Jobbhälsoindex Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jobbhälsoindex Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet"

Transkript

1 Jobbhälsoindex 2019 Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet - En halv miljon anställda uppger sig sexuellt trakasserade i varierande grad i anslutning till jobbet - Än fler har upplevt andra former av trakasserier - Vanligare med trakasserier bland chefer än övriga medarbetare - Män upplever sexuella trakasserier i anslutning till jobbet i nästan samma utsträckning som kvinnor Jobbhälsoindex 2019 Rapport 1: Trakasserier i arbetslivet Jobbhälsoindex I Sverige AB Svenskt Kvalitetsindex, SKI

2 Jobbhälsoindex 2019: (20)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Om Jobbhälsoindex... 5 Om Svenskt Kvalitetsindex... 5 Något om redovisningsprinciper... 5 Om denna rapport... 6 Närmare en halv miljon trakasseras sexuellt i anslutning till jobbet Sexuella trakasserier i arbetslivet vanligare bland yngre men inga stora skillnader mellan könen Mer av sexuella trakasserier på arbetsplatser som domineras av ett kön oavsett kön Chefen mer utsatt för sexuella trakasserier än medarbetaren Utlandsfödda mer utsatt för sexuella trakasserier jämfört med födda i Sverige Psykiskt obehag inför att gå till jobbet kan bero på sexuella trakasserier Mobbning och trakasserier på jobbet kan bidra till sjukfrånvaro Chefer i offentlig sektor även utsatta för annan form av trakasserier eller mobbning Kvinnor mer utsatta än män för andra former av trakasserier och mobbning Högre utbildning leder inte automatiskt till mindre trakasserier eller mobbning Kvinnor upplever i större utsträckning än män att arbetskamrater mobbas och trakasseras på jobbet De som känner psykiskt obehag inför jobbet verkar arbeta på arbetsplatser där kollegor utsätts för mobbning och trakasserier Störst chans att slippa trakasserier är det inom IT, Telekom, Finans och Juridik/ekonomi Chefer inom vård o omsorg inte så bra på att hantera trakasserier och mobbning Jobbhälsoindex 2019: (20)

4 Sammanfattning Vi ser att yngre anställda i större utsträckning utsätts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet jämfört med sina äldre kollegor. Kvinnor utsätts i större grad för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet på mansdominerade arbetsplatser jämfört med kvinnodominerade eller blandade arbetsplatser. Detsamma gäller också för män på kvinnodominerade. Skillnaderna mellan hur stor andel män respektive andel kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet är mycket små. De som upplever psykiskt obehag inför jobbet uppger också i betydligt större utsträckning att de utsatts för såväl sexuella som annan form av trakasserier och mobbning jämfört med de som inte upplever psykiskt obehag inför jobbet. Chefer i såväl privat som offentlig sektor utsätts i större utsträckning för sexuella trakasserier jämfört med sina medarbetare. Chefer i offentlig sektor utsätts också för annan form av trakasserier eller mobbning i större utsträckning än sina privata chefskollegor och övriga medarbetare på hela arbetsmarknaden. Kvinnor utsätts i något större utsträckning för annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till jobbet jämfört med män. Högre utbildning leder automatiskt inte till mindre trakasserier eller mobbning. o o Hur frågan om hur trakasserier och mobbning i arbetslivet ska motverkas ger denna rapport inget svar på. Däremot kan rapporten och Jobbhälsoindex i övrigt ge ytterligare underlag för sådana diskussioner. I ett antal kommande rapporter tar vi upp flera olika områden kring arbetsmiljö, arbetshälsa, psykisk ohälsa, jobbtillfredsställelse, hållbarhet, produktivitet etc. Jobbhälsoindex 2019: (20)

5 Om Jobbhälsoindex Jobbhälsoindex, som sedan 2007 genomförs årligen bygger på ett representativt urval av svenskar i åldern år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsoindex består av ett 70-tal olika frågor om arbetsförhållanden, hälsa, sjukfrånvaro, motivation, etc samt därutöver ett antal andra variabler. För 2019 har totalt respondenter besvarat frågorna i Jobbhälsoindex. Studien bygger på ett representativt urval utifrån åldersgruppen och man har behövt arbetat minst halvtid för att ingå i målgruppen. Enkäten har besvarats via e-post med kompletterande telefonintervjuer. Intervjuperioden var 16 april till 18 maj med en svarsfrekvens närmare 5. Detta gör Jobbhälsoindex till landets största nationella representativa årliga undersökning om arbetsmiljö, hälsa, ohälsa, arbetsförhållanden, medarbetarnöjdhet etc. Den officiella arbetsmiljöundersökningen (AMU) genomförs vartannat år. Syftet med Jobbhälsoindex är att visa på trender, nivåer och jämförelser av de anställdas syn på arbetet i en mängd olika avseenden inom hela den svenska arbetsmarknaden. Genom att Jobbhälsoindex omfattar ett så stort antal personer kan ett flertal olika nedbrytningar göras på exempelvis ålder, kön, sektorer, näringsgrenar, vissa yrken, regioner, inkomst, utbildning, sjukdagar etc. Jobbhälsindex tas fram av Jobbhälsoindex i Sverige AB och Svenskt Kvalitetsindex, SKI. Fram till 2017 har flera rapporter presenterats i samarbete med branschorganisationen Sveriges Företagshälsor under namnet Jobbhälsobarometern. Från och med 2018 presenteras allt material från denna databas under namnet Jobbhälsoindex. Jobbhälsoindex i Sverige AB ägs av grundaren till Jobbhälsobarometern/Jobbhälsoindex och SKI ägs av Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ). Om Svenskt Kvalitetsindex Svenskt Kvalitetsindex, SKI är ett av landets ledande undersökningsföretag. Sedan 1989 har SKI tillsammans med Handelshögskolan i Stockholm studerat sambandet mellan nöjda kunder, nöjda medarbetare och företags lönsamhet. SKI är det enda undersökningsföretag som visar hur samtliga aktörer i en bransch uppfattas av sina kunder. Branschapporterna från SKI emotses med stora förväntningar av marknaden. Inget annat undersökningsföretag kan erbjuda något motsvarande, med samma genomslagskraft. Utöver undersökningar bedriver SKI även forskning i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm, Chalmers, Karolinska Institutet samt Institutet för Kvalitetsutveckling (SIQ) vilket också är ägare till SKI. Något om redovisningsprinciper Några frågor besvaras med ja eller nej, några med flera olika svarsalternativ medan flertalet av frågorna är formulerade som påståenden där respondenten ombeds ange exempelvis hur nöjd man är eller hur mycket man instämmer i påståendet på en tiogradig skala. När vi i olika diagram redovisar de sistnämnda frågorna (tio-skals frågorna) använder vi ibland medelvärde men oftast redovisar vi andelen som ger ett tydligare uttryck för att man instämmer alternativt inte instämmer Jobbhälsoindex 2019: (20)

