplatser år Prognostiserat behov i NOS Prognostiserad tillgång inkl. tillbyggnad i Täby Prognostiserad ökning av studieplatserna på fristående gymnasieskolor 6225 gymnasieplatser 5700 gymnasieplatser +600 gymnasieplatser Enligt denna prognos skulle kommunerna i sektorn klara att hantera den puckel som nu går genom gymnasieskolan. Beräkningen tar dock ingen hänsyn till att en stor del av gymnasieplatserna finns i Österåker och därmed inte är intressanta för studerande från t.ex. Vallentuna. Om gymnasieplatserna skulle räcka, betyder det för den skull inte att våra ungdomar får sina önskemål om gymnasieskola tillgodosedda. En avsevärt större grupp av de gymnasiestuderande skulle tvingas hålla till godo med sina andra- och tredjehandsval. Dessutom får en betydligt större grupp än i dag finna sig i att studera på gymnasieskolor i grannkommunerna. Frågan är kanske inte om och när en andra gymnasieskola ska byggas i Vallentuna, utan snarare: Var ska nästa gymnasieskola i nordostsektorn byggas? Roland Beijer Utbildnings- och arbetsmarknadschef Anna Liss-Daniels Administrativ chef 6 (1)

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015

Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng för språkintroduktion 2015 VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-03-05 DNR KS 2015.133 ANDREAS FORSLUND SID 1/2 KOMMUNCONTROLLER ANDREAS.FORSLUND@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Gymnasieskolpeng

Läs mer

Långsiktigt programutbud vid Tyresö gymnasium från och med läsåret 2016/17

Långsiktigt programutbud vid Tyresö gymnasium från och med läsåret 2016/17 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2015-05-12 Utvecklingsförvaltningen 1 (10) Diarienummer 2014/GAN 0064 44 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Långsiktigt programutbud vid Tyresö gymnasium från och med läsåret

Läs mer

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Innehåll. Protokoll 2016-01-11 2 av 2. 2 Detaljbudget 2016. 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav. 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande Protokoll 2 av 2 Innehåll 1 Protokolljusterare och fastställande av föredragningslista 3 2 Detaljbudget 2016 4 3 Konsekvensanalys avseende besparingskrav 5 4 Konsekvensanalys avseende flyktingmottagande

Läs mer

Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 1 september kl. 19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård

Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 1 september kl. 19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Utbildningsnämnden 2005-09-01 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Angarnsrummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 1 september kl. 19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare

Läs mer

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort.

Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Barn- och ungdomsförvaltningen Datum: 2015-10-12 Barn- och ungdomsnämnden Handläggare: Margareta Arvidsson Direktnr: Beteckning: Dnr 2012.335 BUN Utredning för antal högstadier i Alingsås centralort. Bakgrund

Läs mer

Strukturförändring Kungsängsskolan

Strukturförändring Kungsängsskolan TJÄNSTESKRIVELSE 1(9) 2012-04-01 BUN-387/2012 610 Handläggare, titel, telefon Peter Tellman, programsekreterare 011-15 77 73 Barbro Vallhagen, programsekreterare 011-15 18 12 Barn- och ungdomsnämnden Strukturförändring

Läs mer

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun Revisionsrapport Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten Botkyrka kommun Henrik Fagerlind Sofia Regnell Marta Rivelis Innehåll 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021

Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Tjänsteskrivelse 1 (6) Datum Diarienummer 2015-09-23 BIN 2015/804 Administrativ chef Calle Karlsson 0410-73 39 35 calle.karlsson@trelleborg.se Investeringsplan bildningsnämnden 2017-2021 Bakgrund Den 22

Läs mer

Etablering av friskola i Vallentuna kommun

Etablering av friskola i Vallentuna kommun 07-11-14 Etablering av friskola i Vallentuna kommun Policy Ett valbart utbud av skolverksamhet av hög kvalité för barn och ungdomar är en viktig service till kommunens invånare. Utbudet skapas genom en

