ROUND TABLE SVERIGE Member of World Council of Service Clubs and Round Table International

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ROUND TABLE SVERIGE Member of World Council of Service Clubs and Round Table International"

Transkript

1 Ordförandemöte Distrikt 5 R.O.M - Riksomfattande Ordförandemöte 17-19/8, Mötet öppnas DO5 Mattias Peterson hälsar alla välkomna och öppnar för distriktets del den programpunkt under ROM som är vår egen distriktstid. Den distriktsinterna tiden fördelas över både fredagen och lördagen. Beslutas att utse fdo Fredrik Beckman, tillika klubbordförande RT50 Mariestad, till sekreterare för mötet. Mötet kommer att avbrytas av gemensamma aktiviteter med övriga RTS och i vissa fall LC. Som en del av distriktsprogrammet ingår presentation av RTS Presidium och Befattningshavare (RO, VRO, RS, RK, IRO, RWM, PRO, Merlin & Kansli), samt besök av Riksmötesgeneral Genomgång av tider och aktiviteter under ROM och vår egen distriktsagenda (utsända). Kl 15:13 Tomas Lyck RT118 Skövde äntrar mötet. 2 Presentation av närvarande bröder & klubbar RT13 Uddevalla, Janne Bark, KO Mr blå, den vandrande resningen talade som vanligt utan hinder. Utan stående men. Bortsett från bondklubben Tidaholm är man i samma båt som alla andra, allt enligt Janne själv. Rekrytering. Ser detta (rekryteringsfrågan) som ett större samhälleligt problem än ett enskilt klubbekymmer. Janne sitter inte på svaren, men belyser företeelsen. 11 medlemmar idag. Från att ha varit en problem klubb så känner klubben en stabilitet idag. Man fokuserar på bra rekryteringar. Skyller Allt på HS. Efterlyser andra kriterier för inval än det kvantitativa begreppet. Kvalitet framför kvantitet! (Angående permitteringar kan detta grundas på att invalet har gått för fort. Rätt förutsättningar har inte givits inför invalet. Detta sagt av Magnus Faltin RT101 Strömstad.)

2 RT 13 lägger ut möten på enskilda medlemmar och kallar mötena för personnamn. Det är upp till medlemmen att bestämma vad som skall hända under det möte som har hans namn. Janne lägger sig i diskussionen med ojämna mellanrum. Alltid lika omotiverat. Det handlar mest om öl och viagra. Övriga i distriktet är svårt chockade då förhandsrapporterna om Janne Bark talat om en måttfull och balanserad diplomat. RT23 Trollhättan, Stefan Griwall, KO Fyllde 40 i söndags. Alla sjöng vackert för Stefan. Egentligen ville Stefan mest sitta och gnälla i år (det var bättre förr). Men nu har han backat och tagit tag i klubben. Är 12 medlemmar. Tappar 3 kommande året. Stefan är inne på sitt femte år som 100% närvaro! Respekt! Vill få nya medlemmar att förstå vad RT är! Har fadderverksamhet. Tillämpar resebidrag kronor för framförallt euromeetings. Målet är rekrytering och pengar! RT30 Vänersborg, Urban Rapp, KO Relativt stabilt. En medlem avflyttad och transfererad till Göteborg. Förre KO slutat samt 1 medlem som förra året hade 100% har permitterat sig. Varför? Har haft ganska mycket PM-avdrift senaste året. Närmsta åren ett fåtal PM i avdrift. Dryga 70% närvaro. Euromeeting vartannat år. Problem med att man stannar innanför 50 skyltarna. Nu har det ändrat sig. De som varit mest emot är nu PM. Urban hävdar att man är ett jävla gôtt gäng. Positiv inför året! RT44 Lidköping, Petter Skantze, KO Inga förändringar efter rapport. 16 medlemmar. Har haft generationsskifte 4 slutade (PM) i halvårsskiftet. Det känns lugnt. Årsmötet var fantastiskt. Petter tycker att man är alldeles för introverta. Borde söka sig mer utanför 50 skyltarna. Många nya medlemmar som vill uppåt i organisationen. Jobbar stenhårt för att ha hemma hos-möten!!! RT48 Skövde, Magnus Johansson, KO Som en ny klubb! Generationsskifte, 5 som slutade ett år 4 nästa. Vilat sig på kompisgäng. Har haft problem med rekrytering. Magnus tror man har hittat rätt. 4 nya medlemmar sedan Känner att man behöver vara extra tydliga mot nya medlemmar. Är 13 medlemmar. 1 permitterar ut sig, men hittar förhoppningsvis tillbaka till RT under året. Vill ha fler medlemmar och stabilitet! Har haft bra närvaro med få undantag. Magnus känner att man har fått en nystart. Upplever det som roligt att vara KO i RT48. Styrelsen utser lämplig fadder till ny gäst. Var tydlig mot gäster! Gästen skall aldrig behöva fundera på vad gästandet handlar om!

