Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013"

Transkript

1 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 Ärendet Förvaltningen föreslår att regler för skolpeng utomlands fastställs. s förslag till beslut Barn- och utbildningsnämnden beslutar att möjlighet finns att ta med skolpengen utomlands för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola om följande kriterier är uppfyllda: 1. Eleven är folkbokförd i Danderyd under hela studietiden utomlands. 2. Studierna utomlands måste omfatta minst en termin enligt den svenska skollagens bestämmelser om lärotider eller minst sex månader. 3. Ersättningen utges endast för sådan utbildning som helt ersätter utbildning i Sverige enligt svensk läroplan. Ersättning utgår således inte för sådan utbildning som måste genomgås även vid svensk skola efter återkomsten. 4. Ersättning kan utgå till svensk utlandsskola som är godkänd av Skolinspektionen eller gymnasieskola som erbjuder International Baccalaureate och är auktoriserad av stiftelsen International Baccalaureate. För studier vid annat lärosäte ska eleven kunna styrka via Verket för högskoleservice (VHS) att utbildningen ger behörighet för studier vid svensk högskola/universitet. Det slutliga beslutet fattas av utbildningsoch kulturkontoret. 5. Ersättningens storlek är högst aktuell skolpeng. De sökande ska redovisa om statsbidrag utbetalas till skolan som avser eleven och om arbetsgivaren betalar för utbildningen. Ersättningens storlek ska då avräknas så att den täcker mellanskillnaden. 6. Ansökan ska lämnas in i god tid till förvaltningen. Vanligtvis motsvarar det att ansökan ska lämnas in minst tre månader i förväg. Vi d en sen ansökan kan utbetalningen bli sen, reduceras alternativt utebli. Reglerna gäller från och med januari Bakgrund Regelverket för skolpeng för grund- och gymnasiestudier utomlands behöver förtydligas. Danderyd har under flera år tillämpat regler som medger gymnasiestudier utomlands under förutsättning att de leder till svensk hög-

2 skolebehörighet. Fråga har nu uppkommit i ärenden där förvaltningen misstänker att folkbokföringsreglerna har utnyttjats på ett otillbörligt sätt respektive gränsdragningsfrågor. Barn- och utbildningsnämnden har som ett inriktningsmål att Ungdomar i Danderyds kommun har möjlighet att välja gymnasieskola i såväl Danderyd som i övriga Sverige och utomlands. s utredning/yttrande Antal elever som studerar utomlands läsåret 2011/12 För läsåret 2011/12 betalade förvaltningen skolpeng enligt följande: Skolform Antal elever varav ett läsår varav två eller fler läsår Förskola 0 Förskoleklass 1 1 Grundskola Gymnasieskola Grundskolan: Svenska skolan i Fuengirola Gymnasieskolan: Svenska skolan i London, Paris, Bryssel, Fuengirola och Nairobi. Tidigare år har även skolor som anordnat IB-programet haft Danderyds-elever inskrivna. Nyligen har avslag lämnats för ansökan till British Junior Academy in Brusels och International School of Geneva. Skolplikt Skolplikten upphör om man är bor utomlands enligt Skolverkets juridiska vägledning, februari 2012: Om familjen flyttar utomlands permanent, och därmed inte längre är folkbokförd i landet, upphör skolplikten. Skolplikten upphör även i de fall då barnet förvisso fortfarande är folkbokfört i landet men där hemkommunen bedömer att barnet varaktigt vistas utomlands. Skolans författningar innehåller ingen definition av vad som avses med att varaktigt vistas utomlands. Två domstolsavgöranden gör inte heller helt klart, men i ett falla bedömdes det inte som varaktigt utomlands med två månaders vistelse utomlands, däremot två år bedömdes som det. När skolplikten upphör på grund av varaktig vistelse i utlandet upphör även hemkommunens ansvar för att finansiera barnet utbildning Folkbokförd i Danderyd alternativt utflyttad Folkbokföringslagen styr var man är folkbokförd. 2(6)

3 Folkbokföringslagen 20 : Den som kan antas under sin normala livsföring komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila utom landet under minst ett år ska avregistreras från folkbokföringen som utflyttad om inte annat följer av andra stycket : Den som är utsänd för anställning på utländsk ort i svenska statens tjänst folkbokförs under denna tjänstgöring tillsammans med sin medföljande familj på den fastighet och i den församling där den utsände senast var eller borde varit folkbokförd ( ). Den utsände får efter ansökan medges att tillsammans med sin medföljande familj folkbokföras på en fastighet i en församling där han eller någon annan i familjen äger ( ). Folkbokföring i Danderyd ska upphöra om man bor i utlandet längre än ett år. Personerna ska själva skriftligt ansöka om det. Anmälan kan också göras av annan (folkbokföringslagen 34 ). Skatteverket beslutar om folkbokföring, deras beslut om folkbokföring kan överklagas. Förvaltningen kan initiera utredning hos Skatteverket om man misstänker att folkbokföringsreglerna utnyttjas på ett otillbörligt sätt. Det finns två tillfällen då personerna fortsätter att vara folkbokförd i Sverige även om de bor utomlands längre än ett år: utsänd för anställning utomlands i svenska statens tjänst har ett uppdrag som ledamot av Europaparlamentet och vistas utomlands på grund av det men disponerar en bostad i Sverige. För andra som arbetar i Europaparlamentet, t.ex. politiska sekreterare och anställda vid EU:s institutioner, gäller de vanliga folkbokföringsreglerna Former för svensk utbildning utomlands Flera olika möjligheter finns svensk utlandsskola internationell skola riksinternatskola distansundervisning Europaskolor lokala skolor Statsbidraget till den svenska utlandsskolan lämnas för utbildning i grundskolan och i gymnasieskolan i förhållande till det antal elever vid skolan som uppfyller kraven enligt 3 statsbidragsförordningen. Dessa innebär att minst en av elevens vårdnadshavare ska vara svensk medborgare och minst en av dem ska vistas i utlandet på grund av verksamhet som på flera olika sätt bedöms som väsentlig för det svenska samhället. Även icke behöriga barn tas emot i mån av plats efter beslut av skolan. 3(6)

