Kultur- och fritidsnämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kultur- och fritidsnämnden"

Transkript

1 Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 22 oktober 2015 kl. 9:00 13:50. Ajournering kl 11:40-13:00. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal Omfattning Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M), vice ordförande Helena Olsson (S), tjänstgörande ersättare för Ola DeLjung (S) Susanne Lenander (S) Zymer Kuqaj (S), tjänstgörande ersättare för Cecilia Jansson (S) Nikolaos Strachinis (S) Niklas Hellström (C) Sebastian Hellvin (V), tjänstgörande ersättare för Bo Hellström (V) Jan-Ingemar Lundström (M) Birgitta Nordlöw (FP) Micael Foghagen (SD) Ersättare Robin Apelqvist (S) Gudrun Augustsson (C) Jennie Håkansson-Uller (FP) Johanna Ingvarsson (KD) Övriga Lolita Persson, förvaltningschef Pia Axeheim, sekreterare Jimmy Rudelius, administrativ chef Tina Bågfeldt, projektledare/koordinator Suzanne Hammargren, bibliotekschef Linus Vandrevik, enhetschef Susanne Gryfelt, tf. enhetschef Elisabeth Gustavsson, ordförande Södermöre kommundelsnämnd Thomas Tryggvesson, förvaltningschef Södermöre kommundelsförvaltning Ann Gustafsson, personalutvecklare Södermöre kommundelsförvaltning Anslaget på kommunens anslagstavla den 27 oktober 2015.

2 2 (18) Sekreterare Pia Axeheim Justeras Marianne Dahlberg ordförande Jan-Ingemar Lundström

3 3 (18) Ordförande Marianne Dahlberg börjar med att hälsa alla välkomna och ett speciellt välkomnande till nämndens nya ledamot Micael Foghagen (SD) och gästerna från Södermöre kommundelsnämnd/förvaltning. Beslutsärenden 101 Tjänstgörande Ola DeLjung (S) ersätts av Helena Olsson (S), Cecilia Jansson (S) ersätts av Zymer Kuqaj (S) och Bo Hellström (V) ersätts av Sebastian Hellvin (V). 102 Godkännande av dagordning/kallelse Kultur- och fritidsnämnden godkänner den utskickade kallelsen/dagordningen. 103 Förra protokollet Det finns inga frågor eller synpunkter på förra protokollet, som läggs till handlingarna. 104 Val av justerare Jan-Ingemar Lundström (M) väljs till justerare.

4 4 (18) Diskussions- och informationsärende 105 Demokratiutvecklingsarbetet i Södermöre kommundel Ordförande Elisabeth Gustavsson, förvaltningschef Thomas Tryggvesson samt personalutvecklare Ann Gustafsson från Södermöre kommundelsnämnd/ förvaltning informerar om arbetet med demokratiutveckling inom kommundelen. Syftet är att få med kommuninvånarnas kunskaper och synpunkter i beslutsprocessen och att få fram idéer till projekt och aktiviteter som bidrar till att tillvarata medborgarnas engagemang. Kultur- och fritidsnämnden tackar för informationen. Ordförande Marianne Dahlberg informerar om skriverierna i tidningen gällande Spelefanten innan vi går vidare i dagordningen. Hon berättar kronologiskt om processen kring Spelefanten som har hållit på i flera år. Beslutsprocessen har följt kommunens budgetprocess och fullmäktige fattade i december 2014 beslut om att godta Kultur- och fritidsförvaltningens äskande från nämndens möte den 24 maj 2014 om att satsa på livsstilsidrotter genom ombyggnation av en befintlig idrottshall. Ett av delegationsbesluten har inte anmälts till nämnden vilket hon beklagar, men finns nu med i delegationspärmen. 106 Föreningsskulder Administrativ chef Jimmy Rudelius informerar om hur förvaltningen jobbar med föreningsskulderna. I dagsläget är det fem föreningar som har avbetalningsplaner. I dagsläget finns några osäkra fodringar till förvaltningen vad gäller utbildningsföretag som är under rekonstruktion. 107 Investeringsbidrag till föreningsägda anläggningar Projektledare/koordinator Tina Bågfeldt redovisar i diagramform hur årets ansökningar fördelar sig jämfört med förra året. I år har 31 ansökningar inkommit. Beslut tas i kultur- och fritidsnämnden 19 november. 108 Budgetramar Administrativ chef Jimmy Rudelius informerar om kommunens budgetprocess och om hur förvaltningen arbetar med budgetprocessen. Underlag kommer att skickas ut inför beslut i kultur- och fritidsnämnden 19 november, som sedan skickas vidare till ekonomienheten.

5 5 (18) 109 Remissvar för Vision Skälby Förvaltningschef Lolita Persson informerar om att remisstiden är förlängd på grund av att omsorgsnämnden och Destination Kalmar har fått tidsrespit. En sammanställning över remissvaren samt förslag till beslut kommer att behandlas vid kultur- och fritidsnämnden 19 november. 110 Bibliotekets arbete med integration Bibliotekschef Suzanne Hammargren visar en presentation om bibliotekets arbete kring integration. Bland annat kör biblioteksbussen till kommunens asylboenden i Helgesbo och Kolboda. 111 Förvaltningschefen har ordet Förvaltningschef Lolita Persson informerar om följande: Ljus på kultur startar 23 oktober och håller på till och med 1 november. Detta är den största satsningen som kultur- och fritidsförvaltningen gör under året. Hon uppmanar alla ledamöter att ta del av det stora utbudet. Höstlovsprogrammet är utdelat till alla barn i årskurs 0-9 om vad som händer under höstlovet vecka 44. Byteaterns lokaler har också debatterats i tidningarna. I dagsläget ska de vara kvar på befintlig plats nere i hamnen under förutsättning att det går att bygga om lokalerna utifrån deras behov. Lokalerna ägs av Kalmar hamn och förvaltningen är inte inblandade i avstämningen. Om Linnéuniversitetet verkställer sina planer om att bygga i hamnen kommer Byteatern att behöva flytta tillfälligt under pålningsarbetet. Kultur- och fritidsförvaltningen ställer Folkets Park till deras förfogande under tiden. Angående arbetet med Kulturcentrum är processen beroende på beslutet om Byteaterns möjligheter att vara kvar i nuvarande lokaler. Förvaltningen avvakta beslutet. Förvaltningens ledningsgrupp har tagit fram punkter utifrån det kulturoch fritidspolitiska programmet som förvaltningen gemensamt ska arbeta mot under mandatperioden. Angående skolidrotten på Fredriksskans samarbetar förvaltningen med samhällsbyggnadskontoret och gymnasieskolorna kring frågan.

