Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inga hinder bara möjligheter. Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg"

Transkript

1 Inga hinder bara möjligheter Gruppaktiviteter på Habiliteringen, Riksgymnasiet i Göteborg

2

3 Inga hinder bara möjligheter Eller? Du kan göra nästan allt det där som alla andra i din ålder tycker om att göra fast på ett lite annat sätt. På ditt sätt. Och egentligen finns det inget som är annorlunda med det. Vad drömmer du om att göra? Vad är du nyfiken på? Hos oss har du nu möjlighet att få nya utmaningar och upplevelser tillsammans med dina skolkompisar allt från träning i vardagen till prova-på-aktiviteter och resor. Du får lära dig massor av bra saker och får nya erfarenheter. Som att vara självständig och att övervinna de hinder man kan möta på vägen mot vuxenlivet. Kanske får du också nya intressen och vänner för livet. Och så är det kul. Hos oss lär du dig att övervinna hinder och att se möjligheter. Habilitering är både lärorik och rolig.

4 Mat mer än bara föda? I habiliteringens träningskök får du själv prova på matlagning tillsammans med arbetsterapeut/habiliteringspersonal, eller i grupp med dina kompisar. Maten, recepten och miljön i köket anpassas efter vad du vill och behöver. Ena gången blir det kanske lättlästa recept från Italien, en annan gång testar vi hur många sätt man kan servera potatis på. Du är med och bestämmer! Vad får jag lära mig? Du tar reda på hur just du kan laga mat och vilken mat som är säker och nyttig för dig. Eller så kan du se det som ett kul tillfälle att lära dig nya recept tillsammans med andra.

5 Qigong på gång? Nej sittande! Dämpad belysning, stilla musik och tända ljus? Visst är det skönt att kunna slappna av, bli lugnare och ta ut rörligheten i hela kroppen. Dessutom få mera energi orkar mera. Kineserna kan inte ha fel de har gjort det i tusentals år! Vad får jag lära mig? Du får lära dig hur du kan slappna av och lättare komma ner i varv. Du lär dig aktivera ditt lugn- och rosystem. Dessutom blir det en fin träning för rörlighet, balans och koordination helt utifrån dina egna förutsättningar.

6

7 Träna utmana dig själv och må bra Är du idrottsintresserad? Gillar du att träna? Eller tycker du bara att det är kul att göra något med kompisarna? Du kan t ex träna bordtennis, boccia, el-hockey eller innebandy om du gillar lagsporter bättre. Vi tränar varje vecka i 3V:s lokaler på Kviberg. Kanske vill du och dina skolkompisar utmana ett annat riksgymnasium i olika grenar. Eller delta själv eller med andra på Gothenburg Open eller någon annan idrottstävling? Vad får jag lära mig? Att sätta mål med din träning och att se resultat. På kuppen kan du kanske få bättre kondition.

8 Vi drar till fjällen! Att kasta sig utför en gnistrande vit skidbacke ger en känsla av både frihet och energi. En svårslagbar kick för många. Och stilarna är lika många som det finns skidåkare. Någon vill kasta sig utför i ett fartfyllt äventyr medan andra njuter av en långsam sicksack nerför backen. Ner kommer man oavsett vad man åker på. Har du inte varit i fjällen på vintern förut? Nu har du som går i årskurs två möjlighet att följa med på vår vinterresa till fjällen. Du kan bland annat testa att åka med ski-cart, sit-ski, bi-ski, slalomskidor, hundspann, tolka efter häst eller fordon, eller en häftig tur på skoter. Utrustning och skidskola ingår. Här får du möjlighet att tackla och pröva på nya utmaningar och upplevelser.

9 Cafékväll Ibland blir man nyfiken på människor. Speciellt när man funderar på hur det kommer att bli när man själv blir vuxen. En eller två gånger om året ordnar vi en speciell cafékväll där du får möjlighet att träffa personer som kanske redan är eller blir en förebild för dig. Personer som kan berätta hur det var när de var tonåringar, blev vuxna och flyttade hemifrån. Vad man kunde gjort annorlunda eller är glad för att man gjorde. Du kanske tänker så skall inte jag göra och det är lugnt. Vi är alla olika och vill ha det på vårt eget sätt. Förutom ord av erfarenhet blir det förstås fika och många glada skratt.

10 Gör din röst hörd! Vågar du säga din åsikt inför andra? Finns det knep för att lättare formulera sig? Hur gör man på möten för att säga vad man tycker? Hos oss kan du jobba med olika sätt att uttrycka dig, antingen individuellt eller i grupp. Innehållet utformar vi tillsammans kanske slutar det med en dramagrupp eller bara ett gäng som ses ibland och pratar. Vad får jag lära mig? Förhoppningsvis går du från gruppen med ökat självförtroende och en stolthet över att du vågade. Vi blandar rollspel med tips och samtal om hur man blir säkrare i presentationer och grupper.

11 Bo det är väl bara till att skaffa sig en lägenhet, eller? Har du någonsin varit helt själv hemma? Vet du vad du behöver för hjälp eller hjälpmedel i din framtida lägenhet? Du kan träningsbo ett par dagar upp till en vecka under årskurs två och sedan eventuellt bo längre under årskurs tre och fyra. Innan du flyttar in ditt pick och pack i träningslägenheten är det viktigt att du tillsammans med din arbetsterapeut förbereder dig så att du känner dig trygg och säker. Du får bland annat prova dig fram i köket på skolan, förbereda för vad du ska ha med dig och göra ett schema för tiden i lägenheten. Vad får jag lära mig? Du får veta mer om dig själv och att du kan mer än du tror. Efter att ha bott i lägenheten vet du också lite mer om vilka uppgifter som ingår i att sköta ett hem och hur mycket hjälp du behöver eller inte behöver. Kanske har du även fått idéer om vilka möbler och färger du skulle vilja ha i din egen lägenhet.

12 Rulle på stan Vågar du utmana dig själv att åka till och köra runt i Göteborg centrum? Känna hur det känns att åka över kullerstenar, spårvagnsspår, ta dig uppför trottoarkanter? Ta en spårvagn till ditt mål. Ta chansen att pröva detta med kompisar och med personal som hjälper dig där det blir svårt. Kanske hittar ni ett favoritcafé eller en restaurang som ni sedan fixar att besöka utan hjälp. Nästa gång är det kanske bara du och dina kompisar som själva kör Rulle på stan. Vad får jag lära mig? Att bli ännu bättre på att hantera din rullstol i alla möjliga och omöjliga miljöer. På köpet får du veta lite mera om Göteborg och dess möjligheter.

13 Så fixar du din rullstol Vet du hur du skall kunna sitta skönare, köra lättare eller hålla rullstolen snygg och fräsch? Du får lära dig att meka med din rullstol och hur du påverkar stolens köregenskaper. Du får köra rullstol på olika underlag och över hinder. Kanske vågar du pröva att åka på ställen du inte klarat tidigare. Vad får jag lära mig? Du får veta hur du skall göra för att få en funktionsduglig och säker rullstol. Du får också testa och utveckla dina färdigheter när det gäller rullstolskörning.

14 Vamos à la Playa vi flyger till sydligare breddgrader Gillar du sol och bad, att utforska nya miljöer och kulturer och går i årskurs tre eller fyra? Då kan det finnas möjlighet för dig att följa med på vår planerade utlandsresa. Du får aktivt medverka i planeringen och förberedelserna innan take off. Vad ger resan mig? Dagarna kommer att vara fyllda med aktiviteter. En del fysiska, som att njuta av ett bad i hotellpoolen eller i havet. Det kommer också vara en del sociala aktiviteter i samband med t ex utflykter, inköp och restaurangbesök, där du även får praktisera dina utländska språkkunskaper.

15 Prova något nytt på din fritid Det finns så mycket du kan göra på din fritid. Det gäller bara att komma på vad du tycker är kul. Tillsammans med dina kompisar kan du pröva att göra något du aldrig gjort eller trott att du skulle göra. Som t ex att klättra på väggar, pröva paintball, dyka, skriva poesi, sjunga i kör eller köra fyrhjuling. Antingen kommer vi med förslag som du hänger på eller så har du en egen idé som du får hjälp med att genomföra.

16 Kontakt Expedition Habilitering Tel

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Till dig som är ung med funktionshinder

Till dig som är ung med funktionshinder Till dig som är ung med funktionshinder Nya vänner Träna Samtala Träffas i grupp U.N.G. Ung Nätverk Grupp På U.N.G. kan du träffa nya vänner. U.N.G. är till för dig i åldern 13 25 år med lindrig till måttlig

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Mod, är det att hoppa

Mod, är det att hoppa Utmana rädslan Mod är årets tema på Allt för hälsan-mässan. Utan mod fastnar du lätt i livet och kan bli överkörd av andra. Ta din rädsla i hand, våga mer och du kommer att må bättre. text Maria Gerolfson

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson

Guide för nätdejting. AV: Dennis Danielsson Guide för nätdejting AV: Dennis Danielsson I den här guiden kommer jag att beröra de viktigaste delarna av nätdejting för att ge dig så bra hjälp som möjligt i ditt nätdejtande. I mina exempel kommer jag

Läs mer

För att säga ja, måste man också kunna säga nej

För att säga ja, måste man också kunna säga nej För att säga ja, måste man också kunna säga nej För att bli en självständig människa som kan bygga varaktiga och hälsosamma relationer behöver man veta var ens egna gränser går. Vi jobbar med att barn

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

LEDARMATERIAL GÖR FRED NU VÄX I TRO OCH ANSVAR! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA

LEDARMATERIAL GÖR FRED NU VÄX I TRO OCH ANSVAR! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA LEDARMATERIAL GÖR FRED NU VÄX I TRO OCH ANSVAR! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA ELFTE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 31 AUGUSTI 2014 LEDARMATERIAL ELFTE SÖNDAGEN EFTER TREFALDIGHET 31 AUGUSTI 2014. Johannesevangeliet

Läs mer

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION

ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION ATT VÄXA ETT PROJEKT OM TRANSITION SAMMANSTÄLLNING AV INTERVJUER MED FÖRÄLDRARNA TILL AVGÅNGSELEVERNA 2010 VID RIKSGYMNASIET I GÖTEBORG FÖR UNGDOMAR MED RÖRELSEHINDER. Innehållsförteckning: INLEDNING sid

Läs mer

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen.

Om ungdomars självkänsla. Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Om ungdomars självkänsla Ett inspirations- och arbetsmaterial till filmen. Inledning Om ungdomars självkänsla är en film om att vara ung i dag. Det är en kort film drygt tio minuter lång som berör stora

Läs mer

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Medlemmar. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Medlemmar SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS MEDLEMMAR Varför är det viktigt för din klubb att ha många

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL

DIN EGEN MAKT FÖRORD INNEHÅLL DIN EGEN MAKT En satsning från Nationell Psykiatrisamordning Utgiven av NSPH Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa. www.nsph.se Din egen makt Författare: Maria Nyström Agback Utgiven av: NSPH, Nationell

Läs mer

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser

14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll. En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser 14 år med samtalsgrupperna Ellen, allan och Coolt med koll En sammanställning av deltagares tankar och upplevelser Ett stort TACK till alla er som varit med och delat med er av era erfarenheter från Ellen,

Läs mer

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln

Volontärrekrytering. Behovsanalys, uppdragsbeskrivning och kravprofil - din GPS i volontärsamordningsdjungeln En skrift om hur vi involverar fler i vår verksamhet Volontärrekrytering - din GPS i volontärsamordningsdjungeln 2 Inledning Den ideella kraften är stor. Faktiskt så stor att den kan omräknas till cirka

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg

Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Kapitel 1 Personcentrerad vård och omsorg Det är morgon på ett demensboende. Undersköterskan Maria kommer in till Gustaf som just har vaknat. I den här situationen och i många andra situationer under sin

Läs mer

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja?

INFÖR GYMNASIET. Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Nu & Framtiden INFÖR GYMNASIET Vad händer med ens vänner? ad får man hjälp med? ad ska jag välja? Hur ska jag kunna välja? Tarek Arnaout Vi har alla fått frågor som Vad vill du bli när du blir stor?, Vad

Läs mer

Stämmer sällan i mitt fall

Stämmer sällan i mitt fall Dansa på deadline Mycket sällan eller stämmer inte alls i mitt fall Stämmer sällan i mitt fall Stämmer ibland i mitt fall Stämmer ofta i mitt fall Mycket ofta eller stämmer helt och hållet i mitt fall

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år

Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Kvalitetsredovisning 2013 Förskolan Ekbacken 1-5 år Sammanfattning Förskolan Ekbacken är en nybyggd förskola, formad i sin fysiska miljö för att skapa förutsättningar för att den pedagogiska inriktningen

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar

En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar En skrift från Svenskt Näringsliv för dig som praoar eller praktiserar Innehållsförteckning 1 03. 04. 07. Din möjlighet Fyra elever, fyra upplevelser Vad vill du göra? 2 08. 08. 11. 12. 13. 16. Inför din

Läs mer

Hålla igång ett samtal

Hålla igång ett samtal Hålla igång ett samtal Introduktion Detta avsnitt handlar om fyra olika samtalstekniker. Lär du dig att hantera dessa på ett ledigt sätt så kommer du att ha användning för dem i många olika sammanhang.

Läs mer