Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet"

Transkript

1 1(5) KS 2011/0097 Anvisning av medel för nybyggnation av sporthall, Danderyd 3:165, Vendevägen 94 A, intill Mörbybadet Sammanfattning I beslut , 21, föreslår fastighetsnämnden kommunfullmäktige att anvisa medel om 33 miljoner kronor utöver redan anvisade medel om 2 miljoner kronor till projektering, för genomförande av en sporthall intill Mörbybadet. Förslaget omfattar ett basalternativ samt ett antal optioner. Inom ramen för 33 miljoner kronor föreslår fastighetsnämnden att sporthall byggs enligt ett basalternativ, inkluderande de optioner som ryms inom anvisade medel. Förfrågningsunderlaget har arbetats fram parallellt med programarbetet. Fastighetsnämnden har beslutat om entreprenör , 37. s föreslår utifrån resultatet av upphandlingen och därtill tillkommande kostnader att fastighetsnämnden tilldelas 42,4 miljoner kronor för nybyggnation av sporthall enligt basalternativet och för genomförande av option 1, gymnastikhall. I beloppet ingår tidigare anvisade medel om 2 miljoner kronor för projektering. Bakgrund Förstudie/behovsanalys 2006 gav kommunstyrelsen kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att i samarbete med tekniska nämnden utreda förutsättningar för tillbyggnad alternativ nybyggnation av sporthall och att pröva möjligheten att koppla samman Mörbybadet med sporthallen. I september 2007 beslutade kultur- och fritidsnämnden överlämna en förstudie av förutsättningarna för uppförande av en sporthall vid Mörbyskolan till kommunstyrelsen och begärde samtidigt att få gå in i programskedet. I den då redovisade förstudien uppgick investeringen till 60 miljoner kronor. I oktober samma år kompletterades ärendet med fördelning av tider samt intäkter från föreningar. Kultur- och fritidsnämndens förstudie daterad , beskriver behovet av sporthall i kommunen. I förstudien framgår att befintliga hallar inte täcker det behov att ytstorlek eller behov av tider för träning och matcher som inomhusidrotterna, innebandy, basket och handboll kräver. Likaså svarar inte de mindre gymnastikhallarna upp mot verksamhetens behov. Ett antal studiebesök har gjorts och där utgångspunkten blev ett basalternativ, vilket sedan utvecklats med kompletterande ytor. Basalternativet vilket skulle motsvara föreningslivets behov enligt kultur- och fritidsnämnden,

2 2(5) omfattar handbollsplan med möjlighet till läktare samt omklädningsrum och pentry. Av kultur- och fritidsnämndens sammanträdesprotokoll daterat , 21 framgår att nämnden förordar fastighetsnämnden att upphandla de optioner som ryms inom de av kommunfullmäktige anvisade medlen för sporthall. Option 1, komplettering med gymnastikhall, ser nämnden som ett minimum för vad som skall byggas. Ryms inte option 1 inom anvisade medel anser förvaltningen att ytterligare medel bör tillföras. Nämnden förordar även option 2, ytterligare omklädningsrum och läktare, vilket enligt nämnden innebär att anläggningen kommer att kunna nyttjas av en betydligt bredare målgrupp. Föreningen Enebybergsgymnasterna har i skrivelse daterad ställd till kommunen, framhållit nödvändigheten av att en gymnastikanpassad hall byggs i kommunen. Verksamheten har idag ingen egen lokal utan är framför allt i Danderyds Gymnasium och Norrängsgården. De yngre grupperna använder sig av gymnastiksalar i exempelvis Brageskolan och Mörbyskolan. Det är möjligheten till egen lokal med hoppgropar, fasta trampoliner mm och fasta träningstider som saknas. Anvisade medel i budget I december 2007 beslutade kommunstyrelsen att kultur- och fritidsnämndens utredningsuppdrag skulle anses slutfört och uppförande av en sporthall vid Mörbybadet skulle tas upp till prövning i arbetet med 2009 års budget och verksamhetsplan Fullmäktiges budgetbeslut blev 30 miljoner kronor avsatta i plan för Dessa har sedan framflyttats för att i fullmäktiges budgetbeslut för 2011 uppgå till 27 miljoner respektive 6 miljoner för 2012, totalt 33 miljoner kronor. För projektering anvisades 2 miljoner kronor i budget Projektet är budgeterat totalt till 35 miljoner kronor. Program - förfrågningsunderlag I beslut , 21, föreslår fastighetsnämnden fullmäktige att anvisa medel om 33 miljoner kronor utöver redan anvisade medel 2 miljoner kronor för genomförande av projektet enligt program och kalkyl. För att möjliggöra byggnation inom ramen för 33 miljoner kronor föreslår fastighetsnämnden att sporthall byggs enligt ett basalternativ. Det innebär en fullstor hall med måtten 43,5 x 25,5 meter med takhöjd 7 meter, en teleskopläktare för platser samt 4 omklädningsrum, förråd mm. Vidare föreslår nämnden att fullmäktige beslutar om optioner för ytterligare byggnation, utifrån vad som ryms inom ramen för tilldelade medel. Option 1 innebär att sporthallen kompletteras med en hopbyggd gymnastikhall 12 x 35 meter. Option 2 innebär att 6 omklädningsrum, fasta läktare för 200 personer, konferens- och mötessal mm.

