Kandidatenkäten 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kandidatenkäten 2014"

Transkript

1 Kandidatenkäten 20

2

3 Förord För femte året i rad har Sveriges Arkitekter gjort en enkät till studenter som genomfört sitt tredje studieår på någon av de tio utbildningar som idag berättigar till medlemskap i förbundet. Kvalitetssystemet på högskolorna bygger på att utbildningarna själva utvärderar sin verksamhet, men det sker då främst utifrån högskolans perspektiv. Med kandidatenkäten vill Sveriges Arkitekter med kraft och trovärdighet företräda studenternas och yrkeslivets perspektiv. Utgångspunkten för enkäten är ArkitektStudenternas vilja att belysa studenternas studiesituation och Sveriges Arkitekters arbete med att ge studenterna en bra kunskapsgrund för sitt yrkesval. Styrelsens utskott för utbildnings- och forskningsfrågor ansvarar för det praktiska genomförandet. De första åren handlade enkäten främst om hur studenterna mår och vad de kan. I år har vi utvidgat frågorna till att även handla om kommunikationen inom utbildningen. En viktig referens för de frågor som ställs i enkäten är Sveriges Arkitekters utbildningspolicy. Efter en översyn av policyn 2012 såg vi över frågorna i enkäten. Nu har vi ytterligare förtydligat och förenklat frågorna. Samtidigt har vi valt att i år särskilt lyfta frågan om kommunikation. Med stöd av Kandidatenkäten kan Sveriges Arkitekter ge en direkt bild av hur studenterna uppfattar sina studier. Sveriges Arkitekter avser att fortsätta göra en kandidatenkät nästa år. Vi ser det som ett bra sätt att följa utbildningens utveckling. Samtidigt ger det oss ett bra tillfälle att kommunicera hur vi ser på utbildningens mål och vad som är viktigt att lära sig för att arbeta som arkitekt, landskapsarkitekt, planeringsarkitekt, inredningsarkitekt och de olika specialiserade yrkesroller som finns idag. Sammanfattningsvis de tendenser vi kan utläsa i årets enkät är följande: Att många studenter upplever osund stress och att kommunikationen med lärarna om studiemålen fortfarande är bristfällig. Studenterna efterfrågar mer av miljö, jämställdhet och bostadsfrågor i undervisningen. Kompetensen bland lärarna är upplevs som övervägande väl godkänd eller mycket väl godkänd. Lärarna uppfattas också överlag ha relevant kompetens. Kopplingen till yrkesutövningen är generellt sett tillräcklig både i uppgiftsbeskrivningen, i handledningen, i kurserna och i projekten.

4 Analys Årets enkät till studenter i årskurs besvarades av % av de tillfrågade. Det var lägre än förra året, men fler än året dessförinnan. Enkäten skickas till samtliga program på 8 högskolor. Vi har av praktiska skäl inte skiljt på A och AT programmen på Chalmers, men däremot på landskapsarkitektutbildningarna vid respektive. Svaren pekar på att många studenter upplever osund stress och att kommunikationen med lärarna om studiemålen fortfarande är bristfällig. Det gäller både den övergripande kommunikationen av utbildningens innehåll, förklaring av vilken betydelse varje kurs har för arkitektens yrkesutövning och muntlig kommunikation av kursmålen. Samtidigt kan en tydlig förbättring noteras när frågan gäller skriftlig kommunikation av kursmålen där i snitt 8% svarar att det är tillräckligt eller mycket väl. När det gäller förväntningarna på studenterna finns det en tydligare skillnad mellan utbildningarna, men det kan inte direkt kopplas till inriktning. Överlag kan det antas finnas ett samband mellan tydlig målbild och stress. 8% av studenterna lägger mer än 0 timmar per vecka på studierna och den övervägande anledningen är förväntningar från utbildningen (%). Samtidigt anger % att det är motiverat och % att det delvis är motiverat. Bara 12% tycker inte det är motiverat att arbeta övertid. Till enkäten hör ett urval av frågor om träningen i arkitektens verktyg. En intressant iakttagelse är att en övervägande del av studenterna tycker att träningen i modellbyggande, yrkesrelaterade datorprogram och visualisering inte är tillräckligt. Det är bara studenterna på UMA som till övervägande del tycker att det är tillräckligt, stämmer till eftertanke. I den enkät STD-företagen gjorde 2012, Enkät om arkitektutbildningarna bedömde företagen tvärtom att nivån var god. Eftersom ritverktygen utgör en konkret och tydlig målbild för studenterna som kan antas leda till jobb, är förväntningarna höga på att de ska lära sig detta i utbildningen. När studiemålen är vagt formulerade kan det tänkas leda till ett ökat fokus på verktygen på bekostnad av andra kunskaper. Mot detta talar att studenterna även efterfrågar mer av miljö, jämställdhet och bostadsfrågor. Samtidigt ger studenterna uttryck för att det finns en tillräcklig koppling till yrkesutövningen både i uppgiftsbeskrivningen, i handledningen, i kurserna och i projekten. När det gäller metodträning svarar studenterna att träningen i att hantera samhällskrav och rumsgestaltning är tillräcklig, medan den inte är tillräcklig när det gäller byggteknik. Även den arkitekturteoretiska undervisningen anser studenterna är tillräcklig både i kurser och projekt. Undantaget är där studenterna är mer ambivalenta. På KTH och LTH svarar studenterna att det inte är tillräckligt i projekten.

5 När det gäller den pedagogiska nivån är det en övervägande andel av studenterna som bara tycker att det är godkänt eller underkänt (1%). Däremot svarar det att kompetensen bland lärarna är övervägande väl godkänd eller mycket väl godkänd (2%). Lärarna uppfattas också överlag ha relevant kompetens (%). Om praktiken svarar studenterna att en övervägande dela v studenterna att det bara är godkänt eller underkänt (8%). % ger betyget godkänt eller ej gk för konstruktiv feedback. När det gäller insatthet i uppgiften blir betyget 72% gk eller ej gk. Det talar för att formerna för projektkritiken behöver utvecklas. En fråga som förbundet tidigare uppmärksammat. 7% tycker dock att kritiken utvecklats till det bättre sedan de började på utbildningen. När det gäller praktik svarade bara % att de inte vill göra praktik och bara 2% tycker inte att den ska vara obligatorisk. 82% vill även göra praktik inom bygg och % inom förvaltning. % föredrar en längre sammanhängande praktikperiod. % föredrar en praktik på - månader tätt följt av 1- månader som % föredrar. Bara 7% vill ha 7-12 månader. Svaren från studenterna vid KTH avviker kraftigt från övriga utbildningar och är genomgående mer negativa. KTH visar relativt ett sämre resultat än de andra skolorna särskilt när det gäller pedagogiken, den studiesociala situationen och lokalerna. Även kandidatenkäten 20 visade liknande resultat och sedan dess har KTH arbetat med att åtgärda många av de problem som kom fram. I samtal med ledningen för arkitektutbildningen vid KTH har följande framkommit. Från den 1 augusti har KTH en ny struktur på skolan: De har återinfört en programansvarig som ansvarar för hela utbildningen och det finns nu också fyra heltidsadjunkter som är årskursansvariga (en person ansvarar för -an). De arbetar mer strukturerat med kvalitetsfrågorna och gör regelbundna utvärderingar. De har också förstärkt sin pedagogiska kompetens och det finns nu en person på arkitektskolan som har ett pedagogiskt ansvar. Det finns fler lärare som är anställda på tre-årskontrakt även om deras arbetstid bara är 0% och det finns en idé om hur de ska klara balansen mellan kontinuitet och förnyelse. Enkätsvaren återspeglar inte denna nya struktur och resultatet av den kan komma att synas först i kommande enkäter. Lokalerna har också varit ett stort problem på skolan särskilt när det gäller ventilation och kyla/värme och i viss utsträckning möblering och plats. Även det lyser igenom i enkätsvaren. Akademiska Hus har nu åtgärdat nästan alla fysiska problem med lokalerna. Skolan kommer också att från nästa läsår flytta till helt nya lokaler på KTH Campus. Under tiden som KTH gjort stora förändringar när det gäller organisation och lokaler har skolledningen varje månad kallat till så kallade öppna möten dit alla studenter varit inbjudna och haft möjlighet att ventilera sina uppfattningar.

