Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet."

Transkript

1 Föredragningslista Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsen Tid Måndagen den 15 mars 2010, kl 11:30 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. 2 Godkännande av föredragningslista godkänna den utsända föredragningslistan. 3 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser notera skrivelserna till protokollet. Följande skrivelser anmäles för anteckning till protokollet: 1. Sveriges Kommuner och Landsting - Traktamentsbelopp Cirkulär 10:7. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse om indexering av försäkringsförmåner år Cirkulär 10:8. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Nya allmänna bestämmelser för konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet (ABK 09). Cirkulär 10:09. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelser mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting på äldreområdet Cirkulär 10:11. Ls (19)

2 5. Sveriges Kommuner och Landsting - Arbetsdomstolens dom 2010 nr 10 om uppsägning på grund av personliga skäl av en habiliteringsassistent vid gruppboende. Cirkulär 10:13. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Minskning av traktamente pga fri kost m m. Cirkulär 10:14. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Försäkringsskyddet i arbetsmarknadspolitiska insatser. Cirkulär 10:15. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en nationell satsning för en fungerande vårdgaranti. Styrelsens beslut nr 15. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om ett program för en god äldreomsorg. Styrelsens beslut nr 16. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om insatser för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess åren Styrelsens beslut nr 17. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Dagmaröverenskommelse Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om vissa ersättningar till hälso- och sjukvården för år Styrelsens beslut nr 18. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse om utvecklingsarbete inom ramen för cancerstrategin - år Styrelsens beslut nr 19. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Heldygnsvård - Överenskommelse med staten om ett fortsatt utvecklingsarbete. Styrelsens beslut nr 20. Ls Sveriges Kommuner och Landsting - Fördelning av statsbidrag för läkemedelsförmånen för år inklusive de solidariskt finansierade läkemedlen. Styrelsens beslut nr 21. Ls Inriktningsdokument och verksamhetsplaner 2010 för Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland, Styrelsen för Sjukhuset i Varberg, Styrelsen för Psykiatrin i Halland och Styrelsen för Närsjukvården Landstinget Halland. Ls Patientnämnden Halland - Verksamhetsberättelse Protokoll från Västra Sjukvårdsregionens samverkansnämnd Energimyndigheten - Statligt stöd till energieffektivisering i kommuner och landsting. Ls (19)

3 19. Skrivelse till Kommunala Handikapprådet angående tillgång till medicinsk fotvård. Landstingsstyrelseärenden 4 Landstingsstyrelsens årsuppföljning 2009 Ls100075, bilaga godkänna årsuppföljningen och lägga den till handlingarna Landstingsstyrelsen har helhetsansvar för den samlade hälso- och sjukvården i länet. Landstingsfullmäktige fördelar huvuddelen av de ekonomiska medlen för den samlade hälso- och sjukvården till Landstingsstyrelsen. Landstingsstyrelsens budget omsluter cirka 6,2 miljarder kronor under Resultatet för 2009 för Landstingsstyrelsens (LS) verksamhet uppgår till 149,7 mnkr vilket innebär en avvikelse mot budgeterat resultat på 151,2 mnkr. Resultatet på 149,7 mnkr kan härledas till: Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsverksamhet 75,1 mnkr Landstingskontoret 24,2 mnkr Landstingsstyrelsens övriga verksamhet 50,4 mnkr Resultatet för Landstingsstyrelsens hälso- och sjukvårdsverksamhet förklaras främst av överskott inom områdena prestationsersatt vård, läkemedel och övrig hälso- och sjukvårdsverksamhet. Generellt sett så uppvisar Landstinget Halland i Öppna jämförelser 2009 goda resultat. För 40 procent av indikatorerna ligger landstinget över riksgenomsnittet för 34 procent av ligger man runt och för 26 procent ligger man under riksgenomsnittet. När det gäller patientsäkerheten kan vi konstatera att antalet vårdrelaterade infektioner var lägre under höstens mätning än under vårens mätning, förbrukningen av handsprit ökar och antalet fallolyckor minskar. 3 (19)

4 En vårdenhet har tillkommit under 2009 inom ramarna för Vårdval Halland. Anslaget för hälso- och sjukvårdspeng visar på ett överskott under 2009 medan övriga delar av Vårdval Halland visar på underskott bland annat på grund av att enheterna inom Vårdval Halland under 2009 inte faktureras kostnaderna för köp av tjänster från kommunerna. Tillgängligheten inom Vårdval Halland är fortsatt utmärkt och täckningsgraden har under året ökat något. Resultatet för prestationsersatt vård under 2009 uppgår till 14,8 mnkr. Totalt har produktionen av slutenvård och cytostatikabehandling överstigit planerna något medan dagkirurgi och ytterfall har varit lägre än planerat. Resultatet för LS anslag för läkemedel är ett överskott på 26,3 mnkr. Kostnaderna för både bas- och specialistläkemedel är lägre än förväntat i budget Årets tydliga trend är att volymen av förskrivna dygnsdoser, förpackningar och recept ökar, men styckkostnaderna sjunker, d v s det används mer, men mindre dyra läkemedel. Totalkostnaden för läkemedel i öppen vård var under 2009 något högre än De förvaltningar som visar de största avvikelserna mot plan/budget är även i år de båda sjukhusen. Under 2009 har Länssjukhuset i Halmstad förbättrat sitt resultat jämfört med 2008 men man uppvisar fortfarande ett negativt resultat om -52 mnkr. Sjukhuset i Varberg uppvisar för 2009 ett negativt resultat om - 76 mnkr vilket är 18 mnkr sämre än resultatet för Landstingskontorets verksamhet uppvisar år 2009 ett överskott mot budget på 24,2 mnkr vilket framförallt beror på mindre utnyttjande av projekt- och utvecklingsmedel, ett stort överskott inom skogsverksamheten och en allmän ekonomisk återhållsamhet. Inom Landstingsstyrelsens övriga verksamhet märks framförallt lägre kostnader för bidrag och medlemsavgifter, lägre kostnader för premier till AFA Försäkring, högre externa pensionskostnader, samt lägre kostnader för fastighetsavskrivningar. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100075, ) Rapport - Landstingsstyrelsens årsuppföljning (19)

5 5 Kompletteringsbudget 2010 Ls100057, bilaga anvisa kompletteringsanslag för drift med 4 693,6 tkr att finansieras ur landstingsstyrelsens eget kapital. anvisa kompletteringsanslag för investeringar enligt bilaga med totalt ,0 tkr att finansieras ur rörelsekapitalet. I bokslut 2009 har återredovisats medel inom drift- och investeringsbudgeten för verksamhet och investeringar som av olika skäl inte har kunnat genomföras under 2009, men som kommer att genomföras under Medel för dessa åtgärder behöver tillföras genom kompletteringsbudget Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100057, ) - bilagor 6 Rapport avseende internkontrollplan för Landstingsstyrelsen 2009 Ls100068, bilaga godkänna redovisningen av interkontrollplan 2009 för landstingsstyrelsen. Enligt beslut i landstingsfullmäktige i november 2006 ska varje styrelse/nämnd årligen anta en kontrollplan med särskilda aktiviteter för uppföljning av den interna kontrollen enligt ett internkontrollreglemente. Landstingsstyrelsen har därutöver enligt paragraf 2 ett övergripande ansvar att tillse att det finns en god intern kontroll. I detta ligger ett ansvar för en organisation kring intern kontroll med regler och anvisningar inom landstinget. Enligt paragraf 3 framgår det att varje styrelse/nämnd har det yttersta ansvaret för den interna kontrollen inom sina verksamheter. Landstingsstyrelsens internkontrollplan för 2009 består av sex kontrollområden. Av dessa är fyra koncernövergripande och två begränsade till landstingskontoret. 5 (19)

