Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download ""

Transkript

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 Gabrielsbergets vindkraftpark - kontrollprogram med avseende på fåglar Kontrollprogrammet kommer att behandla habitatförluster och störningar för häckande fåglar samt påverkan på flyttande fåglar. Nedan anges huvuddragen i kontrollprogrammet. Svevind avser att påbörja kontrollprogrammet våren En noggrannare planering kommer att redovisas till tillsynsmyndigheten inför säsongen Nedan anges de olika delmomenten i kontrollprogrammet. Bedömd arbetsinsats i fält har angivits för att ge en bild av omfattningen. Resultaten från alla moment i kontrollprogrammet kommer att sammanställas och rapporteras till tillsynsmyndigheten. Häckande fåglar Uppföljningen av habitatförluster och störningar kommer att huvudsakligen ske genom fältinventeringar enligt gängse metodik för revirkartering. Inventeringen kommer att ske i en sektion av vindkraftparken både före och efter att parken har byggts. Tyngdpunkten kommer att läggas på arter som utpekats i EU:s fågeldirektiv. Förslag: Revirkartering inom ca 80 ha i sydvästra delen av området. Det inventerade området kommer att omfatta både hällmarker, myrar och äldre sluten skog i bergets sluttning. Inventeringen genomförs under tiden maj-juni under 1 år innan utbyggnad samt under 2 år efter utbyggnad. Beräknad insats: Fältarbete ca 12 dagar under 2005 Fältarbete ca 12 dagar/år under två år sedan anläggningen uppförts. Tjäder Tjädern är en art som är svår att följa upp i gängse revirkarteringar eftersom den inte håller revir annat än under spelsäsongen. Påverkan på tjäder kommer att undersökas genom inventering av spelplatser före och efter anläggningens uppförande. Förslag: Linjetaxering genomförs på snötäckt mark med skidor/skoter i mars-april för att bedöma antalet lekplatser i hela området (totalt 770 ha) och förekommande fall antalet spelande tuppar. Inventeringen genomförs under 1 år innan utbyggnad samt under 2 år efter utbyggnad. Innan fältarbetet genomförs intervjuas lokalbefolkning och jägare om tips på lekplatser. Beräknad insats: Fältarbete ca 3 dagar under 2005 Fältarbete ca 3 dagar/år under två år sedan anläggningen uppförts. Flyttande fåglar Uppföljningen av fågelkollisioner kommer att ske genom att under fåglarnas flyttsäsong systematiskt inventera döda fåglar under två till tre vindkraftverk. De verk där inventeringen ska ske kommer att väljas med omsorg för att fånga upp olika förutsättningar för passage av fåglar. Verk i anläggningens södra del där det kan finnas förutsättningar för termikflygande fåglar som örnar och trana kommer att särskilt beaktas. Förslag: Moment 1. Räkning av flyttande fåglar i den södra delen av vindkraftparken, med betoning på termikflygande arter som trana, örnar och andra rovfåglar. Räkningen genomförs under 1 år innan utbyggnad och omfattar 40 timmar under våren (mars-maj) och 40 timmar under hösten (augusti-

11 oktober). Vid valet av tillfällen för räkning prioriteras dagar då flyttande fåglar kan förväntas. Detta moment leder fram till ett val av vilka verk som ska följas upp i moment 2 (se nedan). Moment 2. Räkning av fågelkollisioner genomförs genom att markområdet i anslutning till 2-3 av vindkraftverken undersöks med hjälp av linjetaxering två år efter anläggningens uppförande. Metoden innebär systematiskt genomsök till fots längs förutbestämda parallella linjer med 20 meters mellanrum. Antalet påträffade döda fåglar dokumenteras. För att underlätta positionsbestämning används GPS och för att underlätta spårningsarbetet används fågelhund. Arealen genomsökt område under vart och ett av vindkraftverken omfattar ca 2,5 3 ha, total undersökt areal omfattar 5-9 ha. Undersökningarna sker under de mest intensiva fågelflyttperioderna. Under våren (april-maj) görs linjetaxeringen vid tre separata tillfällen, så också under hösten (september-oktober). Beräknad insats: Fältarbete 5 dagar under år 2005 (moment 1). Fältarbete 6 dagar/år under två år sedan anläggningen uppförts (moment 2).

12

13

14

15

16 Bilaga6 Förslag till kontrollprogram avseende ljudspridning Vindkraftanläggningen på Gabrielsberget kommer att innebära en förhöjd ljudnivå i den närmaste omgivningen. I villkor 2 i Miljödomstolens tillstånd från 8 december 2008 anges att ekvivalent ljudnivå får som riktvärde utomhus vid permanentbostäder inte överstiga 40 db(a). Närmaste permanentbostad ligger på fastigheten Nyland 7:1 i Östra Nyland, 1740 m sydost om närmaste vindkraftverk (verk 20). Enligt de beräkningar som redovisas i miljökonsekvensbeskrivningen blir ljudnivån vid detta hus ca 36 db(a), dvs ca 4 db(a) lägre än riktvärdet. I normalfallet sker inga ljudmätningar när avståndet till de ljudkänsliga punkterna är så stort. Skulle emellertid rapporter inkomma till tillsynsmyndigheten om att ljudet upplevs som störande finns goda möjligheter att göra immissionsmätningar om tillsynsmyndigheten så beslutar. Beskrivning av möjliga ljudmätningar Det finns två möjliga mätningar att göra. I den första mäts ljudimmissionen vid en (eller flera bostäder) och vid den andra kontrolleras ljudemissionen från de 40 vindkraftverken mot garanterade nivåer och ljud vid bostäder beräknas. Det är också möjligt att göra båda mätningarna. Ljudimmissionsmätning Den bemannade mätningen utförs i görligaste mån enligt mätstandarden beskriven i Elforsk rapport 98:24, dvs som en ljudimmissionsmätning. Naturvårdsverket rekommenderar denna metod för mätning av ljud från vindkraft. Det innebär följande steg. 1. Förbered 2 till 3 mätpunkter där mätning kan ske. Beroende på vindförhållanden kan den ena eller andra komma att väljas. 2. Bevaka vädret tills lämpligt tillfälle uppstår. Det ska inte vara snö eller tjäle. Det ska inte regna och vinden ska blåsa i ett intervall helst från ca 6 m/s och upp till ca 10 m/s på 10 m höjd. Vindriktningen ska stämma med de riktningar för vilka mätpunkterna valts med en avvikelse på högst ±45 enligt gällande mätstandard. Det är tillåtet att mäta även vid 2 m/s lägre vindhastigheter, eftersom aggregatens ljudeffekt som funktion av vindhastighet är känd. 3. Genomför mätningen när bakgrundsljudet är så lågt som möjligt. Det är troligt att mätningen måste ske på natten när trafiken på E4 har avtagit så att det finns luckor mellan fordonspassagerna. 4. Mätning av ljud, vindhastighet, vindriktning vid immissionspunkt, temperatur, lufttryck, elektrisk effekt producerad vid verken, vindhastighet och riktning (enligt verkens egna anemometrar). Ljud spelas in för analys av förekomst toner vid behov. 5. Verken stängs av och det vindalstrade bakgrundsljudet mäts på samma sätt som i punkt 4. Målet är att mäta i samma vindhastighetsintervall som i punkt 4 och 6.

