BILAGA 1 HINDER FÖR BILAR PÅ CYKELVÄGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BILAGA 1 HINDER FÖR BILAR PÅ CYKELVÄGAR"

Transkript

1 Litteraturstudie UPPDRAGSNUMMER ERIK FRANSSON CORNELIS HARDERS Sweco TransportSystem

2 Innehållsförteckning 1 Introduktion 1 2 Litteratur Direkt koppling Cyklisters singelolyckor Analys av olycks- och skadedata samt djupintervjuer Tema cykel skadade cyklister, Analys baserad på sjukvårdsregistrerade skadade i STRADA Cyklisters syn på cykelvägars standard, Fokusgrupper i Umeå och Linköping Cykelvägars drift- och underhållsstandard, Intervjuer med 13 cykelkommuner Fietsveiligheid Best practices Nederlandse gemeenten in Grip op enkelvoudige fietsongevallen Samen werken aan veilige fietsomgeving 5 3 Litteratur Indirekt koppling Cykelvägars standard En kunskapssammanställning med fokus på drift och underhåll (ev direkt koppling) Statistik över cyklisters olyckor Faktaunderlag till gemensam strategi för säker cykling Tema Cykel faktorer som påverkar cykelanvändning utifrån ett individperspektiv What do cyklists need to see to avoid single-bicycle crashes? Ökad cykling: Professionella utmaningar och hinder i den lokala transportplaneringen Förlåtande sidoområde Single-bicycle crash types and characteristics 14 4 Slutsats 15

3 1 Introduktion Vid genomgången av litteratur på ämnet är det första steget att dela in rapporter efter hur relevanta de är. Omnämnda rapporter delas in i två kategorier, de som har en direkt koppling till ämnet och de som har en indirekt koppling. Med direkt koppling avses de som beskriver just hinder för bilar på cykelbanor. Med indirekt koppling avses rapporter som beskriver cykling och cyklister mer generellt, exempelvis faktorer som påverkar cykelanvändning. 2 Litteratur Direkt koppling 2.1 Cyklisters singelolyckor Analys av olycks- och skadedata samt djupintervjuer VTI, 2013 Anna Niska, Susanne Gustafsson, Jonna Nyberg, Jenny Eriksson Syftet var att närmare studera cyklisters singelolyckor för att se hur de kan undvikas eller hur skadeverkningarna av dem kan mildras. Både databasmaterial och intervjumaterial har använts. Resultaten visar bl.a. att av alla cyklister som söker akutsjukvård har åtta av tio skadats i en singelolycka och att 23 cyklister omkommit i singelolyckor mellan 2007 och I den del som handlar om vägutformning står uttryckligen att det är vanligt förekommande att cyklister kört in i fasta föremål som exempelvis bommar och betongsuggor. I delen som baseras på intervjuer framkommer exempelvis: Man ser ju att än så länge så är det mesta byggt för bilister, det är ju så. Bilarna kommer först, sen har man försökt få in nån slags nödlösning för cyklisterna många gånger. Förutom när man bygger nytt, att man börjar tänka lite kanske att det här är en trafikgrupp som vi måste ta hänsyn till från början. Man ser ju i Stockholm att det är cykelfiler mitt i körbanan liksom. Så på bägge sidor ibland så är det bilar. (Man, 54 år) Andra saker som framkommit i intervjustudien är att om räcken eller liknande är dåligt utmärkta finns risk för att cyklisterna inte upptäcker dem i tid med påkörning som följd, speciellt vid mörker. En konsekvans kan då vara att en del cyklister väljer att köra på bilväg istället för på cykelbana. I rapportens avslutande del som handlar om åtgärdsförslag står det att det behöver skapas en mer förlåtande trafikmiljö där cyklister tillåts begå misstag (i nollvisionens anda). Det kan handla om onödiga eller felplacerade räcken, trafik- eller farthinder, kantstenar m.m. 1 (15)

4 2.2 Tema cykel skadade cyklister, Analys baserad på sjukvårdsregistrerade skadade i STRADA VTI, 2009 Hans Thulin, Anna Niska Syftet med rapporten var att detaljbeskriva olycks- och skadesituationen för cyklisterna. Det skadematerial som använts är hämtat från Strada och omfattar fyra år, En del variabler har korrigerats eller kompletterats. Nya variabler har också skapats baserat på information från olycksbeskrivningen. En sådan är kollisioner som skett mot fasta eller tillfälliga föremål som funnits på eller vid vägbanan. Av de 500 cyklister som hade skadats vid kollision med fast objekt eller föremål påeller vid vägen hade 154 skadatsvid påkörning av trafik- eller farthinder som vägbom, betonggris upphöjning etc. 61 cyklister hade skadats vid kollision med räcke, grind eller liknande objekt. Figur 1 Bild från rapporten: Betonggrisar utplacerade på gång- och cykelvägar för att förhindra genomfart av biltrafik orsakar ett flertal cykelolyckor. Totalt är det 3,8 % av de som skadar sig i singelolyckor med cykel som uppger att de kört på fast föremål och 3,4 % som kört få tillfälligt föremål. Åldersfördelningen är relativt jämn. 2 (15)

5 2.3 Cyklisters syn på cykelvägars standard, Fokusgrupper i Umeå och Linköping VTI, 2007 Anna Niska Studien beskriver betydelsen av olika vägrelaterade faktorer för cyklisters olycksrisk, framkomlighet, komfort och val att cykla. Fyra fokusgrupper med cyklister från Linköping och Umeå har diskuterat områden som bl.a. undanmanövrering och säkerhetsrisk. Syftet med studien är att få en uppfattning om hur cyklister upplever olika tillstånd på cykelvägarna. När det gäller drift och underhåll upplever en av grupperna att det är mycket andra fordon är cyklar på cykelvägarna vilket upplevs som ett problem. Andra tycker att körhinder som bommar och betonghinder är mer problematiskt, speciellt om det är mörkt, halt eller i en nedförsbacke. Cyklister från Umeå upplevde betongsuggor och grindar (bommar) som säkerhetsrisker i högre utsträckning än de från Linköping. Att grindarna är gråa gör dem svåra att se i mörker. Cyklisterna anser att de bör vara neonfärgade. 2.4 Cykelvägars drift- och underhållsstandard, Intervjuer med 13 cykelkommuner VTI, 2006 Anna Niska Studiens syfte är att få en uppfattning om standardkrav och rutiner vid drift och underhåll av cykelvägar i svenska kommuner med relativt mycket cykeltrafik och baseras på intervjuer med tjänstemän i 13 kommuner samt dokumentation som de tillhandahållit. En cykeltrafikfråga som cyklister hör av sig om till kommunerna är att mopeder och t.o.m. bilar kör på cykelvägarna utan att visa hänsyn. Många ringer in och önskar att kommunen ska sätta upp grindar, cykelfållor eller betongsuggor vid infarterna till gång- och cykelvägarna, för att förhindra moped- och biltrafik. Några kommuner säger att de är restriktiva med det, eftersom det innebär en säkerhetsrisk för cyklisterna. Luleå och Malmö påpekar att det är polisens uppgift, inte kommunens, att förhindra biltrafik på gång- och cykelvägarna. 3 (15)