6 Syfte Syftet med enkäten är att skaffa underlag och förståelse för hur studenter upplever att utbildningarna uppfyller kunskapsmålen enligt Utbildningspolicyn från 2012 samt sin studiesociala situation. Genom att årligen genomföra enkäten kan aktuella upplevda problem med utbildningarna följas upp. Det blir på så vis både ett verktyg för bevakning och för uppföljning. Metod Enkäten bygger på en webbaserad enkätgenerator och skickas via mail till studenterna i årskurs tre, som i år var 2 stycken. Första utskicket skedde mellan 28 maj och juni. Utskicksdatumet anpassades till varje skola beroende på datumet för slutexamination och skickades ut därefter. Första påminnelsen skickades ut 11 juni och en andra påminnelse 12 augusti. Sista påminnelsen gick ut september och enkäten stängde slutligen 8 september. Rapporterna genereras i form av tabeller från enkätverktyget Survey Generator, med antal svarande och procentandel av 0% för respektive svarsalternativ. Vi konstaterar att delsummorna inte alltid adderas till 0%, då verktyget automatiskt gör egna avrundningar. Vi har inte kunnat justera detta och avvikelserna är vad vi kan se +- 1 %. Sammanställningen och diagrammen är sedan gjorda av Paulina Jaén Nilsson och Pehr Mikael Sällström på Sveriges Arkitekters kansli. För frågor där flera svarsalternativ varit möjliga för studenten att kryssa i, är procentandelen som anges i tabellerna andelen av antalet svarande som redovisas. Därför kan den totala summan i antalet procent vara mer än 0%. Dessa frågor anges med texten flera val möjliga. Om de svarande Andel svarande Professionernas del av helheten 2 tillfrågade 228 svarande % 1% Arkitektur Landskapsarkitektur % % % Inredningsarkitektur Planeringsarkitektur 228 av de tillfrågade 2 svarade på enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på %. Förra året låg svarsfrekvensen på 8% av tillfrågade. 0!! Av 0! 8! de svarande totalt läser 0 arkitektur, 1 landskapsarkitektur, planeringsarkitektur och 80! inredningsarkitektur. 7! Några har valt att stå över vissa frågor vilket 7! kan innebära att svarsantalet varierar. 70! Svarsantalet visas inom parantes vid respektive skolas namn i digrammen. Viktigt att notera är skillnaden mellan 0! skolornas antal svarande! studenter när man väger procenttalen mot 0!! varandra.!! 0! 2!!!

7 % % % Inredningsarkitektur Hur många har tillfrågats respektive svarat på varje skola? (Antal) Planeringsarkitektur 0! 0! 80! 70! 0!! 0! 0! 20!! 0! 7! 2!!! 0! 8! 2!!! UMA! Chalmers! LTH! KTH!!!!! 21! 20!!! 7!! 1!!!! BTH! HDK! KonsCack! Tillfrågade! Svarande! 0 Hur hög svarsfrekvens har varje skola? (Procent) UMA Chalmers LTH KTH BTH HDK Konstfack! 2! Av respondenterna är % () kvinnor, % (77) män och % () har uppgett att de definierar sig på annat sätt. Åldern på de svarande har en tonvikt på åren mellan 88 2, några enstaka finns utspridda på åren innan dess. Den största gruppen är födda 1. Kommunikation Svarsfrekvensen per skola skiljer sig åt. Bäst svarsfrekvens har Chalmers med % efter det LTH på % och BTH på %. På HDK utmärker sig svarsfrekvensen på 0% vilket kan bero på att enkäten 1. I vilken skickades utsträckning till alla studenter har skolan i årskurs gett på dig Designprogrammet. en Men svarsfrekvensen här motsvarar i stort sätt den andel som brukar välja att inrikta sig mot mot arkitektyrket. På Chalmers 1A tydlig program bild av Arkitektur utbildningens och Teknik, innehåll vars svar är integrerade i svaren för CTH, är det en andel av studenterna som kan ha låtit bli att svara på enkäten då de ämnar att bli civilingenjörer och inte arkitekter. 1B förklarat vilken betydelse varje kurs har för arkitektens yrkesutövning 7

8 Enkätrubriker 1. Kommunikation 2. Utbildningens innehåll. Sociala frågor. Praktik. Inställning till utbildningen / Studiesociala frågor. Framtiden 7. Avslutande frågor 8

9 Resultat Kommunikation 1.. I vilken utsträckning har skolan gett dig en: 1.a. Tydlig bild av utbildningens innehåll? 1a. 1a. (Svaren redovisas i procent) 2 Inte alls Ej Qllräckligt Tillräckligt Mycket väl UMA 22 (2) LTH (2) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel 2 alla 1 (7) 1 18 () (222) 1 (22) UMA (2) LTH (2) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla 1b. (7) () (222) (22) 1.b. Förklarat vilken betydelse varje kurs har för arkitektens yrkesutövning? 1b. (Svaren redovisas i procent) UMA (2) LTH (2) 22 KTH (2) Chalmers BTH () (7) 8 (22) 1c förståelse för arkitektens olika yrkesroller UMA (2) LTH (2) KTH (2) Chalmers (7) BTH () 1c förståelse för arkitektens olika yrkesroller (22) HDK (2) KonsCack Medel alla () (222) 7 8 HDK (2) KonsCack Medel alla () (222)

10 1.c. Förståelse för arkitektens olika yrkesroller? 1c UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers (7) BTH () (2) HDK () KonsCack Medel alla () (218)

11 2. I vilken utsträckning kursmålen kommunicerats: 2. I vilken utsträckning kursmålen kommunicerats 2a. 2. Muntligt? I vilken a Muntligt utsträckning kursmålen kommunicerats a Muntligt 2a. 0 2a UMA 18 (2) LTH (2) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla () () (221) (22) UMA (2) LTH (2) KTH () Chalmers BTH () b Skriftligt () b Skriftligt 2ab. 2b. Skriftligt? (22) HDK () KonsCack Medel alla () (221) 2b. 8 Inte alls Ej Qllräckligt 8 Tillräckligt 1 2 Mycket väl UMA 1 18 (2) LTH (2) KTH () Chalmers BTH () () (22) UMA (2) LTH (2) KTH () Chalmers () BTH () (22) HDK () KonsCack Medel alla () (221) HDK () KonsCack Medel alla () (221) 11

12 . I vilken utsträckning har förväntningarna på dig som student kommuniceras under utbildningens gång. I vilken utsträckning har förväntningarna på dig som student kommuniceras under Inte utbildningens alls/ej tillräckligt gång? /Tillräckligt/Mycket väl Inte alls/ Ej tillräckligt /Tillräckligt/ Mycket väl UMA (2) LTH (2) KTH (2) Chalmers (7) BTH () (22) HDK (2) KonsCack Medel alla () (221) 7 12

13 Utbildningens UTBILDNINGENS UTBILDNINGENS innehåll INNEHÅLL INNEHÅLL.. I vilken vilken utsträckning utsträckning har har lärandesituationer lärandesituationer funnits funnits för för träning träning i i. I vilken arkitektens arkitektens utsträckning verktyg: verktyg: har lärandesituationer funnits för träning i arkitektens a. a. Skiss Skiss verktyg: b. b. Rums-/Platsanalys Rums-/Platsanalys a. Skiss b. Rums-/Platsanalys c. c. Modellbyggande Modellbyggande c. Modellbyggande d. d. Yrkesrelaterade Yrkesrelaterade datorprogram datorprogram d. Yrkesrelaterade e. e. Visualisering Visualisering datorprogram e. Visualisering f. f. Muntlig Muntlig presentation presentation f. Muntlig presentation g. g. Utredningsarbete Utredningsarbete g. Utredningsarbete a. Skiss a. Skiss UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () () () (20) (20) HDK () KonsCack Medel alla HDK () KonsCack Medel alla () (218) () (218) b. Rums- /Platsanalys b. Rums- /Platsanalys UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () () () HDK () KonsCack Medel alla HDK () KonsCack Medel alla () (2) () (2) 8

14 c. c. Modellbyggande (Svaren (Svaren c. Modellbyggande redovisas i procent) i procent) Inte Inte alls alls Ej Qllräckligt Ej Qllräckligt Tillräckligt Tillräckligt Mycket Mycket väl väl UMA UMA (2) (2) LTH LTH (1) (1) KTH KTH () () Chalmers BTH BTH () () HDK HDK () () KonsCack Medel Medel alla alla UMA (2) LTH (1) KTH () () () Chalmers BTH () HDK () () () KonsCack (218) (218) Medel alla () () (218) d. d. Yrkesrelaterade datorprogram (Svaren d. Yrkesrelaterade redovisas i i procent) datorprogram Inte Inte alls alls Ej Ej Qllräckligt Tillräckligt Mycket väl väl UMA UMA (2) (2) LTH LTH (1) (1) KTH KTH () () Chalmers BTH BTH () () HDK HDK () () KonsCack Medel Medel alla alla UMA (2) LTH (1) KTH () () () Chalmers BTH () HDK () () () KonsCack (2) (2) Medel alla () () (2) e. e. Visualisering e. Visualisering i (Svaren redovisas i procent) Inte Inte alls alls Ej Ej Qllräckligt Tillräckligt Mycket Mycket väl väl UMA UMA (2) (2) LTH LTH (1) (1) KTH KTH () () Chalmers BTH BTH () () HDK HDK () () KonsCack KonsCack Medel Medel alla alla UMA (2) LTH (1) KTH () () () Chalmers BTH () HDK () () KonsCack () (218) Medel (218) alla () () (218)

