Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling"

Transkript

1 Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Härrydaskolan Eskilsby skola Eskilsby förskola Upprättad Beskrivning av enheten Härrydaskolan, en F-5 skola och fritidshem med 150 elever bildar en pedagogisk enhet tillsammans med Eskilsby skola och förskola. Eskilsby förskola är en förskola med 22 barn och i samma byggnad befinner sig Eskilsby skola med en F-2 klass på 14 elever och fritidshem. HK2200, v1.0, Vi arbetar för att ha ett bra samarbete mellan skola och hem och för att eleverna ska kännas sig trygga och glada när de är i skolan. Bästa möjliga möte betyder att vi möter våra medmänniskor och elever, kollegor och vårdnadshavare med ett positivt förhållningssätt.

2 2 (9) Innehållsförteckning sidan Skolans skyldigheter 3 Vanliga begrepp 3 Riktlinjer 4 Utvärdering av arbetet från föregående läsår 4 Utvärdering av föregående läsårs arbete mot kränkande behandling 4 Utvärdering av föregående läsårs arbete mot diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier 5 Kartläggning och analys av risker 5 Samverkan med eleverna 5 Resultat och analys av kartläggningen 5 Vårt främjande arbete 6 Vårt förebyggande arbete 7 Vårt åtgärdande arbete(rutiner vid misstanke om kränkande behandling, diskriminering, trakasserier eller sexuella trakasserier) 8 Samverkan 9 Hur vi arbetar med vår plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 9 Utvärdering av läsårets arbete mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier 9

3 3 (9) Skolans skyldigheter Skolans arbete för att förebygga och förhindra kränkande behandling, diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier regleras i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:567). Skolan ska ha ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling, diskriminering och trakasserier. Arbetet ska bestå av förebyggande åtgärder och främjande aktiviteter för att eleverna på skolan inte ska bli utsatta för kränkningar, diskriminering eller trakasserier. Om personalen på skolan ändå får reda på att en elev kan ha blivit utsatt för kränkningar, diskriminering eller trakasserier så är personalen skyldiga att anmäla det till rektorn. Rektorn är sedan skyldig att utreda vad som hänt samt sätta in eventuella åtgärder för att det inte ska hända igen. Vanliga begrepp Diskriminering: Diskriminering innebär att någon vuxen i skolan missgynnar eller behandlar en elev sämre än någon annan elev. Diskrimineringen ska vara kopplad till någon av de sju diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Trakasserier: Trakasserier är ett uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna. Både personal och andra elever kan utsätta en elev för trakasserier. Sexuella trakasserier: Sexuella trakasserier är kränkande behandling av sexuell natur. Det kan exempelvis vara tafsningar eller ovälkomna blickar och kommentarer. Både personal och andra elever kan utsätta en elev för sexuella trakasserier. 3 (14) Kränkande behandling: Kränkande behandling är ett uppträdande som kränker en elevs värdighet men som inte har en koppling till någon av diskrimineringsgrunderna. Det kan exempelvis vara slag, knuffar, elaka kommentarer eller utfrysning. Både personal och andra elever kan utsätta en elev för kränkande behandling. För att något ska vara kränkande behandling enligt skollagen måste det hända i skolan eller under skoltid eller ha en koppling till skolans verksamhet. Mobbning: Ordet mobbning finns inte med i skollagen eller diskrimineringslagen men det betyder att en elev blir utsatt för trakasserier eller kränkande behandling av en eller flera personer vid flera olika tillfällen. Kränkningar på internet: Kränkningar och trakasserier på internet och sociala medier kallas ofta för nätmobbning. Om kränkningar och trakasserier på internet har en koppling till skolans verksamhet ska de hanteras på samma sätt som kränkningar och trakasserier som sker på skolan.

