Hållbar stadsomvandling Malmö Fokus Rosengård Lägesrapport 2011

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hållbar stadsomvandling Malmö Fokus Rosengård Lägesrapport 2011"

Transkript

1 Hållbar stadsomvandling Malmö Fokus Rosengård Lägesrapport 2011 Upprättad Ansvarig: Lena Eriksson Förvaltning: Miljöförvaltningen Enhet: Avdelningen för konsumtion och livsstil 2011 lr hs rosengård

2 Innehållsförteckning 1. SAMMANFATTNING BESKRIVNING AV PROJEKTOMRÅDET PROJEKTBESKRIVNING Hållbara Hilda Renewable Rosengård Förtätning Rosengård Rosengårds ishall KlimatSMART Matcentrum Värner Rydénskolan Hållbara resor Hyreslägenheter Herrgården Cleantech Programsamordning, information, uppföljning EKONOMISK REDOVISNING (25)

3 1. SAMMANFATTNING Under 2011 har investeringsprogrammet Hållbar stadsomvandling Malmö fokus Rosengård (hädanefter HS Rosengård) startat enligt projektansökan och beslut. De flesta åtgärder har varit i en intensiv planeringsfas under 2011, varför de flesta konkreta investeringarna återstår att göra. Hållbara Hilda, Värner Rydén skolan, Rosengårds ishall och KlimatSMART matcentrum har kommit igång med genomförandet redan under Något som genomsyrar programmet är dels ett starkt förvaltningsövergripande samarbete, och dels de delaktighetsprocesser som knyts till investeringarna. De syftar till att förbättra investeringarna och till att skapa ett ökat engagemang för Rosengårds utveckling bland boende och andra aktörer. Se nedan under En kort beskrivning av programmet finns på En del åtgärder har egna hemsidor, vilket anges i texten under respektive åtgärd. Utöver redovisning av åtgärder/delåtgärder som beviljats finansiering redovisas även vissa delåtgärder som görs utan finansiering av Delegationen för hållbara städer. Detta gäller främst Hållbara Hilda och är till för att skapa en helhetsbild av åtgärden. Rosengårdsstråket hanteras inom ramen för detta program vad gäller samordning, uppföljning och kommunikation, men redovisas med Hållbar stadsutveckling Malmö från öst till väst. Förutom de ambitiösa klimatmålen ser Malmö stad HS Rosengård som en språngbräda, dels för socioekonomisk utveckling och dels för fortsatta investeringar i stadsdelen. Det senare märks genom att nya aktörer kontaktat Malmö stad med idéer för att skapa ytterligare utveckling av stadsdelen. Miljöförvaltningen ansvarar för programmet (se nedan under ), och olika åtgärdsägare har skapat projektorganisationer för genomförande av respektive åtgärd. 2. BESKRIVNING AV PROJEKTOMRÅDET Rosengård ligger relativt centralt, belägen ca 3 km från Malmö centrum. Men stora delar av stadsdelen är planerad och byggd som en förort under och 1970-talet, med bilen i fokus och med tydlig funktions- och trafikseparering. Rosengård byggdes färdig och var inte tänkt att förändras. Det var en modell som visade sig fungera bättre i teorin än i praktiken. När utmaningarna med miljonprogrammets struktur uppenbarar sig är det en komplicerad och dyr process att förändra infrastrukturen. Samtidigt har den sina fördelar vad gäller exempelvis trafiksäkerhet för gående, varför eventuella större förändringar i infrastrukturen måste ske på ett genomtänkt sätt. Rosengård består av 10 delområden, varav sju bostadsområden. Fem av dessa byggdes under miljonprogrammet (slutet på 60-talet till början på 70-talet), och det är här investeringarna genomförs. Miljonprogramshusen är byggda ungefär mellan Nära 50 procent av lägenheterna är 3:or, följt av 2:or (32 procent) och 4:or (17 procent). Det kommunala bostadsbolaget MKB äger 46 procent (3 300) av de lägenheterna, privata hyresvärdar 26 procent (1 950) och resterande 28 procent består av bostadsrättsföreningar (2000). 3 (25)

4 Rosengård 1959 respektive 1982 sett från villaområdet Västra kattarp i södra Rosengård. Bilderna kunde lika väl vara tagna 1962 respektive 1972, även om tiden suddat ut känslan av byggarbetsplats och utemiljön successivt förbättrats. Fotograf: Ramon Kayser via Carl-Axel Kayser. I Rosengård bor cirka människor, varav 60 procent har utländsk bakgrund. Irak, Jugoslavien, Bosnien-Hercegovina, Libanon och Polen är stora invandrargrupper, men i stadsdelen talas över 100 olika språk. Två stora utmaningar är att minska arbetslösheten och att förbättra resultaten i skolorna, då alltför många elever går ut grundskolan med betyg som inte räcker för att komma in på gymnasiet initierades en satsning, Områdesprogram för social hållbarhet, där fem områden i Malmö ingår. Ett av dem är Herrgården i Rosengård, vars områdesprogram fokuserar på ett antal delområden: Lärande i fokus; Helt, rent, tryggt och snyggt; Kultur och fritid; Folkhälsa; samt Arbete och näringsliv. I flera delar finns kopplingar till HS Rosengård. Under 2011 har ett planprogram tagits fram för stora delar av södra Rosengård: Herrgården, Rosengårdsfältet och Rosengårds idrottsområde. Investeringarna har påverkat framtagandet av planprogrammet och vice versa. Planprogrammet gick ut på samråd i december 2011 och här testas metoder med målet att öka engagemanget och delaktigheten från de boende. Rosengårdsstråket Karta över investeringarna i HS Rosengård. Rosengårdsstråket är streckat då det administrativt ligger i Hållbar stadsutveckling Malmö från öst till väst, men i HS Rosengård för samordning, kommunikation och uppföljning. 4 (25)

5 3. PROJEKTBESKRIVNING 3.1 Hållbara Hilda HSB BRF Hilda är Malmös näst största bostadsrättsförening med 767 lägenheter. Här bor cirka människor, vilket motsvarar ungefär 10 procent av Rosengårds befolkning. HSB BRF Hilda består av åtta niovåningshus och åtta trevåningshus och ligger granne med Rosengårds centrala handelsetablering RoCent. Hållbara Hilda hade genomfört ett stort planerings- och förankringsarbete redan innan beslutet om bidragstilldelning från Delegationen för hållbara städer, varför flera åtgärder påbörjats och en del även avslutats. För ett antal åtgärder återstår att lösa svårigheter vad gäller tekniska lösningar och kostnadsfördelningar innan de kan genomföras. Hildas satsning tilldrar sig stort intresse och under 2011 tog föreningen emot minst 110 besökare på studiebesök. Dessutom har Miljöförvaltningen i olika sammanhang använt Hilda som besöksmål för olika studiebesök. Vid minst 13 tillfällen har regional, nationell och internationell media gjort exklusiva inslag om Hållbara Hilda och utöver det har satsningen figurerat som en del i ett antal reportage om Rosengård och Malmö. BRF Hilda sett från ovan. Hongkongs miljöminister på besök Varmvattendrivna hushållsapparater Denna åtgärd har delvis planerats och genomförts. Tre varmvattendrivna maskiner är installerade. Möjligheter till samarbete med E.ON undersöks. Resten av åtgärden genomförs år Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Solceller och solvärmehybridsystem Planeringen för åtgärden är genomförd och genomförande sker Återvinning av organiskt avfall Det är förberett för avfallskvarnar genom att rör dragits fram i samband med stambytet. Det har visat sig svårt att installera tankar för uppsamling av det organiska avfallet (slurret) samt ordna körväg för tömningsbilen. Ett alternativ som undersökts har varit att koppla in avfallskvarnarna på avloppsnätet för spillvatten, men VA SYD har avslagit begäran om detta. Andra lösningar diskuteras. Åtgärden väntar in färdigställande av fasadrenovering med efterföljande planering av återställande av gårdarna och därmed möjlighet/lämplighet till nedgrävning av tankar. Fortsatt planering sker våren Medfinansieras av EU:s LIFEfond. 5 (25)

6 Öppna dagvattensystem Planering pågår. Genomförande måste samplaneras med andra grävningsarbeten inom HSB BRF Hilda. (Se mer under Återvinning av organiskt avfall.) Gröna tak Detta är under planering och genomförs under Tillvaratagande av regnvatten Planering pågår. Genomförande måste samplaneras med andra grävningsarbeten inom HSB BRF Hilda. (Se mer under Återvinning av organiskt avfall.) Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Cykelpool Intresset för pool för elcyklar utreds och svaren från boende är över förväntan. Planering av rum för parkering och låsning av cyklarna samt system för bokning och låsning pågår. Klart Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Elarbetsfordon Ett missförstånd har skett vid ansökan gällande antal elfordon som ska köpas in. Merkostnaden för att köpa in elfordon jämfört med vanligt arbetsfordon överstiger vida de möjligheter BRF Hilda får via delfinansiering från Delegationen för hållbara städer. Därför har i dagsläget ett elarbetsfordon köpts in. Efterhand som fler fordon behöver bytas ut kommer utredning att göras om vilket som är det miljövänligaste alternativet Boendeprogram Medfinansieras av EU:s LIFE-fond. Information. Ett kontinuerligt arbete sker avseende information till och engagemang från de boende i föreningen. På hemsidan beskrivs renoveringens alla delåtgärder ( Informationsskärmar är i drift i alla trapphus, vilka uppdateras med ny information cirka en gång per vecka. BRF Hildas byggblogg ( uppdateras med 2-4 inlägg/vecka och hade över besökare Under året producerades även tre informationsblad till de boende i föreningen. Här används mycket bilder och bildtexter då de visat sig vara de mest lästa. I övrigt genomförs kommunikation av genomförda insatser, dialogmöten, utbildning och studiebesök kopplat till ombyggnationens olika temaområden. Fritidsgrupp. En fritidsklubb har startat på BRF Hilda. De anordnar aktiviteter som kortspel, stavgång och pysselkvällar, vilka affischeras i trapphusen. Fritidsklubben är ett mycket positivt inslag i Hilda som tidigare inte haft den typen av sammanhållande, sociala aktiviteter. Evenemang. I maj 2011 genomfördes en Energivecka vilket var mycket uppskattat. Under veckan erbjöds energitips, loppis och provtur med elcykel. I september 2011 genomfördes den s.k. Hildadagen med ca 300 besökare. En dag med olika aktiviteter och information inriktad på hållbarhet, både miljömässigt och socialt. Inslag var bland annat en loppis, tävlingar och bygg en ny leksak av gamla och utställning. Hildadagen planeras vara ett årligt inslag under projekttiden och förhoppningsvis även efter Tanken är att detta kan sprida sig till andra delar av Rosengård och bli ett positivt inslag i stadsdelen års 6 (25)