4 Den utländska skolans kostnad - elevavgift Kostnaderna för en skolplats varierar kraftigt från skola till skola. Elevavgiften betalas många gånger av den organisation eller arbetsgivare som har föräldern anställd. Statsbidraget som betalas ut går också till denna elevavgift, den täcker dock inte hela avgiften. Kostnad höstterminen 2012: Skola Avgift, kr per elev år för elev i årskurs 7-9 Avgift, kr per elev år för elev i gymnasiet Svenska skolan i London Svenska skolan i Paris Svenska skolan i Bryssel Svenska skolan i Fuengirola Jämfört med skolpeng (grundskolans 7-9 resp. samhällsvetenskapsprogrammet) Inackorderingsstöd Kommunen har ansvar för inackorderingsstöd för de elever som studera vid kommunala gymnasieskolor. De elever som studerar vid fristående gymnasieskolor ansöker om inackorderingsstöd hos Centrala studiestödsnämnden, CSN. Då svenska utlandsskolorna bedrivs som fristående skolor ska eleverna vända sig till CSN. Rutiner för skolan i Sverige I ett beslut från Skolinspektionen (dnr :3607) konstaterar de att en elev har rätt slutföra sina gymnasiestudier efter att ha tagit studieuppehåll för utlandsstudier under maximalt ett läsår. Skolan måste vara tydlig i sin information vilka möjligheter eleven har att slutföra sina studier de denne kommer tillbaka, se skollagen 16 kap. 40. Andra kommuners regler Stockholm Skolpeng utomlands för grundskola erbjuds ej. Elever som går i gymnasiet i Stockholm har möjlighet att byta ut ett läsårs studier i Sverige mot studier i en svensk skola utomlands. Ersättning betalas för studier utomlands under ett läsår om: eleven är folkbokförd i Stockholms kommun under studietiden eleven är antagen och har tackat ja till en plats i gymnasieskolan/går på gymnasiet i Sverige tim- och kursplaner stämmer mellan skolorna så att den totala studietiden i gymnasieskolan inte blir längre än 3 år. 4(6) 1 Skollunch ingår ej.

5 Inackorderingstillägg betalas inte ut vid studier utomlands. Aktuellt bidragsbelopp (programpeng) utbetalas till skolan. 5(6) Nacka Möjlighet finns att ta med skolpengen utomlands för förskoleklass, grundskola och gymnasieskola med följande regler: 1. Studierna utomlands är ett led i en kontinuerlig utbildning av hög kvalitet, motsvarande lägst den som det svenska skolväsendet erbjuder. 2. Eleven är folkbokförd i Nacka under hela studietiden utomlands. 3. Minst en av elevens föräldrar/vårdnadshavare är folkbokförd och stadigvarande vistas i Nacka, såvida inte tidsbegränsat arbete eller studier utomlands föranleder annat. Anknytningen till Nacka kommun måste vara tydlig och kunna dokumenteras Eleven är utskriven från sin gamla skola under tiden för studierna utomlands. Utskrivningens längd/studierna utomlands måste omfatta minst en termin enligt den svenska skollagens bestämmelser om lärotider eller minst sex månader. 5. Ersättningen utges endast för sådan utbildning som helt ersätter utbildning i Sverige. Ersättning utgår således inte för sådan utbildning som måste genomgås även vid svensk skola efter återkomsten. 6. Ersättningens storlek kan uppgå högst till en summa motsvarande gjorda utlägg och högst till ett belopp motsvarande aktuell skolpeng/programpeng. 7. Inget inackorderingsstöd utgår från kommunen vid studier utomlands. Ansökan görs hos Centrala Studiestödsnämnden, CSN. Lidingö Skolpeng utomlands för grundskola erbjuds ej. Gymnasieelever som är intresserade av att studera utanför Sverige har möjlighet att ta med skolpengen till en svensk gymnasieskola utomlands. Detta gäller alla gymnasieelever som är folkbokförda på Lidingö, även de som studerar i andra kommuner eller i friskolor. Villkor för studier vid svensk gymnasieskola utomlands Endast ett års studier 3 Skolan måste följa svensk läroplan Skolan måste vara godkänd av Skolinspektionen. Idag finns sex godkända skolor att välja bland. Skolan får inte ta avgift för undervisningen. Till ansökan krävs därför ett intyg från aktuell utlandsskola samt från vårdnadshavare eller myndig elev om att skolan inte tar ut några avgifter för undervisningen 4. 2 Efter dialog med Nacka kan det förtydligas med att det endast avser folkbokförda i kommunen. 3 Förvaltningen förklarar begränsningen med att året mest ska fungera som en språkförstärkning samt att vistelse utomlands längre än ett år innebär att folkbokföringen förändras. 4 Förvaltningen anger att 2-3 svenska utlandsskolor gått med på att inte ta ut någon avgift från föräldrarna.

