Regeringen Försvarsdepartementet STOCKHOLM. Förbättring av länsstyrelsernas krishanteringsförmåga. Bakgrund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Regeringen Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM. Förbättring av länsstyrelsernas krishanteringsförmåga. Bakgrund"

Transkript

1 Sid 1(7) 0829/ Regeringen Försvarsdepartementet STOCKHOLM Förbättring av länsstyrelsernas krishanteringsförmåga Bakgrund Regeringen har i beslut den 31 oktober 2002 (Fö2002/2445/CIV) uppdragit åt samtliga länsstyrelser att under 2002 i syfte att stärka krishanteringsförmågan på regional nivå utveckla samverkansformer, utbildnings- och övningsverksamhet, stöd till kommunerna i deras roll i krishanteringssystemet, risk- och sårbarhetsanalyser samt förberedelser för samverkan över länsgränserna i en krissituation. Krisberedskapsmyndigheten (KBM) skulle efter rekvisition utbetala medel om högst kronor till länsstyrelsen i Stockholms län, länsstyrelsen i Västra Götalands län och länsstyrelsen i Skåne län. Högst kronor fick utbetalas till var och en av de övriga länsstyrelserna. Utgifterna skulle belasta sjätte utgiftsområdets anslag 6:21 Civilt försvar, anslagsposten 5, delpost 3. Box Stockholm Tel Fax kbm@krisberedskaps myndigheten.se myndigheten.se Besöksadresser Kungsgatan 53, Stockholm Hågesta, Sollefteå Länsstyrelserna skulle till KBM inkomma med ett förslag om hur medlen i respektive län skulle användas. De medel som länsstyrelsen inte förbrukade under året 2002 skulle återbetalas till KBM. KBM skulle senast den 1 juni 2003 till regeringen lämna en verksamhetsmässig redovisning av vilka åtgärder som genomförts inom varje länsstyrelse samt syftet med åtgärderna. Vidare skulle kostnaderna, specificerade per åtgärd, redovisas. Uppdragets genomförande För att få enhetlighet i förfarandet har KBM, i överenskommelse med länsstyrelserna, tagit fram en rekvisitionsblankett för detta ändamål. Enligt skrivelse från KBM den 12 november 2002 (dnr 0829/2002) skulle länsstyrelsen i rekvisitionen, på enklaste sätt, inkomma med förslag om hur de medel som rekvirerades skulle användas. I vissa fall fördes en dialog underhand med länsstyrelserna för att klarlägga innebörden av vissa förslag. En avdömning av lämpligheten att genomföra vissa föreslagna åtgärder har genomförts i samband med dessa underhandsdiskussioner. Enligt beslut från KBM skulle länsstyrelserna senast den 1 maj 2003 lämna en verksamhetsmässig redovisning till KBM. Eventuellt oförbrukade medel skulle samtidigt återbetalas till KBM.

2 Sid 2(9) Verksamhetsmässig redovisning Länsstyrelsen i Stockholms län Aktualisering av riskanalyser mot bakgrund av Länsstyrelsens nya uppgifter och framtagning av instrument (allmänna råd och ett förslag till rekommenderad kravspecifikation). Utbildnings- och övningsverksamhet såsom beredskapen inför fredstida NBC-hot, Stockholms försörjningstunnlar, kommunernas krisledning, dricksvattenförsörjning och samordning och utveckling av utbildningsoch övningsverksamheten. Stöd till kommunerna i deras roll i krishanteringssystemet (konferensverksamhet). Planeringskonferenser för att utveckla samverkansformer. Länsstyrelsen i Uppsala län Utveckling och fortbildning m.m. av CeSam-C. Riskhantering och kommunal beredskap (projektanställning). Regionalt samarbete Samverkan i Östra Mellansverige (ÖSAM). Utbildnings- och övningsverksamhet såsom beredskap mot längre eloch teleavbrott. Länsstyrelsen i Södermanlands län Övningsprogram för länsstyrelsens krishanteringsorganisation (konsultuppdrag). Damminventering (konsultuppdrag). Digitalisering av flygfoton från översvämningssituationer i länet. Utvecklingsseminarium avseende samband och ledningsfrågor vid större händelser. Utbildning av informationsföreträdare i länet, fortbildning av stabs- och info-chef samt viss utbildning för PKL och POSOM grupper vid större händelser. Informationsträffar för utveckling av NBC-förmåga, säkerhetsskydd samt träff med länets samverkansråd. Informationsbroschyr till allmänheten om länsstyrelsens roll vid kriser. Framtagande av en akutväska för länsstyrelsens VB-funktion med innehåll såsom telefon, kamera m.m. Länsstyrelsen i Östergötlands län Projektanställning för utarbetande av länsstyrelsens krishemsida. Seminarium Regional riskanalys. Framtagning av tränings- och övningsplan i samverkan med länsstyrelserna i Södermanland och Västmanland (konsulttjänst). Intern utbildning i krishantering. Utrustning för VB-funktion i ledningsplatsen. Länsstyrelsen i Jönköpings län Kompetensutveckling av egen personal såsom GIS-utbildning i lägestjänst och funktionsutbildningar i läges-, expeditions- och informationstjänst. Förberedelser och deltagande i övningar såsom LINUS 02 inom södra Sverige (civil-militär) och förberedelser för övning HALVAR i Kalmar.