7 Hildadag ses som en pilot och erfarenheter tas vidare till nästa Hildadag så att den blir både bättre och mer lockande. För genomförande av Hildadagar krävs att det finns en ansvarig projektledare inom föreningen som kan hantera alla praktiska frågor och skapa en plan för hur aktiviteten ska genomföras. Klimatcoacherna. Tio klimatcoacher har rekryterats som träffas ungefär en gång i månaden för utbildning och gemenskap, varje gång med ett nytt tema. Exempel på teman har varit: klimatförändringar, energibesparing i lägenhet, kommunikation, energimätning. Utbildningarna leds av miljöförvaltningen eller annan aktör. Klimatcoacherna engageras även vid arrangemang på Hilda, såsom Hildadagen och miljö-, vatten- och återvinningsdagarna. Klimatcoacherna har även inlett ett treårigt samarbete med klass 4 på Kryddgårdsskolan som bland annat resulterat i tidningen Rosenbladet som delats ut till samtliga hushåll på Hilda (se bilaga 1 Rosenbladet) HSB Riks infokampanj Ett möte med representanter från HSB riks äger rum första kvartalet 2012, för att starta planeringen av åtgärden. Delåtgärder som ej fått bidrag från Delegationen för hållbara städer Energieffektiv ventilation och värmeåtervinning Ventilationen har bytts ut och effektiviserats. Nu körs värmeåtervinning mellan ingående och utgående luftmängder, s.k. FTX-system. Tre aggregat har bytts ut till ett större per höghus, likadant i låghusen. Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Effektivare element och justering av värmesystemet Radiatorerna är utbytta och har samtidigt utrustats med termostatventiler, för en effektivare rumsreglering. Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Belysning på gemensamma utrymmen Belysningen i trapphus är utbytt till lågenergilampor i befintliga armaturer Tilläggsisolering Innerväggar mot tegelfasader byts ut och tilläggsisoleras successivt som en del av föreningens löpande underhåll Urbana vindkraftverk Delåtgärden genomförs ej Individuella vattenmätare Genomförande pågår, vilket med nödvändighet följer stambytet. Ska vara färdigt Medfinansieras av EU:s LIFE-fond Förtätning En ny ansökan är inskickad till Delegationen för hållbara städer i mars 2012, med målet att bygga en passiv hus-lokal som kan användas som mötesplats men även som utställning för 7 (25)

8 renoveringen av HSB BRF Hilda och därmed som mottagning för de studiebesök som bostadsrättsföreningen tar emot Delåtgärder som genomförs utan att bidrag sökts från Delegationen för hållbara städer Stambyte Ett stambyte genomförs i alla fastigheter, vilket även möjliggör förberedelse för exempelvis avfallskvarnar. Stambytet är färdigt Fasadrenovering och hydrofobering Tilläggsisolering på utsidan beviljades ej av Stadsbyggnadskontoret med hänvisning till fastigheternas kulturella värde. Istället renoveras och hydrofoberas fasaderna för att hindra inträngning av vatten. Installation av teknik för mätning av hushållens klimatutsläpp En webbaserad metod är framtagen; Climate Living (klimatkonto). Klimatkontot ska nu fyllas i av de boende. Medfinansieras av EU:s LIFE-fond. Installation av 350 m 2 solfångare på något eller några av husen Planering pågår. Beräknas vara klart Medfinansieras av EU:s LIFE-fond. Grönoaser, odlingslotter etc Åtgärden kommer att detaljplaneras och genomföras när de mer omfattande åtgärderna kring fysisk renovering börjar bli klara och det är dags att återställa gårdarna. Ska vara färdigt Medfinansieras av EU:s LIFE-fond. Bomässa 2014 Under år 2014 planerar Malmö stad genomföra en Expo för att visa upp resultatet av investeringarna i Rosengård. BRF Hilda förväntas bidra till denna bomässa och visa upp implementerade åtgärder och resultat. Planeringen är ännu ej påbörjad med åtgärder och resultat visas löpande upp vid nationella och internationella studiebesök och rutiner för detta har börjat ses över. Medfinansieras av EU:s LIFE-fond. 3.2 Renewable Rosengård Åtgärden har under 2011 varit i en planeringsfas. Utredningar har gjorts kopplat till vindkraftsetableringarna och diskussioner har förts med jurister kring möjligheten för kommunen att initiera och delta i en samfällighet för vindkraft. Parallellt med genomförandet av Renewable Rosengård och uppförandet av Porten pågår ett förankringsarbete av storskalig vindkraft inom kommunen Etablering av samfällighet Arbete pågår för att se över möjligheten att etablera en samfällighet. Hinder och möjligheter utreds. Skattelagstiftningen försvårar för kommuner att delta i samfälligheter och kommunens deltagande hindrar även en dedicering av vindkraften till Rosengård, då kommunen måste behandla alla invånare lika. Möjliga alternativ diskuteras. 8 (25)

9 3.2.2 Porten Fastighetskontoret som ansvarar för Malmö stads markinnehav har ställt sig positiva till de platser som pekats ut som lämpliga för vindkraftsetablering. En markreservation har erhållits. Markreservationen gäller endast för vindkraft som etableras av Malmö stad. Arbetet med tillståndprocessen har påbörjats för att finna experthjälp i dessa frågor. En ny översiktsplan för Malmö tas fram, inom den utarbetas en vindkraftsstrategi som kan komma att påverka de framtida vindkraftsetableringarna. En preliminär version pekar ut färre platser än de som skrivs markreservation för. Därmed kan det eventuellt bli svårt att genomföra byggnationen helt enligt tidigare tänkta etableringar. Miljötillståndsarbetet är något försenat då markreservationsfrågan varit oklar. Det finns frågetecken kring om åtgärden kan genomföras inom ramen för programmets genomförandetid. Möjliga alternativ diskuteras Vindrosen Bygglovsansökan har lämnats in för ett småskaligt vindkraftverk. Kompletteringar har skickats in och godkänds av miljöförvaltningen. Stadsbyggnadskontoret förväntas lämna svar i februari Teracom som har radiolänkstråk inom området har inte gett sitt godkännande för vindkraftverk på Rosengårdsbadet. Arbete pågår för att finna lösning med Teracom. Vindrosen kommer att ingå i gestaltningsåtgärden Nyskapande gestaltning Delåtgärden planeras av miljöförvaltningen tillsammans med serviceförvaltningen. En projektgrupp har bildats för att genomföra en gestaltningstävling. Inledningsvis startas ett arbete där lokala grupper i Rosengård arbetar fram en grund inför vidare gestaltningsarbete och -tävling. Innan tävlingsprocessen påbörjas måste ekonomiska och tillståndsfrågor vara kända, varför delåtgärdens genomförande är avhängigt ovanstående delåtgärder. 3.3 Förtätning Rosengård Åtgärden har under 2011 varit i en initieringsfas. Ett samarbete har inletts mellan Malmö stad, PEAB och E.ON som genom åtgärden ska verka för att skapa nya bostäder och arbetstillfällen i Rosengård, samt skapa möjlighet till boendekarriär i Rosengård. Parternas ambition är att varje bostad som byggs genererar två nya arbetstillfällen (1+2). En handlingsplan är framtagen och byggstart beräknas till tidigast tredje kvartalet Åtgärden ska skapa ekonomiskt attraktiva, hållbara bostäder där framtida husköpare har möjlighet att påverka och utforma sitt boende och sin boendekostnad. Utpris till kund ska vara i storleksordningen 2,5 miljoner SEK. Ny teknik, självbyggeri, parknära, tillgänglighet, sammanlänkning, hållbart och vackert är några nyckelord. Processen är en del av åtgärdens innovationskraft, vilken ska kunna användas som referens för framtida projekt och vara en förändringskraft för vidare utveckling i Rosengård. Samverkan sker med stadsbyggnadskontoret som under 2011 arbetat fram ett planprogram för Herrgården och Rosengårdsfältet där förtätningen ska äga rum. Detaljplanearbetet 9 (25)

10 fortsätter under En av nyckelfrågorna är hur stor förtätning som är möjlig och önskvärd i området Lågenergistandard småhus Solceller Gröna tak Avfallskvarnar Öppen dagvattenhantering Innovativ designprocess och byggskola 2011 påbörjades en utredningsfas mellan avdelningen för Integration och Arbetsmarknad inom Malmö stad och Peabskolan som en del av byggprocessen, där Peab rekryterar praktikanter i form av vuxna arbetslösa personer från Rosengård. Målsättningen är att det ska leda till fasta anställningar inom Peab eller andra företag i byggbranschen. 3.4 Rosengårds ishall Planskiss över Rosengårds ishall. Rosengårds ishall ligger i Rosengårds idrottsområde, omgiven av ett antal andra idrottsanläggningar, vilka används för skol-, klubb- och spontanidrott. På anläggningen finns ett driftkontor för områdets och närbelägna idrottsplatser 10 (25)