4 4 (9) Riktlinjer På vår enhet ska alla barn, elever och personal känna sig trygga, mötas med respekt och ges möjlighet att utvecklas och ta ansvar. Vi arbetar utifrån ledorden rötter och vingar och ska ge alla barn trygghet och värderingar som ger dem möjlighet att utveckla sin egen förmåga så långt de kan i positiv anda. Vi tar avstånd från all kränkande behandling, utfrysning och diskriminering och ska tydligt och direkt markera att kränkande handlingar är otillåtna. Detta gör vi genom att arbeta främjande och förebyggande med basen i lågaffektivt bemötande. Utvärdering av arbetet från föregående läsår. Utvärdering gjordes av personalgruppen under studiedagarna. Underlag för utvärdering består av trivselenkäter som gjorts tidigare och diskuterats samt jämförts. Vi har fokuserat på de områden som elever och barn tidigare identifierat att det finns ett utvecklingsbehov för att öka trygghet och vuxennärvaro. Vi ser i de enkäter som gjorts under att elever upplever en ökad trygghet och trivsel genom de satsningar som gjorts under året på rastverksamhet och ökad vuxennärvaro vilket innebär att vi kommer att fortsätta att fokusera på detta arbete under kommande läsår. Utvärdering av föregående läsårs arbete mot kränkande behandling I arbetet med att utvärdera föregående läsår har vi uppföljningstillfällen med all personal utifrån gjorda enkäter. Utvecklingsområden bestäms i samråd med all verksam personal. Områden som identifierats är: Behovet att ha vuxna att prata med. Elever upplever att det inte alltid har funnits vuxna synliga i närheten. Detta har vi utvecklat till exempel genom förändring av rastvaktsschema men också genom att se över personalnärvaro. Detta behöver vi jobba vidare med och följa upp. Tidigare kränkningsanmälningar har tidigare varit kopplade till övergångar och rastverksamhet. Anpassad lärmiljö för att ge alla elever en trygg skoldag och möjlighet att lyckas. I Stöd i övergångar mellan verksamheter och i nya situationer samt i lärandet i allmänhet genom olika anpassningar.

5 5 (9) Utvärdering av föregående läsårs arbete mot diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Gemensamt i Härryda kommun genomfördes ett tema med en mångfaldsvecka. Vi ser ett behov att fortsätta att arbeta för att skapa en större medvetenhet kring olikheter och möjligheter med allas lika värde. Detta fortsätter vi att arbeta med då det upplevdes som positivt. Vi vill se vilka resultat vi kan uppnå med ett längre perspektiv i arbetet. Styrda rastaktiviteter har genomförts under läsåret i form av schemalagda aktiviteter som är pedagogledda, material som stimulerar till gemensam lek och aktivitet. Detta har lett till mindre konflikter och ökad gemenskap. Under året har det arbetats med olika gruppkonstellationer, både i klassrum, på fritids och i skolan som helhet för att stärka individer och grupper utifrån aktuell verksamhets behov. Lekmiljöer på fritids har utvecklats utifrån barnens behov, gruppgemenskap i klassrum har arbetats vidare med genom tex leklotteri. Detta för att det funnits ett behov av ökad samhörighet. Det har en stark koppling till arbetet med rastaktiviteter. Kartläggning och analys av risker Elever i samtliga klasser besvarar två gånger per läsår en trivselenkät med frågor som berör trygghet och likabehandling. I trivselenkäten ingår också en karta över skolan/fritidshemmens/förskolans områden där eleverna markerar platser man kan uppleva som otrygga. Inom förskolan genomförs denna trivselenkät i samtal och med en gemensam promenad på enheten. Svaren sammanställs och analyseras i personalgruppen i samråd med rektor och elevhälsoteam. Responsen i enkäterna förs tillbaka till klasserna för reflektion kring nuläget och diskussion. Eleverna i årskurs 2 och 5 har besvarat en regiongemensam elevenkät om trygghet och trivsel. Samverkan med eleverna Genom trivselenkäter och diskussioner i elev/barngrupper och elevråd. Resultat och analys av kartläggningen Årets trivselenkät genomfördes digitalt i en ny form vilket vi kommer att fortsätta med. I den framgick att fotbollsplanen och omklädningsrummen upplevs mest otrygga. En ökad närvaro av pedagoger upplevs minska detta vilket vi ser som ett arbetsområde att utöka och följa upp.

