RAPPORT Upprättad av: Malin Hjort

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RAPPORT 2013-09-23. Upprättad av: Malin Hjort"

Transkript

1 RAPPORT Upprättad av: Malin Hjort

2 RAPPORT Kund Kustbostäder AB Sjögatan Oxelösund Konsult WSP Samhällsbyggnad Norrköping Besök: Södra Grytsgatan 7 Tel: WSP Sverige AB Org nr: Styrelsens säte: Stockholm Kontaktpersoner Andreas Trobeck, Fastighetsförvaltare, Kustbostäder AB. Tel Malin Hjort, uppdragsansvarig, WSP samhällsbyggnad AB Tel Innehåll 1 Bakgrund 4 2 Sammanfattning 4 3 Tillgänglighet lagar, regler, riktlinjer Enkelt avhjälpta hinder (BFS 2011:13 HIN2) BBR, Boverkets byggregler (BFS 2011:26) Tillgänglighet på allmänna platser (BFS 2011:5 ALM2) Diskrimineringslagen Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS Handisam 5 4 Inventeringsmetodik och avgränsningar 6 5 Nuläge inventering Offentliga lokaler Kommunhuset 7 2 (34)

3 5.1.2 Biblioteket IP Ramdalen Badhuset och Sporthall vid Ramdalsskolan Skolor, förskolor och fritidsverksamhet Breviksskolan Stenviks förskola D-skolan Ramdalsskolan Peterslundsskolan Oxelö förskola Frösängs förskola Blåklockans förskola Skattkistans förskola Dalgångens förskola Äldreboenden/gruppboenden Sjötångens äldreboende, Höjdgatan Björntorps äldreboende, Klockartorpsv Björntorps äldreboende, Sundavägen Övriga lokaler 33 6 Bilagor Inventeringsprotokoll Digitala fotofiler (CD) 34 3 (34)

4 1 Bakgrund Under våren och sommaren 2013 har WSP Samhällsbyggnad utfört tillgänglighetsinventeringar på uppdrag av Kustbostäder. Inventeringen har innefattat ett antal lokaler där man kontrollerat hur tillgängligheten för personer med olika funktionshinder, främst syn-och rörelsehinder, är uppfylld i förhållande till gällande lagar och regler. Inventeringen har fokuserats på att påvisa så kallade. enkelt avhjälpta hinder, men även framtida behov av tillgänglighetsanpassning vid ombyggnader har inventerats. Dokumentet kan då användas som hjälpmedel vid prioritering, planering och kalkylering för anpassning vid kommande ombyggnationer av lokaler och entréytor. 2 Sammanfattning Tillgänglighetsinventeringar har utförts i Oxelösund vår och sommar Där kontrollerades hur tillgängligheten var uppfylld i ett antal lokaler t ex kommunhuset, bibliotek, skolor, förskolor och äldre- och gruppboenden i kommunen. Detta styrs av ett antal lagar, föreskrifter och regler som ska vara uppfyllda, beroende på vad lokalerna används till. Vissa brister ska åtgärdas omgående exempelvis s k enkelt avhjälpta hinder (HIN) medan andra brister endast behöver åtgärdas vid ombyggnader (BBR). Inventeringen utfördes av WSP Samhällsbyggnad tillsammans med underkonsult som är sakkunnig inom tillgänglighet. Inventeringsprotokoll/checklista framtagen efter gällande regler användes vid inventeringen. Vid inventeringen användes hjälpmedel som kamera, måttstock, lasermätare för avstånd och lutning samt dator. I inventeringen kontrollerades tillgängligheten avseende rörelse- och synhinder. I inventeringen har det inte ingått att ta fram färdiga lösningar för påvisade bristerna utan att hitta de hinder som finns. Lösningar bör föreslås i projekteringsskedet. Vid inventeringen påvisades ett antal brister som bör åtgärdas direkt såsom trösklar, kontrastmarkeringar, dörrautomatik, ledstänger och ramper. Samtidigt noterades även ett antal brister som kräver mer omfattande åtgärder och bör hanteras vid en eventuell framtida ombyggnation av byggnaderna. Detta kan exempelvis vara nivåskillnader utomhus, för smala dörrar, inga eller för små handikapptoaletter, större nivåskillnader i byggnader. De kontrollerade punkterna framgår av inventeringsprotokollen i (Bilaga 1 samt numrerade foton i Bilaga 2 på CD). 3 Tillgänglighet lagar, regler, riktlinjer 3.1 Enkelt avhjälpta hinder (BFS 2011:13 HIN2) Enkelt avhjälpta hinder (HIN) är en samling föreskrifter som tillkom för att snabbbare åtgärda små hinder som ställer till stora problem i allmänna lokaler och lokaler dit allmänheten har tillträde. Den ursprungliga målsättningen var att detta skulle göras under 2010, men föreskrifterna har nu fått en uppföljare som gäller till Dessa regler gäller befintliga byggnader även om inga andra åtgärder görs, till skillnad från BBR. I beteckningen enkelt avhjälpt ligger att det ska göras en be- 4 (34)

5 dömning där nyttan av åtgärden skall vägas mot ekonomiska och andra konsekvenser BBR, Boverkets byggregler (BFS 2011:26) BBR, Boverkets byggregler, gäller vid nybyggnad och ombyggnad av lokaler: dessa regler är normalt sätt inte retroaktiva (med några undantag, främst för brandskydd), dvs åtgärdas i samband med nästa ombyggnad. BBR reglerar också anläggningar på tomtmark. I regelverket avseende tillgänglighet delar man på publika lokaler och övriga. Publika lokaler är allmänna lokaler och lokaler dit allmänheten har tillträde. I denna inventering hör kommunhuset och biblioteket självklart till publika byggnader. Det finns inga tydliga avgränsningar för skolor (och förskolor)men praxis är att man brukar räkna huvudentrén och vägen till reception/expedition som publik samt aula, dvs de rum som man kommer till som besökare. För skolornas övriga delar gäller arbetsmiljölagstiftningen (AFS) både för lärare och elever. 3.3 Tillgänglighet på allmänna platser (BFS 2011:5 ALM2) ALM är regelverket för utformning av allmänna platser, dvs mark som är detaljplanelagd som allmän plats. Den gäller alltså inte för kommunalt ägd tomtmark, t ex skolgårdar, dessa lyder istället under BBR för utformning av t ex ramper. 3.4 Diskrimineringslagen Sedan 2008 gäller även Diskrimineringslagen. Lagens syfte är att motverka diskriminering med anledning av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Den är inte en bygglagstiftning uppdelad i vad som behöver utföras retroaktivt och vad som ska utföras i samband med andra åtgärder utan träder i kraft då någon utsätts för en diskriminering och startar en rättsprocess. Den gäller främst lokaler som hyrs ut för allmänna ändamål t ex föreläsningar eller andra evenemang, men skulle också kunna komma att användas vid ett anställningsförfarande om en person nekas anställning med hänvisning till en dåligt anpassad arbetsplats. 3.5 Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS Delar av lagstiftningen kring tillgänglighet hamnar under arbetsmiljölagarna. Grunden är att man ska kunna (fortsätta) arbeta i alla lokaler med en funktionsnedsättning, om det inte är uppenbart orimligt med anledning av arbetets art, dvs de flesta arbetslokaler ska vara fullt tillgängliga. Vissa måttbestämmelser skiljer sig något från måtten i t ex bostäder. 3.6 Handisam Handisam är myndigheten för handikappolitisk samordning. Vid utformningen av inventeringsblanketten har Handisams arbetsmaterial för utformningen av tillgäng- 5 (34)

6 liga lokaler använts. Denna är främst utarbetad för myndighetslokaler och har en hög profil avseende tillgänglighet. Inventeringsblanketten har sedan kompletterats med övriga tillgänglighetsbehov som specificeras i HIN och BBR. 4 Inventeringsmetodik och avgränsningar Inventeringen har utförts av Malin Hjort, Landskapsingenjör, WSP Samhällsbyggnad och Helena Hammarskiöld, Arkitekt, certifierad, sakkunnig på tillgänglighetsfrågor, AG Arkitekter (Underkonsult). Vid inventeringen användes en framtagen checklista se inventeringsprotokoll (bilaga 1) med tillhörande digitala foton (Bilaga 2 CD). Dessutom användes bärbar dator, digitalkamera, lasermätare för lutning och avståndsmätning och tumstock. Platsbesöken genomfördes tillsammans med personal från respektive verksamheter. Vid inventeringen har främst ingått att inventera tillgängligheten för personer med syn- och rörelsehinder. Tillgängligheten för personer med hinder i form av hörselnedsättning har inte ingått i inventeringen. Tillgängligheten för övriga ytor på skolgårdar och lekplatser/lekredskap har inte ingått i inventeringen. Inventeringens huvudsyfte har varit att hitta de brister som finns. Inga färdiga lösningar har framtagits utan bör föreslås i projekteringsskedet. I dokumentet finns rekommenderade prioriteringar för tillgänglighetsåtgärder. 5 Nuläge inventering Nedan finns en enkel sammanfattning per objekt av de brister som påträffats i de olika lokalerna. De olika objekten består i vissa fall av flera byggnader. Komplett inventeringsprotokoll med anmärkningar per objekt finns i (Bilaga 1) och sorterade numrerade digitala fotofiler finns på (Bilaga 2 CD skiva). 6 (34)