11 Rosengårds ishall byggdes Den totalrenoverades med handikappanpassning 1998 och har en tävlingsarena med plats för 600 åskådare (ståplats) som används för ishockey, konståkning, kälkhockey, allmänhetens åkning samt inlinehockey på specialgolv under sommarhalvåret. Anläggningen används av Föreningen Idrott för Handikappade (FIFH), Malmö Redhawks, Malmö Konståkningsklubb, Kryptonics (Inlinehockey) Total Byggnadsarea är m 2. Här ingår tre sammankopplade byggnader: en arena med konstfryst isbana på 60 x 30 m (BYA på m 2 ), en klubbstuga (BYA 180 m 2, BRA 22 m 2 ), en maskinhall/kylcentral (BYA 235 m 2 ), samt ett fristående omklädningsrum/verkstad (BYA 690 m 2 ). Under 2011 har en översyn gjorts av de ritningsunderlag som finns att tillgå. Ishallen har laserscannats i ett pilotprojekt och arbete pågår med att överföra ritningsinformationen till format som är läsbart för samtliga inom Stadsfastigheter Malmö Stad. Projtools ska göra så att underlaget från laserscanningen blir hanter- och projekteringsbart. Möten har genomförts med Fritidsförvaltningen, lokalsamordnare och berörda förvaltare, för att diskutera framtida planer, kostnader och förändringar i samband med de kommande delåtgärderna. Fritidsförvaltningen är positiv till fler aktiviteter kring ishallen, som spontanarenor. Den nuvarande sargens brister och möjligheten att utnyttja hallen för seniorspel har diskuterats. Då Malmö stad har fått Junior-VM 2013/2014 ska Isstadion rustas upp och dess befintliga sargen kan komma att flyttas till Rosengårds ishall. Rosengårds ishall skulle då få en sarg godkänd för seniorhockey, vilket skulle locka fler besökare till platsen. Frågan är lyft till fritidsförvaltningen. Rosengårds ishall Värmeåtervinning Behovsstyrd belysning Omklädnings- och administrationsbyggnad: utredning om behov och funktion är klar. En projekteringsgrupp är startad och samordnar sina arbeten med ventilationskonsulter. 11 (25)

12 Ishallen: Interna energikontorets rapport rörande utvärdering av nuvarande belysning i ishallen är klar och kommer att tjäna som projekteringsunderlag för ishallsbelysningen. Ytterbelysningen: samordnas med utemiljön Luftsluss och tätning En intern utredning har sett över tätning av klimatskalet vilket har genererat en rapport som ska fungera som underlag. Avdelningen för Lokal och Utveckling, Stadsfastigheter, har fått i uppdrag att ta fram ett gestaltningsförslag för en luftsluss mellan omklädnadsbyggnaden och ishallen. För vidare projektering kommer en extern konsult att anlitas. Arbete med omklädnadsbyggnadens tilläggsisolering och tätning har påbörjats Behovsstyrd ventilation Omklädnings- och administrationsbyggnad: Utredning om behov och funktion är klar. En projekteringsgrupp har startat och samordnar sina arbeten kring styrning av och värmeåtervinning på omklädnadsbyggnadens ventilationssystem med elkonsulterna. Lämplig placering på värmeåtervinningsfläktrum håller på att utredas. Förvaltare beslutar om vad gamla personalutrymmen på omklädnadsbyggnaden ska användas till så att även dessa lokaler omfattas av projektering av åtgärder för att kunna erhålla behovsstyrd ventilation Avfuktningsanläggning Automatisk väderprognosstyrning Isolering av sarg och friytor Isolering av sarg och friytor: Förfrågningsunderlag angående sargisolering har skickats ut, inga anbud inkom angående sargisolering och alternativa lösningar utreds Utbildningsinsatser 17 personer har certifierats efter kurs i Certifierad ismakare i december Det var en utbildning av ishallspersonal med syfte att lägga is på ett energisnålt sätt med en god iskvalité och bra vattenbehandling. Här ingick även att skapa ett gott arenaklimat, luftbehandling, relativ fuktighet, effektiv drift och värmeåtervinning, övervakning, uppföljning och dokumentation samt genomgång av testmetoder och drift och skötsel av ismaskin Värmeväxling ishall - simhall I samband med att beslut togs att bygga om Rosengårds utomhusbad till ett inomhus utbildningsbad togs beslut om att i förebyggande syfte lägga ner en kulvert mellan ishallen och badet. Denna kulvert lades ner Arbetet med att ta fram lämplig teknik och koppla ihop de båda byggnadernas system ingår i HS Rosengård. Förberedelser för ishallens maskinrum är utfört 2011 och resterande arbeten utförs Vattenbesparing Förberedande möten för vattenbesparingsåtgärder har hållits. Legionellaprov har tagits och vattenkvaliteten var mycket god. Strålsamlarna och duchmunstycken har monterats i större delen av byggnaden. 12 (25)

13 Solceller Arbetet med att ta fram förstudie till solcellsanläggning har påbörjats av Stadsfastigheter Avfallshantering Gröna åtgärder Ett förslag har tagits fram av landskapsgruppen kring utemiljön på Rosengårds ishall. Detta berör gröna väggar, gröna tak, PARK-ering, öppen dagvattenhantering, recirkulering av smältvatten samt miljöhus. Projektering genomförs under våren 2012 av konsulter PARK-ering Se Gröna åtgärder Recirkulation av smältvatten Se Gröna åtgärder Öppen dagvattenhantering Se Gröna åtgärder Åtgärder som genomförs utan bidrag Energisnåla vitvaror 3.5 KlimatSMART Matcentrum En omständig upphandlingsprocess har försenat starten av bägge delåtgärderna, men båda kommer igång under mars Åtgärden bidrar starkt till implementeringen av Malmö stads Policy för hållbar utveckling och mat som fastställdes av kommunstyrelsen i oktober Gemenskapsodlingar vid Föräldrakommunikatörerna och Yalla trappan. 13 (25)

14 3.5.1 KlimatSMART Matcentrum Utbildningsinsatserna inom KlimatSMART matcentrum har påbörjats och 88 personer har genomgått halvdags grundutbildningar om mat, klimat, hälsa och miljö. Fortsättningsutbildningar i klimatsmart måltidsplanering och vegetarisk matlagning har hållits och mingel, en större workshop och studiebesök har genomförts. Totalt har aktiviteter genomförts med deltagande motsvarande 153 persondagar. Kokboken Smart mat för små och stora magar av förskolekockar för förskolan har producerats och är färdig i mars Förhandling kring ett samarbetsavtal med Drömmarnas Hus om projektering och uppbyggnad av ett klimatsmart matcentrum är i slutskedet. Kartläggning av ytterligare finansieringsmöjligheter görs kontinuerligt och en ansökan till EU:s Leonardo da Vinci har gjorts. Samverkan med odlingsåtgärden görs genom medverkan i Malmö stads stadsodlingsnätverk och kontakter med tänkbara aktörer. Andelen ekologiska livsmedel som köps in till staden ökade kraftigt mellan 2010 och Vi ser även effekter i form av nya samarbetsformer, nätverk och konstellationer som bildats i samband med odlingsintresset. Dessa bidrar även till ett ökat engagemang och trivsel i stadsdelen. Projektgruppen för KlimatSMART Matcentrum har haft erfarenhetsutbyte med bland annat Södertälje, Huddinge, Köpenhamn och Göteborg. Den har även deltagit vid ett antal konferenser och medverkar i ett antal nätverk med koppling till delåtgärden. Material som tagits fram är bland annat: Nyhetsbrev till matlagningspersonal, ABOB-kassar (A better option bag), disktrasor, en kokbok för förskolan (Smart mat för små och stora magar, trycks i mars 2012) samt en "Klimatlåda" som innehåller pedagogiska tips till lärare på temat Mat, Klimat och Lärande. Kostnad för tryck av en utökad upplaga belastar projektet Odlingsåtgärder Hösten har ägnats åt förberedelser och genomförande av upphandling av stadsodlingstjänster. Det har resulterat i att vi fått en aktör som kommit in med anbud. Denna aktör bedöms som kompetent att utföra uppdraget. Under 2011 har tre pilotodlingar initierats i stadsdelen med annan finansiering. De är samarbeten där föreningar/nätverk odlar, fastighetsägaren upplåter en bit mark och miljöförvaltningen ser till att rådgivning är tillgänglig. Utifrån dessa ser vi redan ett stort engagemang och fler föreningar har anmält intresse för att starta gemenskapsodlingar. 3.6 Värner Rydénskolan Värner Rydénskolan ligger i delområdet Törnrosen i Rosengård. Den består av tre skolor, en F-3, en 4-6 skola och en 7-9 skola. På varje skola finns en rektor och en biträdande rektor. Verksamhetsförändringar planeras för skolorna i Rosengård, bl. a. med Lärande hela dagen, där skolorna öppnas upp för annan verksamhet, vilket kommer att inverka på de planerade åtgärderna i varierande utsträckning. Under året har ett uppdaterat ritningsunderlag tagits fram i förhållande till nuläget. Utifrån det samlade underlaget kommer objektet att ritas upp i en samlad CAD-modell. 14 (25)

