Demensprogram för Lomma Kommun Ett samarbete mellan kommun och primärvård/ region

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Demensprogram för Lomma Kommun Ett samarbete mellan kommun och primärvård/ region"

Transkript

1 Demensprogram för Lomma Kommun Ett samarbete mellan kommun och primärvård/ region

2 Lomma kommuns Demensprogram Inledning Demensprogram för Lomma kommuns demensvård skall vara ett vägledande dokument för de personer som möter/ vårdar personer med diagnosen demens eller där man kan misstänka en begynnande demens och för deras närstående. Målen för Lomma kommuns demensvård är att: Samtliga verksamheter/ insatser som erbjuds den enskilde och dennes närstående skall vara av god kvalitet och med stor respekt för personlighet och integritet. Ge information och förutsättningar som skapar känslan av trygghet Vara tillgänglig och erbjuda insatser i tid Ge möjlighet att fortsätta att leva det goda livet En viktig utgångspunkt är att se vikten av människans värdighet. Grunden i allt arbetet kring personer med demens är vilken människosyn och kompetens medarbetare har i vården kring personer med demens. Ledning och organisation Äldreomsorgen har ett stort ansvar för att på ett kvalitativt sätt erbjuda en god vård och omsorg om personer med demens och deras närstående som är boende i Lomma kommun. Demensprogrammet skall vara grund för att ett förbättrings- och utvecklingsarbete genomförs i samverkan mellan kommun och primärvård. Arbetet skall vara tydligt förankrat i organisationen. Arbetsledningen har ett stort ansvar för att ha kompetens och kunskap i arbetet med personer med demens och alltid utgå ifrån den enskildes behov av stöd och hjälp från kommun/ primärvård. Arbetet skall vara väl förankrat hos samtliga av verksamhetens professioner och grunda sig i värdskap och kompetens Jeanette Brink, Demenssjuksköterska Socialförvaltningen, Lomma kommun 2(17)

3 Innehållsförteckning Fakta... 4 Kort om demenssjukdomar... 4 Hur vanligt är demens?... 4 Naturligt åldrande... 5 Lindrig kognitiv svikt... 5 Att förebygga demenssjukdom... 5 Olika stadier i demens sjukdom... 6 Tre huvudgrupper av demenssjukdom... 6 Symtom vid demens... 7 Utredning och diagnos... 8 Medicinsk behandling... 9 Diagnoser, nya rön... 9 Personcentrerad Omvårdnad... 9 Vårdmiljö Etik i demensvården Människans värdighet i vård och omsorg av personer med demenssjukdom Närståendeperspektiv Sammanställning/ kartläggning år 2011 i Lomma kommun Lomma kommuns verksamheter för demensvård Demenssjuksköterska Ordinärt boende, för de personer som kan bo kvar i sitt boende trots sin demenssjukdom Särskilt boende Kompetensutveckling/ professionellt förhållningssätt Utvecklingsområde Ansvarsfördelning kommun/ primärvård Hur? Litteraturlista (17)

4 Fakta Kort om demenssjukdomar Demenssjukdomar drabbar främst äldre personer. I Sverige har ungefär åtta procent av alla personer som är 65 år eller äldre någon form av demenssjukdom. Med demens menas en i vuxen ålder förvärvad, långdragen och omfattande försämring av hjärnfunktioner. Den diagnostik som används i svensk sjukvård är hämtad från WHO:s diagnostiska system ICD-10. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen. Demenssjukdomar orsakas av en hjärnskada och symtomen kan se olika ut beroende på var i hjärnan skadan finns. De utvecklas ofta långsamt och vanliga symtom är att det sker en gradvis försämring av korttidsminnet, språket och tidsuppfattningen. Även om risken att få en demenssjukdom är större ju äldre en person är kan yngre personer (under 65 år) drabbas. Det är viktigt att lindra de symtom personen med en demenssjukdom har och att kompensera för den funktionsnedsättning som demenssjukdomen orsakar. Syftet med all vård och omsorg är att underlätta vardagen och stötta i att skapa en så god livskvalitet som möjligt för personen med demenssjukdomen. Hur vanligt är demens? Ett svar på den frågan vet man inte exakt. Det är inte alla personer med demenssjukdom som får en diagnos. I rapporten från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, framhålls att demensdiagnoser inte alltid fastställs, särskilt hos de allra äldsta. Demenssjukdomar registreras inte heller i korrekt omfattning i t ex dödsorsaksregistret. Hur stort mörkertalet är vet ingen. Det finns inget som tyder på att människor som lever idag har större risk att drabbas av demenssjukdom än i tidigare generationer. Ändå ökar antalet personer med demenssjukdom över hela världen eftersom den äldre i befolkningen ökar. Ålder är den faktor som är starkast kopplad till risken för demenssjukdom. Det är mycket ovanligt med demenssjukdom innan 60-års ålder. Statistiskt sett fördubblas risken att insjukna vart femte år, från och med 65 år. På motsvarande sätt är andelen demenssjuka dubbelt så stor i åldersgruppen år som i gruppen år osv. Bland 90 åringar har över hälften en demenssjukdom. Det råder ingen större skillnad mellan olika delar av världen när det gäller vilken demens typ som är vanligast, Alzheimers sjukdom dominerar i de flesta länder. SBU förutspår i sin rapport så förutspår man att antalet personer som insjuknar i demenssjukdom kommer att stiga enligt följande: År personer med demenssjukdom År personer med demenssjukdom År personer med demenssjukdom 4(17)

5 Samhällskostnaderna är 51 miljarder/år Kommunerna bär 85% av kostnaderna Närstående bär 10% av kostnaderna Landstingen bär 5% av kostnaderna Naturligt åldrande Hjärnan, liksom andra organ i vår kropp, genomgår en utveckling som omfattar tillväxt, mognad och åldrande. Vi vet mycket lite om de mekanismer, genetiskt såväl som miljömässigt, som styr denna mekanism. Hjärnans och nervcellernas kemi och funktion förändras med tilltagande ålder, vilket också ökar risken för att drabbas av neuropsykiatriska tillstånd som minnessvårigheter, förvirringsstillstånd, demens och depression. De flesta friska äldre upplever med åldern ett försämrat minne speciellt beträffande inlärning och detaljer i händelser. Lindrig kognitiv svikt Kognition innebär de tankefunktioner med vilkas hjälp information och kunskap hanteras. Det har blivit allt vanligare att man söker sin läkare för att man blivit glömsk och är rädd för att ha drabbats av demenssjukdom. Denna oro kan vara berättigad eftersom lindrig kognitiv störning, mild cognitive impairment = MCI kan vara ett tidigt symtom vid demenssjukdom. MCI innebär nedsättning av kognitiva funktioner som bedöms vara större än väntat på en persons ålder, men inte så markant att den nämnvärt stör personens dagliga liv. Tillståndet är ibland reversibelt. Orsaken är heterogen och flera sjukdomar leder till MCI. En vanlig orsak är mycket tidig Alzheimers sjukdom, man anser att det kan vara möjligt i 50 % av fallen. Det är viktigt att dessa personer erbjuds en utredning, där lumbalpunktion är en viktig del i utredningen, för att få en säker diagnos. Att förebygga demenssjukdom Hög ålder är den största riskfaktorn för demenssjukdom. Personer som bär på genvarianten apolipoprotein (APOE 4), personer med Downs syndrom eller personer som har släktingar som drabbats av Alzheimers sjukdom i yngre ålder, löper också större risk att utveckla en demenssjukdom. Ingen av dessa riskfaktorer går att påverka. Bland de riskfaktorer som går att påverka finns idag starkast vetenskapligt stöd för att behandla blodtryck i medelåldern, behandling kan minska risken för at insjukna i demenssjukdom. Det finns också stöd för att personer som är fysiskt aktiva eller deltar i mental och sociala stimulerande aktiviteter på fritiden löper mindre risk att insjukna i demenssjukdom. Det vetenskapliga stödet är för svagt att kunna dra några säkra slutsatser om andra riskfaktorer som går att påverka. 5(17)

