Kompletterande uppgifter. till ansökan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletterande uppgifter. till ansökan"

Transkript

1 Kompletterande uppgifter till ansökan

2 Kompletterande uppgifter till bygglovsansökan för Vindpark Alltorp 1 Vindkraftverkens placering 1.1 Berörda fastigheter Vindkraftverken avses etableras på nedan angivna fastigheter. Verken kommer att uppföras inom en radie av maximalt 125 meter från angivna koorinater. Alltorp 1:30, skifte 1 Verk A1 koordinater X = , Y = Alltorp 1:37 Verk A2 koordinater X = , Y = Verk A3 koordinater X = , Y = Verk A4 koordinater X = , Y = Verk A5 koordinater X = , Y = Verk A6 koordinater X = , Y = Placering på karta Verkens placering framgår översiktligt på terrängkarta (bilaga 1.1) och detaljerat på fastighetskarta (bilaga 1.2). 2 Ljud- och skuggberäkningar 2.1 Ljud Ljudberäkningar har gjorts för närliggande byggnader. Dessa beräkningar tar hänsyn till varierande topografi (utan vegitation) och visar att de ekvivalenta ljudnivåerna ligger under 40 db(a) för samtliga bostäder och fritidshus. Beräkningarna redovisas i bilaga Skugga Genomförda skuggberäkningar visar att inga bostäder riskerar att utsättas för en teoretisk maximal skuggtid som överstiger 30 timmar per år. En bostad (Alltorp 1:32) riskerar dock att utsättas för en teoretisk maximal skuggtid som överstiger 30 minuter per dag. Den faktiska skuggtiden kommer dock att bli betydligt lägre, eftersom rotorn ibland står i en riktning som inte kastar någon skugga på

3 aktuella bostäder. Det uppstår inte heller några skuggor vid mulet väder. Beräkningarna inklusive skuggtabell redovisas i bilaga Skyddsåtgärder Uppkomst av skugga behöver inte längre bli något problem, eftersom vindkraftverken numera kan förses med skuggsensorer om beräkningarna visar på en teoretiskt maximal skuggnivå som riskerar att överstiga riktvärdet. Därmed garanteras att ingen bostad utsätts för en skuggnivå som överskrider det faktiska riktvärdet. För den bostad som enligt beräkningarna får en rörlig skuggbildning överstigande 30 minuter per dag, kan verket eller verken som orsaker dessa skuggor utrustas med skuggsensorer (beskrivning av dessa finns i bilaga1) för att säkerställa att bostaden inte kommer att utsättas för en skuggnivå som överstiger det fastställda riktvärdet. 3 Omgivande natur-, kultur- och friluftsvärden Den föreslagna vindkraftsparken ligger till största delen inom två områden som är av riksintresse för naturvården enligt Miljöbalken 3 kap 6. Det ena riksintresset (Ödskölts moar, i väster) innehåller geovetenskapliga värden såsom isälvsdelta, randmorän och isälvssandur. Som förutsättningar för bevarande anges att området bör undantas från täktverksamhet, och kan riskera att påverkas negativt av vägar, anläggningar, upplag m m. Det andra riksintresset (Lunneboområdet, i öster) är en välutbildad platåmosse som innehåller unika blockvallar tillhörande den mellansvenska israndzonen. Riksvärdena som listas är: Geovetenskap, Myrkomplex, Platåformigt välvd mosse, Rikkärr, Fauna, Flora och Randmorän. Som förutsättningar för bevarande anges att Randbildningarna, främst blockvallarna bevaras. Vegetationen i raviner, längs lodytor m fl kryptogamrika biotoper bibehålls. Bevarandet av våtmarkens värde kräver att områdets hydrologi skyddas mot dränering, vattenreglering, dämning och torvtäkt. Avverkning av sumpskogar, skogar på fastmarksholmar och i kantzoner bör ej utföras. Det förekommer inget naturreservat inom utredningsområdet eller i dess omedelbara närhet. Men ett flertal Natura 2000-områden förekommer utanför det aktuella utredningsområdet. Ett mindre riksintresse för värdefulla ämnen förekommer nordost om utredningsområdet. För en mer ingående beskrivning, hänvisas till bilaga 1, bilaga 1.18 och bilaga 2. Söder om utredningsområdet finns ett riksintresse för kulturmiljövård. Hela utredningsområdet befinner sig dock utanför riksintresset, som därmed inte bedöms att påverkas av etableringen.

4 Figur 2. Röda konturer visar det planerade utredningsområdet. Skuggad markering visar riksintresse för kulturmiljövård. Källa: Vindlovs kartstöd.

5 Figur 3. Det finns rikligt med fornlämningar utanför utredningsområdet, men det förekommer inte någon känd lämning inom själva området eller i dess omedelbara närhet. Källa: Fornsök. 4 Teknisk beskrivning 4.1 Tekniska data Den planerade vindparken kommer att bestå av maximalt sex stycken vindkraftverk med en enskild effekt om cirka 2,0 3,5 MW. Vindkraftverkens navhöjd kommer att uppgå till cirka 100 meter och ha en rotordiameter om cirka 100 meter. Totalhöjden (navhöjden plus halva rotordiametern) kommer dock att uppgå till maximalt 150 meter. För en mer detaljerad beskrivning hänvisas till bilaga Vindkraftverkens konstruktion Vindkraftverk består av ett nav med rotorblad, maskinhus, torn, fundament och transformator. De vindkraftverk som planeras kommer att ha tre rotorblad. Rotorbladen fångar upp rörelseenergin i vinden och för den vidare till en generator där den omvandlas till elektricitet. Vindkraftverk är normalt i drift vid vindhastigheter mellan cirka 3 till 25 m/s. Vid vindstyrkor omkring 25 m/s stoppas

6 verket för att undvika att generatorn överbelastas. För ett typiskt verk gäller att generatorn alstrar maximal effekt vid vindhastigheter runt och över 12 m/s. Vindkraftverk kan uppföras i form av ståltorn eller hybridtorn. Ståltorn består av koniska rörsegment som sammanfogas till ett homogent torn. Hybridtornets nedre del består av betong, därefter följer ett mer konventionellt ståltorn. Transformatorn kan antingen integreras inuti tornet eller placeras utanför i en separat byggnad. Definitivt val av fabrikat, typ och storlek är ännu inte fastställt, utan kommer att bestämmas i samband med den slutgiltiga upphandlingen som sker i ett senare av processen. För en utförligare redogörelse av vindkraftverkets konstruktion hänvisas till bilaga 3, vilken innehåller teknisk beskrivning för ett typexempel av vindkraftverk av den storlek som kan bli aktuellt vid etableringen i Alltorp. 4.3 Fundament Beroende på markens beskaffenhet kan vindkraftverken antingen bergsförankras eller uppföras på ett gravitationsfundament. Om fast berggrund saknas används ett så kallat gravitationsfundament av betong, vilket hålls på plats med hjälp av sin egen tyngd. Marknära bevuxet berg förekommer på vissa platser inom området, men en mer ingående geoteknisk undersökning av de aktuella platsernas markförhållande måste dock genomföras innan det går att fastställa vilken typ av förankring som kommer att väljas för varje enskild plats. Figur 4. Principskiss av gravitationsfundament, som består av en betongplatta med m i diameter. Fundamentet har en sluttande ovansida, vilket medför att dess tjocklek är ca 1 m vid kanterna och ca 1,5-2 m längre in mot centrum. Hela fundamentet placeras under marknivå och övertäcks med jord.