15 Projektet har presenterats för skolledningen, vaktmästare samt intresserade pedagoger på Värner Rydénskolan. Den idag i huvudsak hårdgjorda skolgården vid Värner Rydén skolan Behovsstyrd ventilation och värmeåtervinning Inventering och åtgärdssammanställning för skolans ventilations- och värmesystem utfördes av konsult under sommaren. Rapporten är klar, och kommer att ligga som grund för prioritering för utförande av ventilationsåtgärder Automatisk väderprognosstyrning Behovsstyrd belysning Malmö stads initiativ Interna energikontoret har utfört en inventering och åtgärdsrapport av inomhusbelysningen. Rapporten ligger som grund för vidare förfrågan för projektering och utförande Tätning och isolering En konsult är anlitad för besiktning av byggnaderna med avseende på tätning och isolering Utbildningsinsatser Vattenbesparing Solceller En förstudie är påbörjad Avfallshantering Diskussioner med verksamheten och stadsdelen har förts kring placering av miljöhuset. Ett miljöhus i förskolans närhet är prioritet, men på grund av prickad mark, som hindrar bebyggelse, placeras en tunna vid förskolan och projektets miljöhus kommer istället att ta fyra parkeringsplatser i beslag. Bygglov är förberett och skickas in inom kort. 15 (25)

16 3.6.9 Gröna åtgärder För att kunna kvantifiera värdet av grönskan på fastigheten finns en modell för grönytefaktor framtagen, som anger hur stor del av fastigheten som är grönyta och i vilken grad den infiltrerar vatten. Fastighetens genomsnittliga faktor beräknas utifrån delytornas olika värde som kan variera från 0 för icke infiltrerande ytor, som exempelvis asfalt, till 1 för grönska på mark eller dammar. Skolgården så som den ser ut idag har en grönytefaktor på knappa 0,3. Rekommenderat värde för skolor är 0,5. Malmö stads initiativ Gröna skolgårdar kommer att ansvara för de gröna åtgärderna, med undantag av gröna tak och väggar. En inspirationsdag och startmöte har genomförts med projektdeltagare. Planeringen av de gröna åtgärderna påbörjas i mars 2012 och genomförs under två år. Deltagande i Gröna skolgårdar förutsätter engagemang från verksamheten, varför informationsmöte är inbokat i januari. Möte med konsult har ägt rum för att diskutera möjligheter med gröna tak och gröna väggar. Ny teknik samt lämpliga placeringar utifrån säkerhet för både människor på platsen och byggnaderna diskuterades Miljöpedagogik Demoklassrum Demoklassrummet på Värner Rydén skolan (färdigställdes februari 2012) Ett lämpligt klassrum har utsetts till demoklassrum. Det har stått tomt vilket underlättar utförandet. Efter färdigställandet ska demoklassrummet vara bokningsbart för hela skolan. Projektledaren ansvarar för de tekniska åtgärderna. En intern inredningsarkitekt har färdigställt ett förslag på utformning som inkluderar nya ytskikt och ny inredning samt möbleringszoner och framhävande av energianvändning enligt ansökan. Startmöte med NCC kring demoklassrummet har genomförts och utförandet startar efter A- handling (arkitektritning). El, Vs och ventilation ska knytas samman och styras via KNX. Utgångspunkten är att rumemt ska vara dött när det inte används, med enbart grundventilation och värme påslagen. Genom rörelsedetektorer aktiveras till exempel eluttag, ventilation och vatten när rummet används. 16 (25)

17 Planering av dialogarbete och information till berörda kring tekniska detaljer i demoklassrummet har genomförts och här är intressenten framförallt skolverksamheten Åtgärder som genomförs utan bidrag Energisnåla vitvaror Inventering av befintliga vitvaror är utförd av Interna energikontoret. 3.7 Hållbara resor Rosengårds station Rosengårds station ska användas som en station i den så kallade Malmöringen, där Citytunneln och kontinentalbanan ger möjlighet till effektiv miljövänlig kollektivtrafik mellan sju stationer i Malmö. Åtgärden är försenad då en dispens för att köra persontrafik längs kontinentalbanan upphörde i och med Citytunnelns färdigställande. Åtgärden avvaktar därför beslut från Trafikverket om möjlighet att köra persontrafik längs kontinentalbanan. Efter ett sådant beslut bedöms 18 månader vara tillräckligt för färdigställande av stationen. Ett förfrågningsunderlag har tagits fram under tiden Bättre kollektivtrafik längs Amiralsgatan Tekniska nämnden skrev på en avsiktsförklaring med Skånetrafiken i september, som innebär att Malmö stad åtar sig att bygga busskörfält och införskaffa signalprioritering och Skånetrafiken att köpa in 24 meters bussar som drivs med miljövänliga drivmedel, införa mer realtid samt tillåta på- och avstigning i alla dörrar. Projektet har fått ny styrgrupp där förutom Gatukontoret också Skånetrafiken och Nobina är representerade. Styrgruppen beslutade om tre arbetsgrupper: Fordon som jobbar med bussinköpen, Försäljning som jobbar med marknadsföring och Kommunikation som ansvarar för kommunikation om projektet, både internt inom respektive förvaltningar och externt gentemot allmänheten och övriga intressenter. Trafikavdelningen på gatukontoret har påbörjat arbetet med förstudien för framkomlighet, attraktivitet och konfort för busslinje 5, Rosengårds huvudbusslinje. I förstudien beskrivs resultaten av hittills gjorda utredningar och åtgärdsförslag presenteras. Ett skissförslag för utformning av Nobeltorget med de trafiktekniska åtgärderna har tagits fram och presenterats för tjänstemännen på gatukontoret E-mobility kollektivtrafik I ansökan ingår inköp av en elhybridbuss. Den avsiktsförklaring som tecknats mellan Tekniska nämnden och Skånetrafiken innebär att alla bussar (ca 15) som trafikerar linje 5 ska vara elhybrider eller på annat sätt drivas av miljövänligt bränsle. Det ger en betydligt högre effekt på utsläppen av växthusgaser än vad som angetts i ansökan. 3.8 Hyreslägenheter Herrgården Bostads AB Gröningen har en ny förvaltningsorganisation sedan 1 januari 2012, vilket har försenat åtgärden något, men den hinner genomföras inom programtiden. 17 (25)

18 3.8.5 Utbildning Arbetet har påbörjats med att sammanställa ett informations-/utbildningsmaterial Displayer Fyra leverantörer har lämnat offerter vad gäller installation och inköp av vattenmätare. 3.9 Cleantech Under 2011 har fokus varit på Testbed (se 3.9.1) och till viss del Marknadsföring (3.9.2), medan planering av Näringslivsdialog (3.9.3) och Expo (3.9.5) avser starta Testbed Testbed syftar till att använda Malmö som en försöksyta för intressant miljöteknik och cleantechlösningar undersöks inom ramen för respektive åtgärd. Utöver det sker ett samarbete med Malmö Cleantech City, som är ett samarbete mellan Malmö stad, Malmö högskola och företag, med uppdrag att utveckla cleantechföretagandet i Malmö. Malmö Cleantech City arrangerar bl.a. företagsträffar med potentiella inköpare. I juni hölls ett informationsmöte för åtgärdsansvariga i programmet. I oktober arrangerades en företagsträff kopplat till åtgärden Hyreslägenheter Herrgården, där sju företag presenterade förslag på displayer för visning av vattenförbrukning. Fyra av dessa har getts möjlighet att lämna anbud. Den 16 november avhölls en öppen företagsträff med deltagande från Rosengård, där cleantechföretag fick presentera sina förslag på lösningar Marknadsföring Under året har de flesta åtgärder varit i planeringsstadiet och få konkreta resultat går att visa upp i detta tidiga skede. Trots det har intresset för studiebesök varit stort och programmet, eller delar av detta, har även presenterats på ett antal konferenser. Redan nu märks intresse från olika aktörer att göra ytterligare investeringar i Rosengård. Ett intresse som följs upp av de medverkande förvaltningarna studiebesök har tagits emot under 2011, med totalt över 200 deltagare. Rosengårdsstråket och Hållbara Hilda har ofta varit besökspunkter, men även stadsdelens planerade utveckling över tid har rönt stort intresse. Helhetsaspekter på hållbar utveckling och hur delaktighetsprocesser har använts kopplat till de fysiska investeringarna har varit viktiga diskussionsämnen Näringslivsdialog Expo 18 (25)

19 3.10 Projektsamordning, information, uppföljning Programsamordning Lena Eriksson, miljöförvaltningen, är övergripande ansvarig för programmet och Åsa Gonner, miljöförvaltningen, ansvarar för ekonomisk administration. En grupp bestående av Lena Eriksson, Moa Björnson (processledare) och Malin Sarvik (kommunikatör), samtliga miljöförvaltningen, har avstämningar en gång per vecka. En större grupp från miljöförvaltningen, som arbetar med projekt i Rosengård, har månadsvisa avstämningar och gemensamma planeringsdagar. Avstämning sker vid behov med en förvaltningsövergripande direktörsgrupp. Två gånger per år inbjuds samtliga åtgärdsansvariga och en del andra aktörer till en nätverksträff där åtgärdsansvariga kort beskriver dagsläget för respektive åtgärd och där projektledningen informerar om ändringar och andra relevanta aspekter ur ett genomförandeperspektiv. De olika åtgärderna har i sin tur sin egen projektorganisation, där miljöförvaltningens projektledning vid behov deltar i styr- och projektgrupper. WSP ansvarar för samordning av uppföljning och utvärdering av programmet (se ) Administration Se ovan Processledning Under 2011 har arbetet med dialogprocesser kopplade till åtgärder som ingår i HS Rosengård initierats, genomförts och dokumenterats. De syftar till att stärka kopplingen mellan de fysiska investeringarna och medborgares, föreningars och övriga intressenters idéer. Arbetet har utgått från de enskilda åtgärderna och miljöförvaltningen har bidragit med processledningskompetens. En delaktighetstrappa har använts för att se över och komma överens om vilken nivå av delaktighet som ska uppnås i olika processer och vilka resurser som finns och krävs för att svara upp mot detta. Delaktighetstrappan som används vid planering av medborgardialoger. 19 (25)

