Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt"

Transkript

1 1(8) Bilaga till Vattenregleringsföretagens svar på Samråd, dnr Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt VRF samordnar årsreglering i sex av Sveriges tio mest betydelsefulla kraftverksälvar. Vi anser att dessa älvar, inkl. utbyggda biflöden, i sin helhet är utbyggda för kraftproduktion. Den storskaliga reglering och elproduktion som bedrivs genom regleringsföretagen och dess delägare utgör ett system som i sin helhet bör utpekas som kraftigt modifierat. Utifrån denna ståndpunkt vill vi särskilt peka på, i vårt tycke, felaktigt satta miljökvalitetsnormer i nedanstående nämnda vattenförekomster. Ångermanälven, Indalsälven och Ljusnan Vattenförekomster med MKN GEP 2027 VRF noterar att huvudfårorna i Göta älv och Luleälven åsatts MKN Måttlig Ekologisk Potential. I den Nationella strategin heter det att för älvarna i grupp 2 bl.a. Ångermanälven, Indalsälven och Ljusnan bör strategin vara motsvarande som Luleälven dvs. huvudsakligt fokus på kraftproduktion. Då den slutliga innebörden av MKN GEP resp. Måttlig EP inte är känd är det inte möjligt att kvantifiera skillnaden i åtgärdsbehov, men VRF reser frågan om inte även huvudfårorna i älvarna i grupp 2 bör ha Måttlig EP som MKN. Ångermanälven Rörströmsälven, MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE och SE Vattenförekomsterna Bellvikssjön och Sundsjön regleras genom dammen i Sundsjöns utlopp och är i dagsläget inte utpekade som KMV trots att Länsstyrelsen gjort bedömning att dessa sjöar har en otillfredsställande status för hydrologisk regim. Dessa sjöar är påverkade av årsreglingen av Ormsjön och överledning av vatten från Korpån till Dabbsjön. Dessa sjöar har ingen hög regleringsgrad, men regleringen innebär att delar av vårfloden som skulle lett till spill i nedströms liggande kraftverk kan sparas och användas för produktion vintertid. Vi noterar att denna sträcka är ett Natura 2000 område, men att årsreglering av Ormsjön pågått långt innan området pekades ut som Natura VRF anser att Bellvikssjön, Sundsjön och de nedströms liggande vattenförekomster fram till kraftverket i Borgforsen inte kan uppnå god ekologisk status pga. reglering från KMVutpekande Ormsjön och därför bör pekas ut som KMV med MKN GEP Indalsälven Indalsälven är i den Nationella strategin placerad i grupp 2 med inriktningen huvudsakligt fokus på kraftproduktionen. I Indalälven finns dock ett stort antal naturliga vattenförekoms-

2 2(8) ter insprängda mellan KMV-klassade förekomster. VRF bedömer att det inte är möjligt att uppnå en god ekologisk status på de sträckor som är naturliga vattenförekomster samtidigt som möjligheten till årsreglering skall bibehållas för de KMV-utpekade vattenförekomsterna. Storsjön, MKN GES 2021 SE Storsjön är Sveriges fjärde största årsregleringsmagasin och har idag måttlig status för kvalitetsfaktorn hydrologisk regim. För att uppnå god status på hydrologisk regim får vattenståndet i snitt avvika med max 25 cm från naturligt vattenstånd. I Storsjön motsvarar varje cm vattenstånd 4,5 Mm 3 och ett energiinnehåll om drygt 3 GWh. En anpassning från nuvarande genomsnittliga avvikelse från naturligt vattenstånd (ca 55 cm) skulle alltså innebära att stora volymer som nu kan tappas under vinter måste tappas under vår- och sommar. MKN god ekologisk status påverkar förutom Storsjön även en rad uppströms liggande årsregleringsmagasin. Sammantaget skulle det innebära att årsregleringen i Indalsälven kraftigt inskränktes. Eftersom Storsjön länge varit reglerad på nuvarande sätt skulle det naturliga vattenståndet förmodligen inte heller uppskattas av boende runt Storsjön. Det är svårt att ens föreställa sig allt arbete som kommer att krävas för att Storsjön skall uppfylla de krav som ställs för god ekologisk status och konsekvenserna därav. VRF anser att Storsjön och vattenförekomster från Storsjön och ned till havet måste pekas ut som KMV med MKN GEP alt. Måttlig EP 2027 baserat på deras betydelse för kraftproduktionen och på grund av påverkan från andra KMV-utpekade sjöar och vattendrag. Stor-Rensjön och Anjeströmmen (uppströms Anjan) MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE och SE Näldsjön, Alsensjön och Ytterån MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE och SE Näkten och Billstaån MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE och SE Årsregleringsmagasinen i Näldsjön, Alsensjön och Näkten är viktiga komplement till Storsjöns magasin. Deras magasinvolymer motsvarar ett energiinnehåll om ca 115 GWh. Det kan noteras att dessa årsregleringar är till förmån för kraftverken nedströms Storsjön och inte (primärt) för de mindre kraftverk som ligger i anslutning till magasinen. Magasinet i Stor- Rensjön har en stor regleringsgrad och kan betraktas som flerårsmagasin. Magasinvolymen motsvarar ett energiinnehåll om ca 95 GWh.

