ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International"

Transkript

1 Riksomfattande ordförandemöte M/S Gabriella ToR Helsingfors Närvarande: DO Tomas Ahlqvist RT 58 Falköping, VDO Fredrik Beckman RT50 Mariestad, Mattias Peterson RT141 Hjo-Grönköping, Johan Nohlgren RT58 Falköping, Henrik Swenson RT23 Trollhättan, Fredrik Hellgren RT30 Vänersborg, Stefan Thurén RT84 Tidaholm, Tomas Fröjd RT44 Lidköping, Ronald Wilson RT48 Skövde, Johani Karonen RT49 Skara, Mikael Welin RT50 Mariestad, Erik Ryderberg RT118 Skövde, Tomas Gutke RT 13 Uddevalla Frånvarande: Göran Olsson RT101 Strömstad Redan morgonen den 12 augusti detta nådens år 2005 äntrades Tony Kronbergs hem på Frygiigatan 14 i Skövde för intagande av frulle med pilsner och snaps. Herr Karonen anslöt vid tåget som avgick Under frukost och därefter resa som gick via tunnelbana och restaurang Oliver twist på Söder stegrades en lika positiv som stark känsla av brödraskap som bara kan uppmanas mellan lätt bedagade män som fått i sig en hel del att dricka. Efter att hytter tagits i besittning på M/S Gabriella och en inledande öppning av ROM klarats av genom RO Bennbom så öppnades distriktets aktiviteter lika bryskt som fryntligt av DO Tomas Mer än en DO Ahlqvist, något som återförde den uppsluppna skaran till de koncentrerat och för distriktets främsta, hårt arbetande samlingen av bröder. Detta inledde distriktets ordförandeutbildning som genomfördes i diskussionsform enligt en modell som kallas SOL. Denna går till så att diskussionsledaren kommer med ett antagande/påstående. Till detta finns sex alternativ varav ett skall väljas av respektive deltagare som därefter skall motivera sitt val. Diskussionsledaren har i förväg poängviktat respektive förslag och ur detta facit ges därför poäng. Därefter var det gruppens uppgift att enas om ett av alternativen. Bilagt nederst i detta dokument redovisas frågorna och respektive klubbs samt gruppens svar och poängställning. SOL frågorna avhandlades i ordningen: 1,2,3,4,6 & 5 Kring de diskussioner som uppstod i samband med frågorna är särskilt värt att notera följande kring fråga nummer: 1. Alla närvarande kände att en avgörande faktor för att kunna vara konstruktiv på plats var att man redan var hej och du med varandra, vilket förstås är något som bara kan uppnås genom att man har gemensam samling och resa till Stockholm, således var bröderna överens om att nuvarande upplägg är bra.

2 2.Det är helt klart att alla är överens, även om Skaras inledande svar var en bit poängmässigt från DO: s poängviktning, att det krävs stort engagemang och noggrann planering av alla inblandade, men främst respektive klubbs ordförande för att ett möte skall bli så bra som det kan vara. Det duger helt enkelt inte att bara fixa med en bra lokal, bra mat och se till att det finns drickbart för att det skall bli ett bra möte. Alla var också överens att man inte kunde ta för givet att övriga inblandade i mötet gjorde sina arbetsuppgifter utan det för att vara säker behövdes en påminnelse. Alla tyckte också att det var givet att man genom rigorös och ibland tjatig förberedelse kunde vara säker på ett bra genomfört ordförandeår också blev minnesvärt i efterhand. 3. I frågan om antal medlemmar och rekrytering spretade svaren mest, men konsensus nåddes även här. Mikael Junevik, Visby gästade vårt möte i fråga om just rekrytering och sammanfattningsvis är slutledningen av diskussionen följande: Bry er inte om att fokusera på kvalitet, den saken är självreglerande, det visar alla erfarenheter. Använd inte era hemma hos som en ursäkt för att ni inte vill vara fler. RT44 Lidköping har genomfört hemma hos i en etta med närmare 20 medlemmar på plats, det går om man vill. Den som aldrig provat på att ha 24 medlemmar kan heller inte veta hur bra en sådan klubb kan må. Fokusera på bra möten, se till att alltid ha gäster på gång. Var inte räddhågsna när det gäller inval, dra inte ut på det så har ni kommit en lång bit på väg. 4. Avseende pengar var som framgår av ovan alla bröder rörande överens. Pengar får inte vara en styrande faktor för om någon skall kunna bli/vara medlem eller inte. Värt att notera är också hur det spretar i distriktet avseende årsavgiften. Denna varierar mellan 900:- och 2.500:- I det senare exemplet ingår förstås mycket mer än i det föregående och det är ju i mångt och mycket en smaksak hur man vill ha det. Avseende kostnad på våra distriktsmöte tyckte gruppen att det var rekommenderbart att inte passera 200 kr gränsen och då absolut med RT priser på övrigt utbud. 5. Det är tablingen som är det roliga med RT, så hördes många uttrycka sin åsikt. Sannolikt är det också så att i en klubb där kvaliteten på mötena är bra, rekrytering och medlemsvård fungerar så är det mycket lättare att lägga fokus på, prioritera utbyte via Intercityn, distriktsmöten, nationella och internationella möten. En klubb som har problem med antal medlemmar eller med ekonomin tenderar av ganska givna skäl att fokusera på problemområdet, därmed får utbytet stå tillbaka. Vi diskuterade också att det vore mycket bra om klubbarna kunde prioritera att ge nyinvalda chansen att så snart det går komma ut i RT världen, alltför många kommer på för sent i sitt RT liv att dom hade åkt på fler möten utanför klubben om dom bara förstått innan hur roligt det är. Fundera på att sponsra en nyinvald så att dom kommer ut?

