REVISIONSRAPPORT. Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor. Granskning av. Vallentuna kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "REVISIONSRAPPORT. Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor. Granskning av. Vallentuna kommun."

Transkript

1 REVISIONSRAPPORT Granskning av Interkommunala ersättningar inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor Vallentuna kommun Augusti 2003 Carin Markström (1)

2 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och förbättringsförslag Bakgrund Revisionsfråga Revisionsmetod Avgränsning Interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor Vad styr prissättningen av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor? Bedömning och förbättringsförslag Betalning och fakturering Bedömning och förbättringsförslag Uppföljning, planeringen och budgetering Bedömning och förbättringsförslag...10 (2)

3 1. Sammanfattande bedömning och förbättringsförslag Vi bedömer att planering, budgetering och prognostisering av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor inom gymnasieskolan, i huvudsak, sker på ett ändamålsenligt sätt och att tillförlitligheten, i huvudsak, är tillräcklig. Vi gör dock bedömningen att det finns förbättringsmöjligheter. Vi rekommenderar förvaltningen att se över strukturen i den verksamhetsmässiga och ekonomiska uppföljningen i syfte att få bättre underlag för analys och beslut. Nämnden har ( ) fastställt en prislista för interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor Kommunens tillämpar, i enlighet med Skollagen, samma grunder vid beräkning av prislistans belopp som vid den egna resursfördelningen till gymnasieprogrammen. Däremot har nämnden inte fastställt något resursfördelningssystem. Vi rekommenderar nämnden att fastställa ett tydligt resursfördelningssystem för gymnasieverksamheten, liknande skolpeng, som kopplas till dokumenterade regler/riktlinjer för beräkning av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Av kalkylmodellen ska framgå hur olika programkostnader är beräknade. Det finns inget formellt krav på att kalkylmodell ska fastställas. Vår bedömning är däremot att en fastställd kalkylmodell tydliggör på vilka grunder peng/pris tas fram och även underlättar själva framtagandet av peng/pris. Vår bedömning är att den interna kontrollen avseende fakturering i huvudsak fungerar tillfredsställande. Bedömningen bygger på genomförd verifiering. Vi rekommenderar dock förvaltningen att undersöker möjligheterna att i verksamhetssystemet göra en koppling till den fastställda prislistan och programkod som registreras i Extens i syfte att säkerställa att rätt pris faktureras. Det är ett fåtal personer vid förvaltningen som handlägger interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor, vilket gör att rutinen är sårbar. Vi rekommenderar därför nämnden att ta fram dokumenterade regler/riktlinjer för handläggning av interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor. (3)

4 2. Bakgrund Vallentuna kommun tar emot elever från andra kommuner. För dessa elever erhåller kommunen en intäkt i form av en interkommunal ersättning. Samtidigt väljer elever som är folkbokförda i Vallentuna kommun att studera i annan kommun, i en kommunal skola eller i en friskola. För dessa elever betalar Vallentuna kommun en avgift i form av en interkommunal ersättning. Av sammanställningen nedan framgår att antalet elever som kommunen får ersättning för har minskat mellan åren 2000 och 2002, vilket medför en minskad intäkt för kommunen. Både kostnaden för interkommunala ersättningar och antalet elever som väljer andra gymnasieskolor än kommunens egna har ökat under de senaste åren. Antal elever bokslut redovisas nedan: År/Elever Förändring Elever i Vallentuna varav från annan kommun Totalt IKE * kommun och landsting Friskolor Totalt *) IKE = interkommunal ersättning. Enligt Skollagen har annan kommunal gymnasieskola rätt till en ersättning som motsvarar den mottagande kommunens programkostnader. Fr o m 1 januari 2003 gäller att friskolor har rätt till en ersättning som bestäms efter samma grunder som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till programmet i den egna gymnasieskolan. Om programmet inte finns 1 Uppgifterna har hämtats från utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens bokslut (4)

5 i den egna kommunen men i den kommun där friskolan ligger ska ersättningen grund sig på programkostnaderna i den kommun där friskolan ligger. Saknas även programmet där ska den s k riksprislistan (som Skolverket publicerar) gälla. Nytt för 2003 är att gymnasieskolornas självkostnad skall rapporteras till Skolverket för publicering på verkets hemsida. 2.1 Revisionsfråga Revisionsfrågan är att bedöma om planering, budgetering och prognostisering av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor inom gymnasieskolan sker på ett ändamålsenligt sätt och om tillförlitligheten är tillräcklig. Granskningen tar sin utgångspunkt i följande frågeställningar; Vad styr prissättningen av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor? Hur ser rutinerna för betalning och fakturering ut? Hur sker uppföljning, planeringen och budgetering? 2.2 Revisionsmetod Granskningen har skett via intervjuer med tjänstemän från utbildnings- och arbetsmarkandsnämnden. Dokument och nämndbeslut har legat till grund för granskningen. Ett stickprov av fakturerade belopp har granskats för att säkerställa att fakturerat belopp överensstämmer med framräknad självkostnad enligt prislistan. Dessutom har ett stickprov av betalda fakturor granskats för att säkerställa att betalat belopp överensstämmer med gällande prislista. 2.3 Avgränsning Granskningen avser interkommunal ersättning inom gymnasieverksamheten och ersättning till friskolor. 3. Interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ansvarar för interkommunala ersättningar och ersättning till fristående gymnasieskolor. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Vallentuna har i januari 2003 har ( ) fastställt en prislista för interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor. Prislistan bygger på Vallentuna kommuns (5)

