Jobbhälsoindex Rapport 2: Är jobbet meningsfullt?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbhälsoindex Rapport 2: Är jobbet meningsfullt?"

Transkript

1 Jobbhälsoindex 2019 Rapport 2: Är jobbet meningsfullt? - Allt färre anser att arbetet är meningsfullt - Och allt färre ser betydelsen av vad de gör på jobbet - Yngre anställda har svårare att se det meningsfulla i jobbet jämfört med äldre - Den som på grund av arbetet har problem med nattsömnen har också svårare att se de meningsfulla med jobbet jämfört med den som sover gott Jobbhälsoindex 2019 Rapport 2: Meningsfullt arbete Jobbhälsoindex I Sverige AB Svenskt Kvalitetsindex, SKI

2 Jobbhälsoindex 2019: (17)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Om Jobbhälsoindex... 5 Om Svenskt Kvalitetsindex... 5 Något om redovisningsprinciper... 5 Om denna rapport... 6 Allt färre tycker att jobbet är meningsfullt Och allt färre ser betydelsen av det man gör på jobbet Äldre upplever sitt arbete meningsfullt i större utsträckning än yngre oavsett kön Bättre nattsömn om jobbet anses meningsfullt De som varit sjukfrånvarande ser inte betydelsen av vad man gör på jobbet i samma utsträckning som de utan sjukfrånvaro Den som känt psykisk obehag inför jobbet ser heller inte betydelsen av vad man gör på jobbet Lättare se betydelsen av vad man gör i kommuner och landsting/regioner jämfört med statlig och privat sektor Den som vill se betydelsen av vad man gör på jobbet bör arbeta inom vård och omsorg eller utbildning Inte ovanligt att den som vill gå från heltid till deltid har svårt se det meningsfulla i arbetet En orsak till önskan om tidig pension kan vara att man inte ser betydelsen av vad man gör på jobbet Försäljare och montörer har svårt att se det meningsfulla i arbetet Jobbhälsoindex 2019: (17)

4 Sammanfattning Jobbhälsoindex visar att allt färre anser att det nuvarande arbetet är meningsfullt och sedan 2013 är det allt färre som ser betydelsen av det man gör på jobbet. Synen på om arbetet är meningsfullt eller inte varierar med ålder de äldre ser i större utsträckning jobbet som meningsfullt jämfört med sina yngre kollegor. Kvinnor ser också sitt arbete något mer meningsfullt än vad männen gör oavsett åldersgrupp. De som har problem med nattsömnen på grund av jobbet har också svårare att se det meningsfulla med jobbet. Det är Svårare att se betydelsen av vad man gör på jobbet om man känner psykiskt obehag inför jobbet eller har fler frånvarodagar på grund av sjukdom. Lättast att se betydelsen av vad man gör är det inom näringsgrenarna vård och omsorg samt utbildning. Det är vanligare att de som önskar gå ner från hel- till deltid inte ser jobbet som meningsfullt jämfört med de som är nöjda med sin arbetstid. o o Rapporten fokuserar på de två frågeställningarna; är jobbet meningsfullt och ser du betydelsen av vad du gör på jobbet. Det är upp till den som svarar att definiera och bedöma vad som är meningsfullt arbete eller inte. Detsamma gäller vad det är som gör att man ser betydelsen av vad man gör på jobbet. I ett antal kommande rapporter tar vi upp flera olika områden kring arbetsmiljö, arbetshälsa, psykisk ohälsa, jobbtillfredsställelse, hållbarhet, produktivitet etc. Jobbhälsoindex 2019: (17)

5 Om Jobbhälsoindex Jobbhälsoindex, som sedan 2007 genomförs årligen bygger på ett representativt urval av svenskar i åldern år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsoindex består av ett 70-tal olika frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation, etc samt därutöver ett antal andra variabler. För 2019 har totalt respondenter besvarat frågorna i Jobbhälsoindex. Studien bygger på ett representativt urval utifrån åldersgruppen och man har behövt arbetat minst halvtid för att ingå i målgruppen. Enkäten har besvarats via e-post med kompletterande telefonintervjuer. Intervjuperioden var 16 april till 18 maj med en svarsfrekvens närmare 5. Detta gör Jobbhälsoindex till landets största nationella representativa årliga undersökning om arbetsmiljö, hälsa, ohälsa, arbetsförhållanden, medarbetarnöjdhet etc. Den officiella arbetsmiljöundersökningen (AMU) genomförs vartannat år. Syftet med Jobbhälsoindex är att visa på trender, nivåer och jämförelser av de anställdas syn på arbetet i en mängd olika avseenden inom hela den svenska arbetsmarknaden. Genom att Jobbhälsoindex omfattar ett så stort antal personer kan ett flertal olika nedbrytningar göras på exempelvis ålder, kön, sektorer, näringsgrenar, vissa yrken, regioner, inkomst, utbildning, sjukdagar etc. Jobbhälsindex tas fram av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Fram till 2017 har flera rapporter presenterats i samarbete med branschorganisationen Sveriges Företagshälsor under namnet Jobbhälsobarometern. Från och med 2018 presenteras allt material från denna databas under namnet Jobbhälsoindex. Jobbhälsoindex i Sverige AB ägs av grundaren till Jobbhälsobarometern/Jobbhälsoindex och SKI ägs av Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ). Om Svenskt Kvalitetsindex Svenskt Kvalitetsindex, SKI är ett av landets ledande undersökningsföretag. Sedan 1989 har SKI tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm studerat sambandet mellan nöjda kunder, nöjda medarbetare och företags lönsamhet. SKI är det enda undersökningsföretag som visar hur samtliga aktörer i en bransch uppfattas av sina kunder. Branschapporterna från SKI emotses med stora förväntningar av marknaden. Inget annat undersökningsföretag kan erbjuda något motsvarande, med samma genomslagskraft. Utöver undersökningar bedriver SKI även forskning i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm, Chalmers, Karolinska Institutet samt Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) vilket också är ägare till SKI. Något om redovisningsprinciper Några frågor besvaras med ja eller nej, några med flera olika svarsalternativ medan flertalet av frågorna är formulerade som påståenden där respondenten ombeds ange exempelvis hur nöjd man är eller hur mycket man instämmer i påståendet på en tiogradig skala. När vi i olika diagram redovisar de sistnämnda frågorna (tio-skals frågorna) använder vi ibland medelvärde men oftast redovisar vi andelen som ger ett tydligare uttryck för att man instämmer alternativt inte instämmer Jobbhälsoindex 2019: (17)