6 6 (9) Vårt främjande arbete Vårt främjande arbete syftar till att förmedla betydelsen av allas lika värde utifrån diskrimineringsgrunderna. Det är ett arbete som ska vara en naturlig del av det vardagliga arbete, inkludera och omfatta alla och finnas med i det dagliga arbetet utan förekommen anledning. Genom att : I vårt arbete ska vi i arbeta för att alla är väl förankrade i värdegrunden och diskutera och lyfta den i verksamheten för att försäkra oss om att vi uppmuntrar våra elever att uttrycka sig på många olika sätt och vara delaktiga i vårt gemensamma arbete för det goda mötet. Vi arbetar med värderingsövningar där elever får möjlighet att utveckla och uttrycka egna åsikter samt lära sig att förstå andras. Detta för att motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning sexuell läggning eller ålder. Vi som arbetar på enheten ska vara väl förtrogna med värdegrunden som ska lyftas i verksamheten. Detta sker genom arbete med värdegrundens idéer, till exempel i form av arbete med gemensamma förhållningsregler som arbetas fram gemensamt arbete i klasser och elevråd, trivselenkäten som görs en gång per termin. Vi arbetar med elevråd och klassråd för att öka elevernas delaktighet, synliggöra demokratiska värderingar och inspirera till intresse att påverka och ta ansvar för den egna verksamheten.

7 7 (9) Vårt förebyggande arbete Vårt förebyggande arbete syftar till att öka tryggheten och avvärja de risker utifrån diskrimineringsgrunderna som identifierats utifrån kartläggningar i olika delar av verksamheten. Vi finns där eleverna finns: Vi ska vara synliga tillsammans med eleverna/barnen vid övergång mellan olika aktiviteter, på raster och på platser där elever kan känna sig otrygga för att förhindra att elever känner sig utsatta och för att skapa trygghet. Hela dagen i förskola, skola och fritidshem ska ses som en helhet för eleven och ska uppfattas som en trygg miljö som inbjuder till aktivitet där pedagoger finns närvarande som goda förebilder. Genom ett aktivt ledarskap ska vi ge eleverna möjlighet till trevligt bemötande och förtroendefulla relationer. Att arbeta utifrån detta åligger all personal. Uppföljning ska ske löpande under året och det ska följs upp i kontinuerliga enkäter och diskussioner i arbetslag och på enhetens gemensamma tema- och arbetsdagar. Detta för att hållas levande och styra aktiviteter utifrån befintliga och aktuella behov i respektive verksamhet från förskola, fritidshem till skola. Organiserad rastverksamhet Vi har valt att utveckla rastens aktiviteter för att minska utanförskap och kränkande handlingar och skapa aktiviteter som motverkar diskriminering och tilltalar alla för att skapa aktiva och inspirerande raster. Ansvariga pedagoger håller i löpande rastaktiviteter som skall vara synliga och delges elever för att underlätta sociala relationer mellan elever/barn som minskar utanförskap samt ge färdigheter i bemötande i vardagliga situationer. Gemensamma förhållningssätt och regler: ska tas fram tillsammans med elever och pedagoger i respektive verksamhet. Detta görs i respektive elev/barngrupp, elevråd och i personalgrupper på enheterna. Lärmiljö: vi fortsätter att arbeta utifrån fritidshemssatsningen med lärande lek i form av att skapa trygga och inspirerande utrymmen och aktiviteter i verksamheten både ute och inne.

