Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Fredrikshovs gymnasium"

Transkript

1 Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

2 I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på samarbete, och vårt fokus är goda förberedelser för högre studier i Sverige och internationellt.

3 Fredrikshovs gymnasium erbjuder förstklassig utbildning med tydligt fokus på framtida studier och högskoleutbildning. Undervisningen sker med väl synliga och konkreta mål för varje program. Arbetspassens längd anpassas till de ämnen eleverna läser. Detta ger större möjlighet till djupare diskussioner och reflektioner. Syftet med denna arbetsmetod är att främja elevernas egna aktiva lärande, vilket leder till ökad förståelse och bestående kunskap. För att vidare utveckla en helhet i lärandet erbjuder vi även ämnesövergripande projekt. Varierande arbetsformer som dessa är till för att ta tillvara på elevernas mångsidiga erfarenheter. Pedagogiken som gymnasiet tillämpar baseras på olika arbetsmetoder. Eleverna arbetar individuellt, i klassrum och i grupp. En av de viktigaste är collaborative learning, som innebär att eleverna tillsammans utnyttjar sina kunskaper för att utvecklas och lära sig nya saker i samarbete med varandra. Detta kan ske exempelvis genom diskussioner i klassrummet, bloggande, forum på internet och chattrum. Problemlösning, debatter och studiegrupper är andra samarbetspojekt där gruppinlärning på detta sätt är aktuellt. Elevernas arbetsmiljö är en viktig del av studierna. Hos oss får eleverna inte bara trivsamma klassrum, utan även kompletterande grupprum. I grupprummen finns gemensamma ytor men också en egen arbetsplats för varje elev med modern utrustning för individuellt arbete. Skolan tillhandahåller även personlig dator eller Ipads för eleverna till sina studier. Fredrikshovs gymnasium förbereder eleverna för vidare studier och kommer att ha en internationell prägel. Fredrikshovs gymnasium har ett utvecklat samarbete med organisationer i såväl Sverige som internationellt, bland annat med Brighton College. Fyra fördelar med Fredrikshovs gymnasium Problem- och lösningsorienterad undervisning, som stimulerar kreativt tänkande, utvecklar reflektion och kommunikation samt bygger upp den intellektuella kompetensen. Estetiska möjligheter i det dagliga arbetet, vilket utvecklar elevens kulturella kompetens. Arbeten i grupp, som främjar den sociala och emotionella kompetensen. Eleverna får även arbeta gränsöverskridande i olika verksamheter och sammanhang för att ytterligare stärka kompetensen. Flertal olika aktiviteter som uppmuntrar och stimulerar till en aktiv och fysisk livsstil.

4 Ekonomiprogrammet Fredrikshovs gymnasium erbjuder ekonomiprogrammet, vilket är en bra utbildning för dig som är intresserad av entreprenörsskap och ekonomi. Utbildningen förbereder dig inte bara för ekonomiutbildningar på högskolenivå, utan även alla samhällsvetenskapliga högskoleutbildningar. Med andra ord är detta en bred utbildning som ger dig behörighet till vidare studier vid universitet och högskolor, både i Sverige och internationellt. Ekonomiprogrammet ger dig kunskaper om hur idéer blir till verklighet och stimulerar dig att ta initiativ till de spännande projekt du brinner för. Du skapar marknadsföringskampanjer, får inspiration till att starta eget och lär dig hur det går till att driva företag framgångsrikt. Det innebär att du får möjlighet att träna och utveckla din kreativitet, ledarskapsförmåga och företagsamhet. Utbildningen lär dig företagsekonomi, redovisning, kalkylering, marknadsföring, ledarskap och organisation, samt även internationell ekonomi. Fördjupning sker inom ekonomi, entreprenörskap och internationella relationer. För att på bästa sätt varva teori med praktik på lektionerna kommer skolan att samarbeta med framstående högskolor och organisationer. Genom att ta in personer direkt från arbetslivet och låta dem hålla föreläsningar och föredrag, kommer du som elev få ta del av den senaste branschkunskapen inom ämnet. Till studierna får du som elev tillgång till egen dator eller Ipad. Vi erbjuder även individuella val av olika kurser, som ger dig tillgång till vissa kurser från Naturvetenskaps-, Samhällsvetenskaps- eller Estetiska programmet.