3 3(8) Hydrologisk regim har klassats som otillfredsställande för flera av dessa förekomster, men de har inte pekats ut som KMV. För att uppnå god status för hydrologisk regim försvinner i stor uträckning möjligheten till att spara vår- och sommarvatten för att öka tappningen under vinterperioden. Enskilt är vart och ett av dessa magasin inte av stor nationell betydelse, men tillsammans och tillsammans med andra magasin av samma karaktär kan den sammantagna effekten på möjlighet till vinterproduktion bli betydande. VRF anser att dessa magasin har betydelse för årsregleringen i Indalsälven. Det finns i dagsläget inte någon beskrivning av konsekvenserna för kraftproduktionen pga. ändrade regleringsmöjligheter och VRF anser att dessa vattenförekomster bör pekas ut som KMV med MKN GEP 2027 pga. betydelse för kraftproduktionen i Indalsälven. Långan nedströms Landösjön, MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE och SE Hotagen, och Hårkan nedströms Ockern MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE Hydrologisk regim har klassats som otillfredsställande för flera av dessa vattenförekomster men de har inte pekats ut som KMV. Dessa vattenförekomster ingår i Natura 2000-områden, men de har alla påverkats av årsreglering och kraftproduktion under en lång tid innan de blev Natura I de övre delarna av Långan finns de stora årsregleringsmagasinen Burvattnet, Mjölkvattnet, Korsvattnet, Övre Oldsjön som tillsammans med Landösjön har ett totalt energiinnehåll i magasinen om ca 550 GWh. Alla dessa är KMV-utpekande. För att uppnå god ekologisk status i Långan nedströms Landösjön försvinner stor del av möjligheten till årsreglering från dessa magasin. Hotagen i Hårkan ligger nedströms de stora årsregleringsmagasinen Stora Stensjön (KMV) och Stor-Foskvattnet (KMV). Tillsammans har de ett energiinnehåll på ca 425 GWh. Utloppet från Hotagen är KMV klassat. I nedre delar av Hårkan finns också sträckor med miljökvalitetsnorm GES. Sammantaget skulle miljökvalitetnorm GES på delar av Långan och Hårkan innebära att möjlighet till årsreglering i dessa biflöden till Indalsälven försvinner. Detta påverkar inte bara produktion i Hårkan och Långan utan skulle också ha en stor påverkan på vinterproduktion i huvudfåran och ett ökat spill under vårflod. VRF anser att Hotagen, sträckorna nedströms Ockern i Hårkan och sträckor i Långan nedström Landösjön inte kan uppnå god ekologisk status pga. reglering från KMV-utpekade vattenförekomster och bör förklaras som KMV med MKN GEP 2027 på grund av påverkan från andra KMV-utpekade förekomster.

4 4(8) Ljungan Sträckan Storsjön till Flåsjön MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE och SE Denna sträcka är outbyggd men påverkas av årsregleringen av Storsjön. Sträckan är ett Natura 2000 område, men har påverkats av Storsjöns årsreglering under lång tid innan området pekades ut som Natura Vattenförekomsterna är inte utpekade som KMV trots att hydrologisk regim i VISS är klassad som otillfredsställande eller dålig efter expertbedömning. En tappning från Storsjön som motsvarar god status för hydrologisk regim på denna sträcka skulle i princip innebära att möjligheten att nyttja magasinet i Storsjön för vintertappning försvinner. Energiinnehållet i Storsjöns magasin är drygt 100 GWh. VRF anser att vattenförekomsterna mellan Storsjön och Flåsjön bör utpekas som KMV med MKN GEP 2027 på grund av påverkan från KMV-utpekade Storsjön vars magasin är av stor vikt för kraftproduktinen i Ljungan. Ljusnan Ljusnan är i den Nationella strategin placerad i grupp 2, dvs. med huvudsakligt fokus på kraftproduktionen. I Ljusnans huvudfåra finns dock långa sträckor med naturliga vattenförekomster och MKN god ekologisk status, t.ex. sträckan från Vikarsjön till Sveg i övre Ljusnan, strax nedströms de KMV-klassade stora årsregleringsmagasinen Lossen, Grundsjöarna, Övre och Nedre Särvsjön. Med den vattenföring som krävs för att uppnå god status på kvalitetsfaktorn hydrologisk regim på dessa sträckor skulle stora delar av årsregleringen i Ljusnan gå förlorad. På grund av det stora antalet vattenförekomster som berörs av årsregleringen i Ljusnan och Voxnan nämns nedan endast själva magasinen. Dessa påverkar dock alla nedströms liggande vattenförekomster. Härjeån nedströms Härjeåsjön MKN GES2021 Vattenförekomst: SE Sträckan direkt nedström Härjeåsjön, ned till Kvarnforsens kraftverk är inte utpekad som KMV trots att klassning för hydrologisk regim är otillfredsställande och både Härjeåsjön och Härjeån nedströms Kvarnforsens kraftverk är klassade som KMV. Tappningen till Kvarnforsen bestäms från Härjeåsjön så denna sträcka borde också vara KMV. Möjligtvis kan det ha blivit något fel, då sträckan Härjeån uppströms Lillhärdal (SE ) är KMVutpekad. Vi vet dock inte om något kraftverk eller reglering där.