6 budgeterade kostnader för respektive program, där hyreskostnader och s k overheadkostnader fördelats proportionellt utifrån antal elever. Nordostsektorn (Täby, Danderyd, Vaxholm, Österåker och Vallentuna) I samarbete mellan kommunerna (NOS) Täby, Danderyd, Vaxholm och Österåker har Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Vallentuna kommun fastställt en prissättningsmodell som innebär att en kommun aldrig behöver betala mer för ett program än vad det programmet kostar i den egna kommunen. 3.1 Vad styr prissättningen av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor? Kontrollmål: Nämnden har fastställt en kalkylmodell för interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Nämnden har inte fastställt någon kalkylmodell för framtagning interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor. Däremot finns en kalkyl till grund för prislistan. Nämnden har inte fastställt kalkylens uppbyggnad, men de framräknade priserna. Kalkylen bygger på budgeterade kostnader där hyreskostnad och overheadkostnader fördelats proportionerligt. Prislistan bygger på den ersättning (budgetram) som kommunens egen skola får. Kontrollmål: Nämnden har fastställt ersättningsnivåer för interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Nämnden har ( ) fastställt en prislista för interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor Kommunens tillämpar, i enlighet med Skollagen, samma grunder vid beräkning av prislistan som vid den egna resursfördelningen till gymnasieprogrammen. Kommunförbundet har tagit fram en kalkylmodell 2. Barn- och ungdomsnämnden använder inte denna kalkylmodell. 2 Kalkylmodellen återfinns i cirkulär 1991:63. (6)

7 Kontrollmål: Har nämnden fastställt regler/riktlinjer för handläggning av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. I Vallentuna är det i huvudsak en person som handlägger interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Efter genomförd intervju gör vi bedömningen att denna person har god kännedom om de regler som gäller. Dokumenterade regler och riktlinjer för handläggning saknas. Situationer som avviker från den normala handläggningen bedöms från fall till fall. I Vallentuna kommun har elever möjlighet att fritt välja program och skola. Beslut att bevilja interkommunala ersättningar är delegerat till intagningskansliet i de fall ansökan om gymnasieplats går via kansliet. I de fall ansökan går direkt till respektive skola, kommunal skola eller friskola, fattas beslutet av administrativ chef när denne får kännedom om ansökan, vilket oftast sker i samband med att den första fakturan erhålls Bedömning och förbättringsförslag Nämnden har fastställt en prislista för interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor Prislistan som bygger på budgeterade kostnader för respektive program, där hyreskostnader och s k overheadkostnader fördelas proportionellt utifrån antal elever. Däremot har nämnden inte fastställt något resursfördelningssystem. Vi rekommenderar därför att: Nämnden fastställer ett tydligt resursfördelningssystem för gymnasieverksamheten, liknande skolpeng, som kopplas till dokumenterade regler/riktlinjer för beräkning av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Av kalkylmodellen ska framgå hur olika programkostnader är beräknade. 3.2 Betalning och fakturering Kontrollmål: Andra kommuner blir korrekt fakturerade. Förvaltningen fakturerar extern elev som studerar i Vallentuna efter den 15 februari för vårterminen och efter den 15 september för höstterminen. Skolassistent tar fram fakturaunderlag utifrån fastställd prislista efter folkbokföringskommun kontrollerats. Sedan i våras finns en automatisk koppling mellan Extens och folkbokföringsregistret. Underlaget skickas till den centrala förvaltningen där faktura tas fram. Administrativ chef kontrollerar och attesterar fakturan innan den skickas till kund. (7)

8 Under vårterminen fanns det ca 70 elever i Vallentuna gymnasieskola som var folkbokförda i annan kommun. Granskning har gjorts av 10 fakturor för att säkerställa att rätt belopp fakturerats. Rätt belopp hade fakturerat för samtliga. Kontrollmål: Korrekt belopp betalas till friskolor och andra kommuner. Innan betalning sker kontrolleras, sedan januari 2003, att eleven är folkbokförd i Vallentuna kommun. Kontrollen görs av ekonomiassistent vid förvaltningen som noterar ok på varje godkänd och kontrollerad faktura. Kontroll av att rätt pris betalas görs av den administrativa chefen. Vid intervju med administrativ chef framkom att det är tidskrävande med alla kontroller av att rätt pris betalas av kommunen. Under våren har problemen varit omfattande eftersom prislistorna avseende friskolorna inte färdigställts av samtliga kommuner i tid. Detta har inneburit att korrigeringar av fakturerade belopp varit vanligt under våren, vilket vi konstaterat i samband med en stickprovsvis granskning av fakturor under vårterminen. Kommunala skolor fakturerar terminsvis, oftast i efterskott. Om elev väljer att sluta efter avstämningstidpunkterna 15 februari eller 15 september betalas ingen ersättning tillbaka. Om eleven väljer annan kommunal skola efter avstämningstidpunkterna behöver Vallentuna inte betala ytterligare terminsavgift för eleven. Om eleven väljer en friskola måste kommunen betala skolpeng för den tid som eleven går där. I det fall eleven väljer att fortsätta sina studier i Vallentunas måste kommunen bered plats för eleven på hemmaplan. De flesta friskolorna fakturerar kommunen månadsvis. Om elev väljer att sluta betalar kommunen endast för den tid eleven varit inskriven Bedömning och förbättringsförslag Vår bedömning är att den interna kontrollen avseende fakturering i huvudsak fungerar tillfredställande. Bedömningen bygger på genomförd verifiering. Däremot är det ett fåtal personer vid förvaltningen som handlägger interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor, vilket gör att rutinen är sårbar. Vi rekommenderar därför att: Förvaltningen undersöker möjligheterna att i verksamhetssystemet göra en koppling till den fastställda prislistan och programkod som registreras i Extens i syfte att säkerställa att rätt pris faktureras. Nämnden att ta fram dokumenterade regler/riktlinjer för handläggning av interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor. (8)

