Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter"

Transkript

1 Juni 2012 Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Detta är ett nyhetsbrev från miljörådgivarna på Trafikkontoret i Göteborg. Vi erbjuder stöd till arbetsgivare för att miljöanpassa resor och transporter. Trängselskatte-ABC för arbetsgivare Första januari 2013 införs trängselskatt i Göteborg. Avgiften tas ut när fordon passerar betalstation mellan kl och Skatten tas ut i båda riktningar, alltså även om du kör ut från staden. I tabellen här intill ser du vilka avgifter som gäller. Om du passerar fler än en betalstation inom en timme behöver du betala endast en passage. Om avgiften ändras under timmen får du betala den högre avgiften. Anställda som har rätt att göra avdrag för kostnad i samband med resa till arbetet får i sin deklaration dra av även trängselskattekostnaden. Den som behöver sin privata bil i tjänsten minst 160 dagar per år får dra av trängselskatten för samtliga arbetsresor. Om man använder sin privata bil i tjänsten minst 60 dagar men färre än 160 har man rätt att dra av trängselskattekostnaden de dagar bilen används i tjänsten. Anställda med förmånsbeskattad tjänstebil får ingen ytterligare skattekostnad. Det schablonberäknade förmånsvärdet inkluderar trängselskatt. Bilägare som vill veta exakt när man passerat betalstationer och vad det kostat kan begära ut dessa uppgifter från Transportstyrelsen. Uppgifterna kan också hämtas på deras hemsida. Eftersom detta är sekretessbelagda uppgifter kan bara registrerad ägare/brukare få ut dem. Arbetsgivare med flera fordon kan få samlingsfaktura och det finns flera olika sätt att sköta inbetalningen. Kontakta Transportstyrelsens kundtjänst för att få ett anpassat upplägg. Trängselskatten är en del av den politiska uppgörelsen om Västsvenska paketet. Skatten införs för att förbättra miljön, dämpa ökningen av bilresandet, minska trängseln i vägsystemet, stimulera kollektivresor och få intäkter till att rusta upp vägar, järnvägar och kollektivförbindelser. Medfinansiering var också en förutsättning för att få extra pengar från regeringen till infrastruktur i regionen när överenskommelsen gjordes. n Mer information: Se Transportstyrelsens hemsida (Sök Väg, Trängselskatt, Trängselskatt i Göteborg). Västsvenska paketet beskrivs också på alla inblandades hemsidor.

2 Tabell: Trängselskatt Tider Avgift kr kr kr kr 08: kr kr kr kr kr kr Fakta: trängselskatt Avgift: Från jan Ej lördagar, helgdagar, dagar före helgdag eller under juli månad. Maximalt belopp: 60 kr per dygn Avgiftsfritt: Juli månad samt helgdagar Flerpassageundantag: en avgift (den högsta) per 60 min Undantagna fordon: Utlandsregistrerade (f.n. Utredning pågår om att inkludera dem), utryckningsfordon, bussar över 14 ton, diplomatfordon, motorcyklar, militära fordon. Innehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan ansöka om undantag. Seminarier om trängselskatt Under våren har Trafikkontoret och Västtrafik arrangerat seminarier om trängselskatten. Hittills har seminariet genomförts tre gånger och ytterligare två tillfällen är inplanerade 14 juni och 3 oktober. Det två timmar långa seminariet innehåller en genomgång av trängselskatten och vad den innebär för arbetsgivare, planerade ombyggnader inom Västsvenska paketet, förstärkningar i kollektivtrafiken, Västtrafiks nya företagstjänst och slutligen några tips på åtgärder som arbetsgivare kan göra för att minska miljöpåverkan från sitt resande. Hittills har ungefär 500 representanter för arbetsgivare i Göteborg deltagit. Intresset för kommande förändringar i trafiken verkar vara stort. Vill du delta på något av de kommande seminarierna, skriv till foretag@trafikkontoret.goteborg.se eller ring oss (kontaktuppgifter nederst). Fler kommer välja att resa kollektivt Fler kommer att vilja resa kollektivt när trängselskatten införs Därför satsas det på kollektivtrafiken. Längs Kungsbacka- och Alingsåspendeln får pendelparkeringarna fler platser för att underlätta byte från bil och cykel till buss och tåg. Perrongerna förlängs för att kunna ta emot längre tåg. På så sätt ökar antalet sittplatser med 50 procent. Tågtrafiken mellan Göteborg och Trollhättan-Vänersborg utökas. Alependeln är en ny pendeltågslinje som får nya stationer och dubbelspårig pendeltrafik med start i december Stationer blir Göteborg central, Gamlestaden, Surte, Bohus, Nödinge, Nol och Älvängen. Infartslederna till Göteborg får nya busskörfält för att öka framkomligheten för busstrafiken. Det anläggs busskörfält på E6, E20, riksväg 40, väg 45, väg 155 och väg 158.