6 eller är nöjd alternativt inte nöjd. Värdena 8-10 på en tiogradig skala där 10 = Instämmer helt och 1= instämmer inte alls kategoriserar vi som Instämmer medan värden 1-4 kategoriseras som Instämmer inte. Motsvarande sker vad gäller nöjd/icke nöjd, bra/icke bra etc. Värdena 5-7 kategoriserar vi som. Om denna rapport I denna rapport fokuserar vi på om man anser att jobbet är meningsfullt och om man ser betydelsen av vad man gör på jobbet. Båda dessa frågeställningar ligger inom begreppet KASAM (begriplighet, meningsfullhet och hanterbarhet). De samverkar (korrelerar) i hög grad. De är dock inte identiska; den som ser betydelsen av vad man gör behöver inte nödvändigtvis också anse att jobbet är meningsfullt. Det omvända gäller också. Det är på totalnivå för hela arbetsmarknaden år 2019 marginellt något fler som anser jobbet meningsfullt jämfört med hur många som ser betydelsen av vad man gör på jobbet. I rapporten jämför vi dessa två frågeställningar mot en rad olika bakgrundsvariabler såsom, kön, ålder, sektor, näringsgrenar, sjukfrånvaro och psykisk ohälsa etc. Vad som upplevs som meningsfullt är självklart individuellt och det är den enskilde anställde respondenten - som själv gör denna bedömning. Detta gäller för övrigt för samtliga frågor i Jobbhälsoindex. Frågor om Jobbhälsoindex och denna rapport besvaras av: Lars Hjalmarsson, Jobbhälsoindex, Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex, Ytterligare information finns även på: jobbhalsoindex.se Jobbhälsoindex 2019: (17)

7 Allt färre tycker att jobbet är meningsfullt % 64% 63% 59% Andel som anser jobbet meningsfullt 1 27% 27% 27% 29% 12% 1 9% 1 7% Andel som anger "varken eller" Andel som INTE anser jobbet meningsfullt Diagram 1. Utvecklingen av andel anställda i olika åldersgrupper som anser att arbetet är meningsfullt (grön del) respektive inte meningsfullt (röd del) åren Av diagrammet framgår att 2015 uppgav 66 procent av de anställda att de anser arbetet meningsfullt. I år 2019 hade den andelen sjunkit till 59 procent. På motsvarande sätt har andelen som anser att jobbet inte är meningsfullt ökat var det 7 procent som ansåg att jobbet inte var meningsfullt. Den andelen har nu i år ökat till 12 procent. Den grå stapeln anger hur stor andel som inte gett något klart uttryck för om man anser att jobbet är meningsfullt eller inte. Jobbhälsoindex 2019: (17)

8 Och allt färre ser betydelsen av det man gör på jobbet. Frågan om man ser arbetet som meningsfullt har funnits med i Jobbhälsoindex sedan 2015/16. Den andra frågeställningen i denna rapport jag ser betydelsen av vad jag gör har varit med något tidigare. Den korrelerar, som vi skrivit tidigare, mycket starkt med frågan om meningsfullhet. Även här visar Jobbhälsoindex på en långsiktig sjunkande trend % 68% 66% 63% 62% 58% 56% Andel som ser betydelsen av vad hen gör 5 "" 1 25% 26% 21% 7% 8% 8% 32% 28% 29% 1 9% 11% 14% Andel som INTE ser betydelsen av vad hen gör Diagram 2. Andel anställda på hela arbetsmarknaden åren 2013 till 2019 som instämmer i att man ser betydelsen av det man gör på jobbet Av diagrammet framgå att år 2013 uppgav hela 72 procent av de anställda att de ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel 2019 är bara 56 procent. Samtidigt har andelen anställda som inte ser betydelsen av vad de gör ökat från 7 procent 2013 till 14 procent i år. De båda diagrammen visar på en tydlig sjunkande trend när det gäller om jobbet är meningsfullt och om man ser betydelsen av det man gör på jobbet. I de följande diagrammen kommer vi att använda dessa frågor och visa på skillnader mellan kön, ålder, sektorer, näringsgrenar och olika andra faktorer som ohälsa antal frånvarodagar etc. Jobbhälsoindex 2019: (17)

9 Äldre upplever sitt arbete meningsfullt i större utsträckning än yngre oavsett kön. Är ditt arbete meningsfullt? Kvinnor Män % 52% 49% 65% 59% 72% 67% Andel som anser arbete är meningsfullt 31% 28% 25% 21% 16% 12% 9% 8% 30 år och yngre år år 55 år el äldre kvinnor kvinnor 38% 17% 13% 12% 11% 30 år och yngre Diagram 3. Andel som anser att arbetet är meningsfullt (grön del) respektive INTE meningsfullt (röd del) uppdelat på kön respektive åldersgrupper. 38% år män 29% år män 22% 55 år el äldre Andel som inte anser arbete är meningsfullt Av diagrammet framgår att 45 procent av män i åldersgruppen upp tom 30 år anser att arbetet är meningsfullt. Motsvarande andel bland kvinnor i åldersgruppen 55 år eller äldre är hela 72 procent. Diagrammet visar också att av kvinnor i åldersgruppen 55 år eller äldre är det bara 8 procent som anser att arbetet inte är meningsfullt medan motsvarande andel bland de yngre männen är 17 procent. Vi kan alltså se att kvinnor i alla åldersgrupper i något större utsträckning anser arbetet meningsfullt men att det är klart vanligare bland de äldre att se meningen med arbetet jämfört med de yngre kollegorna. Jobbhälsoindex 2019: (17)