17 Bilaga6 6. Verkens sätts på igen och mätning enligt punkt 4 fortsätter. Målet är att mätningen ska totalt sett ska täcka in hela det önskade vindhastighetsområdet med minst 10 tripletter av data om 1 till 10 minuter. 7. Mätningarna analyseras och ljudet kompenseras för bakgrundsljud enligt metod C i Elforsk rapport 98:24 om möjligt. Annars används metod B som ger en övre gräns för ljudimmissionen. 8. Mätningarna och analysen med uppmätt ljudnivå vid bostad redovisas i en teknisk rapport. Ljudemissionsmätning Ljudemissionsmätningen sker i görligaste mån enligt SS-EN Vindkraftverk del 11: Mätning av buller. Vi föreslår att detaljerad mätning sker vid ett av verken. För de andra två närbelägna verken görs en förenklad mätning. 1. Förbered 2 till 3 mätpunkter där mätning kan ske. Mätning ska ske på avståndet navhöjden plus halva rotordiametern från det närmaste vindkraftverket. Beroende på vindförhållanden kan den ena eller andra komma att väljas. Vi föreslår att mätning av ett verk väljs ut för vilket en så fullständig ljudemissionsmätning ska ske. 2. Bevaka vädret tills lämpligt tillfälle uppstår. Det ska inte vara snö eller tjäle. Det ska inte regna och vinden ska blåsa i ett intervall helst från ca 6 m/s och upp till ca 10 m/s på 10 m höjd. Vindriktningen ska stämma med de riktningar för vilka mätpunkterna valts med en avvikelse på högst ±45 enligt gällande mätstandard. Det kan bli nödvändigt att mäta vid lägre vindhastigheter och sedan räkna om till högre med ledning av mätningar på aggregat av samma typ. Det kan vara svårt att hitta nätter då det blåser. 3. Genomför mätningen när bakgrundsljudet är så lågt som möjligt. Det är troligt att mätningen måste ske på natten när trafiken på E6:an har avtagit så att det finns luckor mellan fordonspassagerna. Genom att kontrollera förväntad trafikmängd med Vägverket kanske bra mättillfällen kan hittas. 4. De andra verken stängs av och ljudet från det utvalda verket, säg verk 1, mäts. 5. Mätning av ljud, vindhastighet, vindriktning vid immissionspunkt, temperatur, lufttryck, elektrisk effekt producerad vid verket, vindhastighet och riktning (enligt verkets egen anemometer). Ljud spelas in för analys av förekomst toner vid behov. 6. Verk 1 stängs också av och det vindalstrade bakgrundsljudet mäts på samma sätt som i punkt 5. Målet är att mäta i samma vindhastighetsintervall som i punkt 5 och Verk 1 sätts på igen och mätning enligt punkt 5 fortsätter. 8. Mätmikrofonen flyttas till verk 2 och verk 1 stängs av och mätning sker såsom i punkt Mätmikrofonen flyttas till verk 3 och verk 2 stängs av och mätning sker såsom i punkt 5.

18 Bilaga6 10. Mätningarna analyseras och ljudet kompenseras för bakgrundsljud enligt mätstandarden och ljudeffekten bestäms och jämförs med garanterade nivåer. 11. Ljudnivå vid bostäder beräknas. 12. Ljudemissionsmätningen redovisas i en teknisk rapport och ljudnivåberäkningen i en annan. Åtaganden för verksamhetsutövaren Gabrielsberget Vind AB ska Tillhandahålla digital karta med digital höjdinformation för det aktuella området. Kartan ska visa placeringen av de tre vindkraftverken och närmaste bostäder. Kartan ska användas vid beräkningen om det andra alternativet med ljudemissionsmätning väljs. Säkerställa tillträde till området vid inspektion och mätningar Tillhandahålla en ackrediterad mätrapport med ljuddata eller garanterade ljuddata i tredjedelsoktavband för olika vindstyrkor. Tillhandahålla uppgifter om de tre vindkraftverken med navhöjd och rotordiameter. Tillhandahålla vanlig nätström för mätinstrumenten om sådan finns. Vi utgår dock från att utrustningen måste vara batteridriven. Anvisa person som kan stänga av och sätta på vindkraftverken och redovisa vindhastigheter, vindriktningar och temperatur uppmätt i vindkraftverkens egna anemometrar samt producerad elektrisk medeleffekt i tiominutersperioder under mättiden.

19 Bilaga 7 Förslag till kontrollprogram avseende TV-mottagning I miljökonsekvensbeskrivningen från 2006 anges att mätning av TV-mottagning kommer att ske i berörda fastigheter före och efter anläggningens uppförande. Om mottagningen försämrats kompenseras detta exempelvis med slavsändare. Störningar på TV-mottagning, främst inom UHF-bandet, kan uppträda både framför och bakom vindkraftverken, sett från sändaren. På Teracoms täckningskartor på webbplatsen är det enkelt att utläsa nuvarande TV-mottagning i näromgivningarna runt Gabrielsberget. I byarna norr och öster om vindkraftsanläggningen gäller mottagning från sändaren i Överboda. Från Ava och Aspeå riktas antenner åt nordost grader, dvs inte över Gabrielsberget. I byarna söder och väster om området (Östra Nyland, Saluböle m fl) gäller mottagning från sändaren i Örnsköldsvik, dvs antennerna riktas söderut. Detta innebär att vindkraftverken inte kommer att vara i vägen för TV-signalen för någon bebyggelse, utan de eventuella störningar som kan uppstå rör reflexer, vilket kunde ses som dubbelbilder i de tidigare analoga sändningarna. Efter övergången till marksänd digital-tv uppstår emellertid inga störningar på grund av reflexer, utan de förstärker istället signalen så att bilden förbättras. Sammantaget innebär antennriktningarna från bebyggelsen, avståndet till vindkraftverken och teknikbytet till digital-tv att det är en försumbar risk för att TV-mottagningen skall försämras i fastigheterna runt vindkraftanläggningen på Gabrielsberget. För att säkerställa föreslås dock att mätning av signalstyrka och signalkvalitet sker i fyra representativa bostadsfastigheter: i Östra Nyland, i Nyland, i Ava och i Aspeå. Mätningen skall utföras av Teracom eller CANT-auktoriserad tekniker och ske under samma förhållanden (årstid, tid på dygnet och likartad väderlek) vid två tillfällen: 1. Före de första torndelarna levererats till vindkraftetableringen 2. Inom 6 månader efter driftstart Mätningen sker med samma antenn och mätutrustning i de olika punkterna och metod och mätresultat dokumenteras och redovisas till Länsstyrelsen senast 7 månader efter driftsstart.