9 3.3 Uppföljning, planeringen och budgetering Elevens val av gymnasieskola tas emot av intagningskansliet som ligger i Danderyd och är gemensamt för ett antal kommuner. Intagningskansliet meddelar eleven om vilken gymnasieskola denne antagits till. I maj erhåller Vallentuna kommun preliminära uppgifter om hur intagningen ser ut. Fram till i augusti då skolan börjar sker förändringar av elevernas val, vilket innebär att underlaget för planering och budgetering är osäkert fram tills dess. Enligt praxis upprättas inget avtal mellan mottagande skola och den kommun som eleven kommer ifrån. Fr o m hösten 2003 använder Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att använda samma program i det elevadministrativa systemet Extens som Barn- och ungdomsnämnden använder för grundskolan. I programmet finns bl a en automatisk koppling till folkbokföringen. I det program som tidigare använts har en mängd manuell kontroll gjorts manuellt mot bl a folkbokföringsregistret. I dagsläget är det endast en assistent som finns vid Vallentuna gymnasium som använder och har tillgång till det elevadministrativa systemet. Kontrollmål: Interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor inom gymnasieskolan följs upp avseende såväl verksamhet som ekonomi. Elever från andra kommuner som studerar i Vallentuna kommun registreras i det elevadministrativa systemet Extens. Folkbokföringskommun för dessa tas fram manuellt. Elever från Vallentuna som studerar i andra kommuner följs upp via listor i Excel. Av listorna framgår antal elever, program, kommun och terminspris. Vid intervju framkom att en försvårande omständighet är, att förvaltningen först i ett sent läge får kännedom om att elev valt att studera vid en annan kommun, när fakturan erhålls. Det finns ingen informationsplikt för mottagande skola att informera elevens hemkommun. Frågan om att lämna information enligt ovan har diskuterats bland Stockholmskommunerna. En anledning till att detta inte kommer till stånd uppges vara tidsbrist d v s att det tar för mycket tid att informera de olika hemkommunerna löpande. Intagningsutskottet tar fram statistik på elevers val inför varje läsår. Informationen lämnas till nämnden som ett informationsärende. Interkommunala ersättningar budgeteras och bokförs som särskild verksamhet så att dessa kan särredovisas i den ekonomiska uppföljningen. Uppföljning görs på nivåerna elever i annan kommuns skola, friskola, elever från andra kommuner i Vallentuna och Vallentuna elever i kommunens egna skolor. (9)

10 Kontrollmål: Tillförlitlig rutin finns för budgetering av interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Beräkning av resursbehov bygger på den befolkningsprognos som årligen tas fram i kommunen. Under 2002 visade befolkningsprognosen på stora avvikelser från faktiskt utfall. Förvaltningen tar årligen fram statistikuppgifter bl a avseende antal elever i respektive årskurs, program etc. Vidare finns statistik på andelen åringar som väljer att studera vidare vid gymnasiet, andelen elever som hoppar av och elever som väljer att studera i annan kommun. Denna information ligger därefter till grund för den behovsberäkning som förvaltningen tar fram avseende antal gymnasieplatser. Med dessa uppgifter som grund och tidigare ekonomiska utfall sker budgetering av verksamheten Bedömning och förbättringsförslag Vår bedömning är att det finns förbättringsmöjligheter avseende uppföljning, planeringen och budgetering av interkommunala ersättningar. Att förvaltningens gymnasieelever inte finns registrerade i samma verksamhetssystem utan att ett manuellt system används kan i sig innebära en risk vid planering och uppföljning d v s att elever tappas bort. Vi rekommenderar därför att: Förvaltningen ser över struktur och innehåll i den verksamhetsmässiga och ekonomiska uppföljningen i syfte att få bättre underlag för analys och bättre beslutsunderlag. Förvaltningen undersöker möjligheterna till att utveckla den statistiska verksamhetsuppföljningen med hjälp av det elevadministrativa systemet istället för att använda manuella system. Förvaltningen förbättra rutiner och användning av datastöd för planering och uppföljning så att även elever som studerar utanför kommunen registreras i Extens. Detta i sin tur bör underlätta en uppföljning av att förvaltningen betalat samtliga fakturor avseende interkommunala ersättningar och ersättning till friskolor respektive termin. (10)

Interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Tyresö kommun

Interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor. Tyresö kommun Revisionsrapport Interkommunala ersättningar och ersättningar till friskolor Tyresö kommun November 2011 Frida Enocksson Wikström Samir Sandberg Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning och rekommendationer

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 7 oktober 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 7 oktober 2003 kl 19.00 Förvaltningschef

Läs mer

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner

Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Revisionsrapport Granskning av miljö- och hälsoskyddsnämndens interna kontroll avseende faktureringsrutiner Solna stad April 2010 Josefin Loqvist 2010-04 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Strukturtillä gg modell fo r berä kning och regelverk

Strukturtillä gg modell fo r berä kning och regelverk 2014-12-16 Strukturtillä gg modell fo r berä kning och regelverk Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Syfte med strukturtillägg... 3 Så beräknas strukturtillägget... 3 Regelverk... 3

