Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare"

Transkript

1 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande, (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W Johansson, (M) Maria Jansson, Andersson, (GL) Ersättare Martin Eklund, (S) Marjo Pruuki, (S) Maria Gustafsson, (V) Ulrika Jonsson, (M) Övriga närvarande Lena Sahrblom, t f förvaltningschef Göran Nilsson, förvaltningschef fr o m Inger Törnkvist, sekreterare Justerare Anna Hult Justeringens plats och tid Kommunkontoret Underskrifter Sekreterare Paragrafer Inger Törnkvist Ordförande Stefan Backius Justerare Anna Hult ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Bildningsnämnden Sammanträdesdatum då anslaget sätts upp då anslaget tas ned Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Underskrift Inger Törnkvist

2 2(20) 142 Upprop Upprop förrättas. 143 Val av justerare samt dag för justering Anna Hult (S) utses att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll Fastställande av dagordningen Ordföranden föreslår att ärende nr 14 på dagordningen Biblioteksplan/ Biblioteksupphandling delas upp i två olika beslutspunkter - i enlighet med ordförandens förslag. 145 Genomgång av föregående protokoll - föregående protokoll läggs till handlingarna.

3 3(20) Informationsärende 146 Månadsuppföljning juni; personal och ekonomi, dnr 36.11/040 Tf förvaltningschef Lena Sahrblom redovisar juni månads helårsprognos. Driftbudget I förhållande till nettobudgeten på ,0 miljoner redovisas helårsprognosen exkl omställningskostnader att bli ,9 miljoner, ett minusresultat på 5 298,9 miljoner. Läget är mycket allvarligt eftersom bildningsnämndens helårsprognos fortfarande visar ett minusresultat. Investeringsbudget Bildningsnämndens helårsprognos för 2011 vad gäller investeringar beräknas bli 2 660,0 miljoner och innebär att antagen investeringsbudget efterföljs. Personaluppföljning Personaluppföljningen återkommer på mötet i september då en fördjupad analys av lönekostnaden har gjorts. Bildningsnämnden har härmed fått information om det ekonomiska läget.

4 4(20) Informationsärende 147 Rapport Skola 2010, dnr 18.10/600 Har inkommit två rapporter ang Skola 2010, en rapport som gäller byggnationen och en verksamhetsrapport. När det gäller byggnationen pågår arbetet med att färdigställa arbeten i Vinkeln och Rundeln. I linjalen är arbetet påbörjat med i huvudsak rivning. Nerlagda kostnader i projektet fram till och med är 40,3 miljoner kronor. Tidplanen för etapp 2 ser ut enligt följande: Ombyggnation Vinkeln hösten 2010-våren 2011 Nybyggnation Rundeln hösten 2010-våren 2011 Ombyggnation matsalen sommaren 2011 Ombyggnation Linjalen höst/vinter Totalentreprenören har reviderat tidplanen med hänsyn taget till de ca 3 veckors försening som uppstod för grundläggningsarbeten under vintern. En genomlysning av förseningarna samt eventuella konsekvenser kommer att ske och/hur vad detta kommer att påverka sluttiden för projektet. När det gäller rapport om verksamheten har skolan startat enligt planerna är det planerat att hela skolan ska vara färdig så att Kronhagsskolan och Snäckeskolan kan påbörja flytten dit och starta sin verksamhet fr o m vårterminen En kort nulägesbeskrivning med fokus på verksamheten kommer att ges vid varje nämndmöte under hösten. Bildningsnämnden har härmed fått information om det aktuella läget ang Skola 2010.

5 5(20) Informationsärende 148 Åtgärder för att stärka gymnasieskolans och de eftergymnasiala utbildningarnas framtidsutsikter i Hällefors, dnr /612 Stefan Backius, ordförande (S) rapporterar följande: Arbetet med att utveckla kommunens gymnasieutbildningar pågår ständigt. Kommunen behöver hela tiden sträva efter att höja kvalitén och öka söktrycket på utbildningarna. Mer övergripande handlar det också om att med utgångspunkt i bildningsfrågor tänka i tillväxttermer för hela kommunen. Kommunens attraktivitet för unga bör öka. Utbildningarna bör komma i mer samklang med den befintliga och den framtida arbetsmarknaden. De är viktiga för att hela Hällefors kommun ska leva. Den tidigare framtidsgruppen som tillsattes av Bildningsnämnden hade en kontinuerlig diskussion kring dessa frågor och det är angeläget att fortsätta detta strategiska utvecklingsarbete. En hel del lokala- och omvärldsfaktorer aktualiserar frågan ytterligare, exempelvis FIDU-utbildningens framtid, den nya gymnasiereformens konsekvenser, regionala strävanden runt länets gymnasieutbildningar, goda samarbetsmöjligheter lokalt med universitet och folkbildning, möjligheter att tillvarata spetskompetens lokalt för nya gymnasiala och eftergymnasiala utbildningar. Bildningsnämnden diskuterar ärendet och uttryckte att frågan är angelägen att belysa framgent. Ärendet återkommer.

6 6(20) 149 Riktlinjer för pedagogisk omsorg i Hällefors kommun, dnr 47.10/600 Sammanfattning Med anledning av att en ny skollag (2010:800) trätt i kraft , har riktlinjerna för fristående verksamheter i Hällefors kommun reviderats. sunderlag Skollagen (2010:800) Ärendet Den nya skollagen har medfört att de riktlinjer kommunen tidigare antagit måste revideras. Mest påtagliga förändringar är att godkännande gäller rätt till bidrag, samt att kommunens befogenheter som tillsynsmyndighet med möjlighet till exempelvis anmärkning och föreläggande, har förtydligats. Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår bildningsnämnden - godkänna de reviderade riktlinjerna för pedagogisk omsorg i Hällefors kommun. - i enlighet med föreliggande förslag