2 Diskussion om kontrollmätning av ljud

2 Diskussion om kontrollmätning av ljud PM 1 (5) Handläggare Tel +46 10 505 84 54 Mobil +46 (0)70 184 74 54 Fax +46 10 505 44 38 martin.almgren@afconsult.com Datum 2014-09-10 Rabbalshede Kraft AB Karolina Tisell Marknadsvägen 1 457 55 Rabbalshede

Läs mer

Kontrollprogram för ljud från Hjuleberg vindkraftpark i Falkenbergs kommun

Kontrollprogram för ljud från Hjuleberg vindkraftpark i Falkenbergs kommun PM 1 (5) Handläggare Martin Almgren Tel +46 (0)10 505 84 54 Mobil +46 (0)70 184 74 54 Fax +46 10 505 44 38 martin.almgren@afconsult.com Datum 2014-10-27 Vattenfall Vindkraft AB Ivette Farias Uppdragsnr

Läs mer

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner

Mätprogram ljud under byggtiden Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker, Sollefteå, Strömsunds och Ragunda kommuner Author Paul Appelqvist Phone +46 10 505 60 24 Mobile +46701845724 Paul.Appelqvist@afconsult.com Date 2014-11-20 Project ID 593868 Recipient Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom Mätprogram ljud under byggtiden

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling 1 Naturvårdsverkets författningssamling ISSN xxxxx Naturvårdsverkets allmänna råd om buller från vindkraftverk [till 2 kap. miljöbalken]; NFS 2006: Utkom från trycket den beslutade den xxx 2006. Dessa

Läs mer

Mätning av vindkraftljud

Mätning av vindkraftljud Mätning av vindkraftljud Emission och immissionsmätning Jens Fredriksson, ÅF Fredriksson, 2011 11 24 1 Innehåll Hur, vad och varför? Varför mäta? Vad påverkar en mätning? Hur mäter man? Erfarenhet från

Läs mer

Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro

Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro Låg ljudnivå i vindskyddade lägen Projekt 32446-1 Paul Appelqvist & Martin Almgren ÅF- Ljud och Vibrationer Örebro 2012-02-07 1 Bakgrund Naturvårdsverket rekommenderar 40 dba vid 8 m/s på 10 m höjd...och

Läs mer

Västra Derome vindkraftpark i Varbergs kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk

Västra Derome vindkraftpark i Varbergs kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk RAPPORT 1 (7) Handläggare Elis Johansson Tel +46 10 505 84 22 Mobil +46 70 184 74 22 Fax +46 10 505 30 09 elis.johansson@afconsult.com Datum 2014-12-05 Varberg Energi AB Håkan Svensson Box 1043 432 13

Läs mer

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08

Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla. Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 Möte Torsås Ljudmätning vindpark Kvilla Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-04-08 ÅF - Division Infrastructure Skandinaviens ledande aktörer inom samhällsbyggnad AO Ljud och Vibrationer

Läs mer

Kontrollmätning av ljud under byggtiden - Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker

Kontrollmätning av ljud under byggtiden - Ögonfägnaden och Björkhöjden vindparker Author Paul Appelqvist Phone +46 10 505 00 00 Mobile +46701845724 E-mail paul.appelqvist@afconsult.com Recipient Statkraft SCA Vind AB Urban Blom Date 2014-12-15 Project ID 701304 Kontrollmätning av ljud

Läs mer

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1

RAPPORT Markbygden vindkraftpark Bullerutredning Etapp 1 Bilaga 2 Bullerutredning RAPPORT Bullerutredning Etapp 1 2010-07-06 Upprättad av: Johanna Thorén Granskad av: Bengt Simonsson Uppdragsnr: 10137843 Vindkraftpark Markbygden Daterad: 2010-07-06 Bullerutredning

Läs mer

Ljudutredning för vindkraftpark Bohult i Halmstads kommun Sammanfattande slutrapport Rapport D

Ljudutredning för vindkraftpark Bohult i Halmstads kommun Sammanfattande slutrapport Rapport D RAPPORT 1 (7) Handläggare Elis Johansson Tel +46105058422 Mobil +46701847422 Fax +46 10 505 30 09 elis.johansson@afconsult.com Datum 2014-11-28 Arise Windfarm 21 AB Jennie Mantefors Box 808 301 18 Halmstad

Läs mer

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge

Vindkraftpark Kvilla. Utredning om risk för lågt bakgrundsljud på grund av vindskyddat läge Handläggare Martin Almgren Telefon +46 10 505 84 54 SMS +46 701 84 74 74 martin.almgren@afconsult.com Datum 2015-04-02 Projekt nur 700926 Kund Samhällsbyggnadsförvaltningen i Torsås kommun Vindkraftpark

Läs mer

Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten. Martin Almgren 27 april 2012

Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten. Martin Almgren 27 april 2012 Bullermätning Handlägga buller på miljömyndigheten 1 Martin Almgren 27 april 2012 Mätning - innehåll Naturvårdsverkets anvisningar Mätning i praktiken trafik, industri och vindkraft Ackrediterade mätningar

Läs mer

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal

Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Ett fall där Miljöprövningsdelegationen (MPD) beslutat att ompröva ljudvillkoret trots mätningar som visar att 40 dba klaras med marginal Göran Fagerström, handläggare 010-224 13 55, 076-800 23 17, goran.fagerstrom@lansstyrelsen.se

Läs mer

Ljud från vindkraftverk

Ljud från vindkraftverk Ljud från vindkraftverk Naturvårdsverkets arbete Forskning om miljöeffekter 2012-10-17 Miljöbalken 1 Värdefulla natur- och kulturmiljöer ska skyddas Mark, vatten och fysisk miljö ska användas så att en

