Serier för läsintresse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Serier för läsintresse"

Transkript

1 Modul: Stimulera läsintresse Del 7: Serier för läsintresse Serier för läsintresse Monika Johansson, Högskolan i Borås Inledning Få medier väcker en sådan lust som tecknade serier. Det finns något omedelbart och universellt tilltalande med serieformen som gör att alla, från riktigt små barn till pensionärer, tilltalas av serier. Att använda tecknade serier i pedagogisk verksamhet borde därför vara en självklarhet, men är det för det mesta inte. Många lärare och bibliotekarier känner sig inte förtrogna med seriemediet, eller ännu värre, har fördomar om dess värde som informations- och kulturbärare. (Strömberg 2014 s. 21) Vad är det då som kännetecknar en serie? Serier är ett lustfyllt media där bilder stödjer ord. Serier består av mer än en bild. Det är en sekvens av bilder vilka man ser på en och samma gång. Det här är en viktig insikt för att kunna skilja serier från andra konst- och medieformer och för att kunna läsa serier. Dessutom består serier av en tydlig och stark relation mellan text och bild, och det är i denna relation som betydelse skapas (McCloud 1995). Litteraturvetaren Helena Magnusson diskuterar definitionen av serier i sin avhandling Berättande bilder: svenska tecknade serier för barn och hon landar i ett resonemang om vad som är kärnan för en serie och vad som utmärker serier jämfört med andra uttrycksformer. Hon menar likt McCloud att bilder i sekvens är ett kännetecknande drag och att de huvudsakliga beståndsdelarna är bild, text och yta och förhållandet mellan dem. 1 Magnusson pekar också på att barn och unga ofta är intresserade av serier, inte minst visas detta intresse genom att de själva är aktiva serieskapare. Serier innebär dessutom en ovanligt ålderslös läsning eftersom bildmediet tilltalar många, men Magnusson anser att serier är av särskilt intresse för barn i åldern före eller under läsinlärningen. Seriemediet möjliggör nämligen för läsaren att ta till sig berättelsen på egen hand och att barnet också lär sig läsa, med stöd av bilderna (2005). Magnusson lyfter också seriens fördelar utifrån sitt innehåll. Hon menar att den ofta har ett kulturellt relevant innehåll som kan väljas utifrån intresse. I läromedel har författare använt 1 I avhandlingen diskuterar författaren de olika beståndsdelarna i serier mer ingående. För ytterligare läsning och fördjupning i seriens delar och vilken betydelse de kan ha för att bygga en berättelse hänvisas till Magnussons avhandling Berättande bilder: svenska tecknade serier för barn (2005). 1 (9)

2 sig av serier och då ofta i ett informativt syfte. Serien är åskådlig och lättfattlig och visar hur en process eller en aktivitet går till, steg för steg. En fördel med att använda serier i pedagogisk verksamhet är att barn kan vara förtrogna med formen då de ofta får tidig erfarenhet av serietidningar (Magnusson 2005). Serier förknippas ofta med formatet serietidning. Alltmer vanligt blir dock begreppet serieroman eller grafisk roman där båda är en serie i bokform. Grafiska romaner skiljer sig från kommersiella serier då de ofta är mer seriösa och stand-alone-stories, vilket innebär att de inte reproduceras i ett oändligt antal volymer (Christensen 2006). Enligt Mia Österlund, docent i litteraturvetenskap, är den grafiska romanen en förskjutning från den mer allmänna termen serieroman och speglar ett särskilt förhållningssätt till seriemediet där det visuella berättandet är en likvärdig del av skönlitteraturen (Österlund 2014). Vid analys av grafiska romaner hämtas ofta begrepp från angränsande områden som konstvetenskap, semiotik 2, filmanalys och visuella studier. Forskningen kring grafiska romaner är ännu inte så omfattande, men har ökat i intensitet från mitten av 00-talet. Från 1950-tal till nutid Under 1950 och 1960-talet spreds en moralpanik kring serier, där röster ansåg att serier var något som förstörde den yngre generationen. I argumentationen lyfte man bland annat seriernas skadliga påverkan när det gällde skräck- och våldsinslag. Det förekom även utsagor om att lättläshet och alla bilder skadade genom att blicken irrade och därmed försvårades i förlängningen en ändamålsenlig bokläsningsteknik (Magnusson 2005). Debattörer menade vid denna tidpunkt att serier förenklade och förkortade, att de ofta hade färre ord än ren text och därmed var mindre viktiga eller mindre litterära. Den här jämförelsen är inte rättvis då språk inte är en exakt kommunikationsform. Enskilda ord och meningar i texter kan tolkas på många sätt av läsaren, men övergår man till bilder och symboler så ökar möjligheten till ytterligare tolkningar (Strömberg 2013/2014). Det är alltså inte lämpligt eller rimligt att jämföra serieläsning med läsning av ren text. Trots det skrevs det en hel del på 50- och 60-talet om seriers skadliga påverkan på barn, att dessa gjorde barn dumma och icke läskunniga. Samtidigt som debatten om seriers olämplighet florerade så satsades det på att få fram bättre serier för att möta kritiken. På 70-talet fick serierna också ett uppsving, främst genom de europeiska seriealbumen (t ex Tintin och Asterix) för att senare få konkurrens av bildmedier som film och internet. 2 Semiotik betyder studier av tecken och andra betydelser, inklusive de icke-språkliga. Nationalencyklopedin [ ] 2 (9)

