Årsrapport GBP Inledning. Aktiviteter och arbetet under

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsrapport GBP 2013. Inledning. Aktiviteter och arbetet under 2013 2013-12-10"

Transkript

1 Årsrapport GBP 2013 Inledning Från och med 1 januari 2013 började Gemensam byggprocess, GBP, att gälla för de husbyggande organisationerna i Göteborgs Stad och från och med den 1 april för de anläggningsbyggande organisationerna. Detta innebär att alla berörda organisationer skall tillämpa de krav som finns avseende byggprocessens genomförande i Göteborgs Stad. För att möjliggöra detta har berörda organisationer fått information om och utbildning i både GBP-konceptet och tillhörande dokumentdatabas. Under första delen av 2013 har 29 utbildningstillfällen genomförts, vilket innebär att cirka 640 personer har informerats/utbildats. Arbetet med att planera och genomföra utbildningar och informationstillfällen för berörda personer har framförallt upptagit första halvan av året. Övrigt arbete och övriga aktiviteter som har ägt rum under verksamhetsåret 2013 finns beskrivet nedan. Aktiviteter och arbetet under 2013 En ny projektmodell för GBP har tagits fram och införts För att möta behovet av en projektmodell för uppdrag och projekt av mindre komplex karaktär har processledningen tagit fram GBP Light. Framtagandet och implementeringen ägde rum under vår och sensommar och lanseringen skedde den 30 september. Samordning och utvecklingsarbete tog mycket tid i anspråk, främst från den biträdande projektledaren och databasförvaltaren. Täta möten med arbetsgruppen och referensgruppen för GBP Light samt databasleverantören ägde rum. I samband med lanseringen har behovsbaserade utbildningar planerats och tagits fram och fyra utbildningstillfällen har genomförts. Därmed har ca 200 personer informerats om GBP Light och fått utbildning i att hantera verktyget för att ta fram anpassade egenkontroller. För att få återkoppling på utbildningsinsatserna för GBP Light har processledningen tagit fram en utvärderingsenkät som deltagarna har fått fylla i vid varje informationstillfälle. Uppföljningssamtal med organisationerna För att följa upp hur organisationerna har lyckats med att inarbeta GBP i sina rutiner har uppföljningsmöten hållits med kontaktpersoner och andra nyckelpersoner från verksamheterna. Processledningen har under året haft 13 uppföljningsmöten. Samtliga husbyggande organisationer är klara. Samtal med återstående anläggningsbyggande organisationer har bokats in och kommer att hållas i början av 2014 och vara avslutade i slutet av februari. Uppföljningssamtalen har genomförts dels i syfte att stötta organisationerna i sitt arbete med att integrera GBP i sitt arbetssätt och dels för att processledningen ska få återkoppling på sitt arbete. Gemensam byggprocess 1(10)

2 Revidering av innehållet i GBP har påbörjats Arbetet med att revidera innehållet i GBP startade under hösten. Då organisationerna har haft svårt att avsätta resurser till revideringsarbetet har processledningen bedrivit revideringsarbetet i större utsträckning än vad som var tänkt från början. Samtliga arbetsgrupper utom gruppen Upphandling, avrop och inköp har därför fungerat som referensgrupper. Under senhösten 2013 fokuserades på att utveckla, förtydliga och komplettera anvisningen till beställningsblanketten. För att få synpunkter på reviderat material har processledningen tagit hjälp av arbetsgruppen Ledning, styrning och kontroll som har fungerat som en referensgrupp till processledningen. Arbetsgruppen Upphandling, avrop och inköp har under hösten reviderat mallen för gemensamma AF-skrivningar. Processledningen har varit närvarande på gruppens möten, vilka har ägt rum med cirka två till tre veckors mellanrum. Mellan mötena har processledningen jobbat med att ta fram förslag på en enklare hantering av stödprocessen Upphandling. Även korrigeringar av stavfel i dokument, framförallt i anvisningstexter, har gjorts. En gemensam workshop för samtliga arbetsgrupper hölls i slutet av december för att dels informera om höstens arbete med en ny beställningsanvisning och det arbete som utförts av arbetsgruppen Upphandling, avrop och inköp och dels för att i workshopform förbereda det revideringsarbete som skall genomföras avseende de övriga delprocesserna under Processledningen har agerat diskussionspartner till deltagande organisationer Utöver uppföljningssamtal har processledningen varit diskussionspartner till flera organisationers egna utvecklingsarbete. Då många förvaltningar och bolag ser över sina egna system och rutiner som en följd av implementeringen av GBP och andra pågående utvecklingsprocesser i Göteborgs Stad har ett behov av att diskutera krav och tillämpningar samt rent allmänna utvecklingsfrågor relaterat till byggprocessen uppstått. Med vissa av organisationerna har processledningen haft återkommande diskussioner. I de flesta fall har det funnits ett behov av att diskutera om beställningsrutiner motsvarar de krav som ställs i GBPs uppdrags- och projektbeställning samt att definiera vilka roller som kan finnas i ett uppdrag/projekt. Förändringar och nyheter i GBP-databasen Kontrakt med databasleverantör klart i januari Upphandling enligt LOU av ett dokumenthanteringssystem, kallat GBP databasen, som startade förra året blev klar och kontrakt med nuvarande databasleverantör skrevs i januari. Uppdateringar av databasen skedde i juni. Gemensam byggprocess 2(10)