6 Olika stadier i demens sjukdom Mild demenssjukdom: Personen klarar att leva på egen hand, men har svårare att sköta vardagssysslor som att handla, städa och tvätta. Försämring av korttidsminnet, språket och tidsuppfattningen är vanliga symtom, liksom tillstånd av nedstämdhet, ångest, oro och likgiltighet. Personen har oftast en egen insikt om sitt tillstånd. Måttlig demenssjukdom: Personen behöver stöd i det vardagliga livet men kan oftast bo hemma. Förutom de symtom som hör till en mild demenssjukdom är närminnesstörningar och bristande orientering vanligt. Personen kan ha svårt att lösa problem och drabbas av begynnande besvär med att uttrycka sig, förstå och orientera sig. Även svårigheter med att läsa, skriva, räkna och att tänka abstrakt är vanligt. Personen kan ha en egen insikt om sitt tillstånd. Svår demenssjukdom: Personen behöver tillsyn och stöd kring sin hygien och tillvaro och kan vara i behov av äldreboende. Personen har uttalade när- och fjärrminnesstörningar och har även mycket begränsad förmåga att tala, förstå, hitta och känna igen saker. Personen saknar en egen insikt om sitt tillstånd. Tre huvudgrupper av demenssjukdom 1. Primärdegenerativa sjukdomar, orsakar demens genom att hjärncellerna börjar förtvina och dör i onormal omfattning. Typiska för dessa sjukdomar är att de kommer smygande. Tillståndet försämras gradvis i takt med att hjärnskadan sprider sig. Förloppet går inte att hejda men symtomen kan i vissa fall lindras. Symtomen varierar bl.a. beroende på vilken del av hjärnan som skadas. Därför brukar de primärdegenerativa sjukdomarna delas in i olika undergrupper: Alzheimers sjukdom (hjäss- och tinningloberna skadas) Frontotemporal (pann- och tinningloberna skadas) Lewy body demens och Parkinsons sjukdom 2. Vaskulära sjukdomar, kallas ibland blodkärlsdemens. Orsakar demens genom att blodproppar eller blödningar stryper syretillförsel till hjärnan. Även vid vaskulär demens kan skadan uppstå i olika delar av hjärnan. Till skillnad mot de primärdegenerativa sjukdomarna kommer demenssymtomen ofta plötsligt och märkbart, inte sällan efter en stroke. Tillståndet kan sedan vara stabilt en period för att sen försämras igen. 3. Sekundära sjukdomar, sjukdomar och skador som kan men inte behöva leda till demens. Totalt handlar det om ett sjuttiotal sjukdomar och skador. Könssjukdomar som syfilis och HIV tillhör denna grupp, liksom alkoholmissbruk. Även långvarig exponering för vissa lösningsmedel kan framkalla demens. 6(17)

7 Blanddemens Det är vanligt att personer har mer än en demenssjukdom. Ibland kan det till och med vara svårt att avgöra om det är primärdegenerativ eller vaskulär orsak som ligger bakom demenssymtomen, det gäller särskilt i de höga åldersgrupperna. Studier har visat att majoritet av personer med diagnosen vaskulär demens haft alzheimerförändringar i hjärnan. Många med en demenssjukdom får fel diagnos. Det är svårt att ställa korrekt demensdiagnos, även för specialister. Det framgår av en ny avhandling vid Lunds universitet. Bakom avhandlingen står Hans Brunnström, neuropatolog vid Lunds universitet som undersökt hjärnvävnad från 176 avlidna patienter under åren Samtliga hade under sin livstid fått demensdiagnos, ofta Alzheimers sjukdom eller vaskulär demens. Denna kliniska diagnos jämfördes med den som fastställas efter döden, genom neuropatologiska undersökningar. Endast i 49 % av fallen överrensstämde den utredande enhetens diagnos helt med den neuropatologiska. Sjukdomen Lewy Body demens hamnade överst på listan över felaktiga diagnoser. Symtom vid demens Primära symtom vi demens De symtom som uppträder vid demenssjukdom är av olika slag och kan beskrivas och förstås på olika sätt. Många symtom har ett direkt samband med hjärnskadan lokalisation och svårighetsgrad. Sådana primära symtom kan vara kognitiva, t.ex. glömska, dysfasi, bristande igenkänning och försämrad praktisk förmåga. Det kan också röra sig om förändrad personlighet och beteende med omdömeslöshet, bristande sjukdomsinsikt, bristande empati och glupskhet. Sekundära symtom vid demens Andra symtom kan uppfattas som uttryck för hur den demenssjuke upplever och reagerar på sin situation och försöker att anpassa sig till den. Sådana symtom kan vara beroende av funktionen i de hjärnområden som är bättre bevarade. Personens sätt att reagera och uttrycka sig har dessutom ett starkt samband med personens personlighet och erfarenhet innan sjukdomen började. Beteendestörning och psykiska symtom vid demenssjukdom (BPSD) Detta begrepp definieras som tecken och symtom på störd perception, stört tankeinnehåll, förändrat stämningsläge och förändrat beteende som ofta förekommer hos patienter med demenssjukdom. Det är viktigt i omvårdnaden kring dessa personer att finna orsaken till detta. För att kunna ge en god omvårdnad åt dem som drabbats av BPSD krävs ett gott stöd och utbildning till närstående samt god kunskap hos personal med återkommande kompetensutveckling. Det gäller i första hand att försöka förebygga eller undanröja orsakerna till beteendet, sjukdomstillstånd som kan orsaka beteendestörningen eller försöka medicinera symtomen. Differentialdiagnoser till demens Differentialdiagnos innebär sådana sjukdomar som har flera symtom gemensamma. Flera av de symtom, t.ex. glömska och ångest, som är vanliga vid demens, förekommer även vid andra tillstånd. Det är därför viktigt att man beaktar hela sjukdomsbilden när man ställer diagnos och erbjuder behandling. Det finns en rad av 7(17)

8 sjukdomar och andra tillstånd som kan förväxlas med demens. Depression är den vanligaste psykiska sjukdom vid hög ålder. Hos äldre är depressioner ofta symtomfattiga och svåra att upptäcka och de kan visa atypiska tecken, vilket sammantaget kan göra att de inte bara blir oupptäckta utan även obehandlade. Detta kan leda till ett onödigt lidande och lägre livskvalitet hos den åldrande personen. Konfusion, delirium och förvirringstillstånd är synonyma begrepp och avser ett tillstånd som oftast är av akut, och i bästa fall, övergående karaktär. Konfusion kan sägas vara en hjärnsvikt, vilket innebär att hjärnan inte förmår att klara av den belastning och de krav den utsätts för. Konfusion är ett syndrom, dvs. ett komplex symptom orsakad av hjärnsvikten. I sin mest typiska form startar den hastigt i samband med kroppslig eller psykisk belastning och kan gå tillbaka spontant eller efter behandling. Inte sällan föreligger en kombination av utlösande faktorer. Det är alltid viktigt att man gör en ordentlig utredning och behandlingen skall i första hand inriktas på att undanröja den eller de utlösande faktorerna. En effektiv behandling förutsätter att personal har adekvat utbildning, en anpassad vårdmiljö samt god kännedom om orsaker till konfusion och olika behandlingsmöjligheter. Utredning och diagnos Varför skall demenstillstånd utredas? Demens är ett stort medicinskt och socialt problem. Ökad kunskap om demenssjukdom medför att demenssymptomen uppmärksammas i ett tidigare skede och att utredningen, behandling och stöd måste bli bättre. Demenssjukdomar bör utredas av flera skäl bland annat för att: personen har rätt till en medicinsk utredning, information om utredningsresultatet och behandlingsmöjligheter det finns behandlingsbara orsaker till demensliknande tillstånd andra konsekvenser av sjukdom och/ eller tillstånd kan förväxlas med demenssjukdom bli erbjuden behandling lämna information och stöd till personen och till närstående Vem skall utreda? Ansvaret för den medicinska utredningen ligger hos Hälso- och sjukvården, när det finns en misstanke på demenssjukdom. Utredningsnivåerna ligger i första hand på basnivå, Primärvård, vårdcentral/hälsovalsenheter därefter på specialistnivå inom Regionen. Efter utredning och diagnos Det är väsentligt att både personen med demensdiagnos och närstående informeras om resultatet av utredningen och vilken behandling som planeras. Det är ofta nödvändigt att upprepa och förtydliga denna information. Det är den patientansvarige läkaren som har ansvaret för att ge information. Informationen hjälper vårdtagare och närstående att förstå och att anpassa sig till den förändrade situationen med anledning av demenssjukdomen. 8(17)