3 Tecknade serier kan enligt Hellsten delas in i tre grövre huvudområden: den europeiska, den amerikanska och den japanska seriekulturen (japanskproducerade serier brukar gemensamt benämnas som manga). Den sistnämnda som benämns manga har utvecklat ett eget form- och bildspråk som intresserar många barn och unga. Seriemediet har en egen dynamik och för att lära sig hur serier fungerar måste man läsa serier, gärna varierande sorter från olika länder (Hellsten 2014). I skolbiblioteket behöver man därför arbeta med sitt seriebestånd samt fundera över placering och exponering av serierna. Eftersom serier är visuella kan en annan exponering än den tryckta bokens vara aktuell t.ex. genom att visa framsidan i tidskriftsställ. Mia Österlund beskriver det typiska för de grafiska romaner hon analyserat 3. Hon menar att de berör komplexa och utmanande ämnen och utmärkande är det multimodala greppet (mer om serier och mulitmodalitet nedan). Litteraturpedagoger uppfattar serieromanen som en inkörsport till bland annat klassiker. Undervisningen förnyas med hjälp av serier och kompletterar traditionell text (Elkins i Österlund 2014). Samtidigt är den grafiska romanen, enligt Svenska Barnboksinstitutets bokprovningar år 2006, en ny form inom ungdomslitteraturen där författare når unga läsare. Grafiska romaner inspireras i sin layout av webbsidor och dataspel samt av mangan. I berättelserna får bilden och formen allt större funktion, där bilden bär berättelsen framåt mer än att bara illustrera handlingen. Ofta är det en lek med typsnitt, färg och form (Bokprovningen år 2006). Varför serier i undervisningen? I Läroplanens (Lgr 11) inledande del under skolans uppdrag står det att Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011). Dessutom står det i kursplanen i ämnet svenska, under läsa och skriva, att elever ska kunna strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar (Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011). Att lyfta in serier i ämnet svenska, men också i andra ämnen, är ett lustfyllt sätt att behandla ett ämnesområde och förstå samband mellan text och bild, vilket blir en allt viktigare aspekt på läsning i dagens visuella samhälle. 3 De grafiska romanerna som analyserats finns vid Svenska barnboksinstitutet. Titlarna är Hon heter Beatrice (2009), Mitt extra liv (2009), Namnsdagsflickan (2012), Gängkrig (2009), Vi håller på med en viktig grej (2011), Tummelisa eller den andra vildmarken (2011). 3 (9)

4 En fråga värd att ta i beaktande är om det finns något samband mellan läsning av serier och annan läsning, det vill säga läser elever mer eller mindre av andra medier om de är serieläsare. Ujiie och Krashen (1996) studerade detta samband samt hur elever också upplever serieläsning. De kom i sin studie fram till att de elever som läser fler och mer serier också läser mer böcker och att de dessutom finner större nöje i läsning totalt sett. I slutsatserna konstaterar författarna att serieläsning inte ersätter annan läsning och de argumenterar därför för att alla elever bör ha tillgång till serier. Dock är serier ganska dyra varför Ujiie och Krashen trycker på skolbibliotekets roll i att möta behovet genom att köpa in serier för utlån. Enligt Österlund visar forskning att tonårsläsarens serieläsningskompetens oftast överträffar vuxnas serieläsande. Det grundar sig i att det visuella berättandet, t ex genom grafiska romaner, har ökat inom det barnlitterära fältet och därmed har också den visuella läskunnigheten ökat. En grafisk roman fyller därmed en funktion då den har gjort serieformatet mer accepterat och det har även lett till att serier betraktas som litterära. I USA ser man tendenser av ett ökat intresse för serieromanen där handböcker ges ut om hur serier kan användas i klassrummet. Den grafiska romanen har legitimerats mycket på grund av diskussionen om barns sviktande läsförmåga och diskussionen om visuell läskunnighet. Därmed svarar den alltså mot ett behov att nå särskilda grupper och betraktas många gånger som en inkörsport till läsande då det gäller unga. I undervisningen använder man ofta klassiska romaner som är omarbetade till serieromaner. Stramt hållen text i rutor som berättar det mest väsentliga och ett visuellt intryck underlättar för läsaren att ta till sig den klassiska romanen genom det visuella. Initialt har den grafiska romanen haft en ämnessfär som vänder sig till pojkar enligt Österlund, men numera flirtar den även med en flickpublik (Österlund 2014). Strömberg argumenterar i sin text utifrån tre vinster med att använda serier i undervisningen. 1) Serien är ett starkt identifikationsverktyg som väcker känslor. 2) Förståelse för samspel mellan bild och text utvecklas, vilket kan användas i olika former av kommunikation. 3) Serier är en bra utgångspunkt för att förstå främmande kulturer och kan därmed bidra till att bryta ned kulturella barriärer. Serieformen väcker också lust vilket är en tillgång i lärandesituationer. (Strömberg 1999). Serier och multimodalitet Serier är ett exempel på multimodalitet där flera uttryck är aktiva samtidigt, i detta fall bild och text. Dessa två uttryck samspelar och skapar på så sätt en helhet och en mening. I dagens samhälle växer multimodalitet starkt genom vårt multimediala samhälle. Helena Magnusson förklarar i sin avhandling Berättande bilder: svenska tecknade serier för barn att seriers multimodalitet inte levererar enkla svar för att bilden är enkel utan det krävs att läsaren kan avkoda bilden för att förstå helheten. Dessutom förmedlas känslor med hjälp av uttryck och tecken t ex olika typer av pratbubblor och symboler för att visa känslor och handling som läsaren tolkar och gör till sin egen (Magnusson 2005). 4 (9)

