HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN"

Transkript

1 HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DATUM: VERSION: Version 1. AVSÄNDARE: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Maria Jarl, ordförande

2 FORSKNING SOM PÅVERKAR Forskarskolan inom Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL) bidrar till en forskningsanknuten och professionsinriktad lärarutbildning inom hela Göteborgs universitet och till en skola på vetenskaplig grund. Vårt mål för perioden detta vill vi uppnå Utbildningsanknuten forskning med både bredd och spets Forskning som bedrivs inom Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL), liksom övrig forskning med relevans för lärar- och förskolläraryrket, är integrerad i lärarutbildningen både på grundläggande och avancerad nivå. Samverkan över ämnes- och fakultetsgränser samt kreativa forskningsmiljöer Genom att doktorander, licentiander, temaledare och handledare inom CUL verkar inom flertalet fakulteter inom Göteborgs universitet, bidrar CUL till att stärka lärarutbildningsmiljöer vid fakulteter med uppdrag inom lärarutbildning. Temaverksamheten inom CUL inkluderar samtliga fakulteter inom Göteborgs universitet och därigenom stimuleras gränsöverskridande samarbeten och skapas nya mötesarenor. Vår handlingsplan för perioden så tänker vi göra Verka för att internfinansierade doktorander och licentiander är verksamma inom lärarutbildningen, till exempel i undervisning och i handledning av examensarbeten, i högre grad än Starta en seminarieserie för verksamma handledare inom CUL:s forskarskola. Genomföra riktade utlysningar till CUL i syfte att skapa bärkraftiga lärarutbildningsmiljöer inom strategiskt viktiga områden. Vårt mål för 2013 detta vill vi uppnå Tydliga organisatoriska ramar för verksamheten inom CUL ska vara etablerade. Vetenskapliga rådets funktion och sammansättning ska vara tydligt framskriven i Lärarutbildningsnämndens arbetsordning respektive delegationsordning. En strategisk plan för hur verksamheten inom CUL ska utvecklas ska ha fastställs, och verksamheten inom CUL ska ha förnyats. 2 (12)

3 Vår verksamhetsplan för 2013 så tänker vi göra En översyn av CUL:s organisation inklusive Vetenskapliga rådets funktion och sammansättning ska genomföras. En översyn av verksamheten inom CUL, inklusive temaverksamheten, ska genomföras. Dialog om möjligheter till och former för medfinansiering av doktorandanställningar ska inledas med fakulteter som medverkar inom CUL. En seminarieserie för verksamma handledare inom CUL:s forskarskola ska utarbetas. 3 (12)

4 UTBILDNING SOM FÖRNYAR Lärarutbildning är hela universitetets angelägenhet och ansvar. All grundutbildning, fortbildning och forskarutbildning med relevans för lärar- och förskolläraryrket vid Göteborgs universitet är forskningsanknuten, professionsinriktad och inkluderar aktuell och relevant skolkunskap. Vårt mål för perioden detta vill vi uppnå Pedagogisk excellens Erfarenhet från uppdrag inom lärarutbildning betraktas som en viktig del i en pedagogisk karriärväg. Deltagande i relevanta kompetensutvecklingsinsatser är attraktivt för personal med uppdrag inom lärarutbildning såväl inom Göteborgs universitet som i skolväsendet. Internationell profil Det internationella inslaget inom Lärarutbildningsnämndens samlade utbildningsutbud ska ha ökat jämfört med Både bredd och spets Forskarskolan inom Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning är attraktiv för lärare inom olika skolformer, såväl för dem som nyligen har tagit ut sin examen som för dem som har mångårig yrkeslivserfarenhet. Matematik och naturvetenskap är en attraktiv profil för lärarutbildningen vid Göteborgs universitet. Hållbar utveckling, Estetiska lärprocesser, IKT och Internationalisering är tydligt integrerade moment inom samtliga program inom 2011 års lärarutbildning, och i relevanta delar av 2001 års lärarutbildning. Samtliga program kännetecknas av tydlig integration och progression mellan kurser i utbildningsvetenskaplig kärna, relevant område/ämne samt verksamhetsförlagd utbildning. Tydligt uppbyggda stödstrukturer avseende kommunikativa kompetens där t ex språkhandledning och IKT-stöd ska ha etablerats för alla studenter. Professionell studievägledning för studenter inom samtliga lärarprogram är en integrerad och uppskattad del av lärarutbildningen. Påbyggnadsutbildningarna har utvecklats till spetsutbildningar. 4 (12)