6 6(6) Sollentuna Det finns vissa möjligheter för barnfamiljer bosatta i Sollentuna som flyttar utomlands att få ta med sig skolpengen. Skolpeng för grundskolestudier utomlands beviljas för endast två terminer och maximalt, vid särskilda omständigheter, för ytterligare fyra terminer vid tillfällig vistelse utomlands. För varje ny period en till två terminer ska förnyad ansökan lämnas in. Följande krav ska vara uppfyllda: Skolpeng beviljas inte för studier utomlands vid skolor som får statsbidrag. Intyg från skolan utomlands ska skickas till Sollentuna kommun som styrker att eleven är antagen till skolan. Undervisningen vid den skola ansökan avser ska motsvara studier i svensk grundskola. Eleven ska vara utskriven från sin skola i Sverige. Ersättning till skolan utomlands motsvarar maximalt kommunens fastställda skolpeng. Föräldrar betalar avgiften till skolan utomlands. Skolan skickar en faktura till Sollentuna kommun med information om att avgiften är betald av föräldern. På informationen till Sollentuna kommun ska även framgå vilken period som avses, samt hur stor avgift som har erlagts till skolan av föräldern. Utbetalning görs till skolan för maximalt en termin, som därefter betalar tillbaka skolpeng/avgift till föräldern. Elever som önskar studera och fullgöra delar av sina gymnasiestudier vid svenska gymnasieskolor utomlands kan få ersättning för detta. Både elev och vårdnadshavare ska vara folkbokförda i Sollentuna kommun. En ansökan måste göras senast tre månader före skolstart. Ersättningen utgår under maximalt ett läsår och betalas till skolan och inte till elev eller vårdnadshavare. Ingen ersättning utbetalas för inackordering. Skolan måste vara godkänd av Skolverket som svensk skola i utlandet och inte erhålla statsbidrag för eleven. Birgitta Jacobsson Förvaltningschef Ekonom/controller Exp: Danderyds gymnasium, Viktor Rydbergs samskola och gymnasium

RIKTLINJER. Region Gotlands riktlinjer för ersättning vid studier utomlands. Skolpeng och programpeng

RIKTLINJER. Region Gotlands riktlinjer för ersättning vid studier utomlands. Skolpeng och programpeng RIKTLINJER Region Gotlands riktlinjer för ersättning vid studier utomlands. Fastställd av barn- och utbildningsnämnden och gymnasie- och Framtagen av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Datum [Beslut/Publiceringsdatum]

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 15 (16) Utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-02-24 20 Gymnasieutbildning utomlands (UN 2016.007) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Utbildningsnämnden

Läs mer

Tjänsteutlåtande avseende riktlinjer gällande skolpeng för studier utomlands

Tjänsteutlåtande avseende riktlinjer gällande skolpeng för studier utomlands 1 (7) Datum Diarienummer 2019-01-31 BIN 2018/4822 Emma Rydgren Myndighetshandläggare emma.rydgren@trelleborg.se Tjänsteutlåtande avseende riktlinjer gällande skolpeng för studier utomlands Bakgrund Bildningsnämnden

Läs mer

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande

Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande VERSION. 208-02-5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDENS Riktlinjer för fullgörande av skolplikt på annat sätt och skolpliktens upphörande Antagna av barn- och ungdomsnämnden den 0 april 208 Innehåll. Skolpliktens

Läs mer

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands

Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Ärende 8 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-05-14 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Riktlinjer för ersättning av gymnasiestudier utomlands Dnr: UN 18/ Sammanfattning av ärendet Enligt beslut i UN 2007-01-30

Läs mer

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013

Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 1(6) Barn- och utbildningsnämnden Skolpeng utomlands förslag till regler från och med januari 2013 Ärendet Förvaltningen föreslår att regler för skolpeng utomlands fastställs. s förslag till beslut Barn-

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:1447 Utkom från trycket den 22 december 2006 utfärdad den 14 december 2006. Genom riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Medflyttning av skolpeng och programpeng utomlands

Medflyttning av skolpeng och programpeng utomlands 1 (10) 2015-01-12 rev. 2015-02-11 PM Anneli Sagnérius Juridik- och kanslienheten PG Rosengren Utbildningsenheten Medflyttning av skolpeng och programpeng utomlands Utbildningsenheten föreslår att utbildningsnämnden