3 Sid 3(9) Nätverksskapande seminarier med kommunala beredskapssamordnare, elföreträdare samt informatörer i kommuner, landsting och polismyndighet. Utveckling av en krishemsida. Länsstyrelsen i Kronobergs län Planering och genomförande av utbildning och övning av myndighetens krisledningsorganisation inkl. information. Planering, utbildning och övning av länsstyrelsens operativa kärna beträffande vakthavande beslutsfattare, läge och information. Länsveterinärens deltagande i Jordbruksverkets STUDS-projekt (större utbrott av smittsamma sjukdomar). Utbildning i det GIS-baserade lägesverktyget som utgörs av krisinformationskarta KIKAREN i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götaland. Länsstyrelsen i Kalmar län Digitalisering och strukturering av digitalt underlagsmaterial kopplat till krishantering. Seminariedag i krisinformation för offentliga informatörer i länet. Mediadag för länsstyrelsens krisorganisation. Samverkansprojekt mellan länsstyrelsen, kommuner inkl. räddningstjänst, landsting, och polis beträffande upprättande av gemensam beredskapsplan Ölandsbron. Planen innefattar även vissa förebyggande åtgärder. Projektanställning för att förmedla tankarna kring ny lagstiftning hos såväl länsstyrelsen som kommuner och samverkande myndigheter. Informationsstöd till kommunerna angående det nya krishanteringssystemet. Utbildning av krisorganisationens personal i dagbokssystem. Länsstyrelsen i Gotlands län Deltagande i samverkans- och ledningsmöten inför övningen HALVAR i Kalmar och i regional samverkansövning i Stockholm. Konferens om kommuners och landstings beslutsfattande vid extraordinära händelser. Etablering av nätverk för Östersjösamarbete kring krishantering (uppföljning av seminarium i juni 2002). Förstudie för risk- och sårbarhetsanalys för Gotlands län (konsult). Länsstyrelsen i Blekinge län Utveckling av ledningsmetodik kopplat till länsstyrelsens risk- och sårbarhetsanalyser avseende större elavbrott, långvariga klimatstörningar samt miljöolyckor (konsult). Broschyr för krisstödsarbete. Kompetensutveckling av egen personal avseende nya informations- och övningsuppgifter. Länsstyrelsen i Skåne län Kompetensutveckling inom krishanteringsområdet genom att länsstyrelsens personal kunnat delta i utbildningar och övningar. Informationsåtgärder för krishantering i webbmiljö.

4 Sid 4(9) Åtgärder för att säkerställa kontinuerlig drift av IT-stödet till länslednigsplatsen. Länsstyrelsen i Hallands län Arbete med samordning av information i en krissituation. Kompetensutveckling, samordning, konferenser m.m. för krishanteringsorganisationen. Möte angående IT-säkerhet. Utveckling av det tekniska stödet och datasäkerheten i lässtyrelsens ledningsplats. Länsstyrelsen i Västra Götalands län Delfinansierat kostnaderna för länsstyrelsens medverkan i utveckling av en WebGis internetapplikation, kallad KIKAREN. Syftet är att få ett bättre och modernare system för ledning och samordning av insatser vid inträffade händelser, dels också för att kunna presentera publik lägesinformation på karta via web. Deltagit i utbildning i dagbokssystemet GENERALEN som anordnats av länsstyrelsen i Skåne län. Deltagit i förberedelser inför och medverkan i samverkansövning LINUS 02 i södra Sverige. Genomfört en enhetskonferens med anledning av det nya krishanteringssystemet m.m. Tagit fram en preliminär Regional risk- och sårbarhetsanalys. Genomfört utbildning i stabsmetodik. Genomfört en Beredskapssamordnarkonferens med företrädare för länets kommuner. Genomfört beredskapsseminarium för vård och omsorg i Dalslandskommunerna samt temadag om säker dricksvattenförsörjning för kommunerna i Sjuhärad. I syfte att stärka länsstyrelsens tekniska förmåga ute på skadeplats har teknisk utrustning i form av PC-Lifebok med fjärranslutningsutrustningar, digitalkamera och OH-kanon anskaffats. Länsstyrelsen i Värmlands län Genomfört etapp II i projekt Byälven i syfte att stärka krishanteringsförmågan för länsstyrelsen och berörda kommuner. Anledningen är de svåra översvämningarna i Värmland 2000/2001. Genomfört projekt Säkerhet i Värmland. Att bygga ett säkrare samhälle, exempel på hur några kommuner tagit fram risk- och sårbarhetsanalyser och förslag till åtgärdsprogram. Påbörjades 2001 med stöd från ÖCB. Del av projekt Säker kanot. Länsstyrelsen i Örebro län Omkostnader för regional samverkanskurs. Tränings- och övningsplan för krishanteringsorganisationen. Förstudie av kriswebb. Utrustning för övningsverksamheten.

5 Sid 5(9) Länsstyrelsen i Västmanlands län Förberedelser för att kunna införa KRISAM/motsvarande i syfte att öka informationsförmågan hos polis, landsting, kommuner samt länsstyrelsen. Kompetensutveckling av personal i det nya krishanteringssystemet, samverkan och områdesansvar samt informationsinsatser i länet. Övnings- och utbildningsplan för krishanteringsorganisationen samt plan för samövning med Södermanlands och Östergötlands länsstyrelser. Genomgång av krishanteringsorganisationen (konsult). Förberedelser för att kunna inrätta en vakthavande beslutsfattarfunktion (VB) i framtiden. Länsstyrelsen i Dalarnas län Ledningsutbildning för krishanteringsorganisationen. Informationsutbildning såsom seminarier för kommunerna m.fl. och gemensam utbildning för informatörer från Dalarna och Gävleborg. Förberedelser för riskhantering och ledningsstödsystem (konsult). Länsstyrelsen Gävleborg Stöd till Gävle kommuns utveckling av ett informationsöverföringssystem i avvaktan på KRISAM/motsvarande. Berör bl.a. kommunens förvaltningar och bolag, kommunförbund, polisen, sjukhuset och larmcentralen. Stöd till ledningsövning i Ovanåkers kommun syftande till att öka krishanteringsförmågan. Säkerhetsdag i Ockelbo kommun med representanter från kommunen, KBM, Kronofogdemyndigheten och Länsstyrelsen. Länsstyrelsen i Västernorrlands län Fortsatt arbete med tidigare påbörjat riskprojekt i syfte att skapa ett bättre underlag för samhällsplaneringen, ett effektivt förebyggandearbete samt en bra beredskap i alla led i samhällets krishantering. Utbildning och övning av egen krishanteringsorganisation samt utveckling av samverkansformer för krishantering i seminarieform med deltagande av myndigheter, företag och kommuner. Länsstyrelsen i Jämtlands län Delfinansiering av kartering av Indalsälven med biflöden. Statens räddningsverk bekostar översvämningskartering av vissa delar. På detta sätt har hela karteringen kunnat genomföras. Länsstyrelsen i Västerbottens län Planering av en regional samverkanskurs (konsult). Planering av en regional nätverksuppbyggnad har påbörjats och en mer detaljerad riskbildsinventering utifrån de enskilda kommunernas riskanalyser har genomförts. Informationsutbildning i kriskommunikation där målgruppen varit informationspersonal, räddningschefer samt länsstyrelsens egen krishanteringsorganisation (viss medverkan av konsult). Planering och genomförande av fyra kommunala ledningsövningar. Komplettering av sambandsutrustning i Länsstyrelsens ledningscentral.