6 eller är nöjd alternativt inte nöjd. Värdena 8-10 på en tiogradig skala där 10 = Instämmer helt och 1= instämmer inte alls kategoriserar vi som Instämmer medan värden 1-4 kategoriseras som Instämmer inte. Motsvarande sker vad gäller nöjd/icke nöjd, bra/icke bra etc. Värdena 5-7 kategoriserar vi som. Om denna rapport I denna rapport fokuserar vi på trakasserier och mobbning i arbetslivet. Det är frågeställningarna; Har du utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet, Har du utsatts för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet, Har du upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Hanterar din närmaste chef trakasserier, mobbning och liknande arbetsmiljöproblem på ett bra sätt? Vi jämför hur man upplever detta uppdelat en rad olika bakgrundsvariabler. Rapporten är inte avsedda att täcka hela detta område och det finns en rad närliggande frågeställningar och fler bakgrundsvariabler i Jobbhälsoindex som vi inte presenterar här. Vad som upplevs som trakasserier och mobbning är självklart individuellt och det är den enskilde anställde respondenten - som själv gör denna bedömning. Detta gäller samtliga frågor i Jobbhälsoindex. Frågor om Jobbhälsoindex och denna rapport besvaras av: Lars Hjalmarsson, Jobbhälsoindex, Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex, Ytterligare information finns även på: jobbhalsoindex.se Jobbhälsoindex 2019: (20)

7 Närmare en halv miljon trakasseras sexuellt i anslutning till jobbet. Har du utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet Har du utsatts för andra trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet Har du upplevt att någon kollega utsatts för mobbning eller trakasserier 1 16% 22% 7 59% Ja, i huvudsak Nej, huvudsakligen inte Diagram 1. Redovisning av hur stor andel som utsatts (röd del) respektive inte utsatts (grön del) för olika former av trakasserier eller mobbning samt om man upplevt någon kollega utsatts eller inte. Av diagrammet framgår att 10 procent av samtliga anställda anger, om än i varierande grad, att de utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Det motsvarar översatt till hela arbetsmarknaden närmare en halv miljon anställda. Än fler anger i varierande grad att de utsatts för andra trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet. I denna rapport redovisas dessa frågeställningar i dussintalet diagram uppdelat på olika bakgrundsvariabler såsom kön, ålder, arbetsplatsens sammansättning, branscher etc. Vad görs då för att motverka trakasserier och mobbning i anslutning till jobbet? Av diagram 2 nedan framgår att de anställda inte är helt nöjda med närmsta chefs förmåga att hantera dessa frågor. 24 procent, närmare en fjärdedel av alla anställda, tycker inte att närmsta chefen hanterar mobbning och trakasserier på ett bra sätt. De kanske dock inte alltid har det så lätt. Vi kan längre fram i rapporten se att även chefer utsätts för trakasserier. Din närmsta chefs för måga att hantera mobbning och trakasserier är bra Nej, huvudsakligen inte Ja, i huvudsak 24% 42% Diagram 2. Anställdas syn på närmsta chefs förmåga att hantera mobbning och trakasserier Jobbhälsoindex 2019: (20)

8 Sexuella trakasserier i arbetslivet vanligare bland yngre men inga stora skillnader mellan könen. Förekomst av sexuella trakasserier i arbetslivet uppdelat på kön och ålder Kvinnor Män % 79% 86% 88% 65% 76% 86% 88% Andel som inte har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet 14% 9% 14% 13% 30 år och yngre år kvinnor 7% 5% 7% 7% år kvinnor 55 år el äldre 21% 7% 14% 6% 11% 7% 6% 30 år och yngre Diagram 3. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på kön och åldersklasser 14% år män år män 55 år el äldre Andel som har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet Av diagrammet framgå att 14 procent av anställda 30 år och yngre blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Det gäller för såväl de yngre männen som kvinnorna. Motsvarande andel för de som är 55 år eller äldre är 7 procent för kvinnorna och 6 procent för männen. Med hänsyn till den debatt som varit kring sexuella trakasserier kan det upplevas något förvånande att det inte är några större skillnader mellan män och kvinnor. Det kan noteras att frågan avser sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Redovisningen i diagrammet bygger på i vilken utsträckning respondenterna instämmer i påståendet Du har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Svaren anges på en skala 1 till 10 där 1=instämmer helt och 10=instämmer inte alls. I diagrammet här ovan redovisas svaren 1-4 som att man instämmer och 8-10 som att man inte instämmer. Om vi däremot fokuserar på de som gör en kraftigare markering i att man instämmer och väljer svaren 1-2 på den 10-gradiga skalan så är det en något högre andel kvinnor som upplevt sexuella trakasserier jämfört med männen och det gäller alla åldersgrupper. Det skulle kunna tolkas som att sexuella trakasserier av mer omfattande karaktär (intensitet och/eller frekvens) drabbar kvinnor mer än männen. Skillnaderna mellan könen är i vårt material dock små och i huvudsak endast statistiskt signifikanta om vi slår samman alla åldersgrupper. Jobbhälsoindex 2019: (20)

9 Mer av sexuella trakasserier på arbetsplatser som domineras av ett kön oavsett kön. Förekomst av sexuella trakasserier i arbetslivet uppdelat på kön och om arbetsplatsen är blandad eller domineras av ett av könen Kvinnor Män % 67% 82% 68% 82% 84% Andel som inte har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet 7% 1 KVINNO- DOMINERAD (K) 15% MANS- DOMINERAD (K) 9% 9% BLANDAD (K) 15% KVINNO- DOMINERAD (M) 1 9% 8% 7% MANS- DOMINERAD (M) SAMTLIGA BLANDAD (M) Andel som har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet Diagram 4. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på kön och om arbetsplatsen är mans- eller kvinnodominerad (minst ) eller blandad Av diagrammet framgå att det är vanligare att kvinnor blivit sexuellt trakasserade i anslutning till arbetet på mansdominerade arbetsplatser men att det också gäller för män på kvinnodominerade arbetsplatser om än i något mindre utsträckning. 17 % av kvinnorna på en mansdominerad arbetsplats uppger att de blivit sexuellt trakasserade. Motsvarande andel för män på kvinnodominerade arbetsplatser är 15 %. Generellt upplever kvinnor sig sexuellt trakasserade i marginellt större utsträckning jämfört med männen. Den större skillnaden är dock om arbetsplatsen är dominerad av det motsatt könet. Jobbhälsoindex 2019: (20)