9 Medicinsk behandling Demenssjukdomar ger både psykiska och kroppsliga symtom som påverkar den sjukes möjlighet att klara sig självständigt. Det finns ingen botande behandling för grundsjukdomen men i tidigare stadier kan symtom lindrande behandling prövas vid Alzheimers sjukdom. Förutom farmakologisk behandling inriktas terapin på att ge stöd, träning, avlastning till personen som drabbats och familjen. Psykiska symptom som ångest, depression, sömnstörning, misstänksamhet, aggressivitet och hallucinationer kan uppträda. Nedsatt kognitiv funktion ger ofta upphov till missuppfattningar eller feltolkningar från omgivningens sida. Därför är också kvalitetsaspekten i relationen mellan personen med demens och omgivningen väsentlig för bedömning och behandling av dessa symtom. Det finns en risk att överskatta demenssjukdomens betydelse som orsak till problem. Det kan vara svårt att bedöma i vilken utsträckning biologiska faktorer respektive faktorer i omgivningen medför beteendemässiga symtom och farmakologisk behandling bör beaktas vid behandling av symtomen. All aktiv behandling skall med personens bästa i åtanke samt framför allt ha riktats mot de besvär som personen själv lider av. Diagnoser, nya rön. Inom aktuell forskning så ser man en utmaning i att hitta behandlingsformer då det gäller att skydda hjärnan då det gäller diagnoserna Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och vid depression. Man anser att behandlingen skall ha en realistisk målsättning, ge dem möjlighet att leva sina liv trots deras sjukdom. Inom forskning har man även funnit att de personer som får MCI (mild kognitiv medicin) så bör de erbjudas lumbalpunktion (som idag ger den bästa mätningen på eventuell Alzheimers sjukdom) då man har sett att hälften av dessa personer utvecklar Alzheimers sjukdom. Detta är viktigt eftersom de då kan erbjudas tidig behandling. Personcentrerad Omvårdnad Begreppet personcentrerad omvårdnad innebär att personen och inte sjukdomen sätts i fokus och tar utgångspunkt i den demenssjukes upplevelse av verkligheten. Personcentrerad omvårdnad syftar till att göra omvårdnaden och vårdmiljön mer personligt och att förstå beteenden och psykiska symtom ur den sjukes perspektiv. Detta innebär att personal: bemöter personen med demenssjukdom som en person med upplevelser, självkänsla och rättigheter trots avtagande funktioner strävar efter att förstå vad som är bäst för den sjuke värnar om självbestämmande och möjlighet till medbestämmande ser den demenssjuke som aktiv samarbetspartner bekräftar den sjukes upplevelse av världen strävar efter att involvera sociala nätverket försöker upprätta en relation till den demenssjuke 9(17)

10 Personcentrerad omvårdnad innebär att man särskilt beaktar annan kulturell eller språklig bakgrund så som. möjlighet att utöva sin religion få kulturellt anpassad mat bevara sina kulturella traditioner erbjudas tillgång till personal som talar samma språk som personen med demenssjukdom Vårdmiljö Det finns många faktorer som påverkar om hur vi uppfattar och fungerar i vår boendemiljö, exempelvis är känslan av säkerhet och trygghet viktig men svår att planera för. Här spelar saker som underlag och överblick en stor roll vilka måste stämma överens med särskilda förhållanden under åldrandet som syn, hörsel, balans, orientering och kognitiv förmåga. Behoven är individuella, men många har samma liknande behov av möjlighet till lugn och ro, avskildhet, samtidigt som när vi har lust till aktivitet, ska ha utrymme och tillfälle för detta finnas lättillgängligt. Vi har ett behov av att känna igen oss för att uppleva trygghet där vi bor, därför måste miljön vara lätt att förstå, vara hemlik. Etik i demensvården Synen på människan med demenssjukdom påverkar de etiska värderingarna. Om den organiska hjärnskadan sätts i fokus tenderar synen att domineras av värderingar styrda av t.ex. möjligheter till medicinsk behandling. Om ett mer personinriktat synsätt dominerar, kommer frågorna om autonomi, liksom levnadshistorien och tidigare ställningstagande hos personen att väga tungt. Om däremot människans roll som en social varelse dominera vårt synsätt, kommer värderingar om betydelse för närstående, vårdare och samhället att bli tydligare. Om tonvikten läggs vid existentiella frågorna kan frågorna om mänskliga rättigheter bli centrala. Rättvisa kan bedömas utifrån likhet, att behandla lika fall lika. Men rättvisa kan också utgå från behov, att vara uppmärksam på vad var och en särskilt behöver. Människans värdighet i vård och omsorg av personer med demenssjukdom En konkretisering av värdighetsbegreppet för vård och omsorg kan formuleras i tre ledfrågor: 1. Är det jag gör eller inte gör - värdigt för vårdtagaren, personalen, närstående och gruppen av vårdtagare? 2. Förödmjukar det jag gör eller inte gör för vårdtagaren, personalen, närstående och gruppen av vårdtagare? 3. Vad och hur kan jag göra så att värdigheten garanteras och att förödmjukelsen inte uppkommer? Den bästa kvalitetssäkringen i vårdarbetet är att komplettera definitionen av hårdfakta med kontinuerligt arbete med personalens människosyn och etiska värderingar och upplevelser i samspelet med vårdtagare, närstående, personal och av gruppen vårdtagare. En god vård och omsorg är resultatet av en ständig pågående dialog mellan vårdtagare, närstående och personal. 10(17)

11 Främst beror relationen mellan vårdtagare och vårdare på vårdarens syn på vårdtagaren. Om man uppfattar att personen med demenssjukdom är utan sinne eller själ, som termen demens antyder så kommer relationen att bli till ett objekt. Tror vårdaren å andra sidan att den drabbade är en alldeles vanlig människa med problem att relatera på grund av hjärnskadan så kan hon/han relatera till ett subjekt. Närståendeperspektiv Det är svårt för de närstående att veta när vård om varandra blir omsorg. Omsorg är ett omfångsrikt begrepp, den har en känslomässig och praktisk innebörd. Det finns olika anledningar till detta, vissa anser att sig inte som vårdare, en del vill inte blotta sitt privatliv. Det är svårt att nå de som inte aktivt söker hjälp. För att kunna söka hjälp måste den närstående också veta att det finns hjälp att få. En del närstående har vårdat så länge att det känns som man sviker den sjuke om man skulle ta hjälp. Det finns även ett samband med att närstående tackar nej till vård på grund av kvaliteten, inte helt ovanligt är att den närstående tackar nej till stöd med anledning av det kan påverka den ekonomiska situationen. Det är av vikt att sträva efter ett professionellt förhållningssätt. Då strävar man att ta ansvar för hur relationen med de närstående utformas och utvecklas. Personalen ska ha i åtanke att de befinner sig i en maktposition, de närstående är i en beroendesituation. Därför ligger det i personalens ansvar att en kontakt sker och att den upprätthålls. Personalen ska alltid visa dem närstående respekt, förhålla sig lugna och härbärgera de närståendes känslor. Samarbete mellan närstående och personal är viktigt. Personalen har kunskap om sjukdomar, vård och behandling, de närstående har den unika kunskapen om vårdtagarens personlighet, egenheter, behov och livshistoria. Det är av vikt att personalen ser de närstående som en resurs och en samarbetspartner. Ett partnerskap mellan vårdtagare, närstående och personalen är att eftersträva, var och en tillför sin unika kunskap och strävar mot ett gemensamt mål. 11(17)

