Plan mot kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan mot kränkande behandling"
  • Ola Ek
  • för 4 år sedan
  • Visningar:

Transkript

1 Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagen Verksamhetens namn: Skolform: Vist skola Grundskola F-6, fritidshem F-3 samt öppen fritidsverksamhet Linköpings kommun linkoping.se

2 Innehåll DEL1 Plan för att förebygga kränkande behandling i förskola och skola 3 Aktiva åtgärder 5 Undersök och Analysera 6 Åtgärda, följa upp och utvärdera. 8 Del 2 Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier 12 Del 3 Rutiner för akuta situationer 13 Anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling trakasserier eller sexuella trakasserier 13 Förbud mot repressalier 14 Bilaga 1 Definitioner 15 2 (15)

3 DEL1 Plan för att förebygga kränkande behandling i förskola och skola Med kränkande behandling avses ett uppträdande som utan att vara diskriminerande enligt diskrimineringslagen kränker ett barns eller elevs värdighet. Datum för planens upprättande: Ansvarig för planen: Therese Wickman, rektor Redogörelse för hur de planerade åtgärderna i föregående års plan har genomförts Trygghetspepparna har under läsåret träffats regelbundet. De har ansvarat för en trygghetsdag samt varit delaktiga i vår rastverksamhet. I utvärdering med trygghetspeppare och personal har det framkommit att vi behöver synliggöra trygghetspepparna ytterligare och tydliggöra uppdraget. Vi har utökat vår styrda rastverksamhet, varje förmiddagsrast samt en del lunchpass har vi planerad verksamhet som leds av rastpedagoger. Vi har även utökat med en fysisk aktivitet på morgonen innan skolstart då många elever är tidigt på skolan. I utvärderingar bland elever och personal bidrar insatserna kring rastpedagoger till ökad trygghet och aktivitet bland eleverna. När det gäller morgonaktiviteten behöver vi prova den ytterligare tid för att se effekt. Vi har även tydliggjort förväntningar på den personal som är rastvärd. Eleverna upplever i utvärdering att rastvärdarna är mer synliga men att det kan bli ännu bättre. Varje parallell har under läsåret ordnat trivseldag för sina klasser, dessa dagar har sett olika ut i årskurserna och anpassats efter behov. Dagarna upplever vi har lett till ökad trivsel och trygghet i våra klasser. Vårt nya sätt att se på ordningsregler och förväntningar har lett till ökad tydlighet vad gäller vilka ordningsregler som skolan har. När det gäller förväntningar är dessa bra men eleverna upplever att dessa är svårare att förstå, de har ett större tolkningsutrymme. Det betyder att vi fortsatt kan behöva arbeta vidare med att tydliggöra vilka förväntningar vi har på eleverna i skolan. Vårt arbete i team, där personalen ser helheten i årskursen har lett till ökat samarbete personalen mellan. Vi har kunnat möta upp eleverna på ett bättre men vi kan fortsatt utveckla detta. Vårt förhållningssätt att arbeta lösningsfokuserat och lågaffektivt har vid utvärderingar bland personal och elever lett till ökad trygghet och trivsel. Vi 3 (15)

4 ser att det lågaffektiva förhållningssättet har blivit en kultur på vår skola. De nyanställa har fått utbildningen under läsåret. Vi vill arbeta på samma sätt för att få det lösningsfokuserade förhållningssättet förankrat hos personal och elever. För att nå en ökad trygghet har vi dubbelbemannat personalen på idrotten vilket har lett till minskade konflikter och ökad trygghet i samband med idrottslektioner och omklädning. Planen görs känd för personal, barn/elever och vårdnadshavare genom Våra insatser för att skapa trygghet och motverka trakasserier och kränkningar följs kontinuerligt upp under läsåret. I samband med läsårets slut utvärderas aktiviteterna gemensamt. Vid läsårets start går vi igenom planen med personalen. Rektor och trygghetsteam ansvarar för genomgången. Årskursteamen ansvarar för att eleverna får planen presenterad i samband med läsårsstart. Vårdnadshavare delges planen i samband med föräldramöte under tidig höst. Planen läggs på vår hemsida samt på vår lärplattform Fronter där samtliga elever och vårdnadshavare har inloggning. 4 (15)

5 Aktiva åtgärder Det förebyggande och främjande arbetet handlar om att undanröja risker för att barn och elever blir utsatta för kränkande behandling inom ramen för verksamheten. Arbetet ska vara målinriktat. Barn och elever ska delta i kartläggningen och kan komma med förslag på åtgärder samt delta i uppföljning och analys. 5 (15)