7 5.1 Offentliga lokaler Kommunhuset Kommunhuset är byggt 1975 och ligger centralt i Oxelösund. Kommunhuset har ett antal serviceverksamheter såsom vård- och omsorgsförvaltningen, kommuninformation, polis, socialtjänst, miljökontor, byggnadskontor vilket innebär många besökande varje dag. Utvändigt: Kommunhuset ligger invid en gångväg med parkering precis utanför. Vid tillfället för inventeringen var marken vid entrén under ombyggnad pga omläggning av fjärrvärme. Bedömningen som gjordes på plats var att det var för brant lutning utanför entrén. Manöverdonet för dörrautomatiken sitter för nära dörren så den riskerar att öppnas rakt på den som sitter i rullstol. Vid tidpunkten för inventeringen var det svårt att bedöma om ett fungerande ledstråk fram till entrén fanns. Invändigt fungerar bygganden i stort sett på ett bra, endast några mindre brister hittades såsom bristfälliga av kontrastmarkering på trappor och ledstänger som bör kompletteras. Det saknas en låg del av receptionsdisken som nås från rullstol. I den relativt nya RWC:n är dörrhandtaget svårt att nå från rullstol och handfatet inte förlängt för rullstol. Enstaka dörröppningar i de mest publika utrymmena är smala och kan därför eventuellt inte passeras med alla typer av rullstolar. Slutsats: 7 (34)

8 Detta är en av kommunens viktigaste entréer när det gäller tillgänglighetsfrågor. Man bör ta tillfället i akt att ordna en bra tillgänglighet vid entrén när man återställer efter utförda ledningsarbeten. Lutningen utanför entrén bör kontrolleras och/eller utföra en ramp alternativt åtgärda beläggningen fram till entrén. Dessutom bör man passa på att åtgärda att dörrautomatiken blir åtkomlig på ett bra sätt vid återställandet av ytorna. Armbågskontakten flyttas så att den inte är placerad bakom dörrbladet som slår upp. Funktionen för ledstråk ska fungera för synskadade. Detta kan t ex utgöras av en plantering/gräsytekant eller kantsten som personer med synhinder kan använda sig av för orienteringen fram till huvudentrén. Invändigt bör man ordna en griptång eller dörrautomatik på dörrhandtaget i RWC. Kontrastmarkering och ledstänger på befintliga trappor bör ses över med hänsyn tagen till byggnadens kulturhistoriska värde. Det bör finnas ett anvisat konferensrum för möten med bredare dörröppning som klarar alla rullstolar. Receptionsdisken bör åtgärdas. Dessa åtgärder räknas som enkelt avhjälpta och bör göras omgående. Kontrastmarkering av toalettdörrar bör åtgärdas vid nästa ombyggnad tillsammans med tillgängliga utrymningsvägar och dörrar till personalens uteplats. 8 (34)

9 5.1.2 Biblioteket Biblioteket är en publik lokal som med många olika verksamheter som används av ett stort antal besökare varje dag. Lokalerna används både dag och kvällstid. Här finns även caféverksamhet, fritidsgård och aula/samlingsal. Utvändigt: Eftersom bibliotekets entré ligger intill en öppen torgyta bedöms fungerande ledstråk saknas och det kan vara svårt för en person med synhinder att orientera sig. Invändigt: Biblioteksbyggnaden ligger på Järntorget med entréer åt två olika håll. Den ena entrén har hiss som i stort fungerar bra beträffande tillgänglighet. Skyltningen från hissen till reception/information är något otydlig. Kontrastmarkeringen av dörrar och hiss har för dålig kontrasterande verkan. Scenen i samlingssalen saknar ramp och är inte tillgänglig. 9 (34)

10 Slutsats: Funktionen för ledstråk bör utredas och säkerställas vid en ev. ombyggnad av markytor utanför entréerna. Viktigt är att dessa åtgärder utförs på liknande sätt i kommunen så att en person med synhinder kan känna igen sig. Skyltningen från hissen till receptionen bör förbättras omgående. Vid framtida ombyggnader invändigt bör färgsättningen ses över. Scenen i samlingssalen kompletteras med ramp så att även personer med rörelsehinder kan använda den. Men eftersom scenen är en tillfällig uppbyggnad är lagstiftningen lite otydlig om vad som gäller här. En motsvarande tillfällig ramp borde då vara rimligt att finnas att tillgå för sådana tillfällen. 10 (34)

11 5.1.3 IP Ramdalen Idrottsplats med omklädningsrum, fotbollsplaner och löpbanor mm. Utvändigt: Handikapparkering finns inte ordnad inom området men man kan lätt köra in med bil vid behov. Mellan kör/gångbanan av asfalt och löparbanorna finns en makadamyta som inte kan passeras med rullstol. Invändigt: För närvarande är inget av omklädningsrummen avpassat för att kunna användas av personer med rullstol. Inga av de offentliga toaletterna som finns för publik är tillgängliga. Slutsats: Ytan mellan gångvägarna bör göras tillgänglig genom att iordningställa tillgängliga gångar som kan användas för personer i rullstol. Det är inte rimligt att samtliga om- 11 (34)

12 klädningsrum görs tillgängliga. En lagom nivå vore att de två omklädningsrum som är enklast att åtgärda byggs om samt att ett RWC för publik ordnas. Det f d vaktmästeriet, som innehåller två mindre omklädningsrum, har så pass många brister att den inte bör användas som tillgängliga omklädningsrum. Övriga byggnader på området, t ex kontorsbyggnaden, ägs inte av kommunen och omfattas därmed inte av inventeringen. Det bör däremot påpekas att lokaler som hyrs ut till allmänheten ska vara tillgängliga enligt Diskrimineringslagen. 12 (34)

13 5.1.4 Badhuset och Sporthall vid Ramdalsskolan Badhus med simhall, omklädningsrum, gym och sporthall. Byggnaden är ombyggd sedan Ny utbyggnad med entré och plattformshiss har utförts. Utvändigt: Några mindre brister hittades vid entrén bl a tröskeln vid entrédörren som är för hög. Nuvarande HKP ligger lite för långt från entrén, men annars bra. Funktionellt ledstråk för personer med synnedsättning finns idag i form av låg mur vid parkering och naturlig gräskant närmast gångbana fram mot entrén. Invändigt saknar receptionsdisken en lägre del som nås av personer i rullstol. I simhallen är dörrar försedda med automatik där det behövs (utom relaxavdelningen) ett flertal fullstora RWC finns. Själva bassängen har trappa ned men inte lyft. Bowling: Numera ombyggd till gym. Lyftbord finns till nedre nivå. I trappan till gym går trappräcket ej 300 mm förbi trappnos som det egentligen ska göra. Idrottshallen ligger en våning ner i förhållande till entrén. Passage mellan omklädningsrum och planen förutsätter att man går i ett antal trappor. Enda alternativet är att röra sig utvändigt ta sig in via nödutrymningen, men även då saknas omklädningsmöjlighet för rörelsehindrade. Medley som driver verksamheten har planer på ombyggnad. De ritningar som finns framtagna för planerad ombyggnaden uppfyller tillgängligheten. Slutsats: Markbeläggning bör justeras vid entré för att undvika nivåskillnad vid tröskeln. Funktionen för ledstråk bör tydliggöras närmast entrén för att visa riktningen till entrén. Det viktigt att se till att hinder såsom parkerade cyklar mm inte finns i vägen för ledstråket 13 (34)

14 Den pågående ombyggnaden, där endast sporthallen återstår, är väl utformad avseende tillgänglighet. Om sporthallen utförs enligt planerna kommer även den fungera bra. Vid huvudentrén finns tyvärr ett typiskt enkelt åtgärdbart hinder i form av en för hög tröskel. Detta bör åtgärdas direkt. Det nämndes vid inventeringen att badhuset eventuellt kommer att användas för rehab i högre grad än idag. I så fall kan de mindre problem som noterats, t ex höjden på receptionsdisken, behöva åtgärdas.. 14 (34)

15 5.2 Skolor, förskolor och fritidsverksamhet Breviksskolan Huvudbyggnaden är byggd på 1960-talet och har en välbevarad arkitektur. Skolan har drygt 300 elever i årskurs 6-9. Skolan består av ett antal byggnadsdelar och i anslutning till huvudbyggnaden ligger även sporthallen och I-huset. 15 (34)