3 Nya funktioner i databasen Nya funktioner har installerats i och med den nya databasen men det mesta arbetet låg i att öka användarvänligheten och säkerheten i databasen. I och med framtagandet av den enklare projektmodellen GBP Light har en ny funktion tillkommit i databasen. Den ger tillgång till det formulär som används för att skapa anpassade egenkontroller. Även en funktion för att visa processkartor för de olika delprocesserna med tillhörande dokument har tillkommit. En mobilapp som kompletterar GBP-databasen har tagits fram I samband med konfigurationen av den nya databasen lät vi installera en app, vilken gör det möjligt att läsa bland annat anvisningar via mobiltelefon. Diskussioner med databasleverantören om framtida utveckling Processledaren och systemförvaltaren har haft ett flertal diskussioner med databasleverantören angående utvecklingen av databasen. I slutet av året träffade hela processledningen leverantören för att diskutera olika scenarier avseende vilket IT-stöd GBP kommer att ha behov av i framtiden. För att få ut så mycket som möjligt av mötet hade processledningen en förberedande workshop på hemmaplan. Arbete med att integrera databasen med organisationernas IT-system har påbörjats. Under hösten har en samverkan med de deltagande organisationernas IT-ansvariga tillsammans med huvudanvändare och kontaktpersoner inletts för att informera om möjligheten att skapa en integration mellan organisationernas egna IT-system för hantering av projektdokumentation och GBP:s databas. Syftet med integrationen är att ge användarna möjlighet att komma åt GBP:s dokument genom den egna organisationens system. Inledande samtal har hållits med respektive organisation, för att se vilket intresse som finns för en eventuell fortsatt samverkan för att skapa en integration mellan systemen. För ytterligare data avseende databasen, se bilaga 1. Övriga händelser under året Informationsmöte för förvaltningschefer och bolagsvd:ar I september samlade processledningen, tillsammans med processägaren, de 25 förvaltnings- och bolagscheferna som från och med 2013 ska tillämpa GBP till ett möte hölls ett liknande möte och det bestämdes då att en uppföljning skulle äga rum två år senare. Syftet var att informera om utvecklingen sedan mötet 2011 och om var i processen GBP befinner sig i nuläget. Processledningen och processägaren ville även lyfta fram vikten och behovet av att de deltagande organisationerna är aktiva i arbetet med att implementera de nya rutiner som GBP innebär samt säkerställa ett fortsatt engagemang i utvecklingen av GBP. Processledningen informerade även om GBP Gemensam byggprocess 3(10)

4 Light och databasen för GBP. Representanter från nästan alla organisationer som är berörda av GBP deltog, totalt ca 35 personer. Kravnivåerna på vissa dokument har ändrats Kravnivån på beställningsblanketten samt egenkontrollen för upphandling har genom Styrgruppsbeslut ändrats från tvingande nivå, röd, till frivillig kravnivå, gul. Detta innebär att organisationerna får använda egna dokument, så länge dessa uppfyller de krav som ställs i GBP. Länkar har lagts till i egenkontrollerna Användarna har länge efterfrågat en enklare navigering av dokumenten i databasen och har önskat att aktiviteterna i egenkontrollerna ska vara länkade direkt till anvisningstexterna. Under december skapade processledningen länkar till samtliga 199 aktiviteter, vilket innebär att användarnas efterfrågan har tillgodosetts. Kanaler för att få ut information om nyheter m.m. Förutom att hålla informationstillfällen och utbildningar har processledningen kommunicerat information, nyheter och förändringar genom regelbundna informationsbrev samt genom uppdatering av webbsida. Under året har fem informationsbrev skrivits och skickats ut till berörda personer. Webbsidan har uppdaterats kontinuerligt. Riktad information om GBP har tagits fram GBP har i januari 2014 varit gällande i ett år. Då det är sannolikt att GBP kommer att granskas i samband med verksamhetsrevisioner har ett underlag avsett för verksamhetsrevisorerna tagits fram. Arbetsutskottsmöten och styrgruppsmöten har ägt rum Utöver ovan nämnda arbete har processledningen förberett och närvarat vid ordinarie arbetsutskottsmöten och styrgruppsmöten, vilka har ägt rum sex gånger per år. Administration och ekonomi tillhörande processledningen har skötts. Övrigt Förutom ovanstående aktiviteter har en mängd mindre möten, diskussioner, produktion av dokument, kontakt med intressenter, omvärldsbevakning etc. genomförts avseende GBP i Göteborgs Stad. Verksamhetens organisation för klar Nyrekrytering har gjorts och anställningsformer har ändrats Processledningen är en liten grupp och har periodvis haft svårt att hinna med att både utföra arbetet med att utveckla GBP samt att vara diskussionspartner till de deltagande organisationerna. Gruppen har inte heller haft någon medarbetare med erfarenhet från anläggningsfrågor. Under hösten har därför en rekryteringsprocess genomförts. Rekryteringen blev klar i oktober och processledningen har nu ytterligare en biträdande processledare, med erfarenhet från anläggningsbyggande verksamheter. De två tjänster, databashandläggare och processhandläggare, som tidigare varit projektanställningar har övergått till tillsvidareanställningar. Organisationen för Gemensam byggprocess 4(10)