6 Undersök och Analysera Kartläggningsmetod Upptäckta risker Analys Trivselenkät Omklädning, idrotten Positiv trend, dubbelbemanning på idrotten har bidragit till mindre risk. Otrygga platser, skolgården Positiv trend, vi har satt upp staket och tydliggjort vilka ytor vi är på. Brist på saker att göra på raster Elever som har svårt att komma in i aktivitet behöver ha styrda aktiviteter. Fortsatt arbete med detta. Elever gör ofta samma saker, variation kan vara bra. Ta med till rastpedagogerna. Tävlingsmoment passar inte alla, vi behöver skapa andra aktiviteter. Ta med till rastpedagogerna. Sociogram Att vissa elever inte är socialt inkluderade Vi arbetar med styrda lekgrupper, trivseldagar, styrda grupper där elever blandas medvetet. Handlingsplaner för elever som har behov av det. Attitydundersökning [Klicka och skriv] [Klicka och skriv] Utvärdering av elevråd och trygghetspepparna Rörig situation i matsalen, både ljud och intryck. Vi har målat om för att få ett lugnare intryck. Satt på ljuddämpning på stolar. Möblerat om för luftigare intryck. Arbetat med attityder 6 (15)

7 och förväntningar på varandra. Fortsatt arbete krävs även om trenden positiv. Utvärdering av vår plan rörande trygghet och trivsel För lite att göra på rasterna. Alla har inte ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Varje klass har fått utrymme för att köpa in och hantera material. Vi har startat en bod med material för utlåning. Vi har utökat rastaktiviteter till morgon och lunch. Fortsatt arbete med detta. Vi behöver arbeta mer tydligt med personalen för att nå resultat. Att vi inte har en plan för elever i behov i fria aktiviteter som kapprum, matsal, rast. Vi behöver förtydliga och arbeta ytterligare med detta i våra årskursteam. Förväntansdokumentet som är kopplat mot ordningsreglerna är inte förankrat bland alla. Konkret arbete krävs, diskussioner om tolkning och hur det ska hanteras. Utifrån upptäckta risker och analys sätts mål upp för det kommande arbetet, se nästa sida. 7 (15)

8 Åtgärda, följa upp och utvärdera. Mål Åtgärder Datum när åtgärden påbörjas Att varje elev med sociala svårigheter har en handlingsplan som teamet följer Varje klass och fritidsgrupp gör ett sociogram. Varje klass och fritidsgrupp identifierar vilken-/a elev- /er som har sociala svårigheter och gör en plan Mall för sociogram och mall för handlingsplan tas fram Oktober med uppföljning i mars. Parallellträff augusti. Plan görs på studiedagen i september. Ansvarig för genomförande Fritidsresursen i årskursen/klassen samt ansvarig på det fritidshemmet eleven går på. Teamet diskuterar. Varje klasslärare och fritidspersonal ansvarar för att plan görs och följs. Mallen för sociogram tas fram av trygghetsteamet. Uppföljningsmetod och datum Studiedagen i januari. Diskussioner och utvärdering i årskursteamen. Har alla elever med sociala svårigheter en handlingsplan? Utvärdering [Klicka och skriv] 8 (15)

9 Mall för handlingsplan tas fram av trygghetsteamet Att varje personal på skolan arbetar med positiv beteendeförstärkning Föreläsning Psykologpartners kring positiv beteendeförstärkning fokusområden för teamet med en tydlig målsättning. Uppföljning under läsåret/handledning med Psykologparterns. 6/9 studiedagen Samt under höstterminen. Uppföljning 7/1 samt arbete under vårterminen. Therese Wickman Ledningsgruppen utvärderar i sina arbetslag med en diskussion. Sker kontinuerligt. [Klicka och skriv] Att varje personal har ett lösningsfokuserat förhållningssätt. Att utbilda fritidspersonalen/resurserna under läsåret kring metoden. Spridning av metoden till lärare. Oktober månad. Sofia Lundberg och Helena Gille Att rasterna upplevs som varierade, trygga och roliga av alla elever Styrd rastaktivitet varje förmiddagsrast. Direkt i samband med läsårets start. Schema finns för rastvärdar veckovis. Fråga i trygghetsenkäten oktober månad. [Klicka och skriv] 9 (15)