3 RT49 Skara, Martin Sjögren, KO Börjar beskrivningen i julas. Har haft 5 inval. Positivt! En som slutade som PM. Man har diskuterat och planerat Euromeeting. Två tre personer har dragit lasset. Övriga har haft åsikter och det hela i det närmaste kraschade under europamötet då det kom fram synpunkter på än det ena, än det andra. 2 har permitterat sig och en har valt att sluta. Styrelsen består av medlemmar som varit med ett- ett och ett halvt år. För Martin ser han helgen som att se och lära. RT50 Mariestad, Fredrik Beckman, KO 11 medlemmar. Skall ha klubblokal, skaffa pins, standar, åka på riksmötet. Minst 5 nya medlemmar. Programmet klart för hela året. Infört SAA (samma tjänst som KM). Skrivna dagordningar. Pilgrimsresor. RT kontinuitet (förankra vad RT är). Älskar DO (ämbetet). RT är som organisation det primära. Vem som är medlem är egalt. Vill styra medlemmar uppåt i organisationen, ge alla medlemmarna i klubben chansen att i tid förstå hur kul RT kan vara när man engagerar sig. Behöver avgiftas från RT (Fredrik Beckman själv avses)! RT58 Falköping, Fredrik Nyberg, KO Har tappat 5 medlemmar till PM. Numera 14 medlemmar. Är inte orolig, men vill jobba hårt med nyrekrytering. Skall fortsätta i den andan man har. Har varit för dåliga på att promota RT internt. Bör utanför skyltarna mer. Har två inval på G ganska direkt. RT84 Tidaholm, Jörgen Ålebring; KO Är fortfarande inte som andra (klubben alltså ). 10 medlemmar. Thurén rättar! Man är 11. Är en tillväxtklubb men känner inte att det är ett problem. Upplever inte problem. Har en diskussions grej i klubben för närvarande. Ibland en känsla av att det en klubb i klubben. Var vill vi vara mellan seriös och oseriös? Hur vill vi se ut utåt? Vad är vi kända för? Code of conduct! Varumärket! Har hög närvaro! Permitteringar förekommer knappast. Klubblokalen är uppsagd. Detta är ett rejält trauma. Man har haft lokalen sedan slutet av sextiotalet. För mycket innanför 50 skyltarna! RT84 har fadderverksamhet. Den nye medlemmen upptas av gammal medlem. RT101 Strömstad, Magnus Faltin, KO 3 permitterade medlemmar. Viss liten missämja finns i klubben. Tuppkamp, worldmeeting osv har sugit musten ur klubben lite. Det har varit väldigt intensivt under året som gått. Kan klubben vakna ur det hela i en mer normal verksamhet utan att må dåligt? Har haft bra inval av nya medlemmar! Senaste invalde brinner för RT. 2 permitterade, en har hoppat av.