6 Sid 6(9) Länsstyrelsen i Norrbottens län Utveckling och etablering av ett damm- och tillsynsregister. Den systematisering av uppgifter som registret ger upphov till avses underlätta för samverkan i krissituationer både inom länet och över länsgränserna. Applikationen skall även kunna nyttjas vid andra länsstyrelser. Ekonomisk redovisning Efter överenskommelse med Försvarsdepartementet görs denna redovisning i mer övergripande form än kravet i beslutet. Det finns ett mer detaljerat underlag vid KBM. De flesta länsstyrelserna har rekvirerat det högsta belopp som angavs i regeringsbeslutet. Tre länsstyrelser har rekvirerat ett mindre belopp. Sammanlagt rekvirerades kr (bilaga 1). I samband med den verksamhetsmässiga redovisningen till KBM före den 1 maj har 12 länsstyrelser återbetalt ,56 kr i oförbrukade medel (bilaga 2). Totalt har ,44 kr förbrukats. Erfarenheter Beslut om medel för att kunna förbättra länsstyrelsernas krishanteringsförmåga fattades i slutet på år Det fanns inte någon framställan från KBM eller länsstyrelserna om särskilda medel för 2002 men väl för Det var dock positivt att beslut om medel ändå fattades redan för 2002 men det uppstod en stor tidsnöd vid hanteringen av beslutet. Detta innebar i praktiken att länsstyrelserna hade tiden mellan den 15 november och den 20 december att klara ut vilken verksamhet som kunde genomföras inom de av regeringen fastställda ramarna samt att slutföra aktiviteterna före årsskiftet. En överenskommelse gjordes mellan KBM och länsstyrelserna, efter underhandskontakt med Försvarsdepartementet, att utbetalning av medel kunde ske efter årsskiftet under förutsättning att beslut fattades och beställningar gjordes före årsskiftet. Förutsättningen var att en verksamhetsmässig och ekonomisk redovisning skulle genomföras och sändas in till KBM före den 1 maj Samtliga länsstyrelser har inkommit med en sådan redovisning om än i varierande form. I olika utredningar, propositioner och betänkanden har frågan om ökade resurser för länsstyrelsernas krishanteringsförmåga tagits upp. Vissa ekonomiska resurser har nu ställts till förfogande under 2002 och En fortsättning finns genom att medel till länsstyrelserna tas upp även i nu inlämnat planeringsunderlag från KBM. En kvarstående fråga som måste komma till en lösning är att länsstyrelserna behöver ökade personalresurser och i vissa hänseenden förändrad kompetens för att fullfölja sina uppgifter. KBM har tagit upp denna fråga även i andra sammanhang. Vid en granskning av de genomförda aktiviteterna kan konstateras att dessa i huvudsak ligger inom de områden som angavs i regeringsbeslutet. Några

7 Sid 7(9) aktiviteter kan dock anses ligga på marginalen, men har inte observerats under den genomförda processen med rekvisitioner och förslag till verksamhet. Tidspressen har medverkat till att så blivit fallet. Det kan noteras att det har skett en viss anskaffning av olika tekniska stödresurser. I vissa fall har sådan anskaffning observerats och strukits under handläggningen av rekvisitionerna. Att anskaffning ändå gjorts i vissa fall och att detta får anses tveksamt, har medfört att tydligare regleringar av användningsområdet har gjorts för utbetalning av medel avseende Där anges att medel inte får användas för investeringar och att frågan om tekniska investeringar handhas av tekniska enheten vid KBM och behandlas i särskild ordning. Beslut i ärendet har fattats av generaldirektör Ann-Louise Eksborg. I den slutliga handläggningen av ärendet har deltagit enhetschefen Kenneth Axelsson, sektionschefen Leif Zetterberg, samordnaren Karin Börjesson och utredaren Bengt-Ola Nilsson (föredragande). Ann-Louise Eksborg Bengt-Ola Nilsson Bilagor: Bilaga 1: Utbetalning år 2002 till länsstyrelserna (1 sida) Bilaga 2: Återbetalning från länsstyrelserna för ej förbrukade medel 2002 (1 sida) Kopia: Samtliga länsstyrelser Inom KBM: Samtliga enheter Ekonomichefen Registraturen

8 Sid 8(9) UTBETALNING ÅR 2002 TILL LÄNSSTYRELSERNA FÖR FÖRBÄTTRING AV LÄNSSTYRELSERNAS KRISHANTERINGFÖRMÅGA Utdrag ur Agresso för perioden Aktivitet Medel för länsstyrelser BILAGA 1 Period Länsstyrelse Belopp Lst Blekinge , Lst Dalarna , Lst Gotland , Lst Gävleborg , Lst Halland , Lst i västra Götalan , Lst Jämtland , Lst Jönköping , Lst Kalmar , Lst Kronoberg , Lst Norrbotten , Lst Skåne län , Lst Södermanlands lä , Lst Värmlands län , Lst Västerbotten , Lst Västernorrland , Lst Västmanland , Lst Örebro , Lst Östergötland , Länsstyr Stockholms , Länsstyr Uppsala , ,00

9 Sid 9(9) ÅTERBETALNING FRÅN LÄNSSTYRELSERNA FÖR EJ FÖRBRUKADE MEDEL ÅR 2002 AVSEENDE FÖRBÄTTRING AV LSTY KRISHANTERINGSFÖRMÅGA Utdrag ur Agresso med inbetalningar t o m Krediterat aktivitet Medel för länsstyrelser BILAGA 2 Återbetalningsperiod Länsstyrelse Belopp Lst Gävleborg , Lst i västra Götalan , Lst Gotland , Lst Halland - 737, Lst Kalmar , Lst Skåne län , Lst Blekinge , Lst Dalarna , Lst Östergötland , Lst Västerbotten ,48 Totalt inbetalt ,56 Återbetalningar KBM ännu ej tillhanda Lst Kronoberg ,00 Lst Västmanland ,00 Totalt ej förbrukat ,56

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget

Försvarsdepartementet. 103 33 Stockholm. Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred. Uppdraget Sid 1(7) 0774/2004 2004-09-13 Er ref: Fö2004/1404/CIV Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Landstingens uppgifter vid extraordinära händelser i fred Uppdraget Regeringen beslutade den 17 juni 2004, dnr.