20 Under året har omfattande dialoginsatser gjorts inom Rosengårdsstråket, genom designworkshopar, stråkpromenader, testarrangemang och samarbeten med påverkansgrupper. Särskilt arbete har riktats på att lyfta fram tjejer i åldern som motorer för hållbar stadsutveckling. Inom Hållbara Hilda och det angränsade projektet CLICC (Climate Living in Cities Concept med finansiering från EU:s LIFE-fond) har ett samarbete påbörjats med Kryddgårdsskolan och Malmö högskola. Där lär sig skoleleverna om hållbar stadsutveckling genom att investeringsprogrammets olika åtgärder vävs in i undervisningen. Under 2011 har både öppna evenemang och djupare dialoger genomförts. Totalt har ca personer deltagit, varav kvinnor (56 procent). Om de öppna evenemangen undantas har drygt 900 personer deltagit, varav drygt 600 kvinnor (67 procent). En del personer har deltagit vid mer än ett tillfälle varför antalet unika deltagare är något lägre Information och kommunikation En kommunikatör arbetar på deltid i programmet från mars En kommunikationsstrategi, en webbsida ( och interna kommunikationsverktyg (mallar och ett gemensamt projektrum på webben för delning av information) är framtagna. En broschyr om investeringar i Rosengård med hög hållbarhetsprofil är under framtagande och blir klar våren Arbetet har i övrigt bestått av omvärldsbevakning och planering av kommunikationsinsatser för respektive åtgärd, så som skyltning, presentationsmaterial, budskapsformulering och mer långsiktig planering. Under året har särskilda kommunikationsinsatser genomförts inom åtgärderna Hållbara Hilda (i samband med t.ex. Hildadagen), Rosengårdsstråket (i samband med Malmöfestivalen och andra tillfällen då stråket uppmärksammats) och Klimatsmart matcentrum (utbildningar, framtagande av material m.m.). Se även under respektive åtgärd. För Rosengårdsstråket har följande genomförts 2011: Testarrangemang på aktivitetsytan (maj) Uppträdanden, marknad och workshops. Ca 300 besökare. Testarrangemang 2 (juli) Stand-up, basketturnering, café och graffitti. Ca 300 besökare. Infokampanj under Malmöfestivalen (augusti) Utdelning av 500 vykort. Tävling längs stråket. Testarrangemang stråket (september) Rullskridskoarrangemang längs stråket. Ca 100 medverkande Utställning på Bokaltorget (december 2011 januari 2012) Information om planerna för mötesplatser och aktivitetsyta. Ca 100 besökare. En workshop, med uppföljande möten, har hållits under ledning av konsult, för att hitta bra sätt för gemensam kommunikation mellan miljöförvaltningen och Rosengårds stadsdelsförvaltning. Se Bilaga 2 för exempel på informationsmaterial och Bilaga 3 för ett urval av artiklar som i olika utsträckning tar sin utgångspunkt i investeringsprogrammet, men där en del artiklar även belyser andra aspekter av arbetet med hållbar stadsutveckling i Rosengård. 20 (25)

21 Utvärdering WSP ansvarar för samordning av uppföljning och utvärdering av programmet. Malmö har tagit fram en plan för uppföljning av HS Rosengård. Denna berör alla åtgärder inom programmet samt åtgärden Rosengårdsstråket från projektet Hållbar stadsutveckling Malmö från öst till väst. Detta då Malmö stad fått OK från Boverket att flytta åtgärden till HS Rosengård när det gäller uppföljning. Inga säkra resultat fokus på processen Detta är programmets första genomförandeår och flertalet åtgärder har främst planerat och strukturerat arbetet och inte genomfört investeringarna. Från 2011 kan därför inga slutsatser dras utan nedan beskrivs processen vid framtagande av mallar för uppföljning. Arbetet med uppföljning och utvärdering 2011 Dokumenten för den projektövergripande utvärderingen (indikatorer etc. som ska beskriva resultaten av projektet som helhet) har utvecklats efter att uppföljningsplanen lämnats in till Boverket. Dels för att på ett tydligare sätt följa upp de sociala och ekonomiska effekterna av programmet, och dels för att genom en ändrad formulering av indikatorerna minska risken för missförstånd vid ifyllandet av mallarna och därmed tolkningen av resultatet. Arbetsgång Tidig höst 2011 presenterades alla framtagna mallar för samtliga åtgärdsägare: Övergripande indikatorer Åtgärdsspecifika indikatorer Umeå-dokumentet för energiutvärdering för fastigheter Under hösten genomfördes enskilda möten med samtliga åtgärdsägare. Målet var att identifiera verksamhetsrelevanta indikatorer som samtidigt mäter måluppfyllelsen visavi ansökan. Vid mötena skedde en genomgång av föreslagna indikatorer och ändring där så var relevant. Åtgärdsägare med fastigheter fick också en presentation av Umeå-dokumentet. Vidare stöd har getts där så har behövts. I början av 2012 har åtgärdsägarna lämnat in ingångsdata för sina respektive åtgärder, som kommer att användas som referensvärden för uppföljningen. Erfarenheter från 2011 Genom det nära samarbetet med åtgärdsägarna har det varig möjligt att nå viktig och annars svåråtkomlig information. Föreslagna indikatorer har utvärderats och ändrats utifrån vad som är relevant för respektive verksamhet och åtgärd, vilket har lett till ett smidigare förfarande för respektive åtgärdsägare vid ifyllandet av mallarna. De utmaningar som uppstått har till stor del bestått i att nyckelpersoner slutat inom åtgärden, att åtgärden bytt utförare (åtgärd Herrgården där byte av förvaltare skett) eller att ägandeskapet för en viss aktivitet inom en åtgärd varit otydligt. Dessa problem har dock varit behjälpta av utvärderingsprocessen som tvingat fram frågeställningar och svar på dessa. Trots att vi 2011 inte kan dra några säkra slutsatser ser vi en stor nytta av årlig uppföljning: 21 (25)

22 Vi lär oss av processen och kan identifiera bättre indikatorer, arbetssätt, var mer tid behövs etc. inför kommande års utvärdering. Utvärderingsprocessen uppmärksammar oklarheter och komplexiteter som behöver utredas, vilket är bra både för nästa års uppföljning och för programmet som helhet. Åtgärdsägarna lär sig planering och tydlighet i dokumentation och planering av åtgärder. Uppföljning av samverkan En specifik utvärderingsinsats belyser hur programmet arbetat med förvaltningsövergripande samverkan och delaktighetsprocesser med boende och andra aktörer. Intervjuer har genomförts med cirka 20 personer (tjänstemän på Malmö stad samt andra aktörer som Malmö stad samarbetar med i programmet) om hur dessa ser på handling i samverkan och vad som kan förbättras. Denna intervju ska upprepas våren Utöver det planeras för ett dokument som beskriver de olika metoder för samverkan och delaktighet som använts i programmet. Här används bland annat några av programmets åtgärder som exempel. Syftet är att underlätta för andra projekt i Malmö stad och för andra kommuner att mer strukturerat arbeta med samverkan och delaktighet. Pilotstudie om GIS som analysverktyg WSP har anlitats för en pilotstudie om hur GIS kan användas som ett verktyg i utvecklingsarbetet i Rosengård. Studien har fokuserat på trygghetsaspekter kopplat till en sträcka av Rosengårdsstråket och avslutas våren Samarbeten med högskola/universitet Göran Cars och Karin Bradley med flera (KTH) har initierat ett forskningsprojekt för att se hur de sociala aspekterna tas till vara vid de fysiska investeringarna som har klimat som fokus. Rosengård är ett av deras case studies. Formerna för detta återstår att få klarhet i. Ett möte har genomförts med forskare från Malmö högskola, Lunds universitet, Internationella miljöinstitutet och SLU Alnarp för att uppdatera dem om programmet och erbjuda en forskningsarena, och samtidigt bli uppdaterad kring vilka forskningsprojekt som är på gång som kan vara relevanta för investeringsprogrammet. Årliga möten planeras för fortsatt uppdatering och för att få forskarnas synpunkter på de investeringar som genomförs utifrån deras olika perspektiv. Pågående forskningsprojekt som direkt eller indirekt adresserar programmet är bland annat: Formas finansierar ett forskningsprojekt om stråk med bland annat Magnus Johansson, Peter Parker och Carina Listerborn (MaH) och Tim Delshammar (SLU). De studerar betydelsen av stråk, delaktighet och användningen av mellanrummen mellan husen. Rosengårdsstråket används som forskningsobjekt och HS Rosengårds processledare intervjuas regelbundet i studien. Bernadette Kiss (IIIEE) planerar ett forskningsprojekt kring ekonomi vid renoveringar. Det har varit i planeringsfasen under 2011 men det är mycket möjligt att Hållbara Hilda används som ett av forskningsobjekten. Mistra Urban Futures har genomfört ett pilotprojekt kring utmaningen att åstadkomma samverkan i arbetet med hållbar stadsutveckling. Ett av de undersökta samverkansprojekten är Malmös Områdesprogram för social hållbarhet. 22 (25)