6 2.5 Fietsveiligheid Best practices Nederlandse gemeenten in 2012 Berenschot, 2013 Monique Geergink, Eric Warners, Anna Lambrechtse När det gäller pollare verkar det vara generellt som att många kommuner systematiskt har arbetat med att ta bort pollare där så är möjligt. Det finns en generell uppfattning att pollare (och liknande föremål) tidigare har placerats ut mer eller mindre slumpmässigt. Man har dessutom kommit fram till att dessa oftast orsaker mer olyckor än vad de förebygger. Pollare (och liknande hinder) har används främst i syfte att få bort obehörig trafik från cykelbanor och vägar. 4 (15)

7 2.6 Grip op enkelvoudige fietsongevallen Samen werken aan veilige fietsomgeving Fietsberaad, 2011 Otto van Boggelen, Peter Kroeze, Paul Schepers, Maja van der Voet Nedanstående en översättning av sammanfattningen i denna rapport och av avsnittet som specifikt handlar om pollare. Arbeta tillsammans för en säker cykelmiljö Ministeriet för infrastruktur och miljö arbetar tillsammans med andra myndigheter och många samhällsorganisationer för en ständig förbättring av trafiksäkerheten. I den Strategiska Trafiksäkerhetsplanen för är skydd för de utsatta trafikanter, som cyklister, ett viktigt fokusområde, i Åtgärdsprogramet för trafiksäkerhet utsågs säkerhet för cykeltrafik som en prioriterad fråga. Antalet svårt skadade bland cyklister har ökat markant under de senaste åren till över Numera är mer än hälften av alla svårt skadade i trafikolyckor cyklister. De allvarligaste skadorna bland cyklister är de som är inblandad i en olycka utan inblandning av motortrafik. Dessa är oftast singelolyckor: cyklister faller eller kolliderar med ett fast hinder. Under de senaste åren verkar antalet dödsfall bland cyklister endast minska marginellt och ligger kring 180 fall per år. Minskningen av antalet omkomna bland andra trafikantgrupper är större. Cyklister som dör i trafiken är i de flesta fall offer för en kollision 5 (15)

8 med motoriserad trafik, till exempel i korsningsolyckor (cyklister korsar gator och vägar), eller sk döda-vinkel olyckor. Forskning har gett ny kunskap om betydelsen av infrastrukturen vid dessa olyckor. Denna publikation syftar till att göra den kunskap som har utvecklats de senaste åren mer tillgänglig för väghållare och erbjuda olika inriktningar för möjliga lösningar. Att arbeta med cykelolyckor, som sker utan inblandning av motorfordon, genom design och formgivning av infrastrukturen skiljer sig från det synsätt för cykelolyckor med inblandning av motorfordon. För att förhindra att singelolyckor med cykel sker är det särskilt viktigt att cykelinfrastrukturen är anpassade utifrån de behoven som ett tvåhjuligt balansfordon ställer och där cyklisten är mer och mer äldre. För att motverka påkörningar av motorfordon behöver åtgärder vara inriktade på samspelet mellan motoriserad trafik och cykeltrafiken, både på korsningsnivå och på nätverksnivå. Sammanfattning; Arbeta med singelolyckor Sjukhusregister visar att 60 procent av alla allvarliga trafikskador bland cyklister är offer för en sk singelolycka. Många cyklister tas in på akutmottagningen efter singelolyckor. Barn och äldre är oftare inblandade i dessa olyckor. Speciellt de äldre blir oftast allvarligt skadade. Hälften av singelolyckor bland cyklister har någon form av infrastrukturrelaterad faktor som (del)orsak. Cykel-cykelolyckor är olyckor där två (eller fler) cyklister är inblandade. Cirka 13 procent av alla svårt skadade cyklister är offer för denna typ av olyckor. Vid cykel-cykelolyckor spelar oftast infrastrukturen också en roll. Åtgärder Åtgärder ska helst rikta sig på att ta bort den direkta orsaken. Även åtgärder som bidra till att förbättra förutsägbarheten och synligheten för riskerna förbättrar situationen, cyklister får möjligheten att tidigare och bättre kunna svara på farliga situationer. Dessutom kan man försöka minska belastningen för cyklister genom att förenkla komplexa trafiksituationer eller att ge cyklister tillräckligt med utrymme. Efter olika typer av singelolyckor kan följande åtgärder vidtas: Halka: cyklister halkar genom vinterväglag eller hal beläggning. Bra åtgärder är sandning, plogning och sopning, i synnerhet på de viktigaste cykelstråken. Dessutom gynnas cyklister av bra information och eventuella varningsskyltar. Under övriga årstider är det viktigt att ta bort löv och liknande på huvudstråken och att rensa för kvarliggande halkbekämpning (sand och grus). Brunnslock och markeringar kan också leda till halka och fall, speciellt i kurvor när vägen är våt. Stelconplattor ska inte tillämpas på cykelvägar och stråk. Kanterna är hala, och oftast uppstår sättningar som medför nivåskillnader. Korsningar med spårvagnsspår bör undvikas. Om spårvagnsspår ska korsas så ska det ske i vinkelrät Att tappa balans på grund av gupp och gropar: cyklister tappar kursen och/eller balansen på grund av gupp och gropar i beläggningen. Detta kan förebyggas genom att tillämpa stängd beläggning (med detta menas asfalt till motsatts till olika formar av gatsten). Skador som orsakas av trädrötter kan minskas genom en bra samplanering av gatan, beläggningen och växligheten och genom val av typ av beläggning och växlighet. 6 (15)

