Verksamhetsberättelse och bokslut 2018

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse och bokslut 2018"

Transkript

1 Dnr DSN Dpl 10 sid 1 (8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tjänsteyttrande Peter Jönarp, peter.jonarp@karlstad.se Verksamhetsberättelse och bokslut 2018 Dnr DSN Dpl 10 Verksamhet Den gemensamma drifts- och servicenämndens långsiktiga vision är - det ska bli bättre att vara medborgare i Värmland. Nämnden skapar förutsättningar för samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och landstinget. Genom samverkan kan resurser nyttjas på ett mer kostnadseffektivt sätt och kvalitén samt möjligheten att följa utvecklingen förbättras. Målen för den gemensamma drifts- och servicenämnden är: lägre kostnad för drift som kan ske gemensamt effektivare utnyttjande av resurser genom samverkan bidra till en bättre och snabbare utveckling genom samverkan genomföra gemensamma upphandlingar som resulterar i lägre kostnader även om inte drift sker gemensamt Viktigare händelser 2018 Fler samverkansområden i nämnden Kommunalförbundet Region Värmland har sedan dess bildande bistått länets kommuner vad gäller olika typer av samverkan med koppling till det kommunala uppdraget. Då kommunalförbundet per den 31 december 2018 avvecklades har länets kommuner enats om att finna andra legala samverkansformer för fortsatt samverkan. Mot bakgrund av detta har drifts-och servicenämnden under 2018 tagit över ansvaret vad gäller bland annat bibliotekssamverkan. Fler områden kan komma att tillkomma även Projekt Digitalisering - genom samverkan Under verksamhetsåret har det länsövergripande projektet Digitalisering-genom samverkan genomförts. Projektet syftade till att genomföra en nulägeskartläggning av ingående parters digitaliseringsutveckling med syfte att identifiera ett antal samverkansområden där möjligheter till skalbarhet och gemensamma kostnadsfördelar skulle kunna uppnås i ett länsperspektiv. Projektets resultat har presenterats för nämndens ledamöter. Kartläggningen visar att det i länet finns ett gemensamt intresse att gå vidare med att samarbeta kring frågan om e-arkiv. Postadress: Kommunledningskontoret, Besöksadress: Webb: karlstad.se Tel: E-post: kommunledningskontoret@karlstad.se Org.nr: PlusGiro: upphört Bankgiro:

2 Dnr DSN Dpl 10 sid 2 (8) Dokument - och ärendehanteringssystem Under 2016 fattade nämnden ett inriktningsbeslut att ett gemensamt dokument-och ärendehanteringssystem skulle upphandlas. Under 2018 fortsatte det omfattande processarbetet med att utforma förfrågningsunderlag. Flera samverkansmöten har genomförts under året för att inhämta ingående parters synpunkter och behov. Ambitionen är att ett avtal ska slutas med en leverantör under våren Inera Under 2018 blev samtliga länets kommuner delägare till Inera. Inera är en plattform för utveckling och förvaltning av gemensamma digitala lösningar för sina delägare. Via drifts-och servicenämnden har beslut fattats att Karlstads kommun representerar länets kommuner i Ineras programråd. Uppföljning verksamhetsplan 2018 DRIFT-OCH SERVICENÄMNDENS VERKSAMHET 2018 NÄMNDMÅL: LÄGRE KOSTNAD FÖR DRIFT SOM KAN SKE GEMENSAMT FORTSATT GEMENSAMT UTVECKLINGSARBETE AV E-TJÄNSTER Att en ny teknisk plattform har upphandlats och driftsatts Att nyttjandet av antalet e-tjänster har ökat i samtliga kommuner. Ambitionen är att nyttjandet av antalet e-tjänster ökat med 10% i Värmland. Ett nytt avtal har träffats för en gemensam e tjänsteplattform. Det är samma system som tidigare men den har uppgraderats och dessutom ingår nu flera nya efterfrågade funktioner. Exempel på nya funktioner är kö, bokning, betalning samt kartintegration. Nu kan alla kommuner bygga nya e-tjänster på egen hand och/ändra e-tjänster som andra kommuner byggt. Under hösten har utbildningar i administration av plattformen samt av e-tjänstebyggaren genomförts för ansvariga i respektive kommuner. Användningen av plattformen ökar i stort sett i alla kommuner i Värmland. Flera av kommunerna har även fler e-tjänster 2018 jämfört med Under 2018 med augusti 2018 har det totalt tillkommit 52 nya e- tjänster. 10 av tjänsterna är byggda av Eda och Torsby kommun vilket är extra roligt. I några fall är det samma tjänst som finns i flera kommuner och att samma e- tjänst används i flera kommuner är ett mål i sig. Det är en positiv önskad effekt i och med att länssamarbetet gör det enkelt att kopiera en tjänst från en kommun till en annan istället för att behöva bygga helt eget från start. Ett exempel på detta är den nya e-tjänsten för begäran