5 processledningen är därmed satt för åren och består av fem tillsvidareanställda personer. Kommunikatör Jenny Lööf lämnade under 2013 processledningen för ett nytt arbete på Lokalförvaltningen. Planering för fortsatt arbete Beslut om verksamhetsinriktning I samband med Styrgruppsmötet i juni fattades ett beslut om inriktningen på arbetet Detta beslut ligger som grund för verksamhetsplanen för 2014 och var utgångspunkten för den organisation som GBP processledning har vid ingången till I och med detta är indirekt också en ram för budget och omfattning på verksamhet satt. Dagar för verksamhetsplanering För att planera nästa års arbete hade processledningen i början av november två planeringsdagar. En detaljplanering för arbetet fram till nästa halvårsskifte gjordes samt att en ramplanering för nästa höst sattes. En tidplan skapades där samtliga inplanerade aktiviteter för nästa år lades in. Avslutande kommentar GBP arbetet är en drivkraft för utvecklingen av byggprocessen i Göteborgs Stad. Processledningen är en resurs i detta arbete. Hur långt vi når och hur effektivt stadens byggande organisationer når de mål som är satta genom beslutet om GBP avgörs av engagemang, vilja och tillgänglig tid från alla inblandade. GBP är ett gemensamt arbete för Stadens byggande aktörer där processledningen avser att vara stöd, drivkraft, samordnare och ledande. Claes Johansson Processägare GBP Göran Lindahl Processledare GBP Gemensam byggprocess 5(10)

6 Bilaga 1. Fakta GBP Databas Totalt finns det 1050 användare. Totalt antal inloggningar (OBS Detta är lite missvisande då Förvaltningar inte loggas på antalet inloggningar eftersom de har direktinloggning) Organisation Antal användare Summa för antal inloggningar Inloggningar/användare Bostadsbolaget Egnahemsbolaget Familjebostäder Fastighetskontoret Framtiden GBP GotEvent Grefab Gryaab Gårdstensbostäder Göta Lejon Göteborg Energi Göteborgs Hamn Göteborgslokaler Higab Idrott- och förening Kretslopp och vatten Liseberg Lokalförvaltningen Lokalsekretariatet Park- och natur Parkeringsbolaget Poseidon Renova Stadsledningskontoret Trafikkontoret Upphandlingsbolaget Älvstranden Gemensam byggprocess 6(10)

7 Antal dokument i databasen av olika typer Antal dokument i db av olika organisationer Missvisande dock för de dokument som finns både i Light och standard redovisas dubbelt. Gäller endast GBP. Rätt antal för GBP=311 dokument Gemensam byggprocess 7(10)

8 Antal dokument i delprocesserna (GBP) Missvisande dock för de dokument som finns både i Light och standard redovisas dubbelt. Gäller endast GBP. Rätt antal för GBP=311 dokument Mest lästa Publiceringsdatum Antal läsningar Uppdrags- och projektbeställning Anvisning Avtal kund Anvisning Projektorganisation Anvisning Kommunikationsplan Anvisning Kontroll av resurser Anvisning Upphandlingsstrategi Anvisning Upphandling alternativt avrop av resurser Anvisning Arbetsmiljöplan Anvisning Kvalitetsplan Anvisning Bas-U Anvisning Risk- och konsekvensanalys Anvisning Gemensam byggprocess 8(10)

9 Minst lästa Byggprocess GBP Processkarta 0 El/data/transport/styr/övervakning/utredning/system Exempel 1 Trafikkontorets AF-mall för generalentreprenad Mall 1 Riskintressen och militära intressen Exempel 2 Tomtarea Exempel 2 Verksamhetsbeskrivning Exempel 2 Verksamhetens funktionskrav Exempel 2 Gestaltningsprinciper Exempel 2 Planering Processkarta 2 Projects Processkarta 3 Teknisk försörjning Exempel 3 Trafik/kommunikationer Exempel 3 Underhålls- och driftkrav Exempel 3 Verksamhetens underhålls- och driftkrav Exempel 3 Processfliken Byggprocessen GBP Processkarta 3 Anvisningar Publiceringsdatum Antal läsningar Inneklimat Projektering Anvisning Inneklimat Anvisning Uppföljning och verifiering av miljö- och energiprestanda Anvisning Marknadsanalys/produktanalys Anvisning Programskisser/trafikförslag Anvisning Förutsättningar för brukarnas avfalls- och kemikaliehantering Projektering Anvisning Tagit del av "Information under garantitiden" Anvisning Gemensam byggprocess 9(10)

10 Kunskaps- och erfarenhetsåterföring från objektet Anvisning Uppdatera samlingskartverket (anläggning) Anvisning Gemensam byggprocess 10(10)

Gemensam byggprocess

Gemensam byggprocess Gemensam byggprocess Gemensam byggprocess, GBP En gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för byggande förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad. Det innebär att alla byggande organisationer ska ha liknande

Läs mer

Forum för Gemensam byggprocess

Forum för Gemensam byggprocess Forum för Gemensam byggprocess 2013-05-30 Dagens agenda och mötets mål Målet: Ge dig en grundläggande information om Gemensam byggprocess och hur den kan påverka ditt arbete. Välkomna! Vilka är här? Vad