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2011-05-18 1(10) Plats och tid Öckerösalen, kommunhuset Öckerö, klockan 16.30 19.55 Beslutande Ledamöter Kerstin Torsede (FP), ordförande Mia Thylander (M), Lars

Läs mer

PROTOKOLL. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 1999-06-08

PROTOKOLL. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 1999-06-08 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 1999-06-08 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Granbyrummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 7 oktober 2003 kl 19.00 Förvaltningschef

Läs mer

Älvstranden Bildningscentrum

Älvstranden Bildningscentrum Älvstranden Bildningscentrum Bildningsbegreppet "Medan utbildningens mål är en bestämd och begränsad yrkeskompetens, syftar bildning till en omvandling av hela människan. Utbildningen har enbart sina yttre

Läs mer

Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning

Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE. Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Dnr KS.2009.200 2009-06-02 YTTRANDE Utskottet för gymnasie- och vuxenutbildning Yttrande över ansökan från Nordens Teknikerinstitut AB om statlig tillsyn och rätt till bidrag rörande utökning av fristående

Läs mer

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd

Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012. Barn- och utbildningsnämnd Kvartalsrapport 3 med prognos. September 2012 Barn- och utbildningsnämnd Innehållsförteckning 1 Verksamheten till och med september... 3 2 Det ekonomiska utfallet till och med september... 3 2.1 Åtgärder

Läs mer

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15.

Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15. Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Betygsstatistik för årskurs 9 Läsåret 2014/15 Sammanfattning av betygsresultat för elever i årskurs 9 läsåret 2014/15. Upplands Väsby kommun Utbildningskontoret Gunnar Högberg 2015-10-12 Betygsstatistik

Läs mer

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow

Tjänsteutlåtande 2011-05-06. DANDERYDS KOMMUN Kommunledningskontoret Cecilia von Sydow 1(5) KS 2009/0115 Programarbete avseende investering gällande Skogsgläntans förskola, Fastigheten Djursholm 2:371 Sammanfattning Fastighetsnämnden har i beslut april 2011 föreslagit kommunstyrelsen att

Läs mer

Jämtlands Gymnasieförbund

Jämtlands Gymnasieförbund Jämtlands Gymnasieförbund Delårsrapport april 2012 Dnr 52-2012 Mikael Cederberg Thomas Nilsson Innehållsförteckning 1. Verksamheten januari - april... 3 1.1. Allmänt... 3 1.2. Antagning höstterminen 2012...

Läs mer

Hyra av skolpaviljong till Vistaskolan

Hyra av skolpaviljong till Vistaskolan KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-12-17 KS-2013/1568.252 1 (3) HANDLÄGGARE Söderquist, Mari 08-535 364 97 Mari.Soderquist@huddinge.se Kommunstyrelsen Hyra av skolpaviljong

Läs mer

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1998-10-27 1(17) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1998-10-27 1(17) BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden AB VALLENTUNA KOMMUN Utbildnings- och arbetsmarknads 1998-10-27 1(17) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Team-Works lokaler,

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 12 (15) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-03-30 30 Reviderad plan för utbildning på introduktionsprogram (UN 2015.101) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå

Läs mer

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1999-01-12 1(17) BEVIS. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

PROTOKOLL VALLENTUNA KOMMUN 1999-01-12 1(17) BEVIS. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. AB VALLENTUNA KOMMUN Utbildnings- och arbetsmarknads 1999-01-12 1(17) BEVIS Organ Justeringen har tillkännagivits genom anslag Utbildnings- och arbetsmarknads 2 (17) Innehållsförteckning: Sid Konstituering

Läs mer

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017

Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola. Styrprocessen 2017 Behovsanalys för verksamhetsområde 6 Gymnasieskola Styrprocessen 2017 Tyresö kommun / 2016-03-10 2 (15) Innehållsförteckning 1 Behovsanalys för verksamhetsområde Gymnasieskola... 3 1.1 Slutsatser - Samlad