3 6. Alla är (inte minst efter Juneviks framförande) överens om att vi (se även 3: an ovan) skall i den mån det går kasta försiktigheten överbord. Akta er för att hamna i fällan att förkasta en potentiell medlem, inte ens ta med honom som gäst, därför att någon i klubben känner någon, vars kusin sagt att han inte är RT materiel. Se efter vilka möjligheter som finns att få en förteckning över nyinflyttade för att kunna ta kontakt med dessa. Alla närvarande på ROM som kommit in i RT denna väg vittnade om nyttan och glädjen med RT medlemskapet som ny på orten. Övrigt: Beslut tas att en central distriktskassa inte skall inrättas, om behov framtida finns får DO ta upp detta med distriktet. Ordförandeutbildningen besöks också av RO, webb, VRO, PRO, RK, Kansli, RS, Merlin och IRO som alla kortfattat presenterar sig själva och sina uppgifter. Särskilt minnesvärt är RT50: s Welin som 10 minuter efter att IRO lämnat oss med beskedet om att vill vi ha hjälp med att komma ut i världen så är han bara ett mail eller telefonsamtal bort frågar hur det skall gå till att få tag i någon internationell nummerklubb ehuru han inte har den ringaste aning om vem han skall prata med. Distriktmötesdag för HT05: lördag 8/10 Falköping. Distriktsmötesdag VT06: torsdag 9/3 i Lidköping. Auktionen går av stapeln 6/10 i Uddevalla. Eftersom Skara vann både Tupp och femkamp föreslogs till Skara om dom vill att slå samman dessa evenemang och DO kontrollerar om det finns några hinder för att detta sker som ett gemensamt evenemang även framledes som Tuppkampen. För annonsplanen gäller följande: När nuvarande går ut börjar vi om från början. Oerhört rättvist. RT 13 Uddevalla har nummer 4-05 med manusstopp tisdagen den 1 november och utgivning V 50 och därefter följer vi nummerordningen i distriktet. Vi gick också igenom en snabbenkät om vilket möte respektive deltagare tyckte varit det bästa någonsin och vilket respektive trodde skulle bli årets bästa, eftersom denna enkät gick mycket snabbt kommer den med i detta protokoll som de stolpar jag (och Mattias Peterson, tack för hjälpen) hann plita ner. Har ni frågor kontakta respektive klubb:

4 141 Bäst tror, matlagningen, bäst någonsin, Karlsborg hoppning. 118 Bäst tror, Fagerhulttema, skytte mm, jakt, matlagning, det andra, Bloms begravningsbyrå, det bästa någonsin: Klubbutbyte med Köpenhamn, studiebesök på Carlsberg. 84 Bäst tror, Intercity med Falköping, teambuilding. Bästa någonsin: Julas, PM möte, charity till Tsunamin, stor uppslutning, projektor från europamöte, mm. 58, Bäst tror, Intercity, Lidköping, Trollhättan, hockeymatch.. Bästa någonsin: Fängelset Tidaholm, Grosshandlarluncher, Julmötet. 50 Bäst tror, Intercity. Författarträff. Bästa någonsin: Juldopp, politikermöten. 49, Bäst tror, Kräftskivan, sommarstuga vid flämsjön med övernattning. Bästa någonsin: Euromeeting i Karola, på klubbnivå, Intercity Lidköping med bilbana, samling hos Bosse. 48, Bäst tror, alla möten kommer kommer att vara kanon, stridsvagnskörning. Bäst någonsin: Europamötet, hur andra länder har det, framförallt Österike som dom ville visa upp sitt land., Nattliv mm. 44 Bästa mötet blir Kräftskivan och uppstarten hemma hos Thomas Fröjd själv. Årets manifest är back to the roots. Internationella möten har varit roligt, men bästa är egna invalet 1997 på piren i en kokshög. 30 Bästa mötet blir auktionen i Uddevalla 6 oktober. Bästa mötet fiskekväll. 23 Bästa blir nog ponnyridning på Skansens Gårdshandel. Sätta på kalkoner. Bästa mötet är egna Europamötet i Trollhättan. 13 Bästa blir nog 8 september med surprisemöte med resa på ribcat. Gåsamiddag i november jos LC i Uddevalla. Roligaste mötet en resa till Spanien istället för skidresa. För DO är bästa mötet stenmötet i Floby. För VDO är bästa mötet i hård konkurrens med juldopp 80talsfesten under HT04.

5 En webkoll hade innan ROM gjorts av VDO, den utföll enligt följande: Bilder på medlemmar, har egen logo: RT58 Falköping: 1 bild saknas av 14 RT141 Görnköping: 8 av 12 saknas RT44 Lidköping: 3 av 18 saknas RT 50 Mariestad: 1 av 9 saknas RT 49 Skara: 11 av 14 saknas RT48 Skövde: 8 av 8 saknas Har logo RT118 Skövde: Ingen saknas RT101 Strömstad: Ingen saknas men en är katt Har Logo RT84 Tidaholm: 4 av 10 saknas RT23 Trollhättan: 4 av 12 saknas RT13 Uddevalla: 2 av 15 saknas RT30 Vänersborg: 7 av 8 saknas endast O på bild, en har Carl XVI Gustaf. Dom allra flesta saknar beskrivning av sig själva. 50% saknar hemsida RT 118 Skövde har endast ett klubbdokument på webben. RT 30 Vänersborg har inga klubbdokument på webben Tänk på att det som syns på medlemswebben är klubbens ansikte utåt i RT-Sverige. Alla skall ha bild på sig själva. En förutsättning för att ens komma ifråga avseende guldpennan är att samtliga protokoll från möten läggs upp på webben. Min blygsamhet, förbjuder mig att berätta mer om vad som utspelats. Vid tangentbordet, Fredrik Beckman VDO RT50

6 Bilaga till Protokoll över Riksomfattande Ordförandemöte Frågeställning nr 1. Distrikt 5 samlas i Skövde för en gemensam avfärd till Riksomfattande Ordförandemötet. Vad tycker ni om detta? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Tycker det känns lite överarbetat och känner att jag kan ta mig fram till mötet själv. 2. Skövde är en bra plats att utgå ifrån och det känns bra att någon annan har ansvaret. 3. Förstår inte varför vi skall åka på dom här mötena egentligen. Vår klubb har ju klarat sig bra innan. 4. Känns bra att komma fram i samlad grupp och man har redan lärt känna varandra under resans gång. 5. Eftersom jag är lite osäker på hur man hittade hit känns det bra att åka med andra. 6. Ett bra sätt att börja lära känna dom andra ordförandena i distriktet och den gemensamma frukosten och tågresan känns som en bonus.

7 1 Skövde Skövde RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141

8 Frågeställning nr 2. Det ligger mycket ansvar på ordföranden och styrelsen vid varje möte för att det skall bli lyckat. Vad tycker ni är viktigast för att få till ett bra möte? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Vi har en så bra stämning i klubben idag så det sköter sig själv. 2. Har bara klubbmästaren välfyllda väskor så är det inga problem för då börjar alla prata direkt. 3. Det gäller att delegera så att alla medlemmar känner sig delaktiga och att alla vet sin arbetsuppgift under året. 4. För att det skall kännas som välanvänd tid och lyckat skall varje möte vara välplanerat. Detta gäller både mötesförhandlingar, förberedande av 3 min, mat, inblandade personer och övrig styrelse. 5. Om bara alla bjuder till så blir mötena alltid lyckade. Får man också med sig ett par gäster brukar det bli bra. 6. Har man ett intressant besök och därefter god mat känns det som en bra start

9 Fråga Serie RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141

10 Frågeställning nr 3. För klubbarnas fortlevnad och välbefinnande bör klubbarna fundera på antalet medlemmar. Vad skall målsättningen vara angående medlemmar? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Om man får klubben att ligga runt 15 medlemmar funkar det bra med hemma hos och alla får komma till tals. 2. Det viktigaste är inte antalet medlemmar utan att det är kvalitet på medlemmarna. 3. Med en målsättning på 24 medlemmar lever klubben av sig själv och det är alltid mycket medlemmar med på mötena. Mycket medlemmar ger god kvalitet på mötena. 4. Målet bör vara att öka medlemmarna med netto 1 i varje klubb. 5. Adopt, adapt, improve innebär just att vi under vägens gång förbättrar en ny medlem så den tillför något i klubben ju längre den är med. Välj in nya medlemmar med rask takt och förbättra dom under vägens gång. 6. Vi har det bra som det är nu så det behövs inga nya medlemmar.

11 Fråga Serie RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141

12 Frågeställning nr 4. Som medlem i RT krävs det engagemang men det kostar också pengar att vara med. Hur går tankarna angående detta? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Pengar är inte något som skall styra huruvida man skall bli medlem eller inte och därför bör styrelsen ha detta med sig när man planerar möten och besök både för gäster och medlemmar. 2. Pengar är inga problem utan det är bara medlemmarnas inställning som man behöver förändra så dom tycker det är värt pengarna. 3. Om man skall klara av att få till ett bra program måste det få kosta en del och det är ju bara att stanna hemma om man inte vill betala. 4. Det går ju att styra detta så det blir lite av varje så det finns möten för allas plånböcker. 5. För att få till ett bra möte behöver det inte kosta massa pengar utan med ett stort engagemang från styrelsen kan vilket välplanerat möte som helst bli bra. 6. Vi har bra ekonomi i klubben och kan därför sponsra en del möten så att kostnaden för dom närvarande blir ganska human.

13 Fråga Serie RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141

14 Frågeställning nr 5. Det finns mängder av RT arrangemang utanför klubbnivå både i distriktet men även i övriga landet och utlandet. Hur ställer ni er till detta? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Vi har det bra i klubben och jag tror man får ut det mesta av sina närmaste bröder och våra möten. 2. Jag försöker alltid kolla i den internationella matrikeln när jag är ute och reser. Både privat och i jobbet. Det ger mycket och det tycker jag även andra skall göra. 3. Om klubbmötena är en 50 km/h sträcka är distriktsmötena 70, RIX mötena 90 och internationella mötena 110. Det blir bara bättre att öka hastigheten så får man mer tillbaka. 4. Distriktsmötena är det som skall prioriteras men även nummerklubbsmöten i Europa är kul så det skall vi jobba med. 5. Jag skall försöka sätta mig in i hur resefonden fungerar och informera klubben om detta så vi kan försöka komma ut så mycket det går. 6. Vår klubb åker alltid på något av dom större mötena på RIX eller internationell nivå så energin läggs oftast på just på det mötet.

15 Fråga Serie1-20 RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT

16 Frågeställning nr 6. Då vi måste öka antalet medlemmar ligger kärnfrågan i mera gäster. Hur skall vi göra för att få mer gäster på våra möten? Svarsalternativ Alternativ Beskrivning 1. Medlemmarna vet vad som krävs och dom brukar ta med en gäst med jämna mellanrum och det känns bra. 2. Med en gästansvarig i klubben som ligger på medlemmarna innan mötena med att ta med gäster kan det bli bra. 3. Med gäster på mötena brukar det bli stelt och konstigt så vi brukar ta med gäster på några utvalda gästmöten per år. 4. En lista med presumtiva gäster som kan följas upp vid mötesförhandlingarna är en idé men medlemmarna måste också ha med sig tanken om gäster i sin vanliga vardag där det alltid finns möjligheter att bjuda in gäster. 5. Leta inte efter presumtiva medlemmar utan ta med gäster oavsett ålder, yrke, vad dom tillför eller fördomar och låt medlemmarna sen adopt, adapt, improve. Ta inte med dom du känner utan dom du vill lära känna. 6. Ett presentationsblad till gästerna när dom anländer med RT-s motto, några sånger och en kort presentation om vad det är vi gör underlättar det för gästen på plats.