5 5(8) Ljusnan: Hennan, Linsellsjön, Hundsjön, Målingen, Kvarnsjön, Stor-Öjingen och Ol- Gummessjön, MKN GES2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE och SE Dessa är alla mindre årsregleringsmagasin i sidofåror till Ljusnan. Årsregleringen i dessa magasin är till förmån för kraftverken i huvudfåran. Störst betydelse har Hennan med en total magasinvolym motsvararande ca 13 GWh. För Hennan har också hydrologisk regim klassats som otillfredsställande men Hennan har inte pekats ut som KMV. För att uppnå god status för hydrologisk regim försvinner i stor uträckning möjligheten till att spara vår- och sommarvatten för att öka tappningen under vinterperioden. På grund av konnektivitetsproblem är den hydromorfologiska statusen för dessa (med något undantag) dålig. Vid alla dessa dammar finns förslag på fiskväg. VRF anser att det är ekonomiskt orimligt att bygga fiskvägar vid varje regleringsdamm. Enskilt är vart och ett av dessa magasin inte av avgörande betydelse för årsregleringen av Ljusnan, men tillsammans och tillsammans med andra magasin av samma karaktär kan den sammantagna effekten på möjligheten till vinterproduktion bli betydande. Befintligt underlag för att bedöma påverkan av nuvarande reglering är dåligt, och konsekvenserna av ändrade regleringsmöjligheter inte alls belysta. Genom att klassa dessa förekomster som KMV ges en möjlighet att i en plan för hela avrinningsområdet göra en avvägning mellan miljöåtgärder och elproduktion. Det finns i dagsläget inte någon beskrivning av konsekvenserna för kraftproduktionen pga. ändrade regleringsmöjligheter i dessa magasin och VRF anser att dessa och de vattenförekomster som ligger nedströms dessa bör pekas ut som KMV med MKN GEP Voxnan: Amsen, Tandsjön, Fågelsjön-Tyckeln, Stor-Jättsjön, Storhamrasjön, Dåasen, Storryggen, Lossjön, Lången, Grycken-Nöungen, Tälningen och Mållången MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE Dessa är alla mindre årsregleringsmagasin i Voxnans avrinningsområde. För flera av dessa sjöar har den hydrologiska regimen klassats som otillfredsställande men ingen av dessa är klassad som KMV. I den tidigare förvaltningscykeln var dock flera utpekade som KMV. Voxnan är Natura 2000-område, men årsregleringen från dessa magasin har påverkat Voxnan under en lång tid innan Natura 2000 området bildades. Enskilt är vart och ett av dessa magasin inte av avgörande betydelse. Tillsammans bidrar de dock till en årsreglering av Voxnan som leder till en mindre vårflod med ett minskat spill och en ökad produktion vintertid, dels i Alfta kraftverk, dels i de stora kraftverken i nedre Ljusnan. Den totala magasinvolymen motsvarar ett energiinnehåll om ca 60 GWh. De största magasinen är Storhamrasjön och Mållången med en magasinvolym motsvarande ca 13 GWh vardera. Med krav på god status försvinner i stort möjlighet till att spara detta innehåll till vinterperioden.

6 6(8) Liksom för de mindre magasinen i Ljusnan är konsekvenserna av ändrade regleringsmöjligheter inte alls belysta, varken avseende produktion, miljönytta eller översvämningsrisker. Genom att klassa dessa förekomster som KMV ges en möjlighet att i en plan för hela avrinningsområdet göra en avvägning mellan miljöåtgärder och elproduktion. VRF anser att Voxnans reglering är av betydelse för kraftproduktionen. Då konsekvenserna av ändrade regleringsmöjligheter inte är belysta anser VRF att dessa magasin och de vattenförekomster som ligger nedströms dessa bör pekas ut som KMV med MKN GEP 2027 pga. deras betydelse för kraftproduktionen i Voxnan och nedre Ljusnan. Dalälven Möjlighet till årsregleringen i Dalälven finns främst i Österdalälven, Oreälven och Lillälven. I Västerdalälven är regleringsgraden låg. Av Dalälvens årsregleringsmagasin är endast Trängslet och Vässinjärvi utpekade som KMV. Stora delar av Dalälven är naturliga förekomster med miljökvalitetnorm GES God status för hydrologisk regim i Dalälvens huvudfåra skulle innebära en vattenföring nära naturlig. Som nämnts i generella kommentarer så pekar en översiktlig analys mot att produktionen under vinterhalvåret med naturlig vattenföring minskar med 0,6-1,0 TWh. En del av minskningen tas igen under sommaren men spillet under vårfloden skulle motsvara ung. 7 % av hela älvens produktion eller runt 0,3 TWh. En vattenföring nära naturlig skulle innebära en större vårflod vilket samhällena längs Dalälven ofta inte är inrättade för. På grund av det stora antalet vattenförekomster i Dalälven som berörs av årsregleringen nämns i nedanstående genomgång endast själva magasinen. Dessa påverkar dock alla nedströms liggande vattenförekomster. Siljan och Orsasjön MKN GES 2021 Vattenförekomst: SE och SE Siljan är det näst största regleringsmagasinet i Dalälven och mycket viktigt för årsregleringen av Dalälven och för att dämpa flöden från Österdalälven och Ore älv. Både Orsasjön, Siljan och deras utlopp har MKN GES I Siljan motsvarar varje cm vattenstånd ca 1 GWh. En anpassning från nuvarande vattenstånd skulle innebära att stora volymer som nu kan tappas under vinter måste tappas under vår- och sommar. För att uppnå god status för hydrologisk regim i dessa vattenförekomster skulle årsregleringen från de KMV-klassade magasinen i Trängslet och Vässinjärvi i stor utsträckning också behöva upphöra. I princip skulle då alla möjligheter till mer omfattande årsreglering i Dalälven försvinna. Precis som Storsjön (Indalsälven) har Siljan varit reglerad under en mycket lång tid och det är svårt att ens föreställa sig allt arbete som kommer att krävas för att Siljan skall uppfylla de krav som ställs för god ekologisk status och konsekvenserna därav. VRF anser att Siljan måste förklaras som KMV med MKN GEP alt. Måttlig EP 2027 och sträckor nedströms till havet som KMV med MKN GEP 2027 baserat på deras betydelse för kraftproduktionen i Dalälven och på grund av påverkan från andra KMV-utpekade vattenförekomster.