Läs mer

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar

SAMÖ 2008-2010. Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar SAMÖ 2008-2010 Långsiktig inriktning av KBM:s samverkansövningar Ann-Charlotte Engström 2006-04-25 Dnr. 0300/2006 1 Förord Att öva är en av de viktigaste åtgärderna för att utveckla samhällets förmåga

Läs mer

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB

Lagen om extraordinära händelser. Helen Kasström, MSB Lagen om extraordinära händelser Helen Kasström, MSB Vad är en extraordinär händelse i fredstid? Enligt lagens definition: En händelse som avviker från det normala Innebär en allvarlig störning eller risk

Läs mer

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren?

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren? Blekinge Dalarna Östergötland Örebro Västra Götaland Västmanland Västernorrland Västerbotten Värmland Uppsala Södermanland Stockholm Skåne Norrbotten Kronoberg Kalmar Jönköping Jämtland Halland Gävleborg

Läs mer

Krisberedskapsmyndigheten redovisar härmed kommunernas krisberedskap år 2002 till regeringen.

Krisberedskapsmyndigheten redovisar härmed kommunernas krisberedskap år 2002 till regeringen. Sid 1(5) Beslut Dnr 1002/2002 2003-04-04 Regeringen Försvarsdepartementet 103 33 Stockholm Kommunernas krisberedskap år 2002 Beslut Krisberedskapsmyndigheten redovisar härmed kommunernas krisberedskap

Läs mer

Bilder Med tillstånd av http://www.utryckning-uppsala.se (Utryckning Uppsala). Fickr.com, Creative Commons-licensed, Waldo-Jaquith.

Bilder Med tillstånd av http://www.utryckning-uppsala.se (Utryckning Uppsala). Fickr.com, Creative Commons-licensed, Waldo-Jaquith. Kurskatalog 2013 1 Bilder Med tillstånd av http://www.utryckning-uppsala.se (Utryckning Uppsala). Fickr.com, Creative Commons-licensed, Waldo-Jaquith. 2 Kurser Grundläggande ledningsmetodik Datum: 11 april

Läs mer

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING. Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet STADSREVISIONEN www.stockholm.se/revision Nr 1 Januari 2008 DNR 420-17/2008 Revisionsrapport STADENS SÄKERHETSARBETE UPPFÖLJNING AV TIDIGARE GRANSKNING Kommunstyrelsen har gett säkerhetsfrågorna hög prioritet

Läs mer

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Regionala enheten för Kris- och katastrofberedskap 2008-12-11 LS 0801-0055 Bilaga 2 Extrema vädersituationer i Stockholms län Risk- och sårbarhetsanalys samt förmågeanalys

Läs mer

Krisledningsplan 2011 2014

Krisledningsplan 2011 2014 Burlövs kommun Kommunfullmäktige Krisledningsplan 2011 2014 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19, 144 1. Händelse! 2. SOS 4. Larmfunktionen återkopplar beslut om åtgärd till SOS Räddningstjänst, Lst,

Läs mer

Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting

Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting Krishanteringssystemet Verksamhet Krisledning Stöd Övrigt Välkommen till Krisberedskapsmyndighetens utbildningspaket Krishantering i kommuner och landsting I dokumentet Instruktioner.pdf finns information

Läs mer

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap.

Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till beslut Kommunstyrelsen antar förslag till styrdokument för krisberedskap. TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer 2015-12-18 Maria Fast Utvecklings- och säkerhetsstrateg Kommunledningsförvaltningen Styrdokument Krisberedskap Utvecklings- och säkerhetsstrategens förslag till

Läs mer

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7)

Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Socialstyrelsen 2013-04-10 Dnr 5.2.-3795/2012-311(7) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohmangsocialstyrelsen Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapportför

Läs mer

PLAN KRISER 2012-08-31

PLAN KRISER 2012-08-31 PLAN FÖR HANTERING AV EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER, STORA OLYCKOR OCH ANDRA KRISER 2012-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 3 KOMMUNORGANISATION... 3 RISKER OCH SÅRBARHETER I KOMMUNEN... 4 INFORMATIONSBEREDSKAP...

Läs mer

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP

SFS 2006:544 LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP LAG OM KOMMUNERS OCH LANDSTINGS ÅTGÄRDER INFÖR OCH VID EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER I FREDSTID OCH HÖJD BEREDSKAP Gäller från 1 september 2006 Detta särtryck är utgivet av Informationsbolaget 2006. Med reservation

Läs mer

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Katastrofmedicinsk beredskap. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2013:22 (M) Föreskrifter och allmänna råd Katastrofmedicinsk beredskap Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

Meddelandeblad. Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående

Meddelandeblad. Förstärkt stöd till anhöriga som hjälper och vårdar närstående Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelser, äldre- och handikappnämnder, äldre- och handikappförvaltningar, socialförvaltningar, högskolor; FoU-enheter, länsstyrelser; länsförbund, landsting, pensionärsorganisationer,

Läs mer

Krisberedskapsplan 2015-2018

Krisberedskapsplan 2015-2018 Krisberedskapsplan 2015-2018 PLAN 2 (16) Innehållsförteckning Håbo kommun... 1 Innehållsförteckning... 2 Förord... 3 1. Åtgärdsplan för mandatperioden 2015-2018... 4 Sammanfattning... 4 1.1 Ny krisledningsorganisation...

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor

Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2015-10-22 nr II:5 Att stärka jämställdhetsarbetets inriktning mot män, pojkar och maskulinitetsfrågor Överenskommelse för åren 2015 och 2016 mellan staten

Läs mer

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab

Krisledningsnämnd. Strategisk Krisledning. Krisledningsstab 1 (6) Krisledningsorganisation Katrineholms kommun Ledning För att säkerställa samordning och information vid extraordinära händelser i fredstid har kommunen en krisledningsorganisation som ansvarar för

Läs mer

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan

Krisledningsplan. Inför och vid särskilda och extraordinära händelser. Socialförvaltningen. Diarienummer: Krisledningsplan Krisledningsplan Inför och vid särskilda och extraordinära händelser Socialförvaltningen Dokumenttyp: Beslutad av: Socialnämnden Gäller för: Socialförvaltningen Dokumentnamn: Krisledningsplan Beslutsdatum:

Läs mer

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10)

Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Utlåtande 2005:130 RI (Dnr 307-740/2005) Stockholms krisledning Motion av Magnus Haglund (m) (2005:10) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Motion (2005:10) av Magnus Haglund (m)

Läs mer

Krissamverkan Gotland

Krissamverkan Gotland Version 2015-06-04 Frida Blixt, Länsstyrelsen i Gotlands län Krissamverkan Gotland samverkansorgan i Gotlands län Innehåll Inledning... 2 Grundläggande nationella principer... 3 Samhällets skyddsvärden...