9 Att köra av vägen och kolliderar med kantstenen eller ramla utanför vägen: Kantsten är inte alltid nödvändigt. Vid smala cykelvägar är det bättre att utelämna kantsten. I vissa situationer är låga eller avfasade kantsten ett alternativ. På platser med hög risk kan kantstenen synas bättre genom en rad med vitta gatsten i anslutning till kantstenen eller användning av olika typer av beläggning på båda sidor kantstenen. Speciellt utanför bebyggd området spelar vägsidorna en större roll. Därför är det viktigt med (räfflad)kantlinjer på cykelvägar utanför bebyggd område. Det är även viktigt att ansluta vägsidorna till cykelvägar utan höjdskillnad och hinder. Den ger cyklister som kommer ur kurs en möjlighet att korrigera. Kollisioner med pollare eller avsmalninga:. Pollare och avsmalningar leder ofta till singelolyckor, särskilt för äldre cyklister. Många av dessa olyckor kan förebyggas genom att pollare endast tillämpas där det är absolut nödvändig. För minska biltrafikens hastighet kan lösningar väljas utan några hinder, till exempel ett gupp i stället för en avsmalning. Flyttbara eller eventuellt flexibla pollare är att föredra framför vikbara pollare. Förutsägbarhet och synbarhet är särskild viktig. Utöver utförandet är tillämpning av en räfflad markering nödvändigt. Risken för cykelcykelolyckor i anslutning till en pollare kan reduceras om cyklister har gott om utrymme att passera varandra och köra om. Det är därför viktigt att bredden av cykelvägar är anpassade till användning av olika typer av hinder. För enkelriktade cykelbanor rekommenderas en bredd på minst 2,00 meter och 4,00 meter vid höga flöden av cyklister. För dubbelriktade cykelbanor 2,50 meter som den minsta bredden och vid höga intensiteter 3,50 till 4,00 m. Plan åtgärder för lokala myndigheter Ovanstående åtgärder kan bidra till förbättrad säkerhet för cyklister. Detta kräver en sammanhängande strategi som oftast saknas nu, tjänstemän och beslutsfattare i kommunerna är ofta obekanta med singelolyckor bland cyklister. Det beror delvis på att dessa olyckor inte registreras av polisen. För en effektiv strategi är en engångsåtgärd inte tillräcklig. Det finns ett behov av olika discipliner såsom trafikplanering, stadsplanering, anläggning, underhåll och förvaltning. Dessutom är det viktigt med bra sammanhang mellan de komponenterna i tillvägagångssättet. Därför har Fietsberaad ambitionen att arbeta tillsammans med ett antal kommuner för att utveckla de byggstenar i praktiken under Följande byggstenar kan ingå i en handlingsplan: Gör problemet konkret för beslutsfattare och tjänstemän. Optimera strategin för underhåll och förvaltning. Starta diskussion med planerarna och projektörer. Förbättra anmälningsmöjligheter för farliga situationer. Samla in data om singelolyckor. Genomföra riktade åtgärder för att ta itu med specifika problem. Utvärdera åtgärder och kommunicera resultaten. Kollisioner med pollare Pollare är en vanlig orsak till singelolyckor hos cyklister, särskilt hos äldre cyklister. Olyckor händer ofta på platser där cyklister inte är vana att cykla (t.ex. under fritids- och rekreationsturer). Även stolpar vid sidan av vägen, i vägkanten och andra vägavstängningar orsakar kollisioner. Vid en kollision uppmärksamas pollaren för sent eller inte alls, antingen till följd av en för diskret färg och avsaknaden av en inledande 7 (15)

10 markering eller för att den inte syns pga andra cyklister. Nedfällda pollare utgår en särskild risk. Kollisioner med pollare sker oftare än andra singelolyckor vid mörker. Otillräcklig synlighet i mörker är ett ytterligare problem. Jämfört med andra orsaker till singelolyckor har väghållaren ett extra ansvar när det gäller olyckor där pollare är inblandade. Genom att placera en stolpe eller annat hinder i mitten av en cykelbana, skapar väghållaren trots allt medvetet en ytterligare risk. Väghållaren måste i sådana situationer göra allt för att förhindra olyckor. Men trots det används rekommendationerna för pollare knappast. Enligt en undersökning av Fietsersbond uppfyller bara en av de åtta hundra (!) pollare rekommendationerna för utformning. Pollare på en ologisk plats; ett offer korsade gatan och uppmärksammade inte pollaren på andra sidan gatan. Förebygga eller eliminera den direkta orsaken för olyckor Ta bort alla poler som inte är absolut nödvändigt för att motverka biltrafik. Botemedlet är ibland värre än sjukdomen. Placera pollare i nya situationer bara om de verkligen behövs. Se upp med vikbar pollare, nedvikta är dessa ännu mindre synliga och utgör en ännu större risk. Flexibla pollare är ett alternativ; utryckningsfordon kan köra över dessa och de orsakar mindre skada vid en kollision. Men praxis visar att många "vanliga" bilförare inte stoppas av en flexibel stolpe. 8 (15)

11 En röd-vit pollare. Men hur är det med synligheten vid mörker? Och är pollaren verkligen nödvändig på detta ställe? Är pollaren och upphöjd delning verkligen nödvändig här? 9 (15)

12 Öka förutsägbarhet och synlighet Tillämpa alltid inledande (räfflad)märkning i beläggningen. Märkningen och vibrationer varnar de ouppmärksamma cyklisten för pollaren. Tillämpa reflekterande pollare. Bestäm en logisk plats för pollaren. Vid början eller slutet av en cykelbana, inte i en kurva. Se till att pollaren står i ljusfältet från en lyktstolpe. Ibland kan ljusstolpen själv fungera som en pollare, fördelen med detta är att en lyktstolpe syns på långt håll. I dag finns det pollaren med infälld belysning. På mörka platser eller platser där en pollare syns otillräckliga, har en sådan lösning säkert fördelar jämfört med den traditionella. Ger pollaren en kropp, exempelvis i form av en större stolpe med vägmärke. Ett vägmärke ökar synlighet, men ökar risken för kollision (styret mot vägmärke). Detta innebär att en stolpe med vägmärke endast kan användas vid tillräcklig bredd på båda sidor av märket (> 1,50 m). Inledande räfflad markering för en pollare är alltid nödvändig. Längden som tillämpas i denna situation är dock för kort (bild till vänster). Till höger visas en inledande markering enligt handledningen. Den rekommenderade längden tillämpas dock sällan och är svårt att fånga på bild. Minska riskerna Se till att det finns tillräckligt med utrymme på båda sidor om pollaren. Om det fria utrymme bredvid en pollaren anger Design Fietsverkeer 1,50 meter och 1,00 meter som minimum, men varje decimeter mer minskar risken för kollisioner. Placera inte pollare och liknande hinder på platser med mycket trafik där cyklister måste vara uppmärksamma på andra trafikanter. 10 (15)

13 Mittseparering med stolpe och vägmärka. God synlighet men hög risk för kollision (styret mot vägmärke). Därför ska detta endast tillämpas där det finns tillräckligt med bredd (>1,5 meter på båda sidor). Men är det verkligen nödvändig i denna situation? 11 (15)