3 Dnr DSN Dpl 10 sid 3 (8) om registerutdrag enligt dataskyddsförordningen har införts i flera av kommunerna samtidigt. Antalet inkomna ansökningar 2018 har också ökat i alla kommuner jämfört med 2017 även om det varierar med hur många mellan kommunerna. Den sammanlagda ökningen av ansökningar är 26 %. Grums, Hammarö och Hagfors är de kommunerna som har den största procentuella ökningen 2018 med mer 50% fler inkomna ansökningar jämfört med 2017 medan Karlstad fortsatt är den kommun som har flest antal ansökningar. NÄMNDMÅL: EFFEKTIVARE UTNYTTJANDE AV RESURSER GENOM SAMVERKAN SE ÖVER FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR EVENTUELLA FRAMTIDA SAMVERKANSOMRÅDEN INOM RAMEN FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE Områden där det finns ett gemensamt intresse att samverka: Fördjupad samverkan inom GIS-området Ett framtida gemensamt lönesystem Fördjupad samverkan inom IT-säkerhet och informationssäkerhetsområdet Samfinansiering av dataskyddsombud Uppdaterad analys och uppföljning vad gäller löptider för olika verksamhetssystem som finns hos kommuner och landsting i länet Att minst tre analyser av ovanstående eventuella samverkansområden avrapporteras till nämnden under Vad gäller fördjupad samverkan inom GIS-området finns det ett etablerat länsnätverk. De träffas 2 gånger per år, och värdskapet är ambulerande mellan kommunerna. Nätverkets fokus är erfarenhetsutbyte, goda exempel, trender/omvärldspaning. Nätverket har inget konkret samarbetsprojekt igång och trolig orsak är att kommunerna inte har samma GIS-system. Det finns några kommuner som delar på GIS-tjänst. Ingen kartläggning av har ännu påbörjats vad gäller ett eventuellt framtida gemensamt lönesystem. Frågan kommer att destineras till länets personalnätverk. Ytterligare ett skäl till att frågan inte hanterats under 2018 är den pågående regionbildningsprocessen samt att i Östra Värmland finns en nyligen påbörjad samverkan. IT-säkerhet och informationssäkerhetsområdet är ett mycket centralt och viktigt område. Under 2018 har ett IT-säkerhetsnätverk startat och möten kommer inledningsvis att hållas två till fyra gånger per år. Karlstads kommun ansvarar för nätverket första året.

4 Dnr DSN Dpl 10 sid 4 (8) Med anledning av dataskyddsförordningen ikraftträdande ställer förordningen krav på att det ska finnas ett utsett dataskyddsombud i varje kommun. Samtliga parter i nämnden har funnit former för att säkerställa detta vilket gör att frågan om en samfinansierad tjänst inom nämnden inte är aktuell i dagsläget. En viktig grund för att öka samverkan i nämnden är att det finns en uppdaterad analys och uppföljning vad gäller olika löptider för olika verksamhetssystem som finns hos kommuner och landsting i länet. Analys och uppföljning sker löpande. SAMVERKANSAKTIVITETER IT-CHEFER Aktiviteten rapporterats löpande under året, nedan följer en kort rapport. Att samverkansaktiviteterna avrapporteras löpande vid drift- och servicenämndens möten. Genomförda eller påbörjade samverkansaktiviteter: Redundant Internet En gemensam förstudie mellan Hammarö, Kil, Forshaga och Karlstad har genomförts. Med syftet att belysa möjligheterna till gemensam och redundant Internetuppkoppling för Värmlands kommuner. Det pågår en kartläggning där man belyser de tekniska förutsättningar som behövs för att samverka med redundant internetuppkoppling. Kartläggningen genomförs per kommun för att skapa en tydligare bild över vad som behöver justeras eller kompletteras för respektive kommun och då också ge en tydligare kostnadsbild. Det har diskuterats kring fyra olika alternativ för samverkan kring Internetuppkoppling, där man i ena änden nyttjar Karlstads kommuns internetuppkoppling som reserv och i andra änden nyttjar Karlstads Internetuppkoppling fullt ut, inklusive de säkerhetslösningar som är i drift. Dialogerna om möjliga samverkansvägar fortsätter under våren. Kompetenssamverkan Dialoger kring kompetensamverkan har förts inom ITchefsnätverket och fokus har lagts kring att etablera nätverk för säkerhet och Office365. Vad gäller dialog och erfarenhetsutbyte kring licenser, införande och drift av molntjänsten Office 365 har en sådan aktivitet genomförts under kvartal två. Karlstads kommun och Landstinget i Värmland arrangerade en träff och delade med sig av erfarenheter och goda exempel.

5 Dnr DSN Dpl 10 sid 5 (8) Nationella lösningar för identifiering Informationsmöten har arrangerats inom ITchefsnätverket och där deltog berörd personal från samtliga parter. Landstinget i Värmland var med och berättade om sina erfarenheter med bland annat SAMBI och Region Värmland pratade om EFOS och samverkan med INERA. Vad gäller SAMBI ansvarar Region Värmland för att säkerställa samverkan inom länet. Gemensam handlingsplan och funktionalitet för logghantering av e- post och offentliga handlingar Erfarenhet och rutiner för denna hantering har diskuterats inom IT-chefsnätverket och handlingsplan ska tas fram. Handlingsplan för förutsättningar för digital utveckling SKL/Inera En workshop är genomförd under första kvartalet 2018 och resultatet är inskickat till INERA. Under workshopen deltog ca 20 personer från 8 kommuner och Landstinget i Värmland. Många bra dialoger kring bland annat arkitektur, informationshantering, digital kompetens och ledarskap som alla är viktiga byggstenar framåt för digitalisering och utveckling. ÖVERGRIPANDE UTVECKLINGSARBETE INOM RAMEN FÖR NÄMNDENS ARBETE Mot bakgrund av genomförd revision av drifts-och servicenämnden behöver nämndens övergripande mål konkretiseras i syfte att kunna utvärdera nämndens övergripande målsättning. Arbetet är ännu inte påbörjat utan kommer startas upp under våren 2019 och ligger med som en aktivitet i verksamhetsplanen för Bakgrunden till att arbetet inte satts igång har varit mot bakgrund av den pågående regionbildningsprocessen. NÄMNDMÅL: BIDRA TILL EN BÄTTRE OCH SNABBARE UTVECKLING GENOM SAMVERKAN GENOMFÖRANDE AV PROJEKTET DIGITALISERING-GENOM SAMVERKAN Nämndens beslutade i november 2017 att uppdra till Kommunledningskontoret att genomföra projektet Digitalisering-genom samverkan, under förutsättning att deltagande parter medfinansierar projektet. Projektets syfte att genomföra en nulägeskartläggning av ingående parters digitaliseringsutveckling i syfte att identifiera ett antal samverkansområden där möjligheter till skalbarhet och gemensamma kostnadsfördelar kan uppnås i ett länsperspektiv. Den övergripande målbilden för projektet är att varje ingående part höjt sin kunskap om sin kommuns digitaliseringsutveckling samt fått bättre förutsättningar för att bedriva förändringsledning. Att minst 80 personer har deltagit i en kompetenshöjande aktivitet. Att en sammantagen nulägesanalys för länets digitaliseringsutveckling har tagits fram