23 Pilotprojektet använder sig av ett transdisciplinärt angreppssätt, vilket innebar att en grupp forskare och tjänstemän tillsammans analyserar fallen. Utöver det har ett antal högskoleutbildningar genomfört projektarbeten kopplat till programmet. Det är bland annat samarbeten med: Masterstudenter på Interaktionsdesignprogrammet, Malmö Högskola, kring koncept för Aktivitetsytan genom frågeställningen: Hur kan man genom interaktionsdesign skapa en plats som gynnar ett jämställt användande? I december presenterades studenternas arbeten och möjliga samarbeten diskuterades. Masterstudenter på SLU Alnarp som under hösten 2011 skrivit uppsatser som utgått från hållbar stadsutveckling med utgångspunkt i Rosengårdsstråket. Deras arbeten presenterades för Rosengårdsstråkets projektgrupp i december. Kursen Urban kreativitet på K3, Malmö Högskola och Rosengårds stadsdelsförvaltning. Det avslutades med presentationer i november och skriften Turning Rosengård Från bostadsområde till levande stadsdel, Idékatalog för hållbara strategier och idéer för Rosengård. 4. EKONOMISK REDOVISNING Nedan redovisas upparbetade och redovisade kostnader i tabellform. Den första tabellen är på åtgärdsnivå och därefter följer tabeller på delåtgärdsnivå för de åtgärder som redovisat kostnader för En del åtgärdsägare har upparbetade kostnader för 2011, vilket framgår av ovanstående rapport, men har valt att redovisa kostnaderna när respektive delåtgärd är helt genomförd, varför deras kostnader för 2011 inte redovisas nedan. Miljöförvaltningen har sammanställt transaktionslistor, fakturakopior och underlag för tidredovisning vilket finns att tillgå vid förfrågan/revision. Ekonomisk sammanställning på åtgärdsnivå Åtgärd (nr) Åtgärd (namn) Stödberättigad kostnad (beslut) Bidrag (beslut) Redovisade fakturor (2011) Redovisad tid (2011) Använt bidrag (2011) 1 Hållbara Hilda Renewable Rosengård Förtätning Rosengård Rosengårds ishall KlimatSMART matcentrum Värner Rydénskolan Hållbara resor Hyreslägenheter 8 Herrgården Cleantech Projektsamordning m.m Summa (25)

24 1 Hållbara Hilda Ekonomisk sammanställning (fakturor exkl moms) Hållbara Hilda Stödberättigad kostnad (beslut) Bidrag (beslut) Redovisade fakturor (2011) Redovisad tid (2011) Använt bidrag (2011) Varmvattendrivna hushållsapparater Solceller och solvärmehybridsystem Återvinning av organiskt avfall Öppna dagvattensystem Gröna tak Tillvaratagande av regnvatten Cykelpool Elarbetsfordon Boendeprogram HSB Riks infokampanj Summa KlimatSMART matcentrum Ekonomisk sammanställning (fakturor exkl moms) KlimatSMART Matcentrum Stödberättigad kostnad (beslut) Bidrag (beslut) Redovisade fakturor (2011) Redovisad tid (2011) Använt bidrag (2011) KlimatSMART Matcentrum Odlingsåtgärder Summa Cleantech Ekonomisk sammanställning (fakturor exkl moms) Clentech Stödberättigad kostnad (beslut) Bidrag (beslut) Redovisade fakturor (2011) Redovisad tid (2011) Använt bidrag (2011) Testbed Marknadsföring Näringslivsdialog Expo Summa (25)

Hållbar stadsutveckling Malmö från Öst till Väst

Hållbar stadsutveckling Malmö från Öst till Väst Hållbar stadsutveckling Malmö från Öst till Väst Seminarium om ekonomiskt stöd för hållbara städer Stockholm, 18 januari 2010 Lena Eriksson, Miljöförvaltningen Malmö stad Illustrationer David Wiberg fd

Läs mer

Hållbar stadsomvandling Malmö - Fokus Rosengård. Lägesrapport 2011. Upprättad

Hållbar stadsomvandling Malmö - Fokus Rosengård. Lägesrapport 2011. Upprättad Hållbar stadsomvandling Malmö - Fokus Rosengård Lägesrapport 2011 DELEGATIOrcn FÖR * HÅLLBARA STÄDER Upprättad Datum: 2012-03-30 Ansvarig: Lena Eriksson Förvaltning: Miljöförvaltningen Enhet: Avdelningen

Läs mer

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet.

Några avgränsningar har valts för handlingsplanen. Stadsbyggnadskontoret antas vara huvudaktör och platsutveckling står i fokus för arbetet. Handlingsplan Inledning Handlingsplanen är en del i den Master Class om urbana gemenskaper, aktivism och medborgardeltagande som hållits inom Nordic City Network under hösten/vintern 2015/2016. Handlingsplanens

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort :

Verksamhetsplan. Skolmatsakademin 2016-2017. Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : Verksamhetsplan Skolmatsakademin 2016-2017 Beslutad av Skolmatsakademins Styrgrupp: Datum: Ort : 1. Vision & Strategi Skolmatsakademins vision är att på ett inspirerande sätt grundlägga sunda och hållbara

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner

1. Workshops 2. Problembeskrivning 3. Visionsarbete 4. Framtagande av planprogram och detaljplaner ANSÖKAN 1 (7) 2012-06-11 2011/123 Lena Åström Strategisk samhällsplanerare 0431-40 29 66 lena.astrom@engelholm.se Komplettering avseende ansökan om statligt stöd för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling

Läs mer

Klimatkontrakt för Hyllie

Klimatkontrakt för Hyllie Klimatkontrakt för Hyllie Undertecknat den 17 februari 2011 Ill: David Wiberg Bakgrund I slutet av 2009 antog Malmö stad Miljöprogram för 2009-2020 samt Energistrategi Malmö. Miljöprogrammets ambition

Läs mer

Analys av Plattformens funktion

Analys av Plattformens funktion Analys av Plattformens funktion Bilaga 3: Plattform för hållbar stadsutveckling årsrapport för 2015 Författarna ansvarar för innehållet i rapporten. Plattformen har inte tagit ställning till de rekommendationer

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3

Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 1 Rapport från StrateGIS-projektet år 2002, etapp 3 Uppdrag och organisation av arbetet Länsstyrelserna fick i sitt regleringsbrev för 2001 uppdrag att fullfölja satsningen på utbildning inom GIS i StrateGIS-projektets

Läs mer

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö Lärandet Kunskapscentret ska utveckla lärandet om hållbar utveckling samt ge Halmstads skolor en ny arena att luta sig mot för att nå uppsatta mål. Lekfullhet Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Industriell plattform för leverantörer

Industriell plattform för leverantörer Industriell plattform för leverantörer Handlingsplan 2013-2015 Beslutad 2013-06-04 Bilagor: 1. Aktivitetsplan inkl. tidsplan och ansvarsfördelning 2. Budget 3. Riskanalys Bakgrund Handlingsplanen tar sin

Läs mer

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre

Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Institutionen för psykologi Psykologprogrammet Utvärdering av Projekt Växthus Bjäre Erik Aspeqvist, Emma Jarbo, Oskar Foldevi, Fredric Malmros och Hanna Stapleton 2011-11-11 Bakgrund Om utvärderingen Växthus

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan

Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan 16 november 2009 Samhällsutveckling Rune Andersson Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Hållbar stadsutveckling Albyberg Kompletteringar till ansökan Det projekt för vilket medel söks handlar om att utveckla

Läs mer

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13

Centrala Älvstaden. Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 Centrala Älvstaden Slutrapport till delegationen för Hållbara städer 2012-11-13 sammanfattning Vision Älvstaden, antagen av kommunfullmäktige i Göteborg den 11 oktober 2011. Se bilaga. Vision Älvstaden

Läs mer

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020

2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN. Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 2015-06-10 FÖRSTA VERSIONEN Sektorsövergripande integrerad plan för hållbar stadsutveckling i Göteborg 2014-2020 Innehåll Planen som verktyg... 3 Framtagande av Planen... 4 Samarbetsparter... 4 Lokala

Läs mer

Årsrapport GBP 2013. Inledning. Aktiviteter och arbetet under 2013 2013-12-10

Årsrapport GBP 2013. Inledning. Aktiviteter och arbetet under 2013 2013-12-10 Årsrapport GBP 2013 Inledning Från och med 1 januari 2013 började Gemensam byggprocess, GBP, att gälla för de husbyggande organisationerna i Göteborgs Stad och från och med den 1 april för de anläggningsbyggande

Läs mer

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN

ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN ÅTGÄRDSPLAN 2013 FOLKHÄLSORÅDET HÄRRYDA KOMMUN Innehåll för folkhälsoarbete s. 3 Folkhälsorådet s. 3 Folkhälsoinsatser 2013 1. Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika villkor 1.1 Livskraften

Läs mer

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015.

Idéer och värden. Dokumentation från visionsworkshopar. februari/ mars 2015. Idéer och värden Dokumentation från visionsworkshopar om Älvsjö Örby februari/ mars 2015. Bakgrund Stockholm växer. Ett politiskt löfte finns om att bygga 140 000 nya bostäder till år 2030. Älvsjö är

Läs mer

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal.

Fas tre i projektet kommer att omfatta själva genomförandet av projektet och förutsätter lagakraftvunna detaljplaner och godkända avtal. Tjänsteutlåtande Projektledare 2014-03-04 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: Anne-Sophie.Arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Arbetsupplägg för projektet Väsby Entré och projektbudget

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2011 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 21 september 2010 Revidering, avseende endast budgetens intäktsdel, fastställd av styrgruppen på sammanträde

Läs mer

Vi ger statens konstråd möjlighet att samarbeta med boendenätverket GATUKRAFT LINDÄNGEN

Vi ger statens konstråd möjlighet att samarbeta med boendenätverket GATUKRAFT LINDÄNGEN Vi ger statens konstråd möjlighet att samarbeta med boendenätverket GATUKRAFT LINDÄNGEN Gatukraft Lindängen Gatukraft Lindängen är ett boendenätverk för urban gemenskap i vårt bostadsområde. Vårt boendenätverk

Läs mer

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29

Maria Larsson. Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring 2016-03-29 2016-03-29 Maria Larsson Miljöstrateg med fokus på risker och möjligheter kring ett klimat i förändring Jag brinner för att skapa samhällen och organisationer som bidrar till ekologisk hållbarhet och livskvalitet.