4 RT118 Skövde, Thomas Lyck, KO Sista året i RT. Fyller 40 alldeles snart. Gillar RT livet. Militär. 15 medlemmar. Valde in 3 nya medlemmar förra året vilket är över hövan jämfört med tidigare. Målet är att välja in 4 nya medlemmar i år. Man vill hålla fast vid hemma-hos. Har testat att vara gäst hos RT3. Spännande att se andra klubbars verksamhet. Styrkan för RT118 är ändå hemma-hos. Nästa år är det 40 år sedan 118 stiftades. Mentala förberedelser är viktiga. Bra brev och formalia är oerhört viktiga för att hålla upp intresset för vad klubben gör. Thomas undrar var benämningen Saft och bullklubben egentligen kommer ifrån. Man har bra stämning och hyggligt med fest.. Förklarar andra bröder att det kan handla om mötena på måndagar. Med möten på måndagar är det tufft att ta sig pilsner då man har hela veckan framför sig. En torsdag varannan vecka kan man slappna av, påföljande fredag kan man boka in som lite lugnare på jobbet. Svårt med en hel vecka. Kommer att ha ett hemligt möte på våren och ett på hösten. Åker på Euromeeting. Är väldigt aktiva på denna front. Har haft dåligt deltagande på riksmöte. Vill ändra på det. 4 slutar av åldersskäl under året. Vill ha bättre samarbete med RT48. Det vill RT48 också! Fokuserar en del på att yrket skall styra vem som skall bli medlem (utan att det är ett självändamål). RT141 Hjo-Grönköping, Tobias Göthberg, KO Har 13 medlemmar varav en är DO. Två är permitterade. En kommer aldrig på mötena. Detta är uppe för diskussion. Mötena besöks av 6-8 personer i snitt vilket är för lite. Den senaste personen som permitterade sig gjorde det bl.a. för barnafödande. Vad skall vi få permittera oss för och borde det finnas någon gräns? Tobias har personligen lämnat inbjudan till första mötet. Få gäster förra året. Detta skall ändras. Tobias har skramlat ihop lite pengar. Prisutdelning skall ske till bästa gästmedtagaren. Målet är inte att ha med potentiella medlemmar som gäst varje gång. Poängen är att vara aktiv i att ha med gäster. 3 Klubbarnas program h07/v08. DO- & vdo-besök Se till att Ni så snart Era program är klara, mailar detsamma till DO, vdosamt inte minst DWM (DistriktsWebMaster) Daniel Niklasson. DO: s samt vdo: s klubbesök kommer samtliga att läggas upp på distriktssidan men bygger på att alla KO lämnat sina program. Lägg också gärna upp Era klubbmöten i kalendariet på 4 Förslag om bildande av distriktskassa; diskussion & ev beslut Förslag om distriktskassa. KO får med sig förslag till stadgar för fond. Respektive KO förankrar i klubben. Beslut fattas på höstens DM. Bakgrunden till förslaget är att det inte finns några medel tillgängliga för DO att betala för saker som gåvor till klubbarna vidbesök eller exempelvis för guldpennan. Förslaget lyder att 50:- / år / medlem

5 skall avsättas till Distriktskassan. Tyvärr har det blivit så att det ställs krav på DO att ha med sig standar, kanske egen PIN eller andratyper av gåvor beroende på tillfället. Det är lika lite mening att en medlem skall avstå att kandidera till DO av ekonomiska skäl som det i övrigt gäller för den enskilde medlemmen att kunna delta utan att känna oro för att ekonomin riskeras. Förslag till stadgar mailas ut av DO till samtliga KO inom kort. 5 Distriktsmöte hösten Genomförs i Hjo lördagen den 6 oktober. Start ca 9.30, avslut med lunch på stan. Kallade är klubbordföranden, vice klubbordföranden, sekreterare och senast invalda. Se sammanfattning av beslut hänskjutna till Distriktsmötet sist i detta protokoll (frågor för remissrunda i klubbarna). 6 Distriktsmöte våren 2008 Tas upp till diskussion frågan om sammanläggning av DM med berörda LC-distrikt, och också sammanläggning av aktiviteterna DM och Tuppkampen. Beslutas att vi inte vill ha färre distriktsgemensamma möten då vi kan möta bröder från övriga klubbar. DM och Tuppkampen hålls därför fortsatt som två enskilda aktiviteter. I tur att arrangera DM våren är RT49 Skara. Distrikt 5 är positiva till Side-by-Side med LC om det är önskvärt i arrangerangerande klubb och från LC. Martin tar med frågan hem till klubben. DO kollar samtidigt med DO LC. Datum för DM tillsammans med LC och efterföljande fest blir i så fall lördagen den 8 mars. Distriktsmöte för RT Distrikt 5 utan LC genomförs annars torsdagen den 6 mars. Martin Sjögren återkommer till DM 6 oktober i Hjo med besked från RT49. Beslut om datum (6 eller 8 mars) fattas den 6 oktober. 7 Tuppkampen Arrangeras nästa gång av RT141 Hjo-Grönköping. Datum för aktiviteten är torsdagen den 17 april.

6 8 Övriga större aktiviteter i klubbarna Uppstarten 1 september RT101 Strömstad 30-årsjubileum 15 september RT141 Hjo Auktionen 4 oktober RT13 Uddevalla Vinprovning 3 april 08 RT141 Hjo, genomförs i Tidaholm 50-årsjubileum Datum ej klart RT58 Falköping Riksmötet 5 juni 2008 Alla klubbar ordinarie möte i Malmö? Klubbar som vill ha besök av RTS Presidium vid jubileum måste inkomma med skriftlig inbjudan. Snarast och så snart som möjligt! Vinprovningen RT141 Hjo-Grönköping: 250:- per person och provning för RT medlemmar. Normalt kostar detta ca 900:- 50 platser finns tillgängliga. Ordinarie klubbmöten i Malmö 5/6 2008: Janne Bark föreslår att distriktet skall hyra en båt och bo på densamma under RM. 9 Annonsplan Merlin RT58 Falköping Nr 1/2007/2008 RT84 Tidaholm Nr 2/2007/2008 RT101 Strömstad Nr 3/2007/2008 RT118 Skövde Nr 4/2007/2008 Respektive klubb enligt ovan har HUVUDANSVARET för att annons införs i Merlin. Man är därmed sagt inte skyldig att göra det själv, men skall i det fall man inte avser utnyttja sin möjlighet meddela DO samt övriga KO så att annan klubb kan ta chansen istället. Att annonsera är en möjlighet att få in pengar till klubben! 10 Presentationer RTS Presidium och Befattningshavare PRO Svante Schultz och vro Rikard Arenius gästar mötet 15:45 under fredagen. Rikard talar om Vision Vad är RT? Varumärkesarbete. Borde vi göra något med varumärket RT? JA! Vi borde ha ett starkare varumärke! HS vill landa i någon form av Code of conduct. Svante tackar ALLA!!! Svante är PRO. Skall stärka varumärket ekonomiskt. Skall jobba med en årsplanering för kommande PRO: er. En slags arbetsbeskrivning. Svante är av naturen lat (säger han själv). RO blir av naturen inte bättre på något. Svante vill med bestämdhet poängtera att kommande

7 PRO skall vara av manligt kön samt under 40 år gammal. Det skall nästa år finnas en sponsorgata nästa år på ROM! Alla distrikt skall ha minst en annons. Det är krav. Janne vill att Svante hjälper till genom att göra det lätt för klubbarna att synas. Det skall vara enkelt! Besök av RWM, Merlin och Kansli. Håkan Hellberg (Merlin) presenterar sig och frågar om hur man upplever Merlin. Håkan ber alla skicka in reportage om klubblokaler. Faltin undrar om inte Merlin kan göras i ett enklare format och istället komma ut oftare. På detta svarar Håkan att förslaget har kommit även från andra, mindre begåvade distrikt än vårt, men att arbetsbelastningen är alldeles tillräcklig med nuvarande form och utgivningstakt. Janne Bark vill att man från HS underlättar klubbarnas jobb att skapa annonserna för Merlin. Håkan tar på sig att kolla detta med befintliga medlemmar som är i branschen. Håkan efterlyser en ersättare till sig själv. Leif Carlsson presenterar sig själv och kansliet. Leif lovar statistik på vilka som köpt vilka paket. Janne Bark vill ha nya bälten, dessa kommer då de nuvarande är slut. Dessutom efterlyser Janne kostymbyxor till blazern. Detta löser sig genom att man kontaktar Leif i kansliet. Stefan Näsman RWM presenterar sig. Se till att bröderna skriver in till veckans 3 minuter. Se till att alla sekreterare sköter anmälningar och uppgifter om medlemmar. Se till att alla nyinvalda anmäls DIREKT efter inval. Inloggningsförfarandet är enligt principen: b för broder följt av årtal för inval. Därefter ett minusteckan och till sist de två första bokstäverna i för- och efternamn. Exempel: Nisse Karlsson invald 03 loggar in med b03-nika som användarnamn. Lösenordet kan ändras efter inloggning. RO och RK besöker det bästa av distrikt. RO pratar inte så mycket om sig själv eller uppdraget utan efterlyser frågor. fdo Beckman är då så påpasslig att han frågar när vi får åka hem. Lite allmänna frågor dryftas med RO. RK Hans Holmgren gör en kostfattad redogörelse för ekonomi. Distriktet ställer frågor om budget, intäkts- och kostnadssidor. Holmgren redogör och tydliggör. RS och IRO besöker mötet och berättar dels om vikten av att alla medlemsbrev skall upp på nätet, dels om skillnaden mellan resefonden och resebidrag. IRO fyller på om Tabling utanför det egna distriktet. Följ gärna kalendariet på nätet för mer information. Kansli: Handla paket på plats under ROM. Ett rekordartat stort antal paket beställs raskt av femmans KO. Blazrar finns tillgängliga för 1700:-, DO har med ut på klubbesöken för utprovning och beställning. Mycket hög kvalitet från Turo Tailor.