Läs mer

Forum för Gemensam byggprocess

Forum för Gemensam byggprocess Forum för Gemensam byggprocess 2012-03-01 Dagens agenda och mötets mål Välkomna! Vilka är här? Vad är Gemensam byggprocess? - Mål och syfte - Bakgrund - Organisation - Webbdatabas och innehåll - Pågående

Läs mer

Verksamhetsplan 2015

Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen Sida 1 (9) Verksamhetsområde upphandling 2015-03-09 Verksamhetschef: Liselothe Engelgren Verksamhetsplan 2015 Serviceförvaltningen upphandling Sida 2 (9) Verksamhetsbeskrivning Verksamhetsområde

Läs mer

GEMENSAM BYGGPROCESS. Uppföljning av tillämpning i organisationerna. Del : Uppföljningsfrågor till GBP-ansvariga

GEMENSAM BYGGPROCESS. Uppföljning av tillämpning i organisationerna. Del : Uppföljningsfrågor till GBP-ansvariga GEMENSAM BYGGPROCESS Uppföljning av tillämpning i organisationerna Del 1 2016: Uppföljningsfrågor till GBP-ansvariga Sammanfattning Under 2016 ska Göteborgs Stad genomföra bygguppdrag för uppemot åtta

Läs mer

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20

Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Projektplan för En säkrare Sevesotillsyn, godkänd av styrgruppen 2015-11-20 Uppdrag Länsrådsgrupp 6 har gett i uppdrag åt miljönätverket (tidigare miljövårdsdirektörernas förening) att driva Miljösamverkan

Läs mer

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson.

Projektplan. 1. Bakgrund. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun. Projektägare: Elsa von Friesen. Projektledare: Sara Mattisson. Projektnamn: Barnrättsarbete i Eslövs kommun Projektägare: Elsa von Friesen Projektledare: Sara Mattisson Godkänt av: Datum för godkännande: Barn och unga är en prioriterad grupp i kommunens olika verksamheter.

Läs mer

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006

2005-04-05. Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 PM Socialtjänstförvaltningen Yasmine Ekman Munir, Shahid Saleem, Ulla-Britt Fingal 2005-04-05 Bilaga 1 Genomfört arbete inom halveringsuppdraget år 2004 jämte pågående och planerat arbete 2005-2006 Bakgrund

Läs mer

Gemensam byggprocess, GBP

Gemensam byggprocess, GBP Gemensam byggprocess, GBP Presentation av innehåll i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP GBP är en gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för Göteborgs Stads byggande förvaltningar

Läs mer

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM)

Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Årsrapport SAMMY-projektet (tidigare MCM) Beskrivning av projektet Projektet syftar till att individer med komplexa behov (behov av stöd från flera enheter/myndigheter) ska få en snabb handläggningsprocess

Läs mer

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess

Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess Presentation av innehåll i databasen för Gemensam byggprocess I Göteborgs Stad dokumenterar alla byggande verksamheter sina byggprojekt efter en gemensamt framtagen och kvalitetssäkrad byggprocess. Den

Läs mer

Gemensam byggprocess, GBP. Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se

Gemensam byggprocess, GBP. Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP Presentation: Hitta dokument i GBP-databasen gbp.goteborg.se Gemensam byggprocess, GBP GBP är en gemensam och kvalitetssäkrad byggprocess för Göteborgs Stads byggande förvaltningar

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan

Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan Aktivitetsplan baserad på kommunikationsstrategi och plattform för fortsatt samverkan för miljömyndigheterna i Västra Götaland och Halland Innehållet i Tillsynsutveckling i Väst ska leva vidare Aktivitetsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2016

Verksamhetsplan 2014-2016 Umeå kommun, Vännäs kommun, Västerbottens läns landsting, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen Verksamhetsplan 2014-2016 Budget 2014-2016 Antagen av styrelsen för samordningsförbundet 2013-11-29 Innehållsförteckning

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Göteborgs Stad. Självdeklaration 2013 Verifiering av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte, EY och PwC. Februari 2014

Göteborgs Stad. Självdeklaration 2013 Verifiering av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte, EY och PwC. Februari 2014 Göteborgs Stad Självdeklaration 2013 av rekryteringsprocessen Utförd av Deloitte, EY och PwC Februari 2014 Innehåll 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...4 3 Avgränsningar...5 4 Metod...6 5 Resultat...8 5.1

Läs mer

Rutin hantering av öppna jämförelser

Rutin hantering av öppna jämförelser Ansvarig för rutin Avdelningschef Kvalitet och administration Upprättad (av vem och datum) Magdalena Patriksson, utvecklingsledare, 2013-12-06 Beslutad (av vem och datum) Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4

UVKs projektmodell Lokalförsörjning Projektdirektiv 2014-03-27 Britt Lexander Version 4 1(7) Projektnamn: Lokalförsörjning Projektledare: Britt Lexander, fastighetschef Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell referensgrupp)

Läs mer

Projektplan för Samverkstan

Projektplan för Samverkstan Samordningsförbundet Utskriftsdatum Sid(or) 2010-04-30 1(10) Projekt Samverkstan Runar Skoglund Arbetskonsulent 054-29 72 25 sms 070-691 72 39 runar.skoglund@karlstad.se Projektplan för Samverkstan Bakgrund

Läs mer

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB

Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Vårt datum 2007-05-30 Vår referens Leif Lundin Projektplan för avfallsplanearbete SÖRAB Innehållsförteckning 1 Mål och förutsättningar...2 1 Mål och förutsättningar...2 2 Organisation...2 2.1 Inledning...2

Läs mer

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten

Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten SKRIVELSE Utbildningschefsnätverket 2016-04-22 ÄRENDE 7 Konsekvensanalys kring den regiongemensamma elevenkäten Inledning Den här konsekvensanalysen har tagits fram för att synliggöra olika aspekter som

Läs mer

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017.

Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Datum: 2014-09-25 Sida: 1 (6) Mariestads kommun Sektor Utbildning Utbildningsnämnden Information om tidplan och processbeskrivning för målbild 2017 för två nya skolor i maj 2017. Projekt skollokaler f-6

Läs mer

Rapport från Kemikaliecentrums arbete 2014

Rapport från Kemikaliecentrums arbete 2014 Miljöförvaltningen Miljöanalys Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-01-26 Handläggare Arne Jamtrot Telefon: 08-50828939 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2015-02-17 p. 21 Rapport från Kemikaliecentrums arbete

Läs mer

Handlingsplan sänka sjukfrånvaron. Koncernstab HR Enheten för arbetsvillkor

Handlingsplan sänka sjukfrånvaron. Koncernstab HR Enheten för arbetsvillkor Handlingsplan sänka sjukfrånvaron Koncernstab HR Enheten för arbetsvillkor Uppdrag Förvaltningarna tillsammans med Koncernkontoret har fått i uppdrag att under 2015 genomföra åtgärder utifrån en handlingsplan

Läs mer

Missiv Dok.bet. PID131548

Missiv Dok.bet. PID131548 PM59003.0 UTKAST Missiv PID3548 Utbildningsdepartementet 03 33 Stockholm Redovisning av uppdrag i regleringsbrevet för 203 Plan för jämställdhetsintegrering Härmed översänder Pensionsmyndigheten bifogad

Läs mer

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats

Bedömningsunderlag 2010. - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 2010-06-07. Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats 2010-06-07 Bedömningsunderlag 2010 - Östersunds kommuns övergripande kvalitetspris 2010 Uppgifter om sökande enhet/arbetsplats Enhet/arbetsplats: Bygg & Projektering Chef för enheten/kontaktperson: Bo

Läs mer

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig?

RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? RAPPORT Medborgardialog i Svalövs kommun 2010 Fokusgrupper vad är kvalitet i skolan för dig? Foto Maria Pålsson Svalövs kommun Välfärdsberedningen Maj 2010 1 Innehåll Sammanfattning 3 Bakgrund och syfte

Läs mer

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport

Uppföljning gällande Stadsarkivets tillsyn av barnoch utbildningsnämndens hantering av allmänna handlingar slutrapport Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-05-14 1 (7) Barn- och utbildningsnämnden Kvalitetsenheten BUN/2013:221 Sabine Faison 016-710 14 86 Barn- och utbildningsnämnden Uppföljning gällande Stadsarkivets

Läs mer

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925

SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen. Kravspecifikation för. Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 SLL Juridik och upphandling Upphandlingsavdelningen Kravspecifikation för Digitala kommunikationsplattformar,sll1925 Inledning Stockholms läns landstings (SLL) främsta uppgift är att se till att invånarna

Läs mer

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden

Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10. med utlåtanden Motion 7 Motion 8 Motion 9 Motion 10 med utlåtanden 23 Motion 7 Motion angående: Kontaktuppgifter på Eniro.se, Hitta.se m fl. Mitt förslag är att på riksnivå (eller delegerat till någon regional Hgf) utse

Läs mer

För brukarna i tiden

För brukarna i tiden DNR KUNGSHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDRE OCH FUNKTIONSHINDRADE PROJEKTLEDARE: PIA LINDBÄCK TEL 08 508 08 358 DNR 007-052-08 SLUTRAPPORT 2008-01-31 Sid 21 För brukarna i tiden Ett organisations- och

Läs mer

En 4-R analys av Navigator

En 4-R analys av Navigator En 4-R analys av Navigator 1 4-R analys av Navigator I juli 2009 tog Dan Humble, processtödjare (Regional kontaktperson för jämställdhetsintegrering) för Mellersta Norrland, kontakt med oss på Navigator,

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport

Samordnare för våld i nära relation Slutrapport Slutrapport Kirsti Kanttikoski 2010-03-25 Sammanfattning I samband med att social- och äldrenämnden antog en plan för samverkan mellan socialtjänsten, andra myndigheter och frivilligorganisationer och

Läs mer

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län

Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län Projekt Sammanhållen hemvård i Gävleborg 2012-02-22 Projektrapport om kommunaliseringen av hemsjukvården i Gävleborgs län - utredning av förutsättningar för och förslag till kommunalisering av hemsjukvården

Läs mer

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15

TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 TRISAM Lägesrapport för Samverkansprojektet för perioden 2015-08-01-2016-03-15 Sammanfattning Försäkringskassan har fått i uppdrag att i samverkan med Arbetsförmedlingen, Socialtjänsten, Region Gävleborg

Läs mer

Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län

Delrapport av projektet För hälsa mot tobak ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt av metoden Tobaksfri duo i Uppsala län Carina Hesse Bolin Louise Knutsson Delrapport av projektet "För hälsa mot tobak" ett implementeringsprojekt