7 7(20) 150 Reviderade riktlinjer för fristående förskola i Hällefors kommun, dnr 40.11/710 Sammanfattning Med anledning av att en ny skollag (2010:800) trätt i kraft , har riktlinjerna för fristående förskolor i Hällefors kommun reviderats. sunderlag Skollagen (2010:800), Läroplan för förskolan. Reviderade Ärendet Den nya skollagen har medfört att de riktlinjer kommunen tidigare antagit, måste revideras. Bland annat har beteckningen på förskolor med enskild huvudman har ändrats från enskilda förskolor till fristående förskolor. I skollagen är nu förskolan en skolform, vilket medför tydligare fokus på barnens lärande. En följd av detta är att förskollärarlegitimation har införts, och att bara legitimerade förskollärare får ansvara för undervisningen i förskolan. Förskolans verksamhet ska ledas av en förskolechef med dokumenterad pedagogisk utbildning och erfarenhet. Bidraget till fristående verksamheter är nu kopplat till godkännandet av verksamheten och behöver inte längre behandlas som enskilt ärende. Kravet på årlig kvalitetsredovisning ersätts med ett krav på systematiskt kvalitetsarbete. Huvudmannen är fortfarande skyldig att göra sammanställningar som krävs för att kommunen ska kunna fullgöra sin tillsynsskyldighet, dock får kommunen inte ställa krav som innebär en orimlig ansträngning för den fristående förskolan. Kommunens möjligheter till sanktioner vid brister i verksamheten består utöver återkallande av godkännande också av anmärkning och föreläggande, vilket kan kopplas till vite. Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår bildningsnämnden - godkänna de reviderade riktlinjerna för fristående förskola i Hällefors kommun - i enlighet med föreliggande förslag.

8 8(20) 151 Reviderade riktlinjer för fristående fritidshem i Hällefors kommun, dnr 41.11/716 Sammanfattning Med anledning av att en ny skollag (2010:800) trätt i kraft , har riktlinjerna för fristående verksamheter i Hällefors kommun reviderats. sunderlag Skollagen (2010:800), Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet Lgr 11. Ärendet Med anledning av att en ny skollag gäller från och med , har kommunens riktlinjer för fristående fritidshem reviderats. Kommunen har att godkänna och utöva tillsyn över fristående fritidshem som inte anordnas i anslutning till en skolenhet med förskoleklass, grundskola eller grundsärskola. Bidraget till fristående verksamheter är enligt nya skollagen kopplat till godkännandet, och behöver inte längre behandlas som ett enskilt ärende. Kraven på personalens behörighet har förtydligats. Legitimerade lärare eller förskollärare ska ansvara för undervisningen i fritidshemmet. Huvudmannen ska bedriva systematisk och kontinuerlig planering, uppföljning och utvärdering av verksamheten. Kommunen har för att kunna uppfylla sin tillsynsplikt rätt att ta del av upplysningar, information och övriga handlingar som tillsynen kräver. Dock får kommunens krav inte innebära en orimlig börda för den fristående verksamheten. Även i det fall fritidshemmet anordnas i anslutning till skolenhet med förskoleklass, grundskola eller grundsärskola och statens skolinspektion utövar tillsyn, har kommunen rätt till insyn i verksamheten. Kommunens möjligheter till sanktioner vid brister i verksamheten har förtydligats och består utöver återkallande av godkännande också av anmärkning och föreläggande, vilket kan kopplas till vite.

9 9(20) Förvaltningens förslag till beslut Förvaltningen föreslår bildningsnämnden - godkänna de reviderade riktlinjerna för fristående fritidshem i Hällefors kommun - i enlighet med föreliggande förslag.

10 10(20) 152 Godkännande av ansökan om fristående förskola, dnr 59.11/719 Sammanfattning Fristående förskolor, fritidshem utan koppling till annan skolenhet och pedagogisk omsorg ska godkännas av kommunen. En ansökan om godkännande för fristående förskola har inkommit. Ansökan gäller en förskoleavdelning om 20 barn. Förvaltningen bedömer att sökanden har förutsättningar att följa gällande föreskrifter. sunderlag Skollagen 2 kap: Ärendet inkom till bildningsförvaltningen en ansökan från Sofia Bergström gällande godkännande för enskild förskola, avsedd att bedrivas av aktiebolaget Våra små under namnet Lilla Pyret. Ansökan gäller för en förskoleavdelning med 20 elever placerad på fastigheten Gillershöjden 20:6, adress Gillersvägen 37 i Hällefors. Ett godkännande innebär att huvudmannen inom ett år har rätt att starta en verksamhet av den omfattning som godkännandet avser. Har ingen verksamhet startats inom ett år, måste en ny ansökan ske. Godkännande är kopplat till rätt till bidrag för den godkända verksamheten. Den verksamhet som godkänns av kommunen står också under kommunens tillsyn. Kommunens beslut kan överklagas med förvaltningsbesvär. Förvaltningen bedömer med grund i det underlag som insänts och den dialog som fortlöpande förts med sökanden att de förutsättningar som avses i skollagen är uppfyllda. Godkännande av ansökan innebär att motsvarande personalreduceringar görs i organisationen. Förvaltningens förslag till beslut Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden - lämna godkännande till fristående förskolan Lilla Pyret - i enlighet med föreliggande förslag