3 Expressbusslinjerna in till stan blir fler och får utökad trafik. Expressbussarna kommer att köra utanför Vallgraven för att minska trafiken i Brunnsparken. Inne i stan tillkommer nya stombusslinjer. Flera befintliga linjer slås ihop till nya. Framkomligheten för bussar förbättras med signalprioritet och busskörfält längs Södra Vägen, Parkgatan-Allén, Övre Husargatan-Sprängkullsgatan och Drottningtorget-Centralstationen. Dagens spårvagnar kompletteras med 25 nya fordon och turtätheten ökar. Inne i stan tillkommer nya stombusslinjer. Flera befintliga linjer slås ihop till nya. n Mer information: Mer information finns på Västtrafiks hemsida (Sök Om Västtrafik, Västsvenska paketet, Västtrafiks satsningar inför 2013), kartor med pendelparkeringar (Sök Reseinformation, Pendelparkeringar) och nya turer och tidtabeller. Tidtabeller för den nya trafiken kommer att finnas tillgängliga på Västtrafiks hemsida i november Västtrafik satsar på företagssäljare Västtrafik har inrättat den nya enheten Försäljning Företag- Där vänder man sig direkt till arbets givare som vill underlätta för sina anställda att resa kollektivt. Rådgivarna på Företagskund besöker arbetsgivare och hjälper till med kalkyler, resvaneundersökningar och annat som kan stödja anställda att ta steget till kollektivtrafiken. De erbjuder rabatterade kort som kan användas till personalens tjänsteresor eller som en förmånsbeskattad personalförmån. Företagskorten finns i dagsläget i tre versioner för Göteborg +, Göteborg ++ eller Regionen runt. Kontakta Robert Palotas, robert.palotas@vasttrafik.se eller Håkan Skog, hakan.skog@vasttrafik.se. Telefon: Verktyg för webbmöten Det blir allt enklare mötas resfritt med hjälp av persondator, mobiltelefon och pekdator. Allt som krävs är en webbkamera för att synas och ett headset för att prata och lyssna. Vi rekommenderar separat webbkamera även om den bärbara datorn skulle ha en inbyggd. Bildkvaliteten blir bättre och det är enklare att ställa in rätt vy. Det krävs någon form av programvara. Ska webbmöten fungera yrkesmässigt bör utrustning och programvara ha bra kvalitet. Annars tröttnar deltagarna snart på teknikstrul och dåliga möten. En vanlig missuppfattning är alla deltagare måste ha viss programvara. Det är inte nödvändigt. Många mötesprogram har funktioner som gör att mötesarrangören bjuder in till mötet genom en länk som öppnas i vanlig webbläsare. Övriga deltagare behöver ingen programvara utan använder sin webbläsare. Det räcker med kamera och headset för att delta. I faktarutan här intill räknas upp ett antal programvaror. Många av dem finns i prova på-versioner som du kan ladda ned gratis och testa innan ni satsar på riktigt. Känner till fler programvaror, meddela gärna oss. Vi uppdaterar listan i kommande nyhetsbrev. I vårt nyhetsbrev nr 1 år 2010 tipsade vi om företag i Göteborg som arrangerar videomöten. Videomöten erbjuder högre bild- och ljudkvalitet än webbmöten. Är du intresserad av listan, kontakta oss (kontaktuppgifter nederst).

4 Exempel på programvaror och tjänster för webbmöten Adobe Connect Arkadin Cisco Movi Cisco Webex DimDim Genesys Netwiewer Projectplace Telia telemöte webb Windows Live Meeting Windows Lync Sunfleet fortsätter öka Sunfleet, den största bilpoolsaktören i Göteborg, ökar stadigt. År 2010 hade företaget i medeltal 116 poolbilar i inom Göteborgs kommuns gräns. År 2011 ökade antalet till 137, en ökning med 18 procent. Hittills i år är medelvärdet 159 bilar från januari till april, 16 procent högre än medelvärdet förra året. Övriga bilpoolsaktörer i Göteborg är Move About, ett företag som specialiserat sig på eldrivna poolbilar på Lindholmen, Lilla Bommen och Öckerö. Dessutom finns den kooperativa bilpoolen Göteborgs Bilkoop och bilkooperativ i Angered, Hisingen, Bagaregården och Masthugget. n Mer information: på och respektive leverantörs hemsida. Nya miljöbilsregler Regeringen har beslutat skärpa reglerna för miljöbilar. I vårbudgeten sägs att kraven ska gälla från 1 januari nästa år. Dagens system har funnits sedan mitten av 2000-talet. I början var gränsvärdena tuffa men numera klarar hälften av alla nysålda bilar miljökraven. De kommande gränsvärdena baseras på bilens vikt. Dagens 120-gramsnivå för bensin- och dieselbilar ersätts av en formel där man beräknar maximalt tillåtet utsläpp för miljöbil. I dagsläget är det bara sex dieseldrivna bilmodeller och fyra elhybrider som klarar de nya kraven på fossilbilar. Det finns också en handfull elbilar och laddhybrider som klarar kraven. Men ut vecklingen mot snålare modeller går snabbt och fler kommer. Etanol- och gasbilar bedöms på samma sätt efter vikt, men gränsvärdet är inte lika tufft. Etanolbilar tillåts dra 58 procent mer energi och gasbilar 97 procent. Rabatten ges för att sådana fordon släpper ut mindre mängd fossil koldioxid om de körs på biobränsle. I dagsläget finns 10 etanolmodeller som klarar de kommande kraven. Det är färre än hälften av alla etanolbilar på marknaden idag. I princip alla dagens gasmodeller klarar de kommande kraven. Ytterligare en nyhet är att även lätta lastbilar och lätta bussar ska omfattas av definitionen. Dagens nationella krav omfattar endast personbilar. I Göteborg finns därför en lokal miljöfordonsdefinition för sådana fordon. Förslaget är nu ute på remiss. Mer fakta från Mats-Ola Larsson, kontaktuppgifter nederst. Fler cykelpumpar i Göteborg Under något års tid har staden testat en publik cykelpump på Vasagatan. Nu har pumparna blivit fler. Trafikkontoret har satt upp dygnet runt-öppna cykelpumpar vid Gamlestaden, Redbergs platsen, Stigbergstorget, Rosenlund, Linnéplatsen, Kungssten och Korsvägen. Kartor finns på Se Cykel, Cykelreseplanerare, eller Punkapp för pekmobiler. Där visas också pumpar hos cykelhandlare, bensinstationer med flera.