Läs mer

Mätning av vindkraftljud

Mätning av vindkraftljud Mätning av vindkraftljud Emission och immissionsmätning Jens Fredriksson, ÅF Fredriksson, 2011 11 24 1 Vad och Varför mäta? Emission Hur mycket låter vindkraftverket? Låter vindkraftverket mer eller mindre

Läs mer

Studie av kontrollprogram av buller vid vindkraftverk. Författare: Karl Bolin, KTH/Marcus Wallenberg Laboratoriet Martin Almgren, Almgren Akustik

Studie av kontrollprogram av buller vid vindkraftverk. Författare: Karl Bolin, KTH/Marcus Wallenberg Laboratoriet Martin Almgren, Almgren Akustik Studie av kontrollprogram av buller vid vindkraftverk Författare: Karl Bolin, KTH/Marcus Wallenberg Laboratoriet Martin Almgren, Almgren Akustik Syfte Rekommendera hur kontrollprogram och uppföljning av

Läs mer

Ljudmätningar examensarbete

Ljudmätningar examensarbete Ljudmätningar examensarbete Stor-Rotliden Paul Appelqvist Senior Specialist ÅF Ljud & Vibrationer 2012-11-30 1 Bakgrund Examensarbete på ÅF i sammarbete med Vattenfall Vindkraft AB och KTH/MWL. Syfte Att

Läs mer

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund

Bullermätning Koppersvägen, Stenungsund Author Inger Wangson Phone +46 10 505 84 40 Mobile +46701847440 E-mail inger.wangson@afconsult.com Recipient Stenungsundshem AB Kenneth Funeskog Date 2015-06-25 rev.1 2015-09-15 707880 Bullermätning Koppersvägen,

Läs mer

Beräkning av lågfrekvent ljud

Beräkning av lågfrekvent ljud Rabbalshede Kraft AB (publ) Beräkning av lågfrekvent ljud Projekt: Kommun: Sköllunga Stenungsund Datum: 14-7-18 Beräkning av lågfrekvent ljud Sammanfattning: Beräkningar avseende lågfrekvent ljud i ljudkänsliga

Läs mer

Innehållsförteckning RAPPORT 2 (13) BAKGRUND... 4

Innehållsförteckning RAPPORT 2 (13) BAKGRUND... 4 RAPPORT 2 (13) Innehållsförteckning 1 BAKGRUND... 4 2 GENOMFÖRT ARBETE OCH RESULTAT... 4 2.1 Ljudmätningar... 4 2.1.1 Mätning vid ett vindkraftverk i Marks kommun i Västra Götalands län... 4 2.1.2 Mätning

Läs mer

Skeppsviken, Uddevalla

Skeppsviken, Uddevalla Projektrapport Skeppsviken, Uddevalla Mätning och beräkning av buller från lossning vid Exxon Mobil Projekt: 12-03306 Rapport 12-03306-08100200 Antal sidor: 9 Bilagor: Bullerutbredningskarta - B1 Pumpning

Läs mer

PM 08 1 (14) Handläggare Jens Fredriksson Tel Mobil

PM 08 1 (14) Handläggare Jens Fredriksson Tel Mobil PM 08 1 (14) Handläggare Jens Fredriksson Tel +46 10-505 60 97 Mobil +46 70-184 57 97 jens.fredriksson@afconsult.com Datum 2015-11-26 Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom Uppdragsnr 583119 Indikativa ljudimmissionsmätningar

Läs mer

Smultronet 4, Nyköping

Smultronet 4, Nyköping RAPPORT 14109 C 1 (5) Kund EUU Jens Albrektsson Box 545 611 10 Nyköping Datum Uppdragsnummer 14109 Bilagor C01 2015-02-26 Rapport C Smultronet 4, Nyköping Buller- och vibrationsutredning för detaljplan

Läs mer

Utredning av lågfrekvent ljud från Gustavstorp vindkraftpark. 2 Allmänt om lågfrekvent ljud från vindkraft

Utredning av lågfrekvent ljud från Gustavstorp vindkraftpark. 2 Allmänt om lågfrekvent ljud från vindkraft Handläggare Peter Arbinge Tel +46105051442 Mobil +46725626467 peter.arbinge@afconsult.com PM01 1 (6) Datum 2012-12-18 Green Extreme Claes Lund Östra Larmgatan 13 411 07 Göteborg Uppdragsnr 577269 Gustavstorp

Läs mer

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan

Mölndals sjukhus. Nybyggnad hus R och en framtida administrationsbyggnad Bullerutredning till detaljplan Handläggare Hässel Johan Tel +46105058427 Mobil +46701847427 Fax +46 31 7747474 johan.hassel@afconsult.com RAPPORT 1 (11) Datum Västfastigheter Sandra Torvfelt Uppdragsnr 564576 Rapport nr 564576-r-A rev

Läs mer

Innehåll - exempel. Beräkningsexempel. Beräkning ljudimmission. Ljudets tidsvariation. Ljud från vindkraft beräkningsmodeller

Innehåll - exempel. Beräkningsexempel. Beräkning ljudimmission. Ljudets tidsvariation. Ljud från vindkraft beräkningsmodeller Ljud från vindkraft beräkningsmodeller Innehåll - exempel 1 Martin Almgren, tel 010-505 84 54 martin.almgren@afconsult.com ÅF-Ingemansson 2 Grunder ljud, lågfrekvent ljud och infraljud Ljudalstring Tillståndsfrågor

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga D01-D02 - Gamesa G128 4,5 MW - Layout B

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga D01-D02 - Gamesa G128 4,5 MW - Layout B Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga D01-D02 - Gamesa G128 4,5 MW - Layout B Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindkraftpark Grönhult

Läs mer

Framställan om omprövning av tillståndsvillkor

Framställan om omprövning av tillståndsvillkor SKRIVELSE 2014-01-31 Karsholm 1:4 Dnr. 2014-000096 Miljö- och hälsoskyddskontoret Miljöinspektör Cecilia Hammarberg Tfn: 044 / 13 55 50 E-post: cecilia.hammarberg@kristianstad.se Länsstyrelsen i Skåne

Läs mer

Gunnarby vindkraftpark i Uddevalla kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk

Gunnarby vindkraftpark i Uddevalla kommun Kontroll av ljud från vindkraftverk RAPPORT 1 (6) Handläggare Tel +46 (0)10 505 84 54 Mobil +46 (0)70 184 74 54 Fax +46 10 505 44 38 martin.almgren@afconsult.com Datum 2014-03-13 Gunnarby Vindkraft AB Karin Mizgalski c/o Wallenstam AB 401