6 Utöver det arbete som skett med interkontrollplanerna pågår inom landstingskontoret och ett flertal övriga förvaltningar kontroller av olika rutiner i ledningssystemet för kvalité, informationssäkerhet, miljö och arbetsmiljö. Kontrollerna sker av såväl egna utsedda revisorer som externa revisorer. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100068, ) - Bilaga Regionkontorets uppdrag, kärnprocesser samt verksamhetsidé Ls100067, bilaga fastställa regionkontorets uppdrag, kärnprocesser samt verksamhetsidé enligt beskrivning. Den centrala förvaltningen, regionkontoret Regionstyrelsen är nämnd för den centrala förvaltningen av regionen, regionkontoret. Regiondirektören är ytterst ansvarig tjänsteman underställd regionstyrelsen vars uppdrag är dels att vara förvaltningschef för den centrala förvaltningen, regionkontoret, dels ock att vara ytterst ansvarig på nämndernas uppdrag som arbetsgivare för samtliga förvaltningschefer och den samlade tjänstemannaledningen i regionen. Regionkontorets uppdrag Regionkontorets uppdrag är att stödja, genomföra politiska beslut och i enlighet med vid var tid gällande delegation och kommunallagens verkställighet fatta tjänstemannabeslut. Regionkontoret ska ge strategiskt stöd åt regionstyrelsen, hälso- och sjukvårdsstyrelsen samt de lokala nämnderna. Förvaltningen ska också bereda underlag och stödja kommunberedningen. Regionstyrelsen ska inför det årliga uppdraget till regionkontoret samråda med hälso- och sjukvårdsstyrelsen för att säkerställa erforderligt stöd till uppdrag, utveckling och uppföljning av regionens hälso- och sjukvård. 6 (19)

7 Ledning på tjänstemannaplanet för regionutveckling ska finnas i regionkontoret. I regionkontoret ingår också uppdraget att i enlighet med regionstyrelsens beslut styra och leda de verksamheter exempelvis skolor och andra ansvar beskrivet i regionstyrelsens reglemente direkt underställda regionstyrelsen. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100067, ) 8 Remiss angående rapport om bildandet av ett Regionalt Cancercentrum (RCC) Ls100076, bilaga yttra sig enligt förslag. Utredningen En nationell cancerstrategi för framtiden (SOU 2009:11) förutser att antalet patienter med cancer kommer att fördubblas fram till år Det är därför nödvändigt med ett samlat grepp om utvecklingen mot ett mer patientorienterat arbetssätt med multiprofessionell samverkan och förbättrad kunskapsspridning. Cancervårdens organisation behöver utvecklas för att stödja en samlad och patientfokuserad vårdprocess. Vården måste kunna möta patientens befogade krav och önskemål om kvalitet och tillgänglighet. Utredningen föreslår därför att det etableras ett antal Regionala Cancercentra (RCC). Inom Region Skåne har en särskild arbetsgrupp tagit fram ett förslag på hur ett sådant Regionalt Cancercentrum kan se ut i Region Skåne. Avgörande för centrats utveckling är dock att samarbetet fördjupas med de andra huvudmännen i Södra sjukvårdsregionen. Region Skåne har bett om synpunkter på rapporten från de andra huvudmännen samt ett ställningstagande om fortsatt medverkan i planerna på ett Regionalt Cancercentrum. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100076, ) Yttrande från landstingsstyrelsen (Ls100076, ) Utkast från Region Skåne Rapport - Förslag till bildande av Skånes regionala cancercentrum 7 (19)

8 9 Överenskommelser om utomlänsersättningar 2010 för sjukvård och viss specialisttandvård i Västra respektive Södra sjukvårdsregionen Ls100062, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar i enlighet med rekommendation från samverkansnämnden i Västra sjukvårdsregionen, genom dels att godkänna överenskommelse i 23 om utomlänsersättningar 2010 för sjukvård och för viss specialisttandvård, samt att godkänna omfördelningar i budget om fördelning av fast belopp 2010 gentemot Västra Götalandsregionen enligt denna skrivelse. Enligt befintligt samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen ska för varje år utomlänspriser tas fram, vilka efter rekommendation från samverkansnämnden ska godkännas av respektive part. För 2010 innebär överenskommelsen en uppräkning av priserna för sjukvård med 2,2 % med bibehållande av ersättningsmodell med ekonomiska förutsättningar enligt överenskommelse där ersättningen mellan huvudmännen utgörs av en fast del och en rörlig del samt en ömsesidig volymrabatt. Landstinget Hallands totala köp av öppen och sluten läns- och regionsjukvård från Västra Götalandsregionen uppgår till ca 350 mnkr medan försäljningen från Halland uppgår till ca 75 mnkr. Prisuppräkningen i överenskommelsen inom Västra Sjukvårdsregionen sker inom ramen för tilldelade budgetramar. Det fasta beloppet har dock under några år inte anpassats till faktiskt vårdutbyte enligt ersättningsmodellen, varför en omfördelning föreslås för att bättre stämma med faktiska förutsättningar. I Södra Regionvårdsnämnden beslutades enligt 68 av att bekräfta överenskommelsen i ledningsgrupp/avtalsgrupp om Regionala priser och ersättningar 2010 för Södra sjukvårdsregionen. Landstinget Hallands totala köp av öppen och sluten läns- och regionsjukvård gentemot Region Skåne uppgår till ca 180 mnkr medan försäljningen från Halland uppgår till ca 25 mnkr. Till detta kommer vår köp- och försäljning gentemot övriga huvudmän i Södra sjukvårdsregionen. 8 (19)