10 Planering för rastpedagogerna Aktiviteter även på lunchrasterna. Fortsatt tydliga förväntningar på rastvärdarna. Öppen bod. Morgonaktivitet som lockar till rörelse. Morgonaktivitet och lunchaktivitet har också ett schema. Henrik Norrman och Aso Khawari är ansvariga rastpedagoger. Trygghetsteamet ansvarar. På studiedagen i januari en utvärdering av personalen, är konflikterna på raster färre? Ommålning av skolgård med aktivitetsbana, hundraruta, bokstavsorm etc. Inköp lekmaterial Juni 2018 Sofia Lundberg bitr rektor 10 (15)

11 Att trygghetspepparna får ett tydligare uppdrag -vad de ska göra -när de ska synas -hur de möter upp de yngre eleverna som inte är med i trygghetspepparna Tydligt kalendarium för gruppen. Skriva en uppdragsbeskrivning i vilka situationer som trygghetspepparna ska vara delaktiga (rastaktiviteter, besök blivande f-klass, fadderverksamhet etc.) Läsårsstart ht 18. Sofia Wall och Helena Gille Kalendarium klart vid start. Uppdragsbeskrivning klart oktober. Utvärderas studiedag maj, personal diskussioner och trygghetspepparnas möte diskussioner. Rutiner för akuta situationer (anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling, trakasserier och sexuella trakasserier) se del (15)

12 Del 2 Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier Den värdegrund förskolan/skolan arbetar mot och det förhållningssätt som enheten enats om, i syfte att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier ska framgå. Riktlinjer för att förhindra trakasserier och sexuella trakasserier Vi bygger trygga grupper genom att vara tydliga med ordningsregler och förväntningar. Vi arbetar i team kring eleverna med gemensamt förhållningsätt både lågaffektivt och lösningsfokuserat för att skapa en tydlighet gentemot eleverna. Vi arbetar för att alla elever ska vara inkluderade vilket innebär att vi kartlägger elever både socialt och kunskapsmässigt för att vid behov kunna göra handlingsplaner som bidrar till inkludreing. På skolan arbetar vi med en tydlighet där personalen bestämmer grupperingar, bänkkamrat och placering i matsalen. Vi arbetar med att agera direkt i konflikter och hanterar det skyndsamt. Vi arbetar med att diskutera olikheter både vad gäller sexuell läggning, etnicitet och funktionsvariation. Personalen arbetar med stor närvaro kring eleverna både när det pågår lektion, rast och fritidstid. Vi arbetar regelbundet med trivseldagar för att ha möjlighet att arbeta behovsstyrt med gruppernas sociala utveckling och gemenskap. Samverkan mellan skola och fritidshem stärker samsynen gentemot eleverna och bidrar till ett gemensamt förhållningssätt i teamen oavsett verksamhet. Rasterna ska vara bemannade med rastvärdar som följer vårt förväntansdokument för rastvärdar. Vi har styrda rastaktiviteter som leds av rastpedagoger. Vi har schema på vissa av våra gemensamma ytor. Vi har konkreta regler kopplade till både fotbollsplan och rink. Våra idrottslektioner dubbelbemannas i så stor utsträckning som möjligt med två pedagoger som gemensamt planerar genomför och utvärderar lektioner och omklädning. 12 (15)

13 Del 3 Rutiner för akuta situationer Anmäla, utreda och åtgärda kränkande behandling trakasserier eller sexuella trakasserier Skolans rutiner för att anmäla När en elev känner sig kränkt av en annan elev eller av personal ska ärendet anmälas. Om en kränkning har upplevts ska blanketten Anmälan om kränkande behandling/trakasserier/sexuella trakasserier (se bilaga 1, finns på Fronter i uppstartsmappen ) fyllas i av pedagog och lämnas vidare till administrativ assistent. Det handlar i detta skede om sidan 1 på blanketten, den diarieförs av administrativ assistent i w3d3. Rektor har tillgång. Rektor rapporterar skyndsamt till huvudman enligt rutin. Skolans rutiner för att utreda 1. Pedagogen utreder i enighet med blanketten där det ska framgå händelseinformation, beskrivning av händelsen/situationen 2. Informationen ges till bedömning av händelsen. Utredning avslutas med resultat av den. 3. Kontakt tas med vårdnadshavare 4. Åtgärder skrivs upp, vad ska förhindra nya kränkningar? 5. Uppföljningsmöten bokas både med den kränkta och den som har kränkt. Notera resultatet. 6. När du som pedagog anser att ärendet är avslutat anger du datum och lämnar till administrativ assistent. Rektor meddelas av administrativ assistent. 7. Diarieföring sker via skolans administrativa assistent. Om du som pedagog har behov av stöd i utredningen tag direkt kontakt med trygghetsteamet. Tydliggör om trygghetsteamet tar över ärendet eller fungerar som ett stöd i arbetet., så att dokumentationen fungerar. Datum för uppföljning och utvärdering av rutiner och riktlinjer (Del 2 och 3) 13 (15)