7 5 Vindförhållanden och förväntat energiutbyte Området uppvisar goda årsmedelvindar enligt MIUU. En MIUU-vindkartering används för att undersöka om ett område har tillräckliga vindenergiresurser. Karteringen är framtagen med hjälp av en Mesoskalemodell benämnd MIUU, vilken beräknar vindens hastighet/energi utifrån lufttryck, lufttemperatur, luftfuktighet, topografi och markråhet. Figur 5. MIUU-kartering visar årsmedelvindar beräknade för varje kvadratkilometer. Det övre värdet avser nivån 103 m över nollplansförskjutningen, och det nedre värdet avser 71 m över nollplansförskjutningen. Alltorp är en av de platser som uppvisar tillräckligt goda vindförhållanden för att en vindkraftsetablering ska vara ekonomiskt lönsam. Enligt ovanstående figur framgår att de teoretiskt beräknade årsmedelvindarna för utredningsområdet vid Alltorp ligger på omkring 6,3 m/s 71 meter över nollplansförskjutningen och omkring 7,1 m/s 103 meter över nollplansförskjutningen. Med nollplansförskjutning menas att vindarna inte är uträknade för höjden ovan mark, utan för höjden ovan den höjd som upplevs som marknivån för vindens gränsskikt. För att åstadkomma ett mer tillförlitligt värde än vad en teoretiskt beräknad vindkartering visar, kommer mätning av verkliga vindförhållanden att genomföras. Eventuellt kan även sodar komma att användas för att bekräfta vilka vindförhållanden som råder på platsen.

8 Det förväntade energiutbytet per år från sex vindkraftverk med en installerad effekt på vardera 2,3 Megawatt, ligger på drygt MWh per år efter 10 % avdrag enligt produktionsberäkning WindPro, bilaga Angränsande etableringar Enligt uppgift från Vindbrukskollen framgår att det varken finns några uppförda eller tillståndsgivna vindkraftverk inom en radie av två kilometer från de verk som omfattas av anmälan. Projekterade vindkraftverk som ännu inte har erhållit tillstånd förekommer dock längre bort. De fyra närmaste är Bäcken (5 km åt söder), Ränsliden (4 km åt öster), Skuggetorp (2,5 km åt nordost) och Gunbjörbyn (6 km åt väster). Figur 6. Det aktuella utredningsområdet är markerat med röda konturer. Projekterade vindkraftverk som ännu inte har erhållit tillstånd visas med skuggade markeringar. Källa: Vindbrukskollen.

9 7 Väganslutning Befintliga skogsbilvägar inom området kommer till största möjliga mån att användas. Vägarna breddas och förstärks i enlighet med de krav som turbinleverantören ställer. I de flesta fall kan dock trafikverkets generella rekommendationer användas. Vid skarpa kurvor kan svängradien behöva tas ut och kuperade vägar kan komma att planas ut. Vid dragning av nya vägar kommer särskilt hänsyn tas till de sjöar, vattendrag och mossar som förekommer inom området. Nyanlagda vägar kommer dras så att minsta möjliga ingrepp behöver göras i känsliga biotoper. Det ligger även i projektörens eget intresse att förlägga vägarna så de inte passerar genom en våtmark, eftersom det är både praktiskt olämpligt och kostsamt att anlägga en väg genom våtmarker. Nya tillfartsvägar som anläggs kommer att vara grusvägar med en bredd som uppgår till ca 5 meter exkl. diken. Vägen uppbyggs av flera olika lager. Bl.a. kan geotextil användas som materialskiljande lager samt flera typer av stenmaterial behöva tillföras för att säkerställa att bärigheten blir tillfredsställande. Den slutgiltiga utformningen av vägkonstruktionen görs av vägentreprenören och turbinleverantören baserat på resultaten av den geotekniska undersökningen. Kartbild med planerad vägdragning framgår av bilaga 1.2. Figur 7. Typexempel på en vägsektion.

10 8 Elanslutning I dagsläget finns inte tillräcklig med ledig kapacitet för att ansluta den vindkraft som olika projektörer planerar i regionen. Vattenfall är ägare av regionnätet och har en pågående utredning om hur förstärkningen av regionnätet bäst görs. Alltorp ingår som förfrågningsunderlag i Vattenfalls planering av nätförstärkningar. I maj 2011 kommunicerades från Vattenfall att en trolig lösning är en ledning söderut från den nya stamstationen (400/130 kv) som planeras i Loviseholm. Vattenfall kommer efter slutförd utredning att ge en kostnadsindikation för denna ledning, och det kan då eventuellt bli aktuellt för projektörerna att gemensamt finansiera koncessionsansökan. Kostnaden för koncessionsansökan dras sedan från den slutgiltiga anslutningskostnaden för den enskilda projektören. Vattenfall räknade med att kunna ge mer information om olika anslutningslösningar, tidplan och kostnadsindikation hösten Men har till dags datum ännu inte blivit klara med detta. Inom parken används markförlagd kabel fram till Vattenfalls anslutningspunkt. Ledningarna kommer att förläggas i anslutning till vägar. Kontakter har tagits med Vattenfall, för att få förslag på tänkbara anslutningspunkter. Men Vattenfall kan dock inte lämna något besked, eftersom det ännu inte är fastställt hur utbyggnaden av elnätet kommer att ske. 9 Parkens förhållande till redan uppförda verk De verk som uppförs i Alltorp är en fristående grupp bestående av sex stycken vindkraftverk med en totalhöjd av maximalt 150 meter. Det finns inte några andra redan uppförda vindkraftverk inom det aktuella utredningsområdet. 10 Landskapsanalys Scanergy har tagit fram förslag på 17 fotopunkter, vilka har redovisats för kommunens samhällsbyggnadsenhet. Efter att ha tagit del av Scanergys förslag, meddelade kommunen att dessa fotopunkter bör kompletteras med fotomontage från Ivägssjön. Fotomontage har därefter tagits fram från tre fotopunkter vid Ivägssjön. Fotomontage från samtliga 20 fotopunkter redovisas i bilaga Genomförda samråd 11.1 Tidigt samråd Samråd med kommunen genomfördes på medborgarkontoret i Mellerud den 22 februari Protokoll från detta möte bifogas som bilaga 1.8.