9 Den vägda effekten av denna överenskommelse ryms väl inom tilldelade budgetramar. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100062, ) Protokollsutdrag från Västra Sjukvårdsregionens samverkansnämnd (Ls100062, ) 10 Vårdprogram gynekologiska tumörsjukdomar Ls090299, bilaga godkänna regionalt vårdprogram 2008 för gynekologiska tumörsjukdomar, cervixcancer och cervixdysplasi. Onkologiskt centrum har till Samverkansnämnden överlämnat nytt regionalt vårdprogram för gynekologiska tumörsjukdomar, cervixcancer och cervixdysplasi. Vårdprogrammet har enligt nya rutiner överlämnats på remiss till berörda verksamheter hos huvudmännen direkt från Onkologiskt centrum. De inkomna synpunkterna har därmed kunnat beaktas innan vårdprogrammet föreläggs för beslut. Sjukhuset i Varberg har ställt sig bakom vårdprogrammet. Samverkansnämnden beslöt vid sammanträde i september 2009 att rekommendera huvudmännen att fastställa vårdprogrammet. Programmet har även stämts av med länssjukhuset. Kvinnokliniken på länssjukhuset vänder sig främst mot södra sjukvårdsregionen när det gäller onkologiskt samarbete. Vissa mindre skillnader finns i jämförelser med motsvarande program i södra sjukvårdsregionen. Vård på lika villkor bedöms ändå föreligga. Landstingskontoret har inget att erinra mot programmet, men förutsätter att eventuella kostnadsökningar beaktas i budgetarbetet. Vårdprogrammet, som är relativt omfattande, finns tillgängligt på Landstingskontoret. 9 (19)

10 Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090299, ) Protokollsutdrag från Västra Sjukvårdsregionens samverkansnämnd (Ls090299, ) Skrivelse från Västra Sjukvårdsregionens samverkansnämnd ( ) Skrivelse från Onkologiskt Centrum ( ) Skrivelse från Länssjukhuset i Halmstad och Sjukhuset i Varberg ( ) Rapport - Gynekologiska tumörsjukdomar, cervixcancer och cervixdysplasi 11 Screening för prostatacancer Ls100072, bilaga yttra sig enligt förslag. Södra Regionvårdsnämnden beslöt i december 2009 att remittera skrivelse från Sydsvenska prostatacancergruppen (SSPCG) till landstingen i södra sjukvårdsregionen för synpunkter. Enligt SSPCG minskar PSA-testning dödligheten i prostatacancer. Enligt gruppen är dock kunskaperna om effekterna av PSA-testning ännu inte tillräckliga för att allmän screening ska kunna rekommenderas. SSPCG rekommenderar i stället att män informeras om för- och nackdelar med PSA-testning så att de kan fatta individuellt baserade beslut om testning. Gruppen uppmanar därför landstingen att under 2010 skicka ut information om PSA-testning till män mellan års ålder, i första hand till ett begränsat antal, för att undersöka deras attityder och för att få en uppfattning om effekterna av ett utskick till samtliga män i dessa åldersgrupper. En kort informationsbroschyr om PSA-testning har tagits fram av Socialstyrelsen för detta ändamål. Enligt Södra sjukvårdsregionens ledningsgrupp för gemensamma hälso- och sjukvårdsfrågor är sjukvårdshuvudmännen positiva till åtgärder som förbättrar mäns möjligheter till tidig behandling av en upptäckt prostatacancer. Nationella riktlinjer har tagits fram för prostatacancer. Enligt dessa riktlinjer, som kontinuerligt uppdateras, förordas inte allmän screening eftersom PSA-testning fortfarande är ett oprecist instrument för sådan tidig upptäckt. Risken för överdiagnostik och överbehandling är också uppenbar, vilket förutom onödigt patientlidande också tar sjukvårdens resurser i anspråk. Ledningsgruppen förordar därför att någon förundersökning enligt förslaget för närvarande inte ska göras. 10 (19)

11 Landstinget ställer sig bakom förslaget att för närvarande inte genomföra någon PSA-testning. Skrivelse från Landstingskontoret (Ls100072, ) Yttrande från landstingsstyrelsen (Ls100072, ) Skrivelse från Sydsvenska prostatacancergruppen ( ) Skrivelse (preliminär) från Södra Regionvårdsnämnden 12 Förslag om trängselskattesystem i Göteborg Handlingar skickas ut början vecka Fastighetsinvestering vårdcentralsområdet i Falkenberg Ls090345, bilaga avdela investeringsutrymme enligt beslutsunderlag från driftstyrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och ambulanssjukvården inom ramen för de av Landstingsstyrelsen disponibla resurser för ospecificerade fastighetsinvesteringar I samband med budgetprocessen hösten 2009 identifierades behov av fastighetsinvesteringar vid vårdcentralsområdet i Falkenberg. En sammantagen bedömning av de totala fastighetsinvesteringarna i Landstinget inför 2010 var i samband med fullmäktiges beslut inte slutligt avvägt. Fullmäktige avsatte 37 mkr som ospecificerade fastighetsinvesteringar under 2010 som disponeras av Landstingsstyrelsen. 22 mkr av de totala 37 mkr inriktas mot att omhänderta fastighetsinvesteringar i Falkenberg. Driftstyrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och ambulanssjukvården fick i uppdrag att i samverkan med driftstyrelsen för sjukhuset i Varberg att återkomma till Landstingsstyrelsen med beslutsunderlag för det anpassade investeringsbehovet (för vårdcentralsområdet i Falkenberg) såväl för 2010 som för Beslutsunderlaget omfattar även konsekvenserna av investeringen såsom förändrade driftkostnader med mera. 11 (19)

12 Skrivelse från Landstingskontoret (Ls090345, ) Protokollsutdrag från Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland ( ) Protokollsutdrag från Styrelsen för Sjukhuset i Varberg ( ) Skrivelse från Styrelsen för Länssjukhuset i Halmstad och Ambulanssjukvården i Halland ( ) 14 Anmälan av delegationsbeslut Bilaga lägga anmälningarna till handlingarna. Anmäles beslut i enlighet med av landstingsstyrelsen antagen delegationsordning. Landstingsdirektören - Beslutsattestanter för landstingsstyrelsen Landstingsupphandling - beslut om v al av leverantör/entreprenör för följande upphandlingar: - Koagulationsfaktor IX, II, VII och X i kombination - Vätskor - Flyttjänster - Steriliseringsprodukter - Fönsterputs Skrivelse från landstingsdirektör Catarina Dahlöf (B55, ) Skrivelse från Landstingsupphandling (Ls090211, Ls090078, Ls090225, samt Ls090119, ) 12 (19)

13 15 Anmälan av protokoll Bilaga lägga protokollen till handlingarna. Anmäles protokoll från landstingsstyrelsens arbetsutskott samt Skogsegendomsdelegationens protokoll Protokoll från landstingsstyrelsens arbetsutskott Protokoll från Skogsegendomsdelegationen Landstingsdirektören informerar Landstingsfullmäktigeärende 17 Årsredovisning för Landstinget Halland 2009 Ls100073, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningen för Landstinget Halland återställa landstingets resultat enligt balanskravet motsvarande - 91,9 mnkr med budgeterat överskott 2010 samt eventuella övriga överskott Avstämning kommer att ske utifrån aktuella förutsättningar i arbetet med budget 2011 och ekonomisk plan Hallänningarnas hälsa Ohälsotalet för hallänningar minskar för sjätte året i rad och medellivslängden fortsätter att öka. Livsstilsfrågor bidrar till en förändrad livsstil. 13 (19)

14 Tillgänglighet Tillgänglighet är ett av landstingets prioriterade områden. För att stimulera genomförandet av vård- och behandlingsgarantin lanserade regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting under 2008 den så kallande kömiljarden. Landstinget Halland hade på avstämningsdagen, den 30 november bäst resultat i landet. 97 procent av patienterna som väntar på nybesök har erbjudits tid inom 90 dagar och 98,4 procent av patienterna i Halland hade fått vård inom vårdgarantins tidsgränser. Det innebar 33 miljoner kronor till landstinget. Barn- och ungdomspsykiatrin i Halland har bedrivit ett intensivt arbete för att uppnå den nya förstärkta vårdgarantin, och vid avstämningen den 31 oktober uppfyllde landstinget kriterierna för att få ta del av stimulanspengarna. Tillgängligheten inom närsjukvården är god och 98 procent av de patienter som besökte Vårdval Halland fick läkarbesök inom garantitiden, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 92 procent. Målet är att 80 procent av invånarnas vårdbehov ska tillgodoses vid vårdenheterna i Vårdval Halland. Täckningsgraden för 2009 är 70 procent för hela landstinget. Kvalitet och effektivitet Den hälso- och sjukvård samt tandvård som landstinget finansierar ska kännetecknas av hög tillgänglighet och kvalitet. Landstinget Halland har som regel goda resultat i nationella uppföljningar och mätningar, men det finns förbättringsområden. Inom området effektivare samordning av kärnverksamheten handlar arbetet framförallt om samordning av landstingets gemensamma resurser. Arbetet har under 2009 fokuserats på verksamhet och utbud med störst potential för effektiviseringar och för att minska kostnader. Flera större arbeten har engagerat stor del av hälso- och sjukvården under året som VAS-införande, massvaccination och arbetet att klara vårdgarantin inom alla områden. Under hösten och vintern har Landstinget Halland planerat och genomfört massvaccinationen av befolkningen mot den nya influensan svininfluensan. Vid årsskiftet var runt personer eller 60 procent av invånarna vaccinerade. 85 procent av Hallands barn och ungdomar var vaccinerade med den första sprutan. Vaccinationsprocessen fortsätter under 2010 års inledande månader. Arbetet med rehabiliteringsgarantin har inneburit att flertalet av vårdenheterna har rehabsamordnare och behandlingskompetens i kognitiv beteendeterapi (KBT). Flera vårdenheter har startat multimodala rehabiliteringsteam. Landstinget Halland som helhet redovisar en ökad produktion under 2009 i jämförelse med Genom utveckling av metoder kan allt fler behandlingar göras i öppna vårdformer och det sker en ständig förskjutning från slutenvård 14 (19)

15 till dagvård/dagkirurgi och öppenvård samt överflyttning från specialistsjukvård till närsjukvård. Under 2009 genomförde Länssjukhuset i Halmstad tre procent mindre dagkirurgi än 2008 beroende på läkarbrist inom ögonsjukvården, vilket kompenserats med stora insatser via vårdgarantiservice. Vid Sjukhuset i Varberg ökade volymen inom dagkirurgin med fem procent jämfört med utfallet Kungsbacka Närsjukhus ligger i nivå med 2008 års utfall. Slutenvårdsproduktionen har ökat totalt i landstinget med tre procent i jämförelse med Samtliga förvaltningar bidrar till ökningen och det är främst de opererande specialiteterna som kirurgi, ortopedi och öron-näsa-hals som ökat sin produktion. Andelen vårdrelaterade infektioner i Halland var 4,2 procent (riket 8,9 procent). Medarbetaren Den 31 december 2009 hade Landstinget Halland anställda, varav var tillsvidareanställda. Jämfört med föregående år har antalet anställda minskat med 122 medarbetare. Av landstingets anställda är 81,2 procent kvinnor och 18,8 procent män. Av samtliga anställda har cirka 70 procent en heltidsanställning, vilket är i nivå med föregående år. Sjukfrånvaron för samtliga anställda är 4,6 procent av den totala tiden en minskning med 1,1 procentenhet jämfört med föregående år. Ekonomiskt resultat Landstinget Hallands resultat för 2009 uppgår till -9,8 mnkr, vilket är 37,6 mnkr sämre än budget. Årets resultat ska i det lagstadgade balanskravet justeras med realisationsvinster/-förluster. I balanskravet ingår två poster, dels en uppskrivning av tidigare nedskrivningar på landstingets aktier och värdepapper då utvecklingen på kapitalmarknaden har varit stark under 2009, dels en realisationsvinst vid försäljning av anläggningstillgångar. Dessa justeringsposter för 2009 uppgår till - 81,6 mnkr respektive -0,5 mnkr och ska här exkluderas. Detta ger ett balanskravsresultat på -91,9 mnkr, vilket är en försämring med 144 mnkr jämfört med Detta resultat föreslås återställas med budgeterat överskott 2010 samt eventuella övriga överskott Avstämning kommer att ske utifrån aktuella förutsättningar i arbetet med budget 2011 och ekonomisk plan Verksamhetens nettokostnader inklusive avskrivningar och finansnetto i relation till skatteintäkter och statsbidrag bör långsiktigt vara högst 98 procent. Nettokostnadsandelen för 2009 uppgick till 100,2 procent, vilket innebär att årets löpande intäkter inte har finansierat de löpande kostnaderna. Den positiva utvecklingen på kapitalmarknaden har inneburit att landstinget återigen har ett 15 (19)

16 positivt finansnetto, vilket har förbättrat nettokostnadsandelen med 1,6 procentenheter. Soliditeten exklusive ansvarsförbindelsen för pensioner intjänade före 1998 bör vara minst 60 procent. Landstingets soliditet 2009 exklusive ansvarsförbindelsen uppgick till 51,6 procent. Soliditeten inklusive ansvarsförbindelsen, det vill säga inklusive pensioner intjänade före år 1998 uppgick 2009 till -7,3 procent. Målet är att detta värde ska vara positivt på sikt. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls090061, ) Årsredovisning för Landstinget Halland - rapport Reglementen för Region Halland fr o m den 1 januari 2011 Ls100090, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att fastställa reglementen för - Arbetsordning för regionfullmäktige för Region Halland - Regemente för regionstyrelsen i Region Halland - Reglemente för krisledningsnämnden i Region Halland - Överenskommelse om kommunberedning - Reglemente för driftnämnden för regionservice underställd regionstyrelsen - Reglemente för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland - Reglemente för driftnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen - Reglemente för lokal nämnd i Region Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen - Reglemente för Hjälpmedelsnämnden i Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen - Reglemente för Patientnämnden Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen - Reglemente för revisorerna i Region Halland - Arkivreglemente för Region Halland - Arvodesreglemente för förtroendevalda - Bestämmelser om ekonomiska förmåner till heltidssysselsatt förtroendevald 16 (19)