5 Naturvetenskapsprogrammet inriktning naturvetenskap Naturvetenskapsprogrammet vid Fredrikshovs gymnasium öppnar dörrarna för vidare, högre studier i Sverige och utomlands. Vi förbereder dig på bästa sätt genom en arbetsmetod som ger dig en gedigen, solid grund att utgå från. Utbildningen passar dig som är intresserad av biologi, fysik, kemi och matematik. Du får lära dig skriva vetenskapliga rapporter, genomföra spännande laborationer, delta i lärorika projekt och självklart även utveckla din förmåga till problemlösning och kritiskt tänkande. Skolan strävar efter samarbete med Karolinska Institutet och andra organisationer med likvärdigt, högt renommé. Genom att ta in personer direkt från arbetslivet och låta dem hålla föreläsningar och föredrag, kommer du som elev få ta del av den senaste branschkunskapen inom ämnet. Programmet är en högskoleförberedande utbildning som ger en bra utgångspunkt för vidare studier inom främst naturvetenskapliga och tekniska områden, men också även för studier inom andra områden. Skolan erbjuder tillgång till egen dator eller Ipad, vilket är ett stort hjälpmedel i undervisningen, exempelvis när det gäller laborationer på internet, grafräknare och mycket annat. Vi erbjuder även individuella val, som ger dig tillgång till vissa av kurserna från Ekonomi-, Samhällsvetenskaps- eller Estetiska programmet.

6 Estetiska programmet inriktning estetik och media Estetiska programmet finns med inriktningen estetik och media och passar dig som har intresse för kreativt uttryck och skapande med hjälp av modern teknik. Du kommer exempelvis att få jobba med fotografi, grafisk form, rörliga bilder, ljud och berättande inom digital kommunikation. Du får lära dig att förverkliga dina projekt och idéer och får samtidigt behörighet till fortsatta studier på högre nivå. Fördjupning erbjuds inom exempelvis TV, foto och animation, och du får goda möjligheter att utveckla ditt konstnärliga skapande med hjälp av professionell utrustning. För att på bästa sätt varva teori med praktik på lektionerna kommer skolan att samarbeta med framstående kulturinstitutioner och organisationer, bland annat dansskolan Base 23. Genom att ta in personer direkt från arbetslivet och låta dem hålla föreläsningar och föredrag, kommer du som elev få ta del av den senaste branschkunskapen inom ämnet. Som elev på Fredrikshovs gymnasium kommer du även att få gå på många spännande studiebesök och föreläsningar. Skolan erbjuder tillgång till egen dator eller Ipad, vilket är ett stort hjälpmedel i undervisningen, exempelvis när det gäller laborationer på internet, grafräknare och mycket annat. Ditt framtidsarbete riktas mot tidningar, filmer, TV och utställningar. Du får lära dig hur mediebranschen fungerar och hur arbetet går till professionellt. Sociala medier och hur medier påverkar samhället är också en viktig del i utbildningen. Vi erbjuder även individuella val av olika kurser, som ger dig tillgång till vissa kurser från Naturvetenskaps-, Samhällsvetenskaps- eller Ekonomiprogrammet.

7 Samhällsvetenskapsprogrammet inriktning beteendevetenskap inriktning samhällsvetenskap Fredrikshovs gymnasium erbjuder Samhällsvetenskapsprogrammet, vilket är en utbildning för dig som är intresserad av hur samhället fungerar och hur människor interagerar. Utbildningen erbjuder en bred grund för dig som vill studera vidare på högskolenivå. Samhällsvetenskapsprogrammet på Fredrikshovs gymnasium finns med två inriktningar. Inriktning beteendevetenskap är en linje för dig som vill veta hur människan och samhället drivs och utvecklas. Du får fördjupa dig i människors utveckling, beteende och socialisation, samt utveckla din förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen. Inriktning samhällsvetenskap passar dig med intresse för historia, samhällskunskap, filosofi och religion. Du får fördjupa dig i politik, samhällets struktur och livsvillkor för människor i världen. Samhällsvetenskapsprogrammet ger en gedigen grund för fortsatta studier på högskola inom ämnen såsom kulturgeografi, statsvetenskap, informationsvetenskap, psykologi, nationalekonomi, politik och globalisering. Du får även kunskaper i lärande, ledarskap och kommunikation, samt hur individen, gruppen och ledaren påverkas och utvecklas i olika sammanhang. Studierna rör frågor som demokrati, kommunikation, ekonomi, historia, miljö och etik. Du får utveckla ett kritiskt tänkande och lära dig uttrycka samt framföra dina åsikter professionellt, i både tal och skrift. Du tränar upp din förmåga att analysera, att kritiskt granska, att söka, värdera fakta och information samt se samhällsfrågor och problem ur olika perspektiv. Du får lära dig diskutera, undersöka, ifrågasätta och argumentera. För att på bästa sätt varva teori med praktik på lektionerna kommer skolan att samarbeta med framstående högskolor och organisationer. Skolan strävar efter ett internationellt samarbete. Genom att ta in personer direkt från arbetslivet och låta dem hålla föreläsningar och föredrag, kommer du som elev få ta del av den senaste branschkunskapen inom ämnet. Som elev på Fredrikshovs gymnasium kommer du även att få gå på många spännande studiebesök och föreläsningar. Till hjälp för dina studier får du genom skolan tillgång till en personlig dator eller Ipad. Vi erbjuder även individuella val av olika kurser, som ger dig tillgång till vissa kurser från Naturvetenskaps-, Ekonomi- eller Estetiska programmet.