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga C01-C02 - Senvion M122 3 MW - Layout A

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga C01-C02 - Senvion M122 3 MW - Layout A Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga C01-C02 - Senvion M122 3 MW - Layout A Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindkraftpark Grönhult

Läs mer

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet

Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage Ljud Skugga Säkerhet Välkomna Utformning Lokalisering och placering Vindförutsättningar Vindkraftverk Fundament, väg och elnät Områdesbeskrivning Naturområden Djur och växter Inventeringar Kultur Mänsklig påverkan Landskap/fotomontage

Läs mer

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17

Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge. Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Samråd enligt miljöbalen kap 6 4 Vindkraftprojekt Gröninge Anders Wallin, E.ON Vind Sverige AB 2012-01-17 Agenda Varför är vi här idag? Tillståndsprocessen Presentation av Gröningeprojektet Närliggande

Läs mer

Lågfrekvensberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A02 - Nordex N kw - totalhöjd m

Lågfrekvensberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A02 - Nordex N kw - totalhöjd m Lågfrekvensberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A02 - Nordex N117 2400 kw - totalhöjd 199.5 m Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindpark Målarberget

Läs mer

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor:

PROJEKTRAPPORT Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde. Rapport doc Antal sidor: 8 Bilagor: PROJEKTRAPPORT 12361 Ekhagen 2:1, Jönköping Mätning av ljudnivåer från industriområde Rapport 12361-17100200.doc Antal sidor: 8 Bilagor: Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Kvalitetsgranskare Magnus Ingvarsson

Läs mer

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5)

AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter. REVIDERAD (2) BULLERUTREDNING 2010-09-27 Sida 1 (5) Sida 1 (5) AnnaKarin H Sjölén, Arkitekt SA Sjölén & Hansson Arkitekter Bullerberäkningar, Kviström planområde Underlag för detaljplan för bostadsområde, på fastigheten Kviström 1:17 m.fl. tas fram av arkitekterna

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk

Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42. Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Handläggare Datum Ärendebeteckning Tomas Burén 2015-09-08 2015-3403 0480-45 03 42 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Ärende: Motion om etablering av skyddsavstånd för vindkraftverk Förslag till beslut Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16

Bröcklingbergets Vindkraftpark. Samråd med myndigheter 2009-12-16 Bröcklingbergets Vindkraftpark Samråd med myndigheter 2009-12-16 Ownpower Projects Projekteringsbolag för vindkraft Utvecklar projekt för egen portfölj, för andra och tillsammans med partner Konsultuppdrag

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N117 2400 kw - totalhöjd 199.5 m

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N117 2400 kw - totalhöjd 199.5 m Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N117 2400 kw - totalhöjd 199.5 m Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindpark Laxåskogen

Läs mer

Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft

Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindpark Berg Beräkningsdatum: 2013-10-04 Beställare: WSP Environmental

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Huvudalternativ - 11 st Vestas V /4.2 MW navhöjd 145 m

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Huvudalternativ - 11 st Vestas V /4.2 MW navhöjd 145 m Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Huvudalternativ - 11 st Vestas V150-4.0/4.2 MW navhöjd 145 m Kundinformation Kund: Kraftö AB Kundreferens: Fredrik A. Svensson Projektinformation

Läs mer

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk

Samrådsunderlag - allmänheten. Hössna Vindkraftverk Samrådsunderlag - allmänheten Hössna Vindkraftverk December 2010 2 Greenextreme AB planerar att bygga ett vindkraftverk vid Hössna i Ulricehamns kommun. Greenextreme AB kommer i den här informationsbroschyren

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Nollalternativ - 14 st Vestas V /4.2 MW navhöjd 105 m

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Nollalternativ - 14 st Vestas V /4.2 MW navhöjd 105 m Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark Lyckås - Nollalternativ - 14 st Vestas V150-4.0/4.2 MW navhöjd 105 m Kundinformation Kund: Kraftö AB Kundreferens: Fredrik A. Svensson Projektinformation

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraftverk

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraftverk Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraftverk Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindbrukspark Karsholm Beräkningsdatum: 2013-09-17 Beställare: HS

Läs mer

Utredning av lågfrekvent ljud från vindkraftpark Lyckås, Jönköping kommun 1 Bakgrund. 2 Allmänt om lågfrekvent ljud från vindkraft

Utredning av lågfrekvent ljud från vindkraftpark Lyckås, Jönköping kommun 1 Bakgrund. 2 Allmänt om lågfrekvent ljud från vindkraft Handläggare Manne Friman Tel +46105056072 Mobil +46701845772 manne.friman@afconsult.com PM03 1 (9) Datum Statkraft Södra Vindkraft AB Att: Jonas Nordanstig Box 233 202 09 Malmö Uppdragsnr 575593 Vindkraftpark

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Lågfrekvensberäkning Bilaga 564386 C01-C02

Lågfrekvensberäkning Bilaga 564386 C01-C02 Lågfrekvensberäkning Bilaga 564386 C01-C02 Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindkraftpark Velinga Beräkningsdatum: 2013-09-24 Beställare: Vattenfall

Läs mer

Vindkraftanläggning vid Fasikan i Bräcke och Ånge kommuner, Jämtlands och Västernorrlands län Miljökonsekvensbeskrivning. Bilaga 23: Ljudberäkningar

Vindkraftanläggning vid Fasikan i Bräcke och Ånge kommuner, Jämtlands och Västernorrlands län Miljökonsekvensbeskrivning. Bilaga 23: Ljudberäkningar Vindkraftanläggning vid Fasikan i Bräcke och Ånge kommuner, Jämtlands och Västernorrlands län Miljökonsekvensbeskrivning Bilaga 23: Ljudberäkningar Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Vindpark

Läs mer

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1

HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant :1 AKUSTIK HANDLÄGGARE DATUM REVIDERAD RAPPORTNUMMER Olivier Fégeant 29-7-9 --- 6129934617:1 Beställare: Att: Infra City AB Arne Månsson Objekt: Infra City Öst, Upplands Väsby Uppdrag: Utredning av buller

Läs mer

Välkomna till samråd angående Hån vindpark

Välkomna till samråd angående Hån vindpark Välkomna till samråd angående Hån vindpark Syftet med samrådsmötet är att delge aktuell information om det planerade projektet samt att samla in information och synpunkter. Skriv gärna upp er på deltagarförteckningen.

Läs mer

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM

SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM SVENSK ÖVERSÄTTNING AV BILAGA D FRÅN ASSESSMENT OF THE ACOUSTIC IMPACT OF THE PROPOSED RÖDENE WIND FARM Bilaga D har översatts från engelska till svenska. För det fall att versionerna avviker från varandra

Läs mer

WindPRO version jan 2011 Utskrift/Sida :19 / 1. DECIBEL - Huvudresultat. Beräkning Resultat. vårbo VKV.

WindPRO version jan 2011 Utskrift/Sida :19 / 1. DECIBEL - Huvudresultat. Beräkning Resultat. vårbo VKV. ! " "! # $! % % # & # ' ( ) * * +, -,. / 0 1 / 2 3, 4-5 0 +, 3 6 + 7 5., 4 0 2 + * 7 8 4 7 3 1 / + * * 5 * 9 ) 2 : 8 ; 5 ;, +, < - * = 3 5 4, 8 8 > 1 / ) 5 1 5 ;, / + 5? 8 + / = 0 + / 4 0 + 5 5 7 0 1 7

Läs mer

Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A06-31 st Vestas V150 5,6 MW Navhöjd 165 m

Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A06-31 st Vestas V150 5,6 MW Navhöjd 165 m Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A06-31 st Vestas V150 5,6 MW Navhöjd 165 m Kundinformation Kund: NV Nordisk vindkraft AB Kundreferens: Camilla Tisell Fredriksson Projektinformation

Läs mer

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --."

Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai<tforvahn8 1 - --. BORAS STAD PROTOKOLL Sarnmantradesdatum Miljö- och koncumenmämnden [-.~-*L~V.- 01- *--bai

Läs mer

Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A05-31 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 172 m

Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A05-31 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 172 m Beräkning av ljud från vindkraft Vindpark Storåsen - Layout A05-31 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 172 m Kundinformation Kund: NV Nordisk vindkraft AB Kundreferens: Camilla Tisell Fredriksson Projektinformation

Läs mer

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta

Sveriges målsättning. Elcertifikatsystemet. Miljönytta Sveriges målsättning 50 % av Sveriges totala energianvändning ska komma från förnybara energikällor till år 2020. Produktionen från förnyelsebara energikällor ska år 2020 vara 25 TWh. Det ska finnas planeringsförutsättningar

Läs mer

Projekt Tritteboda Vindkraftpark

Projekt Tritteboda Vindkraftpark Projekt Tritteboda Vindkraftpark Vattenfall Vindkraft AB Informationsmöte Kännestubba Bygdegård 22 augusti 2013 1 Dagordning Välkomna Projektstatus Miljötillståndsprocessen Vind Ljud Fika Frågor Projektstatus

Läs mer

Äldreboende Granlunda Bullerutredning som underlag till detaljplan, Bergsåker 5:18, Sundsvalls Kommun

Äldreboende Granlunda Bullerutredning som underlag till detaljplan, Bergsåker 5:18, Sundsvalls Kommun UPPDRAG Underlag till detaljplan, Granlunda, Bergsåker UPPDRAGSNUMMER 3230687000 Revision UPPDRAGSLEDARE Agnieszka Tolf UPPRÄTTAD AV Camilla Gradin GRANSKAD AV Henrik Naglitsch DATUM Äldreboende Granlunda

Läs mer

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND

Brandholmens reningsverk. Mätning av industribuller. Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26. Att: Erik Timander Box 1146 221 05 LUND Rapport nummer: 2012-069 r01 Datum: 2012-06-26 Brandholmens reningsverk Mätning av industribuller L:\2012\2012-069 LH Brandholmen, Läckeby water AB PURAC\Rapporter\2012-069 r01.docx Beställare: Läckeby

Läs mer

Mätprogram långtidsmätning för egenkontroll, vindpark Bjökhöjden

Mätprogram långtidsmätning för egenkontroll, vindpark Bjökhöjden Handläggare Jens Fredriksson Telefon +46 10 505 60 97 Mobiltelefon +46 70 184 57 97 E-mail jens.fredriksson@afconsult.com Datum 2015-01-26 Projekt ID 701304 Mottagare Statkraft SCA Vind II AB Urban Blom

Läs mer

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N kw - totalhöjd m

Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N kw - totalhöjd m Ljudimmissionsberäkning av ljud från vindkraft Bilaga A01 - Nordex N117 2400 kw - totalhöjd 199.5 m Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Vindpark Målarberget

Läs mer

Ljud från installationer på innergårdar

Ljud från installationer på innergårdar Ljud från installationer på innergårdar Metod för mätning och kartläggning Version 2010-02-15 Innehåll Innehåll... 2 Förord... 2 Sammanfattning... 3 Riktvärden... 3 Tillämpningsanvisningar... 4 Utredning...

Läs mer

Vindpark Marvikens öar

Vindpark Marvikens öar Vindpark Marvikens öar Samrådsunderlag Figur 1. Vindpark Marvikens öar består av 8-12 stora vindkraftverk placerade på stränder, öar och skär i Marviken. 652 21 Karlstad Sida 1 Vindpark Marviken Konsortiet

Läs mer

Ljudpåverkan vid nedisning av vindkraftverk Vindkraftsforskning i Fokus Uppsala 6-7 Oktober

Ljudpåverkan vid nedisning av vindkraftverk Vindkraftsforskning i Fokus Uppsala 6-7 Oktober Ljudpåverkan vid nedisning av vindkraftverk Vindkraftsforskning i Fokus Uppsala 6-7 Oktober Paul Appelqvist, Senior Specialist Akustik, ÅF 2015-10-07 Forskningsprogram Vindkraft i kallt klimat Project

Läs mer

Ljud från installationer på innergårdar Metod för mätning och kartläggning

Ljud från installationer på innergårdar Metod för mätning och kartläggning Foto: Johannes Rosenhall Ljud från installationer på innergårdar Metod för mätning och kartläggning Innehåll Förord... 3 Sammanfattning... 4 Riktvärden... 5 Tillämpningsanvisningar... 6 Utredning... 7

Läs mer

Öringe vindkraftpark Ljudimmissionsberäkning

Öringe vindkraftpark Ljudimmissionsberäkning Projektrapport Öringe vindkraftpark Ljudimmissionsberäkning Projekt: 12-03443 Rapport 12-03443-09021900 Antal sidor: 17 inklusive bilagor Bilagor: 6 Uppdragsansvarig Martin Almgren Göteborg 2009-02-20

Läs mer

Gustavstorp vindkraftpark, Karlshamns kommun Beräkning lågfrekvent ljud

Gustavstorp vindkraftpark, Karlshamns kommun Beräkning lågfrekvent ljud Gustavstorp vindkraftpark, Karlshamns kommun Beräkning lågfrekvent ljud Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Gustavstorp vindkraftpark Beräkningsdatum: 2012-12-18

Läs mer

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats.

