Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier"

Transkript

1 Sveriges Arkitekter Sveriges Arkitekters stämma 2014 Föredragningspunkt 6 INSTRUKTIONER FÖR NÄMNDER, VALBEREDNING OCH AKADEMIER Instruktioner för etiska nämnden, invalsnämnden, tävlingsnämnden, valberedningen och akademier Enligt förbundets stadga ska stämman fastställa instruktioner för förbundets tre fasta nämnder; den etiska nämnden, invalsnämnden och tävlingsnämnden. Enligt förslag till ny stadga som föreläggs stämman ska också valberedningen på motsvarande sätt få en instruktion. Invalsnämnden Den föreslagna justeringen av stadgan när det gäller beredning av medlemsoch titelärenden föranleder konsekvensförändringar i instruktionerna för invalsnämndens arbete. I första hand är det förenklingar av skrivningar som inte förändrar handläggningsrutinerna i sak, texten har i princip kondenserats. Enligt instruktionerna för invalsnämnden ska det finnas en av stämman fastställd handläggningsordning och ansvarsfördelning gällande styrelsens och invalsnämndens handläggning av invalsärenden och ansökningar om yrkestitel Någon sådan handläggningsordning har aldrig funnits. Däremot finns rutiner och praxis som hanterar hur och vilken instans som handlägger ärendena. Av ansökningshandlingarna för medlemskap och titel framgår vilka krav som ställs på en ansökan och vilka handlingar förbundet kräver in. Eftersom det är styrelsen som tar beslut om medlemskap och titel (även i nuvarande stadga) är det konsekvent att det också är styrelsen som fastställer handläggningsordningen för medlems- och titelärenden, dvs vilka ärenden som behöver hänvisas till invalsnämnden för beredning. Nämndens instruktioner ändras så att det är styrelsen som fastställer handläggningsordningen. I stadgarna och instruktionerna till invalsnämnden finns beskrivningar av vilka ärenden som nämnden ska hantera, i praktiken ärenden när det gäller utländska arkitektexamina som inte finna listade i några internationella direktiv eller överenskommelser och när den sökande har förvärvat sin kompetens genom annan akademisk utbildning och yrkeserfarenheter. Enligt den praxis som utvecklats har styrelsen delegerat granskning och beslut när det gäller rutinmässiga medlems- och titelärenden till kansliet. Principen är att nämnden gör beredningen av ärendet när det inte går att göra bedömningen av kompetensen genom enkel granskning av dokumenten. Detta innebär följande handläggningsordning: Kansliet granskar, handlägger och tar beslut om inval och titel i följande fall: 1. Yrkesexamen, kandidatexamen och masterexamen samt kombinationer av dessa från svensk arkitektutbildning från:

2 - Arkitektutbildningen vid KTH, LTH, Chalmers, Chalmers Arkitektur- och Teknik och Umeå Arkitekthögskola - Landskapsarkitektutbildningen vid SLU Alnarp eller SLU Ultuna - Designutbildningen HDK, under förutsättning att den sökande har valt rumsgestaltning på sina studier - Inredningsarkitektutbildningen vid Konstfack - Utbildningen i fysisk planering vid Blekinge Tekniska högskola 2. Examina från utländsk utbildning som är godkända i internationella direktiv eller överenskommelser enligt: - EUs yrkeskvalifikationsdirektiv (kapitel III, avsnitt 8 Arkitekt) - Landskapsarkitektutbildningar ackrediterade av IFLA Europe (International Federation of Landscape Architects) - Inredningsarkitektutbildningar ackrediterade av ECIA (European Council of Interior Architects) - Granskning av Universitets- och Högskolerådet Invalsnämnden granskar och bereder beslut om inval och titel: Kombinationer av utbildningar och/eller inkompletta utbildningar kompletterad med erfarenhet och förvärvad kompetens 2. Annan akademisk utbildning samt erfarenhet och förvärvad kompetens Etiska nämnden och tävlingsnämnden När det gäller etiska nämnden och tävlingsnämnden föreslås inga förändringar annat en mindre redaktionell. Valberedningen Vid stämman 2012 antogs en instruktion för valberedningsarbete inom Sveriges Arkitekter som både beskriver stämmans valberednings arbete samt lokalföreningars och studentavdelningars arbete. Styrelsen anser av praktiska skäl att stämmans valberedning ska ha en egen instruktion som också hanterar när och på vilket sätt valberedningen ska presentera sina förslag till stämman. Listan på vilka val som ska göras blir en konsekvens av de föreslagna förändringarna av stadgan. Valberedningen är också förbundets ersättningskommitté med uppdrag ta fram förslag på vilka ersättningar som ska utgå till förtroendevalda för olika uppdrag. Detta beskrivs i den nya instruktionen för valdeberedningen. Kansliet har sammanställt en särskild instruktion för valberedningsarbete inom lokalföreningar och studentavdelningar som bilägges för information. Akademierna Som en konsekvens av de föreslagna stadgeändringarna behöver också akademiernas stadga ses över. Styrelsen föreslår att stadgan övergår till att bli en instruktion motsvarande nämndernas instruktioner, med det undantaget att det i framtiden kommer att vara styrelsen som beslutar om instruktionerna. Det är styrelsen som utser ledamöterna i akademierna och det är därför logiskt att det är styrelsen som tar beslut om instruktionerna.

3 I övrigt föreslås förändringar när det gäller akademiernas uppgift att utse juryledamöter i Sveriges Arkitekters prisjuryer och när det gäller akademiernas rapportering till stämman. Förslag till beslut Styrelsen föreslår stämman att besluta att vidta ändring av instruktionerna för invalsnämnden att besluta inte vidta ändring av instruktionerna för etiska nämnden och tävlingsnämnden. att besluta om ny instruktion för valberedningen att vidta förslagna förändringar av akademiernas stadga.

4 Instruktion för tävlingsnämnden arbete 1 TÄVLINGSNÄMNDENS UPPGIFTER För bevakning och handläggning av Sveriges Arkitekters tävlingsverksamhet tillsätter stämman en nämnd, vars uppgifter är verka för att arkitekttävlingsverksamheten i landet utvecklas kvalitativt och med förbättrade villkor för de tävlande, bl a genom information till arkitektkåren samt övriga planerande, byggande och fastighetsförvaltande intressenter om hur arkitekttävlingar kan och bör arrangeras, att i enlighet mer branschens tävlingsregler granska och godkänna tävlingsprogram, utse domare som representerar Sveriges Arkitekter samt ge service i tävlingsfrågor till arkitektkåren och tävlingsarrangörer, att inom sitt verksamhetsområde företräda Sveriges Arkitekter i förhandlingar med tävlingsarrangörer att bevaka och följa upp arkitekttävlingars genomförande samt att verka för att tävlingsresultat dokumenteras och att ansvara för utgivning av tävlingsdokumentation. Det åligger Sveriges Arkitekters styrelse och övriga arbetsorgan att för handläggning, beredning eller beslut hänskjuta frågor som berör arkitekttävlingsverksamhet till tävlingsnämnden. Nämnden ska vid ordinarie sammanträde med Sveriges Arkitekters stämma avge skriftlig verksamhetsberättelse för den gångna verksamhetsperioden. 2 VALORDNING Tävlingsnämnden ska bestå av ordförande och ytterligare sex ledamöter. Nämndens ledamöter utses av stämman. Ledamöter och ordförande väljs för två år. Ledamöter och ordförande kan omväljas. Nämnden bör vara så sammansatt, att den är representativ för arkitektkårens engagemang i tävlingsverksamhet, i roller som tävlande, juryledamot, beställare och arrangör av arkitekttävlingar. 3 ARBETSSÄTT För nämndens verksamhet ska tävlingssekreterare finnas inom Sveriges Arkitekters kansli. Tävlingssekreteraren eller annan som nämnden därtill utser är nämndens sekreterare och verkställande. Nämndens sekreterare deltar i

5 nämndens sammanträden och har rätt att få sin mening antecknad till protokollet men deltar ej i beslut, såvida inte sekreteraren är ledamot av nämnden. För sin verksamhet äger nämnden rätt att till sig adjungera person. Adjungerad äger rätt att delta i nämndens sammanträden och få sin mening antecknad i protokollet men deltar ej i beslut. En arkitektstuderande, föreslagen av ArkitektStudenterna, ska normalt vara adjungerad till nämnden. Om nämndledamot i någon fråga är jävig får ledamoten ej delta i diskussion, beredning eller beslut i frågan. Ledamot är skyldig att fästa nämndens uppmärksamhet på eventuell jävsproblematik om intressekonflikt kan antas föreligga. För definition av jäv gäller förvaltningslagens regler härom (Förvaltningslag 1986:223, 11). Nämnden beslutar om sin sammanträdesordning med utgångspunkt från tävlingsverksamhetens behov. Nämnden ska dock sammanträda minst sex gånger per verksamhetsår. Nämnden är beslutsför när minst fyra ledamöter är närvarande. För beslut fordras att minst fyra ledamöter är ense. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Nämnden ska föra protokoll vid sina sammanträden. Protokollet ska justeras av mötesordföranden samt delges nämndens ledamöter, eventuella lokala tävlingsombud, Sveriges Arkitekters kansli och styrelse. För lokal förankring samarbetar nämnden med de lokala tävlingsombud och tävlingsgrupper som utses av Sveriges Arkitekters lokalföreningar. Nämnden är mellan stämmans ordinarie sammanträden för sin verksamhet ansvarig inför Sveriges Arkitekters styrelse. 4 FÖRÄNDRING AV ARBETSORDNINGEN INSTRUKTIONEN Ändringar av denna arbetsordning instruktion kan endast beslutas av stämman.

6 Instruktion för etiska nämndens arbete 1 ETISKA NÄMNDENS UPPGIFTER För bevakning och handläggning av Sveriges Arkitekters etiska program och etiska regler tillsätter stämman en nämnd, vars uppgifter är att ge medlemmar och omvärld information om Sveriges Arkitekters etiska program och etiska regler samt hur dessa påverkar medlemmarna i deras yrkesutövning att inom Sverige och internationellt följa utvecklingen och tillämpning av etiska regler inom medlemmarnas professionsområden, att i enlighet med fastställda etiska regler behandla samt besluta om eventuella påföljder av anmälningar till Sveriges Arkitekter om medlemmars agerande i förhållande till de etiska reglerna att behandla ärenden som på annat sätt kommit till Sveriges Arkitekters kännedom och som bedöms som betydelsefullt med utgångspunkt från de etiska reglerna att besluta om hur nämndens beslut ska meddelas och eventuellt offentliggöras Det åligger Sveriges Arkitekters styrelse och övriga arbetsorgan att till den etiska nämnden för handläggning, beredning eller beslut hänskjuta frågor som berör nämndens arbetsområde. Nämnden ska vid ordinarie sammanträde med Sveriges Arkitekters stämma avge skriftlig verksamhetsberättelse för den gångna verksamhetsperioden. 2 VALORDNING Den etiska nämnden ska bestå av en ordförande och ytterligare fyra ledamöter som utses av Sveriges Arkitekters stämma för en tid av två år. Medlem i den etiska nämnden får inte samtidigt vara medlem i Sveriges Arkitekters styrelse eller annat centralt arbetsorgan. Samtliga ledamöter kan omväljas. 3 ARBETSSÄTT Den etiska nämnden och den personal på Sveriges Arkitekters kansli som berörs av nämndens verksamhet, har tystnadsplikt var gäller ärenden som nämnden behandlar. Mottagande, registrering och hantering av inkomna ärenden ska rutinmässigt skötas så att minsta möjliga antal personer vid sidan av nämndens ledamöter

7 har tillgång till handlingarna. Handlingar i ett ärende ska hanteras så att de inte kan åtkommas av obehöriga. För nämndens arbete ska normalt en handläggare finnas inom Sveriges Arkitekters kansli. Handläggaren eller annan som nämnden utser är nämndens sekreterare och verkställande. Om den verkställande sekreteraren inte är ledamot av nämnden och deltar i nämndens sammanträden, har denna rätt att få sin mening antecknad till protokollet men deltar inte i beslut. Nämnden ska förse varje ärende som behandlas med littera, årtal och nummer. Ärendelittera används i protokoll till dess annat beslutas. Anmälare respektive anmäld ska omgående få besked om att anmälan inkommit och var som gäller vid behandlingen. Samtliga inblandade i ett ärende ska få möjlighet att yttra sig innan beslut fattas. Nämnden ska vid beslut i ärende avge yttrande som delges anmälare respektive anmäld. Nämndens möten är slutna. Nämnden kan dock vid behov kalla personer som berörs av anmälan eller av nämndens prövning av en fråga. Nämnden beslutar själv sin mötesordning. Nämnden är beslutsför när minst tre ledamöter är närvarande. För beslut fordras att minst tre ledamöter är närvarande. Vid lika röstetal har ordförandens utslagsröst. Om nämndledamot i någon fråga är jävig får ledamoten ej delta i diskussion, beredning eller beslut i frågan. Ledamot är skyldig att fästa nämndens uppmärksamhet på eventuell jävsproblematik om intressekonflikt kan antas föreligga. För definition av jäv gäller förvaltningslagens regler härom (Förvaltningslag 1986:223, 11). Nämnden ska föra protokoll vid sina sammanträden. Protokollet ska justeras av mötesordföranden samt delges nämnden ledamöter och handläggare på kansliet. Nämnden är mellan stämmans ordinarie sammanträden för sin verksamhet ansvarig inför Sveriges Arkitekters styrelse. 4 FÖRÄNDRING AV ARBETSORDNINGEN INSTRUKTIONEN Ändringar av denna arbetsordning instruktion kan endast beslutas av stämman.

8 Instruktion för invalsnämndens arbete 1 INVALSNÄMNDENS ARBETSUPPGIFTER För beredning av invalsärenden (stadgans 3.1, kategori III) och kompetensinvalsärenden (stadgans 3.1, kategori I avseende arkitektutbildning från land utanför EU) tillsätter Sveriges Arkitekters stämma en nämnd vars uppgift är att inför i Sveriges Arkitekters styrelse bereda, granska och föreslå beslut om inval av aktiv eller passiv medlem till förbundet och medlems rätt att använda yrkestitel. (stadgans 4.1, kategori II) Nämnden sammanträder in plenum för att behandla rutiner för inval och policyfrågor i anslutning härtill. Nämnden ska vid ordinarie sammanträde med Sveriges Arkitekters stämma avge skriftlig verksamhetsberättelse för den gångna verksamhetsperioden. 2 VALORDNING Sveriges Arkitekters invalsnämnd ska bestå av en ordförande och ytterligare åtta ledamöter som väljs av stämman för en tid av två år. Av nämndens ledamöter ska minst två vara arkitekter, två inredningsarkitekter, två landskapsarkitekter och två planeringsarkitekter. Ledamot kan omväljas. 3 ARBETSSÄTT Som vägledning för nämndens arbete finns en av stämman styrelsen fastställd handläggningsordning och ansvarsfördelning gällande styrelsens och invalsnämndens handläggning av invalsärenden och ansökningar om yrkestitel. För nämndens verksamhet ska normalt en sekreterare finnas inom Sveriges Arkitekters kansli. Nämndens sekreterare deltar i nämndens sammanträden men deltar ej i beslut såvida sekreteraren inte är medlem i nämnden. Ansvaret för beredning av nämndens ärenden gällande ansökningar om medlemskap åvilar varje professionsgrupp var för sig. Sekreteraren ansvarar för att berörd professionsgrupp får erforderligt underlag för sin beredning av inkomna ansökningar. Professionsgruppen lämnar förslag till invalsnämndens ställningstagande. Ansökan om medlemskap och yrkestitel - kompetensgranskning Nämnden ska i sin beredning från den sökande inhämta nödvändiga intyg och referenser för sin beredning. En sökande med arkitektutbildning, stadgan 3.1 (II)*, ska alltid lämna in examensbevis med betygsutdrag och i förekommande fall utvärdering från

9 svensk myndighet (detta gäller i första hand för personer med utbildning utanför EU-området) Har den sökande annan akademisk utbildning och kunskap, stadgan 3.1 (III)*, ska invalsnämnden begära att den sökande lämnar in, förutom ansökan, betyg som styrker akademisk utbildning, CV med referenspersoner, förteckning över arbeten och portfölj med projekt presenterade på högst fem planscher i A3- format som han eller hon anser relevanta för medlemskap. Den sökande ska visa att han eller hon genom akademisk utbildning och praktisk verksamhet förvärvat kunskaper som till innehåll och omfattning minst motsvarar 3.1 (I)* Nämnden ska vid kompetensgranskning, d v s när den sökande har examen från land utanför EU, begära att den sökande lämnar in, förutom ansökan, examensbevis med betygsutdrag samt utvärdering av examen från Högskoleverket eller motsvarande myndighet Ansökan om medlemskap - förtroendeinval Nämnden ska vid förtroendeinval, d v s sökande enligt stadgans 3.1, kategori III, begära att den sökande lämnar in, förutom ansökan, betyg som styrker akademisk utbildning, CV med referenspersoner, förteckning över arbeten och portfölj med projekt presenterade på högst fem planscher i A3-format som han eller hon anser relevanta för medlemskap. Den sökande ska visa att han eller hon genom akademisk utbildning och praktisk verksamhet förvärvat kunskaper som till innehåll och omfattning minst motsvarar 3.1, kategori I Ansökan om yrkestitel Nämnden prövar, i enlighet med som enligt stadgarna krävs för yrkestitel, ansökningar om yrkestitel från person som söker förtroendeinval samt medlem som söker yrkestitel jämlikt stadgans 4.1, kategori II. Ärendehantering Ansökningar ska behandlas konfidentiellt. Om nämndledamot i någon fråga är jävig får ledamoten ej delta i diskussion, beredning eller beslut i frågan. Ledamot är skyldig att fästa nämndens uppmärksamhet på eventuell jävsproblematik om intressekonflikt kan antas föreligga. För definition av jäv gäller förvaltningslagens regler härom (Förvaltningslag 1986:223, 11). Beslut i nämnden fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal är ordförandens röst är utslagsgivande. Nämnden framlägger förslag till beslut om medlemskap och/eller yrkestitel för Sveriges Arkitekters styrelse. Sveriges Arkitekters styrelse ska motivera beslut som går emot invalsnämndens förslag. Nämnden ska föra protokoll vid sina sammanträden. Protokollet ska justeras av mötesordföranden samt delges nämndens ledamöter, berörda handläggare vid Sveriges Arkitekters kansli samt styrelsen för Sveriges Arkitekter.

10 Nämnden är mellan stämmans ordinarie sammanträden för sin verksamhet ansvarig inför Sveriges Arkitekters styrelse. 4 FÖRÄNDRINGAR AV INSTRUKTIONEN Ändringar i denna instruktion kan endast beslutas av stämman. *Paragrafnumreringen syftar till den till stämman 2014 föreslagna stadgenumreringen

11 NY Instruktion för valberedningens arbete 1 VALBEREDNINGENS UPPGIFTER För beredning och nominering av val till centrala förtroendeuppdrag tillsätter stämman en valberedning. Valberedningen ska vid stämmans ordinarie sammanträde avge förslag på kandidater till förtroendeposter som stämman ska utse i enlighet med stadgan, dvs *: talman och bland stämmoledamöterna vice talmän för stämman ordförande, vice ordförande och ytterligare 9-11 ledamöter i styrelsen för Sveriges Arkitekter ordförande och ytterligare fyra ledamöter till den etiska nämnden ordförande och ytterligare åtta ledamöter till invalsnämnden ordförande och ytterligare sex ledamöter till tävlingsnämnden auktoriserad revisor med suppleant samt verksamhetsrevisor med suppleant. 2 ERSÄTTNINGSKOMMITTÉ Valberedning är tillika Sveriges Arkitekters ersättningskommitté med uppdrag att till stämman föreslå vilka ersättningar som förbundets förtroendevalda ska erhålla. 2 VALORDNING Valberedningen ska bestå av en ordförande och ytterligare sex ledamöter. Av valberedningens ledamöter ska minst en vara arkitekt, en landskapsarkitekt, en inredningsarkitekt och en planeringsarkitekt. Ingen får tillhöra valberedning för en längre period än sex år. 3 ARBETSSÄTT Valberedningen utser en sekreterare inom valberedningen. Valberedningen skriver beslutsprotokoll. Vid förfrågan och kontakter med eventuella kandidater till förtroendeposter ska valberedningen i möjligaste mån övertyga sig om att kandidaten kan ta på sig det åtagande och ta det ansvar som posten innebär samt att inga intressekonflikter föreligger.

12 Om ledamot av valberedningen i någon fråga är jävig får ledamoten ej delta i diskussion, beredning eller beslut i frågan. Ledamot är skyldig att fästa valberedningens uppmärksamhet på eventuell jävsproblematik om intressekonflikt kan antas föreligga. För definition av jäv gäller förvaltningslagens regler härom (Förvaltningslag 1986:223, 11). Beslut i valberedningen fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal är ordförandens röst är utslagsgivande. Valberedningen ska presentera förslag till stämmans val till samtliga medlemmar i Sveriges Arkiteker senast 4 veckor före ordinarie stämma. Presentationen ska innehålla namn, yrke och kortfattad information om personen samt motiv till förslaget. Vid allt nominerings- och valberedningsarbete inom Sveriges Arkitekter ska beaktas de nominerade har visat intresse och engagemang för Sveriges Arkitekters verksamhet det finns en balans mellan kontinuitet och förnyelse vid bemanningen av styrelse och centrala arbetsorgan. de nominerade speglar medlemskårens sammansättning. 4 FÖRÄNDRINGAR AV INSTRUKTIONEN Ändringar i denna instruktion kan endast beslutas av stämman. * Listan syftar till den till stämman 2014 föreslagna stadgeändringen

13 NY för information Instruktion för valberedning i lokalförening Denna instruktion för valberedningsarbete är fastställd av stämman och äger tillämpning vid nominering och val inom lokalförening och studentavdelning förtroendeuppdrag inom Sveriges Arkitekter. NOMINERING OCH VAL INOM LOKALFÖRENING OCH STUDENTAVDELNING För nominering och val inom lokalförening/studentavdelning utses vid allmänt medlemsmöte inom lokalföreningen/studentavdelningen en valberedning bestående av tre personer, av vilka en ska vara sammankallande. Valberedningen ska föreslå styrelse för lokalföreningen/studentavdelning, som utses på allmänt medlemsmöte i lokalföreningen/studentavdelningen, utlyst i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening/studentavdelning. Valberedningen ska vidare föreslå stämmoledamot(ledamöter) med suppleant(er) vid val av lokalföreningens/studentavdelningens representanter i Sveriges Arkitekters stämma. Val av stämmoledamot(ledamöter) med suppleant(er) sker vid allmänt medlemsmöte, utlyst i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening/student-avdelning. Inom lokalföreningarna Sveriges Arkitekter Stockholms Arkitektförening, Sveriges Arkitekter Västra Götaland och Sveriges Arkitekter Skåne sker valet av stämmoledamöter genom skriftligt val bland lokalföreningens medlemmar. Sådant val genomförs i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening. Lika många suppleanter som ordinarie ledamöter väljs. Suppleanter blir de med flest röster efter de valda ordinarie ledamöterna. Suppleanterna inträder i ordning efter röstetal. Regler för valberedningsarbete Vid allt nominerings- och valberedningsarbete inom Sveriges Arkitekter ska beaktas de nominerade har visat intresse och engagemang för Sveriges Arkitekters verksamhet

14 det finns en balans mellan kontinuitet och förnyelse vid bemanningen av styrelse och centrala arbetsorgan. de nominerade speglar medlemskårens sammansättning. förslag till kandidater ska vara motiverade Ingen får tillhöra valberedning för längre period än sex år.

15 GAMMAL ersätts av ovanstående två Instruktion för valberedningar Denna instruktion för valberedningsarbete är fastställd av stämman och äger tillämpning vid nominering och val inom lokalförening och studentavdelning samt vid nominering och val till centrala förtroendeuppdrag inom Sveriges Arkitekter. NOMINERING OCH VAL INOM LOKALFÖRENING OCH STUDENTAVDELNING För nominering och val inom lokalförening/studentavdelning utses vid allmänt medlemsmöte inom lokalföreningen/studentavdelningen en valberedning bestående av tre personer, av vilka en ska vara sammankallande. Valberedningen ska föreslå styrelse för lokalföreningen/studentavdelning, som utses på allmänt medlemsmöte i lokalföreningen/studentavdelningen, utlyst i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening/studentavdelning. Valberedningen ska vidare föreslå stämmoledamot(ledamöter) med suppleant(er) vid val av lokalföreningens/studentavdelningens representanter i Sveriges Arkitekters stämma. Val av stämmoledamot(ledamöter) med suppleant(er) sker vid allmänt medlemsmöte, utlyst i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening/student-avdelning. Inom lokalföreningarna Sveriges Arkitekter Stockholms Arkitektförening, Sveriges Arkitekter Västra Götaland och Sveriges Arkitekter Skåne sker valet av stämmoledamöter genom skriftligt val bland lokalföreningens medlemmar. Sådant val genomförs i enlighet med reglerna i av stämman fastställt normalförslag för lokalförening. Lika många suppleanter som ordinarie ledamöter väljs. Suppleanter blir de med flest röster efter de valda ordinarie ledamöterna. Suppleanterna inträder i ordning efter röstetal. NOMINERING OCH VAL TILL CENTRALA FÖRTROENDEUPPDRAG INOM SVERIGES ARKITEKTER För nominering och val till centrala förtroendeuppdrag inom Sveriges Arkitekter finns en av stämman utsedd valberedning bestående av ordförande och ytterligare sex ledamöter. Av valberedningens ledamöter ska minst en vara arkitekt, en landskapsarkitekt, en inredningsarkitekt och en planeringsarkitekt. Valberedningens uppgift är att inför val vid stämman lämna förslag på

16 bland stämmoledamöterna, talman och vice talman för stämman ordförande, vice ordförande och ytterligare elva ledamöter i styrelsen för Sveriges Arkitekter ordförande och ytterligare fyra ledamöter till den etiska nämnden ordförande och ytterligare åtta ledamöter till invalsnämnden ordförande och ytterligare sex ledamöter till tävlingsnämnden representanter till bolagsstämma för av Sveriges Arkitekter ägda bolag samt ledamöter till dessa bolags styrelser auktoriserad revisor med suppleant samt verksamhetsrevisor med suppleant. representanter för Sveriges Arkitekter i externa organisationer. i förekommande fall, och efter förslag från berörd akademi, prisjuryer Regler för valberedningsarbete Vid allt nominerings- och valberedningsarbete inom Sveriges Arkitekter ska beaktas de nominerade har visat intresse och engagemang för Sveriges Arkitekters verksamhet det finns en balans mellan kontinuitet och förnyelse vid bemanningen av styrelse och centrala arbetsorgan. de nominerade speglar medlemskårens sammansättning. förslag till kandidater ska vara motiverade Ingen får tillhöra valberedning för längre period än sex år.

17 Stadgar Instruktion för akademi inom Sveriges Arkitekter. 1 NAMN Akademins namn är Sveriges Arkitekters akademi för arkitektur/landskapsarkitektur/inredningsarkitektur/fysisk planering. 2 ÄNDAMÅL Akademin är ett forum för samverkan kunskapsutveckling, erfarenhetsutbyte, diskussion och debatt i yrkesfrågor inom akademins professionsområde. 3 VERKSAMHET Akademins verksamhet är öppen för samtliga medlemmar i Sveriges Arkitekter. Akademin organiserar själv sin verksamhet på det sätt som är bäst ägnat att gynna utvecklingen inom professionsområdet. Akademin kan därvidlag etablera samarbetsformer med externa parter vilka har intresse av samverkan i frågor som är ämnesutvecklande och professionsstärkande. Akademin är ett forum för ideellt arbete i professionsområdets yrkesfrågor. Akademin utser, när stämmobeslut härom inte kan fattas, prisjuryer inom sitt verksamhetsområde. Akademin svarar inför styrelsen i Sveriges Arkitekter med sin verksamhet, men rapporterar självständigt till stämman. Styrelsen för Sveriges Arkitekter anger resursramarna för akademins verksamhet och kan också till akademin delegera viss fråga för bevakning eller ge akademin i uppdrag att i särskild ordning behandla viss fråga eller visst ämne. Styrelsen kan också, när behov därav föreligger, uppmana akademin att samverka med övriga akademier och/eller andra organ inom Sveriges Arkitekter. 4 STYRELSE Styrelsen för Sveriges Arkitekter utser akademins styrelse och dess ordförande. Styrelsen Akademin skall bestå av minst fem ledamöter, av vilka en skall vara ordförande. 5 FÖRÄNDRINGAR AV INSTRUKTIONEN Ändringar i denna instruktion beslutas av styrelsen.

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE

GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖGSKOLANS STUDENTKÅR GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS STUDENTKÅRS STADGA 2012 ÅRS LYDELSE GYMNASTIK- OCH IDROTTSHÖG- SKOLANS S STADGA 2012 ÅRS LYDELSE Innehållsförteckning 1 Sammansättning och ändamål 1 2 Medlemskap 1 3 Verksamhetsår 2 4 Organisation 2 5 Årsmöte 2 6 Valberedning 4 7 Styrelse

Läs mer

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH

Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH Stadgar för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen, ASVH 1 Ändamål och organisation Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH) är en riksorganisation med ändamål att främja kvalitativ

Läs mer

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18)

(Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgar Stadgar för Djursholms Ridklubb (Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar fastställda av Förbundsstyrelsen 2005-08-18) Stadgarna fastställda av årsmöte 20140216. Godkända av Svenska Ridsportförbundet

Läs mer

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet

Stadgar Svenska Epilepsiförbundet Stadgar Svenska Epilepsiförbundet 1 Namn och karaktär Förbundets namn är Svenska Epilepsiförbundet (The Swedish Epilepsy Federation), förkortat SEF. SEF är ett riksomfattande, ideellt, allmännyttigt, partipolitiskt

Läs mer

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen

Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008, 2010 och 2012 Stadgar för Svenska Naturskyddsföreningen Antagna vid riksstämman 1998 reviderade 2002, 2004, 2008,

Läs mer

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21

Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 Stadgar för Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening 2010-05-21 1 Föreningens namn Föreningens namn är Mörrumsåns Vattenråd, ideell förening. 1 (6) 2 Ändamål Föreningen har till uppgift att verka för en uthållig

Läs mer

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar

Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar Föreningen Spelberoende HELSINGBORG Stadgar 1 1 Föreningens ändamål Föreningen Spelberoende Helsingborg med organisationsnummer 843003-0083 är en partipolitisk och religiös obunden sammanslutning som vill

Läs mer

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016

STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 STADGAR FÖR JÖNKÖPINGS SÖDRA IF IDROTTSFÖRENING Fastställda den 16 mars 2016 FÖRENINGENS VERKSAMHET 1. INRIKTNING OCH MÅLSÄTTNING Jönköpings Södra Idrottsförening är en ideell förening, stiftad 9 december

Läs mer

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM

STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM STADGAR FÖR RIKSORGANISATIONEN SAME ÄTNAM 1 Ändamål Same Ätnam den samiska riksorganisationen (RSÄ) skall vara en samisk huvudorganisation för samerna i Sverige. RSÄ har till uppgift att under demokratiska

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag

Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag Stadgar för branschföreningen SWESEC, Svenska Säkerhetsföretag 1 Föreningens ändamål Föreningens ändamål är att vara ett för svenska säkerhetsföretag gemensamt branschorgan bestående av branschorganisationer

Läs mer

Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden)

Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden) STADGAR för Nationella Poppelkommissionen National Poplar Commission of Sweden (NPC Sweden) 1 ÄNDAMÅL Nationella Poppelkommission i Sverige (NPC of Sweden) är kontaktinstans mot International Poplar Commission

Läs mer

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar

Stadgar. Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Stadgar Förbundsstadgar Normalstadgar för föreningar Innehåll Förbundsstadgar Förbundets värderingar.... 4 Förbundets organisation... 4 Medlemskap.... 4 Kongress... 7 Förbundsfullmäktige... 10 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Ärende 15, bilaga A. Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté

Ärende 15, bilaga A. Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté Ärende 15, bilaga A Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté Förslag till beslut vid årsmötet 2016 Stadgar för Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) Fastställda av årsmötet 2016 Kap. 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT

STYRELSENS JOBB SÅ LÅNGT Hej alla medlemmar i Svensk Räddningshundförarförening! I somras anordnade vi ett sommarläger i Nynäshamn/Stora Vika som samlade drygt 20 deltagare från norr till söder. Lägret började på onsdagen den

Läs mer

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18

Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 Stadgar för Enskede Idrottsklubb Fastställda av årsmötet 1994-02-22 Reviderad av årsmötet 2008-02-18 1 Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna prestera mera,

Läs mer

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM

STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Sida 1 (7) - - o 0 o - - Dessa stadgar bygger på normalstadgar antagna av förbundsstyrelsen 2010-04-16 STADGAR för SJÖVÄRNSKÅREN STOCKHOLM Dessa stadgar är godkända av Sjövärnskårernas Riksförbunds styrelse

Läs mer

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Stadgar för Svenska Aikidoförbundet SVENSKA AIKIDOFÖRBUNDET Antagna vid konstituerande förbundsstämma 2009-10-11, ändrade vid ordinarie förbundsstämmor 2010-03-20, 2011-03-26, samt 2014-03-22. 1 kap Idrottsrörelsens

Läs mer

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE

STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE Sida 1 av 6 STADGAR FÖR ENERGIFÖRETAGEN SVERIGE 1. Föreningens firma Den ideella föreningens firma är Energiföretagen Sverige. 2. Föreningens ändamål Föreningen är en sammanslutning av företag inom den

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR FÖRENING 1 Namn Föreningens namn är SPF Seniorerna plus föreningsnamnet plus orten inom. distriktet av SPF Seniorerna. Föreningens organisationsnummer är.. Föreningen är ideell samt partipolitiskt

Läs mer

STADGAR KFUM LINKÖPING

STADGAR KFUM LINKÖPING STADGAR KFUM LINKÖPING ANSLUTNING 1 KFUM Linköping tillhör KFUK-KFUM Sverige riksförbund och är genom detta ansluten till KFUKs Världsförbund och KFUMs Världsförbund. 2 För föreningen gäller förutom dessa

Läs mer

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet.

Stadgar. Allmänna möten. Styrelsen. Apollonia. Idrottsutskottet. Internationella utskottet. Kulturutskottet. Sexmästeriet. 1 2 Stadgar Kap. 1 Allmänna bestämmelser Kap. 2 Medlemskap Kap. 3 Allmänna mötet Kap. 4 Odontologiska studentkårens styrelse (OSS) Kap. 5 Styrelsemedlemmarna Kap. 6 Inspektorn Kap. 7 Utskotten Kap. 8 Grupper

Läs mer

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet.

Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SAINT LOUIS FRITIDSVERKSAMHET IDEELL FÖRENING ORG NR 802422-1999 1 Föreningens firma Föreningens firma är Saint Louis Fritidsverksamhet. 2 Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen

Läs mer

Arbetsgivaralliansens. stadgar

Arbetsgivaralliansens. stadgar Arbetsgivaralliansens stadgar Stadgar för Arbetsgivaralliansen Innehåll 1 Organisationsform och firma 4 2 Föreningens uppgift 4 3 Medlemskap 4 4 Utträde och uteslutning 5 5 Avgifter 5 6 Organisation 5

Läs mer

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF).

STADGAR. 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). STADGAR 1 Förbundets namn Förbundets namn är Motorhistoriska Riksförbundet, (nedan kallat MHRF). 2 Förbundets ändamål och verksamhet Motorhistoriska Riksförbundet är en politiskt obunden ideell sammanslutning

Läs mer

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP

ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Ersta diakoni Direktors stab Årsmötesdirektiv ÅRSMÖTESDIREKTIV FÖR ERSTA DIAKONISÄLLSKAP Val av styrelse och revisor Val och arvodering av styrelse och revisor ska beredas genom en av medlemmarna styrd,

Läs mer

Det senare gäller där SKK inte delegerat rasansvaret till befintlig specialklubb.

Det senare gäller där SKK inte delegerat rasansvaret till befintlig specialklubb. STADGAR Svenska Kennelklubben (SKK), Hundägarnas Riksorganisation, är det centrala organet för de ideella föreningar som ingår i SKK. Dessa föreningar, benämnda medlemsorganisationer, är länsklubbar, specialklubbar

Läs mer

BILAGA 1 TILL PROTOKOLL FRÅN EXTRA STÄMMA 2015-05-22. 1 FIRMA Föreningens firma är Sveriges Fiskares Producentorganisation, ekonomisk förening.

BILAGA 1 TILL PROTOKOLL FRÅN EXTRA STÄMMA 2015-05-22. 1 FIRMA Föreningens firma är Sveriges Fiskares Producentorganisation, ekonomisk förening. 1 (8) 1 FIRMA Föreningens firma är Sveriges Fiskares Producentorganisation, ekonomisk förening. 2 SÄTE Föreningens säte är Göteborg, vilket också är styrelsens säte. 3 ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHETENS ART Föreningeningen

Läs mer

Stadgar för Lokalförening

Stadgar för Lokalförening 1 (8) Stadgar för Lokalförening 1. Namn, ändamål, organisation... 1 2. Medlemskap... 2 3. Årsmöte... 3 4. Konstituerande årsmöte... 5 5. Extra årsmöte... 5 6. Lokalföreningens styrelse... 6 7. Valberedning...

Läs mer

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF)

STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) STADGAR För Svenska RC-Flygförbundet (RCFF) Antagna vid konstituerande årsmöte den 2006-10-29 Kapitel 1 Allmänna bestämmelser 1 Ändamål Svenska RC-Flygförbundet, nedan kallat RCFF, är en ideell förening

Läs mer

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE

STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE STADGAR FÖR ALZHEIMERFÖRENINGEN I SVERIGE Grundstadgar antagna vid årsmöte den 28 februari 1988 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 15 maj 2004 Ändringar av stadgar antagna vid årsmöte den 23

Läs mer

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01

Stadgar 2013. för Lärarnas Riksförbund. gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 för Lärarnas Riksförbund gäller från och med 2013 01 01 Stadgar 2013 Fastställda av Lärarnas Riksförbunds ordinarie kongress 2012 Innehåll Stadgar för Lärarnas Riksförbund 1 Ändamål 10 2

Läs mer

STADGAR Svenska Läkaresällskapets Kandidatförening

STADGAR Svenska Läkaresällskapets Kandidatförening STADGAR Svenska Läkaresällskapets Kandidatförening 1 Svenska Läkaresällskapets Kandidatförening grundades 2001 Ändringar antagna vid Kandidatförenings årsmöte 2007-12-01 och 2009-11-27 För mer information

Läs mer

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund

Stadga. för ICA-handlarnas Förbund Stadga för ICA-handlarnas Förbund Innehåll 1 Ändamål 3 2 ICA-handlarnas Förbunds organisation 3 3 Verksamhet 3 4 Förutsättningar för medlemskap 4 5 Medlemskapets innehåll 4 6 Medlemsdistrikt 5 7 Distriktsstyrelse

Läs mer

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister

Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Stadgar för riksorganisationen Sveriges MotorCyklister Antagna vid årsmöte 2 september 2006 och ändrade vid årsmöte 8 november 2008 efter att ändringarna först ha godkänts vid årsmöte 10 november 2007,

Läs mer

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet

Stadgar 2013. Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013. Astma- och Allergiförbundet Stadgar 2013 Stadgarna är antagna vid förbundets kongress i maj 2013 Astma- och Allergiförbundet Stadgar för Astma- och Allergiförbundet Antagna av kongressen 2013 1. Ändamål Astma- och Allergiförbundet

Läs mer

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA

STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA STADGAR FÖR IDEELLA IDROTTSFÖRENINGEN FRISKIS&SVETTIS JÄRFÄLLA Ägare: Idrottsföreningen Friskis & Svettis JÄRFÄLLA Datum: 2003-02-02 Sid 1 av 7 1. Inledande bestämmelser 1.1 Föreningens firma är Idrottsföreningen

Läs mer

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013

Stadgar. Svenska Blå Stjärnan 2013 Stadgar Svenska Blå Stjärnan 2013 STADGAR SVENSKA BLÅ STJÄRNAN SBS 2013 STADGAR FÖR SVENSKA BLÅ STJÄRNANS SBS RIKSFÖRBUND INLEDNING Svenska Blå Stjärnan (SBS) är det centrala organet för SBS föreningar

Läs mer

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet

Förslag. Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förslag Stadgar för Svenska Aikidoförbundet Förord Detta förslag till stadgar utgår från de normalstadgar som Svenska Budo- och Kampsportsförbundet har tagit fram för underförbund. Följande förändringar

Läs mer

Stadga. Föreningen Bioteknikstudenterna. Antagen 111112. Uppdaterad 131116

Stadga. Föreningen Bioteknikstudenterna. Antagen 111112. Uppdaterad 131116 Stadga Föreningen bioteknikstudenterna Antagen 111112 Uppdaterad 131116 Förkortningar Föreningen Bioteknikstudenterna Styrelsen för Bioteknikstudenterna Bioteknikdagarna Projektgruppen för Bioteknikdagarna

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS)

Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) Stadgar för den ideella föreningen SWEDEN BALBOA SOCIETY (SBS) med hemort i Stockholms, Uppsalas, Göteborgs och Lunds kommuner. Bildad den 13 november 2008. Stadgarna fastställdes av årsmötet den 20 maj

Läs mer

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx))

STADGAR. för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN. Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) STADGAR för CHALMERSSKA INGENJÖRSFÖRENINGEN Småland-Blekinge (CING-SmB) (Antagna 2015-xx-xx)) 1 Lokalavdelningens ändamål. Chalmersska Ingenjörsföreningen Småland-Blekinge (CING-SmB) är en lokalavdelning

Läs mer

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund

Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund Stadgar för Sveriges Dövas Riksförbund 2014 Paragrafer 1 Förbundets namn och säte... 3 2 Ändamål... 3 3 Organisationer... 3 4 Medlemmar... 4 5 Medlemsavgift... 4 6 Kongress... 4 7 Förbundsmöte... 7 8 Förbundsstyrelse...

Läs mer

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27

Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 Stadgar för Särö Villaägareförening Fastställda vi ordinarie stämma 2007-11-14 Utgåva 2007-03-27 1 FIRMA Föreningens firma är Särö Villaägareförening, (org. nr. 849400 7076) 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till

Läs mer

VF ROSOG Stadgar 1(10) Vänföreningen till Royal Order of Scotland Provincial Grand Lodge of Ostrogothia

VF ROSOG Stadgar 1(10) Vänföreningen till Royal Order of Scotland Provincial Grand Lodge of Ostrogothia VF ROSOG Stadgar 1(10) Vänföreningen till Royal Order of Scotland Provincial Grand Lodge of Ostrogothia Stadgar för Vänföreningen till ROS PGL of Ostrogothia Fastställda 2012-07-23. Först antagen 2012-07-23.

Läs mer

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet.

Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning. Förbundet ska bedriva medlemsverksamhet. STADGAR FÖR FÖRENING Yrkeshögskoleförbundet. 1 Föreningens firma Yrkeshögskoleförbundet i Sverige. Organisationsnr. 835600-7420 Yrkeshögskoleförbundet är en nationell ideell förening för anordnare av yrkeshögskoleutbildning.

Läs mer

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18).

STADGAR. Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). STADGAR Stadgar för AIK Fotbollsförening, nedan kallad AIK Fotboll (beslutade vid möte 2002-12-18). ÄNDAMÅL AIK Fotboll skall bedriva fotbollsverksamhet för män och kvinnor i alla åldrar. Idrott är fysisk

Läs mer

Envikens Båtklubb Bergshamra

Envikens Båtklubb Bergshamra Stadgar för Envikens Båtklubb Bergshamra Klubben bildades 1979-01-21 och har sin hemort i Bergshamra, Norrtälje. Stadgarna senast reviderad 2003 Innehåll Sid 3 1 Ändamål 2 Medlemskap 2.1 Ansökan 2.2 Antagning

Läs mer

Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben.

Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben. Stadgar för Lokalklubb inom Svenska Terrierklubben. Fastställda av Svenska Terrierklubbens styrelse 2009-12-16 att gälla fr.o.m. 2010-01-01 Redaktionellt justerat 2012-03-31 i 7 avseende numrering av moment

Läs mer

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2

NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 FÖRSLAG TILL NYA STADGAR FÖR ÅS BÅTKLUBB UTGÅVA 2 Ändringslogg Ändring Datum Utgåva 1, antagen vid klubbens bildande 1983 09 19 Revision till utgåva 2 2013 05 15 Ås Båtklubb är en ideell förening, bildades

Läs mer

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014

Styrelsens svar på två inkomna motioner samt en proposition till Extra årsmöte den 27:e november 2014 Kallelse till Extra Årsmöte i Sävedalens AIK 2014-11-27 kl 19.00 Mötet hålls i SAIK-stugan Kåsjön där kaffe och bulle serverades innan öppnandet. Extra möte är utlyst för att behandla de motioner som inkom

Läs mer

STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING STADGAR ARKITEKTSTUDENTERNA 2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET 1.1 ÄNDAMÅL 1.2 VERKSAMHET 1.3 VERKSAMHETSÅR 2. MEDLEMMAR 2.1 MEDLEMSKAP 2.2 UTTRÄDE 3. ORGANISATION 3.1 VERKSAMHETSUTÖVANDE

Läs mer

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND

STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND STADGAR för GÖTEBORGS FOTBOLLFÖRBUND 1 Uppgift Göteborgs Fotbollförbund, med säte i Göteborg, och stiftat den 27 maj 1905, i dessa stadgar kallat GFF är en politiskt, religiöst oberoende ideell organisation,

Läs mer

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING

NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING NORMALSTADGAR FÖR REGIONAL UF-FÖRENING 1 UNG FÖRETAGSAMHET [REGIONENS] ÄNDAMÅL Ung Företagsamhet [Region] är en ideell förening som har till ändamål att ge ungdomar insikter i företagandets och arbetslivets

Läs mer

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena

att bidra till underlag för samhällsplanering och annan verksamhet av betydelse för vattenförhållandena Styrelsens förslag till reviderade stadgar för Mälarens vattenvårdsförbund 2016 Mälarens vattenvårdsförbund är en ideell organisation vars gällande stadgar enligt nedan fastställdes den 13 mars 1998. Ändringsförslag

Läs mer

Stagar för Kyllaj Hamnförening

Stagar för Kyllaj Hamnförening 1 Föreningens namn Föreningens namn är Kyllaj Hamnförening. 2 Föreningens säte Styrelsen har sitt säte på Gotland. 3 Föreningens ändamål Föreningen är en allmännyttig, tillika religiöst och politiskt obunden,

Läs mer

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare

Stadgar för Jusek. Akademikerförbundet. jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek Akademikerförbundet för jurister, ekono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Stadgar för Jusek, Instruktioner för fullmäktiges valberedning samt Reglemente för Juseks

Läs mer

Proposition 1 Stadgarna

Proposition 1 Stadgarna Proposition 1 Stadgarna Förslag till förändringar i stadgarna för PeaceWorks Sweden. PeaceWorks styrelse har under året som gått genomfört en översyn av föreningens stadgar i syfte att förtydliga utveckla

Läs mer

Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker.

Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Stadgar för Riksorganisationen Folkets Hus och Parker (FHP) 1 Firma Riksorganisationen är en allmännyttig ideell förening. Organisationens firma är Riksorganisationen Folkets Hus och Parker. 2 Ändamål

Läs mer

Stadgar. Fonus, ekonomisk förening. Org.nr. 702000-1298. Fastställda enligt beslut fattade på föreningsstämman i maj 2012 respektive i maj 2013.

Stadgar. Fonus, ekonomisk förening. Org.nr. 702000-1298. Fastställda enligt beslut fattade på föreningsstämman i maj 2012 respektive i maj 2013. Stadgar Fonus, ekonomisk förening Org.nr. 702000-1298 Fastställda enligt beslut fattade på föreningsstämman i maj 2012 respektive i maj 2013. INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 FIRMA, SÄTE

Läs mer

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005

Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 Stadgar för Västerdalarnas Flygklubb 2005 1 15 Reviderade 2008-03-01. Fastställda 2008-07-19 Reviderade 2009-03-28. Fastställda 2009-09-12 1 ÄNDAMÅL Västerdalarnas Flygklubb, i dessa stadgar kallad VFK

Läs mer

Lathund. Att bilda ett kommun-hso

Lathund. Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Lathund Att bilda ett kommun-hso Innehåll Inledning... 5 Syftet med lathunden... 5 Viktigt med ett Kommun-HSO... 5 Koppling mellan Kommun-HSO och KHR... 5 Grundläggande

Läs mer

STADGAR Gällande från 2012-05-12

STADGAR Gällande från 2012-05-12 Arbetsdokument för revidering av stadgar 2012-05-12: // 2012-09-10 STADGAR Gällande från 2012-05-12 1 Namn Organisationens namn är SPT Association, Scandinavian Petroleum Technic. 2 Ändamål SPT är en intresseorganisation

Läs mer

Handelshögskolan i Umeå. Studentförening. Stadga. Senast uppdaterade: 2015-09- 11

Handelshögskolan i Umeå. Studentförening. Stadga. Senast uppdaterade: 2015-09- 11 Handelshögskolan i Umeå. Studentförening Stadga Senast uppdaterade: 2015-09- 11 2 KAPITEL 1 FÖRENINGENS GRUND KAPITEL 2 MEDLEMSKAP KAPITEL 3 FÖRENINGENS ÅRSMÖTE KAPITEL 4 EXTRAINSATT ÅRSMÖTE KAPITEL 5

Läs mer

Sveriges DX-Förbund 1/6

Sveriges DX-Förbund 1/6 Sveriges DX-Förbund 1/6 STADGAR FÖR SVERIGES DX-FÖRBUND Antagna vid ordinarie årsmöte i Laholm 2007 och reviderade vid ordinarie årsmöten i Karlstad 2008, Göteborg 2009, Delsbo 2012, Göteborg 2013, Norrköping

Läs mer

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet

Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Stadgar för Svenska Shorinji Kempoförbundet Svenska Shorinji Kempoförbundet bildades 1993 11 06. Medlem i World Shorinji Kempo Organization sedan 1994 07 19. Senaste ändringar av dessa stadgar antagna

Läs mer

Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ

Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ Stadgar STADGAR FÖR VOLVOANSTÄLLDAS U-HJÄLPSFÖRENING (VUH) VUH:s IDÉ Volvoanställdas U-hjälpsförening bildades 1976 för att bland de Volvo-anställda i Göteborg insamla medel till förmån för människor i

Läs mer

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008

Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Stadgar Aktiva Seniorer Fastställda på förbundsstämman 2004, justerade på förbundsstämman 2006, justerade på förbundsstämman 2008 Förbundet Aktiva Seniorer Program Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell

Läs mer

STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen

STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen STADGAR För Läkemedelsindustriföreningen 1 FIRMA Föreningens firma är Läkemedelsindustriföreningen. 2 INTRÄDE Föreningen utgör en sammanslutning av i Sverige verksamma läkemedelsföretag, som dock inte

Läs mer

Stadgar för Lövsta Båtklubb

Stadgar för Lövsta Båtklubb Stadgar för Lövsta Båtklubb Klubben bildades 1969 och har sin hemort / verksamhetsområde i Enhörna i Södertälje kommun. Stadgarna antagna 1969. Reviderade 2010-05-16. 1 Ändamål Klubben är en allmännyttig

Läs mer

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02

Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 Stadgar för Nävsjöns Sportfiske organisationsnummer 817605-7456 Beslutat på årsmöte 2014-03-02 1. Ändamål och säte. Föreningens ändamål är att skapa möjlighet för medlemmar och allmänhet att fiska i naturskön

Läs mer

Stadgar för Jägareförbundet Råneå jaktvårdskrets

Stadgar för Jägareförbundet Råneå jaktvårdskrets Stadgar för Jägareförbundet Råneå - jaktvårdskrets Antagna av Svenska Jägareförbundets kongress 1991 Ändringar gjorda vid Jägareförbundets årsstämma 2000, 2004 och 2012 Antagna av jaktvårdskretsens årsmöte

Läs mer

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2

STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP. Föreningens namn och firma. Föreningens ändamål 2 STADGAR FÖR SOLÄNGETS TRAVSÄLLSKAP Föreningens namn och firma 1 Föreningens namn och firma är Solängets Travsällskap. Föreningens ändamål är särskilt: Föreningens ändamål 2 anordna travtävlingar verka

Läs mer

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020

Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 Förslag - STADGAR FÖR KUSTLANDET 2014-2020 1 Namn Föreningens namn är Kustlandet 2014-2020, härefter kallad föreningen, och är en allmännyttig ideell förening. Föreningen är självständig och neutral gentemot

Läs mer

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar

Uppdaterad 2013 04-24. Juridiska föreningen i Uppsala. Grundad 24 maj 1844. Stadgar Juridiska föreningen i Uppsala Grundad 24 maj 1844 Stadgar Innehållsförteckning Kapitel 1 Inledande bestämmelser... 3 Kapitel 2 Medlemskap... 3 Kapitel 4 Föreningsstämma... 5 Kapitel 5 Styrelse... 6 Kapitel

Läs mer

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrottsrörelsens verksamhetsidé Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera. STADGAR för den ideella föreningen Jönköping Curling Club (JCC) med hemort i Jönköpings kommun. Bildad den 28 december 1961 Stadgarna senast fastställda/ändrade av årsmöte den 2011.05.16 Idrottsrörelsens

Läs mer

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849)

Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) Stadgar för Leader Gränslandet (org nr 802440-1849) 1 Firma Föreningens firma är Leader Gränslandet, ideell förening. 2 Ändamål Föreningen ska verka inom ramen för Landsbygdsprogrammet 2007 2013. Föreningen

Läs mer

Stadgar för A Museiföreningen Wadstena - Fogelsta Järnväg (MfWFJ ) att gälla fr.o.m. 1998

Stadgar för A Museiföreningen Wadstena - Fogelsta Järnväg (MfWFJ ) att gälla fr.o.m. 1998 Stadgar för A Museiföreningen Wadstena - Fogelsta Järnväg (MfWFJ ) att gälla fr.o.m. 1998 Huvuduppgift Andra uppgifier 1 FÖRENINGENS ÄNDAMÅL OCH UPPGIFTER Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg, MfWFJ,

Läs mer

Stadgar för avdelning - förslag

Stadgar för avdelning - förslag DHR - Stadgar för avdelning 1(8) Stadgar för avdelning - förslag Bearbetade inför förbundsmötet, oktober 2013 1. NAMN, ÄNDAMÅL OCH ORGANISATION 1.1 Namn DHR-avdelnings namn är DHR, följt av ortsnamnet

Läs mer

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande)

Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) Stadgar SACO-S-förening (motsvarande) (fastställda av SACO-S styrelse 2000-04-27) 1 SACO-S föreningen vid är en gemensam förening för de inom myndigheten anställda, som tillhör förbund anslutna till förhandlingskartellen

Läs mer

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA

STADGAR. för. organisationen FÖRETAGARNA 1 (14) STADGAR för organisationen FÖRETAGARNA Fastställda av kongressen 2012 2 (14) INNEHÅLL Stadgar för den nationella föreningen Företagarna 1 Organisationen Företagarnas uppbyggnad 3 2 Ändamål 3 3 Antagande

Läs mer

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx

Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx Stadgar för Svenska OCD-förbundet reviderade vid förbundets årsmöte 2015-xx-xx 1 Förbundets namn, juridiska form och säte Svenska OCD-förbundet är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening

Läs mer

Omslag: Foto: Peter Rosén

Omslag: Foto: Peter Rosén Sacos stadgar Omslag: Saco har ett tydligt grafiskt element som består av en snedställd bård, vilken syns på omslagets framsida. Bården har sin inspiration i ett klassiskt ordensband. Ett ordensband används

Läs mer

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun

Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun Stadgar för Hotings Skoterklubb i Strömsunds kommun 1 I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sida 1 Ändamål... 3 2 Sammansättning... 3 3 Anslutning... 3 4 Verksamhetsområde... 3

Läs mer

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening

Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Förslag till stadgeändring för Nässjö Naturskyddsförening Ursprunget antagna den 20 feb. 1992 vid ordinarie kretsstämma. Förslag till ändringar markerat i rött skall antas definitivt på årsmöte 25/2 2016

Läs mer

STADGAR för Jaktvårdskrets

STADGAR för Jaktvårdskrets STADGAR för Jaktvårdskrets Antagna av Jägareförbundets kongress 1991 Ändringar gjorda vid Jägareförbundets årsstämma 2000, 2004 och 2012 2 Stadgar för jaktvårdskrets Antagna av Svenska Jägareförbundets

Läs mer

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg

Stadgar. Antagna efter årsmötet 150423. Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar Antagna efter årsmötet 150423 Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Göteborg Stadgar för HSO Göteborg, antagna 2015-04-23 Namn, mål och uppgift 1 Namn Handikappföreningarnas samarbetsorgan i

Läs mer

Stadgar. gällande från och med den 28 maj 2015 (Senast ändrat vid extra kongress 27 maj 2015)

Stadgar. gällande från och med den 28 maj 2015 (Senast ändrat vid extra kongress 27 maj 2015) Stadgar gällande från och med den 28 maj 2015 (Senast ändrat vid extra kongress 27 maj 2015) ST, 2004. Produktion: STs kommunikationsenheten. 6:e upplagan. Tryck: Vitt Grafiska 2015. Upplaga: 1000 ex.

Läs mer

Föreningens ändamål är att arbeta med djur, natur och hållbarhet i harmoni med människan, med Tender Loving Caring som värdegrund.

Föreningens ändamål är att arbeta med djur, natur och hållbarhet i harmoni med människan, med Tender Loving Caring som värdegrund. STADGAR Stadgar för Tender Loving Caring ideell förening. Antagna vid årsmöte 1 augusti 2015. 1 - Föreningens namn Föreningens namn är Tender Loving Caring ideell förening. Förkortas TLC. 2 - Föreningens

Läs mer

1 Förbundets ändamål. 2 Förbundet är partipolitiskt obundet. 3 Medlemskap. 5 Uteslutning av medlem. 4 Medlemskapets innebörd

1 Förbundets ändamål. 2 Förbundet är partipolitiskt obundet. 3 Medlemskap. 5 Uteslutning av medlem. 4 Medlemskapets innebörd Stadgar Stadgarna antogs av Akademikerförbundet SSRs kongress 8-10 maj 2015 1 Förbundets ändamål Akademikerförbundet SSR är ett fackligt yrkesförbund som ska tillvarata medlemmarnas ekonomiska, sociala

Läs mer

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta.

Föreningens verksamhet avser inte att förskaffa föreningens medlemmar vinst eller ekonomisk nytta. Stadgar för Tekniska Föreningen i Finland r.f. Antagna vid TFiFs extra möte den 13 maj 1969 Ändring av 2 den 7 december 1993 Ändrig av 3, 5, 6, 12 och 15 den 29 november 1994 Ändring av 16 och 17 den 31

Läs mer

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet

Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgar för Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet Stadgarna senast ändrade av representantskapet 2014. Innehåller även normalstadgar för korpföreningar, korpförbund och specialdistriktsförbund. Innehåll

Läs mer

STADGAR KFUM LINKÖPING GOLF

STADGAR KFUM LINKÖPING GOLF STADGAR KFUM LINKÖPING GOLF ANSLUTNING 1 KFUM Linköping Golf tillhör KFUK-KFUMs idrottsförbund och är genom detta ansluten till KFUK-KFUMs riksförbund, KFUKs världsförbund och KFUMs världsförbund. 2 För

Läs mer

Författningssamling för Gotlands kommun STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP)

Författningssamling för Gotlands kommun STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP) STADGAR FÖR DEN IDEELLA FÖRENINGEN GOTLAND INTERACTIVE PARK (GIP) Antagna av kommunfullmäktige 2004-06-23. Stadgar antagna vid konstituerande sammanträde den 23 juni år 2004 av Gotlands kommun, Högskolan

Läs mer

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland ÅF Stadgar Slutgiltigt förslag 2012-04-03 ORG.docx Stadgar för Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland 1. Föreningens firma och ändamål 1.1 Föreningens firma är Föreningen Sveriges Åkeriföretag Värmland

Läs mer

SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF. Stadgar. Innehåll: Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07.

SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF. Stadgar. Innehåll: Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07. 1 SVENSKA UPPFINNAREFÖRENINGEN - SUF Stadgar Fastställda vid ordinarie årsmöte i Göteborg 17 maj 2008, ändrad årsmötet 2011-05-07. Innehåll: 1 Föreningens syfte och ändamål 2 Verksamhet 3 Struktur och

Läs mer

STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB

STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB Förslag till nya stadgar STADGAR FÖR VISBY TENNISKLUBB Visby Tennisklubb har till ändamål att verka för att medlemmarna kan utöva tennis och annan passande idrottsverksamhet i enlighet med klubbens vision

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 1 juni 2012 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg

Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg Stadgar för den ideella föreningen Reningsborg 1. Föreningens firma Föreningens firma är Reningsborg. 2. Föreningens ändamål och verksamhet Föreningen är en hjälporganisation på kristen grund och är organiserad

Läs mer

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet

Arbetsordning för Svenska Klätterförbundet Denna arbetsordning har antagits av Svenska Klätterförbundets styrelse den 27 november 2010. Den skall fastställas på nytt vid styrelsens första ordinarie sammanträde efter förbundsmötet och ska revideras

Läs mer