5 En mastersexamen för studenter med bakgrund inom matematik och naturvetenskap har införts. Både program och fristående kurs för bildning och livslångt lärande Såväl behörighetsgivande som annan fortbildning inom Lärarutbildningsnämndens ansvarsområde är tydligt målgruppsanpassad och, där så är efterfrågat, nätbaserad. Ett kontinuerligt deltagande i Göteborgs universitets fortbildningsutbud med relevans för lärar- och förskolläraryrket är viktigt för verksamma lärare och förskollärare. Spetsutbildning på forskarnivå Andelen externt finansierade doktorander och licentiander inom CUL har ökat jämfört med Kvalitetsdriven utbildning Samtliga delar inom Lärarutbildningsnämndens utbildningsutbud ingår i ett transparent och åtgärdsinriktat kvalitetssäkringssystem. Vår handlingsplan för perioden så tänker vi göra Kontinuerligt utveckla det av nämnden fastställda kvalitetssäkringssystemet för Lärarutbildningsnämndens utbildningsutbud, i dialog med programledare och genomförande institutioner. Utarbeta ett system av indikatorer och nyckeltal som mäter graden av forskningsanknytning, professionsinriktning och relevant och aktuell skolkunskap i utbildningen, samt en serie åtgärder som ska vidtas vid avvikelser från uppsatta mål. Genomföra åtgärder för att öka de reella förutsättningarna för antagning till CUL inom grupper av lärare/förskollärare med mångårig yrkeslivserfarenhet. Utforma ett kurspaket av behörighetsgivande kurser för att öka antalet sökande till CUL inom grupper av lärare/förskollärare som saknar formell behörighet. Genomföra målgruppsanpassade marknadsföringsinsatser avseende lärarutbildning. Utveckla ett kurspaket för lärares och förskollärares karriärutveckling i dialog med skolhuvudmännen. Initiera arbetet med att skapa förutsättningar för påbyggnadsutbildningarna att utvecklas till spetsutbildningar på avancerad nivå. 5 (12)

6 Utveckla arbetet med att stödja och kvalitetssäkra nätbaserad utbildning, och med att stödja studenternas lärande genom olika redskap för IKT-stöd. Vårt mål för 2013 detta vill vi uppnå Ett transparent och åtgärdsinriktat kvalitetssäkringssystem för Lärarutbildningsnämndens samlade utbildningsutbud ska ha etablerats. De lokala lärarutbildarnas samlade kompetensprofil ska vara kartlagd. En strategisk plan för att långsiktigt öka söktrycket inom matematik och naturvetenskap ska ha tagits fram tillsammans med Naturvetenskapliga fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Utvecklingsinsatser, i vilka programråden har en samordnande funktion, för implementeringen av Hållbar utveckling, Estetiska lärprocesser, IKT och Internationalisering i relevanta delar av lärarutbildningen ska ha identifierats. Vår verksamhetsplan för 2013 så tänker vi göra Arbetet med att integrera utbildningsverksamheten inom ramen för CUL och Regionalt utvecklingscentrum (RUC) samt inom projekten ULV och VAL i Lärarutbildningsnämndens kvalitetsarbete ska påbörjas. En kartläggning av de lokala lärarutbildarnas kompetens ska genomföras, och arbetet med att kartlägga de lokala lärarutbildarnas syn på kvalitéten inom den verksamhetsförlagda utbildningen ska inledas. En utredning om strategiska utvecklingsinsatser för att öka söktrycket till matematik och naturvetenskap ska genomföras tillsammans med Naturvetenskapliga fakulteten och Utbildningsvetenskapliga fakulteten. Utvecklingsmedel för arbete med att planera och initiera verksamheter som följer av Lärarutbildningsnämndens strategiska satsning inom Hållbar utveckling, Estetiska lärprocesser, IKT och Internationalisering, ska utlysas. En utredning ska genomföras i dialog med genomförande fakulteter eller motsvarande om hur stödstrukturer inom lärarutbildningen avseende kommunikativ kompetens ska utformas. En kurs för lokala lärarutbildare ska tas fram i dialog med skolhuvudmännen, och möjligheterna att göra kursen obligatorisk för lokala lärarutbildare ska utredas. Ett strategiskt och framtidsinriktat arbete med att stärka didaktikens och ämnesdidaktikens roll inom lärarutbildningen ska inledas för att säkra relevant forskningsanknytning och professionsinriktning inom utbildningen. 6 (12)

7 Arbetet med att fastställa indikatorer och nyckeltal för att mäta graden av forskningsanknytning, professionsinriktning och relevant och aktuell skolkunskap i utbildningen ska inledas. Studievägledningens roll i olika typer av kvalitetsstärkande insatser ska stärkas. Arbetet ska inledas med att utveckla strukturer för hur samråd kring kursplaner i enlighet med Göteborgs universitets arbets- och delegationsordning ska genomföras. 7 (12)