5 Enligt Österlund (2014) är grafiska romaner snabba på att suga upp sin samtid när det gäller tematik och språkdräkt. Formatet och symboler är tillgängliga för en bred publik och överskrider nationella, kulturella och språkliga gränser. Därmed har den grafiska romanen möjlighet att nå en bred läsekrets, ofta pojkar, på grund av att den behandlar komplexa intersektionella 4 mönster och mångfald. Läsaren ingår ofta i en läsargemenskap, där de deltar i bloggar och nätgemenskaper för att kommentera och rekommendera grafiska romaner. Österlund menar att den grafiska romanen frodas i gränszoner som ett multimodalt konstverk som innebär nya möjligheter och utmaningar. Med rötter i serietraditioner, med personliga uttrycksformer som ofta bottnar i ideologiska ställningstaganden, har den tidigare ensidiga debatten om serieromanens värde främst som ingång till litteraturen nu nyanserats. Serieromanen har fått ett egenvärde (2014). Att läsa och förstå serier Enligt Strömberg (2014) anses serier som en inkörsport till mer avancerade texter vilket det dock inte finns några belägg för. Bilderna i en serie kan stödja läsaren i att förstå texten i pratbubblorna. Dessutom bidrar de moment av lust som finns inbyggt i läsning av serier till en vilja att förstå och ta sig igenom serien. Det är viktigt att beakta att en modern serie kan vara mycket svårare att läsa än en roman, trots att textmängden är mindre. Serier har ibland ett avancerat system med variationer på hur text arrangeras i relation till bild där bildspråket har utvecklats så långt att det kan vara svårt för en oinvigd serieläsare att läsa av och förstå händelseförloppet. Att man läser västerländska serier precis likadant som en västerländsk bok är säkert känt för de flesta. Dock består många serier av olika stora rutor komponerade på varierande sätt på sidan, vilket kan leda till förvirring. Österländska serier läses på österländskt vis, dvs. bakvänt och från höger till vänster på sidan. Manga, som är populärt för barn och unga, är uppbyggda på detta vis. Mellan rutorna finns det ett mellanrum som kallas kanalen (se bild nästa sida). Många serieskapare menar att dessa mellanrum är platsen där magin sker, där läsaren kopplar ihop rutorna till en helhet med hjälp av den egna fantasin. Detta kallas för slutning (McCloud 1995). I slutningen tolkar vi vår omgivning och kompletterar med det som saknas, det vill 4 Specifika situationer av förtryck som skapas i maktrelationer baserade på ras, kön och klass, definition från Nationalencyklopedin. 5 (9)

6 säga att vi själva fyller i vad som sker mellan rutorna. Den här processen sker genom hela läsningen av serien och det som inte syns i serien är minst lika viktigt som det som syns! Kanaler I rutorna förekommer också en hel del annan information förutom bild och text. Texten kan vara placerad i textplattor, vilka ofta kommenterar vad som händer i rutan, eller i bubblor där tal och tanke presenteras. Bubblornas utseende utformas på olika sätt beroende på vad som sägs eller tänks, bubblan förmedlar ofta en känsla. Rutan kan också innehålla ljudoch rörelsemarkeringar samt symboler. Uppslaget som helhet bidrar dessutom till ytterligare en möjlighet till kommunikation. Serieskapare kan använda sista rutan som en cliffhanger till nästa sida, vilken kan påbörjas med en överraskning. Den här möjligheten saknas i t ex böcker. Några exempel på bubblor för tal, tanke och processer samt symboler. Serier och aktionsprocesser Inom genrepedagogiken synliggörs texters delar och vilka syften dessa har. Deltagare, processer samt omständigheter är enheter eller delar som bygger upp innehållet i texter. I denna text lyfts processerna eftersom de framträder tydligt i serieformatet. Processer uttrycker händelser som i den traditionella grammatiken benämns som verb. Följande processer kan urskiljas; aktionsprocesser är händelser som är synliga för ögat, t ex springa, kasta och äta. Mentala processer är händelser som pågår inuti deltagaren, alltså kognitiva processer, t ex sinnesintryck som se, 6 (9)

7 höra och känna, men uttrycker också åsikter som tycka, anse och tro. Sägesprocesser är verbala processer där deltagara uttrycker sig muntligt, t ex skrika, ropa och fråga. I föregående avsnitt, Att läsa och förstå serier, presenterades några bubblor som kan kopplas till genrepedagogikens metaspråk kring texters processer. Bubblan som illustrerar en tanke kan visa på mentala processer i en berättelse. Sägesprocesser, det vill säga det som är direkt tal eller dialog i en berättelse, har andra typer av bubblor. Aktionsprocesser visas ofta genom olika symboler eller tecken vilka illustrerar om en person springer, hoppar eller kanske sover (zzzzzz). Deltagare är de som deltar i processen och är oftast människor eller ting. Omständigheter beskriver de omständigheter under vilka processen äger rum och här kan kombination med flera processer ske (Johansson & Sandell Ring 2012). Genom att arbeta med serier har elever möjlighet att fördjupa kunskaper och metaspråk kring texters språkliga drag. Serier och cirkelmodellen Förutom att läsa och förstå serier är skapandet av egna serier en naturlig följd och en inspirerande aktivitet som kan stärka elevers läsintresse. En pedagogisk modell för att utveckla strategier för skrivande är cirkelmodellen, en genrepedagogisk undervisningsmodell. Genrepedagogik syftar till att lära språkliga mönster som passar för olika tillfällen och situationer. Olika genrer har olika språk och kunskap om dessa mönster hjälper oss att förstå texter men också hur texter skrivs och byggs upp. Cirkelmodellen stödjer eleverna att bli medvetna om genrers mönster genom att undervisningen utgår från ett gemensamt språk, metaspråk, som krävs för att kunna analysera och diskutera texters särdrag. Denna förmåga behövs i alla skolans ämnen (Johansson & Sandell Ring 2012). Cirkelmodellen består av fyra faser som är tydligt strukturerade i undervisningen. Av läraren, skolbibliotekarien eller fritidspedagogen krävs ett aktivt stöd genom gemensamt arbete med olika texter. I cirkelmodellen utgår man ifrån helheten till textens delar på alla nivåer. Här följer en kort beskrivning av de fyra faserna samt en introduktion till övningar där utgångspunkten är seriers genretypiska drag: 5 1. Bygga kunskap. I fas 1 byggs kunskap om ett ämne genom olika aktiviteter. Ämnesspecifika uttryck och ordförråd behandlas och elevernas förförståelse kartläggs. I denna fas kan med fördel övningar där kommunikationen är i fokus genomföras eftersom denna är central i fasen. Till exempel kan klassen skapa en gemensam tankekarta, samla frågor och tankar tillsammans (kanske i ett IKT-verktyg), läsa se- 5 Den presenterade modellen med de fyra faserna utgår från och är inspirerad av Johansson och Sandell Rings bok Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken (2012). 7 (9)