Läs mer

Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö-Bräcke skolområde

Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö-Bräcke skolområde Utredning: Framtida skolorganisation i Gällö- skolområde 1.1. Bakgrund Under 01 föddes 45 barn i hela kommun. Fram till 1 maj 013 har det fötts 15 barn i hela kommunen. 1 Till detta kommer givetvis en

Läs mer

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015

Månadsrapport. Bildningsförvaltningen. Mars 2015 Månadsrapport Bildningsförvaltningen Mars 2015 1. Budgetuppföljning och prognos per nämnd Bildningsförvaltningen Sammantagen prognos bildningsförvaltningen Bildningsförvaltningens prognos vid årets slut

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2014-2016 2014 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2014-2016 Innehållsförteckning Nämndens verksamhetsplan... 3 Nämndens uppgift... 4 Förutsättningar... 5 Kommunens mål under treårsperioden... 6 Kund/invånare...

Läs mer

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98

Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret. Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019. Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 Barn- och skolnämnd Lunds stad Skolkontoret Områdeslokalplan för Järnåkra-Klostergården 2015 2019 Enligt BSN Lunds stad beslut 2014-11-19 98 2 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Områdets avgränsning

Läs mer

Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall

Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall Revisionsrapport* Granskning av budgetuppföljning, prognos utfall Täby kommun September 2007 Peter Sundström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...4 3 Granskning av

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (14)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (14) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 7 (14) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2014-11-26 75 Informationsärende: Betygsresultat Vt-14 (UN 2014.084) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 30 januari 2001 kl 19.00 20.50

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 30 januari 2001 kl 19.00 20.50 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 30 januari 2001 kl 19.00 20.50 Lars Rundgren

Läs mer

Kerstin Sundén Bergqvist. Bildningsnämndens kansli. Gun-Britt Granholm

Kerstin Sundén Bergqvist. Bildningsnämndens kansli. Gun-Britt Granholm 1 (19) Plats och tid Kommunkontoret Sunne kl 09.00-12.25 Paragrafer Beslutande Lena Gynnemo (C) ordförande Ida Nilsson ( C) 1:e v.ordförande Ulf Björkudd Egegren (C) Camilla Forslund (C) Anna Greta O Berggren

Läs mer

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.

Bilaga 3. Verksamhet i samverkan. http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3. 1(7) Bilaga 3 Verksamhet i samverkan http://rkdhs-kom/yta/a_2014_06/anskningshandlingar mm/194 säffle/överenskommelse/bilaga 3.docx SÄFFLE KOMMUN Postadress Säffle kommun 661 80 Säffle Besöksadress Kanaltorget

Läs mer

Skolor i Trelleborgs kommun

Skolor i Trelleborgs kommun 1(9) I MALMÖ AB Skolor i Trelleborgs kommun Del 3, fakta och förslag till strategi 2015-2021 Pilevallskolan nybyggnad hus D 15 09 23 Lars Karud, arkitekt SAR/MSA 2(9) I MALMÖ AB Kommunal grundskola idag

Läs mer

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010

Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 1(6) Redovisning av uppdrag lämnade till förvaltning, gymnasiechef eller administration av gymnasienämnden 2010 Gymnasienämnd 2010-01-21. 1 1:1 Att uppdra åt gymnasiechefen att utreda om 1 andra stycket

Läs mer

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag

Anslag / Bevis Justeringen har tillkännagetts genom anslag ARVIDSJAURS KOMMUN DELEGERINGSBESLUT Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens utbildnings- och näringslivsutskott 2010-05-31 23 Plats och tid Förvaltningsbyggnaden Arvidsjaur klockan

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning år 2010 för fristående. gymnasieskolor och gymnasieverksamhet inom Utbildning Silverdal