8 SAMVERKAN SOM UTVECKLAR Samverkan om lärarutbildning inom akademin och mellan akademin och skolväsendet är självklar och nödvändig och bidrar till förhöjd kvalitet i lärarutbildningen och i skolverksamheten. Vårt mål för perioden detta vill vi uppnå Stärkt kunskapsutbyte ger högre kvalitet i grundutbildning, fortbildning och forskarutbildning och i skolväsendet. Genom att skapa mötesplatser för dialog mellan akademi och forskarutbildade lärare och förskollärare bidrar Lärarutbildningsnämnden till ökad kvalitet såväl i lärarutbildningen som i skolväsendet. Alumnverksamhet är en etablerad och uppskattad del i alla utbildningar. Adjungerade lärare som är verksamma i skolväsendet bidrar till att stärka lärarutbildningsmiljön vid institutioner med uppdrag inom lärarutbildning och till att relevant och aktuell skolkunskap inkluderas i grundutbildning, fortbildning och forskarutbildning med relevans för lärar-och förskolläraryrket. Antalet adjungerade lärare inom lärarutbildningen har ökat jämfört med Utvecklat ansvar för nyttiggörande av forskning och utbildning och ökad forskningsdialog Forskning som bedrivs inom Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning (CUL) bidrar till utveckling inom skolväsendet, och CUL:s forskarskola ses av såväl offentliga som fristående skolhuvudmän som en mycket attraktiv plantskola för blivande lektorer inom skolväsendet. Genom att ha etablerat en lättillgänglig kommunikativ plattform som synliggör såväl forskning som fortbildningsutbud inom Göteborgs universitet är det enkelt för verksamma inom skolväsendet att orientera sig i universitets samlade utbud. Debatt och dialog för uttalat samhällsansvar Lärarutbildningsnämnden är en påtryckningskanal på det lokala och nationella planet och bidrar därigenom till en mer nyanserad debatt om skolans framtid och läraryrkets status. Lärarutbildningsnämnden verkar för ökad nationell samverkan och ansvarstagande kring lärarutbildningsrelevanta frågor och tar därigenom ett uttalat samhällsansvar. Lärarutbildningsnämnden medverkar till och i arrangemang och verksamheter som synliggör lärarutbildning samt skapar intresseväckande arenor för konstruktiva samtal (t.ex. hearings). 8 (12)

9 Vår handlingsplan för perioden så tänker vi göra Verka för att mötesplatser för ett kontinuerligt erfarenhetsutbyte etableras mellan universitetet och skolhuvudmännen. Mötesplatserna skapar möjlighet för lektorer och övrig personal med doktors- eller licentiatexamen att ha fortsatt kontakt med lärosätet. Verka för att institutioner med uppdrag inom lärarutbildning adjungerar lärare verksamma i skolväsendet för att stärka den egna lärarutbildningsmiljön och för att inkludera relevant skolkunskap i grundutbildning, fortbildning och forskarutbildning med relevans för lärar- och förskolläraryrket. Inleda arbetet med att bygga upp stödstrukturer och mötesplatser för adjungerade lärare. Utarbeta en strategisk plan för hur Lärarutbildningsnämnden ska kunna vara en aktiv påtryckningskanal på det lokala och nationella planet i frågor som rör lärarutbildning och skolutveckling. Vårt mål för 2013 detta vill vi uppnå En lättillgänglig, attraktiv och nätbaserad Lärarutbildningsportal för synliggörande av universitets samlade utbud av fortbildning och forskning med relevans för lärar- och förskolläraryrket har utvecklats i samverkan med berörda institutioner. En handlingsplan för relevanta alumnverksamheter inom nämndens samlade utbildningsutbud ska ha fastställts. Ett Advisory Board till Lärarutbildningsnämnden ska ha inrättats. Vår verksamhetsplan för 2013 så tänker vi göra Ett utvecklingsprojekt avseende uppbyggnad av en Lärarutbildningsportal ska genomföras. Arbetet med att utveckla alumnverksamheten ska inledas. Dialogen med skolhuvudmän och institutioner om möjligheten att adjungera lärare ska intensifieras. Metoder för att nå och involvera fristående skolhuvudmän i större utsträckning inom Lärarutbildningsnämndens ansvarsområden ska utarbetas. 9 (12)

10 ARBETSMILJÖ SOM INSPIRERAR Anställda vid Lärarutbildningsnämnden har en god arbetsmiljö präglad av utvecklande arbetsuppgifter med stor samhällsrelevans. Lärarutbildningsnämnden synliggör lärarutbildningsuppdragets förutsättningar och centrala betydelse och verkar därigenom för en god arbetsmiljö för lärarutbildare såväl inom universitetet som i skolväsendet. Vårt mål för perioden detta vill vi uppnå En socialt hållbar miljö Lärarutbildningsnämnden har ett tydligt likabehandlingsarbete för sin egen personal. Mänskliga rättigheter är en integrerad del inom lärarutbildning vid Göteborgs universitet. Aktivt ledar- och medarbetarskap Lärarutbildningsnämnden är en attraktiv arbetsplats där alla upplever att de har lika förutsättningar och möjligheter. Anställda vid Lärarutbildningsnämnden ges möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling. Vid Lärarutbildningsnämnden utövas ett aktivt ledarskap, och samtliga medarbetare upplever en känsla av delaktighet. En lärande organisation Genom att personal inom Göteborgs universitet och personal inom relevanta områden från skolverksamheterna under vissa perioder är verksamma del av tjänst på Lärarutbildningsnämnden, sprids kunskap om och förståelse för lärarutbildningsuppdraget inom såväl universitetet som skolväsendet. Genom att bygga strukturer samt skapa mötesplatser för verksamma inom lärarutbildningen bidrar Lärarutbildningsnämnden till att lärarutbildare kan föra tvärande samtal om lärarutbildningsuppdraget och dess förutsättningar. Genom professionell internkommunikation ska lärarutbildningen ha synliggjorts inom hela universitetet. 10 (12)