17 Fråga Serie RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141

18 Totalställning Serie RT13 RT23 RT30 RT44 RT48 RT49 RT50 RT58 RT84 RT118 RT141 Mall för poängbedömning: Skövde Bra möte Antal medlemmar Pengar Resa Gäster

ROUND TABLE SVERIGE Member of World Council of Service Clubs and Round Table International

ROUND TABLE SVERIGE Member of World Council of Service Clubs and Round Table International Ordförandemöte Distrikt 5 R.O.M - Riksomfattande Ordförandemöte 17-19/8, 2007 1 Mötet öppnas DO5 Mattias Peterson hälsar alla välkomna och öppnar för distriktets del den programpunkt under ROM som är vår

Läs mer

Distrikt. Protokoll fört vid DM 5 lördagen den 8 mars 2008

Distrikt. Protokoll fört vid DM 5 lördagen den 8 mars 2008 Protokoll fört vid DM 5 lördagen den 8 mars 2008 Protokoll fört vid Distriktsmöte med Round Table Sverige distrikt 5 lördagen den 8 mars 2008 i Källby. Närvarande klubbar och bröder enligt bilaga 1 (sammanställning

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

$ %& '()!' * + ', $ '!!- $. /

$ %& '()!' * + ', $ '!!- $. / Möte 2005-01-27 nr 13 för RT-året Tema Plats Närvarande Avanmälda Frånvarande Gäster Matlagningskväll hos Simon Sandviken Lars Anetorn, Per Bonnevier, Simon Grindberg, Fredrik Hedberg, (Patrik Hertel),

Läs mer

ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International

ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International Protokoll R.O.M Skövde Billingehus Distrikt 5 2006-08-11 2006-08-13 Närvarande DO Fredrik Beckman, RT50 VDO Mattias Peterson, RT141 Under fredagen. RT13: Janne Bark, vo RT23: Kjell Gunnar Granaas, RT30:

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet

Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Diskussionsfrågor: Distriktssamrådet Överväg följande diskussionsfrågor innan du deltar i distriktssamrådet. Studiepass om att hålla föredrag Hur förbereder du dig inför en presentation? Vilka tips kan

Läs mer

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem.

NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS. !Vi bjuder på fika och informerar om vårt möte och vem som kommer att bo hos vem. av 5 1 NYHETSBREV YOUTH WITHOUT BORDERS Vårt första nyhetsbrev Jag hoppas att ni alla vet vid detta laget vad era ungdomar håller på med här i skolan efter lektionstid. Annars är det kanske tid att ni

Läs mer

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71

Örninfo. Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst. Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan. Telefon: 0739-08 46 71 Örninfo Februari 2015 Gratis biobiljetter till alla barn! Unga Örnar Väst Postadress: Stenebyvägen 3 461 71 Trollhättan Telefon: 0739-08 46 71 E-post: Unga Örnar Väst info@vast.ungaornar.se Distriktsombudman

Läs mer

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning

Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning en lektion från Lärarrumet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Sherlock Holmes funderingsfrågor, diskussion och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och

Läs mer

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö

Riksmöte 2010. 19-21 november - Nässjö Riksmöte 2010 19-21 november - Nässjö Varför du borde delta: - Du får makt på årets största och viktigaste möte inom spelhobbyn. - Du får lära känna massor av intressanta människor som har samma intressen

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Utvärdering Målsman 2011

Utvärdering Målsman 2011 Utvärdering Målsman 2011 Var informationen innan kollot tillräcklig? (76 svar) 80 60 40 20 0 Ja (100%, 76 st) Nej (0%, 0st) Om nej, vad tycker ni saknades? Informativ hemsida. Mycket bra info hemskickad.

Läs mer

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling

En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling En liten hjälp till BAS grupperna i Lidköpings församling Sida2 BAS ABC Några grunder för BAS grupper i Lidköpings församling En BAS grupp är en grupp i församlingen. Där man på ett nära sätt kan träffas

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

Sommar, sommar & sol. Aktuellt

Sommar, sommar & sol. Aktuellt Sommar, sommar & sol Värme, sommar och sol! För många av er stundar snart ett sommarlov kan jag tro. Se då till och njut på allra bästa sätt! Är man kanin tror jag just nu att det bästa i livet är dagarna

Läs mer

Processledarmanual. Landsbygd 2.0

Processledarmanual. Landsbygd 2.0 Processledarmanual Landsbygd 2.0 Historien bakom Landsbygd 2.0 Landsbygdens invånare blir äldre, färre och dummare... Knappast! Men vi måste bli bättre på att ta vara på alla lantisars tankar och ideér.

Läs mer

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011

Ådran har haft mycket för sig under våren. Bokenäsets Ådra Maj 2011 Hejsan Alla Glada Ådror! Nu är det vår och försommar i ett slag. Syrener, äppelträd och liljekonvaljer står nu i full blom trots att det är en hel månad kvar till skolavslutningar och Ransäter. Det finns

Läs mer

6 fakuliteter varje fakulitet har en sektion. Men samhällssektionen har två delar. Dels eko-sek och sam-sek.

6 fakuliteter varje fakulitet har en sektion. Men samhällssektionen har två delar. Dels eko-sek och sam-sek. Dagordning Måndag 5:e november 2012 kl 17:00 Eng 4 / K1007 Inofficiell öppning av mötet: Våra studiebevakare (Linda och Alexandra) presenterade sig. De är tillsatta av kåren för att komma närmare studenterna.

Läs mer

Tankar kring den pedagogiska grundsynen

Tankar kring den pedagogiska grundsynen Tankar kring den pedagogiska grundsynen Scoutprogrammet När det gäller de utvecklingsområdena så känner jag att de kommer in mer eller mindre i de ledarkurser vi kör. Vad som kommer att vara viktigt är

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Vargens rätt i samhället

Vargens rätt i samhället Vargens rätt i samhället Ämne: Svenska Namn: Viktor Bagge Handledare: Bettan Klass: 9 Årtal: 2009-04-27 Innehållsförteckning Första sida....1 Innehållsförteckning. 2 Inledning...3 Bakgrund.3 Syfte, frågeställningar,

Läs mer

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens

Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Rättspsykiatrisk omvårdnadskonferens Stockholm 15 16 november 2007 Utvärdering Motsvarade konferensen 1-10 dina förväntningar? 0 ---------------------------------------------/-------- ------------10 Sammanfattning

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan

Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Utdrag 1 Supportsamtal ett coachande samtal medarbetare emellan Nackdelen med det konventionella utvecklingssamtalet är att det lägger all tonvikt på relationen chef medarbetare. Det är inte ovanligt att

Läs mer

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK

Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK Reserapport efter utbytesstudier i Italien HT 2012 Lisa SSK 1. Vilket program läser du på? Sjuksköterskeprogrammet på hälsouniversitetet, Linköpings universitet, campus Norrköping. 2. Vilket universitet,

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening

Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Styrelsemötesprotokoll Technology Management Studenternas Ideella Förening Datum: 2011-01-24, kl. 18.30 Plats: IKDC Ordförande: Olle Eliasson, TM11 Sekreterare: Emelie Gustafsson, TM11 Övriga närvarande:

Läs mer

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur.

Bilaga 2. 1. Har du använt projektet Träd och trä i din vardagliga undervisning? - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. Lärarintervjuer Bilaga 2 DROTTNINGHÖG- nr 1 - Svar ja, fått en större kunskap kring natur. - Att vi jobbat med projektet har de varit positiva över. Men föräldrarna har inte fördjupat sig i att vi jobbar

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

TEAM. Manus presentationen

TEAM. Manus presentationen 4 TEAM Manus presentationen Nu är chansen är din! 1 Ni startar upp er verksamhet med 1.000 p. Det ger er först och främst rätt till att kvalificera ert företagande i Nu Skin. Dessutom får ni ett stort

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder!

Möt världen. Bli utbytesstudent. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! Möt världen. Bli utbytesstudent med AFS. Åk på AFS Skolprogram och välj mellan 50 länder! AFS ger dig möjligheten att lära känna dig själv samtidigt som du får vänner från hela världen. Som utbytesstudent

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18

Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Fiskeklubben Laxens veckobrev Vecka 2014:18 Våren kom av sig och med det kom åter kylan. Vist har vi vackert väder men attan vad kallt det är på nätterna. I sig är detta bra för vårt fiske men vi behöver

Läs mer

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa

ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa ÖREBROS 40-milare 2010-06-05 av Mats Lundgren, Fornåsa 40 mil på cykel låter himla långt när man börjar fundera på det. Det tycker jag också och bara fram till i fjol så skulle det varit något som vore

Läs mer

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor

Enkätsvar 2014. Fler kvinnor Enkätsvar 4 Enkäsvaren vid undersökning på Kyrkans Familjerådgivning i Stockholm och Haninge våren 4.. Män 62 47% Kvinnor 7 53% Summa: 32 Fler kvinnor 53% 47% 2. Ensam 26 Flest par Par Familj 5 32 8 6

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt

Det sista slaget. www.viljaforlag.se. Arbetsmaterial LÄSARE. Författare: Tomas Dömstedt Arbetsmaterial LÄSARE Det sista slaget Författare: Tomas Dömstedt Bakgrund Det här materialet hör till boken Det sista slaget som är skriven av Tomas Dömstedt. Materialet är tänkt som ett stöd för dig

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

MARY KAY MARKNADSPLAN!

MARY KAY MARKNADSPLAN! MARY KAY MARKNADSPLAN! Hur vi tianar våra pengar: (hur vi jobbar) Klasser Facialsl makeup Kundvård /Mer-köp Ledarskap 0-2999kr exkl.moms. = 30% 3000-4999kr -/l- = 40% 5000-& tlppåt -/l- = 50% Klass snitt

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Gästrike-Hälsinge. Gästrike- Hälsinge golfdistrikt. Ordförande förklarade mötet öppnat. Protokoll från ordinarie styrelsemöte Gävle

Gästrike-Hälsinge. Gästrike- Hälsinge golfdistrikt. Ordförande förklarade mötet öppnat. Protokoll från ordinarie styrelsemöte Gävle Gästrike- Hälsinge golfdistrikt 2018-09-15 STYRELSEPROTOKOLL Protokoll från ordinarie styrelsemöte Gävle 2018-09-15 Deltagare: Kopiemottagare: Pär Lindfors, ordf Tomas Fröjd, ledamot Birgitta Adermark,

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ 10 MINUTER KUNSKAP & FRAMTID 13 15 NOVEMBER 2014 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på 10 minuter. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Intervjuguide - förberedelser

Intervjuguide - förberedelser Intervjuguide - förberedelser Din grundläggande förberedelse Dags för intervju? Stort grattis. Glädje och nyfikenhet är positiva egenskaper att fokusera på nu. För att lyckas på intervjun är förberedelse

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra

Läs mer

Blixten och hans Vänner kapitel 5

Blixten och hans Vänner kapitel 5 Kapitel 5 I vilket Blixten möter Jaja och Nänä. Det blixtrade till i Idériks gröna huvud. "Jag fick en ny idé", ropade han. "Vi gör om hela museet till en djungel! "Ja", skrek Idérika, "med träd och blommor

Läs mer

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management

6. Att få mer gjort under en dag - Time Management 6. Att få mer gjort under en dag - Time Management Tiden är en unik och icke förnybar resurs. Den tid som gått får du inte igen. Du kommer inte att få mer tid, du har ett visst antal timmar till ett visst

Läs mer

ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International

ROUND TABLE SWEDEN Member of World Council of Service Clubs and Round Table International Protokoll Huvudstyrelsemöte 2 i Kalmar den 19 November Närvarande: RO Ove Nilsson, RK Leif Hansson, RS Stefan Laursen, VRO Per Norlander, IRO Pehr Bohman, Matrikelredaktör Per Carlson, Webbmaster Erik

Läs mer

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012

MAJ 2012. Sommartider. den 27 maj 2012. Södergarn. den 17 maj 2012 MAJ 2012 Sommartider den 27 maj 2012 Har hunnit vara hemma en vecka nu och vila upp mig lite från lägret ute på Lidingö, eller vilat och vilat, det har varit tester på schemat den gågna veckan. Men har

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT

SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT SLUTRAPPORT FÖR PROJEKT 1 INLEDNING 1.1 Allmänna uppgifter Datum: 9/7-2012 Projekttid: 18 juni 29 juni Stödmottagare (organisation): Josephine Svärd Journalnummer: Projektnamn: Konstutställning 1.2 Sammanfattning

Läs mer

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät

Kartlägg mångfalden. Att skapa en enkät Kartlägg mångfalden Vem är den typiske volontären hos er? Finns det en överrepresentation av personer i en viss ålder, utbildningsbakgrund eller sysselsättning? Varför tror ni att dessa personer har valt

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning

Sammanställning av enkätundersökning Sammanställning av enkätundersökning Feriearbete sommaren 2015 Arbetsmarknadsenheten Nordanstigs kommun 2015-12-08 1 Arbetsmarknadsenheten skickade per brev ut totalt 60 enkäter, i samband med de två arbetsperiodernas

Läs mer

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka.

SKOTTLANDSRESAN. Vi som skulle åka var jag Thomas på en Moto Guzzi 650 årsmodell 84. Anders på en Yamaha 400 enstånka. SKOTTLANDSRESAN Året var 1984 och vi var 4 st. killar som för första gången skulle åka på Mc-semester. Hela våren hade gått åt till att planera resan, beställa färjebiljetter med hjälp av resebyrån i Mariestad,

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

Sommarpraktik - Ungdom

Sommarpraktik - Ungdom Sommarpraktik - Ungdom 1. Födelseår 2. Kön 3. Inom vilket praktikområde har du praktiserat? 4. Hur är du med den information du fått hemskickad av Ung i Lund? Svara på en skala mellan 1-5 där 1 betyder

Läs mer

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet

Fritidsgårdarnas sommarverksamhet Fritidsgårdarnas sommarverksamhet 2013 Kalendarium Vecka 25 Tisdag 18 juni kl 12-21 Onsdag 19 juni kl 14-21 Torsdag 20 juni kl 13-21 Danmark Bakken Fiske och annat kul vid Snogeholmssjön Vecka 26 Måndag

Läs mer

DISC test Översatt till svenska

DISC test Översatt till svenska DISC test Översatt till svenska (Nedanstående ska stå innan man börjar testet) Kom ihåg! Svara sanningsenligt för att få bästa möjliga resultat som kommer hjälpa dig att hitta ett jobb som passar just

Läs mer

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut..

En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Sida 1 av 6 En lång och framgångsrik säsong börjar lida mot sitt slut.. Efter att ha öppnat tidigt, samt genomlidigt den kallaste maj månad i mannaminne, fick säsongen äntligen fart i augusti och vi hade

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Från: Datum: Till: Ämne: Fwd: SV: AIK Hockeys samarbetspartners kallar till möte Från: Datum: Till: Ämne:

Från: Datum: Till: Ämne: Fwd: SV: AIK Hockeys samarbetspartners kallar till möte Från: Datum: Till: Ämne: Från: Datum: 15 februari 2015 04.02.44 CET Till: "jg@minklubbmittansvar.se" Ämne: Fwd: SV: AIK Hockeys samarbetspartners kallar till möte Hej Jonas! Skickar dig ett gammalt mejl

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team

Jag en individuell idrottare. 3. Träningsgruppen ett team 3. Träningsgruppen ett team I din idrott tävlar ni oftast individuellt men tränar ofta i grupp. I träningsgruppen kan ni stödja och peppa varandra i med och motgång. Att man trivs och har kul i samband

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER

KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER MÄSSKLAR PÅ EN TIMMA KUNSKAP & FRAMTID 10 12 NOVEMBER 2011 www.kunskapframtid.se HEJ! Välkommen till guiden Mässklar på en timma. Detta är en praktisk förberedelseguide för dig som tänker besöka Kunskap

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Postbeskrivningar inför SM-1

Postbeskrivningar inför SM-1 Postbeskrivningar inför SM-1 Innehåll Styrelsen... 2 Ettans representant... 2 Klubbmästare... 3 Andra förtroendevalda... 3 Vice SNO... 3 Sektionslokalsansvarig... 4 Valberedning... 4 Webmaster... 4 Revisor...

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Årets Ungdomssektion 2010

Årets Ungdomssektion 2010 Årets Ungdomssektion 2010 Klubb: Theleborgs Ryttarsällskap Distrikt: Smålands Ridsportförbund Kontaktperson i sektionen: Josefine Ahlgren Adress: Stallvägen 10 353 52 Växjö Telefon: 0702-46 06 11 E-mail:

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare.

på våra ledningsgruppsmöten. Vi har redan tagit upp några modeller med våra medarbetare. Måndagen den 3/9 2012 samlades en stolt skara kursdeltagare och coacher från ledarskapsprogrammet Diplomerad BLI-ledare. De har under det senaste året kommit till våra seminarier en halvdag varje månad

Läs mer