Barn- och utbildningskontoret. Kvalitetsredovisning år 2010 för fristående. gymnasieskolor och gymnasieverksamhet inom Utbildning Silverdal SOLLENTUNA KOMMUN Barn- och utbildningskontoret Tjänsteutlåtande 2010-11-16 Susanne Lager Sidan 1 av 1 Dnr 2010/81 GVN. Gymnasie-och vuxenutbildningsnämnden Kvalitetsredovisning år 2010 för fristående

Läs mer

Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba. 2 Svar på motion (M) - Inrätta pris för årets pedagog/arbetslag

Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba. 2 Svar på motion (M) - Inrätta pris för årets pedagog/arbetslag KALLELSE/FÖREDRAGNINGSLISTA 1 [1] Utbildningsnämnden 20-08-19 Tid 20-08-29, Kl 18:00 17:30 18:00 fika och gruppmöten för nämnden Plats Xenter, Utbildningsvägen 3, Tumba Ärenden Justering 1 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP)

Honore Lulendo (S) 18-29 Lisbeth Larsson (S) Thomas Lundberg (MP) KUNGSBACKA KOMMUN Nämnden för Gymnasie & Vuenutbildning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum Plats och tid sammanträde /Kompetenscentrum/ Klockan 17:00-20:30 ande Övriga närvarande Ledamöter Ulrika Landergren (L),

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M)

Diarienr. 1. Val av justerare Helen Billström (M) KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-04-19 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-04-26 klockan 17:00 /Yrkeshögskolan/ Ärende Tid Diarienr Förslag 1. Val av justerare Helen Billström

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-02-24 20 Gymnasieutbildning utomlands (UN 2016.007) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april

Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april 2010-03-30 Diarienummer Kommunledningskontoret Tomas Nilsson Ekonomichef BILAGA Kommunfullmäktige Tilläggsbudget 2010 - bilaga förslag till KS 6 april En satsning på att utveckla verksamhet och förvaltning

Läs mer

Laxå 2020. Ett projekt för hållbar ekonomi och verksamhet. Nulägesbeskrivning och prognos för år 2020

Laxå 2020. Ett projekt för hållbar ekonomi och verksamhet. Nulägesbeskrivning och prognos för år 2020 2020 Ett projekt för hållbar ekonomi och verksamhet Nulägesbeskrivning och prognos för år 2020 1 1950 1953 1956 1959 1962 1965 1968 1971 1974 1977 1980 1983 1986 1989 1992 1995 1998 2001 2004 2007 2010

Läs mer

VÄNGE HAR VI VALT...

VÄNGE HAR VI VALT... VÄNGE HAR VI VALT... Vi möter kraven i nya lärar-reformen med de resurser som finns idag! Vi kan möta besparingskraven med effektiviseringar/förändringar inom nuvarande organisation! Föräldrar och barn

Läs mer

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019

Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 1 Bildningsnämnden Budget 2016 2017 med plan för 2018 2019 Nämndens prioriterade frågor och utmaningar 2016 2017 Bildningsnämndens prioriterade frågor och utmaningar för gymnasieskolan, vuxenutbildningen

Läs mer

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015

Månadsrapport. Socialförvaltningen Juli 2015 Månadsrapport Socialförvaltningen Juli 2015 Innehållsförteckning 1 Budgetuppföljning och prognos per nämnd... 3 1.1 Genomförda och planerade åtgärder som är inräknade i prognosen samt ekonomisk effekt...