10 Chefen mer utsatt för sexuella trakasserier än medarbetaren Förekomst av sexuella trakasserier i arbetslivet uppdelat på chef och medarbetare respektive offentlig och privat sektor 7 83% 73% 82% Andel som inte har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet 18% 8% 12% 9% CHEF PRIVAT MEDARBETARE PRIVAT 14% 8% 14% 9% CHEF OFFENTLIG MEDARBETARE OFFENTLIG Andel som har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet Diagram 5. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på chefer och medarbetare respektive privat och offentlig sektor Av diagrammet framgår att chefer i större utsträckning blivit utsatta för sexuella trakasserier jämfört med sina medarbetare. Hela 14 % av cheferna i offentlig sektor uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet och 12 % av cheferna inom privat sektor. Motsvarande andel för medarbetare oavsett sektor är 9 %. Jobbhälsoindex 2019: (20)

11 Utlandsfödda mer utsatt för sexuella trakasserier jämfört med födda i Sverige Förekomst av sexuella trakasserier i arbetslivet uppdelat på födelseland 82% 76% 67% Andel som inte har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet 16% 12% 9% 9% 12% 18% SVERIGE EU (INKL NORGE) ANNAT LAND Andel som har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet FÖDELSELAND Diagram 6. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på födelseland Av diagrammet framgår att utlandsfödda i större utsträckning utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet jämfört med personer födda i Sverige. 9 procent av personer födda i Sverige uppger att de utsatts för sexuella trakasserier. Motsvarande andel för de som är födda i övriga EU (inkl Norge) är 12 % och bland födda i annat land utanför EU är det hela 18 % som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier. Jobbhälsoindex 2019: (20)

12 Psykiskt obehag inför att gå till jobbet kan bero på sexuella trakasserier Förekomst av sexuella trakasserier i arbetslivet uppdelat på om och hur ofta man kännt psykiskt obehag inför att gå till jobbet 88% 68% 64% Andel som inte har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet 11% 7% 6% 9% NEJ JA, NÅGRA ENSTAKA GÅNGER PER ÅR 15% JA, NÅGRA GÅNGER I MÅNADEN 13% 23% JA, FLERA GÅNGER I VECKAN Andel som har blivit utsatt för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet HAR DU PÅ GRUND AV DITT ARBETE KÄNT PSYKISKT OBEHAG ATT GÅ TILL JOBBET. Diagram 7. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på antal egna sjukdagar senaste året Av diagrammet framgår att hela 23 procent av de som flera gånger i vecka känt psykiskt obehag att gå till jobbet också uppger att de utsatts för sexuella trakasserier i anslutning till arbetet. Motsvarande andel för de som aldrig känt psykiskt obehag inför jobbet är bara 6 procent. Jobbhälsoindex 2019: (20)

13 Mobbning och trakasserier på jobbet kan bidra till sjukfrånvaro Förekomst av mobbning och trakasserierr i arbetslivet uppdelat på om och hur ofta man varit sjukfrånvarande senaste året 77% 76% 66% 51% 55% Andel som inte har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet 21% 14% 11% 13% 12% 11% 28% 31% 0 DAGAR 1-3 DAGAR 4-14 DAGAR DAGAR 31 ELLER FLER DAGAR ANTAL SJUKDAGAR SENASTE ÅRET Andel som har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet Diagram 8. Andel anställda som uppger att de blivit utsatta för andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på antal egna sjukdagar senaste året Diagrammet visar att de som varit sjukfrånvarande i större utsträckning upplever olika former av trakasserier och mobbning jämfört de med inga eller få sjukfrånvarodagar. Av diagrammet framgår att hela 31 procent av de som varit frånvarande från arbetet på grund av egen sjukdom senaste året också har upplevt andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning. Motsvarande andel bland de som inte varit frånvarande en enda dag på grund av sjukdom är endast 12 procent.. Jobbhälsoindex 2019: (20)

14 Chefer i offentlig sektor även utsatta för annan form av trakasserier eller mobbning Förekomst av mobbning och trakasserierr i arbetslivet uppdelat på chefer och medarbetare respektive offentlig och privat sektor 65% 72% 61% 71% Andel som inte har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet 13% 15% 15% CHEF PRIVAT MEDARBETARE PRIVAT 18% 21% CHEF OFFENTLIG 14% 16% MEDARBETARE OFFENTLIG Andel som har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet Diagram 9. Andel chefer och medarbetare som uppger att de blivit utsatta för andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på offentlig och privat sektor. Av diagrammet framgår att 21 procent av chefer i offentlig sektor har varit utsatta för andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning i anslutning till arbetet. Motsvarande andel bland medarbetare i offentlig sektor är 16 procent och bland de privatanställda såväl chefer som medarbetare 15 procent. Jobbhälsoindex 2019: (20)

15 Kvinnor mer utsatta än män för andra former av trakasserier och mobbning Förekomst av andra formare av trakasserier och mobbning i arbetslivet uppdelat på kön och ålder Kvinnor Män % 57% 51% 58% 63% 68% Andel som inte upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form 19% 19% 18% 16% 27% 26% 25% 23% 24% 21% 18% 16% 30 år och yngre år år 55 år el äldre kvinnor kvinnor 30 år och yngre Diagram 10. Andel kvinnor och män i olika åldrar som uppger att de blivit utsatta för andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del). 22% år män 19% år män 16% 55 år el äldre Andel som upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Kvinnor upplever i större utsträckning än män andra former av trakasserier (än sexuella) och mobbning. Det gäller oavsett ålder. Vi ser dock att förekomst av dessa trakasserier minskar med högre ålder, särskilt bland män. Av diagrammet framgår att 26 procent av kvinnor 20 år eller yngre uppger att de blivit utsatta för andra former av trakasserier eller mobbning. Motsvarande andel bland män 55 år eller äldre är 16 procent. Jobbhälsoindex 2019: (20)

16 Högre utbildning leder inte automatiskt till mindre trakasserier eller mobbning 63% % Andel som inte har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet 22% Grundskola 15% 15% Gymnasie utbildning Universitets-/ Annan högskoleutb (minst eftergymnasial utb treårig) Andel som har blivit utsatt för någon annan form av trakasserier eller mobbning i anslutning till arbetet Diagram 11. Andel som uppger att de blivit utsatta för andra former av trakasserier och mobbning (röd del) respektive inte blivit utsatta (grön del) uppdelat på utbildningsbakgrund. Av diagrammet framgår att 22 procent av de med enbart grundskola också uppger att de har utsatts för andra former av trakasserier och mobbning. Motsvarande andel bland personer med gymnasieutbildning eller universitets- / högskoleutbildning är 15 procent och av de med annan eftergymnasial utbildning är det 17 procent som utsatts för annan form av trakasserier eller mobbning. Dessa skillnader är dock inte statistiskt signifikanta. På frågan om sexuella trakasserier är andelen generellt lägre och skillnaderna mellan olika utbildningsbakgrund mindre och inte signifikanta. Jobbhälsoindex 2019: (20)

