UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UNDERLINE STUDENTTÄVLING OYSTER. Tävlingsprogram. Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning"

Transkript

1 R UNDERLINE Tävlingsprogram OYSTER STUDENTTÄVLING Inbjudan Bakgrund och syfte Tävlingsuppgift Deltagande Inlämning och bedömning Innehåll och utformning Bedömningsgrunder Jury Inlämningskrav Pris Tävlingsregler Kontakt

2 Inbjudan Alla Sveriges arkitektstudenter inbjuds att delta i idétävlingen Mark and Underline, som utlyses i samband med landskapsarkitekturseminariet Oyster Tävlingen grundar sig på Oysters tema Lost and Found och uppmuntrar till kreativa lösningar som gynnar den offentliga miljön. Tävlingens syfte är att med nya ögon se stadens rum och ge förslag till hur dessa kan utvecklas med det befintliga som grund. Bidrag kan lämnas in till och med den 30:e augusti och vinnarna presenteras på Oysterseminariet den 27:e september i Stockholm. Välkommen att tävla! Bakgrund och syfte Arkitektur idag innebär att gestalta och planera i linje med samhällets ständigt pågående och ökande utvecklingstakt. Utmaningen ligger ofta i att förvalta och förändra, snarare än att skapa nytt från grunden. Nya och kreativa idéer kan genereras med utgångspunkt i det befintliga. Platser kan även utformas genom att undersöka och framhäva eventuella glömda, osynliga och förnekade kvalitéer och karaktärer. The city is man s most consistent and on the whole, his most successful attempt to remake the world he lives in more after his heart s desire. But, if the city is the world which man created, it is the world in which he is henceforth condemned to live. Thus, indirectly, and without any clear sense of the nature of his task, in making the city man has remade himself. - David Robert Park I denna tävling prövas idéer för hur man tar tillvara och utvecklar det som redan finns, eller funnits i den offentliga miljön. Tävlingen sker i samarbete med Oysterseminariet och fungerar som ett bidrag till nya idéer och diskussion inom ett aktuellt ämne. Tävlingen anordnas för tredje gången i ordningen och årets tema är Lost and Found som utgångspunkt rörande frågor inom stadsutveckling. De tävlande uppmuntras att, med Lost and Found som ledord, ta fram idéer till förändring av det offentliga rummet. Målet med tävlingen är att ge studenter möjlighet att framföra nytänkande och kreativa idéer som kan bidra till utveckling av den offentliga stadsmiljön.

3 Tävlingsuppgift Din uppgift är att i valfri svensk stad välja en offentlig plats som du på något sätt har en relation till. Du ska sedan utgå från ett värde hos platsen och ta fram ett gestaltningsförslag genom att förstärka värdet, på valfritt sätt. Det omgestaltade rummet ska visa på stadens möjligheter och dess kvaliteter i ett nytt ljus. I gestaltningen ska du använda dig av det befintliga på platsen tillsammans med ett tillägg, i valfri form. Tävlingsuppgiften kan lösas på många olika sätt. Det viktiga är att förslaget förmedlar en tydlig idé för hur platsens potential kan utvecklas. Du kan exempelvis välja att göra en övergripande gestaltning eller visa på konceptuella idéer för utveckling av platsen. Med offentligt rum menas i tävlingen en ickekommersiell plats i staden dit alla människor har likvärdigt tillträde. Det definieras av marken som utgör golv och de omgivande strukturer, till exempel husfasader eller vegetation, som ger rummet sammanhang och volym. Med värde menas i tävlingen en positiv kvalitét eller karaktär som finns, eller funnits. Tävlingsförslagen ska ses som en inspirerande injektion riktad till arkitekter, politiker och tjänstemän som arbetar med stadsplanering och utformning av stadsmiljö. Deltagande Tävlingen är öppen för studenter inom Sveriges samtliga arkitektdiscipliner vid SLU, KTH, LTH, Chalmers Tekniska Högskola, Umeå Universitet, BTH, Konstfack och HDK. Studenter vid andra universitet eller högskolor är välkomna att delta i samarbete med minst en arkitektstudent. Det går bra att lämna in bidrag ensam eller i grupp om två studenter.

4 Inlämning och bedömning Innehåll och utformning Förslaget kan utföras i valfri form, men ska i sin helhet redovisas på maximalt 2 stycken A2-sidor som skickas in digitalt. Detaljeringsgrad och tyngdpunkt i presentationen är upp till dig som tävlingsdeltagare. Förslagen ska visa: Motivering till platsvalet Hur platsen förhåller sig till sin omgivning Platsens värde Hur du utgått från det befintliga på platsen Vilket element du tillfört Bedömningsgrunder Juryn kommer att bedöma förslagen utifrån följande kriterier, utan inbördes ordning: Tydligt kommunicerad idé med platsval och gestaltning Nytänkande i innehåll och utformning Tolkning av temat Lost and Found med Mark and Underline som ledord Jury Tävlingsjuryn kommer att bestå av fem praktiserande och undervisande landskapsarkitekter, varav minst en representant för Oyster 2013 och en representant för Sveriges Arkitekter.

5 Inlämningskrav Förslaget skickas in i pdf-format till markandunderline@gmail.com och får maximalt ha storleken 10 MB. Inlämning ska ske senast den 30:e augusti klockan Förslagets namn/motto ska anges på samtliga inlämnade handlingar. Inga personnamn eller personlig information får förekomma på inlämnat material eller i filnamn. Ett separat dokument innehållande namn på förslagsställare och deras respektive skola ska bifogas till inlämningen. Detta namnges N_förslagets motto, exempelvis N_Lostandfound. Tävlingsdeltagarna ansvarar för att upphovsrättsskyddat material inte förkommer i förslagen, samt att korrekta källor anges för material som inte är egenproducerat. De som producerat prisbelönta bidrag kommer ombes att skicka in högupplöst material för publikation i tryck och på webben. Pris Första pris om kronor, andra pris om kronor och tredje pris om kronor kommer att delas ut. Prisutdelning sker under Oysterseminariet i Stockholm den 27:e september och pristagarna deltar kostnadsfritt på seminariet. De prisbelönta bidragen kommer att presenteras i en utställning under seminariedagen. De kommer även att publiceras på tävlingens blogg. Tävlingens vinnare har chans att presentera sitt förslag muntligt i form av Pecha Kucha under Oysterseminariets middag. Pecha Kucha betyder ljudet av konversation på japanska och är ett snabbt och roligt presentationsformat med rötter i Tokyo. Presentationen utgår från 20 bilder som var och en visas i 20 sekunder.

6 Tävlingsregler Tävlingen följer nedanstående regler samt de branschöverenskomna tävlingsregler som Sveriges Arkitekter tillämpar. Deltagande innebär ett automatiskt godkännande av tävlingens samtliga regler. Behöriga att delta i tävlingen är studenter inom landskapsarkitektur, arkitektur, inredningsarkitektur och fysisk planering vid SLU, KTH, LTH, Chalmers Tekniska Högskola, Umeå Universitet, BTH, Konstfack och HDK. Studenter vid andra svenska universitet eller högskolor är välkomna att delta i samarbete med minst en student från någon av ovanstående skolor. Bidrag kan lämnas in enskilt eller i grupp om maximalt två studenter. Varje student kan maximalt lämna in ett tävlingsbidrag. Inlämningarna ska ske anonymt. Alla tävlingsbidrag ska skickas in digitalt till markandunderline@gmail.com Tävlingsbidrag som inkommit efter angivet slutdatum, den 30:e augusti 2013 klockan 12.00, beaktas ej. Tävlingsbidrag som inte följer angivna regler gällande format och utformning diskvalificeras. Alla tävlingsdeltagare förbjuds att publicera eller öppet diskutera sina tävlingsbidrag före den 27:e september Oyster 2013 och Sveriges Arkitekter förbehåller sig rätten att publicera och kopiera samtliga insända bidrag på hemsida och i tryck. Juryns beslut om tävlingsutgången är slutgiltigt. Kontakt All information om tävlingen finns på Frågor om tävlingen skickas till markandunderline@gmail.com Tävlingsarrangörer är Kristin Träff och Linnéa Randhem, landskapsarkitektstudenter vid SLU Ultuna och representanter för Oyster 2013.