Läs mer

Interkommunal ersättning inom förskola,pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR

Interkommunal ersättning inom förskola,pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR Tjänsteskrivelse Handläggare: Fredric Alvstrand, Utbildning Datum: 2018-09-06 Diarienummer: 2018-00293.711 Interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem,

Läs mer

Uppföljning av tidigare granskning avseende uppföljningsansvar för ungdomar 16-20 år

Uppföljning av tidigare granskning avseende uppföljningsansvar för ungdomar 16-20 år Revisionsrapport* Uppföljning av tidigare granskning avseende uppföljningsansvar för ungdomar 16-20 år Täby kommun Oktober 2007 Charlotte Gränefjord *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun

Granskning av. debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun www.pwc.se Revisionsrapport Annika Hansson, certifierad kommunal revisor, Himn Dagemir Granskning av den interna kontrollen avseende debiteringsrutiner inom vård och omsorg Katrineholms kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Externt finansierade projekt

Externt finansierade projekt Revisionsrapport Externt finansierade projekt Gällivare kommun Mars 2010 Hans Forsström, certifierad kommunal revisor Rolf Särkimukka, revisionskonsult 2010-03-11 Hans Forsström Rolf Särkimukka Innehållsförteckning

Läs mer

Omvärldsbevakning; Hur ersätter man friskolor i andra gymnasiesamverkansområden med gemensam prislista i Sverige?

Omvärldsbevakning; Hur ersätter man friskolor i andra gymnasiesamverkansområden med gemensam prislista i Sverige? Pernilla Bremer Processledare Gysam 0243-248048 Omvärldsbevakning; Hur ersätter man friskolor i andra gymnasiesamverkansområden med gemensam prislista i Sverige? Inledning Gysams ledningsgrupp beslutade

Läs mer

Rapport Granskning av försörjningsstöd.

Rapport Granskning av försörjningsstöd. Rapport Granskning av försörjningsstöd. Härjedalens kommun Socialnämnden 13 November 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Granskningsresultat... 4 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR kalenderåret 2018 Prislista

Interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR kalenderåret 2018 Prislista Dnr: 2017-00213.711 Styrelseärende 9 2017-09-29 Till förbundsstyrelsen Interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR kalenderåret

Läs mer

Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden

Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden Revisionsrapport Debiteringsrutiner Taxe- och avgiftsnämnden Hallsbergs kommun 2010-04-08 Oscar Hjelte 2010-04-08 Lars Wigström Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund...1 1.2 Revisionsfråga...1

Läs mer

Ekonomiska regler och rutiner för 4-kantens gymnasiesamverkan 2009-07-01 2013-06-30

Ekonomiska regler och rutiner för 4-kantens gymnasiesamverkan 2009-07-01 2013-06-30 Ekonomiska regler och rutiner för 4-kantens gymnasiesamverkan 2009-07-01 2013-06-30 2 Ekonomiska regler och rutiner för 4-kantens gymnasiesamverkan Följande tillämpningsavtal har slutits mellan Barn- och

Läs mer

Regler och rutiner för internprissättning mellan kulturskolan och grundskolan

Regler och rutiner för internprissättning mellan kulturskolan och grundskolan Revisionsrapport Regler och rutiner för internprissättning mellan kulturskolan och grundskolan Lindesbergs kommun 2007-11-30 Annika Hansson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.1

Läs mer

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning REGLER FÖR utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning Antaget av Antaget Giltighetstid Dokumentansvarig Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-05 xx Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll KS Statlig ersättning. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll KS Statlig ersättning. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Statlig ersättning Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Återsökning från Migrationsverket för elever i förskola, grundskola och gymnasium Internkontroll

Läs mer

Fö rslag Strukturtilla gg mödell fö r bera kning öch regelverk 2018

Fö rslag Strukturtilla gg mödell fö r bera kning öch regelverk 2018 2018-02-08 Fö rslag Strukturtilla gg mödell fö r bera kning öch regelverk 2018 1 Innehållsförteckning Innehåll Innehållsförteckning... 2 Syfte med strukturtillägg... 3 Så beräknas strukturtillägget...

Läs mer

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING

Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 GYMNASIESKOLA OCH VUXENUTBILDNING Delårsrapport 2015 Sammanfattning Gymnasieskola och vuxenutbildning bedöms totalt få en positiv budgetavvikelse på 200 tkr vid årets slut. Gymnasieskolans

Läs mer

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015

Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Revisionsrapport Övergripande granskning av intern kontroll Tandvårdsnämnden 2015 Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Revisionsfråga... 3 1.2 Metod...

Läs mer

Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten

Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten Revisionsrapport Granskning av resursfördelning till utbildningsverksamheten Nyköpings kommun Augusti 2009 Håkan Lindahl Innehållsförteckning 1 Inledning och bakgrund...3 2 Revisionsfråga och metod...3

Läs mer

Förslag till interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR år 2017

Förslag till interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och ISGR år 2017 Dnr: 2016-00247.711 Styrelseärende 12 2016-09-23 Till Förbundsstyrelsen Förslag till interkommunal ersättning inom förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, fritidshem, grundsärskola och

Läs mer

Information om beslut av bidragsbelopp 2019 till andra kommuner och enskilda verksamheter inom förskolor och skolor

Information om beslut av bidragsbelopp 2019 till andra kommuner och enskilda verksamheter inom förskolor och skolor 2018-12-14 1 (9) DNR GGN 0558-2018 Till förskolor och skolor med barn/elever folkbokförda i Sundbyberg Information om beslut av bidragsbelopp 2019 till andra kommuner och enskilda verksamheter inom förskolor