Läs mer

Vallentuna Teamwork, Fabriksvägen 1C, Vallentuna tisdagen den 8 april 2003 kl 19.00 21.55

Vallentuna Teamwork, Fabriksvägen 1C, Vallentuna tisdagen den 8 april 2003 kl 19.00 21.55 Utbildnings- och arbetsmarknads 8 april 2003 Plats och tid för sammanträdet Vallentuna Teamwork, Fabriksvägen 1C, Vallentuna tisdagen den 8 april 2003 kl 19.00 21.55 Beslutande Ersättare Övriga deltagare

Läs mer

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012

SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 SÅ GICK DET FÖR KOMMUNEN 2012 En sammanfattning av årsredovisningen DET EKONOMISKA RESULTATET För femtonde året i rad hade kommunen ett positivt resultat. Överskottet var 5,9 miljoner kronor och berodde

Läs mer

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017

Utbildningsnämnden. Verksamhetsplan 2015-2017 2015 Utbildningsnämnden Verksamhetsplan 2015-2017 Nämndens verksamhetsplan Denna verksamhetsplan bygger på den av kommunfullmäktige beslutade kommunplanen för 2015-2017. Inledning Kommunplanen är antagen

Läs mer

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40

Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 24 april 2001 kl 19.00 20.40 Lars Rundgren

Läs mer

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse.

Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen Gunilla Nilsson Suikki Förvaltningschef Skola för 2010-talet fokus på utveckling av kvalitet och måluppfyllelse. I Kramfors satsar vi på barnen/eleverna. Vi

Läs mer

T', s 17s. 1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar

T', s 17s. 1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar Kom mu nstyrelsens a rbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-05 2s (33) s 17s Svar på motion (V) om nköp av lägenheter för flyktingar (KS 2015.002) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

Arvika kommun. Uppföljningsansvar ungdomar 16-20 år. KPMG Bohlins AB 2008-10-13 Antal sidor: 12

Arvika kommun. Uppföljningsansvar ungdomar 16-20 år. KPMG Bohlins AB 2008-10-13 Antal sidor: 12 Uppföljningsansvar ungdomar 16-20 år KPMG Bohlins AB Antal sidor: 12 2009 KPMG Bohlins AB, a Swedish limited liability partnership and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated

Läs mer

Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till 2020

Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till 2020 Utbildningssektorns behov av kompetens i Uppsala län till Branschfördjupning Kompetensforum Uppsala län [maj 2011] 1 Bakgrund, syfte och metod Detta är en studie av utveckling och behov av kompetens inom

Läs mer

en rapport från lärarnas riksförbund Gymnasielärarna om GY2011-reformen

en rapport från lärarnas riksförbund Gymnasielärarna om GY2011-reformen en rapport från lärarnas riksförbund Gymnasielärarna om GY2011-reformen Gymnasielärarna om GY2011-reformen Lärarnas Riksförbund, 2013 Innehåll Sammanfattning och slutsatser 5 Centrala resultat 5 Lärarnas

Läs mer

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008

Kommittédirektiv. Yrkesdansarutbildning i klassisk dans. Dir. 2008:32. Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Kommittédirektiv Yrkesdansarutbildning i klassisk dans Dir. 2008:32 Beslut vid regeringssammanträde den 3 april 2008 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för att

Läs mer

2. Intern kontroll delårsrapport 2012

2. Intern kontroll delårsrapport 2012 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-08-31 DNR UN 2012.001 BRITT-MARIE LÖVQUIST SID 1/2 TF EKONOMIADMINISTRATIV CHEF 0858785171 BRITT-MARIE.LOVQUIST@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Intern

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 Utbildningsnämnden 2007-06-14 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdagen den 14 juni 2007 kl. 19.00 20.35 ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Elisabeth

Läs mer

Västra Kommundelarna - Handlingsplan

Västra Kommundelarna - Handlingsplan BILAGA Västra Kommundelarna - Handlingsplan KOMMUNALEKONOMISK BEDÖMNING 2008-02-22 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 0 SAMMANFATTNING 1 INLEDNING 2 ANALYSMETODIK 3 FÖRUTSÄTTNINGAR BEFOLKNINGSUTVECKLING INVESTERINGAR

Läs mer

Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Borgerliggrupp träffas kl 18:00 Barn- och ungdomsnämnden Datum 2003-05-27 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 27 maj 2003 kl 19:00 Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Läs mer