6 6 (18) Provborrningar kommer att göras inom området för att undersöka markförhållandena arbetet påbörjas under veckan och pågår i tre veckor. Kommunens reglementen håller på att ses över och diskussioner har förts mellan kommunledningskontoret och förvaltningen. Överenskommelsen mellan Södermöre kommundelsnämnd och fackförvaltningarna har också setts över. Förslagen kommer att skickas ut till nämnderna på remiss.

7 7 (18) Beslutsärenden 112 Medborgarförslag om en skatepark i Lindsdal Dnr KFN 2015/0171 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och projektledare/koordinator Tina Bågfeldts skrivelse 15 oktober 2015, samt det inskickade medborgarförslaget. Bakgrund Bo och Hans Lundborg har lämnat in ett medborgarförslag om en skatepark i Lindsdal. De vill ha en anläggning i betong med gropar, gupp och grindställen. Redan förra året lämnade bröderna in ett medborgarförslag med samma önskemål. De fick då svar att det tyvärr inte finns pengar att bygga skateparker på alla de ställen som det kommer önskemål om. I svaret fanns också information om att MOBI den mobila spontanidrottsanläggningen skulle placeras i Lindsdal våren/sommaren Bröderna skriver i sitt förslag att de träffat många barn som besökt MOBI när den var placerad i Lindsdal och som blev mycket ledsna när den flyttades. Många som annars brukade sitta vid datorerna hela dagarna var på MOBI. Bo och Hans vill ha ett möte med de som bestämmer. Kultur- och fritidsnämnden tycker att det är viktigt med aktivitetsytor för både killar och tjejer. En uppföljning, av hur den nya skateanläggningen i Smedby har fungerat, ska göras. Resultatet ska delvis ligga till grund för kultur- och fritidsnämndens satsningar på aktiviteter för barn och ungdomar i framtiden. Överläggning Ersättare Johanna Ingvarsson (KD) lämnar in en protokollsanteckning. Beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att inte anlägga en skatepark i Lindsdal. Representant från nämnden bjuder in bröderna till ett möte för att prata om deras förslag. Protokollsanteckning Johanna Ingvarsson, ersättare för (KD) lämnar följande protokollsanteckning. Lindsdal är en av Kalmar kommuns största tätorter med en stor mängd barn och ungdomar. Kristdemokraterna anser att det är av största vikt för Kalmars fortsatta utveckling att vi är en attraktiv kommun för barn och ungdomar att växa upp i samt att deras uppväxt här ska präglas av både trygghet och ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Givetvis är det inte möjligt för Kalmar kommun att bekosta alla önskemål som finns. Men det finns i Kalmar kommun tidigare exempel på saker som byggts och skötts av föräldrar, men bekostats av fond/stiftelse, av kommunen eller av någon av regionförbundets ungdomsprojekt.

8 8 (18) Vi anser därför att det vore önskvärt att kommunen anvisar ungdomarna en lämplig plats och i dialog med föräldrar eller en förening hjälpa dem att hitta en alternativ finansiering för en skejtpark.

9 9 (18) 113 Remiss - Integration - En handlingsplan med fokus på inrikes och utrikes födda kalmarbor Dnr KFN 2015/0187 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och enhetschef Linus Vandreviks skrivelse 15 oktober Bakgrund Kommunfullmäktige tog 2015 beslut om att en konkret handlingsplan för integration skulle utarbetas för arbetet de kommande åren. Handlingsplanen skulle ta sin utgångspunkt i den regionala integrationsstrategin för Kalmar län som fullmäktige ställt sig bakom Handlingsplanen har redovisats för kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutat att dokumentet ska gå ut på remiss till kommunens nämnder och bolag samt till fackliga organisationer. Synpunkter på förslaget till handlingsplan ska lämnas till kommunledningskontoret senast den 2 november Yttrande Kultur- och fritidsnämnden tycker att det är bra att Kalmar kommun har en gemensam handlingsplan för integration och lämnar följande synpunkter. På sidan 4 sista stycket Uppföljning bör kön föras upp som en indikator för att erhålla en mer detaljerad statistik, i de fall det är möjligt. På sidan 5 Styrning och ledning. Ett av handlingsplanens prioriterade områden är styrning och ledning varvid det fokuseras på ledarskap, attitydpåverkan och en effektiv organisation. Att dessa faktorer belyses är positivt, i synnerhet i samband med att flyktingströmmarna i dagsläget är större än någonsin. På sidan 6 Social och kulturell delaktighet finns uppräknat olika insatser som ska genomföras och vem som är ansvarig. Kultur- och fritidsförvaltningen är ansvarig tillsammans med andra förvaltningar i fem av sju insatser. Förvaltningen jobbar idag aktivt med integrationsfrågor på olika sätt inom de olika verksamhetsområdena. På sidan 7 under punkt 4. Föreningar som får ekonomiskt bidrag av kommunen ska ha en likabehandlingsplan som inkluderar deras arbete för integration. Detta kan exempelvis ingå i arbetet med Säker och Trygg förening. Ansvar kultur- och fritidsförvaltningen och socialförvaltningen. Kultur- och fritidsnämnden föreslår följande skrivning istället: Kommunen ska tillsammans med föreningslivet arbeta med attitydfrågor utifrån diskrimineringsgrunderna där diskriminering och kränkningar på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck är en del. Detta görs exempelvis genom arbetet med *likabehandlingsplaner inom ramen för kulturoch fritidsförvaltningens arbete med Trygg och säker förening. För att bli certifierad krävs att föreningen upprättar en likabehandlingsplan, som revideras och uppdateras årligen.