14 3 Litteratur Indirekt koppling 3.1 Cykelvägars standard En kunskapssammanställning med fokus på drift och underhåll (ev direkt koppling) VTI, 2011 Anna Niska Som namnet antyder är det en kunskapssammanställning och slutrapport inom projektet Cykelvägars standard. Rapporten bygger på litteraturstudier och egna studier. Syftet är bl.a. att definiera vad som kännetecknar en attraktiv cykelväg ur drift- och underhållsperspektiv. Drygt 40 % av cyklisternas singelolyckor kan relateras till drift och underhåll och singelolyckorna utgör mer än 70 % av alla cykelolyckor men beaktas drift och underhåll redan i planerings- och konstruktionsstadiet kan man undvika att en del problem uppstår. Vid en genomgång av olycksstatistik konstateras att 6 % av skadefallen i singelolyckor beror på påkörning av fast objekt, exempelvis vägbom eller betonggris. En reflektion är att betonggrisar, vägbommar och andra trafik- eller farthinder bör undvikas i största möjliga mån där cyklister färdas. Enligt Cykelfrämjandet är betonggrisar och grindar i anslutning till cykelvägarna ett typiskt svenskt fenomen. 3.2 Statistik över cyklisters olyckor Faktaunderlag till gemensam strategi för säker cykling VTI, 2013 Anna Niska, Jenny Eriksson Rapporten bygger på de data somakutsjukhusen lagt in i STRADA (Swedish Traffic Accident Data Aquisition) under åren , kompletterat med information från Trafikverket. Syftet med arbetet är att presentera faktaunderlag när det gäller cyklisters olyckssituation, med målet att identifiera möjliga åtgärder för att minska antalet skadade cyklister. I rapporen står att en relativt vanligt förekommande orsak till olyckor är att cyklisten kört på ett fast föremål på eller i anslutning till vägen (7 % av singelolyckorna). De fasta föremålen kan exempelvis vara betongsuggor, stolpar, träd och räcken. Åtta av tio allvarligt skadade cyklister har skadats i en singelolycka. Enligt STRADA ungefär personer under tidsperioden. Som en viktig åtgärd för att förhindra olyckorna bedöms bl.a. vara att ta bort fasta föremål på och i anslutning till cykelvägen. 3.3 Tema Cykel faktorer som påverkar cykelanvändning utifrån ett individperspektiv VTI, 2009 Louise Eriksson Rapporten presenterar en litteraturstudie med syfte att ge en översiktlig bild över faktorer som påverkar cykelanvändningen huvudsakligen utifrån ett prykologiskt perspektiv. 12 (15)

15 Rapporten går bl.a. igenom en modell som använts för att beskriva vilka faktorer som påverkar cykelanvändning, risk att skadas är en faktor. Den tar även upp saker som motsäger hypotesen att hinder för bilar på cykelvägar är ett trafiksäkerhetsproblem för cyklister och gående. Främsta orsaken till obehagliga upplevelser i samband med cykelanvändning upplevdes vara risker och obekvämligheter, främst orsakade av andra trafikanter snarare än av trafiken eller dåligt underhåll/-service. 3.4 What do cyklists need to see to avoid single-bicycle crashes? Ergonomics, 2011, 54:4, , Paul Schepers, Berry den Brinker To study the role of visual characteristics of the infrastructure this study was conducted. The number of single-bicycle crash victims in the Netherlands is substantial and continues to rise. Each year, Accident and Emergency Departments treat 46,000 injuries sustained in single-bicycle crashes. In one part of the study questionnaires were sent to cyclists who had a crash with their bicycle and were treated at an Emergency Care Department. There 734 single-bicycle crashes, of which 180 were classified as visual-design related. Of them 83 cyclists collidedwith a bollard or road narrowing or rides off the road in a curve. 3.5 Ökad cykling: Professionella utmaningar och hinder i den lokala transportplaneringen VTI, 2013 Åsa Aretun, Kerstin Robertson Rapporten bygger på fallstudier i fyra kommuner: Linköping, Malmö, Västerås och Örebro. Syftet var att öka kunskaper om orsaker till varför inte mål om ökad cykling uppnås. Cykelpolicy i Malmö: Gång-, och cykel- och kollektivtrafik ska utgöra grunden i transportsystemet för att få nå en god tillgänglighet på ett yteffektivt, energieffektivt och mindre miljöbelastande sätt. Cykelpolicy i Örebro: Till möjligheterna hör att det finns potential att förtäta tätorten och därmed ytterligare förbättra förutsättningarna för gång- och cykeltrafik. Cykelpolicy i Linköping: Resor inom staden med kollektivtrafik, cykel eller till fots prioriteras framför bilresor Cykelpolicy i Västerås: Planeringen ska prioritera fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Den lokala trafikutvecklingen visar att inriktningen på planering lokalt inte leder till realisering av policymål om ökad andel cykling utan att utvecklingen går i motsatt riktning. 13 (15)

16 3.6 Förlåtande sidoområde VTI, 2006 Jörgen Larsson, Anna Vadeby Rapporten är en litteraturstudie med syfte att öka kunskapen om hur sidoområden för motorfordon bör utformas. Det bör finnas en säkerhetszon som är ett område vid sidan av vägen som ska vara fritt från fysiska hinder. Med tanke på hur oskyddare ska prioriteras, borde det inte finnas säkerhetszoner även intill cykelbanor? 3.7 Single-bicycle crash types and characteristics Cycling Reasearch International, Vol 2 (2012), 54:4, , Paul Schepers, Karin Klein Wolt This study developed a categorization of single-bicycle crash types. The categorization was tested using a questionnaire study that was conducted in the Netherlands among bicycle victims treated at an Emergency Care Department. The results indicate that about half of all single-bicycle crashes are related to infrastructure and 12 % are collisions with obstacles on the road. More than half of the objects that cyclists collided with were bollards that were put on the road to prevent cars from entering a cycle track. 14 (15)

17 4 Slutsats Många menar att hinder som betongsuggor och bommar behövs på cykelbanorna men åsikterna går isär. Vissa tycker, som nämns i 2.4 att bilar inte ska hindras på det sättet medan andra, som upplever biltrafik på cykelvägarna som ett större problem, tycker att hinder behövs. En enighet verkar finnas i att om hinder som betongsuggor och bommar placeras ut måste de vara tydligt utmärkta. Enligt litteraturen verkar det som att de enda alternativen till hinder än så länge är just betongsuggor och bommar vilket gör andra lösningar som exempelvis pollare ännu mer intressant. 15 (15)

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige

Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Vinterväghållning på gångoch cykelvägar i Sverige Anna Niska Teknologidagene, Trondheim, 7 okt. 2014 Cyklister: flest svårt skadade vägtrafikanter 1/3 av alla trafikanter på sjukhus är cyklister Källa:

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Trafiksäkerhetshöjande åtgärder Gustavsbergsvägen och Gamla Skärgårdsvägen Utredare Linda Lundberg Therese Nyman STOCKHOLM 2014-05-19 Bildkälla: VTI (2009) Fokus på barn i trafiken. Bakgrund Skolelever

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN

PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN PM TRAFIKUTREDNING SKUTHAMNEN 2014-06-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nulägesbeskrivning... 3 2.1 Biltrafik... 4 2.2 Gång- och cykeltrafik... 5 2.3 Kollektivtrafik... 5 3 Planerad exploatering...