Jacob Bennet ägare av marken där verken ska placeras vill att vi avvaktar tills ett nytt markavtal med Sydax AB är på plats. 2015-03-30 Mi 2015-48 Kenneth Kallin 0413-620 85 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till beslut avseende miljöanmälan med verksamhetkod 40.100 enligt förordning (2013:251) om utbyte av två vindkraftverk

Läs mer

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn

Långtå avfallsanläggning i Söderhamn MiljöInvest AB Bullerutredning Långtå avfallsanläggning i Söderhamn 2018-12-11 MILJÖINVEST AB Adress: Telefon: Post Järnbrogatan 1, 602 24 Norrköping Växel 011-18 02 20 Internet www.miljoinvest.se Direkt

Läs mer

LJUD. fall -beräkning.

LJUD. fall -beräkning. VKS Vindkraft Sverige AB LJUD Ljud från vindkraftverk Ljudet från ett vindkraftverk kommer från rotorbladen och består av ett aerodynamiskt, svischande ljud. För vindkraft tillämpas i Sverige som regel

Läs mer

MÄTNING AV LJUDEFFEKTNIVÅ FÖR VINDKRAFTVERKEN STENSÅSA 1-7, VETLANDA KOMMUN

MÄTNING AV LJUDEFFEKTNIVÅ FÖR VINDKRAFTVERKEN STENSÅSA 1-7, VETLANDA KOMMUN Rapport 13-19-R1 2014-10-09 23 sidor, 2 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel, 0510-911 44 mikael,norgren@akustikverkstan,se Direkt: 0730-242802 MÄTNING AV LJUDEFFEKTNIVÅ FÖR

Läs mer

Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning

Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning Rapport 9-C/ Rolf Cedås/ Rådgivande ingenjörer inom Ljud, Buller, Vibrationer. Kv. Bacchus, Falkenberg - Bullerutredning Akustikforum har utrett bullersituationen (exklusive trafikbuller) för planerade

Läs mer

Arrievägen 85, V Kärrstorp, Svedala kommun

Arrievägen 85, V Kärrstorp, Svedala kommun ÅF Infrastruktur AB, Ljud & Vibrationer Hallenborgs gata 4, 201 25 Malmö Tel. 010-505 52 14 / frank.andersson@afconsult.com Fax. www.afconsult.com Arrievägen 85, V Kärrstorp, Svedala kommun Projekt: PX

Läs mer

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga

Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga 24 Inventering av groddjur i småvatten Under våren 2013 utfördes en särskild inventering av groddjur i småvatten. Under inventeringen uppsöktes samtliga vattensamlingar inom utpekade sträckor. Samtliga

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (35) 2013-10-23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Miljönämnden Sammanträdesdatum Sida 1 (35) 2013-10-23 Sammanträdesdatum Sida 1 (35) Plats och tid Vävsalen, Kinnaströms företagscenter, Kinna kl. 08.30-11.30 Beslutande M Bengt Ferm C Ragnar Nilsson FP Ing-Britt Spetz MP Kristina Hasselblad S Samir Yazid,

Läs mer

Beräkning av ljud från vindkraft Vindbrukspark Storåsen - Layout A03-33 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 132 m

Beräkning av ljud från vindkraft Vindbrukspark Storåsen - Layout A03-33 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 132 m Beräkning av ljud från vindkraft Vindbrukspark Storåsen - Layout A03-33 st Vestas V136 4,2 MW Navhöjd 132 m Kundinformation Kund: NV Nordisk vindkraft AB Kundreferens: Camilla Tisell Fredriksson Projektinformation

Läs mer

Velinga vindkraftpark

Velinga vindkraftpark Velinga vindkraftpark Samråd med allmänheten 2011.04.07 Områdesbeskrivning Området domineras av ett kuperat skogslandskap, starkt påverkat av skogsbruk. Skogen består till större delen av barrskog med

Läs mer

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2

Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Energi för framtiden Vindkraftparken Rödsand 2 Radie: 46,5 m Rotordiameter: 93 m Fakta Rotorn: 60 ton Nacellen (maskinhuset): 82 ton Torn: 100 ton Fundamentent: 1900 ton Startvind 4 m/s och stoppvind 25

Läs mer

Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning

Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning Buller vid Karsholm tillsyn eller omprövning Mål avseende ett föreläggande om indikerande immissionsmätning (M 4731-14) mål avseende omprövning av ljudvillkor enligt 24 kap. 5 MB (M 4939-14) och Göran

Läs mer

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning

11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Projektrapport Infrastruktur Byggnad Industri 11312 Knäpplan etapp 2, Förskola, Hjo Bullerutredning Rapport 11312-14032400.doc Antal sidor: 6 Bilagor: 3 Uppdragsansvarig Torbjörn Appelberg Jönköping 2014-03-24

Läs mer

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda

Bilaga E. Vindpark Östra Frölunda Bilaga E Miljötillståndsansökan Detaljstudie Huvudlayout och alternativa layouter i förhållande till detaljplanelagda områden Vindpark Östra Frölunda Detaljstudie huvudlayout och alternativa layouter i

Läs mer

Planerad station, Misterhult.

Planerad station, Misterhult. RAPPORT 1 (11) Handläggare Inger Wangson Nyquist Tel +46 (0)10 505 84 40 Mobil +46 (0)70 184 74 40 Fax +46 10 505 30 09 inger.wangson.nyquist@afconsult.com Datum 2012-10-12 Svenska Kraftnät Anna-Karin

Läs mer

Ljudutredning vindkraftpark Kvilla, Torsås kommun

Ljudutredning vindkraftpark Kvilla, Torsås kommun Hanläggare Paul Appelqvist Telefon +46 1 55 6 24 Mobil +46 7 184 57 24 E-post Paul.appelqvist@afconsult.com Datum 215-4-2 Projekt ID 7926 Rapport ID 7926 Rapport A Kund Samhällsbyggnadsförvaltningen i

Läs mer

Enligt 24 kap 5 5 p MB far omprövning ske om det uppkommit en olägenhet av någon betydelse som inte förutsågs när verksamheten tilläts.