10 10 (18) *likabehandlingsplan Med diskriminering menas att en person blir utsatt på grund av kön, etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, religiös övertygelse eller politisk åsikt. Förslag till beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att lämna följande yttrande över förslaget Integration En handlingsplan med fokus på inrikes och utrikes födda kalmarbor Överläggning Micael Foghagen (SD) föreslår avslag till förvaltningens förslag till beslut. Sverigedemokraterna kommer att föreslå avslag till beslut i alla nämnder där remissen behandlas. Karl Holst (M) föreslår bifall till förvaltningens förslag till beslut och poängterar att det är bra med ett sammanhållande dokument för Kalmar kommun. Niklas Hellström (C) föreslår också bifall till förvaltningens förslag till beslut. Kultur- och fritidsförvaltningen har ett stort och viktigt ansvar i dessa frågor. Omröstning Ordförande finner att det finns två förslag till beslut dels förvaltningens förslag och dels Micael Foghagens förslag. Ordförande frågar om nämnden bifaller förvaltningens förslag eller Micael Foghagens förslag, och finner att nämnden bifaller förvaltningens förslag. Micael Foghagen reserveras sig till förmån för Sverigedemokraternas förslag. Beslut Kultur- och fritidsförvaltningen beslutar att lämna följande yttrande över förslaget Integration En handlingsplan med fokus på inrikes och utrikes födda kalmarbor Reservation Micael Foghagen (SD) lämnar följande reservation. I inledningen av dokumentet anges det övergripande målet till att andelen utrikes födda ska öka. Att då benämna detta dokument för Integration är direkt felaktigt då det övergripande målet handlar om migration. En mer riktig och rättvis benämning på dokumentets innehåll borde vara Migrationsstrategi, den aktuella rubriken är idag mycket missvisande. Sverigedemokraterna anser att Kalmar kommun inte har något behov av att öka andelen utrikes födda. Enligt Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik (september 2015) finns det närmare arbetslösa inom Kalmar kommun. Andelen arbetslösa bland inrikes födda utgör ca 5 procent medan andelen arbetslösa bland utrikes födda utgör hela 24,6 procent. Samtidigt befinner sig också ett stort antal personer i

11 11 (18) etableringsreformen och enligt rapporter från Riksrevisionen kan bara en så liten andel som ca 5 procent klara sig genom en egen försörjning utan stöd när de lämnar etableringsreformen efter två år. Det innebär sannolikt att arbetslösheten bland utrikes födda kommer öka inom Kalmar kommun de närmaste åren med tanke på det ökande antalet asylsökande. Sverigedemokraterna anser därmed att det övergripande målet med dokumentet, att öka andelen utrikes födda i Kalmar kommun inte har någon förankring till verkligheten. Utan att det endast är ett politiskt dokument för att rättfärdiga och missleda både politiker och befolkning om den pågående massinvandringen till vårt land. Med anledning av det anförda anser vi att det övergripande syftet med dokumentet är helt felaktigt och därför bör förslaget till beslut vara att avslå hela dokumentet i dess nuvarande utformning.

12 12 (18) 114 Stipendium 2015 Dnr KFN 2015/0018 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons skrivelse 19 oktober samt stipendieansökningarna. Bakgrund Kalmar kommun delar årligen ut stipendier till sökande inom kultur- och idrottsverksamhet. Stipendium kan tilldelas person född eller bosatt i Kalmar eller med annan anknytning till Kalmar. Ansökan kan göras enskilt eller i grupp, även föreningar kan söka. Stipendier delas årligen ut för konstnärlig utveckling, stödja och uppmuntra verksamhet inom olika konstnärliga områden och för att utveckla idrottsprestationer eller sitt idrottsledarskap inom olika idrottsområden. Under året har 16 ansökningar inkommit. Stipendierna delas ut på kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 17 december Kultur- och fritidsförvaltningens förslag: Kulturstipendium kronor tilldelas: Lisa Klevemark, skådespelare, för att kunna studera på scenskolan Ecole Phillippe Gaulier. och därmed fortsätta utvecklas inom scenområdet kronor tilldelas: Gabriella Engdahl, dansare, för att kunna studera på dansskolan Northern School of Contemporary dance och därmed fortsätta utvecklas inom dansområdet. Idrottsstipendium kronor tilldelas: Anton Söderström, ungdomsledare, för att kunna fortsätta utveckla sig i sin roll som ledare inom handbollen i KFUM Kalmar HK. Beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att 2015 års kulturstipendium går till Lisa Klevemark och Gabriella Engdahl som får kronor vardera års idrottsstipendium går till Anton Söderström som får kronor. Kultur- och fritidsförvaltningen får i uppdrag att förtydliga kriterierna för kultur- och idrottsstipendium.

13 13 (18) 115 Kultur- och fritidsnämndens mötestider 2016 Dnr KFN 2015/0202 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och informationssekreterare Pia Axeheims skrivelse 15 oktober Bakgrund Under 2016 kommer kultur- och fritidsnämndens sammanträden att äga rum kl I de flesta fall kommer mötena att hållas i bibliotekets samlingssal. Det första mötet 18 februari kommer att bli en heldag. I mars är sammanträdet förlagt till onsdag 23 mars eftersom dagen efter är skärtorsdagen. I juni är mötet förlagt till onsdag 22 juni eftersom dagen efter är dagen före midsommarafton. Beslut Kultur- och fritidsnämnden beslutar att fastställa 2016 års mötestider enligt följande: Torsdag 18 februari, heldag Onsdag 23 mars Torsdag 21 april Torsdag 19 maj Onsdag 22 juni Torsdag 22 september Torsdag 20 oktober Torsdag 17 november Torsdag 15 december

14 14 (18) 116 Firmatecknare 2016 Dnr KFN 2015/0195 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och ekonomiadministratör Gunilla Sternbrants skrivelse 9 oktober Beslut Som firmatecknare för kultur- och fritidsförvaltningen utses kultur- och fritidsnämndens ordförande eller vice ordförande i förening med förvaltningschef eller enhetschef kultur, idrott och service. Rätt att kvittera ut paket, postförskott, rek och andra värdeförsändelser ges till förvaltningens vaktmästare eller vikarier för dessa.

15 15 (18) 117 Beslutsattestanter 2016 Dnr KFN 2015/0199 Handlingar Förvaltningschef Lolita Perssons och ekonomiadministratör Gunilla Sternbrants skrivelse 8 oktober 2015, samt förteckning över beslutsattestanter och ersättare Bakgrund Administrativa enheten har lagt fram en förteckning över beslutsattestanter och ersättare för Beslut Kultur- och fritidsnämnden fastställer förteckning över beslutsattestanter för 2016 daterad 8 oktober 2014.