11 Vår handlingsplan för perioden så tänker vi göra Verka för att synliggöra och kvalitetssäkra kursansvariga institutioners uppdrag inom lärarutbildningen i enlighet med målet att all utbildning ska vara forskningsanknuten, professionsinriktad och inkludera aktuell och relevant skolkunskap. Verka för att lärarstudenters perspektiv synliggörs vid beslut om kursplaner. Kvalitetssäkra befintliga mötesplatser för lärarutbildare inom Göteborgs universitet samt utreda behoven av, och möjligheterna till, ytterligare mötesplatser. Vårt mål för 2013 detta vill vi uppnå Arbetet med att ta fram en handlingsplan för att främja möjligheterna både för personal inom GU och för personal inom relevanta områden från skolverksamheterna att vara verksamma del av tjänst eller inom förordnande på Lärarutbildningsnämnden ska inledas. Förslag på införande av ytterligare mötesplatser ska ha tagits fram. Vår verksamhetsplan för 2013 så tänker vi göra Ett internat med programrådsgruppen ska genomföras. Uppdatera och utveckla LUN:s lika-behandlingsplan Fortsatt arbete med att planera, genomföra och utvärdera relevanta kompetensutvecklingsinsatser för all personal vid LUN:s kansli. Etablera ett kommunikatörsnätverk för lärarutbildning inom Göteborgs universitet. I dialog med skolhuvudmännen utveckla former för tidsbegränsade tjänster för adjungering av lärare verksamma i förskola och skola. 11 (12)

12 Så följer vi upp och återkopplar Uppföljning av att planerade aktiviteter och insatser har genomförts ska göras varje år. Aktiviteterna i Lärarutbildningsnämndens handlingsplan redovisas och beskrivs i fri text och i punktform i en årlig verksamhetsuppföljning till rektor. Arbetet med att ta fram mätbara indikatorer avseende måluppfyllelse ska inledas under Återkoppling av uppföljningen av de genomförda aktiviteterna och insatserna till institutioner med uppdrag inom lärarutbildningen sker i samband med Lärarutbildningsnämndens regelbundet återkommande kvalitetsdialoger med institutioner. Återkoppling av uppföljningen av de genomförda aktiviteterna och insatserna till fakulteter med uppdrag inom lärarutbildningen sker i samband med Lärarutbildningsnämndens kvalitetsdialoger med fakulteterna, vilka från och med 2013 planeras att genomföras systematiskt. Återkoppling av uppföljningen av de genomförda aktiviteterna och insatserna till skolhuvudmännen sker i samband med möten i Styrgruppen för samverkansfrågor. 12 (12)

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014 2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN DATUM: 2013-10-30 FASTSTÄLLD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad Nämndsekreterare FORSKNING

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2014-10-29 BESLUTAD AV: Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål

Läs mer

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning

Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1174 Centrum för utbildningsvetenskap och lärarforskning DATUM: 2018-12-06 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, dekan Utbildningsvetenskaplig

Läs mer

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2014

UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2014 UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2014 Lärarutbildningsnämnden DATUM: 2015-01-15 BESLUTAD AV: Maria Jarl, ordförande Lärarutbildningsnämnden KONTAKTPERSON: Klas Ternblad, nämndsekreterare Kommentar till

Läs mer

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet

Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Arbetsordning för Lärarutbildningsnämnden vid Göteborgs universitet Dnr V 2013/480, 2013-11- 28. Arbetsordningen är fastställd av Lärarutbildningsnämnden den 28 november 2013. Arbetsordningen träder i

Läs mer

Strategisk plan. Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Strategisk plan. Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Strategisk plan 2010 2012 Fastställd av Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning 2010-03-02 Strategisk plan 2010-2012 Utbildnings- och

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Psykologiska institutionen DATUM: 2014-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2017-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs universitet

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2015 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: 2016-02-15 BESLUTAD AV: Mats Björkin, prefekt KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål är att Göteborgs

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Psykologiska institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden.

Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden. Göteborgs universitet Lärarutbildningsnämnden 1 Lärarutbildning Lärarfortbildning Skolutveckling 2 Lärarutbildningens omfattning vid Göteborgs universitet Ca 4 000 studenter Ca 30 medverkande institutioner

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2017-10-20 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2016-10-17 BESLUTAD AV: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Christel Larsson

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN 2016 2018 V 2015/902 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: utkast 2015-11-10 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: Mats Björkin FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål för perioden

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-06 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Marie Demker och

Läs mer

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap HANDLINGSPLAN 2019 2021 OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 Institutionen för kost- och idrottsvetenskap DATUM: 2018-10-23 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se FORSKNING

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: KONTAKTPERSON: FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål 2017

Läs mer

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER

KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER LINNÉUNIVERSITETET Nämnden för utbildningsvetenskap BESLUT 2010-12- 02 KVALITETSMÅL OCH KVALITETSINDIKATORER Inledning Linnéuniversitetet etablerades 2010-01- 01, och under våren 2010 har bl.a. Linnéuniver-

Läs mer

Universitetsledningen

Universitetsledningen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Universitetsledningen DATUM: 2016-09-05 BESLUTAD AV: Rektor 2016-09-05 KONTAKTPERSON: Ingela.Elofsson@gu.se Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Humanistiska fakulteten DATUM: Förslag 2015-10-13 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margareta Hallberg FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2015-10-29 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori DATUM: 2016-11-30 BESLUTAD AV: Fredrik Engström, prefekt. FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-12-03 AVSÄNDARE: Samhällsvetenskapliga fakulteten Birger Simonson, Marie Demker, Karin Fogelberg KONTAKTPERSON:

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Gemensamma förvaltningen DATUM: 28 oktober 2016 BESLUTAD AV: Jörgen Tholin KONTAKTPERSON: Johan Johansson GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN Mål 1 för 2017-2019 Gemensamma

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1011 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-11 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Malin

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR DIDAKTIK OCH PEDAGOGISK PROFESSION DATUM: 121130 AVSÄNDARE: PREFEKT JONAS EMANUELSSON, PROPREFEKT ANN ZETTERQVIST, TILLTRÄDANDE VICEPREFEKTER

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM:

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2019 IKI Ansvarsfördelning DATUM: 2019-01-21 BESLUTAD AV: Prefekt Frode Slinde KONTAKTPERSON: Frode Slinde Frode.slinde@gu.se Innehållsförteckning SAMTLIGA LÄRARE OCH

Läs mer

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen.

Allmänna bestämmelser för utbildning på forskarnivå finns i Högskolelagen och Högskoleförordningen. Dnr HS2017/803 Studieplan för utbildning på forskarnivå Forskarskolan för undervisningens digitalisering Doctoral studies for digitization of teaching Beslut om inrättande Studieplanen är fastställd av

Läs mer

Psykologiska institutionen

Psykologiska institutionen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019 Dnr V 2018/703 Psykologiska institutionen DATUM: 2018-10-30 BESLUTAD AV: Jesper Lundgren, prefekt KONTAKTPERSON: Jesper Lundgren FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Naturvetenskaplig fakultet DATUM: 2014-10-30 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekanus FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-10-12 BESLUTAD AV: Samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Birger Simonson, Malin Broberg och

Läs mer

Institutionen för kulturvetenskaper

Institutionen för kulturvetenskaper HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för kulturvetenskaper DATUM: Dnr: V 2016/892 2016-11-29 BESLUTAD AV: Mats Björkin KONTAKTPERSON: Ingrid Jarlsmark FORSKNING SOM PÅVERKAR Institutionen

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP DATUM: 2014-11-20 AVSÄNDARE: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp KONTAKTPERSON: Claes Annerstedt claes.annerstedt@ped.gu.se

Läs mer

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET STYRDOKUMENT Dnr V 2013/903 IT-STRATEGI 2014 2020 VID GÖTEBORGS UNIVERSITET Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor IT-enheten Beslutsdatum 2014-01-20 Giltighetstid

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN

UTBILDNINGSPLAN för HT förskollärarprogrammet HP LäRARUTBILDNINGSNämNDEN Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp HT 2012 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 2 1.1 Huvudområde för utbildningen...2 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet

Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet Beslutad av Samhällskontraktets styrelse 2018-11-29. Verksamhetsplan 2019 för Mälardalens kompetenscentrum för lärande (MKL) inom Samhällskontraktet 1. Inledning MKL är regionens plattform för samverkan

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16. Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: BESLUTAD AV: Birgit Karlsson HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015/16 Institutionen för Ekonomi och Samhälle DATUM: 150910 BESLUTAD AV: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt mål för

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN

HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2014/15 HANDELSHÖGSKOLAN DATUM: 2014-09-15 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR Vårt

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet. Dir. 2017:27

Kommittédirektiv. Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet. Dir. 2017:27 Kommittédirektiv Ökad samverkan kring praktiknära forskning för stärkt vetenskaplig grund i skolväsendet Dir. 2017:27 Beslut vid regeringssammanträde den 9 mars 2017 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Institutionen för svenska språket

Institutionen för svenska språket HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/1178 Institutionen för svenska språket DATUM: 2018-11-29 BESLUTAD AV: Karin Helgesson KONTAKTPERSON: Karin Helgesson FORSKNING

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016-2018 & VERKSAMHETSPLAN 2016 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2016-03-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Mats Jontell tillika

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-28 Gällande, fastställd av Konstnärliga fakultetsstyrelsen AVSÄNDARE: Ingrid Elam KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Denna

Läs mer

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012

Innehåll. Verksamhetsplan NMS Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2. Verksamheter 2012 Verksamhetsplan NMS 2012 Innehåll Nulägesbeskrivning - några utgångspunkter 2 Verksamheter 2012 A. Utbildning 3 B. Forskning och forskarutbildning 4 C. Samverkan 4 D. Lärandemiljö och arbetsmiljö 5 E.

