ITiS på Önnestadsgymnasiet. Ekologisk framtid. Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ITiS på Önnestadsgymnasiet. Ekologisk framtid. Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs"

Transkript

1 ITiS på Önnestadsgymnasiet Ekologisk framtid Mats Andersson Ylva Glimfeldt Gunilla Underdahl Kristian Krebs

2 Innehåll 1. Projektbeskrivning 1.1 Genomförande 1.2 Mål 1.3 Utvärdering 2. Bakgrund 2.1 Projektidé 2.2 Pedagogik 2.3 Målgrupp 3. Arbetsgång 3.1 Gruppindelning 3.2 Introduktion, studiebesök 3.3 PBL pedagogik Gruppernas ämnen Fortsatt arbete Redovisning Utvärdering 4. Reflektioner kring elevernas lärande i ITIS-projektet. 4.1 Användning av datorer och datakommunikation 4.2 Om PBL 5. Reflektioner kring lärarrollen i ITIS-projektet.

3 1. Projektbeskrivning 1.1 Genomförande Vi ska arbeta med en processinriktad PBL-metod, en något modifierad sjustegsmet. Arbetssättet kommer att introduceras i ett annat PBL-projekt på skolan tidigare under vårterminen. Dessutom kommer eleverna få insikt i arbetsgången genom ett mindre endagsprojekt som inledning till det egentliga ITiS-projektet. Arbetet kommer ske i tre eller fyra basgrupper om 7-9 elever. En del i arbetet är att hålla kontakt med en naturbruksskola med ekologisk profil i Norge. Eleverna ska uttnyttja de erfarenheter och kunskaper som finns om ekologisk odling på denna skola. En annan del av arbetet är att eleverna ska använda den moderna IT-tekniken att söka information och kunskap. 1.2 Mål Våra mål med projektet är: - Att för eleverna introducera ett processinriktat arbetssätt, och lära oss själva av erfarenheterna för framtida bruk. - Att stimulera eleverna till ökat samarbete med varandra i skolarbetet. - Att påverka elevernas tankegångar och värderingar gällande ekologiskt tänkande. - IT-utbytet i NORGE. 1.3 Utvärdering Att arbeta enligt PBL innebär att den huvudsakliga utvärderingen sker fortlöpande genom samtal i basgruppen mellan eleverna och handledaren. Arbetet ska mynna ut i en skärmutställning och eventuellt en temadag för hela skolan (och andra skolor?) om ekologisk odling och ett ekologiskt tänkande. I samband med avslutandet av projektet kommer även eleverna få uttrycka sina åsikter om projektet i en enkät. Vi i ITiS-gruppen kommer att fortlöpande att utvärdera arbetet i Loggboken. 2. Bakgrund 2.1 Projektidé Eftersom Önnestadsgymnasiet är ett naturbruksgymnasium med traditionell inriktning mot trädgård och jordbruk, trots att vi numera har ett större intresse för hästskötsel, har vi valt att inrikta vårt ITiS projekt mot ekologisk odling. Orsaken härtill är att vi i gruppen tycker att det är viktigt att våra elever börjar rikta sitt intresse mot jordbruksmetoder som befrämjar en uthållig samhällsutveckling. Med det menas att även framtida generationer skall kunna leva ett bra liv i en god miljö. Ett sätt att befrämja en uthållig utveckling av lantbruket är att satsa på ekologisk odling, även om denna metod självklart också måste utvecklas för att inte tära på naturresurserna. Det är konstigt nog ett fåtal naturbruksgymnasium som idag helt satsar på ekologisk odling. Vi har trots det en liten avstyckad gård som bedriver köttdjurs- och svinuppfödning i ekologisk form och här tänker vi hämta mycket inspiration och kunskap. Detta räcker emellertid inte till, varför vi även har kontaktat en norsk skola där produktionen är helt omlagd till ekologisk odling.

4 Vi hoppas att eleverna skall ta upp kontakten med dem och därmed få tillfälle att använda informationstekniken på ett kreativt sätt, därmed inte sagt att det nödvändigtvis måste ske genom datakommunikation. IT omfattar enligt vår uppfattning så mycket mer. Vi vill att eleverna tänker sig in i hur de vill att framtiden skall se ut och har därför satt titeln på projektet till Ekologisk framtid. Vår ambition är att de skall samla kunskap i ämnet men framför allt att de skall bli intresserade och att de skall våga låta fantasin och tanken flyga fritt. 2.2 Pedagogik ITiS är för oss ett sätt att bryta upp gamla invanda mönster och skapa nya former för inlärning. Vi har därför tänkt att använda oss av PBL pedagogik. Metoden är förvisso inte ny men blir det i vår tappning eftersom vi behöver anpassa den för våra elever. Vår målsättning är att väcka den kreativitet som finns inom våra elever och att uppmuntra dem att ta egna initiativ och tro på sig själva, något som vi anser att skolan i allmänhet misslyckas med. Vi vill även att våra elever efter projektet skall kunna arbeta i grupp dvs samtala med varandra, sätta upp mål, dela på arbetet och odla sin ödmjukhet inför varandra. Vår ambition är att fortsätta arbeta på det här sättet även efter projektet. För vår egen del vill vi pröva att arbeta i lag eftersom det är så här vi vill arbeta. Vi hoppas på en berikande upplevelse där vi verkligen kan hämta stöd från våra kollegor och där vi tillsammans kan ta tag i svåra uppgifter som samarbetsproblem bland eleverna och betygsättning. Det är också en av anledningarna till att vi använder PBL eftersom metoden förutsätter lagarbete bland lärarna/handledarna. 2.3 Målgrupp Vi har efter diskussioner funnit att vi skall använda oss av elever från årskurs ett eftersom vi anser att PBL pedagogiken måste implementeras från grunden. Klasserna vi har valt är H1, hästinriktningen, och T1, trädgårdsinriktningen. Självklart ser vi vissa problem med att välja H1 framför J1, jordbruksinriktningen, eftersom vi inte vet hur motiverade de är i fråga om att arbeta med jordbruk. Å andra sidan är klassen i stort behov att träna sin sociala kompetens, utan att för den skull mena att det är en problemklass. Eleverna är duktiga och har höga mål med sina studier något som vi finner mycket positivt. 3. Arbetsgång 3.1 Gruppindelning Eleverna delades in i grupper om sex elever i varje, tre stycken med hästelever och två stycken med trädgårdselever. Vi blandade eleverna så att bästisarna kom i olika grupper och att det blev starka och svaga elever i samma grupp. De flesta eleverna tyckte det var bra att vi förutbestämde grupperna, men två duktiga elever var missbelåtna för de menade att de skulle nått längre och gjort ett bättre arbete om de varit i samma grupp.