7 7(8) Amungen, Balungen och Ljugaren (Lillälven) MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE och SE Amungen är det tredje största årsregleringsmagasinet i Dalälven. Tillsammans med Balungen och Ljugaren motsvarar magasinsvolymen ett energiinnehåll om 107 GWh. Dessa magasin är tillsammans viktiga för regleringsmöjligheterna i Dalälven nedström Siljan. Det kan noteras att dessa årsregleringar är till förmån för kraftverken i huvudfåran och inte (primärt) för de mindre kraftverk som ligger i anslutning till magasinen. Dessa sjöar var i den tidigare förvaltningscykeln utpekade som KMV. Hydrologisk regim för Amungen och Balungen har i nuvarande cykel också klassats som otillfredsställande, men sjöarna har inte pekats ut som KMV. VRF anser att årsregleringsmagasinen Amungen, Balungen och Ljugaren samt sträckor nedströms bör utpekas som KMV med MKN GEP 2027 baserat på deras betydelse för kraftproduktionen i Dalälven. Skattungen-Oresjön (Oreälven) MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE och SE Skattungen-Oresjön ligger nedström KMV-klassade Vässinjärvi och Noppikoski kraftverk. Utloppet av Oresjön är också naturlig förekomst med MKN GES. VRF bedömer att det inte är möjligt att uppnå god status för hydrologisk regim i Skattungen-Oresjön och dess utlopp samtidigt som möjligheten till årsreglering från KMV-klassade Vässinjärvi bibehålls. Skattungen- Oresjön är även ett stort årsregleringsmagasin och viktigt för regleringen uppströms Siljan. Hydrologisk regim är för Oresjön klassad som otillfredsställande. VRF anser att Skattungen-Oresjön och vattenförekomster nedströms till Siljan bör utpekas som KMV med MKN GEP 2027 utifrån svårighet att uppnå GES pga. påverkan från andra KMV-utpekade förekomster. Horrmunden, Öjen, Venjansjön, Stor-Flaten och Stora Snesen (Västerdalälven) MKN GES 2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE och SE I Västerdalälven är regleringsmöjligheterna små. Regleringsgraden vid Mockfjärds kraftverk är endast ca 9 %. De större magasin som finns här; Horrmunden, Öjen, Venjansjön, Stor- Flaten och Stora Snesen har tillsammans en magasinvolym som motsvarar ett energiinnehåll om ca 122 GWh. Den låga regleringsgraden gör att dessa regleringsmagasin är av stor vikt för produktionen i Västerdalälven. Alla magasinsmöjligheter bidrar här till ett minskat spill på våren och till ökade produktion vintertid. Stor-Flaten, Stora Snesen, Venjansjön och Öjen klassades i den tidigare förvaltningscykeln som KMV.

8 8(8) VRF anser att Horrmunden, Öjen, Venjansjön, Stor-Flaten och Stora Snesen alla bör utpekas som KMV med MKN GEP 2027 pga. deras stora betydelse för reglering och produktion i Västerdalälven. Mindre årsregleringsmagasin Österdalälven, Oreälven och Lillälven MKN GES2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE och SE Västerdalälven inkl. Fulan och Vanån MKN GES2021 Vattenförekomster: SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE , SE och SE I Dalälvens system för årsreglering ingår ett stort antal mindre årsregleringsmagasin. Vid var och en av dammarna i dessa magasin finns förslag på fiskväg. I dammar ägda av Dalarnas vattenregleringsföretag (DVF) finns totalt förslag på ca 50 fiskvägar. Det är orealistiskt att tro att det är möjligt att alla dessa både skall vara byggda och ha gett effekt till Den ekologiska nyttan av en fiskväg vid var och en av dammarna i de små regleringsmagasinen måste också ifrågasättas i förhållande till kostnaden. I remissversionen av HaVs vägledning för kraftigt modifierade vatten nämns att bristande konnektivitet inte skall ligga till grund för KMV-utpekande. VRF anser att det är ekonomiskt orimligt att bygga fiskvägar vid varje regleringsdamm och att krav på fiskväg i många fall leder till utrivning. Effekten av ett större antal utrivna regleringsdammar finns inte belyst någonstans och borde kunna utgöra en grund för KMV-utpekande. Vissa av dessa magasin bidrar förmodligen i mindre uträckning till Dalälvens årsreglering. Det gäller främst magasin i Österdalälven, Oreälven och Lillälven. Den låga regleringsgraden i Västerdalälven gör dock att även de små regleringsmagasinen är av stor vikt. Alla magasineringsmöjligheter bidrar här till ett minskat spill på våren och till ökade produktionsmöjligheter vintertid. Befintligt underlag för att bedöma påverkan av nuvarande reglering är dåligt, och konsekvenserna av ändrade regleringsmöjligheter inte alls belysta. Dessa sjöar har reglerats under en längre tid och människor som visats runt dessa har vants sig vid nuvarande vattennivåer. Det är inte självklart att ett naturligt vattenstånd uppskattas av alla. VRF anser att alla de vattenförekomster som ingår i Dalälvens årsreglering bör utpekas som KMV för att ge möjlighet att i en plan för hela avrinningsområdet kunna göra en avvägning mellan miljöåtgärder och elproduktion. VRF är öppna för att vissa av DVFs små regleringsmagasin i Österdalälven, Oreälven och Lillälven då kan komma att avvecklas. Med avsaknad av konsekvensbeskrivning både vad gäller produktion, ekologisk nytta och effekter för närboende är dock underlaget otillräckligt för att i dagsläget säga vilka magasin detta är.

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg

Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg Bilaga 3: Fortums kommentarer som rapporterats i VISS-webbverktyg Kommentarer Dalälven Österdalälven Hösthån: Hösthån regleras av kraftverket Båthusströmmen, ett kraftverk som bidrar med så pass mycket

Läs mer

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan PM 1 (17) 48 Miljöanalys Pär Granström 026-17 12 40 per.granstrom@x.lst.se Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan Förord Detta förslag

Läs mer

Att definiera god ekologisk potential

Att definiera god ekologisk potential Länsstyrelsen Västernorrland Att definiera god ekologisk potential Förslag på metod för kraftigt modifierade vatten särskilt nedre Faxälven Omslagsbild: Ramsele kraftverks reglerdamm Fotograf: Madelen

Läs mer

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet Ragnar Asklund 2015-04-30 Dnr Jämt: 063-149346 ragnar.asklund@jamtkraft.se YTTRANDE Ert dnr 537-7197-14 Vattenmyndigheten Bottenhavet Förvaltningsplan Karakterisering och statusklassning Det är svårt att

Läs mer

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per distrikt och avrinningsområde framgår av svaren till respektive Vattenmyndighet.