Läs mer

Revisionsrapport Interkommunal skolersättning och ersättning till friskolor

Revisionsrapport Interkommunal skolersättning och ersättning till friskolor www.pwc.se Revisionsrapport Per Larsson Charlotta Franklin Maj 2016 Interkommunal skolersättning och ersättning till friskolor Tyresö kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Det kommunala informationsansvaret

Det kommunala informationsansvaret www.pwc.se Revisionsrapport Johan Cöster Det kommunala informationsansvaret Surahammars kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning och bakgrund...2 2.1. Bakgrund...2

Läs mer

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-14 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Dnr: UN 18/ Sammanfattning av ärendet Enligt beslut i UN 2007-01-30

Läs mer

Revisionsrapport Per Larsson Charlotta Franklin Botkyrka kommun Oktober 2015

Revisionsrapport Per Larsson Charlotta Franklin Botkyrka kommun Oktober 2015 www.pwc.se Revisionsrapport Per Larsson Charlotta Franklin Interkommunala skolersättningar och ersättningar till friskolor Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 2 2.

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 11 november 2003 kl 19.00 (Observera att kvalitetsuppföljningen

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 11 november 2003 kl 19.00 (Observera att kvalitetsuppföljningen Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 11 november 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 11 november 2003 kl 19.00 (Observera

Läs mer

Hantering av projektmedel

Hantering av projektmedel www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Hantering av projektmedel Ebba Lind Region Gotland 2016-03-16 Carin Hultgren Uppdragsledare/projektledare Region Gotland Innehållsförteckning

Läs mer

Innehållsförteckning. 4. Granskningsresultat... 10 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 10 4.2. Svar på revisionsfrågan... 11

Innehållsförteckning. 4. Granskningsresultat... 10 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 10 4.2. Svar på revisionsfrågan... 11 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål... 4 2.3. Revisionsmetod och avgränsning... 4

Läs mer

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 Ärendet Förvaltningen föreslår att regler för skolpeng utomlands fastställs. s förslag till beslut Barn-

Läs mer

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015

Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Stadsbyggnadsnämnden 2016-02-10 1 (2) Stadsbyggnadsförvaltningen Ekonomienheten SBN/2014:469 Mervi Nyqvist Stadsbyggnadsnämnden Slutrapport stadsbyggnadsnämndens internkontroll 2015 Förslag till beslut

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun

Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun Revisionsrapport Granskning av upphandlade ramavtal. Härjedalens Kommun 2 November 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Bedömning och rekommendationer... 5 Sammanfattning

Läs mer

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg Datum: 2017-12-21 Till fristående skolor, förskolor och pedagogisk omsorg med barn och elever från Ekerö kommun Information om bidragsbelopp 2018 till fristående förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Lindqvist Johan Datum 2014-04-15 Diarienummer UAN-2014-0205 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar

Läs mer

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 10 juni 2003

KALLELSE. Justerande:... Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden 10 juni 2003 Utbildnings- och arbetsmarknads 10 juni 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna tisdagen den 10 juni 2003 kl 19.00 Utbildnings- och arbetsmarknadschef

Läs mer

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan

Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan RIKTLINJER FÖR Ersättning för förlängd studietid i gymnasieskolan Antaget av Barn- och utbildningsnämnden Antaget 2018-12-05 131 Giltighetstid Dokumentansvarig Tills vidare Administrativa chefen Håbo kommuns

Läs mer

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12

Innehållsförteckning. 3.2. Bygglov... 9. 4. Granskningsresultat... 12 4.1. Avstämning mot kontrollmål... 12 Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 2 2. Inledning... 4 2.1. Bakgrund... 4 2.2. Syfte, revisionsfråga och kontrollmål... 4 2.3. Revisionsmetod och avgränsning... 4

Läs mer

Information om GRs modell för Interkommunal ersättning (IKE)

Information om GRs modell för Interkommunal ersättning (IKE) BILAGA 1 IKE, gymnasieskola/gymnasiesärskola, år 2019 2018-09-06 Information om GRs modell för Interkommunal ersättning (IKE) Den regionala prislistan inom samverkansområdet GR reglerar den interkommunala

Läs mer

Kalmar kommun. Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Kalmar kommun. Granskning av intern kontroll debiterade avgifter www.pwc.se Revisionsrapport Kalmar kommun Åsa Bejvall Certifierad kommunal revisor Kristina Lindhe Granskning av intern kontroll debiterade avgifter Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga...

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ... modell plan policy program riktlinje för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2015

Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2015 Sida 1 av 5 Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2015 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fattat beslut om ersättningsnivåer som ska gälla från och med 2015 (Dnr

Läs mer

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015

Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun mars 2015 www.pwc.se Granskning Intern kontroll av debiteringsrutiner Vård och omsorg Oxelösunds kommun Annika Hansson, Velid Jahic Är kommunstyrelsens och nämndens interna kontroll tillräcklig för att säkerställa

Läs mer

Cirkulärnr: 1994:87 Diarienr: 1994:1103 Handläggare: Ingmar Rosén. Datum: Mottagare: Grundskolan, Gymnasieskolan Fristående skolor

Cirkulärnr: 1994:87 Diarienr: 1994:1103 Handläggare: Ingmar Rosén. Datum: Mottagare: Grundskolan, Gymnasieskolan Fristående skolor Cirkulärnr: 1994:87 Diarienr: 1994:1103 Handläggare: Ingmar Rosén Avdsek: AK SkoBa Datum: 1994-05-10 Mottagare: Grundskolan, Gymnasieskolan Rubrik: Fristående skolor Bilagor: Program 1994:87 Handläggare