11 11(20) 153 Godkännande av bidrag till pedagogisk omsorg, Marja- Leena Ollila, dnr 81.11/710 Sammanfattning En ansökan från Marja Leena Ollila har inkommit till bildningsförvaltningen. Bildningsförvaltningen bedömer att ansökan är komplett och att sökanden har förutsättningar att långsiktigt bedriva en verksamhet som motsvarar författningarnas krav. sunderlag Skollagen 25 kap: Ärendet Till bildningsförvaltningen har inkommit en ansökan från Marja- Leena Ollila angående pedagogisk omsorg för 12 barn. Ansökan sammanhänger med Inga Olofsson Häppicks ansökan om bidrag för pedagogisk omsorg så tillvida att båda sökanden avser att dela samma lokal och fungera som avlastning för varandra vid öppning, stängning och raster. Godkännande innebär att sökande har rätt till bidrag för sin verksamhet. Kommunen har tillsynsplikt över de verksamheter som godkänns. Pedagogisk omsorg är inte en skolform på samma sätt som exempelvis förskolan. Detta innebär att kraven också skiljer sig. Även pedagogisk omsorg regleras i skollagen, huvudsakligen i 25 kap., men läroplanerna är för pedagogisk omsorg enbart vägledande. Sökande huvudman har också att i övrigt följa kommunens riktlinjer avseende pedagogisk omsorg. Förvaltningen bedömer att ansökan är komplett och att sökanden har förutsättningar att långsiktigt bedriva en verksamhet som motsvarar de författningar som styr verksamheten. Godkännande av bidrag innebär att motsvarande personalreduceringar görs i organisationen. Förvaltningens förslag till beslut Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden - godkänna ansökan - i enlighet med föreliggande förslag

12 12(20) 154 Godkännande av bidrag till pedagogisk omsorg, Inga Olofsson Häppick, dnr /710 Sammanfattning En ansökan från Inga Olofsson Häppick har inkommit till bildningsförvaltningen. Bildningsförvaltningen bedömer att ansökan är komplett och att sökanden har förutsättningar att långsiktigt bedriva en verksamhet som motsvarar författningarnas krav. sunderlag Skollagen 25 kap: Ärendet Till bildningsförvaltningen har inkommit en ansökan från Inga Olofsson Häppick angående pedagogisk omsorg för 12 barn. Ansökan sammanhänger med Marja-Leena Ollilas ansökan om bidrag för pedagogisk omsorg så tillvida att båda sökanden avser att dela samma lokal och fungera som avlastning för varandra vid öppning, stängning och raster. Godkännande innebär att sökande har rätt till bidrag för sin verksamhet. Kommunen har tillsynsplikt över de verksamheter som godkänns. Pedagogisk omsorg är inte en skolform på samma sätt som exempelvis förskolan. Detta innebär att kraven också skiljer sig. Även pedagogisk omsorg regleras i skollagen, huvudsakligen i 25 kap., men läroplanerna är för pedagogisk omsorg enbart vägledande. Sökande huvudman har också att i övrigt följa kommunens riktlinjer avseende pedagogisk omsorg. Förvaltningen bedömer att ansökan är komplett och att sökanden har förutsättningar att långsiktigt bedriva en verksamhet som motsvarar de författningar som styr verksamheten. Godkännande av bidrag innebär att motsvarande personalreduceringar görs i organisationen. Förvaltningens förslag till beslut Bildningsförvaltningen föreslår bildningsnämnden - godkänna ansökan - i enlighet med föreliggande förslag

13 13(20) 155 Bildningsnämndens måldokument , dnr 83.10/600 Bildningsnämnden beslutade , 97 att utse en arbetsgrupp för framtagande av ett nytt Måldokument för bildningsnämnden. Arbetsgruppen har arbetat fram ett förslag till Måldokument för bildningsnämnden , denna slutversion presenteras på dagens möte. Bildningsnämndens måldokument ska vara ett levande dokument och fungera som ett arbetsverktyg där de politiska prioriteringarna omsätts i riktlinjer och riktlinjerna omsätts i handling i respektive verksamhet. Måldokumentet rapporteras kontinuerligt tillbaka till nämnden som arbetar vidare med de politiska målen. På detta sätt ansluter arbetet med måldokumentet till den kommunala årscykeln för det kommunövergripande kvalitets- och budgetarbetet. Måldokumentet ska också vara en utgångspunkt för verksamhetens framtida systematiska kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet ska utgå från en nulägesbeskrivning. Tyngdpunkten i det måste dock ligga på analysen av nuläget och därav följande framtida åtgärder för förbättringar i linje med måldokumentets intentioner. Verksamheternas återkoppling av kvalitetsarbetet till nämnden är centralt för arbetet med ett levande måldokument eftersom denna återkoppling utgör grunden för nämndens fortsatta målarbete. Kvalitetsarbetet är en övergripande och ständigt pågående process där också själva arbetet utgör den del av målet. Måldokumentet omfattar bildningsnämndens samtliga ansvarsområden och innehåller prioriterade politiska mål. Under mandatperioden fokuseras på följande 5 målområden: Öka inflytandet, delaktigheten och graden av samverkan Främja estetiska lärprocesser i hela verksamheten Förbättra framtidstron och en hälsofrämjande skolutveckling Främja likabehandling Främja och tydliggöra en vital kultur och fritidsverksamhet Varje målområde har ett antal mål, med angivande av när uppföljning skall ske.

14 14(20) Arbetsgruppens förslag till beslut - anta föreliggande förslag till Bildningsnämndens Måldokument i enlighet med föreliggande förslag.

15 15(20) 156 Biblioteksplan för Hällefors kommun, dnr /880 Återupptas bordlagt ärende från , 125. Koalitionens förslag till beslut - Ärendet återremitteras till förvaltningen - I återremissarbetet ska beaktas följande - ansvaret för och utformandet av skolbiblioteksverksamheten ska tydliggöras, bör även innehålla pedagogiska målsättningar - konsthallens framtida organisering ska bli långsiktig och hållbar - intentionerna i bildningsnämndens nya måldokument förankras i biblioteksplanen - biblioteksplanen ska i högre grad stå i samklang med den regionala biblioteksplanen. Skrivningarna om att stimulera kommunmedborganas livslånga lärande och att minska den digitala klyftan skall särskilt beaktas - biblioteksplanen skall i högre utsträckning formuleras kring önskade och utvärderingsbara målsättningar. - enhälligt beslut i enlighet med koalitionens förslag

16 16(20) 157 Biblioteksupphandling, dnr 87.11/880 Återupptas bordlagt ärende från , 125. Koalitionens förslag till beslut - ärendet återremitteras till förvaltningen - uppdras till förvaltningen att ta fram kvalitetsmässiga och ekonomiska konsekvenser gällande entreprenad av biblioteksverksamheten kontra egen regi att se till att biblioteksverksamheten fungerar oförändrat under tiden arbetet pågår. - enhälligt beslut i enlighet med koalitionens förslag