Läs mer

Information till. elever och föräldrar om. svensk undervisning i utlandet

Information till. elever och föräldrar om. svensk undervisning i utlandet Information till elever och föräldrar om svensk undervisning i utlandet 2 (12) Förord Att flytta utomlands - vilket äventyr, vilken chans! De flesta barn upplever det nog så, medan andra oroar sig för

Läs mer

Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV)

Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV) 2014-04-07 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2014/79-614 Utbildningsnämnden Yttrande över remiss angående riksinternatskolor (U2014/2011/GV) Förslag till beslut Utbildningsnämnden antar föreliggande förslag

Läs mer

Rutin för skolpliktsbevakning

Rutin för skolpliktsbevakning Datum Diarienummer 2015-02 UBN- 2015 Rutin för skolpliktsbevakning Lagrum för skolplikt Skolplikt fastställs i 7 kap. skollagen där det framgår att skolplikt gäller alla barn från hösten det kalenderår

Läs mer

Ansökan om att fullgöra skolplikt på annat sätt

Ansökan om att fullgöra skolplikt på annat sätt Barn- och utbildningsnämnden Ansökan om att fullgöra skolplikt på annat sätt Ansökan ska lämnas till ansvarig rektor. Till ansökningsblanketten ska bifogas intyg om skolgång från den skola utomlands där

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-20 Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se

Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-20 Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (3) Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-20 Dnr: 2015/572-UAN- Helena Larsson - bunhl01 E-post: helena.larsson@vasteras.se Kopia till Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Ansökan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i folkbokföringslagen (1991:481); utfärdad den 30 maj 2013. SFS 2013:380 Utkom från trycket den 10 juni 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om folkbokföringslagen

Läs mer

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607

PM Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 2016-02-17 Riktlinjer för skolpliktsbevakning i Ekerö kommun Dnr BUN16/40-607 Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakningen sker i Ekerö kommun samt hur frånvaro följs upp och hanteras. Riktlinjerna

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA

REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA REGLEMENTE FÖR SKOLPLACERING I FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA Beslutat i utbildningsnämnden 2016-12-19 Reviderat av utbildningsnämnden 2017-10-25 ( 151), 2018-03-21 ( 28), 2018-10-25 ( 146) 2 1 Lagar och

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Gymnasienämnden. Leif Olsson-Svensson (SD) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Gymnasienämnden. Leif Olsson-Svensson (SD) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Datum Plats och tid Österportskolan, Gränssnittet, Surbrunnsvägen 1, Ystad 09:00 10:00 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Christer Olofsson Lars-Inge Persson Adnan Elkaz Veronica Andersson Malin Bennisson

Läs mer

Internationella skolor

Internationella skolor Promemoria 2014-09-02 U2014/5177/S Utbildningsdepartementet Internationella skolor 2 Förord Den 3 juli 2012 uppdrog Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) åt Ingegärd Hilborn, då rättssakkunnig vid

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium 1 (8) DATUM DNR 2018-11-13 UN/2018:223 Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium Antaget av utbildningsnämnden den 28 november 2018 2 (8) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2008:220 Utkom från trycket den 7 maj 2008 utfärdad den 24 april 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 2 a kap. 20, 2 b

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:802 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om internationella skolor; SFS 2015:801 Utkom från trycket den 8 december 2015 utfärdad den 26 november 2015. Regeringen föreskriver följande. Inledande bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever i gymnasieskola

Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever i gymnasieskola Antagna av barn- och utbildningsnämnden 2017-03-01 Barn- och utbildningsförvaltningen Riktlinjer för stöd till inackordering för elever i gymnasieskola och gymnasiesärskola samt för resebidrag för elever

Läs mer

Reglementet för skolplacering i förskoleklass och grundskola

Reglementet för skolplacering i förskoleklass och grundskola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Hijazi, Omar Ali Akbar, Avin Datum 2018-03-01 Diarienummer UBN-2018-1218 Utbildningsnämnden Reglementet för skolplacering i förskoleklass och grundskola Förslag till

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2018-10-24 www.sollentuna.se Riktlinjer - Skolplikt och skolpliktsbevakning Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakning sker

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Timrå kommun

Skolskjutsreglemente. Timrå kommun Skolskjutsreglemente - för grundskola, särskola samt gymnasium - i Timrå kommun Efter beslut i barn- och utbildningsnämnden 2011-06-22 105 Innehållsförteckning Skolskjutsreglemente för Timrå kommun...1

Läs mer

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet

Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Uppgifter till grund för rätt till statsbidrag för elev i svensk utbildning i utlandet Läs först igenom Anvisningar till elevuppgifter Ansökan avser svensk utlandsskola eller distansundervisning vilken

Läs mer

Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun

Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun Regler för inackorderingsbidrag i Lekebergs kommun Fastställd av: Kultur och bildningsnämnden Datum: 2016-04-05 Ansvarig för revidering: Kultur och bildningsnämnden Ansvarig tjänsteman: handläggare inackorderingsbidrag

Läs mer

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola

Mer tid för kunskap - förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (10) 2016-01-11 Handläggare Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-50833010 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04 Mer tid för kunskap -

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun

Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Riktlinjer för godkännande av enskild verksamhet i Vingåkers kommun Innehåll 1 Godkännande... 3 2 Ansökan... 3 3 Upphävning av godkännande... 4 4 Barngrupper och god miljö... 4 5 Miljöpåverkan... 5 6 Ledning