8 rier gemensamt, titta på film och diskutera, genomföra övningar i biblioteket som källa till kunskap. 2. Modellering och dekonstruktion. I den andra fasen introduceras en text, i det här fallet en serie, och seriens olika delar och språkliga drag diskuteras. I samtalen upptäcker man tillsammans mönster och de drag som kännetecknar serier. Syftet är att eleverna ska förstå vad seriens olika delar bidrar med för seriens uppbyggnad. I fas 2 är olika aktiviteter för att förstå de typiska genredragen aktuella. Eleverna kan arbeta med de visuella dragen t ex fylla i en tom borttagen serieruta med innehåll, både bild och text. Även laborationer med olika bubblor bidrar till förståelse för de språkliga dragen. 3. Gemensam konstruktion. I den tredje fasen skrivs gemensam text, hela klassen tillsammans eller i grupper. Här guidar lärare, bibliotekarier och fritidspedagoger arbetet genom frågor och gemensamma mallar för skapandet av serier kan användas. Med fördel kan olika ämnen ligga till grund för serieskapandet, t ex vattnets kretslopp eller ett moment i samhällskunskapen. 4. Självständig konstruktion. I den fjärde fasen arbetar elever med individuellt skrivande, här går eleven från gemensamma processer till eget skapande med ett eget ämne och språk. I den sista fasen är det viktigt med stöttning från lärare, bibliotekarie och fritidspedagog där respons och feedback tillämpas. Övningar med att skapa egna serier i olika ämnen, digitalt eller på papper, genomförs. Modellen och de fyra faserna kräver tid och för att utveckla kunskap om genren behöver eleverna arbeta med texter från samma genre vid flera tillfällen och med variationer av övningar. Serier är en tacksam genre att börja med då mönster och typiska drag är mycket specifika och inbjuder till en variation av övningar. Serier och skolans ämnen Cirkelmodellens syfte är att bygga upp elevers ämneskunskaper tillsammans med språkliga kunskaper i ett meningsfullt sammanhang. Detta kommer att belysas genom några exempel. I sekventiella förklaringar dvs. texter som reder ut och förklarar fenomen kronologiskt kan serier med fördel användas som grafisk modell att utveckla förståelse för innehållet. Exempel på ämnen som lämpar sig är en blåvinges livscykel, vattnets kretslopp, fotosyntesen. Serieformatet kan också användas i arbete med instruerande texter där tillvägagångssättet synliggörs i en serie steg för att nå ett mål. Instruktioner är en vanligt förekommande texttyp i skolans alla ämnen. Även historiska texter kan åskådliggöras i serieformatet t ex självbiografi, biografi och historisk återgivande genre. Ämneskunskaperna fördjupas genom eget skapande av serier. Genom kreativt skapande möjliggörs processande av kunskaper (Johansson & Sandell Ring 2012). Serier kan produceras på traditionellt vis men också med hjälp av mobilapplikationer eller webbaserade program vilket möjliggör andra lösningar och stödjer ett sådant arbete. De varierade arbetssätten kan utmynna i utställningar av olika slag där elever delar med sig av serieskapande. Pub- 8 (9)

9 licering av serier i en blogg kan vara ett sätt att dela såväl ämneskunskaper som bildskapande aktiviteter, aktiviteter kring serier som kan leda till ökat läsintresse. Referenser Christensen, L. L. (2006). Graphic Global Conflict: Graphic Novels in the High School Social Studies Classroom. Social Studies, 97(6): Hellsten, O. (2014). Seriebibliotek och serier på bibliotek. I Strömberg, F. (red.) Seriebiblioteket. Malmö: BTJ förlag Johansson, B. & Sandell Ring, A. (2012). Låt språket bära, genrepedagogik i praktiken. Stockholm: Hallgren & Fallgren Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (2011). Stockholm: Skolverket Magnusson, H. (2005). Berättande bilder: svenska tecknade serier för barn. Stockholm: Makadam förlag McCloud, S. (1995). Serier den osynliga konsten. Stockholm: Medusa Strömberg, F. (1999). 100 oumbärliga seriealbum. Lund: BTJ Förlag Strömberg, F. (2013/2014). En serie bilder säger mer än tusen ord. I Björkman, J. & Fjaestad, B. (red.) Läsning RJ:s Årsbok. Göteborg: Makadam Förlag Strömberg, F. (2014). Seriebiblioteket. Malmö: BTJ förlag Svenska Barnboksinstitutets bokprovningar år En dokumentation Tillgänglig via: pdf Ujiie, J. & Krashen, S. (1996). Is Comic Book Reading Harmful? Comic Book Reading, School Achievement, and Pleasure Reading Among Seventh Graders. CLSA Journal Vol 19, Nr. 2 Österlund, M. (2014). Gränsöverskridande grafiska romaner. I Boglind A., Holmberg, P., Nordenstam, A. (red.). Mötesplatser texter för svenskämnet. Lund: Studentlitteratur. 9 (9)

Serier för läsintresse

Serier för läsintresse Språk-, läs- och skrivutveckling Grundskola åk F-9 Modul: Stimulera läsintresse Del 6: Serier för läsintresse Serier för läsintresse Monika Johansson, Högskolan i Borås Denna text handlar om hur serier