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd

Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1. Utbildningsnämnd Underlag för diskussion - Budget 2016 samt Plan 2017-2018 nämnd - version 1 Utbildningsnämnd 1 Resultatbudget Resultatbudget Utfall 2014 Budget 2015 Intäkter 89,0 68,6 Personalkostnader -224,7-216,0 Övriga

Läs mer

Erbjudande om att teckna samverkansavtal avseende gymnasiesärskolans nationella program

Erbjudande om att teckna samverkansavtal avseende gymnasiesärskolans nationella program BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2013-01-11 GN-2012/334.603 1 (4) HANDLÄGGARE Kullenberg, Indra 08-535 36081 Indra.Kullenberg@huddinge.se Gymnasienämnden Erbjudande

Läs mer

Utdragsbestyrkande. Sammanträdesprotokoll

Utdragsbestyrkande. Sammanträdesprotokoll Sammanträdesprotokoll 2009-12-16 Barn- och utbildningsnämnden 121 133 2009-11-25 Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 92 2009-00100 604 102 Körkortsutbildning vid GKC Skolinspektionen har i beslut

Läs mer

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN

1. Tjänsteskrivelse: Svar på motion (Ð om inköp av lägenheter för flyktingar 2. Motion angående inköp av lägenheter för flyktingar VALLENTUNA KOMMUN Kommunstyrelsen Sa m ma nträdesprotokol I 2015-1 1-30 2t (29) E 2O4 Svar på motion (V): om inköp av lägenheter för flyktningar (KS 2015.OO2) Beslut Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige anser motionen

Läs mer

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare

KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Öckerö 2012-10-18 KALLELSE till ledamöter UNDERRÄTTELSE till ersättare Beslutsorgan Tid och plats Barn- och utbildningsnämnden Onsdag 24 oktober 2012 kl 16.00 i Öckerösalen - gemensamt möte med socialnämnden

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391

Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för skolor. Dnr KS 2010-390, KS 2010-391 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2011-05-17 FALKENBERG 176 Barn- och utbildningsnämnden; redovisning av uppdrag rörande alternativa driftformer för

Läs mer

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor.

Yttrande över ansökningar om godkännande av huvudman för fristående förskoleklasser, fritidshem, grundskolor och grundsärskolor. Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (11) 2015-03-24 Robert Handläggare Lundh Telefon:08 Robert Lundh 508 33 638 Telefon:08 508 33 638 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet

Målgruppen. Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141. Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Bilaga 1 2015-10-22 DNR:2015-141 Bilaga till Lokal överenskommelse kring ungas arbetslöshet arbetslöshet Målgruppen En kartläggning har gjorts avseende målgruppen unga mellan 16 och 24 år som befinner

Läs mer

Svar på motion (C) om körkortsutbildning 1. skolan VARMDO KOMMUN 2014-01-17. Förslag till beslut. BesI utsn ivå. Sammanfattning.

Svar på motion (C) om körkortsutbildning 1. skolan VARMDO KOMMUN 2014-01-17. Förslag till beslut. BesI utsn ivå. Sammanfattning. Tjänsteskrivelse VARMDO KOMMUN 2014-01-17 Handläggare Daniel Nilsson Kansli- och utvecklingsavdelningen Diarienummer 13KS/0310 Svar på motion (C) om körkortsutbildning 1 skolan Förslag till beslut Motionen

Läs mer

AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m. läsåret 2017/18

AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m. läsåret 2017/18 YTTRANDE 2016-04-13 Dnr 46/2016 Skolinspektionen Registrator Box 23069 104 35 Stockholm AMB s ansökan till Skolinspektionen om godkännande som huvudman för fristående gymnasieskola i Vara kommun fr.o.m.