16 Utvändigt: Parkeringen ligger långt från huvudentrén, med stor nivåskillnad alt lång gångväg. Det finns ingen avpassad handikapparkering. Entrédörrar vid passage mot sporthall har dörrautomatiker. Sporthallen ligger på en högre marknivå än skolan i övrigt och kan möjligen angöras med bil. Entré som kan göras tillgänglig finns på husets gavel. I-huset har ingen avpassad handikapparkering. Invändigt: Tillgängliga hissar finns i huvudbyggnaden, men inte i alla trapphus vilket gör att t ex träslöjden får nås via syslöjden vilket inte är tillfredställande. Trapporna i skolan saknar kontrastmarkering, men räckena är godkända förutom vid nödutrymningstrappen i I-huset. Vissa glaspartier vid trappor saknar markering. Kontrastmarkering mellan trädörrar och tegelväggar är inte fullgod. Fullstor handikapptoalett saknas i huvudbyggnad och I-hus. Byggnaderna är sammanlänkade med en förbindelsegång. Här finns ramper, men dessa är något långa. De är dock flackare än normkravet. Idrottshallen har ingen anpassad entré, utan man har använt en brant tillfällig ramp genom redskapsförrådet. Omklädningsrum ligger på högre plan än själva hallen. Omklädningsrummen fungerar bra men RWC saknas. Trappor i byggnaden saknar konstrastmarkering på stegen. Tillgänglig entré har tidigare ordnats genom förrådet. Slutsats: Skolan i sig fungerar relativt bra och man har haft rullstolsburna elever. Det är däremot svårt att ta sig till skolan utan att köra bil ett långt stycke över skolgården. Detta böra utredas för att få fram en bra lösning så att man snabbt kan lösa problemet den dagen behovet uppstår. Ny tillgänglig entré skulle t ex kunna ordnas på plan 1 för huvudbyggnaden och I-huset. Att få till en anpassad entré till idrottshallen måste på sikt tas fram en lösning på. En möjlighet är att ordna tillgängligt omklädningsmöjlighet på nedre nivån. Detta behöver utredas ytterligare i ett senare skede precis som avsaknaden av fullstor RWC. Det finns ett antal enkelt avhjälpta hinder i form av kontrastmarkeringar och varningsmarkeringar av glasytor, se inventering, dessa ska utföras direkt. 16 (34)

17 5.2.2 Stenviks förskola Ombyggd skola från 1970-tal. Dygnet runt-öppet med förskola och fritids. Utvändigt: Parkeringsplatsen ligger nedanför lång backe. Löst grus på vägen dit och även på lekytan gör att gården inte är tillgänglig. Entréer har generellt för höga trösklar och steg till ytterdörrar. Invändigt: Enstaka dörrar (främst i nattavdelningen) går inte att nå handtaget på från rullstol. RWC finns, men schakt inkräktar på 2,2x2,2 m-måttet. Gymnastikbyggnaden har trappsteg in i lokalen, för trånga passager och trappa ned till hallen. Slutsats: Byggnaden i sig har endast mindre problem, men det är svårt att angöra/parkera som rullstolsburen. Det finns möjlighet att ordna tillgänglig angöring och egen entré från baksidan alternativt utförs en ny angöring bredvid inlastningen, men då måste den befintliga åsnestigen(trappan) ersättas med tillgänglig ramp. Frågan bör utredas för att snabbare kunna genomföra en åtgärd när behov uppstår. Gymnastiksalen är inte tillgänglig pga små mått, trappsteg etc. Tillgänglig entré kan möjligen utföras via nödutrymningen direkt in i salen, men då saknas tillgänglig omklädningsmöjlighet. Om man ordnar tillgänglig entré kan lokalen användas för samlingar och föräldramöten. 17 (34)

18 5.2.3 D-skolan Huvudbyggnaden är byggd på 1920-talet. Skolan har ca 110 elever i årskurs F-5. Matsal är byggd på tidigt 1970-tal. Gymnastiksalen ligger intill skolbyggnaden. Utvändigt: Det finns i dagsläget ingen avpassad handikapparkering. Tillgänglig entré finns från gården, dock saknar entrédörren automatik. Invändigt: Tillbyggt hisstorn från 1990-talet finns. RWC saknas på skolan. Samtliga trappor i byggnaden är endast kontrastmarkerade i nederkant. Det finns generella problem med ledstänger, där de saknas på vissa kortare trappor och går ej förbi trappnos på övriga trappor. Vissa dörrar (t ex till klassrum) har nivåskillnad men som är lätt att åtgärda med tröskelkil. Många dörrar sitter i nischer i tjocka väggar, vilket gör det svårt att komma åt dem och detta är ett problem som hör till äldre byggnader och är svårt att åtgärda på ett enkelt sätt. Matsalens entrédörr har en mindre nivåskillnad. RWC saknas. (en RWC med små mått finns men används som förråd). Gymnastiksalen ligger på annan marknivå än övriga skolan med en alltför brant slänt mellan huvudbyggnad och gymnastiksal. Trappsteg till entrédörrar, trång hall där man ej kan nå dörrhandtag. RWC saknas. Handikapparkering saknas. Slutsats: Handikapparkering med anslutande gångväg kan ordnas vid matsalen. För huvudbyggnaden åtgärdas räcken och kontrastmarkeringar direkt. Ursprungligt räcke i trappspindel skulle ev kompletteras med ledstång. Detsamma gäller även entrén till matsalen. Gymnastikbyggnaden kräver större åtgärder som får utföras på sikt. Även här bör man utreda frågan om angöring/parkering. 18 (34)

19 5.2.4 Ramdalsskolan Samtliga byggnader: Skola från 1970-talet med ca 275 elever i årskurs F-5. Utvändigt: Entréer mot skolgården har skrapgaller som lutar ända upp emot dörren och dörrar försedda med dörrstängare och saknar öppnings automatik. Till slöjdbyggnaden är pardörrarna för små för passage genom endast ett dörrblad. Entréerna mot norr har höga steg, även den som är närmast handikapparkeringen. De nya brandutrymningsdörrarna vid fritids är för smala för rullstol. Enda automatiken som finns har kopplats ur pga kodlås. (bör åtgärdas) Aulans entré mot skolgården har samma problematik som övriga entréer. Här är kraven högre eftersom aulan är en publik lokal. Ett antal innerdörrar i aluminiumpartier har 20 mm höga trösklar av aluminium med 45 graders fasning vilka ev kan vara problem att forcera med rullstol bl a till bibliotek och matsal. RWC med godkända1980-talsmått finns, men ingen fullstor med mått enligt dagens normer. Invändigt: Invändigt RWC saknas (finns ev plats att bygga i f d kapprum). Scenen saknar tillgänglighet. Det är en trappa ned till musiksalen, d v s enda tillgängliga entrén är nödutrymningen om inte trapplift byggs. 19 (34)

20 Musikskolans entré mot skolgården har samma problem som övriga entréer med lutande vilplan. Direkt innanför dörren finns en trappa. Ett antal dörrar i korridorände går inte att nå handtaget till och RWC saknas. Slutsats: Det är lämpligt att markbeläggningen in mot entréerna tillgänglighetsanpassas i samband med att man bygger om gården (som enligt utsago planeras). Samtidigt bör man montera dörrautomatik framför allt vid aulan. Om ombyggnaden skjuts upp bör dessa åtgärder utföras som enkelt avhjälpta hinder. Trapporna till musikskolan och musiksalen bör vid nästa ombyggnad förses med trappliftar, men fram till dess bör man ordna en bra strategi för hur man ska lösa undervisningen för rullstolsburna elever så att det inte uppfattas som diskriminerande. De höga trösklarna på aluminiumpartierna bör ersättas så fort tillfälle ges. De enkelt avhjälpta hindren i form av trappräcken/kontrastmarkering bör lösas omgående. 20 (34)

21 5.2.5 Peterslundsskolan Skola från 1970-talet med förskoleklass, åk 1-5 samt särskola och nyligen tillagd småbarnsavdelning. Utvändigt: Här finns bra möjlighet till handikapparkering, men ingen uppskyltad plats. Det finns mindre felaktigheter vid entrédörrar/trösklar som är lätta att åtgärda. Dörr- automatik saknas vid huvudentrén. Invändigt: Musiksalen ligger i källaren utan hiss och detta är inte någon godtagbar lösning. RWC med mått enligt dagens rekommendationer saknas. Dörrar till de små ljusgårdarna har trappsteg. Slutsats: Skolan/förskolan har goda förutsättningar att fungera riktigt bra. Det som saknas är skyltad parkering, mindre kilar vid skrapgallren, automatik på huvudentrén, åtgärd vid småbarnsentrén och på sikt en fullstor RWC. En plan för alternativ lokal till musikundervisningen bör också finnas färdig. Dörrarna in till ljusgårdarna skulle kunna göras mer tillgängliga med relativt små medel. 21 (34)

22 5.2.6 Oxelö förskola Förskola från tidigt 1970-tal. Utvändigt: Parkeringen ligger nedanför en alltför brant backe. Huvudentrén från gården har litet steg upp till dörrarna. Personalentrén från baksidan är i princip anpassad, men används inte idag, utan är låst. Där finns också möjlighet till angöring för handikapparkering på samma ställe som vändplan för lastintaget. Entréer in på gården har litet trappsteg och saknar dörrautomatik. Invändigt: Dörrar till mindre rum inom avdelningarna är för smala för att passeras med rullstol, medande större rummen fungerar tillgänglighetsmässigt. Det är möjligt att komma som besökare, men kan vara problem för ett rullstolsburet barn. Barnrullstolar är visserligen något smalare än dem för vuxna, men inte i alla lägen. Inga trösklar finns annat än på altandörrar. RWC saknas. Slutsats: Den bakre vändplanen bör användas som angöring och tillgänglig entré. Detta kan göras i princip utan några ombyggnader. På så vis kan förskolan fungera för föräldrar med rullstol. För att kunna ha rullstolsburna barn bör stegen in mot lekytan kompletteras med ramper och dörrautomatik, vilket också kunde vara en praktisk fördel. I ett läge att ett rörelsehindrat barn ska börja på förskolan bör även RWC ordnas och smala dörrar bytas mot bred. 22 (34)

23 5.2.7 Frösängs förskola Förskola från 1970-tal. Utvändigt: Brant backe finns mellan entré och parkering. Mindre steg finns vid entrédörrarna. Tillgänglig parkering saknas. Invändigt: Enstaka dörrar i lokalen (skötrum) är för smala för passage med rullstol och RWC saknas. Kontrastverkan mellan dörr och vägg är ej tillräcklig på några ställen. Slutsats: Om en ny angöring hänvisas och entréerna förses med ramp kan förskolan fungera bra för barn med rullstolsburna föräldrar. God möjlighet att ordna angöring för handikapparkering finns vid inlastningen i nivå med entrén. Om förskolan ska fungera för rullstolsburna barn måste eventuellt några av innerdörrarna breddas.. 23 (34)

24 5.2.8 Blåklockans förskola Förskola från 1970-tal. Utvändigt: Brant backe mellan entré och parkering. Transportbilar kör upp till planen och backar tillbaka. Svårt att ordna vändplats utan att skada förskolans idylliska och skyddade läge. Trappsteg upp till verandor och trösklar på entrédörrar finns. Invändigt fungerar lokalen bra. RWC finns. Slutsats: Förskolan visar tydligare än de övriga problemet att ordna tillgänglig angöring utan att orsaka risker för barnen med biltrafik eller väldigt stora åtgärder. Man bör ha en färdig strategi för hur man ska hantera detta och det bör troligen vara samma som man använder för transporter. De mindre stegen vid entréerna är lätt åtgärdade i samband med ombyggnad av verandorna (som enligt utsago är på gång). Detta borde utföras i samband med detta.. 24 (34)

25 5.2.9 Skattkistans förskola Tidigare del av Ramdalsskolan (hus A) från 1970-tal. Ombyggd till förskola. Utvändigt: Möjlighet saknas att ta sig mellan lekytan på baksidan och in i huset.(finns trappa alternativt en lång väg runt med ett trappsteg) Parkering finns en bit ifrån. Invändigt: Ny entré under byggnad i anslutning till Ramdalsskolans aula. Den blir tillgänglig och även de nya lokalerna utförs tillgängliga. RWC finns i de äldre delarna. En av entréerna är också relativt trång. Slutsats: Handikapparkering närmare skulle vara möjlig att ordna på ett bra sätt vid behov. Huvudentrén har samma hinder som övriga entréer på Ramdalsskolan. Detta kan klassas som enkelt avhjälpt. Ett svårare problem är att man inte kan nå den huvudsakliga lekytan. Det bör göras en utredning för att hitta en smidig lösning på detta. Som på de flesta skolor saknas kontrast mellan dörrar och vägg. 25 (34)

26 Dalgångens förskola Förskola från 1970-tal. Delad i avdelningarna Förseglet och Storseglet. Utvändigt: Parkering finns inom rätt avstånd men handikapparkering är inte uppskyltad. Entréerna till Förseglet har steg upp och trösklar som bör kompletteras med ramp. Storseglets entréer fungerar bättre men har även de nivåskillnader. Automatiska dörröppnare saknas på entrédörrar. Även altandörrarna har för höga trösklar. Invändigt: HWC har för små mått, jämfört med dagens normer. Som på de flesta skolor saknas tillräcklig kontrastmarkering mellan dörrar och vägg. Inom lokalen finns ett antal dörrar som är mycket smala, de flesta går till förråd men även vissa skötrum går ej att nå med rullstol samt en öppning mellan en avdelad lekhall. Slutsats: Nivåskillnaderna på entrédörrarna bör åtgärdas direkt då detta räknas om ett enkelt avhjälpt hinder, altandörrarna kan åtgärdas på längre sikt. Man bör skylta upp en handikapparkering De dörrar inne i lokalerna som är för smala, bör åtfärdas vid nästa ombyggnad. Även en HWC med korrekta mått behöver åtgärdas vi nästa ombyggnad av lokalerna då detta är ett BBR krav. 26 (34)

27 Thulegatan 3 Fritids Tidigare gruppbostad byggd på 1990-talet som inte uppfyller standard för gruppbostad och numer används till fritids för barn med särskilda behov. Utvändigt: Parkeringen ligger relativt nära huvudentré, dock ej uppskyltad plats för HKP parkering. Entrédörr saknar dörröppnare och har dörrstängare vilket gör att den är svår att använda för en person i rullstol. Dörrar till uteplatser har för höga trösklar och dörren är för smal om man endast öppnar den ena dörren. Att öppna det andra dörrbladet är omöjligt för en person i rullstol då skjutregeln sitter för högt placerad. Invändigt: RWC har en udda placering av WC-stol, inne i hörnet. Denna placering gör det svårt för en person att själv välja den sida som man har lättast att komma intill med rullstolen med. Slutsats: Om dörrstängare tas bort på entrédörr behövs ingen dörrautomatik för att person i rullstol lättare ska kunna använda den. Detta bör åtgärdas direkt. Handikapptoaletten har korrekta mått men vid nästa ombyggnad eller då lokalen får ändrad användning bör placeringen av WC stolen åtgärdas, detta gäller även åtgärd av bristande kontrastmarkering mellan dörrar och vägg i lokalen. Att passagen med rullstol kräver att båda dörrar öppnas ut till altanen kräver ingen åtgärd förrän vid nästa ombyggnad med anledning av tillgänglighet, dock bör man kontrollera dörrbredden med anledning av brandskäl/utrymning. Detta gäller då all utrymning, inte bara tillgänglig. 27 (34)

28 5.3 Äldreboenden/gruppboenden För dessa lokaler gäller olika regler för allmänna utrymmen och för lägenheterna/rummen. Utrymmena inne i lägenheterna räknas som bostäder och arbetslokaler. Vid inventeringen gjordes endast stickprov på enstaka lägenheter. Rummen har kontrollerats mot standard för tillgänglighet i bostäder SS , höjdnivå. Det bör noteras att grunden för bostadsstandardens utformning är att underlätta ett självständigt boende. I ett äldreboende är situationen annorlunda, det är en boendeform där det oftast förutsätts att de boende är beroende av personal. Speciella behov för att ordna en god arbetsmiljö, t ex vid lyft, bör granskas av ergonom och ingår inte i denna rapport Sjötångens äldreboende, Höjdgatan 27 Äldreboende från 1960-talet som är ombyggt i ett antal omgångar. Den senaste ombyggnaden gjordes 2006 då bl a storleken på bostäderna förändrades. De gemensamma ytorna räknas som publik lokal. Äldreboendet innefattar 46st lägenheter där en typlägenhet med kök och en lägenhet utan kök inventerades. Utvändigt: Uppskyltad handikapparkering finns ej men parkeringarna ligger ganska nära entré. Vid huvudentréns ramp löper räcket ej 300mm förbi ramp. Entrédörr har stora glasytor utan kontrastmarkering. Invändigt: Balkongtrösklar i lägenheterna är för höga. Besökstoaletter har ej tillräckliga mått. Samtliga trappor saknar kontrastmarkering vid första och sista steget. Kontrastmarkeringen är för svag mellan dörrar och väggar. Nuvarande trivselskyltning är inte tillräckligt tydlig och läsbar för personer med nedsatt syn. Lilla hissen är 10cm för smal och grön knapp markerar inte entréplan. Enstaka dörrar sitter för nära 28 (34)

29 innerhörn för att kunna nås av personer i rullstol. Tunga dörrar är ej försedda med automatisk dörröppnare pg a personsäkerhet på demensboende. Slutsats: Ett antal mindre åtgärder behövs som faller under enkelt avhjälpta hinder. Detta gäller t ex förlängning av räcke och kontrastmarkeringar för ramp vid entré och samtliga trappor. Trapporna ska kompletteras med kontrastmarkeringar och skyltningen bör kompletteras med tydligare skyltar. För lägenheterna behöver trösklarna vid balkonger åtgärdas, vilket är ett arbete som redan påbörjats. Vid nästa ombyggnad bör hissens storlek och knapp för entréplan ses över. I ett längre perspektiv saknas en RWC i de allmänna lokalerna. Lägenheterna klarar standard för tillgänglighet i bostäder, höjd nivå. Kontrastmarkeringen mellan dörr och vägg bör dock ses över vid nästa ombyggnad. 29 (34)

30 5.3.2 Björntorps äldreboende, Klockartorpsv.1-3 Äldreboende som är byggt 1979 och där Klockartorpsvägen 1 byggdes om De publika delarna är belägna inom Klockartorpsvägen 3. Utvändigt: Ingen markerad handikapparkering finns, dock är avståndet mellan parkering och entré ok. Entréer till uteplatser inom Klockartorpsvägen 1 har för höga trösklar, saknar vilplan och är allmänt svåra att använda om man sitter i rullstol. Invändigt: Huvudtrapphusen på Klockartorpsvägen 3 har sliten kontrastmarkering på trappor medan nödutrymningstrapphusen helt saknar kontrastmarkeringar. Kontrasten inne på avdelningar mellan dörr-vägg är för svag. Slutsats: De publika delarna av Klockartorpsv. 3 har en välfungerande tillgänglighet. Trapphusen ska kompletteras med kontrastmarkeringar på trappsteg, vilket faller under åtgärden enkelt avhjälpta hinder. Vid nästa ombyggnad bör färgsättningen runt dörrar ses över, vissa av de inventerade lägenheterna har dörrhantag som är svåra att nå från rullstol i lägenheternas hygienrum (exempelvis Hällen). Även detta bör ses över vid en framtida ombyggnad av lokalerna. I övrigt fungerar tillgängligheten mycket bra i lokalerna. 30 (34)

31 5.3.3 Björntorps äldreboende, Sundavägen 11 Särskilt boende byggt 2011 som består av två avdelningar och rum för personal och service. De gemensamma, publika utrymmena delas med Björntorps övriga delar. SÄBO har egen parkering och entré. Utvändigt: Trösklar till entréer var för alltför höga, både till huvudentrén och avdelningens altandörrar. Invändigt: Kontrastmarkering på övre och nedre trappsteg ej tillräcklig Den taltjänst som finns i hissen hade nedskruvad volym och var svår att uppfatta. Kontrastmarkering mellan dörr och vägg inom avdelningarna var i vissa fall på gränsen till för liten för att vara tillräckligt tydlig. Slutsats: Lokalerna fungerar i stort bra men de alltför höga trösklarna ska åtgärdas omgående. Den kulörskillnad som gjorts på översta och nedersta trappsteg i trappan var långt ifrån tillräcklig och bör kompletteras med en klistrad eller infräst prickmarkering. Kulörskillnaden mellan dörr och vägg inom avdelningarna är för liten på de dörrar som främst används av personalen. De dörrar som ska användas av de boende hade däremot en tydlig markering. Troligen är detta utförandet valt av pedagogiska skäl och bör därför inte åtgärdas vid nästa ombyggnad. Taltjänsten i hissen bör ses över. 31 (34)

32 Övriga synpunkter: En fråga som togs upp av brukarna var utförandet av markplaneringen. Stora ytor runt huset var täckta med makadam/sprängsten. I de flesta fall var det ett estetiskt problem, men det användes också som markbeläggning invid bärbuskarna (med en trottoarkant) vilket gör att man inte kan plocka bär utan att ha mycket god rörlighet. Detta faller inte under något av de regelverk som inventeringen avser men innebär en klar försämring för de boende. Dessutom framfördes att hissen ofta krånglade vilket innebär att det då inte finns någon tillgänglig kommunikation till avdelningarna. 32 (34)

33 5.4 Övriga lokaler Folkegatan 42 Kontor Tidigare gruppbostad byggd på 1990-talet som inte uppfyller standard för gruppbostad och numera används som kontor i kommunal regi. Utvändigt: Parkeringen ligger relativt nära huvudentré, dock finns ej uppskyltad plats för HKP parkering. Entrédörr saknar dörröppnare och har dörrstängare vilket gör att de är svåra att använda för en person i rullstol. Dörrar till uteplatser har för höga trösklar och för dörren är för smal om man endast öppnar den ena dörren. Det andra dörrbladet kan ej öppnas av en person i rullstol då skjutregeln sitter för högt placerad. Invändigt: RWC har en udda placering av WC-stol då den är placerad inne i hörnet. Denna placering gör det svårt för en person att själv välja den sida som man lättast kommer intill toaletten med rullstolen. Slutsats: Om dörrstängare tas bort på entrédörr behövs ingen dörrautomatik för att en person i rullstol lättare ska kunna använda den. Detta bör åtgärdas direkt. Handikapptoaletten har korrekta mått men vid nästa ombyggnad eller då lokalen får ändrad användning bör placeringen av WC stolen åtgärdas. Detta gäller även åtgärdande av bristande kontrastmarkering mellan dörrar och vägg i lokalen. Att passagen med rullstol kräver att båda dörrar öppnas ut till altanen kräver ingen åtgärd förrän vid nästa ombyggnad med anledning av tillgänglighet, däremot bör man kontrollera dörrbredden med anledning av brandskäl/utrymning snarast. Detta gäller då all utrymning, inte bara tillgänglig. 33 (34)

34 6 Bilagor 1. Inventeringsprotokoll 2. Digitala fotofiler (CD) 34 (34)

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll

Bilaga 1 Inventeringsprotokoll Uppdragsnr: 10177948 Daterad: 2013-09-23 Reviderad: Handläggare: Malin Hjort Tillgänglighetsinventering Oxelösund För skolor, förskolor och kommunala offentliga lokaler, grupp- och äldreboenden Status:

Läs mer

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt

Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Tillsammans gör vi Kungsbacka tillgängligt Nu är det dags! Har du som fastighetsägare satt dig in i frågan om enkelt avhjälpta hinder? Om inte så är det hög tid nu! Varför denna broschyr?

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker

Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker Tillgänglighetsinventering av Stockholms läns blåsarsymfoniker 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern

Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern Tillgänglighetsinventering av Skandia teatern 2014 ENTUM i samarbete med Add Access 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Uppdragsgivare och kontaktperson... 4 Beskrivning av uppdraget... 4

Läs mer

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder

Tillgänglighet. http://www.hembygd.se/tillganglighet. Fysiska hinder Fysiska hinder Att hitta inom området För att besökare med funktionsnedsättning ska hitta inom området krävs tydlig information. För att synskadade och blinda ska kunna ta till sig information kan man

Läs mer

d " li " i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16

d  li  i 0 0 5 0 i fil ''' 0. 0 a a di dik SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Stockholm 2012-05-16 i 0 0 5 0 d " li " 1 0 0 11 1 i fil ''' 0. 0 a a di dik 0 SISAB Nybyggnad förskola Beckombergavägen Sakkunnighetsintyg Bygglov Stockholm 2012-05-16 R A Nybyggnad förskola Beckombergavägen SakkunnighetsIntyg

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011.

Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Tillgänglighetsinventering Lokal: Mariebad (inte Spa och Relaxavdelningen) Tidpunkt för inventering: hösten 2011. Förklaringar: Grön ruta: god tillgänglighet Röd ruta: det som kan förbättras Kontrastmarkering.

Läs mer

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång

Handlingsplan för HIN i. Mariestad Töreboda och Gullspång Handlingsplan för HIN i Mariestad Töreboda och Gullspång Åtgärdande av enkelt avhjälpta hinder i publika lokaler Tekniska förvaltningen Mariestad Töreboda och Gullspång Antaget av Kommunstyrelsen Mariestad

Läs mer

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter

Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter 2015-03-30 Förvaltningsnamn Avsändare Kultur för alla Enkelt avhjälpta hinder och tillgänglighet i Region Jönköpings läns kulturverksamheter Tillgången till ett dynamiskt och mångfacetterat kulturliv berikar

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning

Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015. Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Samhällsbyggnadskontoret Tillgänglighet i gatumiljö 2007-2015 Bilaga 2 Riktlinjer för utformning Allmänt Denna bilaga skall vara till hjälp vid val av åtgärder för att förbättra tillgängligheten i den

Läs mer

BRAND 2010 Mai Almén

BRAND 2010 Mai Almén Mångfald och Jämställdhet i Byggprocessen Både tillgängligheten och frångängligheten för personer med funktionsnedsättningar skall garanteras enligt Boverkets Byggregler Funktionshinder PBL 2 kap 4, 3

Läs mer

Tillgänglighetsinventering. - av Österslättskolan,Klockebackskolan, Norrevångskolan, Möllegårdens skola och Hällaryds skola

Tillgänglighetsinventering. - av Österslättskolan,Klockebackskolan, Norrevångskolan, Möllegårdens skola och Hällaryds skola Tillgänglighetsinventering - av Österslättskolan,Klockebackskolan, Norrevångskolan, Möllegårdens skola och Hällaryds skola Tyréns AB December 2005 Denna utredning har utförts under november-december 2005

Läs mer

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014

Redovisning av tillgänglighetsarbete för Skolförvaltningen 2014 SALA4000, v 2.0, 2012-08-27 N:\ Staben\BLN\2014\2014-09-16\Ärende 8 Missiv.docx SKOLFÖRVALTNINGEN 1 (6) DNR 2014/935 ÄRENDE 8 BILAGA BLN 2014/33/1 HENRIC SJÖBLOM MISSIV Redovisning av tillgänglighetsarbete

Läs mer

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott

Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Juni 2013 Rapport från Tillgänglighetsinventeringar av Åländska besöksmål: Jan Karls-gården, Kronohäktet Vita Björn & Kastelholms slott Uppdragsgivare: Ålands landskapsregering/museibyrån 1 Innehåll: Inledning

Läs mer

3. Checklista för allmänna platser

3. Checklista för allmänna platser 3. Checklista för allmänna platser Nr. KONTROLLPUNKTER 11 MARKBELÄGGNINGAR (12 ) 11.1 Förekommer ojämna markbeläggningar som utgör hinder för personer i rullstol eller med rollator? (T.ex. löst grus eller

Läs mer

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder!

Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Att ta bort enkelt avhjälpta hinder! Förslag till åtgärder för att förbättra tillgängligheten i Söderköpings kommun Bakgrund I vårt land ska gator, parker, torg, handels- och kulturnäringar samt andra

Läs mer

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering

BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering BILAGA 3: Checklista för tillgänglighetsinventering INSTRUKTIONER Checklistan är framtagen för inventering av Högsby kommuns publika lokaler och platser och är en omarbetning av Handikappombudsmannens

Läs mer

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla

Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Rapport över tillgänglighet Stockholms Läns Museum, Sickla Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Stockholms läns museum på Järnvägsgatan 25 i Sickla för att identifiera ev. hinder mot

Läs mer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer

Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Tillgänglighetskrav i befintliga miljöer Ewa Krynicka Storskog 22 oktober, Lund Funktionsnedsättning och funktionshinder = två olika saker Funktionsvariation? 2016-02-29 Sida 2 2016-02-29 Sida 3 Bindande

Läs mer

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige

Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Remissinstans/uppgiftslämnare: Fastighetsägarna Sverige Nr BBR Synpunkt 3:XX 1. 111 Boverket utvidgar begreppen tillgänglig och användbar till att avse också för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Läs mer

6. Symbolförklaringar

6. Symbolförklaringar Sida Objekt 5. Inledning 6. Symbolförklaringar 7. Kommmunalhuset 8. Sävsjö stadsbibliotek 9. Rörvik bibliotek 10. Stockaryd bibliotek 11. Vrigstad bibliotek 12. Kulturhuset 13. Socialkontor 14. LSS-enhet

Läs mer

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn,

Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Tillgänglighetsinventering av Strandpromenaden, Näsviken, Kungsgatan, Regeringsgatan, Hamngatan, Erik Dahlbergsvägen, Ågatan, Vägga fiskhamn, Gustavsborg, Lasarettet och centrala delar av Mörrum Tyréns

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sida

Sammanträdesprotokoll Sida Sammanträdesdatum 1(15) Plats och tid Stadshuset Vetlanda, kl. 14.00 15.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Lena Hållinder Berglund (S) Åke Karlsson (S)) Mikael Swahn (S) Kjell Åke

Läs mer

Sjöfartsverkets författningssamling

Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets författningssamling Sjöfartsverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassning av passagerarfartyg med hänsyn till personer med funktionshinder; beslutade den 12 november 2004. SJÖFS 2004:25

Läs mer

Kontrollprogram fo r tillga nglighet och anva ndbarhet

Kontrollprogram fo r tillga nglighet och anva ndbarhet Kontrollprogram fo r tillga nglighet och anva ndbarhet hjälp för byggherrar och projektörer vid nyproduktion, tillbyggnad och ändringar av byggnader Uppdaterad 2012-03-19 Inledning Kontrollprogrammet för

Läs mer

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT

CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT CHECKLISTA ÖVER TILLGÄNGLIGHET TILL KULTUROBJEKT Checklistan är till hjälp vid bedömningen av kulturobjekts tillgänglighet för personer med rörelse- eller funktionshinder. Rikta gärna eventuella frågor

Läs mer

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR

MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser Bygg ikapp handikapp (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR MILJÖBEDÖMNING (sidhänvisn avser "Bygg ikapp handikapp" (Handikappinstitutet, 1995) A. UTOMHUSMILJÖ A B1 B2 C D E F G H I J K L M N ANTECKNINGAR Allmänt (s 37-42, 183-96) Kan markeras om det står cyklar,

Läs mer

TD Tillgänglighetsdatabasen

TD Tillgänglighetsdatabasen 1 Innehåll TD Tillgänglighetsdatabasen........................................... 5 Hitta i TD.............................................................. 6 En mänsklig rättighet...................................................

Läs mer

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla

Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla Åtgärdslista till rapporten över tillgängligheten i Stockholms Läns Museum, Sickla 2014 01 29 Innehåll Tolkning av åtgärdsförslagen... 3 Angöring, parkering... 3... 3 Entré Järnvägsgatan 25... 3... 3 Kapprum...

Läs mer

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete

Rapport och plan för Viadidakts tillgänglighetsarbete Vår handläggare RAPPORT OCH ÅTGÄRDSPLAN 1 (7) Upprättad datum Vår beteckning Robert Davidsson, kommunikationsstrateg 2016-01-11 Dnr VIAN/2016:7 PA Holmqvist, utvecklingsstrateg Senast uppdaterad Er beteckning

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION

BRF PRIORN, HISSINSTALLATION RAPPORT BRF PRIORN, HISSINSTALLATION 2012-06-25 Uppdrag: 241403, Brf Priorn Titel på rapport: Brf Priorn, Hissinstallation Status: Förhandskopia Datum: 2012-06-25 Medverkande Beställare: Kontaktperson:

Läs mer

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar Till Byggnadsnämnden RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 - omarbetade bygglovsritningar PARKERING 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. ENTRÉPLAN Entrédörrarna ska

Läs mer

Riktlinjer för basutformning för bostäder

Riktlinjer för basutformning för bostäder Riktlinjer för basutformning för bostäder BASUTFORMADE BOSTÄDER ÄR BÄTTRE FÖR ALLA Basutformning ökar möjligheten för den som drabbas av nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att bo kvar i sin bostad.

Läs mer

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2

Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Tillgänglighetsinventering Kunskapsskolan Täby Fräsaren 2 Upprättat av Certifierad sakkunnig i tillgänglighet 2016-05-20 1 (8) Tillgänglighetsinventering Fräsen 2, Kunskapsskolan, Täby kommun UPPDRAG Att

Läs mer

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen

Trappor, ledstänger. Projektet Helsingfors för alla, Handikappades samhällsplaneringstjänst (VYP) och Jyrki Heinonen Trappor, ledstänger Finlands byggbestämmelsesamling del F1 I F1 föreskrivs bl.a. följande om trappor: I byggnader med förvaltnings-, serviceoch affärsutrymmen skall trappsteg i entréhallar och andra utrymmen

Läs mer

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se

Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Pål Reijer, Svensk Kyrkogårdskultur www.reijer.se Tillgängligheten på kyrkogården enkelt avhjälpta hinder Om att förenkla kyrkogårdsbesöket för personer med nedsatt rörelseförmåga eller syn. Men glöm inte

Läs mer

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler

Rapport över tillgänglighet. i Cirkus Cirkörs lokaler Rapport över tillgänglighet i Cirkus Cirkörs lokaler Inledning Accessum har i uppdrag att inventera Cirkus Cirkörs lokaler på Värdshusvägen 7 i Alby för att identifiera ev. hinder mot tillgänglighet för

Läs mer

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19

Kriterier för trygghetsboende. Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Kriterier för trygghetsboende Antagna av kommunfullmäktige 24 februari 2014, 19 Övergripande kriterier Trygghetsboende ska bestå av hyreslägenheter. Trygghetsboende innefattar ett socialt innehåll med

Läs mer

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007

Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa. Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 Förbättrad tillgänglighet i centrala Trosa Förslag till åtgärder för ökad tillgänglighet Februari 2007 2 Innehåll Inledning 5 Bakgrund och syfte 5 Förutsättningar 6 Funktionella brister i vägnätet 6 Riktlinjer

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder

Enkelt avhjälpta hinder Enkelt avhjälpta hinder - Trafikkontorets åtgärdsstrategi stockholm.se - Trafikkontorets åtgärsstrategi Utgivningsdatum: Februari 2015 Utgivare: Trafikkontoret Kontaktperson: Catarina Nilsson 3 (45) Förord

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut

VALLENTUNA KOMMUN. 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Sammanträdesprotokoll 19 (37) Kommunstyrelsens näringslivs- och planutskott 2012-10-18 116 Synskadeanpassning av byggnader (KS 2011.109) Beslut Näringslivs- och planutskottet föreslår att: Kommunstyrelsen

Läs mer

Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE

Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE 1 Sari & Bjarne hälsar välkomna till föredrag om SHARED SPACE samrum? 2 3 Två projekt: Shared Space i Sverige Utvärdering av Skvallertorget i Norrköping (Tyréns i samarbete med Lunds Tekniska Högskola)

Läs mer

Tillgänglighetshandboken

Tillgänglighetshandboken Tillgänglighetshandboken Krav och riktlinjer för utformning av tillgängliga och användbara miljöer för personer med funktionsnedsättningar, på allmänna platser och i lokaler dit allmänheten har tillträde

Läs mer

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor

Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Kommuners kontakt med butiker i tillgänglighetsfrågor Rapport 2010:27 Konsumentverket 2010 2 (20) 3 (20) Innehåll Förord... 4 Bakgrund...

Läs mer

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder

Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice för personer med funktionshinder Sida 1 (5) Kultur- och fritidsförvaltningen Vår handläggare Kultur- och fritidschefen Christina Axelsson Adressat Kommunstyrelsen Kultur- och fritidsnämnden Handlingsplan för ökad tillgänglighet till biblioteksservice

Läs mer

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén.

RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1. 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. Till Byggnadsnämnden RITNINGSGRANSKNING, OMBYGGNAD AV UPPERUD 9:9 omarbetad ritning, plan 1 PARKERING 5 m bred handikapparkeringsplats ska finnas inom 25 m från entrén. ENTRÉPLAN Hissen ska vara av typen

Läs mer

Handlingsplan för tillgänglighet. Avser perioden 2011-2012

Handlingsplan för tillgänglighet. Avser perioden 2011-2012 Handlingsplan Dnr: 6721/2010-029 2010-12-21 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Fastighetsavdelningen Marie Asplind, Projektledare Tillgängligehet Handlingsplan för tillgänglighet Avser perioden 2011-2012

Läs mer

En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal. Forum Vårdbyggnad. Uppsala 100520

En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal. Forum Vårdbyggnad. Uppsala 100520 En tillgänglig och användbar miljö för alla både patienter och personal Forum Vårdbyggnad Var hittar jag mått??? Varje linje jag drar som arkitekt innebär att jag bestämmer en utformning och ett mått Har

Läs mer

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA

BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) BRA FÖR ALLA, NÖDVÄNDIG FÖR NÅGRA Tillgänglighetsdatabasen (TD) 1 Tillgänglighetsdatabasen (TD) 2 Förord Tillgänglighet handlar om att göra verksamheter och miljöer tillgängliga

Läs mer

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet

TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Curt Ahnström Emeli Ljunghusen Tellusborgsvägen 73-78 Holding AB 2014-09-30 TIMOTEJEN 19 OCH 28, STOCKHOLM Underlag för genomförandebeskrivning avseende brandsäkerhet Detta utlåtande redovisar den övergripande

Läs mer

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning

Utrymning med hjälp av räddningstjänstens utrustning 2014-04-15 Dokumentnummer VL2014-09 Berörda regelverk PBL, BBR, LSO, AFS Giltighet Kommuner inom Storstockholms brandförsvar Beslutad 2014-04-15 Giltigt t.o.m. 2015-04-15 Handläggare Lars Strömdahl Kvalitetsgranskning

Läs mer

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde.

Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverkets föreskrifter om att åtgärda Enkelt avhjälpta hinder. Lathund avseende lokaler dit allmänheten har tillträde. Boverket har i november 2003 meddelat föreskrifter och allmänna råd (BFS 2003:19)

Läs mer

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna.

Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet och särskilt inbjudna. 1 Tillgänglighetspromenad 5 september 2016 Plats: Dalslands konstmuseum och Dalslands center. Tillgänglighetspromenaden vänder sig till ledamöter i Kommunala funktionshinderrådet, ritningsgranskarrådet

Läs mer

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm

Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet. Biografen Zita Folkets Bio Stockholm Åtgärdslistan Rapport över tillgänglighet Biografen Zita Folkets Bio Stockholm INNEHÅLL Angöring, parkering... 3 Entréer... 3 Allmänt om lokaler... 3 Förflyttningsvägar... 3 Biosalonger... 4 Biosalong

Läs mer

Tillgängligare publika lokaler år 2010

Tillgängligare publika lokaler år 2010 LÄSTIPS Enklare utan hinder, en idébok om föreskrifterna, Boverket 2005, upplaga 1 Boken finns som pdf på Boverkets webbplats www.boverket.se Svensson Elisabeth (2001) Bygg i kapp handikapp: att bygga

Läs mer

Förslag på. aktiviteter

Förslag på. aktiviteter Förslag på Budget 2015 aktiviteter Program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning 2011-2016 (KF-beslut den 13 juni 2011) Förslag på aktiviteter i denna skrift är framtagna i två fokusgrupper

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer

Tillgängliga och användbara miljöer Tillgängliga och användbara miljöer Riktlinjer och standard för fysisk tillgänglighet i samverkan med Handikapporganisationerna i Västra Götaland Innehåll 20090922/2010 Inledning...3 Varför behövs riktlinjer

Läs mer

Åtkomlighet för Räddningstjänsten

Åtkomlighet för Räddningstjänsten PM Åtkomlighet för Räddningstjänsten Upprättad: 2012-10-24/ EM Diarienr: 2012/107-MBR-191 Reviderad: Godkänd av: Stellan Jakobsson Avdelningschef, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund Inledning Detta

Läs mer

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden

Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden Härnösands kommun Kommunstyrelseförvaltningen Uno Jonsson uno.jonsson@harnosand.se POLICY Datum 2013-05-27 Diarienummer 2013 000027 Policy för kommunal medfinansiering av trygghetsboenden cessägare Dokumentnamn

Läs mer

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen

Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret Oskarshamns kommun. Planbeskrivningen Uppdragsbeslut 2012-12-11 Samrådsbeslut 2012-12-11 Detaljplan för del av Oskarshamn 3:3 m.fl. fastigheter Gyllings väg Centralorten, Oskarshamns kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upprättad januari 2014 av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

Långsele - en tillgänglighetsinventering. Susanna Rudehill och Linda Åberg, Samhällsbyggnadskontoret juli 2006

Långsele - en tillgänglighetsinventering. Susanna Rudehill och Linda Åberg, Samhällsbyggnadskontoret juli 2006 Långsele - en tillgänglighetsinventering Susanna Rudehill och Linda Åberg, Samhällsbyggnadskontoret juli 2006 Inventeringen genomfördes under juli 2006 av Linda Åberg och Susanna Rudehill. Denna rapport

Läs mer

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner.

Lokalprogrammet är tänkt att vara en vägvisare i tidiga skeden av verkliga nybyggnadsplaner. 2010-06-30 TILL VERKSAMHETSCHEF SKOLA En arbetsgrupp med representanter från Skola/utbildning, Lokalförsörjningskontoret och Kommunledningskansliet har förnyat och förändrat Borås Stads rekommendationer

Läs mer

Sammanträde med Kommunstyrelsen

Sammanträde med Kommunstyrelsen Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Kommunstyrelsen Tid: Måndagen den 12 November 2012, kl 14.00 Plats: Rådslaget, Rådhuset, Alingsås Information och överläggningar A/ Delårsredovisning per den 31 augusti

Läs mer

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030

Äldres boende IV Trollhättan 2014-2030 Plan för utveckling av äldres boende i Trollhättan 214-23. Del IV Lokal utvecklingsplan för äldreboenden i Trollhättan. Äldres boende IV Trollhättan 214-23 Plan för Äldres boende i Trollhättan Del I Bakgrund,

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER

HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Gävle kommun Gävle Stadsbibliotek Box 801 801 30 Gävle HANDLINGSPLAN FÖR ÖKAD TILLGÄNGLIGHET TILL BIBLIOTEKSSERVICE FÖR PERSONER MED FUNKTIONSHINDER Inledning och bakgrund Med anledning av regeringens

Läs mer

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE

UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE UTRYMNING UR PUBLIKA LOKALER FÖR HÖRSEL- OCH SYNSKADADE EN FALLSTUDIE AV BIBLIOTEK ERIKA PALMKLINT DISPOSITION Presentation Problemställning Barriärer Lagar, förordningar och allmänna råd Utrymning Människors

Läs mer

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn

Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets författningssamling Utgivare: Förnamn Efternamn Boverkets föreskrifter och allmänna råd om anpassningar och avsteg för tillfälliga anläggningsboenden; BFS 2016:xx Utkom från trycket den 0 månad

Läs mer

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet

Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Sida 1 av 8 Utlåtande avseende tillgänglighet och användbarhet Umeå Kulturhus, Umeå 7:4 Projekt: Uppdragsnummer: Preliminärhandling Upprättad den 4 mars 2015 Reviderad den Granskning utförd av: Solveig

Läs mer

Parkeringsutredning Lomma

Parkeringsutredning Lomma Parkeringsutredning Lomma Slättäng 2012-05-30 Malmö 2012-05-30 Vectura Consulting AB Box 242, 201 22 Malmö Växel: 0771-159 159 Projektansvarig Jenny Hällstorp, 010-484 62 40 Kontaktpersoner Kristofer Lilja,

Läs mer

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst

Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst 1 (20) 20131211 Tillgängliga och användbara miljöer för utställningar och scenkonst Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Rosenlundsplatsen 2 411 20 Göteborg Telefon: 010-441 00 00

Läs mer

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in!