Läs mer

Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2016

Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2016 Sida 1 av 5 Beslut om ersättningsnivåer till fristående och kommunala gymnasieskolor 2016 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har fattat beslut om ersättningsnivåer som ska gälla från och med 2016 (Dnr

Läs mer

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning

Ekonomi- och målstyrning inom barn- och. genomförd granskning Revisionsrapport Vänersborgs kommun Monica Axelsson September 2011 Ekonomi- och målstyrning inom barn- och ungdomsnämndenuppföljning av tidigare genomförd granskning Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun

Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten. Botkyrka kommun Revisionsrapport Beredskap för förändrade förutsättningar i gymnasieverksamheten Botkyrka kommun Henrik Fagerlind Sofia Regnell Marta Rivelis Innehåll 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning

Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning Revisionsrapport Debiteringsrutiner för barnomsorgsavgifter, uppföljande granskning Vara kommun Charlotte Karlsson Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och förslag... 1 2. Inledning... 2 2.1

Läs mer

Revisionsrapport Habo kommun

Revisionsrapport Habo kommun Revisionsrapport Översiktlig granskning av vissa delar av funktionshindersomsorgen Habo kommun Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Johan Bokinge Karin Norrman-Elgh Habo kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation

Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation 1(5) Barn- och utbildningsnämnden Skrivelse från stiftelsen Viktor Rydbergs skolor ang ökade lönekostnader och hyreskompensation Ärendet Stiftelsen Viktor Rydbergs skolor har inkommit med en skrivelse

Läs mer

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter

Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter 1 Granskning av intern styrning och kontroll vid Statens servicecenter Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Statens Servicecenter granskat den interna styrning och kontroll i myndighetens

Läs mer

Interkommunal ersättning (IKE)

Interkommunal ersättning (IKE) PM 2016-01-03 Bengt Randen Interkommunal ersättning (IKE) Bakgrund och syfte GRs medlemskommuner har sedan lång tid tillbaka kommit överens om att ge gymnasieelever möjlighet att fritt söka till samtliga

Läs mer

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor

Revisionsrapport Kundfakturering Sundsvalls kommun Linda Marklund Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Kundfakturering Sundsvalls kommun Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 2

Läs mer

Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov.

Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov. 2002-02-19 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 855 21 kommun@vallentuna.se Kommunstyrelsen Olika vägar att lösa gymnasiets lokalbehov.

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kravverksamhet kundfordringar. Botkyrka kommun. Anders Petersson och Josefin Loqvist

Revisionsrapport. Granskning av kravverksamhet kundfordringar. Botkyrka kommun. Anders Petersson och Josefin Loqvist Revisionsrapport Granskning av kravverksamhet kundfordringar Botkyrka kommun Anders Petersson och Josefin Loqvist Juni 2011 2011-06-07 Anders Petersson Projektledare Jan Nilsson Uppdragsledare Namnförtydligande

Läs mer

Ärende 13. Dnr: UN 18/28

Ärende 13. Dnr: UN 18/28 Ärende 13 1 (3) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-09 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Yttrande över remiss från Skolinspektionen avseende Thoréngruppen ABs ansökan om godkännande som huvudman för nyetablering

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner. Kollektivtrafiknämnden. Region Västmanland. Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kollektivtrafiknämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Revisionsrapport Internkontrollen avseende barnomsorgsavgifter Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult December 2016

Revisionsrapport Internkontrollen avseende barnomsorgsavgifter Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult December 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Internkontrollen avseende barnomsorgsavgifter Pajala kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Revisionsrapport Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK www.pwc.se Revisionsrapport Carl-Stefan von Engeström Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK Carl-Stefan von Engeström Projektledare Roger Burström Uppdragsledare

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av ärendeberedning till Direktionen Anders Pålhed Revisionsrapport Granskning av ärendeberedning till Direktionen Nerikes Brandkår 2014-10-22 Anders Pålhed 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 3. Syfte... 4 3.1 Metod... 4 3.2 Avgränsning... 4 4. Rutinen

Läs mer

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Emad Soukiyh 2013-11-27 BUN 2013/1004 0480-45 30 10 Barn- och ungdomsnämnden Svar på revisionsrapport Granskning av intern kontroll debiterade avgifter

Läs mer

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden

Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Löpande intern kontroll i administrativa rutiner Kostnämnden Region Västmanland November 2018 Regionens förtroendevalda revisorer Mars 2019 Sammanfattande bedömning och rekommendationer Sammanfattande

Läs mer

Granskning av rutiner för kravverksamheten

Granskning av rutiner för kravverksamheten Revisionsrapport Granskning av rutiner för kravverksamheten Eslövs kommun December 2008 Karin Andersson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund och revisionsfråga...2 2.2

Läs mer

K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Bällstarummet

K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN Tid och plats Bällstarummet K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2016-03-10 Tid och plats 18.30 Bällstarummet Kallade tjänstemän Henrik Lennermark, tf förvaltningschef Elisabeth Johansson, kanslichef Esa Kouri, utbildningsstrateg Svante

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun

Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd. Ragunda kommun Revisionsrapport Granskning av rutiner för utbetalning av försörjningsstöd Ragunda kommun 17 juni 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Inledning... 3 2. Granskningsresultat... 5 3. Bedömning och rekommendationer...