17 Kvinnor upplever i större utsträckning än män att arbetskamrater mobbas och trakasseras på jobbet Förekomst av mobbning och trakasserierr av kollegor / arbetskamrater uppdelat olika åldergrupper respektive kvinnor och män Kvinnor Män % 57% 51% 58% 63% 68% Andel som inte upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form 19% 19% 18% 16% 27% 26% 25% 23% 24% 21% 18% 16% 30 år och yngre år år 55 år el äldre kvinnor kvinnor 30 år och yngre Diagram 12. Andelen kvinnor och män i olika åldrar som upplevt att någon kollega eller arbetskamrat blivit utsatt för mobbning eller trakasserier i någon form (röd del) eller inte blivit utsatt (grön del). Av diagrammet framgå att 26 procent av kvinnor 30 år eller yngre upplevt att någon kollega 7 arbetskamrat blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form. Motsvarande andel för män 55 år eller äldre är bara 16 procent. Vi ser alltså att kvinnor i större utsträckning än männen arbetar på arbetsplatser där trakasserier och mobbning förekommer. Diagrammet visar också att yngre anställda upp lever detta i större utsträckning än äldre, i vart fall när det gäller män. 22% år män 19% år män 16% 55 år el äldre Andel som upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Jobbhälsoindex 2019: (20)

18 De som känner psykiskt obehag inför jobbet verkar arbeta på arbetsplatser där kollegor utsätts för mobbning och trakasserier Har du upplevt att någon kollega / arbetskamrat utsatts för mobbning eller trakasserier uppdelat på om och hur ofta man upplevt psykiskt obehag inför jobbet 74% 53% 38% 33% Andel som inte upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form 11% Nej 24% Ja, några enstaka gånger per år 36% Ja, några gånger i månaden 49% Ja, flera gånger i veckan Andel som upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Diagram 13 Andelen personer som upplevt att någon kollega eller arbetskamrat blivit utsatt för mobbning eller trakasserier i någon form (röd del) eller inte blivit utsatt (grön del) uppdelat på om och hur ofta man själv upplevt psykiskt obehag inför jobbet. Av diagrammet framgå att av de som aldrig känt psykiskt obehag inför jobbet är det 11 procent som upplevt att någon kollega / arbetskamrat blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form. Motsvarande andel bland de som ofta, flera gånger i veckan, känt psykiskt obehag inför jobbet är hela 39 procent. Det mönster gäller oavsett om man själv blivit utsatt för trakasserier eller inte. Jobbhälsoindex 2019: (20)

19 Störst chans att slippa trakasserier är det inom IT, Telekom, Finans och Juridik/ekonomi. Förekomst av mobbning och trakasserierr bland kollegor / arbetskamrater uppdelat näringsgrenar Vård och Omsorg 24% 56% Annat, vill/kan ej ange 24% 16% Fordons-/Teknikindustri 24% 19% 57% Transport (person, post och gods) magasinering 24% 21% 55% Fastigheter, uthyrning, fastighetsservice, 23% 18% 59% Annan tillverkningsindustri 23% 18% 59% Offentlig förvaltning, försvar, socialtjänst, 23% 21% 56% Handel, partihandel, bilverkstäder 22% 61% HELA ARBETSMARKNADEN % 19% 59% Hotell, restaurang, catering, storhushåll 21% 59% Utbildning 21% 59% Kultur, nöje, sport och fritid, turism Annan tjänste- och serviceverksamhet 18% 63% Bygg- och anläggningsverksamhet 19% 22% 59% Energi, värme, VA, avfall likn 18% 26% 55% Finans, bank, försäkring samt service 22% 61% Juridik, ekonomi, vetenskap, teknik, FoU 18% 66% IT, Telekom, Datakonsulter likn stödtjänst 16% 18% 66% Andel som upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Andel som inte upplevt att någon kollega/arbetskamrat har blivit utsatt för trakasserier eller mobbning i någon form Diagram14. Andel som upplever att någon kollega och arbetskamrat blivit utsatt för mobbning eller trakasserier i någon form (röd del) respektive inte upplevt det (grön del) uppdelat på näringsgrenar. Av diagrammet framgår att 24 procent av anställda inom näringsgrenarna Vård och Omsorg, Fordon/teknik, Transport samt annan ospecificerad näringsgren upplever att någon kollega eller arbetskamrat blivit utsatt för mobbning eller trakasserier i någon form. Motsvarande andel inom IT, telekom är 16 procent. Jobbhälsoindex 2019: (20)

20 Chefer inom vård o omsorg inte så bra på att hantera trakasserier och mobbning Chefens förmåga att hantera mobbning och trakasserierr uppdelat på näringsgrenar Andel som inte upplever att närmsta chefs förmåga att hantera mobbning, trakasserier och liknande arbetsmiljöproblem Andel som upplever att närmsta chefs förmåga att hantera mobbning, trakasserier och liknande arbetsmiljöproblem Vård och Omsorg 29% 33% 38% Fastigheter, uthyrning, fastighetsservice, bevakning, 28% 37% 35% Annan tillverkningsindustri 28% 36% 36% Annat, vill/kan ej ange 27% 27% 45% Transport (person, post och gods) magasinering 27% 36% 37% Hotell, restaurang, catering, storhushåll 25% 29% 46% Kultur, nöje, sport och fritid, turism 25% 32% 44% Utbildning 25% 35% Annan tjänste- och serviceverksamhet 24% 3 45% Handel, partihandel, bilverkstäder 24% 32% 43% HELA ARBETSMARKNADEN % 33% 42% Offentlig förvaltning, försvar, socialtjänst, kriminalvård 24% 37% 39% Fordons-/Teknikindustri 35% 45% Energi, värme, VA, avfall likn 35% 45% Bygg- och anläggningsverksamhet 18% 36% 46% Finans, bank, försäkring samt service finansverks 34% 49% Juridik, ekonomi, vetenskap, teknik, FoU 36% 47% IT, Telekom, Datakonsulter likn stödtjänst IT/Telekom 32% 51% Diagram15. Andel som upplever att närmsta chef är bra på (grön del) respektive inte bra på (röd del) att hantera trakasserier och mobbning på arbetsplatsen uppdelat på olika näringsgrenar. Av diagrammet framgår att 29 procent av anställda inom vård och omsorg upplever att närmsta chefen är dålig på att hantera mobbning och trakasserier. Motsvarande andel bland anställda inom IT, bank/finans samt juridik mm är 17 procent. Jobbhälsoindex 2019: (20)

Jobbhälsoindex Rapport 2: Är jobbet meningsfullt?