Läs mer

P 54 Bergsjön 2021 - planering för förnyelse av stadsdelen Bergsjön, Bergsjön 2021

P 54 Bergsjön 2021 - planering för förnyelse av stadsdelen Bergsjön, Bergsjön 2021 PM 2013-03-31 Bergsjön 2021 Pernilla Hallberg 0706-02 02 02 pernilla.hallberg@veera.se P 54 Bergsjön 2021 - planering för förnyelse av stadsdelen Bergsjön, Bergsjön 2021 Sammanfattning av projektet Syftet

Läs mer

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet

Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Antagen av regionstyrelsen 2010-12-08, uppdaterad 2011-12-14 Utgångspunkter för Regionförbundet södra Smålands projektverksamhet Projektmedel är ett viktigt verktyg för regional utveckling, och dessa ska

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23

UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Fastighet Visningen Brf Visningen Visningsgatan 10 i Stockholm UNDERHÅLLSPLAN / STATUSBEDÖMNING 2012-06-23 Brf Visningen Kv Visningen Visningsgatan 10 117 99 Stockholm Fastighetsägarna Stockholm AB Box

Läs mer

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin

Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin Bilaga 5 2006-11-27 Sammanfattning av synpunkter på AFA Försäkrings projekt: Satsa friskt på arbetsmiljön i såg- och trävaruindustrin 2006-11-02 Sammanfattning av synpunkter på Afa projektet: Satsa friskt

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Handling för tillväxt... 2

Handling för tillväxt... 2 Innehållsförteckning Handling för tillväxt... 2 1. Boendet - Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende...3 1.2 Kommunikationer...3 1.3 Attityder...4 1.4 Fritid/Kultur...4 1.5 Öppnare landskap/naturvård...4

Läs mer

NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015

NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015 NÄRINGSLIVSDIALOG Rapport från dialogmöten 6 och 7 oktober 2015 2015-10-26 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Teman... 3 3 Övergripande analys... 3 4 Temaanalys stadsutveckling, trafik och infrastruktur...

Läs mer

Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun

Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun falun.se/ 2006-06-01 Metodutveckling för skapandet av lokala servicepunkter i Falu kommun Slutrapport Falun har en omfattande och en attraktiv tätortsnära landsbygd dit människor vill flytta och bo. En

Läs mer

Adelöv - LIVET PÅ LANDET

Adelöv - LIVET PÅ LANDET 2010-02-23 Projekt Adelöv - LIVET PÅ LANDET Projektägare Adelövs Framtidsgrupp Kontaktperson. Ingemar Karlsson, ordf Adelövs Framtidsgrupp Telefon 0140-730 30 Mobil 070-632 61 60 ingemarslantbruksredovisning@hotmail.com

Läs mer

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick

SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick SAMARBETE ÖVER GRÄNSER utvärdering och framåtblick FÖRORD Denna skrift är en utvärdering av projektet Språkglädje och läslust 2007-2010 och en avstamp för att jobba vidare med läsfrämjande insatser. Projektledare:

Läs mer

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden

2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009. Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se. Barn och ungdomsnämnden Bitte Henriksson - aa723 E-post: bitte.henriksson@vasteras.se Kopia till Sophia.sollen@vasteras.se TJÄNSTESKRIVELSE 1 (1) 2014-04-29 Dnr: 2013/544-BaUN-009 Barn och ungdomsnämnden Informations- och kommunikationsteknik

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Diarienummer: N2015/06917/PUB

Diarienummer: N2015/06917/PUB Till Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se maria.edlund@regeringskansliet.se Diarienummer: N2015/06917/PUB Yttrande gällande betänkandet Bostäder att bo kvar i Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta

Läs mer

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014

Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Region Blekinge 2014-12-15 Catharina Rosenquist 0455-305029 Slutrapport för affärs- och innovationsutveckling inom programmet Främja kvinnors företagande i Blekinge 2011-2014 Affärs- och innovationsutvecklingsinsatser

Läs mer

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun

Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Idrottspolitiskt program för Falköpings kommun Beachhallen Antaget av kommunfullmäktige den 30 mars 2015, 28 Innehållsförteckning Inledning... 3 Idrotten är en samhällsresurs... 4 Idrottsrörelsens verksamhetsidé...

Läs mer

Internationellt program för Karlshamns kommun

Internationellt program för Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2012-04-02, Internationellt program för Karlshamns kommun 1 (13) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810 00 E-post:

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020

Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Miljöprogram för Malmö stad 2009 2020 Vi antar utmaningen: 2020 är Malmö världsbäst på hållbar stadsutveckling Malmö har bakom sig mer än ett årtionde av stora och framsynta satsningar på klimat- och miljöområdet.

Läs mer

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma

Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma 1 (9) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Utveckling & styrning Landstingsstyrelsen Förslag till bildande av Stiftelsen Flemingsberg Science och formerna för finansiering och drift av densamma Ärendebeskrivning

Läs mer

SLUTRAPPORT. Utveckling av en Galaxenmodell för tidig rehabilitering

SLUTRAPPORT. Utveckling av en Galaxenmodell för tidig rehabilitering SLUTRAPPORT Utveckling av en Galaxenmodell för tidig rehabilitering Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 2. Syfte... 3 3. Mål... 3 4. Målgrupp... 4 5. Aktivitetsplan... 4 5.1 Fas 1... 4 5.2 Fas 2... 5

Läs mer

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015

Verksamhetsplan 2016. Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av årsmötet 2015 Verksamhetsplan 2016 Det här är vår verksamhetsplan för 2016. Den är en viktig riktlinje för de aktiva och anställda inom vår organisation och pekar ut tydliga

Läs mer

Komplettering till ansökan om statligt stöd till utvärdering av två arbetsmarknadssatsningar

Komplettering till ansökan om statligt stöd till utvärdering av två arbetsmarknadssatsningar Komplettering till ansökan om statligt stöd till utvärdering av två arbetsmarknadssatsningar Angående beslut om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling enligt

Läs mer

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014

Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Verksamhetsberättelse Kungsängens förskolor 2014 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Viktiga händelser under året... 3 2 Mål och resultat... 4 2.1 Förbättra servicen till medborgare och företagare

Läs mer

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET

Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Policy för hållbar utveckling, miljömål och handlingsplan LUNDS UNIVERSITET Lunds universitets policy för hållbar utveckling Lunds universitet ska förstå, förklara och förbättra vår värld och människors

Läs mer

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG

FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG FÖRSTUDIE: MEDBORGARDIALOG VAD ÄR FÖRSTUDIE: MEDBORGAR Jagvillhabostad.nu erhöll under våren 2010 ekonomiska medel från Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar för att under ett års tid genomföra en förstudie

Läs mer

Beredningsbrev. Malmö Cleantech City 2016

Beredningsbrev. Malmö Cleantech City 2016 Malmö stad Näringslivsberedningen 1 (1) Datum 2015-10-06 Adress Lugna gatan 84 Diarienummer STK-2015-1045 Beredningsbrev Till Kommunstyrelsen Malmö Cleantech City 2016 STK-2015-1045 Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017

Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla. Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 Så kommer skattepengarna till nytta i Järfälla Kortversion av kommunens mål och budget 2016 2017 1 JÄRFÄLLA så här används dina skattepengar 2016 2017 Du kan läsa mer om kommunens politik på jarfalla.se/politik.

Läs mer

Jämställt bemötande i Mölndals stad

Jämställt bemötande i Mölndals stad Mölndal 2010-12-14 Slutrapport Program för Hållbar Jämställdhet Jämställt bemötande i Mölndals stad Presentation av projektet Mölndals stad har sedan 2010 en bemötandeplan med följande målbild: Bemötande

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse INLEDNING Beslutad av styrgrupp 009-06-10 Verksamhetsberättelse En lättare Framtid 008 Historik Antalet barn och vuxna med övervikt har ökat konstant de senaste decennierna och nämns som ett av de snabbast

Läs mer

Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp

Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp Malmös musslor avgjorde jämn stadskamp Snabba svar och vassa lösningar på viktiga frågor presenterades när Stockholm, Malmö och Köpenhamn, tre av de främsta städerna inom miljömässig, social och ekonomisk

Läs mer

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet

Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet STRATEGI Arbetsmarknad Dokumentets syfte Pekar ut inriktningen för de kommande årens utveckling och insatser inom arbetsmarknadsområdet Dokumentet gäller för Arbets- och företagsnämnden Arbetsmarknadsstrategi

Läs mer

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014

Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Politisk plattform för Allians för Kinda 2011-2014 Ett Kinda fyllt av framtidstro, harmoni och närhet som bygger på god livsmiljö, möten och upplevelser Centerpartiet Moderaterna Miljöpartiet Kristdemokraterna

Läs mer

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014

Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Energi- och klimatstrategi för Västerviks kommun 2009 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2009-09-07 Detta är en populärversion av den första kombinerade energi- och klimatstrategin för Västerviks kommun.