Läs mer

Ersättning till Friskolor

Ersättning till Friskolor Ersättning till Friskolor Halmstads kommun Januari 2012 Bo Thörn Viktor Prytz Sammanfattning Revisorerna i Halmstads kommun har gett i uppdrag till PwC att granska ersättningen till fristående förskolor

Läs mer

Hallstahammars kommun

Hallstahammars kommun Revisorerna REVISIONSRAPPORT Granskning av Debiteringsrutiner inom hemtjänsten Hallstahammars kommun Utarbetad av Kommunal sektor inom PwC på uppdrag av kommunens revisorer och antagen vid revisorernas

Läs mer

Då den gemensamma gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upphörde 2014-06-30 ändras förutsättningarna för samverkan mellan Lysekil och Sotenäs.

Då den gemensamma gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden upphörde 2014-06-30 ändras förutsättningarna för samverkan mellan Lysekil och Sotenäs. 1/1 Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse Datum: 2014-09-30 Förvaltning: Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen Handläggare: Pia Alhäll Telefon: 0523-61 32 90 E-post: pia.alhäll@lysekil.se SAMVERKANSAVTAL

Läs mer

Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1.

Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning. Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: Version: 1. Riktlinjer för beslut om ersättning för elever som beviljats Förlängd undervisning Framtagen av: Teres Linchausen. Datum: 2018-04-24 Version: 1.0 Innehåll Inledning... 3 Syfte... 3 Utgångspunkten vid bedömning

Läs mer

Samir Sandberg Åsa Sandgren

Samir Sandberg Åsa Sandgren Revisionsrapport Granskning av rutiner för momsredovisning Tyresö Kommun Samir Sandberg Åsa Sandgren Granskning av rutiner för momsredovisning Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer....

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun. Oktober 2009 Johan Skeri

Revisionsrapport. Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun. Oktober 2009 Johan Skeri Revisionsrapport Granskning av kommunanställdas bisysslor Bollnäs kommun Oktober 2009 Johan Skeri Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning...1 1 Inledning och bakgrund...2 1.1 Revisionsfråga...2 1.2

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2016

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2016 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BIDRAGSBELOPP GRUNDSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG 2015-10-13 GSN-2015/1297.182 1 (5) HANDLÄGGARE Carolina Wallberg Carolina.Wallberg@huddinge.se Utförare med elev boende i

Läs mer

Personliga assistenter - Köp av tjänster

Personliga assistenter - Köp av tjänster Revisionsrapport Personliga assistenter - Köp av tjänster Östersunds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga och kontrollmål 2 2.3 Avgränsning 3 2.4

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc

Revisionsrapport. Granskning av leverantörsregister. Sollentuna kommun. pwc Revisionsrapport Granskning av leverantörsregister Sollentuna kommun pwc 2012-11-09 Anders Petersson Anders Haglund Projektledare Uppdragsledare Namn förtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning

Läs mer

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153

Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola VFN153 Remiss gällande Fridaskolorna AB:s ansökan om godkännande som huvudman för en nyetablering av en fristående gymnasieskola 13 2019VFN153 Page 42 of 216 Sektorn för utbildning och kultur Elin Rosén Välfärdsnämnden

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2015

Beslut om bidragsbelopp grundskola och skolbarnsomsorg vårterminen 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BIDRAGSBELOPP GRUNDSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG 2014-10-17 GSN-2014/1614.602 1 (5) HANDLÄGGARE Ståhlberg, Susanne Susanne.Stahlberg@huddinge.se Utförare med elev boende

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning

Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Revisionsrapport Granskning av projektredovisning Anna Hilmarsson, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Kristianstads kommun Januari 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Planering av gymnasieskolans verksamhet

Planering av gymnasieskolans verksamhet www.pwc.se Revisionsrapport Linda Marklund Anna Carlénius Planering av gymnasieskolans verksamhet Kalix kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning...3 2.1.

Läs mer

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK

Kommunrevisionen: Granskning av rutiner för anställningar och förtroendekänsliga poster inom UAK 'Uppsala r "KOMMUN KONTORET FOR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Sun ZaH-cfc-Xi Alf t{\

Läs mer

Interkommunal ersättning för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kalenderåret 2001

Interkommunal ersättning för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kalenderåret 2001 GR UTBILDNING RAPPORT Margaretha Allen 000801 Interkommunal ersättning för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan kalenderåret 2001 Under våren 2000 har genomförts ett arbete med att ange förslag till interkommunal

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson

Revisionsrapport. Löpande granskning av den interna kontrollen. vid Kostnämnden. Landstinget Västmanland. Inger Hansén Viveca Karlsson Revisionsrapport Löpande granskning av den interna kontrollen i administrativa rutiner vid Kostnämnden Landstinget Västmanland Inger Hansén Viveca Karlsson 18 mars 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret

Eskilstuna kommun. Det kommunala uppföljningsansvaret Eskilstuna kommun Det kommunala uppföljningsansvaret Innehåll Sammanfattning och bedömning... 3 1. Inledning... 4 1.1. Bakgrund... 4 1.2. Syfte... 4 1.3. Revisionsfrågor... 4 1.4. Revisionskriterier...