Jobbhälsoindex Rapport 2: Är jobbet meningsfullt? Jobbhälsoindex 2019 Rapport 2: Är jobbet meningsfullt? - Allt färre anser att arbetet är meningsfullt - Och allt färre ser betydelsen av vad de gör på jobbet - Yngre anställda har svårare att se det meningsfulla

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:2

Jobbhälsoindex 2018:2 Jobbhälsoindex 2018:2 Chefsglöden har svalnat generellt, särskilt i offentlig sektor. Offentligt anställda chefer är mindre nöjda och känner oftare psykiskt obehag att gå till jobbet jämfört med såväl

Läs mer

2017:2. Jobbhälsobarometern

2017:2. Jobbhälsobarometern 2017:2 Jobbhälsobarometern Ju oftare man upplever ett psykiskt obehag inför att gå till jobbet, desto vanligare är det att man själv har blivit utsatt eller sett någon kollega blivit utsatt för trakasserier

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:3

Jobbhälsoindex 2018:3 Jobbhälsoindex 2018:3 De helårsfriska blir allt färre, de yngre oftare sjukfrånvarande och medan de äldre friska går i pension. Vem ska göra jobbet? Jobbhälsoindex 2018 Rapport 3 2018-11-30 Jobbhälsoindex

Läs mer

Jobbhälsoindex 2018:1

Jobbhälsoindex 2018:1 Jobbhälsoindex 2018:1 En miljon anställda känner på grund av arbetet psykiskt obehag av att gå till jobbet några gånger per månad eller oftare Jobbhälsoindex 2018 Rapport 1 2018-06-28 Jobbhälsoindex I

Läs mer

2017:1. Jobbhälsobarometern. Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män. Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor

2017:1. Jobbhälsobarometern. Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män. Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor 2017:1 Jobbhälsobarometern Kvinnor 55+ är dubbelt så friska som yngre män Delrapport 2017:1 Sveriges Företagshälsor 2017-10-13 Innehåll Innehåll... 2 Inledning... 3 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern...

Läs mer

2016:1. Jobbhälsobarometern

2016:1. Jobbhälsobarometern 2016:1 Jobbhälsobarometern Var femte anställd, 900 000 personer, i Sverige känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet några gånger i månaden eller flera gånger varje vecka. Delrapport 2016:1 Sveriges

Läs mer

2016:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2016:2 Sveriges Företagshälsor

2016:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2016:2 Sveriges Företagshälsor 2016:2 Jobbhälsobarometern En miljon svenskar upplever ett psykiskt obehag av att gå till jobbet några gånger i månaden eller oftare, 700 tusen har upplevt trakasserier och mobbning på arbetet det senaste

Läs mer

2014:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09

2014:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09 2014:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:1 Sveriges Företagshälsor 2014-09-09 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Arbetslinjen till

Läs mer

2015:2. Jobbhälsobarometern. Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare

2015:2. Jobbhälsobarometern. Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare 2015:2 Jobbhälsobarometern Vill du ha ett långsiktigt hållbart arbetsliv där du får prestera och må bra ska du bli jurist, ekonom eller forskare Delrapport 2015:2 Sveriges Företagshälsor 2015-12-17 Innehåll

Läs mer

2016:3. Jobbhälsobarometern. Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren

2016:3. Jobbhälsobarometern. Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren 2016:3 Jobbhälsobarometern Anställ 55-åringar eller äldre då blir sjukskrivningskostnaderna lägre för arbetsgivaren Delrapport 2016:3 Sveriges Företagshälsor 2017-03-02 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning...

Läs mer

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Jobbhälsobarometern 2017 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Inledning I den årliga Jobbhälsobarometern från Sveriges Företagshälsor svarar mer än 10 000 yrkesarbetande på frågor

Läs mer

2015:3. Jobbhälsobarometern. Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016.

2015:3. Jobbhälsobarometern. Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016. 2015:3 Jobbhälsobarometern Det är stor risk att det inte kommer bli någon förbättring i hälsoläget på svensk arbetsmarknad 2016. Delrapport 2015:3 Sveriges Företagshälsor 2016-02-03 2 Innehåll Innehåll...

Läs mer

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18

2014:3. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 2014:3 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:3 Sveriges Företagshälsor 2014-12-18 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 5 Höjd pensionsålder

Läs mer

2015:1. Jobbhälsobarometern. 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan

2015:1. Jobbhälsobarometern. 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan 2015:1 Jobbhälsobarometern 350 000 personer i svenskt arbetsliv känner psykiskt obehag inför att gå till jobbet flera gånger i veckan Delrapport 2015:1 Sveriges Företagshälsor 2015--10-05 Leder obehagskänslor

Läs mer

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013

Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Jobbhälsoindex Jobbhälsobarometern 2013 Delrapport Jobbhälsoindex 2013:3 Jobbhälsobarometern Sveriges Företagshälsor 2014-03-11 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning

Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning Sveriges största årliga arbetsmiljökartläggning med 10 000 svarande. Ett tvärsnitt av det Svenska arbetslivet. Genomfört våren 2018 av Jobbhälsoindex och Svenskt kvalitetsindex. JOBBHÄLSOINDEX AVONOVAS

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Förord och sammanfattning Välfärdssektorn står inför stora framtidsutmaningar.

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola

Jobbhälsobarometern Skola 8 september 2014 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola De anställdas syn på jobbet inom utbildningssektorn Innehållsförteckning Förord... 2 Om undersökningen... 3

Läs mer

2014:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23

2014:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23 2014:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2014:2 Sveriges Företagshälsor 2014-10-23 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning; Yngre anställda passar illa!... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor...

Läs mer

Det visar den här rapporten som bygger på undersökningen Jobbhälsoindex 2018 som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex och Jobbhälsoindex i Sverige.

Det visar den här rapporten som bygger på undersökningen Jobbhälsoindex 2018 som genomförs av Svenskt Kvalitetsindex och Jobbhälsoindex i Sverige. Förord Debatten om skolan är ständigt pågående, inte minst är det stort fokus på privata huvudmän. Regeringen kritiserar företagande i förskola och skola bland annat med utgångspunkt i att de fristående

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2014. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Attityd till arbetet... 5 3

Läs mer

Jobbhälsobarometern Skola 2015

Jobbhälsobarometern Skola 2015 Rapport 2015-11-09 Sveriges Företagshälsor och Svensk Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern Skola 2015 - Ny statistik om lärares syn på jobbet inom utbildningssektorn Inledning Debatten om skolan är dagligen

Läs mer

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28

2013:2. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 2013:2 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:2 Sveriges Företagshälsor 2013-11-28 Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De anställdas syn

Läs mer

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27

Trivsel på jobbet en åldersfråga? Jobbhälsobarometern, Delrapport 2012:2, Sveriges Företagshälsor 2013-02-27 Trivsel på jobbet en åldersfråga? 2 Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern bygger på telefonintervjuer med ett representativt urval av svenskar i åldern 20 65 år som arbetar minst halvtid. Jobbhälsobarometern

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Om anställdas oro för framtida ohälsa

Jobbhälsobarometern. Om anställdas oro för framtida ohälsa Jobbhälsobarometern Om anställdas oro för framtida ohälsa Januari 2010 Föreningen Svensk Företagshälsovård, FSF, är en branschförening för företagshälsovård i Sverige. FSF bildades 1985 och är en ideell,

Läs mer

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska

Jobbhälsobarometern. Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24. Trenden negativ - färre helårsfriska Jobbhälsobarometern Delrapport 2011:1, FSF Svensk Företagshälsovård 2011-10-24 Trenden negativ - färre helårsfriska Om Jobbhälsobarometern Jobbhälsobarometern är ett samarbete mellan FSF, Föreningen Svensk

Läs mer

HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018?

HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018? HUR MÅR DET SVENSKA ARBETSLIVET 2018? UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER - SEMINARIUM I ALMEDALEN EN DEL AV STAMINA GROUP / SIDA 1 Avonova Hälsa AB Vi finns på fler än 110 platser. Stöttar dagligen nära 10 000

Läs mer

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa

Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sambanden mellan arbetsförhållanden och psykisk ohälsa Sveriges Företagshälsor Företagshälsovårdens branschorganisation Sveriges Företagshälsors medlemmar utgör huvuddelen av branschen som består av mer

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern 2015 De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn 1 Förord och sammanfattning Resultaten från Jobbhälsobarometern går

Läs mer

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker

Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker 2014:1 Arbetshälsan i Sverige Rapport från Expertpanelen Sveriges Företagshälsors nationella expertbedömning kring arbetshälsan i Sverige med fokus på orsaker Denna expertbedömning, vars data samlas in

Läs mer

Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher

Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher Befolkning 2012 Sysselsättning 2010 Näringsgren, arbetsgivarsektor och arbetsplatser Sjuttiotre procent av jobben fanns inom servicebranscher År 2010 var andelen jobb inom servicebranscher 72,9 procent

Läs mer

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda)

Haparanda stad. Medarbetarundersökning hösten 2012 Totalt (Exklusive timanställda) Haparanda stad Medarbetarundersökning hösten Totalt (Exklusive timanställda) Presentation Om undersökningen Svarsfrekvens per förvaltning Förklaringar Resultat - Index - Per fråga Prioriteringsdiagram

Läs mer

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Personalkontoret 2011-12-19 2011 LULEÅ KOMMUN RAPPORT Version 2 Sammanfattning Medarbetarenkäten är en aktivitet för att få en uppfattning om hur medarbetarna värderar sina arbetsförhållanden

Läs mer

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn

Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern. De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn Sveriges Företagshälsor och Svenskt Kvalitetsindex: Jobbhälsobarometern De anställdas syn på jobbet inom vård- och omsorgssektorn November 2013 Innehåll 1 Förord och sammanfattning... 3 2 Om jobbhälsobarometern...

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Utländska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Bilaga Antal arbetstimmar Information Personlig

Läs mer

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret 2014-01-09

LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Kommunledningsförvaltningen Personalkontoret 2014-01-09 LULEÅ KOMMUN RAPPORT 1 Personalkontoret 2014-01-09 LULEÅ KOMMUN RAPPORT Version 2 Sammanfattning Medarbetarenkäten är en aktivitet för att få en uppfattning om hur medarbetarna värderar sina arbetsförhållanden

Läs mer

2016 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016

2016 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016 2016:1 Expertpanel arbetshälsa, maj 2016 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om expertpanelen... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 De vanligaste arbetsmiljöproblemen... 5 Vad orsakar stress i jobbet?...

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017 Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Utländska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Uppdragsgivare Regler Information Beteende

Läs mer

Bra chefer gör företag attraktiva

Bra chefer gör företag attraktiva Bra chefer gör företag attraktiva Chefens roll är på många sätt avgörande för ett företags attraktionskraft och förmåga att behålla sin personal. Det visar den senaste Manpower Work Life-undersökningen

Läs mer

Arbetsmiljön i staten år 2005

Arbetsmiljön i staten år 2005 Arbetsmiljön i staten år 2005 2006-12-19 0612-0813-33 2 Innehåll Innehåll 3 Förord 4 Arbetsmiljöundersökningen 4 Statsanställda är mycket nöjda med sitt arbete och sina arbetstider 5 Statsanställda har

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik

Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik pressmeddelande/rapport www.custice.se Här är branscherna som är mest positiva till ny teknik 2014-08-12 1 (3) kontakt Mikael Glännström, informationsansvarig mikael.glannstrom@custice.se tel: 0704-621202

Läs mer

VD och styrelser ur ett könsperspektiv

VD och styrelser ur ett könsperspektiv VD och styrelser ur ett könsperspektiv Bakgrund Bakgrund Steg I Steg II Steg III Förstudie VD och styrelser ur ett könsperspektiv Aktuell undersökning Syfte Material Bolagen Del I: Översikt Värmland n=2

Läs mer

Sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän

Sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän Sammanfattning 017 av rapport om Sjukfrånvaro bland privatanställda tjänstemän Kristin Farrants Arvid Sondén Kerstin Nilsson Kristina Alexanderson Avdelningen för försäkringsmedicin Institutionen för klinisk

Läs mer

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun Utveckling och lärande 44 44 Medelvärde 9,4 2. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande.,8 4 4,. Mitt barn får det stöd och den hjälp som behövs. 7, 5 8,4 4. Skolan

Läs mer

Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården. Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe 12 december 2017

Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården. Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe 12 december 2017 Undersökning bland medlemmar inom kriminalvården Martin Ahlqvist Malin Grundqvist Johan Orbe december 07 Info om undersökningen På uppdrag av Seko har Kantar Sifo undersökt hur medlemmar som arbetar inom

Läs mer

Kvinnor och mäns företagande

Kvinnor och mäns företagande Kvinnor och mäns företagande Uppsala län Företagens villkor och verklighet 2011 1 Andel företag som drivs av kvinnor 2 24% 23% 20% 1 10% 0% Uppsala Källa: Företagens villkor och verklighet 2011 2 Riket

Läs mer

Rapport från Soliditet

Rapport från Soliditet Rapport från Soliditet Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag Januari 21 Rapport från Soliditet Kreditvärdigheten bland svenska aktiebolag januari 21 Rapporten i sammandrag Antalet ej kreditvärdiga

Läs mer

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad

Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Bilaga Unga med attityd 2019 Arbete och arbetsmarknad Det här är bilagan till den andra delrapport som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har tagit fram inom ramen för regeringsuppdraget

Läs mer

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar

Högt tempo och bristande ledarskap. Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 1 Högt tempo och bristande ledarskap Psykosocial arbetsmiljöenkät bland Hotell- och restaurangfackets medlemmar 2 Ducka inte för ansvaret att åtgärda orsakerna till stress Anställda i hotell- och restaurangbranschen

Läs mer

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom

Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom Finns det tid att vara sjuk? - En undersökning av arbete vid sjukdom 1 Innehållsförteckning Förord sid 3 Sammanfattning och slutsatser sid 4 Resultat av Unionens undersökning av arbete vid sjukdom sid

Läs mer

Avtalsrörelsen Februari 2012

Avtalsrörelsen Februari 2012 Avtalsrörelsen Februari 2012! Avtalsrörelsen ur löntagarnas perspektiv Att lön är det viktigaste när man söker nytt jobb är kanske inte förvånande, men att bara fyra procent tycker att kollektivavtal är

Läs mer

Konsultundersökning oktober 2017

Konsultundersökning oktober 2017 Konsultundersökning oktober 2017 Datainsamling Målgrupp Fältperiod Antal svar Intervjuerna är genomförda med hjälp av webbenkäter till medarbetare från olika bemanningsföretag. Målgruppen för undersökningen

Läs mer

Hur arbetar ni med miljöfrågor?

Hur arbetar ni med miljöfrågor? Hur arbetar ni med miljöfrågor? Undersökning bland företag i Gävle kommun, Hösten 2015 Mitt råd till er är att arbeta proaktivt, dvs. besök företag, skicka ut information om vilka lagkrav som gäller för

Läs mer

Hur ser det ut i Trelleborg?

Hur ser det ut i Trelleborg? Hur ser det ut i Trelleborg? En befolkningsstatistisk presentation Nästan halvvägs (mot 50 000 invånare) 2019-06-28 Befolkning Varje år sedan 1984 har befolkningen ökat i Trelleborgs kommun. Sedan 2016

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna Resultat Beteende Beteende förändring över tid Beteende risk

Läs mer

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018

Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 2018 Sammanställning Arbetsolyckor med dödlig utgång 21 Under 21 inträffade det preliminärt arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften (den officiella arbetsskadestatistiken publiceras i slutet

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Arbetsgivare i Sverige Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Tibro kommun Medarbetarundersökning Socialtjänsten

Tibro kommun Medarbetarundersökning Socialtjänsten Tibro kommun Medarbetarundersökning 2 Socialtjänsten Innehåll Om undersökningen Genomförande Resultat Hållbart Medarbetarengagemang (HME) Nöjd-Medarbetar-Index (NMI) Per frågeområde Per fråga Tibro kommun

Läs mer

Järfälla kommun Annikas barnomsorg - Pedagogisk omsorg - Föräldrar Pedagogisk omsorg. Järfälla Attitydundersökning svar, 82%

Järfälla kommun Annikas barnomsorg - Pedagogisk omsorg - Föräldrar Pedagogisk omsorg. Järfälla Attitydundersökning svar, 82% - Föräldrar Järfälla Attitydundersökning 219 18 svar, 82% 219 Om undersökningen Bakgrund genomför regelbundet en brukarundersökning i förskola och grundskola. Syftet är att underlag till kvalitetsutvecklingen

Läs mer

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna har utländsk bakgrund. Totalt 1094 företagare med utländsk bakgrund i länet

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna har utländsk bakgrund. Totalt 1094 företagare med utländsk bakgrund i länet Kalmar län Statistik om företag där de operativa företagsledarna har utländsk bakgrund. Totalt 1094 företagare med utländsk bakgrund i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som

Läs mer

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension

Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension 2019-01-14 1(16) Helén Högberg, 060 18 76 60 Deskriptiv statistik av intervjuer med nyblivna pensionärer med statlig tjänstepension Två studenter från Mittuniversitetet har praktiserat hos SPV under hösten

Läs mer

Sjukfrånvaro per bransch och sektor

Sjukfrånvaro per bransch och sektor Statistik från Försäkringskassan Sjukfrånvaro per bransch och sektor november 2016 Sid 1 November 2016 Sjukfrånvaro per bransch och sektor Syftet med statistik på branschnivå Ger möjlighet att följa sjukfrånvarons

Läs mer

Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador

Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador Presentation av Arbetsorsakade besvär 2018 Arbetsmiljöverkets officiella statistik om arbetsmiljö och arbetsskador 28 november 2018 Arbetsorsakade besvär 2018 Undersökningen om arbetsorsakade besvär Kartlägger

Läs mer

Studentnöjdhet vid LTU 2009

Studentnöjdhet vid LTU 2009 Studentnöjdhet vid LTU 2009 Sammanfattande mått Sammanfattningsvis, hur nöjd eller missnöjd är du med Fråga Andel nöjd (4-5) Andel missnöjd (1-2) Medelbetyg Felmarginal 2.14 den utbildning du hittills

Läs mer

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 Tjänstemän om stress och press i arbetslivet Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2016 Svenska arbetstagare Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2016_Svenska arbetstagare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta om respondenterna

Läs mer

Järfälla kommun Järfälla kommun - Föräldrar årskurs 3. Järfälla Attitydundersökning svar, 70%

Järfälla kommun Järfälla kommun - Föräldrar årskurs 3. Järfälla Attitydundersökning svar, 70% - Föräldrar årskurs Järfälla Attitydundersökning svar, 0% Om undersökningen Bakgrund genomför regelbundet en brukarundersökning i förskola och grundskola. Syftet är att underlag till kvalitetsutvecklingen

Läs mer

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Feelgoods Jobbhälsorapport 2018 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Feelgoods Jobbhälsorapport 218 Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden Innehåll Ju äldre desto bättre? Om arbete, hälsa och framtiden

Läs mer

Solna stad Skolundersökning 2015

Solna stad Skolundersökning 2015 Solna stad Skolundersökning 2015 December 2015 Spanska skolans förskola - Föräldrar förskola 32 respondenter Om undersökningen Bakgrund Solna stad genomför regelbundet en brukarundersökning i förskola,

Läs mer

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun

Källskolan. Föräldrar År 8 - Våren Genomsnitt Upplands-Bro kommun Utveckling och lärande 47 4 Medelvärde 8 3. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande. 83 7 föregående år 00 38 38 6 5 3, 3. Mitt barn får det stöd och den hjälp som

Läs mer

Solna stad Skolundersökning 2015

Solna stad Skolundersökning 2015 Solna stad Skolundersökning 2015 December 2015 Spanska skolan Skola - Föräldrar åk 3 9 respondenter Om undersökningen Bakgrund Solna stad genomför regelbundet en brukarundersökning i förskola, och grundskola.

Läs mer

Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1

Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1 Översiktstabeller 08:15 Wednesday, March 11, 2015 1 TEXT BLEKIGE LÄ BETSSTALLE_IGSGRE A Jordbruk, skogsbruk och fiske.. 1... 1 C Tillverkning 1 2 1. 1. 5 F Byggverksamhet... 1.. 1 G Handel; reparation

Läs mer

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare

Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 2017 Städbranschen - Företagsstorlek. Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 2017_Svenska arbetsgivare Arbetsmiljöverket Osund konkurrens 207 Städbranschen - Företagsstorlek Arbetsmiljöverket, Osund konkurrens 207_Svenska arbetsgivare Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Förklaring av diagram Fakta

Läs mer

HANDELNS betydelse för Sverige

HANDELNS betydelse för Sverige HANDELNS betydelse för Sverige Handeln den största branschen inom näringslivet I svensk och europeisk statistik utgörs handelsbranschen av parti- och detaljhandel inklusive handel med motorfordon m.m 1.