Läs mer

Motion om säkrare gång- och cykelvägar

Motion om säkrare gång- och cykelvägar 2007-09-24 202 442 Kommunstyrelsen 2008-01-14 6 14 Arbets- och personalutskottet 2007-12-17 276 580 Dnr 07.541-008 septkf23 Motion om säkrare gång- och cykelvägar Ärendebeskrivning Erika Josbrandt, för

Läs mer

4 Separering av gång- och cykeltrafik

4 Separering av gång- och cykeltrafik 4 Separering av gång- och cykeltrafik 4.1 Inledning Trafikseparering innebär att olika trafikslag skiljs åt så att de inte gör anspråk på samma utrymme samtidigt. På sträcka kan det ske genom att trafikslagen

Läs mer

Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70)

Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70) 2013-03-08 LOS/AW Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70) Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har beretts möjlighet att

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Internationell utblick trafiksäkerhetsarbete och åtgärder. Anna Vadeby och Åsa Forsman, VTI

Internationell utblick trafiksäkerhetsarbete och åtgärder. Anna Vadeby och Åsa Forsman, VTI Internationell utblick trafiksäkerhetsarbete och åtgärder Anna Vadeby och Åsa Forsman, VTI Bakgrund Underlag för den översyn av mål och indikatorer som görs 2015/2016. Syfte Att inventera andra länders

Läs mer

Trafikanalys Drömgården

Trafikanalys Drömgården Haninge kommun Stockholm Datum 2013-06-14 Uppdragsnummer 1320000013 Utgåva/Status Ver 1.0 Andreas Samuelsson Andreas Samuelsson Jens Svensson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Box

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare

Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Lathund för utformning av gång- och cykelvägar i Gällivare Alla exempel och förslag i lathunden är tagna från GCM-handbok: utformning, drift och underhåll med gång-, cykel- och mopedtrafik i fokus. Boken

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (6) 2016-01-12 Handläggare Björn Hansson 08-508 262 84 Till Trafiknämnden 2016-02-04 Säkrare gångväg längs Årstaviken. Svar på remiss från kommunstyrelsen Förslag till beslut 1. Trafiknämnden

Läs mer

Trafikkunskap David Lundgren

Trafikkunskap David Lundgren Trafikkunskap David Lundgren Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...5 2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter...6 Grundbestämmelser...6 Fri väg m.m. för viss trafik...7 Trafik i korsning med järnväg

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. (SOU 2012:70). Svar på remiss Jeffery Archer Trafikplanering 08-508 260 67 jeffery.archer@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-02-07 Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling en översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv.

Läs mer

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009

Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 2009-01-26 Sammanställning av trafikåtgärder Riktlinjer för trafiksäkerhetsarbetet i Nacka 2009 Dnr TN 2007/355 Författare: Elenore Bjelke, Ivan Ericson, Christin Gimberger Förord Nacka kommuns Riktlinjer

Läs mer

Rapport UPPDRAGSNUMMER

Rapport UPPDRAGSNUMMER Rapport UPPDRAGSNUMMER 7000228 HINDER FÖR BILAR PÅ CYKELVÄGAR ETT TRAFIKSÄKERHETSPROBLEM FÖR CYKLISTER OCH GÅENDE ERIK FRANSSON MARIA OLAI KRISTER ISAKSSON Sweco TransportSystem Innehållsförteckning 1

Läs mer

Antal omkomna 2000-2014

Antal omkomna 2000-2014 Antal omkomna 2000-2014 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Ökat fokus på oskyddade trafikanter! trafikanter 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Skyddade trafikanter

Läs mer

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28

Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 PROTOKOLL 1 (8) Dokumenttitel Dokumentdatum Skapat av 2014-08-28 Mikael Soto, EQC Karlstad Ev. ärendenummer Ev. dokumentid Uppdragsnummer 3013028 Protokoll från samråd med boende på orten 2014-08-28 Projektnamn

Läs mer

FÖR UPPSALA STAD KORTVERSION

FÖR UPPSALA STAD KORTVERSION Trafik plan 2oo6 FÖR UPPSALA STAD KORTVERSION ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 28 AUGUSTI 2006 foto: rolf hamilton foto: rolf hamilton Uppsala stad har hela charmen hos en gammal, vacker småstad. Samtidigt

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

Towards a safe environment for children and elderly as pedestrians and cyclists

Towards a safe environment for children and elderly as pedestrians and cyclists Towards a safe environment for children and elderly as pedestrians and cyclists - A synthesis based on an analysis of video recordings of behaviour and police-reported crashes including indepth studies

Läs mer

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25

Nykvarns Kommun. Gång- och cykelplan. Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark. Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Nykvarns Kommun Gång- och cykelplan Stockholm 2002-01-09 SCANDIACONSULT SVERIGE AB Mark Antagen av Kommunfullmäktige 20 mars 2003 25 Jörgen Bengtsson Gunilla Hellström 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram för Båstads kommun 2007-03-30

Trafiksäkerhetsprogram för Båstads kommun 2007-03-30 Trafiksäkerhetsprogram för Båstads kommun 2007-03-30 Martin Wester Trafik och exploateringsingenjör Innehållsförteckning BAKGRUND... 3 SYFTE... 3 METOD... 3 AVGRÄNSNINGAR... 4 1.0 TRAFIKSÄKERHET... 4 1.1

Läs mer

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18

Ramböll Sverige AB. Idéstudie--- Österåkers kommun. Söralidsvägen. Stockholm 2007-04-18 Ramböll Sverige AB --- Österåkers kommun Söralidsvägen Stockholm 2007-04-18 Österåkers kommun Datum 2007-05-04 Uppdragsnummer Utgåva/Status Leverans ver. 3 Stefan Thelander Stefan Thelander Johanna Appelberg

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet

Inledning. Bakgrund. Geografisk avgränsning. Figur: Utredningsområde för gestaltningsprogrammet Inledning Bakgrund Leksands kommun önskar stärka Leksands Norets identitet och därmed stärka områdets roll som ett aktivt, levande centrum i tätorten, i kommunen och regionen. Detta gäller handel och verksamheter,

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer

10 Gaturummets innehåll

10 Gaturummets innehåll 10 Gaturummets innehåll I gaturummet utgörs ofta rummets väggar av bebyggelsen längs vägen. Även träd eller högre häckar kan bilda väggar i gaturummet. Vanligen skiljs trafikantslagen åt av en liten höjdskillnad,

Läs mer

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län.

Bilaga 1. Barnkonsekvensanalys. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län. Bilaga 1 Barnkonsekvensanalys Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö. Lidköpings kommun, Västra Götalands län Projektnummer: Dokumenttitel:. Vägplan. Väg 2578, gång- och cykelväg, Lidköping-Tolsjö.