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per distrikt och avrinningsområde framgår av svaren till respektive Vattenmyndighet. Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Global Unit Generation E.ON Vattenkraft Sverige AB Box 34 312 21 Laholm www.eon.se Johan Tielman Tel 0705-73 44 14 johan.tielman@eon.se Besöksadress: Industrigatan

Läs mer

Indalsälven. Beskrivning av vattendraget

Indalsälven. Beskrivning av vattendraget Indalsälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14 1(10) Vattenmyndigheten i Bottenvikens Vattendistrikt Vattenmyndigheten i Bottenhavets Vattendistrikt Er referens Vår referens Datum Bottenviken: Dnr 537-9859-2014 2015-04-28 Bottenhavet: Dnr 537-7197-14

Läs mer

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft

Samrådsmöte. Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft Samrådsmöte Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster - vattenkraft 1 Välkomna! Vilka är vi? Praktikaliteter 2 Vad ska vi göra idag? Om samrådet - inledning och bakgrund Presentation

Läs mer

KLARÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-27. AÄ rende 34925-2014: Remissvar - Vattenfo rvaltning Klara lvens avrinningsomra de. Sammanfattning

KLARÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-27. AÄ rende 34925-2014: Remissvar - Vattenfo rvaltning Klara lvens avrinningsomra de. Sammanfattning AÄ rende 34925-2014: Remissvar - Vattenfo rvaltning Klara lvens avrinningsomra de Sammanfattning Klarälvens vattenråd ser positivt på att vattenfrågorna genom EUs vattendirektiv har fått ett större fokus

Läs mer

Figur 1. Dalälven med dess tre huvudgrenar Västerdalälven, Österdalälven och Oreälven samt några framträdande biflöden.

Figur 1. Dalälven med dess tre huvudgrenar Västerdalälven, Österdalälven och Oreälven samt några framträdande biflöden. Dalälven Österdalälven, Västerdalälven och Oreälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per dishikt och avrinningsområde lämnas till Vattemuyndigheternas webbplats.

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per dishikt och avrinningsområde lämnas till Vattemuyndigheternas webbplats. .. e-dn Vattenmyndigheterna i Södra Östersjön, Västerhavet, Norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken -;'3 -;S6 ;;.~ 10._-. _~--... ANK 2 1 Jff) '[):l :>t} E.ON Vattenkraft Sverige AB Box 34 31221 la

Läs mer

Vattenfall Vattenkraft AB

Vattenfall Vattenkraft AB Vattenfall Vattenkraft AB Vattenkraft/Miljöåtgärder Pite havsbad 2012 0507 Thord Lindström PY-MP Elproduktionssystemet 2 Vattenfall Vattenkraft AB enskilt, på nätet och i branschen Konkurrans utsatt marknad

Läs mer

Förebyggande åtgärder mot översvämningar är lönsamma

Förebyggande åtgärder mot översvämningar är lönsamma Vårflod Bollnäs 1916 Sommarflöde 2000 Ovanåker Fakta om Bollnäs och Ovanåkers kommuner Två kommuner i södra Hälsingland som gränsar till varandra Befolkningsmängd ca 37 000 inv. Genom Ovanåker rinner Voxnan

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Dalälven 2009 2015

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Dalälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Dalälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt - Delområdesrapport Dalälven Innehållsförteckning Kapitel 1 Läsanvisning delområdesrapport för Bottenhavets

Läs mer

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt - Delområdesrapport Ångermanälven Innehållsförteckning Kapitel 1 Läsanvisning - delområdesrapport för Bottenhavets

Läs mer

Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015

Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015 Hållbar vattenkraft i Dalälven EID styrgrupp 8 december 2015 Per-Erik Sandberg Vatten påverkade av vandringshinder Underlag till vattenförvaltningens åtgärdsprogram 2015-2021 Vi behöver prioritera våra

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Vattenreglering vad är det?

Vattenreglering vad är det? VATTENREGLERING Lars Skymberg, Fortum Vattenreglering vad är det? Med vattenreglering avses ändring av vattenföring och vattenstånd i ett vattendrag till förmån för annan vattenverksamhet, i vårt fall

Läs mer

HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin. Björn Norell. HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin

HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin. Björn Norell. HUVA - Hydrologiskt Utvecklingsarbete inom Vattenkraftindustrin Höga flöden Björn Norell Innehåll Förutsättningar för höga flöden Höga flöden i reglerade vattendrag Varningar för höga flöden Samordningsgruppen gg för höga flöden Högflödessituation ett exempel Höga

Läs mer

Umeälvens Vattenregleringsföretag, (UVF) och dess roll i vattenhushållning

Umeälvens Vattenregleringsföretag, (UVF) och dess roll i vattenhushållning Ume- Vindelälvens vattenråd Seminarium i Vindeln 2011-10-18 Umeälvens Vattenregleringsföretag, (UVF) och dess roll i vattenhushållning UVF Umeälven ÅVF Ångermanälven IVF Indalsälven LVF Ljungan LsVF Ljusnan

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Miljo organisationernas positionspapper om miljo anpassning av svensk vattenkraft Vattenkraften måste bli långsiktigt hållbar Vattenkraften är en viktig del av en helt förnybar energiförsörjning. Den har

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Laholm 201 5-04-29 Dnr 537-5346-2014

e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Laholm 201 5-04-29 Dnr 537-5346-2014 e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Global Unit Generation E. ON Vattenkraft Sverige AB Box 34 312 21 laholm INWW.eon.se Johan n el man Tel 0705-73 4414 johan.tielman@eon.se Besöksadress:

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16 1 (6) Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt Plats: Savoy Hotell, Luleå Tid: 10.00-15.30 Deltagare: Referensgruppen: BillerudKorsnäs AB; Eva Ekholm Stenberg, Boliden

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Version 1.1 2 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö

Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö SAMRÅDSUNDERLAG 1 (16) Datum 2014-12-15 Uppdragsnr 6034597 Statkraft Sverige AB Samrådsunderlag Underlag inför samråd avseende utrivning av dammar mm i Rydö Flygfoto över Glassbodammen i Rydöbruk, nedströmsvy.