Enligt 24 kap 5 5 p MB far omprövning ske om det uppkommit en olägenhet av någon betydelse som inte förutsågs när verksamheten tilläts. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-05-26 Ärendenr: NV-02694-15 Växjö tingsrätt Mark- och miljödomstolen Box 81 351 03 Växjö mmd.vaxjo@dom.se Yttrande i mål nr M 4939-14 avseende

Läs mer

Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft

Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft Beräkning av lågfrekvent ljud från vindkraft Markera cell A1, infoga bild, justera höjd t.ex. 11, 5 och bredd till 15 cm Projekt: Hultema vindkraftpark, Motala Beräkningsdatum: 2013-09-17 Beställare: VKS

Läs mer

SL Kv Solvändan 1, Södertälje

SL Kv Solvändan 1, Södertälje RAPPORT A 1 (7) Handläggare Daniel Appel Tel 010 505 60 48 Mobil 070 184 57 48 Fax +46 10 505 00 10 daniel.appel@afconsult.com Datum 2013-08-09 Uppdragsnr 581644 Kv Solvändan 1, Södertälje Externbullerutredning

Läs mer

Kontroll av ljud från Karsholm vindbrukspark, Kristianstad kommun

Kontroll av ljud från Karsholm vindbrukspark, Kristianstad kommun RAPPORT C 2013-11-18 sid 1 (26) Handläggare Paul Appelqvist Uppdragsnr 584685 Tel +46 10 505 60 24 Er referens Mobil +46 70 184 57 24 HS Kraft AB Fax +46 10 505 00 10 Att: Christian Eriksson paul.appelqvist@afconsult.com

Läs mer

Datum Box 205, Stockholm Ljudimmissionsmätning av vindkraftspark 2013, Solberg

Datum Box 205, Stockholm Ljudimmissionsmätning av vindkraftspark 2013, Solberg RAPPORT 587700-A 1 (12) Handläggare Mikael Hörnqvist Datum 2013-10-28 Uppdragsnr 587700 Tel +46 (0)10 505 87 41 Beställare: Mobil +46 (0)72 510 15 41 Vindin AB Fax +46 (0)10 505 87 40 Box 205, 101 24 Stockholm

Läs mer

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN.

BULLERUTREDNING GÄLLANDE INDUSTRIBULLER TILL NYTT PLANERAT BOSTADSOMRÅDE INOM FASTIGHETEN TÅSTORP 7:7, FALKÖPINGS KOMMUN. Rapport 15-242-R1a 2016-05-30 5 sidor, 4 Bilagor Akustikverkstan AB, Fabriksgatan 4, 531 30 Lidköping, tel. 0510-911 44 anders.grimmehed@akustikverkstan.se Direkt: 070-231 72 25 BULLERUTREDNING GÄLLANDE

Läs mer

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15

SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 SAMRÅDSSMÖTE LARSBO/VALPARBO VINDKRAFTSPARK 2013-05-15 Innehåll GreenExtreme AB Samrådsmöte Vindkraft i Sverige Projektet Larsbo/Valparbo Vindkraftspark GreenExtreme AB Startades 2007 Kontor i Göteborg

Läs mer

MÄTNINGSRAPPORT FÖR BULLER

MÄTNINGSRAPPORT FÖR BULLER Miljöbuller Rapport PR3536-Y01 Sida 1 (8) Sweco Miljö Ab Mika Manninen Åbo 10.11.2015 översättning: Staden Kristinestad MÄTNINGSRAPPORT FÖR BULLER Reservvärmecentral Mätning 4.11.2015 Innehållsförteckning

Läs mer

Utredning vindskyddat läge och bakgrundsljud för vindkraftpark Norrberget, Sala kommun

Utredning vindskyddat läge och bakgrundsljud för vindkraftpark Norrberget, Sala kommun Rapport A 2014-05-30 1 (26) Handläggare Paul Appelqvist Telefon 010-505 60 24 Mobil 073-184 57 24 E-post paul.appelqvist@afconsult.com Datum 2014-05-30 VKS Vindkraft Sverige AB Fredrik Sander Uppdragsnr

Läs mer

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun

Dnr ; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Länsstyrelsen Västernorrland Miljöprövningsdelegationen KOMPLETTERING Dnr 551-5402-13; angående ansökan om tillstånd till vindkraftsanläggning vid Björnberget, Ånge kommun Med hänvisning till miljöprövningsdelegationens

Läs mer

Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008

Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008 Samrådsunderlag enligt miljöbalken inför samråd den 7 oktober 2008 Uppförande av vindkraftverk vid Blädingeås 2:3, Äspetuna 1:7, Äspetuna 1:2, Ryamon 1:3, Spånhult 1:11 och Fallen 1:27 1 i Alvesta kommun

Läs mer

Tabell. Jämförelse av resultat från den svenska modellen och Nord ,9 35,7 34,3 39,9 34,6 33,1 27,9 34,7 34,4

Tabell. Jämförelse av resultat från den svenska modellen och Nord ,9 35,7 34,3 39,9 34,6 33,1 27,9 34,7 34,4 Bilaga C Ljudutbredning För att beskriva hur ljudet bedöms spridas runt den planerade vindparken har ljudutbredningen beräknats med den svenska beräkningsmodellen från 00 och med modellen Nord000, som

Läs mer

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg

Kungsörninventering vid. i Skellefteå kommun, Västerbottens län FJÄLLBOHEDEN. Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Kungsörninventering vid FJÄLLBOHEDEN i Skellefteå kommun, Västerbottens län Mars 2011 Miljötjänst Nord Stefan Holmberg Miljötjänst Nord Bondevägen 4 923 32 Storuman Tel. 0951-120 00 Fax. 0951-121 11 Mobil.

Läs mer

PM 2008-07-11 reviderad 2008-08-19 Västerås, Skälbymotet, buller

PM 2008-07-11 reviderad 2008-08-19 Västerås, Skälbymotet, buller 0080711 reviderad 0080819 Bullerutredning, Skälbymotet Västerås Bakgrund På uppdrag av Västerås stad har SWECO gjort en bullerutredning för Skälbymotet i Västerås. Bullerutredningen består av bullerberäkningar

Läs mer

BILAGA 6. Placeringsrekommendationer Ottwall & Green

BILAGA 6. Placeringsrekommendationer Ottwall & Green Underlag för samråd enligt 6 kap. 4 miljöbalken Näsudden Öst Förnyelse av befintliga vindkraftverk på Näsuddens östra sida, Gotland BILAGA 6 Placeringsrekommendationer Ottwall & Green Vattenfall Vindkraft

Läs mer

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO

RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO RAPPORT ROVFÅGELFÖREKOMST I RELATION TILL VINDKRAFT VID RUUTHSBO 2013-2014 Lund 2014-04-29 Leif Nilsson Ritaregränden 16 226 47 Lund Leif.nilsson@biol.lu.se UPPDRAGET Vattenfall AB planerar att uppföra

Läs mer