Läs mer

Delprogram utbildning & övning. Handlingsprogram för trygghet och säkerhet

Delprogram utbildning & övning. Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Delprogram utbildning & övning Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Mjölby kommun - 1 Inledning Syfte och mål Samhället bör ha en generell förmåga att hantera allvarliga händelser oavsett deras karaktär.

Läs mer

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap

Steget före. Landstingets krisberedskap. Säkerhet & beredskap Steget före Landstingets krisberedskap Säkerhet & beredskap Text: Ing-Mari Johansson och Agneta Carlsson, Säkerhet/beredskap Produktion: GA Information Foto: Hans Runesson, Tomas Asp, Holmatro, IStockphoto,

Läs mer

Kulturarv för alla 2012

Kulturarv för alla 2012 Rapport från Riksantikvarieämbetet Kulturarv för alla 2012 Riksantikvarieämbetets regeringsuppdrag om delmål, uppföljning och redovisning inom ramen för En strategi för genomförandet av funktionshinderspolitiken

Läs mer

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006

Krisledningsnämnden. Plan för extraordinära händelser. Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Krisledningsnämnden Plan för extraordinära händelser Landstinget Dalarna Landstingsstyrelsen 29 maj 2006 Bilagor Bilaga 1a Åtgärdsplan för ordförande i KLN Bilaga 1b Åtgärdsplan för övriga medlemmar i

Läs mer

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet

Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Handlingsprogram för trygghet och säkerhet Delprogram utbildning och övning Mjölby kommun -2018 Diarienummer KS/2014:162 Datum: -11-17 Kommunfullmäktige Innehåll Inledning... 3 Syfte och mål... 3 Målgrupper...

Läs mer

Landstingens utbildningsoch övningsverksamhet. Uppföljning 2010

Landstingens utbildningsoch övningsverksamhet. Uppföljning 2010 Landstingens utbildningsoch övningsverksamhet Uppföljning 2010 Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten.

Läs mer

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25

Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun. Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Riktlinjer för säkerhetsarbetet i Gullspångs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-25 Innehållsförteckning Inledning Syfte Mål Genomförande Organisation och ansvar Riskhanteringsgrupp Säkerhetssamordnaren

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011

Kommittédirektiv. Översyn av samhällets alarmeringstjänst. Dir. 2011:106. Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Kommittédirektiv Översyn av samhällets alarmeringstjänst Dir. 2011:106 Beslut vid regeringssammanträde den 1 december 2011 Sammanfattning En utredare ska se över samhällets alarmeringstjänst. Syftet med

Läs mer

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011

Lägesrapport för verksamheter med personliga ombud 2011 Socialstyrelsen 2012-04-11 Dnr 5.2-1807/2011 :2% 1(8) Regler och tillstånd Christina Bohman Karlsson christina.bohman socialst elsen.se yq JZ Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport

Läs mer

Kommunrevisionen i Åstorp ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÅSTORPS KOMMUNS OCH REGION SKÅNES ÅTGÄRDER OCH SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER

Kommunrevisionen i Åstorp ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÅSTORPS KOMMUNS OCH REGION SKÅNES ÅTGÄRDER OCH SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER ÅSTORPS KOMMUN GRANSKNING AV ÅSTORPS KOMMUNS OCH REGION SKÅNES ÅTGÄRDER OCH SAMVERKAN FÖR ATT MÖTA EXTRAORDINÄRA HÄNDELSER Bengt Sebring, ordf Tord Sturesson, 1:ev ordf. Stig Andersson, 2:e v ordf Nils

Läs mer

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län

Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings län Bo Edström Christer Wiklund Exempel Jönköpings Regional Samverkansanalys 1 (21) Regional samverkansanalys avseende samverkan via Rakel vid allvarliga och extraordinära händelser inom Jönköpings Notera:

Läs mer

Krisberedskapsmyndigheten. 101 31 Stockholm

Krisberedskapsmyndigheten. 101 31 Stockholm Sid 1(9) Rapport Dnr 0257/2005 2005-05-30 Krisberedskapsmyndigheten 101 31 Stockholm Redovisning av Krisberedskapsmyndighetens erfarenheter av krishanteringsarbetet i samband med orkanen som drabbade södra

Läs mer

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län.

Yttrande över Strategi för regional samordning. och inriktning av krisberedskap och räddningstjänst i Södermanlans län. Kommunstyrelsen Datum Diarienummer Kommunledningskontoret 2015-09-02 2015:421 Demokrati och välfärd Katarina Reigo, 016-7108718 1 (2) Yttrande över Strategi för regional samordning och inriktning av krisberedskap

Läs mer

Krislednings- och informationsplan

Krislednings- och informationsplan Krislednings- och informationsplan för Nora kommuns verksamheter vid en extraordinär händelse och vid höjd beredskap. Antagen av kommunfullmäktige 2006-04-26, 49 Reviderad 2007, 59 KRISLEDNINGSPLAN...

Läs mer

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet

Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet P 1 Det här vill Civilförsvarsförbundet: Vårt samhälle behöver ett civilt försvar för en bättre krisberedskap både till vardags och vid hot mot rikets säkerhet I Inledning Inför uppbyggnaden av ett nytt

Läs mer

Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag?

Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag? Hur är skyddet för våra (grund)vattentäkter idag? Lena Blad lena.blad@sgu.se Föreningen Vattens Hydrologisektion Seminarium Uppsala, 4 nov 2009 Vattenskyddsområden SGUs roll och arbete underlag för vår

Läs mer

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten

Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten Statistik 2014 - Förmedlingsprocenten En rapport från Brottsofferjouren Sverige Sofia Barlind statistik@boj.se Förmedlingsprocenten 2008 gjordes för första gången en enkel jämförelse mellan hur många brott

Läs mer

1. Skulle du vilja att dina barn åt mer frukt- och grönsaker än vad de gör idag?

1. Skulle du vilja att dina barn åt mer frukt- och grönsaker än vad de gör idag? Faktablad frukt och grönt undersökning 2012 TNS SIFO har på uppdrag av ICA genomfört en undersökning bland 3819 föräldrar med barn under 18 år i samtliga 21 län. Respondenterna var mellan 18 och 65 år

Läs mer

Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999

Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999 Fuu 1999:1 ISSN 1401-8144 Tillgänglighetskontroll inom vårdområdet sommaren 1999 Uppföljning och utvärdering Rapporten ingår i serie Fuu som utges av AMS Försäkringsenhet AMS Fuu 1999:1 Försäkringsenheten

Läs mer

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan

Åtvidabergs kommun. Utbildnings- och övningsplan s- och övningsplan för mandatperioden 2015-2018 : 2016-07-13 Dnr: 2016 00553/168 RAPPORT Sida 2(5) Innehåll Inledning... 3 Syfte och målbeskrivning... 3 s- och övningsplan... 3 Kostnader och ansvarsfördelning...

Läs mer

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14

Yttrande 1 (5) Datum 2016-01-14 1 (5) Indelningskommittén fi.indelningskommitten@regeringskansliet.se YTTRANDE ÖVER ARBETET MED NY LÄNS- OCH LANDSTINGSINDELNING Indelningskommittén har ställt två frågor till länsstyrelserna, dels om

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning med länsstyrelseinstruktion; SFS 2002:864 Utkom från trycket den 3 december 2002 utfärdad den 21 november 2002. Regeringen föreskriver följande. Länsstyrelsens ansvar

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i lönegarantiförordningen (1992:501); SFS 2012:401 Utkom från trycket den 15 juni 2012 utfärdad den 7 juni 2012. Regeringen föreskriver i fråga om lönegarantiförordningen

Läs mer

Omvärldsfakta. Illavarslande utveckling. Antal varsel per 1000 sysselsatta - september-november 2011

Omvärldsfakta. Illavarslande utveckling. Antal varsel per 1000 sysselsatta - september-november 2011 Nr 3:211 Omvärldsfakta FAKTABLAD FRÅN ARENA FÖR TILLVÄXT ETT SAMARBETE MELLAN ICA, SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING OCH SWEDBANK Illavarslande utveckling Inbromsningen i den svenska ekonomin märks allt

Läs mer

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland

Rakel - nya polisradion. Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Rakel - nya polisradion Polisens införande av Rakel Hösten 2008 Etapp 3: Halland, Västra Götaland Polisens införande av Rakel Rikspolisstyrelsen arbetar med införandet av nya radiosystemet Rakel inom hela

Läs mer

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun

Ledningsplan vid större samhällsstörning, extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret, kanslienheten Ulrika Thorell, 0531-52 60 02 ulrika.thorell@bengtsfors.se POLICY 2012-11-13 Antagen av KF, rev av KS 1(11) 29/2011, rev 300/12 Ledningsplan vid större samhällsstörning,

Läs mer

Delårsrapport. för budgetåret 2005

Delårsrapport. för budgetåret 2005 Delårsrapport för budgetåret 2005 Sammanfattning av genomförd verksamhet Krisberedskapsmyndighetens (KBM) verksamhet under första halvåret har främst präglats av dels ett omfattande underlagsarbete inför

Läs mer

Så vill vi utveckla krisberedskapen

Så vill vi utveckla krisberedskapen Så vill vi utveckla krisberedskapen KBM:S UPPDRAG/UTREDNINGAR 2005 Så vill vi utveckla krisberedskapen Titel: Så vill vi utveckla krisberedskapen Utgiven av: Krisberedskapsmyndigheten (KBM) Original: Sörman

Läs mer

Ett laboratorienätverk för smittskydd och mikrobiologi i Sverige. Överenskommelse om ansvar för funktioner av betydelse för ett laboratorienätverk

Ett laboratorienätverk för smittskydd och mikrobiologi i Sverige. Överenskommelse om ansvar för funktioner av betydelse för ett laboratorienätverk Ett laboratorienätverk för smittskydd och mikrobiologi i Sverige Överenskommelse om ansvar för funktioner av betydelse för ett laboratorienätverk Förord Laboratorieverksamhet av betydelse för smittskydd

Läs mer

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap

Konsekvensutredning. Förslag till nya föreskrifter och allmänna råd om katastrofmedicinsk beredskap 2010-01-12 Dnr 2164/2010 1(5) Enheten för krisberedskap Joakim Beck-Friis Tel: 075-247 34 38 E-post: joakim.beck-friis@socialstyrelsen.se Konsekvensutredning Förslag till nya föreskrifter och allmänna

Läs mer

Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet

Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet PM 2009: RI (Dnr 001-1057/2009) Registrering av personuppgifter vid katastrofer utomlands, Ds 2009:12 Remiss från Justitiedepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande

Läs mer

Katastrofmedicinskt Centrum Kmc_ra_06_075

Katastrofmedicinskt Centrum Kmc_ra_06_075 Kmc_ra_06_075 006-11-13 Landstinget Sörmland Enheten för kris- och katastrofberedskap Att: Thorbjörn Olsson Utvärdering av regional sjukvårdsledning vid samverkansövning Mårten Nyköping 06-11-09 Samverkansövning

Läs mer

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre

Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre Regeringsbeslut II:2 2013-01-24 S2013/612/FST (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att genomföra utbildning i upphandling av vård och omsorg om äldre 1 bilaga

Läs mer

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen

Samverkanskonferens på nationell nivå med fokus på flyktingsituationen MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (5) Antecknat av Halldor Stolt samordning@msb.se 073-026 1103 Mötesdatum 2015-09-18 Mötestid 16.00-16.50 Samverkanskonferens på

Läs mer

Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård

Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom socialtjänst och hemsjukvård Regeringsbeslut II:16 2014-12-18 S2014/1398/FST S2014/8960/FST Socialdepartementet Myndigheten för delaktighet Box 1210 172 24 Sundbyberg Uppdrag angående information om digitala tjänster och teknik inom

Läs mer

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018

Styrdokument för krisberedskap. Ragunda kommun 2015-2018 Styrdokument för krisberedskap Ragunda kommun 2015-2018 Innehåll Termer... 3 1. Inledning... 4 1.1 Mål med styrdokumentet enligt överenskommelsen... 4 2. Krav enligt lagen om Extraordinära händelser...