15 f. Muntlig presentaeon f. Muntlig presentaeon UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel 8 11 alla () () (2) UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (2) g. Utredningsarbete g. Utredningsarbete Inte alls Ej Qllräckligt Tillräckligt Mycket väl UMA (2) 22 LTH (1) 21 1 KTH () Chalmers BTH () () (20) 0 HDK () KonsCack () Medel alla (21) 12 UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (21) 1

16 ... I vilken I vilken utsträckning har har skolan skolan gett gett gett dig dig metoder dig metoder att att i dina att i dina i projekt dina projekt projekt ta ta ta hänsyn hänsyn till till : a. a. a. Samhällskrav (tex (tex (tex social social och och och miljömässig hållbarhet) b. b. b. Bygg-/anläggningsteknik c. c. c. Rumsgestaltning a. a. Samhällskrav Samhällskrav (t.ex. (t.ex. social social och och miljömässig miljömässig hållbarhet) hållbarhet) (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) Inte Inte alls alls Ej Qllräckligt Ej Qllräckligt Tillräckligt Tillräckligt Mycket Mycket väl väl UMA UMA (2) (2) LTH LTH (1) (1) KTH KTH () () Chalmers Chalmers BTH BTH () () HDK HDK () () KonsCack KonsCack Medel Medel alla alla () () () () (218) (218) (20) (20) b. b. Bygg- Bygg- och och anläggningsteknik (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) Inte Inte alls alls Ej Qllräckligt Ej Qllräckligt Tillräckligt Tillräckligt Mycket Mycket väl väl UMA UMA (2) (2) LTH LTH (1) (1) KTH KTH () () Chalmers Chalmers BTH BTH () () HDK HDK () () KonsCack KonsCack Medel Medel alla alla () () () () (218) (218) (20) (20)

17 c. Rumsgestaltning 2 c. Rumsgestaltning Inte alls Ej Qllräckligt Tillräckligt Mycket 2 väl UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () HDK 2 1 () KonsCack Medel alla () 2 2 () (2) 27 (20) UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () () (20). Upplever du att det funnits en koppling till yrkesutövningens förutsättningar i skolprojekten a. I uppgiftsbeskrivningen HDK () KonsCack Medel alla () (2). Upplever du att det funnits en koppling till yrkesutövningens. Upplever du att det funnits en koppling till yrkesutövningens förutsättningar i skolprojekten förutsättningar skolprojekten a. I uppgiftsbeskrivningen a. I uppgiftsbeskrivningen? a. I uppgiqsbeskrivningen a. I uppgiqsbeskrivningen 7 Inte alls 2 Ej Qllräckligt Tillräckligt 1 Mycket väl UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () 2 1 () UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (2) 1 12 HDK () KonsCack Medel alla () (2) 12

18 b. Genom handledare? b. Genom handledare UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers BTH () () HDK () KonsCack Medel alla () (2) 7. I vilken utsträckning har arkitekturens arkitekturteori/arkitektens kunskapsgrund/ (både vetenskapligt och humanistiskt) diskuterats i 7. I vilken utsträckning har arkitekturens arkitekturteori/arkitektens - I kurser kunskapsgrund/ (både vetenskapligt och humanistiskt) diskuterats i : - I projekt 7a. I kurser? 7a. I kurser UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (2) 7b. I projekt 18 8

19 UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers BTH () 8 () UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers () 7b. I projekt? BTH () (20) 2 22 HDK () KonsCack Medel alla () 2 (2) HDK () KonsCack Medel alla () (2) 7b. I projekt UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (218) 8. Vilket/a av följande ämnen har du fått undervisning om så att du förstår hur de används i arkitektyrket? (flera val möjliga) a. Entreprenörskap b. Ekonomi c. Industriellt byggande d. Exploateringsprocessen e. Klimateffektbedömning f. Bevarande av byggd miljö g. Upphandlingsformer h. BIM-projektering i. Arkitektens potentiella yrkesroller j. Arkitekturpolitik k. Designteori l. Social hållbarhet m. Genus

20 8a. UMA 8a. UMA (2) (2) (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) 8b. LTH 8b. (0) LTH (0) (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) c. KTH (2) 8d. Chalmers (0) Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus Entreprenörskap Ekonomi Entreprenörskap Industriellt byggande Ekonomi Exploateringsprocessen Industriellt byggande Klimateffektbedömning Exploateringsprocessen Bevarande av byggd miljö Klimateffektbedömning Upphandlingsformer Bevarande av byggd miljö BIM- projektering Upphandlingsformer Arkitektens potenqella yrkesroller BIM- projektering ArkitekturpoliQk Arkitektens potenqella yrkesroller Designteori ArkitekturpoliQk Social hållbarhet Designteori Genus Social hållbarhet Genus Entreprenörskap Ekonomi Entreprenörskap Industriellt byggande Ekonomi Exploateringsprocessen Industriellt byggande Klimateffektbedömning Exploateringsprocessen Bevarande av byggd miljö Klimateffektbedömning Upphandlingsformer Bevarande av byggd miljö BIM- projektering Upphandlingsformer Arkitektens potenqella yrkesroller BIM- projektering ArkitekturpoliQk Arkitektens potenqella yrkesroller Designteori ArkitekturpoliQk Social hållbarhet Designteori Genus Social hållbarhet Genus e. BTH () 8f. (20)

21 Arkitekte Arkitekte 8e. BTH () 8f. (20) Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus 1 8g. 8g. (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) 8h. 8h. HDK HDK () () (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) Entreprenörskap Entreprenörskap Ekonomi Ekonomi Industriellt byggande Industriellt byggande Exploateringsprocessen Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer Upphandlingsformer BIM- projektering BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk ArkitekturpoliQk Designteori Designteori Social hållbarhet Social hållbarhet Genus Genus Entreprenörskap Entreprenörskap Ekonomi Ekonomi Industriellt byggande Industriellt byggande Exploateringsprocessen Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer Upphandlingsformer BIM- projektering BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk ArkitekturpoliQk Designteori Designteori Social hållbarhet Social hållbarhet Genus Genus 21

22 B Arkitekten B Arkitekte 8i. Kons]ack () 8 0 8j. Medel alla (201) Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus Entreprenörskap Ekonomi Industriellt byggande Exploateringsprocessen Klimateffektbedömning Bevarande av byggd miljö Upphandlingsformer BIM- projektering Arkitektens potenqella yrkesroller ArkitekturpoliQk Designteori Social hållbarhet Genus 22

23 . Vilket betyg vill du ge:. Vilket betyg vill du ge a. Den pedagogiska a. Den nivån? pedagogiska nivån?. Vilket betyg vill du ge a. Den pedagogiska nivån (Svaren redovisas a. Den i procent) pedagogiska nivån? a. Den Underkänt pedagogiska nivån Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH () 18 Chalmers 21 1 BTH () HDK () KonsCack Medel alla () () 0 (218) UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla b. Kompetensnivån () bland lärarna? () (218) b. Kompetensnivån bland lärarna b. (Svaren Kompetensnivån redovisas i procent) bland lärarna? b. Kompetensnivån bland lärarna? b. Kompetensnivån Underkänt bland Godkänt lärarna Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH 1 () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla () () (218) UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla c. Relevant kompetens () i lärarkåren () (218) c. Relevant kompetens i lärarkåren

24 c. Relevant kompetens i lärarkåren? c. Relevant kompetens i lärarkåren ( Svaren redovisas i procent) Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers BTH () () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (21) d. Skolans lokaler d. Skolans lokaler? d. Skolans lokaler ( Svaren redovisas i procent) Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () () HDK () KonsCack Medel alla () (218) 2

25 e. e. Skolans utrustning Svaren redovisas i procent) e. Skolans utrustning? Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt e. Skolans utrustning 71 ( Svaren redovisas i procent) Underkänt 2 2 Godkänt 2 2 Väl 1 Godkänt 0 Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers BTH () 21 2 () HDK () KonsCack Medel 2 alla 2 () (218) 18 UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () f. Sociala arbetsmiljön BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (218) f. Sociala arbetsmiljön? f. f. Sociala arbetsmiljön arbetsmiljön ( Svaren redovisas i procent) Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt f. Sociala arbetsmiljön Svaren redovisas i procent) 2 Underkänt Godkänt Väl Godkänt 1 Mycket Väl Godkänt UMA (2) 2 LTH (1) KTH () Chalmers BTH () () g. Kommunikationen med lärare g. Kommunikationen med lärare? UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () g. KommunikaEonen med lärare ( Svaren redovisas i procent) BTH () Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt 21 1 HDK () KonsCack Medel alla () 21 1 (2) HDK () KonsCack Medel alla () (2) UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (218) 2

26 h. Kommunikationen med skolan med skolan h. KommunikaEonen med skolan ( Svaren redovisas i procent) Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (218) i. Utbildningens koppling till yrkesutövningen i. Utbildningens koppling till yrkesutövningen? i. Utbildningens koppling Ell yrkesutövningen ( Svaren redovisas i procent) 21 Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel alla () (21) SOCIALA FRÅGOR. Hur väl möter din utbildning målet att ge kunskap om samspelet mellan människor och den byggda livsmiljön?