8 8 (9) Satsningen på det specialpedagogiska lärandet kommer att ligga i fortsatt fokus genom att vi utvecklar verksamheten med de tankar och visioner vi fått genom årets satsning. Samverkansaktiviteter: Vi kommer att arbeta vidare med stormöten för att främja gemenskapen inom verksamheten på olika sätt. Detta gör vi genom att ha gemensamma aktiviteter såsom Knösrundan, Eskilsbyvarvet och gemensamma idrottsdagar. Vårt åtgärdande arbete Vi har rutiner att upptäcka, utreda och åtgärda diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling och vårt arbete börjar omedelbart när vi får signaler om att någon i vår verksamhet känner sig kränkt, diskriminerad eller trakasserad. Dessa åtgärder ska dokumenteras, följas upp och utvärderas enligt fastlagda rutiner för att inte händelsen ska återupprepas. Elevhälsoteamet arbetar aktivt för att de individer som behöver får den stöttning de behöver för att trygghetskänslan ska återställas för både individ och grupp. Det åtgärdande arbetet ska vara aktivt i hela verksamheten: Vi markerar, agerar och påbörjar det åtgärdande arbetet så fort en kränkande, diskriminerande eller trakasserande handling observerats eller på annan sätt synliggjorts enligt skolans utarbetade rutiner. Samarbetet med vårdnadshavare ska ske kontinuerligt och vid kränkning ska vårdnadshavare kontaktas samma dag. Alla insatser dokumenteras i enlighet med de rutiner som gäller för enheten och Härryda kommun och dessa handlingsplaner följs upp för att utreda om ytterligare åtgärder krävs och i så fall iaktta dessa. Vid behov av ytterligare insatser sker en samverkan med elevhälsoteam.

9 9 (9) Samverkan Planen har arbetats fram av samtlig personal tillsammans med eleverna utifrån det underlag som beskrivs i utvärderingen och kartläggning. Planen kommer att presenteras i personalgruppen och beslutas i samverkan och publiceras på hemsidan och unikum samt presenteras på brukarråd och i elevgrupper. Hur arbetar vi med vår plan i arbetet mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Planen kommer att gås igenom i samtliga klasser på skolan och följas upp regelbundet under läsåret i klasser och elevråd. Den kommer att finnas tillgänglig på skolans/förskolans hemsida och presenteras på brukarråd och föräldramöten. All personal ska arbeta med förebyggande arbete utifrån planen i de delar som berör det egna verksamhetsområdet och uppföljande arbete ska ske kvartalsvis i hela personalgruppen via utvecklingsgruppen. Utvärdering av läsårets arbete mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Resultatet av brukarenkäter och trivselenkäter ska analyseras i personalgruppen och elevrådet samt redovisas i brukarrådet. Vid ett par tillfällen under läsåret ska arbetet följas upp och utvärderas för att utgöra en analysgrund inför kommande läsår.

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret

Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. HK2200, v1.0, Backaskolan Läsåret Likabehandling - Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling HK2200, v1.0, 2016-11-16 Backaskolan Läsåret 2018-19 2 (8) Innehållsförteckning sid. Om Backaskolan 3 Skolans skyldigheter

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Rävlandaskolan F-5 2018/2019 1 Rävlanda 19-02-15. Innehållsförteckning sid 1. Mål och vision för Härryda Kommun 3 2. Om Rävlandaskolan F-5 3

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Säteriskolan Läsår 2017/2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2017-11-28 2! (! 10) Om Säteriskolan Säteriskolan är en F-5 skola med ca

Läs mer

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling.

Vällsjöskolan. Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Vällsjöskolan Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret 2017-2018 samt augusti-oktober 2018 Vällsjöskolans organisation läsåret 2017/2018 På Vällsjöskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skårtorps förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Om Ange förskolans/familjedaghemmets namn Skårtorps

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högåsens förskola Jan-dec 2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 2018-01-02 2 (7) Högåsens förskola består av tre avdelningar, alla med

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Yngsjö skola med fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Yngsjö skola med fritidshem Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Agnebäckens förskola 2017/2018 HK2200, v1.0, 2016-11-16 December 2017 - December 2018 2! (! 9) Om Agnebäckens förskola Agnebäckens förskola

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Agnebäckens förskola 2018/2019 Denna plan gäller under perioden: 31 december 2018-31 december 2019 1 Om Agnebäckens förskola Agnebäckens förskola