Läs mer

Va#enförvaltningen: e" vässat verktyg för a" förvalta våra va"en! Mats Wallin Norra Östersjöns va"endistrikt

Va#enförvaltningen: e vässat verktyg för a förvalta våra vaen! Mats Wallin Norra Östersjöns vaendistrikt Va#enförvaltningen: e" vässat verktyg för a" förvalta våra va"en! Mats Wallin Norra Östersjöns va"endistrikt Det krävs e+ helt ny+ sä+ a+ tänka för a+ lösa de problem vi skapat med det gamla sä+et a+ tänka

Läs mer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer

Veckomedelflöde vid Viforsen Veckonummer m3/s Ljungan Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga

Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga 1(9) Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga Ett framtidsscenario för vattenkraften i Skellefteälven Inspel till Energikommissionen 1. Sammanfattning Vattenkraften är en mycket

Läs mer

Tappning i fiskväg 1,5 m3/s, vid de stationer där torrfåra inte. Tappning i fiskväg 3 m3/s, vid. de stationer där torrfåra inte

Tappning i fiskväg 1,5 m3/s, vid de stationer där torrfåra inte. Tappning i fiskväg 3 m3/s, vid. de stationer där torrfåra inte Bilaga till "Sammanställning av uppskattade anläggningskostnader för fiskvägar samt vattenföringsdata för storskaliga vattenkraftverk Sverige" daterad 2014-02-10, i vilken utförligare metodikbeskrivning

Läs mer

Umeälven. Beskrivning av vattendraget

Umeälven. Beskrivning av vattendraget Umeälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Vad kräver ramdirektivet för vatten = vattenförvaltningsförordningen i samband med vattenkraftverk? Och vem betalar vad? Och hur mycket????

Vad kräver ramdirektivet för vatten = vattenförvaltningsförordningen i samband med vattenkraftverk? Och vem betalar vad? Och hur mycket???? Vad kräver ramdirektivet för vatten = vattenförvaltningsförordningen i samband med vattenkraftverk? Och vem betalar vad? Och hur mycket???? Vattenförvaltningsförordningens grundkrav Alla vatten ska uppnå

Läs mer

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på

Hej! Med vänlig hälsning. Fredrik Stjernholm. Du hittar information om hur länsstyrelsen behandlar personuppgifter på Från: Stjernholm Fredrik Till: Länsstyrelsen Västernorrland Ärende: Yttrade över samråd miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten - vattenkraft Datum: den 13 september 2018 15:23:52 Bilagor:

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

ÅTGÄRDSPROGRAM FÖRSLAG TILL. Mellanbygdens vattenrådsområde - VRO 9

ÅTGÄRDSPROGRAM FÖRSLAG TILL. Mellanbygdens vattenrådsområde - VRO 9 FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDSPROGRAM Mellanbygdens vattenrådsområde - VRO 9 Mångbyån, Kålabodaån,, Dalkarlsån, Sävarån, Tavleån och Bureälvens huvudavrinningsområden samt kustmynnande vatten belägna mellan huvudavrinningsområden

Läs mer

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft.

Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Bilaga 2 Sammanfattande tabeller över grundinformation och resultat för samtliga huvudavrinningsområden med KMV på grund av vattenkraft. Tabell 1. Samtliga huvudavrinningsområden som innehåller KMV på

Läs mer

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar

Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Björn Hjernquist 0498485248@telia.com 26 augusti 2009 Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Länsstyrelsen i Kalmar län 391 86 Kalmar Samrådsyttrande över förslag till förvaltningsplan, miljökvalitetsnormer,

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Övertorneå kommun - översiktsplan BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Sammanställd av Mia Sundström, MAF arktiktkontor AB, 2013 Miljökvalitetsnormer Det svenska genomförandet

Läs mer

Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara? Slutseminarium projekt Umeälven Umeå, 21-2 maj 2015 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Foto: Andreas Broman WFD Torrfåra GEP Svämplan Morfologi Reglerkraft Produktionsförlust

Läs mer

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Syfte Ta fram förslag på miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som idag är utpekade som Kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft.

Läs mer

Urvalet av vattenkraftanläggningar är inte representativt för att dra slutsats om 4,7 % produktionshöjning i Sverige

Urvalet av vattenkraftanläggningar är inte representativt för att dra slutsats om 4,7 % produktionshöjning i Sverige 2013-06-14 Vattenfalls kommentarer på rapporten Sweden s Evolving Hydropower Sector: Renovation, Restoration and Concession Change (Peter M. Rudberg, Stockholm Environment Institute - SEI, Project Report

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand Stockholm 2009.01.12 Yttrande över Fortum Dalälven Kraft AB:s ansökan om att anlägga ett nytt kraftverk i anslutning till Untra kraftverk

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 13. Unnåns avrinningsområde Version 1.0 2015-03-31 2 13. Unnåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Bilaga 1- AÅtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1- AÅtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1- AÅtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Introduktion till åtgärdsområdessammanställningar underlag till Åtgärdsprogram 2015-2021 för Bottenhavets vattendistrikt I Bottenhavets

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Version 1.0 2015-04-29 2 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN

ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN ANSÖKAN OM UTRIVNING AV AUGERUMS KRAFTVERKSDAMM I LYCKEBYÅN Samrådsunderlag enl 6 kap 4 MB 2014-05-09 2 (12) 1 INLEDNING... 4 2 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 4 3 LOKALISERING... 5 4 HYDROLOGISKA DATA...