Läs mer

Nationell samordning av omgivningsbuller

Nationell samordning av omgivningsbuller Nationell samordning av omgivningsbuller Verksamhetsbeskrivning Fastställd av styrgruppen: 2014-12-03 Reviderad: åååå-mm-dd NATURVÅRDSVERKET 2 (9) Förord Naturvårdsverket ska enligt instruktionen särskilt

Läs mer

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0

Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Manual Jourläkarschema Närhälsan V7 - Version 1.0 Denna manual innehåller olika avsnitt och beroende på vilken roll man har är de olika avsnitten aktuella. Innehåll Logga in...2 Glömt lösenord...3 Logga

Läs mer

Presentation av databasen för Gemensam byggprocess

Presentation av databasen för Gemensam byggprocess Presentation av databasen för Gemensam byggprocess Gemensam byggprocess, GBP, är ett systematiskt arbetssätt och riktlinjer för hur Göteborgs Stad ska genomföra byggprojekt. Illustrationen nedan visar

Läs mer

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden

Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport 2012 för Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Tommy Sandegran TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-06 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2013-09-03, p 6 1 (5) HSN 1304-0474 Yttrande över Landstingsrevisorernas årsrapport

Läs mer

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning

Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning 1(5) KS 2011/0243 Framställan om initiering av förstudie för GIS-samordning Sammanfattning Kommunfullmäktige beslutade i budget 2011 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur kommunens GIS-verksamhet

Läs mer

Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby kommun - projektdirektiv

Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby kommun - projektdirektiv Tjänsteutlåtande Utvecklingsstrateg 2015-04-07 Per-Ola Lindahl 08-590 970 35 Dnr: Per-Ola.Lindahl@upplandsvasby.se KS/2014:271 20642 Kommunstyrelsen Kontorsarbetsplatser och mötesplatser för Upplands Väsby

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-21 AN-2013/60.730 1 (3) HANDLÄGGARE Werner, Anna 08-535 312 03 Anna.Werner@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom egen regi

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård

Tjänsteskrivelse. Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (5) Datum 2013-09-19 Vår referens Rebecka Olofsson Föreningssekreterare Tjänsteskrivelse rebecka.olofsson@malmo.se Ansökan om bidrag för spontanfotboll i Rosengård FRI-2013-1575

Läs mer

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010

Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Verksamhetsplan för Miljösamverkan Västra Götaland 2010 Fastställd av styrgruppen på sammanträde den 9 juni 2010 1 Innehåll VERKSAMHETEN 2010...2 Inledning...2 Delprojekt, översikt...2 Beskrivning av delprojekten...4

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Egenkontroll avseende riskhantering

Egenkontroll avseende riskhantering Revisionsrapport Egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? Eva Ogensjö Cert. kommunal revisor Eva Andlert Cert. kommunal revisor

Läs mer

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor. Bilaga 1 Stockholms stads upphandlingspolicy Dokumentets mottagare, förvaltning och uppföljning Detta dokument vänder sig till upphandlare inom staden samt de som fattar beslut i inköps- och upphandlingsfrågor.

Läs mer

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013

Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 1(6) Beslutsnr: PK 2012-70 Lägesrapport Projektnamn: AcadEMic POWER Diarienummer: 2012-3011277 Redovisningsperiod (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): juni 2013 Inledning Integrationsfonden lägger

Läs mer

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922

KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Upphandlingsavdelningen Sid 1(9) KRAVSPECIFIKATION för Strategisk Kommunikation SLL 1922 Område 1 Område 2 Område 3 Strategisk kommunikations- och kriskommunikationsplanering Strategisk intern- och förändringskommunikation

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Stockholms universitets miljöledningssystem

Stockholms universitets miljöledningssystem Sida 1 (5) Omfattningen av miljöledningssystem Stockholm universitet har byggt ett miljöledningssystem som omfattar all verksamhet. Vid universitetet sker utbildning och forskning inom universitetets fyra

Läs mer

Projektbeskrivning: Ny hemsida

Projektbeskrivning: Ny hemsida Tillväxtkontoret Anders Hedberg Magnusson Datum Dnr Sid 3 november 2014 2014KS522 1 (10) Projektbeskrivning: Ny hemsida Detta dokument är en beskrivning av projekt Ny hemsida som startats av ITrådet under

Läs mer

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa

Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Kunskapsutveckling om och effektivisering av rehabilitering för personer med psykisk ohälsa Projektägare: Landstinget i Värmland Projektperiod: 2014 09 01 2015 12 31 1. Bakgrund Ohälsotalet är högre än

Läs mer

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013

Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 Verksamhetsplan för Samordningsförbundet i Trelleborg 2013 1. Förbundets ändamål och uppgifter Förbundets ändamål anges i förbundsordningen 4. Förbundets ändamål är att inom Trelleborgs kommun svara för

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1

Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 Principer för styrning av Sundbybergs stads bolag 1 1 Antagna av kommunfullmäktige den 16 februari.2009 och gäller från och med den 1 mars 2009 till och med 2012 Sundbybergs stad, 172 92 Sundbyberg BESÖKSADRESS

Läs mer

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754

Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/754 2012-09-24 Kommunstyrelsen Årstidsplan för bokslut och årsprognoser KS-2012/754 Beslut Kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Visionsstyrningsmodellen

Visionsstyrningsmodellen Visionsstyrningsmodellen Innehållsförteckning Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell... 3 Hur fungerar visionsstyrningsmodellen?... 4 Visionsstyrningsmodellens uppbyggnad... 5 Beskrivning av delprocesserna...