6 Dnr DSN Dpl 10 sid 6 (8) Under första delen av året arrangerades en kick-off för det länsgemensamma projektet. Under arrangemanget deltog ca personer från olika kommuner och Landstinget i Värmland. Arrangemanget innehöll bland annat presentation från Nacka Kommun där de pratade om sin utvecklingsresa med digital medarbetare i form av en handläggningsrobot. SKl och Inera var också på plats och berättade om sina nationella projekt och kommande utvecklingsplaner. Vidare har samtliga kommuner genomfört e-blomlådan som är en metod för att mäta digital mognad och som tillhandahålls av SKL. Projektets resultat har slutredovisats till nämndens ledamöter samt till kommunchefsgruppen. NÄMNDMÅL: GENOMFÖRA GEMENSAMMA UPPHANDLINGAR SOM RESULTERAR I LÄGRE KOSTNADER ÄVEN OM INTE DRIFT SKER GEMENSAMT GEMENSAM UPPHANDLING AV ETT DOKUMENT-OCH ÄRENDEHANTERINGSSYSTEM I december 2016 rekommenderade nämnden ingående parter att fatta inriktningsbeslut huruvida intresse fanns att delta i upphandling av ett system för dokument-och ärendehantering. 13 parter i nämnden visade intresse och under kvartal 4 annonserade förfrågningsunderlaget. Att annonsering av ett gemensamt dokument-och ärendehantering sker under kvartal Under slutet av 2018 tilldelades tilldelningsbeslut till vinnande leverantör.

7 Dnr DSN Dpl 10 sid 7 (8) Driftbudget - ekonomiskt utfall Belopp i tkr. Utfall Jan-dec Utfall Jan-dec Intäkter Kostnader Nettokostnad Kommunbidrag/ram 0 0 Resultat Kommentar utfall januari-december 2018 har varit ett år med betydligt färre köp av nätutrustning och datorer via Karlstads kommuns leverantörsavtal. De ordinarie kostnadsposterna som medlemsavgift, regions-idp, projektplatsen, Sambruk och Sjunet var dock stabila och motsvarar ca 2,3 mkr av omsättningen. Överskottet beror på intäkterna från medlemsavgifterna var 162 tkr högre än omkostnaderna för nämnden. En ny tillkommen kostnad för nämnden är kostnad för dataskyddsombud. Dataskyddsombudet ska säkerställa nämndens verksamhet. Matrisen nedan visar nämndens omsättning de senaste fem åren och inom vilka områden den varit. Under 2017 missades att bokföra E-tjänsterna genom nämnden men för att göra jämförelsen likvärdig finns de ändå med i matrisen Medlemsavgift IDP Projektplatsen Sjunet Sambruk E-tjänster Datorer Print Nät IAM Digit genom samverkan Ann Otto Nemes utvecklingsdirektör Peter Jönarp It-strateg

8 Dnr DSN Dpl 10 sid 8 (8)

KARLSTADS KOMMUN. Drift- och servicenämndens beslut Nämnden godkänner upprättad verksamhetsberättelse och bokslut för 2018.

KARLSTADS KOMMUN. Drift- och servicenämndens beslut Nämnden godkänner upprättad verksamhetsberättelse och bokslut för 2018. sid 5 (9) KARLSTADS KOMMUN DRIFT- OCH SERVICENÄMNDEN Prtkll 2019-01-31 Sim^»vO^MUN KOM^!sJ;'

Läs mer

Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl

Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl sid 1 (10) Tid och plats Fredag den 26 januari 2018, kl. 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl. 10.55-11.15 Tjänstgörande Ersättare Justerare Monika Bubholz (MP), ordförande Hans Nilsson

Läs mer

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden

Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden sid 1 (7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Strategisk Ledning IT 2016-01-13 Peter Olsson, 054-540 12 08 peter.olsson3@karlstad.se Verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden Inledning Den gemensamma drifts-

Läs mer

Delårsbokslut och uppföljning av verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden

Delårsbokslut och uppföljning av verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden sid 1 (5) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN Tjänsteyttrande 2017-08-30 Peter Olsson, 054 540 12 08 Peter.olsson3@karlstad.se Delårsbokslut och uppföljning av verksamhetsplan 2017 Drifts- och servicenämnden Allmänt

Läs mer

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se

Dnr DSN-2014-19 Dpl. Dpl sid 1 (5) T IT-enhetenn. Inledning. servicenämnden. ka kommuner. Till grund. utveckling. karlstad.se Dnr DSN-2014-19 Dpl sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET T IT-enhetenn 2015-01-23 (reviderad) Anna Hamr, 054-540 81 69 anna.hamr@ @karlstad.se Verksamhetsplan 2015 drifts- ochh servicenämnden Dnr DSN-2014-19

Läs mer

EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON

EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON 2018 EN SAMMANTAGEN BILD AV DET KOMMUNALA VÄRMLANDS DIGITALISERING OLOF JOHANNESSON Innehåll Digitalisering genom samverkan... 2 Projektets omfattning och styrning... 2 Om eblomlådan... 2 Syfte eblomlådan...

Läs mer

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2018-1 Dpl 14 sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2018-01-19 Ann Salomonsson, 054-540 1062 ann.salomonsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd Upphandling av gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Tid och plats Torsdag den 31 januari 2019, kl Gustav, Karlstad CCC

Tid och plats Torsdag den 31 januari 2019, kl Gustav, Karlstad CCC sid 1 (9) Tid och plats Torsdag den 31 januari 2019, kl. 10.00-12.00 Gustav, Karlstad CCC Tjänstgörande Ersättare Justerare Mattias J Fröding (KD), ordförande Patrik Fornander (M) (Region Värmland), 2:e

Läs mer

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner

Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner sid 1 (6) Tid och plats Fredag den 23 november 2018, kl. 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Tjänstgörande Justerare Monika Bubholz (MP), ordförande Hans Nilsson (HEL) (Eda) Per Lawén (S) (Forshaga) Tore Ingman

Läs mer

Fredag den 22 september 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS

Fredag den 22 september 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS sid 1 (5) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN Protokoll 2017-09-22 Tid och plats Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Hammarö Kil Kristinehamn Munkfors Sunne Torsby Årjäng Landstinget

Läs mer

Fredag den 2 juni 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS. Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner

Fredag den 2 juni 2017 kl Arnön, Karlstad CCC ANSLAG/BEVIS. Datum då anslaget sätts upp Datum då anslaget tas ner sid 1 (5) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN Protokoll 2017-06-02 Tid och plats Fredag den 2 juni 2017 kl. 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Ledamöter Karlstad Monika Bubholz (MP) ordförande Arvika Sten Fransson

Läs mer

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden

En gemensam e-tjänsteplattform i Värmland drifts- och servicenämnden Dnr DSN-2015-9 Dpl sid 1 (6) TJÄNSTEYTTRANDE KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten 2015-06-29 Per-Erik Karlsson, 054-540 12 20 Per-erik.karlsson@karlstad.se Drifts- och Servicenämnd En gemensam e-tjänsteplattform

Läs mer

Digitalisering- genom samverkan

Digitalisering- genom samverkan 2017-11-14 PROJEKTBESKRIVNING Sid 1(5) Digitalisering- genom samverkan Bakgrund Digitalisering den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället Världen förändras fortare än någonsin. Mycket i vår omvärld

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2016 Drifts- och servicenämnden

Verksamhetsberättelse 2016 Drifts- och servicenämnden KOMMUNLEDNINGSKONTORET IT-enheten Tjänsteskrivelse 2017-01-13 Peter Olsson, 054-540 12 08 peter.olsson3@karlstad.se Gemensam drifts- och servicenämnd Verksamhetsberättelse 2016 Drifts- och servicenämnden

Läs mer

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Revisionsrapport Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Karlstads kommun Maria Jäger Cert. kommunal revisor Granskning av den gemensamma drifts- och servicenämnden Innehållsförteckning Sammanfattande

Läs mer

Fredag den 27 januari 2017 kl Sandbäcken, Scandic Klarälven. Per Lawén ANSLAG/BEVIS

Fredag den 27 januari 2017 kl Sandbäcken, Scandic Klarälven. Per Lawén ANSLAG/BEVIS sid 1 (6) Tid och plats Fredag den 27 januari 2017 kl. 15.30-16.30 Sandbäcken, Scandic Klarälven Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Kristinehamn Munkfors Sunne Säffle Monika

Läs mer

Granskning av drifts- och servicenämnden. Karlstads kommun

Granskning av drifts- och servicenämnden. Karlstads kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av drifts- och servicenämnden Remmi Gimborn Nina Törling Karlstads kommun Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte och

Läs mer

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden

Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Revisionsrapport Granskning av den gemensamma driftsoch servicenämnden Karlstads kommun Maria Jäger Cert. kommunal revisor Remmi Gimborn Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning... 1 Inledning...

Läs mer

Remiss - Regional biblioteksstrategi

Remiss - Regional biblioteksstrategi Dnr KS-2012-458 Dpl 40 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-09-03 Per Wiker, 054-540 10 14 per.wiker@karlstad.se Remiss - Regional biblioteksstrategi 2013-2015 Dnr

Läs mer

Fredag den 2 december 2016 kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl Hans Jildesten ANSLAG/BEVIS

Fredag den 2 december 2016 kl Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl Hans Jildesten ANSLAG/BEVIS sid 1 (8) Tid och plats Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Grums Kristinehamn Munkfors Storfors Sunne Säffle Torsby Fredag den 2 december 2016 kl 10.00-12.00 Arnön, Karlstad CCC Mötet ajourneras kl

Läs mer

Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND. Offentlig chef 18 januari Inge Hansson, managementkonsult

Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND. Offentlig chef 18 januari Inge Hansson, managementkonsult Xmentor Management DIGITALA VÄRMLAND Offentlig chef 18 januari 2018 Inge Hansson, managementkonsult Om Xmentor Management AB är ett värmländskt företag som grundades 1999. Xmentor skapar lösningar för

Läs mer

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen

Politiskt initiativ från majoriteten - Utred nya arbetsformer för en effektivare upphandling i Karlstadsregionen Dnr KS-2012-255 Dpl 14 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteyttrande 2013-03-28 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Politiskt initiativ från majoriteten - Utred

Läs mer

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014

Verksamhetsplan med aktiviteter drifts- och servicenämnd 2014 sid 1 (6) DRIFTS- OCH SERVICENÄMNDEN IT-enheten Tjänsteyttrande verksamhetsplan med aktiviteter för drifts- och servicenämnden Charlotta Bodin, 054 540 10 07 charlotta.bodin@karlstad.se 2014-01-07 Verksamhetsplan

Läs mer

Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC. Åsa Johansson. Patrik Fornander (M) Linda Larsson (S) ANSLAG/BEVIS

Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC. Åsa Johansson. Patrik Fornander (M) Linda Larsson (S) ANSLAG/BEVIS sid 1 (5) Tid och plats Onsdag den 13 maj 2015 kl. 13.00 Arnön, KCCC Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Forshaga Grums Hagfors Hammarö Kil Munkfors Storfors Sunne Säffle Torsby Maria Frisk (MP) ordförande

Läs mer

DELEGERINGSORDNING FÖR GEMENSAM DRIFTS- OCH SERVICENÄMND

DELEGERINGSORDNING FÖR GEMENSAM DRIFTS- OCH SERVICENÄMND DELEGERINGSORDNING FÖR GEMENSAM DRIFTS- OCH SERVICENÄMND Beslutad av DSN 2016-01-29 X Dnr DSN-2016-2 Dpl 00 Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 Karlstad Besöksadress: Stadshuset, Drottninggatan

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontaktcenter Tjänsteskrivelse 2012-05-31 Ann Salomonsson, 054-540 10 62 ann.salomonsson@karlstad.se Finansieringsmodell för kontaktcenter Kommunledningskontorets

Läs mer

DNR: KS2017/87/06. Upphandling av dokument- och ärendehanteringssystem - drift- och servicenämnden KS2017/87/ (2) Kommunstyrelsen

DNR: KS2017/87/06. Upphandling av dokument- och ärendehanteringssystem - drift- och servicenämnden KS2017/87/ (2) Kommunstyrelsen TJÄNSTESKRIVELSE Datum DNR: KS2017/87/06 Sida 2018-05-08 1 (2) Kommunstyrelsen Upphandling av dokument- och ärendehanteringssystem - drift- och servicenämnden KS2017/87/06 Förslag till beslut 1. Sunne

Läs mer

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014

Ansökan om projektmedel till projekt Mat- och marknadsutveckling 2013-2014 Dnr KS-2013-137 Dpl 06 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tillväxtcentrum, Näringslivsutveckling & universitet Tjänsteyttrande 2013-05-02 Rose-Marie Andersson, 054-540 12 95 rose-marie.andersson@karlstad.se

Läs mer

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad

Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad PROTOKOLL 1 (5) Hjälpmedelsnämnden i Värmland Plats Lokal Oden, landstingshuset i Karlstad Beslutande landstinget, Annétthe Zettergren (M) ordförande landstinget, Mona Smedman (C) landstinget, Monica Iversen

Läs mer

Bilaga 1: Utvärdering av länsövergripande samordningsfunktion för skolhälsovården i Värmland

Bilaga 1: Utvärdering av länsövergripande samordningsfunktion för skolhälsovården i Värmland Bilaga 1: Utvärdering av länsövergripande samordningsfunktion för skolhälsovården i Värmland Enkät riktad till ansvariga chefer för skolhälsovården i Värmland Karlstad kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen

Läs mer

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet

Utredning om förutsättningarna att införa valfrihet enligt LOV inom daglig verksamhet Dnr VON-2012-324 Dpl 31 sid 1 (5) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2013-09-23 Susanne Göransson, 054-540 55 13 Susanne.goransson@karlstad.se Utredning om förutsättningarna

Läs mer

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv

Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Administrativa avdelningen Jesper Jacobsson 046-35 59 26 Jesper.jacobsson@lund.se Kommunstyrelsen Förslag till samverkansavtal kring kommungemensamt e-arkiv Sammanfning

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 4 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 4 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet

sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 Dnr KS-2011-573 Dpl 46 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Sammanfattning av ärendet sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2013-02-19 7 Återredovisning av möjligheterna för Karlstad att bli en fristad för författare, dramatiker, journalister och andra professionella skribenter som lever

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 Ärende 3 sid 9 (24) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-06-19 4 Finansieringsmodell för kontaktcenter Dnr KS-2012-345 Dpl 11 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Aterrapporten av principerna kring

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 1 Ärende 1 sid 3 (21) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 1 Avgifter på kopior av allmänna handlingar Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige l. Riktlinjer for avgifter på kopior av allmänna handlingar

Läs mer

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017

Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Hur ska vi tillsammans arbeta för fler gemensamma digitala lösningar? SKL:s kommundirektörsnätverk 16 mars 2017 Agenda Målsättningar och övergripande planering för samlad färdplan 2017 Hur kommer vi nå

Läs mer

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43)

Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida konsumentstöd (SOU 2012:43) Dnr KS-2012-466 Dpl 00 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-10-05 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Remiss - Konsumenten i centrum - ett framtida

Läs mer

Norrbottens e-nämnd. Verksamhetsplan 2016

Norrbottens e-nämnd. Verksamhetsplan 2016 Daniel Ahlqvist Sida: 1 (11) Norrbottens e-nämnd Verksamhetsplan 2016 Daniel Ahlqvist Sida: 2 (11) Innehåll Basfakta... 4 1.1 Godkännande av verksamhetsplanen, definitioner och bilagor... 4 1.2 Verksamheten,

Läs mer

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier

Införande av kommunstyrelsens servicegarantier sid 1 (2) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-09-25 8 Införande av kommunstyrelsens servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 Kommunstyrelsens beslut 1. Servicegarantierna godkänns enligt bilaga 1-4, med tillägg

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 8 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 8 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Tjänsteskrivelse 2011-02-18 Diarienummer Kommunledningskontoret Handläggare Gerd Olofsson 0910-73 59 68 Verksamhetsberättelse och årsredovisning 2010 Sammanfattning Av verksamhetsberättelse och årsredovisning

Läs mer

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad

Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160 Dpl 00 sid 1 (6) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Tjänsteyttrande 2013-05-03 Ellika Andersson Ellika Andersson@karlstad.se Politiskt initiativ - Inför samordnad varudistribution i Karlstad Dnr KS-2011-160

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7

KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN. Ärende 7 KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN Ärende 7 Postadress: Kultur- och fritidsnämnden, 651 84 Karlstad Besöksadress: Västra torggatan 26 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax: 054-18 67 84 E-post: kulturochfritidsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Lokal digital agenda för Bräcke kommun

Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-09-27 Lokal digital agenda för Bräcke kommun 2019-2023 Fastställt av: Bengt Flykt Diarienr: KSK 2018/115 Dokumentet gäller för: Kommunens samtliga nämnder och avdelningar Dokumentet gäller t.o.m.:

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering

Sammanträdesdatum 2014-08-21. 2 Val av två justerare samt tillkännagivande av tid och plats för justering KOMMUNFULLMÄKTIGE KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-08-21 PLATS OCH TID Sannerudsskolan, torsdag 21 augusti 2014, kl. 19.00 Välkomna på invigningen av Sannerudsskolan kl. 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE

Läs mer

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete

Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Framtida organisering och finansiering av kollektivtrafiken i Värmland Remiss och inriktning fortsatt arbete Uppdrag fortsatt utredning 2017 Utredning 2016 om framtida organisering och finansiering av

Läs mer

Fredag den 29 januari 2016 kl Arnön, KCCC. Maria Frisk (MP) ordförande Sten Fransson (S) tjänstgör för Aina Wåhlund (S) Hans Nilsson (HEL)

Fredag den 29 januari 2016 kl Arnön, KCCC. Maria Frisk (MP) ordförande Sten Fransson (S) tjänstgör för Aina Wåhlund (S) Hans Nilsson (HEL) sid 1 (9) Tid och plats Fredag den 29 januari 2016 kl. 10.00 Arnön, KCCC Ledamöter Karlstad Arvika Eda Filipstad Grums Kristinehamn Munkfors Sunne Säffle Torsby Landstinget i Värmland Maria Frisk (MP)

Läs mer

Införande av servicegarantier

Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719 Dpl 01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-08-28 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Införande av servicegarantier Dnr KS-2011-719

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48)

Yttrande över delbetänkandet Regional indelning tre nya län (SOU 2016:48) 1(3) KOMMUNSTYRELSEN Kommunledningsstaben YTTRANDE 2016-09-26 Dnr 2016/185 Marina Tilderlindt Finansdepartementet 054-51 51 34 fi.registrator@regeringskansliet.se marina.tilderlindt@hammaro.se Fi2016/02568/K

Läs mer

KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt

KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt 1(10) KITe - förslag till prioritering av samverkansobjekt 1 KOMPETENS OCH RESURSER... 2 1.1 Bruttolista över möjliga samverkansobjekt... 2 1.2 Föreslagna prioriteringar... 2 1.2.1 Prioritering: Gemensam

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 10 KARLSTADS KOMMUN Ärende 10 sid 7 (14) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-05-22 5 Redovisning av synpunkter 2011 Dnr KS-2012-104 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Redovisningen

Läs mer

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/

Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet. Datum: Dnr: Komm2018/ Rekommendation Migrationsverket för investeringarna Min Sida, e-dar och Informationskvalitet Datum: 2018-03-15 Dnr: Komm2018/00306-1 Tre strategiskt viktiga satsningar för att förbättra service och snabbare

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten

Postadress Besöksadress Telefon Stockholm LM Ericssons väg 30, Hägersten 1 (7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Delredovisning avseende Uppdrag att erbjuda samordnad och säker statlig it-drift dnr Fi2017/03257/DF Sammanfattning Försäkringskassan har ett uppdrag att 2017-2020

Läs mer

IT-plan för Söderköpings kommun

IT-plan för Söderköpings kommun IT-plan för Söderköpings kommun 2018-2022 Författare Giltighetstid Reviderad Diarenr Anneli Lindblom 2018-2022 2018-03-27 2018-00073 2 Framtidsbild Söderköpings kommun ska vara en digital arbetsplats med

Läs mer

Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Organisation av och uppföljning av intern kontroll Dnr VON-2015-91 Dpl 00 sid 1 (7) VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Biståndskontoret Tjänsteyttrande 2015-03-05 Mikael Lind, 0545405452 mikael.lind@karlstad.se Organisation av och uppföljning av intern kontroll

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

KARLSTADS KOMMUN. Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter Ärende 21 Dnr KS-2012-181 Dpl01 sid 1 (1) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kontakcenter Tjänsteskrivelse 2012-04-04 Ann Salomonsson, 0545401062 ann. salomonsson @karlstad.se Köp av turistbyråtjänster av kontaktcenter

Läs mer

Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03

Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Sida 2018-05-08 1 (2) Kommunstyrelsen Habiliteringsersättning enligt LSS/SoL inom daglig verksamhet - förslag på höjning KS2018/326/03 Förslag till beslut Habiliteringsersättningen

Läs mer

Program för uppföljning och insyn

Program för uppföljning och insyn Program för uppföljning och insyn Diarienummer Senast uppdaterad Beslutsinstans Ansvarig processägare 2018/0333 2019-03-19 Kommunfullmäktige Ekonomichefen Dokumentets syfte Syftet med program för uppföljning

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 2 KARLSTADS KOMMUN Ärende 2 sid 8 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 3 Gemensam förtroendevald revisor för Landstinget och kommunerna i Dnr KS-2012-130 Dpl 00 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner

Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner Det ska bli bättre att vara medborgare i Värmlands kommuner Varför Samverkan Tillgänglighet och bemötande Gränslös efterfrågan Lägre kostnader Laglighet Vi utredde följande samverkansformer Samverkansavtal

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 VOHJS13-032, Bilaga VOHJS 16 /13 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Samordning

Läs mer

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden

Instruktion och uppdrag till drifts- och servicenämnden Tekniska förvaltningen Helena Pettersson,0550-881 05 helena.pettersson1@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Sida 1(3) Datum 2015-06-03 Tn/2015:47 002 Delegation, attesträtt Instruktion och uppdrag till drifts-

Läs mer

Protokollsutdrag. 346 Revisionsrapport Uppföljning IT-säkerhet och införande av dataskyddsförordningen - svar Dnr KS/2018:384

Protokollsutdrag. 346 Revisionsrapport Uppföljning IT-säkerhet och införande av dataskyddsförordningen - svar Dnr KS/2018:384 Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2018-12-04 1 346 Revisionsrapport Uppföljning IT-säkerhet och införande av dataskyddsförordningen - svar Dnr KS/2018:384 Beslut Kommunstyrelsen beslutar:

Läs mer

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019

HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 HANDLINGSPLAN DIGITALISERING 2019 Utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning Internets utveckling är en av de starkaste krafter som förändrat världen de senaste två decennierna. I dag är internet

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 5 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 5 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Årsberättelse för. E-legitimationsnämnden

Årsberättelse för. E-legitimationsnämnden Årsberättelse 1(5) Datum Dnr 2016-02-22 Årsberättelse 2015 för E-legitimationsnämnden www.elegnamnden.se Postadress Besöksadress Telefon växel E-postadress 171 94 SOLNA Korta gatan 10 010-574 21 00 kansliet@elegnamnden.se

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 9 KARLSTADS KOMMUN Ärende 9 Dnr KS-2012-378 sid 1 (2) KARLSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänsteskrivelse 2012-06-30 Karin Holmgren, 064-640 10 12 karin. holmgren@karlstad.se Breddinförande

Läs mer

Tilldelningsbeslut ekonomisystem

Tilldelningsbeslut ekonomisystem 2016-05-03 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2015/839-050 Kommunstyrelsen Tilldelningsbeslut ekonomisystem Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar, under förutsättning att överenskommelse om avtal kan träffas,

Läs mer

Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket

Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket Revisionssamverkan i Värmland - Hennickehammarnätverket Kommunerna Landstinget Region Värmland Revisorerna Bakgrund Startade 2003 med ett första möte på Hennickehammars herrgård Initiativ från landstingsrevisionen

Läs mer

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi

Karlstads kommuns avtal med Karlstads Energi KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Konkurrensverket 103 85 Stockholm Karlstad 2013-01-14 Per Danielsson, 054-540 80 18 per.danielsson@karlstad.se Er ref 603/2012 Karlstads kommuns avtal med Karlstads

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden i Värmland

Hjälpmedelsnämnden i Värmland LK/152888 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Reglemente Sekretariatet 2 7 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Anna-Lena Wingqvist Fullmäktige 2019-01-01 Hjälpmedelsnämnden

Läs mer

Tema digitala vårdmötet

Tema digitala vårdmötet Tema digitala vårdmötet Samverkan inom SKL koncernen Exempelvis ramavtal, upphandlingar och kravspecifikationer Exempelvis opinionsbildning, behovsinsamling och överenskommelser med staten Exempelvis gemensamma

Läs mer

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH

Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-01-22 HD 2017:15 Dnr 17/646 1(6) Avdelningen för IT Elisabeth Smedberg Långsiktig plan för IT-verksamheten vid KMH 2018 2020 KMH ska erbjuda en IT-miljö som (främjar en effektiv

Läs mer

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting

Remiss - Förslag till ändringar i inkomstutjämningen för kommuner och landsting Dnr KS-2012-772 Dpl 10 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Ekonomi- & verksamhetsstyrning Tjänsteyttrande 2013-02-27 Ingemar Granath, 054-5401047 ingemar.granath@karlstad.se Remiss - Förslag till ändringar

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 73 Dnr KS/2018:41. Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 73 Dnr KS/2018:41. Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-04-23 1 (1) Sida 73 Dnr KS/2018:41 Organisation med anledning av ny dataskyddsförordning har vid sitt sammanträde 2018-02-14 35 beslutat

Läs mer

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten?

Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Hur framtidssäkrar vi socialtjänsten? Inledning Agenda Nationell samverkan - Vision e-hälsa 2025 Kraftsamling SKL Inera SKL Kommentus Några exempel på SKL:s arbete inom socialtjänsten Några egenheter Inledning

Läs mer

E-utvecklingsråd i Jönköpings län

E-utvecklingsråd i Jönköpings län E-utvecklingsråd i Jönköpings län RAPPORT Projekt Gemensamt e-arkiv i Jönköpings län, Etapp 1 Rapport 1.0 2 av 8 Innehåll 1 Projektläge och syftet med rapporten 3 1.1 Delprojekt Juridiska förutsättningar

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 1 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 1 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge

Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge 2013-09-04 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE FRN 2013/112 Fritidsnämnden Upphandling av fritidsgårdsverksamhet i Orminge Förslag till beslut 1. Fritidsnämnden beslutar att avtalsperioden för kommande upphandling