14 Juni 2019 Resultat och analys av utvärdering Vi har under året tydliggjort arbetsgång kring upplevda kränkningar, blanketten som vi använder har nu reviderats för ökad tydlighet. Förbud mot repressalier Huvudmannen eller personalen får inte utsätt ett barn eller en elev för repressalier på grund av att barnet eller eleven medverkat i utredning av kränkande behandling, trakasserier eller sexuella trakasserier. Repressalier kan till exempel vara sämre betyg trakasserier i undervisningen hot om våld annan ogynnsam behandling 14 (15)

15 Bilaga 1 Definitioner Kränkande behandling Ett uppträdande som utan att vara diskriminering enligt diskrimineringslagen kränker ett barns eller en elevs värdighet. Diskriminering När ett barn/en elev missgynnas eller kränks. Missgynnandet eller kränkningen ska ha samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder Diskriminering kan vara direkt, indirekt, bristande tillgänglighet, trakasseri, sexuellt trakasseri eller instruktioner att diskriminera. Trakasserier Ett uppträdande som kränker ett barns eller en elevs värdighet och som har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna Sexuella trakasserier är ett uppträdande av sexuell natur som kränker ett barns eller en elevs värdighet. Aktiva åtgärder Med aktiva åtgärder menas ett främjande och förebyggande arbete Källor: Skolverket och Diskrimineringsombudsmannen 15 (15)

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Uppdaterad 2018-11-12 Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Björnkärrsskolan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Skolform:

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel Verksamhetens namn: Kvinnebyskolan Skolform: Grundskola F-6 Linköpings kommun linkoping.se Innehåll DEL1 Plan för att förebygga kränkande

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Skolform:

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering

Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering Plan mot kränkande behandling och dokumentation av aktiva åtgärder mot diskriminering I enlighet med skollagens 6:e kapitel och diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder. Verksamhetens namn: Skolform:

Läs mer

Plan mot kränkande behandling

Plan mot kränkande behandling Plan mot kränkande behandling Vedevågs skola Förskoleklass, grundskola och fritidshem 2018 Inledning Skolan har ansvar för att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering och på annat sätt

Läs mer

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Backaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, grundskola 1-6 och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret Utbildningsförvaltningen Sida 1 (5) 2015-06-02 I och med att vi arbetar i Plan mot diskriminering och kränkande behandling Eira för trygghet och trivsel Läsåret 2015-2016 Verksamheter som omfattas av planen

Läs mer

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hanahöj och Hångers rektorsenhet. Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Hanahöj och Hångers rektorsenhet Hånger skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritidshem

Läs mer

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Plan för likabehandling, mot diskriminering och kränkande behandling Lackarebäcksskolan Läsåret 2018/2019 Introduktion Omfattning Planen omfattar Lackarebäcksskolan grundskola F-6, grundsärskola samt fritidshemmen

Läs mer

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter

2017/2018. Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017-12-01 Plan för arbetet med lika rättigheter och lika möjligheter 2017/2018 Skolans främjande och förebyggande arbete för att motverka diskriminering och annan kränkande behandling samt undanröja hinder

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Rävlandaskolan F-5 2018/2019 1 Rävlanda 19-02-15. Innehållsförteckning sid 1. Mål och vision för Härryda Kommun 3 2. Om Rävlandaskolan F-5 3

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15

Trygghetsplan. Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling. Lillåns Södra skola 2014/15 Trygghetsplan Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling Lillåns Södra skola 2014/15 2 Innehåll 1. Lagstiftning... 4 2. Vision... 5 3. Uppföljning, utvärdering och analys av trygghetsplanen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Sörböleskolan f- 6 2019-01-31-2020-01-31 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola 1-6 och tillhörande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem

Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Långängskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Skola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017/2018 1.Grunduppgifter 1.1 Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Centralskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Centralskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Centralskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Sundsbroskolan Skola F-6 och Fritidshem Läsåret 2017/2018 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 3 Mål 3 Syfte 3 Skollagen (SFS 2010:800) 4 Diskrimineringslagen (2014:958) 4 Förtydligande

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot kränkande behandling Norrtull förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Ansvariga för planen Förskolechef och likabehandlingspilot Planen gäller