Läs mer

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU

AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU AVTAL OM VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING, VFU Ver. 4 dec 2017 1 Avtalsparter Detta avtal är upprättat mellan Fakulteten för utbildningsvetenskaper vid Uppsala universitet och Norrtälje kommun. 1 2 Syfte

Läs mer

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016

Mål och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland 2013-2016 UFV 2011/1998 och strategier för Uppsala universitet - Campus Gotland Fastställd av konsistoriet 2013-06-03 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 2 Förord 3 Uppsala universitet Campus Gotland 3 Ett

Läs mer

Uppföljning av aktivitetsplan 2015

Uppföljning av aktivitetsplan 2015 Uppföljning av aktivitetsplan 2015 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2016-10-16 BESLUTAD AV: Cecilia Wallerstedt KONTAKTPERSON: Cecilia Wallerstedt FORSKNING SOM

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2018 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2019-01-15 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING SOM PÅVERKAR Prioriteringar och mål

Läs mer

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet

Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet UTBILDNINGS- OCH FORSKNINGSNÄMNDEN FÖR LÄRARUTBILDNING Handlingsplan för utveckling av IKT inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet 2009-2010 Utbildnings- och forskningsnämnden för lärarutbildning

Läs mer

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen

IT-fakulteten HANDLINGSPLAN , VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS Dnr V 2018/703 DATUM: BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 IT-fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: IT-fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Margaretha Jansson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN DATUM: 2013-11- 06 Fastställt av Fakultetsstyrelsen 6 november. KONTAKTPERSON: Ingrid Elam Ingrid.Elam@konst.gu.se FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Humanistiska fakulteten

Humanistiska fakulteten HANDLINGSPLAN 2018 2020 OCH VERKSAMHETSPLAN 2018 Humanistiska fakulteten DATUM: 2017-10-26 BESLUTAD AV: Humanistiska fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Marie Demker DNR: V 2017/703 FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Handlingsplan för samverkan

Handlingsplan för samverkan UTBVET 2017/296 Handlingsplan för samverkan Fakulteten för utbildningsvetenskaper Fastställd av Fakultetsnämnden för utbildningsvetenskaper 2017-06-01 Innehållsförteckning Inledning 3 Definition och avgränsning

Läs mer

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR

BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR BILAGA RISKANALYS 2019 FORSKNING SOM PÅVERKAR Generationsskifte i forskningsverksamheten samt ökande obalans mellan verksamhetsgrenarna (rekrytering för att täcka behov i utbildningsuppdraget har under

Läs mer

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet

Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Malmö högskola / Fakulteten för lärande och samhälle Antagen av fakultetsstyrelsen 2017-03-24 2017-03-29 Dnr:LED 1.12016/570 Målbild för Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö universitet Målbild

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Institutionen för socialt arbete DATUM: 141127 BESLUTAD AV: Prefekt Elisabeth Olin KONTAKTPERSON: Administrativ chef Jimmy Rudelius FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse

Handelshögskolan HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN Dnr V 2016/526 DATUM: BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Handelshögskolan Dnr V 2016/526 DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Handelshögskolans fakultetsstyrelse KONTAKTPERSON: Catharina Tillman FORSKNING SOM PÅVERKAR Handlingsplan

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den

Läs mer

Plattform för Strategi 2020

Plattform för Strategi 2020 HIG-STYR 2016/146 Högskolan i Gävle Plattform för Strategi 2020 VERKSAMHETSIDÉ Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö VISION Högskolan i Gävle har

Läs mer

Statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Statsvetenskapliga institutionen DATUM: 2015-11-27 BESLUTAD AV: Mikael Gilljam KONTAKTPERSON: Anna Engkvist FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier enligt

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 fakulteten DATUM: 2016-10-27 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan Dnr V 2016/526 FORSKNING SOM PÅVERKAR Den långsiktiga profileringen

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 HANDLINGSPLAN 2015 2017 OCH VERKSAMHETSPLAN 2015 Universitetsledningen UTARBETAD AV: Prorektor Helena Lindholm-Schulz, vicerektorerna Staffan Edén, Mette Sandoff, och Margareta Wallin Peterson BESLUTAD

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INST FÖR EKONOMI OCH SAMHÄLLE DATUM: 130823 VERSION: Ekonomi och Samhälle AVSÄNDARE: Birgit Karlsson KONTAKTPERSON: Birgit Karlsson FORSKNING SOM PÅVERKAR

Läs mer

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap

Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap Dnr: ST 2013/281-1.1 Strategi för fakulteten för hälsooch livsvetenskap 2013-2015 Beslutat av Fakultetsstyrelsen för hälso- och livsvetenskap Gäller från 2013-10-24 Beslutat av: Beslutsdatum: 2013-1024