27 SOCIALA FRÅGOR. Sociala Hur väl frågor möter din utbildning målet att ge kunskap om samspelet mellan människor och den byggda livsmiljön?. Hur väl möter din utbildning målet att ge kunskap om samspelet mellan människor och den byggda livsmiljön? UMA (2) LTH (1) KTH (2) Chalmers () BTH () (20) HDK () KonsCack Medel 22 alla () (21) 11. I vilken utsträckning tycker du att din utbildning hittills har gett utrymme 11. I vilken för utsträckning att diskutera tycker arkitekternas du att din samhällsansvar? utbildning hittills har gett utrymme för att diskutera arkitekternas samhällsansvar? UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers (2) BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (21) Vilka samhällsfrågor skulle du vilja diskutera mera? 11 a. Miljö 0 11 b. Klimat

28 UMA (2) LTH (1) KTH () Chalmers (2) BTH () Vilka samhällsfrågor skulle du vilja diskutera mera? Vilka samhällsfrågor skulle du vilja diskutera mera? HDK () KonsCack Medel alla () (21) 11 a. Miljö 0 11 b. Klimat c. Energiförsörjning 11 d. Bostadsförsörjning

29 11 e. Resursfördelning 11 e. Resursfördelning (Svaren redovisas i procent) 11 f. Globalisering 11 f. Globalisering (Svaren redovisas i procent) g. 11 Mångfald g. Mångfald (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent) 11 h. 11 Genus/Jämlikhet h. Genus/Jämlikhet (Svaren (Svaren redovisas redovisas i procent) i procent)

30 Öppna svar annat: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Politik Social hållbarhet Ekonomi För alla öppna svar, se Bilaga 1 0

31 PRAKTIK Praktik 12. PRAKTIK Vill du göra praktik? 12. Vill du göra praktik? Vill du göra praktik? 12. (Svaren Ja redovisas Nej Har i redan procent) gjort 0 Nej Ja 0 Har redan 1 gjort UMA (2) 8 LTH (0) KTH (2) Chalmers 12 BTH () HDK () KonsCack Medel 12 alla () () (21) UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH () HDK () KonsEack Medel alla () () (21). Tycker. Tycker du att du praktiken att praktiken bör bör vara vara obligatorisk obligatorisk inom inom utbildningen? utbildningen?. Tycker du att praktiken bör vara obligatorisk inom utbildningen?.. Ja Ja, om studiemedel Ja, om prakqklön Nej Annan Ja Ja, om studiemedel Ja, om prakoklön Nej Annan UMA 2 (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH () 2 HDK () KonsCack Medel alla () 7 () (21) 22 UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH () HDK () KonsEack Medel alla () () (21) Öppna svar annat: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Ja om skolan kan erbjuda praktikplatser Borde kunna tillgodoräknas För alla öppna svar, se Bilaga

32 .. Skulle Skulle du du vilja vilja göra göra praktik praktik inom inom angränsande angränsande områden områden som som: Bygg Bygg /Förvaltning /Förvaltning /Annat (Fritext) /Annat (Fritext). Bygg Förvaltning Annat UMA () LTH KTH (2) Chalmers (2) BTH (2) () () HDK (2) KonsCack Medel alla (2) (1) Öppna svar annat: Fritext annat Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Lobbyism Grafisk design Strategisk utveckling Konst Visualisering Stadsplanering Projektering För alla öppna svar, se Bilaga

33 1. Föredrar du a. En längre sammanhängande praktikperiod 1. Föredrar b. du? En kortare sammanhängande praktikperiod c. Flera kortare perioder fördelade under hela utbildningstiden En längre sammanhängande d. Annan form praktikperiod? En kortare sammanhängande praktikperiod? Flera kortare perioder fördelade under hela utbildningstiden? Annan form? 1. En längre En kort Flera korta Annan UMA (2) LTH (0) KTH (1) Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (212) Fritext Annan 28

34 1. Vad tycker du är en lämplig längd på en praktik? 1- mån - mån 1. Vad 7-12 tycker mån du är en lämplig längd på en praktik? 1- mån - mån 7-12 mån mån - mån 7-12 mån UMA (22) LTH (0) KTH (2) Chalmers () 71 BTH () 2 2 HDK () KonsCack Medel alla () (212) 0

35 INSTÄLLNING TILL UTBILDNINGEN. Lägger du mer än 0 timmar i veckan på dina skolprojekt? Inställning till utbildningen INSTÄLLNING TILL UTBILDNINGEN.. Lägger du du mer mer än än 0 0 timmar i i veckan på på dina skolprojekt?. Ja Nej Nej Ja UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH 2 () () 7 HDK () KonsCack Medel alla () 1 (2) UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () 18. Om ja, övervägande på grund av HDK () KonsEack Medel alla () (2) 18. Om ja, övervägande på grund av: a. Egen vilja 18. Om a. Egen vilja b. ja, övervägande Förväntningar på från grund utbildningen av b. Förväntningar c. Grupptryck/studieklimat från utbildningen c. Grupptryck/studieklimat a. d. Egen Annan vilja d. Annanb. Förväntningar från utbildningen c. Grupptryck/studieklimat d. Annan Egen vilja Förväntningar från utb. Grupptryck Annan Egen vilja Förväntningar från 0 utb. Grupptryck Annan UMA (2) LTH (28) KTH () Chalmers BTH (2) HDK () KonsCack Medel alla 1 (0) () (18) 2 27 () (1) 8 UMA (2) LTH (28) KTH () Chalmers BTH (2) HDK () KonsEack Medel alla 1 (0) () (18) () (1)

36 Öppna svar annat: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Skolan anser att vi bara ska lägga 0 timmar, men med de inlämningskrav som kommer på studiokurserna är det mycket svårt att hinna inom denna tid. För att det tar så pass lång tid att skapa material. För alla öppna svar, se Bilaga 1 Fritext Annan. Upplever du att den tid du lagt ner på din utbildning varit givande till den. grad Upplever att tidsåtgången du att den tid känns du lagt motiverad? ner på din utbildning varit givande till den grad att tidsåtgången känns motiverad?. Nej Ja Delvis UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsEack Medel alla () (2)

37 20. Vilket betyg vill du ge kritiktillfällena gällande a. Relevans på kritiken b. Konstruktiv feedback c. 20. Kritikernas Vilket insatthet betyg i vill uppgiften du ge och kritiktillfällena dess förutsättningar gällande A Relevans på kritiken B Konstruktiv feedback C Kritikernas insatthet i uppgiften och dess förutsättningar 20a. Relevans på krieken Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (2) 20b. Relevans på krieken Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH (0) KTH (1) Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (212) 7

38 20c. Relevans på krieken (Svaren 20c. Relevans redovisas på i krieken procent) Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt Underkänt Godkänt Väl Godkänt Mycket Väl Godkänt UMA (2) LTH () KTH (2) Chalmers BTH () UMA (2) LTH () KTH (2) Chalmers (2) BTH () (2) HDK () KonsCack Medel alla HDK () KonsCack () Medel (212) alla () (212) 21. Upplever du att kritiktillfällena förändrats mellan årskurserna 21. Upplever du att kritiktillfällena förändrats mellan årskurserna 21. Upplever du att kritiktillfällena förändrats mellan årskurserna? 21. (Svaren 21. redovisas i procent) (Svaren Till det redovisas bäare i procent) Till det sämre Oförändrat Till det bäare Till det sämre Oförändrat UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH () UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers (2) BTH () (2) HDK () KonsCack Totalt alla HDK () KonsCack () Totalt (2) alla () (2)