Läs mer

Stimulera läsintresse en introduktion

Stimulera läsintresse en introduktion Stimulera läsintresse en introduktion (Den här versionen av modulen Stimulera läsintresse reviderades i januari 2018) Modulen riktar sig till lärare, förskollärare och skolbibliotekarier som arbetar med

Läs mer

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA

PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA PEDAGOGISK PLANERING SVENSKA Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla

Läs mer

SVENSKA 3.17 SVENSKA

SVENSKA 3.17 SVENSKA ENSKA 3.17 ENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Skolinspektionen Bilaga 1 Verksam hetsrapport Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av läs- och skrivundervisningen inom ämnena svenska/svenska som andraspråk i årskurserna 4-6 vid Smygeskolan i

Läs mer

Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade

Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade Del ur Läroplanen för specialskolan 2011: kursplan i teckenspråk för döva och hörselskadade 3.5 TECKENSPRÅK FÖR DÖVA OCH HÖRSELSKADADE Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Språk i alla ämnen för alla elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

SVENSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet SVENSKA Kärnan i ämnet svenska är språk och litteratur. Språket är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet,

Läs mer

Vad händer sen? en lärarhandledning

Vad händer sen? en lärarhandledning Vad händer sen? en lärarhandledning Syfte och avsändare Den här lärarhandledningen är ett komplement till häftet Vad händer sen?, ett häfte från Returpack som sammanfattar hur återvinningen av burkar och

Läs mer

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter

Centralt innehåll Centralt innehåll för årskurserna 1-3 Kommunikation Texter 1 Under rubriken Kunskapskrav kommer det så småningom finnas en inledande text. Den ska ge en övergripande beskrivning av hur kunskapsprogressionen ser ut genom årskurserna och mellan de olika betygsstegen.

Läs mer

svenska som andraspsråk

svenska som andraspsråk Svenska som andraspråk Kurskod: SGRSVA7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet svenska handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas.

Läs mer

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135

Kursplan för Svenska. Ämnets syfte och roll i utbildningen. Mål att sträva mot. Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Kursplan för Svenska Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 Ämnets syfte och roll i utbildningen Utbildningen i ämnet svenska syftar till att ge eleverna möjligheter att använda och utveckla sin förmåga att

Läs mer

Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012

Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012 Planering i SV och SVA klass 5 Gul läsåret 2011/2012 Övergripande i svenska och svenska som andraspråk i åk 5 lärare Kenny Nilsson Under läsåret i åk 5 arbetar eleverna med olika arbetssätt för att nå

Läs mer

Språkplan. Skolområde Vivalla Lundby

Språkplan. Skolområde Vivalla Lundby Språkplan Skolområde Vivalla Lundby Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan skall lägga stor vikt vid att stimulera varje barns språkutveckling och

Läs mer

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska. Kurskod: GRNSVE2. Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska Kurskod: GRNSVE2 Verksamhetspoäng: 1000 Språk är människans främsta redskap för reflektion, kommunikation och kunskapsutveckling. Genom språket kan människan uttrycka sin personlighet, uttrycka

Läs mer

Lokal Pedagogisk Planering

Lokal Pedagogisk Planering Skolområde Väster Lokal Pedagogisk Planering Enhet / skola: Lindens skola i Lanna Åk: 2 Avsnitt / arbetsområde: Tema: Undersöka med Hedvig Ämnen som ingår: Svenska/svenska som andraspråk, matematik, bild,

Läs mer

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte

SVA 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK. Syfte 3.18 SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan: SVENSKA Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen

Läs mer

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte

MODERSMÅL FINSKA 1. Syfte MODERSMÅL FINSKA 1 Sverigefinnar, judar, tornedalingar och romer är nationella minoriteter med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk finska, jiddisch, meänkieli och romani chib är officiella nationella

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Lpp för Svenska som andraspråk år 6 9 Hofors kommun, Petreskolan År6 Ht studieteknik 1 Vt sagor År 7 Ht Studieteknik 2 Vt Boken om mig själv År 8 Ht Studieteknik 3 Vt År 9 Ht Vt Deckare Studieteknik 4,

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv

Umeå. Media. Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv Media Grundskola 6 LGR11 Hkk Sh Bl Sv När vi jobbar med media kommer du att få lära dig om reklamens syfte och påverkan. Du får lära dig hur en tidning är uppbyggd samt hur hur de olika delarna, som tex

Läs mer

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6

LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 LÄROPLAN FÖR GRUNDSKOLAN, FÖRSKOLEKLASSEN OCH FRITIDSHEMMET 2011 SVENSKA Ämne: Svenska åk 4-6 Innehåll Centralt innehåll i ämnet svenska SV 2011 enligt läroplan... 2 Förtydligande av centralt innehåll

Läs mer

Smakprov för bloggen lärare karin i januari 2016 Inledningen och kapitel 1 4.

Smakprov för bloggen lärare karin i januari 2016 Inledningen och kapitel 1 4. Smakprov för bloggen lärare karin i januari 2016 Inledningen och kapitel 1 4. Gun Hägerfelth, Språkarbete i alla ämnen En kort- kort studiehandledning för lärare på Östra Real Karin Rehman, december 2015

Läs mer

Statens skolverks författningssamling

Statens skolverks författningssamling Statens skolverks författningssamling ISSN 1102-1950 Förordning om ämnesplaner för de gymnasiegemensamma ämnena; Utkom från trycket den 1 mars 2011 utfärdad den 2 december 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15

Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15 Kvalitetsanalys för Storängens Montessoriförskola läsåret 2014/15 Förskolan ligger i ett av Storängens äldsta hus, Storängens Samskola. Huset har sekel skifts charm och ljusa rum med högt i tak. Verksamheten

Läs mer

Mediafostran och användandet av nya kommunikativa redskap påbörjas redan på nybörjarstadiet.