17 Inför kommande regionbildning har reglementena för Region Halland setts över. Till landstingsfullmäktiges sammanträde den 29 mars 2010 föreslås fullmäktige fastställa reglementen för; Arbetsordning för regionfullmäktige för Region Halland, Regemente för regionstyrelsen i Region Halland, Reglemente för krisledningsnämnden i Region Halland, Överenskommelse om kommunberedning, Reglemente för driftnämnden för regionservice underställd regionstyrelse, Reglemente för hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland, Reglemente för driftnämnd underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Reglemente för lokal nämnd i Region Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelse, Reglemente för Hjälpmedelsnämnden i Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Reglemente för Patientnämnden Halland underställd hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Reglemente för revisorerna i Region Halland, Arkivreglemente för Region Halland, Arvodesreglemente för förtroendevalda och Bestämmelser om ekonomiska förmåner till heltidssysselsatt förtroendevald. Eventuella förändringar av ägardirektiv för bolag och stiftelser samt regelverk kring Regionhandikappråd och Regionpensionärsråd återkommer under våren och ska behandlas av landstingsfullmäktige den 21 juni Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls100090, ) Reglementen 19 Resultathantering för år 2009 Ls100064, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna föreliggande förslag till resultathantering uppdra till berörda styrelser med balanserade överskott att till landstingsstyrelsen årligen senast per den 15 augusti redovisa hur styrelsen planerar att disponera balanserade överskottsmedel för aktuellt samt kommande två år. 17 (19) Landstingsfullmäktige beslutade i maj månad 2006 att revidera reglerna för resultathantering from 2007 då en ny organisation började gälla. Förändringen innebar att samtliga nämnders ackumerade resultat nollställdes vid ingången till 2007 med undantag av resultat för allmäntandvård, psykiatri, hjälpmedels

18 nämnden, servicenämndens verksamhet samt 30 % av läkemedelsresultatet avseende basläkemedel och specialistläkemedel. För resultat from 2007 gäller principen att styrelser/nämndernas samlade överoch underskott balanseras till nästkommande år i ambitionen att medverka till ett effektivare resursutnyttjande. Styrelsernas/nämndernas resultat, efter analys av hur förväntade mål och produktionskrav uppfyllts och därmed sammanhängande eventuell resultatjustering, balanseras till 100 procent och tillförs eget kapital. För basläkemedel och specialistläkemedel i öppen vård gäller att endast 30 procent av resultatet balanseras inom landstingsstyrelsen. Inom närsjukvården ska resultatet för allmäntandvården och för vårdenheterna inom Vårdval Halland särskiljes och det egna kapitalet särredovisas. I april 2009 reviderades regelverket så att det för balanserade överskott utgår ränta motsvarande genomsnittsräntan för landstingets koncernkonto avseende föregående redovisningsår. För att inte påföra styrelser/nämnder som har ett negativt eget kapital ytterligare merkostnader så debiteras ingen kostnadsränta. Samtidigt beslutades att om negativt eget kapital uppkommer ska detta täckas genom motsvarande överskott i redovisningen helst året efter eller senast tre år efter. Vid en mandatperiods slut ska storleken på det egna kapitalet särskilt prövas inför kommande fyraårsperiod. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls100064, ) - bilaga Motion: Hyrläkare och stafettläkare hör inte hemma inom sjukvården för äldre Ls090248, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå motionen. I en motion till landstinget föreslår Ingeborg Oléni Sveriges Pensionärers Intresseparti: att Landstingsfullmäktige ger landstinget i uppdrag att inventera antalet veckor då hyrläkare/stafettläkare köpts för arbete inom Landstinget Halland under 2008 respektive första halvåret (19)

19 att se över vilka möjligheter som föreligger för att minska behovet av stafettläkare samt åtgärda problemet snarast, för ökad kontinuitet och säkerhet i vården. att vården organiseras så att de äldre, mångsjuka och svaga medborgares självklara rätt till kontinuitet och en fast läkarkontakt tillgodoses. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls090248, ) Motion av Ingeborg Oléni (SPI), (Ls090248, ) 21 Motion: Lägg ner de Lokala nämnderna och slå ihop Driftsstyrelserna för de två sjukhusen Ls090187, bilaga Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå motionen. I en motion till landstinget föreslår Ingeborg Oleni (SPI): att Landstingsfullmäktige ger Landstingsstyrelsen i uppdrag att med anledning av det ekonomiskt påtagligt kärva läget snarast återkomma till fullmäktige med ett beslutsförslag om nedläggning av samtliga Lokala nämnder och deras förvaltningar att dessutom med anledning av tidigare ställda krav från Landstingets ledning på samordning mellan delar av sjukhusens verksamheter, också samordna den politiska ledningsfunktionen till en gemensam driftsstyrelse för sjukhusen. Landstingsstyrelsens synpunkter på motionen Landstingsfullmäktige har vid sitt sammanträde den 15 februari 2010 beslutat om förtroendemannaorganisationen för mandatperioden Landstingsstyrelsen föreslår att motionen ska avslås. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls090187, ) Motion av Ingeborg Oléni (SPI) (Ls090187, ) 19 (19)

Ls 2009-11-30. Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Ls 2009-11-30. Arbetsutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar att utse Lise-Lotte Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal - Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Landstingsstyrelsen 18-43

Landstingsstyrelsen 18-43 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-03-16 Landstingsstyrelsen 18-43 Tid Måndagen den 16 mars 2009, kl 11:30-12:20 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie Stenström

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-147

Landstingsstyrelsen 131-147 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen 131-147 Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15-12:05 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument

1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven. Styrdokument 1(8) Riktlinjer för god ekonomisk hushållning samt hantering av resultatutjämningsreserven Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinjer Beslutad av Kommunfullmäktige 2013-12-18 195 Dokumentansvarig

Läs mer

Landstingsstyrelsen 25-45

Landstingsstyrelsen 25-45 Protokoll Sammanträdesdatum 2010-03-15 Landstingsstyrelsen 25-45 Tid Måndagen den 15 mars 2010, kl 11:30-12:20 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie Stenström

Läs mer

Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel

Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Reglemente för gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Utöver vad som följer av författning gäller detta reglemente och mellan huvudmännen ingångna samverkansavtal för nämnden. Region Halland är

Läs mer

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Reglemente gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel

Reglemente gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Sida 1/10 Reglemente gemensam nämnd för hemsjukvård och hjälpmedel Utöver vad som följer av författning gäller detta reglemente och mellan huvudmännen ingångna samverkansavtal för nämnden. Region Halland

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-09-24 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 24 september 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 13 april 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2012

Bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommuniké 2012 Året i korthet Vårdval inom den specialiserade vården Under 2012 har tre vårdvalssystem enligt lagen om valfrihetssystem införts inom specialistvården. De tre vårdvalen gäller för

Läs mer

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96 Tid: kl 10.00 12.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Anne Marie N Brodén (m) Göran Karlsson (c) Björn Ahlkvist (s) Mats Eriksson

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Psykiatrinämnden Tid: Torsdagen den 2 december, Klockan 16.00 Plats: Landstingets kansli, Halmstad Borgsalen Utvecklingskraft möte med LS -au 13.00 14.30

Läs mer

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018 Ärendebeskrivning 1 (9) Enheten för Ekonomistyrning Handläggare Datum Diarienummer Agneta Gustavsson Veronica Hedlund Lundgren 2015-11-30 LK/152610 Reviderad budget 2016 och ekonomisk flerårsplan 2016-2018

Läs mer

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world

Revisionsrapport Skurups kommun Building a better working world Revisionsrapport 2013 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2014 Skurups kommun Granskning av årsredovisning 2013 EY Building a better working world Innehåll 1. Inledning 2 2. Resultatutfall mot budget

Läs mer

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim

Regionkonferens Luleå 3 feb. Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Regionkonferens Luleå 3 feb Bakgrund och erfarenheter från regionbildningen i Halland Gösta Bergenheim Gösta Bergenheim, M? KSO Varberg 1999-2010 1:e vice ordf kommunalförbundet Region Halland 2003-2010

Läs mer

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram

Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Revisionsrapport Avveckling av chefspersoner som ett led i landstingets chefsförsörjningsprogram Landstinget Halland September 2010 Anders Lundberg 1 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Inledning...

Läs mer

66 College gröna näringar och livsmedel

66 College gröna näringar och livsmedel TIllväxtutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-01 RS150275, Driftnämnden Kultur och Skola, Johan Lindberg (Näringslivsavdelningen) 66 College gröna näringar och livsmedel RS150275 Beslut

Läs mer

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13

Västernorrlands läns landsting. Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB. Antal sidor: 13 Översiktlig granskning av delårsrapport Revisionsrapport KPMG AB Antal sidor: 13 142168-15 Rapport beträffande delårsgranskning.docx Innehåll 1. Sammanfattning 1 1.1 Bedömning av mål med betydelse för

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-154

Landstingsstyrelsen 131-154 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-10-15 Landstingsstyrelsen 131-154 Tid: Måndagen den 15 oktober 2007, kl 11:30-12:20 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014

Tjänsteskrivelse. Utfallsprognos mars 2014 SIGNERAD 2014-03-27 Malmö stad Stadskontoret 1 (2) Datum 2014-03-27 Handläggare Mats Hansson Budgetchef mats.r.hansson@malmo.se Tjänsteskrivelse Utfallsprognos mars 2014 STK-2014-409 Sammanfattning Årets

Läs mer

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26

Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Fastställd av landstingsfullmäktige Dnr 2013-036 2013-11-26 Finansplan 2014 2016 Tjänstemannaförslag 2013 10 21 Innehåll 1. Inledning 2 2. Ekonomi 2 3. Utdebitering 2 4. Balanskrav 2 5. Ekonomiska förutsättningar

Läs mer

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland

Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Reglemente för lokal nämnd i Region Halland Beslutat av Regionfullmäktige den 5 november 2014 108 Utöver vad som föreskrivs i kommunallagen och andra författningar gäller bestämmelserna i detta reglemente.

Läs mer

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN

BUDGET 2011, PLAN 2012-2013 ÄLVDALENS KOMMUN ÄLVDALENS KOMMUN BUDGET 2011 OCH VERKSAMHETSPLAN 2012 2013 En ny politisk ledning, kommer att styra Älvdalens kommun de kommande fyra åren. Runt om i kommunen växer framtidstron och förhoppningen är att

Läs mer

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider

Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider PRESSINFORMATION Regionstyrelsen 29 maj 2013 Återhållsam budget i ekonomiskt kärva tider Regionskatten blir oförändrad 2014 och endast små förändringar görs när det gäller avgifter i hälso- och sjukvården.

Läs mer

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011

Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 1 (6) Kommunledningskontoret 2012-03-13 Dnr KS Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Årsredovisning för Linköpings kommun 2011 FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN 1. Kommunstyrelsen bedömer att kommunens mål för god

Läs mer

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen

Årsrapport Köpt vård 2015. Version: 1.0. Beslutsinstans: Regionstyrelsen Årsrapport Köpt vård 2015 Version: 1.0 Beslutsinstans: Regionstyrelsen INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 UTVECKLING AV KÖPT VÅRD TOTALT... 3 1.1 Primärvård utanför Jämtland Härjedalen... 3 1.2 Länssjukhusvård utanför

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport Mars 2010 Lena Sörell Godkänd revisor Micaela Hedin Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 Våra noteringar från granskningen för respektive avsnitt framgår

Läs mer

Ekonomisk månadsrapport

Ekonomisk månadsrapport LANDSTINGET I VÄRMLAND PM 1(9) Ekonomisk månadsrapport Utfall per: 30 september 2012 1. Resultaträkning Intäkter och kostnader (mnkr) Utfall Utfall Föränd- Budget Utfall perioden perioden ring perioden

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus

Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus MÅNADSRAPPORT 1(10) Datum 150617 Kontaktperson Ingrid Kvist ingrid.kvist@regionhalland.se Månadsrapport Driftnämnden Hallands sjukhus Period: januari - maj Kort sammanfattning Ekonomi Prognos Planerade

Läs mer

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Kallelse och föredragningslista Sammanträdesdatum 2008-01-30 Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Tid: Onsdagen den 30 januari kl 09:00-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhusledningens kansli Sjukhuset i

Läs mer

Månadsrapport maj 2015

Månadsrapport maj 2015 Månadsrapport maj Ekonomiskt resultat -05-31 136,2 mkr Resultatanalys Det ekonomiska resultatet i månadsbokslutet till och med maj uppgår till 136,2 miljoner. Resultatet för motsvarande period 2014 var

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

bokslutskommuniké 2012

bokslutskommuniké 2012 bokslutskommuniké 2012 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2012 års utfall. Förändringar kan komma att ske gentemot slutligt fastställd årsredovisning. Kommunikén

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Pajala kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 17 oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2

Läs mer

Nämndens delårsrapport 2 2011 Landstingsstyrelsens beställarbudget Landstingsstyrelsens beställarbudget, Nämndens delårsrapport 1(11) Innehåll Inledning... 2 Ekonomi... 3 Resultat för perioden januari

Läs mer

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE

REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE REGLEMENTE FÖR REGIONSTYRELSE, NÄMNDER OCH REVISORERNA I REGION SKÅNE AVDELNING I Tillämpningsområde 1 Detta reglemente gäller för regionstyrelsen och dess utskott och beredningar samt för nedanstående

Läs mer

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014

Datum 2014-05-26 Datu 1400315 EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Koncernkontoret Åke Andersson Chefcontroller 040-6753637 ake.andersson@skane.se Datum 2014-05-26 Datu 1400315 1 (13) EKONOMIRAPPORT EFTER FÖRSTA TERTIALET 2014 Sammanfattning Periodresultatet för första

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015. Kävlinge kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna Mars 2015 Kävlinge kommun Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Sammanfattning...2 1. Inledning...3 2. Resultatutfall 2014...3 2.1 Utfall

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas.