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN

RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN RIKTLINJER FÖR GODKÄNNANDE AV ENSKILD VERKSAMHET I VINGÅKERS KOMMUN GODKÄNNANDE För att få godkännande att bedriva förskola, skolbarnsomsorg och pedagogisk omsorg (tex familjedaghem) och få kommunala bidrag

Läs mer

Riktlinjer för skolplacering och skolval

Riktlinjer för skolplacering och skolval Riktlinjer för skolplacering och skolval Riktlinjer för skolplacering och skolval i förskoleklass och grundskola Fastställda av Utbildningsnämnden den 23 augusti 2016 49 www.upplands-bro.se Skolplacering

Läs mer

godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen

godkänna yttrandet samt att översända detsamma till Kommunstyrelsen Malmö stad Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (4) Datum 2014-10-06 Vår referens Annika Pfannenstill Utredningssekreterare annika.pfannenstill@malmo.se Tjänsteskrivelse Promemoria Internationella

Läs mer

8 Svensk utbildning i utlandet

8 Svensk utbildning i utlandet Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Svensk utbildning i utlandet 8 Svensk utbildning i utlandet Innehåll Fakta om statistiken... 196 Kommentarer till statistiken... 197 8.1 Svenska utlandsskolor 2003/04-2011/12.

Läs mer

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt

Riktlinjer för uppföljning av närvaro och skolplikt Riktlinjer för uppföljning av närvaro och Skolpliktsbevakning för elever i grundskolan och grundsärskolan bosatta i Upplands-Bro kommun. Beslutade i Utbildningsnämnden den 25 september 2018 UN 45 www.upplands-bro.se

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); Utkom från trycket den 28 november 2017 utfärdad den 16 november 2017. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen (2010:800)

Läs mer

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan

Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Tjänsteutlåtande 2012-09-06 Anders Nilfjord Sidan 1 av 2 Dnr BUN 2012/66-2 Barn- och ungdomsnämnden Redovisning av regler, praxis och erfarenheter avseende avgifter i skolan Förslag till beslut Bam- och

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts

Riktlinjer för skolskjuts 1 (12) HANDLÄGGARE TEL DIREKT DATUM DNR Utbildningsförvaltningen 08-731 30 20 2016-03-03 UN/2016:101 Riktlinjer för skolskjuts Fastställda av utbildningsnämnden 2016-03-22 Riktlinjerna gäller från och

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-06-13, 64 (dokumentet träder i kraft 2019-07-01 och ersätter motsvarande dokument antaget 2016-05-18, 24, ärende UN/2016:191) Dokumentet ska

Läs mer

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland

Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Promemoria 2019-02-05 U2019/00343/S Utbildningsdepartementet Rätt till utbildning i förskoleklass för barn till beskickningsmedlemmar från tredjeland Denna promemoria har utarbetats inom Regeringskansliet

Läs mer

SKOLSKJUTSREGLER. Antagen i kultur- & utbildningsnämnden 2012-11-27

SKOLSKJUTSREGLER. Antagen i kultur- & utbildningsnämnden 2012-11-27 SKOLSKJUTSREGLER Antagen i kultur- & utbildningsnämnden 2012-11-27 SKOLSKJUTSREGLER Bestämmelser om rätt till skolskjuts finns för varje skolform och regleras i skollagen för grundskola samt gymnasiesärskola

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR FÄRGELANDA KOMMUN

RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR FÄRGELANDA KOMMUN RIKTLINJER Dnr 2016/330 2016-05-25 RIKTLINJER FÖR ANORDNANDE AV SKOLSKJUTSAR I FÄRGELANDA KOMMUN Förskoleklassen Grundskolan Särskolan Gymnasieskolan Gymnasiesärskolan Fastställda av barn- och utbildningsnämnden

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2010:699 Utkom från trycket den 28 juni 2010 utfärdad den 10 juni 2010. Enligt riksdagens 1 beslut föreskrivs att 2 a kap. 17 a och

Läs mer

Anvisningar och mallar för hantering av beslut angående skolskjuts

Anvisningar och mallar för hantering av beslut angående skolskjuts 2012-11-30 1 (7) DELEGATIONSBESLUT 2012/186-003 Rektorer i grundskolor i Nacka Resurssamordnare (särskola och gymnasiesärskola) Rektor i Nackas gymnasieskolor Anvisningar och mallar för hantering av beslut

Läs mer

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9

Nya regler för lovskola i årskurs 8 och 9 Utbildningsförvaltningen Avdelningen för ekonomi och styrning Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2018-03-07 Handläggare Peter Fahlander Telefon: 08-50833062 Till Utbildningsnämnden 2018-04-19 Nya regler för lovskola

Läs mer

Reglemente för skolplacering i förskoleklass och grundskola

Reglemente för skolplacering i förskoleklass och grundskola UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Ali Akbar Avin Holström Ingrid Datum 2018-10-03 Diarienummer UBN-2018-5922 Utbildningsnämnden Reglemente för skolplacering i förskoleklass och grundskola Förslag till