Läs mer

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00

Svea Hund i kommunhuset, den 5 februari 2015, kl. 08.00-10.00 Sammanträdesdatum: Familjenämndens utskott för gymnasie-, Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.00 Beslutande Anders Albäck (FP), ordförande Sven Gunnarsson (MP), 1:e vice ordförande

Läs mer

Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista)

Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista) 1(10) Plats och tid B-salen Folkets Hus, Charlottenberg kl 13.00 17.00 Beslutande Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (M) Evy Andersson (S) Björn Källman (Hela Edas Lista) Övriga närvarande Elisabet

Läs mer

1. Intern kontroll uppföljning 2012

1. Intern kontroll uppföljning 2012 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-12-03 DNR UN 2012.001 BRITT-MARIE LÖVQUIST SID 1/2 TF EKONOMIADMINISTRATIV CHEF 0858785171 BRITT-MARIE.LOVQUIST@VALLENTUNA.SE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Intern

Läs mer

Nytt kunskapslyft för fler jobb

Nytt kunskapslyft för fler jobb 2014-08-22 PM Nytt kunskapslyft för fler jobb Vallöften Det finns ett absurt fenomen i Sverige. Samtidigt som 400 000 människor går arbetslösa hittar många företag inte utbildad arbetskraft att anställa.

Läs mer

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden

Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för gymnasienämnden BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-09-24 GN-2014/383.250 1 (5) HANDLÄGGARE Lundin, Tina Tina.Lundin@huddinge.se Gymnasienämnden Lokalförsörjningsplan 2015-2019 med inriktning för åren 2020-2024 för

Läs mer

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet

Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet 1(5) KS 2011/0097 Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet Sammanfattning I beslut 2011-03-10, 21, föreslår fastighetsnämnden kommunfullmäktige

Läs mer

Utbildningsnämnden 2004-11-23 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.15-11.50. Thomas Uppman Agneta Rönn

Utbildningsnämnden 2004-11-23 1 (14) Kommunhuset, rum 293, kl 08.15-11.50. Thomas Uppman Agneta Rönn 1 (14) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 08.15-11.50. Beslutande Britta Bergström Thomas Uppman Agneta Rönn Birger Svensson Stefan Ohlsson Monica Lantz Fredrik Berg, fr o m 98 Lena Lundgren (s) (s)

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola ri Skolinspektionen Dnr 44-2014:7673 Cultura Utbildning AB 5567127237 Beslut för gymnasieskola efter bastillsyn i Cultura Gymnasium i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress: Box 156, 221 00 Lund,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2010-04-26 1(9) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: kl. 16.00-18.05, D-salen, Folkets Hus Annika Engelbrektsson, (S), ordf. Birgitta Höijer (C) Bjarne Ramsussen (S) Franz Maretta (S) Ulf Örtegren (FP)

Läs mer

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD) Margot Karlsson (S)

Protokoll. Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD) Margot Karlsson (S) Sammanträdesdatum Sida 1/12 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 10:30 12:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping i Jönköpings kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping i Jönköpings kommun kolinspektionen Mikael Elias Gymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskofa vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium Jönköping

Läs mer

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd

Tertialrapport nämnd april 2015. Utbildningsnämnd Tertialrapport nämnd april 2015 Utbildningsnämnd 1 Sammanfattning 1.1 Verksamhet Utbildningsnämndens ansvarsområden är pedagogisk omsorg, förskola, grundskola, grundsärskola, fritidshem, Gymnasieskola,

Läs mer

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten

Gymnasieskolans slutbetyg 2002 - en beskrivande analys av resultaten 1 (15) Resultatuppföljning Gymnasieskolans slutbetyg 2 - en beskrivande analys av resultaten Vårterminen 2 fick gymnasieelever för sjätte gången slutbetyg enligt det mål- och kunskapsrelaterade betygssystemet.