17 17(20) 158 Delegeringsbeslut, dnr 17.11/ Idrottslärare vid Snäckeskolan och Kronhagsskolan Vik lärare vid Klockarhagsskolan Lärare Bild vid Klockarhagsskolan Lärare i spanska vid Klockarhagsskolan /2011, anpassad studiegång enligt grundskoleförordningen 5 kap /2011, särskild undervisningsgrupp enligt grundskoleförordningen 5 kap 5 7. Avtal med Karlstads universitet angående verksamhetsförlags lärarutbildning 8. Avtal med Studiefrämjandet ang företagsförlagd utbildning Delegat för punkt 1 är f d rektorn för Snäckeskolan och för punkterna 2 6 är rektor för Klockarhagsskolan, punkt 7 tf förvaltningschef i juli och punkt 8, rektor Pihlskolan. - delegeringsbesluten läggs till handlingarna.

18 18(20) 159 Delgivningsärenden, dnr 16.11/ Kommunfullmäktige , 109 Revisionsberättelse för Hällefors kommun avseende verksamheten år 2010, dnr / Kommunfullmäktige , 112 Hällefors kommuns årsredovisning för 2010, dnr / Kommunfullmäktige , 114 Uppföljning av Hällefors kommuns åtgärdsplan , dnr / Kommunfullmäktige , 117 Hantering av hyresnivåer, dnr / Kommunfullmäktige , 121 Välfärdsbokslut för Hällefors kommun 2010, dnr / Kommunfullmäktige , 122 Bildningsnämndens begäran om utökad budgetram 2011, dnr 81.11/ Kommunfullmäktige , 123 Yttrande över Theresia Johanssons medborgarförslag om byggande av en fullstor bollhall, dnr / Kommunfullmäktige , 141 Yttrande över Kia Enströms medborgarförslag om en fritidsgård som är öppen för ungdomar på helger och kvällar, dnr 30.10/ Kommunfullmäktige , 141 Yttrande över Lars-Erik Erikssons (SD) motion om att kommunen anordnar en samlingslokal för ungdomar från 16 år och uppåt, dnr /827 - delgivningsärendena läggs till handlingarna.

19 19(20) 160 Kvarstående ej verkställda beslut, dnr 14.11/600 Verkställda beslut sen /11 Arbetsgrupp bestående av Marjo Pruuki (S), Maria Gustafsson (V) samt Kenth W Johansson (M) gör en översyn av gruppstorlek m m i förskolan. Redovisning /11 Månadsuppföljningen för maj månad skall innehålla en redovisning av måluppfyllelse kontra kostnader inom gymnasieskolan som köps av andra aktörer. Kvarstående ej verkställda beslut 7/06+ 11/07 Föreningspolitiskt handlingsprogram, tas tillsammans 86/07 med Idrottspolitiskt handlingsprogram. Utredning efter 70/ /09 13/10 81/09 Förvaltningschefen får i uppdrag, att tillsammans med Omsorgsförvaltningen utreda och lägga fram förslag för såväl Omsorgs- och Bildningsnämnden kring hur en ny organisation av LSS-ärenden för barn samt hur kommunens verksamhet ang elevhälsan bör se ut. 97/10 Utarbeta underlag till Skolplan. (Med på dagens möte) 121/10 Utredning av avgifter vid uthyrning av idrottssalar 135/10 Måltidsutredning. (Arbetet pågår) 50/11 66/11 115/11 29/11 Skrivelse ang bildningsnämndens uttalande om fullgod simundervisning 48/11 Christina Johanssons (M) motion om att entreprenörskap i skrivs in i bildningsnämndens Måldokument

20 20(20) 106/11 NTA-projektet återkommer med kostnadsredovisning 107/11 Uppföljningen av kommunfullmäktiges mål för verksamheten 108/11 Maria Thiery Wases medborgarförslag med önskemål om fler valmöjligheter för 15-timmars barn inom förskolanq 109/11 Lars-Erik Erikssons (SD) motion om att anordna ett snoezelen rumsinnenas rum 111/11 Biblioteksutvärdering och biblioteksplan. (Med på dagens möte) 126/11 Analys av låg måluppfyllelse på Industriprogrammet I och med dagens möte stryks följande ärenden från listan: - Utarbeta underlag till Skolplan. - Christina Johanssons (M) motion om att entreprenörskap i skrivs in i bildningsnämndens Måldokument. - godkänna redovisningen.

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Göran Nilsson, förvaltningschef Mathias Brandt, verksamhetsutvecklare Inger Törnkvist, sekreterare 2011-11-23 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson (S) Anna Hult (S) Marguerite Wase (HOB) Madeleine Hautamäki (C) Kenth

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(20) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.40 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Hans Otto

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (11) Bildningsnämnden 2009-02-17 1(11) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30-12.00 Beslutande Kenth W Johansson, (m), ordförande Birger Antonsson, (s) ers R Sörling Allan Myrtenkvist, (s) Anna Hult

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(16) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 ande Ledamöter Birger Antonsson, vice ordförande (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (-) Stefan Backius, (V), ordförande Martin Eklund (S) Ulla Werdin

Läs mer

Bildningsnämnden (13)

Bildningsnämnden (13) Bildningsnämnden 2016-09-19 1(13) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Ann Karlén Hellgren (S) ersätter

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(22) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00-18.30 ande Ledamöter Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Stefan Backius, (V), ordförande Madeleine Hautamäki, (C) Kenth W

Läs mer

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15)

HÄLLEFORS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Bildningsnämnden (15) Bildningsnämnden 2009-09-01 1(15) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen kl 08.30 16.30 Beslutande Ritha Sörling (s), ordförande Allan Myrtenkvist, (s) t om 80, kl 16.00 Birger Antonsson, (s) ers A Hult

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(24) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 16.00 Beslutande Ledamöter Stefan Backius, (V), ordförande Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Kenth

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet och annan pedagogisk verksamhet 743:5 Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antaget av Kommunfullmäktige 2014-09-25 Gäller fr

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 17.00 20.25 Majja Neverland (V), ordförande Robin Bergman (S)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll SAMMANTRÄDESPROTOLL 2017-03-13 Innehåll 27 Godkännande av ärendelista... 35 28 Utemiljö Tallkottens förskola... 36 29 Delgivningar... 37 30 Anmälan av delegationsbeslut... 38 31 Statusrapport över pågående

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2017:5920 Uppvidinge kommun för fritidshem efter tillsyn i Uppvidinge kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (7) Skolinspektionens beslut Föreläggande Skolinspektionen

Läs mer

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten

Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (10) Datum 2013-11-13 Tid 17:00 Plats Kumla skola, Aulan Ordförande Sekreterare Anki Svensson Michael Martinsson Kl 17:00-18:00 Öppet för allmänheten Snacka förskola och skola!

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 26 januari 2017 Tid: 16.00 17.50 Plats: Matsalen, Fuxernsakolan i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 26 januari Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Lars Ivarsbo (C) Underskrifter:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

Sammanträdesdatum Lena Ohlsson (M), vice ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen Paragrafer Håkan Nilsson

Sammanträdesdatum Lena Ohlsson (M), vice ordförande. Barn- och utbildningsförvaltningen Paragrafer Håkan Nilsson 1 1 (1) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott Plats och tid 2017-12-19 Rådhus Skåne, rum 108 08:30-09:30 Ulrika Tollgren (S), ordförande Magnus Åkesson (L) Lena Ohlsson (M), vice ordförande Annelie

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Vibyskolan ekonomisk förening Org.nr. 769603-4201 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening 2 (9) Tillsyn av Vibyskolan ekonomisk förening har genomfört tillsyn av Vibyskolan

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN16/39 RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-03-22 Dnr BUN16/39 2/10 Innehållsförteckning 1

Läs mer

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström

Elisabeth Tängdén. Kommunkontoret. Hans Lindgren. Elisabeth Tängdén ANSLAG/BEVIS. Barn- och utbildningsutskottet. Pernilla Brändström Barn- och utbildningsutskottet 2016-04-11 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2016-04-11 kl. 13:00-15:45 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Per Olofsson (c) Robert

Läs mer

Utbildningsnämnden protokoll

Utbildningsnämnden protokoll Datum: torsdag 7 mars 2019 Tid: 16:00-20:15 Plats: Östra Roten Justeringsdag: onsdag 13 mars 2019 Paragrafer: 9-21 Utses att justera: Carin Thorén-Hansson (S) Underskrifter: Sekreterare Ingela Flodin Ordförande

Läs mer

Föräldraråd 2011-11-30

Föräldraråd 2011-11-30 Agenda Nyheter Uterummet förändras Garantibesiktning av skolan Skolskogen Trafiksäkerhet Tillsyn skolinspektionen Nytt betygssystem Demografi Övriga frågor Syfte med Skolinspektionens tillsyn Skolinspektionens

Läs mer

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum

Plan för kunskap och lärande. med kvalitet och kreativitet i centrum Plan för kunskap och lärande med kvalitet och kreativitet i centrum Förord Östersunds kommunfullmäktige har som skolhuvudman antagit denna plan. Med planen vill vi säkerställa att de nationella målen uppfylls.

Läs mer

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet

Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet 1 (11) Villkor för godkännande och rätt till bidrag för fristående förskola, fritidshem* och annan pedagogisk verksamhet * Avser fristående fritidshem som inte anordnas vid skolenhet med förskoleklass

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum

PROTOKOLL Sammanträdesdatum PROTOKOLL Plats och tid: Kommunhuset, Boken kl. 15:00-17:55 Beslutande Marie Gärdby (C), ordförande Kim Svitzer (PF), 1:e vice ordförande Mikael Malm (S), 2:e vice ordförande kl. 15.20-17.55 Övriga deltagande

Läs mer

Datum Melker Renström, revisor Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare

Datum Melker Renström, revisor Tina Lanefjord, förvaltningschef Peter Wiker, utvecklingsstrateg Inger Törnkvist, sekreterare 2012-11-07 1(27) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.00 ande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (C) Martin Eklund, (S) ers vakant

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(16) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje Kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Kvalitetsplan

Kvalitetsplan Dnr KS/555/2015 Kvalitetsplan 2016 2018 Förskola, obligatoriska skolformer, gymnasie- och gymnasiesärskola samt fritidshem Kommunstyrelsen 2016-01-12, 20 Inledning Varje huvudman inom skolväsendet ska,

Läs mer

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg

Beslut för förskola. fin. Skolinspektionen. efter tillsyn i Säffle kommun. Besk. Skolinspektionen Box 2320, Göteborg fin Besk Säffle kommun kommun@saffle.se Beslut för förskola efter tillsyn i Säffle kommun Beshh 2 (9) Tillsyn i Säffle kommun har genomfört tillsyn av Säffle kommun under våren 2017. Detta beslut avser

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 14.40 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens

Läs mer

Sammanträdesdatum Lena Ohlsson (M), vice ordförande. Lars Nilsson, personalrepresentant SACO

Sammanträdesdatum Lena Ohlsson (M), vice ordförande. Lars Nilsson, personalrepresentant SACO 1 1 (1) Plats och tid Beslutande Ersättare Övriga närvarande Rådhus Skåne, rum 310 14:00-15:10 Ulrika Tollgren (S), ordförande Qazim Hasanaj (S) Lena Ohlsson (M), vice ordförande Anna Pettersson (S) Sabina

Läs mer

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18

Uppdragsplan 2014. För Barn- och ungdomsnämnden. BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Uppdragsplan 2014 För Barn- och ungdomsnämnden BUN 2013/1809 Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2013-12-18 Kunskapens Norrköping Kunskapsstaden Norrköping ansvarar för barns, ungdomars och vuxnas skolgång.

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.30 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Järfälla kommun Beslut för vuxenutbildning efter tillsyn i Järfälla kommun 2 (8) Tillsyn i Järfälla kommun har genomfört tillsyn av Järfälla kommun under vårterminen 2017. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013

Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 2014-01-07 1 (5) Sammanställning och analys av skolinspektionens tillsyn 2013 Förskolan Vid skolinspektionens tillsyn 2013 fick förskolan 4 anmärkningar/förelägganden, detta är lika många i antal som vid

Läs mer

Kultur- och utbildningsutskottet

Kultur- och utbildningsutskottet PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2018-12-18, kl 09.00 17.00 Beslutande Evgeny Krakov (S) Linda Jonsson (V) Veronica Andersson (FS), 74 Övriga närvarande Övriga

Läs mer

SKN Ej delegerade beslut 150128

SKN Ej delegerade beslut 150128 SKN j delegerade beslut 150128 Nr Område Lagrum VDR Anmärkning Besvär A 10 ALLMÄNNA ÄRNDN R A 19 Utdelning av stipendier och bidrag ur fonder / V nligt BLN 2014-06-10 p. 10 A 25 Beslut om skolenheter och

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, förvaltningssekreterare

Datum Elisabeth H Solberg, förvaltningschef Inger Törnkvist, förvaltningssekreterare 1(28) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 08.30-16.45 ande Ledamöter Allan Myrtenkvist, ordförande (s) Birger Antonsson, (s) Anna Hult, (s) Madeleine Hautamäki (c) ers Samuelsson Kenth W Johansson,

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2018:179 Hope stiftelsen Org.nr. 827500-7683 för fritidshem efter tillsyn av Hope stiftelsen Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 2 (6) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun

Beslut för förskola. efter tillsyn i Enköpings kommun. Beslut Dnr :3841. Enköpings kommun Enköpings kommun Beslut för förskola efter tillsyn i Enköpings kommun 2 (6) Tillsyn i Enköpings kommun har genomfört tillsyn av Enköpings kommun under hösten 2015 och våren 2016. Tillsynen har avsett det

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Kommunhuset 24 januari kl. 13.30 17.00 Beslutande C Leif Sternfeldt, ordförande M Elise Benjaminsson S Jessica Rodén L Niklas Herneryd SD Natalia E Henriksson

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(8) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje. kl. 14.00-15.20 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Protokoll 1 (11) Se nästa sida kl i kommunhuset. Sandra Larsson. Loubna Stensåker Göransson (M) Thomas Holmgren (KV) Anslag/bevis

Protokoll 1 (11) Se nästa sida kl i kommunhuset. Sandra Larsson. Loubna Stensåker Göransson (M) Thomas Holmgren (KV) Anslag/bevis Protokoll 1 (11) Plats och tid Selma, kommunhuset i Skurup, 2019-02-11, kl. 18.00 19.00 Beslutande Övriga närvarande Se nästa sida. Anders Grundberg, förvaltningschef Sandra Larsson, sekreterare Ulrika

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:5692 Kristianstads kommun för gymnasiesärskola efter tillsyn i Kristianstads kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5692 2 (5) Skolinspektionens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(9)

Sammanträdesprotokoll 1(9) Sammanträdesprotokoll 1(9) Plats och tid ande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.30 18.00 Kent Christensen (S), ordförande Majja Neverland (V) Övriga närvarande

Läs mer

Regelbunden tillsyn 2012

Regelbunden tillsyn 2012 1 (15) Regelbunden tillsyn 2012 Innehållsförteckning 2 (15) Sammanfattning... 3 Inledning... 3 När du tolkar statistiken tänk på följande:... 4 Resultat för grundskolan nästan alla grundskolor har brister...

Läs mer

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S)

Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia Jonasson (C) Lena Olsson (S) 2017-02-13 1(14) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 13.00 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela Edas Lista) Hanna Andersson (M) Sylvia

Läs mer

1 Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg

1 Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg 1 Tillsyn av fristående förskolor och pedagogisk omsorg 1.1 Bakgrund Ekerö kommun godkänner fristående förskolor samt beslutar om rätt till bidrag för enskild pedagogisk omsorg som har sin verksamhet i

Läs mer

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund

Christina Johansson och Lars-Göran Zetterlund AMMANTRÄDEPROTOKOLL ida 1(6) Plats och tid Plenisalen, kommunhuset, Hällefors, kl. 18.00-18.15 Beslutande Ledamöter e bilagd förteckning Övriga närvarande e bilagd förteckning Justerare Christina Johansson

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29

Utbildningsnämndens protokoll 2015-01-29 Datum: Torsdagen den 29 januari 2015 Tid: 16.00 18.20 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Tisdagen den 3 februari 2015 Paragrafer: 1-9 Utses att justera: Michael Grönlund (M) Underskrifter:

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och fritidshem

Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och fritidshem SOLNA STAD Barn- och utbildningsförvaltningen 2015-09-09 SID 1 (5) BUN/2015:691 TJÄNSTESKRIVELSE Riktlinjer för tillsyn i fristående förskola och pedagogisk omsorg samt insyn i fristående grundskola och

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem en Beslut Pysslingen förskolor och skolor AB Org.nr. 556035-4309 Beslut för fritidshem efter tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB , Beslut 2 (9) Tillsyn av Pysslingen förskolor och skolor AB har

Läs mer

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag

Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-20 SID 1(8) Riktlinjer för godkännande och rätt till bidrag Fristående förskola Fristående fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Kontaktcenter Postadress 251 89

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(17) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 11.00 17.00 ande Ledamöter Stefan Backius (V) ordförande Birger Antonsson, (S) Martin Eklund (S) ers Anna Hult, (S) Marguerite Wase, (C) Maria Gustavsson,

Läs mer

Datum Ersättare Marjo Pruuki, (S) t o m 87 kl Maria Gustafsson, (V)

Datum Ersättare Marjo Pruuki, (S) t o m 87 kl Maria Gustafsson, (V) 1(26) Plats och tid Kommunhuset, Plenisalen, kl. 13.00 17.00 Beslutande Ledamöter Stefan Backius, ordförande (V) Birger Antonsson, (S) Anna Hult, (S) Marguerite Wase (HOB) Madeleine Hautamäki, (C) Martin

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola ein B Skolinspektionen Dnr 44-2016:11369 Stiftelsen Umeå Waldorfskola R Karlsson M.fl. Org.nr. 894001-2076 för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Umeå Waldorfskola, grundskola i Umeå kommun Skolinspektionen

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2016:11263 Föräldrakooperativet i ur och skur mullebo, ek f Org.nr. 769600-8585 för fritidshem efter tillsyn av Föräldrakooperativet i ur och skur mullebo, ek f Skolinspektionen Box 23069, 104 35

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden

Protokoll Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 1 Ärendeförteckning sid. 36 Val av justerare... 3 37 Fastställande av ärendelista... 4 38 Anmälan av informationsärenden mars... 5 39 Redovisning av delegeringsbeslut mars... 6 40 Ekonomisk periodrapport

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Dnr BUN18/125 BUN18/1259/ RIKTLINJER Riktlinjer för tillsyn av fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-06-04 Gäller från 2019-07-01 Dnr

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(11)

Sammanträdesprotokoll 1(11) Sammanträdesprotokoll 1(11) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 17.10 Ulf Olofsson (S), ordförande Eva Andersson (S)

Läs mer

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47

Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund (M) Nils Matsson (M) 40-47 1(13) Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 ande Ledamöter Hanna Stymne Bratt (S), ordförande Hans Öijerstedt (C) Bo Blideman (MP) Sören Forslund

Läs mer

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s)

Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie Westerlund (s) Barn- och utbildningsutskottet 2015-10-12 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2015-10-12 kl. 13:00 Beslutande Hans Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Lars-Gunnar Andersson (s) Eva-Marie

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl 1 1 Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 13.00 13.30 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Sven Olsson,

Läs mer

Utbildningsnämndens protokoll

Utbildningsnämndens protokoll Datum: Torsdagen den 12 april 2017 Tid: 17.00 18.00 Plats: Östra Roten, kommunhuset i Lilla Edet Justeringsdag: Torsdagen den 12 april Paragrafer: 27-28 Utses att justera: Camilla Olofsson (M) Underskrifter:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Bildningsutskottet Bildningsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(7) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl. 13.00 15.00 Beslutande Kari Staatsen (Hela Edas Lista) ordförande Birgitta Olsson (Hela

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida

Barn- och utbildningsnämnden Sammanträdesdatum Nr Sida 2015-05-19 A4 1(11) Plats och tid Tjäderns sammanträdesrum, kommunkontoret kl 08.30 11.55. Beslutande Anna-Karin Vernberg, M, ordförande Karl Dumky, M Andreas Sihvonen, S Per-Göran Skoog, S Petra Danielsson,

Läs mer

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45

Sida 1(14) PROTOKOLL. Utbildningsnämnden. Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 1(14) Plats och tid Ljusdalssalen, Kommunhuset torsdagen den 28 juni 2018 kl 13:00-15:45 Beslutande Ledamöter Allan Cederborg (M), Ordförande Nathalie Häll (M) Suzanne Blomqvist (L) Mikael Andersson Sellberg

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2011-02-16 1 Plats och Tid Stadshuset, kl. 08:00 12:00 Beslutande Olof Eriksson (S), ordförande Torbjörn Norén (S), ers f Linda Strand (S) Hans Andersen (S), ers f Laila Andrén

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Skoli- s ektionen Orsa kommun Beslut för fritidshem efter tillsyn i Orsa kommun 2(10) Tillsyn i Orsa kommun har genomfört tillsyn av Orsa kommun under januari 2017. Tillsynen har avsett det samlade ansvarstagandet

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 18.45 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

BN AU PROTOKOLL

BN AU PROTOKOLL BN AU PROTOKOLL HEDEMORA KOMMUN ilu HEDEMORA 1(11) Plats och tid Tjädernhuset, sammanträdesrum Vargen, kl. 09.00-10.20 Beslutande Ledamöter Se närvarolista sidan 2 Tjänstgörande ersättare Se närvarolista

Läs mer

Tillsyn av fristående förskolor och familjedaghem

Tillsyn av fristående förskolor och familjedaghem Tillsyn av fristående förskolor och familjedaghem Årlig rapport Liselott Svensson Mars 2012 Bun Dnr 2012/88 2012-03-30 1 (6) Innehåll 1. BAKGRUND...2 2. SYFTE...2 3. FÖRÄNDRINGAR FRÅN 1 JULI 2011...2 4.

Läs mer

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande

Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande 1 (12) Plats och tid Kommunkontoret kl. 14.00-14.30 Beslutande Lina Löfberg (M), 1:e vice ordförande Kent Holmer (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande Åke Svensson, skolchef Ann-Christine Sandell,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem

Barn- och utbildningsförvaltningen. Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Riktlinjer anordnare fristående förskola, pedagogisk omsorg och fritidshem Sida 2 av 6 1. Inledning Riktlinjerna beskriver de rutiner som gäller för godkännande och bidrag för fristående förskola, fritidshem

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem %AoF Dnr 43-2017:5417 Sotenäs kommun registrator.kommun@sotenas.se för fritidshem efter tillsyn i Sotenäs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(5) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Bildningsnämnden (16)

Bildningsnämnden (16) Bildningsnämnden 2016-10-24 1(16) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) Anne-Marie Johansson

Läs mer

Bino Drummond (M), ordförande Patrik Dahl (C) Åsa Wennerfors (FP) 24-26 Olle Jansson (S)

Bino Drummond (M), ordförande Patrik Dahl (C) Åsa Wennerfors (FP) 24-26 Olle Jansson (S) 1(8) 2014-05-19 Plats och tid Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-14.40 ande Ledamöter Bino Drummond (M), ordförande Patrik Dahl (C) Åsa Wennerfors (FP) 24-26

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(17)

Sammanträdesprotokoll 1(17) Sammanträdesprotokoll 1(17) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00 19.15 Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S)

Läs mer

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande

Kommunkontoret kl Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Sida 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret kl 08.40 11.30 Beslutande Ulrika Thulin, ordförande Kerstin Andersson, 1:e vice ordförande Catharina Tann, 2:e vice ordförande Övriga deltagande Göran Olsson, förvaltningschef

Läs mer

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S)

Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande Alfred Mujambere (L) Viktor Hage (S) Tid och plats 10 april 2019, kl. 08:30-12:00 i Kommunhuset, Rådrummet, Tierp Paragrafer 75-81 Utses att justera Linda Friberg ande Ledamöter Lotta Carlberg (C) ordförande Linda Friberg (S) vice ordförande

Läs mer

Bildningsnämnden 2015-11-23 1(14)

Bildningsnämnden 2015-11-23 1(14) Bildningsnämnden 2015-11-23 1(14) Plats och tid Nämndrummet kommunhuset, Skoghall kl. 13.00-15.45 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V)

Läs mer

Utbildningsnämnden protokoll

Utbildningsnämnden protokoll Datum: torsdag 25 oktober 2018 Tid: 16:00-18:20 Plats: Östra Roten Justeringsdag: fredag 26 oktober 2018 Paragrafer: 74-82 Utses att justera: Camilla Olofsson(M) Underskrifter: Sekreterare Ingela Flodin

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Ödeshögs kommun. Beslut Dnr : Ödeshögs kommun Dnr 43-2016:10423 Ödeshögs kommun kommun@odeshog.se för förskola efter tillsyn i Ödeshögs kommun Skolinspektionen Box 330, 581 03 Linköping, Besöksadress Storgatan 33 2(8) Skolinspektionens beslut Föreläggande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden. Innehåll Innehåll 54 Godkännande av ärendelista... 75 55 Delgivningar... 76 56 Anmälan av delegationsbeslut... 77 57 Rapporter... 78 58 Månadsuppföljning per30 april 2016... 79 59 Statusrapport över pågående ärenden

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L)

Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond (M) Robert Beronius (L) 1(10) Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, kommunhuset Ankaret, Estunavägen 14, Norrtälje kl. 14.00-15.00 Ledamöter Olle Jansson (S), ordförande Karin Broström (C) Mats Wilzén (MP) Bino Drummond

Läs mer

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-10 1-11

Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-10 1-11 Nämnd/Styrelse Sammanträdesdatum Sid Barn- och utbildningsnämnden 2009-03-10 1-11 Plats och tid Kommunalhusets sammanträdesrum, Bergaholm, kl. 19.00 20.25 Beslutande Övriga deltagande Bo Selander (M) Agneta

Läs mer

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL

VÅRD- OCH OMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLL PROTOKOLL Plats och tid 2019-06-11, Visten, klockan 14:00 116:30 Avser paragrafer 66-76 ande Ulrika Rodin (S) Ordförande Lars-Göran Carlsson (C) 1:e vice ordförande Anna Maria Nilsson (M) 2:e vice ordförande

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid ande Övriga närvarande Kommunhuset, konferensrummet hos barn- och utbildningsförvaltningen, klockan 16.00- Ulf Olofsson (C), ordförande Thommy Ukkonen (S) Jenny

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun. Beslut. Kils kommun Dnr 43-2014:7993 Kils kommun kommun@kil.se Beslut för förskola efter tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun 2(10) Dnr 43-2014:7993 Tillsyn av skolformen förskola i Kils kommun har genomfört tillsyn

Läs mer

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :49 Ajournering 15:10 15:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare.

Bildningsnämnden. Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl :49 Ajournering 15:10 15:20. Beslutande. Ej tjänstgörande ersättare. 1(12) Plats och tid Kommunhuset, Svalöv, kl 13.30 15:49 Ajournering 15:10 15:20 Beslutande Ej tjänstgörande ersättare Övriga deltagare Torbjörn Ekelund (L), ordf Fredrik Jönsson (C), vice ordf Mikael Nilsson

Läs mer

Utbildningsnämnden (13)

Utbildningsnämnden (13) Utbildningsnämnden 2015-02-11 1 (13) Plats och tid Kommunhuset i Älmhult onsdagen den 11 februari kl.8.30 12.00 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Sekreterare

Läs mer

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola

Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola 2014-02-11 1 (6) Tillsynsbeslut Ordinarie tillsyn 2014 Arkens förskola Huvudman: Arkens förskola Enskild firma 2014-02-11 2 (6) Beslut Vellinge kommun har den 3 februari 2014, med stöd av 26 kap. 4 1 p.

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 44-2017:4622 Al-Azhar Stiftelsen i Örebro Org.nr. 875002-8402 för fritidshem efter tillsyn av Al-Azhar Stiftelsen i Örebro Skolinspektionen Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159

Läs mer

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S)

Madelene Fredriksson, ekonomichef Anne Josefsson, sekreterare. Justerande. [Jansson (S) NORRTÄLJE KOMMUN Barn- och skolnämndens arbetsutskott SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Plats och tid ande Sammanträdesrum Ununge, Kommunhuset Ankaret Estunavägen 12, Norrtälje ki 14:00-16:00 Göran Pettersson (M),

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(12) Plats och tid Yxningen, kommunhuset, kl 13:30 Beslutande Ledamöter Thomas Lidberg (S), Ordförande Joakim Magnusson (C), 1:e vice ordförande Lars-Åke Bergstrand (S) Mira

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Skd insdf, donen Letebo Utbildning AB Org.nr. 556917-5663 info@leteboskolan.se Beslut för fritidshem efter tillsyn av Letebo Utbildning AB Besiut 2 (7) Tillsyn av Laitabo Utbikinbg, AB har genomfört

Läs mer