Läs mer

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG

ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG ANSÖKAN OM INACKORDERINGSTILLÄGG Läsåret 2019/2020 Ansökan om inackorderingstillägg skall lämnas/skickas in till: Olofströms kommun Utbildningskontoret Box 304 293 24 Olofström Vid ev frågor är Ni välkommen

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 mars 2018 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 mars 2018 följande dom (mål nr ). 2018 ref. 15 En person som har dubbel bosättning och som bedriver långvariga studier utomlands har med hänsyn till samtliga omständigheter ansetts ha sin egentliga hemvist utom landet. 20 folkbokföringslagen

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Diarienr. 1. Val av justerare Marianne Pleijel (M) GV/2016:127

Diarienr. 1. Val av justerare Marianne Pleijel (M) GV/2016:127 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Upprättad 2016-11-29 Nämnden för Gymnasie & Vuxenutbildning Sammanträde 2016-12-05 klockan 15:00 /Aranäsgymnasiet, sal C220 / 1. Val av justerare Marianne Pleijel (M) 2. Redovisning

Läs mer

Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor för elev i gymnasieskola

Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor för elev i gymnasieskola 1 Regelverk för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor för elev i gymnasieskola 1. Inledning Detta regelverk utgår från bestämmelserna om skolskjuts

Läs mer

Handläggningsrutin vid ansökan om uppskjuten skolplikt (Gäller kommunal och fristående verksamhet)

Handläggningsrutin vid ansökan om uppskjuten skolplikt (Gäller kommunal och fristående verksamhet) HANDLÄGGNINGSRUTIN Barn- och utbildningskontoret Datum: 2015-09-17 Handläggare: Agneta Brus Diarienummer BSN 2015-385 003 Denna handläggningsrutin gäller följande skolformer: Förskola Förskoleklass Grundskola

Läs mer

Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun

Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun 2016-05-13 Riktlinjer för utbildning av nyanlända och flerspråkiga elever i Danderyds kommun (Förskoleklass, grundskoleutbildning och gymnasieutbildning) Utbildnings- och kulturkontoret 08-568 910 00 www.danderyd.se

Läs mer

REGLER 1(7) Vår beteckning 2015-03-26 BOU2015/153 nr 2015.1673. 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef

REGLER 1(7) Vår beteckning 2015-03-26 BOU2015/153 nr 2015.1673. 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef REGLER 1(7) Barn- och utbildningsförvaltningen Fastställd av barn- och utbildningsnämnden, 2015-05-06 ( 57) Dokumentansvarig: Barn- och utbildningskontorets administrativa chef Regler för reseersättning

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor Utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Öströn, kl 13.00-16.10 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Lennart Daghed (FP) 1:e vice ordförande Sture Pettersson (S) 2:e vice

Läs mer

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ...

riktlinje modell plan policy program regel rutin strategi taxa för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever ... modell plan policy program riktlinje för ersättning vid förlängd studietid för gymnasieelever regel rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Barn- och utbildningsnämnden Beslutandedatum:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1206) om fristående skolor; SFS 2002:395 Utkom från trycket den 7 juni 2002 Omtryck utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts i Danderyds kommun. Inom utbildningsnämndens ansvarsområde Från och med juli Version

Riktlinjer för skolskjuts i Danderyds kommun. Inom utbildningsnämndens ansvarsområde Från och med juli Version Riktlinjer för skolskjuts i Danderyds kommun Inom utbildningsnämndens ansvarsområde Från och med juli 2018 Version 2018-06-20 Riktlinjer för skolskjuts i Danderyds kommun Följande riktlinjer för skolskjuts

Läs mer

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun

Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Regler för fristående förskola, fritidshem (ej anslutna till en skola) och pedagogisk omsorg i Partille kommun Tillämpas fr. o m 2016-05-18 Fristående förskola Förutsättningar för godkännande Ansökan Beslut

Läs mer

Tillämpningsbestämmelser för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor för elev i gymnasieskola

Tillämpningsbestämmelser för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor för elev i gymnasieskola Beslutad i Kommunfullmäktige 2017-12-19 138 Reviderad: beslut BUN 2018-08-27 83 Tillämpningsbestämmelser för skolskjuts för elev i grundskola, grund- och gymnasiesärskola samt ersättning för elevresor

Läs mer

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande

Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Vårdnadshavares och föräldrars rätt till information och inflytande Vårdnadshavaren som barnet bor hos får bestämma vilken förskoleenhet eller vilket fritidshem

Läs mer

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB

Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Avgifter och regler FÖRSKOLA, FAMILJEDAGHEM, FRITIDSHEM, FRITIDSKLUBB Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01. Innehåll Verksamhetsformer... 3 Rätt till plats...

Läs mer

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning

Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Rutin för tilläggsbelopp gällande extraordinärt stöd och modersmålsundervisning Sektor utbildning Antagen av Sektor utbildning Ledningsgrupp 2015-10-12 Reviderad 2018-11-19 Innehållsförteckning 1. Inledning...