Läs mer

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun

Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen. Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Från splittrad IT-miljö till driv i digitaliseringen Offentliga rummet 2017 Catrin Ditz, CIO Uppsala kommun Innehållsdeklaration Catrin Ditz arbetar som CIO i Uppsala kommun och har fått utmärkelsen årets

Läs mer

Nätverket för e-samhälle

Nätverket för e-samhälle Nätverket för e-samhälle 2019-02-18 Agenda Mötespunktens typ anges som [I] för informationspunkt, [D] för diskussionspunkt, [A] för arbetsmoment. Punkt Typ Beskrivning Ansvarig Ca tid 1 I Presentation

Läs mer

Kommunstyrelsen. Ärende 12

Kommunstyrelsen. Ärende 12 Kommunstyrelsen Ärende 12 Vård och stöd May Hansson, 0571-28153 may.hansson@eda.se TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2016-10-27 Dnr: 2016-203 Sida 1(2) Avtal om samverkan i gemensam hjälpmedelsnämnd Beredning Vårdutskottet

Läs mer

Handlingsplan för persondataskydd

Handlingsplan för persondataskydd Kommunledningskontoret Handlingsplan för persondataskydd Dokumentansvarig: Anders Lindqvist, Verksamhetsutvecklare Fastställd av: Kommunstyrelsen, Dnr KS 18/226 Omfattar: Koncernen Ånge kommun Fastställd

Läs mer

Förslag till regional förvaltningsorganisation av ehälsa

Förslag till regional förvaltningsorganisation av ehälsa Sida 1(8) Vård, omsorg, folkhälsa och Nya perspektiv Marie Åkerlind Datum Förslag till regional förvaltningsorganisation av ehälsa ehälsa är ett samlingsbegrepp, där ehälsa handlar om att göra hälso- och

Läs mer

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Kvartalsrapport mars och prognos ett Miljö- och hälsoskyddsnämnd Kvartalsrapport mars och prognos ett 2017 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Periodens resultat... 3 1.1 Driftredovisning... 3 1.2 Investeringsredovisning... 3 2 Viktiga händelser i verksamheten...

Läs mer

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT

RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT Tiina Olofsson 2012-03-06 RE-REV12-009 RUTINER FÖR LEDNING OCH STYRNING INOM DU- NÄMNDEN OCH DESS UTSKOTT SAMMANFATTNING Enligt revisionsplanen för 2011 har vi genomfört en granskning av vilka rutiner

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 6 KARLSTADS KOMMUN Ärende 6 sid 11 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 5 Motion - Höj lönen för kommunens feriearbetare Dnr KS-2011-391 Dpl 15 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Ärendet

Läs mer

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte

Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Bilaga 1 Resultatet från eblomlådan för de 15 kommuner i Värmland som deltar i "Digitalisering genom samverkan " Område Indikator Uppfyller helt Uppfyller delvis Uppfyller inte Äldre & personer i behov

Läs mer

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder

Rapport om servicegarantier samt godkännande av servicegarantier med taxeoch avgiftspåverkande påföljder Dnr KS-2012-328 Dpl 01 sid 1 (5) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Stadssekretariatet Tjänstemannayttrande 2012-10-02 Jessica Forssten, 054-540 10 38 jessica.forssten@karlstad.se Rapport om servicegarantier samt

Läs mer

Ansökningsinbjudan. för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring

Ansökningsinbjudan. för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring Ansökningsinbjudan för upphandling av tjänster inom kommunikation och marknadsföring 1 1 Om Compare 1.1 Allmänt Compare är en stiftelse som stiftades år 2000. Vi är ett kluster på närmare 100 IT-företag

Läs mer

IKT plan för utbildningsnämnden 2015

IKT plan för utbildningsnämnden 2015 IKT plan för utbildningsnämnden 2015 Information- och kommunikationsteknik (IKT) ses allt mer som ett strategiskt utvecklingsområde. Enligt Värmdö kommuns IKT-policy som antogs 2013-06-12 av kommunfullmäktige

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland

HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland HANDLINGSPLAN 2016 Regional utveckling av esamhället i Västra Götaland Inledning/bakgrund Sedan 2008 har VästKom varit samverkansorgan vid dialoger med SKL, VGR, med flera kring digitalisering. VästKom

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-15:15 Beslutande Hans Nilsson (Hela Edas Lista) ordförande Niklas Backelin (V) ersättare för Björn Källman (Hela Edas Lista)

Läs mer

Gem Servicenämnden IS/IT

Gem Servicenämnden IS/IT 1(9) Gem Servicenämnden IS/IT Plats och tid: IS/IT-enheten, 2017-03-10 kl. 13:00 Beslutande: Mikael Thalin (C) Orsa Peter Egardt (s) Älvdalen Lennart Sohlberg (S) Mora, ersättare för Anna Hed (C) Mora

Läs mer

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur

Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Sida 1(4) Datum 2015-06-26 Värmlands län, del 1 - Behovskartläggning regionala strukturfondsprogrammet Norra Mellansverige avseende investeringar i bredbandsinfrastruktur Behovskartläggningens syfte och

Läs mer

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa

FÖRSLAG. 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensam nämnd för vård och omsorg och hjälpmedel FÖRSLAG H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R 2013-04-05 VOHJS13-032 16 Aktivitetsplan för kommunal e-hälsa Gemensamma nämndens vård, omsorg

Läs mer

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun

Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun. 2. Syftet med IT i Lilla Edets kommun Datum Dnr Dpl 2009-09-10 2009/KS0203-1 005 Riktlinjer för IT i Lilla Edets kommun 1. Introduktion Det politiskt styrande dokumentet för IT-användning i Lilla Edets kommun är denna riktlinje, som fastställs

Läs mer