Läs mer

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission

Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet års skolkommission Samling för skolan Nationell strategi för kunskap och likvärdighet 2015 års skolkommission 1 2015 års skolkommission 2 Lärarutbildning: kvantitativ expansion för att möta lärarbristen Ökad tillgång till

Läs mer

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014

Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Diarienr: V 2014/195 Verksamhetsplan för konstnärliga fakultetskansliet 2014 Konstnärliga fakultetskansliets verksamhetsidé fastställdes av fakultetsstyrelsen 18 september 2013, där fastställs de grundläggande

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2017-2019 NLU 2017-02-09 Dnr: ST 2016/4704-1.1 Verksamhetsplan NLU 2017-2019 A. Kompetensförsörjning I. Vetenskaplig kompetens Målsättning: NLU ska genom

Läs mer

Företagsekonomiska institutionen

Företagsekonomiska institutionen HANDLINGSPLAN 2017 2019 OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Företagsekonomiska institutionen DATUM: 170222 BESLUTAD AV: Patrik Ström, prefekt KONTAKTPERSON: Linda Vidén Ljungars, administrativ chef FORSKNING SOM

Läs mer

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC)

Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Sida 1 (6) Bilaga till RUC:s verksamhetsplan 2010-2013 Dnr: FAK 2011-366 Fastställd av RUC-styrelsen 2012-06-18 Handlingsplan ht 2012-vt 2013 Regionalt utvecklingscentrum (RUC) Inledning Handlingsplanen

Läs mer

Samhällsvetenskapliga fakulteten

Samhällsvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Samhällsvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-01-13 BESLUTAD AV: [Klicka här för att ange text] KONTAKTPERSON: Karin Feuk FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt mål

Läs mer

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016

HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 HANDLINGSPLAN 2016 2018 OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Konstnärliga fakulteten DATUM: 2015-10-28 BESLUTAD AV: Konstnärliga fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Ingrid Elam FORSKNING SOM PÅVERKAR Mål och strategier

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK, KOMMUNIKATION OCH LÄRANDE DATUM: 2013-12-10 FASTSTÄLLD AV: Ulla Mauritzson, prefekt, Mona Lundin, proprefekt, Elisabeth Mellgren,

Läs mer

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag

Projektförslag Didaktiska fördjupningskurser Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag Lärarutbiildningsnämnden Sida: 1 (5) Projektförslag för universitetslärare inom och utom lärarutbildningen Lärarutbiildningsnämnden Sida: 2 (5) 1 Projektförslagets namn för universitetslärare inom och

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN HANDLINGSPLAN 2015-2017 & VERKSAMHETSPLAN 2015 INSTITUTIONEN FÖR KLINISKA VETENSKAPER, SAHLGRENSKA AKADEMIN 2015-01-30, version 1 DATUM: 2015-02-05 AVSÄNDARE & KONTAKTPERSON: Prefekt, Professor Ian Milsom

Läs mer

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 210 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för FÖRSKOLLärarprogrammet 210 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1 Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskoleutbildning enligt

Läs mer

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016

STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 STRATEGISKA SATSNINGAR FÖR UTBILDNING, FORSKNING OCH SAMVERKAN 2014 2016 Inledning Våren 2013 fastställdes Strategi 2020 en strategisk plattform för Malmö högskola. Som ett led i att nå den målbild för

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2016-12-06 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden

Utbildningsplan för. 90 hp. Lärarutbildningsnämnden Utbildningsplan för YRKESLärarprogrammet 90 hp VT 2013 Lärarutbildningsnämnden Innehållsförteckning 1. Allmänt... 3 1.1. Huvudområde för utbildningen...3 2. Allmänna mål för högskole utbildning enligt

Läs mer

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete

Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Dnr U 2013/472 Allmän studieplan mot doktorsexamen i Pedagogiskt arbete Studieplanen är fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetssstyrelsen 2013-09-05. Utbildning på forskarnivå regleras genom allmänna

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-06-15 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA FAKULTETEN DATUM: 2012-11-30 VERSION: 1 AVSÄNDARE: Dekanus Roger Säljö Prodekanus Britt-Marie Apelgren Vicedekaner Jonas Ivarsson

Läs mer

HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2014 STATSVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN DATUM: 2013-11-28 VERSION: AVSÄNDARE: Statsvetenskapliga institutionen KONTAKTPERSON: Fredrika Lagergren Wahlin Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Institutionen för språk och litteraturer

Institutionen för språk och litteraturer HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2016 Institutionen för språk och litteraturer DATUM: 2015-12-01 BESLUTAD AV: Prefekten vid institutionen för språk och litteraturer KONTAKTPERSON: Gunnar Bergh FORSKNING

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2018

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2018 HANDLINGSPLAN 2018-2020 & VERKSAMHETSPLAN 2018 INSTITUTIONEN FÖR ODONTOLOGI DATUM: 2018-01-01 AV: Prefekt Annika Ekestubbe och proprefekt Agneta Robertson i samarbete med professor Tord Berglundh tillika