8 11 Riksmöte 2008 i Malmö Adde Granberg och Staffan Aronsohn gästade mötet och promotade det billigaste riksmötet på många år. Alla skall med! Det är av största vikt att alla åker. 1/11 öppnar RM: s sajt. Den 5 juni kan Riksmötesarrangören anordna Ordinarie möte på plats i Malmö för alla de klubbar som vill. Se till att vara med! Gå gärna in och sponsra mötet (RM). Från 3000:- kan man sponsra med. Det handlar om att sänka totalkostnaden för RM. Lägre priser för alla. Janne Bark föreslår, som syns på annan plats, att vi hyr en båt och seglar ner som hela distriktet kan bo på. 12 Code of Conduct & RTS Vision 2010 Huvudstyrelsen (presidiet) har under HS1 arbetat med en Code of Conduct för Round Table Sverige. Diskussionen om vad RT är och skall stå för är mycket intressant och många tänkvärda synpunkter förs fram. Dokumentet delas ut och kommer senare också på e-post till alla KO för diskussion i klubbarna. Beslut för distriktets gemensamma ståndpunkt på DM 6/10. Janne Bark påpekar att det finns en rätt tydlig dubbelmoral inom RT. Är vi utåt dem vi är på riktigt? Tomas Lyck agerar direkt djävulens advokat. Utmanar distriktet med att provocera alla lagom. Är vi ens inåt de vi tror vi är? Diskussionen är underbar. Livet leker. RT är fantastiskt! Den enskilda brodern skall inte bära märket i sammanhang som inte alla i RT kan tänkas stå bakom. 13 Rekrytering & Permittering, Uppdrag i RT Rekrytering och permittering. Hur fungerar det med permitteringar? I Tidaholm existerar inte permitteringar. Är detta ett medvetet val? Nej! Det diskuteras aldrig. Är du medlem så är du. Du förväntas delta! Tomas Lyck var permitterad förra året pga av att han läste förra året i Stockholm.Det är självklart OK att vara permitterad. Regler finns och skall följas. Bröderna meddelar sig om att permitteringar förekommer regelbundet, men utgör i egentlig mening inget större problem. Frågan ventilerades och ärendet klargjordes. Kvalitet på möten är essentiellt, och att breven är bra! Rekrytering: Var tydliga mot gäster. Tillämpa fadderskap. Dra inte på invalen! Berätta tidigt vad RT handlar om. Delge rättigheter och skyldigheter omgående. Upptag snabbt! Anpassa och förbättra efterhand!

9 Fredrik Nyberg adresserar frågan att det är roligt att träffa alla andra KO. Hur sprider vi denna glädje? Rekrytera yngre KO i fortsättningen! Se till att nya medlemmar får komma utanför den egna klubben så snart det går efter inval. Ta gärna med gäster på Intercity eller liknande. 14 Övriga frågor & Diverse DO lyfter frågan om att visa varumärket utåt. DO berättade redan vid ansökan till nytt jobb att han var med i RT och fick accept för detta direkt. Våga visa medlemskapet! Var stolt för medlemskapet! Ha märket på dig! Högt i tak och tjocka väggar! Detta uttryck är viktigt att efterleva. En enskild medlem skall vara trygg i att berätta saker i sin klubb. Han skall i varje läge kunna vara HELT säker på att det som sagts stannar där det sagts. Detta handlar inte om att hålla medlemmar bakom ryggen, det handlar helt och hållet om att man måste få vara trygg i att berätta sitt hjärtas mening när man är under RT: s paraply. En egen slogan för femman efterlyses av DO. Andra distrikt har egna som Supertrean, Drömelvan och så vidare.: Femman: Lite mera? Femma: Of course? Lämna förslag till din KO och/eller till DO! Se till att hålla disciplin på breven. De skall komma i tid. Det skall vara bra speglingar av mötena. En medlem som missat mötet skall både kunna följa vilka beslut som blev tagna, likväl som att ångra att han prioriterade annat framför klubbens möte. Nominera medlemmar till årets tablare! Ni kan nominera vilken medlem som helst ur vilken klubb som helst! Nomineringar med namn och motivering skall vara DO tillhanda i god tid före vårens DM. Guldpennan, Årets tablare, Årets Klubb samt Beckman/Peterson Trophy delas alla ut under vårens DM. Mattias, högt vördade DO, sammanfattar läget. Alla ler. Livet leker. Alla älskar varandra. Särskilt vi i femman. Följ med DO eller vdo på möten! Alla är välkomna att följa med Mattias och/eller Stefan. Hör bara av Er och meddela att Ni vill åka med!

10 15 Beslut hänskjutna till Distriktsmöte 6 oktober Distriktskassa Code of Conduct & RTS Vision 2010 Datum DM våren (RT49 Skara) 16 Mötet avslutas Skövde den augusti 2007 Mattias Peterson Distriktsordförande Fredrik Beckman Sekreterare Stefan Thurén vdo

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till er Vi Unga-förening.

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se

Hanna Jonsson. www.lsu.se Beställ denna bok:www.lsu.se Hanna Jonsson Skribent: Hanna Jonsson Projektledare & redaktör: Johan Welander, LSU Layout: Gillbring Grafisk Design Illustrationer: Torgeir Husby Korr: Helena Lindh Omslagsidé: Torgeir Husby Omslagsfoto:

Läs mer

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI Årsmöte 4 1 Checklista inför årsmötet 4 4 Extra årsmöte 4 4 Mötesteknik på årsmötet 4 5 Årsmöteshandlingar 4 7 Verksamhetsberättelse 4 7 Ekonomisk berättelse

Läs mer

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI

KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI KAPITEL 4 AVDELNINGENS ORGANISATION OCH DEMOKRATI Årsmöte Checklista inför årsmötet Extra årsmöte Mötesteknik på årsmötet Årsmöteshandlingar Verksamhetsberättelse Ekonomisk berättelse Verksamhetsplan och

Läs mer

ELIZA. Tjejer med glöd på KOM i Bålsta Årets DO:sor Nya och gamla medlemmar! Medlemstidning för Ladies Circle Sverige.

ELIZA. Tjejer med glöd på KOM i Bålsta Årets DO:sor Nya och gamla medlemmar! Medlemstidning för Ladies Circle Sverige. ELIZA Medlemstidning för Ladies Circle Sverige Nr 1, 2011/2012 Detta nummer är en utökad version av tidningen och finns att ladda ner på www.ladiescircle.se Tjejer med glöd på KOM i Bålsta Årets DO:sor

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet

Att engagera vuxna. Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Att engagera vuxna Från idé till verklighet Inledning Välkommen till Att engagera vuxna från idé till verklighet.

Läs mer

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar

Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Elevkårens 1) verksamhet 2) organisation 3) aktiva 4) medlemmar Inledning. I elevkåren finns evenemangen och aktiviteterna, förmånerna och erbjudandena, föreställningarna och uppträdandena, frågorna och

Läs mer

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring!