Läs mer

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp

Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid anläggande av enskilda avlopp Dnr MN-2012-0027 Dpl 545 sid 1 (5) MILJÖFÖRVALTNINGEN Tjänsteskrivelse 2012-01-04 Linnea Broström, 054-540 46 67 Bengt Jonsson, 054-540 46 73 Miljönämnden Riktlinjer för hög skyddsnivå för miljöskydd vid

Läs mer

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg

Återkopplingsmöte. efter Samråd Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg Återkopplingsmöte efter Samråd 2009 VRO 10 Lycksele 2009-11-24 ChriStina Strömberg och Hans Erik Johansson Umeälven vid Blåviksjön. Foto: ChriStina Strömberg sjöar och Ekologisk status Bedömningen är gjord

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Utgiven av vattenmyndigheterna Diarienummer: 537-14769-2017 (Vattenmyndigheten Bottenviken) 537-3521-2016 (Vattenmyndigheten

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem

Dalälvens vattenkraftssystem Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem Claes Kjörk, Fortum Anna Hedström-Ringvall, DVF Kent Pettersson, Fortum Nicklas Hjerdt, SMHI Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna 15 september

Läs mer

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg

Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg 1(6) Rapportering av Bilaga 3 Text - Konsekvensbeskrivning av effekterna av en översvämning i tätorten Göteborg Inledande kommentar Göteborg har pekats ut som en av de orter med betydande översvämningsrisk

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft

Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vattenförekomster vattenkraft Utgiven av vattenmyndigheterna Diarienummer: 537-14769-2017

Läs mer

MILJÖFÖRBÄTTRANDE ÅTGÄRDER VATTENKRAFT

MILJÖFÖRBÄTTRANDE ÅTGÄRDER VATTENKRAFT MILJÖFÖRBÄTTRANDE ÅTGÄRDER VATTENKRAFT DELRAPPORT 1 KOMPENSATION AV REPRODUKTIONSSKADOR PÅ FISK GENOM FISKUTSÄTTNINGAR 2012-05-15 Mats Larsson VATTENFALL VATTENKRAFT Miljöförbättrande åtgärder vattenkraft

Läs mer

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringsbeslut I:11 2014-04-16 M2014/1093/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten

Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten Översikt av Väsentliga Frågor för ytvatten Ytvattenområden inom Norra Östersjöns vattendistrikt Norra Östersjöns vattendistrikt, som sträcker sig från Tämnarån i norr till Kilaån i söder, mynnar till både

Läs mer

Lägesrapport Nordisk elmarknad

Lägesrapport Nordisk elmarknad 213-12-9 E.ON Sverige AB Veckorapport, v. 5 Lägesrapport Nordisk elmarknad Sammanfattning Uppdaterade siffror visar att det hydrologiska läget har förbättrats med 2,4 TWh sedan föregående rapport och uppgår

Läs mer

Anjan Förebyggande underhåll gällande ASR. Marcus Hautakoski, Vattenregleringsföretagen Tomas Ekström, ÅF

Anjan Förebyggande underhåll gällande ASR. Marcus Hautakoski, Vattenregleringsföretagen Tomas Ekström, ÅF Anjan Förebyggande underhåll gällande ASR Marcus Hautakoski, Vattenregleringsföretagen Tomas Ekström, ÅF Reglerade sjöar Älv Antal magasin Umeälven 7 Ångermanälven 20 Indalsälven 17 Ljungan 4 Ljusnan 31

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Natura 2000

Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vanliga frågor och svar om Natura 2000 Vad är Natura 2000? Natura 2000 är EU s nätverk av skyddade naturområden. Alla medlemsstater är skyldiga att peka ut en viss areal av varje naturtyp som finns representerad

Läs mer

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning

Åtgärder mot miljöproblem. 2.2. Övergödning 2.2. Övergödning Övergödning av sjöar, vattendrag och kustvatten bedöms inte vara ett omfattande miljöproblem i Bottenhavets vattendistrikt (Figur 2). De viktigaste mänskliga källorna är tillförsel av

Läs mer

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav

Lossendammen säkras för att klara dagens säkerhetskrav Bakgrunden till projektet vid Lossendammen är de skärpta kraven från RIDAS, som ställer krav på att man ska kunna avbörda ett 10000-årsflöde, även kallat klass-1-flöde. Foto: Magnus Holmgren Projektet

Läs mer

Fortums miljöarbete i Nedre Dalälven

Fortums miljöarbete i Nedre Dalälven Frtums miljöarbete i Nedre Dalälven Öppet vattenrådsmöte 4 ktber 2013 Falun Birgitta Adell, Frtum Vattenkraften Har en lång hitria Vandringshinder Eldfrsen 2011 Tryck på miljöanpassning 2 En annan typ

Läs mer

Underlag för samordnad beredskapsplanering avseende dammbrott i Lagan

Underlag för samordnad beredskapsplanering avseende dammbrott i Lagan STATKRAFT SVERIGE AB Underlag för samordnad beredskapsplanering avseende dammbrott i Lagan Uppdragsnummer 2156083 Stockholm 2013-12-18 1 (13) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING 3 2 PROJEKTETS ORGANISATION

Läs mer

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se

Läget på elmarknaden Vecka 18. Veckan i korthet. Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se 1 (12) Läget på elmarknaden Vecka 18 Ansvarig: Jens Lundgren jens.lundgren@ei.se Veckan i korthet Under vecka 18 har vårfloden fortsatt i både Sverige och Norge. Samtidigt börjar den svenska kärnkraften

Läs mer

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n

Göta älv - Klarälven. Beskrivning av avrinningsområdet och vattendraget/n Göta älv - Klarälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten?

Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten? PM Hur långt når åtgärderna i åtgärdsplanen i förhållande till miljökvalitetsnormerna för vatten? Beredningssekretariatet i Dalarnas län Förord Vattenkraften svarar för 40 50 % av Sveriges årliga elproduktion.