Läs mer

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN

FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD KOMMUN Rapport Ramböll Trafik och Samhällsplanering Helsingborg 2 FÖRDJUPADE TRAFIKSTUDIER FÖR NY ETABLERING INOM SOLBACKEN 1:3, YSTAD

Läs mer

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection

Press Information. Pedestrian Detection i mörker. Animal Detection Volvo Car Group Public Affairs PVH50 SE-405 31 Göteborg, Sweden Telephone +46 31 59 65 25 Fax +46 31 54 40 64 www.media.volvocars.com Press Information Originator Malin Persson, malin.persson@volvocars.com

Läs mer

Bakgrundsdel. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23

Bakgrundsdel. Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23 Bakgrundsdel Antagen av kommunfullmäktige 2014-06-23 Cykelplan Trollhättan 2013 Cykelplan Trollhättan 2013, bakgrundsdel, har upprättats av en projektgrupp bestående av Andreas Emanuelsson, Utredningsingenjör

Läs mer

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och

Hastighetsöversyn i Ekerö tätort Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Ekerövägen, Bryggavägen, Jungfrusundsvägen, Väsbyvägen, Älvnäsvägen, Sanduddsvägen, Ekvägen, Granbacksvägen och Närlundavägen 2011-11-02 TITEL: Hastighetsöversyn i Ekerö tätort DATUM: 2011-11-02 BESTÄLLARE:

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

ARBETSMATERIAL MARS 2015. Gång- och cykelvägsplan 2015 2020

ARBETSMATERIAL MARS 2015. Gång- och cykelvägsplan 2015 2020 Gång- och cykelvägsplan 2015 2020 1 Förord En aktuell gång- och cykelvägsplan är ett viktigt redskap för att kunna göra insatser för att främja cyklandet i kommunen. Ett av grundargumenten för utvecklandet

Läs mer

Cykelförbindelser mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund

Cykelförbindelser mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund Förenklad åtgärdsvalstudie Cykelförbindelser mellan Malmö, Arlöv, Åkarp, Hjärup och Lund Skåne 2014-06-13 2 Förenklad åtgärdsvalstudie cykelförbindelser Malmö-Arlöv-Åkarp- Hjärup-Lund 1. BAKGRUND... 4

Läs mer

PM Sammanställning av upplevda problem och brister

PM Sammanställning av upplevda problem och brister PM Sammanställning av upplevda problem och brister Åtgärdsvalsstudie Förbättra E18 genom Karlskoga Problembeskrivning Nedan följer en sammanfattning av de generella problem och brister som har identifierats

Läs mer

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018

TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 2015-11-30 TRAFIKINVESTERINGSPROGRAM 2016-2018 Trafikinvestering från 2015, ny beläggning och belysning på gång- och cykelbana utmed Henrik Palmes allé. INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida FÖRORD 2 1. TRAFIKINVESTERINGAR

Läs mer

Gång- och cykelplan för Värmdö kommun 2013-2030. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-01 123, 13KS/0603

Gång- och cykelplan för Värmdö kommun 2013-2030. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-01 123, 13KS/0603 Gång- och cykelplan för Värmdö kommun 2013-2030 Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-01 123, 13KS/0603 Dokumentinformation Titel: Gång- och cykelplan för Värmdö kommun 2013-2030 Serie nr: 2013:38 Projektnr:

Läs mer

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen

Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning, förordning om vägdefinitioner och vägförordningen 1 (4) Miljö och samhällsbyggnadsförvaltningen 2013-11-25 Dnr Sbn 2013-445 Anna Wallroth Dnr KS 2013-749 Samhällsbyggnadsnämnden Svar på remiss från Näringsdepartementet: Ändring i trafikförordning, vägmärkesförordning,

Läs mer

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm)

Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Sid 1 (5) Miljö- och energidepartementet 103 33 STOCKHOLM Boverkets förslag till strategi för miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö (M2014/2798/Mm) Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, lämnar

Läs mer

Gång- och cykelplan. med åtgärdsförslag

Gång- och cykelplan. med åtgärdsförslag Gång- och cykelplan med åtgärdsförslag Förord Denna gång- och cykelplan med åtgärdsförslag visar riktningen som Upplands-Bro kommun vill arbeta mot för att uppnå bättre möjligheter att gå och cykla på

Läs mer

Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10

Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10 Cykeltrafikprogram för Umeå kommun 2009-03-10 Mål Målet för Umeå kommun är att öka andelen resor med cykel genom att ha ett sammanhängande och säkert gång- och cykelvägnät i en stad där det är nära till

Läs mer

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås

Trafikutredning Röhult I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Hjälmared, Alingsås I samband med detaljplan för nya bostäder vid Blåtjärnsvägen, Beställare: ALINGSÅS KOMMUN 441 81 ALINGSÅS Beställarens representant: Job van Eldijk Konsult: Uppdragsledare Handläggare Norconsult AB Box

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011

Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011 Trafikärenden som trafiksektionen behandlat samt genomförandet av och beredningssituationen för dem 12.10.2011 Tessjö Tessjöbor har kontaktat trafiksektionen och uttryckt sin oro över den bristfälliga

Läs mer

Utformning av upphöjda gångpassager

Utformning av upphöjda gångpassager Utformning av upphöjda gångpassager för ökad tillgänglighet och säkerhet för personer med synskada En sammanfattning av ett examensarbete med samma namn Paulina Eriksson Förord Denna skrift är baserad

Läs mer

Det digitala cykelvägnätet. Fråga Vägdata. Vi vet. Just nu. finns det 2 762 700 meter. cykelnät i Skåne. Vägdata en förutsättning för rätt beslut

Det digitala cykelvägnätet. Fråga Vägdata. Vi vet. Just nu. finns det 2 762 700 meter. cykelnät i Skåne. Vägdata en förutsättning för rätt beslut Det digitala cykelvägnätet 1010100011110101000010001000011110101011100011111000010100001001110000010010111000010000001000111110001010101010001111000010000111010 1111010101111101010000100010000111101010111000111110000101000010011100000100101110000100000010001111100010101010100011110000100001111

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN. Version 1.2 Remisshandling, 2014-12-12

TRAFIKSÄKERHETSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN. Version 1.2 Remisshandling, 2014-12-12 TRAFIKSÄKERHETSPLAN FÖR LOMMA KOMMUN Version 1.2 Remisshandling, 2014-12-12 Dokumentinformation Titel: Trafiksäkerhetsplan för Lomma kommun Version: 1.2 Beställare: Lomma kommun Konsult: Uppdragsnummer:

Läs mer

3. Checklista för allmänna platser

3. Checklista för allmänna platser 3. Checklista för allmänna platser Nr. KONTROLLPUNKTER 11 MARKBELÄGGNINGAR (12 ) 11.1 Förekommer ojämna markbeläggningar som utgör hinder för personer i rullstol eller med rollator? (T.ex. löst grus eller

Läs mer

MILJÖBILDER. Nr 3 oktober 2015, Årgång 16. Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller:

MILJÖBILDER. Nr 3 oktober 2015, Årgång 16. Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller: 1(10) MILJÖBILDER Nr 3 oktober 2015, Årgång 16 Förvirring och rättsosäkerhet i trafiken råder när det gäller: o Att köra i cirkulationsplatser o Cykelpassager och cykelöverfarter o Omkörning på väg o Utfart

Läs mer

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder

PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder PM Stora höjdskillnader för cyklister hjälpande åtgärder 2015-07-09 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykeltrafik i stor lutning... 3 3 Cykel i citybanan service- och räddningstunnel... 4 4 Förslag

Läs mer

Självklar parkering 3.0 Gatan talar

Självklar parkering 3.0 Gatan talar Självklar parkering 3.0 Gatan talar Meddelande 6:2006 Trafikkontoret Parkering 2 Förord Trafikkontoret gav 2001 ut en rapport om Självklar parkering (Rapport nr 13:2001). Denna följldes upp ett år senare

Läs mer

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen

SKADADE I TRAFIKEN En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor. Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen SKADADE I TRAFIKEN 217 En sammanställning av antal skadade och omkomna i trafikolyckor Dalibor Sentic Stadsbyggnadsförvaltningen Innehållsförteckning Inledning... 1 Trafiksäkerhet i kommunens översiktsplan...