god ekonomisk hushållning - tillgängliga ekonomiska resurser är en ram för möjlig verksamhet och tilldelad ram ska hållas. 2015-11-05 1 Vision 2030 ska utgöra en övergripande och gemensam framtidsbild för Nybro kommun och de kommunala bolagen. Utifrån Nybros vision ska respektive verksamhet organisera sig och verka för att

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Föredragningslista Sammanträdesdatum 2005-09-27 Primärvårdsnämnden Hylte Tid: Tisdagen den 27 september 2005, kl 15:00 Plats: Förvaltningen, Vårdcentralen Hyltebruk 1 Justering Primärvårdsnämnden beslutar

Läs mer

Statusrapport och avrop av medel

Statusrapport och avrop av medel 1(6) av medel för förändrat uppdrag rörande logopediverksamheten Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Uppdrag... 2 2.1. Hälso- och sjukvårdsstyrelsens uppdrag till driftnämnderna vid Hallands sjukhus

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2014

Granskning av årsredovisning 2014 www.pwc.se Revisionsrapport Sanna Hellblom-Björn Granskning av årsredovisning 2014 Samordningsförbundet Västerås Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Åtgärder för en ekonomi i balans

Åtgärder för en ekonomi i balans Revisionsrapport Åtgärder för en ekonomi i balans Landstinget Gävleborg Bengt Andersson Hanna Franck Mars 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 3 2.1 Bakgrund 3 2.2 Revisionsfråga och

Läs mer

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad

Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Anteckningar för Kommunberedningen den 27 augusti, Halmstad Närvarande: Gösta Bergenheim, Carl-Fredrik Graf, Henrik Erlingsson, Jörgen Warborn, Eva Borg, Mats Eriksson, Liselott Bensköld Olsson, Per Persson,

Läs mer

Landstingsstyrelsen 114-130

Landstingsstyrelsen 114-130 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-09-10 Landstingsstyrelsen 114-130 Tid: Måndagen den 10 september 2007, kl 09:00-09:40 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

Månadsrapport juli 2012

Månadsrapport juli 2012 Månadsrapport juli 2012 Tillgänglighet till specialiserad vård Vårdgaranti och kömiljard Under semestermånaderna har färre verksamheter nått målen för vårdgaranti och kömiljard. Flera förbättringsarbeten

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-16.00 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Bertil Börjesson

Läs mer

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling.

God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling. God ekonomisk hushållning Planering och uppföljning Hur finansieras landstingets verksamhet? Kostnader och kostnadsutveckling 11 maj 2015 Målstyrning i landstinget Landstingets övergripande mål Medborgare

Läs mer

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01

Gemensam Hjälpmedelsnämnd från 2015-01-01 REGLEMENTE 1 (6) 1 PARTER Landstinget Västmanland samt kommunerna Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås, nedan kallat parter, har inrättat

Läs mer

Delårsrapport tertial 1 2014

Delårsrapport tertial 1 2014 Delårsrapport tertial 1 Dals-Eds kommun Kommunstyrelsen -05-28 Innehållsförteckning 1 DRIFTBUDGET... 3 2 KOMMENTARER TILL PROGNOS TERTIAL 1... 4 3 KOMMUNCHEFSDIALOG... 5 4 INVESTERINGSBUDGET... 6 5 RESULTATBUDGET...

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12

Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 PROTOKOLL UTDRAG Regionstyrelsens arbetsutskott 1-12 Tid: 2016-01-18 kl. 13.00-15:45 Plats: Region Halland 8 RJL2016/ 78 Delegationsordning för regionstyrelsen Beslut Regionstyrelsens arbetsutskott föreslår

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB 006:151 Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26 samt fastställda av bolagsstämman 2015-04-01. Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten

Läs mer

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista)

Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00-14.15 Beslutande Johanna Söderberg (C) ordförande Leif Johansson (C) Kathy Överby Nilsson (S) Lasse Sjöberg (S) Hans Nilsson

Läs mer

17 Endometriosvård i Halland RS150341

17 Endometriosvård i Halland RS150341 17 Endometriosvård i Halland RS150341 Ärendet Regionfullmäktige beslöt på sammanträdet 2015-06-17 ( 45) att bifalla en motion om endometrios. Motionen syftade till att: Beskriva och kartlägga nuläget för

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31

Revisionsrapport Granskning av bokslut och årsredovisning 2015-12-31 Revisorerna i Nordanstigs kommun Nordanstigs kommun Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium 2016-03-16 Revisionsrapport Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder som vidare planeras för att på sikt komma tillrätta med hälso- och sjukvårdens ekonomi

Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder som vidare planeras för att på sikt komma tillrätta med hälso- och sjukvårdens ekonomi Landstingsstyrelsen Tjänsteutlåtande H A N D L Ä G G A R E Ulrika Sörblad Landstingsstyrelsens sekreterare Tel: 0155-24 57 86 2011-05-23 LS-LED11-318 Uppföljning av vidtagna åtgärder samt vilka åtgärder

Läs mer

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund

Arbetsmaterial 2014-06-13. Socialdepartementet. PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården. Bakgrund Arbetsmaterial 2014-06-13 Socialdepartementet PM Bakgrund om regeringens satsning: Kortare väntetider i cancervården Bakgrund Cirka 60 000 cancerfall rapporteras årligen till Cancerregistret. Könsfördelningen

Läs mer

Ägardirektiv AB Sjöbohem

Ägardirektiv AB Sjöbohem Datum Vår referens 1(6) Ägardirektiv AB hem Detta ägardirektiv avser AB hem, (556650-0665), (nedan kallat bolaget) och gäller tillsammans med kommuns företagspolicy. Ägardirektivet har fastställts på bolagsstämma

Läs mer

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning

Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation av beslutsrätt samt arbetsordning Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-09-28 1 (4) HSN 1412-1624 Handläggare: Julia Forssmed Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 5 Revidering av hälso- och sjukvårdsnämndens delegation

Läs mer

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008

Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna. Jönköping kommun. Granskning av årsredovisning 2008 Revisionsrapport 2008 Genomförd på uppdrag av revisorerna Jönköping kommun Granskning av årsredovisning 2008 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och slutsatser...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 1(8) Datum Diarienummer 2015-03-12 RS150023 Regionalt cancercentrum Syd Regionalt cancercentrum Väst Handlingsplan för region Hallands införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården 2015 Bakgrund

Läs mer

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-11-18 LS 2015-1121 Landstingsstyrelsen Yttrande över E-delegationens slutbetänkande En förvaltning som håller ihop (SOU 2015:66)

Läs mer

Soliditet, eget kapital, resultatdispositionsregler, redovisning av pensionskostnad samt sanktionsregler för akutsjukhusen

Soliditet, eget kapital, resultatdispositionsregler, redovisning av pensionskostnad samt sanktionsregler för akutsjukhusen 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och Finans Landstingsstyrelsen Soliditet, eget kapital, resultatdispositionsregler, redovisning av pensionskostnad samt sanktionsregler för akutsjukhusen

Läs mer

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009

Jönköpings kommun. Granskning av delårsbokslut 2009. Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Jönköpings kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna 13 oktober 2009 Helena Patrikson Inger Andersson Susanne Karlsson Jonas Leander Marcus Wernborg Carin Jesenicnik Innehållsförteckning