3 3(5) Val av entreprenör Upphandling av sporthallen är slutförd och fastighetsnämnden fattade beslut om entreprenör Kostnaden för basalternativet uppgår till 30,9 miljoner kronor. Samtliga optioner är prissatta varav option 1, komplettering med gymnastikhall, uppgår till 6,7 miljoner kronor option 2 till 13,9 miljoner kronor. s yttrande En projektgrupp har arbetat fram program och förfrågningsunderlag parallellt. Detta är ett förfaringssätt som avviker från det gängse, där programarbetet föregår förfrågningsunderlaget. Motivet till att programmet först ska godkännas är att kommunstyrelsen i sin beredning av ärendet skall göra avvägningar avseende behov, omfattning och kostnad. I nu liggande förslag har fastighetsnämnden utgått från ett grundalternativ som sedan byggts på med optioner. Förfrågningsunderlaget är utformat som en totalentreprenad. I nedanstående tabell framgår att ytan jämfört med den ursprungliga planen inte skiljer sig nämnvärt åt. Antal läktarplatser är betydligt färre, vilket kan åtgärdas genom beställning av option nr 2 i entreprenaden. Grundinvesteringen är lägre i det nya förslaget. Även kapitaltjänstkostnaden är lägre, dock fortfarande förhållandevis hög då avskrivningstiden är 25 år istället för som tidigare 35 år. Den årliga driftskostnaden för hyresgästen (kultur- och fritisnämnden) är oförändrad. Hyresintäkterna är marginella i sammanhanget och beräknades till kronor i förslaget till förstudie. Tabell: Jämförelse mellan förstudie och programarbete beträffande uppskattade kostnader, tkr Förstudie Programarbete KFN KFN /FN Ombyggd area, kvm BTA Yta, m 22*44 25,5*43,5 Antal omklädningsrum 6 4 Antal läktarplatser Fastighetsdrift, kvm BTA 500 Grundinvestering Kalkylränta % 4,5 Avskrivningstid år Kapitaltjänstkostnader, årlig ,4 Driftskostnad, årlig Total årshyra ,4 Tillkommande driftskostnader för KFN halvår Hyresintäkter KFN -300 Nedlagda kostnader per dec Byggtid Planerad start hösten 2012 Då upphandlingen är genomförd och fastighetsnämnden har beslutat om entreprenör kan kommunledningskontoret konstatera att entreprenadkostnaden för basalternativet uppgår enligt antaget anbud till 30,9 miljoner kronor.

4 4(5) Fastighetsnämnden har inte tagit ställning till optionerna. Fastighetsnämnden begär att fullmäktige uppdrar till nämnden att beställa optioner om de ryms inom begärda medel, 33 miljoner kronor. har varit i kontakt med tf fastighetschef och informerats om att det till antaget anbud på entreprenaden tillkommer byggherrekostnader. Dessa uppgår till 4,1 miljon kronor för basalternativet och 0,7 miljoner kronor för option 1. Totalt beräknas projektkostnaden för basalternativet och option 1 till 42,4 miljoner kronor. Tabell: Projektkostnad basalternativ och option 1, mnkr Basalternativ Option 1 Total Entreprenadkostnad 30,9 6,7 37,6 Byggherrekostnad 4,1 0,7 4,8 Total projektkostnad 35,0 7,4 42,4 Hyreskostnad inkl drift 3,2 0,6 3,8 KFN driftskostnad 0,3 i.u. 0,3 Ovanstående innebär att option 1 inte ryms inom ramen för fastighetsnämndens begäran om medel. uppfattar det som angeläget utifrån de underlag som finns i ärendet, att framför allt options 1, gymnastikhall, byggs och går därmed på kultur- och fritidsnämndens förslag. Kultur- och fritidsnämnden har aviserat om tillskott för att kompenseras för hyran om 1,8 miljoner 2012 respektive 3,5 miljoner kronor på helårsbasis. I de preliminära driftsramar för 2012 enligt kommunstyrelsens beslut 14 april 2011 är hänsyn tagen till ovanstående hyreskostnader utifrån en grundinvestering om 35 miljoner kronor. Genomförande av option 1, gymnastikhall, kommer att innebära en ytterligare årshyra om kr. Denna finns inte medtagen i budget. Beroende på driftsstart bör hänsyn tas till den ökade hyran i kommande budgetarbete. s slutsats är att fastighetsnämnden anvisas, inklusive 2 miljoner kronor för projektering, 42,4 miljoner kronor för nybyggnation av sporthall enligt basalternativet och för genomförande av option 1, gymnastikhall

5 5(5) Kommunstyrelsens förslag till beslut Kommunstyrelsens beslut 1 Kommunstyrelsen tillstyrker fastighetsnämndens förslag avseende programutredning enligt basalternativet med fullstor hall, läktare, omklädningsrum samt förråd. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1 Kommunfullmäktige beslutar att fastighetsnämnden tilldelas 42,4 miljoner kronor inklusive 2 miljoner kronor avsedda för projektering, för genomförande av nybyggnation av sporthall vid Mörbyskolan enligt basalternativet samt option 1 gymnastikhall. Johan Haesert Kommundirektör Ekonomichef Bilagor: 1. Sammanträdesprotokoll FN, , TK, Skrivelse från föreningen Enebybergsgymnasterna, daterad Sammanträdesprotokoll KFN 21, n UKK, Sammanträdesprotokoll FN TK, med bilagor: Administrativa Föreskrifter LITT.:6.01 daterade Ritningar U01, U1, U2, U3, U5 daterade Rambeskrivning bygg Tidig hyreskalkyl daterad Sammanträdesprotokoll FN 13, Anbudsprövning 9. TN, , Anbudsprövning