8 Fredrikshovs gymnasium, Manillavägen 32, Stockholm. Skolan är icke vinstdrivande, partipolitiskt och religiöst obunden.

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID

DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID DÄR KUNSKAP MÖTER FRAMTID VÄLKOMMEN TILL NÖSNÄSGYMNASIET! Välkommen till en gymnasieskola med stort utbildningsutbud och många möjligheter. INNEHÅLL: Här möter du en trygg atmosfär med god stämning och

Läs mer

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK

HÄR BÖRJAR DITT IDROTT EKONOMI FRISÖR NATUR FYSIK HIPPOLOGI SAMHÄLL TEKNIK 2015/16 POLHEM AUG Välkomna! Vi hälsar alla nya & gamla elever varmt välkomna till ett nytt skolår! Ni är efterlängtade

Läs mer

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2

Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 Del ur Lgr 11: Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet: kapitel 1 och 2 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund.

Läs mer

Vellinge Lärcenter Kommunal vuxenutbildning 2014/2015

Vellinge Lärcenter Kommunal vuxenutbildning 2014/2015 Vellinge Lärcenter Kommunal vuxenutbildning 2014/2015 Ge dig själv ett kunskapslyft! Vellinge.se Studier på ditt sätt - vi ger dig möjligheten. Oavsett om du vill komplettera tidigare studier, förbereda

Läs mer

NJE N S E N V U XEN UTBILD NI. Hösten 2014. 130 gymnasiala kurser 14 gymnasiala yrkesutbildningar 2 lärlingsutbildningar

NJE N S E N V U XEN UTBILD NI. Hösten 2014. 130 gymnasiala kurser 14 gymnasiala yrkesutbildningar 2 lärlingsutbildningar NJE N S E N V U XEN UTBILD NI Hösten 2014 130 gymnasiala kurser 14 gymnasiala yrkesutbildningar 2 lärlingsutbildningar G JENSEN drivs av passion för kunskap och människors utveckling - inte riskkapital.

Läs mer

Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall

Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall Del ur Lgr 11: Läroplan för specialskolan samt för förskoleklassen och fritidshemmet i vissa fall 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins

Läs mer

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation Ett diskussionsunderlag 3 Foto: Sid 7: Susanne Walström / Johnér. Sid: 8 Cultura Creative. Sid 11: Amanda Sveed

Läs mer

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE

KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE Utbildningskontoret 15 16 KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR I SÖDERTÄLJE 1 FOTO (ÄVEN OMSLAG): SAM MURAD/CRISP FILM 2 Dags att välja gymnasium! Under vintern söker alla nior till gymnasiet. Det finns 18 nationella

Läs mer

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor

Följ ditt hjärta. hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor Följ ditt hjärta hitta rätt bland Stockholms stads gymnasieskolor 2012-2013 Kodare Jorden runt Elektriker Vindk ingen For Skriv din egen historia Gymnasievalet står för dörren och en spännande tid väntar.

Läs mer

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina

Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina LÄRARHANDLEDNING Så här har vi tänkt om materialet Sverige och Kina Sverige och Kina är ett inspirationsmaterial för gymnasieskolan i tre delar. Det har tagits fram av Svenskt Näringsliv tillsammans med

Läs mer

Individuella programmen GySär13

Individuella programmen GySär13 Individuella programmen De individuella programmen är till för de elever som behöver läsa ämnesområden istället för ämnen. Utbildningen ska ge eleverna kunskaper för att ett så självständigt och aktivt

Läs mer

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET!