Läs mer

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrsätraskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, fritids åk 1-6, 7-9, grundsärskolan, fritids, åk 1-8, Ansvariga

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 190819 till 200819. Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola och fritids Ansvariga

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Nordalsskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Nordalsskolan 2018/2019 1 1 2 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING NORDALSSKOLAN 2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Östmarks skola och fritidshem Fastställd 2018-11-05 Gäller till 2019-09-30 Revideras varje läsår, ansvarig är rektor Likabehandlingsarbetet regleras

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2013-Vt2014 Förskolans helhetside: Rötter och vingar. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling för Lindboskolan åk 6-9 lå 2015-2016 På Lindboskolan tar vi avstånd från alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN. Läsåret 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN. Läsåret 2015/2016 1 (8) LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING THUNMANSKOLAN Läsåret 2015/2016 Respekt, vänlighet och omtanke 2 (8) Mål Alla som vistas, kortare eller längre tid personal, elever och vårdnadshavare

Läs mer

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Bredaryds skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola, förskoleklass och fritidshem Läsår: 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen 2017-04-19 Diarienummer: Förskole-/skolenhet: Hishultskolan F-6 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen ska huvudmannen

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fryele skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola: Förskoleklass-skolår 5 samt fritidsverksamhet Läsår 2017-2018 Reviderad 2017-08 Grunduppgifter

Läs mer

Fyren EkAlmens Trygghetsplan

Fyren EkAlmens Trygghetsplan Fyren EkAlmens Trygghetsplan mot diskriminering och kränkande behandling Fyren EkAlmen vägleder eleven att finna verktyg och mod att möta och utveckla framtiden, genom våra ledljus ansvar, trygghet, drivkraft

Läs mer

1 (8) TRYGGHETSPLAN. Planen gäller för ROMBERGASKOLAN. Ansvarig för planen Rektor Vlora Sudjada. Planen gäller under perioden Läsåret 17/18

1 (8) TRYGGHETSPLAN. Planen gäller för ROMBERGASKOLAN. Ansvarig för planen Rektor Vlora Sudjada. Planen gäller under perioden Läsåret 17/18 1 (8) TRYGGHETSPLAN Planen gäller för ROMBERGASKOLAN Ansvarig för planen Rektor Vlora Sudjada Planen gäller under perioden Läsåret 17/18 Datum för utvärdering av planen Juni 2018 2 (8) 3 Inledning Utbildningen

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Åbyggeby skola. Reviderad vt Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Åbyggeby skola Reviderad vt 2011 2011-03-08 Innehållsförteckning sida 2 sida 3 sida 4 sida 5 sida 6 Inledning Så säger lagen Definition Målsättning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Barn- och utbildningsförvaltningen. Hammars skola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars skola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka kränkande

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2018/2019 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

Kommunala Musikskolan

Kommunala Musikskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn och utbildningsförvaltningen Kommunala Musikskolan Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019

Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2018/2019 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.:

Läs mer

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Söderbymalmsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen åk 7-9 Ansvariga för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17-18 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Liselott Nilsson rektor Pernilla

Läs mer

Innehål sförteckning Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning 5 Förebyggande åtgärder Rutiner för akuta situationer

Innehål sförteckning Grunduppgifter Utvärdering Främjande insatser Kartläggning 5 Förebyggande åtgärder Rutiner för akuta situationer Linneskolans likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling läsåret 2018 2019 1 Innehållsförteckning Grunduppgifter... 3 Utvärdering... 3 Främjande insatser... 4 Kartläggning... 5 Förebyggande

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Södra skolan Läsåret: 2018/2019

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Skola: Södra skolan Läsåret: 2018/2019 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skola: Södra skolan Läsåret: 2018/2019 1 Syfte Skolan tar avstånd från alla former av diskriminering och kränkande behandling. Syftet med skolans arbete

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING KULLINGSBERGSSKOLAN Alingsås Augusti 2015 Definition av kränkande behandling Definitionen är hämtad ur boken Ny Skollag i praktiken, som gäller fr.o.m.