Läs mer

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan

Vasaskolan. Läsåret 18/19. Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan Vasaskolan Läsåret 18/19 Plan mot kränkande behandling och diskriminering för all verksamhet på Vasaskolan (Grundskola och särskilda undervisningsgrupper) 1 Innehåll Vad säger lagen? 3 Mål och syfte 3

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hindås förskola 190401-200401 HK2200, v1.0, 2016-11-16 Upprättad den 13 Mars 2019 2! (! 9) Om Hindås förskola Förskolan har barn i åldrarna

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandlings plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola årskurs 1-5 och fritidshem Läsår

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Önnerödsskolan 2018-2019 2 (13) Upprättad den 2018 09 27 Innehållsförteckning Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling 1

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsåret Oskarskolan Skola och fritidshem LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 17-18 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Liselott Nilsson rektor Pernilla

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Ljungna förskola planen gäller för år 2018 Upprättad den 180102 2 (7) Ljungna förskola Den lilla förskolan med det stora hjärtat Ljungna förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Diskrimineringslagen (2008:567)

Diskrimineringslagen (2008:567) Diskrimineringslagen (2008:567) Skollagen (1985:1100) kap 14 a Definitioner Diskriminering är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och att missgynnandet har samband med

Läs mer

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Montessoriförskolan Fröhuset 17/18

Plan för likabehandling och mot kränkande behandling. Montessoriförskolan Fröhuset 17/18 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling Montessoriförskolan Fröhuset 17/18 1 Innehållsförteckning Montessoriförskolan Fröhuset 17/18... 1 Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner...

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Öppna förskolorna 2019 Upprättad januari 2019 2 (7) Om Öppna förskolorna Öppna förskolan är en öppen verksamhet som vänder sig till barn och

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MELLERUDS SÄRSKOLA 2017/2018 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Särskolans verksamhet, som regleras

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Guldkroksskolan F-6 Bläckfisken Läsåret 2016/2017 2(7) 3(7) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA OCH FRITIDSHEM 2018/2019 Alla barn och elever har rätt att lära och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Förskolan, skolan,

Läs mer

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5

Främjande arbete 4 Mål: Att ha en verksamhet som är fri från diskriminering. 4 Mål: Ha en god stämning på förskolan 5 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Barnens Hus 2016/2017 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner... 3 Utvärdering... 3 Utvärdering

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Oskarskolan Skola och fritidshem Ansvariga: Cecilia Strid rektor Pernilla Ankell

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola F - 6 och fritidshem Läsår: 2015 2016 Vår skola ska kännetecknas av en trygg, stimulerande och lustfylld skoloch lärandemiljö där alla känner

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 170918 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Fyren EkAlmens Trygghetsplan

Fyren EkAlmens Trygghetsplan Fyren EkAlmens Trygghetsplan mot diskriminering och kränkande behandling Fyren EkAlmen vägleder eleven att finna verktyg och mod att möta och utveckla framtiden, genom våra ledljus ansvar, trygghet, drivkraft

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Pixbos förskola jan 2018 - jan 2019 HK2200, v1.0, 2016-11-16 2! (! 10) Pixbos förskola Upprättad den 180103 Pixbos förskola består av tre avdelningar

Läs mer

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar

Hagges skola och fritidshems årliga plan för. och förebyggande arbete mot kränkningar 2014-2015 Hagges skola och fritidshems årliga plan för och förebyggande arbete mot kränkningar Smedjebackens kommun Familje- och utbildningsförvaltningen 777 81 Smedjebacken E-post: fou@smedjebacken.se

Läs mer

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9

ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 ADOLFSBERGSSKOLAN 7-9 TRYGGHETSPLAN 2013/2014 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Adolfsbergsskolan 7-9 Innehållsförteckning: Inledning s. 1 Visioner för barn i Örebro kommun Ny lagstiftning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2017 09 05 Diarienummer: 2016-235 Förskole-/skolenhet: Vallberga Fritids Plan mot diskriminering och kränkande behandling Uppdrag Enligt 3 kap. 16 diskrimineringslagen