11 11.2 Allmänt samråd Samråd med allmänheten och övriga berörda parter genomfördes i form av en samrådsutställning på Bäckegården den 3 maj Personlig inbjudan (bilaga 1.9) skickades med brev till alla berörda (bilaga 1.10) inom 1 km från utredningsområdets yttre gränser. Övriga kallades via annonser i Dalslänningen och Ttela (bilaga 1.11). Deltagarlista med allmänheten bifogas som bilaga Inkomna yttranden redovisas i bilaga Miljökonsekvensbeskrivning När det gäller en sådan mindre etablering som det är frågan om i detta fall, begär kommunen att en miljökonsekvensbeskrivning eller motsvarande ska tas fram för att utreda om lokaliseringen är lämplig. Enligt Miljöbalken 6 kap 1 framgår att kravet på miljökonsekvensbeskrivning endast gäller för tillståndsärenden. Ett bygglovsärende omfattas således inte av kravet på MKB, och uttrycket eller motsvarande får därför tolkas som att det i detta fall inte krävs en fullständig MKB, utan att det räcker med en enklare form av redogörelse. För att belysa vilka konsekvenser som den planerade etableringen får för miljön, har dock sökanden på eget initiativ valt att ta fram en MKB, vilken bifogas som bilaga Motstående intressen 13.1 Intressen som förekommer inom utredningsområdet Stora delar av det aktuella utredningsområdet för vindparken omfattas av riksintresse för naturvård. En etablering av vindkraftverk behöver dock inte komma i konflikt med riksintresset, eftersom vindbruk kan bedrivas utan att skada riksintresset. Biotopsskydd och naturvårdsavtal förekommer i form av mycket små områden som ligger långt utanför aktuella utredningsområdet. Dessa bedöms inte bli påverkade av den planerade vindkraftsetableringen Intressen som förekommer utanför utredningsområdet Nyckelbiotoper som mer eller mindre tydligt uppvisar höga naturvärden förekommer. Inom dessa biotoper kan man förvänta sig att finna vissa rödlistade arter. Övriga biotoper som innehåller naturvärden förekommer också, dessa värden är dock inte är lika höga som i en nyckelbiotop. Sumpskogar förekommer, dessa inventerades under perioden med syfte att kartlägga vart det finns sumpskogar och vilka naturvärden och produktionsvärden som de innehåller. Vid utredningsområdets södra kant förekommer ett riksintresse för kulturmiljövård.

12 Naturreservat förekommer nordväst, sydväst och nordost om utredningsområdet. Avståndet till det närmaste naturreservatet (nordväst om utredningsområdet) uppgår till ca 7 km. Natura skyddsområde enligt fågeldirektivet förekommer nordväst och sydväst om utredningsområdet. Natura skyddsområde enligt habitatdirektivet förekommer väster, sydväst, nordost och sydost utredningsområdet. Avståndet till det närmaste Natura 2000-område (sydväst om utredningsområdet) uppgår till ca 4,5 km. Med anledning av de långa avstånden, bedöms inget Natura 2000-område bli påverkat av den planerade vindkraftsetableringen. Större områden med kommunalt bevarandeprogram för kulturhistoria förekommer norr och söder om utredningsområdet. Ett mindre område med kommunalt bevarandeprogram finns även vid Ödskölt, ca 1,5 km nordväst om utredningsområdet. Det södra området för kommunalt bevarandeprogram, sammanfaller med riksintresset för kulturmiljövård. Samtliga dessa områden befinner sig utanför själva området, och bedöms inte att bli påverkade av etableringen i någon större utsträckning. Det södra området kan dock komma att påverkas visuellt, genom att vindkraftverken blir synliga. Ett antal kända fornminnen förekommer utanför området, främst norr och väster om utredningsområdet. Avståndet till dessa är dock betydande, och inget känt fornminne förekommer inom själva utredningsområdet eller i dess omedelbara närhet. Inget känt fornminne förekommer inom en radie av ½ km från utredningsområdets yttersta kant. De fornminnen som förekommer utanför utredningsområdet, bedöms därför inte att bli påverkade av den planerade vindkraftsetableringen. För en mer ingående beskrivning av de motstående intressen som förekommer inom och utanför utredningsområdet, hänvisas till bilaga Geotekniska förutsättningar 14.1 Berggrund Utredningsområdets berggrund består av gnejsiga och ställvis skiffriga bergarter i svekonorvegiska orogenen med en ålder av 1 1,7 miljarder år. En större kartbild som visar berggrunden över ett större område med beskrivningar och teckenförklaring finns i bilaga 1.15.

13 Figur 8. Kartbilden till höger ger en generaliserad bild av berggrundens utbredning. Observationer av bergarter och inbördes ålder har gjorts på hällar. Sammansättningen av den berggrund som är täckt av lösa jordarter har tolkats från observationer på närliggande hällar, geofysiska mätningar och, där sådana finns, från borrkärneanalyser eller grävningar. Under hela utredningsområdet består berggrunden av sura intrusiva bergarter, såsom granit, granodiorit eller monzonit m.m. (orange) Jordarter SGU har genomfört en kartläggning av jordarter, vilken huvudsakligen bygger på flygbildstolkning och visar en generaliserad bild av jordarternas utbredning i eller nära jordytan. En större kartbild som visar jordarter med beskrivningar och teckenförklaring finns i bilaga Figur 9. I utredningsområdets västra del består jordarten av isälvssediment (mörkgrönt), medan den i om-rådets östra del består av morän (ljusblått) med vissa transversella moränryggar mot isrörelsen (mörkblått). Inslag av tunt eller osammanhängande jordtäcke på berg (rosa) och torv (ljusbrunt) förekommer också. I områdets sydvästra del finns en mindre moränrygg med omväxlande morän och sorterade sediment (ljusgrönt)

14 14.3 Grundvatten Med utgångspunkt från berggrunds- och jordartskartor som underlag, vilket kompletterats med studier av arkivmaterial, tidigare undersökningar, mätningar av grundvattennivåer, källinventering, borrningar, drivning av grundvattenrör och vattenprovtagning, har en grundvattenkarta tagits fram. Denna visar en generaliserad bild av grundvattnet, dvs. utbredningen av grundvattenmagasin och uttagbara mängder i dessa och i berggrunden. En större kartbild som visar grundvattenkartan med beskrivningar och teckenförklaring finns i bilaga Figur 10. Större delen av utredningsområdet består av urberg, med uttagsmöjligheter på liter per timme (ljusgrönt). Vid utredningsområdets västra del förekommer isälvsavlagringar av sand och grus, med en uttagsmöjlighet av liter per sekund. (mörkblått). Ett antal sandoch grustäkter förekommer i grundvattenreservoaren (röd triangel). Samt ett avfallsupplag, vilket dock inte längre är i drift (röd femkant inom parantes). 15 Visualisering av hinderbelysning De vindkraftverk som denna bygglovsansökan omfattar, kommer att ha en totalhöjd som uppgår till maximalt 150 meter. Regler för markering av vindkraftverk återfinns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om markering av föremål som kan utgöra en fara för luftfarten (TSFS 2010:55). Enligt 12 skall vindkraftverk som inklusive rotorn i sitt högsta läge på upp till 150 meter vara försett med medelintensivt rött blinkande ljus under skymning, gryning och mörker. För att minska störningar i omgivningen kommer ljusen om möjligt att synkroniseras med närliggande föremåls blinkande ljus i enlighet med 31. För att illustrera hur parkens hinderbelysning kan komma att framträda under mörker, har en visualisering av belysningen tagits fram, vilken bifogas i digital form.