10 Bättre nattsömn om jobbet anses meningsfullt Är ditt arbete meningsfullt? % 63% 48% Andel som anser arbete är meningsfullt 34% 32% 25% 27% 8% 9% Nej Ja, några enstaka gånger per år 17% Ja, några gånger i månaden 28% Ja, flera gånger i veckan Andel som inte anser arbete är meningsfullt Frekvens av sömnproblem pga jobbet Diagram 4. Andel som anser att arbetet är meningsfullt (grön del) respektive INTE meningsfullt (röd del) uppdelat på om och i så fall hur ofta man på grund av jobbet haft svårt att sova (legat vaken minst 2 timmar) Av diagrammet framgår att 67 procent av de som inte haft några sömnproblem pga arbetet anser att arbetet är meningsfullt. Motsvarande andel bland de som upplever sömnproblem pga arbetet flera gånger per vecka är bara 40 procent. Diagrammet visar också att hela 28 procent av de som upplevt sömnproblem flera gånger i veckan anser att arbetet inte är meningsfullt. Vi kan alltså se att det finns ett visst samband mellan sömnproblem och om man upplever jobbet meningsfullt. Om vi istället hade speglat hur stor andel som ser betydelsen (eller inte ser betydelsen) mot sömnproblem är mönstret detsamma om än något tydligare. Jobbhälsoindex 2019: (17)

11 De som varit sjukfrånvarande ser inte betydelsen av vad man gör på jobbet i samma utsträckning som de utan sjukfrånvaro Du ser betydelsen av det du gör % 59% 27% 52% 32% 1 12% 15% 0 dagar 1-3 dagar 4-14 dagar dagar Antal sjukdagar senaste 12 månaderna 43% 45% 33% 29% 24% 26% 31 eller fler dagar Andel som ser betydelsen av det hen gör Andel som inte ser betydelsen av det hen gör Diagram 5. Andel som uppger att de ser betydelsen av det man gör på jobbet (grön del) respektive INTE ser betydelsen (röd del) uppdelat på om och i så fall hur många frånvarodagar på grund av sjukdom man haft senaste 12 månaderna. Av diagrammet framgår att 10 procent av de som inte haft några frånvarodagar alls senaste året uppger att de inte ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel bland de som haft 31 eller fler dagar med sjukfrånvaro är 26 procent. Mönstret är detsamma om vi istället jämför sjukdagar med hur meningsfullt man upplever jobbet. Jobbhälsoindex 2019: (17)

12 Den som känt psykisk obehag inför jobbet ser heller inte betydelsen av vad man gör på jobbet Du ser betydelsen av det du gör % 34% 27% 27% Andel som ser betydelsen av det hen gör 25% 5% Nej 35% 14% Ja, några enstaka gånger per år 39% 27% Ja, några gånger i månaden 46% Ja, flera gånger i veckan Andel som inte ser betydelsen av det hen gör Har du på grund av ditt arbete känt psykiskt obehag att gå till jobbet. Diagram 6. Andel som uppger att de ser betydelsen av det man gör på jobbet (grön del) respektive INTE ser betydelsen (röd del) uppdelat på om och i så fall hur ofta man känt psykiskt obehag att gå till jobbet Av diagrammet framgår att 70 procent av de som inte haft några psykiska obehagskänslor alls inför jobbet uppger att de ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel bland de som upplever psykiskt obehag att gå till jobbet flera gånger per vecka är bara 27 procent. Diagrammet visar också att hela 46 procent av de som upplevt psykiskt obehag inför jobbet flera gånger i veckan uppger att de inte ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Vi kan alltså se att det också finns ett visst samband mellan psykiskt obehag inför jobbet och om man ser betydelsen av vad man gör på jobbet. Även här är mönstret detsamma, om än inte lika markant, om vi istället om vi hade speglat hur meningsfullt man anser jobbet vara. Jobbhälsoindex 2019: (17)

13 Lättare se betydelsen av vad man gör i kommuner och landsting/regioner jämfört med statlig och privat sektor Du ser betydelsen av det du gör % 53% 61% 63% Andel som ser betydelsen av det hen gör 31% 31% 26% 26% 15% 16% 13% 11% Privat Statlig Landsting Kommun Andel som inte ser betydelsen av det hen gör I vilken sektor är du anställd idag? Diagram 7. Andel som uppger att man ser betydelsen av vad man gör på jobbet (grön del) respektive INTE ser betydelsen (röd del) uppdelat på sektor. Av diagrammet framgår att 63 procent av de kommunanställda uppger att de kan se betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel bland statsanställda är 53 procent. Jobbhälsoindex 2019: (17)

14 Den som vill se betydelsen av vad man gör på jobbet bör arbeta inom vård och omsorg eller utbildning Du ser betydelsen av det du gör Andel som inte ser betydelsen av det hen gör Andel som ser betydelsen av det hen gör Vård och Omsorg 11% 24% 64% Utbildning 1 27% 63% Kultur, nöje, sport och fritid, turism 11% 26% 62% Juridik, ekonomi, vetenskap, teknik, FoU 11% 29% 59% Offentlig förvaltning, försvar, socialtjänst, 14% 29% 57% Annan tjänste- och serviceverksamhet 16% 28% 56% --- HELA ARBETSMARKNADEN % 56% IT, Telekom, Datakonsulter likn stödtjänst 13% 31% 56% Fordons-/Teknikindustri 15% 31% 55% Finans, bank, försäkring samt service finansverks 11% 35% 54% Bygg- och anläggningsverksamhet 14% 33% 53% Annat, vill/kan ej ange 18% 31% 52% Hotell, restaurang, catering, storhushåll 18% 31% 51% Energi, värme, VA, avfall likn 5 Annan tillverkningsindustri 16% 34% 5 Fastigheter, uthyrning, fastighetsservice, 13% 38% 5 Handel, partihandel, bilverkstäder 19% 33% 48% Transport (person, post och gods) magasinering 19% 35% 46% 8 10 Diagram 8. Andel som uppger att man ser betydelsen av vad man gör på jobbet (grön del) respektive INTE ser betydelsen (röd del) uppdelat på olika näringsgrenar (sorterade efter hur stor andel inom respektive näringsgren som ser betydelsen). Av diagrammet framgår att 64 procent av de anställda inom vård och omsorg uppger att de ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel bland anställda inom transport är bara 46 procent. Diagrammet visar också att av de anställda inom vård och omsorg är det bara 11 procent som anser att arbetet inte ser betydelsen av det man gör medan motsvarande andel bland anställda inom transport och handel är 19 procent. Jobbhälsoindex 2019: (17)

15 Inte ovanligt att den som vill gå från heltid till deltid har svårt se det meningsfulla i arbetet Är ditt arbete meningsfullt? % 45% 64% Andel som anser arbete är meningsfullt 33% 27% 16% 14% Jag arbetar nu deltid men vill arbeta heltid Jag arbetar nu deltid och är nöjd med det 32% 23% Jag arbetar nu heltid men vill arbeta deltid Diagram 9. Andel som anser att arbetet är meningsfullt (grön del) respektive INTE meningsfullt (röd del) uppdelat på om och i så fall på vilket sätt man vill förändra sin arbetstid. 27% 9% Jag arbetar nu heltid och är nöjd med det Andel som inte anser arbete är meningsfullt Av diagrammet framgår att 45 procent av de som nu arbetar heltid men vill arbeta deltid anser att arbetet är meningsfullt. Motsvarande andel bland de som arbetar heltid och är nöjda med det är 64 procent. Diagrammet visar också att 9 procent av de som är nöjda med att arbeta heltid anser att arbetet inte är meningsfullt medan motsvarande andel bland de som vill gå ner från hel- till deltid är hela 23 procent. Jobbhälsoindex 2019: (17)

16 En orsak till önskan om tidig pension kan vara att man inte ser betydelsen av vad man gör på jobbet Du ser betydelsen av det du gör % 57% 64% 26% 19% 13% 1 vid 64 års ålder eller tidigare vid 65 års ålder vid 66 års ålder eller senare Andel som ser betydelsen av det hen gör Andel som inte ser betydelsen av det hen gör Planerad pensionsålder Diagram 10. Andel som uppger att man ser betydelsen av vad man gör på jobbet (grön del) respektive INTE ser betydelsen (röd del) uppdelat på vid vilken ålder man avser att gå i pension Av diagrammet framgår att 50 procent av de som avser gå i pension vid 64 års ålder eller tidigare uppger att de ser betydelsen av vad de gör på jobbet. Motsvarande andel bland de som tänker vänta med pensioneringen till 66 års ålder eller senare är 64 procent. Jobbhälsoindex 2019: (17)

17 Försäljare och montörer har svårt att se det meningsfulla i arbetet Är ditt arbete meningsfullt? Andel som inte anser arbete är meningsfullt Andel som anser arbete är meningsfullt Montör, maskinoperatör Företagssäljare Försäljare (fackhandel- och dagligvaror) Chaufför, förare (buss, lastbil, taxi, spårtrafik) Annat arbetaryrke Personlig assistent --- HELA ARBETSMARKNADEN --- Systemerare, programmerare, it-tekniker Byggnads-, anläggningsarbetare, snickare Sjuksköterska (alla specialiteter) Annat tjänstemannayrke Annat, vill/kan ej ange Fritidspedagog, barnskötare, fritidsledare Lärare Underssköterska, vårdbiträde, vårdare, 23% 36% 38% 18% 18% 16% 13% 12% 11% 12% % 9% 9% 8% 38% 36% 32% 32% 29% 29% 28% 28% 24% 24% 22% 21% 41% 41% 44% 46% 52% 55% 59% 59% 59% 61% 62% 65% 67% 69% 71% 8 10 Diagram 11. Andelen anställda i de elva vanligaste yrkena som anser att arbetet är meningsfullt (grön del) eller inte meningsfullt (röd del) sorterade efter hur stor andel inom respektive yrke som anser att arbetet inte är meningsfullt. Av diagrammet framgår att 23 procent av montörer och maskinoperatörer anser att arbetet inte är meningsfullt. Motsvarande andel bland undersköterskor, vårdbiträden och vårdare är bara 8 procent. Diagrammet visar också att av montörer och maskinoperatörer är det bara 41 procent som anser att arbetet är meningsfullt medan motsvarande andel bland undersköterskor, vårdbiträden och vårdare är hela 71 procent. Det bör dock noteras att det bara är de 11 vanligaste yrkena som redovisas samtliga övriga återfinns inom kategorierna Annat arbetaryrke, Annat tjänstemannayrke eller Annat, vill/kan ej uppge. Jobbhälsoindex 2019: (17)

Jobbhälsoindex Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet

Jobbhälsoindex Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet Jobbhälsoindex 2019 Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet - En halv miljon anställda uppger sig sexuellt trakasserade i varierande grad i anslutning till jobbet - Än fler har upplevt andra former av trakasserier

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:1

Jobbhälsoindex 2018:1 Jobbhälsoindex 2018:1 En miljon anställda känner på grund av arbetet psykiskt obehag av att gå till jobbet några gånger per månad eller oftare Jobbhälsoindex 2018 Rapport 1 2018-06-28 Jobbhälsoindex I

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:3

Jobbhälsoindex 2018:3 Jobbhälsoindex 2018:3 De helårsfriska blir allt färre, de yngre oftare sjukfrånvarande och medan de äldre friska går i pension. Vem ska göra jobbet? Jobbhälsoindex 2018 Rapport 3 2018-11-30 Jobbhälsoindex

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:2

Jobbhälsoindex 2018:2 Jobbhälsoindex 2018:2 Chefsglöden har svalnat generellt, särskilt i offentlig sektor. Offentligt anställda chefer är mindre nöjda och känner oftare psykiskt obehag att gå till jobbet jämfört med såväl

Läs mer

2017:2. Jobbhälsobarometern

2017:2. Jobbhälsobarometern 2017:2 Jobbhälsobarometern Ju oftare man upplever ett psykiskt obehag inför att gå till jobbet, desto vanligare är det att man själv har blivit utsatt eller sett någon kollega blivit utsatt för trakasserier

Läs mer

2016:3. Jobbhälsobarometern. Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren

2016:3. Jobbhälsobarometern. Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren 2016:3 Jobbhälsobarometern Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren Delrapport 2016:3 Sveriges Företagshälsor 2017-03-02 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning...

Läs mer

2017:1. Jobbhälsobarometern. Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män. Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor

2017:1. Jobbhälsobarometern. Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män. Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor 2017:1 Jobbhälsobarometern Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor 2017-10-13 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern...

Läs mer

2014:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09

2014:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09 2014:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Arbetslinjen till

Läs mer

2016:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2016:2 Sveriges Företagshälsor

2016:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2016:2 Sveriges Företagshälsor 2016:2 Jobbhälsobarometern En miljon svenskar upplever ett psykiskt obehag av att gå till jobbet några gånger i månaden eller oftare, 700 tusen har upplevt trakasserier och mobbning på arbetet det senaste

Läs mer

2016:1. Jobbhälsobarometern

2016:1. Jobbhälsobarometern 2016:1 Jobbhälsobarometern Var femte anställd, 900 000 personer, i Sverige känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet några gånger i månaden eller flera gånger varje vecka. Delrapport 2016:1 Sveriges

Läs mer

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Jobbhälsobarometern 2017 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Inledning I den årliga Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor svarar mer än 10 000 yrkesarbetande på frågor

Läs mer

2015:2. Jobbhälsobarometern. Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare

2015:2. Jobbhälsobarometern. Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare 2015:2 Jobbhälsobarometern Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare Delrapport 2015:2 Sveriges Företagshälsor 2015-12-17 Innehåll

Läs mer

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Delrapport Jobbhälsoindex 2013:3 Jobbhälsobarometern Sveriges Företagshälsor 2014-03-11 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om

Läs mer

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 2014:3 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Höjd pensionsålder

Läs mer

2015:3. Jobbhälsobarometern. Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016.

2015:3. Jobbhälsobarometern. Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016. 2015:3 Jobbhälsobarometern Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016. Delrapport 2015:3 Sveriges Företagshälsor 2016-02-03 2 Innehåll Innehåll...

Läs mer

2015:1. Jobbhälsobarometern. 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan

2015:1. Jobbhälsobarometern. 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan 2015:1 Jobbhälsobarometern 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan Delrapport 2015:1 Sveriges Företagshälsor 2015--10-05 Leder obehagskänslor

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Förord och sammanfattning Välfärdssektorn står inför stora framtidsutmaningar.

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning

Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning med 10 000 svarande. Ett tvärsnitt av det Svenska arbetslivet. Genomfört våren 2018 av Jobbhälsoindex och Svenskt kvalitetsindex. JOBBHÄLSOINDEX AVONOVAS

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola

Jobbhälsobarometern Skola 8 september 2014 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola De anställdas syn på jobbet inom utbildningssektorn Innehållsförteckning Förord... 2 Om undersökningen... 3

Läs mer

2014:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23

2014:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23 2014:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning; Yngre anställda passar illa!... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor...

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Attityd till arbetet... 5 3

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola 2015

Jobbhälsobarometern Skola 2015 Rapport 2015-11-09 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola 2015 - Ny statistik om lärares syn på jobbet inom utbildningssektorn Inledning Debatten om skolan är dagligen

Läs mer

Det visar den här rapporten som bygger på undersökningen Jobbhälsoindex 2018 som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex och Jobbhälsoindex i Sverige.

Det visar den här rapporten som bygger på undersökningen Jobbhälsoindex 2018 som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex och Jobbhälsoindex i Sverige. Förord Debatten om skolan är ständigt pågående, inte minst är det stort fokus på privata huvudmän. Regeringen kritiserar företagande i förskola och skola bland annat med utgångspunkt i att de fristående

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska Jobbhälsobarometern Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24 Trenden negativ - färre helårsfriska Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern är ett samarbete mellan FSF, Föreningen Svensk

Läs mer

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sveriges Företagshälsor Företagshälsovårdens branschorganisation Sveriges Företagshälsors medlemmar utgör huvuddelen av branschen som består av mer

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Om anställdas oro för framtida ohälsa

Jobbhälsobarometern. Om anställdas oro för framtida ohälsa Jobbhälsobarometern Om anställdas oro för framtida ohälsa Januari 2010 Föreningen Svensk Företagshälsovård, FSF, är en branschförening för företagshälsovård i Sverige. FSF bildades 1985 och är en ideell,

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018?

HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018? HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018? UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER - SEMINARIUM I ALMEDALEN EN DEL AV STAMINA GROUP / SIDA 1 Avonova Hälsa AB Vi finns på fler än 110 platser. Stöttar dagligen nära 10 000

Läs mer

Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken

Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken Kvinnor, män och lön. Vilka olika perspektiv ger den officiella lönestatistiken Sofia Löfgren, SCB John Ekberg, Medlingsinstitutet Almedalen 3 juli 2014 Statistikens betydelse och nytta för samhället SCB

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

PM Dok.bet. PID

PM Dok.bet. PID 1 (6) PM Analysavdelningen Nils Holmgren Typfallsberäkningar av pension för de vanligaste yrkena Syftet med beräkningarna är att ge en ungefärlig uppfattning om förväntad pension för de vanligaste yrkena

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn November 2013 Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Om jobbhälsobarometern...

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Stadsövergripande resultat 2014 stockholm.se 2 Enkätundersökning ekonomiskt bistånd 2014 Publikationsnummer: Dnr:dnr ISBN: Utgivningsdatum: Utgivare: Kontaktperson:

Läs mer

Förvärvsarbete Arbetskraften Ej i arbetskraften Sysselsatta/förvärvsarbetande Arbetslösa Tillfälligt frånvarande Relativa arbetskraftstalet

Förvärvsarbete Arbetskraften Ej i arbetskraften Sysselsatta/förvärvsarbetande Arbetslösa Tillfälligt frånvarande Relativa arbetskraftstalet Förvärvsarbete I avsnittet förekommer ett antal begrepp som förklaras här: Arbetskraften omfattar personer som antingen är sysselsatta/förvärvsarbetande eller arbetslösa. Ej i arbetskraften är personer

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Bilaga Antal arbetstimmar Information Personlig

Läs mer

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Feelgoods Jobbhälsorapport 218 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Innehåll Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Läs mer

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker 2014:1 Arbetshälsan i Sverige Rapport från Expertpanelen Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker Denna expertbedömning, vars data samlas in

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Statistikinfo 2011:13

Statistikinfo 2011:13 Statistik & Utredningar Statistikinfo 2011:13 Åldersfördelning och inkomstnivåer för de vanligaste yrkena i Linköpings kommun Enligt svensk yrkesklassificering (SSYK) förekom 324 av 355 klassificerade

Läs mer

Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher

Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher Befolkning 2012 Sysselsättning 2010 Näringsgren, arbetsgivarsektor och arbetsplatser Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher År 2010 var andelen jobb inom servicebranscher 72,9 procent

Läs mer

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun Utveckling och lärande 44 44 Medelvärde 9,4 2. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande.,8 4 4,. Mitt barn får det stöd och den hjälp som behövs. 7, 5 8,4 4. Skolan

Läs mer

November 2010 Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag. Rapport från Soliditet

November 2010 Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag. Rapport från Soliditet November 2010 Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag Rapport från Soliditet 1 Jämförelse av andelen Kreditvärdiga/icke kreditvärdiga bolag per 2009-10-01 och 2010-10-01 I Soliditets expertmodell får

Läs mer

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Det här är bilagan till den andra delrapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget

Läs mer

Kvinnor och mäns företagande

Kvinnor och mäns företagande Kvinnor och mäns företagande Uppsala län Företagens villkor och verklighet 2011 1 Andel företag som drivs av kvinnor 2 24% 23% 20% 1 10% 0% Uppsala Källa: Företagens villkor och verklighet 2011 2 Riket

Läs mer

Fakta om löner i våra medlemsföretag KAJSA LINDELL JANUARI Övergripande lönestatistik avseende september 2011

Fakta om löner i våra medlemsföretag KAJSA LINDELL JANUARI Övergripande lönestatistik avseende september 2011 Fakta om löner i våra medlemsföretag KAJSA LINDELL JANUARI 2012 Övergripande lönestatistik avseende september 2011 Inledning 2 1. Inledning samlar in och sammanställer lönestatistik på uppdrag av medlemsorganisationerna.

Läs mer

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom 1 Innehållsförteckning Förord sid 3 Sammanfattning och slutsatser sid 4 Resultat av Unionens undersökning av arbete vid sjukdom sid

Läs mer

Hur arbetar ni med miljöfrågor?

Hur arbetar ni med miljöfrågor? Hur arbetar ni med miljöfrågor? Undersökning bland företag i Gävle kommun, Hösten 2015 Mitt råd till er är att arbeta proaktivt, dvs. besök företag, skicka ut information om vilka lagkrav som gäller för

Läs mer

VD och styrelser ur ett könsperspektiv

VD och styrelser ur ett könsperspektiv VD och styrelser ur ett könsperspektiv Bakgrund Bakgrund Steg I Steg II Steg III Förstudie VD och styrelser ur ett könsperspektiv Aktuell undersökning Syfte Material Bolagen Del I: Översikt Värmland n=2

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport

Familj och arbetsliv på 2000-talet - Deskriptiv rapport Familj och arbetsliv på 2-talet - Deskriptiv rapport Denna rapport redovisar utvalda resultat från undersökningen Familj och arbetsliv på 2- talet som genomfördes under 29. Undersökningen har tidigare

Läs mer

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna

Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Visstid på livstid? En rapport om de otrygga anställningarna Rapport av Annakarin Wall, Kommunal 2013 Kommunal Visstid på livstid? - En rapport

Läs mer

Rapport från Soliditet

Rapport från Soliditet Rapport från Soliditet Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag Januari 21 Rapport från Soliditet Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag januari 21 Rapporten i sammandrag Antalet ej kreditvärdiga

Läs mer

Arbetsmiljön i staten år 2005

Arbetsmiljön i staten år 2005 Arbetsmiljön i staten år 2005 2006-12-19 0612-0813-33 2 Innehåll Innehåll 3 Förord 4 Arbetsmiljöundersökningen 4 Statsanställda är mycket nöjda med sitt arbete och sina arbetstider 5 Statsanställda har

Läs mer

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017

Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Schysta städvillkor? Hotell- och restaurangfackets undersökning om hotellstädares arbetsmiljö 2017 Inledning Hotell- och restaurangfacket, HRF, organiserar hotellstädare i hotell- och restaurangbranschen.

Läs mer

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010

Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Uppföljning av studerande på yrkesvux inom GR 2010 Mars 2011 Undersökningen är genomförd av Splitvision Research på uppdrag av Göteborgsregionens kommunalförbund Uppföljning av studerande på yrkesvux 2010

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd

Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Enkätundersökning ekonomiskt bistånd s resultat stockholm.se Enkätundersökning ekonomiskt bistånd Konsult: Enkätfabriken AB 2 Innehåll Staden 4 6 Metod 7 Målgrupp och bortfall 8 Resultat 8 Resultatens

Läs mer

Arbetsskaderapport Arbetsmiljöverkets årliga rapport innehållande officiella statistik om arbetsskador

Arbetsskaderapport Arbetsmiljöverkets årliga rapport innehållande officiella statistik om arbetsskador Arbetsskaderapport 2015 Arbetsmiljöverkets årliga rapport innehållande officiella statistik om arbetsskador Vår vision Alla vill och kan skapa en bra arbetsmiljö Arbetsmiljöverket arbetar med inspektioner

Läs mer

Kompetenspla+ormen Västerbo1en - > Modell för branschsamverkan

Kompetenspla+ormen Västerbo1en - > Modell för branschsamverkan Kompetenspla+ormen Västerbo1en Kompetenspla+ormen Västerbo1en - > Modell för branschsamverkan Aurora Pelli Projektledare aurora.pelli@regionvasterbo7en.se Kompetenspla+ormen Västerbo1en Sammanhang: Regeringsuppdrag

Läs mer

Företagens villkor och verklighet - 2011

Företagens villkor och verklighet - 2011 Företagens villkor och verklighet - 2011 1 Företagens villkor & verklighet 2011 En av Europas största och mest omfattande enkätundersökningar. Enkät till 30 000 små och medelstora företag. Cirka 20 000

Läs mer

Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik

Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik pressmeddelande/rapport www.custice.se Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik 2014-08-12 1 (3) kontakt Mikael Glännström, informationsansvarig mikael.glannstrom@custice.se tel: 0704-621202

Läs mer

HANDELNS betydelse för Sverige

HANDELNS betydelse för Sverige HANDELNS betydelse för Sverige Handeln den största branschen inom näringslivet I svensk och europeisk statistik utgörs handelsbranschen av parti- och detaljhandel inklusive handel med motorfordon m.m 1.

Läs mer

Arbetsmiljöundersökning

Arbetsmiljöundersökning Arbetsmiljöundersökning 1 INNEHÅLL Sammanfattning 3 Uppdraget 4 Bakgrund och syfte 4 Undersöknings omfattning och gomförande 4 Svarsfrekvs och bortfall 4 Resultatet av datainsamling 4 Jämförelser Resultat

Läs mer

VD och styrelser ur ett könsperspektiv. Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland

VD och styrelser ur ett könsperspektiv. Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland VD och styrelser ur ett könsperspektiv Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland Bakgrund Statistiken i den här presentationen är framtagen

Läs mer

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 78 000 ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 Sommaren 2014 har landets kommuner och landsting ordnat feriejobb/feriepraktik åt 78 000 ungdomar. I en enkät som har besvarats av 229 kommuner

Läs mer

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension 2019-01-14 1(16) Helén Högberg, 060 18 76 60 Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension Två studenter från Mittuniversitetet har praktiserat hos SPV under hösten

Läs mer

Källskolan. Elever År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena.

Källskolan. Elever År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun. 2. Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena. Kunskaper och bedömning Medelvärde,1 2. Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena. 2 9 19 2,9. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår. 0 0,1 2 2 1,1. Jag får stöd och

Läs mer

Konsultundersökning oktober 2017

Konsultundersökning oktober 2017 Konsultundersökning oktober 2017 Datainsamling Målgrupp Fältperiod Antal svar Intervjuerna är genomförda med hjälp av webbenkäter till medarbetare från olika bemanningsföretag. Målgruppen för undersökningen

Läs mer

Sätunaskolan. Föräldrar År 5 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter

Sätunaskolan. Föräldrar År 5 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter Föräldrar År - Våren svar, 3% Utveckling och lärande 3 4 2 Medelvärde 3, 2. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande. 0 3 9 20 2 3 3, 43 2 7 3. Mitt barn får det stöd

Läs mer

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät

Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät Haparanda stad Invånarenkät 1 Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Genomförande Förklaringar av diagram Resultat Övergripande index Index per frågeområde Per fråga Respondentprofil

Läs mer

Ny rapport: Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden

Ny rapport: Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden Välkommen till seminariet Ny rapport: Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden Therese Ljung, analytiker, AFA Försäkring Stefan Wiberg, utvecklingschef, Prevent Hanna Johansson, projektledare, Prevent

Läs mer

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018 Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 21 Under 21 inträffade det preliminärt arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften (den officiella arbetsskadestatistiken publiceras i slutet

Läs mer

Bodals förskola. Föräldrar Förskola - Våren 2011

Bodals förskola. Föräldrar Förskola - Våren 2011 Föräldrar Förskola - Våren svar, 3% Utveckling och lärande 3. Mitt barn stimuleras till utveckling och lärande utifrån sina förutsättningar och behov. 9 6 8 0 Medelvärde 3 3, 3 3, 39 6. Mitt barns tankar

Läs mer

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda)

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda) Haparanda stad Medarbetarundersökning hösten Totalt (Exklusive timanställda) Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens per förvaltning Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Prioriteringsdiagram

Läs mer

Förskolan Urfjäll. Föräldrar Förskola - Våren 2011

Förskolan Urfjäll. Föräldrar Förskola - Våren 2011 Föräldrar Förskola - Våren svar, 60% Utveckling och lärande 3. Mitt barn stimuleras till utveckling och lärande utifrån sina förutsättningar och behov. 3 Medelvärde 3,4 38 38 3,3 4. Mitt barns tankar och

Läs mer

Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning

Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning Kundundersökning inom handikappomsorgen, Karlstads kommun 2012 Kundundersökning ATTITYD I KARLSTAD AB Attityd i Karlstad AB 2012 1 Sammanfattning Den nu föreliggande undersökningen inom LSS-området (LSS:

Läs mer

Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1

Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1 Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1 TEXT BLEKIGE LÄ BETSSTALLE_IGSGRE A Jordbruk, skogsbruk och fiske.. 1... 1 C Tillverkning 1 2 1. 1. 5 F Byggverksamhet... 1.. 1 G Handel; reparation

Läs mer

Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen. Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet

Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen. Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet Omfördelning i arbetsskadeförsäkringen Gabriella Sjögren Lindquist Institutet för social forskning Stockholms universitet Syftet med studien Undersöka för inkomstbortfall för hela socialförsäkringen när