Läs mer

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs

NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENSSKOLIDROTTSFÖRBUND. VERKSAMHETSPLAN 2013. Årsmöte 9 mars 2013 Arbetslivsresurs NORRBOTTENS SKOLIDROTTSFÖRBUND VERKSAMHETSINRIKTINING 2013 SKOLIDROTTSFÖRBUNDET ETT KATEGORIFÖRBUND SOM TILLHÖR

Läs mer

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN

HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN HANDIKAPPROGRAM FÖR HÖÖRS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-20, 127 BAKGRUND I alla delar av världen, i varje land och på alla samhällsnivåer finns människor med funktionsnedsättningar. Handikappolitik

Läs mer

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV

Dokumentnamn: Projektdirektiv för utredning av ett nytt eventuellt kulturhus Skapad av: Kommunledningsförvaltningen Kommunstyrelsen PROJEKTDIREKTIV Sida: 1 (5) PROJEKTDIREKTIV UTREDNING/FÖRSTUDIE AV ALTERNATIVA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR ETT NYTT EVENTUELLT KULTURHUS 1 BAKGRUND Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2012 dels att godkänna rapport 2012-11-23

Läs mer

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014

Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Kvalitetsredovisning Ljungbyhedsskolan Färingtofta skola läsåret 2013-2014 Områdets beskrivning av verksamheten, nyckeltal Personaltäthet Ljungbyhedsskolan: Totalt antal personal: 39.89 varav lärartjänster

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad W^L-cLijZ/yjotö Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 462-2722/2005 Projektets nummer och namn: Nr B 84 Energieffektiviseringar

Läs mer

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun

2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun. Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun 1 (5) 2009-01-23 Sektorn för samhällsbyggnad Karin Meyer Energimyndigheten Uthållig kommun Årsrapport 2008 - Uthållig kommun i Härryda kommun Härryda kommun deltar i Energimyndighetens program Uthållig

Läs mer

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN

HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN Förslag antaget av kommunstyrelsens handikappråd 2009-05-28 Rev. KS-AU 2009-10-05 211 Rev. Kommunfullmäktige 2009-11-26 100 Revidering av HANDIKAPPOLITISKT PROGRAM FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 Bakgrund Kommunfullmäktige

Läs mer

Budget 2015. Investeringar. Drift

Budget 2015. Investeringar. Drift Datum: 2014-11-10 Investeringar Pågatågstationen i Barkåkra Miljöpartiet är väldigt glada att Trafikverket tagit sitt förnuft till fånga så att vi kan bygga en pågatågsstation där det lätt går att förflytta

Läs mer

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde.

Trygghetsaspekter i din kommun visar på förbättrade resultat. Din delaktighet och kommunens information är ett förbättringsområde. I Kommunens Kvalitet i Korthet redovisas resultat inom några viktiga områden som är intressanta för invånarna. Resultaten har ambitionen att beskriva kvalitet och effektivitet i jämförelse med andra kommuner.

Läs mer

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN

Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN Studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas MÅL- OCH VERKSAMHETSPLAN TROLLHÄTTAN 2013 Innehåll Inledning... 3 Det här är Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna... 4 Konsulentens roll... 5 Verksamhetsidé...

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

BoPM Boendeplanering

BoPM Boendeplanering Boendeplanering Rapport 2011-20 Länsstyrelsen Västernorrland avdelningen för näringsliv och samhällsbyggnad BoPM Boendeplanering Beställningsadress: Länsstyrelsen i Västernorrlands län 871 86 Härnösand

Läs mer

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin.

1(4) 2011-11-21 2011/1965-PL-013. Dnr: Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011. Irsta förskolor. Ansvarig: Katriina Hamrin. 2011-11-21 1(4) Dnr: 2011/1965-PL-013 Kvalitetsrapport Avseende hösten 2010 våren 2011 Irsta förskolor Ansvarig: Katriina Hamrin Anne Persson 1. Utveckling, lärande och kunskaper Mål: Den pedagogiska utvecklingen

Läs mer

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro?

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Jonas Beilert och Karin Reschke 2008-02-22 Sammanfattning Haninge kommuns vision har ett uttalat fokus på kunskap, ökad måluppfyllelse och lärarens

Läs mer

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård

Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård Sida 1(6) Detaljbudget 2014 Göteborgs botaniska trädgård 1. Sammanfattning Göteborgs botaniska trädgård bidrar till det goda livet. Trädgården utgör ett av de största besöksmålen i Västsverige och dess

Läs mer

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI

TALMANUS FÖR GENERELLT BILDSPEL OM GRÖNA KRONOBERG 2025. VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI VAD ÄR EN REGIONAL UTVECKLINGSSTRATEGI Gröna Kronoberg är en politiskt beslutad strategi för länets utveckling som talar om hur det ska vara att bo och leva i Kronoberg 2025. Ett stort antal aktörer och

Läs mer

B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö

B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö c^m1 o MILJÖFÖRVALTNINGEN 'IMri/?9^/ } /((> Y6y Z 1 / AyfU B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö En vatten- och avloppsutredning Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad En rapport

Läs mer

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus

Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus 1 (5) MINNESANTECKNINGAR Branschråd, fredagen den 23 mars 2012, Hässlö Värdshus Närvarande: Representanter för Branschrådet Vård i Sörmland respektive Branschrådet Vård i Västmanland, enligt lista. Ordförande

Läs mer

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016

Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 1 Projektbeskrivning Föreningslyftet 2016 Bakgrund Förutsättningarna för föreningslivet har förändrats. Idag råder t.ex. större fokus på det enskilda laget än föreningen. I många föreningar är det till

Läs mer

Lönestrategi 2016-2018

Lönestrategi 2016-2018 LULEÅ KOMMUN 1 (6) 2015-11-13 Lönestrategi 2016-2018 Lönebildning i Luleå kommun Lönebildningen i kommunen ska bidra till att nå målen i verksamheten. Lönen ska stimulera till förbättringar av verksamhetens

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län

Delrapport av projektet För hälsa mot tobak ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Carina Hesse Bolin Louise Knutsson Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt

Läs mer

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop

Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet. Entrécoop LÄGESRAPPORT 4 Lägesrapport från Värmlandskooperativen avseende arbetsinsatser inom ramarna för projektet Entrécoop Denna lägesrapport avser tidsperioden: 2009-01-01 2009-02-28 Övriga finansiärer: Region

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 2 Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 3 Syfte Syftet med denna rapport är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FOLKHÄLSORÅDET 2012

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FOLKHÄLSORÅDET 2012 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FOLKHÄLSORÅDET 2012 Innehåll Beskrivning av verksamheten s. 3 Folkhälsoplanerarens uppdrag s. 3 Insatser 2012 s. 3 Mål 1: Alla Härrydabor har förutsättningar för en god hälsa på lika

Läs mer

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS

KORTVERSION. Trafikslagsövergripande. Strategi och handlingsplan för användning av ITS KORTVERSION Trafikslagsövergripande Strategi och handlingsplan för användning av ITS 1 ITS kan bidra till att lösa utmaningarna i transportsystemet Effektiva och robusta transportsystem är en förutsättning

Läs mer

Förstudie till Kullaleden

Förstudie till Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport Återstående planerade etapper är: Etapp 2 Genomförande av Kullaleden Etapp 3 Marknadsföring av Kullaleden Förstudie till Kullaleden Slutrapport 1. Projektfakta Projektnamn:

Läs mer

BILAGA 1, Version 3.0. 2014-11-?? Dnr 2014/???? Bilaga till

BILAGA 1, Version 3.0. 2014-11-?? Dnr 2014/???? Bilaga till BILAGA 1, Version 3.0?? Bilaga till Samarbetsavtal 2015-2017 för Kommunal energi- och klimatrådgivning mellan kommunerna i Stockholms län, Håbo kommun (Uppsala län) samt Kommunförbundet Stockholms Län

Läs mer

HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING

HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Nr 591 070829 1(9) HANDLINGSPLAN TILL KTHs POLICY FÖR HÅLLBAR UTVECKLING Giltighetstid: 1 oktober 2007 30 juni 2010 Det övergripande målet för KTHs policy och handlingsplan för hållbar utveckling är Högskolelagens

Läs mer

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund

Gefle Montessoriskola F-9. Kvalitetsredovisning 2008/2009. Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund Gefle Montessoriskola F-9 Kvalitetsredovisning 2008/2009 Ledningsgrupp: Elisabet Enmark, Monica Hylén, Karin Lindqvist, Sofie Söderlund 1 Innehållsförteckning: 1. Inledning, s.3 2. Stolta över, s.4 3.

Läs mer

Stockholm 17/3 2014. Undersökning om Skåneinitiativet

Stockholm 17/3 2014. Undersökning om Skåneinitiativet Stockholm 17/3 2014 Undersökning om Skåneinitiativet Innehållsförteckning Bakgrund och syfte... 3 Genomförande... 3 Resultat från undersökningen... 4 Hur arbetar företagen för att minska sin energianvändning...

Läs mer

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland!

Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Miljönämndens program för Energieffektiva byggnader Fler energieffektiva byggnader i Västra Götaland! Etapp 2: 2011-2013 Sammanfattning Bostäder och lokaler använder en tredjedel av all energi i Sverige.

Läs mer

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411

Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer: 2014/KS0411 BESLUT Datum 2015-06-09 Diarienummer 2015/SON0072 Sida 1(6) Sociala omsorgsnämnden Eva Claesson, Tfn 0734-32 70 20 Mottagare Kommunstyrelsen Remissvar Ett gott liv var dag Kommunstyrelsens diarienummer:

Läs mer

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat

Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Regionutvecklingssekretariatet Djupare uppföljning, mars 2012 Uppföljningsrapport Gränskommitténs Østfold-Bohuslän/Dalslands kontaktmässor som regionutvecklingsnämnden medfinansierat Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015

Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Trainee för personer med funktionsnedsättning - 2015 Ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning, i samarbete mellan Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och HSO Göteborg. Programmet

Läs mer

Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt

Projektbeskrivning Effektivare varuförsörjning Etapp 2 med införande och pilotprojekt Projektbeskrivning "Effektivare varuförsörjning" Etapp 2 med införande och pilotprojekt 1 1. Bakgrund 1.1. Etapp 1 av projektet med standardisering Under 2013 har branschen inom ramarna för BEAst drivit

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010. Kaninens förskola KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2009/2010 Kaninens förskola Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 3 3. Tillvägagångssätt...3 4. Bakgrundsfaktor... 3 5. Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning

Läs mer

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost

Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Verksamhetsplan 2012/2013 Förskolan Bollen Skolnämnd sydost Sso 244/2012 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5.

Läs mer