15 16 Inverkan på besöksnäringen Vindkraftsexploatering är något som pågår i stor omfattning över hela landet, och ibland uppstår det då konflikter mellan exploatören och de som påverkas av utbyggnadsplanerna. Det kan t.ex. vara exempelvis entreprenörer inom naturturism, som anser att en orörd vildmark är en förutsättning för deras verksamhet. Hur vindkraft påverkar turism är svårt att förutspå. För beskrivning hänvisas till bilaga Vattenförekomsten vid Ödskölts moar Vid Ödskölts moar finns en skyddad dricksvattenförekomst med utmärkta eller ovanligt goda uttagsmöjligheter på liter per sekund i den bästa delen av grundvattenmagasinet. Vattenförekomsten består av ett grundvattenmagasin med sand- och grusförekomst, och dess kemiska och kvantitativa status är god. 1 Vattenförekomsten har Göta älv som huvud avrinningsområde, och inloppet till Teåkerssjön som delavrinningsområde. Figur 15. Kartbilden visar grundvattenreservoaren vi Ödskölts moar. Det aktuella utredningsområdet för vindkraftsetablering är markerat med röda konturer. Frågan om vindkraftverkens påverkan på vattenförekomsten vid Ödskölts moar har utretts av en extern konsult, se samt i MKB bilaga 1 1 Vatteninformationssystem i Sverige (VISS).

16 18 Utnyttjande av markresurser Mark definieras som en fysisk enhet och är en ändlig resurs, samtidigt som de naturresurser den är en förutsättning för kan variera över tiden och beroende på under vilka förhållanden och med vilken inriktning den förvaltas. Genom de ökande krav människorna ställer och genom de ekonomiska verksamheterna utsätts markresurserna för ett ständigt stigande tryck. 2 Markresurserna används idag för ett flertal ändamål som påverkar och även kan konkurrera med varandra inbördes. Det är därför önskvärt att planera och förvalta all användning på ett integrerat sätt. Tillfällen att avsätta mark för olika former av användning uppstår vid större bebyggelse- eller utvecklingsprojekt, eller stegvis i den takt som marken blir tillgänglig på marknaden. 3 Vindkraft är ett nytt sätt att utnyttja markresurser i skogslandskap. Miljön påverkas genom att skogsarealen minskar då vägar och vindkraftverk anläggs. Vid uppförande av vindkraftverk på Alltorp utnyttjas markresurserna på sådant sätt att det utrymme som tas i anspråk inte enbart används för att tillgodose vindkraftetableringens behov. Skogsbruket kan nyttja de vägar som byggs, och därmed underlättas skötseln av skogen och transporter vid avverkningar. Markanvändningen kommer även allmänheten till del och ökar möjligheterna att ta sig ut i skog och mark när vägar dras genom tidigare otillgängliga områden. De uppställningsplatser och grusade ytor som iordningställs vid vindkraftverken kan utnyttjas som parkering, vilket innebär att tidigare områden blir mer lättillgängliga för en bredare bilburen allmänhet som kan ta sig ut i skogen och idka friluftsliv. Vid uppförande av de aktuella vindkraftverken i Alltorp hushålls markresurserna genom att sådan skogsmark används där det inte råder någon stor efterfrågan på att använda marken för något annat ändamål. Etableringen kommer att ske i skogsmiljö, på platser där det inte finns efterfrågan på att uppföra bostäder eller annan verksamhet. 19 Beräknad kostnad En exakt kostnad för etableringen är svår att fastställa redan på detta skede, eftersom dagspriset varierar över tiden och upphandlingen sker efter erhållet bygglov/tillstånd. En normal kostnad för en etablering av denna storlek, uppskattas ligga inom storleksordningen 45 miljoner kronor exklusive moms per vindkraftverk, vilket innebär en total investering av 270 miljoner kronor exklusive moms i kommunen. 2 Agenda 21, kapitel 10, punkt 1. 3 Agenda 21, kapitel 10, punkt 3.

17 20 Fågel och fladdermöss 20.1 Fågelutredning Naturcentrum AB har genomfört en sammanställning och fältinventering av de häckande fåglarna inom det aktuella utredningsområdet för vindkraftsetableringen. Undersökningsområdet har även omfattat markerna upp till 1 km kring vindparksområdet, se bilaga 1.19 samt bilaga Fladdermusutredning Naturcentrum AB har genomfört en bedömning av förutsättningarna för fladdermöss och en översiktlig inventering från platser inom och strax utanför det aktuella utredningsområdet, se bilaga 1.20 samt bilaga Kontrollansvar och kontrollplan 21.1 Kontrollansvarig Som kontrollansvarig för byggnationen föreslås följande person: SITAC Per-Åke Jansson Bengtsfors Byggkonsult Storgatan Bengtsfors Telefon: Scanergy har under december 2012 varit i kontakt med Per-Åke Jan ssson, som har bekräftat att han är villig att åtaga sig uppdraget som kontrollansvarig när byggnationen skall påbörjas Kontrollplan Kontrollplan kommer att lämnas till kommunen efter att lagakraftvunnet bygglov har erhållits, men innan byggnationen påbörjas.

18 Bilagor Bilaga 1 Bilaga 1.1 Miljökonsekvensbeskrivning Översiktskarta (vindkraftverken markerade på terrängkarta) Bilaga 1.2 Bilaga 1.3 Detaljkarta (vindkraftverken markerade på fastighetskarta) Ljudberäkning Bilaga 1.4 Skuggberäkning Bilaga 1.5 Produktionsberäkning Bilaga Fotomontage, huvudalternativ Bilaga Fotomontage, alternativ utformning 2 Bilaga Fotomontage, alternativ utformning 3 Bilaga 1.7 Bilaga 1.8 Bilaga 1.9 Bilaga 1.10 Bilaga 1.11 Bilaga 1.12 Bilaga 1.13 Samrådsredogörelse Protokoll från samråd med kommunen Inbjudan till samråd, utskick till fastighetsägare och övrigt särskilt berörda Förteckning över vilka som kallats till samråd med personligt brev Annons för kallelse till samråd Deltagarlista från samråd med allmänheten Inkomna yttranden. Bilaga 1.14 Bilaga 1.15 Bilaga 1.16 Bilaga 1.17 Bilaga 1.18 Bilaga 1.19 Bilaga 1.20 Bilaga 2 Bilaga 3 Utredning av vattenförekomsten vid Ödskölts moar Berggrundskarta Jordartskarta Grundvattenkarta Förstudie: Naturvärden, Alltorp, Bengtsfors kommun Häckande fåglar, Alltorp Fladdermöss, Alltorp Samrådsunderlag Teknisk beskrivning

19

20

21

Bilaga 3. Teknisk beskrivning

Bilaga 3. Teknisk beskrivning Bilaga 3 Teknisk beskrivning Teknisk Beskrivning Teknisk Data Den planerade vindparken kommer att bestå av maximalt 6 stycken vindkraftverk med en enskild effekt om cirka 2,0 3,5 MW. Vindkraftverkens navhöjd

Läs mer

Projektspecifikationer

Projektspecifikationer Projektspecifikationer Lantmäteriet Medgivande I2013/00189 Antal verk: Upp till 8 st. Installerad effekt per verk: 2,5-4 MW Total installerad effekt: 20-32 MW Totalhöjd: Max 200 m. Tornhöjd: Ca 94-144

Läs mer

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna

Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna Samra dsunderlag fo r Vindpark Ka nna 2012-01-23 Bild 1. Projektområdet Samrådsunderlag Vindpark Kånna 1 Administrativa uppgifter Sökande: Scanergy South AB Vita gavelns väg 10 426 71 Frölunda organisationsnummer

Läs mer

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav.

Figur 1. Översiktskarta med områdesavgränsning vindpark Ödmården, riksintresseområde för vindbruk samt Bergvik Skog ABs markinnehav. 2012-06-07 1(14) Samrådsunderlag enligt 6 kap 4 miljöbalken inför Bergvik Skog AB:s ansökan om tillstånd för uppförande och drift av vindkraftpark Ödmården inom Söderhamns kommun. Inledning Bergvik Skog

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Fjällbohög enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-08 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen

Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Välkomna till vårens informationsträff för Vindpark Duvhällen Utställningen ger aktuell information om projektet - Vad har skett sedan samrådet - Utförda inventeringar och undersökningar - Kommande inventeringar

Läs mer

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå

2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå 2014-06-16 Samhällsbyggnadskontoret Sollefteå kommun Djupövägen 3 881 80 Sollefteå BYGGLOVSANSÖKAN ENLIGT PBL FÖR UPPFÖRANDE OCH DRIFTEN AV 4 VINDKRAFTVERK PÅ FASTIGHETERNA Lungsjön 2:20, Lungsjön 2:4

Läs mer

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda

Samrådsredogörelse 2011-12-19. Vindpark Östra Frölunda Samrådsredogörelse 2011-12-19 Vindpark Östra Frölunda Innehåll INNEHÅLL... 1 1. INLEDNING... 2 1.1. SAMMANFATTNING AV SAMRÅDSPROCESSEN... 2 2. TIDIGA REMISSFÖRFRÅGNINGAR... 3 3. SAMRÅD MED SVENLJUNGA KOMMUN

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN

KOMPLETTERING TILLSTÅNDSANSÖKAN VINDPARK ÖRKEN www.statkraftsodra.com Bilaga E Maj 2013 Statkraft Södra Vindkraft AB 1 (9) Titel Författare Komplettering tillståndsansökan vindpark Örken Maj 2013 Martin Löfstrand och Hulda Pettersson, SWECO Uppdragsnummer

Läs mer

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande:

Kommunens yta delas in i tre typer av områden vad gäller kommunens vision om vindbrukets lokalisering. De tre kategorierna är enligt följande: 7. PLANFÖRSLAG 7.1 Planförslagets huvuddrag Planförslaget anger vilka områden i kommunen som är lämpliga och olämpliga för vindbruk i den större skalan. Med vindbruk i den större skalan menas verk i grupper

Läs mer

1. Nybyggnadskarta och situationsritning

1. Nybyggnadskarta och situationsritning Tidaholms kommun Miljö- och byggkontoret 522 83 Tidaholm Dnr 2011-0336-4 Datum: 2011-11-04 KOMPLETTERING AV ANSÖKAN OM BYGGLOV OCH ANMÄLAN ENLIGT MILJÖBALKEN Miljö- och byggkontoret har den 24 oktober

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun

SAMRÅDSHANDLING. Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i. MÖRTELEK med omnejd. i Uppvidinge kommun SAMRÅDSHANDLING Samrådsmöte 2011-07-05 Vindkraftetablering i MÖRTELEK med omnejd i Uppvidinge kommun ADMINISTRATIVA UPPGIFTER Sökande: Billyvind AB Adress: Pistolvägen 10 226 49 LUND Telefon: 046-188 432

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget

Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget Kompletterande samrådsunderlag för de planerade vindkraftsprojekten Broboberget och Lannaberget wpdonshorebroborgetabochwpdonshore LannabergetABplanerarföruppförandetavtvånära liggandevindkraftsparkerirättviksochovanåkers

Läs mer

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186

Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY. Miljö- och stadsbyggnadskontoret. Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Msn dnr 07.2289.200 Ks dnr 2009.279 VINDKRAFTSPOLICY Miljö- och stadsbyggnadskontoret Oktober 2009 Antagen av Kommunfullmäktige 2009-12-17 186 Kommunens inställning till vindkraft Inom Värnamo kommun har

Läs mer

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning

Tillägg till översiktsplanen för Tingsryds kommun, antagandehandling 2011. del 11 lov- och tillståndsprövning del 11 lov- och tillståndsprövning 93 11 LOV- OCH TILLSTÅNDSPRÖVNING 11.1 Lagstiftning För att förenkla prövningen av vindkraftverk har ändringar gjorts den första augusti 2009 i Plan- och bygglagen, Miljöbalken

Läs mer

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun

Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Vindkraftteknik Daniel Johannesson, Johan Bäckström och Katarina Sjöström Kajoda AB presenterar Vindkraftparken Vilhällan Hudiksvalls kommun Underlag till miljökonsekvensbeskrivning Sammanfattning Kajoda

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Vindkraftprojektet Kettstaka

Vindkraftprojektet Kettstaka Vindkraftprojektet Kettstaka Miljökonsekvensbeskrivning Juni 2010 Kettstaka Vind AB www.kettstakavind.se Innehållsförteckning 1 Icke-teknisk sammanfattning sid 2 2 Redovisning av verksamhetens omfattning

Läs mer

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen

Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen Jonny Fagerström 2011-04-04 Sid 1 (9) Remissvar angående fördjupad översiktsplan för vindkraftspark på Nordbillingen 1. Bakgrund 1.2 Skara Kommun Skara kommuns översiktsplan, antagen 19 december 2005,

Läs mer

MANNHEIMER SWARTLING

MANNHEIMER SWARTLING MANNHEIMER SWARTLING Länsstyrelsen i Västerbottens län Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-1796-2013; angående tillstånd till att uppfora och driva en gruppstation för vindkraft inom Lycksele

Läs mer

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun

Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun Underlag för samråd enl. MB 6 kap 4 Nätkoncession vid Täfteå, Umeå Kommun 2015 Innehåll 1 BAKGRUND OCH SYFTE... 3 1.1 Koncessionsansökan... 3 1.2 Projektets omfattning... 3 1.3 Tidplan... 3 1.4 Samråd...

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan

Vindparken Gärdshyttan Vindparken Gärdshyttan Informations- och samrådsmöte den 5 september 2012 I Sörbygdsgården, Dalmark Alla Varmt Välkomna Gärdshyttan Vind AB www.gardshyttanvind.se Gärdshyttan Vind AB Projekteringsbolag

Läs mer

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701

TILLSTÅNDSANSÖKAN. Org. nr 556543-8701 TILLSTÅNDSANSÖKAN Ansökan om tillstånd enligt miljöbalken avseende uppförande och drift av gruppstation för vindkraft vid Fredriksdal i Nässjö kommun, Jönköpings län Sökande: Höglandsvind AB Org. nr 556543-8701

Läs mer

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00

Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun. Den 14/6 kl 18.00 Samrådsmöte enligt MB med anledning uppförande av vindkraftverk på Dal 1:1 i Kungsbacka kommun Den 14/6 kl 18.00 Agenda för mötet: Agenda 1. Presentation av sökande 2. Presentation av Triventus Consulting

Läs mer

Vindpark Rata Storgrund

Vindpark Rata Storgrund Vindpark Rata Storgrund Samrådsunderlag Etapp2 Etapp 1 Bild 1. Vindpark Rata Storgrund, etapp 1 och etapp 2, består av tillsammans av ca 23 vindkraftverk 652 21 Karlstad Sida 1 ReWind Offshore AB ReWind

Läs mer

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.

Vindpark Marviken. Vindpark Marviken. Projektbeskrivning. ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy. Vindpark Marviken Vindpark Marviken Projektbeskrivning ReWind Offshore AB, Köpmannagatan 2, 652 26 Karlstad info@rewindenergy.se Några Reflektioner om vindkraft VARFÖR? Två huvudskäl EKONOMISKT Ägare slipper

Läs mer

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR

4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4. PLANERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR 4.1 Allmänna intressen Riksintressen och skyddsområden Naturvård Två områden i Bollebygds kommun är av riksintresse för naturvård. Skogsbygden är ett våtmarks- och odlingslandskap

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE

Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Samrådsmöte Vindkraftpark Finnåberget enligt Miljöbalken (6 kap.) 2015-06-09 INFOGA BILD FRÅN FOTOMONTAGE Agenda 18:00-21:00 Syfte med samrådet Om Kraftö AB Allmänt om vindkraft Val av lokalisering Presentation

Läs mer

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars

Rättspraxis avseende vindkraft. Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars Rättspraxis avseende vindkraft Peter Ardö Miljöbalksdagarna 2013 Stockholm 21 mars 1 Rättsfall om vindkraft Rättsfall i allmänhet Tillåtlighet Talerätt jämfört med samrådskretsen? Vindkraft och ÖP Vindkraft

Läs mer

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D.

Vindpark Lyrestad. Komplettering av tillståndsansökan enligt MB. Kompletteringsdatum 2012-04-27. Prövningskod 40.90. D. D.nr: 551-34334-2011 Vindpark Lyrestad Komplettering av tillståndsansökan enligt MB Kompletteringsdatum 2012-04-27 Prövningskod 40.90 Rabbalshede Kraft AB (publ) Telefon Telefax Reg.nummer Sida 1 av 9

Läs mer

Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG

Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG Vindkraft Tematiskt tillägg till översiktsplan DEL 2: PLANFÖRSLAG Dnr: 2010-2965 Granskningshandling 2013-10-14 Skellefteå kommun 931 85 Skellefteå 0910-73 50 00 kundtjanst@skelleftea.se www.skelleftea.se/vindkraft

Läs mer

Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema. Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län

Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema. Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län 1(15) Komplettering av MKB för vindkraftpark Hultema i Motala kommun, Östergötlands län Landskapsbild vid förändrad layout på vindkraftpark Hultema 2015-02-24 Medverkande i MKB Hultema 2013-02-12 Beställare

Läs mer

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun

Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Ansökan om ändring av nätkoncession för befintliga 40 kv-kraftledningar vid Stornorrfors, Umeå kommun UMEÅ 2015-02-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning 3 2 Samrådets genomförande 3 3

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK

GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK PELLO KOMMUN GENERALPAN FÖR PALOVAARA VINDKRAFTSPARK Resultatet av internationellt samrådsförfarande, svar till inkomna utlåtanden i planutkastskedet SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 18.4.2016 GENERALPAN FÖR

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken

Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Samråd inför tillståndsprövning enligt miljöbalken Sammanställning av anteckningar Bollebygd den 18 september 2013 Projekt: Vindkraftpark Älmåsa i Bollebygd kommun. Närvarande: Västra Götalands länsstyrelse

Läs mer

Ta gärna informationsfolder om projektet och formulär för lämnande av synpunkter. Tveka inte att ställa frågor eller dela med Er av Era funderingar.

Ta gärna informationsfolder om projektet och formulär för lämnande av synpunkter. Tveka inte att ställa frågor eller dela med Er av Era funderingar. VÄLKOMMEN TILL SAMRÅD ANGÅENDE VINDKRAFTUTREDNING VID RÖDENEPLATTÅN Anteckna er på deltagarförteckningen. Ta gärna informationsfolder om projektet och formulär för lämnande av synpunkter. Ta del av utställningen.

Läs mer

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning

Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Bilaga 2 MKB Förstudie nätanslutning Vindpark Kingebol 2011-09-02 PÖYRY SWEDPOWER AB 3116900 2011-08-22 rev 2 VINDPARK KINGEBOL Nätanslutningsutredning 1 Alla rättigheter förbehålles. Mångfaldigande av

Läs mer

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden

3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden 3. Principer för avgränsning av vindkraftsområden Detta kapitel redovisar, med utgångspunkt i förutsättningsanalysen och de remissvar som inkommit, hur avgränsningskriterierna tagits fram och motiverats.

Läs mer

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge.

Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Lokal vindkraftsatsning i Uppvidinge. Fyra markägare från bygden har tillsammans med prästlönetillgångar i Växjö stift bildat UppVind ekonomisk förening som avser att uppföra nio vindkraftverk norr och

Läs mer

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog

Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog Tidigt samråd: Vindkraft i Falskog 2009-10-28, Rångedala församlingshem Närvarande Lena Niklasson (LN), Länsstyrelsen (Lst) Magnus Nårdal (MN), Länsstyrelsen (Lst) Martin Bertilsson (MB), Miljökontoret

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö

SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ. Planområdet i Järvsö SAMRÅD GRANSKNING ANTAGANDE LAGA KRAFT PLANBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR HEDENLUNDSVÄGEN OCH DEL AV STATIONSGATAN I JÄRVSÖ Planområdet i Järvsö LJUSDALS KOMMUN GÄVLEBORGS LÄN Datum 2016-02-26 Dnr 0370/13

Läs mer

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark

Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Information om berg- och dalbanan i Kolmårdens djurpark Naturskyddsföreningen Norrköping 1 maj 2016 Djurparkens utveckling Från början var Kolmårdens Djurpark en lugn anläggning som visade djur och hade

Läs mer

Ansökan Jädraås Vindkraftpark. Jädraås Vindkraft AB. Ansökan. Håkan Hansson Visby 2008-12-11

Ansökan Jädraås Vindkraftpark. Jädraås Vindkraft AB. Ansökan. Håkan Hansson Visby 2008-12-11 Ansökan Jädraås Vindkraftpark Jädraås Vindkraft AB Ansökan Håkan Hansson Visby 2008-12-11 Jädraås Vindkraft AB Jädraås Vindkraftpark Ansökan Avseende att uppföra och driva en vindkraftpark bestående av

Läs mer

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag

VKS Vindkraft Sverige AB. Vindkraftsområde Breberg. Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag VKS Vindkraft Sverige AB Vindkraftsområde Breberg Samråd enligt 6 kap Miljöbalken Samrådsunderlag Oktober 2012 Sammanfattning Sammanfattning Organisation VKS Vindkraft Sverige AB planerar att etablera

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009

MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 MÖTESANTECKNINGAR SAMRÅDSMÖTE FÖR VINDKRAFTVERK PÅ NÖTEBERG 25 september 2009 Gällande detaljplan för Vindkraftverk på Nöteberg 2:1 m.fl. Lysekils Kommun Närvarande: 23 berörda sakägare Måns Hagberg, planförfattare

Läs mer

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4

Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 1(22) Inbjudan till samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Anslutning av vindkraftsparkerna Fjällberg, Hornmyran och Vinliden med 52 kv luftledningar och ny station vid Västermyrriset, samt ny 170 kv luftledning

Läs mer

Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk

Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk Anmälan enligt miljöbalken avseende etablering av vindkraftverk Fastighet Medevi 4:1 i Motala kommun Innehållsförteckning 1 BAKGRUND OCH FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 1.1 Syfte... 3 1.2 Bakgrund... 3 1.3 Vindkraft

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Vindpark Marviken Projektbeskrivning för samråd med Norrköpings kommun 2013-04-11 ReWind Offshore AB, Lantvärnsgatan 8, 652 21 Karlstad info@rewindenergy.se Vindpark Marviken Projektet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Leif Hägg (M), ordförande Stefan Andersson (S) Ulla Wallin (S) Håkan Andersson (C), vice ordförande Teddy Nilsson (SD) Bygg-, trafik- och räddningsnämnden 1 Plats och tid Kommunhuset, kl 13.55-15.30 Ajournering 14.45-15.05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Utses att justera Leif Hägg (M), ordförande

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Anna Lyhagen 21 /2009 2014-05-28 1(6) Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Bygglov avseende 1 vindkraftverk på fastigheten Skibaröd 1:1, Eslövs kommun. Ärendebeskrivning Ansökan avser ett vindkraftverk med

Läs mer

~SSE. Vindkraftverk . SWECO ~ Fakta i kortformat. Korta fakta om vindkraftverk. Varför vindkraftverk

~SSE. Vindkraftverk . SWECO ~ Fakta i kortformat. Korta fakta om vindkraftverk. Varför vindkraftverk Vindkraftverk Fakta i kortformat Varför vindkraftverk är höga Korta fakta om vindkraftverk Ett högt vindkraftverk utvinner mer energi än ett lågt då höjden gör att markens eventuella ojämnheter spelar

Läs mer

Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Vårgårda 2011-10-10 Alingsås kommun Miljöskyddskontoret 441 81 Alingsås Anmälan enligt Miljöbalken Kap. 9 6 om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd För uppförande av 2 st vindkraftverk på fastigheten

Läs mer

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun

Kompletterande samråd med särskilt berörda i samband med förprojektering av vindkraftverk vid Skäftesfall i Vetlanda kommun Tjänsteställe, handläggare Datum Beteckning Södra Statkraft Vindkraft Utveckling AB Ted Kransby 2010-05-10 Kompletterande samråd Till berörda fastighetsägare och boende i närområdet till Skäftesfall vindbruksanläggning

Läs mer

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015

Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna. Informationsmöte juni 2015 Vindkraftsprojekt Sandselehöjderna Informationsmöte juni 2015 Syfte & agenda Syfte Ett informationsmöte för dialog (inte en del av tillståndsprocessen) Informera och diskutera om projektet - Hur vi begränsat

Läs mer

Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun

Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun Detaljplaneprogram för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun Bilden är ett fotomontage. Motala kommun Kommunledningskontoret Stadsbyggnad Handläggare: Alisa Basic,

Läs mer

Varken Ansökan, Projektbeskrivningen eller Miljökonsekvensbeskrivningen kan godkännas p g a följande brister och saknade utredningar.

Varken Ansökan, Projektbeskrivningen eller Miljökonsekvensbeskrivningen kan godkännas p g a följande brister och saknade utredningar. Till Länsstyrelsen i Jämtlands län Bräcke kommun Box 190 840 60 Bräcke KOMPLETTERING/UTVECKLING AV ÖVERKLAGANDE Klagande: Anita Edling, 460730-1225, Lenninge 9386, 821 91 Bollnäs Bräcke 1:261, mobil 073-3

Läs mer

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB

Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB UMEÅ UNIVERSITET 2007-10-29 Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Vindkraftpark Åliden Projekt inom kursen Vindkraft Guld AB och AC-Vind AB Anders Strömberg ET03 Emma Renström ET03 Handledare:

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING BRATTÖN SÄLELUND UPPFÖRANDE AV VINDKRAFTVERK, MUNKEDALS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV RABBALSHEDE KRAFT AB OKTOBER 2010 LINDA ANDERSSON, LARS GERRE, ANNA LJUNGGREN OCH ANNIKA ÖSTLUND

Läs mer

Blakliden and Fäbodberget Status och information om kommande upphandlingar 2015-11-18

Blakliden and Fäbodberget Status och information om kommande upphandlingar 2015-11-18 Blakliden and Fäbodberget Status och information om kommande upphandlingar 2015-11-18 Agenda för kvällen 1. Bakgrundsinformation och tillståndsstatus 2. Övergripande tidsplan 3. Upphandlingsprocessen -

Läs mer

DOM 2013-06-03 Stockholm

DOM 2013-06-03 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060209 DOM 2013-06-03 Stockholm Mål nr P 1574-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-02-04 i mål nr P 4923-11, se bilaga

Läs mer

Ovan: Karta över norra Väddö med projekteringsplatsen kryssmarkerad.

Ovan: Karta över norra Väddö med projekteringsplatsen kryssmarkerad. 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning. 2 Karta och koordinater. 2 Introduktion. 3 Redovisning av förkastade och accepterat alternativ till projekteringsplats. 3 Ansökan om tillstånd. 3 Samrådets

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag

Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag Vindpark Älgkullen Samrådsunderlag Samråd enligt Miljöbalken September 2014 Medverkande SÖKANDE Stena Renewable AB Box 7123 402 33 Göteborg Besöksadress: Rosenlundsgatan 3 Kontaktpersoner: Pia Hjalmarsson

Läs mer

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan.

I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. Tillgänglighet I nollalternativet och alternativ A bedöms inte tillgängligheten påverkas längs sträckan. De föreslagna åtgärderna i alternativ B och C ger överlag fortsatt god tillgänglighet till bostäder,

Läs mer

ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN

ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN www.statkraftsodra.com Bilaga D ROSENHOLM VINDPARK BEMÖTANDE AV YTTRANDEN SEPTEMBER 2013 1 ÖVERENSSTÄMMELSE MED KOMMUNAL ÖVERSIKTSPLAN 2 2 NATURGRUS 2 3 MARKAVVATTNING 2 4 STRANDSKYDD 2 5 VILDMARKSLEDEN

Läs mer

DOM 2009-12-07 Stockholm

DOM 2009-12-07 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Miljööverdomstolen Rotel 1313 DOM 2009-12-07 Stockholm Mål nr M 9960-08 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, miljödomstolen, dom 2008-11-10 i mål nr M 1363-08, se bilaga B KLAGANDE

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Ansökan om nätkoncession för linje avseende 30 kv ledning, Fagersta kommun, Västmanlands län Västerbergslagens Elnät AB 2015-04-09 Vattenfall Services Nordic AB Miljö&Tillstånd

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun

SAMRÅDSHANDLING 2014-10-29 PLANBESKRIVNING. Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun PLANBESKRIVNING Dnr 2014/0297 Detaljplan för del av SELLEBERGA 17:1, i Bjuv Bjuvs kommun Postadress Besöksadress Telefon Telefax Postgiro Bankgiro E-post Org.nr Box 501 Mejerigatan 3 042 458 50 00 042

Läs mer

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka

Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Planbeskrivning Detaljplan för del av Kungsbacka 3:1, fl ytt av Göteborgsvägen Kungsbacka Antagandehandling enkelt planförfarande Upprättad i februari 2012, reviderad i juni 2012 av FÖRVALTNINGEN FÖR PLAN

Läs mer

Vindkraftprojekt Boarp. Underlag för samråd. Ulricehamns kommun Västra Götalands län. enligt 6 kapitel 4 miljöbalken

Vindkraftprojekt Boarp. Underlag för samråd. Ulricehamns kommun Västra Götalands län. enligt 6 kapitel 4 miljöbalken Vindkraftprojekt Boarp Ulricehamns kommun Västra Götalands län Underlag för samråd enligt 6 kapitel 4 miljöbalken 2014-05-13 VATTENFALL VINDKRAFT SVERIGE AB 1 Innehåll 1 Presentation av sökande och ärendet...

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 598. Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun

ANTAGANDEHANDLING 598. Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna Lårstad 1:5 och Fågelstad 2:2, Motala kommun ANTAGANDEHANDLING 598 Handlingarna består av: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Samrådsredogörelse Utlåtande Detaljplaneprogram Detaljplan för vindkraftverk inom fastigheterna

Läs mer

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN

VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN SAMMANFATTNING AV RAPPORTEN: VINDKRAFTENS MILJÖPÅVERKAN UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH BEDÖMNINGSMETODER Tore Wizelius Gunilla Britse Angelica Widing Vindkraftens Miljöpåverkan UTVÄRDERING AV REGELVERK OCH

Läs mer

MKB med Hållbarhetsanalys

MKB med Hållbarhetsanalys Översiktsplan Söderhamns kommun TEMA - VINDKRAFT Utgrunden vindkraftpark, Kalmarsund Källa:WPD Scandinavia AB MKB med Hållbarhetsanalys Söderhamn i juni 2009 KUS-förvaltningen Planerings- och utvecklingsavdelningen

Läs mer

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering...

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering... Bilaga 1 Härnösands kommun Innehåll... 2 Kommunens naturvårdsorganisation... 2 Underlag... 2 Datahantering... 2 Översiktlig beskrivning av Härnösands kommun... 3 Naturen... 4 Friluftsliv... 5 Sidan 1 av

Läs mer

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda

Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Ske mus dnr 14/2011 Utsikt mot sydost från platsen för planerade verk nr 1 i Fjällboda. Foto Lage Johansson. Kulturvärdesinventering och landskapsanalys inför vindkraftetablering i Fjällboda Jörns socken,

Läs mer

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet

Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Sjönevad vindkraftpark Anteckningar från samrådsmöte med närboende och allmänhet Tid: 22 september 2015, kl. 18.00-21.00 Plats: Abilds bygdegård, Falkenberg Från Vattenfall: Staffan Snis Projektledare

Läs mer

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds

Elanslutning Inom parkområdet: Markförlagda kablar Längs väg Anslutning till regionala elnätet Utreds Transporter till vindparken Stora/långa/tunga transporter: Rotorblad upp till 60 m långa Maskinhus upp emot 100 ton Torndelar över 4 m diameter Transport från hamn på allmänna vägar med följebil Nära till

Läs mer

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012

Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 VINDKRAFTGRUPPEN Vindparken Gärdshyttan Protokoll från samrådsmöte i Sörbygdsgården den 5 september 2012 Inbjudan Inbjudan till samrådsmötet har offentliggjorts genom annonsering i Nerikes Allehanda per

Läs mer

5. LOKALISERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFT

5. LOKALISERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFT 5. LOKALISERINGSFÖRUTSÄTTNINGAR FÖR VINDKRAFT 5.1 Vindkraftverket Teknisk utformning och produktion Ett vindkraftverk består av ett torn med maskinhus, rotor och rotorblad. Tornet förankras med ett fundament

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING. Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19 MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Gruppstation för vindkraftverk vid Fjällboheden i Skellefteå kommun, Västerbottens län 2012-12-19 Kontaktperson vid Gothia Vind 11 AB Norra Ågatan 32 Box 231 431 35 Mölndal Daniel

Läs mer

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär

-Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär -Miljökonsekvensbeskrivning för uppförande av vindkraftverk på Sandskär Projektansvarig: Johan Burström Erik Johansson Marcus Persson Sammanfattning av projektet... 3 Inledning... 3 Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben

Hyltegärde 2:2 Bouleklubben PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING FÖR HYLTEGÄRDE 2:2 OCH DEL AV 2:3, KOMMUN Bouleklubben Handlingar Plan och genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser Behovsbedömning Fastighetsförteckning 1 2

Läs mer

Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun

Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun Detaljplan för Del av Brånalt 2:9 m.fl. Knäred Laholms kommun INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANBESKRIVNING 4 HANDLINGAR 4 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG 4 PLANDATA 5 Lägesbestämning 5 Areal 6 Markägoförhållanden

Läs mer

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande

Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun. Utlåtande Vindbruksplan - tematiskt tillägg till Översiktsplan 2003, Lidköpings kommun Utlåtande Hur utställning/granskning genomförts. Vindbruksplanen har varit utställd för allmän granskning fr o m den 15 februari

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FÖR VINDPARK PÅ ULVBERGET SÖDER OM GNARP, NORDANSTIGS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN. Sweco Environment AB

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING FÖR VINDPARK PÅ ULVBERGET SÖDER OM GNARP, NORDANSTIGS KOMMUN, GÄVLEBORGS LÄN. Sweco Environment AB Rabbalshede Kraft AB UPPDRAGSNUMMER 5464080 KARLSTAD 2011-12-15 Sweco Environment AB Martin Stenqvist Magdalena Westerberg 1 (64) Sweco Kanikenäsbanken 10 Box 385, 651 09 Karlstad Telefon 054-14 17 00

Läs mer

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23

UPPHÄVANDE AV. Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun. 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 UPPHÄVANDE AV Områdesbestämmelser för Vindkraftpark Vik Neanberg Fastigheten Vik 1:4 m fl. Strömstads kommun Antagen av MBN 2010-03-04 Laga kraft 2010-04-03 2009-12-03. Redigerad 2010-02-23 1 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN

Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN Teknisk försörjning VATTEN I PLANERINGEN En förutsättning för allt liv på jorden är vatten. Vatten som befinner sig i ständig rörelse i sitt kretslopp mellan hav, atmosfär och kontinenter. Det avdunstade

Läs mer

Vindkraftsanläggning Gisselås Strömsund kommun

Vindkraftsanläggning Gisselås Strömsund kommun Vindkraftsanläggning Gisselås Strömsund kommun Miljöanmälan om uppförande av vindkraftpark enligt 9 Kap. Miljöbalken September, 2013 FMH verksamhetskod: 40.100 Föreliggande dokument utgör underlag för

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer