1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet"

Transkript

1 Julledigheten närmar sig med stormsteg. Från programrådets sida vill vi förbättra hur vi informerar er som har anknytning till yrkeslärarprogrammet om vad vi arbetar med för närvarande. Det här nyhetsbrevet är framför allt ett sammandrag av vad vi har tagit upp på de två senaste programrådsmötena ( och ). Terminens sista möte äger rum den 6 december. Intentionen är att vi två gånger per termin kommer att distribuera ett nyhetsbrev. Vi inleder varje programrådsmöte med att ta upp frågor från Nämnden för lärarutbildning (NLU) som rör yrkeslärarprogrammet och så inleds också detta nyhetsbrev. Vi har också ägnat oss åt att lyfta fram yrkeslärarprogrammets forskningsanknytning så det är nästa rubrik. I den årsrapport vi i juni varje år skriver till NLU skriver vi fram ett antal områden som behöver utvecklas och en nulägebeskrivning av detta arbete återfinns nedan. Nyhetsbrevet innehåller även information om genomförandet av yrkeslärarprogrammet och avslutas med övriga frågor. I programrådet sitter följande personer: Viktoria Johansson, programrådsledare Jan Andersson, ledamot, FSV Gunilla Gunnarsson, ledamot, FSV Anders Ingwald, ledamot, FTK Håkan Lennerstad, ledamot, FTK Karl-Erik Olsson, extern ledamot Iréne Olsson, adjungerad, Kansliet för lärarutbildning Vakant, studeranderepresentant 1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet Antagningsläge ht 2016 Efter registreringsperiodens slut konstateras att det är 795 studenter registrerade på sammanlagt 848 platser. Speciallärarprogrammet och Yrkeslärarprogrammet är de program som i år haft svårast att fylla platserna, trots riktad marknadsföring. Gällande Speciallärarprogrammet beror det sannolikt på Lärarlyftet II. När det gäller Yrkeslärarprogrammet är Linnéuniversitetet inte ensamma om att ha haft svårt att locka yrkeslärarstudenter till sig utan det har varit så för de flesta lärosäten i Sverige. Möjliga orsaker kan vara pausad antagning på två inriktningar på hantverksprogrammet, att högskolan Väst tar in fler studenter än tidigare, att e-post från Lnu kan ha hamnat i skräppost och omläggning av webben vid söktiden. Inför höstterminen antog Linnéuniversitetet 50 studenter till Yrkeslärarprogrammet. Vid programstarten kom 48 och nu är det 45 kvar. Verksamhets- och handlingsplan och uppdrag Verksamhetsplan NLU har arbetat fram ett preliminärt underlag inför höstdialogen med universitetsledningen. Universitetsstyrelsen fattar den 8 december beslut om Linnéuniversitetets verksamhetsplan och budget Nästa steg är att NLU beslutar om verksamhetsplan vid nämndsmötet den 9 februari.

2 Handlingsplan Handlingsplanen konkretiserar verksamhetsplanen genom att bland annat synliggöra det arbete som behöver uppdras till lärare och forskare. NLU skickade i början av november ut ett underlag till berörda fakulteter gällande en avstämning av de uppdrag som är kopplade till verksamhetsplan/handlingsplan 2017 och där NLU ser behov av att uppdraget helt eller delvis genomförs av lärare eller forskare vid fakulteten. Programrådets prioriterade utvecklingsområden 2017 NLU har utifrån programrådets inskickade årsrapport identifierat ett antal uppdrag. Rådet har gått igenom uppdragen och noterar att 90 timmar för språkstöd till studenterna blir 1 h/student. Rådet tror att ca 30 % av studenterna är i behov av språkstöd men konstaterar att alla studenter behöver någon form av språklig handledning även de som är mera studievana. Forskning självvärdering och budget För att även tillvarata fakulteternas erfarenheter av NLU:s nuvarande forskningsstrategi har nämnden uppdragit åt fakulteterna att inkomma med en värdering av NLU:s nuvarande forskningsstrategi där man beskriver vad som har fungerat bra och vad som fungerat mindre bra tillsammans med vad som eventuellt har saknats. Vid nämndens möte i mars togs det formella beslutet om nämndens övergripande målsättning med forskningsmedelsfördelningen 2017 tillsammans med principer för fördelning, beredning, omfördelning och uppföljning för de potter där detta ännu inte har beslutats. Kvalitetsstärkning genom höjda ersättningsnivåer Till fakulteterna har det fördelats 9 miljoner. Medlen gäller för med möjlighet till förlängning. NLU:s kvalitetsarbete NLU har beslutat att behålla programrådsorganisationen tillsammans med den nyinrättade funktionen programkoordinator, som arbetar som ett operativt stöd för programråden och där yrkeslärarprogrammet var med i en försöksverksamhet under För yrkeslärarprogrammet föreslås till programrådet samma fördelning från fakulteterna och att ledamot ersätts med 5 %, programrådsledare 15 % och programkoordinatorer tillsammans 6 %. Tiden kan utökas via sökta strategiska medel. Viktoria Johansson och Jan Andersson har utsetts till programkoordinatorer av NLU:s dekan, efter förslag från fakulteterna och beredning i programrådet. Uppdraget löper över tre år. Utbyggnad av lärarutbildning 2017 Linnéuniversitetet kommer att bygga ut lärarutbildningen med 40 platser nästa år. Fördelningen mellan programmen innebär 25 platser till förskollärarprogrammet och 15 platser till grundlärarprogrammet. Det finns möjlighet att omfördela platserna till andra lärarprogram om det inte finns tillräckligt många sökande till de utökade programmen. De extra platserna som eventuellt inte fylls ska gå till fortbildningskurser för lärare.

3 Nyhetsbrev Som ny återkommande punkt på NLU:s sammanträden ges programråden möjlighet att bifoga aktuell information. Programrådsledare, Viktoria och utbildningssamordnare, Irene ansvarar för att tillsammans att skriva nyhetsbrev minst två per termin. Marknadsföring och webbsida Det upplevs lite oklart vem som tar ansvar för marknadsföring av lärarprogrammen.. Programrådet önskar se mer riktad marknadsföring. Förslag framkom att t.ex. skicka e-post till före detta studenter. En folder om programmet skulle kunna utformas med studentintervju, information och eventuellt några skolledares uttalanden. Programrådet rekommenderar att det i kursvärderingen av kurs ett bör finnas frågor om hur studenterna har fått information om programmet. Utbildningssamordnare, kanslichef och utbildningsadministratör på kansliet för lärarutbildning har haft möte med kommunikationsavdelningen. Kommunikationsavdelningen har tagit fram en marknadsföringsplan/fakultetsplan vilken även lärarutbildningen ska utgå från. De har också byggt upp en gemensam sida/ingång för lärarutbildningen. Tyvärr hinner denna troligen inte blir klar inför ansökningsperioden VT 2017 p.g.a. av personalbrist på IT. Viktoria och Irene kommer att titta över webbsidan tillsammans. RUC RUC verkar uppåt (skolmyndigheter), utåt (skolhuvudmän) och inåt (Lnu) och är i sig inte operativa. Man gör en ganska omfattande omvärldsbevakning. Fortbildningar går i riktning mot att handledare utbildas som sedan får utbilda kollegor på sina respektive skolor. Kollegialt lärande är metoden för allt. I regionen finns 37 kommunala och minst 234 fristående huvudmän. NLU:s internat i Borgholm I mitten av augusti genomfördes ett tvådagarsinternat i Borgholm. Under den första dagen låg fokus på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Per Lindqvist var inbjuden gäst och informerade om underkännande av VFU. Respektive programrådsledare fick redovisa om bedömningspraktik av VFU. VFU-koordinator Katrin Bladh inventerar VFU-skolor. Emil Thyberg och Katrin Bladh berättande om det pågående utvecklingsarbetet om VFU utomlands där det bland annat har tagits fram en folder. Under den andra dagen informerade kvalitetssamordnare Annika Rosengren om UKÄ:s kommande granskning av lärarutbildningarna. Treklövern (Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet, Karlstads universitet) granskar de utbildningar, inom dessa tre lärosäten, som inte granskas av UKÄ. Dessutom deltog nio av tio forskningsmiljöer. Under hösten har vi fått information om att UKÄ inte utvärderar yrkeslärarprogrammen förrän Forskningsanknytning i yrkeslärarprogrammet Till programrådsmötet i september bjöds prodekan Stefan Lund in för att berätta om NLU:s forskningsstrategi och vilken forskning vid Lnu som kan knytas an till yrkeslärarprogrammet.

4 Den övergripande målsättningen med forskningsmedelsfördelningen är att i samverkan med fakulteter bidra till strategisk kompetensförsörjning som förstärker lärarutbildningens vetenskapliga bas samt att via tydliga krav på forskningsmiljöernas medverkan i undervisning och kvalitetsarbete tydliggöra relationen mellan forskning och utbildning. (NLU a) NLU stödjer för närvarande tio forskningsmiljöer: Barndomskollegiet (BBK, Kollegiet för lärares arbete (KOLA), Studies in Curriculum, Teaching and Evaluation (SITE), Idrottsvetenskap, Centrum för specialpedagogisk forskning (CSF), Centrum för ämnesdidaktik inom humaniora vid Linnéuniversitetet (CÄHL), Centrum för kultursociologi (CCS), Språk-läs och skrivutveckling, Matematikdidaktik, Naturvetenskapernas didaktik. Definitionen för en forskningsmiljö är: en grupp forskare som representerar ett fokusområde med betydande relevans för ett utbildningsområde inom lärarprogrammen. Forskningsmiljön ska vara av intresse för externa intressenter (skolhuvudmän). Forskningsmiljön ska bestå av minst 5 personer med god och relevant kompetens och som aktivt bedriver forskning i relation till aktuellt fokusområde (NLU , 39). NLU förväntar sig följande från resp. forskningsmiljö: Forskningsmiljöer erhåller under 2017 ett förstärkt driftsstöd. Forskningsmiljöerna åtar sig för det första ansvar för den vetenskapliga kvaliteten inom de kurser och/eller innehållsområden som utgör forskningsmiljöns kompetensområde. Driftsstödet skall användas till utbildningsvetenskaplig seminarieverksamhet med inriktning främst mot de kurser/innehållsområden som forskningsmiljön ansvarar för och ska vara tillgängligt för samtliga lärarutbildare vid båda campus. Ambitionen skall vara att bidra med kunskapsutveckling för lärarutbildare verksamma inom utbildningsområdet. Forskningsmiljön skall vidare bidra till vetenskaplig kvalitetssäkring av de kurser och innehållsområden som miljön ansvarar för enligt Lärarutbildningens vetenskapliga bas, bilaga 1. (NLU c). För det andra kan driftstödet användas till annan forskningsverksamhet, forskningsansökningar, publicering, konferenser. Ambitionen skall vara att forskningsmiljön skall medverka till minst en forskningsansökan årligen. Lärarutbildningens vetenskapliga bas tilldelas 125 tkr vardera i driftsstöd. (NLU b). Yrkeslärarutbildningen är i dagsläget inte knutet till någon specifik forskningsmiljö. Håkan Lennerstad är anställd för att forskningsanknyta yrkeslärarutbildningen. Dessutom finns två doktorander med inriktning mot yrkeslärarfrågor. De är också är mentorer i programmet. Enligt Stefan är huvudmålet att det så småningom ska finnas en specifik forskningsmiljö med koppling till yrkeslärarprogrammet. Håkan Lennerstad skulle då kunna vara vetenskaplig ledare för en seminarieserie. Här skulle även yrkesverksamma lärare från skolan kunna göras delaktiga för att tydliggöra relationen forskning skola. Stefan anser att det är viktigt att kursansvariga är knutna till en lämplig forskningsmiljö. Vidare borde lärarutbildningens hemsida utvecklas med kalendarier med seminarieserier m.m. som det är nu är det brist på kommunikation/information mellan fakulteterna och därmed forskningsmiljöerna. Ett problem är att yrkeslärarstudenter inte blir behöriga till forskarutbildning. Eventuellt skulle man kunna utnyttja programkurser och hitta bryggor från t.ex. yrkeslärare till master osv. (t.ex. bygg-didaktik, el-didaktik). Diskuterades att fakulteten kanske borde ge Håkan tydligare mandat för att möjliggöra arbetet. Andra forskningsmiljöer skulle också kunna bjudas in. Rådet frågade sig hur tydliga vi är med att yrkeslärare inte är behöriga för vidare

5 studier. Programrådet anser att Linnéuniversitetet borde ha kurser som gör yrkeslärare behöriga och tills vi har det bör vi visa att möjligheten till vidare studier finns. De båda doktoranderna med inriktning mot yrkeslärarfrågor Maria C Johansson och Eva Klope har bjudits in till var sitt programrådetmöte för att berätta om sin kommande forskning. Maria besökte oss på ett möte i våras och Eva var på mötet i oktober. Eva är frisör och yrkeslärare. Hon berättade om sin tidigare licentiatuppsats, I skuggan av ett yrke om gymnasieelevers identitetsskapande på hantverksprogrammet frisör, Forskarskolan i yrkesämnenas didaktik, Stockholms universitet. Studien försöker förstå skapandet av identiteter, med särskilt fokus på yrkets identiteter inom yrkesutbildningen, utifrån ett elevperspektiv. Sedan augusti 2016 är hon anställd som forskarstudent vid Linnéuniversitetet. Evas tanke är att hon i sin forskning ska följa upp elever efter gymnasieskolan med fokus på övergången från skola till arbetsliv har frisöreleverna skaffat sig yrkesidentitet? 3. Utvecklingsarbete delredovisning VG på VFU (Viktoria) I nuläget implementeras VG på VFU i kurs 4. Bedömningsmatrisen är omarbetad och i bedömningskriterierna skrivs den kvalitativa bedömningen tydligare fram. Eventuellt kan dialog föras med examinator i VFU-kurserna vid andra program och med VI-profilen framöver. Studentinflytande (Viktoria och Jan) Viktoria har vid kursträffar samt i MyMoodle-rummet frågat om studenter från kull 16 skulle vilja sitta i programrådet men hittills har ingen visat sitt intresse. Viktoria kontaktar Linnéstudenterna för att informera om hur studentinflytande sker i programrådet. Kull-14-studenterna som slutade ht-16 var nöjda med utbildningen. Det finns planer på att utveckla studentträffarna med utomstående samtalspartners som t.ex. Karl-Erik O. vår externa ledamot och Gunilla G förslagsvis i mars v med kull 15 resp. kull 16. Mentorskap (Viktoria och Jan) Överenskommelsen mellan fakulteterna gällande mentorskap i yrkeslärarprogrammet ska ses över. Vid översynen av överenskommelsen bör även det beslutade NLU-dokumentet Principer för mentorskap beaktas. Internationalisering (Anders och Viktoria) Viktoria och Anders har träffar Emil och diskuterat vad internationalisering kan vara. I yrkeslärarprogrammet förekommer inresande lärare och vi har även ett fåtal utresande studenter. Utbildningen måste vara flexibel för att möjliggöra för studenter att resa ut. Viktigt att använda utresandes erfarenhet i utbildningen. Emil, Viktoria och Anders konstaterade att det inte är så klart framskrivit i kursplan/er och utbildningsplan vad som redan görs. Andra erfarenheter t.ex. COHAB skulle kunna utnyttjas. Programrådet enas om att gå igenom kursplaner och utbildningsplan, hur det är framskrivet och dokumentera vad som faktiskt finns/görs. Rådet enades om att söka internationaliseringsmedel för detta arbete liksom att diskutera internationalisering på den planerade yrkeslärardagen.

6 Avhoppsfrekvens och prestationsgrad (Iréne) Kull 15 De som avbrutit studierna har oftast gjort det av personliga skäl, en annan orsak är arbetsrelaterat, t.ex. att rektorn inte tillåtit nedsättning i tjänstgöringsgrad. Kull 16 De som beslutat sig för att inte påbörja studierna trots att de tackat ja till utbildningen har också gjort det av personliga skäl. Flera säger också att de kommer att söka igen till, någon redan till nästa år igen. Forskningsförankring och ökat samarbete mellan lärarutbildningar (Håkan och Anders) Anders kontaktar Håkan för att börja planera för en seminarieserie. När det gäller övriga prioriterade utvecklingsområden så redovisas dessa enligt årsrapportens plan. 4. Genomförande av yrkeslärarprogrammet Det är intensivt för studenterna i avslutningen av kurs 3 och början av kurs 4. Det har varit en del problem med VFU-placeringarna. Fram till programrådsmötet flöt det sedan på som vanligt. Det finns studenter med hörsel- och synnedsättning. Viktoria har konsulterat Dan Fogby som ansvarar för att underlätta för studenter med funktionsnedsättningar och hans information har vidarebefordrats till kursansvariga, examinatorer, mentorer och programråd. Studenterna i båda kullarna yrkeslärarstudenter har uttryckt önskemål om att få ta del av föreläsningsunderlag före träffen. I samband med Viktorias föreläsning för kull 16 hade fem studenter tittat på Power Point-presentationen i förväg. 5. Övriga frågor Yrkeslärardag 2017 Rådet har bjudit in kursansvariga, examinatorer och mentorer till en yrkeslärardag onsdagen den 15 februari Utifrån önskemål från medverkande lärare i programmet så kommer dagen att förläggas till Kalmar. Nätverk för yrkeslärare konferens 17 november Vid yrkeslärarkonferensen deltog Helena Tsagalidis, en av Sveriges främsta experter på bedömning i yrkesämnen, Linköpings universitet, Björn Sterner från Skolverket pratade om bedömning ur Skolverkets perspektiv och Gunilla Berg Christoffersson, yrkeslärare pratade utifrån sin licentiatavhandling om digital dialog vid APL för att utveckla yrkeskunnande. Konferensen var mycket välbesökt med drygt 100 deltagare och arrangören var tvungen att säga nej till mer än ett 20-tal lärare som ville delta. Möte med nationellt nätverk för yrkeslärarprogram Viktoria och Jan har i rollen som programkoordinatorer deltagit i ett andra möte med andra lärosäten som anordnar yrkeslärarprogram. Frågor som diskuterades var exempelvis VFU på egen arbetsplats och att få lärare söker VFU-handledarutbildningar.

7 Nu återstår bara att tacka er alla för det engagemang och arbete ni har ägnat åt yrkeslärarprogrammet under Vi önskar er en riktigt God jul och ett Gott nytt år! Vänliga hälsningar Programrådet för yrkeslärarexamen gm programrådsledare Viktoria Johansson

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017

Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 1:2017 Dagarna blir ljusare och våren är här. I december fick ni ett första nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen och nu har det blivit dags

Läs mer

1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet. Ansökningar inför ht 2017

1. Från NLU som rör yrkeslärarprogrammet. Ansökningar inför ht 2017 Nyhetsbrev från programråd för yrkeslärarexamen nr 2:2017 Möjligen njuter du redan av en välförtjänt semester, men förhoppningsvis är du ändå nyfiken på vad programrådet för yrkeslärarexamen skriver om

Läs mer

Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp

Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp Viktoria Grahn Johansson Björn Nelson Programguide för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Yrkeslärarprogrammet, 90 hp Allmänt Denna programguide innehåller information om den verksamhetsförlagda utbildningen

Läs mer

Programrådet ämneslärarexamen

Programrådet ämneslärarexamen Protokoll 2015-03-26 Programrådet ämneslärarexamen Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Johanna Jormfeldt, ordförande Josefin Andersson, studeranderepresentant Henrik Hegender, ledamot Mats Lindahl, ledamot

Läs mer

Nämnden för lärarutbildning NLU

Nämnden för lärarutbildning NLU Kallelse/dagordning 2018-02-07 Nämnden för lärarutbildning NLU Datum: 2018-02-07 Tid: Kl. 09.30-15.30 Plats: Redet, Kalmar Förhinder: Meddelas Anna Jonsson, tel. 0480-446109 eller e-post: nlu@lnu.se Ledamöter:

Läs mer

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet

Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet SUV 2017-6.12 2017-10-17 1(5) Översyn av organiseringen av ämnesdidaktisk forskning inom utbildningsvetenskap vid Linköpings universitet Bakgrund Ämnesdidaktik gavs en central roll i den lärarutbildning

Läs mer

Samverkan skola och arbetsliv

Samverkan skola och arbetsliv Skolverket Samverkan skola och arbetsliv Vad säger gymnasieförordningen om apl? Arbetsplatsförlagt lärande, utdrag ur 4 kap. 12 Gymnasieförordningen (2010:2039) 12 Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma

Läs mer

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014

Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationaliseringsstrategi för lärarutbildningen 2011-2014 Internationalisering i lärarutbildningen Skälen till att ha en målsättning om hög grad av internationalisering i Linnéuniversitetets lärarutbildning

Läs mer

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg

Aktuellt från lärarutbildningen. RUC-råd Susanne Liedberg Aktuellt från lärarutbildningen RUC-råd 2018-03-01 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Samtliga lärarexamina vid Linnéuniversitetet

Läs mer

Budget 2015 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning

Budget 2015 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning Nämnden för lärarutbildning Budget 2015 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning Bilaga 16 reviderad 2015-06-12. Revideringar

Läs mer

En kort omvärldsspaning

En kort omvärldsspaning En kort omvärldsspaning Kunskap i samverkan för samhällets utmaningar och stärkt konkurrenskraft (prop. 2016/17:50) Rådande och ökande lärarbrist hur används lärare; framväxt av nya funktioner i skolan

Läs mer

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild

Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen , via telebild Sida 1 (2) Minnesanteckningar skolutvecklingsgruppen 2012-12-10, via telebild Närvarande Katrin Lindwall, DFM Karin Sällström, DFM Jörgen Nilsson, PPI Ragnar Olsson, PPI, Jan Andersson, PPI Viktoria Johansson,

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startade ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOR

Förskollärarprogrammet LGFOR Förskollärarprogrammet LGFOR Lärarutbildningen Förskollärare Grundlärare Fritidshem Förskoleklass och årskurs 1-3 Årskurs 4-6 Ämneslärare Årskurs 7-9 (startar ej 2013) Gymnasieskola Yrkeslärare Kompletterande

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet

Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet 2013-09-12 Programrådet för ämneslärarexamen inom nämnden för lärarutbildning Den verksamhetsförlagda utbildningen i ämneslärarprogrammet Syftet med detta dokument är att på ett kortfattat sätt beskriva

Läs mer

Ny modell för övningsskolor vid LiU

Ny modell för övningsskolor vid LiU 2018-11-16 PROTOKOLL Delegationsbeslut SUVp del 2018-26 1(1) Styrelsen för utbildningsvetenskap Delegationsbeslut Närvarande: Jörgen Nissen Caroline Kelly Catarina Jeppsson dekan, ordförande koordinator,

Läs mer

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser

Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Processbeskrivning för hantering av avvikelser i VFU-kurser Beslut av Nämnden för lärarutbildning (NLU) 2018-06-11, 67 dnr: 2018/1677-1.1.1 Gäller från 2018-08-01 Inledning Denna processbeskrivning beskriver

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet

Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet 1 Beslutsdatum 2016-06-27 Dnr V 2016/378 Verktyg för inventering och utveckling av utbildningskvalitet Detta verktyg utgör ett stöd för fakulteter och institutioner i det kontinuerliga uppföljnings- och

Läs mer

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012

VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 VFU-nyhetsbrev från Stockholms universitet, Nr 7 december 2012 Mottagare: VFU-handledare Med årets sista VFU-nyhetsbrev vill vi först och främst önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År och

Läs mer

Fakulteten för teknik Styrelse

Fakulteten för teknik Styrelse Protokoll Sammanträdesdatum: 2013-10-04 Fakulteten för teknik Styrelse Närvarande ledamöter: frånvarande: föredragande: övriga Staffan Carius, dekan, ordförande Ann-Charlotte Larsson, prodekan Carl Hult,

Läs mer

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen 2010-10-06 Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Lärarutbildning på distans för gymnasieskolans yrkesämnen 1. Inledning och bakgrund Yrkeslärarutbildningen inleddes under hösten 2007 som ett projekt mellan

Läs mer

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN

TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Dnr V 2016/775 TILLÄMPNINGSBESLUT FÖR KVALITETSARBETET INOM LÄRARUTBILDNINGEN Publicerad 2017-01-31 Beslutsfattare Handläggare Samordningsnämnden för lärarutbildning (SOL) Karin Fogelberg Beslutsdatum

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg

Nyheter och satsningar i lärarutbildningen. Linnédialogen Susanne Liedberg Nyheter och satsningar i lärarutbildningen Linnédialogen 2018-02-08 Susanne Liedberg Lärarutbildningen 2018 ca 2700 studenter total volym 888 nya platser årligen (utbyggnad om 150) Utbildningsdepartementet

Läs mer

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora

Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutsdatum: 2014-03-25 Dnr: 2013/415-1.1 Fakulteten för konst och humaniora Plan för systematiskt kvalitetsarbete för grundnivå och avancerad nivå vid fakulteten för konst och humaniora Beslutat av Fakultetsstyrelsen

Läs mer

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter

SWOT- analys Lärande och samhälle Malmö högskola. Stort antal studenter SWOT- analys 2017 Lärande och samhälle Malmö högskola Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera studenter

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

Budget 2018 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå

Budget 2018 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnden för lärarutbildning Budget 2018 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Dnr: 2017/3338-1.1 Dnr: 2017/3337-1.1 Dnr: 2014/194-1.1 Nämnden för lärarutbildning

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2013-2014 Specialpedagogiska institutionen Stockholms universitet Beslutad vid institutionsstyrelsens sammanträde 2013-05-17 2 Verksamhetsplan Verksamhetsplanen innehåller de prioriterade

Läs mer

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011

Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning och arbetsplatsförlagt lärande Gymnasieskola 2011 Gymnasial lärlingsutbildning Två vägar mot samma yrkesexamen. Gymnasial lärlingsutbildning är en utbildning inom ett yrkesprogram

Läs mer

Budget 2016 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning

Budget 2016 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning Nämnden för lärarutbildning Budget 2016 Utbildning på grund- och avancerad nivå Forskning och utbildning på forskarnivå Nämnd och kansli för lärarutbildning Dnr:2015/213-1.1 Dnr:2015/214-1.1 Dnr: 2015/18-1.1

Läs mer

Skolforum Yrkesförarutbildning!

Skolforum Yrkesförarutbildning! Skolforum Yrkesförarutbildning! Ej körkortsutbildning! Skolforum Fordons- och transportprogrammet inriktning transport Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum Ny regering Yrkesprograms

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018

Skolverket. Cecilia Hågemark, undervisningsråd. Växjö 9 oktober 2018 Skolverket Cecilia Hågemark, undervisningsråd Växjö 9 oktober 2018 Vad gör Skolverket? Kursplaner, ämnesplaner, ämnesområdesplaner, allmänna råd Analyser och statistik Stöd till skolutveckling Fortbildning

Läs mer

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr G 2018/469 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Yrkeslärarprogrammet, 90 högskolepoäng The Vocational Studies Teacher Programme, 90 credits Programkod: L1YRK 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter

SWOT-analys Lärande och samhälle, Malmö universitet. Stort antal studenter SWOT-analys 2018 Lärande och samhälle, Malmö universitet Stort antal studenter 1) Skolan/förskolan ska ta emot ett stort antal studenter relaterat till sin storlek 2) Skolan/förskolan ska ta emot flera

Läs mer

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Med fokus på: yrkesutbildning fordons- och transportprogrammet Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna

Välkommen. till lärarutbildningarna Välkommen till lärarutbildningarna Till dig som börjar studera höstterminen 2015 Välkommen till lärarutbildningarna! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll 2014-02-19 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Ann-Charlotte Larsson ordförande, prodekan Päivi Jokela Pär Karlsson Hanna Palmer, 5 Stina

Läs mer

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet.

Kvalitetssystem Humanistisk fakultet. Humanistisk fakultet. Kvalitetssystem 2014-2016 Humanistisk fakultet Humanistisk fakultet www.umu.se/humfak Kvalitetssystem för Humanistiska fakulteten 2014-2016 1. Målsättning med kvalitetsarbete Humanistisk fakultet vill

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd

Linnéuniversitetets kvalitetsråd Mötesdatum: Linnéuniversitetets kvalitetsråd Ledamöter: Närvarande: Frånvarande: Övriga: Lena Fritzén, prorektor, ordförande Niklas Ammert, Fakulteten för konst och humaniora Bo Bergbäck, prorektor Cristoffer

Läs mer

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22.

Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. Allmän studieplan för utbildning på forskarutbildningnivå i didaktik Studieplanen är fastställd av utbildningsvetenskapliga nämnden vid MDH 2007-06-14, reviderad 2009-04-22. 1. Ämnesbeskrivning Didaktik

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT 13 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2016/2017 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet vid Uppsala universitet ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad

Läs mer

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år

Institutionen för musik och bild. Verksamhetsplan år Institutionen för musik och bild Verksamhetsplan år 2015-2017 I verksamhetsplanen beskrivs de avsikter och prioriteringar som institutionen för musik och bild (MB) kommer att göra under de kommande verksamhetsåren.

