SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL"

Transkript

1 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl ande Ledamöter Stefan Backius (V) ordförande Birger Antonsson, (S) Martin Eklund (S) ers Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (C) Maria Gustavsson, (V) ers vakant plats Kenth W Johansson, (M) Maria Jansson Andersson, (GL) Ersättare Ulla Werdin (GL) Övriga närvarande Barbro Stein, gruppledare GL del av mötet Tina Lanefjord, förvaltningschef Inger Törnkvist, nämndsekreterare Håkan Jacobsson, nämndsekreterare Justerare Maria Gustavsson (V) Justeringens plats och tid Kommunkontoret Underskrifter Sekreterare Paragrafer Inger Törnkvist Ordförande Stefan Backius Justerare Maria Gustavsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Bildningsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Inger Törnkvist

2 2(17) 95 Upprop Upprop förrättas. 96 Val av justerare samt dag för justering Maria Gustavsson (V) utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll Fastställande av dagordningen - Dagordningen fastställs enligt utskickad kallelse. 98 Genomgång av föregående protokoll - föregående protokoll läggs till handlingarna.

3 3(17) 99 Tema: Biblioteket och den kommunala kulturpolitiken, dnr 63.12/800 Kultur-och fritidschefen Marianne Sörenson informerar och diskuterar om kultur-och fritidsverksamheten i Hällefors kommun: Nedan följer några områden som berördes i diskussionerna. Biblioteksplan Mål i biblioteksplanen - Biblioteksverksamheten skall präglas av god tillgänglighet, ett brett utbud och en demokratisk styrning i dialog med skola, brukare och närsamhälle - Skolbiblioteket ska ingå i skolans pedagogiska verksamhet med uppgift att stödja elevernas lärande - Filialverksamheten ska utvecklas - Konsthallens framtida organisering ska bli långsiktig och hållbar samt utveckla biblioteken som offentliga utrymmen som främjar möten, upplevelser och delaktighet En utvärdering ska göras 2013 i samband med bibliotekets verksamhetsberättelse. Hällefors kommun har ett rikt föreningsliv och en känd kulturskola. Vi fördelning av medel till olika aktiviteter har staten förändrat sitt fördelningssystem enligt samverkansmodellen, d v s samverkan mellan kommuner, landsting och institutioner. I länet finns framtaget ett Kulturpolitiskt program och en Regional kulturplan. Gemensamma länskulturinstitutioner: - Arkivcentrum - Länsmuseet - Länsmusiken - Länsbiblioteket - Kulturkonsulenter - Länskulturråd (nätverk för kulturchefer i kommuner, landsting och institutioner) Bildningsnämnden godkänner informationen.

4 4(17) 100 Remissvar Ds 2012:13 Ny bibliotekslag, dnr 56.12/800 Hällefors kommun har ombetts att lämna ett remissvar på förslaget till ny bibliotekslag. Ordföranden Stefan Backius har utarbetat nedanstående remissvar vilket är inskickat till Kulturdepartementet Kommunen ansvarar för verksamheten inom folkbibliotek och skolbibliotek i Hällefors och Grythyttans tätorter. Det är dessa kommunala ansvarsområden som utgör perspektivet och utgångspunkten för synpunkterna. Hällefors kommun avger utifrån detta härmed följande yttrande: 2 Syfte och ändamål Bibliotekets roll som kulturinstitution i en mindre ort som Hällefors (ca 7000 inv) är mycket stor. Då det övriga kulturutbudet ofta är begränsat får biblioteket per automatik en betydligt bredare roll för demokratisk arena, mötesplats och kulturhus än på större orter. Därför ser vi det som ett bekymmer att lagtexten tillsammans med författningskommentarerna betonar läsning och tillgång till litteratur som överordnat ändamål. Vi skulle önska en skrivning som i högre grad jämställer andra informations och kulturbärare och andra mer demokratiska och kulturella samhällsuppdrag med läsning och tillgång till litteratur. Vi vill att 2 tydligare skall bejaka den forskning och de erfarenheter som finns både i Sverige och internationellt gällande att bredda synen på bibliotekens samhälleliga roll och därmed verksamheten. Då begreppet biblioteksservice breddas med vårt förslag så är det mycket bra att det tydligt betonas att det skall finnas tillgängligt för alla, inte bara för brukare eller medborgare. 4 Biblioteksplaner Det är mycket positivt att kommuner och landsting åläggs att anta planer för verksamheten. Varför åläggs inte staten att göra detsamma? Vidare är det otydligt vad som menas med biblioteksplaner. Inom Hällefors kommun figurerar biblioteket i flera planer och måldokument. Vissa är politiska mål och vissa är handlingsplaner för tjänstemän. Vilken roll spelar den statligt övergripande målsättningen för landets folkbibliotek för kommunernas prioriteringar och ambitioner när den inte kommuniceras genom en statlig biblioteksplan? Hur ser relationen ut mellan de regionala biblioteksplanerna och landstingets kulturplan och hur påverkar dessa det kommunala arbetet?

5 5(17) 6, 7, 8 Prioriterade grupper Vår uppfattning är att litteraturen betonas starkare än tidigare. Detta är problematiskt då exempelvis barn och unga idag till stor del förhåller sig till helt andra berättarvärldar. Definitionen av barn och ungas behov är vuxennormerande på ett olyckligt sätt. Gällande de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska finns en liknande problematik som ofta dessutom kan vara kulturellt betingad. 9 Avgiftsfrihet Här används olika begrepp för mottagarna av biblioteksservicen. Framförallt begreppet allmänheten förvirrar. I andra paragrafer har begrepp som kommuninvånarna (5 ) och alla (2 ) också använts. Konsekvens behövs och vårt förslag är begreppet alla istället för allmänheten och kommuninnevånarna. 11 Regional biblioteksverksamhet Den inledande formuleringen bör ändras till: Varje landsting ska bedriva 15 Samverkan Begreppet låntagarna bör ersättas alla i enlighet med kommentaren ovan Uppföljning En mycket viktig och komplex fråga. Några meningar skulle behövas ytterligare där bland annat relationen mellan de olika planerna tydliggörs i enlighet med kommentarerna till 4. Hällefors kommun anser dessutom att Sverige behöver en nationell biblioteksstrategi. Bibliotekslagen i sig fyller en viktig funktion då den tydliggör och underlättar den demokratiska styrningen av verksamheten. Betydelsen av detta understryks av att biblioteksverksamheten är central ur den lilla kommunens demokratiska perspektiv. Förvaltningens förslag till beslut - godkänna informationen - i enlighet med förvaltningens förslag. Kenth W Johansson meddelar att han inkommer med ett yttrande till protokollet.

6

7 6(17) 101 Remiss Att angöra en kulturbrygga SOU 2012:16, dnr 64.12/800 Hällefors kommun är utsedd att vara remissinstans gällande delbetänkandet Att angöra en kulturbrygga en ny form för stöd till förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Remissen Att angöra en kulturbrygga Delbetänkandet innebär att lämna förslag till en ändamålsenlig verksamhetsform för en långsiktig bidragsgivning till förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Kulturbryggan ska vara en efterföljare till Stiftelsen framtidens kultur och ha en oberoende ställning som alternativ bidragsgivare. Verksamheten ska också kunna hantera och främja kulturområdets hela omfattning. En angelägen uppgift som pekas ut är även att hitta nya och alternativa finansieringsmöjligheter för att stödja förnyelse och utveckling inom kulturområdet. Regeringen har beslutat om statsbidrag för nyskapande kultur och anvisat 25 miljoner kronor årligen för bidragsgivning i Kulturbryggan. Ordföranden tillsammans med förvaltningschefen har beslutat att avstå från att lämna yttrande i ärendet. Förvaltningens förslag till beslut - godkänna informationen - i enlighet med förvaltningens förslag. Kenth W Johansson meddelar att han inkommer med ett yttrande till protokollet.

8

9 7(17) 102 Integration i Hällefors kommun, dnr 65.12/600 En skrivelse har inkommit till bildningsnämnden/kommunstyrelsen från Kenth Adamsson, IFO-chef, Torbjörn Jansson, behandlingsassistent, Linda Kjellberg, kurator, Helena Sjöberg, rektor, Tina Lanefjord, f d rektor Pihlskolan och Inger Törnkvist, förvaltningssekreterare, anställda i kommunen som i sitt arbete kommer i kontakt med barn/unga från andra kulturer. Ärendet Både socialtjänst och skola har uppmäksammat de svårigheter och konflikter som uppstår när barn/unga från andra kulturer inte kan delta på samma villkor inom föreningslivet. Förhoppning är att den nya Kultur- och fritidspolicyn beaktar problematiken kring integration. - Vem sköter integrationsfrågan i föreningarna? - Hur kan kommunen stärka föreningslivet kulturellt och språkligt? - Hur hjälper/motiverar kommunen barn/unga så att de inte blir utanför föreningslivet? Ordföranden föreslår att hänsyn tas till ovanstående problematik i kommande Kultur- och fritidspolicy. - informationen med tillägg av ordförandens kommentar godkänns.

10 8(17) 103 Personaluppföljning i Hällefors kommun, dnr 66.12/610 Löneenheten har arbetat fram personaluppföljning för bildningsförvaltningen där en jämförelse görs åren 2010, 2011 t o m juli Antalet anställda omräknat till årsarbetare Personer som är frånvarande t ex tjänstlediga och sjukskrivna ingår. I början av 2010 hade bildningsförvaltningen totalt 193 årsarbetare, i juli 2012 totalt 187 årsarbetare. Nämnas kan att i början av 2012 överfördes Sörgårdens matpersonal till bildningsförvaltningen. Sjukfrånvaro i procent av arbetstiden Den genomsnittliga sjukfrånvaron för förvaltningen 2010 var 3,25 % och ,91 %. Under första månaderna 201 har sjukfrånvaron varit högre än åren 2010 och Andelen deltidsanställda i procent Andelen deltidsanställda i förvaltningen var i början av ,9 %. I juli 2012 har 18,1 % av personalen en deltidsanställning. De flesta deltidsanställningarna finns i centralköket och anställda modersmålslärare. Mertid antal timmar Under 2011 utfördes timmar mertid, under 2010 var siffran 740 timmar. Hittills 2012 har 1030 timmar utförts. Ökningen i juni kan delvis härledas till att många samlat ihop sin arbetade mertid under året och lämnar in i slutet av terminen. Övertid antal timmar Under 2010 utfördes totalt ca 170 timmar övertid, under 2011 totalt ca 450 övertidstimmar. Hittills i år är övertidsuttaget t o m juli månad 360 timmar. - informationen godkänns.

11 9(17) 104 Ledningsgruppens sammansättning, dnr 37.12/610 Förvaltningschefen informerar om nya personer i ledningsgruppen. Rektorerna på Pihlskolan Annika Eriksson och på Klockarhagsskolan Marie Karlsson började sina anställningar , förskolechefen Anna Mill började sin anställning och måltidschefen Stefan Lahti kommer Nämndsekreteraren för omsorgsförvaltningen och bildningsförvaltningen Håkan Jacobsson finns nu på plats och började Arbetet kommer nu att starta med att se över ledningsorganisationen. - informationen godkänns.

12 10(17) 105 Bildningsnämndens månadsuppföljning augusti 2012, dnr 26.12/042 Sammanfattning Bildningsförvaltningen har sammanställt bildningsnämndens månadsuppföljning utifrån de underlag som inkommit från verksamheterna. Redovisningen presenterar en samlad bild över ekonomiska kostnader för driften, investeringar och personal. sunderlag Bildningsförvaltningens driftuppföljning juni 2012, Bildningsförvaltningens investeringsuppföljning juni 2012, Bildningsförvaltningens personaluppföljning juni 2012, Ärendet Driftuppföljning Totalt har bildningsnämnden en driftbudget på tkr. I förhållande till budgeten redovisar förvaltningen en helårsprognos på ,3 tkr det innebär ett förväntat underskott på 6 917,3 tkr för verksamhetsåret 2012 I förhållande till föregående prognos innebär det ett minskat underskott med 163,7 tkr jämförelse med juni månads uppföljning. Centralt visar prognosen 850,0 tkr bättre resultat än budgeterat 2012, den nyinrättade tjänsten måltidschef tillträder inte förrän i oktober. Vidare så visar fritid/motion- &idrottsanl. ett underskott på 595,0 tkr. Orsaken till underskottet är kostnaden för digitalisering av biografen den kostnaden var inte budgeterad Anledningen till nämndens prognostiserade underskott beror dels på det stora varsel som genomfördes 2011 inte verkställdes förrän i juni 2012 samt omorganisationen inom omsorgen som resulterade i att Sörgårdens kök flyttades över till Centralköket verksamhet. Investeringsuppföljning Bildningsförvaltningens tilldelade medel för investeringsbudget för verksamhetsåret 2012 uppgår till tkr där förvaltningens prognos är att fastställd budget förbrukas

13 11(17) Personaluppföljning Varje månad följer förvaltningen upp lönekostnader per månad, exklusive PO-påslag, för att se om det sker någon större förändringar och att utfallet blir som planerat. Förvaltningen kan konstatera att lönekostnaderna minskat något förhållande till föregående år inom samtliga verksamheter förutom centralköket flyttades Sörgårdens kök över från omsorgsförvaltningen till Centralköket. Förvaltningens förslag till beslut - Månadsuppföljningen godkänns - Nämndens prognostiserade underskott innebär att nämnden ska fortsätta arbetet med åtgärdsplanen för åren informationen godkänns.

14 12(17) 106 Bildningsnämndens ekonomiska åtgärdsplan för 2012, reviderad, dnr 28.12/049 Sammanfattning Bildningsnämndens helårsprognos visar ett underskott på tkr. Underskottet innebär att nämnden måste upprätta en åtgärdsplan enligt kommunens riktlinjer till verksamhets- och ekonomistyrningspolicyn. Den åtgärdsplan som upprättades och togs i augustinämnden har revideras. Åtgärdsplanen uppgår totalt till tkr. sunderlag Kommunstyrelsen beslut Bildningsnämndens beslut Åtgärdsplan daterad Riktlinjer till verksamhets- och ekonomiskstyrningspolicyn, A-E-0400 Ärendet Förvaltningen har tillsammans med ekonomienheten under senare delen av 2011 arbetat med att anpassa verksamheten till budget. Detta har lett till att förvaltningen i november kunde lägga varsel på knappt 24 tjänster. Förhandlingsprocessen avslutades Förändringar inom verksamheterna har inneburit att alla uppsägningar inte har kunnat verkställas. Totalt har 19,65 tjänster verkställts. Förvaltningen redovisar en helårsprognos i augusti månad år 2012 på tkr. I prognosen ingår digitalisering av biografen 580 tkr. För digitaliseringen av biografen har nämnden ansökt om tilläggsbudget, där beslut tas i kommunfullmäktige i november. Exkluderas kostnaden för digitaliseringen av biografen blir prognosen tkr. I den åtgärdsplan som nu redovisas omfattar motsvarande totalt tkr mellan år I underskottet för helårsprognosen år 2012 är besparingen tkr inräknad i åtgärdsplanen för år Åtgärder beslutade och verkställda under år 2012 som ger full effekt under år 2013 motsvara tkr att jämföras med redovisad helårsprognos exkluderat digitaliseringen med tkr. Åtgärder beslutade och verkställda under år 2012 som ger ekonomisk effekt under 2014 motsvarar 254 tkr.

15 13(17) Förvaltningen konstaterar att nämnden har fullgjort det uppdrag som redovisas i riktlinjerna till verksamhets och ekonomiskstyrningspolicyn genom upprättande av åtgärdsplan. Differensen motsvarar 551 tkr. digitaliseringen av biografen 580 tkr täcker differensen. Åtgärdsplanen ger en bra förutsättning för verksamhetsåret år Inför år 2013 behöver det vidtas ytterligare långsiktiga åtgärder. Förvaltningens förslag till beslut - Den ekonomiska åtgärdsplanen godkänns - Förvaltningen får i uppdrag att fortsätta arbeta med långsiktiga åtgärder - Ekonomiska åtgärdsplanen ska följas upp löpande på nämnden - Ekonomiska åtgärdsplanen distribueras till kommunstyrelsen Kenth W Johansson (M) meddelar att han inte godkänner - Den ekonomiska åtgärdsplanen godkänns - Förvaltningen får i uppdrag att fortsätta arbeta med långsiktiga åtgärder - Ekonomiska åtgärdsplanen distribueras till kommunstyrelsen Ordföranden ställer de båda förslagen mot varandra och finner att bildningsnämnden med övervägande majoritet beslutar enligt förvaltningens förslag till beslut. Kenth W Johansson (M) och Maria Jansson-Andersson (GL) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag och avser att innan justering inkomma med en skriftlig reservation. Barbro Stein, gruppledare (GL) yttrar sig i ärendet. (Bilaga till protokollet).

16

17 14(17) 107 Delegeringsbeslut, dnr 3.12/ Vik lärare Klockarhagsskolan Lärare engelska och spanska vid Klockarhagsskolan tillsvidare fr o m Förskolechef tillsvidare fr o m Utvecklingsstrateg inom bildningsförvaltningen tillsvidare fr o m Modersmålslärare Modersmålslärare Delegationsbeslut /2012 Klockarhagsskolan, anpassad studiegång enligt grundskoleförordningen 5 kap Delegationsbeslut /2012 Klockarhagsskolan, enskild undervisningsgrupp enligt grundskoleförordningen 5 kap 5 9. Fördelning av Hällefors kommuns bidrag till studieförbunden 2012 Förvaltningens förslag till beslut - med godkännande lägga delegeringsbesluten till handlingarna - i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

18 15(17) 108 Delgivningsärenden, dnr 2.12/ Kommunstyrelsen , 169 Bildningsnämndens ekonomiska åtgärdsplan för Bildningsnämndens samverkansgrupp Omsorgsnämnden Ansökan om verksamhetsbidrag år 2012 Bergslagens Brottsofferjour. Förvaltningens förslag till beslut - med godkännande lägga delgivningsärendena till handlingarna. - i enlighet med förvaltningens förslag till beslut.

19 16(17) 109 Kvarstående ej verkställda beslut, dnr 1.12/600 verkställda sedan /11 Fråga från Kenth W Johansson (M) 85/12 108/11 Maria Thiery Wases medborgarförslag med önskemål om fler 169/11 valmöjligheter för 15 timmarsbarn inom förskolan 89/12 72/12 Återremiss: Ansökan om godkännande att utöka fristående förskola 90/12 Lilla Pyret från bildningsnämnden 121/10 Utredning av avgifter vid uthyrning av idrottssalar 157/11 Biblioteksupphandling, kvalitetsmässiga och ekonomiska 213/11 konsekvenser gällande entreprenad av biblioteksverksamheten contra egen regi 174/11 Utarbeta en Kultur- och fritidspolicy (arbetet pågår) 31/12 175/11 Uppdrag till förvaltningen att stärka gymnasieskolan. (arb. pågår) 226/11 6/12 9/12 Utarbeta nyckeltal för 15-timmars barnen 25/12 28/12 Analys av osäkerheten i månadsuppföljning 43/12 Upprätta åtgärdsplan med tillhörande ekonomisk kalkyl för förbättringsbehoven i ärendet Uppföljning nya skolan 45/12 Utarbeta ytterligare åtgärder för att få en budget i balans 46/12 Ytterligare utveckla sammanställningen av framtida lokalbehov 64/12 Gymnasieprogram med inriktning hund, fortsatt utveckling redovisning under hösten

20 17(17) 67/12 Ta fram en långsiktig strategi för förskoleverksamheten 71/12 Nyckeltal framtas för alla grupper inom förskolan 88/12 En samlad och tydligare bild av gällande skolskjutsregler tas fram 91/12 En årlig återrapportering görs om vad som konkret blivit tillgängligt för invånarna i Hällefors kommun vad gäller avtalet med Länsteatern Medborgarförslag Niclas Elfstens medborgarförslag om byte av namn på Klockarhagsskolan Motioner Lars-Göran Zetterlunds (C) motion om föreningspolitiskt handlingsprogram och Barbro Anderssons (S) motion om att kommunen tar initiativ till att ett idrottspolitiskt program tas fram i samverkan med idrottsrörelsen 7/06+ 11/07 Föreningspolitiskt handlingsprogram, tas tillsammans 86/07 med Idrottspolitiskt handlingsprogram. Utredning efter 70/ Kommer att ingå i Kultur- och fritidspolicyn. 13/10 109/11 Lars-Erik Erikssons (SD) motion om att anordna ett snoezelen rumsinnenas rum Förvaltningens förslag till beslut - godkänna redovisningen - i enlighet med förvaltningens förslag till beslut. Kenth W Johansson (M) reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag och avser att innan justering inkomma med en reservation.

21

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (-) Stefan Backius, (V), ordförande Martin Eklund (S) Ulla Werdin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(24) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Stefan Backius, (V), ordförande Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth

Läs mer

Datum Melker Renström, revisor Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Melker Renström, revisor Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare 2012-11-07 1(27) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (C) Martin Eklund, (S) ers vakant

Läs mer

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare 2011-11-23 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (HOB) Madeleine Hautamäki (C) Kenth

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

Datum Ersättare Pirjo Drakhjerta (S) Ewa Lindbäck (M)

Datum Ersättare Pirjo Drakhjerta (S) Ewa Lindbäck (M) 1(21) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-17.00 Beslutande Ledamöter Kenth W Johansson (M), ordförande Anna Hult (S) 107-119 kl 16.45 Pirjo Drakhjerta (S) ers A Hult 120-122 Marjo Prukki (S),

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15) Bildningsnämnden 2009-09-01 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30 16.30 Beslutande Ritha Sörling (s), ordförande Allan Myrtenkvist, (s) t om 80, kl 16.00 Birger Antonsson, (s) ers A Hult

Läs mer

Datum Revisorerna Melker Renström och Sune Ekman (del av mötet) Tina Lanefjord, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Revisorerna Melker Renström och Sune Ekman (del av mötet) Tina Lanefjord, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare 1(25) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.30 Beslutande Ledamöter Stefan Backius, (V), ordförande Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Johan Stolpen, (V) ers M Gustafsson (V) Marguerite

Läs mer

Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.30 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande, (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W Johansson,

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.40 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Hans Otto

Läs mer

Datum Ersättare Martin Eklund (S) Marjo Pruuki (S) Ulrika Jonsson (M) Maria Gustafsson (V)

Datum Ersättare Martin Eklund (S) Marjo Pruuki (S) Ulrika Jonsson (M) Maria Gustafsson (V) 1(23) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-17.30 Beslutande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (S) Anna Hult 123-136 kl 17.10 Martin Eklund (S) ers A Hult 137-140 Birger Antonsson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-18.30 ande Ledamöter Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Stefan Backius, (V), ordförande Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W

Läs mer

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD)

Kl Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö (S) Johnny Sködt (SD) 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Almliden, Blosset, Bjuv Kl 13.00-15.00 Arvo Hellman, ordförande (S) Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit

Läs mer

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist

Christina Johansson och Allan Myrtenkvist 1(5) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 10.30 12.20 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Övriga närvarande Se bilagd förteckning Justerare Christina Johansson och Allan Myrtenkvist Justeringens

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Bildningsnämden 2008-02-05 1(12) Plats och tid Kommunhuset Hällefors 13.00 15.20 Beslutande Ritha Sörling, (s) ordf Kenth W Johansson (m) v ordf Allan Myrtenkvist (s) Birger Antonsson (s) ersätter A Hult

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef

Datum Ritha Sörling, gruppledare (S) Samuel Ericsson, gruppledare (V) Kenth Adamsson, förvaltningschef 1(4) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 18.00 19.00 Beslutande Ledamöter Ulrika Mellkvist (C), vice ordförande Kerstin Skogdalen (S) Mikael Eriksson (S) Christina Wilhelmsson (S) Sven-Åke Lundh

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Tapetsören, kl. 17.00-20.40 ande Kenth Wengholm (M) Ordförande Hans Dahm (S) Ann Ohlsson (F) Annika Singleton (KD) Annica Erikssen (S) Maria Sundqvist (S) Rebecka Stjärnås (V)

Läs mer

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s)

Sammanträdesdatum. Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica Dahlén (s) Hans Ringberth (s) Barn-, kultur- och utbildningsnämndens 2013-03-15 Blad 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Strömsund, sammanträdesrum Almen kl 10.00-11.00 Beslutande Lena Johansson (s), ordförande Ragnar Lif (c) Monica

Läs mer

Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare 1(18) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.0015.00 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist (S), ordförande Marjo Prukki (S), ers A Hult Birger Antonsson (S) Kenth W Johansson (M) Maria Jansson Andersson

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Kristina Nordling, nämndsekreterare Linda Igelström, 41 Lena Karlsson, 41 1(15) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Formens hus, Rektangeln, kl. 13.15 15.15 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord, bildningschef

Läs mer

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl Ajournering kl Beslutande 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15.50 Ajournering kl. 14.30 14.45. Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (L) Fredrik Jönsson (C) Angelie Fröjd (M) Kim

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(32) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (S) Birger Antonsson, (S) Martin Eklund, (S), ers A Hult Marguerite Wase (-) Kenth Johansson,

Läs mer

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö

kl 13.00-16.15 Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena Alm (S) Margit Johansson (M) Stig-Arne Svalö 1(15) Plats och tid Almliden, Blosset, Bjuv kl 13.00-16.15 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Arvo Hellman (S) ordförande Bert Roos (S) Gull-Britt Hansson (S) Irena

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (6)

Sammanträdesprotokoll (6) Sammanträdesprotokoll 2014-06-02 1 (6) Tid och plats Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Justerare Plats och tid för justering Måndagen den 2 juni, kl. 17.00 17.40, Dirigenten, Stadshuset. Kerstin König

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott Innehåll Upprop Val av justerare Justeringens tid och plats 41 Godkännande av ärendelista 2018/1045 4 42 Månadsuppföljning januari - april 2018 2018/1165 5 43 Ansökan om investeringsbidrag 2018 2018/1117

Läs mer

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Arne Rubin ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Omsorgsnämnden 2008-12-17 1 Plats och tid Plenisalen 2008-12-17, kl. 13.00 15.35 Beslutande Ulrika Mellkvist (c ) Kerstin Skogdalen (s) tjg.ers. Kari Paavonen (s) tjg.ers. Christina Wilhelmsson (s) Sven-Åke

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 09. Kultur- och utbildningsnämnden (14) Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan Nr 09 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-10-24 1(14) Tid och plats Dalslandsrummet Onsdagen den 24 oktober 2018, klockan 08.30 12.00, i Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Helena Hultman-Karlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid Bergslagens medeltidsmuseum, onsdagen den 9 september 2015, klockan 18.00 20:00 ande Övriga närvarande Elizabeth Pettersson (s), ordförande, Åke Andersson (v),

Läs mer

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg

Margareta Karlsson, förvaltningschef Thomas Holm, ekonom 21 Åsa Engberg, nämndsekreterare. Underskrifter Sekreterare Paragrafer Åsa Engberg SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Sammanträdesrummet, Marnäsliden kl. 13:00-14:50 Beslutande ledamöter Åsa Bergkvist (S) Lars Handegard (V) Torbjörn Tomtlund (M) Ann-Katrin

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott. Innehåll Innehåll 46 Godkännande av ärendelista... 60 47 Anmälan av delegationsbeslut... 61 48 Remiss Regional kulturplan Jönköpings län 2018-2020... 62 49 Begäran om omprövning av anläggningsbidrag Ryfors golfklubb...

Läs mer

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund

Jessica Jansson, ekonomichef. Hans-Otto Pohlman, Lars-Göran Zetterlund 1(7) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 15.30-16.00 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Se bilagd förteckning Övriga närvarande Jessica Jansson, ekonomichef Justerare Justeringens

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen

Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt möte med revisionen NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Bringsta skola i Harmånger Måndag 24 augusti 2015 kl. 08:15 14:15 med ajournering mellan kl. 10:20 13:00 för lunch samt

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1(7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00 17.45 Beslutande Annika Hugne (C), ordförande Birgitta Olsson (-) Evy Andersson (S) Ulf Åhs (S) ersättare för Bo-Inge Nilsson

Läs mer

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 16.00-18.30 Beslutande Ledamöter Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Anna Moberg (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Birger

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Silbodalskolan, kl 15.00-19.00 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef Helen Källvik, ekonom, 09:40-10:35

Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Tove Frostvik, barn- och bildningschef Helen Källvik, ekonom, 09:40-10:35 Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:40 11:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Lars T. Stenson (L) Jan Klarström (SD)

Läs mer

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Plats och tid Kulturskolan kl. 14:30 16.15 ande Kristina Eriksson (C) Ordf. Ahmed Yonis Warsame (S) Andreas Eidevåg (S) tj. Ers. Anton Håkansson (S) Monika Stasny (S) Marcus Dackling (M) Markku Mäntylä

Läs mer

Rolf Hellberg tf räddningschef Göran Haag tf förvaltningschef Peter Pyykkinen, tf skorstensfejarmästare Inga-Lill Backström, förvaltningssekreterare

Rolf Hellberg tf räddningschef Göran Haag tf förvaltningschef Peter Pyykkinen, tf skorstensfejarmästare Inga-Lill Backström, förvaltningssekreterare SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunhuset, Kopparberg, kl 14.00 16.00 ande ledamöter Britt Marinder (S) Kitty Strandberg (S) Magnus Erbing (M) Hannah Söderholm (S) Lennart Paalo (V) Antti Tsupuuka

Läs mer

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande

Plats och tid Kommunhuset i Älmhult kl Sekreterare. Eva-Marie Andersson. Ordförande. Stefan Jönsson (S) Justerande 2016-09-14 1(5) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 kl. 08.30 12.00 Paragrafer 100-101 Utses att justera Justeringens plats och tid Kommunhuset i Älmhult 2016-09-14 Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58 1(15) Plats och tid KU-kontorets konferensrum 15.00 Beslutande Kristine Hästmark (M), ordförande Annie Fredriksen (S), 1:vice ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C)

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 20 Plats och tid Hjernet, tisdagen den 27 april 2010, kl 08.30-09.30. Beslutande Solveig Oscarsson (S), ordförande Svenerik Nykvist (S) Kjell Söderlund (S) Sami Hoikkala (S) tj ers för Pia Ahlström (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Blomskogs skola, kl 15.30-19.30 Beslutande Bo Malm (c) ordförande Marita Arvidsson (c) Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson

Läs mer

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :27 Ajournering kl. 14:54 15:05. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :27 Ajournering kl. 14:54 15:05. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare 1(14) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 16:27 Ajournering kl. 14:54 15:05 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (L) Fredrik Jönsson (C) Angelie Fröjd (M) tjänstgörande

Läs mer

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen

Protokollet förvaras på kultur- och fritidsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Höken, vån 3, Folkets Hus, Ludvika, tisdagen den 15 maj 2018, kl 9.00-10.15 Beslutande ledamöter Sten G Johansson (V) Susanne Andersson (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(11) 2015-11-16 Sammanträdesrum Yxningen, kl.14.30 16.15 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Emmelie Rexhell, S, vice ordförande Joakim Magnusson, C Per Lundberg,

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :49 Ajournering 15:10 15:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :49 Ajournering 15:10 15:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15:49 Ajournering 15:10 15:20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (L), ordf Fredrik Jönsson (C), vice ordf Mikael Nilsson

Läs mer

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS

Biblioteksplan. för Laxå kommun Antagen av kommunfullmäktige , 84 Dnr KS Biblioteksplan för Laxå kommun 2017-2020 Antagen av kommunfullmäktige 2017-06-14, 84 Dnr KS 2017-103 Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 Styrdokument 2 1.2 Bibliotekets uppdrag. 2 2 Folkbibliotek 3

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 01. Kultur- och utbildningsnämnden (13)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 01. Kultur- och utbildningsnämnden (13) Nr 01 Kultur- och utbildningsnämnden 2019-01-30 1(13) Tid och plats Onsdagen den 30 januari 2019, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet. Beslutande Ledamöter Tomas Nilsson, ordf. (C) Ann-Christin Larsson

Läs mer

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Medborgarkontoret, Östervåla 9 oktober 2015, kl Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (12) Sammanträdesdatum Plats och tid Vård- och omsorgsförvaltningen, Heby, kl 09.00-11.30 Beslutande Karl-Arne Larsson (C) ordförande Karin Rydell (M) ersättare för Margaretha Gadde-Jennische

Läs mer

Datum Kommunkontoret Måndag 18/ kl Underskrifter Sekreterare Parag

Datum Kommunkontoret Måndag 18/ kl Underskrifter Sekreterare Parag 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (-) Stefan Backius, (V), ordförande Kenth W Johansson (M) Johan

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden (10) Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl

Kultur- och fritidsnämnden (10) Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl Kultur- och fritidsnämnden 2015-11-11 1(10) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrummet Möckeln, Älmhults kommunhus. Onsdagen den 11 november 2015 kl 16.00-18.25 Anton V Härder (S), ordförande Eva Ballovarre

Läs mer

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S)

Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Fritids- och kulturnämndens arbetsutskott 2014-11-04 Plats och tid Fritidsenhetens kansli 13.15 Beslutande Lena Träff (S) Marianne Samuelsson (FP) Jan-Erik Jansson (S) Övriga deltagare Annica Andersson

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 17:

Kommunkontoret Djurås , kl. 17: Kommunstyrelsen 2018-06-14 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 17:00-17:36 Beslutande Ledamöter Irené Homman (S), ordförande Tomas Fredén (S) Lars-Erik Granholm (KOSA) Svante Hanses (KOSA) Fredrik

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Mästaren kl 16.30-18.05 ande Kenth Wengholm (M) Ordförande Hans Dahm (S) Vice ordförande Ann Ohlsson (Fp) Annika Singleton (KD) Maria Sundqvist (S) Justerande Annica Erikssen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (16) Plats och tid Hyllan, Centrumhuset, kl 09.30 17.00 Beslutande Anna Schönning (S), ordförande Eva Sjölander (S) 10-13, 21, del av 22, 23 Torbjörn Nyholm (S) Kenneth Berg (S) Pia Sjöblom (S),

Läs mer

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14

Tina Lanefjord, bildningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Raija Sundin, nämndsekreterare Helen Hansson, förskolechef 14 1(18) Bildningsutskottet Plats och tid Kommunhuset, Rektangeln, kl. 13.00 15.10 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S) Torbjörn Saxin (S) Övriga närvarande Tina Lanefjord,

Läs mer

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef

Karl Persson (SD) Linda Jonsson, förvaltningssekreterare Helen Källvik, ekonom Tove Frostvik, barn-och bildningschef Sammanträdesdatum Sida 1/9 Plats och tid Sammanträdesrummet, övrevåningen, Hagfors stadshus kl 09:10 10:30 Beslutande Övriga Göran Eriksson (S) Lena Svensson (S) Jan Klarström (SD) Ulla Lundh (S) Karl

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden (14)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämden (14) Bildningsnämden 2007-09-04 1(14) Plats och tid Förskolan Masken kl 13.00 17.00 Beslutande Övriga deltagande Ritha Sörling, ordförande (s) Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult, (s) Olle Samuelsson, (c) t o

Läs mer

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:...

Johan Svanberg, (m), ersättare. Justeringens plats Kommunhuset och tid 2008-04-07, kl 16.30 Paragrafer 15-21. Ordförande:... Justerande:... 2008-03-31 18 Plats och tid Kommunhuset, kl 19.00-21.30 Beslutande Övriga deltagare Utses justera Brita Edholm, (fp), ordförande Anna Palm, (m), 1:e vice ordförande Ingemar Kristensson, (m), ledamot Helene

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö

Kommunkontoret i Bergsjö NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturnämnden KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Kommunkontoret i Bergsjö Tid: Måndag 12 mars 2012 kl. 08:30 1. Val av justerare 2. Godkännande

Läs mer

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

... Helena Rehn. ... Rolf Nersing (S) ... Kaj Bergenhill (M) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. PROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Gemaket, 23-02-2016 15:00-17:00 Ajournering Beslutande Ledamöter Rolf Nersing, (S) ordförande Lisa Edwards, (C) 1:a vice ordförande Kaj Bergenhill, (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2014-10-22 1(11) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2014-10-22 1(11) Plats och tid Kommunhuset, klockan 16.00-18.00 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Ersättare Tjänstemän Kent Lagrell (M) ordförande Jim Adolfsson

Läs mer

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD)

Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren (C) Fredrik Trygg (SD) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Sida 1(2) Plats och tid Östra Storgatan 29, Ludvika, kl. 16:00 17:00 Beslutande ledamöter Håkan Frank (M) Mohammed Alkazhami (S) Mikaela Nordling (M) Hans Westergren

Läs mer

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Kommunkontoret, måndag 20 juni 2016, kl 13:00. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS

Ej tjänstgörande ersättare Tjänstemän Övriga deltagande. Kommunkontoret, måndag 20 juni 2016, kl 13:00. Sekreterare Paragrafer ANSLAG/BEVIS VÅRD OCH OMSORGSNÄMNDEN- Plats och tid Kroksbo, Enåker kl 09:00 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M) Karl-Arne T Larsson (C) Ljiljana Micic (LP) Gudrun Wängelin Lernskog (C) Susanne Stambolidou Tellebo

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef

Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Eva Engström Sekreterare Mona Franzén-Lundin Tf kommunchef NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (6) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Onsdag 11 juni 2014 kl. 08:15-14:20. Beslutande Stig Eng (C) Ordförande Monica Olsson (S) Åke

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Protokoll från sammanträde i barn- och utbildningsnämnden

Protokoll från sammanträde i barn- och utbildningsnämnden 1 Tid och plats för sammanträde Protokoll från sammanträde i barn- och utbildningsnämnden Torsdagen den 22 december, 14.00 Frösjön/Lockvattnet, Västra Storgatan 15, Gnesta Ajournering 15.00 15.10 ande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum s. 1 (16) Plats Lomma kommunhus, sammanträdesrum Önnerup Tid 2017-11-23, kl. 08:30-11:38 Sammanträdesdatum s. 1 (16) Beslutande Övriga deltagare Sofia Forsgren-Böhmer (M) Britt Hjertqvist (L) Anders Widesjö (M)

Läs mer

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Hans Andersson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Datum. ... Marie-Louise Andersson. ... Andreas Trygg. ... Hans Andersson. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kolsva bibliotek, samlingssalen kl 18.00-19.15 ande Övriga deltagare Andreas Trygg (V), ordf Eivor Valcic (S), vice ordf Annika Duàn (S) Jenny Björklöv (S) ersättare

Läs mer

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl

Sida 1(7) PROTOKOLL Kommunstyrelsen. Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 1(7) Plats och tid Varagårdsskolans aula, Bjuv kl 18.00-18.30 Beslutande Ledamöter Stefan Svalö (S), ordf Anders Månsson (S) Alf Nilsson (S) Bert Roos (S) Lars Karlsson (S) Ninnie Lindell (M) Sven Yngve

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(9) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl. 08:30 10:25 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), ordförande Peder Griph (S) Astrid-Marie Jonsson, (C) Övriga närvarande Linda

Läs mer

Inga Karlsson (V), Ludvika Vanja Larsson (V), Smedjebacken

Inga Karlsson (V), Ludvika Vanja Larsson (V), Smedjebacken Västerbergslagens kulturskolenämnd 1(9) Plats och tid Kommunhuset, Smedjebacken, kl. 14.00-14.45 ande ledamöter Mohammed Alkazhami (S), Ludvika Maria Hellstrand (MP), Ludvika Bengt Norrlén (S), Smedjebacken

Läs mer

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11)

Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Omsorgsnämnden 2007-09-03 1 (11) Plats och tid Hjortviken konferens måndagen den 3 september 2007, kl. 17.20-18.40 Beslutande Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Hannu Sutinen (fp) ordförande Stefan

Läs mer

Annika Höök, nämndsekreterare Evelina Håkansson, nämndsekreterare Cilla Lund, lönechef

Annika Höök, nämndsekreterare Evelina Håkansson, nämndsekreterare Cilla Lund, lönechef Tid och plats 9 april 2019, kl. 14:30-14:45, IT-centrum Cassiopeia, Tierp Paragrafer 6-9 Utses att justera Peter Evansson Beslutande Ledamöter Sara Sjödal (C) ordförande Peter Evansson (S) Beslutande ersättare

Läs mer

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare

Ola Ström, kommunchef Ingrid Holmgren, socialchef Ann-Louise Eriksson, MAS Mathias Brandt, kommunsekreterare 1(10) Plats och tid Formens hus, kl. 15.00-15.50 Beslutande Ledamöter Se bilagd förteckning Ersättare Thomas Lönn (S), ej tjänstgörande Ronnie Faltin (S), ej tjänstgörande Vivianne Pettersson (M), ej tjänstgörande

Läs mer

Kultur- och fritidsnämnden

Kultur- och fritidsnämnden Plats och tid Kultur & Fritid kl 17.00-18.15 ande Jörgen Strende, Socialdemokraterna Ellen Johansson, Socialdemokraterna Roger Magnusson, Socialdemokraterna Stefan Grad, Centerpartiet Tommy Jacobsson,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 1 Godkännande av ärendelista... 3 2 Delgivningar... 4 3 Anmälan av delegationsbeslut... 5 4 Statusrapport över pågående ärenden i barn- och utbildningsnämnden... 6 5 Budget 2017... 7 6 Skolmatslyftet...

Läs mer

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Utbildningsutskottet

HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Utbildningsutskottet HÖGSBY KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (7 ) Plats och tid Notariet, onsdagen den 20 september 2017 kl 08.30-13.00 Beslutande Tuva Bojstedt (KD), ordförande Jonas Erlandsson (S), v ordförande Leif Gustavsson

Läs mer

BN PROTOKOLL EXTRA

BN PROTOKOLL EXTRA BN PROTOKOLL EXTRA HEDEMORA KOMMUN ilu HEDEMORA SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Björnen, kl. 15.00-15.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande

Läs mer

Ingela Wikander (KD), ordförande Jessica Kumlin (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Ann Zander (FP) Kommunkontoret, onsdag 19 november, kl 11.

Ingela Wikander (KD), ordförande Jessica Kumlin (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Ann Zander (FP) Kommunkontoret, onsdag 19 november, kl 11. FRITIDSFRÅGOR - SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Heby kl 09.00 11.30 Beslutande Ingela Wikander (KD), ordförande Jessica Kumlin (M) Carola Eriksson (S) Pär Jansson (C) Ann Zander

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45

Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (10) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö Måndag 13 december 2010 kl. 09:00 11:45 Beslutande Boerje Bohlin (S) Ordförande Pernilla Kardell

Läs mer

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare

Samuel Eriksson, gruppledare (V) Tina Lanefjord, rektor, 11 Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, sekreterare 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.30 Beslutande Ledamöter Ritha Sörling, (S), ordförande Allan Myrtenkvist, (S) 16.00 t o m 8 Marjo Pruuki (S) ers A Myrtenkvist 9-18 Anna Hult,

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum TJÖRNS KOMMUN Barn- och utbildningsnämnden 2012-09-13 1 [10] Plats och tid Kommunhuset, Skärhamn kl 17.00 19.30 Beslutande Inga-Lill Hast (M), ordförande Urban Johansson (SB), 1:e vice ordförande Katarina

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Sammanträdesdatum Sida 1-14

Sammanträdesdatum Sida 1-14 Sammanträdesdatum Sida 1-14 Kulturnämnden 2010-09-02 Plats och tid Kulturhuset, Mora Kl. 14.00 16.15 Beslutande Bigitta Sohlberg (S) Ulla Rombo (KD) Olar Eriksson (C) Jaakko Mattila (C) avvek 15.30 60

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Årjängs Kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, kl 16.30-18.45 Beslutande Annika Holmstrand (c) Ordförande Lotta Hammarström (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp)

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 11.00-12.00, 13.00-15.20 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen 1(13) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista sidan 2 Övriga närvarande Ersättare Se närvarolista

Läs mer

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch

Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl , , lunch 2015-10-15 1(18) Plats och tid Lilla sammanträdesrummet, kommunhuset, Vindeln, den 15 oktober 2015, kl. 08.30 12.00, 13.00 14.30, lunch 12.00 13.00 Beslutande Britt-Louise Eriksson, (s) Simon Karström,

Läs mer

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD)

Maria Gustafsson (S) och Christina Bruhno (KD) 1(16) Plats och tid Riddarsalen i Ödeshög, kl 19:00 20:50 Beslutande Ledamöter Se särskild närvarolista. Ersättare Se särskild närvarolista. Övriga närvarande Se särskild närvarolista. Justerare Justeringens

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (13) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.45 Beslutande Lars Ottosson (PF), ordförande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson,

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sida 1 Kultur- och fritidsnämnden Sammanträdesdatum PROTOKOLL Sida 1 Sammanträdesdatum 2017-11-06 Plats och tid Sammanträdesrum Landsort, kommunhus A, 2017-11-06 kl. 16:00-17:30 Beslutande Linda Walkeby (S) Ordförande Kerstin Danielsson (S) Bengt Löfberg

Läs mer