39 22. Kraven som ställs på mig som student givet tidsramen har lett till : a. Utveckling b. Bättre projekt 22. Kraven som ställs på mig som student givet tidsramen har lett till: c. Osund stress d. Annat 22. Utveckling Bäare projekt Osund stress Annat UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Totalt alla () (2) Öppna Fritext svar annat: Annat Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Ett mer individualistisk tänkande. Att andra värden i vardagen prioriterats bort. För alla öppna svar, se Bilaga 1

40 2. 2. Tror Tror du att du att din din utbildning kommer att ge att dig ge den dig den kunskap som som motsvarar yrkeslivets motsvarar förväntningar yrkeslivets förväntningar på en nyexaminerad? på en nyexaminerad? 2. Nej Ja Vet ej UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsEack Medel alla () (2) 2. Har din bild av arkitektens yrkesutövning förändrats övervägande: 2. Har din bild av arkitektens yrkesutövning förändrats övervägande 2. PosiQvt NegaQvt Oförändrad UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers (2) BTH () HDK () KonsCack Totalt alla () (212) 0

41 UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers (2) BTH () HDK () KonsCack Totalt alla () (212) 2. Är din bild av utbildningen övervägande: 2. Är din bild av utbildningen övervägande 2. PosiQv NegaQv Vet ej UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsCack Medel alla () (2) Skulle Skulle du rekommendera du rekommendera andra andra att gå att utbildningen? gå utbildningen? 2. Nej Ja Vet ej UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsEack Medel alla () (2) 1

42 FRAMTIDEN Framtiden 27. Vad vill du göra nu efter dina första tre år på utbildningen? 27. Vad a. vill Praktisera du göra nu efter dina första tre år på utbildningen? b. Studera vidare på annan skola a. Praktisera c. c. Studera vidare på samma skola b. Studera d. Utbyte vidare på annan skola c. Studera e. vidare på samma skola e. Göra något inte relaterat till arkitektur d. Utbyte f. f. Annat e. Göra något inte relaterat till arkitektur f. Annat 27a. UMA (22) (Svaren redovisas i i procent) 27b. LTH (0) (Svaren redovisas i i procent) PrakQsera Studera vidare på annan skola Studera vidare på samma skola Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat PrakQsera Studera vidare på annan skola Studera vidare på samma skola Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat c. 27c. KTH KTH (2) (2) (Svaren (Svaren redovisas i procent) i procent) PrakQsera PrakQsera Studera Studera vidare vidare på på annan annan skola skola Studera Studera vidare vidare på på samma samma skola skola Utbyte Utbyte Göra Göra något något inte inte relaterat relaterat Qll Qll arkitektur arkitektur Annat Annat 27d. 27d. Chalmers () () (Svaren (Svaren redovisas i procent) i procent) PrakQsera PrakQsera Studera Studera vidare vidare på på annan annan skola skola Studera Studera vidare vidare på på samma samma skola skola Utbyte Utbyte Göra Göra något något inte inte relaterat relaterat Qll Qll arkitektur arkitektur Annat Annat

43 27h. HDK () (Svaren redovisas 27h. HDK i () procent) PrakQsera PrakQsera Studera vidare på annan skola Studera vidare på annan skola Studera vidare på samma skola Studera vidare på samma skola Utbyte Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat Annat 27i. Kons]ack () (Svaren redovisas 27i. Kons]ack i procent) () PrakQsera PrakQsera Studera vidare på annan skola 27e. Studera BTH vidare () på annan skola Studera (Svaren vidare på redovisas samma skola i procent) Studera vidare på samma skola Utbyte PrakQsera Utbyte Göra något Studera inte relaterat vidare Qll på annan arkitektur skola Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat Studera vidare på samma skola Annat Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat e. BTH () 27f. 0 0 PrakQsera PrakQsera Studera vidare på annan skola Studera vidare på annan skola Studera vidare på samma skola Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat Studera vidare på samma skola Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat f. PrakQsera 27g. PrakQsera Fritext Annat

44 27g. PrakQsera Studera vidare på annan skola Studera vidare på samma skola Utbyte Göra något inte relaterat Qll arkitektur Annat Öppna svar annat: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: 1 Jobba Praktisera För alla öppna svar, se Bilaga 1

45 28. Tror du i dagsläget att du kommer att läsa fem års utbildning för att bli arkitekt? 28. Tror du i dagsläget att du kommer att läsa fem års utbildning för att bli arkitekt? 28. Nej Ja Vet ej UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers () BTH () HDK () KonsEack Medel alla () (2) Fritext. 28 Varför tror du inte att du kommer läsa fem år?. Öppna svar Jag är : född år: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Jag har fått tillsvidareanställning redan nu efter tre år. För alla. öppna svar, se Bilaga

46 Avslutande frågor 0. Jag är född år:

47 0. Jag är 0. Jag är 1. Jag är: Kvinna Man Definierar mig på annat säa Kvinna Man 2 Definierar mig på annat säa UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers BTH () HDK () KonsCack Medel alla (2) () (212) (20) UMA (2) LTH (0) KTH (2) Chalmers (2) BTH () (20) 1. Hur kom du i kontakt med arkitektutbildningen? Hur Hur kom kom du du i i kontakt kontakt med med arkitektutbildningen? arkitektutbildningen? HDK () KonsCack Medel alla () (212) 1. Reklam från skolor/mässor/sveriges Arkitekter 1. (Svaren redovisas Egna egerforskningar i procent) Familjemedlem Reklam från som skolor/mässor/sveriges studerat arkitektur Arkitekter Vänner Egna som egerforskningar studerat/ar arkitektur Annat Familjemedlem säa som studerat arkitektur Vänner som studerat/ar arkitektur Annat säa Öppna svar Annat sätt: Från de öppna svaren på frågan anges exempel: Familjemedlem som arbetar inom området Rekommendation av lärare på gymnasiet För alla öppna svar, se Bilaga 1 8 7

KANDIDATENKÄTEN 2012. Sammanställd av Matilda Schuman Studenthandläggare Sveriges Arkitekter 2012-10-16

KANDIDATENKÄTEN 2012. Sammanställd av Matilda Schuman Studenthandläggare Sveriges Arkitekter 2012-10-16 KANDIDATENKÄTEN 212 Sammanställd av Matilda Schuman Studenthandläggare Sveriges Arkitekter 212-1-1 Inledning Kandidatenkäten är en undersökning som skickas till alla studenter som just avslutat sitt tredje

Läs mer

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna!

Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! Karriärrådgivning och studievägledning: en tjänst för studenterna! En undersökning av Uppsala universitets studievägledning Till Ted: En check förstasida här på något sätt. Loggan bör finnas med. * Det

Läs mer

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016

Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Studie- och yrkesvägledarenkät 2016 Syftet med enkäten är att få veta var, de studenter som tar ut en Studie- och yrkesvägledarexamen på Stockholms universitet, tar vägen efter utbildningen. 2013 gjordes

Läs mer

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden)

Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) Utbildningsplan Kandidatprogrammet i Inredningsarkitektur och möbeldesign Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2015-12-09 Gäller studenter antagna

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010

Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Sammanställning av studerandeprocessundersökning GR, hösten 2010 Utbildningsanordnare: NTI Utbildning: El (2 starter) och El-automation (3 starter) Antal utskick: 69 Antal svar: 22 Svarsfrekvens: 32% Här

Läs mer

STUDENTBAROMETERN HT 2012

STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDENTBAROMETERN HT 2012 STUDIE- OCH ARBETSMILJÖ APPENDIX III INSTITUTIONEN INGENJÖRSHÖGSKOLAN FÖRELIGGANDE RAPPORT är nummer arton i rapportserien Rapport från Centrum för lärande och undervisning.

Läs mer

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen

1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 1.1 Allmänna mål. 1.2 Särskilda mål. Examensbeskrivning Konstnärlig kandidatexamen 2012-05-30 Utbildningsplan för Kandidatprogrammet Inredningsarkitektur och möbeldesign Gäller från HT 2012. Prefektbeslut 2011-09-09. Fastställd av KU-nämnden 2012-05-30. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1.1 Allmänna

Läs mer

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen

Läs mer

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11

Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Kursutvärdering Digital kompetens/it-ämnen vt11 Digital kompetens och lärande/it-ämnen vt11 Results of survey Startade: June 1, 2011 Avslutad: June 30, 2011 Svarsfrekvens: 11% ( 9 / 84 ) Cambros elektroniska

Läs mer

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag

Kortfattad sammanfattning av studenternas synpunkter och förslag Termin: VT 2015 Program: W Kurs: Klimat 1TV026 10 hp Antal registrerade studenter: 11 Svarsfrekvens: (54%) 6/11 Datum: 2015-04-08 Utfall av examination Antal examinerade: 9 Betyg 5: 0 (0%) Betyg 4: 5 (56%)

Läs mer

Tentornas svårighetsgrad

Tentornas svårighetsgrad 2013-06-03 U T V Ä R D E R I N G A V S K O G S M Ä S T A R P R O G R A M M E T 2 0 1 0 / 1 3 UNDERLAG Sammanställningen bygger på de enkäter som skickats ut i maj 2013 (54 st). Här redovisas endast ett

Läs mer

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år.