Läs mer

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats

Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats Skolforum 2013 Viking Cinderella Kvalitetsgranskningar av lärande på arbetsplats 10/21/2013 Kvalitetsgranskning gymnasial lärlingsutbildning Skolinspektionens uppdrag Utbildningsinspektion ett regeringsuppdrag

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR

Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Forskningsnämnden Dnr: 2012-114-77 Fastställda: 2012-02-07 Reviderat 2014-03-18 Bedömningskriterier för finansiering av forskning vid HKR Bedömningskriterierna syftar till att säkerställa kvalitet och

Läs mer

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE

Vt-15 VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Vt-15 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION FÖRSKOLLÄRARE Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp

Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Lärarutbildning - Grundlärare med inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6, 240 hp Primary School teacher education programme 4-6 Allmänna data om programmet Programkod

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med HT14 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1. Huvudområde...2 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(9) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

VAL II - Vidareutbildning av lärare

VAL II - Vidareutbildning av lärare DNR LIU-2018-01827 1(16) AL II - idareutbildning av lärare 120 hp AL II - Professional Qualification Course for Teachers L7A2 Gäller från: Fastställd av Styrelsen för utbildningsvetenskap Fastställandedatum

Läs mer

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre.

Kursen ingår i Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) vid Lunds Universitet. Kursen omfattar andra terminen av sammanlagt tre. Humanistiska och teologiska fakulteterna ÄKPN02, Ämnesläraren som reflekterande praktiker, 30 högskolepoäng The Subject Teacher as a Reflective Practitioner, 30 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet

Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet 2014-08-05 Underlag för bedömning av verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Pedagogiska processer verksamhetsförlagd utbildning, 15hp, ht 2014

Läs mer

Förskollärarprogrammet LGFOD

Förskollärarprogrammet LGFOD Förskollärarprogrammet LGFOD Programbeskrivning Programmet vänder sig till studerande som vill arbeta inom förskolans verksamhet. Utbildningens syfte är att den studerande genom teoretiska och verksamhetsförlagda

Läs mer

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel

Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1 Uppsala-noden inom ULF prövar en modell för fördelning av forskningsmedel 1. Inledning Uppsala universitet har tillsammans med Göteborgs-, Umeå- och Karlstads universitet fått i uppdrag av regeringen

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2016 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad

Dnr: LNU 2012/432. Regeldokument. Organisationsplan. Beslutat av Universitetsstyrelsen. Gäller från Reviderad Regeldokument Organisationsplan Beslutat av Universitetsstyrelsen Gäller från 2013-01-01 Reviderad 2015-02-19 Organisationsplan Med stöd av 2 kap. 2 8p högskoleförordningen (1993:100) meddelar Linnéuniversitetet

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid hantverksprogrammet, inriktning florist, på Praktiska Södertälje 1 (10) Innehåll Bakgrund och frågeställningar Resultat Fakta

Läs mer

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016

Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan 2015/2016 330 HP UPPSALA CAMPUS 100% Ämneslärarprogrammet i Uppsala ger dig förutsättningar att verka som kunnig och engagerad lärare i framtidens

Läs mer

GÖTEBORGS UNIVERSITET

GÖTEBORGS UNIVERSITET Dnr V 2018/672 2018-06-14 GÖTEBORGS UNIVERSITET Kvalitetssäkring av statsvetenskapliga institutionens utbildningar Statsvetenskapliga institutionens kvalitetssäkringsarbete syftar till att säkerställa

Läs mer

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV

VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV VFU Verksamhets Förlagd Utbildning en del av utbildningarna vid Barn- och ungdomsvetenskapliga Institutionen, BUV Studierektor VFU-frågor, BUV Ulrika Munck Sundman Studierektor VFU ulrika.munck.sundman@buv.su.se

Läs mer

Per-Anders Henmark utbildningsledare p 1-13, del av p 14 Jan Janzén universitetsadjunkt p 7

Per-Anders Henmark utbildningsledare p 1-13, del av p 14 Jan Janzén universitetsadjunkt p 7 PROTOKOLL 1(5) Närvarande Ledamöter Jan Anward, ordf Lena Tibell, v ordf Elisabeth Ahlstrand, v ordf Stellan Boozon p 1-10, p 13 Glenn Hultman p 1-9, del av p10, p 13 Peter Lindström p 1-10, p 13 Tullie

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2014 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora

Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Årscykel för fakultetsarbete 2018 Fakulteten för konst och humaniora Månad Moment Ansvarig/handläggare Beslut/fastställande Kommentarer Januari Ta fram uppgifter till årsredovisning och bokslut Controller,

Läs mer

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram

Verksamhetsrapport efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av arbetslivsanknytning på yrkesprogram vid restaurang- och livsmedelsprogrammet, inriktning kök och servering, på Björknäsgymnasiet i Bodens kommun 1 (11) Innehåll Bakgrund

Läs mer

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen

Dnr 2015/4. Verksamhetsplan Institutionen för nordiska språk. Fastställd av institutionsstyrelsen Dnr 2015/4 Verksamhetsplan 2015 Institutionen för nordiska språk Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-02-25 Innehållsförteckning Bakgrund och förutsättningar 3 Utbildning på grundnivå och avancerad

Läs mer

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014

Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Minnesanteckningar Mötesdatum: 2014-04-02 Linnéuniversitetets kvalitetsråd den 2 april 2014 Ledamöter: Närvarande: Lena Fritzen, prorektor, ordförande ärende 13-18 Bo Bergbäck, prorektor, ordförande, ärende

Läs mer

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller

LYS inriktning 90 högskolepoäng efter eller LYS Ingår som inriktning 90 högskolepoäng i Lärarprogrammet totalt 180 hp Yrke, skola arbetsliv 90 hp ( LYS ) Studenterna ansluter efter LYS 90 hp till Allmänt utbildningsområde AUO 90 hp i Lärarprogrammet

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Institutionen för hälsa och lärande Yrkeslärarprogrammet VT 2016 Bedömningsunderlag för verksamhetsförlagd utbildning (VFU) Kurs: Lärande och undervisningsstrategier i yrkesutbildning PE343G, 15hp Omfattning

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Varför Vad Hur När Vem

Varför Vad Hur När Vem Varför Vad Hur När Vem Nya utbildningsplaner och kursplaner trädde i kraft 2015. Dessa måste utvärderas. Att utvärdera måluppfyllelse, progression och genomströmning på kurs och programnivå. Granskning

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2013 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Mål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT YRKESLäRARPROGRAmmET HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap

Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Institutionen för Skolutveckling och ledarskap 2012-02-20 Verksamhetsplan 2012 Skolutveckling och ledarskap Utgångspunkter Förslaget följer föreslagen verksamhetsplan för Mah 2012,och LS 2012 där behovet

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DATUM: 2012-11-27 VERSION: Version 1. AVSÄNDARE: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Maria Jarl, ordförande maria.jarl@gu.se, 031-786

Läs mer

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET

TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET 1(5) TILL DIG SOM ÄR HUVUDSAMORDNARE/VFU- SAMORDNARE FÖR LÄRARSTUDENTER VID KARLSTADS UNIVERSITET Lärarutbildningen på Karlstads universitet startade redan 1843. På Karlstads universitet utbildas förskollärare,

Läs mer

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014

Välkommen. till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna höstterminen 2014 Välkommen till lärarutbildningarna vid Stockholms universitet! Vi är glada att du har valt Stockholms universitet och hoppas att du blir nöjd med din

Läs mer

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015 Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Anders Linde-Laursen Dekan 2015-09-01 Dnr För kännedom: ett avtal underskrivet av dekan kommer att delas ut vid informationstillfället i augusti 2015

Läs mer

Uppföljning av aktivitetsplan 2013

Uppföljning av aktivitetsplan 2013 Uppföljning av aktivitetsplan 2013 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Mål Aktiviteter Ifylls

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Riktlinjer för antagning av excellent lärare

Riktlinjer för antagning av excellent lärare Dnr 2011/82 Riktlinjer för antagning av excellent lärare vid teologiska fakulteten Avsändare/Fastställd av teologiska fakultetsnämnden 2012-05-31 senast reviderad 2014-03-11 Innehållsförteckning A. Nämnd

Läs mer

Strategisk plan. Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Strategisk plan. Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Strategisk plan 2010 2012 Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 2010-03-02 Strategisk plan 2010-2012 Utbildnings- och

Läs mer

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13

97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Missiv 2011-08-22 NUV 2011:5 97 Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) 97 Utbud lärarutbildningen HT 12 VT 13 Inför läsåret 2012/2013 har Nämnden för utbildningsvetenskap (NUV) att fatta beslut om programutbudet

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

90 hp. Gäller från och med

90 hp. Gäller från och med Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp Gäller från och med VT15 Lärarutbildningsnämnden 3 Innehållsförteckning 1. Programmets benämning och omfattning... 2 2. Fastställande... 2 3. Utbildningsprogrammets

Läs mer

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie

Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Verksamhetsberättelse för Specialpedagogoch Speciallärarprogrammen verksamhetsåret 2012 IBL Linköpings Universitet Karin Forslund Frykedal Ann-Marie Markström Specialpedagogprogrammet Speciallärarprogrammet

Läs mer

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå

Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Datum: 2018-05-18 Fakulteten för teknik Utbildningsrådet för grundnivå och avancerad nivå Protokoll Närvarande: Björn Johannesson prodekan, ordförande Conny Sjögren studierektor Ma/Fy/Lub, ej närvarande

Läs mer

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018

Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 Kompletterande lärarutbildning 2017/2018 90 HP UPPSALA DISTANS 100%, CAMPUS 100% Bli lärare på tre terminer! Kompletterande lärarutbildning vid Uppsala universitet är en påbyggnadsutbildning för dig med

Läs mer

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3

Vt-14 VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Vt-14 Namn: Program: VFU-DOKUMENTATION GRUNDLÄRARE F-3 Namn: Personnummer: Telefonnummer: E-mail (studentmail): Startår: ht vt Individuell studieplan: Tilldelat VFU-område: VFU-DOKUMENTATION: Denna handbok

Läs mer