16 16 (18) 118 Anmälningsärenden 1. Kjerstin Berggrens (SD) avsägelse från uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige och kultur- och fritidsnämnden samt fyllnadsval i kultur- och fritidsnämnden (protokollsanteckning från kommunfullmäktige, , 163).

17 17 (18) 119 Delegationsbeslut Följande delegationsbeslut redovisas: Arrangemang, projekt och utvecklingsmedel: 1. Dnr KFN 2015/0016. Ansökan om startbidrag till ny förening Påryds Hästsportklubb. Ansökan beviljas med kronor. 2. Dnr KFN 2015/0178. Ansökan från Vasa orden av Amerika, Logen Calmare Nyckel 628 för arrangemanget Sverige-Amerikadagen 9 juni Ansökan avslås. 3. Dnr KFN 2015/0196. Ansökan från Reaktor Sydost om bidrag till BUFF Kalmar (Barn- och ungdomsfilmfestival) oktober 2015 på Kalmar teater. Ansökan beviljas med kronor. 4. Dnr 2015/0194. Ansökan från Folkuniversitetet i Kalmar om bidrag till evenemanget Hjälp världens barn den 5 december Ansökan beviljas med fri hyra på Kalmar teater 5 december inklusive personal till ett värde av max kronor. Avtal: 1. Dnr KFN 2015/0111. Avsiktsförklaring angående Spelefanten. 2. Dnr KFN 2015/0111. Beslut angående den fortsatta användningen av Spelefanten.

18 18 (18) 120 Övriga frågor 1. Ordförande Marianne Dahlberg informerar om att hon tillsammans med ordföranden i samhällsbyggnadsnämnden Mattias Adolfsson har skickat ut ett pressmeddelande angående skolidrotten på Fredriksskans. 2. Nämndens ledamöter gör en kort presentationsrunda för Micael Foghagen (SD) som är ny ledamot i kultur- och fritidsnämnden, därefter presenterar Micael sig. 3. Ordförande påminner att nästa nämnd är den 19 november är kl 8-12.

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Måndagen den 22 augusti 2016 kl. 13:00-14:10. Ajournering kl 13:40-13:55. Plats Hotell Skansen, Färjestaden Omfattning 76-83 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M), vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 14 juni 2018 kl. 13:00-15:40 Plats Ljungnäsvillan, Ljungnäs Omfattning 67-77 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist (M), 1:e vice ordförande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 21 april 2016 kl. 13:00-16:15. Ajournering kl 14:20-14:45 och 15:15-15:55. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 33-45 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 23 mars 2017 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:30-14:50 samt 16:10-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 15-29

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 januari 2018 kl. 13:00-16:10. Ajournering kl 15:45-15:55. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 1-8 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

NÄMNDEN FÖR TEKNIK, FRITID OCH KULTUR PROTOKOLL

NÄMNDEN FÖR TEKNIK, FRITID OCH KULTUR PROTOKOLL 63-73 Plats och tid Sammanträdesrummet Höken, Eriksövägen 27, Vaxholms stad Kl. 18.15 19.00 Beslutande Mikael Vigvinter (C), ordf. Ljiliana Lindgren (M) Lars Wessberg (M) Gittan Hultberg (M) Carina Eriksberger

Läs mer

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN

Folkhälsorådet 2015-11-13 1. Dan Hovskär (KD), HSN Peter Persson (S), MB. Mohamad (S), HSN Folkhälsorådet 2015-11-13 1 Plats och tid Vara Kommunhus, 13 november 2015, klockan 08.30-12.00 Beslutande Dan Hovskär (KD) HSNÖ Irene Karlsson (C) BIN Peter Persson (S) MBN Thore Agneta Svenson Edvardsson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Tid Onsdagen den 18 februari 2015 kl 08:30-15:15 Ajournering kl 11:30-11:40 Plats Barn- och ungdomsförvaltningens sammanträdesrum Omfattning 8-14 Beslutande Lasse Johansson (S),

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 februari 2016 kl. 08:30 13:20. Ajournering kl 11:20-12:30. Plats Ungdomshuset UNIK, Lorensbergsleden 4-6 Omfattning 1-15 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Karl Holst (M),

Läs mer

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) 29-38 Bo-Göran Börjesson (S) Gert Fridh (SD)

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) 29-38 Bo-Göran Börjesson (S) Gert Fridh (SD) Protokoll 2013-04-24 Sida 1 (av 16) Tid 2013-04-24, kl 19.00-21:30 Plats Almliden, Blosset Beslutande Ledamöter Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) 29-38 Bo-Göran Börjesson (S) Gert Fridh (SD) Tjänstgörande

Läs mer

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50

Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering under 18 kl. 14:30 14:50 2015-01-16 1(22) Plats och tid Sammanträdesrummet K1, Parkgatan 4 Alvesta 2015-01-16 kl. 9:00 15:35 Ajournering mellan 10 och 11 kl. 10:00 10:20 Ajournering mellan 16 och 17 kl. 11:30 12:30 Ajournering

Läs mer

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande.

Under 2015 ska samtliga verksamheter genomföra den kommunövergripande miljöutbildningen vid APT. Respektive chef ansvarar för detta genomförande. Verksamhetsplan 2015 FOKUSOMRÅDE - ORDNING OCH REDA I EKONOMIN Fullmäktigemål - Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet Kommunens alla verksamheter ska bedrivas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 15 november 2018 kl. 13:00-16:00. Ajournering kl. 14:05-14:25 samt 15:15-15:50. Plats Magistern Omfattning 112-130 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid Stadshuset, rum 1, kl 15.00-15.55 Beslutande Bengt Andersson (s) ordf 14-20 Lars Olsson (c) 1:e v ordf, ordf 13 Urban Widmark (m) Margareta Axelsson (s) Lennart Westdahl (s) Margareta Sundin

Läs mer

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Protokoll Vux 108/2012 Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Datum: 2012-04-04 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Språk och framtid Närvarande ledamöter Anders Hagström (KD) Lena Beime (S) Britta Bjelle

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Blad 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 2012-11-19 121 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Björn Andreasson, (m), ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Johan Svanberg, (m), ledamot Brita Edholm, (fp),

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24

Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Kommunstyrelsen Datum 1 (5) Kommunledningskontoret Anna Lindén, 1510 Jämställdhetsutskottet Minnesanteckningar från Jämställdhetsutskottet 2013-04-24 Närvaro: Maria Chergui (V) ordf. Lisa Friberg (S),

Läs mer

Socialkontoret 2009-10-23 kl.13.00

Socialkontoret 2009-10-23 kl.13.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (16) Plats och tid Socialkontoret, kl.15.30-16.20 ajournering kl.15.55-16.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Robin Gustavsson (kd) ordförande Sven-Erik

Läs mer

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson ( C) Fredrik Andersson (FP) Gert Fridh (SD)

Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson ( C) Fredrik Andersson (FP) Gert Fridh (SD) Protokoll 2014-03-19 Sida 1 (av 12) Tid 2014-03-19, kl 18:30-19:30 Plats Beslutande Ledamöter Almliden, Bjuv Bo Hallqvist (S) Kenneth Bolinder (S) Bo-Göran Börjesson (S) Lisbeth Madsen (M) Kerstin Persson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 20. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Nr 20 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2007-09-25 1(23) Plats och tid Melleruds kommunkontor, tisdagen den 25 september 2007, klockan 08.30-12.00, 13.00 16.00 Beslutande Robert Svensson, ordf. (c) Johnny

Läs mer

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40)

Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till kommunledningskontoret (tfn 45 00 40) 1(11) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 24 november 2014 kl. 13:00 Plats Kalmarsalen, Glasverandan, Skeppsbrogatan Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand till

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 april 2018 kl. 13:00-14:25. Ajournering kl 13:55-14:15. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 38-48 Beslutande Marianne Dahlberg (S), ordförande Pelle Sederkvist

Läs mer

2012-11-22. Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24.

2012-11-22. Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanfrådesdalum 1(19) Plats och tid Beslutande Norrtäljesalen, kommunhuset Ankaret torsdagen den 22 november 2012 klockan 17.00-18.24. enligt bifogad närvarolista Övriga deltagande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 18 oktober 2018 kl. 13:00 16:30. Ajournering kl. 14:20-14:40 samt 15:50-16:20. Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 96-111 Beslutande Marianne Dahlberg (S),

Läs mer

Göran Edberg (S) ordförande

Göran Edberg (S) ordförande Arbets- och näringslivsnämnden 2015-03-18 1 (15) Plats och tid Hörsalen, Centrumhuset i Hyltebruk. Kl. 14:20-15:40 Beslutande Göran Edberg (S) ordförande Birgitta Årzén (S) Jens-Åke Olofsson (KV) Roland

Läs mer

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10

Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 1 Kommunfullmäktige Plats och tid Stora Salen, Rådhuset, kl. 18.00 20.10 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2-3 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 3 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista

Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-20.35 Beslutande Ledamöter 29 ledamöter eller tjänstgörande ersättare enligt sammanträdeslista Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2008-04-16 31 Plats och tid Lichron kl 17.30 20.20 Beslutande Lise Märith Svensson (kd) ordförande Lizbeth Johansson (c) 1:e vice ordförande Markus Kauppinen (s) 2: e vice

Läs mer

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16)

Socialnämnden 2015-12-09 1 (16) 2015-12-09 1 (16) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2015-12-09 kl. 9:00-12:00 Ajournering kl. 10:40-11:00, 11:09-11:30. Reservationsmotivering 132 biläggs protokollet Beslutande

Läs mer

Tommy Nordkvist Anders Westerlund. Förvaltningskontoret 2015-08-27. Agneta Henriksson. Justerare Tommy Nordkvist Anders Westerlund ANSLAG/BEVIS

Tommy Nordkvist Anders Westerlund. Förvaltningskontoret 2015-08-27. Agneta Henriksson. Justerare Tommy Nordkvist Anders Westerlund ANSLAG/BEVIS 1 (15) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-18.20 Beslutande Anette Lantz (M), ordförande Thomas Lindqvist (PF), vice ordförande (t o m 42) Anders Westerlund (S), ledamot Rose-Marie Jönsson (C), ledamot

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-12

Länspensionärsrådet (LPR) 1-12 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Sal B, Regionens hus Närvarande: Britt Johansson, M, t.f. ordförande för sammanträdet Mari Lindahl, FP (ers Jimmy Henriksson, FP, ordf) Lena Persson, S Elisabeth Lindberg,

Läs mer

Administrativa avdelningen

Administrativa avdelningen 1 (15) Plats och tid Nordmarkens skola, aulan 19.10 20.10 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida Sandra Norsell, Kommunsekreterare Britt-Marie Öjstrand, T.f. kommunchef Linda Sydengen, Ekonomichef

Läs mer

Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar

Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar 2009-06-16 78 74-90 Tid 14.00-16.25 Plats Beslutande Socialförvaltningen, Södra Långgatan 62, plan 1, Kalmar Christina Magnusson (S) Karl-Gustav Kyrk (KD) Nasim Malik (S) Anette Lingmert (S) Anne-Cathrine

Läs mer

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07

Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Kommunstyrelsen 2015-05-07 1 (5) Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd Karin Gagner, 016-7102045 Minnesanteckningar från Jämställdhetsberedningen 2015-05-07 Närvarande: Lisa Friberg (S) ordförande

Läs mer

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C)

Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson (S) Jimmy Ekborg (C) 1(14) Plats och tid sammanträdesrum 1, kommunhuset klockan 08.30-12.00 ande ledamöter Gun Christensson (GPKS) ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) vice ordförande Lars-Erik Svensson (M) Ingmar Bernthsson

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2011-09-13. Omedelbar justering

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden 2011-09-13. Omedelbar justering Protokoll Kultur- och fritidsnämnden Omedelbar justering 43 Kultur- och fritidsnämndens sammanträde 43. Budget 2012-2014 44. Delårsbokslut 2011 45. Kultur- och fritidsnämndens bidrag till ideella föreningar

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 19 oktober 2017 kl. 13:00-16:20. Ajournering kl 14:05-14:30 och 15:40-16:00. Plats IOGT-NTO, Trädgårdsgatan 12 Omfattning 87-102 Beslutande Marianne Dahlberg

Läs mer

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00

Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 NORRTÄLJE KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanlrädesdatum Sida 1 ( 6 ) Plats och tid Kommunhuset Ankaret i Norrtälje, klockan 13.00-14.00 Beslutande Ledamöter Louise Branting (C), ordf. Nils Matsson (M)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-10-20 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-10-20 kl. 13:00-15:15 108-123 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Anna Zöögling (S) Håkan Joelsson (S) Josette Rask (C) Ingvar Johansson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sid 1 (16) Sammanträdesprotokoll 17-30 Plats och tid Regenereringshuset, Gasklockorna, onsdagen 13 mars kl. 13:30-17.40 Närvarande Se sidan 2 Justeringens tid 2013-03-18 Sekreterare Camilla Williamsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum: Sida: Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-21 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Sammanträdet inleds med besök på Kreativ återvinningscentral (kopplat till projekt ReMida),

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Mästaren, kl. 08.30-11.50 ande Anne-Marie Wahlström (S) ordförande Ann-Britt Danielsson (M) vice ordförande, justerande Eva Eklund (S) ersätter A. Rännare Maria Sundqvist (S) Micael Algotsson

Läs mer

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S)

Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa Andersson (M) Ulrika Landergren (FP) Eva Borg (S) KUNGSBACKA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid sammanträde Kungsbackarummet, stadshuset Klockan 7.30-12 Beslutande Ledamöter Hans Forsberg (M), ordförande Fredrik Hansson (C), vice ordförande Lisa

Läs mer

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00

Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 DALS-EDS KOMMUN Socialnämnden 2012-03-19 Plats och tid Kommunkontoret, Stora Lee måndagen 19 mars 2012 kl 08:30 12:00 Beslutande Kenneth Gustavsson (c) ordf Yvonne Simonsson (s) vice ordf Britt-Marie Johansson

Läs mer

KALLELSE Kommunfullmäktige

KALLELSE Kommunfullmäktige KALLELSE kallas härmed till sammanträde onsdagen 2012-06-13 kl. 19.00 på Älvkullen, Älvgatan i Höör Höör 2012-06-04 Ellinor Dahlgren Ordförande /Benny Nilsson FÖREDRAGNINGSLISTA vid kommunfullmäktiges

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21

KOMMUNFULLMÄKTIGE Sammanträdesdatum Sida 2009-06-17 1-21 2009-06-17 1-21 Plats och Tid Stadshuset 18.30-19.35 Beslutande Enl bilagd förteckning, sid 2 Övriga deltagande Kommunsekreterare Irene Larsson Kommunutredare Ida Rådman Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2013-08-22. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-08-22 PLATS OCH TID KilArena, torsdag 22 augusti 2013, kl. 19.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE DNR 1 Upprop 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av

Läs mer

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18)

Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Omsorgsnämnden 2009-05-28 1 (18) Plats och tid Tingshuset, torsdagen den 28 maj 2009, kl. 16.00-18.20 Ajournering kl.17.10-17.30 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande

Läs mer

Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17)

Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17) Kommunfullmäktige 2000-02-23 1 (17) Plats och tid Beslutande Ej tjänstgörande ersättare och övriga deltagande Rådssalen, Folkets Hus kl 18.00-18.35 Mayvor Lundberg (s) Catharina Fredriksson (s) Berit Karlsson

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden

INNEHÅLLSFÖRTECKNING. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag 2011-05-17 HABO KOMMUN. Barn- och utbildningsnämnden INNEHÅLLSFÖRTECKNING 42 Besök från Hagaboda rektorsområde... 53 43 Ekonomisk rapport tertial 1 2011... 54 44 Aktuell barnomsorgskö... 55 45 Gåvoläromedel... 56 46 Studieresa till Auschwitz...57 47 Regionalt

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2008-02-25 1 (20) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Personalföreträdare Tid och plats för justering Måndagen den 25 februari 2008 klockan 16.00

Läs mer

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD)

PROTOKOLL. Per-Gunnar Larsson (S) Leif Hansen (SRD) Plats och tid Ljusdalssalen, Förvaltningshuset, Ljusdal kl 18:00-21:30 Beslutande: Stina Michelson (S) Helena Brink (C) Örjan Fridner (S) Ingrid Olsson (C) Jenny Breslin (S) Marie Mill (SRD) Per-Gunnar

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 5. Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Nr 5 Kommunfullmäktige 2006-05-17 1(11) Plats och tid Tingshuset, Mellerud, onsdagen den 17 maj 2006, klockan 19.00 21.15 Beslutande Enligt närvarolista Tjänstgörande ersättare Enligt närvarolista Övriga

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (1) Plats och tid Rådhus Skåne, KS-salen 14:00 15.54. ande Fredrik Axelsson, ordförande Anders Tell (S), 2:e vice ordf. Tjänstgörande ersättare Maria Malmer Stenergard (M) Ida Nilsson

Läs mer

Servicenämnden 2014-12-10 1(11)

Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Servicenämnden 2014-12-10 1(11) Plats och tid Beslutande Kilenegården kl. 13.00-15.00 med ajournering kl. 13.20-13.25 och kl. 13.30-13.35 Lennart Lämgren (FP), ordförande Bertil Jonasson (C) Hans-Inge

Läs mer

Programnämnd barn och utbildning

Programnämnd barn och utbildning Protokoll Bou 1232/2014 Programnämnd barn och utbildning Datum: 2015-02-04 Klockan: 13:15-16:30 Plats: Dialogen, Rådhuset Närvarande ledamöter Kenneth Nilsson (S) Anders Östman (KD) Ersättare för Kenneth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-10-01

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2015-10-01 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(20) Tid Torsdag 1 oktober 2015, kl. 13.15 17.00, ajournering 14.50 15.15 Plats Svansjörummet Beslutande MBP Ylva Höglund FP Niklas Herneryd MP Lo Göthberg Larsson S Thord Harrysson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Onsdagen den 23 mars 2016 kl. 13:00-16:50. Ajournering kl 14:35-15:00 och 16:15-16:30. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Bibliotekets samlingssal Omfattning 16-32 Beslutande

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17)

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2011-06-13 1 (17) Sida 2011-06-13 1 (17) Plats och tid Beslutande Sessionssalen, Kommunkontoret, Surahammar Måndag 13 juni, 2011 klockan 18.00 20.05 Christina Waster Jansson (S),Ordf, Britt-Inger Fröberg (S) Tobias Nordlander

Läs mer

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02

MÖNSTERÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 1 Socialnämnden 2014-04-02 1 Plats och tid Kommunhuset kl 13.30 16.20 ande Emma Magnusson (C) Agnetha Landberg (C) Inga Jonsson (C) Håkan Sjöborg (C) Britt-Marie Domeij (M) Rune Carlsson (KD) Renée Solstad (S) Britt-Marie Berg (S)

Läs mer

Tysslinge lokala nämnd

Tysslinge lokala nämnd Protokoll Ty 30/2011 Tysslinge lokala nämnd Datum: 2011-06-07 Klockan: 14:00-16:30 Plats: Suzuki, Garphyttan Närvarande ledamöter Karl-Gustav Granberg (S) Larz Lundberg (FP) Birgitta Karlsson-Feldgrill

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ och sammanträdesdatum Överförmyndarnämnden 2014-02-20 1(11) Plats och tid Arbetsmarknads- och familjeförvaltningen, Alva Myrdals gata 5, Värjan, plan 5, Ledning och administration, lokal: Sabeln, klockan 13:35 14:20, Kort ajournering mellan klockan 14:00

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat Justeringen har tillkännagivits genom anslag. sid 1 (26) BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Protokoll 2012-03-21 sid 1 (26) Tid och plats Onsdag den 21 mars 2012 kl 15.00-16.25 Bildsalen Frödingskolan, Kronoparken Posthornsgatan 6 Ajournering kl 15.50-15.55 Ledamöter Niklas Wikström (FP) ordförande Anna Dahlén Gauffin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2010-05-18 Sid: 1 Instans Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-15.20 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera LarsÅke Magnusson (KD), ordförande

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsberedningen

Hälso- och sjukvårdsberedningen 1 (8) Landstingets kansli Planeringsavdelningen, Lillemor Ahlgren Justerat 2012-06-29 Hälso- och sjukvårdsberedningen Tid Onsdagen den 20 juni, 2012 kl. 09.00-12.00 Plats Närvarande ledamöter Övriga närvarande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Barn- och ungdomsnämnden 2011-10-26 1 (14) Plats och tid Rinkabyholmsskolan, kl 13.00-16.15. Beslutande Björn Brändewall (FP), ordförande Patricia Vildanfors (MP), 2:e vice ordförande Robert Sigvardsson

Läs mer

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Murgårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen är åk 7-9 Ansvariga för planen Arbetsgrupp bestående av: Lena Haglund Ola Israelsson

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19

ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Vård- och omsorgsnämnden 2010-05-19 ESLÖVS KOMMUN PROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Stadshuset, kl. 17.30 19.30 Beslutande Övriga närvarande Bernt Nilsson (S) Lesley Holmberg (FP) Elo Larsen (S) Lena Munther (S) Kerstin Ekoxe (S) Lars-Erik Björklund

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B. Omfattning 36-45 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 26 maj 2016 kl. 13:00 Plats Torsåsgatan 1 B Omfattning 36-45 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Socialförvaltningen, Skeppsbrogatan 55, plan 4, Kalmar

Socialförvaltningen, Skeppsbrogatan 55, plan 4, Kalmar 2011-01-03 1 1-13 Tid 14.00-14.45 Plats Beslutande Närvarande ersättare Närvarande tjänstemän Socialförvaltningen, Skeppsbrogatan 55, plan 4, Kalmar Roger Holmberg (S) Kajsa Hedin (M) Thomas Stjernquist

Läs mer

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist

Catarina Törnqvist, sekreterare Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 21 32 Catarina Törnqvist Sidan 1 av 15 Plats och tid Kalix Folkets Hus fredagen den 17 maj 2013, kl 13.00 15.15. 13.00 13.20 Fredrik Johansson Umeå Kulturhuvudstad. 13.30 14.00 Linda Andersson och Åsa Mohss, projekt hälsa ande

Läs mer

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5

STYRELSEMÖTE PROTOKOLL HYRESGÄSTFÖRENINGEN SYD-OST 2014-01-21 Nr / 2014 Önskehemsgatan 40 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 124 54 Bandhagen Sida 1 av 5 Plats: Tid 2014-01-21 kl. 18:30-21:00 Närvarande ledamöter: Jörgen Johansson, ordförande Terje Gunnarsson, vice ordförande Sven Löfberg, ledamot Rosie Björling, ersättande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35.

Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Torsdag 23 februari 2012 kl. 08:15-11:35. Beslutande Monica Olsson (S) Ordförande Stig Eng

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden

TOMELILLA KOMMUN Vård och omsorgsnämnden : Plats och tid Svea Hund, den, kl. 08.30-11.10 Beslutande Övriga närvarande Lars-Ove Hägerroth (M), ordförande Gunnel Andersson (M) Gunvor Olsson (C) Ann Harrysson (SPI) Ida Bornlykke (S) Sejdi Karaliti

Läs mer

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare

Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Frida Persson, sekreterare Plats och tid: Grön, 2014-03-27, kl. 13:15-16:15 Beslutande: Ragnar Steen (M) Lennart Nilsson (C) Lars-Olle Tuvesson (S) Ola Carlsson (M) Lennarth Svensson (FP) Ersättare: Övriga närvarande: Lena Östblom,

Läs mer

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19

Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet 8-19 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer och attraktivitet 8-19 Plats: Regionens hus, sal A Närvarande: ande: Malin Wengholm (M), Torbjörn Eriksson (KD), Maria Hörnsten (S), Jonas Magnusson (S), Martina Jansson, (S),

Läs mer

Allmänpolitiska utskottet 67-77

Allmänpolitiska utskottet 67-77 PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Bernts loge, Spira Närvarande: ande: Tommy Bernevång Forsberg (KD), Per Hansson (FP), Håkan Sandgren (S) t.o.m. 68, Anders Gustafsson (M) t.o.m. 68, Per-Olov Norlander

Läs mer

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20)

Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Barn- och Utbildningsnämnden 2007-01-22 1 (20) Plats och tid Tingshuset, måndagen den 22 januari 2007, kl. 16.00-20.45 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Leif Karlsson (c) ordförande Ingridh

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare

Beslutande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Övriga när- Inger Hilmansson (FP) ersättare KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2010-04-13 Tid 8.30 9.10 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 71-76 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) Birgitta

Läs mer

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45)

Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Sammanträdesdatum Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Vänersalen, Stadshuset, kl. 13.00 16.45 Sammanträdet ajournerades 15.40 16.00 ( 45) Beslutande Marianne Kjellquist (S) ordförande Emelie Olsson (V)

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.00-10.15 Beslutande Övriga närvarande Anders Throbäck (S), ordförande Sara Anheden (S) Daniel Persson (M), 1:e vice ordförande Anders Albäck (FP), 2:e

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38

Omsorgsnämnden PROTOKOLL. Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen. Omfattning 29-38 Omsorgsnämnden Tid Torsdagen den 23 april 2015 kl. 13:00 Plats Omsorgsförvaltningen Omfattning 29-38 ande Michael Ländin (S), ordförande Per Dahl (M), 1:e vice ordförande Liselotte Ross (V), 2:e vice ordförande

Läs mer

Rebecka Barjosef (S) Kamal Hathamuna Blyborg (S) Hans Johansson (M) Gustavo Dahlman (M) Margaretha Holmquist (FP)

Rebecka Barjosef (S) Kamal Hathamuna Blyborg (S) Hans Johansson (M) Gustavo Dahlman (M) Margaretha Holmquist (FP) Sammanträdesprotokoll Sida 1 (22) Plats och tid Eslövs stadsbibliotek, 19.00 21.30. ande Christine Melinder (M) Khalid El Haj (S) Håkan Larsson (MP) Tobias Olsson (SD) Malin Kauranen (S) Rolf Eberyd (C)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-08-25 Social- och omvårdnadsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2015-08-25 Social- och omvårdnadsnämnden 1/3 Sessionssalen, 2015-08-25 Kl. 13:00-16:15 77-92 Beslutande Christer Johansson (S) ordförande Peter Friberg (M) Ingvar Jansson (S) Mattias Ezelius (S) Anna Zöögling (S) Lisbeth Ider (V) Elisabeth Alfredsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1(26) Plats Tid Stadshuset kl 17.30--19.15 Sammanträdet ajournerades i fem minuter, kl 17.50-17.55, 126 Sammanträdesprotokoll Ledamöter Mattias Adolfsson (fp), ordförande Richard Svärd (m), 1:e v ordförande

Läs mer

Plats och tid Kalmar Teater, Larmtorget 1, torsdagen den 15 september 2011 kl. 10.00-11.30 och 13.00-15.25, ajournering 15.25-15.40, 15.40-16.

Plats och tid Kalmar Teater, Larmtorget 1, torsdagen den 15 september 2011 kl. 10.00-11.30 och 13.00-15.25, ajournering 15.25-15.40, 15.40-16. Kultur- och fritidsnämnden 2011-09-15 1 (15) Plats och tid Kalmar Teater, Larmtorget 1, torsdagen den 15 september 2011 kl. 10.00-11.30 och 13.00-15.25, ajournering 15.25-15.40, 15.40-16.30 Beslutande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsnämnden Tid Torsdagen den 20 november 2014 kl. 9:00 13:55. Ajournering kl 12:00-13:15. Plats Kultur- och fritidsförvaltningen, Tullslätten 4, Bibliotekets samlingssal. Omfattning 118-136

Läs mer

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/Bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Datum Tid kl 08.15--10.30 Plats Sammanträdesrummet Hesselgrenska Närvarande Se sidan 2 Helena Wikström (C) Justeringens plats och tid LSS-kontoret måndagen den 3 mars Justerade

Läs mer

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14

Vård- och omsorgsnämnden Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2014-05-14 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: s sammanträdessal, Fäladstorget 1, Lund, kl 17:00-21:20 Ordförande: Lars Johansson (M) 2:e vice ordförande: Ann-Margreth Olsson (S) Ledamöter: Lena Arnesen (M) John

Läs mer

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor

Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30. Enligt bilagor sidor 15 och 16. Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor 1(1) Plats och tid Beslutande Folkets Hus, Boxholm 2013-04-08 kl. 19.00 20.30 Enligt bilagor sidor 15 och 16. Övriga deltagande Annika Eriksson, sekreterare Ylwa Söderström, revisor Utses att justera Rolf

Läs mer

Omsorgsnämnden 2014-03-20 1 (10)

Omsorgsnämnden 2014-03-20 1 (10) Omsorgsnämnden 2014-03-20 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Kommunhusets fikarum/ Hörsalen Kl. 13:15 15:45 Bo Gunnar Åkesson (M) ordförande Gunnel Johansson

Läs mer

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20

PROTOKOLL Omsorgsnämnden 2016-04-20 sid 1 av 22 Plats och tid: Rådhussalen, klockan 13:30 16:00 Beslutande: Leif Håkansson Ordförande (S) Iréne Ahlstrand-Mårlind Ledamot (M) Berith Gustavsson (jäv 64) Vice ordförande (S) Tommy Alm (tom 66)

Läs mer

Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55

Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55 KALMAR KOMMUN OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL Sammanträdesdag 2009-09-23 Tid kl 13.00-16.30 Plats Omsorgsförvaltningen, Skeppsbrogatan 55 Omfattning 117-134 ande Steve Sjögren (S) ordförande Ingegerd Petersson

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr xx. Kommunala handikapprådet 2015-11-18 1(13) Nr xx 1(13) Tid och plats Onsdagen den 18 november 2015, klockan 13.00 16.00 i Telaris Österrådaplan Beslutande Ledamöter Michael Melby, ordf. (S) Socialnämnden Tommy W Johansson (S) Kommunstyrelsen Ann-Christin

Läs mer

Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde

Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde PROTOKOLL 1 (5) Tid och plats 18.00 18.52 Arbetslivsförvaltningen Österlånggatan 72 Öppet sammanträde Omfattning 132-142 Närvarande Lars-Åke Johansson (S) Marie Sjöhem (S) Anethe Tolfsson (S) Ida Legnemark

Läs mer

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17

PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 PROTOKOLL 1 (15) 2010-11-17 Kommunala handikapprådet Plats och tid ande Camilla Stenmark Stig Stefansson Torvald Stefansson Ola Burström Åke Lindqvist Britt-Inger Lundstedt Christine Edström Eva Gustavsson

Läs mer

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP)

Beslutande Johan Persson (S) ordförande. Inger Hilmansson (FP) KALMAR KOMMUN PROTOKOLL KOMMUNSTYRELSENS Sammanträdesdag ARBETSUTSKOTT 2011-01-25 Tid Kl. 08.30 10.15 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 11-20 ande Johan Persson (S) ordförande Malin Petersson (M) vice

Läs mer