Läs mer

Nationell strategi för hållbar vattenkraft

Nationell strategi för hållbar vattenkraft Nationell strategi för hållbar vattenkraft Bakgrund Sveriges regering och riksdag har fastställt nationella mål inom vattenmiljöområdet och energiområdet. Sverige har även förbundit sig att genomföra olika

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Motion 1983/84:2826. Lars Werner m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160)

Motion 1983/84:2826. Lars Werner m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160) l_ 35 Motion 1983/84:2826 Lars Werner m. fl. Fortsatt vattenkraftsutbyggnad (prop. 1983/84: 160) l propositionen har regeringen nu lämnat öppet för en vattenkraftsutbyggnad långt över den som det rått

Läs mer

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive Implementation Strategy of the European Water Framework Directive For the first time in history, twenty-nine Countries are committed to jointly manage all their freshwater resources on a basin scale to

Läs mer

Ljusnan och Voxnan. Beskrivning av vattendragen

Ljusnan och Voxnan. Beskrivning av vattendragen Ljusnan och Voxnan Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV

Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV Samhällsekonomisk kostnadsanalys MKN-KMV Samhällsekonomisk kostnadsanalys Vad har vi gjort? Vi har kostnadsberäknat åtgärder och konsekvenser av åtgärder: i vattenkraft i KMV som ska uppnå God Ekologisk

Läs mer

Sammanställning av höga flöden i landet vecka 10, 2015

Sammanställning av höga flöden i landet vecka 10, 2015 MSB-1.4 Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (5) Avd för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Anna Höglund 010-240 50 83 anna.hoglund@msb.se Enligt

Läs mer

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd 1(5) Datum Diarienummer 2009-08-11 Ert dnr 190-3836-09 Nf Vårt dnr 013-2009-904459 Dokumenttyp Yttrande Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Yttrande över vägledning för den nya lagstiftningen om strandskydd

Läs mer

Sammanfattning samt vissa synpunkter

Sammanfattning samt vissa synpunkter Samråd/remissvar om Vattenmyndigheternas förslag till förvaltningsplan (södra Östersjöns vattendistrikt). Detta remissvar rör endast fysisk påverkan genom dammar och kraftverk. Sammanfattning samt vissa

Läs mer

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation Älvräddarna Christer Borg, ordförande Älvräddarna, en av 27 experter i Vattenverksamhetsutredningen Stopp för ny vattenkraft Restaurera de vatten som är vattenkraftsskadade 1974, nätverk, 1984 samorganisation

Läs mer

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING

VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING LIS Landsbygdsutveckling i strandnära lägen Tematiskt tillägg till översiktsplan för Mora kommun F3. VÄSTRA SILJAN SAMRÅDSHANDLING 144 Arbetsgrupp Tommy Ek, Stadsarkitekt/förvaltningschef Stadsbyggnadsförvaltningen

Läs mer

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll)

VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) DAGVATTENUTREDNING INFÖR UTBYGGNAD AV VÄSJÖOMRÅDET (DP l + ll) OKT 2010 2 (8) 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 2 Dagvattenhantering vid Väsjöområdet 3 2.1 Väsjön 3 2.2 Förslag till dagvattenhantering 3 2.3 Reningsbehov

Läs mer

Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön

Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön Hur vill vi att övervakning av vatten(förekomster) ska se ut 2016? Ann-Karin Thorén Södra Östersjön Business as usual? Regeringens ståndpunkt enligt svar till EU kommissionen: Sverige har en prispolitik

Läs mer

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag

Principer för miljökvalitetsnormer och undantag Principer för miljökvalitetsnormer och undantag 2016-2021 Ekologisk Vad är god status vattenstatus? Bedöms enligt HaV:s föreskrifter 2013:19 Hög God Måttlig Otillfredsställande Dålig Olika kvalitetsfaktorer

Läs mer

Ångermanälven. Beskrivning av vattendraget

Ångermanälven. Beskrivning av vattendraget Ångermanälven Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels

Läs mer

Bilaga 1. Yttrandet är uppdelat enligt nedan. Läsanvisningar

Bilaga 1. Yttrandet är uppdelat enligt nedan. Läsanvisningar Bilaga 1. Förslag till yttrande/tjänsteskrivelse angående samråd för förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram för perioden 2015-2021, föreskrifter för miljökvalitetsnormer samt MKB för åtgärdsprogrammet

Läs mer

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4

Vindel River LIFE. Work plan för 2011 Action C2-C4 Vindel River LIFE Work plan för 2011 Action C2-C4 Action C2: ROTENTRÄSKDAMMEN Sökande: Åtgärd: Lycksele kommun / Vindelälvens Fiskeråd Uppförande av överfallströskel vid utloppet av Rotenträsket (Sikbäcken)

Läs mer

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt

Tekniska verken i Linköping ABs (publ) synpunkter i samrådet för vattenförvaltningen i Södra Östersjöns vattendistrikt Tekniska verken Datum 2015-04-29 1/1 Referens Kristina Appleby Telefonnummer 013-20 92 87 Länsstyrelsen i Kalmar län Att: Vattenmyndigheten 39186 Kalmar Märke / Diarienummer 537-5346-2014 Tekniska verken

Läs mer

Vänern Problematiken sett ur Vattenfalls perspektiv

Vänern Problematiken sett ur Vattenfalls perspektiv Vänern Problematiken sett ur Vattenfalls perspektiv HUVA-dagen 15.00 15.45 Claes-Olof Brandesten Vattenfall AB Vattenkraft Disposition Vattenfall Vattenkraft Dammsäkerhet Vänern Anläggningarna i Göta älv

Läs mer

VA och dagvattenutredning

VA och dagvattenutredning Teknisk försörjning 1(8) VA och dagvattenutredning Miljö Området ligger vid fjorden Gullmarn som är ett Natura 2000 område, vilket innebär att det klassas som områden med särskilda skydds- och bevarandevärden

Läs mer

Delångersån och Svågan

Delångersån och Svågan Delångersån och Svågan Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar

Läs mer

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se

Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Västervik kommun / vasterviks.kommun@vastervik.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb.

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb. Motala ström Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer