Jämlik hälsa

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2013-05-23. Jämlik hälsa"

Transkript

1 Jämlik hälsa

2 2 (13) Innehållsförteckning Inledning... 3 En god hälsa för alla medborgare... 4 Den geografiska ojämlikheten... 4 Socioekonomiska förutsättningar för en god hälsa... 5 Ojämlikhet i hälsa och vård mellan män och kvinnor... 6 Hälso- och sjukvårdens roll... 7 Barn och ungas hälsa... 9 Ungas psykiska ohälsa... 11

3 3 (13) Inledning Ojämlikheten i hälsa och livslängd ökar bland vuxna människor i Sverige och i Stockholm. Tydligast blir detta om man jämför grupper med olika utbildning. Men det handlar inte bara om att en grupp människor med låg utbildning halkar efter. Även mellan de som har gymnasie- och universitetsutbildning ökar skillnaden och är idag drygt två år. Den svenska modellen med generella välfärdsreformer har, historiskt sett, haft en positiv påverkan på människors möjligheter att förverkiga sina livschanser. Det har också inneburit en ökad social rörlighet, där många har fått chansen att förverkliga sina livschanser. Särskilt viktigt har detta varit för dem med låg utbildning. Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Så lyder portalparagrafen i Hälso- och sjukvårdslagen. Tyvärr vet vi att detta inte är fallet. Socioekonomisk bakgrund, kön, bostadsort, ålder, ursprung eller sexuell läggning spelar idag roll för såväl hälsa som behandling inom hälso- och sjukvården. Den rikaste tiondelen av befolkningen mår bättre som 80-åringar än vad den fattigaste tiondelen gör som 65-åringar. Spridningen mellan den kommunen i Stockholm med högst respektive lägst medellivslängd är cirka fyra år för kvinnor och sex år för män. Skillnaderna i hälsa ökar även bland de allra yngsta. I Skärholmen var närmare 16 procent av fyraåringarna överviktiga eller led av fetma år På Södermalm var motsvarande andel åtta procent. Detta har stor betydelse för risk för övervikt senare i livet och kan leda till en ökad hälsorisk vid vuxen ålder. Socialdemokraterna i Stockholm vill att alla som bor här ska ges rätt förutsättningar för ett gott liv, det gäller såväl fysiskt som det psykiskt välmående. Rätten till ett arbete och stabila ekonomiska förhållanden är viktiga både för den egna tryggheten och välbefinnandet som för hela Stockholms välfärd. Därför är en hög sysselsättningsnivå en förutsättning för en god folkhälsa. Genom att bygga en stad med starka och livskraftiga individer skapar vi ett Stockholms som håller ihop och som klarar av att möta framtidens utmaningar tillsammans. Detta gör vi bäst genom att driva en politik som utgår från varje människas unika behov, grundad i tron på att trygga människor vågar.

4 4 (13) En god hälsa för alla medborgare Folkhälsopolitikens övergripande mål är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. En god hälsa handlar om att alla individer ska ges chansen att förverkliga sina egna drömmar, att känna meningsfullhet i tillvaron och att ha ork och möjlighet att leva det bästa möjliga livet utefter de förutsättningar man har. Människor som mår bra har större förmåga till att fatta beslut som hela samhället tjänar på att börja en utbildning eller att söka ett jobb. Sverige har idag en relativt god folkhälsa jämfört med många andra länder. Men trots detta så finns det oacceptabelt stora skillnader mellan olika grupper av människor. En rad olika undersökningar och rapporter bekräftar sambanden mellan individers hälsa och tillgång till vård. Utbildningsnivå och socioekonomisk tillhörighet är avgörande faktorer när sjukdomstillstånd ska behandlas. Mot den bakgrunden är det av en avgörande betydelse att de hälsofrämjande insatserna, inom framförallt primärvården, ges en stärkt ställning. I mötet med den enskilda patienten har hälso- och sjukvården en unik möjlighet att nå, och därmed också påverka och förändra, hälsan bland medborgarna. Att förebygga sjukdom genom hälsofrämjande insatser har stor betydelse då sambandet mellan socioekonomisk tillhörighet och sjukdom kan brytas och ingen riskerar att bli sjuk i onödan. I Sverige har hälsan hos befolkningen generellt sett förbättrats avsevärt över tid. Medellivslängden har ökat från 52 år 1900 till 82 år Tyvärr gäller dock detta inte för alla. Den förbättrade hälsan är ojämnt fördelad mellan män och kvinnor, mellan olika åldersgrupper samt mellan olika socioekonomiska grupper i samhället. Medelålders och äldre har en bättre hälsoutveckling än yngre. Män har haft en bättre hälsoutveckling än kvinnor och skillnaderna är fortfarande stora mellan tjänstemän och arbetare samt mellan låg- och högutbildade. Bland kvinnor har hälsoklyftorna mellan låg- och högutbildade till och med ökat de senaste 30 åren. Den geografiska ojämlikheten Skillnaderna i ohälsa och sjuklighet i Stockholm växer. Ohälsan beror till stor del på att Stockholm idag är en delad stad klyftorna mellan stadsdelar, bostadsområden och individer ökar. Personer med god inkomst och lång utbildning lever längst och mår bäst. Personer med kort utbildning har sämre hälsa, lägre livskvalitet och klart högre dödlighet än motsvarande grupp med högre utbildning. Denna utveckling drabbar framförallt den enskilda människan samtidigt som den också är kostsam för samhället.

5 5 (13) Stockholms stad har ett stort ansvar för att motverka att hälsoklyftorna mellan människor fortsätter att öka. I Malmö avslutade nyligen Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö sitt arbete. Syftet med kommissionens arbete var att, med hjälp av forskare med unik kompetens inom områden som socialmedicin, integration, pedagogik och stadsbyggnadsfrågor, ta fram ett vetenskapligt underlag för hur hälsan bland alla Malmöbor skulle kunna förbättras, särskilt för de mest utsatta. Kommissionen prioriterade sitt arbete utifrån tre områden; barn och ungas uppväxtvillkor, demokrati och inflytande i samhället samt sociala och ekonomiska förutsättningar. Kommissionens slutrapport, som överlämnades till kommunledningen i Malmö under våren 2013, innehöll 24 mål och 72 konkreta åtgärder för att minska skillnaderna i hälsa bland befolkningen. Vi menar att Stockholm, i likhet med Malmö stad, behöver tillsätta en sådan regional jämlikhetskommission. Socioekonomiska förutsättningar för en god hälsa Förutsättningarna för en god hälsa grundläggs tidigt i livet. Hälsosituationen för barn i Sverige är idag generellt sett god, men samtidigt vet vi att de barn som lever och växer upp i familjer med flera ogynnsamma förhållanden utgör en riskgrupp. I statistik gällande munhälsostatus bland barn ser vi tydliga skillnader mellan barn som lever i socioekonomiskt starka familjer och barn som växer upp i familjer med en mindre ekonomiskt utrymme. I Stockholms län har till exempel 11,9 procent av treåringarna i Rinkeby-Kista kariesangrepp på tänderna. På Norrmalm är motsvarande siffra 0,9 procent. Det finns också ett samband mellan nedsatt munhälsa och risk för övervikt och fetma. Sambandet blir ännu tydligare i den statistik om övervikt och fetma bland fyraåringarna i Stockholms län som Barnhälsovården i Stockholm län ger ut. I Rinkeby-Kista var 18 procent av fyraåringarna överviktiga eller led av fetma år En studie gjord i Australien bekräftar detta samband. En av studiens slutsatser är att insatser för att främja goda och hälsosamma matvanor påverkar såväl förekomsten av karies som förekomsten av övervikt/fetma. Även på längre sikt finns det samband mellan övervikt/fetma och negativa hälsoeffekter. Studier har även visat att barn som lider av fetma vid 4-års ålder i mycket stor utsträckning förblir feta i vuxen ålder om inga åtgärder vidtas. Konsekvensen blir att de olika symtomen och svårigheterna kvarstår och dessutom ofta förvärras med åren. Livslängden hos ungdomar som har fetma har också visats vara förkortad och sjuklighet i vuxenlivet är ökad.

6 6 (13) Men mönstren går att bryta. Det visar sig, i en nyligen publicerad studie från Västra Götaland, att enkla insatser inom öppenvården gav goda resultat i behandlingen av barn som lider av fetma. Men hjälp av en dietist och en sjuksköterska på fyra barnmottagningar inom öppenvården minskade barnen i vikt med tio procent, vilket är det som krävs för att nå en hälsovinst. Ojämlikheten i hälsa ger också en ojämlikhet chansen att överleva svår sjukdom i vuxen ålder. Ett tydligt exempel på detta är att studera samband mellan utbildningsnivå och dödlighet. Personer med kort utbildning har sämre hälsa, livskvalitet och klart högre dödlighet än motsvarande grupp med högre utbildning. Skillnaderna återspeglar sig till exempel när det gäller cancerdiagnoser, där överlevnaden skiljer sig anmärkningsvärt beroende på utbildningsnivå. För att motverka dessa skillnader menar vi att cancersjukvården i hela Stockholms län måste ses över. Ett sätt att göra detta är att genomföra en regional cancerstudie. Syftet för den bör vara att komma med förslag för att minska skillnaderna i såväl insjuknande som vård och tillgång till behandling. Ett annat exempel är dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar där dödligheten fortfarande är högre hos personer med lägre utbildning, trots att den generella dödligheten i sjukdomarna minskar. Där är också skillnaderna mellan utbildningsgrupper är större än de regionala skillnaderna för både män och kvinnor. Ojämlikhet i hälsa och vård mellan män och kvinnor En dålig hälsa och en tidig död kan drabba alla, men ett samband framträder tydligare än alla andra ju lägre socioekonomisk ställning en individ har desto sämre hälsa. Detta samband förstärks ytterligare av den ojämlikhet mellan män och kvinnor som redan finns i samhället idag. Inom många områden är det mannen som utgör normen. Hälso- och sjukvården är inget undantag. Brister i kunskap gällande smärttillstånd som oftast drabbar kvinnor resulterar i kvinnor ofta sägs lida av diffusa eller ospecifika besvär. Även inom läkemedelsbehandling är skillnaderna mellan män och kvinnor tydliga. Kvinnor rapporterar oftare än män biverkningar av läkemedel och i kombination med att det förskrivs mer läkemedel till kvinnor så utsätt kvinnor i högre grad för att drabbas av olämpliga läkemedelskombinationer. Medicinskt omotiverade skillnader mellan män och kvinnor har påvisats när det gäller tillgång till utredning och behandling. Nyare och dyrare mediciner skrivs också oftare ut till män medan kvinnor får äldre och billigare preparat.

7 7 (13) Övervikt är vanligare bland män än bland kvinnor, och fetma är vanligare bland personer med kort utbildning än bland personer med längre utbildning. Trots detta finns det signaler som säger att kvinnor oftare uppmärksammas och behandlas inom vården för viktproblem. Den livsstilsrelaterade ohälsan bland män resulterar även i en högre dödlighet i sjukdomar relaterade till dessa riskfaktorer, exempelvis skador och olyckor, alkoholrelaterad död, självmord och framför allt hjärt-kärlsjukdom i de högre åldrarna. Kvinnor däremot har en högre dödlighet i cancer, beroende på framförallt dödligheten i bröstcancer, än män i åldrar upp till 60 år. För både kvinnor och män gäller att personer med lång utbildning har högre medellivslängd än personer med kort utbildning. Hbt-personer är som grupp den gruppen som har den några av de högsta psykiska ohälsotalen. Alkoholkonsumtion, psykisk ohälsa, suicidrisk och rädsla för att söka vård på grund av brist på respekt för sig själv och sin partner är betydligt högre än bland genomsnittspopulationen. Vi menar att det krävs en djupgående analys kring bakgrundsorsakerna till detta samt en långsiktig strategi där kompetenshöjande åtgärder såväl som trygghetsskapande åtgärder finns med. Hälso- och sjukvårdens roll Till mångt och mycket handlar arbetet om att minska skillnaderna i hälsa bland befolkningen också om att styra våra gemensamma resurser rätt. Men för att göra det krävs det att man ser och förstår sambandet mellan klass och hälsa. Nedanstående diagram visar hur vårdens resurser fördelar sig ur ett behovsperspektiv. Den bild som tydligt framträder är att de socioekonomiskt svagare områdena underkonsumerar vård i förhållande till det förväntade behov som finns bland befolkningen. I de starkare områdena är bilden den rakt motsatta.

8 8 (13) För att en god hälsa bland befolkningen ska vara möjlig så måste även tillgången till hälso- och sjukvård vara jämlik. Sedan Vårdval Stockholm infördes 2008 har det kritiserats från många olika håll. Såväl professionen som patientföreningar har framför kritik om de undanträngningseffekter som ersättningssystemet för med sig då ett läkarbesök för en förkyld patient genererar lika hög ersättning som ett besök för en multisjuk- eller kroniskt sjuk patient. Vi menar att detta styr vården i fel riktning. Istället för att fokusera på ett förebyggande arbete bland de patienter och i de områden där hälsan bland befolkningen behöver förbättras, styr de ekonomiska incitamenten vården mot att prioritera många och korta läkarbesök istället. Det krävs en grundlig reformering av det ersättningssystem som idag fördelar våra gemensamma resurser till hälso- och sjukvården. Hälso- och sjukvården måste också ges chansen att utveckla valfriheten för patienterna. Vi måste gå från dagens likriktade system till en organisation byggd på en mångfald av vård. Ett sätt att möta de ökande kraven från barnfamiljer och äldre kan exempelvis vara att låta speciella äldrecentraler med specialister i geriatrik etablera sig eller vårdcentraler riktade mot barnfamiljer där barnläkare finns tillgängliga. Slutsatser Genomför en regional jämlikhetskommission med syftet att kartlägga hälsan hos befolkning och komma med konkreta förslag på åtgärder för hur de osakliga hälsoskillnaderna kan minska Genomför en regional cancerstudie med syftet att minska skillnaderna i såväl insjuknande som vård och tillgång till behandling.

9 9 (13) Se över ersättningssystemet för husläkarmottagningar och vårdcentraler i Stockholms läns landsting så att vårdens resurser fördelas utifrån patienternas behov av vård. Ge husläkarmottagningar och vårdcentraler förutsättningar att utveckla sina verksamheter mot exempelvis äldre och barnfamiljer. Barn och ungas hälsa Allt fler mår allt bättre, men samtidigt blir skillnaderna i hälsa allt större. Det är den enskilde som ansvarar för vilka val man gör i livet, men man väljer inte sin uppväxt och de ökade skillnaderna i hälsa gäller på många områden även för de allra yngsta. Gedigen vetenskaplig kunskap visar att utbildningsnivån har betydelse för ett brett spektrum av hälsoutfall, där lågutbildade löper större risk att drabbas av olika former av ohälsa jämfört med andra jämförbara grupper. I Sverige har elevernas sociala bakgrund fått allt större betydelse för skolresultaten och är nu till och med större än OECD-genomsnittet. I Stockholm ökar skillnaderna mellan skolor i olika områden och skillnaden mellan hög- och lågpresterande elever. Den kognitiva förmågan blir allt mer utslagsgivande för människors livschanser och den formas i hög grad av stimulansen under de första levnadsåren. Därför måste alla barn ges möjlighet att gå i en trygg, stimulerande och utvecklande förskola. I stadsdelen Skarpnäck i Stockholm är 14 procent av 4-åringar överviktiga, jämfört med stadsdelen Kungsholmen där endast 8 procent är överviktiga. Detta är delvis kopplat till att barn från familjer med hög socioekonomisk status är mera fysiskt aktiva än barn från familjer med låg socioekonomisk status. Det råder ett starkt samband både mellan kön och fysisk aktivitet samt klass och fysisk aktivitet. Samtidigt ser vi i alla grupper att barns fysiska aktivitet sjunker med åldern. Ett sätt att få fler barn i rörelse är att garantera att alla barn rör på sig under skoldagen, för det krävs stimulerade och ofta infallande idrottstimmar och framförallt att skolgården är utformad så att barn stimuleras till rörelse på rasterna. Det är också viktigt att alla barn ges möjlighet att ha en aktiv fritid. Ofta talar man om att barn måste må bra för att kunna lära sig. Det är delvis sant, men forskningen visar oss att sambandet i den andra riktningen är ännu starkare: de som lär sig mår också bra. Senare års sociala forskning visar oss tydligt att den starkaste skyddsfaktorn för ungdomar är att klara skolan. Statistiken visar att även barn och ungdomar med extremtsvåra sociala situationer kan klara sig väl i livet förutsatt att de klarar skolan så pass väl att de kan fullfölja en gymnasieutbildning. Ett arbete för mer jämlik hälsa måste därför inriktas på att förebygga skolmisslyckanden och på att

10 10 (13) fånga upp ungdomar som har lämnat skolan innan de slutfört sin gymnasieutbildning. I grundskolans yngre år är det extremt viktigt att följa upp elevernas skolnärvaro. Hög skolfrånvaro är en stark indikator på kommande psykiska, fysiska och sociala problem. Därför måste tidiga stödjande insatser sättas in för elever som börjar uppvisa ett mönster med hög frånvaro, ofta redan i mellanstadiet. Likaså är det av stor vikt att fånga upp de cirka 15 procent av ungdomarna som inte kommer in på gymnasiets nationella program. Det måste finnas ett brett spektra av insatser inom gymnasieskolans introduktionsprogram och inom det s.k. kommunala informationsansvaret så att dessa ungdomar får en kombination av utbildning och praktik som gör att de kan klara övergången till vuxenlivet och till en egen försörjning. Vi vill också se ett utvecklat samarbete med andra delar av samhället. Samarbetet mellan kommuner, mellan skolor och förskolor, mellan socialtjänsten och arbetsförmedlingen är viktiga beståndsdelar i arbetet för att förbättra människors möjligheter till arbete och utbildning och där med också möjligheten till en förbättrad hälsa. Samarbete och samverkan måste också ske mellan staden och det lokala föreningslivet och lokala idrottsföreningar med syftet att ge alla stockholmare chansen till en aktiv fritid. Slutsatser Ge alla barn möjligheten att gå i en trygg, stimulerande och utvecklande förskola. Se till att förskolan har pedagogiskt utbildade förskolelärare och ändamålsenliga lokaler så att lek, rörelse och motorisk utveckling blir en del av barnens vardag. Anpassa barngrupperna i förskolan och i skolan efter barnens ålder för att ge alla barn chansen till en bra start för ett livslångt lärande. Garantera alla barn fysisk aktivitet under skoldagen. Se till att alla ungdomar som lämnar skolan utan att ha slutfört sin gymnasieutbildning fångas upp tidigt. Investera i tidigt stödjande insatser för elever som uppvisar ett mönster med hög frånvaro i skolan. Utveckla möjligheterna för de som inte kommer in på de nationella gymnasieprogrammen genom att erbjuda en sysselsättning som kombinerar utbildning och praktik. Ge alla barn möjligheten till en aktiv fritid

11 11 (13) Ungas psykiska ohälsa Det är tufft att växa upp idag. Unga människor mår i dag dåligt i själen. Var tredje ung kvinna i Stockholmsregionen uppger att de mår psykiskt dåligt. Även bland unga män förvärras situationen. Socialstyrelsen har exempelvis pekat på en stor ökning av de unga män som vårdas i psykvården. På det hela taget är psykisk ohälsa i dag vår näst vanligaste sjukskrivningsorsak. Det är också ett tillstånd med potentiellt dödliga effekter. Skrämmande forskningsresultat har pekat på att runt sju procent av alla niondeklassare har försökt begå självmord. Det handlar i så fall om i storleksordningen två elever per klass. Väldigt många fler har därutöver försökt skada sig själva eller mår på andra sätt psykiskt dåligt. Denna utveckling går att vända. Vi behöver inte ha ett samhälle där så många unga mår dåligt. Men det kräver samling, fokusering och en uttalad politisk vilja. Det är många aktörer som måste samverka. Inför valet 2010 tog socialdemokraterna i Stadshus och landstingshus också fram ett program för att motverka den psykiska ohälsan bland unga. Detta arbete bör fördjupas och utvecklas. Även om det behövs mer forskning finns det idag också en genuin kunskapsgrund om vad som behöver göras. I en fokusrapport från 2009 framtagen som ett samarbete mellan Stockholms läns landsting och Kommunförbundet Stockholms län pekades tio områden för reformer inom Stockholmsregionen ut. Rapporten var tänkt att utgöra grunden för vidare politiskt agerande. De reformer som pekades ut gällde en stärkt föräldraroll, förbättrad studiemiljö, ökad livskunskap, media och internet, sex och samlevnad, tobak, alkohol och narkotika, arbete, boende, trygghet i närmiljön samt fysisk aktivitet och matvanor. På de flesta av dessa områden går utvecklingen åt helt fel håll. Ungdomsarbetslösheten biter sig fast. Skolresultaten sjunker. Och bostadsmarknaden är svårare än någonsin för unga människor. Därför är det förebyggande arbetet helt centralt. Skolan måste reformeras. Bättre skolreslutat och en trygg miljö för alla unga går hand i hand. Arbetslösheten måste brytas. Bostadsbyggandet måste komma igång. En förskola med hög kvalitet och små barngrupper kan ge alla unga en bättre start i livet. När det väl går snett måste vården komma in mycket tidigare än idag. Vi vill se mer resurser till barn- och ungdomspsykiatrin att arbeta konsultativt och uppsökande mot viktiga samhällsaktörer som skolor, förskolor och BVC/MVC. Möjligheten att få lågtröskelstöd via exempelvis internet måste utvecklas. Föreningsliv involveras genom exempelvis utbildningar i psykisk första hjälpen. För den som blivit riktigt sjuk måste nya mellanvårdsformer och bättre samverkan mellan kommun och

12 12 (13) landsting runt slutenvården utvecklas. Unga människor bör som utgångspunkt inte sitta inlåsta om det inte är absolut nödvändigt och framförallt inte i miljöer som i sig kan verka nedbrytande. Kunskapen och kompetensen runt viktiga sjukdomstillstånd som anorexi och självskadebeteende förstärkas. Slutsatser Förstärk barn- och ungdomspsykiatrin så att det blir möjligt att arbete mer uppsökande och utåtriktat mot exempelvis förskolor, skolor och BVC/MVC. Förbättra tillgången till hjälp och stöd i skolan så att de barn som mår eller far illa tidigt kan fångas upp. Ett sätt kan vara att ställa krav på att skolsköterska och kurator alltid ska finnas närvarande i skolan.

13

Fyra hälsoutmaningar i Nacka

Fyra hälsoutmaningar i Nacka Fyra hälsoutmaningar i Nacka - 1 Bakgrund 2012 är den fjärde folkhälsorapporten i ordningen. Rapporten syfte är att ge en indikation på hälsoutvecklingen hos Nackas befolkning och är tänkt att utgöra en

Läs mer

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap

Startpaketet: mindre klasser mer kunskap 2013-07-07 Startpaketet: mindre klasser mer kunskap Startpaketet är sju insatser för att varje barn ska få det stöd och den stimulans de behöver i förskolan och de första åren i skolan för att utvecklas,

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR NORRLANDSTINGEN. En god hälsa på lika villkor för hela befolkningen

FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR NORRLANDSTINGEN. En god hälsa på lika villkor för hela befolkningen 1(10) FOLKHÄLSOPOLITISKT PROGRAM FÖR NORRLANDSTINGEN 2012 2014 En god hälsa på lika villkor för hela befolkningen 2 Det nationella folkhälsomålet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa

Läs mer

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011

Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 PROTOKOLL 1 (9) Fritids- och folkhälsonämnden Inriktning av folkhälsoarbetet 2011 Bakgrund Riksdagen har beslutat om ett mål för folkhälsopolitiken. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar

Läs mer

2(16) Innehållsförteckning

2(16) Innehållsförteckning 2(16) Innehållsförteckning MPR-vaccination av barn... 5 Barns deltagande i förskoleverksamhet... 5 Pedagogisk utbildning inom förskolan... 5 Behörighet till gymnasiet... 5 Slutförda gymnasiestudier...

Läs mer

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå

Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Skolsköterska i stället för BUP-kö! - Stärk elevhälsan i Skellefteå Rapport från Folkpartiet i Skellefteå, september 2010 1 Stärk elevhälsan i Skellefteå! Barn och ungdomar mår sämre i vår tid än tidigare,

Läs mer

Öppen jämförelse Folkhälsa 2014

Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Sammanställning Uddevalla 1 (6) Handläggare Folkhälsoutvecklare Ylva Bryngelsson Telefon 0522-69 61 48 ylva.bryngelsson@uddevalla.se Öppen jämförelse Folkhälsa 2014 Öppna

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~=

s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= s êç=á=î êäçëâä~ëë=ñ ê=píçåâüçäãë=ä~êå=çåü=ìåö~= cçäâé~êíáéí=îáää== Ha vård i världsklass för de kroniskt och svårt sjuka barnen Införa nolltolerans mot köer - barn måste få vård utan väntan Stimulera

Läs mer

Folkhälsoprogram 2014-2017

Folkhälsoprogram 2014-2017 Styrdokument, program Stöd & Process 2014-03-10 Helene Hagberg 08-590 971 73 Dnr Fax 08-590 91088 KS/2013:349 Helene.Hagberg@upplandsvasby.se Folkhälsoprogram 2014-2017 Nivå: Kommungemensamt Antagen: Nämndens

Läs mer

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07

Kommunikationsavdelningen 2011-12-07 1 Folkhälsorapporten 2011 2011-12-07 2 Invånarna i länet mår bättre men utmaningar finns kvar Folkhälsan blir allt bättre i länet dödligheten i hjärt- kärlsjukdom minskar, alkoholkonsumtionen minskar och

Läs mer

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola

Ökat statligt ansvar för en jämlik skola 2014-06-18 PM Ökat statligt ansvar för en jämlik skola En jämlik kunskapsskola Socialdemokratins fokus är att skapa en jämlik skola med höga kunskaper och bildning. Skolan är hjärtat i det jämlika samhället,

Läs mer

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige,

Bakgrund. Metod. Andelen personer som är 85 år eller äldre (här benämnda som äldre äldre) är 2,6 % i Sverige, 2015-04-10 Bakgrund Att bli äldre behöver inte innebära försämrad hälsa och livskvalitet. Möjligheten att påverka äldres hälsa är större än vad man tidigare trott och hälsofrämjande och förebyggande insatser

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram

Folkhälsoprogram för Ånge kommun. Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72. Folkhälsoprogram Folkhälsoprogram för Ånge kommun Antaget av kommunfullmäktige 2012-11-26, 72 Folkhälsoprogram Innehåll 1 INLEDNING...1 1.1 SYFTET OCH ARBETSSÄTT...1 2 HÄLSA OCH FOLKHÄLSOPOLITIK...2 2.1 DEN NATIONELLA

Läs mer

Ge oss den ljusnande framtiden åter!

Ge oss den ljusnande framtiden åter! Ge oss den ljusnande framtiden åter! 2 (10) 3 (10) I den här rapporten vill jag berätta vad Socialdemokraterna i Västerås vill göra för stadens ungdomar, men också vad det innebär för dem om vi tillsammans

Läs mer

Donnergymnasiets ANTD-plan

Donnergymnasiets ANTD-plan Donnergymnasiets ANTD-plan ANTDPLAN VID MISSTÄNKT DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK ANTD=Alkohol, narkotika, tobak och doping Donnergymnasiets vision Vår vision med det drogförebyggande arbetet är att

Läs mer

RAPPORT. Länets folkhälsoenkät - fokus Nacka. 2016-03-16 Nina M Granath Marie Haesert

RAPPORT. Länets folkhälsoenkät - fokus Nacka. 2016-03-16 Nina M Granath Marie Haesert RAPPORT Länets folkhälsoenkät - fokus Nacka 2016-03-16 Nina M Granath Marie Haesert Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Om folkhälsa... 3 2.1 Vad påverkar vår hälsa?... 3 3 Om folkhälsoenkäten... 5

Läs mer

Folkhälsostrategi 2014-2018

Folkhälsostrategi 2014-2018 Folkhälsostrategi 2014-2018 En god hälsa i befolkningen påverkar tillväxt, utveckling och välfärd i positiv riktning. Folkhälsa handlar om att med hälsofrämjande och förebyggande insatser åstadkomma en

Läs mer

Verksamhetsrapport 2002

Verksamhetsrapport 2002 Verksamhetsrapport 2002 Hälso- och sjukvårdsberedning Nord Uppdrag 2002 Hälso- och sjukvårdsberedningarna ansvarar för att utvärdera det strategiska målet för hälso- och sjukvård utifrån analyser av befolkningens

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015

Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014. Antagen av Kf 57/2015 Välfärdsredovisning Bräcke kommun 2014 Antagen av Kf 57/2015 Innehåll 1 Inledning... 1 1.1 Vad är folkhälsa?... 1 1.2 Varför är det viktigt att förbättra folkhälsan?... 2 2 Fakta och statistik... 3 2.1

Läs mer

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1

FOLKHÄLSOPLAN. För Emmaboda kommun 2013-2016. Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 FOLKHÄLSOPLAN För Emmaboda kommun 2013-2016 Antagen av kommunfullmäktige 2013-12-16, 100 registernr. 03.20.1 Hållbar och Hälsa Miljö tog initiativ till att en lokal folkhälsoprofil skulle tas fram, och

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2010

Laholmsnämnden Bokslut 2010 Laholmsnämnden Bokslut 2010 Bokslut Laholmsnämnden LNLHM110014 Ledamöter Margareta Bengtsson (M), ordf. Thomas Jönsson (M) Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson (S), v ordf. Villemo

Läs mer

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor

Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Hälso- och sjukvårdsnämnd nord-östra Göteborg - HSN12 Jämlikhet i hälsa och vård på lika villkor Det är dock möjligt att åstadkomma förändringar, men det kräver att resurserna i högre utsträckning fördelas

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Folkhälsa. Maria Danielsson

Folkhälsa. Maria Danielsson Folkhälsa Maria Danielsson Människors upplevelse av sin hälsa förbättras inte i takt med den ökande livslängden och det gäller särskilt det psykiska välbefi nnandet. Hur ska denna utveckling tolkas? Är

Läs mer

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016

Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 1 (11) Typ: Program Giltighetstid: 2011-2016 Version: 1.0 Fastställd: KF 2011-11-16, 126 Uppdateras: 2015 Folkhälsoprogram för åren 2011-2016 Styrdokument för kommunens folkhälsoarbete Innehållsförteckning

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoredovisning

Välfärds- och folkhälsoredovisning Välfärds- och folkhälsoredovisning Lunds kommun 2013 Inledning och resultat i korthet Kommunkontoret 4 Kartläggningens olika delar A. Inledning och resultat i korthet B. Resultatdel, välfärd C. Resultatdel,

Läs mer

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa

Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet. Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa Samverkansavtal för folkhälsa - ett perspektiv för ungas delaktighet Reglab 21 oktober 2015 Tema: Ungas medinflytande och hälsa 11 målområden som stödjer det nationella folkhälsomålet 1. Delaktighet och

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017

Folkhälsoplan för Laxå kommun 2014 2017 Folkhälsoplan för Laxå kommun 214 21 1 Kommunen och Länet Befolkning i Laxå kommun Laxå kommun har 5562 invånare 213-5 varav 21 kvinnor och 2845 män. I åldern -19 år finns 124 personer. Från 65 år och

Läs mer

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen

Budgetförslag 2014. Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg. Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budgetförslag 2014 Kristianstad kan utvecklas mot fler jobb och högre kvalité i skola och omsorg Socialdemokratiska Fullmäktigegruppen Budget 2014 För fler jobb och högre kvalitét i skola och omsorg! Det

Läs mer

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur.

tillgång till offentlig och kommersiell service och investeringar i kommunikationer och infrastruktur. Antagen av distriktskongressen 30 november 2013 2 (10) 3 (10) Om vi ska klara framtidens välfärd måste fler jobba. Därför har vi socialdemokrater satt upp ett mål om att Sverige senast år 2020 ska ha EU:s

Läs mer

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K

EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K EN RÄTTVIS SJUKVÅRD VÅ R D S K A F Ö R D E L A S E F T E R B E H O V, I N T E E F T E R T J O C K L E K PÅ P L Å N B O K 8förslag för en rättvis sjukvård Du ska aldrig behöva oroa dig över att inte få

Läs mer

En bra start i livet (0-20år)

En bra start i livet (0-20år) En bra start i livet (0-20år) Strategi för ungas trygghet, hälsa och utveckling Fastställd av kommunstyrelsen, 2015-06-03 Dnr: KS 2014/00231 Innehållsförteckning En bra start i livet (0-20år) 1 1 Inledning

Läs mer

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv

Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv Utbildning ur ett barnfattigdomsperspektiv -vad säger forskningen och hur ska vi arbeta i praktiken? Anders Trumberg Enheten för hållbar utveckling anders.trumberg@ Vad är fattigdom? Hur mäter vi fattigdom?

Läs mer

STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING

STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING STRATEGI FÖR UNGAS TRYGGHET, HÄLSA OCH UTVECKLING Fastställd av kommunfullmäktige 17 oktober 2011 STRATEGI Strategi för ungas trygghet, hälsa och utveckling Inledning Alla barn och unga i Haninge ska må

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014

Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Barn och skola 2014-12-02 1 (5) Lars Andreasson Utvecklingsstrateg Resultatbeskrivning Barn/elev- och föräldraenkät i förskola, förskoleklass, grundskola och fritidshem - hösten 2014 Sammanfattning av

Läs mer

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts

Arbetsmodellen Bostad först har införts Fortsatt insats med Jobbpaket Krogar mot knark-kampanjen Ge knarket fingret har genomförts En stad för alla Tillväxt Attraktiv stad Utbildning och kunskap En stad för alla Den goda gröna staden Karlstad ska vara en omtänksam stad där människor känner sig trygga och välkomna. Vi ska vara en bra

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatri

Barn- och ungdomspsykiatri [Skriv text] NATIONELL PATIENTENKÄT Barn- och ungdomspsykiatri UNDERSÖKNING HÖSTEN 2011 [Skriv text] 1 Förord Patienters erfarenheter av och synpunkter på hälso- och sjukvården är en viktig grund i vårdens

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2015 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Utvecklingstendenser Omvärldsspaning Den demografiska utvecklingen pekar på att vi blir allt fler äldre och tack vare medicinska

Läs mer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer

ELEVHÄLSA. Elevhälsa - definition. Mål. Friskfaktorer ELEVHÄLSA Elevhälsa - definition Elevernas hälsa är allas angelägenhet och ansvar. Lärande och hälsa går hand i hand. Elever arbetar och presterar bättre om de mår bra fysiskt, psykiskt och socialt. Varje

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Örebro - världens bästa stad för barn!

Örebro - världens bästa stad för barn! Socialdemokraterna i Örebro Örebro 2011-05-05 Örebro - världens bästa stad för barn! Hur man kan göra Örebro bättre för barn? Ja, man vill ju ha roliga lekplatser dit man kan gå och träffa andra barn och

Läs mer

Hälsosamt åldrande hela livet

Hälsosamt åldrande hela livet Hälsosamt åldrande hela livet Åldrande med livskvalitet Livsvillkoren och våra levnadsvanor påverkar vår hälsa. Det är den grundläggande utgångspunkten för allt folkhälsoarbete. Vi kan aldrig undvika det

Läs mer

Levnadsvanor. Ansamling av ohälsosamma levnadsvanor

Levnadsvanor. Ansamling av ohälsosamma levnadsvanor Levnadsvanor Med levnadsvanor menar vi här de vanor som har stor betydelse för vår hälsa. Levnadsvanorna påverkas av kultur och tradition och varierar med ekonomiska villkor, arbetslöshet och socioekonomisk

Läs mer

Barnets rättigheter. Barnkonventionen

Barnets rättigheter. Barnkonventionen Barnets rättigheter Barnkonventionen Viktiga regler De olika reglerna i konventionen om barnets rättigheter kallas för artiklar Det finns 54 artiklar Alla regler är lika viktiga. Men det är ändå några

Läs mer

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB

TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB TILLVÄXTPROGRAMMET 2016 - TEMA JOBB 5 10 15 20 25 30 35 40 SSU är Östergötlands starkaste röst för progressiva idéer och för en politik som vågar sätta människan före marknadens intressen. Vår idé om det

Läs mer

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet! Reservation i landstingsstyrelsen 26 maj 2008, ärende 85 Socialdemokraternas alternativ till preliminär plan och budget 2009-2011 för Landstinget i Uppsala län En rättvis hälso- och sjukvård - i hela länet!

Läs mer

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola

2014-01-08. Tre förslag för stärkt grundskola 2014-01-08 Tre förslag för stärkt grundskola Regeringen stärker grundskolan: Tioårig grundskola, förlängd skolplikt och obligatorisk sommarskola En skola som rustar barn och unga med kunskaper ger alla

Läs mer

Välfärdsredovisning 2009

Välfärdsredovisning 2009 Välfärdsredovisning 29 Välfärdsredovisningen bygger på hälsans bestämningsfaktorer, det vill säga de faktorer som har störst betydelse för att främja hälsa. Dessa beskrivs utifrån ett statistiskt material

Läs mer

Titel Syfte Målgrupp

Titel Syfte Målgrupp Titel Hälsocheckar. Syfte Ungdomar mår idag allt sämre. Genom goda matvanor och fysisk aktivitet kan man förebygga en rad hälsoproblem exempelvis hjärt-/kärlsjukdomar, typ 2- diabetes, stroke, sjukdomar

Läs mer

Utanförskap eller prevention?

Utanförskap eller prevention? Utanförskap eller prevention? - en socioekonomisk beräkning av kostnaderna för utanförskap och prevention i Sotenäs En rapport framtagen av Maria Hassing Karlander i samarbete med Annika Westlund och Susanne

Läs mer

Utbildning och kunskap

Utbildning och kunskap Sid 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstad 215-1-14 Lina Helgerud, 54-54 1 4 lina.helgerud@karlstad.se Marie Landegård 54-54 8 15 marie.landegard@karlstad.se Utbildning och kunskap Tematisk månadsrapport

Läs mer

För en stor del av Sveriges befolkning

För en stor del av Sveriges befolkning Att använda Internet för hälso- och sjukvårdsinformation blir allt vanligare. Ofta vänder sig olika aktörer till den breda allmänheten och deras möjlig heter till information och tjänster över nätet. Men

Läs mer

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030

Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Beteckning - referens YTTRANDE Jenny Lundskog Datum 2014-03-21 Yttrande över Skånes regionala utvecklingsstrategi 2030 Rädda Barnen anser att förslaget till regional utvecklingsstrategi behöver kompletteras

Läs mer

Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap Bakgrund Målet för landstinget i Uppsala län är en god hälsa för alla länsinvånare. Landstinget ansvarar främst för hälso- och sjukvård men skapar också

Läs mer

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient?

Janssen Nyhetsbrev. Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Janssen Nyhetsbrev Helhetslösningar eller kortsiktiga insatser Hur bemöter vi framtidens patient? Förord Under årets Almedalsvecka var Janssen självklart på plats. Vi anordnade två populära seminarier

Läs mer

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun

Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 2015-10-29 6 (xx) Dnr SN 2015/217 Lokal strategi för det drogförebyggande arbetet 2015-2016 Vänersborgs kommun Sammanfattning Arbetsgruppen för det drogförebyggande

Läs mer

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik

tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik tillbaka till flumskolan Vänsterpartiernas avsaknad av en gemensam utbildningspolitik Innehåll Sammanfattning 3 KLASSRESAN SKA BÖRJA I KLASSRummet 4 TOLV ÅRS SVEK MOT skolan 4 Tidigare betyg för kunskapsuppföljning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR Högsby kommuns förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg, grund och gymnasieskola samt kommunal vuxenutbildning. NY LAG Från 2006-04-01 gäller lagen om förbud mot diskriminering och annan

Läs mer

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014

Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 Kommunalt handlingsprogram för Eslöv 2011 2014 ESLÖVS KOMMUN Vi tar ansvar En ekonomi i balans är förutsättningen för att driva en politik för Eslöv. Vi tar ansvar för att den kommunala organisationen

Läs mer

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018.

ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. ETT BÄTTRE DEGERFORS. FÖR ALLA. SOCIALDEMOKRATERNA I DEGERFORS VALPROGRAM 2015-2018. Annika Engelbrektsson, kandidat till kommunstyrelsens ordförande och förstanamn på Socialdemokraterna i Degerfors lista

Läs mer

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras En Sifoundersökning om attityder kring att åldras Innehållsförteckning Metod Introduktion Svenskarna om att åldras ATT ÅLDRAS Positiv syn på åldrandet LIVSGLÄDJE Äldre nöjdast med livet Familj och hälsa

Läs mer

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar

Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Avskaffa aktivitetsförbudet för arbetslösa ungdomar Arbetsförmedlingens månadssiffror för Kalmar län Fredagen den 4 maj 2010 I april 2009 gick 2039 ungdomar i Kalmar län utan jobb. Ungdomsarbetslösheten

Läs mer

Inledning. Bakgrundsfakta för Sotenäs

Inledning. Bakgrundsfakta för Sotenäs Välfärdsbokslut 2005 Inledning Alla kommuner vill skapa förutsättningar för god livsmiljö genom till exempel bra bostäder, möjligheter till fysisk aktivitet och rekreation, kommunikationer samt tillgång

Läs mer

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014

Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 Dnr 2014/BUN 0090 Resultat av elev- och föräldraenkät 2014 2014-08-25 Tyresö kommun / 2014-08-25 2 (19) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun Tyresö kommun / 2014-08-25 3 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2016-2019

Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2016-2019 Antagen av kommunfullmäktige 2016-03-23 Välfärds- och folkhälsoprogram Åmåls kommun 2016-2019 Folkhälsa handlar om kommuninvånarnas hälsa i ett vidare begrepp, från individens egna val och vanor till strukturella

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2014 RMPG Hälsofrämjande strategier inom Sydöstra sjukvårdsregionen Utvecklingstendenser Ökat fokus på hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete för att klara framtidens utmaningar Den

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

Partikongressens beslut - riktlinjer

Partikongressens beslut - riktlinjer Partikongressens beslut - riktlinjer 3.1 Låt ungdomsgenerationen ta plats 5 3.1.1 Ett jobb och en bostad Jag oroar mig för att inte hitta ett jobb efter min utbildning. Jag får ont i magen bara av att

Läs mer

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma

Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kunskapsstöd/Handlingsplan Barn och unga med övervikt och fetma Kristianstad 2015-02-23 Innehållsförteckning Kunskapsstöd Inledning 3 Definition 3 Förekomst 3 Orsak 3 Risker 4 Aktuell forskning 4 Behandling

Läs mer

Hela staden socialt hållbar

Hela staden socialt hållbar Hela staden socialt hållbar Social resursnämnd är processägare för mål som följer med från 2014 Öka förutsättningarna till goda livschanser och därmed utjämna dagens skillnader. Göteborgarnas hälsa ska

Läs mer

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg RAPPORT (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg (S)-förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter slår

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i

med att göra Sverige till världens bästa land att leva i med att göra Sverige till världens bästa land att leva i MÖJLIGHETERNAS LAND BYGGER VI TILLSAMMANS Vi vill att Sverige ska vara möjligheternas land där var och en oavsett bakgrund kan växa och ta sin del

Läs mer

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018

Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 Moderaterna i Örnsköldsviks handlingsprogram 2014-2018 5 frågor som vi tänker fokusera på 2014-2018 Norrlands bästa företagsklimat Ordning och reda i ekonomin Bra inomhusoch utomhus miljöer för barn, unga

Läs mer

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna

HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING. en avstämning från Moderaterna HALVTID I STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING en avstämning från Moderaterna FÖRORD Tack vare att så många röstade på Alliansen i landstingsvalet 2010 har vården och kollektivtrafiken blivit bättre och tryggare.

Läs mer

Högstadieelevers hälsa och levnadsvanor: en rapport från pilotprojektet Elevhälsoenkäten

Högstadieelevers hälsa och levnadsvanor: en rapport från pilotprojektet Elevhälsoenkäten Högstadieelevers hälsa och levnadsvanor: en rapport från pilotprojektet Elevhälsoenkäten Resultat från pilotprojektet med en gemensam elevhälsoenkät i nio kommuner under läsåret 2009/10 www.fhi.se A 2011:14

Läs mer

Tjänsteställe Ert datum Er beteckning Folkhälsosamordnare Börje Norén

Tjänsteställe Ert datum Er beteckning Folkhälsosamordnare Börje Norén KLIPPANS KOMMUN Datum Beteckning 2006-04-04 Lokalt välfärdsbokslut 2005 Tjänsteställe Ert datum Er beteckning Folkhälsosamordnare Börje Norén Lokalt välfärdsbokslut 2005 Till Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige

Läs mer

Sveriges synpunkter på EU:s grönbok om psykisk hälsa

Sveriges synpunkter på EU:s grönbok om psykisk hälsa Yttrande 2006-06-16 S2005/9249/FH Socialdepartementet Enheten för folkhälsa Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för hälsa och konsumentskydd Enhet C/2 "Hälsoinformation" L-2920 LUXEMBURG Sveriges

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20

LIV & HÄLSA UNG 2014. Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Fokus skolår 7, 9 och 2 gymn med och utan funktionsnedsättning LIV & HÄLSA UNG 2014 Örebro län och kommunerna i västra länsdelen Länsdelsdragning Karlskoga och Degerfors 2014-11-20 Josefin Sejnelid, utredningssekreterare

Läs mer

Svar på Rådslaget om skolan,

Svar på Rådslaget om skolan, 2007-09-26 Svar på Rådslaget om skolan, Om rådslaget Rent allmänt tycker vi att det är bra att skolfrågorna lyfts fram på ett tydligt sätt i det rådslag som nu genomförs. Dock är tiden för en genomgripande

Läs mer

Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015

Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015 Folkhälsoplan Härjedalens kommun 2012-2015 1 Innehållsförteckning Inledning sid. 3 Bakgrund sid. 4 Ekonomiska vinster att arbeta för en god folkhälsa sid. 5 Hälsans bestämmelsefaktorer sid. 8 Folkhälsoplan

Läs mer

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv

Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Köpings idrottsliv Sveriges bästa? Idé- och inriktningsplan för en bättre idrott ur ett folkhälsoperspektiv Vår verksamhetsplan I kommunens mål är fokus på barn och ungas uppväxtvillkor, en aktiv fritid

Läs mer

Välkommen till Skogens förskola

Välkommen till Skogens förskola Utbildningsförvaltningen Hyacintvägen 9 343 35 Älmhult Tuvan 0476-552 90, 072-383 58 61 Gläntan 0476-550 35, 072-381 58 02 Kotten 0476-550 05, 072-381 57 75 Välkommen till Skogens förskola För att starten

Läs mer

Elevhälsoplan för Tuna skola

Elevhälsoplan för Tuna skola Elevhälsoplan för Tuna skola 2014-08-04 2 (10) Innehåll Inledning... 3 Arbetsgrupper... 3 Elevhälsoplanens grund... 4 Syftet med elevhälsoplanen... 4 Ansvar för elevhälsoarbetet... 4 Mål med elevhälsoarbetet...

Läs mer

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008

Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 2007/2008 Skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten Rapport för läsåret 7/8 Annika Nordstrand Sekretariatet 971 89 www.nll.se Innehåll sidan Inledning 4 Sammanfattning Bästa möjliga hälsa En god utbildning 7

Läs mer

KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19

KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19 KAA Socioekonomisk kalkyl 2015-03-19 Expertgruppen i socioekonomi Sidan 2 av 7 Sidan 3 av 7 Inledning Informationsansvaret ändras i lagstiftningen den 1 januari 2015 till kommunens aktivitetsansvar. Den

Läs mer

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass

PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass PEDAGOGENS MANUS till BILDSPEL på första föräldramöte i Förskoleklass Råd till föräldrar som del av ett läromedel som handlar om kroppen och hållbar livsstil. Det ska bidra till att barnen blir friska,

Läs mer

Alla ska med. Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro

Alla ska med. Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro 2006-09-11 Alla ska med Sammanställning över åtgärder för fler i arbete, utbildning och egen försörjning i Örebro Socialdemokraterna ÖREBRO Sammanställd av: Eva-Lena Jansson (s), förste vice ordförande

Läs mer

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling.

Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Folkhälsoplan 2013 2014 1 Säffle kommun har formulerat sin vision. Så här låter rubriken: Säffle vågar leda hållbar utveckling. Längre ner i visionstexten står det att Vi värnar om varandra och vårt samhälles

Läs mer

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16

Åshammars. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 Åshammars Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-16 (Reviderad 2014-12-09) Likabehandlingsplan Åshammars förskola I april 2006 trädde lagen mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer