Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare"

Transkript

1 1(18) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl ande Ledamöter Allan Myrtenkvist (S), ordförande Marjo Prukki (S), ers A Hult Birger Antonsson (S) Kenth W Johansson (M) Maria Jansson Andersson (GL) Margeurite Wase (C) Maria Gustavsson (V), ers S Backius Ersättare Pirjo Drakhjerta (S) Ulrika Jonsson (M) Ewa Lindbäck (M) Övriga närvarande Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare Justerare Marjo Pruuki Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare Paragrafer 1629 Inger Törnkvist Ordförande Allan Myrtenkvist Justerare Marjo Pruuki ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Bildningsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Inger Törnkvist

2 2(17) Dagens möte med bildningsnämnden är ett heldagsmöte där förmiddagen ägnas till största delen åt budget Upprop Upprop förrättas. 17 Val av justerare samt dag för justering Marjo Pruuki (S) utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll Fastställande av dagordningen dagordningen fastställs enligt föreliggande förslag. 19 Genomgång av föregående protokoll föregående protokoll läggs utan erinran till handlingarna.

3 3(17) 20 Arbetsgrupp för utdelning av Kultur, Idrotts och Ledarstipendium, dnr /805 Sammanfattning Bildningsnämnden delar årligen ut stipendier till en person och/eller förening för att främja ändamål inom kategorierna kultur, idrott och ledare. För samtliga stipendier gäller att personen är född, bosatt eller verksam i kommunen, eller att föreningen är verksam i kommunen. Stipendiesumman är kronor per kategori. sunderlag Budget för Ärendet Bildningsnämnden delar årligen ut Kultur Idrotts och Ledarstipendium till person, född, bosatt eller verksam i kommunen, eller att en förening är verksam i kommunen. Stipendiesumman är kronor per kategori. Stipendierna har delats ut sedan Annons om ansökan gällande stipendierna kommer att publiceras i press, via affischer och på kommunens hemsida vecka 9. Inkomna förslag tas emot av kulturoch fritidssekreteraren, med ett sista datum för nominering den 4 april om stipendiater tas vid bildningsnämndens sammanträde 16 april Utdelningen sker i samband med arrangerandet av Vårskrik den 16 maj I arbetsgruppen 2013 deltog en representant från vardera moderaterna, socialdemokraterna och vänsterpartiet samt en tjänsteman från förvaltningen. Ekonomi Folkhälsa Ett engagemang inom kultur och idrott är positivt för folkhälsan. Miljö i arbetsgruppen ska ingå Maria Gustafsson (V), Ewa Lindbäck (M) och Marjo Pruuki (S)

4 4(17) 21 Bidragsbelopp (skolpeng) för verksamheten 2014, dnr /600 Sammanfattning Bildningsförvaltningen och ekonomienheten har tagit fram underlag för beslut om bidragsbelopp (skolpeng) för verksamheten för år sunderlag Skolförordningen 14 kap. bidrag till enskild huvudman Bidragsbelopp för enskild förskola, bil 1 Bidragsbelopp för pedagogisk omsorg, bil 2 Bidragsbelopp för förskoleklass, bil 3 Bidragsbelopp för grundskola 15, bil 4 Bidragsbelopp för grundskola 69, bil 5 Bidragsbelopp för skolbarnomsorg, bil 6 Ärendet Bildningsförvaltningen har i enlighet med kraven i skolförordningens kapitel 14 beslutat om bidragsbelopp för sina verksamheter. Bidragsbeloppet är den sammantagna kostnaden förvaltningen har per individ i den egna verksamheten, och det belopp förvaltningen ska betala till privata aktörer eller andra kommuner som utför motsvarande utbildning för de av våra elever som valt verksamhet hos dem. Bidragsbelopp enligt följande: Enskild förskola 12 år kr Enskild förskola 35 år kr Pedagogisk omsorg kr I grundbeloppen per barn förutsätts att den enskild förskola och pedagogisk omsorg tar in föräldraavgiften själva och räknar av grundbeloppen. Förskoleklass kr Grundskola kr Grundskola kr Skolbarnomsorg kr I bidragsbeloppet för förskoleklass, grundskola och skolbarnomsorg tillkommer generellt kompensation för administration med 3 % på grundbeloppet och 6 % för momsersättning som beräknas på grundbelopp, administrationsersättning och tilläggsbelopp.

5 5(17) Ekonomi Folkhälsa Miljö Förvaltningens förslag till beslut Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden att beslut om att godkänna redovisade bidragsbelopp enligt ovan. i enlighet med bildningsförvaltningens förslag.

6 6(17) 22 LarsGöran Zetterlunds (C) motion om matpolicy, dnr /622 Sammanfattning Måltidsverksamheten har utrett frågeställningarna de fick från kommunfullmäktiges sammanträde Verksamheten fick i uppdrag att bereda ett medborgarförslag angående matpolicy från LarsGöran Zetterlund (C). Sammanfattningsvis sker inköp av närproducerad mat när det är möjligt i den mån ekonomi och upphandling medger. Ett gemensamt arbete i Norra länsdelen pågår med diskussioner om en gemensam varudistribution. sunderlag LarsGöran Zetterlund (C), Motion om matpolicy Kommunstyrelsen, sammanträdesprotokoll Ramavtal KS 298/201, Yttrande Bildningsförvaltningen och måltidsverksamheten fick från kommunfullmäktiges sammanträde i uppdrag att bereda ett medborgarförslag angående matpolicy från LarsGöran Zetterlund (C). Måltidsverksamheten lämnar följande yttrande: Många av de frågor som LarsGöran Zetterlund (C) tar upp är precis det måltidsverksamheten idag jobbar med. I dag har Hällefors kommun avtal med tre stora livsmedelsleverantörer. Generellt är det svårt att få fram exakt hur mycket av de livsmedel Hällefors kommun köper in som har sitt ursprung från regionen eller från övriga Sverige. I det ramavtal med referens KS 298/2012 som skapades framgår vilka krav som ställts gällande både djurskydd och annat på enskilda produktgrupper. Upphandlingskontoret i Örebro jobbar aktivt med att göra stickprov och följa upp att djurskyddskraven följs. Huvudansvaret för att de krav som ställts upp i upphandlingen följs ligger på leverantörerna avtalet tecknats med. Upphandlingsarbetet med livsmedelsfrågor är en resurskrävande lång process inför nya avtal men också under avtalsperioden. I livsmedelsupphandlingen ingår 16 kommuner som ska samarbeta med många olika viljeinriktningar och prioriteringar. Det leder ofta till att önskemålen om avtalsprodukter blir generella, och att det är svårt att enas om en standardiserad artikellista. Det finns idag svårigheter att skapa fler produktgrupper och det är därmed svårt att öppna upp för andra och mindre anbudsgivare och lokala producenter.

7 7(17) Att jobba med närproducerande och regionala livsmedel i den stora upphandlingskonstellation som Hällefors kommun är med i är komplext, och medför idag en problematisk situation för mindre producenter. Kostchefer i kommuner i norra Örebros länsdel jobbar sedan våren 2013 med närproducerade livsmedel, och då främst med hur vi kan få in dessa varor i vårt sortiment. Arbetet fortgår separat med tre stora frågor, som har inverkan på hur utfallen blir på den enskilde; samlastningscentral, en förändring i arbetsprocessen med Örebro upphandlingsenhet och närproducerade livsmedel. Måltidsverksamheten väljer närproducerade livsmedel när det är möjligt, och i den mån ekonomi och upphandling medger. Upphandlingsavtalet ger möjlighet att prova andra livsmedel till just inköp av närproducerade livsmedel. Måltidschefen ser fördelar med en sammanhållen varudistribution men volymen för detta i den egna kommunen är för liten. Ett gemensamt arbete i norra länsdelen är tänkbart och diskussioner förs redan i denna fråga. När det gäller kompetensutvecklingen av kökspersonalen, som också nämns i motionen, finns strategi för de insatser som behövs göras i verksamheten fastställd. Insatserna innefattar bland annat kurser i Service och Bemötande, samt olika typer av utveckling kring kokkonst och receptur. För övrigt hänvisas till verksamhetens rapport över 2013 i dessa frågor. Ekonomi Ökad andel ekologiska och/eller närproducerade livsmedel är kostnadsdrivande i måltidsverksamhetens nuvarande verksamhet på kort sikt. Att höja inslaget Ekoproducerade livsmedel från 25 % till 35 % beräknas t ex kosta motsvarande 200 tkr. Verksamheten kan inte bedöma ekonomiska konsekvenser i kommunen av lokal handel. Folkhälsa Förslag enligt motionen förväntas ha positiv inverkan på folkhälsan. Miljö Förslag enligt motionen förväntas ha stor inverkan på miljön. Förvaltningens förslag till beslut motionen anses besvarad med måltidsenhetens yttrande motionen återsänds till Kommunfullmäktige för beslut i enlighet med förvaltningens förslag.

8 8(17) 23 Kvarstående verkställda beslut, dnr /600 Sammanfattning På listan över Kvarstående ej verkställda beslut finns uppdrag som har avslutats men ej rapporterats till nämnden som avslutade. sunderlag Bildningsnämnden , 15 Ärendet På listan över Kvarstående ej verkställda beslut finns 4 st uppdrag som har avslutats men ej rapporterats till nämnden som avslutade nämligen: Utarbeta nyckeltal för 15timmarsbarn På sammanträde ( 9), meddelade förvaltningen att den ville se över möjligheterna att utforma nyckeltal för 15timmarsbarn som kunde ligga till grund för nästa års resursfördelning. Anledningen var att nämnden 2011 ( 169) fattade beslut om att under våren bedriva en försöksperiod då föräldrar får utökade valmöjligheter vad gäller vistelsetider för 15timmarsbarnen (flexibla tider). Förvaltningen har i sitt arbete inte funnit anledning att diversifiera sin nyckeltal beträffande 15timmarsbarn och kommer inte att presentera en särskild skolpeng för dessa. Orsaken till detta är att en diversifiering av nyckeltal, och senare skolpeng, under de förutsättningar som finns just nu inte bedöms ha någon inverkan på ekonomin varken för fristående eller kommunala förskolor. En uppdelning skulle troligen enbart medföra ytterligare administration. Förvaltningen avser att noga följa utvecklingen inom förskolan och kan vid nya förutsättningar behöva utreda införandet av diversifierad skolpeng för 15 timmarsbarn. Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skolan , 43 behandlade bildningsnämnden ärendet Uppföljning nya skolan och nämnden beslutade att förvaltningen får i uppdrag att upprätta en åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för de beskrivna förbättringsbehoven enligt nedan: uppmarkering av riskzoner kring farliga maskiner avsaknad av metallslöjdsal (har inte ingått i projektet) flytt utomhus av virkesförråd för att frigöra ytor för metallslöjd förbättring av utemiljön värmesluss/vindfång vid matsalsentrén

9 9(17) mörkläggningsgardiner i matsalen trafiksituationen i skolans närhet väderskydd vid av/påstigningsplats för elever som åker skolskjuts ska flyttas närmare skolan Ytterligare utveckla sammanställningen av framtida lokalbehov Ingår i Lokalresursplanen, beslut i Kommunstyrelsen Fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för att komma i balans Kommunfullmäktige beslutade , 316 att tilldela bildningsnämnden en driftbudget på tkr och en investeringsbudget på tkr för nämndens verksamheter. Bildningsnämnden beslutade därefter , 6 om verksamhetsramar för 2014, vilka inryms inom tilldelad budgetram. Därmed är ärendet att Fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för att komma i balans, uppfyllt. Ekonomi Folkhälsa Miljö Förvaltningens förslag till beslut i och med ovanstående redovisning av ärendena Utarbeta nyckeltal för 15timmarsbarnen, Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skola, Ytterligare utveckla sammanställningen av framtidens lokalbehov och Fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för att komma i balans kan dessa ärenden strykas från Kvarstående ej verkställda beslut Birger Antonsson (S) föreslår att ärendet Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skolan, återförs till listan över Kvarstående ej verkställda beslut, för komplettering. Utarbeta nyckeltal för 15timmarsbarnen, Ytterligare utveckla samman Ställningen av framtidens lokalbehov och Fortsätta arbetet med Åtgärdsplanen, stryks från ärendet Kvarstående ej verkställda beslut.

10 10(17) 24 Tema: Barn och elevprognoser kopplat till framtida lokalbehov, dnr /600 Utvecklingsstrateg Peter Wiker informerar om dagens tema som är elevprognoser kopplat till framtida lokalbehov. Elevprognoser t o m Förskolan minskar från 270 elever till 265 elever Grundskola 1 9 minskar från 554 till 533 elever Gymnasiet inkl elever från annan kommun, minskar från 122 till 140 elever Elever i annan kommun minskar från 130 till 120 år Prognosen för vuxenutbildningen är svårare att bedöma, men elevantalet kommer förmodligen att minska något fram till år Lokalförändringar Hösten 2014 ny förskola i Grythyttan Pågående projektering förskolan Lärkan 6 avdelningar (ej beslutat) Januari 2014 har vuxenutbildningen flyttat från Godtemplargård till Pihlskolan Grundskolan har lämnats Kronhagsskolans idrottshall Planerad flytt ur förskolan Kastanjen 2016 Härmed har bildningsnämnden fått information om dagens tema.

11 11(17) 25 Förskolan idag, dnr /719 Förvaltningschefen redogör för sammanställning gällande antal barn i förskolan. Aktuella läget i förskolan februari månad 2014 enligt följande: Antal barn i kommunal förskola Bananen 48 Lärkan 60 Masken 50 Smultronstället 24 Grythyttans förskola 58 Varav asylbarn 19 Totalt 240 Antal barn i privat förskola Privat förskola 28 Pedagogisk omsorg 11 Totalt 39 Antal barn född Antal barn födda Varav födda Antal barn ej i förskola av barn i förskoleåldern 32 Kölistan Antal barn i kö 11 Härmed har bildningsnämnden fått information i ärendet.

12 12(17) 26 Gymnasieprogram med inriktning hund, dnr /612 Sammanfattning Under 2013 har Pihlskolans gymnasium sett över möjligheterna att starta en hundutbildning med yrkesutgång hundförare inom Naturbruksprogrammet. Pihlskolan ansåg att det inte fanns tillräckligt med underlag för att skicka in en ansökan Ärendet Under 2013 har Pihlskolans gymnasium sett över möjligheterna att starta en hundutbildning med yrkesutgång hundförare inom programmet Naturbruksprogrammet inriktning djur. Ett samarbete skulle startas upp med Studiefrämjandet som har bistått med stöd i processen. Studiefrämjandet samarbetar redan med Pihlskolans gymnasium gällande Naturbruksprogrammet Vattenbruk, fiskevård och sportfiske och har visat sitt intresse för hundutbildningen i Hällefors kommun Utbildningen skall bli riksrekryterande och innefatta ett branschråd med företrädare för näringslivet inom smådjur hund. Förutsättningarna för att utbildningen skall godkännas är att Skolverket ger sitt tillstånd för riksrekrytering. En programplan är framtagen av Pihlskolan men är ännu inte kommunicerad med branschrådet. Anledningen har varit svårigheter att få gehör för utbildningen i branschen. Vidare arbete kring detta kommer att ske under vårterminen En annan förutsättning för att kunna starta utbildningen är att studiefrämjandet bedriver utbildningen i uppdrag från Hällefors kommun. Alternativet är annars att kommunen bedriver utbildningen i egen regi. För att bedriva sådan utbildning skall ekonomi, kompetens, lokaler samt samordning vid en uppstart av utbildningen finnas vilket kräver en särskild finansiering som också skall redovisas till Skolverket. Studiefrämjandet har meddelat att de inte kan ta på sig Naturbruksprogrammet djur hund utbildningen i Med anledning av dessa faktorer ansåg Pihlskolan att det inte fanns tillräckligt med underlag för att skicka in en ansökan För att utveckla denna form av utbildning krävs ett bättre underlag och ett samråd kring finansiering, lokaler och kompetens som behöver finnas i kommunens regi. Pihlskolan fortsätter med att ta fram underlag för utbildningen och kommunicerar detta fortlöpande med bildningsförvaltningen.

13 13(17) Ekonomi Folkhälsa Miljö Härmed har bildningsnämnden fått information om ärendet.

14 14(17) 27 Tidsplan för flytt av biblioteket i Grythyttan, dnr /882 Sammanfattning Filialen till Hällefors bibliotek kallat Grythyttans bibliotek, bestående av folkoch skolbibliotek, har sedan andra halvåret 2012 funnits i Sörgården i Grythyttan. Bildningsnämnden beslutade , flytta biblioteksfilialen tillbaka till lokalerna vid torget. sunderlag Kommunstyrelsen , 254 Bildningsnämnden , 154 Ärendet Biblioteksfilialen i Grythyttan har sedan andra halvåret 2012 funnits i Sörgården i Grythyttan. Verksamheten flyttades dit efter beslut i kommunstyrelsen Tidigare hade biblioteksfilialen sin verksamhet i lokaler vid torget i Grythyttan. Bildningsnämnden beslutade att flytta tillbaka biblioteksfilialen till tidigare lokaler vid torget. Kulturoch fritidschefen Anna Henriksen har tillsammans med fastighetsenheten kommit fram till att renoveringskostnaden beräknas till strax under en miljon kronor, en plan för hur de nya lokalerna ska disponeras tas fram under maj månad och en preliminär tidsplan enligt följande: mars april maj augusti avtalet sägs upp, tidplan för renovering tas fram underlag arbetas fram plan för disponering av lokalerna klar planering för byte av lokal Ekonomi Folkhälsa Miljö Härmed har bildningsnämnden fått information om ärendet.

15 15(17) 28 Delgivningsärenden, dnr / Bildningsförvaltningens samverkansgrupp Protokoll Bildningsförvaltningens samverkansgrupp Protokoll Patientsäkerhetsberättelse för små vårdgivare Uppsägning av hyreskontrakt, Smultronstället Förvaltningens förslag till beslut delges och läggs till handlingarna. i enlighet med bildningsförvaltningens förslag.

16 16(17) 29 Kvarstående ej verkställda beslut, dnr /600 verkställda /13 Utreda behovet av omsorg på obekväm tid i kommunen från bildningsnämnden 121/10 Utredning av avgifter vid uthyrning av idrottssalar 174/11 Utarbeta en Kultur och fritidspolicy 31/12 135/12 13/13 9/12 Utarbeta nyckeltal för 15timmars barnen 25/12 141/12 43/12 Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skolan 46/12 Ytterligare utveckla sammanställningen av framtida lokalbehov 64/12 Gymnasieprogram med inriktning hund, fortsatt utveckling redovisning under hösten 65/13 Uppdrag till förvaltningen gällande låg måluppfyllelse 67/13 Fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för att komma i balans 101/13 Utreda biblioteket i Grythyttans framtida verksamhet och där låta framtida lokaler ingå 119/13 Uppdra till förvaltningen att utarbeta nya former för samverkan motsvarande familjecentralsverksamhet 7/14 Uppdra till förvaltningen att presentera ett förslag på villkor och förutsättningar för en försöksperiod med omsorg på obekväm arbetstid. Medborgarförslag

17 17(17) Motioner LarsGöran Zetterlunds (C) motion om föreningspolitiskt handlingsprogram och Barbro Anderssons (S) motion om att kommunen tar initiativ till att ett idrottspolitiskt program tas fram i samverkan med idrottsrörelsen 7/06+ 11/07 Föreningspolitiskt handlingsprogram, tas tillsammans 86/07 med Idrottspolitiskt handlingsprogram. Utredning efter 70/ Kommer att ingå i Kultur och fritidspolicyn. 13/10 Nedanstående uppdrag behandlas som en särskild punkt på dagens möte: Utarbeta nyckeltal för 15timmarsbarn Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skolan Ytterligare utveckla sammanställningen av framtida lokalbehov Fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för att komma i balans Förvaltningens förslag till beslut godkänna redovisningen. redovisningen godkänns.

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41 1(15) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.15 15.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Jenny Liodden, rektor, 52 Kristina Nordling, nämndsekreterare

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Jenny Liodden, rektor, 52 Kristina Nordling, nämndsekreterare 1(20) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.00 14.30 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Torbjörn Saxin (S) Thomas Lönn (S) Övriga närvarande Tina

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Stefan Lahti, måltidschef 85 Kristina Nordling, nämndsekreterare

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Stefan Lahti, måltidschef 85 Kristina Nordling, nämndsekreterare 1(16) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunledningskontoret, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.15 15.05 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14 1(18) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 13.00 15.10 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Torbjörn Saxin (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord,

Läs mer

Datum Ersättare Pirjo Drakhjerta (S) Ewa Lindbäck (M)

Datum Ersättare Pirjo Drakhjerta (S) Ewa Lindbäck (M) 1(21) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Kenth W Johansson (M), ordförande Anna Hult (S) 107-119 kl 16.45 Pirjo Drakhjerta (S) ers A Hult 120-122 Marjo Prukki (S),

Läs mer

Datum Ersättare Martin Eklund (S) Marjo Pruuki (S) Ulrika Jonsson (M) Maria Gustafsson (V)

Datum Ersättare Martin Eklund (S) Marjo Pruuki (S) Ulrika Jonsson (M) Maria Gustafsson (V) 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-17.30 Beslutande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (S) Anna Hult 123-136 kl 17.10 Martin Eklund (S) ers A Hult 137-140 Birger Antonsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (-) Stefan Backius, (V), ordförande Martin Eklund (S) Ulla Werdin

Läs mer

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare 2018-09-04 1(15) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Pyramiden, kl. 13.00 13.45 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Övriga närvarande Peter Wiker, utvecklingsstrateg

Läs mer

Datum Kommunkontoret Måndag 18/ kl Underskrifter Sekreterare Parag

Datum Kommunkontoret Måndag 18/ kl Underskrifter Sekreterare Parag 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (-) Stefan Backius, (V), ordförande Kenth W Johansson (M) Johan

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(32) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (S) Birger Antonsson, (S) Martin Eklund, (S), ers A Hult Marguerite Wase (-) Kenth Johansson,

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15) Bildningsnämnden 2009-09-01 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30 16.30 Beslutande Ritha Sörling (s), ordförande Allan Myrtenkvist, (s) t om 80, kl 16.00 Birger Antonsson, (s) ers A Hult

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.40 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Hans Otto

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Plats och tid Kommunhuset Hällefors 13.00 15.20 Beslutande Ritha Sörling, (s) ordf Kenth W Johansson (m) v ordf Allan Myrtenkvist (s) Birger Antonsson (s) ersätter A Hult

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare 1(18) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 13.00 14.30 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Vivianne Pettersson (M) Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-18.30 ande Ledamöter Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Stefan Backius, (V), ordförande Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 41 Godkännande av ärendelista 2018/1045 4 42 Månadsuppföljning januari - april 2018 2018/1165 5 43 Ansökan om investeringsbidrag 2018 2018/1117

Läs mer

Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande (S) Christina Wallin Olsson (V) Peter Joensuu (M) Ingela Jonsson (C)

Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson, Vice ordförande (S) Christina Wallin Olsson (V) Peter Joensuu (M) Ingela Jonsson (C) Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81, Arvika, kl. 08.00 09.15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare 2011-11-23 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (HOB) Madeleine Hautamäki (C) Kenth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet. Se bilagd förteckning

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet. Se bilagd förteckning 1(17) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunledningskontoret, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.00 15.30 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Ulrika Jonsson (M) Övriga närvarande Tina Lanefjord,

Läs mer

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Anna Eriksson, kulturskolechef 27 Annali Nilsson, teaterpedagog/administratör 27

Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Anna Eriksson, kulturskolechef 27 Annali Nilsson, teaterpedagog/administratör 27 1(22) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.00 14.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande Peter Wiker, utvecklingsstrateg

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 40 Godkännande av ärendelista... 54 41 Att skriva sig till läsning... 55 42 Delgivningar... 56 43 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 57 44 Ansökan om bidrag

Läs mer

"[Skriv övriga närvarande här]"

[Skriv övriga närvarande här] 1(6) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 11.00 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande "[Skriv övriga närvarande här]" Justerare Justeringens

Läs mer

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(10) Plats och tid Formens hus, kl. 15.00-15.50 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S), ej tjänstgörande Ronnie Faltin (S), ej tjänstgörande Vivianne Pettersson (M), ej tjänstgörande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (19)

Sammanträdesprotokoll 1 (19) Sammanträdesprotokoll 1 (19) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 16.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lars-Ove Jansson,

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist. Kommunsekreterarens rum måndag 2008-06-25 Kommunstyrelsen 2008-06-23 1 (8) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 13.00 15.15 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Datum Jessica Jansson, ekonomichef Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren

Datum Jessica Jansson, ekonomichef Birgitta Berggren, sekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Birgitta Berggren 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 14.00 Beslutande Ledamöter Susanne Grundström (S), ordförande Siv Sander ersätter Torbjörn Saxin (S) Erkki Vuorijärvi (GL) Wilhelm Tham ersätter Arne Rubin

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum: 2011-12-21 Sid:121 Instans Barn- och utbildningsutskottet Plats och tid Barn- och utbildningskontoret kl 15.00 Beslutande Diana Brandin (S) ordförande Nelly Jansson (KD) Lizbeth Johansson

Läs mer

Mathias Brandt, kommunsekreterare. Ewa Lindbäck och Ritha Sörling

Mathias Brandt, kommunsekreterare. Ewa Lindbäck och Ritha Sörling 1(10) Plats och tid Formens hus, kl. 08.00-08.25 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Marjo Pruuki (S) Thomas Lönn (S) Ronnie Faltin (S) Per Karlsson (M) Robert Örtlund (M) Åsa Andersson

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.35-11.10 Beslutande Ledamöter Joanna Stridh (C), ordförande Lena Johansson (KD), vice ordförande Peter Jonsson (M) Barbro Aastrup (S) Rickard Möller (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-25 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 12.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Christina Johansson och Allan Myrtenkvist Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 11.00 17.00 ande Ledamöter Stefan Backius (V) ordförande Birger Antonsson, (S) Martin Eklund (S) ers Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (C) Maria Gustavsson,

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl Sammanträdesdatum s. 1 (13) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 15 december 2015, kl. 15.00 17.15 Beslutande Robert Wenglén (M) Richard Jerneborg (M) Remco Andersson (L)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2006-05-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.00 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(10)

Sammanträdesprotokoll 1(10) Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid Kommunhuset, konferensrum Ferdinand B, klockan 15.00-15.50 ande Övriga närvarande Tove Winqvist (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S) Karin Hurtig (V) Ylva Lundkvist

Läs mer

Datum Ritha Sörling, kommunalråd Göran Nilsson, förvaltningschef Åsa Cederborg, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Ritha Sörling, kommunalråd Göran Nilsson, förvaltningschef Åsa Cederborg, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare 1(26) Plats och tid Pihlskolan, Gröna rummet, kl. 13.00 17.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W

Läs mer

Datum 2012-03-13. Anders Öberg Marie Martinsson Kjell Gunnarsson Jan Arvidsson Gunilla Persson Peter Tillman (v) Ej 20, 22 samt 24 27

Datum 2012-03-13. Anders Öberg Marie Martinsson Kjell Gunnarsson Jan Arvidsson Gunilla Persson Peter Tillman (v) Ej 20, 22 samt 24 27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2012-03-13 Sida 1(16) Plats och tid Sammanträdesrummet Utsikten, Hallsberg, kl 13.00 kl 16.30 Beslutande Ledamöter Siw Lunander (s) Ulf Ström (s) Suzana Madzo (s) Joakim Hedelind

Läs mer

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.30 Beslutande Ledamöter Ritha Sörling, (S), ordförande Allan Myrtenkvist, (S) 16.00 t o m 8 Marjo Pruuki (S) ers A Myrtenkvist 9-18 Anna Hult,

Läs mer

Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00. Aimo Konttinen Peter Bökman

Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00. Aimo Konttinen Peter Bökman Kultur- och Fritidsnämnden 2004-08-23 1 (10) Plats och tid Kommunhuset rum 293, kl 13.15-17.00 Beslutande Olle Berg Aimo Konttinen Peter Bökman Hans Molin Birgitta Ringshagen Solveig Mäkinen Charlotte

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Kommunhuset 24 januari kl. 13.30 17.00 Beslutande C Leif Sternfeldt, ordförande M Elise Benjaminsson S Jessica Rodén L Niklas Herneryd SD Natalia E Henriksson

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kultur & Fritid kl 17.00-18.15 ande Jörgen Strende, Socialdemokraterna Ellen Johansson, Socialdemokraterna Roger Magnusson, Socialdemokraterna Stefan Grad, Centerpartiet Tommy Jacobsson,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 18.45 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden

TOMELILLA KOMMUN Familjenämnden : Plats och tid Svea Hund i kommunhuset, den, kl. 08.30-12.00 Beslutande Christer Yrjas (C) Anders Albäck (L) Daniel Persson (M) Sven Gunnarsson (MP) Anders Throbäck (S) Sara Anheden (S) Paul Lennartsson

Läs mer

BN AU PROTOKOLL BUDGET

BN AU PROTOKOLL BUDGET BN AU PROTOKOLL BUDGET HEDEMORA KOMMUN 1-;t;i HEDEMORA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(15) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-12.05 Beslutande Ledamöter Anki Rooslien (S), ordf. Karin

Läs mer

Christina Johansson (M), ordförande

Christina Johansson (M), ordförande 1(5) KHR/KPR Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, Kl. 13.00 15.15 Beslutande Ledamöter Christina Johansson (M), ordförande KHR/KPR: Sylvia Persson, Reumatikerföreningen Ann-Mari Hammar, SKPF Jonny Molander,

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 av 8 Plats och tid Kommunkontoret Lessebo tisdagen den 19 november 2013 kl 14.00 17.00 ande Anders Palmengren (s) ordf Ingvar Johansson (c) v ordf Monica Johansson (s) Tommy Truedsson (s) Eva Kabanda

Läs mer

Kommunkontoret Anders Andersson. ... Kitty Strandberg. ... Bertil Jansson

Kommunkontoret Anders Andersson. ... Kitty Strandberg. ... Bertil Jansson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Kommunkontoret, Kopparberg Tid: 14.20 15.35 Beslutande Övriga deltagande Kitty Strandberg (S), Ljusnarsberg, ordförande Siv Sander (S), Hällefors kommun Raimo

Läs mer

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23

Ritha Sörling och Riitta Löfström. Kommunsekreterarens rum onsdag 2008-04-23 Kommunstyrelsen 2008-04-22 1 (7) Plats och tid Kommunhuset, Hällefors, kl. 10.00 10.40 Beslutande Se bilagd förteckning Övriga deltagande Se bilagd förteckning Utses att justera Justeringens plats och

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Evelina Håkansson, nämndsekreterare Cilla Lund, lönechef

Annika Höök, nämndsekreterare Evelina Håkansson, nämndsekreterare Cilla Lund, lönechef Tid och plats 9 april 2019, kl. 14:30-14:45, IT-centrum Cassiopeia, Tierp Paragrafer 6-9 Utses att justera Peter Evansson Beslutande Ledamöter Sara Sjödal (C) ordförande Peter Evansson (S) Beslutande ersättare

Läs mer

Utskottet lärande och stöd

Utskottet lärande och stöd Sammanträdesprotokoll 1 (15) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 08.00 10.00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund (S), ordförande Henrik Axelsson

Läs mer

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(4) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 18.00 19.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), vice ordförande Kerstin Skogdalen (S) Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Sven-Åke Lundh

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare Bino Drummond (M) Inger Nordqvist (M), ersättare 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 13.00-14.10 ande Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Inger Lundh Jansson (MP), ersättare

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag

MULLSJÖ KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdag Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdag 2015-10-05 Innehåll 137 Studiebesök... 164 138 Tillkommande/utgående ärenden samt godkännande av föredragningslista... 165 139 Månadsuppföljning/delårsbokslut

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (13)

Sammanträdesprotokoll 1 (13) Sammanträdesprotokoll 1 (13) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 16 juni 2015, 15.00-17.39

Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 16 juni 2015, 15.00-17.39 Sammanträdesdatum s. 1 (10) Plats Sammanträdesrum Önnerup, kommunhuset i Lomma Tid Tisdagen den 16 juni 2015, 15.00-17.39 Beslutande Robert Wenglén (M) Richard Jerneborg Remco Andersson(FP) Lars Carlén

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Plats och tid Oasen måndagen den 17 december 2018 kl. 11:00-11:30. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C)

Plats och tid Oasen måndagen den 17 december 2018 kl. 11:00-11:30. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Maria Syd. Madelaine Jakobsson (C) 1(25) Plats och tid Oasen måndagen den 17 december 2018 kl. 11:00-11:30 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Utses att justera Grethel Broman (S) Justeringens plats

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (5)

Sammanträdesprotokoll 1 (5) Sammanträdesprotokoll 1 (5) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, ordförande (S) Henrik Axelsson,

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset, Kopparberg

Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset, Kopparberg 1 (7) 00Plats och tid Stora sammanträdesrummet, Kommunhuset, Kopparberg Tid: 09.15-10.2( Beslutande övriga deltagande Gert Stark (S), Ljusnarsbergs kommun, ordförande Siv Sander (S), Hällefors kommun Maria

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-23 Innehållsförteckning Ärende 74 Rapport kostupphandling... 87 75 Utvärdering av resultatfonder i barn- och utbildningsnämnden... 88 76 Ekonomisk månadsrapport... 89 77 Aktuell kö till förskoleverksamhet

Läs mer

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd)

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Sida 1 (11) Plats och tid Lilla Sess, kl. 8:30 12:15 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Övriga närvarande Anders

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.30 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl 17.00-20.20 Beslutande Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12 ) Plats och tid Notariet, den 16 maj 2018 klockan 08.30-12.00 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Leif Gustavsson (SD),

Läs mer

Utbildningsnämnden (12)

Utbildningsnämnden (12) Utbildningsnämnden 2013-02-20 1 (12) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 20 februari kl. 9.00 16.35 Beslutande Bodil Hansen (M), ordförande Jan Nordström (M) Inga Karlsson (M) Claes Lindahl

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S)

Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina Pettersson (S) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (5) Plats och tid Vård och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 08.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C), ordförande Inga-Lill Hellgren (S) Therese Hellgren (FP) Jan Plantin (M) Kristina

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-09:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Bengt Nilsson (S)

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-09:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Bengt Nilsson (S) fe fl 5, Malung-Salens kommun Sammanträdesprotokoll 2018-08-20 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 08:00-09:30 Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Bengt

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29 Datum: Torsdagen den 29 januari 2015 Tid: 16.00 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 3 februari 2015 Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Michael Grönlund (M) Underskrifter:

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2015-12-07 1 (15) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-12-07 kl. 13:00-16:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(24) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Stefan Backius, (V), ordförande Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth

Läs mer

Datum Nämnd- och utredningssekreterare Malin Bergkvist. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 42-49

Datum Nämnd- och utredningssekreterare Malin Bergkvist. Underskrifter Sekreterare Paragrafer 42-49 1(5) Valberedningen Plats och tid Kommunkontoret, Pyramiden, kl. 15.00-15.20 Beslutande Allan Myrtenkvist (S), ordförande Morteza Naderi (S) Katja Ollila (V), vice ordförande Maja Loiske (V) Ulrika Jonsson

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 09.30 11.15 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 15.30-16.00 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande Jessica Jansson, ekonomichef Justerare Justeringens

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Innehåll Innehåll 30 Godkännande av ärendelista... 41 31 Budget 2017... 42 32 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 43 33 Ansökan om bidrag för Miljö & Naturboken... 44 34 Hur blir

Läs mer

Raija Sundin, nämndsekreterare. Ewa Stålberg (M), Ritha Sörling (V)

Raija Sundin, nämndsekreterare. Ewa Stålberg (M), Ritha Sörling (V) 1(13) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 16.00 16.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Abdel Majid Elmoussauoui (S) Ronnie Faltin (S) Per Karlsson (M) Vivianne Pettersson (M)

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl 1 (9) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 18.05 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) Christer Grankvist (S) Lennart Månsson (S) Övriga

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Åke

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 74 Godkännande av ärendelista... 100 75 Principer om kultur- och fritidsutskottets stipendier... 101 76 Bemanning vid kvällsöppet på biblioteket i Mullsjö... 103 77 Ansökan om verksamhetsbidrag,

Läs mer

Utbildningsnämnden (9)

Utbildningsnämnden (9) Utbildningsnämnden 2013-08-28 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 28 augusti kl. 9.00 11.50 med ajournering klockan 11.05 11.18. Bodil

Läs mer

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson (S) Anders Backman (C)

Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson (S) Anders Backman (C) Tid och plats 9 april 2019, kl. 14:00-14:30, IT-centrum Cassiopeia, Tierp Paragrafer 9-12 Utses att justera Olof Nilsson Beslutande Ledamöter Sara Sjödal (C), ordförande Peter Evansson (S) Olof Nilsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (7)

Sammanträdesprotokoll 1 (7) Sammanträdesprotokoll 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Kongsvinger, Ö:a Esplanaden 5, 671 81 Arvika, kl. 13.00 15.45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Aina Wåhlund, Ordförande (S) Lisbeth Öjstrand,

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS ARBETSUTSKOTT Protokoll 2012-09-12 Tid och plats Onsdagen den 12 september. 2012, kl 17.00 20.00 i Dialogen Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Lena Gerby (M), ordförande Hanna Svensson (S)

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl

Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje måndagen den 3 juni 2019 kl. 13-13.50 Ledamöter Övriga närvarande Robert Beronius (L) (ordförande) Ganimete Kalludra

Läs mer

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD)

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Östra Storgatan 29, Ludvika, kl. 16:00 17:00 Beslutande ledamöter Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren

Läs mer

Ljungaskolan, Sävsjö 19.00-22.00

Ljungaskolan, Sävsjö 19.00-22.00 Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-05-22 Plats och tid Ljungaskolan, Sävsjö 19.00-22.00 ande Ordinarie ledamöter: Anna-Karin Yngvesson, kd, ordförande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s)

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande

Läs mer

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C)

Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30. Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) 1 Plats och tid Beslutande Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, kl. 14:00-16:30 Sofia Söderström (S), ordförande Kristina Bäckman (M) Agneta Åhs-Sivertsen (C) Övriga deltagande Anna Halvarsson, sekreterare

Läs mer

BN PROTOKOLL EXTRA

BN PROTOKOLL EXTRA BN PROTOKOLL EXTRA HEDEMORA KOMMUN ilu HEDEMORA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Björnen, kl. 15.00-15.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00

Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (7) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Tisdag 13 maj 2014 kl. 10:00 12:00 Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Greta Wedin Afasiföreningen

Läs mer

Rolf Hellberg tf räddningschef Göran Haag tf förvaltningschef Peter Pyykkinen, tf skorstensfejarmästare Inga-Lill Backström, förvaltningssekreterare

Rolf Hellberg tf räddningschef Göran Haag tf förvaltningschef Peter Pyykkinen, tf skorstensfejarmästare Inga-Lill Backström, förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Kopparberg, kl 14.00 16.00 ande ledamöter Britt Marinder (S) Kitty Strandberg (S) Magnus Erbing (M) Hannah Söderholm (S) Lennart Paalo (V) Antti Tsupuuka

Läs mer