Enkäten inleds med några frågor om demografiska data. Totalt omfattar enkäten 85 frågor. 30-40 år. 41-50 år. 51-60 år. > 60 år. 6-10 år. 1 av 15 2010-11-03 12:46 Syftet med den här enkäten är att lära mer om hur lärare tänker och känner när det gäller matematikundervisningen, särskilt i relation till kursplanen och till de nationella proven.

Läs mer

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp

Sjuksköterskeutbildning, 180 hp 1 (8) Utbildningsplan för: Sjuksköterskeutbildning, 180 hp Nursing Programme Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer VSSKG Grundnivå 412/0000716 Högskolepoäng 180 Ansvarig avdelning

Läs mer

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54134-20141) Antal svarande = 14

Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7.5 hp (Distans) (DT2014-54134-20141) Antal svarande = 14 Thomas Padron-Mccarthy, Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) Thomas Padron-Mccarthy Datateknik B, Mobila applikationer med Android, 7. hp (Distans) (DT0--0) Antal svarande =

Läs mer

Claudia Mallea Lira och Isabell Darkman

Claudia Mallea Lira och Isabell Darkman PRESENTATION AV KVALITETSARBETE Titel: Feedback till ST-läkare på Akutcentrum, SUS Malmö Handledare: Sven Karlander Syfte Målet med arbetet är att införa standardiserade rutiner som innebär att STläkarna/underläkarna

Läs mer

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006.

Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 2006. Resultat av betygsenkät gjord av Skogshögskolans Studentkårs Studieråd 26. Enkäten delades ut i två versioner, en pappersform och en webform. Skillnaden mellan de olika versionerna var att kurserna fick

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Att vara handledare. Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen. LiU EXPANDING REALITY

LINKÖPINGS UNIVERSITET. Att vara handledare. Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen. LiU EXPANDING REALITY LINKÖPINGS UNIVERSITET Att vara handledare Verksamhetsförlagd utbildning inom lärarutbildningen 1 LiU EXPANDING REALITY Att vara handledare......är ett mycket viktigt uppdrag och som handledare kommer

Läs mer

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren.

Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft/Flexus samt gås igenom i anslutning till kursstart av läraren. Arkitektur/Projekt Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om hur arkitekturens olika discipliner definieras och samverkar. Syftet är också att ge färdigheter och kompetens att tillämpa de inom

Läs mer

Skolplaneenkät 2015 Elever grundskola

Skolplaneenkät 2015 Elever grundskola Skolplaneenkät 2015 Elever grundskola Om undersökningen Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar på frågor om vad de tycker om förskolan och grundskolan

Läs mer

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan

Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Rapport för projekt Matematik årskurs 6-9 Frälsegårsdsskolan och Kronan Bakgrundsbeskrivning av projektet Kronan och Frälsegårdskolan har haft låg måluppfyllelse i matematik. Skolorna har genomfört kvalitetsredovisningar

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Husdjursavel HV0081, 10057.1516 15 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund Kursledare = Anna Maria Johansson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2016-01-14-2016-01-31 Antal svar 20 Studentantal 35 Svarsfrekvens

Läs mer

UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning

UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning R UNDERLINE Tävlingsprogram OYSTER STUDENTTÄVLING Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning Innehåll och utformning Bedömningsgrunder Jury Inlämningskrav Pris Tävlingsregler

Läs mer

STUDIEBAROMETER 2014. Umeå universitet

STUDIEBAROMETER 2014. Umeå universitet STUDIEBAROMETER 2014 Umeå universitet Studiebarometern 2014 Umeå universitet Innehållsförteckning Innehållsförteckning... - 1 - Förord... - 3 - Sammanfattning... - 4 - Inledning... - 5 - Bakgrundsdata...

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Kursutvärdering. Samhällskunskap A

Kursutvärdering. Samhällskunskap A Samhällskunskap A Läsåret 9-1 Läsåret 9-1 8 6 4 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Mitt första inryck av denna kurs var: Mycket bra 6 29 Bra 14 67 Dåligt 1 5 Mycket dåligt - - Antal EAS:. Antal

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola

Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Skolplaneenkät 2015 Vårdnadshavare förskola Om undersökningen- Denna rapport visar en jämförelse mellan 2015 och 2014 Bakgrund Haninge kommun genomför årligen en undersökning där föräldrar och elever svarar

Läs mer

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET

ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET ATTITYDER TILL ENTREPRENÖRSKAP PÅ HÄLSOUNIVERSITETET InnovationskontorEtt Författare Gustav Pettersson Projektledare Robert Wenemark & Johan Callenfors 21 mars 2012 2012 Skill Om Skill Skill grundades

Läs mer

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete

Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Praktikrapport 2013-06- 05 Sofia Stoor 840327-0104 stoorsofia@gmail.com Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete Kommunikationsavdelningen Kvalificerad yrkespraktik inom samhällsvetenskapliga

Läs mer

Innehåll KK-STIFTELSEN 2001 E LEVER PÅ OLIKA PROGRAMS ANVÄ NDNING OCH. 1. Förord...2. 2. Metodsammanställning...3

Innehåll KK-STIFTELSEN 2001 E LEVER PÅ OLIKA PROGRAMS ANVÄ NDNING OCH. 1. Förord...2. 2. Metodsammanställning...3 KK-Stiftelsen 2001 på olika programs användning och attityd till datorer och IT Innehåll 1. Förord...2 2. Metodsammanställning...3 3. Användning och attityd till datorer och IT...5 4. Publiceringsregler...18

Läs mer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer

Utvärderingsrapport heltidsmentorer Utvärderingsrapport heltidsmentorer Kungstensgymnasiet Lena Lindgren Katarina Willstedt 2015-02-27 stockholm.se Utgivningsdatum: 2015-02-27 Utbildningsförvaltningen, Uppföljningsenheten Kontaktperson:

Läs mer

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13. UTBILDNINGSPLAN Utbildningsplan för Kandidatprogrammet i Industridesign, 180 högskolepoäng (hp) Beslut Utbildningsplanen är fastställd av Nämnden för konstnärligt utvecklingsarbete (KUnämnden) 2013-02-13.

Läs mer

Jämställdhet på KMH. Enkätresultat. www.addgender.se

Jämställdhet på KMH. Enkätresultat. www.addgender.se Jämställdhet på KMH Enkätresultat www.addgender.se Praktisk Information Enkäten skickades ut 2 mars Add Gender har tittat på om frågor uppfattas olika mellan kvinnor och män samt mellan olika roller. Övergripande

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen

Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Förskoleenkäten 2015 Förskoleförvaltningen Datum: Version: Ansvariga: Förvaltning: Enhet: 2015-06-04 1.0 Christina Persson & Jimmie Brander Förskoleförvaltningen Kvalitetsenheten Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1

THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 1 ( 6) THSP41 - Teknisk kommunikation på spanska II - del 1 Sändlista Kurskod Examinator Marisol Arias Abrahamsson Johan Holtström THSP41 Marisol Arias Abrahamsson Kursen gavs Årskurs 2 Termin Period 2

Läs mer

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1

THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1 1 (6) THFR41 - Teknisk kommunikation på franska II - del 1 Sändlista Svante Gunnarsson Torun Berlind Elin Önstorp Matilda Leinsköld Miguel Gimenez Rodriguez Johan Holtström Kurskod THFR41 Examinator Miguel

Läs mer

Så bra är ditt gymnasieval

Så bra är ditt gymnasieval Så bra är ditt gymnasieval fakta om kvaliteten på alla program och skolor w sidan 4: programmen som ger jobb 6: de gör mest för att alla elever ska nå målen 8: utbildningarna med högst betyg 10: skolorna

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Jordbruks- och miljöekonomi NA0117, 10140.1011 10 Hp Studietakt = 65% Nivå och djup = Grund A Kursledare = Rob Hart Värderingsresultat Värderingsperiod: 2010-10-29-2010-11-18 Antal svar 33 Studentantal

Läs mer

Om läsning. Om skrivande. PosterPresentation. Dagens föreläsning handlar om. Läsning i arkitekturteorikursen

Om läsning. Om skrivande. PosterPresentation. Dagens föreläsning handlar om. Läsning i arkitekturteorikursen Catharina Sternudd Arkitektur Stadsbyggnad, LTH PosterPresentation Arkitekt SAR/MSA Den mänskliga staden (Johan Rådberg) Bilder av småstaden om estetisk värdering av stadsmiljö Masterprogrammet Sustainable

Läs mer

Hur väl fungerar de första utbildningsåren för Sveriges framtida läkare? - en analys av prekliniska studier vid Sveriges läkarutbildningar.