Läs mer

INACKORDERING FÖR ELEVER I GYMNASIESKOLAN

INACKORDERING FÖR ELEVER I GYMNASIESKOLAN Riktlinjer för INACKORDERING FÖR ELEVER I GYMNASIESKOLAN Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn Riktlinjer för inackordering

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola

Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Syfte Riktlinjer för godkännande av fristående förskola Referensdokument Skollagen 2010:800, Läroplan för förskolan Lpfö 98 rev. 2010, Skolverkets allmänna råd med kommentarer 2013 Uppföljning Vid ändring

Läs mer

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat

Beslut Gäller fr.o.m Reviderat Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01 Reviderat 2016-09-05 Regler för utbetalning av bidrag till utförare av förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem i

Läs mer

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning

utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning REGLER FÖR utbetalning av grundbelopp och interkommunal ersättning Antaget av Antaget Giltighetstid Dokumentansvarig Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-05 xx Tillsvidare Administrativ chef Håbo kommuns

Läs mer

SKOLSKJUTSREGLEMENTE FÖR GRUNDSKOLAN, GRUNDSÄRSKOLAN och resa till GYMNASIUM och GYMNASIESÄRSKOLA

SKOLSKJUTSREGLEMENTE FÖR GRUNDSKOLAN, GRUNDSÄRSKOLAN och resa till GYMNASIUM och GYMNASIESÄRSKOLA SKOLSKJUTSREGLEMENTE FÖR GRUNDSKOLAN, GRUNDSÄRSKOLAN och resa till GYMNASIUM och GYMNASIESÄRSKOLA GULLSPÅNG KOMMUN GÄLLER FR O M JAN 2019 Antagen Kommunfullmäktige 2018-12-10, KF 189 Dnr: KS 2018/574 Revideras:

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Överklaganden enligt skollagen I skollagen kan fler beslut än tidigare överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Partille kommun

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Partille kommun Föreliggande dokument är antaget av utbildningsnämnden 2019-05-21, 55 (dokumentet träder i kraft 2019-05-29 och ersätter motsvarande dokument antaget 2015-06-16, 56, ärende UN/2015:174) Dokumentet ska

Läs mer

Skolplacering i förskoleklass och grundskola Barn- och utbildningsförvaltningen

Skolplacering i förskoleklass och grundskola Barn- och utbildningsförvaltningen Regler Skolplacering i förskoleklass och grundskola Barn- och utbildningsförvaltningen utbildningsförvaltningen Dokumenttyp Ärendenummer Fastställd Giltighetstid Regler för skolplaceringar i förskoleklass/grundskola

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för skolskjuts och elevresor

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Regler för skolskjuts och elevresor Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Regler för skolskjuts och elevresor Fastställt av: Utbildningsnämnden Datum: 2018-04-25, 36 För revidering ansvarar: Utbildningsförvaltningen

Läs mer

Regeringens proposition 2007/08:50

Regeringens proposition 2007/08:50 Regeringens proposition 2007/08:50 Nya skolmyndigheter Prop. 2007/08:50 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 februari 2008 Fredrik Reinfeldt Jan Björklund (Utbildningsdepartementet)

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Granskad februari 2012 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag

Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Riktlinjer för bedömning av fristående pedagogisk omsorgs förutsättningar för rätt till bidrag Kommunen ska sträva efter att istället för förskola eller fritidshem erbjuda ett barn pedagogisk omsorg om

Läs mer

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01

Riktlinjer. för. förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun. Fr. o m. 2012-07-01 Reviderad KUN 2012-05-15 65 KF 2012-06-18 109 Riktlinjer för förskola och pedagogisk omsorg i Österåkers kommun Fr. o m. 2012-07-01 2 1. Allmänt Dessa riktlinjer har fastställts av Kommunfullmäktige för

Läs mer

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning?

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett Sofia Distansundervisning vänder sig till elever under studieår 6-9. Blanketter och information kan hämtas på vår hemsida (www.sofiadistans.nu)

Läs mer

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter

Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter Riktlinjer för godkännande av fristående verksamheter -förskola, -friliggande fritidshem, -pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem Tillämpas från och med 2016-05-01 Antagen

Läs mer

PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05.

PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05. 2009-11-05 PM Principer och rutiner vid val av skola Utarbetad av utbildningsförvaltningen 2008-11-12, reviderad 2009-11-05. Utdrag ur skollagen 2 b kap Förskoleklassen 2 För barn som är bosatta i Sverige

Läs mer

Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor

Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor Ärende 10 1 (2) TJÄNSTESKRIVELSE 2018-10-15 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Regler för ansökan om placering i Södertälje kommuns grundskolor Dnr: UN 18/114, KS 18/360 Sammanfattning

Läs mer

Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet

Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet Handledning till snabbguide om studiebidrag på gymnasiet Senast uppdaterad, juni 2016 CSN nr 1028A/1606 Inledning Den här handledningen kan du ha som stöd om du ska använda snabbguiden för att informera

Läs mer

Riktlinjer för inackorderingstillägg

Riktlinjer för inackorderingstillägg Riktlinjer för inackorderingstillägg Riktlinjer Diarie-/dokumentnummer: SMN2017/0432, KS2017/2065 Beslut: 2018-02-14 Beredande politiskt organ: Sociala myndighetsnämnden Giltighetstid: 2023-01-01 Dokumentansvarig:

Läs mer

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m.

Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Nyanlända elevers rätt till utbildning m.m. Mia Hemmestad Kristina Söderberg Avdelningen för juridik Sveriges Kommuner och Landsting Elevers olika status Asylsökande och tillståndssökande Tidsbegränsat

Läs mer

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp

Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp FÖRFATTNINGSSAMLING Regler för utbetalning av grundbelopp och tilläggsbelopp Antagna i barn- och skolnämnden 2012-12-17 Bsn 139 Reviderade 2014-02-07, 2015-04-01 1 Beslut 2014-04-07 Gäller fr.o.m. 2014-08-01

Läs mer

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor

Avgifter i skolan. Samma bestämmelser gäller för statliga, kommunala och fristående skolor Juridisk vägledning Reviderad februari 2015 Mer om Avgifter i skolan Utbildningen ska vara avgiftsfri och eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig

Läs mer

Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola

Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola Riktlinje för skolskjuts i förskoleklass, grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Riktlinje Utbildningsnämnden 2013-05-16 2016-09-26 2015-06-04 2014-09-05

Läs mer

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb

2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08. Avgifter och regler. Förskola. Familjedaghem. Fritidshem. Fritidsklubb 2010-12-01 REVIDERAD 2010-12-08 Avgifter och regler Förskola Familjedaghem Fritidshem Fritidsklubb Barn- och ungdomsnämndens regler och tillämpning av skollagen. Gäller från 2011-02-01 Innehållsförteckning

Läs mer

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka

Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka Den här broschyren vänder sig till dig som har funderingar om särskolan. Den ger en översiktlig information om vad särskolan är för något och vilka barn som har rätt att gå där. Ytterligare information

Läs mer

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017

Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Ärende 7 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2017-05-24 Utbildningskontoret Utbildningsnämnden Kommundelsnämnderna Skolplikt och skolfrånvaro, vårterminen 2017 Dnr: UN 17/59 Sammanfattning av ärendet Kommunens ansvar

Läs mer

Överklaganden enligt skollagen

Överklaganden enligt skollagen UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Överklaganden enligt skollagen Nyheter Fler beslut än tidigare kan överklagas. Från 16 års ålder får man föra sin egen talan. Stärkt rättssäkerhet En

Läs mer

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun

Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 3 (8) Regler och tillämpningsanvisningar (skolskjutsregler) för skolskjutsverksamheten i Uddevalla kommun 1. Vem är berättigad till skolskjuts? Elever i skolan (grundskola, grundsärskola och gymnasiesärskola)

Läs mer

INFORMATION OCH REGLER

INFORMATION OCH REGLER INFORMATION OCH REGLER TILL DIG SOM HAR BARN I KOMMUNAL FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM Barn och utbildningsförvaltningen Reviderad 20110727 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 KOMMUNENS SKYLDIGHET...3 2

Läs mer

EKONOMISKA VILLKOR FÖR INTERNATELEVER

EKONOMISKA VILLKOR FÖR INTERNATELEVER EKONOMISKA VILLKOR FÖR INTERNATELEVER LUNDSBERGS SKOLA Läsåret 2018/2019 2018-03-12 AVGIFTER FÖR BOENDE PÅ INTERNAT För svenska*, övriga nordiska ** och utlandssvenska*** internatelever som påbörjat sina

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp

Skolskjutsreglemente. Reglemente. Barn och utbildning. Tills vidare. Barn- och utbildningschefen. Dokumenttyp Skolskjutsreglemente Dokumenttyp Reglemente Fastställd/upprättad 2009-04-27 av Kommunfullmäktige 39 Senast reviderad 2011-05-02 av Kommunfullmäktige 128 Detta dokument gäller för Barn och utbildning Giltighetstid

Läs mer

Regler för skolansökan till kommunala förskoleklasser och grundskolor samt grundsärskolor i Sollentuna

Regler för skolansökan till kommunala förskoleklasser och grundskolor samt grundsärskolor i Sollentuna Regler för skolansökan till kommunala förskoleklasser och grundskolor samt grundsärskolor i Sollentuna Antagna av barn- och ungdomsnämnden 2017-11-14, 2017/103, dnr 2017/2177 BUN, träder i kraft 2018-01-01

Läs mer

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen.

Dokumentet gäller för Chefer, tjänstemän och politiker i kommunen som har ansvar för nyanlända barn och ungdomar i kommunen. RIKTLINJE Mottagande av nyanlända barn och elever i Nackas förskolor och skolor Dokumentets syfte Tydliggöra regelverket om mottagande av s förskolor och skolor per skolform samt Nacka s tillämpning av

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning 2013-04-07 Inledning Tydliga och väl kända rutiner för skolpliktsbevakning är av vikt för att säkerställa alla barns rätt till utbildning. Forskning visar att om barn

Läs mer

Skolpliktsriktlinjer. Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3

Skolpliktsriktlinjer.   Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning. Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 Rutiner och vägledning för skolpliktsbevakning Beslutade i Utbildningsnämnden den 22 september 2015 UN 3 www.upplands-bro.se Huvudregeln, enligt skollagen, är att alla barn från 7 till 16 år som är bosatta

Läs mer