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling

Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling BÅSTADS KOMMUN Västra Karups skola, förskoleklass och fritidshem. Beslutad 2013-11-27 Handlingsplan mot diskriminering, kränkande behandling och f ör likabehandling Läsåret 2013-2014 Västra Karups Skola,

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem

LIKABEHANDLINGSPLAN Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Bakgrund LIKABEHANDLINGSPLAN 2016-2017 Molla förskoleklass, grundskola och fritidshem Planen grundar sig på diskrimineringslagen 2 kap. 5, 6, 7 och Skollagen 6 kap. Både diskrimineringslagen och 6 kapitlet

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Önnerödsskolan Tillsammans - TilliT - Mod

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Önnerödsskolan Tillsammans - TilliT - Mod Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Önnerödsskolan Tillsammans - TilliT - Mod 2017-2018 2 (14) Upprättad den 2017 10 17 Innehållsförteckning Plan för arbetet mot diskriminering

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Krokens förskola Oktober 2018 tom Oktober 2019 Upprättad den 2017-10-30 Krokens Förskola På Krokens förskola står vi för att människor lär tillsammans

Läs mer

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Stråtjära skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Stråtjära F-6 och fritidshem Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Högadalsskolan Läsåret 2018-2019 Upprättad 2018-08-24 2 (10) Högadalsskolans organisation läsåret 2018-2019 På Högadalsskolan arbetar vi i arbetslag

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling Globala gymnasiets plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017-2018 1. Bakgrund och lagtext Vårt mål är att Globala gymnasiet ska vara fritt från förekomst av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Norrhammarskolan Från 161001 Verksamhetsformer som omfattas av planen Skola och fritidshem F-5 Ansvariga för planen

Läs mer

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår

Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår Hallerna Skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids Läsår 2018/2019 Beslutad 2018-09-13 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Olympiaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN Olympiaskolan Plan för att främja lika rättigheter och möjligheter samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Gäller januari 2018 till september

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Yttre Ursviksskolan Från 181001 till 190930. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritids

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Hedens förskola Period som planen gäller för 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (12) Om Hedens förskola Hedens förskola är en förskola med

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Likabehandlingsplan för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2014-2015 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under året har föräldrarådet träffats. Vi

Läs mer

Likabehandlingsplan. och Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. och Plan mot diskriminering och kränkande behandling LUNDS KOMMUN Skolområde Centrum/Torn Lerbäck- och Oskarskolan F-3 Likabehandlingsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Lerbäckskolan F-3 Oskarskolan Likabehandlingsplan Plan mot

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Salmereds förskola HT-17 och VT-18 Upprättad den 2017-06-08 2 (11) Salmereds förskola Salmereds förskola arbetar i tre spår; ett yngrespår,

Läs mer

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Sunnanängs förskola Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Sunnanängs långsiktiga mål... 3 3. Definitioner och begrepp... 3 4. Grunduppgifter...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Hammars grundsärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Hammars grundsärskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Gustaviskolans förskoleklass, skola 1 5 och fritidshem Innehåll Inledning... 3 Definitioner... 3 Vår vision... 4 Långsiktiga mål för det främjande

Läs mer

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mo skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola, fritidshem a för planen Rektor Vår vision Mo Skola ska genomsyras

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2015-2016 Fastställd 2015-09-28 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA Verksamhetsåret 2015/2016 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Gärdets förskola 190101-191231 Upprättad den 190101 2 (11) Om Gärdets förskola Gärdets förskola är en förskola med tre åldersindelade avdelningar.