Hur väl fungerar de första utbildningsåren för Sveriges framtida läkare? - en analys av prekliniska studier vid Sveriges läkarutbildningar. Hösten 2014 Hur väl fungerar de första utbildningsåren för Sveriges framtida läkare? - en analys av prekliniska studier vid Sveriges läkarutbildningar. Text: Tora Borén tora.boren@slf.se Milla Järvelin

Läs mer

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012

Studiehandledning Det professionella samtalet I (7,5 hp) The professional Conversation (ECTS credits 7,5) Ht 2012 Stockholms Universitet Institutionen för pedagogik och didaktik Kursansvariga: Christer Langström Ingrid Hultén Tfn. 08 1207 63 79 christer.langstrom@edu.su.se 08-1207 63 66 ingrid.hulten@edu.su.se Studiehandledning

Läs mer

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN

PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGN Tid: 2010-11-17, Klockan 10.00 Plats: Kalmar Nyckel i sal NY110 samt via Skype Kallade: Morgan Rydbrink, Dennis Larsson, Sara Elebro, Hannes Johansson, Linus Knutsen, Wilaiwan

Läs mer

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp

Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Kursrapport Förskollärarutbildning, 210 hp Kursrapporten är ett viktigt instrument för utvecklandet av kurser och utbildningar samt för att säkerställa studentinflytandet. Kursrapporten ska innehålla bakgrundsinformation,

Läs mer

Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1)

Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1) Kursrapport för WEBB13: Textproduktion 1 V14 7,5 hp (31KTP1) Kursansvariga: Charlotte von Essen Anna Vörös Lindén Medverkade på kursen gjorde även: Camilla Hentschel (handledning och rättning) Ramona Mattisson

Läs mer

Mellanårsenkät 2012. Av Per-Anders Östling

Mellanårsenkät 2012. Av Per-Anders Östling Mellanårsenkät 12 Av Per-Anders Östling 1 Innehåll Inledning... 3 Bakgrund och uppväxtort... 4 Boende... 4 Utbildningsbakgrund... 4 Utbildningens svårighetsgrad och tempo... 5 Förväntningar... 7 Utbildningens

Läs mer

Lära och utvecklas tillsammans!

Lära och utvecklas tillsammans! Lära och utvecklas tillsammans! Studiematerial Vård-sfi - förberedande kurs för Omvårdnadsprogrammet Annika Brogren och Monica Ehn Kompetensutveckling för sfi-lärare Lärarhögskolan i Stockholm Myndigheten

Läs mer

Elevdemokrati och inflytande

Elevdemokrati och inflytande Elevdemokrati och inflytande Student democracy and influence Projektarbete VT-13 Karin Bylund NVSP3 Handledare: Yvonne Toth Innehåll 1. Inledning... 3 1:1 Inledning... 3 1:2 Sammanfattning... 3 1:3 Syfte

Läs mer

4 39% 27% 27% 37% 34% 31% 5 19% 9% 21% 18% 13% 22% 6 - Mycket nöjd med stödet för självstudier 17% 10% 4% 9% 7%

4 39% 27% 27% 37% 34% 31% 5 19% 9% 21% 18% 13% 22% 6 - Mycket nöjd med stödet för självstudier 17% 10% 4% 9% 7% Vilken högskola eller universitet läser du vid? (forts s8) Chalmers Göteborgs Högskolan Karlstads Linköpings högskola universitet Jönköping universitet KTH universitet På den kurs du läser just nu, 0-2

Läs mer

Utbildningsplan för Digitala spel (180 högskolepoäng) Digital Games (180 ECTS credits)

Utbildningsplan för Digitala spel (180 högskolepoäng) Digital Games (180 ECTS credits) Utbildningsplan för Digitala spel (180 högskolepoäng) Digital Games (180 ECTS credits) 1. Beslut Utbildningsprogrammet har inrättats av högskolestyrelsen vid Blekinge Tekniska Högskola 2003-11-03. Utbildningsplanen

Läs mer

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats!

Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar. Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Att skriva Förändrad skrivuppgift: pedagogiskt utvecklingsarbete kursvärderingar Uppsats eller poster? Poster + uppsats! Processinriktat skrivande Skrivande som tankeredskap Skrivande som yrkesförberedelse

Läs mer

Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Totalrapport. Föräldrar

Vara kommun Grundskoleundersökning 2014 Totalrapport. Föräldrar Vara kommun Grundskoleundersökning Totalrapport Presentation Om undersökningen Förklaring av diagram Resultat Svarsfrekvens Per fråga NöjdSkolIndex (NSI) Om undersökningen Undersökningen är en totalundersökning

Läs mer

PROTOKOLL 2014-12-15. a. Mötet öppnades av programansvarige Morgan Rydbrink. a. Dagordningen godkändes efter att punkt 9a Valfria kurser lagts till.

PROTOKOLL 2014-12-15. a. Mötet öppnades av programansvarige Morgan Rydbrink. a. Dagordningen godkändes efter att punkt 9a Valfria kurser lagts till. PROGRAMRÅD INTERAKTIONSDESIGNER Tid: 2013-12-15, Klockan 09.00 Plats: Kalmar Nyckel (Morgan Rydbrinks kontor) samt via Skype Närvarande: Morgan Rydbrink, Calle Karlsson, Erik Nilsson, Erik Nilsson, Oliver

Läs mer

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik

Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Uppdatering: Datum för anmälan för boende samt datum för middag. Gemensamma riktlinjer fo r genomfo rande av Examensarbete Hing Elkraftteknik Examensarbetet ska ni genomföra på det universitet som ni är

Läs mer

Mars 2013. i 15 april. efternamn: För och. Arbetsplats. kommer att ha. Bilaga

Mars 2013. i 15 april. efternamn: För och. Arbetsplats. kommer att ha. Bilaga Institutionen för klinisk vetenskap Enheten för psykoterapi Meritsammanställning Mars 2013 Sid 1 (8) Meritsammanställningen med bilagor skickas till: VHS Antagningsservicee 833 82 STRÖMSUND Jag har sökt

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011

Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 Reserapport Cecilia, SSK, Chile vt 2011 I februari 2011 åkte jag som utbytesstudent från sjuksköterskeprogrammet vid Linköpings universitet, campus Norrköping, till Universidad del Desarrollo i Santiago

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet

Ämneslärarprogram. inriktning gymnasiet Ämneslärarprogram inriktning gymnasiet Ämneslärarprogrammet med inriktning mot undervisning i gymnasieskolan omfattar 5 års studier, det vill säga 300 högskolepoäng (hp). Du kan välja mellan dessa två

Läs mer

Uppföljning av ungdomstrainee 2013

Uppföljning av ungdomstrainee 2013 UPPFÖLJNING 1(8) 2013-10-30 AVN 2013/0207-2 009 Handläggare, titel, telefon Helena Wetterhall, nämndsekreterare 011-15 11 87 Uppföljning av ungdomstrainee 2013 Bakgrund I juni 2011 beslutade arbetsmarknads-

Läs mer

SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät

SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät [Skriv text] Utvärdering av SI (09/10) SI-deltagarnas syn på SI-möten - Resultat på utvärderingsenkät För att få en uppfattning om hur deltagarna sett på SI-mötena gjordes en enkätutvärdering i slutet

Läs mer

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap.

Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande kurs i Latinamerikakunskap. Praktikrapport Louisa Flores Praktikplats Global Utmaning Birger Jarlsgatan 27 111 34 Stockholm Utbildning Jag har läst kandidatprogrammet i globala studier vid Göteborgs universitet, och en kompletterande

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro?

Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Vad är allra viktigast för barns och elevers arbetsro? Jonas Beilert och Karin Reschke 2008-02-22 Sammanfattning Haninge kommuns vision har ett uttalat fokus på kunskap, ökad måluppfyllelse och lärarens

Läs mer

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012.

Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Denna undersökning är en kund- och brukarundersökning (KBU) som avser skolorna i Karlstads kommun. Undersökningen är genomförd våren 2012. Kontaktperson på Karlstads kommun är Sofia Nylander. Undersökningen

Läs mer

Örebro universitet. Rapport: Linje 14. September 2013, Markör Marknad och Kommunikation

Örebro universitet. Rapport: Linje 14. September 2013, Markör Marknad och Kommunikation Örebro universitet Rapport: Linje 14 September 13, Markör Marknad och Kommunikation Markör Örebro Kungsgatan 1 71 47 Örebro Fax: 19-16 16 17 Markör Stockholm Virkesvägen 4 1 3 Stockholm Fax: 8-716 83 81

Läs mer

ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING STUDENTER 2010

ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING STUDENTER 2010 ARBETSMILJÖUNDERSÖKNING STUDENTER 2010 2010 tillfrågade 95 64 svarande 10 4 Svarsfrekvens % 11% Så upplever jag min studiesituation ( års resultat inom parantes) Human Resource Index (HRI): 44,1 (41,6)

Läs mer

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Chef/Medarbetare

Haparanda Stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Chef/Medarbetare Haparanda Stad Medarbetarundersökning hösten 22 / Om undersökningen Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Presentation Om undersökningen Metoden som använts är en kombination av webb och postala enkäter.

Läs mer

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012

Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 Dokument kring Utvecklingsplan för inriktning Grundläggande färdigheter 2011-2012 110831 Lärarutbildningen vid Linköpings universitet Mål med utvecklingsplanen under INR 1 och 2 Utvecklingsplanen är ett

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer?

13. Vad tycker du om samarbete och enskilt arbete på kurserna när det gäller laborationer? Enkäten Bakgrund 1. Vilket kön har du? Man Kvinna 2. Hur gammal är du? -25 26-30 31-35 36-3. Vilket program läste/läser du? Inom parenteserna står de olika namn utbildningarna haft genom åren. C (Datavetenskaplig

Läs mer

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se

Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare. www.nyhs.se Medicinsk fotterapeut Redovisningsekonom Bygglovshandläggare Kvalificerad inköpare www.nyhs.se FRAMTIDENS KUNSKAPER - MORGONDAGENS JOBB! Välkommen till Norrlands Yrkeshögskola Norrlands Yrkeshögskola har

Läs mer

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013

Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 2013-02-21 Sammanställning Undersökning av kommunens funktionsbrevlådor 2013 40 procent av respondenterna instämde i påståendet att de som helhet var nöjda i kontakten med kommunen Det är ingen skillnad

Läs mer

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen

B. Förkunskapskrav och andra villkor för tillträde till kursen KONSTFACK Institutionen för Design, Konsthantverk och Konst KURSPLAN 30030 Industridesign, individuell fördjupning Industrial, individual proficency 30 högskolepoäng / 30 ECTS credits Kurskod: IDK320,

Läs mer

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Urfjäll. Elever År 3 - Våren 2011. Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. Urfjäll Elever År - Våren Kunskaper och bedömning 8 0 9 Medelvärde 10,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 70 5 1. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 81 1,8.

Läs mer

Att bedöma. pedagogisk skicklighet

Att bedöma. pedagogisk skicklighet Att bedöma pedagogisk skicklighet Hur bedömer jag pedagogisk skicklighet? Vi blir allt fler som har anledning att ställa oss den frågan. Visad pedagogisk skicklighet är numera ett behörighetskrav vid anställning

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering

DOKUMENTATIONSMALL. Individuell anpassning av studierna, IPS, IFS, validering Granskning för yrkesutbildningar upphandlade av GR Komvux, Elof Lindälv Godstransport (lastbil) och Fordonsförare (buss). Möte med ledning 100621 och lärare 100906 Individuell anpassning av studierna,

Läs mer

Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss)

Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss) Mats Dahllöf 090218 Kursrapport Datorlingvistisk grammatik (första skiss) Jag har försökt utforma undervisningen och examinationen på kursen så att de följer lärandemålen, och jag tror att den föresatsen

Läs mer

Att vara handledare för lärarstudenter

Att vara handledare för lärarstudenter Att vara handledare för lärarstudenter 1 Tack! Lärarutbildningen är glad för att du är handledare och för att du vill engagera dig i lärarstudenternas utbildning. Du som handledare är kanske studentens

Läs mer

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen

Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen Programmet för kompletterande utbildning för läkare med utländsk examen 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr LiU-2014-00409 Fastställd av fakultetsstyrelsen för medicinska fakulteten 2014-03-06. Ersätter

Läs mer

Vad ska vi ha varandra till?

Vad ska vi ha varandra till? Vad ska vi ha varandra till? Om jag har sett längre, är det för att jag stått på jättars axlar Isaac Newton Du vet vad barn och ungdomar behöver för att växa och utvecklas. Vad behöver du? Vi behöver inte

Läs mer

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete

Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Undervisningsoch examinationsformer. Pedagogiskt utvecklingsarbete Bengt Pettersson Från BLUE-verktyget: Beskriv/ange och kommentera: 1. Undervisningsformer som används inom programmet, andelsmässig fördelning

Läs mer

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013

1 Inledning. Mikael Gunnarsson. 27 juni 2013 Kursutvärdering av Kunskapsorganisation 3 : beskrivningsmodeller och metadata, 7,5 hp, kandidatprogrammet Bibliotekarie, campus (31BKB3), vårterminen 2013 Mikael Gunnarsson 27 juni 2013 1 Inledning Kursen

Läs mer

Matematik på NV, NS, TE och SMBP

Matematik på NV, NS, TE och SMBP Matematik på NV, NS, TE och SMBP I samtliga av ovanstående program är matematik viktigt. Eleverna har fyra mattepass i veckan på dessa program. Till varje klass har vi en gemensam planering så att eleverna

Läs mer

Engelska skolan, Järfälla

Engelska skolan, Järfälla Elever År - Våren svar, % Kunskaper och bedömning. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 0 0 Medelvärde,,,,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,0,,,. Lärarna

Läs mer

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex

Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Tio frågor om alkohol, narkotika, doping och sex Enkätundersökning om studenters kunskaper och attityder Jan Johansson, Högskolan Jönköping Therese Rostedt, Landstinget i Jönköpings län 2014-05-21 Innehållsförteckning

Läs mer

VÄRDEGRUNDSENKÄT IFO, BENGTSFORS KOMMUN 2011. En värdegrundsenkät som avser insatser inom Individ- och

VÄRDEGRUNDSENKÄT IFO, BENGTSFORS KOMMUN 2011. En värdegrundsenkät som avser insatser inom Individ- och VÄRDEGRUNDSENKÄT IFO, BENGTSFORS KOMMUN En värdegrundsenkät som avser insatser inom Individ- och familjeomsorgen (IFO) som skett under det första kvartalet. Värdegrundsenkät Bakgrund Som ett led i Individ-

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

TSTE05-Elektronik och mätteknik

TSTE05-Elektronik och mätteknik " " 1 (" 7) TSTE05-Elektronik och mätteknik Sändlista Håkan Öhrman Torun Berlind Elin Önstorp Sandra Gustavsson Mikael Olofsson Tomas Svensson Kurskod Examinator TSTE05 Mikael Olofsson Kursen gavs Årskurs

Läs mer

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)?

1. Hur många timmar per vecka har du i genomsnitt lagt ner på kursen (inklusive schemalagd tid)? Skoglig planering ur ett företagsperspektiv SG0060, 20013.1112 7.5 Hp Studietakt = 100% Nivå och djup = Avancerad Kursledare = Ola Eriksson Värderingsresultat Värderingsperiod: 2012-01-20-2012-02-03 Antal

Läs mer

Lokal Pedagogisk planering

Lokal Pedagogisk planering Lokal Pedagogisk planering Årskurs 7 Franska, från vecka 34 Europas grönaste stad Ämne: Moderna språk Klass 8-9 Inledning Under höstens första veckor kommer vi att arbeta med repetition av föregående läsårs

Läs mer

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram

Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Riktlinjer för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbetet på civilingenjörs /arkitekt- och masterprogram Ärende Beskrivning av kriterier för godkänt/icke godkänt betyg på examensarbete på civilingenjörs-

Läs mer

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20

En hjälp på vägen. Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra. Elin Törner. Slutversion 2013-12-20 En hjälp på vägen Uppföljning av projektledarutbildning kring socialt företagande - projekt Dubbelt så bra Slutversion 2013-12-20 Elin Törner 1 1. Inledning I denna PM redovisas en uppföljning av projektledarutbildningen

Läs mer

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014

Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 Sammanställning av uppgifter från lärarenkät vid kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1, VT 2014 I anslutning till vårterminens kursprov i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 har en lärarenkät

Läs mer

MOBBNINGSENKÄT. XXX-skolan

MOBBNINGSENKÄT. XXX-skolan Agenda 1 Info www.agenda1info.com MOBBNINGSENKÄT XXX-skolan September år Förord Denna enkätstudie är utförd av Agenda 1 Info HB på uppdrag av skolan. Kostnaden är tillsammans med andra tjänster 1 - kr

Läs mer