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN 2019 2020, VERKSAMHETSPLAN 2019, RISKANALYS 2019 Dnr V 2018/703 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2018-10-24 BESLUTAD AV: Fakultetsstyrelsen KONTAKTPERSON: Martin Wiik Johansson FORSKNING

Läs mer

Lärarutbildningsnämnden

Lärarutbildningsnämnden Lärarutbildningsnämnden Studieplan för utbildning på forskarnivå Forskarskolan för lärare i historia, samhällskunskap, geografi och religionsvetenskap Doctoral studies for teachers in history, civics,

Läs mer

Med kvalitetsdriven. forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö,

Med kvalitetsdriven. forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö, Med kvalitetsdriven forskning, utbildning och samverkan i en inspirerande miljö, uttalat samhällsansvar och globalt engagemang bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid. Med kvalitetsdriven forskning,

Läs mer

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE

VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE VERKSAMHETSFÖRLAGD UTBILDNING (VFU) I LÄRARUTBILDNING OCH FORTBILDNING FÖR VERKSAMMA LÄRARE 2018-09-17 FYRA LÄRAREXAMINA FEM PROGRAM Grundlärarprogrammet Ämneslärarprogrammet Kompletterande pedagogisk

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan 1 Verksamhetsplan 2014-2015 Verksamhetsplan 2014-2015 2 Innehåll Ett universitet som gör det möjligt... 3 Långsiktighet möjliggör högt risktagande... 3 Delmål 1.1.3.3 TN. Fakultetens utlysningar innehåller

Läs mer

Naturvetenskapliga fakulteten

Naturvetenskapliga fakulteten UPPFÖLJNING AV VERKSAMHETSPLANEN 2016 Naturvetenskapliga fakulteten DATUM: 2017-01-16 BESLUTAD AV: Elisabet Ahlberg, dekan KONTAKTPERSON: Ola Wetterberg, prodekan FORSKNING SOM PÅVERKAR Vision 2020 Vårt

Läs mer

Särskilda nämnden för lärarutbildning Ordförandes beslutsmöte Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 1

Särskilda nämnden för lärarutbildning Ordförandes beslutsmöte Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 1 Ordförandes beslutsärende 090416 Ärende SNL-O Nr 23-09, Bilaga 2 Redogörelse för vidtagna åtgärder utifrån bedömargruppens slutsatser och rekommendationer avseende lärarutbildningen vid Luleå Tekniska

Läs mer

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle

Strategi för kvalitetsarbete vid fakulteten hälsa och samhälle (Dnr. LED 1.3-2017/366) 1 (av 7) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande/Titel: Giltighetstid: Dokumentansvarig/Funktion: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Strategidokument

Läs mer

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013

HANDLINGSPLAN & VERKSAMHETSPLAN 2013 HANDLINGSPLAN 2013-2015 & VERKSAMHETSPLAN 2013 INSTITUTIONEN FÖR KOST- OCH IDROTTSVETENSKAP DATUM: 2012-11-13 AVSÄNDARE: Prefekt Claes Annerstedt Proprefekt Peter Korp Viceprefekt Eva-Carin Lindgren KONTAKTPERSON:

Läs mer

HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014

HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 HANDLINGSPLAN 2014-2016 & VERKSAMHETSPLAN 2014 INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK OCH SPECIALPEDAGOGIK DATUM: 2013-12- 12 AVSÄNDARE: Mona Arfs, prefekt Marianne Lundgren, pro- prefekt, viceprefekt för utbildning

Läs mer

Verksamhetsplan för MND 2010

Verksamhetsplan för MND 2010 Dnr SU 408 11-0067-10 1(9) Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik, MND Verksamhetsplan för MND 2010 Denna verksamhetsplan är beslutad av institutionsstyrelsen 10-02-11. Inledning

Läs mer

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap

Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap HUMANISTISKA FAKULTETEN Dnr: U 2015/782 Allmän studieplan för licentiatexamen i Humaniora med inriktning mot utbildningsvetenskap Studieplanen är fastställd av Humanistiska fakultetsstyrelsen vid Göteborgs

Läs mer

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt.

För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Aktivitetsplan 2015 För måluppfyllelse gäller: Grönt anger att målet är helt uppfyllt, gult att målet delvis är uppfyllt och rött att målet inte alls är uppfyllt. Delmål Aktiviteter Ifylls vid behov, för

Läs mer

Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Utbildningsvetenskapliga fakulteten HANDLINGSPLAN OCH VERKSAMHETSPLAN 2017 DATUM: 2016-10-26 DIARIENUMMER: V 2016/526 BESLUTAD AV: Åke Ingerman, ordförande, Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen ake.ingerman@gu.se KONTAKTPERSON: Mats

Läs mer

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU

Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU Verksamhetsplan för Nämnden för lärarutbildning 2016 NLU 2016-02-04 Dnr: ST 2015/210-1.1 A. Kompetensförsörjning I. Rekryteringsstöd vetenskapligt kompetenta lärare i undervisningen Målsättning: NLU ska

Läs mer