Läs mer

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun

DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun DEN NYA ADMINISTRATÖREN Ett ESF-finansierat kompetensutvecklingsprojekt mellan Tranemo kommun och Orust kommun Kompetens Delaktighet Engagemang Bemötande Trygghet 1 Innehåll Bakgrund 3 Syfte 4 Mål och

Läs mer

Systemförvaltningshandbok

Systemförvaltningshandbok Systemförvaltningshandbok Titel: Systemförvaltningshandbok Version: 1.3 Godkänd av: Joakim Jenhagen Datum: 2011-09-15 Systemförvaltningshandbok 1(12) Innehållsförteckning FÖRÄNDRINGSHISTORIK... 2 RELATERADE

Läs mer

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13

Hällefors kommun. Uppföljning av intern kontroll Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-05-16 Antal sidor: 13 Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 13 Innehåll 1. Sammanfattning 2. Bakgrund 2.1 Definition av intern kontroll 2.2 Exempel på uppföljning av den interna kontrollen 3. Syfte 4. Avgränsning

Läs mer

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter

Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel 12 i FN:s konvention om barns rättigheter Kommunstyrelsen 2013-05-08 1 (10) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2013:228 Cecilia Boström 016-710 29 96 Kommunstyrelsen Plan för utveckling av Eskilstuna kommuns arbete utifrån artikel

Läs mer

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund

Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund ALINGSÅS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Godkänd av kommunfullmäktige den 26 februari 2014, 27 Riktlinjer för upphandling i Alingsås kommun med tillhörande kommunala bolag samt kommunalförbund 1 Riktlinjernas

Läs mer

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan

Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Revisionsrapport Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i förskolan Trelleborgs kommun Jean Odgaard Certifierad kommunal revisor Bildningsnämndens tillämpning av likabehandlingsplanen i

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet

Lägesrapport. 1. Verksamheten i projektet Sid 1 (5) Lägesrapport Projektnamn KUB Redovisningsperiod (månad(er) och år) 2012-10-2012-12 Redovisnings-ID -005 1. Verksamheten i projektet Vilka aktiviteter har genomförts under den aktuella perioden?

Läs mer

B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö

B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö c^m1 o MILJÖFÖRVALTNINGEN 'IMri/?9^/ } /((> Y6y Z 1 / AyfU B 95, Bristfälliga enskilda avlopp på Lambarö En vatten- och avloppsutredning Slutrapport för projekt inom Miljömiljarden, Stockholm stad En rapport

Läs mer

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna.

Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för nämnderna. Rapport 1 (9) Datum 2013-03-12 Budget- och utvecklingschef Raymond Lützhöft 0410733135, 0708817135 raymond.lutzhoft@trelleborg.se Till kommunstyrelsen Uppföljning av 2012 års interna kontrollplaner för

Läs mer

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff

Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Minnesanteckningar från miljö- och byggchefsträff Den 10 september 2015 i Växjö Deltagare: Ann-Sofi Persson, Ljungby kommun Camilla Ottosson, Region Kronoberg (deltog inledningsvis) Carola Gunnarsson,

Läs mer

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023

Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare som vistas i Lunds kommun Dnr SO 2015/0023 Socialförvaltningen Boendeenheten Tjänsteskrivelse 1(10) Karin Säfström 046-35 57 94 Karin.safstrom@lund.se Socialnämnden i Lund Uppföljning av socialnämndens handlingsplan för arbete med utsatta EU-medborgare

Läs mer

Folkhälsoarbete Verksamhetsberättelse 2012

Folkhälsoarbete Verksamhetsberättelse 2012 Folkhälsoarbete Verksamhetsberättelse 2012 1 För folkhälsoarbetetinnehållsförteckning FÖR FOLKHÄLSOARBETETINNEHÅLLSFÖRTECKNING...2 INLEDNING... 3 FOLKHÄLSOARBETETS ORGANISATION... 3 FOLKHÄLSOINSATSER UNDER

Läs mer

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad

Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad W^L-cLijZ/yjotö Avtalsbilaga 4 Slutrapport för projekt ioorn Mifjömffjarden, Stockholm stad Diarienummer för ursprunglig ansökan: Dnr 462-2722/2005 Projektets nummer och namn: Nr B 84 Energieffektiviseringar

Läs mer

Revisionsrapport Avtalstrohet

Revisionsrapport Avtalstrohet www.pwc.se Revisionsrapport Helena Carlson Avtalstrohet AB Ljusdalshem Innehållsförteckning 1. Bakgrund och uppdrag... 1 1.1. Syfte och revisionsfråga... 1 1.2. Avgränsning...2 1.2.1. Kommunala bolag...2

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Verksamhetsplan och budget 2010

Verksamhetsplan och budget 2010 SERVICEFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSOMRÅDE LÖNER Verksamhetschef: Ann-Christin Nordin Enhetschefer: Lena Thimm enhet 301 Maud Kalin enhet 302 Ingela Björklund enhet 303 Eva Andersen enhet 304 Verksamhetsplan

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng Ansvarig tjänsteman Ulrica Sandzén Verksamhetsplan och budget för Samordningsförbund för Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng finns framtaget. Inriktningen är att under 2015 fortsätta utveckla samverkan genom finansiering av Individ

Läs mer

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt)

Lägesrapport (förprojektering och genomförandeprojekt) 1(6) (förprojektering och genomförandeprojekt) Projektnamn: Navigator Diarienummer: 2008-3070068 Period (samma som blanketten Ansökan om utbetalning): maj 2008 Inledning Inom Socialfonden läggs stor vikt

Läs mer

Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning

Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning Miljödepartementet Stockholm den 15 okt 2004 Remissvar- SOU 2004:78 Byggnadsdeklarationer inomhusmiljö och energianvändning EnergiRådgivarna välkomnar byggnadsdeklarationer, frivilliga eller obligatoriska.