5 Appar för miljöanpassat resande Rätt fart: NTF-appen Rätt fart mäter bilens hastighet och visar högsta tillåten hastighet på den väg man färdas. Appen fungerar i praktiken som en ISA-utrustning i bilen (ISA=Intelligent stöd för hastighetsanpassning). Appen indikerar när hastighetsgränsen ändras. Kör man fortare än tillåtet signalerar den. Med rätt fart minskar utsläppen och risken för trafikskador. Kostar 22 kr. Attraktiv resetjänst: Testversionen (s.k. betaversion) till Android av Attraktiv resetjänst är en widget (kan användas direkt från startskärmen) som håller koll på pendeltrafiken och uppdaterar hur du ligger till tidsmässigt inför nästa byte. Den ger påminnelser innan avresor, information om förseningar och avvikelser i trafiken. Den visar trafikflödet på vägarna. Man kan skapa egna reseprofiler. Du kan köpa sms-biljett och få påminnelse att förnya månadskort. Appen utvecklas av Trafikkontoret och har du synpunkter på funktionen, meddela noel.alldritt@trafikkontoret.goteborg.se. Gratis. Reseplanerare och SMS-biljett: Med Västtrafiks Reseplanerare kan du söka avgångar och resvägar i kollektivtrafiken från det ställe du befinner dig. Du kan lägga in vanliga resvägar som favoriter för att söka resan snabbt. Med SMS-biljett köper du enkelbiljetter till kollektivtrafiken som dras på telefonräkningen. Gratis (apparna alltså, inte resan). Punkapp: Trafikkontorets Punkapp visar vägen till närmaste serviceställe, publika cykelpumpar och stationer med lånecyklar Styr & Ställ på karta. Gratis. Har du tips på fler appar som kan användas i trafiken, tipsa gärna. Trafikinformation: Läget i Göteborgtrafiken, störningar: Ombyggnader i Göteborgstrafiken: skriv Vägarbeten i sökrutan överst Ombyggnader i regionen, störningar: se Privat > Projekt Kollektivtrafik, sök resa, störningar: Cykelreseplanerare, lånecyklarna Styr & Ställ: se Cykel Trycksaker: Ladda ned inspirationsskrifter om cykling, kollektivtrafikförmån,resecoa chning, policydokument med mera. Trycksaker kan även beställas från oss. se Företagare > Miljöanpassa företaget > Resor > Rådgivning arbetsplatsens resor. Cykelkartor: Beställ en uppsättning cykelkartor, affisch och exponeringsställ till din arbetsplats på Bilkalkyl: Se kostnad, miljöpåverkan och bilpoolspotential för er fordonsflotta. Gör beräkningar och få överblick med vårt kalkylverktyg på Tidigare nyhetsbrev : Beställ tidigare nyhetsbrev från oss. Kontakt: Petter Kjellgren, Göteborgs Stad Trafikkontoret, tel , petter.kjellgren@trafikkontoret.goteborg.se Mats-Ola Larsson, Göteborgs Stad Trafikkontoret, tel , mats-ola.larsson@trafikkontoret.goteborg.se

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Oktober 2010 Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Detta nyhetsbrev kommer från miljörådgivarna på Trafikkontoret i Göteborg. Vi erbjuder stöd till arbetsgivare för att miljöanpassa resor

Läs mer

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Mars 2011 Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Detta är ett nyhetsbrev från miljörådgivarna på Trafikkontoret i Göteborg. Vi erbjuder stöd till arbetsgivare för att miljöanpassa resor

Läs mer

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad

Res smartare med trängselskatt. Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Res smartare med trängselskatt Information för dig som jobbar inom Göteborgs Stad Dags för trängselskatt 1 januari 2013 infördes trängselskatt i Göteborg. Alla vi 48 000 anställda i Göteborgs Stad kan

Läs mer

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter

Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Oktober 2012 Nyheter & tips om miljöanpassade resor och transporter Detta är ett nyhetsbrev från miljörådgivarna på Trafikkontoret i Göteborg. Vi erbjuder stöd till arbetsgivare för att miljöanpassa resor

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en attraktiv, hållbar och växande region. Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 4 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Varför? Hur? Kan man inte bara strunta i det?