Läs mer

Psykiska diagnoser i kontaktyrken i kommuner och landsting

Psykiska diagnoser i kontaktyrken i kommuner och landsting Psykiska diagnoser i kontaktyrken i kommuner och landsting Statistik och rapporter https://www.afaforsakring.se/forebyggande/analys-och-statistik/ Sjukförsäkringen (AGS-KL) Omfattar alla anställda inom

Läs mer

Anställning och anställningsförhållanden

Anställning och anställningsförhållanden Anställning och anställningsförhållanden Tabell 1: Antal anställda nov 2013 okt 2014 Tillsvidareanställda 2013-11-01 2014-10-31 Kvinnor 986 85 % 992 85 % Män 175 15 % 177 15 % Totalt 1161 1169 Ett mått

Läs mer

Psoriasisförbundet. Enkätundersökning bland medlemmar i Stockholm. September-oktober 2006

Psoriasisförbundet. Enkätundersökning bland medlemmar i Stockholm. September-oktober 2006 Psoriasisförbundet Enkätundersökning bland medlemmar i Stockholm September-oktober 2006 Bakgrund Psoriasis är en allvarlig kronisk sjukdom som drabbar hud och leder och ny forskning visar att psoriasis

Läs mer

Bo skola. Föräldrar År 3 - Våren Genomsnitt Lidingö stads kommunala verksamheter

Bo skola. Föräldrar År 3 - Våren Genomsnitt Lidingö stads kommunala verksamheter Föräldrar År - Våren svar, % Utveckling och lärande 5 Medelvärde. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande. 0 70,5 67,7 5 7. Mitt barn får det stöd och den hjälp som

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Transport 801 svar Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid Beteende

Läs mer

Psoriasisförbundet. Enkätundersökning bland medlemmar i Göteborg. September-oktober 2006

Psoriasisförbundet. Enkätundersökning bland medlemmar i Göteborg. September-oktober 2006 Psoriasisförbundet Enkätundersökning bland medlemmar i Göteborg September-oktober 2006 Bakgrund Psoriasis är en allvarlig kronisk sjukdom som drabbar hud och leder och ny forskning visar att psoriasis

Läs mer

Norrbackaskolan. Elever År 5 - Våren 2011. Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter

Norrbackaskolan. Elever År 5 - Våren 2011. Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter Elever År 5 - Våren Kunskaper och bedömning 9 9 svar, % Medelvärde 7 0,. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 5 9 0, 00 9 5, 55,. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår.,

Läs mer

Projekt K2, Delrapport 2. Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Deltagarnas upplevelse av projekt K2:

Projekt K2, Delrapport 2. Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Deltagarnas upplevelse av projekt K2: Projekt K2, Södertälje kommun, Arbetslivskontoret. Delrapport 2 Deltagarnas upplevelse av projekt K2: - En jämförelse av hur deltagare i urval 1 respektive urval 2 upplevt projektet. Bengt Arne Larsson

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018

Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018 Föräldrar elever åk 2 fritidshem 2018 Rapporten innehåller totalresultatet för vårdnadshavare till elever i årskurs 2 på fritidshem (kommunal och fristående regi) Fakta om undersökningen Undersökningen

Läs mer

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2015

Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2015 Resultat från brukarundersökning inom funktionshinder, Mölndals stad, 2015 Kvalitet- och beställarenheten Carolina Day, verksamhetsutvecklare Helena Bertilsson, verksamhetsutvecklare Innehållsförteckning

Läs mer

Bilaga 4. Arbetsmiljö och arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Madeleine Bastin Kerstin Fredriksson Alf Andersson Statistiska Centralbyrån

Bilaga 4. Arbetsmiljö och arbetsrelaterad sjukfrånvaro. Madeleine Bastin Kerstin Fredriksson Alf Andersson Statistiska Centralbyrån Bilaga 4 Arbetsmiljö och arbetsrelaterad sjukfrånvaro Madeleine Bastin Kerstin Fredriksson Alf Andersson Statistiska Centralbyrån Bilaga 4 Innehåll Sammanfattning... 131 1 Inledning, bakgrund och rapportens

Läs mer

Albatross Montessoriskola

Albatross Montessoriskola Elever År - Våren svar, 00% Kunskaper och bedömning 46 43 4 Medelvärde. Jag vet vad jag ska kunna för att nå målen i de olika ämnena. 3 0 3, 64 3 64 3 3 3. Jag tycker att lärarna förklarar så att jag förstår.

Läs mer

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun Utveckling och lärande 47 4 Medelvärde 8 3. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande. 83 7 föregående år 00 38 38 6 5 3, 3. Mitt barn får det stöd och den hjälp som

Läs mer

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012

Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Prognos våren 2011 Jobbmöjligheter i Stockholms län 2011-2012 Det här är en kort version av Arbetsförmedlingens prognos för arbetsmarknaden i Stockholms län 2011-2012. Hela prognosen för länet, andra län

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens KBU resultat 2015

Arbetsmarknads- och socialförvaltningens KBU resultat 2015 Arbetsmarknads- och socialförvaltningens KBU resultat 15 Här är en kortfattad presentation av arbetsmarknads- och socialförvaltningens kund- och brukarundersökning (enkäter) 15. Undersökningen genomfördes

Läs mer

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D

U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U P P F Ö L J N I N G AV V U X E N U T B I L D N I N G I G Ö T E B O R G S R E G I O N E N, M A L M Ö S TA D O C H S T O C K H O L M S S TA D U T B I L D N I N G A R S L U T F Ö R D A 2 0 1 5 T E K N I

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare Hotell och restaurang 800 svar Innehåll Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid

Läs mer

Studentnöjdhet vid LTU 2009

Studentnöjdhet vid LTU 2009 Studentnöjdhet vid LTU 2009 Sammanfattande mått Sammanfattningsvis, hur nöjd eller missnöjd är du med Fråga Andel nöjd (4-5) Andel missnöjd (1-2) Medelbetyg Felmarginal 2.14 den utbildning du hittills

Läs mer