Läs mer

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012

UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013. Beslutad av årsmötet 29 april 2012 UNGA HÖRSELSKADADES VERKSAMHETSPLAN 2013 Beslutad av årsmötet 29 april 2012 Reviderad 6 december 2012 1 Verksamhetsplan 2013 Det här är vår verksamhetsplan för 2013. Den är en viktig riktlinje för de aktiva

Läs mer

BUDGET 2014 - tillgänglighet

BUDGET 2014 - tillgänglighet BUDGET 2014 - tillgänglighet Visstidsanställning av personer med funktionsnedsättning 5 mnkr Alfa: information och vägledning om sysselsättning, studier, praktik och arbete till personer med psykisk funktionsnedsättning

Läs mer

Ägardirektiv för ElmNet AB

Ägardirektiv för ElmNet AB Kommunfullmäktige 2014-02-25 1 (5) Beslutsreferens Gäller från och med KF 2014-03-31, 34 Dnr 2014/60 003 [Ange datum] Ägardirektiv för ElmNet AB 1 Styrande dokument Bolagets verksamhet regleras av kommunallagen

Läs mer

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt?

Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande sätt? BESLUTSUNDERLAG 1(2) Tomas Samuelsson 2014-03-06 LiÖ 2014-297 Landstingsstyrelsen Revisionsrapport egenkontroll avseende riskhantering fungerar egenkontrollen med verktyget RH-check på ett tillfredsställande

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014

Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd. Östersund 21 maj 2014 Ensamkommande barn - Lokalt och regionalt utvecklingsstöd Östersund 21 maj 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att planera Utvidgade möjligheter till

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Projektplan hälsosamt åldrande 2014

Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Tjänsteskrivelse 2014-02-10 Handläggare: Birgitta Spens FHN 2013.0067 Projektplan hälsosamt åldrande 2014 Sammanfattning Karlskoga och Degerfors kommuner har tecknat samverkansavtal med Örebro läns landsting

Läs mer

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet

Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet FRÅGEFORMULÄR 1 (16) Länsstyrelsernas återrapportering till vattenmyndigheterna för genomförande av åtgärdsprogrammet Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Projektledare Malin Claesson, Funktionschef Myndighet/HR-chef Höglandets Räddningstjänstförbund

Projektledare Malin Claesson, Funktionschef Myndighet/HR-chef Höglandets Räddningstjänstförbund Datum 2016-03-01 Handläggare Malin Claesson Direkttelefon 076-130 71 65 E-postadress malin.claesson@raddningstjansten.com Projektbeskrivning Projektnamn SFI med räddningstjänstinriktning Beställare Direktionen,

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Integrering mellan larmhanteringssystem och vård- och omsorgssystem Uppdragsidé 1 (5) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum

Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum Tjänsteutlåtande 2015-04-23 Diarienummer:0008/15 Förbundschef: Veronica Strömsten tel:031 366 46 57 Postadress: Kvartalsrapport Januari-Mars 2015 Samordningsförbundet Göteborg Centrum 1. Inledning Samordningsförbundet

Läs mer

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet

PROJEKTSTÖD - Slutrapport. A. Uppgifter om stödmottagare. B. Uppgifter om kontaktpersonen. C. Sammanfattning av projektet PROJEKTSTÖD - Slutrapport Du ska använda blanketten för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av projektet. Jordbruksverket kommer att publicera rapporten i databasen för

Läs mer

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun

RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Strängnäs kommun Projektplan Strängnäs 150702 Projektnamn RIGA (Rätt insats Gemensamt Ansvar) Projektägare LSG Individ- och familjeomsorgen Datum 150702 Bakgrund Målgruppen för detta projekt är de klienter som söker ekonomiskt

Läs mer

LOKALT SAMARBETSAVTAL GROWSMARTER

LOKALT SAMARBETSAVTAL GROWSMARTER LOKALT SAMARBETSAVTAL GROWSMARTER Stockholms kommun genom miljö- och hälsoskyddsnämnden, org. nr. 212000-0142, nedan kallat MILJÖFÖRVALTNINGEN och projektparten trafiknämnden, org.nr. 212000-0142, nedan

Läs mer

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare

Ungdomsteamet redovisar 2011-2. Delårsrapport. Ungdomsteamet Januari juni 2011. Margareta Aissaoui Samordnare Ungdomsteamet redovisar 2011-2 Delårsrapport Ungdomsteamet Januari juni 2011 Margareta Aissaoui Samordnare Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 3 2. Beskrivning av Ungdomsteamet 3 2.1 Arbetsprocess 3

Läs mer