Läs mer

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande.

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Den fysiska arbetsmiljön, inklusive att arbetsplatsen är säker och inte orsakar fysiska skador eller besvär, är väldigt

Läs mer

Stockholms län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 39765 kvinnor som driver företag i länet

Stockholms län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 39765 kvinnor som driver företag i länet Stockholms län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 39765 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans Innehåll Om undersökningen Om respondenterna Resultat i sammandrag Resultat från undersökningen Synen på mångfald och diskriminering Jobb och företagande

Läs mer

Skåne län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 18297 kvinnor som driver företag i länet

Skåne län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 18297 kvinnor som driver företag i länet Skåne län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 18297 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Jönköpings län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3712 kvinnor som driver företag i länet

Jönköpings län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3712 kvinnor som driver företag i länet Jönköpings län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3712 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Örebro län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3066 kvinnor som driver företag i länet

Örebro län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3066 kvinnor som driver företag i länet Örebro län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3066 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3085 kvinnor som driver företag i länet

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3085 kvinnor som driver företag i länet Kalmar län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3085 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Gotlands län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 1085 kvinnor som driver företag i länet

Gotlands län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 1085 kvinnor som driver företag i länet Gotlands län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 1085 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

Norrbottens län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3285 kvinnor som driver företag i länet

Norrbottens län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3285 kvinnor som driver företag i länet Norrbottens län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är kvinnor. Totalt 3285 kvinnor som driver företag i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSSTATISTIK NÄRA

INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSSTATISTIK NÄRA INNEHÅLLSFÖRTECKNING ÅRSSTATISTIK NÄRA www.naringslivetregionalt.scb.se Sida Tabell 1. Antal arbetsställen och antal anställda 28 fördelat på branschnivå 2 Diagram 1. Antal arbetsställen och antal anställda

Läs mer

Västra Götalands län

Västra Götalands län Västra Götalands län Statistik om företag där de operativa företagsledarna har utländsk bakgrund. Totalt 12633 företagare med utländsk bakgrund i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den

Läs mer

VD och styrelser ur ett könsperspektiv. Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland

VD och styrelser ur ett könsperspektiv. Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland VD och styrelser ur ett könsperspektiv Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och Almi Företagspartner genom projektet Det företagsamma Värmland Bakgrund Statistiken i den här presentationen är framtagen

Läs mer

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är upp till 30 år. Totalt 633 företagare upp till 30 år i länet

Kalmar län. Statistik om företag där de operativa företagsledarna är upp till 30 år. Totalt 633 företagare upp till 30 år i länet Kalmar län Statistik om företag där de operativa företagsledarna är upp till 30 år. Totalt 633 företagare upp till 30 år i länet Om statistiken Den operativa företagsledaren är den person som sköter företagets

Läs mer

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN

MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN MEDARBETARUNDESÖKNING 2012 MAGELUNGEN Innehållsförteckning Nöjd Medarbetar Index (NMI) Frågeområden Helhet Arbetssituation Arbetsmiljö Hälsa Kompetens och utveckling Information Mål och visioner Medarbetarsamtal

Läs mer

SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING

SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING SCHYST VARDAG LÄRARHANDLEDNING Innehåll Inledning... 3 Innehållet... 3 Vad då schyst vardag?... 3 Lite får man väl tåla eller?... 3 Men det var ju bara på skoj!... 3 Så vad gör man åt det?... 3 Att använda

Läs mer

Helsingborgs stad. Medarbetarundersökning Huvudrapport personer Genomförd av CMA Research AB Oktober 2016

Helsingborgs stad. Medarbetarundersökning Huvudrapport personer Genomförd av CMA Research AB Oktober 2016 Helsingborgs stad Medarbetarundersökning 2016 Huvudrapport 6933 personer Genomförd av CMA Research AB Oktober 2016 Helsingborgs stad, Medarbetarundersökning 2016, sida 2 Innehåll Fakta om undersökningen

Läs mer

Arbetsfö rmedlingen Rapport medarbetarundersökning 2014

Arbetsfö rmedlingen Rapport medarbetarundersökning 2014 Arbetsfö rmedlingen Rapport medarbetarundersökning 2014 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 4 2.1. Om medarbetarundersökningar hos Arbetsförmedlingen... 4 2.2. Arbetsförmedlingens index...

Läs mer

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna 2010-05-18 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2010:5 Befolkningens utbildningsbakgrund i Eskilstuna

Läs mer

Medarbetarenkät 2014

Medarbetarenkät 2014 Medarbetarenkät 2014 kommun och kommun Bakgrundsinformation (%) (%) Svarsfrekvens 83,5 76,5 Kön Män 16 15,7 Kvinnor 84 84,3 Ålder 15-29 år 8,6 5,7 30-39 år 17,3 18,6 40-49 år 30,6 29,7 50-59 28,9 31,2

Läs mer

Sätunaskolan. Föräldrar År 5 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter

Sätunaskolan. Föräldrar År 5 - Våren Genomsnitt Sigtuna kommuns kommunala verksamheter Föräldrar År - Våren svar, 3% Utveckling och lärande 3 4 2 Medelvärde 3, 2. Mitt barn får uppgifter och utmaningar som leder till utveckling och lärande. 0 3 9 20 2 3 3, 43 2 7 3. Mitt barn får det stöd

Läs mer

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna

Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna Utan kvalificerat administrativt stöd utarmas verksamheterna En undersökning om vilka konsekvenser det får om stadshusledningens förslag att ta bort 5-7 administrativa tjänster verkställs. 7 februari 27

Läs mer

Företagens villkor och verklighet - 2011

Företagens villkor och verklighet - 2011 Företagens villkor och verklighet - 2011 1 Företagens villkor & verklighet 2011 En av Europas största och mest omfattande enkätundersökningar. Enkät till 30 000 små och medelstora företag. Cirka 20 000

Läs mer

Järfälla kommun Annikas barnomsorg - Föräldrar Familjedaghem. Järfälla Attitydundersökning svar, 85%

Järfälla kommun Annikas barnomsorg - Föräldrar Familjedaghem. Järfälla Attitydundersökning svar, 85% Annikas barnomsorg - Föräldrar Familjedaghem Järfälla Attitydundersökning 1 svar, % Om undersökningen Bakgrund genomför regelbundet en brukarundersökning i förskola och grundskola. Syftet är att underlag

Läs mer