12 Sammanställning/ kartläggning år 2011 i Lomma kommun Under april månad 2011 gjorde demenssjuksköterskan en sammanställning av personer i det ordinära boende med någon form av diagnosen demens, minnessvikt eller en misstanke om demenssjukdom som vi kände till. Under denna tid hade verksamheterna kännedom om 133 personer givetvis med reservation för ett mörkertal. Fördelning mellan kommundelarna: 47 personer i Bjärred 86 personer i Lomma Resultat fördelat per ålder och kön År 2011 År 2008 År 2004 Totalt antal kända personer Kvinnor Män år eller yngre år år år eller äldre Diagnos Utav de 133 personer som framkom i sammanställningen hade 79 personer, vilket är 60 %, demensdiagnos, 48 personer hade kognitiv svikt (minnessvikt) och sex personer var under minnesutredning. Att antalet personer med demens har ökat sedan 2004 kan vi bara spekulera i men att det följer samhället i stort och att kunskapen om demenssjukdom både i vår egen verksamhet och ibland kommuninvånarna kan ha påverkat resultatet. Det är en positiv utveckling att kunskapen kring vikten av att få en diagnos ökat i vår verksamhet och ibland Lommas kommuninvånare. 12(17)

13 Lomma kommuns verksamheter för demensvård Demenssjuksköterska Inom den kommunala verksamheten arbetar en demenssjuksköterska med specialistinriktning mot olika typer av demenssjukdomar. Demenssjuksköterskan har en rådgivande, stödjande och handledande funktion gentemot såväl anhöriga och personer med demenssjukdom som personal inom socialförvaltningen. Demenssjuksköterskan är även en förbindelselänk mellan specialistläkare och kommunala insatser under utredningsprocessen. Demenssjuksköterskan anlitas också för information till allmänheten om demenssjukdomar och omvårdnaden av dessa. Demenssjuksköterskas roll är bland annat att för de personerna med demenssjukdom ge möjlighet till att: få sin integritet och sitt självbestämmande respekterad få tillgång till insatser på jämlika villkor och att insatserna är lättillgängliga få sina rättigheter respekterade få känna sig trygg För att kunna arbeta aktivt med att nå ovanstående mål krävs att personer runt den drabbade skall kunna lyssna på det som sägs men även det som är outtalat, och ha kompetens att tolka personens inställning och svar. Demenssjuksköterskan skall även förmedla vikten av ett individuellt möte, en personcentrerad omvårdnad. Ett arbetssätt är att använda Individuella bemötandeplan och Levnadsberättelse. Ordinärt boende, för de personer som kan bo kvar i sitt boende trots sin demenssjukdom Hemtjänst/hemsjukvård. Hemtjänst utför de beviljade insatser som kommuninvånaren är i behov av och som avser att underlätta det dagliga livet för den äldre. Hemtjänstinsatser innebär ett visst skyddsnät för kommuninvånaren. För personer med en demensdiagnos så finns det ett stort behov av kontinuitet och känslan av igenkännande i både i sin vårdare men även i själva insatsen. Detta innebär att tiden för insatsen kan vara olika beroende på individen och i vilken del av sin sjukdomsutveckling personen befinner sig i. Det finns ofta även en närstående som är sammanboende med den drabbade. Det är viktigt att personal har kunskapen och förmåga att förstå den oftast svåra situationen. Personal skall ha en förmåga att visa respekt båda och på ett professionellt sätt såväl vårdtagaren som de närstående. Det krävs ett samarbete med sjuksköterskan arbetsterapeuten och sjukgymnasten för att planera en god boendemiljö och erbjuda en god vård och omsorg. Dagverksamhet är viktigt och syftet är att ge personen med demenssjukdom en meningsfull och stimulerande dag och de närstående avlösningar och stöd. Personen kan med ett SOL - beslut vistas två eller fler dagar i veckan på en av de två dagverksamheterna. I Lomma kommun så fanns det möjlighet att ta emot 14 gäster per dag och under april, 2011, tog ca 25 olika personer del av dagverksamheten. 13(17)

14 Under april månad, 2011, var medelåldern ca 81 år, varav 12 män och 13 kvinnor. I genomsnitt hade de 2,7 dagar/vecka vardera. Personerna hade i genomsnitt deltagit månader. Avlösning/ korttiden. Det finns ett stort behov av regelbunden avlösning för de närstående till personer med demenssjukdom. Denna möjlighet är att förebygga ohälsa för de närstående och som även möjliggör att personen med demenssjukdom kan bo kvar hemma. Närståendestödet Treklövern, erbjuder avlösning, både i hemmet och på Treklövern, råd och stödsamtal och möjlighet till att medverka i olika närståendeprogram/ närståendegrupper. Samverkan med olika frivilliga och föreningar sker i stor utsträckning inom verksamheten. Särskilt boende. Särskilt boende finns i form av vårdboende med demensinriktning och vårdboende med somatisk inriktning samt särskilt anpassad bostad (f d servicelägenheter). Kommunen har idag 123 lägenheter i särskilt boende. Det finns vårdboende på Strandängsgatan 2 och Vega i Lomma samt på Jonasgården i Bjärred. Lillevångens gruppboende öppnas igen under augusti I vårdboende med somatisk inriktning förekommer även personer med demenssjukdom eller kognitiv svikt. I juli 2011, förhöll det sig så att på ett av boenden fanns det 3 av elva med diagnos demenssjukdom och 3 av elva hade kognitiv svikt. På ett annat boende i den kommunala delen var fördelningen 4 av tolv med diagnos och 6 med kognitiv svikt. Det är av stor vikt att: Erbjuda småskaligt särskilt boende specifikt anpassat för personer med demenssjukdom så som, Personligt utformad Berikad och hemlik Säkerställa en lugn ljudmiljö Erbjuda möjlighet till utomhusvistelse Färgsätta och utforma den fysiska miljön så att den underlättar möjligheterna att orientera sig En hemlik miljö har visat sig bidra till ökad samvaro och lägre förekomst av agitation, oro och psykotiska symtom. En hemlik och berikad miljö kan underlätta orientering, öka interaktionen, minska oro, agitation samt öka välbefinnande. En lugn ljudmiljö kan minska agitation, oro och aggressivitet. 14(17)

15 Kompetensutveckling/ professionellt förhållningssätt Fördjupning i demenssjukdom för omvårdnadspersonal via Geriatrisk Utvecklingscentrum i Malmö 3 stegs-utbildning Nätverk riktad till personal i omvårdnaden Externa föreläsare Handledning av demenssjuksköterska Utvecklingsområde Enligt Nationella Riktlinjer för vård och omsorg vid personer med demenssjukdom är det av vikt att säkerställa ett multiprofessionellt teambaserat arbete inom vården och omsorgen av personer med demenssjukdom. Multiprofessionellt arbete syftar till kontinuitet i vården och omsorgen, underlätta bedömningar och tillgodose omsorgen ur ett helhetsperspektiv. För att utveckla och förbättra vården om personer med demens är följande aktiviteter planerade: Undersöka möjlighet till boende med inriktning BPSD Individuella bemötandeplaner Vidareutvecklat samarbete med primärvård och kommun Kontinuerlig utveckling av verksamheter riktad till personer med demenssjukdom Fördjupade kunskaper om Nationella riktlinjer för personer för vård och omsorg vid demenssjukdom Förankra Lomma kommuns Demensprogram i samtliga verksamheter Kontinuerliga Informationstillfälle för Lomma kommuns invånare rörande demens Gemensamma föreläsare riktad till flera olika professioner i samverkan kommun/ primärvård Ansvarsfördelning kommun/ primärvård Huvudregeln för sjukvård till personer i ordinärt boende är att regionen ansvarar för personer som har ett tillfälligt behov av hälso- och sjukvårdsinsatser och som utan stora svårigheter kan besöka regionens mottagningsverksamhet. Ansvaret för personliga hjälpmedel följer detta ansvar. Ansvaret för att utreda och fastställa diagnos ligger hos regionen. När personen är inskriven i den kommunala hemsjukvården kan kommunens demenssjuksköterska vara behjälplig i vissa delar i utredningen. Kommunen ansvarar för hemsjukvård upp till sjuksköterskenivå till personer, oavsett ålder, med diagnos/er och funktionshinder av fysisk och/eller psykisk karaktär som motiverar att vården ges i hemmet. Ansvaret för personliga hjälpmedel följer detta ansvar. 15(17)