Läs mer

Effekt av belysningsåtgärder. Strandgatan Eskilstuna. VTI notat 32 2004. VTI notat 32-2004

Effekt av belysningsåtgärder. Strandgatan Eskilstuna. VTI notat 32 2004. VTI notat 32-2004 VTI notat 32-2004 VTI notat 32 2004 Effekt av belysningsåtgärder på Strandgatan i Eskilstuna Foto: VTI Författare FoU-enhet Projektnummer 50431 Projektnamn Uppdragsgivare Hans Thulin, Susanne Gustafsson

Läs mer

Cykelplan. Gävle 2010

Cykelplan. Gävle 2010 Cykelplan Gävle 2010 Titel: Cykelplan Gävle 2010 Utgivningsdatum: Mars 2010 Utgivare: Gävle kommun Kontaktperson: Helena Werre, Gävle kommun Konsult: Sweco, Uppdragsansvarig: Anders Atterbrand Författare:

Läs mer

Drift och underhåll för cyklisters säkerhet

Drift och underhåll för cyklisters säkerhet Drift och underhåll för cyklisters säkerhet Anna Niska NVF-seminarium Silkeborg, 4 juni 2015 Nollvisionen En förlåtande vägmiljö Photo: Hejdlösa bilder (vänster), Mikael Andersson (höger) Foto: Krister

Läs mer

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats:

I funktionsanalysen har följande variabler, vilka utgår från tillgänglighetsmålets preciseringar, analyserats: 3 Funktionsanalys Det befintliga vägsystemets funktion analyseras utifrån det transportpolitiska funktionsmålet och hänsynsmålet samt tillhörande preciseringar. Funktionsanalysen är uppdelad i en redovisning

Läs mer

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet

Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet Vad tycker bussförarna i Trollhättan om Nollvisionsslingan? Peter Rosander Luleå tekniska universitet På väg till Nollvisionen i Trollhättan var ett nationellt samarbetsprojekt som skulle visa kostnadseffektiva

Läs mer

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010

Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-28 Trafiksäkerhetsutvecklingen 2001-2010 1(27) Innehåll Sammanfattning... 3 Relativ utveckling av omkomna i väg- och järnvägstrafik och trafikmängd...

Läs mer

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader.

4.0 GATOR. Från Repslagaregatan, Junogatan och Bastiongatan utformas gatuanslutningar med 90 grader. 4.0 GATOR Gaturummen Gaturummen i området skall inbringa trygghet för de boende och de är därmed viktiga delar när målet är att bland annat skapa en trivsam miljö. I mitt gestaltningsförslag skall gatornas

Läs mer

Cykelhjälmsobservationer i Stockholm

Cykelhjälmsobservationer i Stockholm Cykelhjälmsobservationer i Stockholm Resultat av observationer 1999-2002 Per-Åke Tjärnberg Juni 2002 2002 Rapport 0201 Förord Våld mot huvudet till följd av cykelolyckor är vanligt och dessutom ofta allvarligt.

Läs mer

CYKELPLAN FÖR TIERPS KOMMUN

CYKELPLAN FÖR TIERPS KOMMUN SAMHÄLLSBYGGNADSENHETEN CYKELPLAN FÖR TIERPS KOMMUN Tierps Kommun Medborgarservice 815 80 TIERP Uppdragsledare: Izabella Öberg Besöksadress: Centralgatan 7 Besöksadress: Centralgatan 7 Telefon: 0293-2180

Läs mer

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten.

Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. Vägarbetare har inte airbag. Sänk farten. En rapport från SEKO juni 2011. Ny undersökning från SEKO Fartsyndare största hotet mot vägarbetare Sveriges trafikanter struntar i hastighetsbegränsningarna vid

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Detta dokument är ett utkast för samråd. Lämna dina synpunkter på dokumentet till Samhällsbyggnadsförvaltningen via alexander.dufva@kumla.

Detta dokument är ett utkast för samråd. Lämna dina synpunkter på dokumentet till Samhällsbyggnadsförvaltningen via alexander.dufva@kumla. Trafikplan för Kumla kommun Avsnitt Cykel 1 1. Inledning Kumla har goda förutsättningar att vara en utpräglad cykelstad. När Kumla förverkligar sina ambitioner om stark men hållbar tillväxt är satsningar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i vägmärkesförordningen (1978:1001); SFS 1999:720 Utkom från trycket den 3 augusti 1999 utfärdad den 1 juli 1999. Regeringen föreskriver i fråga om vägmärkesförordningen

Läs mer

7 Förstudie väg 1000, Orsa

7 Förstudie väg 1000, Orsa Det finns fyra stycken hållplatser på var sida av väg 1000 på delen inom förstudieområdet. Hållplatserna är enbart markerade med en skylt vid vägkanten. En av hållplatserna har väderskydd med en mindre

Läs mer

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd

Vägledning. - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet. NTF Skånes Trafikäldreråd Vägledning - för trafikantombudens information om trafiksäkerhet NTF Skånes Trafikäldreråd Januari 2007 Manual och informationsunderlag för trafikantombud att användas vid möten och sammankomster med medlemmarna

Läs mer

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16)

RAPPORT TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM UPPDRAGSNUMMER 2125500000 RAPPORT VER 0.96 STOCKHOLM 2013-05-20 1 (16) UPPDRAGSNUMMER 2125500000 TRAFIKUTREDNING FÖR DETALJPLAN TUMBA CENTRUM VER 0.96 STOCKHOLM 1 (16) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box 34044 SE-100 26 Stockholm, Sverige Telefon +46 (0)8 6956000 Fax +46 (0)8

Läs mer

VV publikation 2002:120 2002-11

VV publikation 2002:120 2002-11 VU 94S-2 10 Gång- och cykeltrafik Innehållsförteckning 10 Gång- och cykeltrafik 1 1 10.1.1 Definitioner 1 10.1.2 Planering för gång- och cykeltrafik 3 10.2 Nättillhörighet 7 10.2.1 Nätstruktur 7 10.2.2

Läs mer

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA)

Åtgärdsstrategier. Jämförelsealternativet (JA) Utvecklingsalternativet (UA) Åtgärdsstrategier Flexibilitet är ett nyckelord för studier/analyser i tidiga planeringsskeden. Trots prognoser och utvecklingstrender är det svårt att veta exakt hur rv 55 kommer att utvecklas framöver,