5 3.2 Introduktion, studiebesök Projektet inleddes med studiebesök till Klinta ekologiska trädgårdsmästeri och till en lantbrukare med mjölkproduktion enligt Krav utanför Höör. Klinta var mycket välskött och visade att man kan få hög produktion på liten yta. Lantbrukarparet tog emot oss med saft och bullar och blommande rabatter. Korna var utsläppta på bete och grödorna hade kommit upp utan ogräs. Intrycket blev med andra ord mycket positivt. 3.3 PBL pedagogik Efter studiebesöket gick vi igenom PBL enligt vår modifierade sjustegsmetod (fig 1) som eleverna skulle följa. Först arbetade de med ett exempel för att komma in i tänkandet varpå det riktiga arbetet började. Ett viktigt moment i det här läget var att sammansvetsa grupperna och upprätta kontrakt mellan medlemmarna. Här arbetade sig eleverna igenom en hel del problem som kunde tänkas uppkomma. Vad gäller sjustegsmetoden (fig 1) avgränsade vi momenten tydligt genom att eleverna fick ut de olika momenten på papper. De måste arbeta med ett steg i taget och fullfölja det innan nästa moment. Att de var klara kontrollerades genom att de fick boka basgruppsmöten med någon av handledarna. Steg 1. Intryck och idéer genom ett studiebesök. Steg 2. Gruppindelning och regler för grupparbetet. Steg 3. Brainstorm. Steg 4. Gruppera och strukturera idéerna och välj vad ni vill arbeta med. Steg 5. Frågeställningar och kunskapsinventering. Steg 6. Sök kunskap och skapa idéer om redovisningssätt. Steg 7. Sammanställa kunskap och finjustera redovisning. fig 1. Vår modifierade sjustegsmetod. Varje steg måste vara klart innan man kan gå vidare. Det inte förbjudet att gå tillbaka och korrigera Gruppernas ämnen För att kunna bestämma sig för ett ämne gjorde grupperna en brainstorm över begreppet Ekologisk Framtid. En del grupper hade mycket frågeställningar och hade svårt att ena sig om vad de skulle arbeta med, andra bestämde sig ganska direkt, här är resultatet: Grupp 1. Grupp 2. Grupp 3. Grupp 4. Grupp 5. Ekologiska kläder. Ekologisk djurhållning. Jämförelse ekologiska gårdar och konventionella. Ekologisk djurhållning enligt Krav. Hur man startar en ekologisk trädgård. Bioenergieldning på Allöverket Fortsatt arbete Eleverna fick själva ringa och beställa studiebesök, ringa efter informationsmaterial,och söka på internet. Facktidningar och böcker var det ingen som nappade på. Aktiviteten var i allmänhet god i grupperna. Varje pass avslutades med ett basgruppmöte med handledare där grupperna fick sammanfatta vad de gjort och hur de skulle gå vidare. Två elever ströks eftersom de uteblev. Några hade hög frånvaro men gruppkamraterna lät dem ända vara med ändå. Enligt vår metod var det eleverna själva som skulle ta beslut om vad som skulle ske om något inte fungerade i grupperna, därav kontrakten som upprättades tidigare.

6 Handledarens uppgift i det här läget var att stödja elevernas beslut och försöka få grupperna att arbeta kreativt med problemen. En viktig del i projektet, kanske den viktigaste, var också gruppdynamiken dvs att få eleverna att fungera i grupp där alla skulle vara delaktiga. Den grupp som tillslut blev minst genom två avhopp fungerade bäst vilket visade att gruppstorlekarna i allmänhet var för stora, sex elever. I ett par grupper stördes arbetet av inre stridigheter. Ett exempel är en grupp där en elev videofilmade med egen kamera som blev helt handlingsförlamad när eleven ibland uteblev med filmen hemma. För att understryka att själva grupparbetet är viktigt förde grupperna loggbok, som det skulle skrivas i efter varje arbetspass. Här skulle de anteckna allt som hänt inom gruppen, hur man löste problem och hur arbetet förflöt eller skulle fortgå. Anteckningarna lämnades in varje dag och blev sedan föremål för diskussioner med handledarna och i slutänden även betygssättning. Vidare upprättade vi en konferens på BUF on-line som skulle bli ett allmänt forum för projektet tillsammans med en speciell hemsida som vi också startade. Diskussionerna på BUF:en kom igång trots en trevande start Redovisning Redovisningarna skedde inför alla elever i de båda klasserna.tre grupper redovisade på utsatt tid fredag v 20. De andra två kunde inte redovisa. Grupp 1 för att det blivit problem med datorerna så att de inte kunde hitta sin fil och få fram sitt arbete i powerpoint. De skrev om det viktigaste i sitt arbete och redovisade på tisdag v 21.Grupp 2 saknade den elev som hade videofilmen hemma. De redovisade också tisdag v 21. Det som karaktäriserade arbetena var att alla i grupperna var engagerade och insatta i frågorna. Speciellt de två grupper som redovisade sist var starkt känslomässigt engagerade och förde fram sin sak på ett övertygande sätt Utvärdering Eleverna fick lämna en skriftlig utvärdering efteråt. Den visade att de tyckte arbetssättet varit bra och att de lärt sig mycket på arbetet, vilket berodde på att de engagerat sig mer än om de lyssnat på vanlig lektion. De som var tysta och tillbakadragna tyckte att de ökat sitt självförtroende och sin samarbetsförmåga mycket medan dominerande och framåt elever inte tyckte de påverkats alls. Alla tyckte handledare och lärare varit bra för att de funnits till hands men inte lagt sig i. 4. Reflektioner kring elevernas lärande i ITIS-projektet. När vi startade ITIS-projektet visste vi inte riktigt var det skulle sluta. Vi diskuterade hur mycket vi kunde släppa eleverna, att med fria händer, ta ansvar för sitt egna lärarandet. Vi frågade oss hur mycket vi skulle styra eleverna och vilka frågor vi kunde släppa helt i deras händer. Det visade sig dock att våra farhågor om att eleverna inte skulle hitta ett inre engagemang för ekologiska frågor inte besannades. Resultatet på denna punkten blev över förväntan. Eleverna visade viss tröghet och tveksamhet i början av arbetet, men när de väl kommit igång visade de stor initiativkraft och ett stort engagemang. Detta är uppmuntrande inför framtida PBL-projekt.

7 4.1 Användning av datorer och datakommunikation Datoranvändandet hamnade lite utanför projektet. Vi hade problem att få BUFonlineadresser till eleverna i tid och kontakten med Norge uttnyttjades inte. Dessa omständigheter gjorde att elevarbetet endast tangerade i datoranvändandet. Det var dock två grupper som valde att redovisa med hjälp av datorer. Den ena gruppen arbetade med en skärmutställning om ekologisk djurhållning, och till sin hjälp hade de en digitalkamera. En annan grupp gjorde en powerpoint-presentation. Även om eleverna inte arbetade med datorer i sitt arbete, så har ITIS öppnat ögonen på oss lärare för de möjligheter som buf-online för med sig. Vi har fått flera idéer på hur vi kan använda buf-online i skolarbetet. En är att skapa ett forum för skolan för att befrämja debatt, dels i naturbruks- och miljöfrågor, men även i elevdemokratifrågor. 4.2 Om PBL Vi tycker att det varit givande att arbeta problembaserat. Fördelarna är att eleverna har visat ett högre engagemang i skolarbetet än vad vi upplever att de gör i andra teoretiska ämnen. Temat Ekologisk framtid var ett abstrakt tema, och till viss del har elevernas resultat avspeglats i detta. En kritik som det kan ligga mycket i är att de kunskaper som eleverna har förvärvat om ekologisk produktion är alltför verklighetsfrämmande. Vi kan sammanfatta det som att idéerna som eleverna har fått (att undersöka ekologiska kläder tex) har varit mycket bra, men sedan har vi haft svårt att hjälpa eleverna till bra kunskap om det de vill undersöka. Nästa gång skulle vi vilja prova att eleverna fick jobba utifrån ett verkligt problem. De olika grupperna skulle ha varsitt problem att jobba med. Allla skulle då visa sina lösningar i en skärmutställning. Det skulle användas mycket färg och form för att ge utlopp för elevernas inneboende kreativitet. Eleverna får erbjudande om föreläsningar i de olika kurserna, de ska nog vara obligatoriska i varje fall till en början. Utvärderingarna som eleverna skrev var mycket positiva och uppmuntrar till fortsatt problembaserat arbete. Det eleverna varit kritiska till är att de fått för lite tid, vilket vi håller med om att 30 timmar är för lite. Den stora fördelen med problembaserat arbet är att det leder till att eleverna får mycket större inflytande över sina studier. Vi upplever att de som har tjänat mest på detta arbetssätt, kontra traditionell undervisning, är de elever som inte tar så stort utrymme i klassen. De har fått större möjligheter att synas och att få deltagaktiga i arbetet. I utvärderingen uppger många elever att de ökat självförtroendet genom arbetet. Vi upplevde att en gruppstorlek på 6 elever var för stor. Till nästa höst har vi tankar om att dela in alla ettor i basgrupper (första terminen) med 4 elever i varje, dessa grupper ska vara stadiga i alla kurser de första 10 veckorna. Därefter byter man grupp. En erfarenhet från PBL-arbetet är nämligen att eleverna har lärt känna varandra, och att vi som lärare har lärt känna eleverna bättre. Det kan vara en trygghet för eleverna att tvingas in i en grupp när de börjar på en ny skola, så att alla lär känna några andra elever lite bättre. Samtidigt är 10 veckor en begränsad tid. Vi tror inte att man enbart kan jobba problembaserat utan detta måste kombineras med andra arbetssätt. Däremot är ett problembaserat arbetssätt ett bra komplement till den övriga undervisningen.