Läs mer

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande:

Beslut Landstinget i Uppsala län ska redovisa följande: BESLUT inspektionenförvårdochomsorg 2014-01-30 Dnr 8.5-37428/2013 E1(8) Avdelning mitt Sylvia Noren sylvia.norengivo.se Landstinget i Uppsala län Box 602 751 25 UPPSALA Ärendet Tillsyn avseende dosförpackade

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET I ALLA LÄN

JÄMSTÄLLDHET I ALLA LÄN JÄMSTÄLLDHET I ALLA LÄN 2013-05-22, Tillväxtverket Vad har länsstyrelserna för uppdrag? Vad gör länsstyrelserna? En utvecklingssatsning Länsstyrelsens uppdrag Jämställdhetspolitiska mål Jämställdhetsintegrering

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Budgetunderlag. för perioden 2006 2008. Krisberedskapsmyndigheten. Box 599 101 31 Stockholm. Tel 08-593 710 00 Fax 08-593 710 01

Budgetunderlag. för perioden 2006 2008. Krisberedskapsmyndigheten. Box 599 101 31 Stockholm. Tel 08-593 710 00 Fax 08-593 710 01 Budgetunderlag för perioden 2006 2008 Krisberedskapsmyndigheten Box 599 101 31 Stockholm Tel 08-593 710 00 Fax 08-593 710 01 kbm@krisberedskaps myndigheten.se www.krisberedskaps myndigheten.se Innehåll

Läs mer

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012

AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 1 Vård och omsorg 2011-04-11 Beställarenheten Dnr VON 94/11 AVLÖSARSERVICE i hemmet LSS INTERN KRAVSPECIFIKATION Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 26 maj 2011 ( 62) Gäller from 1 januari 2012 Utförare

Läs mer

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis)

2 bilagor. Medlen ska betalas ut engångsvis utan rekvisition. Regeringens beslut. Regeringsbeslut III: S2017/00840/FS (delvis) Regeringsbeslut III:5 2017-02-09 S2017/00840/FS (delvis) Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel till landstingen i enlighet med överenskommelsen Ökad tillgänglighet

Läs mer

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå

Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för livsmedelsstrategins genomförande på regional nivå e Regeringen Regerings beslut 2017-10-05 N2017 /06143/RTS IV 10 Näringsdepartementet Länsstyrelsen i Stockholms län Box 22067 104 22 Stockholm m.fl. Uppdrag respektive erbjudande att göra insatser för

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2)

Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Malmö stad Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen 1 (2) Datum 2015-11-02 Vår referens Pia Oredsson Birgersson Informationschef Pia.Oredsson@malmo.se Tjänsteskrivelse Krisledningsplan

Läs mer

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016

Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott Kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott 19 januari 2016 Sid Justering... 3 1 Information om projektet förebyggande föräldrastöd i Sundsvalls

Läs mer

Beställare = Beställarenheten, Vård- och omsorgsnämnden. Stöd till vissa målgrupper som vårdar eller stödjer närstående, Socialtjänstlagen 5 kap 10.

Beställare = Beställarenheten, Vård- och omsorgsnämnden. Stöd till vissa målgrupper som vårdar eller stödjer närstående, Socialtjänstlagen 5 kap 10. 1 Vård och omsorg 2011-05-27 Dnr VON 136/11 Beställarenheten Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående, SoL KRAVSPECIFIKATION Intern Antagen av Vård- och omsorgsnämnden den 16 juni 2011( 78)

Läs mer

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun.

Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Riktlinjer för systematiskt säkerhetsarbete och säkerhetsorganisation för Malung-Sälens kommun. Antagna av kommunstyrelsen den 11 mars 2014, 29. 1. INLEDNING Malung-Sälens kommun ska, på demokratisk grund,

Läs mer

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse

Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering av kommunens ledningsplan för extraordinär händelse KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kylesten Anders Hagström Ingela Asp Hanna Datum 2015-04-16 Diarienummer KSN-2015-0305 Kommunstyrelsen Beslut om att inrätta funktionen tjänsteman i beredskap samt revidering

Läs mer

Blekinge län - K nej nej nej nej nej ja ja ja Dalarnas län - W nej nej nej nej nej nej Gotlands län - I

Blekinge län - K nej nej nej nej nej ja ja ja Dalarnas län - W nej nej nej nej nej nej Gotlands län - I Annan verksamhet 2 Annan verksamhet 1 Sjuktransport Teknisk service och förvaltning Vård Informationsverksamhet Sjukhusledning Landstingsledning Blekinge län - K nej nej nej nej nej ja ja ja Dalarnas län

Läs mer

2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm

2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm Regeringsbeslut I 12 Näringsdepartementet 2007-05-10 N2007/4596/ENT (delvis) N2006/9663/ENT N2007/2432/ENT Verket för Näringslivsutveckling Liljeholmsvägen 32 117 86 Stockholm Program för att främja kvinnors

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en pilotverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar för 2014 Innehåll Inledning 3 Bakgrund 3 Aktivitetsförmågeutredningar 3 Ersättning

Läs mer

Uppdrag att utbetala medel för utveckling av utbildningsinsatser för läkare

Uppdrag att utbetala medel för utveckling av utbildningsinsatser för läkare Regeringsbeslut I:1 Socialdepartementet 2011-11-03 S2010/643/FS (delvis) Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel för utveckling av utbildningsinsatser för läkare 1 bilaga Regeringens

Läs mer

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011.

I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i Styreplaneringen år 2011. Beskrivning av vilken tidsåtgång regleringen kan föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens administrativa kostnader. I princip deltog landets alla nätkoncessionsinnehavare i

Läs mer

Förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) Dnr 2.8-19505/2015 - remissvar

Förslag till föreskrifter om anmälan av allvarliga vårdskador (lex Maria) Dnr 2.8-19505/2015 - remissvar SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-09-30 AN-2015/533.734 1 (2) HANDLÄGGARE Nilsson, Sofia Sofia.Nilsson@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Förslag till föreskrifter

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 0% Beröm godkänt Godkänt Enstaka brister Betydande brister Samtliga brister

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 0% Beröm godkänt Godkänt Enstaka brister Betydande brister Samtliga brister Hur jobbar s beställningscentraler för taxi med trafiksäkerhet? (205 företag) (godkänt = resan sker inom gällande hastighetsbestämmelser, samtliga i bilen använder bälte, chauffören är nykter och barnen

Läs mer

Projektplan för delprojekt Metodstöd - Hälsoskydd

Projektplan för delprojekt Metodstöd - Hälsoskydd Datum 2009-05-11 Dnr 32-1949-2009 1(5) Fastställd 2009-06-10 Projektplan för delprojekt Metodstöd - Hälsoskydd 1. Bakgrund Hälsoskydd handlar om att upptäcka, förebygga och undanröja hälsorisker i miljön,

Läs mer

Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014.

Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014. Fakta om Hjärtstartarregistret per juni 2014. 1 Innehåll 1. Hjärtstopp i Sverige... 3 2. En hjärtstartare... 3 3. Vad är hjärtstartarregistret?... 4 4. Totalt antal hjärtstartare som är registrerade i

Läs mer

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015

TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 2013-02-19 1 TILLSYN ENLIGT TOBAKSLAGEN 1993:581 VÄRNAMO KOMMUN 2013-2015 Lagen i sin helhet omtryckt i SFS 2005:369 2 ALLMÄNT Kommunens uppgift är att vägleda näringsidkaren och att kontrollera att reglerna

Läs mer

Central krisledningsplan för Örebro kommun

Central krisledningsplan för Örebro kommun 2013-12-17 Ks 953/2013 Central krisledningsplan för Örebro kommun Handlingsplan för organisation och ledning vid kriser, extraordinära händelser och höjd beredskap Innehållsförteckning Inledning...3 Uppdrag...3

Läs mer

Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet

Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet Socialstyrelsens slutsatser Mindre slutenvård per vårdtagare, antal invånare med hemsjukvård ökar Ökad tillgång till behandlingar Synergieffekter i övrig kommunal verksamhet Läkemedelshantering läggs i

Läs mer

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55)

Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck (SOU 2015:55) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-10-21 LS 2015-0942 Landstingsstyrelsen Betänkandet Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun

Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun risk- och sårbarhetsanalys Sid 1 (12) Risk- och sårbarhetsanalys för Osby kommun Innehållsförteckning 1. Förord...2 2. Samhällsviktig verksamhet...3 3. Extraordinära händelser inom kommunen...6 4. Sårbarheter

Läs mer

Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden. Kommunstyrelsen har idag ett reglemente för krisledningsnämnden som behöver uppdateras.

Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden. Kommunstyrelsen har idag ett reglemente för krisledningsnämnden som behöver uppdateras. Tjänsteutlåtande 0 Österåke Kommunstyrelsens kontor Datum 2015-04-21 Dnr KS2015/0173 Till Kommunstyrelsen Revidering av Reglemente för Krisledningsnämnden Sammanfattning Kommunstyrelsen har idag ett reglemente

Läs mer

Erfarenheter av sommarens översvämningar

Erfarenheter av sommarens översvämningar Redovisning Sida 1/9 Datum 2004-09-13 Ert datum 2004-07-29 Beteckning 452-9656-04 Er beteckning Fö2004/1661/CIV Försvarsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Björn Harringer Försvarskansliet 036-39 50 06 Postadress

Läs mer

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap

Bakgrund robusthet och reparationsberedskap RakEL Bakgrund robusthet och reparationsberedskap Målen för vår säkerhet! Prop. 2008/09:140 Målen för vår säkerhet är: att värna befolkningens liv och hälsa, att värna samhällets funktionalitet och att

Läs mer

Arbetsintegrerande sociala företag i Sverige 2012

Arbetsintegrerande sociala företag i Sverige 2012 Arbetsintegrerande sociala företag i Sverige 2012 1 Arbetsintegrerande sociala företag I april 2012 fanns det 271 arbetsintegrerande sociala företag i Sverige och efterfrågan på kunskap om dem och deras

Läs mer

Revisionsstrategi 2015-2018

Revisionsstrategi 2015-2018 1 Inledning I enlighet med god revisionssed föreslås en strategi för kommunrevisionens långsiktiga revisionsarbete under den pågående fyraårsperioden. Revisionsstrategin ska fungera som en vägledning i

Läs mer

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5)

Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS FÖR MARKS KOMMUN Underlag för att skapa en trygg och säker kommun 1. Sammanfattning Kf 2004-12-14, 322 Blad 1(5) Arbetet med kommunens risk- och sårbarhetsanalys har bedrivits

Läs mer

Bilaga 2. POSOM-plan

Bilaga 2. POSOM-plan STYRDOKUMENT Sida 1(6) Bilaga 2 POSOM-plan Område Styrning och ledning Fastställd KF 2015-12-07 150 Program Program för skydd och säkerhet Plan Riktlinje Krisledningsplan, bilaga Posom-plan Tjänsteföreskrift

Läs mer

Finansieringsprinciper

Finansieringsprinciper Föredragande Samråd Godkänd av enhetschef Charlott Thyrén Helena Bunner Mona Matsson Finansieringsprinciper Anslag 2:4 Krisberedskap Villkor för användning av anslagsmedel De satsningar som finansieras

Läs mer

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket.

Bedömningar grundar sig på de underlag som lämnats till MSB och det som framkommit vid besöket. MSB-14.1 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Minnesanteckningar 1 (11) Samordnat av Carina Fredström Mötesdatum 2015-05-07 Mötestid 08:30 16:45 Närvarande Länsstyrelsen Stig Husin Torbjörn Johansson

Läs mer

Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m.

Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m. Regeringsbeslut II:3 2015-05-07 S2015/3491/FST Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag avseende nationella kompetenscentrum för anhörigstöd samt inom demensområdet m.m. 1 bilaga Regeringens

Läs mer

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX

Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018. Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Plan för krisledningsnämnden i Landstinget Blekinge 2014-2018 Antagen av landstingsfullmäktige 2015-XX-XX Innehållsförteckning 1 Inledning... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Mål... Fel! Bokmärket

Läs mer

Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014

Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014 Sammanställning av redovisningar avseende bygdeavgifter för 2013 respektive 2014 Uppdrag 1.3.3. (Mål 3) i regleringsbrev 2015 för Tillväxtverket Dnr 4.2.7Ä2015-383 Sammanställning av redovisningar från

Läs mer