16 Hur? Basal utredning (Primärvård) och tidig social utredning (kommun). Samarbete med vårdcentraler: 1. Läkare tar initiativ till att starta utredning. MMT av sjuksköterska/arbetsterapeut på vårdcentral (önskemål om en person ) 2. Demenssjuksköterska blir informerad, gör hembesök 3. Demenssjuksköterska och biståndshandläggare (önskvärt med en person under projekttid) gör en tidig socialutredning. Tidig social utredning innebär insamling av information om bakgrund, familjeliv, relationer, socialt nätverk, yrkesliv, särskilda händelser i livet, intressen, personlighet samt vilka förmågor personen har kvar både rent praktiskt och mentalt, kan man få underlag för att bedöma och utforma biståndsinsatser. Närstående kan också bidra med viktig information. Genom att samla in information om bakgrund, familjeliv, relationer, socialt nätverk, yrkesliv, särskilda händelser i livet, intressen, personlighet samt vilka förmågor personen har kvar både rent praktiskt och mentalt kan man få underlag för att bedöma och utforma biståndsinsatser. Närstående kan också bidra med viktig information Teamet följer vårdtagare genom utredning, primärvård och ev. specialistklinik. Enl. riktlinje skall Hälso- och sjukvården och socialtjänst minst en gång per år göra uppföljningar kring läkemedel, kognition, funktionsförmåga, allmäntillstånd, ev. beteendeförändringar och beviljade biståndsinsatser. Uppföljning: Uppföljning och utvärdering av det arbete som beskrivs i demensprogrammet ansvarar kommunens demenssjuksköterska för att sammanställa i samverkan med primärvård och organisationens arbetsledning. Olika metoder kommer att användas främst genom fokusgrupper, observationer och där det fungerar insamling av fakta. 16(17)

17 Litteraturlista Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010 (Socialstyrelsen) Internet sida Svensk Demens Centrum: Demensboken: Kjell Fahlander, Göran Karlsson, Dagny Vikström. Studentlitteratur; 2009 SBU-Rapport Demenssjukdomar år 2006 Lomma kommuns Bostads- och lokalförsörjningsplan Johansson L (2007) Anhörig-omsorg och stöd, Danmark, Studentlitteratur GeijerEdgren m och Rausch B (1999), Asta och hennes närmaste Stockholm, Liber AB Sigurveig H. Sigurdardóttir ( ) 17(17)

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13

Demensriktlinje. Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-02-13 Innehåll 1 Vad är demens? 5 2 Målen för demensverksamheten i Arboga kommun 6 3 Kommunalt stöd 7 4 Uppföljning och utvärdering, ett levande dokument 10 3

Läs mer

Prognos antal personer med demensrelaterad sjukdom pågotland

Prognos antal personer med demensrelaterad sjukdom pågotland Vad är demens? Sjukdomsprocess som drabbar hjärnan. Progredierande. Påverkar högre kortikala funktioner minnet/intellektet, personligheten. Orsakar funktionsbortfall. Demenssjukdomar är vanliga och kommer

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för hemtjänst Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom Nationella

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010. stöd för styrning och ledning

Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010. stöd för styrning och ledning Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2010 stöd för styrning och ledning Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12

ABCD. Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport. Värmdö kommun. 2011-12-09 Antal sidor:12 Förstudie av den kommunala demensvården Revisionsrapport Antal sidor:12 Värmdö Kommun Innehåll 1. Sammanfattning. 2 2. Bakgrund 3 3. Syfte 4 4. Revisionskriterier 4 5. Ansvarig nämnd/styrelse 4 6. Genomförande/metod

Läs mer

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral

Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun. Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral Lokal modell för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Lokala samverkansrutiner för distriktssköterska på vårdcentral 1 Samverkansrutiner: Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd

Läs mer

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun

Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Riktlinjer vid Beteendemässiga och Psykiska Symtom vid Demenssjukdom inom äldreboende Sundsvalls kommun Carina Sjölander Januari 2013 Innehållsförteckning 1 Inledning...3 1.1 BPSD enligt socialstyrelsen...3

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom och stöd till närstående. Hälso- och sjukvårdsavdelningen, LB/WJ

Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom och stöd till närstående. Hälso- och sjukvårdsavdelningen, LB/WJ Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demenssjukdom och stöd till närstående. Prioritering Skala från 1 10 1 är viktigt och bör genomföras 10 är minst viktigt Kvalitetsindikatorer 7

Läs mer

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen

K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Omvårdnad Gävle 2 0 0 6 K valitetsdeklaration för biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen Innehållsförteckning Vad är en kvalitetsdeklaration? 3 1. Biståndsbedömning enligt Socialtjänstlagen (SoL) 1.1

Läs mer

Stiftelsen Silviahemmet Startade år 1996 Ordförande HMD Silvia

Stiftelsen Silviahemmet Startade år 1996 Ordförande HMD Silvia Palliativ vård vid demenssjukdomar Kajsa Båkman Silviasjuksköterska, distriktssköterska Vårdlärare Palliativ vårdfilosofi vid demens Vad är demens? Vanliga demenssjukdomar Symtom i tidig, medelsvår och

Läs mer

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning

fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter Dagvård med demensinriktning 2006-12 13 1 Riktlinje för Dagverksamheter fastställd av ledningsgruppen för vård och omsorg den 13 december 2006 samt 11 november 2008 Dagverksamheter är till för människor med behov av stöd i den dagliga

Läs mer

Program för vård och stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga SN-2010/60

Program för vård och stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga SN-2010/60 Socialnämnden FÖRSLAG TILL BESLUT Estelle Karlsson (m) 2010-10-18 Ordförande Socialnämnden Program för vård och stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga SN-2010/60 Förslag till beslut Socialnämnden

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap

Demenssjukdom. Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående. Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap Demenssjukdom Stöd för dig som har en demenssjukdom och för dina närstående Sammanställt av Signe Andrén leg. sjuksköterska dr med vetenskap 1 NATIONELLA RIKTLINJER Hur kan de nationella riktlinjerna hjälpa

Läs mer

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka

Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Närvård i Sörmland Bilaga 4 Kommuner Landsting i samverkan Länsgemensamt program för vård och omsorg om demenssjuka Länsstyrgruppen för Närvård i Sörmland Missiv till Programmets uppföljning av kvalitetsindikatorer

Läs mer

Vad är normalt kognitivt åldrande?

Vad är normalt kognitivt åldrande? Vad är normalt kognitivt åldrande? Förlångsamning av kognitiva processer Milda inlärningssvårigheter Koncentrationsförmågan/ uppmärksamheten Minskad simultankapacitet Normalt kognitivt åldrande Ökad distraherbarhet

Läs mer

Introduktion till Äldre

Introduktion till Äldre Introduktion till Äldre 65 år eller äldre Norrbottens län 16,4 % 19,2 % 26,9 % 24,4 % 21,1 % 24,6 % 21,7 % 17 % 18,5 % 26,2 % 24,6 % 20,7 % 19,6 % 14,9 % Bilden visar andelen personer som är 65 år eller

Läs mer

LOKAL MODELL för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun

LOKAL MODELL för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun LOKAL MODELL för samverkan mellan primärvård, minnesmottagning och kommun Sammanhållen vård och omsorg samt anhörigstöd vid demenssjukdom Britt Undin, Upplands Väsby kommun och Inga- Britt Hagman, FOU

Läs mer

TEMA PSYKISK OHÄLSA/KONFUSION

TEMA PSYKISK OHÄLSA/KONFUSION Modell för att finna personer med demenssjukdom tidigt och därefter kunna erbjuda relevanta stödåtgärder Varje år är det cirka 24 000 personer som nyinsjuknar i demenssjukdom. Vi kan räkna med att år 2050

Läs mer

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt

Kunskap är nyckeln. Solbohöjden Dagverksamhet och hemtjänst för personer med minnessvikt Kunskap är nyckeln Bemötande vad skall man tänka på i mötet med demenssjuka och deras anhöriga/närstående Trine Johansson Silviasjuksköterska Enhetschef Solbohöjdens dagverksamhet och hemtjänst för personer

Läs mer

Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken. 2015-09-29 Michael Holmér

Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken. 2015-09-29 Michael Holmér Michael Holmér Överläkare Geriatriska Kliniken 2015-09-29 Michael Holmér 1 GERONTOLOGI 2015-09-29 Geriatriska kliniken Universitetssjukhuset Michael Holmér 2 2015-09-29 3 Den gamla patienten Det normala

Läs mer

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010

Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 Demensprogram för Alingsås Kommun 2010 - Lokala riktlinjer som stöd för styrning och ledning Sammanfattning Demensprogram för vård och äldreomsorgen har tagits fram för att ge stöd för styrning och ledning

Läs mer

Världens bästa land att åldras i

Världens bästa land att åldras i 2 Världens bästa land att åldras i 2006-06-28 2 Inledning Sverige ska bli världens bästa land att åldras i. Alla ska kunna se fram mot en givande och trygg tid som pensionär. (Socialdemokraternas valmanifest

Läs mer

Demensplan INLEDNING SYFTE

Demensplan INLEDNING SYFTE SOCIALFÖRVALTNINGEN Demensplan INLEDNING På uppdrag av socialnämnden i Kils kommun har en verksamhetsplan för personer med demenssjukdom utarbetats. Demensplanen kommer att användas i Kils kommun där hela

Läs mer

Rubrik på lämplig Demens yta i motivet

Rubrik på lämplig Demens yta i motivet Rubrik på lämplig Demens yta i motivet Foto: Anne Dillner/Scandinav bildbyrå Vägvisare demens Upplands-Bro kommun och Stockholms läns landsting Demens hör till en av de största folksjukdomarna. I Sverige

Läs mer

Plan för demensvård i Eslövs kommun. Plan för demensvård i Eslövs kommun. Inledning

Plan för demensvård i Eslövs kommun. Plan för demensvård i Eslövs kommun. Inledning Plan för demensvård i Eslövs kommun Inledning Plan för demensvård i Eslövs kommun Demens är ett samlingsnamn för en rad olika sjukdomar som drabbar hjärnan. Demenssjukdom kännetecknas av en stadigvarande

Läs mer

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information

VÅRD OCH ÄLDREOMSORG. Stöd och hjälp vid demenssjukdom. För mer information STENUNGSUNDS KOMMUN 2009-10-15 För mer information Biståndshandläggare: Telefontid måndag-onsdag och fredag 8.30-9.30 Telefon: 0303-73 25 38 Stöd och hjälp vid demenssjukdom Demenssjuksköterska söks via

Läs mer

Demenssjukdomar. Utredning, diagnos och behandling 2011-12-01. Karin Lind

Demenssjukdomar. Utredning, diagnos och behandling 2011-12-01. Karin Lind Demenssjukdomar Utredning, diagnos och behandling 2011-12-01 Karin Lind Minnesmottagningen, Neuropsykiatri Område 2, Sahlgrenska universitetssjukhuset Riskfaktorer för demenssjukdom Hög ålder Kvinnligt

Läs mer

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov

Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen för Urologiska sjukdomar September 2004 1 Att leva med godartad förstorad prostata konsekvenser och behov Förtroendemannagruppen inom det medicinska programmet benigna urologiska

Läs mer

Att vara handläggare för personer med demens och deras anhöriga

Att vara handläggare för personer med demens och deras anhöriga Att vara handläggare för personer med demens och deras anhöriga Utbildning för biståndshandläggare Göteborg 21 mars 2013 Karin Lindgren Handläggarens utmaningar i demensärenden Tidig kontakt som skapar

Läs mer

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun

Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Hälsosamt åldrande i Ljusnarsbergs kommun Äldrepolitiskt program 2016-2019 Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2015 115 1 Inledning Kommunfullmäktige beslutade vid sammanträde den 10 juni 2015

Läs mer

Kvalitetsregister för att utveckla vården för personer med demenssjukdom!

Kvalitetsregister för att utveckla vården för personer med demenssjukdom! Ann-Katrin Edlund, leg ssk, landskoordinator SveDem Eva Granvik, leg ssk, landskoordinator BPSD-registret Kvalitetsregister för att utveckla vården för personer med demenssjukdom! Ordet kvalitetsregister

Läs mer

Vikten av att få en demensdiagnos och att leva med kognitiv svikt. Sonja Modin Allmänläkare - SFAM

Vikten av att få en demensdiagnos och att leva med kognitiv svikt. Sonja Modin Allmänläkare - SFAM Vikten av att få en demensdiagnos och att leva med kognitiv svikt Sonja Modin Allmänläkare - SFAM Samverkan vid demens För att sätta diagnos Kring hälsoproblem och sjukdomar Kring demenssjukdomen Uppföljning

Läs mer

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16

Riktlinje. Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL. Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen 2014-10-16 Riktlinje 2014-10-16 Dagverksamhet och daglig verksamhet enligt SoL Riktlinjer för utredning, beslut och utförande enligt Socialtjänstlagen Diarienummer: VON 2014/0264 Riktlinjen har antagits av vård-

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd

Riktlinjer för anhörigstöd Vård, omsorg och IFO Annelie Amnehagen annelie.amnehagen@bengtsfors.se Riktlinjer Antagen av Kommunstyrelsen 1(7) Riktlinjer för anhörigstöd 2 Innehåll 1. Inledning... 3 2. Bakgrund... 3 2.1 Anhörigas

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare Svenskt Demenscentrum

En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare Svenskt Demenscentrum En demensvård utan tvång och begränsningar - Är det möjligt? Lars Sonde Projektledare Svenskt Demenscentrum Paradigmskifte Paradigm = rådande tankesätt, tankemönster 2010 2013 2015 www.demenscentrum.se

Läs mer

Samverkansrutin Demens

Samverkansrutin Demens Samverkansrutin Demens I Vellinge kommun Samverkan mellan kommun, primärvård och specialistvård Lokal samverkansrutin Bakgrund: Demenssjukdomar är sjukdomar som leder till kraftiga försämringar i människans

Läs mer

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll!

Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014. Vardag med möjlighet till gemenskap och innehåll! Ett gott liv i Malmö Socialdemokraternas äldrepolitiska plattform 2011-2014 Allas rätt till välfärd, delaktighet och engagemang i samhällsbygget är grunden för den socialdemokratiska politiken. Det handlar

Läs mer

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen

KVALITETSSYSTEM Socialförvaltningen Socialförvaltningen Dokumentnamn Riktlinjer för vård av personer med demenssjukdom i Fagersta kommun Fastställt av Socialnämnden Utarbetad av Styrgruppen för demens Regelverk SOL,HSL Verksamhet Vård och

Läs mer

Rätten att ställa diagnos inom hälsooch sjukvården är inte reglerad i någon lag. I allmänhet är det dock läkare som gör det. Många av psykiatrins

Rätten att ställa diagnos inom hälsooch sjukvården är inte reglerad i någon lag. I allmänhet är det dock läkare som gör det. Många av psykiatrins Om diagnoser Rätten att ställa diagnos inom hälsooch sjukvården är inte reglerad i någon lag. I allmänhet är det dock läkare som gör det. Många av psykiatrins patienter har först kommit till primärvården.

Läs mer

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013

Öppna jämförelser 2013. Vård och omsorg om äldre 2013 14223 Sammanställning av borgs läns resultat i Öppna jämförelser 213 Vård och omsorg om äldre 213 Underlaget till sammanställningen är hämtat från Vård och omsorg om äldre jämförelser mellan kommuner och

Läs mer

Lokal handlingsplan för demensvård

Lokal handlingsplan för demensvård Lokal handlingsplan för demensvård Ulricehamns kommun och primärvård Innehåll: Bakgrund, mål, syfte, utvärdering Utredning, uppföljning Dagverksamhet Inflyttning till särskilt boende BPSD beteendemässiga

Läs mer

Regional utvecklingsplan för psykiatri. Enmansutredning INFÖR EN ÖVERSYN I VÄSTRA GÖTALAND EXERCI DOLORE IRIUUAT COMMODO REDOLO

Regional utvecklingsplan för psykiatri. Enmansutredning INFÖR EN ÖVERSYN I VÄSTRA GÖTALAND EXERCI DOLORE IRIUUAT COMMODO REDOLO Regional utvecklingsplan för psykiatri MINIM, ÄLDREPSYKIATRISKA CONSEQUAT COMMODO DUIS PROBLEMSTÄLLNINGAR: DELENIT, EPIDEMIOLOGI EXERCI DOLORE IRIUUAT COMMODO REDOLO INFÖR EN ÖVERSYN I VÄSTRA GÖTALAND

Läs mer

Program för god demensomvårdnad. Inriktningsdokument år 2011-2014. Elisabeth Svensson 2011-10-31

Program för god demensomvårdnad. Inriktningsdokument år 2011-2014. Elisabeth Svensson 2011-10-31 Program för god demensomvårdnad Inriktningsdokument år 2011-2014 Elisabeth Svensson 2011-10-31 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Bakgrund. 2 Mål/Syfte.. 2 Definition av demens... 2 Inledande

Läs mer

Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad

Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Plan Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte och omfattning... 3 Leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över sin vardag...

Läs mer

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden.

De äldre ska med. - på den goda vägen mot framtiden. De äldre ska med - på den goda vägen mot framtiden. Svenska folket lever allt längre och är allt friskare. Detta påverkar samhällsutvecklingen och ökar kraven på samhället att stärka friheten och tryggheten

Läs mer

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun

Information om Äldreomsorgen. Åstorps Kommun Information om Äldreomsorgen i Åstorps kommun Mottagningssekreterare kontaktuppgiter Varje individ ska mötas med värdighet och respekt med utgångspunkt i att stärka den egna förmågan. Ge varje dag ett

Läs mer

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015

Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Rapport avseende neuropsykiatriska utredningar vid Vuxenhabiliteringen Neurorehab Sävar och Psykiatriska klinikerna under 2015 Inledning Sedan 2009 har frågeställningen neuropsykiatriska funktionshinder

Läs mer

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren

Demens mitt i livet. Svenska Demensdagarna 2016. Karin Lindgren Demens mitt i livet Svenska Demensdagarna 2016 Karin Lindgren Diagnosen var på sätt och vis en lättnad; äntligen gick det att förstå det obegripliga och nu trodde vi att vi äntligen skulle få hjälp.men

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet - placeringsformer för barn och unga (SOU 2014:3), diarienummer S2014/1332/FST

Yttrande över delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet - placeringsformer för barn och unga (SOU 2014:3), diarienummer S2014/1332/FST YTTRANDE 2014-06-23 Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Yttrande över delbetänkandet Boende utanför det egna hemmet - placeringsformer för barn och unga (SOU

Läs mer

Demenssjukdomar och ärftlighet

Demenssjukdomar och ärftlighet Demenssjukdomar och ärftlighet SveDem Årsmöte 141006 Caroline Graff Professor, Överläkare caroline.graff@ki.se Forskningsledare vid Karolinska Institutet Centrum för Alzheimerforskning, Huddinge Chef för

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Konsten att hitta balans i tillvaron

Konsten att hitta balans i tillvaron Aktuell forskare Konsten att hitta balans i tillvaron Annelie Johansson Sundler, leg sjuksköterska Filosofie doktor i vårdvetenskap och lektor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde. För att få veta mer om

Läs mer

Demenssjukdom. Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2010

Demenssjukdom. Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2010 Demenssjukdom Vetenskapligt underlag för nationella riktlinjer 2010 Publicering www.socialstyrelsen.se, maj 2010 2 Innehållsförteckning Läsanvisning... 5 Förebyggande åtgärder, genetisk vägledning och

Läs mer

Äldrepsykiatri KJELL FIN N ERMAN C HEFSÖVERLÄKARE VÄSTMAN LAN D

Äldrepsykiatri KJELL FIN N ERMAN C HEFSÖVERLÄKARE VÄSTMAN LAN D Äldrepsykiatri KJELL FINNERMAN CHEFSÖVERLÄKARE VÄSTMANLAND Detta har jag tänkt att prata om. Demens och Depression och möjligheter till differentiering Olika grundtyper av depression och behandling med

Läs mer

Kommunikation och bemötande. Empati

Kommunikation och bemötande. Empati Kommunikation och bemötande Det är viktigt att föra en kontinuerlig dialog med den döende patienten för att kunna respektera patientens autonomi och integritet. Känner man till personens föreställningar,

Läs mer

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången.

Avtalet gäller från tid för undertecknande t o m 20171231, med möjlighet till förlängning med två år åt gången. Överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och Boxholm, Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Mjölby, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshögs kommun, avseende

Läs mer

Psykopatologi. Maria Levander. Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare

Psykopatologi. Maria Levander. Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare Psykopatologi Maria Levander Docent/specialist i neuropsykologi Leg psykolog/leg psykoterapeut med KBT-inriktning/handledare maria.levander@gmail.com Introduktion Dagens agenda Hur ska man förstå psykisk

Läs mer

Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad

Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad Geriatriska kliniken Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad Kurser vid Geriatriska kliniken Vår- och höstterminen 2012 Besöksadress Postadress Telefon Skånes universitetssjukhus Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Formulär. SveDem Svenska Demensregistret

Formulär. SveDem Svenska Demensregistret Formulär SveDem Svenska Demensregistret Registrets syfte Syftet med registret är att förbättra kvaliteten av demensvården i Sverige genom att samla in data för att kunna följa upp förändringar i patientpopulationer,

Läs mer

Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad

Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad Geriatriska kliniken Demenssjukdomar Klinisk bild och omvårdnad Kurser vid Geriatriska kliniken Vår- och höstterminen 2014 Besöksadress Postadress Telefon Skånes universitetssjukhus Geriatriska kliniken

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

ALZHEIMERS SJUKDOM. Yousif Wisam Ibrahim Kompletting kurs för utländska läkare 2013-2014 KI

ALZHEIMERS SJUKDOM. Yousif Wisam Ibrahim Kompletting kurs för utländska läkare 2013-2014 KI ALZHEIMERS SJUKDOM Yousif Wisam Ibrahim Kompletting kurs för utländska läkare 2013-2014 KI BAKGRUND Demens är en konstellation av hjärnskadesymtom, där minnesstörning och andra intellektuella symtom (nedsatt

Läs mer

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede

Lokalt vård- och omsorgsprogram. vid vård i livets slutskede Lokalt vård- och omsorgsprogram vid vård i livets slutskede Förord Det enda vi med säkerhet vet, är att vi alla kommer att dö. Vi vet också att döden är en förutsättning för livet. Att dö har sin tid,

Läs mer

Reviderad handlingsplan 2014, Sn 2014-01-29 4 Handlingsplan för demensvård i Vingåkers kommun

Reviderad handlingsplan 2014, Sn 2014-01-29 4 Handlingsplan för demensvård i Vingåkers kommun 1 Reviderad handlingsplan 2014, Sn 2014-01-29 4 Handlingsplan för demensvård i Vingåkers kommun Denna plan ska revideras minst en gång under varje mandatperiod. 2 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3

Läs mer

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska

Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens Anna Edblom Demenssjuksköterska Demens en folksjukdom Demens, ett samlingsnamn för nästan 100 olika sjukdomstillstånd där hjärnskador leder till kognitiva funktionsnedsättningar. 160 000 människor

Läs mer

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut

En äldrepolitik för framtiden. En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut En äldrepolitik för framtiden En rapport som beskriver socialdemokratisk äldrepolitik och hur alternativet ser ut 2 Sammanfattning Att utveckla äldreomsorgen är tveklöst en av framtidens stora utmaningar

Läs mer

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker:

Sammanfattning. Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Sven-Erik Andersson T.f. Verksamhetschef Sammanfattning Förslaget till ny äldreomsorgsplan för Eslövs kommun år 2001 2006 innehåller följande rubriker: Mål för Eslövs kommuns äldreomsorg. Valfrihet i äldreomsorgen.