Läs mer

Kommunstyrelsens budgetberedning

Kommunstyrelsens budgetberedning 1 (13) Datum och tid 2013-10-03 kl. 09.00-16.15 2013-10-04 kl.09.00-14.45 Plats Beslutande Övriga närvarande A-salen, kommunhuset Enligt närvaro-/tjänstgöringslista Johnny Högberg, kommunchef Agneta Sundqvist

Läs mer

Förslag till mer flexibla budgetperioder

Förslag till mer flexibla budgetperioder Kommunledningskontoret 2014-12-03 Dnr Ks 2014-1069 Stig Metodiusson Kommunstyrelsen Förslag till mer flexibla budgetperioder FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSENS BESLUT 1. Kommunfullmäktige förelås besluta ändra

Läs mer

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31

Delårsrapport. För perioden 2015-01-01 2015-08-31 Delårsrapport För perioden 2015-01-01 2015-08-31 RONNEBY KOMMUN DELÅRSRAPPORT FÖR PERIODEN 2015-01-01-2015-08-31 I nedanstående kommenteras den finansiella utvecklingen avseende rapportperioden, jämte

Läs mer

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans

Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en ekonomi i balans s revisorer Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Kommunstyrelsens arbete för en Revisionen har via KPMG genomfört en granskning inom ovanstående område. Revisionen

Läs mer

Kungsbackanämnden Bokslut 2013

Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Ärende 4 - bilaga Kungsbackanämnden Bokslut 2013 Bokslut 2013 Kungsbackanämnden Kungsbackanämnden Ledamöter Ulrika Jörgensen (M), ordförande Maud Lanne (S), vice ordförande Charlotte Wallenstein (M) Bo

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet.

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. 3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. Ärendet Följande handlingar anmäls för anteckning till

Läs mer

Fastställande av arbetsordning för styrelsen och instruktion för verkställande direktören i Landstingshuset i Stockholm AB

Fastställande av arbetsordning för styrelsen och instruktion för verkställande direktören i Landstingshuset i Stockholm AB Landstingshuset i Stockholm AB 1 (2) Org.nr 55^477-937^ Verkställande Direktören SKRIVELSE 2015-05-13 LISAB 2015-0018 Styrelsen Fastställande av arbetsordning för styrelsen och instruktion för verkställande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-03-24 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08:30-12:00 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Kristina

Läs mer

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55

Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Omsorgsnämnden 2015-06-10 1(2) Plats och tid Omsorgsförvaltningen, Gärdesvägen 4, Alvesta 10 juni 2015 kl. 13.15 15.45 Ajournering mellan 36 och 37 kl. 14.40 14.55 Justerade paragrafer 33-45 Beslutande

Läs mer

22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289

22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289 22 Införande av standardiserade vårdförlopp i cancervården RS150289 Ärendet Regionstyrelsen fattar beslut om fördelningen av regionala medel till införande av standardiserade vårdförlopp. Regeringen och

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18. Rekommendation angående central upphandling av influensapandemigaranti

Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18. Rekommendation angående central upphandling av influensapandemigaranti Landstinget Halland Tjänsteskrivelse Datum 2007-01-18 -T f 0703/2 Diarienummer Ls060271 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Planerings- och utvecklingsavdelningen Tfn 035-13 48 90 kristian.sam

Läs mer

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT

GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT GÖTEBORGS STAD DELÅRSRAPPORT per augusti 2013» Syfte med och målgrupp för delårsrapporten Kommunerna skall enligt den Kommunala redovisningslagens nionde kapitel upprätta minst en delårsrapport per år.

Läs mer

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Larsgöran Larsson (M) Kajsa Adolfsson (S) för Ginger Johansson (V)

Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström (KD) viceordförande Lars Johansson (S) Larsgöran Larsson (M) Kajsa Adolfsson (S) för Ginger Johansson (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) SN dnr Plats och tid Folkets Hus i Kristinehamn 4 april 2012 klockan 13.00 16.00 Ordinarie ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Lars Nilsson (S) ordförande Linnéa Kihlström

Läs mer

JIL Stockholms läns landsting i (6)

JIL Stockholms läns landsting i (6) JIL Stockholms läns landsting i (6) Landstingsstyrelsens förvaltning TJÄNSTEUTLÅTANDE SLL Ekonomi och finans SLL Ekonomi Landstingsstyrelsen Mål och budget för år 2015 och plan för åren 2016-2017 samt

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad

Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Protokoll Sammanträdesdatum 2009-05-07 Patientnämnden 21-30 Tid: Torsdagen den 7 maj 2009, kl. 13:00-16:40 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Elisabeth

Läs mer

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014.

Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Rapport avseende granskning av årsredovisning 2014. Timrå kommun April 2015 Marianne Harr Godkänd revisor Certifierad kommunal revisor Jenny Eklund Auktoriserad revisor Emma Andersson Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Lunds kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014. Building a better working world

Lunds kommun. Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014. Building a better working world Revisjonsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorevna April 2015 Lunds kommun Granskning av årsbokslut och årsredovisning 2014 Building a better Biniding a better Innehåll 1. Inledning...2 2. Resultatutfa112014...2

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Bolagspolicy för Vara kommun

Bolagspolicy för Vara kommun Bolagspolicy för Vara kommun Antagen av kommunfullmäktige XXXX-XX-XX XX 1. Bakgrund och omfattning Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus

Driftnämnden Hallands sjukhus Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-05-17 Driftnämnden Hallands sjukhus Tid: Onsdagen den 17 maj 2017 klockan 10.00-16.00 Plats: Konferensrum Kattegatt/Barken-Briggen, Hallands sjukhus Halmstad 1

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut 11/04 om motion angående personalutbildning om lagar och förordningar som gäller inom deras yrkesområde.

Landstingsstyrelsens beslut 11/04 om motion angående personalutbildning om lagar och förordningar som gäller inom deras yrkesområde. 3URWRNROO Sammanträdesdatum 2004-04-08 /DQGVWLQJVVW\UHOVHQV 3HUVRQDOXWVNRWW 7LG 2004-04-08, kl 09:00-10:30 Information om arbetet med Hälsa på arbetsplatsen vid Handikappförvaltningen kl 10:50-14:00 Sammanträde

Läs mer

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45

Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Sammanträdesdatum s. 1 (14) Plats Kommunhuset i Lomma, Stora Sessionssalen Tid Tisdagen den 31 maj 2016 kl.18.30 20.45 Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Conny Bäck

Läs mer

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002

Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Granskning av delårsbokslut 2002-08-31 och prognos 2002 Länssjukhuset i Halmstad Leif Johansson Inger Andersson Komrev Box 324, 301 08 Halmstad Tel 035 15 17 00 Fax 035-15 17 36 Leif Johansson, Direkt:

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram, Bert Hedberg Cert. kommunal revisor Granskning av årsredovisning 2012 Surahammars kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2

Läs mer