Respirator-marknadsföring eller Tillväxt-marknadsföring! Om du inte inför de här teknikerna så fort som möjligt kommer du att vara helt rökt om några år, kanske snabbare än så. Dina smartare konkurrenter kommer att krossa dig totalt Respirator-marknadsföring

Läs mer

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar

Klubbledare. En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Klubbledare En praktisk kurs för Hundungdomar som vill lära sig hur klubben fungerar Till kursledaren I arbetet med att skapa en klubbledarutbildning (styrelsefunktionärskurs) kom vi till slutsatsen att

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund Detta möte: 2006-09-02--03 Föregående möte: 2006-07-08 vid protokollet, justeras, mötessekreterare justerare Protokoll

Läs mer

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7

Introduktion 2. Varför inflytande för barn och unga? 3. Barnkonventionen 5. Definition av begrepp 7 Innehållsförteckning Introduktion 2 Varför inflytande för barn och unga? 3 Barnkonventionen 5 Definition av begrepp 7 Deltagande/delaktighet 7 Inflytande 8 Normer 8 Makt 9 Åldersmaktsordning 10 Olika nivåer

Läs mer

SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING

SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING NR 2, 2006 08-NYTT SVEROK STOCKHOLMS DISTRIKSTIDNING Nytt år, nya bidragsregler Årsmöteshandlingar i Fenix Riksmötet, workshop, vändistrikt och mycket mer ORDFÖRANDEN HAR ORDET All good things must end!

Läs mer

Struktur och översikt till Guide inför rekrytering till golfklubb.

Struktur och översikt till Guide inför rekrytering till golfklubb. 1 Struktur och översikt till Guide inför rekrytering till golfklubb. Motiv för guiden Mål med guiden Börja i underlagen Rekryteringssituationen Kontrollerad Okontrollerad Bra självprövning Rekryteringsdokumentet

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie Riksmöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund i Norrköping 2000-03-25--26

Protokoll fört vid ordinarie Riksmöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund i Norrköping 2000-03-25--26 Protokoll fört vid ordinarie Riksmöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund i Norrköping 2000-03-25--26 1. Mötets öppnande Förbundets ordförande Karl Nissfeldt förklarade 2000 års ordinarie Riksmöte

Läs mer

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok

Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok 1(71) Protokoll fört vid förbundsstyrelsemöte i Sveriges roll- och konfliktspelsförbund, Sverok Datum: Föregående

Läs mer

Hur man startar en förening i Sverok

Hur man startar en förening i Sverok Hur man startar en förening i Sverok En kortfattad guide till hur man startar en förening i Sverok komplett med blanketter redo att skicka in. Guiden innehåller även information om vilken typ av stöd man

Läs mer

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet

AMC-Nytt våren 2007. Ordföranden har ordet Ordföranden har ordet AMC-Nytt våren 2007 Hej alla medlemmar! Då var det dags för ett nytt nummer av AMC-Nytt. I detta nummer kan ni bland annat läsa om: Kallelsen till Årsmötet den 31 mars 2007. Inbjudan

Läs mer

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan.

Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. Om du kikar ut genom fönstret så kommer du att lägga märke till en sak. Världen har blivit lite bättre än den var förra veckan. 10 stärkande dagar Tiodagarsutmaningen Universe Imagine Publishing www.universeimagine.com

Läs mer

Handbok i organisering

Handbok i organisering Handbok i organisering S o c i a l i s t i s k a P a r t i e t Handbok i organisering En skrift utgiven av Socialistiska Partiet info@socialistiskapartiet.se Tel: 0700 193081 VARFÖR ORGANISERA SIG? Vi

Läs mer

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP

distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP distriktsmaterial DEMOKRATI & EKONOMI STÖD TILL KLUBBAR & KOMMUNER AKTIVA & FÖRTROENDEVALDA ARBETSGIVARSKAP innehåll 4 Stöd till klubbar och kommuner DEL 1 5 Organisera ert stöd 7 Nyckelpersoner DEL 2

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 2 Vart är du på väg? Av: Jesper Lindén Den här delen i kursen Core Power är egentligen en påbyggnad och fördjupning av det som du tagit

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Förbundsstyrelsesammanträde 2001-05-20

Förbundsstyrelsesammanträde 2001-05-20 PROTOKOLL 1 2001-05-20 Innehåll Förbundsstyrelsemöte Sverok 2001-05-20 43 Rapporter Rapport angående ekonomin Kommentarer till rapport angeående ekonomin Ordförandes arbete Distriktsrapport Om Sverox Boken

Läs mer