Läs mer

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun

Hemvården. Kävlinge kommun. e kommun Hemvården Kävlinge kommun e kommun Hemvården - stöd och hjälp när du behöver det Hemvården vänder sig till dig som till följd av ålder, funktionshinder eller sjukdom har svårt att klara din vardag på egen

Läs mer

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100

Riktlinjer. för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år. Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Social- och omsorgskontoret Riktlinjer för vissa insatser enligt socialtjänstlagen till personer över 65 år Reviderad 2015-08-26 Äldreomsorgsnämnden 100 Inga-Lena Palmgren utredare Stab Telefon (direkt):

Läs mer

Slutrapport. Lundagårdsprojektet 2006-2009. Lundagårdsprojektet 1 Demensförbundet

Slutrapport. Lundagårdsprojektet 2006-2009. Lundagårdsprojektet 1 Demensförbundet Slutrapport Lundagårdsprojektet 2006-2009 Lundagårdsprojektet 1 Demensförbundet Slutrapport 2009-10-28 Lundagårdsprojektet 2006 2009 Dnr:2006/093 Stöd- och samtalsgrupper för personer som nyligen fått

Läs mer

Handlingsplan för demensomvårdnad. Oxelösunds kommun. 2014-10-29 Ansvarig: Demenssamordnare Fastställd av Vård- och omsorgsnämnden 2014-11-24

Handlingsplan för demensomvårdnad. Oxelösunds kommun. 2014-10-29 Ansvarig: Demenssamordnare Fastställd av Vård- och omsorgsnämnden 2014-11-24 Handlingsplan för demensomvårdnad Oxelösunds kommun 2014-10-29 Ansvarig: Demenssamordnare Fastställd av Vård- och omsorgsnämnden 2014-11-24 1 Innehållsförteckning Inledning sid 3 Syfte och mål sid 3 Värdegrund

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2003:63 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2002:28 av Birgitta Rydberg m fl (fp) om stöd till minneshandikappade genom ett fördubblat antal demensutredningar Föredragande landstingsråd:

Läs mer

Tvärprofessionella samverkansteam

Tvärprofessionella samverkansteam Tvärprofessionella samverkansteam kring psykisk skörhet/sjukdom under graviditet och tidigt föräldraskap www.sll.se Barnets bästa skall alltid komma i främsta rummet. Artikel 3 FN:s konvention om barns

Läs mer

Sammanställning 1 100215

Sammanställning 1 100215 Sammanställning 1 100215 Bakgrund Nationellt Kompetenscentrum Anhöriga, NKA, har sedan starten 2008 arbetat inom fyra olika prioriterade områden. Ett av dessa är Individualisering, utveckling och utvärdering

Läs mer

Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen

Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen Alzheimers sjukdom diagnostik och behandling och senaste forskningsrönen!!, överläkare Geriatriska kliniken Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge Professor, prefekt Inst Neurobiologi, vårdvetenskap

Läs mer

... DOM 2015-08-12 Meddelad i Malmö. FÖRVALTNINGsRÄTTEN I MALMÖ Avdelning 3

... DOM 2015-08-12 Meddelad i Malmö. FÖRVALTNINGsRÄTTEN I MALMÖ Avdelning 3 l FÖRVALTNINGsRÄTTEN 2015-08-12 Meddelad i Malmö Mål nr. Edenås MOTPART Myndighetsnämnden för individ- och familjeomsorg i Skurups kommun 274 80 Skurup ÖVERKLAGA T BESLUT Myndighetsnämnden för individ-

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska

Utbildningens mål och inriktning. Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Utbildningens mål och inriktning Yrkesroll Demensspecialiserad undersköterska Efter avslutad utbildning ska den studerande ha kunskaper om olika former av demenssjukdomar och deras konsekvenser för individen

Läs mer

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden.

All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etik All vård och omsorg innebär ständiga etiska ställningstaganden. Etiska principer Göra gott Att göra gott ska styra arbete och bemötande i hälso och sjukvården. Vi ska förebygga skada och minska de

Läs mer

Äldreboende i Stockholms län

Äldreboende i Stockholms län Foto: Sofia Urby Faktablad 2008:01 Äldreboende i Stockholms län Allt fler äldre erbjuds en värdig bostad då de flyttar till äldreboende. Men många har små möjligheter att påverka innehållet i sin dag.

Läs mer

Nationella riktlinjer för f och omsorg

Nationella riktlinjer för f och omsorg Nationella riktlinjer för f god vård v och omsorg Helle Wijk Institutionen för f r Vårdvetenskap V och HälsaH Sahlgrenska Akademin Göteborgs Universitet Fakta om demenssjukdom Ca 148 000 demenssjuka -

Läs mer

Din roll som kontaktperson

Din roll som kontaktperson Din roll som Bjurholms kommun Kontaktperson Enligt SoL 5 kap. Alla personer som får äldreomsorg ska leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. För att uppnå det ska äldreomsorgen bland annat värna och

Läs mer

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv

Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1. Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Förtroendemannagruppen för Rörelseorganens sjukdomar och skador November 2004 1 Ont i nacken! Behov av hälso- och sjukvård, sett ur patientens perspektiv Inledning Förtroendemannagruppen för rörelseorganens

Läs mer

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet

Dialog Respekt för privatliv och personlig integritet Respekt för privatliv och personlig integritet Av 1 kap. 1 tredje stycket i socialtjänstlagen framgår det att verksamheten ska bygga på respekt för människors självbestämmande och integritet. Innan vi

Läs mer

Demens, depression och ångest hos äldre

Demens, depression och ångest hos äldre Demens, depression och ångest hos äldre Behovsanalys Preliminär version 091103 Camilla Salomonsson (demens) och Johanna Woltjer (depression och ångest) Hälso- och sjukvårdsgruppen Ledningsstaben 2009 Innehållsförteckning

Läs mer

Vilka är de vanligaste demenssjukdomarna och hur skiljer man dem åt?

Vilka är de vanligaste demenssjukdomarna och hur skiljer man dem åt? Vilka är de vanligaste demenssjukdomarna och hur skiljer man dem åt? Anne Börjesson Hanson Överläkare, Med Dr Minnesmottagningen Sahlgrenska universitetssjukhuset Varför ska man utreda och ställa rätt

Läs mer

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb

KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE. Några enkla regler för hur du mäter din puls. Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS OCH FÖRHINDRA STROKE Några enkla regler för hur du mäter din puls Det här är en folder från Pfizer och Bristol-Myers Squibb KÄNN DIN PULS FÖRHINDRA EN STROKE Vet du om ditt hjärta slår så

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

Rapportnamn Kontorsnamn Socialkontoret Upprättad av: Chatarina Eriksson 130311

Rapportnamn Kontorsnamn Socialkontoret Upprättad av: Chatarina Eriksson 130311 Projekt Demensvård 2009/2012 Kontorsnamn Socialkontoret Innehållsförteckning Bakgrund Projekt 1. Syfte / Mål 1. Målgrupp 1. Tidplan för projektet 1. Ekonomi 1. Uppföljning av projektet 1. Resultat 1. Antal

Läs mer

Information om Torsås kommuns

Information om Torsås kommuns 1(12) Information om s Omsorg för äldre och funktionshindrade Foto: Johan Blomqvist. Potatissättning på Olssonska gården -06. 2(12) Insatser för äldre och funktionshindrade som ges med stöd av Socialtjänstlagen

Läs mer

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa

7-8 MAJ. Psykisk ohälsa 7-8 MAJ Psykisk ohälsa Inom ramen för Nya Perspektiv har psykisk ohälsa lyfts fram som en gemensam utmaning för kommunerna och Landstinget i Värmland. Det finns en omfattande dokumentation som visar att

Läs mer

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne

Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne Utvecklingsplan till avtal om ansvarsfördelning, samverkan och utveckling avseende hälso- och sjukvården i Skåne 1. Utvecklingsområden Avtalet omfattar fyra nedanstående prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Helle Wijk. Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet

Helle Wijk. Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet Att möta personer med demens Helle Wijk Docent Sahlgrenska Akademin Institutionen för Vårdvetenskap och Hälsa Göteborgs Universitet Vad innebär det att vara demenssjuk? Kropp som sviktar Intellekt som

Läs mer

Nollvisionen. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Lars Sonde Projektledare. www.demenscentrum.se

Nollvisionen. För en demensvård utan tvång och begränsningar. Lars Sonde Projektledare. www.demenscentrum.se Nollvisionen För en demensvård utan tvång och begränsningar Lars Sonde Projektledare Paradigmskifte www.demenscentrum.se Svensk grundlag förutsätter att ingen medborgare ska kunna utsättas för samhälleligt

Läs mer

Vi är anhöriga. Är du en av oss?

Vi är anhöriga. Är du en av oss? Vi är anhöriga Är du en av oss? Att få vårda en närstående är samma sak som att få ge en gåva till någon man tycker om. Helt naturligt är det också slitsamt att vara anhörigvårdare. Då är det viktigt att

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016

Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Datum 2015-12-09 Stödstrukturen för evidensbaserad praktik inom vård, omsorg och socialtjänst, Skåne Handlingsplan för sammanhållen vård och omsorg om mest sjuka äldre 2016 Mål ur den enskildes perspektiv

Läs mer