Läs mer

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Barkarbyskolans plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsåret 2013-2014 Förskoleklass Grundskola 1-5 Fritidshem Fritidsklubb 1 Innehåll: 1. Inledning. 2. Vision 2013/2014. 3. Mål

Läs mer

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Bygdsiljumskolans plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Bygdsiljums skola, fritidshem Verksamhetsformer som omfattas av planen Fritidshem, Förskoleklass, grundskola

Läs mer

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem

Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Kärda skola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Kärda skola och fritidshem Läsår: 2016 2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Skolans namn Planen gäller Stackgrönnanskolan Från 181001 till 191001. Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola och fritidshem

Läs mer

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling Gottne byskola 2018/2019 Grundskola, förskoleklass och fritidshem Inledning Gottne byskolas DK-plan innebär att FRÄMJA likabehandling, alla människors

Läs mer

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum

Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Lyrfågelskolans förebyggande och åtgärdande arbete mot diskriminering och kränkande behandling för fritidshemmet Futurum Datum för upprättande 161031 Planen gäller för läsåret 2016/2017 VISION Vår vision

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Förskolans namn Planen gäller Stormens fsk Från 2017-10 till 2018-10 Verksamhetsformer som omfattas av planen 1-5 Ansvariga för planen Andreas

Läs mer

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10)

Nattugglans. förskola och fritidshem. Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling (10) Nattugglans förskola och fritidshem Vår plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 1 (10) Enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn ska varje verksamhet

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Kvidinge skola Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola 2015-08-01 1 Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans etikråd 5. ElevHälsoTeam (EHT) 6. Arbetsgång

Läs mer

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rossö skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass - åk 6 samt fritidshemmet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Rumskulla skola och fritidshem

Rumskulla skola och fritidshem Barn- och utbildningsförvaltningen Rumskulla skola och fritidshem Område VÄST PLAN MOT DISKRIMNERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Rumskulla skola och fritidshem Läsåret 2014/2015 Innehåll: 1.

Läs mer

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson

Furutorpskolan 7-9. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola åk 7-9 Ansvarig för planen: Rektor Johan Johansson 1(7) Datum 2015-08-03 Handläggare Rektor Johan Johansson Barn- och utbildningsförvaltningen 0451-26 77 95 johan.johansson@hessleholm.se Plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Furutorpskolan

Läs mer

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter

Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling. Fritidshemmet Jupiter Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2016/2017 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan

Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan 2014-01-09 Likabehandlingsplan 2013/2014 Transtenskolan Transtenskolan arbetar utifrån fyra ledord, kunskap, lust, bemötande och respekt. Skolan har två uppdrag enligt läroplanen, ett demokratiuppdrag

Läs mer

Innehållsförteckning. Kommunikation... 7

Innehållsförteckning. Kommunikation... 7 Plan för likabehandling och mot kränkande behandling vid Barnens Hus 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Vision och syfte... 3 Definitioner... 3 Utvärdering... 3 Utvärdering av det främjande arbetet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier

Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Barn- och utbildningsförvaltningen www.kristianstad.se Plan mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier Hammars skola Planen gäller för kalenderåret eller läsåret 2019/2020 Ansvarig för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Patrik Backman, 0554-194 19 patrik.backman@kil.se 2016-11-07 Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖR VIKSTASKOLAN (FRITIDSHEM, FÖRSKOLEKLASS OCH GRUNDSKOLA)

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skogomeskolan Skogomeskolans fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter: Skogomeskolan Verksamhetsformer som omfattas av planen: Grundskola och fritidshem Ansvarig

Läs mer

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Dalslundskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Grundskola årskurs 4-9 samt fritidshem 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling

Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Västergärdets förskola 2018-01-15 t.o.m. 2019-01-15 Upprättad den 15 januari 2018 2 (13) Västergärdets förskola Västergärdets förskola är nyöppnad

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kristallen Vår förskola ska vara trygg för alla barn och all personal, fri från diskriminering och annan kränkande behandling. Alla på vår förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter

Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Likabehandlingsplan Fritidshemmet Jupiter Läsåret 2015/2016 2(5) 3(5) Vision och mål På vår skola ska ingen elev bli utsatt för diskriminering, trakasserier eller annan form av kränkande behandling. All

Läs mer