Varför? Hur? Kan man inte bara strunta i det? Varför? Hur? Kan man inte bara strunta i det? Mats-Ola Larsson, internkonsult och miljörådgivare på Trafikkontoret i Göteborg mats-ola@miljoinfo.se Varför? Kan man inte bara strunta i det? Jodå. Men

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 7 januari I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder

Västsvenska paketet. Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder En vision om framtidens Västsverige! Det Västsvenska paketet utgår från Vision Västra Götaland Det goda livet och

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Västsvenska paketet och kollektivtrafiken inför 2013 Statusläge Studiebesök 20120906 Sida 1 Vem står bakom? Västsvenska paketet beslutades i november 2009 genom ett avtal mellan Trafikverket Västra Götalandsregionen

Läs mer

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken

Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Västsvenska paketet och kollektivtrafiken Enkel, bekväm och pålitlig. Västsvenska paketet lägger grunden för en Om du har rest i Göteborgstrakten på sistone kanske du har märkt att det är mycket som händer

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 2013 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 18 september 213 I Göteborg och dess omgivning mäts trafikflöden och restider kontinuerligt både för biltrafiken och för kollektivtrafiken.

Läs mer

Pressträff onsdag 23 januari

Pressträff onsdag 23 januari Pressträff onsdag 23 januari -Restiderna minskar -Resandet ökar -Punktligheten är stabil - Marknadsandelen E6Norr har ökat Restider utvalda expressbussar 14-18 januari Restider expressbussar Kl 06.30-08.30

Läs mer

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande.

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande. Res lönsamt Tjäna tid, pengar och hälsa Hållbara resor är lönsamma resor. Lönsamt för alla; samhälle, företag, organisationer och privatpersoner. Färre och snabbare arbetsresor, minskat behov av parkeringsplatser

Läs mer

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies

Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies OMSLAGSFOTO:DIGITALSTUDION Göteborgs Stads riktlinjer för resepolicies Stadens nämnder och bolag skall upprätta riktlinjer för resande omfattande såväl resande

Läs mer

Din kompletta guide för tjänsteresor

Din kompletta guide för tjänsteresor Din kompletta guide för tjänsteresor Din kompletta guide för tjänsteresor Kommer du att göra resor i tjänsten? Vi har satt ihop det viktigaste du behöver för att se till att ditt resande blir både hållbart

Läs mer

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet

ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet ETT SAMARBETE MELLAN: Västsvenska paketet Västsvenska paketet framtidens transportsystem Trängselskatt i Göteborg minskad trängsel, bättre miljö och finansiering av Västsvenska paketet Innehåll: - Varför

Läs mer

Skattenyheter december trängselskatt

Skattenyheter december trängselskatt Visma Skatteprogram Skattenyheter december 2017 - trängselskatt Av Jan-Erik W Persson I nyhetsbrevet som publicerades i november lovade vi att återkomma med utförligare beskrivning. Nedan visas en utökad

Läs mer

... och tio goda råd på vägen

... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor... Stärkt varumärke och miljöprofil Friskare och nöjdare personal Lägre kostnader... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor Det lönar

Läs mer

Effekter av trängselskatterna i Göteborg

Effekter av trängselskatterna i Göteborg Effekter av trängselskatterna i Göteborg Ulla-Stina Ingemarsson, Trafikverket Transportforum Karin Björklind, Trafikkontoret Vilka effekter följer vi initialt? Vägtrafikflöden Restider och restidsförlängningar

Läs mer

Trängselskatt presentation SWE. Försöket med trängselskatt i Stockholm 3 januari - 31 juli 2006

Trängselskatt presentation SWE. Försöket med trängselskatt i Stockholm 3 januari - 31 juli 2006 Trängselskatt presentation 060125 SWE 1 Försöket med trängselskatt i Stockholm 3 januari - 31 juli 2006 Trängselskatt presentation 060125 SWE 2 Försöket med trängselskatt - en del av Stockholmsförsöket

Läs mer

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen?

Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Hur väljer man den mest miljöanpassade bilen? Mats-Ola Larsson, konsult och miljörådgivare på Trafikkontoret i Göteborg mats-ola@miljoinfo.se Förbrukning hos nysålda bilar (deklarerad) För gas- och etanolbilar

Läs mer

Nu genomförs Västsvenska paketet!