Mediafostran och användandet av nya kommunikativa redskap påbörjas redan på nybörjarstadiet. BILAGA: REVIDERAD LÄROPLAN I LÄROÄMNET MODERSMÅL OCH LITTERATUR Språket är av avgörande betydelse för all form av inlärning. Språkinlärningen är en fortlöpande process, och därför är modersmålsinlärningen

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Broskolans röda tråd i Musik

Broskolans röda tråd i Musik Broskolans röda tråd i Musik Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket.

Läs mer

Att arbeta med öppna uppgifter

Att arbeta med öppna uppgifter Modul: Samband och förändring Del: 1 Öppna uppgifter Att arbeta med öppna uppgifter Ingemar Holgersson, Högskolan Kristianstad Kursplanen i matematik betonar att undervisningen ska leda till att eleverna

Läs mer

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret:

Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: Handlingsplan för XXX förskola, läsåret: 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors

Läs mer

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids imotion Syfte 1 Målet med denna planering är att introducera appen imotion från Fingerlab i verksamheten i syfte att stimulera till lärande

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan

Sundsvalls. i modersmål. Barn- och utbildningsförvaltningen. Kursplan skolor Sundsvalls Undervisning i modersmål Barn- och utbildningsförvaltningen Kursplan Kursplan i modermålsundervisning Syfte och roll: att stärka den personliga och kulturella identiteten och för den

Läs mer

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola,

Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, Handlingsplan för Ulvsätersgårdensförskola, läsåret: 2015-2016 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet utvecklar: öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014/2015 Solbringen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan

Kvalitetsredovisning. Björkhagaskolan Kvalitetsredovisning Björkhagaskolan 2011-2012 1 1. Grundfakta Enhetens namn: Björkhagaskolan Verksamhetsform: Grundskola Antal elever (15 oktober): 320 Elevgruppens sammansättning ålder, genus och kulturell

Läs mer

Planering i SV och SVA klass 4 Gul läsåret 2011/2012

Planering i SV och SVA klass 4 Gul läsåret 2011/2012 Planering i SV och SVA klass 4 Gul läsåret 2011/2012 Övergripande i svenska och svenska som andraspråk i åk 4 lärare Kenny Nilsson Under läsåret i åk 4 arbetar eleverna med olika arbetssätt för att nå

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET

KVALITETSRAPPORT BUN UTBILDNINGSVERKSAMHET Datum 130729 Skolenhet/förskoleenhet Förskoleområde 2 Rektor/förskolechef Marie Nilsson Mål Mål enligt BUN:s kvalitets- och utvecklingsprogram: Eleverna i grundskolan, barnen i förskolan, förskoleklass,

Läs mer

TEMA BALDER Arbetslag 5-6

TEMA BALDER Arbetslag 5-6 TEMA BALDER Arbetslag 5-6 Pedagogisk planering Övergripande mål för TEMA BALDER Samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande. Skapa trygghet för elever i skolmiljön Stärka

Läs mer

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING

RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING RÖRELSE OCH DRAMA FÖR ELEVER MED UTVECKLINGSSTÖRNING Drama, musik och dans finns i alla kulturer och berör människor, såväl kroppsligt som tanke- och känslomässigt. Dessa estetiska uttrycksformer används

Läs mer

En resa genom litteraturen

En resa genom litteraturen En resa genom litteraturen Barn- och ungdomsböcker Namn: Klass: Inledning De flesta barn och ungdomar brukar läsa, eller har läst olika böcker. Det finns också många olika författare som har skrivit barn-

Läs mer

Uppdrag undersökning

Uppdrag undersökning Uppdrag undersökning Beskrivning av projektet Uppdrag undersökning är ett arbete där eleven utifrån eget intresse får välja ett ämne och göra en frågeställning. Sedan ska man ta reda på hur det ligger

Läs mer

Medieplan Cirkulationsbiblioteket

Medieplan Cirkulationsbiblioteket Medieplan Cirkulationsbiblioteket stockholm.se 3 (8) Bakgrund Under många år har Cirkulationsbiblioteket varit en viktig resurs för Stockholms stads skolor. Användarundersökningar, både formella och spontana,

Läs mer

Kursplan för Naturorienterande ämnen

Kursplan för Naturorienterande ämnen Kursplan för Naturorienterande ämnen Inrättad 2000-07 SKOLFS: 2000:135 ÄMNEN: Biologi Fysik Kemi BIOLOGI, FYSIK, KEMI Den gemensamma kursplanetexten, utformad i ett naturorienterande perspektiv, utgör

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud

LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud LÄRARHANDLEDNING Mecka med ljud Bakgrund MegaMind är Tekniska museets nya science center som handlar om hur en bra idé blir till och hur man kan ta den vidare till verklighet från sinnesintryck till innovativt

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING

GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING GENREPEDAGOGIK ARBETA MED SPRÅKET PARALLELLT MED DIN VANLIGA UNDERVISNING Kontaktpersoner: Åsa Sebelius asa.sebelius@stockholm.se Målgrupp: Alla undervisande lärare i år 1 9 oavsett ämne. Alla lärare måste

Läs mer

Programmering och digital kompetens

Programmering och digital kompetens Kollegialt lärande Föreläsning Workshop Programmering och digital kompetens Lärcafé, 14 juni OSÄKERHET RÄDSLA NYFIKENHET FÖRVALTARE OCH ENTREPRENÖRER Kompetensutveckling Skolverket släpper en modul i oktober.