8 5. Reflektioner kring lärarrollen i ITIS-projektet. I arbetet har vi upptäckt att det krävs mycket för att jobba i arbetslag. För det första krävs mycket resurser. Vi var minst två lärare på 28 elever varje pass, och ofta var vi tre eller fyra inne i klassen samtidigt. Detta gjorde vi delvis utöver den övriga undervisningen, vilket innebar en ökad arbetsbeslastning. Samtidigt anser vi att det är viktigt att jobba ihop bra arbetslag som fungerar tillsammans. Om vi sammanfattar erfarenheterna så har vi insett att för ett arbetslag ska fungera bra måste ha en öppen kommunikation och det måste vara ett givande och tagande på lika villkor. Gruppens kommunikation har inte alltid fungerat tillfredställande. Ibland har vi glömt att meddela varandra vad som gäller. Det har varit mycket att hålla reda på och emellanåt har vi gett eleverna dubbla budskap. Genom våra misstag har vi insett behovet av att ha en tydlig arbetsfördelning. Vi anser att även om projektet har varit jobbigt emellanåt, så har det varit berikande. Det är ett enormt stöd att arbeta tillsammans i klassrummet och man växer med känslan att man kan komplettera och stötta varandra.

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36

PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 PBL Hållbar utveckling. HT 2015. Vecka 35-36 Uppgift Arbetet ska vara datorskrivet och varje grupp ska skriva 5-6 A4 sidor. Texten ska vara skriven i Times new roman storlek 12. Normalt radavstånd och

Läs mer

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan

ItiS Väskolan HT 2002. Din Kropp. Projekt av Arbetslag D / Väskolan Din Kropp Projekt av Arbetslag D / Väskolan DIN KROPP Introduktion Vårt arbetslag hör hemma på Väskolan utanför Kristianstad. Vi undervisar dagligen elever i åk 6-9, men har i detta projekt valt att arbeta

Läs mer

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola

ITiS. Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola Ht kultur miljö teknik. Arbetslaget i Eskilsby skola ITiS Ett utvecklingsarbete i Eskilsby skola kultur miljö teknik Arbetslaget i Eskilsby skola Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Bakgrund...3 Syfte...4 Tillvägagångssätt...4 Resultat...4 Diskussion...5

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vilka entreprenöriella förmågor-/kompetenser anser du att skolans elever behöver utveckla? Bergsnässkolan Att våga lita på sin förmåga att vara en kompetent människa med tankar och kunskap som verkligen

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN REFLEKTION ÖVER DATAUNDERVISNING OCH SAMARBETE Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Projektrapport-ITiS Spängerskolan

Projektrapport-ITiS Spängerskolan Projektrapport-ITiS Spängerskolan Lägesbeskrivning Spängerskolan är en F-9 skola som arbetar åldersintegrerat, F-2, 3-6 och 7-9. Vår målsättning med arbetet i klasserna är att individualisera och konkretisera

Läs mer

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger

BARN I VÄRLDEN. Bakgrund. Projektidé SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET HUARÖDS SKOLA VT 2000. Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger SLUTREDOVISNING AV PROJEKTET BARN I VÄRLDEN HUARÖDS SKOLA VT 2000 Deltagare: 55 elever i åldrarna 6år 11år och 7 pedagoger Bakgrund Under HT-99 började en del av de äldre eleverna tala om att skaffa ett

Läs mer

Tema Hembygd. ITiS-rapport Tollarps skola, 6-9 Vt 02. Knutsson, Andreas Möller, Maja Pålsson, Camilla Sandin, Camilla Svensson, Anneke Tammo, Pär

Tema Hembygd. ITiS-rapport Tollarps skola, 6-9 Vt 02. Knutsson, Andreas Möller, Maja Pålsson, Camilla Sandin, Camilla Svensson, Anneke Tammo, Pär ITiS-rapport Tollarps skola, 6-9 Vt 02 Tema Hembygd Knutsson, Andreas Möller, Maja Pålsson, Camilla Sandin, Camilla Svensson, Anneke Tammo, Pär Handledare: Jenny Comstedt Innehållsförteckning Bakgrund

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson

ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02. Djuren på bondgården. Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson ITIS-rapport Önnestad skola Vt-02 Djuren på bondgården Lena Johnsson Stina Ljunggren Linda Pålsson Innehållsförteckning Inledning s.3 Syfte..s.3 Mål s.4 Genomförande..s.4 Resultat.s.6 Diskussion s.8 2

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Studiebesök Malmö Stad, projekt Språkkraft, den 12 maj 2006.

Studiebesök Malmö Stad, projekt Språkkraft, den 12 maj 2006. Studiebesök Malmö Stad, projekt Språkkraft, den 12 maj 2006. NOTISAR från studiebesöket utifrån vad deltagarna spontant svarat på frågorna. Ingen har valt att komplettera eller ändra något i efterhand.

Läs mer

Norretullskolan 7b. Ett försök att använda IT i skolan

Norretullskolan 7b. Ett försök att använda IT i skolan Norretullskolan 7b Ett försök att använda IT i skolan Hemsida First Class Klasskonferens Scanner Digitalkamera Susanne Dehn Anders Isaksson Niklas Nilsson Lena Tengheden ITiS 7B Norretullskolan Hösten

Läs mer

Studiehandledning till PBL på IT för användare

Studiehandledning till PBL på IT för användare ÖREBRO UNIVERSITET ESI-Informatik Anders Avdic, Ulrika Sandberg, Magnus Österman, Jenny Lagsten 2003-08-25; 2004-03-30; 2004-08-25; 2005-01-17, 2005-08-24, 2006-01-16 Studiehandledning till PBL på IT för

Läs mer

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande

Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande TÄRNA FOLKHÖGSKOLA Grupparbete om PBL Problembaserat Lärande 2009-09-18 - 2 - Innehåll Bakgrund... - 3 - Syfte... - 4 - Metod... - 4 - Fakta... - 5 - Resultat... - 7 - Diskussion... - 9 - Referenser...-

Läs mer

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering

Vårt projekt genomfördes under vårterminen Självreglering Carlsson, Dalsjö, Ingelshed & Larsson Bjud in eleverna att påverka sin matematikundervisning Fyra lärare beskriver hur deras elever blev inbjudna till att få insikt i och makt över sina egna lärandeprocesser

Läs mer

Arbetsplats- TRÄFFAR

Arbetsplats- TRÄFFAR Arbetsplats- TRÄFFAR HUR STÅR DET TILL MED arbetsplatsträffarna, APT? Har ni APT regelbundet? Har alla anställda möjlighet att deltaga och tycker de att det är viktigt att vara med på träffarna? Är alla

Läs mer

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola Projektmaterial IT-KOMMUNIKATION - HANDIKAPPAR DET? Molkoms folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net MOLKOMS

Läs mer

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1

Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 1 av 11 2010-12-13 16:22 Mental träning termin 2 HT-10 Sida 1 av 1 Antal besvarade enkäter: 15 1 Hur tycker du att målen för momentet har uppfyllts? Vi har väl uppfyllt de delarna bra. Jag tycker det känns

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

VÅRT IT-UTVECKLINGSARBETE VT-2000. Tomas Larsson Draca Nebojsa Fredrik Eriksson Johnny Karlsson

VÅRT IT-UTVECKLINGSARBETE VT-2000. Tomas Larsson Draca Nebojsa Fredrik Eriksson Johnny Karlsson 1 VÅRT IT-UTVECKLINGSARBETE VT-2000 Tomas Larsson Draca Nebojsa Fredrik Eriksson Johnny Karlsson 2 Bakgrund Inom vårt program arbetar vi med elever med särskilda behov. (IV-program). För att vi skall kunna

Läs mer

Projektmaterial. Härnösands folkhögskola

Projektmaterial. Härnösands folkhögskola Projektmaterial LÄSLUST VID HÄRNÖSANDS FOLKHÖGSKOLA Härnösands folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Stöd för genomförandet

Stöd för genomförandet Till varje fråga anges ett syfte, utom i de fall där frågan är självförklarande. Utöver detta finner du exempel på hur ett resonemang kring ett alternativ kan se ut. Dessa exempel kan du använda som stöd

Läs mer

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan

Verksamhetsplan 2016/2017. Brotorpsskolan Verksamhetsplan 2016/2017 Brotorpsskolan Sammanställd Augusti/september 2016 Utvecklingsområden för Brotorpsskolan Grundskola Trygghet Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger

Läs mer

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz

I mötet med dig ser jag mig själv. Kollegiala observationer. Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv Kollegiala observationer Cecilia Bergentz I mötet med dig ser jag mig själv I mötet med mig bedömer du mig Kollegiala observationer är en form av Kollegialt lärande Genom

Läs mer

Pedagogiska bilder med hjälp av datorn

Pedagogiska bilder med hjälp av datorn Utvecklingsprojekt ITiS Ht-02/Vt-03 Pedagogiska bilder med hjälp av datorn Rut Holmström Åsa Klinthage Susanne Kittel Victoria Nilsson Annette Norling 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund 3 2. Syfte.5 3.

Läs mer

Basgrupper Text: Urban Hansson

Basgrupper Text: Urban Hansson Basgrupper Text: Urban Hansson Vi människor är sociala varelser med ett naturligt behov av att ingå i en mindre grupp. Om läraren i inledningen av en termin delar in eleverna i grupper minskar både risken

Läs mer

Erik Lindegren ( 1910-1968) VÅRVINTER

Erik Lindegren ( 1910-1968) VÅRVINTER Sida 1 av 8 Vikingaskolan Lund 2001-05-16 Erik Lindegren ( 1910-1968) VÅRVINTER Det snöade mellan solen och molnen och guldtungan lapade is ur sjön och den frysande bänken på kullen blåste i sina fingrar

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1.

Under årskurs 2 har du tvättid på lektionstid som bokas av dig själv och du sköter tvätten efter de strategier som är framarbetade under årskurs 1. All verksamhet på Allmän kurs - BAS utgår från individens behov och förmåga. Vi gör en kartläggning i början av terminen över vilket stöd du behöver i olika situationer, både i skola, på fritiden och på

Läs mer

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn

UAL:en. Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn UAL:en Utvecklings- och arbetsplan för lärare 2013 2015 Komvux Malmö Södervärn Innehållsförteckning: Inledning 2 Förväntningar och förhoppningar 3 Årscykel 5 Lärarens egen utvecklingsplan 5 Medarbetarsamtal

Läs mer

Projektredovisning av arbetslag ITiS-2 Rönnowskolan Åhus vt Ansvariga för projektet har varit Inger Falkå, Eva Kempinsky och Christine Löfström.

Projektredovisning av arbetslag ITiS-2 Rönnowskolan Åhus vt Ansvariga för projektet har varit Inger Falkå, Eva Kempinsky och Christine Löfström. ITiS 2 Rönnow Vår skolgård Till: Jan Persson Från: Inger Falkå, Eva Kempinsky och Christine Löfström Datum: 2000-06-05 Ang: Projektredovisning Projektredovisning av arbetslag ITiS-2 Rönnowskolan Åhus vt

Läs mer

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden?

Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Hur förbättrar vi det pedagogiska användandet av ipaden? Q-arbete på Mössebergs förskola Kvalitetsutveckling genom aktionsforskning 2012-2013 Författare: Carina Stadig Catharina Pettersson Therese Heidensköld

Läs mer

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet

Max18skolan årskurs 7-9. Delaktighet Max18skolan Tema SYFTE Med detta material vill Barnombudsmannen ge elever kunskap om och insikt i att alla barn har rätt att uttrycka sin åsikt så länge de inte kränker någon annan. Genom att reflektera

Läs mer

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund

Ansökan till Pedagogpriset. Bakgrund Ansökan till Pedagogpriset Bakgrund Hösten 2013 skulle det komma en större grupp ettor till oss på Slottsskolan. Detta gjorde att ledningen beslutade att vi skulle övergå till ett tre-parallellt system

Läs mer

Fält 1: Begrepp ex. teori och praktik (se nedan) Fält 2: Frågor att diskutera och uppgifter att lösa.

Fält 1: Begrepp ex. teori och praktik (se nedan) Fält 2: Frågor att diskutera och uppgifter att lösa. Reflektionsverktyg för lärarkompetens Titel DIALOGDUK Mål Målet är att i grupp stimulera diskussion om lärarkompetens genom att använda en självinstruerande dialogduk med färdiga frågor och begrepp som

Läs mer

Modell för lektionsobservationer i Svedala kommun

Modell för lektionsobservationer i Svedala kommun Att se vilken inverkan förändringar i undervisningen har för eleverna är en viktig drivkraft för att motivera till kompetensutveckling och förändra arbete i klassrummet. - Skolverket Modell för lektionsobservationer

Läs mer

D5.5 Utveckling av utvärderingsmodell. Utbildningarna

D5.5 Utveckling av utvärderingsmodell. Utbildningarna D5.5 Utveckling av utvärderingsmodell Teknologisk Instituts uppgift här har varit att utveckla en utvärderingsmodell inklusive processer och metoder för utvärdering. Detta är en skiss över hur flödesschemat

Läs mer

Introduktion av Estetisk kommunikation Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever

Introduktion av Estetisk kommunikation Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Dokument till elev Introduktion av Estetisk kommunikation Introduktion av Estetisk kommunikation Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Gymnasium: kursen estetisk kommunikation, 100 poäng,

Läs mer

Det lärande samtalet. Vad är ett lärande samtal?

Det lärande samtalet. Vad är ett lärande samtal? Det lärande samtalet För att skapa en bra grund för utveckling är det viktigt att få en förståelse hur andra tänker, uppfattar och förstår. I alla typer av utvecklingsarbete kan därför användandet av lärande

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

2A och 2B PerOlsskolan nn

2A och 2B PerOlsskolan nn 2A och 2B PerOlsskolan nn Innehållsförteckning: Inledning...s.2 Bakgrund...s.2 Syftet med försöket...s.2 Tillvägagångssätt...s.3 Resultat...s.3 Diskussion...s.4 Litteraturförteckning...s.5 Appendix...

Läs mer

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16

Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Tänka, resonera och räkna i förskoleklass, Gävle kommun lå 15/16 Sammanfattning av lärares synpunkter 1. På vilket sätt är lärarguiden ett stöd för undervisningen om tal och räkning? Det finns en tydlig

Läs mer

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP

ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP ITiS-projekt 99/00 Helgedalskolan Barnskola Lärk KAMRATSKAP Maria Jönsson Åsa Jönsson Kicki Wemmenborn Bakgrund Vi jobbar på Helgedalskolan i Kristianstad. Helgedalskolan är en 0-5-skola med ca 280 elever.

Läs mer

Tollarpsskola Sofie Frank Ove Strömvall Anette Berg Jonas Friberg Matts Premberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson

Tollarpsskola Sofie Frank Ove Strömvall Anette Berg Jonas Friberg Matts Premberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson Tollarpsskola ITiS projekt Ht 2000 ITiS handledare: Anette Berg Ansvarig skolledare: Matts Premberg Vi som har utfört arbetet är: Sofie Frank Ove Strömvall Jonas Friberg Yvonne Svensson Anna-Karin Karlsson

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Kurs 6, delkurs 1; Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård 10 poäng

Kurs 6, delkurs 1; Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård 10 poäng Institutionen för hälsovetenskaper Sociala omsorgsprogrammet Studieplan SO8062 Socialt arbete med inriktning mot social omsorg (41-60) 20 p Kurs 6 delkurs 1 Omsorg, habilitering/rehabilitering och vård,

Läs mer

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2

Loggbok. Måndag 28/1. Tisdag 5/2 Loggbok Måndag 28/1 Vi hade först tänkt göra ett arbete om tandhygienistens arbetsförhållanden, vi hade då tänkt oss att i en klinisk undersökning för att se hur olika tandhygienister arbetar. Men på Lena

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

bjuder in till Lärstämma

bjuder in till Lärstämma Modell- och forskarskolorna i Sundsvall bjuder in till Lärstämma måndag 11 juni, klockan 8.30-16.30 Hotell Södra Berget Årets lärstämma är en konferens där vi som arbetar på Modell-/ forskarskolorna i

Läs mer

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan

Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Säkerhetsgymnasiets arbetsplan Läsåret 2015/2016 1 Arbetsplanen beskriver verksamhetens visioner och mål samt strategier för att nå dessa. Planen revideras varje läsår genom ett systematiskt kvalitetsarbete.

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & - påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Bild 1 1 ta bort. Få in i ny bild om begrepp och definition istället. Jenny Jonasson;

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Vad innebär begreppet entreprenörskap och entreprenöriellt lärande som ett pedagogiskt förhållningssätt för dig som lärare? Bergsnässkolan Ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummet i entreprenöriellt

Läs mer

Varför bär de sjalar?

Varför bär de sjalar? Varför bär de sjalar? ITiS rapport från Skoftebyskolan Arbetslagsbeskrivning Vårt arbetslag består av sju personer: en fritidspedagog, en specialpedagog, fem klasslärare samt 69 barn i år 4-5. Sammanfattning

Läs mer

Reviderad pedagogisk metodik

Reviderad pedagogisk metodik Reviderad pedagogisk metodik för lärare i undervisning av nationell och europeisk litteratur med stöd av interaktiva ITverktyg FÖRKORTAD VERSION Introduktion Denna slutliga versionen av dokumentet har

Läs mer

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan

Lokal Arbetsplan. F-klass och grundskolan Lokal Arbetsplan 2011 F-klass och grundskolan NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3

Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 Förmågor i naturvetenskap, åk 1-3 I Lgr11 betonas att eleverna ska använda sina naturvetenskapliga kunskaper på olika sätt. Det formuleras som syften med undervisningen och sammanfattas i tre förmågor.

Läs mer

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15

ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 ARBETSPLAN FÖR RÄVLYANS fritidsverksamhet läsåret 2014-15 Innehållsförteckning Sid 3 Presentation av arbetssätt Sid 4 utifrån LGR 11 Sid 4 Normer och värden Kunskaper Sid 6 Elevers ansvar och inflytande

Läs mer

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola

Projektmaterial. Molkoms folkhögskola Projektmaterial ORIENTERINGSKURS PÅ INTERNET FÖR ANTAGNA ELEVER VID MOLKOMS FOLKHÖGSKOLA Molkoms folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Denna bok tillhör: Namn:

Denna bok tillhör: Namn: Vägen framåt! 2 Denna bok tillhör: Namn: 3 Innehåll Introduktion sid 4 Vår affärsidé sid 5 Vår vision sid 6 Syftet med vår verksamhet sid 7 Lärande organisation sid 8 Våra värderingar sid 9 Våra 8 principer

Läs mer

Innehåll. Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7

Innehåll. Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7 Innehåll Ansvariga för projektet 3 Bakgrund 4 Projektidé 5 Genomförande 6 Reflektion 7 Framtid 8 Bilagor 9 Projektredovisning av arbetslag Måsart på Villaskolan Åhus ht 2000 Ansvariga för projektet har

Läs mer

Dialogduk utskriftsanvisningar

Dialogduk utskriftsanvisningar Folkhälsans dialogduk för skolpersonal erbjuder skolans kollegium en möjlighet att föra ett bra samtal om värderingarna i skolan. Att arbeta med dialogduken är en metod som skapar stora möjligheter till

Läs mer

ITiS arbete. Trafiken i skolan

ITiS arbete. Trafiken i skolan ITiS arbete Trafiken i skolan Vilans skola Våren-02 Klass F-2 B Malin Persson Annika Dahl-Persson Sigbrit Holmén Staffan Andreasson 2 Innehållsförteckning: Introduktion 3 Syfte och mål 4 Tillvägagångssätt

Läs mer

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt?

Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Vad är det som gör ett svårt samtal svårt? Budskapets innehåll Var mottagaren befinner sig kunskapsmässigt, känslor, acceptans Konsekvens av det svåra samtal, vad det ger för resultat Relationen Ämnet

Läs mer

Rapport. Folksagor-Lextorpslaget

Rapport. Folksagor-Lextorpslaget Rapport Folksagor-Lextorpslaget Bakgrund Vi har arbetat med folksagor under ca 10 veckor. I arbetslaget har vi varit 2 klasser, en åk 6 och en åk 3. Fyra lärare har varit inblandade, 2 klasslärare och

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14

LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 LOKAL ARBETSPLAN 2013/14 FÖRSKOLA: Svanberga förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger Fyll i diagrammet Övergripande Stimulerande lärande 100

Läs mer

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter

Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Utveckling av en ny utmaningsbaserad kurs i laboratoriemedicinsk diagnostik (18 hp) för blivande biomedicinska analytiker studenter Tove.sandberg@mah.se Anna.gustafsson@mah.se Gabriela.enggren@mah.se Bakgrund

Läs mer

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro

KOLLEGALYFTET. Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan. Gy träff Örebro KOLLEGALYFTET Ett utvecklingsarbete inom det systematiska kvalitetsarbetet på Sörbyängsskolan och Kryddgårdsskolan Gy träff Örebro 170126 Matematiklyftet födde Kollegalyftet Vinnande upplägg och bra struktur

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas

+ + åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9. annan utbildning: Tänk på den skola där du har huvuddelen av din tjänstgöring när en specifik skola efterfrågas 1 Var har du huvuddelen av din tjänstgöring? Ange ett alternativ. Grundskola: åk 1-3 åk 4-6 åk 7-9 Gymnasieskola: studie-/högskoleförberedande program yrkesförberedande program/yrkesprogram annan utbildning:

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning Avesta Kommun Kvalitetsredovisning för läsåret 2008/2009 för Förskolan Prästkragen Avesta RO 3 2009-04-06 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 1.1 Presentation av enheten Förskolan Prästkragen är en

Läs mer

Vad är en bra inlärningsmiljö?

Vad är en bra inlärningsmiljö? Malmö högskola Lärande och samhälle Kultur-språk-medier Självständigt arbete på grundnivå del I Vad är en bra inlärningsmiljö? Madeleine Persson Lärarexamen 210hp Kultur, medier och estetik Examinator:

Läs mer

1. Hitta en annan lösning

1. Hitta en annan lösning 1. Hitta en annan lösning Socialtjänsten i Piteå kombinerar tryggheten att ha heltidsanställning med friheten att välja hur mycket man ska arbeta. Man vet att delaktiga medarbetare, med sin kunskap och

Läs mer

Novus Opinion Föräldrar om skolan. Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger

Novus Opinion Föräldrar om skolan. Första diagramrapport Arne Modig Viktor Wemminger Novus Opinion Föräldrar om n Första diagramrapport 2009-10-20 Arne Modig Viktor Wemminger Föräldrar om n Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Intervjuerna har

Läs mer

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Vilka förändringar har utvecklingsarbetet medfört gällande undervisning och/eller klassrumsorganisation? Jag tycker att eleverna har kommit igång

Läs mer

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson

Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK. Framförandeteknik. Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Mei UPPGIFT 8 - PEDAGOGIK Framförandeteknik Jimmie Tejne och Jimmy Larsson Innehåll Inledning... 1 Retorik för lärare... 2 Rätt röst hjälper dig nå fram konsten att tala inför grupp... 3 Analys... 4 Sammanfattning:...

Läs mer

Rapport om ITiS projektet. Världsdelarna. Karlshamns Montessoriskola. Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson

Rapport om ITiS projektet. Världsdelarna. Karlshamns Montessoriskola. Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson Rapport om ITiS projektet Världsdelarna Karlshamns Montessoriskola 2001 Marie Andersson Pehrnilla Berger Maria Johnsson Eva Ottosson Handledare: Ulf Ivarsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning..

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT

PROJEKTSKOLA 1 STARTA ETT PROJEKT PROJEKTSKOLA I ett projekt har du möjlighet att pröva på det okända och spännande. Du får både lyckas och misslyckas. Det viktiga är att du av utvärdering och uppföljning lär dig av misstagen. Du kan då

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet. 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja

Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet. 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja Bilaga 4 till Tre år med Mångfald på slätten (OVR306) Sammanställning deltagare i aktivitet 1. Hur motiverad är du att genom aktiva åtgärder främja a) Pollinerare Medelvärde 4,65 b) Nyttodjur Medelvärde

Läs mer

Konstverket Air av Curt Asker

Konstverket Air av Curt Asker Konstverket Air av Curt Asker 1 Innehållsförteckning 1 Bakgrund...s 1 2 Syfte och mål...s 2 3 Genomförande...s 3 4 Resultat...s 4 5 Diskussion...s 5 2 1 Bakgrund Kulltorpsskolan ligger i ett villaområde

Läs mer

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande?

Kursen som helhet. 1. Har du nått kursens mål. 2. Hur fungerade startdagen i ditt eget lärande? UTVÄRDERING Pedagogisk baskurs för handledare i MED924, Göteborg Introduktion: Lärande och handledning i klinisk praktik 1,5 hp Start 28 februari praktikuppgift - uppföljning 28 mars 2017 15/16 deltagare

Läs mer

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum

Pedagogen och det entreprenöriella lärandet. En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Pedagogen och det entreprenöriella lärandet En grund & -påbyggnads utbildning för pedagoger i Sektor lärande Lerum Vilken kul grej du valde! Dagordning 18 augusti Knappekulla 08.30-09.30 Teoretisk bakgrund

Läs mer

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska

Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Hur stödjer vi lärares lärande och professionalitet i ämnet svenska Skolans värdegrund och uppdrag Lgr 11 s.9 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang. Skolan ska stimulera elevernas

Läs mer

Projektmaterial. Att presentera projekt med IT-stöd Företagarnas folkhögskola

Projektmaterial. Att presentera projekt med IT-stöd Företagarnas folkhögskola Projektmaterial Att presentera projekt med IT-stöd Företagarnas folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning.

Centralt innehåll. Bildframställning. Redskap för bildframställning. Bildanalys. Ämnesspecifika begrepp. Bildframställning. BILD Bilder har stor betydelse för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska

Läs mer

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7

PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar. Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 PEDAGOGISK MERITPORTFÖLJ Jarkko Erikshammar Senaste uppdateringen: 2014-06-09 1/7 Innehållsförteckning Pedagogisk grundsyn... 3 Vad karaktäriserar en bra lärare?... 3 Studenten... 4 Undervisningen... 4

Läs mer

FLOWER POWER är en slogan som används av hippier för att symbolisera deras kärleks och icke våldsideologi

FLOWER POWER är en slogan som används av hippier för att symbolisera deras kärleks och icke våldsideologi Hippiekulturen: Det har gått cirka fyra decennier sedan hippiekulturen kollapsade. En subkultur som skakade Nord Amerika under 1960-1970 talet. Allt började med en grupp av vågade ungdomar genomsyrade

Läs mer

På resande fot med Talldal

På resande fot med Talldal Vt 02 Talldalsskolan Kristianstad Handledare: Peter Sandgren På resande fot med Talldal Camilla Blomquist Dan Holmquisth Annica Losell Malin Nilsson Maria Olsson Pernilla Sandahl Innehållsförteckning 1.

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola

Projektmaterial. Birkagårdens folkhögskola Projektmaterial EN FÖR ALLA - ALLA FÖR EN Birkagårdens folkhögskola Folkbildningsnätets Pedagogiska resurser Folkbildningsrådet Box 730 101 34 Stockholm 08-412 48 00 www.resurs.folkbildning.net INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Introduktion av Estetisk kommunikation

Introduktion av Estetisk kommunikation Dokument till lärare Introduktion av Estetisk kommunikation Introduktion av Estetisk kommunikation Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Gymnasium: kursen estetisk kommunikation, 100 poäng,

Läs mer