TILL HÖGSKOLE- BEHÖRIGHET! VILL DU BLI Eventarrangör, Marknadsförare, Projektledare, Egen företagare, Webbmarknadsförare, E-handlare, Artistbokare, Mässkoordinator, Marknadsförare i sociala medier, Butikskommunikatör... VÄLJ HANDELSPROGRAMMET

Läs mer

Den Globala Skolans rapport om lärande för hållbar utveckling i styrdokument för förskola och skola. Lärande för hållbar utveckling

Den Globala Skolans rapport om lärande för hållbar utveckling i styrdokument för förskola och skola. Lärande för hållbar utveckling Den Globala Skolans rapport om lärande för hållbar utveckling i styrdokument för förskola och skola. Lärande för hållbar utveckling Universitets- och högskolerådet 2013 1 Lärande för hållbar utveckling

Läs mer

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se

Handledning för studie- och yrkesvägledare. www.påjobbet.se Handledning för studie- och yrkesvägledare www.påjobbet.se 2 Introduktion @Jobbet är ett spel om att vara ung och söka jobb via internet. Spelet finns på www.påjobbet.se och är kostnadsfritt att använda

Läs mer

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning

Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande och samverkan utbildning omvärld för Förskola & Grundskola och Gymnasie & Vuxenutbildning Strategi för skolutveckling genom entreprenöriellt lärande

Läs mer

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010

FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 FRAM I ÄNGELHOLM VERKSAMHETSPLAN 2010-2011 KVALITETSREDOVISNING 2009-2010 Innehåll VÄLKOMMEN TILL VITTRAGYMNASIET FRAM I ÄNGELHOLM...

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Lärande för hållbar utveckling i nya styrdokument för förskola och skola

Lärande för hållbar utveckling i nya styrdokument för förskola och skola Lärande för hållbar utveckling i nya styrdokument för förskola och skola (inkl. rapporter från workshops) Hälsa Lärande för hållbar utveckling bör integreras i olika ämnen och vara ämnesövergripande. Livsstilar

Läs mer

Projekt utan effekt?

Projekt utan effekt? DIALOGEN FORSKARE ALLMÄNHET VA-rapport 2007:7 Projekt utan effekt? utvärderingar av N&T-initiativ under luppen Förord Kunskapssamhället är ett kännetecken för vår tid och en eftersträvad vision. Men kunskapssamhället

Läs mer

FÖRSKOLAN. Läroplan för förskolan Lpfö 98

FÖRSKOLAN. Läroplan för förskolan Lpfö 98 FÖRSKOLAN Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Förordning (SKOLFS 1998:16) om läroplan för förskolan I denna utgåva av läroplan för förskolan är samtliga

Läs mer

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning.

Hösten 2011. Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning. www.jensenvuxenutbildning. Hösten 2011 Gymnasiala yrkesutbildningar Gymnasiala kurser SFI Svenska för invandrare Grundläggande vuxenutbildning www.jensenvuxenutbildning.se 08-450 22 30 1 Välkommen till JENSEN vuxenutbildning JENSEN

Läs mer

Entreprenörskap. i skolan

Entreprenörskap. i skolan Entreprenörskap i skolan Entreprenörskap i Skolan Entreprenör -en som gör! Entreprenörskap i skolan En del av Skånes entreprenörskapsprogram Kommunförbundet Skåne, 2008 Skola och Entreprenörskap Bakgrund

Läs mer

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån

Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Katalogen är producerad av Utbildningskontoret, gymnasieenheten i Södertälje. Grafisk produktion: www.ryter.se Foto: Olof Näslund/Reportagebyrån Södertälje (gäller ej friskolorna) Tryck: Larssons Offset,

Läs mer

1. Skolans värdegrund och uppdrag

1. Skolans värdegrund och uppdrag 1. Skolans värdegrund och uppdrag Grundläggande värden Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och

Läs mer

eskilstuna.se/gymnasieval

eskilstuna.se/gymnasieval eskilstuna.se/gymnasieval gymnasiet Här lever Rekarneandan Framgången kallar vi den stora cafeteria och mötesplats som utgör kärnan på Rekarne gymnasiet. Hit bär alla vägar och här möts elever och personal

Läs mer

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se

ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN. Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se ATT BEDÖMA UTVECKLING OCH LÄRANDE I FÖRSKOLAN Lotta Törnblom lotta.tornblom@lararfortbildning.se Bedömning - i syfte att uppskatta, värdesätta och ge respons! Utveckla, analysera - jag kan, vill, vågar

Läs mer

Kunskap genom studier och upplevelser 09/10

Kunskap genom studier och upplevelser 09/10 Kunskap genom studier och upplevelser 09/10 Välkommen Innehåll Anta en personlig utmaning på Grimslövs folkhögskola och du kommer finna dig stå i centrum vare sig du väljer en av våra allmänna kurser eller

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I STYRDOKUMENT FÖR FÖRSKOLA OCH SKOLA

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I STYRDOKUMENT FÖR FÖRSKOLA OCH SKOLA LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING I STYRDOKUMENT FÖR FÖRSKOLA OCH SKOLA LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING et t rät ren s Dju T i l l vä t efr i h e t Yttran d ka p ren be la r ä ll d h e Lärande för hållbar

Läs mer