Läs mer

Övergångar från gymnasium till högskola 2014

Övergångar från gymnasium till högskola 2014 FS 15:5 15-11- FOKUS: STATISTIK Övergångar från gymnasium till högskola 14 Detta dokument redovisar två olika sätt att mäta övergångsfrekvensen till högskolestudier. Måtten mäter olika saker men resultaten

Läs mer

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00

Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00 Bildningsnämnd 2013-02-12 1 (9) Plats och tid Beslutande Tjänstgörande ers. Ersättare Övriga deltagare Stadshuset, Örnsköldsvik, sammanträdesrum Kubbe 15:00 16:00 Birgith Olsson Johansson, ordf. (S), Mattias

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-10-06. Administrativa avdelningen

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden 2015-10-06. Administrativa avdelningen 1 (18) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, 16.00 18.00 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (FP) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Bo Eriksson (FP) Jörgen Berglund

Läs mer

Utbildningsnämndens Lokalplan 2016

Utbildningsnämndens Lokalplan 2016 Utbildningsnämndens Lokalplan 216 1(34) 1 Inledning... 3 1.1 Utbildningsnämnden... 3 1.2 Lokalanvändning... 3 1.3 Kommunens planarbete... 3 1.4 Hyreskostnader... 4 2 Prioriterade åtgärder 216... 4 3 Befolkningsutveckling

Läs mer

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidiga val sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidiga val sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Studentum är Sveriges mest använda söktjänst för eftergymnasiala studier med ca 400

Läs mer

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag

Lärarstatistik som fakta och debattunderlag SKOLVERKET PM Uppföljning/Utvärdering Gunnar Enequist Lärarstatistik som fakta och debattunderlag I höst ska Skolverket och SCB göra en prognos för behov av och tillgång på lärare i gymnasieskolan och

Läs mer

Bilder från fotofinnaren.se

Bilder från fotofinnaren.se Bilder från fotofinnaren.se Läroplanen inför gymnasievalet: Eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet i skolan. De ska också få underlag för att välja fortsatt utbildning. Detta förutsätter att den

Läs mer

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010.

2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. 2009-12-07 Skriftlig reservation från socialdemokraterna och vänsterpartiet angående budgetskrivelse för gymnasienämnden 2010. Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill visa på vikten av ett ansvarstagande

Läs mer

Underlag till reinvesteringsprojekt

Underlag till reinvesteringsprojekt Bilaga 2:1 Underlag till reinvesteringsprojekt Reinvesteringsprojekt: Reinvestering av verksamhetsdatorer: Omfattar samtliga datorer förutom gymnasiets elevdatorer (1:1) Plan enl VEP 2016-2018 2016: 4

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor. Granskning av. Vallentuna kommun.

REVISIONSRAPPORT. Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor. Granskning av. Vallentuna kommun. REVISIONSRAPPORT Granskning av Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor Vallentuna kommun Augusti 2003 Carin Markström (1) Innehållsförteckning 1. Sammanfattande

Läs mer

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg

För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier. - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg För tidig inriktning sätter stopp för vidare studier - Var tredje vet inte hur man kompletterar sina betyg Bakgrund och metod Syftet med denna undersökning är för Gymnasium.se att ta reda på hur insatta

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun

Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun 2015-12-18 Systematiskt kvalitetsarbete Sektor barn och utbildning i Munkedals kommun Läsår 2014-2015 Ann-Catrin Göthlin Sektorchef Barn och utbildning Sida 2 av 10 Skolans verksamhet måste utvecklas så

Läs mer

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna

Lars Haraldsson, chef för Miljö och bygglov Margareta Stensaeus Linder, nämndsekreterare. Samhällsbyggnadsförvaltningen, Vallentuna arbetsutskott 17 oktober 2006 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Angarnsrummet, Tunahuset Tuna torg 2, Vallentuna tisdagen den 17 oktober

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18)

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum 2012-01-24 Sida 1 (18) Plats och tid Lilla Sess, kl. 19:00 Beslutande Bengt ÅströmCs), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Josef Janosi(m) Anita Ljung(m) Anneli

Läs mer