Nu genomförs Västsvenska paketet! Nu genomförs Västsvenska paketet! Ökad framkomlighet, bättre miljö och utökade pendlingsmöjligheter Den 1 januari införs trängselskatten en del av Västsvenska paketet sidan 7 Västlänken en del av framtidens

Läs mer

Västsvenska paketet Sida 1

Västsvenska paketet Sida 1 Västsvenska paketet Sida 1 Ett paket för en växande region Västra Götaland det goda livet Halland bästa livsplatsen Göteborgsregionen uthållig tillväxt Ett hållbart Göteborg Sida 2 Visionen om Västsverige

Läs mer

Restider i stråk. Västsvenska paketet. Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor.

Restider i stråk. Västsvenska paketet. Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor. Västsvenska paketet Restider i stråk Uppföljning av restider för kollektivtrafik och bil i utvalda typrelationer för arbetsresor. Resultat 2012. Kompletterat med cykelrestider. Uppdragsnr: - 2 (19) Innehåll

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet Gemensam Förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Kortversion Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs

Läs mer

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg

Studiebesök TÖI måndag 24 oktober. Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Studiebesök TÖI måndag 24 oktober Västsvenska paketet och projektet KomFram Göteborg Punkter Göteborgsområdet Västsvenska paketet lite kort Långsiktiga ambitionen Satsningar inför trängselskatten 2013

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Tio. Kontaktinformation Pernilla Söderquist Kommunikatör projekt Tid för Tåg 070-190 29 12 pernilla.soderquist@ljusdal.se

Tio. Kontaktinformation Pernilla Söderquist Kommunikatör projekt Tid för Tåg 070-190 29 12 pernilla.soderquist@ljusdal.se Tala med oss Vill ert företag förbättra era medarbetares hälsa samtidigt som ni minskar resekostnaderna och stärker ert miljöarbete? Det kan ni göra genom kostnadsfri rådgivning. Projektet Bästa Resan

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1(7)

MINNESANTECKNINGAR 1(7) MINNESANTECKNINGAR 1(7) Datum och tid 2012-10-11, 19:00-21:00 Plats Presidium Sekreterare Inbjudna Bohus Servicehus Lennart Dahl, ordförande Ingalill Andersson, 1:e vice ordförande Daniel Mörner, 2:e vice

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö!

Miljöfordon Syd. Vi behöver våra bilar, men även en bra miljö! Energideklaration fordon Analys av fordon som ger lägre kostnader och miljöpåverkan Jonas Lööf Miljöfordon Syd Tylösand 2013-05-14 Miljöfordon Syd Förening för alla bil- och miljöintresserade fler miljöbilar

Läs mer

Uppföljning målområde transporter 2017

Uppföljning målområde transporter 2017 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2018-04-05 Uppföljning målområde transporter 2017 Mål i miljöplan 2017-2020 Utfall 2016 Utfall 2017 Trend Västra Götalandsregionens person- och

Läs mer

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se

Grön Resplan. Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping. Linköpings kommun linkoping.se Grön Resplan Vi jobbar för ett klimatsmart Linköping Linköpings kommun linkoping.se 2 Grön resplan Linköpings kommun Kommunfullmäktige i Linköping har beslutat att Linköping ska vara en koldioxidneutral

Läs mer

tokiga transporter SPN-uppdrag

tokiga transporter SPN-uppdrag HUVUDUPPGIFT: Hur reser vuxna egentligen? 1. Hur reser vuxna egentligen? Välj ut en vuxen i din närhet som du litar på och träffar ofta. Välj ut tre dagar under arbetsveckan (måndag till fredag) då du

Läs mer

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt

Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Svensk nybilsförsäljning 2016: Rekordförsäljning, men inte rekordgrönt Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till år 2030, som av miljömålsberedningen

Läs mer

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12

Vilken miljöbil ska man välja? www.miljofordonsyd.se Örebro 2009-05-12 Vilken miljöbil ska man välja? Örebro 2009-05-12 Mina kontaktuppgifter Jonas Lööf Kemiingenjör och miljövetare Arbetat med miljöbilar sedan 1997 Projektledare Miljöfordon Syd jonas@miljofordonsyd.se Mobil:

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2017 Under året 2017 gjordes 322 miljoner resor med Västtrafik, en ökning på 6 % sedan 2016, vilket gör 2017 till ett rekordår.

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik, tredje kvartalet 2014 Redovisning 30 oktober 2014 delresor med expressbussar och stombussar fortsätter att öka under de tre första kvartalen

Läs mer

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018

Information om Västtrafiks beslut om Trafikplan 2018 TN-Information Trafiknämnden Sammanträdesdatum 2017-09-27 Utfärdat 2017-08-15 Diarienummer 0701/13 Specialist- och sakområden Kajsa Högenå Telefon 031-368 26 88 E-post: kajsa.hogena@trafikkontoret.goteborg.se

Läs mer

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök

Translate Lyssna. Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet. Translate Lyssna. Sök 媂 Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Gen Translate Lyssna Sök Biljetter Din resa Kundservice Om oss Företag Webshop Nya biljettsystemet Translate Lyssna Sök 䓎 Nya biljettsystemet

Läs mer

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden!

Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! Så blir ni en elbilskommun Det är dags att ladda för framtiden! 2 Det är dags att gå över el till! Försäljningen av elfordon och laddhybrider har det senaste året tagit fart på riktigt. De senaste 12 månaderna

Läs mer

... och tio goda råd på vägen

... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor... Stärkt varumärke och miljöprofil Friskare och nöjdare personal Lägre kostnader... och tio goda råd på vägen Tre bra skäl att se över företagets resor Det lönar

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2014/2227 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Göteborgs Stad och Trafikverket om förändringar av trängselskatten i Göteborg September

Läs mer

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se

Lennart Östblom. www.kommunanalys.se Lennart Östblom www.kommunanalys.se Arbetar med att samla in bearbeta analysera sammanställa presentera information om Sveriges kommuner och deras verksamhet Personbilar 2009 till 2013 Ökning 3,3 procent

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 Västsvenska paketet Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2016 För första gången gjordes över 300 miljoner delresor med kollektivtrafiken under ett år. Totalt gjordes 303 miljoner delresor,

Läs mer

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten.

Resa i tjänsten. Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Resa i tjänsten Här är snabbversionen av Eslövs kommuns riktlinjer för resor i tjänsten. Kräver ditt möte att du reser? Kan ni istället använda Skype? Skype finns installerat på alla datorer. Testa chattfunktionen

Läs mer

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats.

Säker skolväg. På www.huddinge.se/sakerskolvag hittar du kartor för de skolor där avlämningsplatser har identifierats. Resa i Huddinge Gå En promenad är ett enkelt och billigt sätt att hålla sig i form. En halvtimmes promenad varje dag ger dig motion som kan motverka både övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar och stress.

Läs mer

Västsvenska paketet. Bättre och säkrare framkomlighet. nu byggs kollektivtrafiken. TrängselskaTTen: så kommer den att fungera.

Västsvenska paketet. Bättre och säkrare framkomlighet. nu byggs kollektivtrafiken. TrängselskaTTen: så kommer den att fungera. Västsvenska paketet Vintern 2012 nu byggs kollektivtrafiken ut TrängselskaTTen: så kommer den att fungera Bättre och säkrare framkomlighet 1 Med sikte på En hållbar paketl Västsvenska paketet är en storsatsning

Läs mer

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige

Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Regional utblick i trafikeringsfrågorna från Västsverige Presentation vid Infrastruktur- och regional kollektivtrafikdag, Stockholm, 8 juni 2011 Ingemar Bengtsson, Västtrafik Vad handlar det om? Trängselskatt

Läs mer

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven

Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ynnor AB, oberoende rådgivare för företagens bilar. Pressmeddelande 2012-12-03 Dyrt för företagen välja miljöbilar efter nyår listan på alla modeller som klarar de tuffa kraven Ny teknik för att klara

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning

Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning Resvaneundersökning Göteborgs Universitet - Gemensam förvaltning Resultat av enkät genomförd 2 27 oktober 2006 Göteborg 2006-11-20 Göteborgs Stad Trafikkontoret Resvaneundersökning Göteborgs Universitet

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet

Västsvenska infrastrukturpaketet. För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Västsvenska infrastrukturpaketet För jobb och utveckling i Göteborgsområdet Innehållsförteckning FÖR JOBB OCH UTVECKLING I GÖTEBORGSOMRÅDET 3 Göteborgsregionen - Västra Götalands motor 3 BAKGRUND OM VÄSTSVENSKA

Läs mer

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan

Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden. Underlag till en regional framställan TJÄNSTEUTLÅTANDE Daniel Firth Trafikplanering 08-508 261 24 daniel.firth@stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden 2012-04-19 Revidering av trängselskattezonen till följd av Norra länken och Hagastaden.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

Pendlarråd april 2014

Pendlarråd april 2014 Pendlarråd april Tack till dig som deltog här följer frågor och svar Flexibiliteten försvinner med platsbokning. Vad gör man som pendlare om man missar sitt tåg för att jobbet krävde några extra minuter?

Läs mer

TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG. Björn Öhman

TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG. Björn Öhman TRÄNGSELSKATT I GÖTEBORG Björn Öhman Trängselskatt i Göteborg Västsvenska paketet Trängselskatten Systemet Nuläget VÄSTSVENSKA PAKETET Problem i Göteborgsregionen Nedsatt funktion i transportsystemet hämmar

Läs mer

Mötes- och resepolicy

Mötes- och resepolicy Mötes- och resepolicy Ks/2019:149 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Mötes- och resepolicy Fastställt av kommunstyrelsen 2019-09-11 204 jonkoping.se 2 Syfte Ett hållbart transportsystem

Läs mer

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad

Förslag till ny miljöbilsdefinition för Stockholm stad TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Kontaktperson trafikkontoret Göran Westberg Avdelningen för trafikplanering Telefon: 08-508 273 61 goran.westberg@tk.stockholm.se Till Trafik- och renhållningsnämnden

Läs mer

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015

Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015 Västsvenska paketet Effekter av trängselskattens införande Redovisning 25 februari 2015 Under 2014 ligger det totala kollektivresandet för Västra Götalandsregionen på samma höga nivå som 2013. För expressbussar

Läs mer

Vi ber dig att sända oss din ifyllda enkät i det portofria kuvertet som medföljer helst redan idag!

Vi ber dig att sända oss din ifyllda enkät i det portofria kuvertet som medföljer helst redan idag! RESANDEUNDERSÖKNING Detta är en undersökning som genomförs av WSP i samarbete med PFM Research på uppdrag av Tyresö kommun. Undersökningen syftar till att kartlägga resvanor hos boende i östra Tyresö samt

Läs mer

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i

Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Grupp nr 1 Hur ska vi öka användningen av fossil energi till transporter i Umeå kommun? Lägg ner kollektivtrafiken 7 Öka kollektivtrafiken Bygg bort cykelvägarna 5 Gör det enkelt att cykla Öppna gamla

Läs mer

VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT

VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT VÄSTLÄNKEN, SANNOLIKHET FÖR ETT STOPP MARTIN WANNHOLT BAKGRUND POLITISKT PROJEKT Ide från konsult att bygga en järnvägstunnel under Göteborg Politiskt initiativ att utreda en järnvägstunnel 1989 Västlänken

Läs mer

Kunskapsseminarium om kollektivtrafik. Satsningar och förändringar inför 2013 2012-11-07

Kunskapsseminarium om kollektivtrafik. Satsningar och förändringar inför 2013 2012-11-07 Kunskapsseminarium om kollektivtrafik Satsningar och förändringar inför 2013 2012-11-07 Körschema 17.30-17.50: Fika 17.50-17.55 Moderator Åke Wessman (prel) hälsar välkomna 17.55-18.10: Västsvenska paketet

Läs mer

Mer trafik Bygga nytt inte alltid bäst IT effektiviserar

Mer trafik Bygga nytt inte alltid bäst IT effektiviserar IT i trafiken Mer trafik Tillgången till effektiva transporter är en viktig fråga för att vårt samhälle ska kunna utvecklas. Och antalet resor och transporter ökar. Trafikökningen innebär tyvärr också

Läs mer

Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt!

Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt! Svensk nybilsregistrering första halvåret 2017 granskad: Öka farten för fossilfritt! Hittills i år har supermiljöbilarna - elbilar, laddhybrider och vätgasbilar - en marknadsandel på 4.1 procent. Det är

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning. Rapport Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 215 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Rapport 216-11-14 Linköpings kommun linkoping.se Inledning Linköpings kommun har som mål att kommunen ska vara koldioxidneutral 225. Koldioxidneutralitet

Läs mer

Att resa med Västtrafik

Att resa med Västtrafik Att resa med Västtrafik Över tjugo? Då får du ta med tre kompisar under tjugo när du åker med periodkort. Utan att det kostar en spänn.* * Gäller på Västtrafiks fordon. Läs mer på vasttrafik.se Vad kul

Läs mer

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-28 KF 105 Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Policyns tillämpningsområde Alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Åmåls kommun Upphandling av resor,

Läs mer

Ny anställning Kommentarer per kommun

Ny anställning Kommentarer per kommun Ny anställning Kommentarer per kommun Ale kommun Ha lånecyklar för kortare sträckor. Bättre kollektivtrafik mellan Lerum o Ale Att arbetsgivaren betalar en del av kostnaden för kollektivtrafiken. Subventionera

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om trängselskatt; SFS 2004:629 Utkom från trycket den 30 juni 2004 utfärdad den 17 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Trängselskatt

Läs mer

Till dig som är nyinflyttad

Till dig som är nyinflyttad Till dig som är nyinflyttad Landstinget finns till för invånarna varje dag dygnet runt. Barn föds och operationer utförs. Patienter får behandling och stöd på sjukhus och vårdcentraler. Tunnelbana, pendeltåg,

Läs mer

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen

Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik Om att ställa krav, följa upp krav och att vara en del av utvecklingen Västtrafik i siffror 7,1 miljarder kronor i omsättning 280 anställda 390 000 personer genomför 940 000 resor per dygn 10

Läs mer

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar!

Inledning. Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Inledning Vilken väg skall jag gå? Beror på vart Du skall. Det vet jag inte! Då spelar det ingen roll vilken väg Du tar! Bilpoolslösning något för din organisation Bakgrund -Nyttor Bilpool vad är det Organisationens

Läs mer

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016

Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Svenska bilmarknaden: Fossiloberoende, var god dröj! En rapport från 2030-sekretariatet, augusti 2016 Bakgrund Sju av riksdagens åtta partier står bakom målet att nå en fossiloberoende fordonsflotta till

Läs mer

Förändrade resvanor. Trängselskattens effekter på resandet i Göteborg 2013-11-20

Förändrade resvanor. Trängselskattens effekter på resandet i Göteborg 2013-11-20 Förändrade resvanor Trängselskattens effekter på resandet i Göteborg 2013-11-20 Trängselskattens effekter på resandet i Göteborg Trängselskatten har effekt Bilresandet över trängselskattesnittet har minskat

Läs mer

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se

Årsrapport Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning Linköpings kommun linkoping.se Årsrapport 216 Kommunkoncernens energi- och klimatredovisning 217-12-1 Linköpings kommun linkoping.se Trend i korthet: Foto: Stångåstaden Energianvändningen i byggnader minskar Koldioxidutsläppen från

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan

Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Göteborg den 12 maj 2017 Yrkande (KD, M, L) Kommunstyrelsen 2017-05-17 Ärende 3.6 Motion av Axel Josefson (M) och Hampus Magnusson (M) om att stödja omställningen av fordonsflottan Bilen är för många en

Läs mer

C Copyright Bilpoolen AB 2013

C Copyright Bilpoolen AB 2013 Användarmanual C Copyright Bilpoolen AB 2013 Bilpoolen AB Box 3074, 103 61 Stockholm Tel: +46 (0)8 559 250 26. Email: kundtjanst@bilpoolen.nu. Välkommen till Bilpoolen.nu Grattis, du är nu medlem i Bilpoolen.nu,

Läs mer

Attraktiv Resetjänst. Syfte med arbetet är att ge ett utökad stöd till kombinationsresor och därmed en högre andel kollektivtrafikresande

Attraktiv Resetjänst. Syfte med arbetet är att ge ett utökad stöd till kombinationsresor och därmed en högre andel kollektivtrafikresande Attraktiv Resetjänst Attraktiv resetjänst Erbjuda resenärer utmed de stora pendlingsstråken kvalitetssäkrad, planerings-, realtids- och störningsinformation både före och under resan. Syfte med arbetet

Läs mer

Uddevalla. Kollektivtrafik

Uddevalla. Kollektivtrafik 2016-05-17 Uddevalla Kollektivtrafik Från Trafikförsörjningsprogram till kundffrrån trafikförsörjningsprogram till kund Dialog om kollektivtrafikens utveckling Steg 1: Övergripande utvecklingsplan & Affärsutvecklings

Läs mer

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på?

Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Varför går nybilsförsäljningen av miljöbilar till privatpersoner så långsamt och hur kan utvecklingen skyndas på? Kvantitativ undersökning med privatpersoner som köpt en ny bil men inte valt en miljöbil

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Första halvåret 2015 Under första halvåret 2015 ligger kollektivresandet på samma höga nivå som 2014, med en ökning på 3 procent totalt. För expressbussar

Läs mer

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun

Hållbart resande i Jönköping. Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Hållbart resande i Jönköping Olle Gustafsson Projektledare Hållbart resande Jönköpings kommun Vad är hållbart resande? - Beteendepåverkan för ökad gång, cykling och resande med kollektivtrafik - Effektiviserad

Läs mer

Motormännens valmanifest 2014

Motormännens valmanifest 2014 Motormännens valmanifest 2014 Bilen vår viktigaste hushållsmaskin Fri rörlighet, mobilitet för alla, är ett grundläggande kännetecken för det moderna, demokratiska samhället. Bilen har en central och avgörande

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län

Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län Inventering av åtgärder inom energi- och klimatområdet i Södermanlands län 4. Hållbart transportsystem 2011-11-01 Petra Bjurhall, Grontmij AB Petra.Bjurhall@grontmij.com, 070-317 17 67 Inventering av åtgärder

Läs mer

Miljözoner för personbilar i Stockholm

Miljözoner för personbilar i Stockholm Miljözoner för personbilar i Stockholm Dieselproblemet Dieselbilar släpper ut mer NO X än bensinbilar Tillåtna att släppa ut 25 % mer NOx än bensinbilar (reningstekniken har ansetts för dyr) Varför: dieselbilar

Läs mer

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2015

Uppföljning av bil- och kollektivtrafik Redovisning av 2015 Västsvenska paketet Uppföljning av bil och kollektivtrafik Redovisning av 2015 Under 2015 låg kollektivresandet på en något högre nivå än 2014, med en ökning på 1 procent totalt i hela Västra Götalandsregionen.

Läs mer

BIL Sweden. Jessica Alenius

BIL Sweden. Jessica Alenius Jessica Alenius Fossiloberoende fordonsflotta En sammanhållen klimat- och energipolitik, Prop. 2008/09:162 Fossiloberoende fordonsflotta FFF-utredningen, Fossilfri fordonstrafik, dec 2013 Världens första

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande

För att komplettera förslaget i hemställan har det inom Finansdepartementet tagits fram ett förslag till författningstext och tillhörande Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Fi2017/03315/S2 Författningsförslag avseende förslaget i hemställan från Trafikverket och Göteborgs kommun om revidering av Göteborgsbilagan i lagen (2004:629)

Läs mer