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor:

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Eleverna tränar följande förmågor: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Kerstin Lundberg Hahn Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar, som är tvillingar. En dag, när de kommer till skolan, är fröken sjuk. Deras vikare, Fröken

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk

LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk LPP 7P2 i svenska och svenska som andra språk Centralt innehåll: Läsa och skriva Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. Olika sätt att bearbeta egna texter

Läs mer

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad

Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Handlingsplan Skapande skola Borås Stad Barn har rätt till alla sina språk- även sina estetiska. Barn och unga ska ha lika möjligheter att uppleva ett rikt utbud av professionellt utövad kultur och själva

Läs mer

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande.

Skönlitteraturen och elevernas skrivande borde ta större plats och ingå i ett tematiskt och ämnesintegrerat kunskapsinhämtande. Spår av förändring Karin Jönsson och Jan Nilsson, Malmö Högskola Som framgår av reportaget Språkutvecklande arbete i grupp har Louise Svarvell varit läsoch skrivutvecklare i Hörby kommun sedan 2007. I

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan

Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan Systematiskt kvalitetsarbete och Lokal Arbetsplan verksamhetsåret 2013/2014 Förskoleverksamhet i Skäggetorp Stiglötsgatan 33 Linköpings kommun linkoping.se Systematiskt kvalitetsarbete Förskolan ska systematiskt

Läs mer

TEMA FANTASY. Under ett par veckor kommer vi att arbeta med ett fantasytema i svenskan. Vi kommer att:

TEMA FANTASY. Under ett par veckor kommer vi att arbeta med ett fantasytema i svenskan. Vi kommer att: TEMA FANTASY Under ett par veckor kommer vi att arbeta med ett fantasytema i svenskan. Vi kommer att: lära oss om en fantasyförfattare (Lewis Carroll), skriva en fantasyberättelse analysera en fantasyfilm

Läs mer

Genrepedagogik. Workshop 21 april 2015. Lotta Olvegård. www.gu.se

Genrepedagogik. Workshop 21 april 2015. Lotta Olvegård. www.gu.se Genrepedagogik Workshop 21 april 2015 Lotta Olvegård Vardagsspråk och skolrelaterat språk Vardagsspråk Skolrelaterat språk vardagsnära innehåll Ämne specialiserat innehåll informellt, personligt och konkret

Läs mer

Svenska 8B v.11-13. Syfte:

Svenska 8B v.11-13. Syfte: Svenska 8B v.11-13 Syfte: att formulera sig och kommunicera i tal och skrift att läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften att anpassa språket efter olika syften, mottagare och

Läs mer

Modersmål och litteratur

Modersmål och litteratur Modersmål och litteratur Till läroämnet modersmål och litteratur i Helsingfors stads svenskspråkiga grundskoleundervisning hör tre olika lärokurser: det svenska språket och litteratur, svenska som andra

Läs mer

6 Svenska som andraspråk

6 Svenska som andraspråk 6 Svenska som andraspråk Syftet med utbildningen i ämnet svenska som andraspråk är att eleverna skall uppnå en funktionell behärskning av det svenska språket som är i nivå med den som elever med svenska

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn

Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Förskoleverksamheten Systematiskt kvalitetsarbete Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn 1 Innehållsförteckning: Normer och värden sidan 3 Utveckling och lärande sidan 4 Barns inflytande sidan 6 Förskola

Läs mer

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger

2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger SIG300, v2.0, 2010-02-26 1 (8) 2012-10-30 2012-2013 Granitens förskola, Munkebo förskola, S:ta Gertruds förskola och Tils paviljonger BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNINGEN MUNKEBO FÖRSKOLA 2 (8) Lokal arbetsplan

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Kunskapskrav SVENSKA År 9

Kunskapskrav SVENSKA År 9 Kunskapskrav SVENSKA År 9 LÄSA: Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med ( ) flyt genom att ( ) välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag. Genom att göra ( ) sammanfattningar

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan

Lärarutbildningsnämnden Svenska språket. Kursplan Dnr: LUN2014/15 Lärarutbildningsnämnden Svenska språket Kursplan Beslut om inrättande av kursen Kursplanen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden, 2014-03-04 och gäller från höstterminen 2014 vid Karlstads

Läs mer

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen

Lärande & utveckling. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2013/2014 Förskolan Ängen Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål (i sammanfattning) Förskolan

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013).

Över tid har människan använt hävstänger som ett verktyg för kraftförändring. En gungbräda är uppbyggd som en hävstång (Bjurulf, 2013). Projektarbete 1NT30U Anna Landtreter Jennie Olsson Vårlek Lärarhandledning: Åldersgrupp: År 2-3 Efter att vi har haft ett arbete om vinterlek följer vi årstidsväxlingen och arbetar vidare med våren. Arbetsområdet

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kursplan: Svenska Ämnets syfte Undervisningen i ämnet svenska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Förmåga att tala inför andra på ett sätt som är lämpligt i kommunikationssituationen

Läs mer

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser

IT:s ställning i skolan. Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser IT:s ställning i skolan Webbstjärnan vill utveckla elever och lärares digitala kompetenser Digital kompetens begreppet IT i skolan Begreppet Nuläge Webbstjärnan Mål Innehåll Exempel på digital kompetens

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg

Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg Lokal Arbetsplan för Förskolor och pedagogisk omsorg i Linghem 2016/2017 Vi blir ett! Vi har hög pedagogisk kvalitet på samtliga förskolor och annan pedagogisk verksamhet i Linghem 1 Förord Under våren

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger ökade förutsättningar för att

Läs mer

Prövningsanvisningar Svenska som andraspråk grundläggande nivå våren 2016

Prövningsanvisningar Svenska som andraspråk grundläggande nivå våren 2016 prövning svenska som andraspråk grund Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Innan du anmäler dig till en särskild prövning i Grundläggande

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek

Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Handlingsplan för Nya Rydsskolans fokusbibliotek Innehållsförteckning Beskrivning av skolan och biblioteket Sid. 3 Syftet med handlingsplanen Sid. 3 Styrdokument för fokusbiblioteket Sid. 3 Skollagen Sid.