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Trödje skola 2015-11-30 Ny plan upprättas 2016-11-30 1 Innehåll Inledning... 3 Vision... 3 Definitioner... 3 Sammanfattning... 4 Medverkan av barn

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling HK2200, v1.0, 2016-11-16 Backaskolan Läsåret 2018-19 2 (8) Innehållsförteckning sid. Om Backaskolan 3 Skolans skyldigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars grundsärskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsår 18/19 Östratornskolan Lagrum: Diskrimineringslagen 3 kap, Skollagen 6 kap. 8 I II III IV V VI FÖREBYGGANDE OCH FRÄMJANDE ARBETE RISKANALYS ATT UPPTÄCKA

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO FÖRSKOLA 2017/2018 Alla barn har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan, fritidshem och annan verksamhet

Läs mer

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN FÖR ATT MOTVERKA DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING LEKEBERGSSKOLAN 4-6 GRUNDSÄRSKOLA TRÄNINGSSKOLA 1-9 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola, Fritidshem,

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Diamantens Förskola 1 (10) Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Diamantens Förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Härrydaskolan Eskilsby skola Eskilsby förskola 2018-2019 Upprättad 2018-08-14 Beskrivning av enheten Härrydaskolan, en F-5 skola och fritidshem

Läs mer

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering

Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 48 Kvarnbäcksskolans plan mot kränkande behandling och diskriminering 2017/2018 PHONE EMAIL WEB Monstensvägen 4, 13768 Jordbro Kvarnbacksskolan@haninge.se www.kvarnbacksskolan.se INNEHÅLL 1 INLEDNING...

Läs mer

Svarteskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Svarteskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Svarteskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17/18 Alla elever har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering och kränkningar. Därför finns det bestämmelser

Läs mer

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund

LINKÖPING VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Plan mot kränkande behandling I enlighet med skollagens 6:e kapitel och utifrån diskrimineringslagen LINKÖPING 2019 VÄRDEGRUNDSGRUPPEN Sophia Karlsson Susanne Larsson Cecilia Söderlund Många nobelpristagare

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskolan Nolängen Läsår 2018/2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera vilka risker

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB

Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Lärlingsgymnasiet i Sverige AB Skolenheten Munkedal Plan mot diskriminering och kränkande behandling för läsåret 2018/2019 Texten behandlar hur gymnasiet arbetar för att motverka och agera utifrån verksamhetsformer

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Barn och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn och utbildningsförvaltningen 2015-04-20 Hällby skola Rektor, Håkan Forselius 073-950 12 59 hakan.forselius@eskilstuna.se LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i AcadeMedia AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA Läsåret 2017/2018 Vår vision på Hammarns förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Önnestad skola F-9 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Önnestad skola F-9 Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Bodestorpsskolan, Karlshamns kommun LÅ 16/17 2016-10-19 1 Vision Vi vill skapa en god arbetsmiljö där alla elever och all personal ska känna sig trygga

Läs mer

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Munspelets skola 2018-08-21 1(10) Likabehandlingsplan Munspelets plan mot diskriminering och kränkande behandling Handlingsplan för skola och fritidshem Upprättad 2009-11-13 Reviderad

Läs mer

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kyrkslättens skola - Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklassen till årskurs 6. Fritidshemmet Fladdermusen är organiserat

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Förskoleklass Grundskola Fritidshem Ansvarig för planen Rektor: Hågadalsskolan Granitvägen 14C 752 43 Uppsala tfn: 018 727 53 70

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Plan för arbete mot kränkande behandling

Plan för arbete mot kränkande behandling Plan för arbete mot kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kågeskolan Från 2018 oktober till 2019 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen Rektor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Vist skola i Sturefors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Vist skola i Sturefors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Vist skola i Sturefors En inkluderande skola där elever utmanas för högsta möjliga måluppfyllelse och pedagoger samverkar kring elevernas lärande, trygghet

Läs mer

Kyrkskolans likabehandlingsplan

Kyrkskolans likabehandlingsplan Kyrkskolans likabehandlingsplan 2016-17 1(6) Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Kyrkskolan Från ht 2016 till vt 2017. Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Hagabodaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Rektor, all personal, elever samt vårdnadshavare

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling för Lindboskolan åk 6-9 lå 2014-2015 På Lindboskolan tar vi avstånd från alla tendenser till diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller från Bäsna skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller från 2018-10-01 2019-09-30 Bäsna skola 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Skolans vision samt delaktighet:... 3 Utvärdering och analys av föregående års plan:...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014-15 Lillängets skola och fritidshem Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem Ansvariga för planen Skolans

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Förebyggande arbete mot diskriminering

Förebyggande arbete mot diskriminering Förebyggande arbete mot diskriminering Arbete med aktiva åtgärder i förskolan och skolan Förskola/skola Hemsjö förskola Läsår 2018 / 2019 Undersöka och analysera Undersökningens syfte är att identifiera

Läs mer