Det är trappor till nästan alla affärer tyvärr. Om man som jag har en permobil är det omöjligt att komma in! Beroende på om det är fysiska hinder som trappor eller dylikt kan det vara omöjligt att komma in och jag är tvungen att välja ett annat ställe eller avstå. Kvinna 53 år Tydligare skyltning över var pälsdjur

Läs mer

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning

Enkelt avhjälpta hinder. Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Enkelt avhjälpta hinder Krav, praxis, lagstiftning och ansvarsfördelning Vad innebär HIN 3? Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:13) om avhjälpande av enkelt avhjälpta hinder till och i lokaler

Läs mer

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster

UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster UTREDNING Certifikatet Tillgängligt i Esbo för företag och tjänster 1 (5) ANVISNINGAR Vänligen skicka den ifyllda blanketten per e-post till adressen esteeton.espoo@espoo.fi Syftet med blanketten är att

Läs mer

Tillgänglighet på hamburgerrestauranger för personer i rullstol

Tillgänglighet på hamburgerrestauranger för personer i rullstol Örebro universitet, Hälsoakademin Arbetsterapi C Vårterminen 2011 Tillgänglighet på hamburgerrestauranger för personer i rullstol - En observationsstudie Accessibility in hamburger restaurants for people

Läs mer

2. Checklista för publika lokaler

2. Checklista för publika lokaler 2. Checklista för publika lokaler Nr. KONTROLLPUNKTER 1 NIVÅSKILLNADER (6 ) 1.1 Allmänt 1.1.1 Kan man nå byggnaden utan att passera trappa eller trappsteg? 1.1.2 Kan man stiga in i byggnaden utan att passera

Läs mer

Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar

Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar 20070906 RSK 516 2007 Reviderad 20100118 Tillgängliga gästhamnar för besökare med olika funktionsnedsättningar i samverkan med handikapporganisationerna i Västra Götaland HK 20070906 INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pressmöte den 22 februari 2006 om förslag till ny diskrimineringslag för människor med funktionshinder

Pressmöte den 22 februari 2006 om förslag till ny diskrimineringslag för människor med funktionshinder Presskontakt: Sture Jonasson 08-158619 0708-158619 Pressmöte den 22 februari 2006 om förslag till ny diskrimineringslag för människor med funktionshinder Förord - Våra verktyg i arbetet för lika villkor

Läs mer

Ledstråk för personer med synskada

Ledstråk för personer med synskada Ledstråk för personer med synskada Vid byte mellan kollektiva färdmedel En sammanfattning av ett examensarbete med samma namn Håkan Lindström Förord Denna skrift är baserad på Håkan Lindströms examensarbete

Läs mer

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar

Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Bilaga 3 Råd och rekommendationer för avfallsutrymmen och transportvägar Dessa råd och rekommendationer ingår i den lokala renhållningsordningen. De är sammanställda för att vara till hjälp vid planering

Läs mer

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden

Innehållsförteckning SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-10-03 Innehållsförteckning Ärende 86 Planbesked avseende upprättande av ny detaljplan för fastighet Gunnarsbo 1:62 (Gröne vägen )... 188 87 Lovföreläggande enligt 11 kap. 17

Läs mer

Handikappolitiskt program

Handikappolitiskt program Handikappolitiskt program Författare: Annika Ekberg, LSS handläggare Förord År 1993 antog generalförsamlingen i FN 22 standardregler för att tillförsäkra människor med funktionsnedsättning delaktighet

Läs mer

Rapport från. Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård

Rapport från. Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård Rapport från Tillgänglighetsinventering av Ålands hälso- och sjukvård Lilian Müller Maj 2013 1 Inledning Sjukhusområdet består av ett stort antal byggnader uppförda under olika tidsperioder med start på

Läs mer

Boende för äldre och ett tillgängligare samhälle för alla

Boende för äldre och ett tillgängligare samhälle för alla BYGGA OCH BO I UPPSALA LÄN - Underlag för bostadsbyggande Rapport 14 Boende för äldre och ett tillgängligare samhälle för alla Länsstyrelsens meddelandeserie 2007:9 P L AN - O C H B O STADSEN H ETEN ISSN

Läs mer

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter

Tillgängligheten hos passagerarfartyg och höghastighetspassagerarfartyg som används för allmänna transporter 1 (9) Utfärdad: xx.xx.2012 Träder i kraft: [1.1.2013] Giltighetstid: tills vidare Rättsgrund: Lag om fartygs tekniska säkerhet och säker drift av fartyg (1686/2009) 6 4 mom., 15 3 mom., 16 och 23 1 mom.

Läs mer

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn

Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 2 Byggnadsnämndernas arbete med tillsyn Dalarnas län 2014 3 Syfte Syftet med denna rapport är att göra den uppföljning och utvärdering som plan-

Läs mer

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan

Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värgårdsskolan en god grund att bygga på Visioner, tankar och krav inför ombyggnation av Värgårdsskolan Värdeord Värgårdsskolans byggrupp vill att nedanstående värdeord skall verka som stöd och inspiration

Läs mer

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2

Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 2013-10-23 1 (5) Dnr 2013/75 Information om utredning av lokaler 2 Vid nämndens möte 2013-06-04 informerades om ett första steg i utredningen om lokalfrågor inom nämndens ansvarsområde. Då redovisades

Läs mer

Rapport till Boverket

Rapport till Boverket Rapport till Boverket Inventering av den fysiska tillgängligheten i flerbostadshusbeståndet i Sandviken - Wikman-konsult - www.wikman-konsult.se Förord I Sverige blir vi allt fler äldre. Snart är mer än

Läs mer

Tillgänglighet och service

Tillgänglighet och service Revisionsrapport Tillgänglighet och service Katrineholms kommun Juni 2009 Christina Norrgård Fredrik Alm Innehållsförteckning SAMMANFATTNING OCH BEDÖMNING...1 1 BAKGRUND...3 2 UPPDRAG OCH REVISIONSFRÅGA...3

Läs mer

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå.

Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Välkomna på min rundtur runt Prakticum Borgå. Jag är medveten om att bilderna stundom är av usel kvalité men hoppas att ni skall minnas hur, var och vad när ni ser dem. Vi kan väl börja utanför. Ja jo,

Läs mer

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun

PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun PM Val av trafiklösning för anslutning till fastighet Uddared 1:101 m.fl i Lerums Kommun Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 17 Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson Datum:

Läs mer

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på

EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder. Vanliga brister. Saker att tänka på EAH - Enkelt Avhjälpta Hinder eller Vanliga brister och Saker att tänka på I detta dokument har vi försökt att notera ner vanliga brister och saker att tänka, som vi har upptäckt vid genomförda handikappinventeringar

Läs mer

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda!

Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! Enkelt avhjälpt i lokaler dags att åtgärda! 2 Hinder ska åtgärdas Hinder, som exempelvis höga trösklar, tunga dörrar eller dålig belysning, finns både i byggnader och utemiljö. Du som äger en lokal dit

Läs mer

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson

Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida: 1 av 12 2015-02-10 2015-02-23. Datum: Rev: Upprättad av: Sophie Cronquist Granskad av: Fredrik Johnson PM angående utbyggnad av befintlig parkering för detaljplan Ändring av detaljplan för fastigheten Uddared 1:63 m fl, Oscarshöjd, Lerums kommun, Västra Götalands län. Uppdragsledare: Sophie Cronquist Sida:

Läs mer

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16

Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Trelleborg1000, v 1.0, 2008-09-16 Arbetet med att strukturera och systematisera tillgänglighetsarbetet går framåt i Trelleborgs kommun. Som ett led i arbetet har detta målprogram för tillgänglighet tagits

Läs mer

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet

Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Checklista för lokaler Fysisk tillgänglighet Företag/Vårdgivare Mottagningsadress Verksamhetschef Datum för ifyllnad Vårdvalsområde Denna redovisning av lokalens fysiska tillgänglighet ska bifogas ansökan

Läs mer

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden

Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden F1 FINLANDS BYGGBESTÄMMELSESAMLING Hinderfri byggnad Föreskrifter och anvisningar 2005 Miljöministeriets förordning om den hinderfria byggnaden Given i Helsingfors den 1 oktober 2004 I enlighet med miljöministeriets

Läs mer

Tillgänglighetsplan för LekebergsBostäders fastigheter. September 2014

Tillgänglighetsplan för LekebergsBostäders fastigheter. September 2014 Tillgänglighetsplan för LekebergsBostäders fastigheter September 2014 Kontaktlista För mer information om tillgänglighetsplanen kontakta gärna någon av oss som tagit fram tillgänglighetsplanen. Vilhelm

Läs mer

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S

FÖRSTUDIE AUGUSTI 2014 UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S UTREDNING AV HUVUDENTRÉ OCH AKUTENTRÉ MÖLNDALS SJUKHUS HUS S SID 2/14 INNEHÅLL SID 1. SAMMANFATTNING 3 2. REGIONÖVERGRIPANDE PLANERING 3 3. FÖRUTSÄTTNINGAR 3 4. FASTIGHET 3 5. FÖRSLAG 5 6. TIDPLAN OCH

Läs mer