Läs mer

Skadade i trafiken 2009

Skadade i trafiken 2009 Skadade i trafiken 2009 Olyckor i vägtrafiken är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige. Olyckorna orsakar död och skada på människor och egendom. En förutsättning för trafiksäkerhetsarbete är

Läs mer

Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Trivector Traffic AB

Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Trivector Traffic AB Varför ska vi planera för gång- och cykeltrafiken? Vad händer just nu inom detta område? Planera för hållbarhet då minskar oljeberoendet. För 50 år sedan hittades 30 miljarder fat olja årligen och världen

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus

RAPPORT. Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06. Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning 2012-09-06 Upprättad av: Elin Delvéus RAPPORT Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m.fl. Trafik- och bullerutredning Kund Torsås kommun

Läs mer

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15

Trafikutredning. Rösparksområdet. Åmåls kommun Västra Götalands län 2015-01-15 Rösparksområdet 2 (11) Beställare Säffle kommun Teknik- och fritidsförvaltningen Säffle-Åmål Telefon: 0533-68 10 00 Niklas Ekberg, Gatuchef Konsult EQC Karlstad Telefon: 010-440 57 00 Stefan Lenberg, Uppdragsledare

Läs mer

Krister Spolander 2007-05-09 krister@spolander.se 08 720 01 25

Krister Spolander 2007-05-09 krister@spolander.se 08 720 01 25 Krister Spolander 2007-05-09 krister@spolander.se 08 720 01 25 Trafikkontoret Gatuavdelningen, Norra distriktet Krister Isaksson Box 8311 104 20 STOCKHOLM Synpunkter på Cykeln i staden dnr T2007-313-00834

Läs mer

Trafiknätsanalys i Munkedals tätort September 2001 Medverkande Munkedals kommun Lars Hultman Eva Grönberg J&W Samhällsbyggnad Catharina Rosenkvist Inger Jansson Inger Widstrand Trafiknätsanalys för Munkedals

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1.

RAPPORT. Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 MÖRBYLÅNGA KOMMUN STOCKHOLM TRAFIKPLANERING UPPDRAGSNUMMER 7000175000 1. repo001.docx 2012-03-2914 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Trafikutredning för handelsetablering på Algutsrum 20:10 UPPDRAGSNUMMER 7000175000 STOCKHOLM TRAFIKPLANERING JOHANNA FICK UPPDRAGSLEDARE KARIN RENSTRÖM GRANSKARE

Läs mer

HISTORIK, KUNSKAP OCH ANALYS FÖR TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2010 2020

HISTORIK, KUNSKAP OCH ANALYS FÖR TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2010 2020 HISTORIK, KUNSKAP OCH ANALYS FÖR TRAFIKSÄKERHETSPROGRAM 2 22 Rapport :29 Trafikkontoret Issn 3-53 Ansvariga: Trafikkontoret: Suzanne Andersson Lennart Adolfsson Anna-Lena Lindström-Olsson Lars-Göran Wallin

Läs mer

Allt farligare att jobba på vägen

Allt farligare att jobba på vägen Allt farligare att jobba på vägen Rapport från Seko juni 2016 FOTO: HÅKAN LINDGREN Fler olyckor på vägarbetsplatserna Antalet olyckor vid landets vägarbetsplatser ökar kraftigt. Det visar en undersökning

Läs mer

Åtgärdskatalog för säker trafik i tätort

Åtgärdskatalog för säker trafik i tätort Åtgärdskatalog för säker trafik i tätort Tredje utökade upplagan Åtgärdskatalog för säker trafik i tätort Tredje utökade upplagan 2 Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Tfn 08-452 70 00 www.skl.se

Läs mer

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län FÖRSTUDIE Väg 1000, delen från Fryksåsvägen (väg 1002) till och med Lillågatan i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län Samrådshandling 2010-12-13 Objekt: 102734 Beställare: Lisbeth Gunnars, Orsa kommun Projektledare:

Läs mer

Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister

Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister Utvärdering av väjningsplikt för bilister mot cyklister Skyltfondsprojekt TRV 2013/13966 Eskilstuna kommun 2015 01 27 Förord Eskilstuna kommun framlade i sin ansökan till skyltfonden att de vill testa

Läs mer

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder

Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Rapport 7214, 2011 Trafik och väg Institutionen för Teknik och samhälle LTH, Lunds Universitet Förslag på effektivitetsstödjande åtgärder med fokus på Mobility Management åtgärder Lena Winslott Hiselius

Läs mer

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit.

Samrådet 11-16. Sakägare. Miljönämnden Trafikverket. Socialnämnden Öresundskraft Kultur- och. fritidsnämnden Länsstyrelsen. de inkommit. ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖRR FASTIGHETEN HJÄRNARP 3:233 MFL ÄNGELHOLMS KOMMUN UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE SAMRÅDET Samrådet om planförslaget redovisas i en samrådsredogörelse daterad 2010-11-16. HUR UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Tekniska nämnden 1(18) Plats och tid Politikern, Stadshuset, klockan 08.00 ande Ledamöter Bert-Ove Bäckman (S), ordförande Ingrid Ölmebäck (S) Lisbeth Aronsson (S) tjänstgörande ersättare för Roland Andersson (S) Anders

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

Ärendenr: TRV 2012/52688

Ärendenr: TRV 2012/52688 Ärendenr: TRV 2012/52688 Trafikverket Region Väst Magnus Andersson Samhälle Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se magnus.b.andersson@trafikverket.se Direkt: 010-123 61 40 Beredningsunderlag till förslag

Läs mer

Trafikutredning Kyrkerud- Strand

Trafikutredning Kyrkerud- Strand ÅRJÄNGS KOMMUN Trafikutredning Kyrkerud- Strand UPPDRAGSNUMMER 2337007000 SWECO CIVIL AB, KARLSTAD OLA ROSENQVIST SOFIA WEDIN MAGNUS WACKERFELDT Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning 1 1.1 Bakgrund och

Läs mer

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil

Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Stadsbyggnadsförvaltningen Boden 22 november 2015 Synpunkter på Förslag på parkeringsnorm för cykel och bil Bakgrund om oss Cykelfrämjandet har funnits sedan 1934 och arbetar för att fler politiker och

Läs mer

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT

Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT Antagen KF 96, 2009-12-16 GÅNG- OCH CYKELPLAN FÖR VÅRGÅRDA TÄTORT FÖRORD Arbetet med att ta fram Gång- och cykelplan för Vårgårda tätort har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Synpunkter och sammansta llning

Synpunkter och sammansta llning Synpunkter och sammansta llning Antal respondenter: 47 stycken Män 28 Kvinnor 19 Hur tar de sig fram? Cykel 17 Bil 25 Går 5 Vad tyckte de som svarat Informationen om snöröjning har varit Mycket bra 2 Bra

Läs mer