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut 2012-11-27 Stockholms idrottsgymnasium AB johan@idrottsgymnasiet.se Rektorn vid Stockholms Idrottsgymnasium klas@idrottsgymnasiet.se Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av den fristående gymnasieskolan

Läs mer

Utbildningsnämnden

Utbildningsnämnden TJÄNSTESKRIVELSE 2018-04-26 Utbildningsnämnden Josefine Alan Ekonom Telefon 08 555 010 38 Josefine.alan@nykvarn.se 2019-03-31 för utbildningsnämnden UN/2019:66 Förvaltningens förslag till beslut Budgetuppföljning

Läs mer

Beslut om bidragsbelopp grundskolenämnden

Beslut om bidragsbelopp grundskolenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE BARN- OCH 1 (7) Handläggare Carolina Wallberg Carolina.Wallberg@huddinge.se Grundskolenämnden Beslut om bidragsbelopp 2018 - grundskolenämnden Förslag till beslut Nämnden fastställer förvaltningens

Läs mer

Riktlinjer för inackorderingstillägg

Riktlinjer för inackorderingstillägg Riktlinjer för inackorderingstillägg Riktlinjer Diarie-/dokumentnummer: SMN2017/0432, KS2017/2065 Beslut: 2018-02-14 Beredande politiskt organ: Sociala myndighetsnämnden Giltighetstid: 2023-01-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Granskning av arvoden till förtroendevalda

Granskning av arvoden till förtroendevalda www.pwc.se Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Cert. kommunal revisor Granskning av arvoden till förtroendevalda Hultsfreds kommun Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1. Revisionsfråga... 1 1.1.1.

Läs mer

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj 2014. Kommunförvaltningen 2014-12-05 1 (9)

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014 Utbildningsnämnden den 12 maj 2014. Kommunförvaltningen 2014-12-05 1 (9) 2014-12-05 1 (9) Kommunförvaltningen Riktlinjer för utbetalning av skolpeng Ansvarig Maria Kvist Upprättad av Maria Kvist Upprättad den 2014-04-29 Reviderad den 2014-12-05 Riktlinjer för utbetalning av

Läs mer

Intern kontroll avseende inköpskort

Intern kontroll avseende inköpskort www.pwc.se Revisionsrapport Carin Hultgren Cert. kommunal revisor Ebba Lind Intern kontroll avseende inköpskort Region Gotland Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning... 2 2. Inledning... 4 2.1.

Läs mer

Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Gymnasieelevers resor, inackordering

Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Gymnasieelevers resor, inackordering Cirkulärnr: 2001:122 Diarienr: 2001/2047 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Gymnasieelevers resor, inackordering Laina Kämpe Datum: 2001-10-30 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelse Skolstyrelse/motsvarande

Läs mer

Revisionsrapport. Tierps kommun. Granskning av anställdas bisysslor. Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor

Revisionsrapport. Tierps kommun. Granskning av anställdas bisysslor. Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Revisionsrapport Granskning av anställdas bisysslor Tierps kommun Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor December 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 1 Inledning och bakgrund 5 1.1 Revisionsfråga

Läs mer

Granskning av utbetalningar

Granskning av utbetalningar Revisionsrapport Granskning av utbetalningar Trelleborgs kommun Bengt-Åke Hägg Godkänd revisor Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 1 2.1. Bakgrund... 1 2.2. Revisionsfråga... 1

Läs mer

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium

Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Revisionsrapport Elevers övergångar från grundskola till gymnasium Katrineholms kommun April 2010 Marie Lindblad 2010-05-06 Marie Lindblad Kerstin Svensson Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Bakgrund

Läs mer

Uppföljande granskning av resefakturor

Uppföljande granskning av resefakturor Uppföljande granskning av resefakturor PM april 2015 April 2015 Ingrid Lindberg, revisionskontoret Diarienummer: REV 19:2-2015 Innehåll SAMMANFATTANDE ANALYS... 3 BAKGRUND... 4 REVISIONSFRÅGOR... 4 AVGRÄNSNINGAR...

Läs mer

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun

Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Rapport Granskning av flyktingverksamheten. Ragunda Kommun Augusti 2013 Innehåll Sammanfattning... 1 Inledning... 2 Rutinbeskrivning... 3 Granskningsresultat... 7 Sammanfattning Kommunen tar emot flyktingar

Läs mer

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund

Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Revisionsrapport Granskning av föreningsbidrag och bidrag till studieförbund Motala kommun Maj 2009 Karin Jäderbrink 2009-05-18 Namnförtydligande Namnförtydligande Innehållsförteckning 1 Sammanfattning

Läs mer

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun

Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven. Oxelösunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport JohanCöster Eleonor Duvander Styrning, uppföljning och kontroll av att eleverna i grundskolan når kunskapskraven Oxelösunds kommun Innehållsförteckning Sammanfattning och bedömning...

Läs mer

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst

Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst www.pwc.se Revisionsrapport Sofia Nylund Simon Löwenthal Oktober 2017 Granskning av intern kontroll avseende kommunens konst Innehållsförteckning 1. Sammanfattande bedömning och rekommendationer... 1 2.

Läs mer

Granskning av nämndernas beredningsrutiner

Granskning av nämndernas beredningsrutiner Revisionsrapport Granskning av nämndernas beredningsrutiner Marks kommun 2010-06-23 Hans Gåsste Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 1.1 Uppdrag och syfte... 3 1.2 Revisionsfråga... 3 1.3 Kontrollmål...

Läs mer

Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun

Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur och bildningsnämnden Datum: 2016-04-05 Ansvarig för revidering: Kultur och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: handläggare inackorderingsbidrag

Läs mer

Granskning av gymnasieskolornas. av särskilt stöd. Mjölby kommun

Granskning av gymnasieskolornas. av särskilt stöd. Mjölby kommun Revisionsrapport Granskning av gymnasieskolornas arbete med elever i behov av särskilt stöd Mjölby kommun Håkan Lindahl December 2011 Innehållsförteckning Sammanfattning och revisionell bedömning 1 1 Bakgrund

Läs mer