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Engelska 7 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod ENGENG07 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Prov Skriftligt prov Teoretiskt prov (60 min) Inlämningsuppgift Kontakt med examinator Bifogas Hedencrona m.fl Progress

Läs mer

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgrs 11 Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: När morfar kommer på besök, får Viggo ett gevär av honom. Mamma är rädd. Hon tycker att Viggo är för liten, för att ha ett gevär. Mamma gömmer geväret, och Viggo blir jättesur.

Läs mer

Verksamhetsrapport 2012/2013

Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Datum 1 (9) 2013-06-19 Grundsärskola inriktning träningsskola + Gymnasiesärskola inriktning verksamhetsträning Verksamhetsrapport 2012/2013 Tuna skolområde Inledning Tuna skolområde består

Läs mer

Vips läsebok åk 1, nivå 1 4 Rim

Vips läsebok åk 1, nivå 1 4 Rim Vips läsebok åk 1, nivå 1 4 Rim Provlektion Lektionens titel: Språkets struktur rim Lektionsbeskrivning: Den här lektionen anknyter till Vips läsebok nivå 1-4 och tränar rim. Lektionen innehåller en genomgång

Läs mer

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever

Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever Pedagogisk kartläggning av nyanlända elever 1 Vad vet jag om gruppen? Innan jag börjar? Vad vet jag om bakgrund elev? Vilken ålder eleven befinner sig? Vad av kartläggningen kan jag göra i undervisningen

Läs mer

Kvarnens förskola. Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016. Vår vision. Vår vision. Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö

Kvarnens förskola. Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016. Vår vision. Vår vision. Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Vår vision Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2015-2016 Vår vision Alla ska få möjlighet till lärande genom lek i trygg miljö Kvarnens

Läs mer

Arbetar ämneslärare språkutvecklande?

Arbetar ämneslärare språkutvecklande? Arbetar ämneslärare språkutvecklande? Camilla Borg Carenlöv 2012 Uppsats, högskolenivå, 7,5 hp Svenska språket Svenska som andraspråk 31-60 hp Handledare: Olle Hammermo Examinator:Ulrika Serrander Sammandrag

Läs mer

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se

Lärande & utveckling. www.karlskoga.se Lärande & utveckling En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2014-2015 Mumintrollens familjedaghem Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se 25 augusti 2015 [FOKUSOMRÅDE

Läs mer

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial.

Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. a g a l i b s g n i n v Ö Stort tack för att du vill jobba med rädda Barnens inspirationsmaterial. Så här går övningarna till Här hittar du instruktioner för de olika övningarna. För att du enkelt ska

Läs mer

Tomaslundsskolans Läroplansplanering

Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vetlanda kommun Tomaslundsskolan 130822 Tomaslundsskolans Läroplansplanering Vision: På vår skola får jag vara den jag är och växa som människa i ett gemensamt lärande 2013-14 Tomaslundsskolans vision

Läs mer

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola

Sida 1(8) Lokal arbetsplan. Mellangårdens förskola 1(8) Lokal arbetsplan Mellangårdens förskola 2011-2012 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 4 Mål 4 4 2.3 Barns inflytande 5 Mål 5 5 2.4 Förskola

Läs mer

F-KLASS 3 ST Åk 1 2 st ÅK 2 3 ST ÅK 3 2 ST ÅK 4 2 ST ÅK 5 2 ST ÅK 6-2 ST Grundsär 1 3 (8 elever) Grundsär 4 6 (5 elever) 1 Förberedelsegrupp åk 1-6

F-KLASS 3 ST Åk 1 2 st ÅK 2 3 ST ÅK 3 2 ST ÅK 4 2 ST ÅK 5 2 ST ÅK 6-2 ST Grundsär 1 3 (8 elever) Grundsär 4 6 (5 elever) 1 Förberedelsegrupp åk 1-6 SKOLBIBLIOTEKET Arabiska Thailändska Bosniska Grekiska Sydkurdiska (Sorani) Albanska Spanska Engelska Serbiska Somaliska Dari Nordkurdiska (Kurmanci) Finska Litauiska Kinesiska/mandarin Vietnamesiska Rumänska

Läs mer

Svenska och svenska som andraspråk

Svenska och svenska som andraspråk Svenska och svenska som andraspråk Nationella mål år 3 Eleven ska beträffande läsning -kunna läsa bekanta och elevnära texter med flyt Lokal tolkning av mål att nå Kunna läsa sitt namn, frågar ex. vad

Läs mer

NATURPEDAGOGISKT LÄROMEDEL FÖRSKOLEKLASS ÅR 3. Filip upptäcker Rex, inifrån!

NATURPEDAGOGISKT LÄROMEDEL FÖRSKOLEKLASS ÅR 3. Filip upptäcker Rex, inifrån! Akademin för hållbar samhälls- och teknikutveckling NATURPEDAGOGISKT LÄROMEDEL FÖRSKOLEKLASS ÅR 3 Filip upptäcker Rex, inifrån! Författarnamn Susanne Blomqvist & Emelie Gustafsson Examensarbete på grundnivå

Läs mer

Observations- och analysmaterial

Observations- och analysmaterial 1 Observations- och analysmaterial Kvalitetsgranskning Undervisningen i särskolan 2009/2010 2 Några viktiga saker att tänka på Var noga med att skriva utförliga uppgifter i observationsunderlag och analysscheman.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014

ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 ARBETSPLAN FÖR ÖJE FÖRSKOLA OCH FRITIDSHEM 2013/2014 Normer och värden: MÅL VAD GÖRA HUR UTVÄRDERA HUR GICK DET OCH VARFÖR Förskolan skal stäva efter att varje barn utvecklar: - öppenhet, respekt, solidaritet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Bullerbyn. Ugglan Barn och Utbildning Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Bullerbyn Ugglan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer