Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per distrikt och avrinningsområde framgår av svaren till respektive Vattenmyndighet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per distrikt och avrinningsområde framgår av svaren till respektive Vattenmyndighet."

Transkript

1 Vattenmyndigheten i Bottenvikens vattendistrikt Global Unit Generation E.ON Vattenkraft Sverige AB Box Laholm Johan Tielman Tel johan.tielman@eon.se Besöksadress: Industrigatan 16 Laholm Dnr Synpunkter på samrådsunderlag för Förvaltningsplan, Miljökvalitetsnormer, Åtgärdsprogram och Miljökonsekvensbeskrivningar, EU:s ramdirektiv för vatten i Sverige E.ON Vattenkraft Sverige AB, nedan E.ON, har tagit del av och granskat de Förslag till förvaltningsplan, Förslag till miljökvalitetsnormer och Förslag till åtgärdsprogram med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning för Sveriges fem vattendistrikt som nu är på remiss. Vi har även tagit del av och i många fall direkt kommenterat de uppgifter som finns inlagda i Vatteninformationsystem Sverige (VISS). Det är ett mycket omfattande material som kräver såväl mycket tid som förkunskaper för att förstå och kommentera. E.ON s vattenkraft finns dessutom utspridd i de fem vattendistrikten vilket gör att omfattningen av de remissdokument som berör företagets verksamhet är än större. Det är därför inte möjligt att belysa och kommentera alla detaljer utan i detta remissvar har vi valt att fokusera på det som är allmängiltigt eller särskild angeläget att lyfta fram. Vi vill dessutom hänvisa till de synpunkter som lämnas av branschorganisationen Svensk Energi. Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per distrikt och avrinningsområde framgår av svaren till respektive Vattenmyndighet. Sammanfattning E.ON anser sammanfattningsvis att: Den Nationella strategin för vattenkraft som antagits av Havs- och vattenmyndigheten samt Statens Energimyndighet måste utvecklas och bli styrande för fortsatt vattenförvaltningsarbete så att en helhetssyn uppnås. Detta behöver framgå av Åtgärdsprogrammens uppdrag till olika myndigheter. Processen och metodiken i sin helhet behöver utvecklas och beskrivas för att nå avsedd styrningseffekt. 1 (12) Org. nr: Säte: Sundsvall

2 Implementeringen och genomförandet av vattendirektivet är viktigt och angeläget men måste anpassas och ta hänsyn till andra viktiga samhällsmål såväl på miljöområdet som i andra sektorer som vattenkraften bidrar till. Åtgärder som föreslås måste beaktas ur ett avrinningsområdes- eller delavrinningsområdes-perspektiv eftersom en åtgärd i en vattenförekomst kan få återverkningar såväl upp- som nedströms. De kostnadsberäkningar som redovisas bygger på schablonmässiga eller felaktiga grunder och tycks vara kraftigt underskattade. Förväntade ekologiska effekter av föreslagna åtgärder är bristfälligt redovisade. Den samhällsekonomiska analys som vattendirektivet föreskriver saknas i remissunderlaget. Det saknas fortfarande viktig vägledning bland annat när det gäller utpekande av Kraftigt Modifierade Vattenförekomster, KMV, och definition av God Ekologisk Potential, GEP. Ändå föreläggs vattendelegationerna statusklassningar och åtgärdsplaner för beslut som därefter ska tillämpas av berörda myndigheter. E.ON önskar att även fortsättningsvis bidra konstruktivt för att underlätta vattenmyndigheternas arbete genom att bland annat tillhandahålla information och data om de vattendrag och kraftverk vari företaget bedriver verksamhet. Bakgrund Vattenkraften svarar för närmare hälften av landets elproduktion. Utsläppsfri och förnybar vattenkraftel är en förutsättning för att nå internationella och av riksdagen antagna nationella miljömål. Dessutom är Vattenkraftens reglerförmåga nödvändig för en fortsatt utbyggnad av andra förnybara men icke regler- och lagringsbara energikällor och en omställning till ett mer långsiktigt hållbart energisystem. Det är därför nödvändigt att dels bevara nuvarande produktions- och reglerförmåga i den svenska vattenkraften, dels skapa förutsättningar för effektivisering av befintlig vattenkraft. Samtidigt har vattenkraftutbyggnaden inneburit en stor miljöpåverkan i de utbyggda och numera reglerade vattendragen. Detta gäller framför allt de effekter som uppstår i samband med att vattenkraftanläggningar såsom dammar, kraftverk och magasin anlagts. Påverkan under driftskedet är däremot förhållandevis liten. E.ON Vattenkraft svarar för all bolagets vattenkraft inom Sverige och producerar ett normalår drygt 8 TWh el. Produktionen sker i 77 hel- och delägda vattenkraftverk, lokaliserade från Lycksele i norr till Kristianstad i söder, med en samlad effekt på cirka MW. Antalet anställda är cirka 170. Huvudkontoret ligger i Sundsvall. Att systematiskt begränsa den negativa miljöpåverkan från verksamheten genom såväl fysiska åtgärder, anpassad reglering och inte minst utveckling av 2 (12)

3 nya tekniska lösningar är en naturlig och integrerad del av verksamheten. Samtidigt är ambitionen hög när det gäller att öka verksamhetens positiva bidrag till miljön genom att effektivisera processer och befintliga anläggningar där den stora miljöpåverkan, i samband med utbyggnaden, redan skett. Detta görs bäst i samverkan med samhällets alla aktörer och vattenförvaltningsarbetet är ett naturligt forum för detta arbete. En viktig utgångspunkt är att vattenkraften är en långsiktig verksamhet med en planeringshorisont på år. Långsiktighet och tydlighet är därför av stor vikt i vattenförvaltningsarbetet och innebär samtidigt större möjligheter för verksamhetsutövare att bidra positivt till att nå uppsatta mål. Övergripande synpunkter Att göra avvägningar mellan, å ena sidan vattenkraftens stora och viktiga bidrag till miljömål rörande till exempel klimatpåverkan, försurning och övergödning, och å andra sidan de utbyggda vattendragens ekologi är en svår men viktigt uppgift för alla berörda parter i miljöarbetet i allmänhet och vattenförvaltningsarbetet i synnerhet. Den nationella strategi för vattenkraften som under 2014 togs fram av Havs och Vattenmyndigheten (HaV) och Statens Energimyndighet (STEM) är därför ett stort och viktigt steg i rätt rikting. E.ON har varit och vill även fortsättningsvis vara en aktiv och konstruktiv part i detta arbete och ser därför positivt på de nya initiativ som dessa båda myndigheter har tagit för att göra strategin tillämpar. Nu senast i form av, dels det initiativ som tagit av Energimyndigheten när det gäller att ta fram indikatorer för reglerbehov nu och i framtiden, dels HaV s fortsatta dialog om Vattenkraft med fokus på fyra pilotvattendrag. Ett genomförande av strategin innebär att de vattenförvaltningsmål som anges kan uppnås på ett både snabbare och effektivare sätt eftersom samhällets resurser då kan fokusera på de vattendrag och vattenförekomster som är prioriterade för sina naturvärden. Samtidigt kan vattenkraften också fortsättningsvis bidra till andra mål kring förnybar energi och klimat där dessa värden anses prioriterade. Att istället ny- eller ompröva över 2000 kraftverk med tillhörande regleranläggningar riskerar att fördröja hela processen även om de enorma resurser som krävs skulle finnas tillgängliga. Hit hör till exempel kapacitet i miljödomstolarna, behov av utredningar inom miljö- och teknik-området, projektering av åtgärder samt ekonomiska medel. Dessvärre beaktar de dokument som nu är på remiss inte den strategi som tagits fram av de båda sektorsmyndigheterna. Inte desto mindre kommer de beslut om åtgärdsplaner, miljökvalitétsnormer med mera som tas av vattendelegationerna senare i år att vara skarpa under kommande sexårs-cykel. Risken är därmed stor att Vattenmyndigheter, länsstyrelser, Kammarkollegie och andra aktörer agerar på ett sätt som står i konflikt med strategin och som leder till att åtgärder genomförs utan att vara prioriterade på det sätt som avsetts. 3 (12)

4 Vi ser detta som ett allvarligt problem. Det hade varit bättre att invänta dels det fortsatta arbete med strategin som nu påbörjas samt att inom ramen för detta tillämpa den vägledning för Kraftig Modifierade Vattenförekomster som förutskickas vara klar till sommaren. De klassningar, normer och åtgärder som föreslås i remissdokumenten riskerar annars att leda till att vattendelegationerna fattar beslut som varken är i linje med målen i vattenförvaltningen eller den nationella strategin för vattenkraft. Statusbedömningar och klassningar av vattenförekomster Grundläggande för beslut om åtgärdsplaner som leder till att beslutade miljökvalitétsnormer uppnås är en bedömning av nuvarande status och en klassning av varje vattenförekomst. Detta är många gånger svårt eller till och med omöjligt att göra utan att på plats i den aktuella vattenförekomsten undersöka och fastställa den ekologiska statusen och bedöma vilka åtgärder som är lämpliga. Denna uppfattning bekräftas av de projekt som E.ON har medverkat i. Ett exempel är det projekt som sedan flera år har pågått i Umeälven med syfte att fastställa Maximal Ekologisk Potential, MEP. Projektet, med deltagande från bland andra HaV, Vattenmyndigheten, länsstyrelserna och verksamhetsutövare har, genom ett omfattande fältarbete, väsentligt ökat kännedomen om såväl den nuvarande statusen som vilka åtgärder som faller inom begreppet MEP inom såväl huvudfåran som biflöden. När det gäller statusbedömningar och klassningar av vattenförekomster i remissmaterialet bygger dessa fortfarande i alltför stor utsträckning på expertbedömningar och modellberäkningar och inte på validerad data. Detta betyder att en verksamhetsutövare har mycket svårt att granska och ifrågasätta de bedömningar som vattenmyndigheterna gjort. Kravet att en verksamhet i en vattenförekomst inte får leda till en lägre ekologisk status måste också bygga på en korrekt klassning från början. En felaktig klassning eller fastställande av MKN innebär att Sverige gentemot EU riskerar att redovisa en felaktig bild av nuvarande status och uppsatta mål. Även EU-kommissionen har uppmärksammat dessa brister och skriver: Medlemsstaterna måste öka sina ansträngningar för att grunda sina åtgärdsplaner på en tillförlitlig bedömning av påverkan och konsekvenser på akvatiska ekosystem och på en tillförlitlig bedömning av vattenstatus. I annat fall, om den allmänna bedömningen av påverkan är bristfällig, kommer alla förvaltningsplaner för avrinningsdistrikten att vara dåligt underbyggda, och det finns då en risk för att MS inte kommer att utföra sitt arbete där det bäst behövs och på ett kostnadseffektivt sätt. Återstående brister i metoderna för bedömning av ekologisk status hos vatten bör omedelbart åtgärdas i flera MS. (COM (2015)120); Det underlag som finns inlagt i VISS utgör i sig inte en del av föreliggande remiss. Det förefaller ändå som att dessa uppgifter ligger till grund för en del av de åtgärdsförslag mm som ingår i remissen. Det är därför svårt att avgöra vilken status VISS har i sammanhanget och hur de uppgifter som finns inlagda 4 (12)

5 i VISS ska värderas. Det är emellertid uppenbart så att många uppgifter är direkt felaktiga eller i andra fall vilseledande, något som tycks ha lett till brister också i det material som nu är ute på remiss. Vi har lagt ner mycket tid på att gå igenom materialet men kan av praktiska och tidsmässiga skäl inte granska alla detaljer i handlingarna och i VISS med samma skärpa. Vi har valt att kommentera en del av felaktigheterna direkt i VISS men dessa ska ses som exempel på sådant som bör åtgärdas. Ej kommenterade åtgärdsförslag eller vattenförekomster ska inte tolkas som fria från felaktigheter. Det måste vara Vattenmyndigheternas uppgift att faktagranska förslaget i första hand istället för att överlåta det till remissinstanserna. Referensförhållanden De miljökvalitétsnormer som vattendelegationerna ska fatta beslut om inför perioden syftar till att med olika ambitionsnivå närma sig de referensförhållanden som gäller för den aktuella vattenförekomsten. För den vanligaste miljökvalitétsnormen, God Ekologisk Status, GES, gäller att: Värdena för ytvattenförekomstens biologiska kvalitétsfaktorer uppvisar små av mänsklig verksamhet framkallade störningar, men avviker endast i liten omfattning från de värden som normalt gäller för ytvattenförekomsten vid opåverkade förhållanden. (2000/60/EG, bilaga V, tabell 1.2) De biologiska kvalitétsfaktorerna anges närmare längre ner i tabellen. Vad som däremot inte anges är hur dessa referensförhållanden ser ut. Att hitta vattenförekomster som ej är påverkade av mänsklig verksamhet, antingen direkt eller indirekt, är knappast möjligt idag. Även avlägset och isolerat belägna vattenförekomster drabbas av luftföroreningar, klimatförändringar, försurning med mera. Hydromorfologiska referensförhållanden är avgörande för behovet av fysiska åtgärder. Naturliga vandringshinder ska till exempel inte åtgärdas genom att anlägga fisk- eller faunapassager medan, av människan skapade hinder, många gånger ska det för att nå uppsatta mål. Det har vid närmare undersökning visat sig att dessa grundläggande kunskaper många gånger inte varit kända och inte har beaktats vid framtagande av åtgärsplaner och prioritering av åtgärder. Det är vidare oklart vid vilken tidpunkt man kan anse att dessa referensförhållanden faktiskt förelåg. Utan en tydlig målbild i form av referensförhållanden och därtill hörande kvalitétsfaktorer är det inte möjligt att närmare veta vilka åtgärder som är nödvändiga för att uppnå GES. För miljökvalitétsnormen God Ekologisk Potential, GEP gäller att endast lätta förändringar jämfört med Maximal Ekologisk Potential, MEP, får föreligga. MEP å sin sida definieras som: Värdena för de relevanta kvalitétsfaktorerna återspeglar så långt det är möjligt de värden som gäller för den närmast jämförbara typen av ytvattenförekomster, givet de fysikaliska förhållanden som beror på 5 (12)

6 vattenförekomstens konstgjorda eller kraftigt förändrade karateristiska. (2000/60/EG, bilaga V, tabell 1.2) Det saknas ännu vägledning för hur dessa jämförbara ytvattenförekomster ska definieras men det kan redan nu konstateras att till exempel reglermagasin i kraftigt modifierade vattenförekomster uppvisar stora skillnader i karakteristika mot såväl ett vattendrag som en sjö. Målbilden för dessa vattenförekomster är därför inte möjlig att fastställa. Uppdrag till myndigheter I Åtgärdsplanerna redovisas ett antal åtgärder som respektive myndighet behöver göra. Energimyndigheten behöver tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten vägleda länsstyrelserna vid prioritering av miljöförbättrande åtgärder utifrån den av dessa myndigheter gemensamt framtagna Strategin för åtgärder i vattenkraften. Det anges också att vägledningen skall avse dels praktiskt genomförande av strategin och dels framtagandet av specifika åtgärdsplaner. Det behövs en tydlig samverkan mellan myndigheterna. E.ON menar att det gemensamma uppdrag som Energimyndighetens och HaVs har fått (åtgärd 1) är av central betydelse för genomförande av den nationella strategin; Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten behöver vägleda länsstyrelserna vid prioritering av miljöförbättrande åtgärder mellan och inom avrinningsområdena som minskar vattenkraftens miljöpåverkan utifrån den nationella Strategi för åtgärder i vattenkraften och med avseende på vattenkraftens betydelse på det svenska elförsörjningssystemet. Motivering I juli 2014 publicerade Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten den gemensamma strategin för åtgärder som minskar vattenkraftens miljöpåverkan och samtidigt tar hänsyn till framtida energibehov. Även om strategin innehåller en prioritering av miljöförbättrande åtgärder mellan avrinningsområden beskrivs även behovet av att länsstyrelserna tar fram mer detaljerade förslag på åtgärdsstrategier inom respektive avrinningsområde. Här behöver Energimyndigheten och Havs- och vattenmyndigheten vägleda länsstyrelserna. Dels i det praktiska genomförandet av strategin och dels i framtagandet av specifika åtgärdsplaner per avrinningsområde och för att göra rätt prioriteringar behövs en tydlig samverkan mellan myndigheterna. Detta uppdrag är centralt för att hantera prioriteringen mellan åtgärder som å ena sidan minskar vattenkraftens miljöpåverkan och å andra sidan vattenkraftens exceptionellt stora betydelse för det svenska elförsörjningssystemet. I nuläget och under en överskådlig framtid är det vattenkraft som står för i princip all tillgång till systemtjänster (balans- och reglerkraft mm) som behövs för att säkerställa en trygg och stabil elförsörjning. Mot den bakgrunden vill vi särskilt påpeka vikten av att den ovannämnda 6 (12)

7 strategin dels fördjupas och dels förankras på alla nivåer och hos alla myndigheter som arbetar inom vattenförvaltningsarbetet. Med en sådan förankring finns möjligheten att göra allvar av och genomföra prioriterade åtgärder. Mot bakgrund av vad som anges ovan ser vi risker för tolknings- och genomförandeproblem vad gäller Kammarkollegiets uppdrag 1a och länsstyrelsernas uppdrag 9. Kammarkollegiet ges uppdraget att vägleda länsstyrelserna i sitt arbete med åtgärdsplaner så att dessa utförs i enlighet med strategin. Här är det dock Kammarkollegiets strategi som avses och inte den Nationella strategin för vattenkraft. Vi ser en uppenbar risk för dubbla och divergerande budskap om inte en mycket tydlig samordning sker. Samhällsekonomisk analys Vattendirektivet betonar vikten av en samhällsekonomisk analys samt vikten av att nå målet om god vattenstatus till lägsta kostnad. Att belysa alla kostnader som uppstår för att nå uppsatta mål är således en grundläggande del av genomförandet av direktivet. E.ON har tagit del av de kostnadsuppskattningar som föreligger när det gäller åtgärder som berör vattenkraften och kan konstatera att dessa som regel är schablonsmässiga och generella och inte redovisar de faktiska kostnader som kan förväntas. Det saknas idag såväl verktyg som metodik för hur kostnader och nyttor av en åtgärd ska värderas. Samtidigt har det genomförts och pågår en rad initiativ för att ta fram ett sådant verktyg. Det hade varit bättre att använda sig av dessa istället för att redovisa uppenbart felaktiga kostnadsuppskattningar. Ska kostnader ändå redovisas måste den höga graden av osäkerhet tydligt framgå. Någon värdering av effekter av föreslagna åtgärder redovisas överhuvudtaget inte. Södra Östersjöns Vattenmyndighet har i sin samhällsekonomiska analys sammanställt behovet av tillståndsprövningar i samtliga vattendistrikt med olika ambitionsnivåer och förutsättningar (tabell F19). Behovet anges till 7400 alternativt 3600 anläggningar och en fördubblad prövningstakt till 330 st/år. Även vid denna lägre ambitionsnivå skulle det alltså ta närmare 11 år, under förutsättning att resurserna i domstolarna räcker till anläggningar tar sålunda drygt 22 år att pröva trots att dagens takt fördubblas. Det går naturligtvis att ha en högre ambitionsnivå vad gäller hur många prövningar som ska göras varje år men med tanke på att det redan med dagens nivå, 165 prövningar/år, tar åtminstone omkring ett år att få en tillståndsprövning till Miljödomstolen, ter det sig inte som realistiskt. Av tabell F19 framgår också att den beräknade kostnaden för varje prövning uppgår till kr. Då vi själva har en hel del erfarenhet av tillståndsprövningar menar vi att också denna kostnad är alltför lågt räknad. Vanligen krävs såväl en teknisk beskrivning som en miljökonsekvensbeskrivning som i sig kostar betydligt mer att ta fram. Därtill kommer de processuella kostnaderna, kostnader för samråd etc. 7 (12)

8 I Södra Östersjöns samhällsekonomiska analys finns också en beräkning av kostnader för fysiska åtgärder i samtliga vattendistrikt som bygger på de kostnadsberäkningar som ligger i VISS och som kommenterats särskilt. Vilka uppgifter som legat till grund för de kostnadsuppskattningar som redovisas framgår inte, vilket innebär att det för en utomstående är mycket svårt att granska och ifrågasätta beräkningarna. Ett exempel är kostnader för att skapa kontinuitet för fisk och andra arter där ett antagande har gjorts om 0,5 Mkr/ fallmeter och att det i genomsnitt är 2 m fallhöjd som dessa ska passera. Såvitt E.ON kan bedöma avser denna kostnad byggkostnaden för en faunapassage eller fiskväg. Enligt vår uppfattning är denna kraftigt underskattad och E.ON kan bidra med flera exempel ur verkligheten som styrker detta. Än värre är att de faktiska kostnaderna för att driva och vidmakthålla en faunapassage eller fiskväg omfattar såväl skötsel och underhåll som vatten som annars skulle ha passerat genom turbinen och producerat förnybar el. Det sistnämnda utgör vanligtvis den överlägset största kostnaden i sammanhanget. Med utgångspunkt från ovan redovisade brister i kostnadsberäkningarna är det vår uppfattning att de faktiska kostnaderna vid ett genomförande av de föreslagna fysiska åtgärderna är mångdubbelt större än vad som framgår av föreliggande remissdokument. I Åtgärdsprogrammen görs ett mycket grovt försök att uppskatta värdet av ytvatten genom att sätta ett värde på olika ekosystemtjänster. Från vår sida ifrågasätter vi angreppssättet. Helt okritiskt används underlag från TEEBstudier som såvitt vi kan se överhuvudtaget inte har hanterat svenska förhållanden. Det förs inget resonemang om varför just TEEB-studier är relevanta i den svenska vattenförvaltningen. Utan att visa hur antaganden gjorts anges för t ex Övre Ångermanälven att värdet skulle vara ca kr per hektar och år och omsatt till hela åtgärdsområdet 120 miljoner kronor per år. Vid studie av aktuell TEEB-tabell kan konstateras att den absoluta merparten av värdet ligger i vattenrening och dricksvatten och resterande ca 20 % på rekreation. I nuläget torde en mycket stor andel av dessa, i sig tveksamt definierade, värden (tillgång till vatten, tillgång till rent vatten, översvämningsskydd etcetera) redan finnas inom åtgärdsområdet men som läsare bringas man uppfattningen att potentialen är 120 miljoner per år vilket skall motivera stora och kostsamma åtgärder. En relevant kalkyl som visar vad som finns att vinna på tänkta åtgärder presenteras inte. Svenska studier via Elforsk (Johansson och Kriström) indikerar andra och betydligt lägre värden för de ekosystemtjänster som skulle kunna påverkas (förbättrad biologisk mångfald, förbättrad rekreation, sportfiske, med mera) Trots bristande underlag föreslås alltså omfattande och många gånger kostsamma åtgärder för att uppnå den miljökvalitétsnorm som satts upp. Nyttan av dessa åtgärder i form av ökad ekologisk status/potential är ofta diffus eller ej kvantifierbar eller mätbar, vilket innebär att det kommer att vara svårt att avgöra huruvida normen har nåtts eller ej. 8 (12)

9 Vattenförekomstspecifika åtgärder E.ON har vid flera tillfällen tidigare framfört vikten av att betrakta avrinningsområden och delavrinningsområden som en enhet, där en åtgärd i en vattenförekomst kan få effekter såväl upp- som nedströms denna. En ändrad vattenreglering i de övre delarna av ett vattendrag får av uppenbara skäl också effekter nedströms den vattenförekomst där åtgärder sker. Därmed kan såväl de ekologiska effekterna av åtgärden som den påverkan på vattenkraftverksamhet fortplanta sig nedströms i vattensystemet. Detsamma gäller i omvänd riktning om t ex ett ekologiskt flöde innebär att mer vatten måste tappas från en sjö eller ett magasin. Föreliggande förslag till åtgärdsplaner är dock inriktade på en vattenförekomst i taget och tar ingen eller mycket lite hänsyn till hur vattenförekomsterna i ett vattendrag hänger ihop och påverkar varandra. De flesta reglerade vattendrag eller delar av dessa körs och planeras som en enhet där flera efter varandra liggande kraftverk ur driftsperspektiv kan betraktas som ett och samma Ur det perspektivet kan även mindre vattendrag betraktas som KMV-förekomster då de tillsammans uppfyller såväl de hydrologiska som morfologiska kriterierna i det utkast till vägledning för Kraftigt Modifierade Vatten som kommit från HaV och dessutom bidrar med viktig reglerkraft. Vi har i kontakter med vissa vattenmyndigheter förstått att det finns prioriteringar inom distrikten mellan vattenförekomster och avrinningsområden. Någon sådan prioritering går dock inte att utläsa i föreslagna åtgärdsplaner. E.ON menar att detta kan vara ett klokt angreppssätt men dessa prioriteringar bör ske på samma grunder som prioriteringarna i den nationella strategin för vattenkraft. Kraftigt modifierat vatten För att säkerställa att påverkan på samhällsviktiga verksamheter minimeras och att inte vattendirektivets krav kommer i konflikt med andra viktiga mål som till exempel inom klimat- och förnybarhetsområdet skall vissa ytvatten pekas ut som KMV. Vattenreglering och kraftproduktion är exempel på sådana verksamheter. Direktivet skapar också möjligheter till undantag i form av mindre stränga krav under vissa förutsättningar. För Sveriges del är vattenkraften av extremt stor betydelse både som energikälla, för att tillgodose kravet på efterfrågad effekt och som leverantör av reglerkraft i olika former och andra systemtjänster för en elförsörjning i balans. Detta krav har accentuerats under senare år i takt med en fortgående utbyggnad av intermittent kraft främst i form av vindkraft. Alla tecken och signaler från samhället tyder på att denna utveckling kommer att fortsätta framöver. Kraven på vattenkraften som leverantör av systemtjänster och olika former av reglerkraft kommer sålunda att öka ytterligare. Mot den bakgrunden är det otillfredsställande att Sverige, trots den långa tid som förflutit efter implementeringen av vattendirektivet, inte har fastställda kriterier för varken utpekandet av KMV-förekomster eller för vad som utgör 9 (12)

10 God Ekologisk Potential (GEP). En remissutgåva togs fram under fjolåret men någon slutversion finns ännu inte. För det nu aktuella samrådsarbetet har detta varit djupt olyckligt. KMVförekomster har preliminärt definierats samtidigt som det i materialet anges att detaljerade åtgärdsplaner skall tas fram senare för beslut Enligt E.ONs uppfattning är det helt orimligt att inkludera dessa vattenförekomster i ett samråd när det är uppenbart att ingen, inte ens respektive Vattenmyndighet, vet vilka åtgärdsplaner som senare kommer att tas fram. Trots att det varken finns vägledningar för KMV och GEP, eller förslag till åtgärdsplaner har det i VISS redovisats förslag på fiskvägar/utrivning, mintappningar och ekologiska flöden med mera för ett flertal KMVförekomster. Detta är orimligt och dessa åtgärdsförslag bör omgående strykas eftersom de leder tankarna till att det redan finns fastställda förslag. Vi noterar att KMV-utpekandena blivit mer likformigt gjorda i denna samrådsversion jämfört med I flertalet fall har hänsyn tagits till att hela älven nedströms ett större KMV-klassat magasin (motsvarande) har bedömts som KMV. E.ON delar och stödjer detta synsätt. Vissa undantag finns dock som till exempel Sollefteå kraftverks dämningsområde längst ner i Ångermanälven där flera 10-tals mil älvsträcka uppströms är klassade som KMV. Det blir då dels ologiskt att klassa denna vattenförekomst som naturlig och dels omöjligt att nå GES annat än med stora undantag för olika parametrar och dessa undantag motiverar då i rimlighetens namn att förekomsten KMVklassas. I separat bilaga till respektive Vattenmyndighet redovisas de vattenförekomster som enligt vår bedömning också borde klassas som KMV eller där vi har andra detaljerade synpunkter. I Förvaltningsplanerna anges som en generell kommentar att om utpekandet av ett KMV-område innebär att God bevarandestatus i ett Natura 2000-område inte kan nås bör vattenförekomsten inte pekas ut som KMV. Vi vänder oss mot denna formulering. Generellt gäller mellan övriga direktiv att avvägningar och prioriteringar måste göras för att nå måluppfyllelse i alla delar. För det andra måste det vara syftet med Natura 2000 området, i form av gynnsam bevarandestatus för utpekade målarter, som styr vilken eventuell påverkan KMV-utpekandet skulle få. Dessutom syns det som att man många gånger gjort tämligen slentrianmässiga avvägningar vid utpekandet av Natura 2000 så att exempelvis torrfåror ansetts ingå i ett område trots att de inte alls hade någon funktion vid tillfället. Sammanfattningsvis vill vi med hänsyn till ovanstående kraftigt betona vikten av att dels framtida föreslagna åtgärder harmonierar med den nationella strategin för vattenkraft och dels det väsentliga i att reglerade vattendrag ses i en helhet. Man kan inte i ett sådant vattendrag bryta ut åtgärder i enskilda vattenförekomster. 10 (12)

11 Vi uppfattar det som att många olika myndighetsföreträdare nu är varse vikten av de olika tjänster som vattenkraft förser det svenska samhället med. Här avses dels de basala funktionerna som producent av energi och effekt men också andra systemtjänster. Vattenkraften är i princip ensam att förse elsystemet med balans- och reglerkraft. Erfarenhet från Umeälvsprojektet indikerar att många åtgärder som i föreliggande remissmaterial syftar till att nå GEP kommer att medföra kraftig påverkan på ovanstående vattenkraftstjänster. Vi vill därför betona vikten och nödvändigheten av att tillämpa undantag i form av KMV och mindre stränga krav. Vi noterar att många vattenförekomster i Luleälven åsatts normen Måttlig ekologisk potential med hänvisning till Luleälvens klassning i den nationella strategin. Vår uppfattning är att älvarna i Nationella strategins Grupp 2 borde hanteras på samma sätt. Exempelvis har Svenska Kraftnät nyligen redovisat uppgifter om att Ångermanälven svarat för en mycket stor andel av upp- och nedregleringen de senaste åren. Utbyggnaden av intermittent kraft kommer att medföra ökat behov av reglering på olika tidshorisonter och det finns inget som talar för att Ångermanälvens betydelse kommer att minska i framtiden. Stora anläggningar med höga effekter innebär rimligen att nyttan ökar än mer av dessa. E.ON vill vara en konstruktiv part inom pågående vattenförvaltningsarbete. Under pågående förvaltningscykel har vi initierat och deltagit i ett flertal projekt samt bidragit med kunskap när sådan efterfrågats. Här kan bland annat nämnas det pågående Umeälvsprojektet med ett mycket brett deltagande från alla berörda aktörer. Med Vattenmyndigheten för Bottenhavet har GEP studerats med Nedre Faxälven som åskådningsexempel. Via Energiforsk har KLIV-projektet (Kraft och Liv I Vatten) tagits fram och igångsatts i dagarna. Projektet syftar bland annat till att ta fram verktyg för att beräkna kostnader och nyttor av åtgärder, en arbetsgång för prioriteringar av åtgärder samt en översikt av erfarenheter av redan genomförda åtgärder. Sedan tidigare har vi ett mångårigt samarbete med Karlstads Universitet i frågor med anknytning till vattenekologi och fysiska åtgärder, främst med sikte på förbättrad konnektivitet i reglerade vattendrag. Detta är ett axplock och listan kan göras mycket längre. Vi har också redovisat genomförda åtgärder till HaV. Fortsatt arbete Från EON Vattenkrafts sida noterar vi att Havs- och Vattenmyndigheten i samverkan med Statens Energimyndighet tagit fram en nationell övergripande strategi för vattenkraft. Detta är en bra början på de svåra frågorna om att väga olika direktiv mot varandra och hur prioriteringar skall göras. Det fortsatta arbetet här måste inriktas mot att fördjupa och förfina strategin och att förankra den dels politiskt och dels hos alla andra myndigheter som arbetar med dessa frågor. Detta är högst väsentligt för att strategin skall kunna bli ett verksamt verktyg för prioriteringar av åtgärder mellan och inom vattendrag. Vi välkomnar de signaler som ges om pilotprojekt för att studera tillämpningen av strategin. Vi tror det vore värdefullt om pilotprojekt kunde genomföras inom vattendrag i alla sex kategorierna eller i vart fall kategori 1-5. Vi bedömer att detta är nödvändigt för att fånga upp helheten i den nationella strategin och i 11 (12)

12 förlängningen göra de sammanvägda åtgärdsplaner som behövs för att hantera denna helhet. Från vår sida ser vi goda möjligheter till en konstruktiv delaktighet i en sådan process. Vi har tillgång till mätvärdesserier, ofta långsiktiga, avseende flöden, produktion mm. Vi har också god kompetens inom vattenhushållning/planering och andra driftsdata. Eftersom dammsäkerhet är en prioriterad fråga och vi därmed genomfört ett flertal anläggningsarbeten besitter vi också gott om data avseende kostnadsberäkningar mm för att exempelvis göra tidiga kalkyler avseende fysiska åtgärder. I domstolsakterna finns dessutom i många fall samlat uppgifter om tidigare referensförhållanden för älvsträckor, sjöar osv. Som nämnts genomför vi tillsammans med Umeälvens regleringsföretag, andra kraftverksägare och ett flertal myndigheter just nu ett projekt i Umeälven för att studera Maximal Ekologisk Potential. Här har genomförts såväl ett grundligt fältarbete som studium av historiska uppgifter kompletterat med ett stort antal kontakter med kringboende. Vi har dragit många värdefulla erfarenheter från detta som för alla parter kommer att vara till gagn för det fortsatta vattenförvaltningsarbetet. Bland annat kan vi konstatera att det i denna typ ev genomreglerade vattendrag är mycket svårt att hitta åtgärder som ger ekologisk effekt samtidigt som förmågan att producera balans- och reglerkraft samt andra systemtjänster för nätet inte påverkas. Däremot visar det sig att det många gånger finns ett flertal i sig förbättrande åtgärder, många gånger i biflöden, som kan genomföras utan att produktionsförmågan begränsas. En erfarenhet från projektet är definitivt att fokus i andra liknande vattendrag bör läggas på åtgärder av denna typ för att nå bra resultat i förhållande till kostnaden. Projektet har också försökt tillämpa HaV:s remissutgåva avseende KMV/GEP för utvärdering av möjliga åtgärders effekt. Baserat på de erfarenheterna vill vi påpeka att det är viktigt att den slutliga utgåvan av dessa kompletteras med tillämpningsanvisningar. Med vänlig hälsning E.ON Vattenkraft Sverige AB Johan Tielman Miljöchef Åke Henriksson Bolagslantmätare 12 (12)

e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Laholm 201 5-04-29 Dnr 537-5346-2014

e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Laholm 201 5-04-29 Dnr 537-5346-2014 e on Vattenmyndigheten i Södra Östersjöns vattendistrikt Global Unit Generation E. ON Vattenkraft Sverige AB Box 34 312 21 laholm INWW.eon.se Johan n el man Tel 0705-73 4414 johan.tielman@eon.se Besöksadress:

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Bilaga 1 - Sammanställning per åtgärdsområde Fortum lämnar i det följande synpunkter på de avrinningsområden där företaget bedriver reglering och

Läs mer

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per dishikt och avrinningsområde lämnas till Vattemuyndigheternas webbplats.

Synpunkter av mer detaljerad karaktär, per dishikt och avrinningsområde lämnas till Vattemuyndigheternas webbplats. .. e-dn Vattenmyndigheterna i Södra Östersjön, Västerhavet, Norra Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken -;'3 -;S6 ;;.~ 10._-. _~--... ANK 2 1 Jff) '[):l :>t} E.ON Vattenkraft Sverige AB Box 34 31221 la

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft

Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:1535 av Cecilie Tenfjord-Toftby och Sten Bergheden (båda M) Snabbutredning av småskalig vattenkraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom

Läs mer

Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt

Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt 1(8) Bilaga till Vattenregleringsföretagens svar på Samråd, dnr 537-7197-14 Synpunkter på miljökvalitetsnorm i enskilda vattenförekomster, Bottenhavets Vattendistrikt VRF samordnar årsreglering i sex av

Läs mer

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29

Appendix 1 1 (5) Environment/Birgitta Adell 2015-04-29 Appendix 1 1 (5) Bilaga 1- Åtga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Fortum ställer sig bakom de kommentarer som framförts av Vattenregleringsföretagen i deras bilaga till remissvar angående

Läs mer

Miljo organisationernas positionspapper om miljo anpassning av svensk vattenkraft Vattenkraften måste bli långsiktigt hållbar Vattenkraften är en viktig del av en helt förnybar energiförsörjning. Den har

Läs mer

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar

Vattenövervakning i Sverige. Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Vattenövervakning i Sverige Bakgrund, nuläge och förslag till framtida förändringar Innehållsförteckning Inledning...... 3 Definitioner... 4 Vattenövervakning i Sverige ur ett historiskt perspektiv...

Läs mer

Att definiera god ekologisk potential

Att definiera god ekologisk potential Länsstyrelsen Västernorrland Att definiera god ekologisk potential Förslag på metod för kraftigt modifierade vatten särskilt nedre Faxälven Omslagsbild: Ramsele kraftverks reglerdamm Fotograf: Madelen

Läs mer

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram

Naturvårdsverket ARBETSMATERIAL Handbok för vatten 2004-12-20 Kontakt: Egon Enocksson. Åtgärdsprogram Åtgärdsprogram Med detta kapitel avser vi att, utifrån gällande lagstiftning, ge främst vattenmyndigheterna vägledning i utarbetandet av åtgärdsprogram för vatten Syftet är också att ge information till

Läs mer

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter

Vattenrådets arbete. Samrådsmaterialet. Engagemang och målkonflikter Vattenrådet Nyköpingsån och Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbunds samrådsyttrande gällande vattenmyndigheten i Norra Östersjöns förslag till åtgärdsprogram mm, dr nr 537-5346-2014 Vattenrådets arbete Nyköpingsåarnas

Läs mer

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten

Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Mål och normer: Kvalitetskrav på ytvatten Syfte Vattenmyndigheterna ska klassificera den ekologiska och kemiska statusen i våra svenska ytvatten för att kunna avgöra var det behövs åtgärder för att klara

Läs mer

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet

Förvaltningsplan. Vattenmyndigheten Bottenhavet Ragnar Asklund 2015-04-30 Dnr Jämt: 063-149346 ragnar.asklund@jamtkraft.se YTTRANDE Ert dnr 537-7197-14 Vattenmyndigheten Bottenhavet Förvaltningsplan Karakterisering och statusklassning Det är svårt att

Läs mer

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten

Övertorneå kommun - översiktsplan. BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Övertorneå kommun - översiktsplan BILAGA till miljökonsekvensbeskrivning Miljökvalitetsnormer för ytvatten Sammanställd av Mia Sundström, MAF arktiktkontor AB, 2013 Miljökvalitetsnormer Det svenska genomförandet

Läs mer

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk

Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk Till Energimyndigheten Er referens 2010-5138 Svensk Vindenergis synpunkter på Energimyndighetens remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk En fortsatt utbyggnad av vindkraften är central om

Läs mer

Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga

Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga 1(9) Vattenkraftens framtida bidrag till ökad kapacitet och reglerförmåga Ett framtidsscenario för vattenkraften i Skellefteälven Inspel till Energikommissionen 1. Sammanfattning Vattenkraften är en mycket

Läs mer

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015

Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 FRÅGEFORMULÄR 1 (12) Kommunernas återrapportering 2011 Genomförandet av vattenmyndigheterna åtgärdsprogram 2009-2015 Nedan följer ett antal frågor att besvara för respektive åtgärd i vattenmyndigheternas

Läs mer

Övergripande synpunkter och ställningstaganden

Övergripande synpunkter och ställningstaganden YTTRANDE 1 (6) MILJÖENHETEN Ann-Charlotte Duvkär Telefon 010-224 94 41 ann-charlotte.duvkar@lansstyrelsen.se m.registrator@regeringskansliet.se kopia till niclas.damm@regeringskansliet.se Yttrande över

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 13. Unnåns avrinningsområde Version 1.0 2015-03-31 2 13. Unnåns avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt

Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt 1(6) Samrådssvar från Länsstyrelsen i Kalmar län gällande Arbetsprogram med tidtabell samt översikt väsentliga frågor för Södra Östersjöns vattendistrikt Nedanstående svar är lämnade via avsedd webbenkät.

Läs mer

Sammanfattning samt vissa synpunkter

Sammanfattning samt vissa synpunkter Samråd/remissvar om Vattenmyndigheternas förslag till förvaltningsplan (södra Östersjöns vattendistrikt). Detta remissvar rör endast fysisk påverkan genom dammar och kraftverk. Sammanfattning samt vissa

Läs mer

Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015

Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015 2014-05-08 Er ref: Eva Centeno López Diarienr: N2014/734/E Lina Palm Lina.Palm@skogsindustrierna.org +46 8 762 7949 +46 70 397 1449 Yttrande över Energimyndighetens uppdragsredovisning Kontrollstation

Läs mer

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16

Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt 2015-06-16 1 (6) Minnesanteckningar möte med referensgruppen för Bottenvikens vattendistrikt Plats: Savoy Hotell, Luleå Tid: 10.00-15.30 Deltagare: Referensgruppen: BillerudKorsnäs AB; Eva Ekholm Stenberg, Boliden

Läs mer

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:39 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Övre Österdalälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås

Läs mer

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen.

Länsstyrelsen Kalmar län Samrådssvar dnr: 537-5346-2014 Vattenmyndighetens kansli 391 86 Kalmar vattenmyndigheten.kalmar@lansstyrelsen. Sändlista: Länsstyrelsen i Norrbottens län Samrådssvar dnr: 537-9859-2014 Vattenmyndighetens kansli 971 86 Luleå vattenmyndigheten.norrbotten@lansstyrelsen.se Länsstyrelsen i Västernorrlands län Samrådssvar

Läs mer

Kartläggning och analys: Skyddade områden

Kartläggning och analys: Skyddade områden Kartläggning och analys: Skyddade områden 1. Vad avses med skyddade områden? Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (VFF) (2004:660): 1 kap 3. Med skyddade områden avses sådana områden

Läs mer

Yttrande 2015-04- 29

Yttrande 2015-04- 29 Yttrande 2015-04- 29 Hav- och Vattenmyndigheten havochvatten@havochvatten.se Dnr: 3563-14 Yttrandet avseende; Samråd om förslag till åtgärdsprogram för havsmiljön, remissversion organiserar nio kommuner

Läs mer

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt

Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt Torshälla stads nämnd 2015-02-12 1 (5) Torshälla stads förvaltning Ledning & administration TSN/2014:413 Ulrika Hansson 016-710 73 25 Torshälla stads nämnd Yttrande över förvaltningsplan för Norra Östersjöns

Läs mer

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan Till Vattenmyndigheten i 2013-05-30 Södra Östersjön Norra Östersjön Västerhavet Bottenhavet Bottenviken Synpunkter på Arbetsprogram med tidtabell och översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan

Läs mer

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter

Ärendebeskrivning. Sammanfattande synpunkter Tjänsteutlåtande Miljöprojektledare 2013-04-08 Anna Åhr Evertson /08-590 97 354/ / Dnr: KS/2012:454 anna.ahr.evertson@upplandsvasby.se Kommunstyrelsen Yttrande över remiss samråd Arbetsprogram med tidtabell

Läs mer

Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm. n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet.

Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm. n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet. Näringsdepartementet Anneke Svantesson 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskanslie.se anneke.svantesson@regeringskansliet.se 2015-04-27 Ert dnr: N2015/2191/J Vårt dnr: 2015/0011/1 Naturskyddsföreningens

Läs mer

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905)

HFD 2015 ref 79. Lagrum: 58 1 jaktförordningen (1987:905) HFD 2015 ref 79 Överklagandeförbudet i 58 1 jaktförordningen står i strid med unionsrätten när det gäller beslut om jakt efter en art som är skyddad av EU:s livsmiljödirektiv. Lagrum: 58 1 jaktförordningen

Läs mer

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP

Kompletterande yttrande över PM Billigare utbyggnad av bredbandsnät, ert dnr N2015/2228/ITP Remissvar Sida 1(6) Diarienr 1.6-82/2015 Handläggare Godkänd av Marguerite Sjöström- Josephson t.f. VD Regeringskansliet Näringsdepartementet Enheten för IT politik 103 33 Stockholm Kompletterande yttrande

Läs mer

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation

Älvräddarna. Älvräddarnas Samorganisation Älvräddarna Christer Borg, ordförande Älvräddarna, en av 27 experter i Vattenverksamhetsutredningen Stopp för ny vattenkraft Restaurera de vatten som är vattenkraftsskadade 1974, nätverk, 1984 samorganisation

Läs mer

Nationell strategi för hållbar vattenkraft

Nationell strategi för hållbar vattenkraft Nationell strategi för hållbar vattenkraft Bakgrund Sveriges regering och riksdag har fastställt nationella mål inom vattenmiljöområdet och energiområdet. Sverige har även förbundit sig att genomföra olika

Läs mer

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12

Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand. Stockholm 2009.01.12 Nacka Tingsrätt Miljödomstolen, enhet 3 Box 1104 131 26 Nacka Strand Stockholm 2009.01.12 Yttrande över Fortum Dalälven Kraft AB:s ansökan om att anlägga ett nytt kraftverk i anslutning till Untra kraftverk

Läs mer

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021

Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt - förvaltningscykel 2015-2021 Linnea Mothander Datum 2015-04-07 060-19 20 89 Vattenmyndigheten Bottenhavet Samrådssvar 537-9197-2014 vattenmyndigheten.vasternorrland@lansstyrelsen.s e Synpunkter på Samrådshandlingar: Bottenhavets vattenvårdsdistrikt

Läs mer

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021

Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer för Norra Östersjöns vattendistrikt 2015-2021 Kommunstyrelsen 2015-05-05 1 (7) Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF/2014:466 Lars-Erik Dahlin 016-710 12 47 Kommunstyrelsen Yttrande över Vattenmyndighetens förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43

Yttrande över remiss om betänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete SOU 2015:43 Yttrande 1 (6) Datum 2015-10-05 Beteckning 101-23920-2015 Miljö- och energidepartementet Yttrande över remiss om betänkandet "Vägar till ett effektivare miljöarbete" SOU 2015:43 M2015/1539/S Sammanfattning

Läs mer

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar REMISSAMMANSTÄLLNING -11-13 537-1-7 Enligt sändlista Vår referens: Johanna Egerup - 9 Översikt av väsentliga frågor för förvaltningsplan i Södra Östersjöns vattendistrikt sammanställning av inkomna remissvar

Läs mer

Sveriges Ornitologiska Förening

Sveriges Ornitologiska Förening s Ornitologiska Förening Energimyndigheten YTTRANDE Att. Matilda Schön Datum Dnr Tillväxtavdelningen 2013-03-01 2010-5138 Vindenheten Yttrande Remiss gällande områden av riksintresse för vindbruk s Ornitologiska

Läs mer

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet

Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Förslag till handlingsplan med åtgärder, prioriteringar och ansvarsfördelning för vattenarbetet Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.

Läs mer

Energimyndighetens kommentarer till det andra utkastet till grundskolans kursplaner

Energimyndighetens kommentarer till det andra utkastet till grundskolans kursplaner YTTRANDE 1 (5) Datum 2009-11-02 40-2009-000311 Avdelningen för hållbar energianvändning Enheten för energi och samhälle Daniel Lundqvist 016-544 20 57 daniel.lundqvist@energimyndigheten.se Energimyndighetens

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Version 1.1 2 1. Storåns (Idre) avrinningsområde Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Naturvärden och skyddade

Läs mer

Naturbrukarna 2016-02-29

Naturbrukarna 2016-02-29 1 Naturvårdsverket registrator@naturvårdsverket.se Yttrande: Gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogsbruket Föreningen Sverige önskar härmed inkomma med yttrande rörande Gemensamma

Läs mer

Kunskapsunderlag för delområde

Kunskapsunderlag för delområde Kunskapsunderlag för delområde 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Version 1.0 2015-04-29 2 22. Fulans avrinningsområde uppströms Fulunäs Länsstyrelsen Dalarna 2015 Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

- underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram - underlag till vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram Länsstyrelsen Norrbottens län Länsstyrelsen Västernorrlands län Länsstyrelsen Västmanlands län Länsstyrelsen Kalmar län Länsstyrelsen Västra

Läs mer

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (6) Återrapportering från Länsstyrelsen i Skåne län av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Åtgärd 28 Länsstyrelserna behöver göra en översyn och vid behov

Läs mer

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7)

Sammanfattning YTTRANDE 1 (7) SVENSK ENERGI Produktion Gun Åhrling-Rundström 08-677 28 12, 073-433 82 45 gun.ahrling-rundstrom@svenskenergi.se Lennart Sandebjer 08 677 26 53, 070 550 77 81 lennart.sandebjer@svenskenergi.se YTTRANDE

Läs mer

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46)

Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn, enskildas klagomål och det allmänna ombudet inom socialförsäkringen (SOU 2015:46) YTTRANDE Chefsjustitieombudsmannen Elisabet Fura Datum 2015-10-23 Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 97-2015 Sid 1 (6) Yttrande över betänkandet Skapa tilltro Generell tillsyn,

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015

Kommittédirektiv. Översyn av energipolitiken. Dir. 2015:25. Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Kommittédirektiv Översyn av energipolitiken Dir. 2015:25 Beslut vid regeringssammanträde den 5 mars 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en parlamentariskt sammansatt kommission ska lämna underlag

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson

MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06. Närvarande från länsstyrelsen: Anna-Lena Fritz, Magnus Martinsson och Ingrid Thomasson MINNESANTECKNINGAR Datum 2015-11-06 Dnr 511-1375-15 1(7) Minnesanteckningar från informationsmötet i Othem bygdegård 2015-11- 03 angående undersökningen i riksintresseområdet Filehajdar, Hejnum hällar

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND REGIONFÖRBUNDET I DALARNA REMISSYTTRANDE Länsstyrelsen i Västmanlands län Samrådssvar dnr: 537-5058-14 Vattenmyndighetens kansli 721 86 Västerås Yttrande över förslag till förvaltningsplan,

Läs mer

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension

Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension 2013-05-21 BESLUTSPROMEMORIA FI Dnr 13-1288 Ändrade föreskrifter och allmänna råd om information som gäller försäkring och tjänstepension Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3]

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag

Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringsbeslut I:11 2014-04-16 M2014/1093/Nm Miljödepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag beträffande strandskyddet vid små sjöar och vattendrag Regeringens beslut Regeringen uppdrar åt

Läs mer

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön

God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön REMISSYTTRANDE 2015-04-20 Ert datum 2015-02-01 Ert dnr 3563-14 Havs- och vattenmyndigheten Box 11930 404 39 Göteborg God Havsmiljö 2020 Åtgärdsprogram för havsmiljön Sveriges Fiskevattenägareförbund har

Läs mer

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat

Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för anpassning till ett förändrat klimat 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2015-06-17 Ärendenr: NV-02737-15 Regeringskansliet 103 33 Stockholm Naturvårdsverkets yttrande över rapporten Underlag till kontrollstation 2015 för

Läs mer

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015

Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt Delområdesrapport Ångermanälven 2009 2015 Bottenhavets vattendistrikt - Delområdesrapport Ångermanälven Innehållsförteckning Kapitel 1 Läsanvisning - delområdesrapport för Bottenhavets

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009 2014 Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet 19.12.2011 2011/2307(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om vår livförsäkring, vårt naturkapital en strategi för biologisk mångfald

Läs mer

SERO Sveriges Energiföreningars RiksOrganisation, Box 57, 731 22 KÖPING Tfn 0221-824 22 E-post info@sero.se

SERO Sveriges Energiföreningars RiksOrganisation, Box 57, 731 22 KÖPING Tfn 0221-824 22 E-post info@sero.se 1 SERO Sveriges Energiföreningars RiksOrganisation, Box 57, 731 22 KÖPING Tfn 0221-824 22 E-post info@sero.se 2010 04 08 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm SEROs remissvar på Energimyndighetens förslag

Läs mer

Hur svårt kan det vara?

Hur svårt kan det vara? Hur svårt kan det vara? Slutseminarium projekt Umeälven Umeå, 21-2 maj 2015 Lisa Lundstedt Vattenmyndigheten Bottenviken Foto: Andreas Broman WFD Torrfåra GEP Svämplan Morfologi Reglerkraft Produktionsförlust

Läs mer

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag

Kommunernas användning av vetot mot vindkraft. Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag Kommunernas användning av vetot mot vindkraft Enkätundersökning bland Svensk Vindenergis medlemsföretag December 2010 Förord Våren 2009 presenterade regeringen en rad förändringar i syfte att förenkla

Läs mer

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29

LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 LANTBRUK ARNAS R IK SFÖR BUND Skåne 2015-04-29 Ref Göran Kihlstrand, LRF Skåne Vattenmyndigheten för Södra Östersjön dnr 537-5346-2014 Vattenmyndigheten för Västerhavet Dnr 537-34925-2014 Remissvar till

Läs mer

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Bilaga 1:38 AÅ tga rdsprogram fo r Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 Sammanställning av förslag till åtgärder för Oreälvens åtgärdsområde Detta är en sammanställning av de åtgärder som föreslås för

Läs mer

Remiss: Tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden (SOU 2012:49)

Remiss: Tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden (SOU 2012:49) 1 (5) 2012-11-12 Dnr SU 302-2419-12 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Tolkning och översättning vid straffrättsliga förfaranden (SOU 2012:49) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Mellanbygdens vattenråd

Mellanbygdens vattenråd Mellanbygdens vattenråd Presentationens huvudpunkter: Varför finns vattenrådet? Hur arbetar vattenrådet? Vilka är vattenrådets produkter och tjänster? Nutida och framtida generationers behov är sveriges

Läs mer

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive

Implementation Strategy of the European Water Framework Directive Implementation Strategy of the European Water Framework Directive For the first time in history, twenty-nine Countries are committed to jointly manage all their freshwater resources on a basin scale to

Läs mer

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion

Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion 26 juni 2008 Näringsdepartementet Via E-post Ert diarenummer: N2008/1408/E Remissvar: SOU 2008:13, Bättre kontakt via nätet om anslutning av förnybar elproduktion Svensk Vindenergi, lämnar härmed följande

Läs mer

ÖVERKLAGANDE. NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA. Klagande: Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 VISBY

ÖVERKLAGANDE. NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA. Klagande: Länsstyrelsen i Gotlands län 621 85 VISBY ÖVERKLAGANDE Datum 23.6.2014 Dnr 551-1848-14 1(8) NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen Box 1104 131 26 NACKA Överklagande av Mark- och miljödomstolens, Nacka Tingsrätt, beslut den 2 juni 2014 angående

Läs mer

2 Propositionens huvudsakliga innehåll

2 Propositionens huvudsakliga innehåll Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3294 av Ali Esbati m.fl. (V) med anledning av prop. 2015/16:62 Skärpta åtgärder mot missbruk av tidsbegränsade anställningar 1 Förslag till riksdagsbeslut 1.

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-01-28 Närvarande: justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, f.d. kammarrättspresidenten Jan Francke. Enligt en lagrådsremiss den 19

Läs mer

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt

-Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten Västerhavets för. vattendistrikt Västerhavets vattendistrikt emissvaren attenmyndighetens eslut tanför Sverige tgärdsplaner tgärder riktade till ommunerna mvärden -Hans Oscarsson- Vattenmyndigheten -Hans Oscarsson- för Vattenmyndigheten Västerhavets för vattendistrikt

Läs mer

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST

Yttrande gällande slutbetänkande Barns och ungas rätt vid tvångsvård. Förslag till ny LVU (SOU 2015:71 ), ert dnr S2015/04694/FST inspektionen för vård och omsorg 2015-11-24 Dnr 10.1-23692/2015 1(8) Avdelningen för verksamhetsstöd och -styrning Monica Jacobson monica.jacobson@ivo.se Socialdepartementet Yttrande gällande slutbetänkande

Läs mer

För att ändra/uppdatera/ta bort Presentationsnamn och Namn i foten, gå in på Infoga - Sidhuvud/sidfot

För att ändra/uppdatera/ta bort Presentationsnamn och Namn i foten, gå in på Infoga - Sidhuvud/sidfot Presentation Niklas Egriell (M.Sc) Utredare och ansvarig för HaV:s arbete med frågor kring vattenkraft och vattenreglering Niklas.egriell@havochvatten.se 010-698 60 86 9/28/12 1 9/28/12 2 Pågående arbeten

Läs mer

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument

Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Riktlinjer för Kungälvs kommuns styrdokument Antagna av kommunfullmäktige 2011-11-10 (2011 201) Gäller för alla nämnder och all verksamhet i Kungälvs kommun Dokumentansvarig: Chef, kommunledningssektorn

Läs mer

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1

Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn. 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Vattenkraft möjligheter till miljöhänsyn 2012-10-24 Dialogprojektet Anders Skarstedt 1 Dialogprojektet Vattendagarna Uppdraget Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att i samråd med berörda myndigheter

Läs mer

Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43)

Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett effektivare miljöarbete (SOU 2015:43) 1 (5) YTTRANDE 2015-10-08 Dnr SU FV-1.1.3-2258-15 Handläggare: Anna-Karin Orsmark Hermansson Utredare Planeringsavdelningen Miljö- och energidepartementet Yttrande avseende slutbetänkandet Vägar till ett

Läs mer

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation Till: Näringsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Europaparlamentets och Rådets förordning om åtgärder för att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation

Läs mer

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015

Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Samrådsmöte Östersund 17 februari 2015 Alla kan bidra till ett bättre vatten! Bottenhavets status Blå-Hög ekologisk status Grön- God ekologisk status Gul-Måttlig ekologisk status Orangeotillfredsställande

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912

Stockholm 110927. Till: Tolktjänstutredningen. Från: Föreningen Tolkledarna. Synpunkter på utkast daterat 110912 Till: Tolktjänstutredningen Från: Föreningen Tolkledarna Synpunkter på utkast daterat 110912 Tolkledarna har ombetts att i anknytning till mötet med utredarna 110927 inkomma med skriftliga synpunkter på

Läs mer

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten

Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Klassning av ekologisk potential och möjliga åtgärder i Kraftigt modifierade vatten Miljökvalitetsnormer: De kraftigt modifierade och konstgjorda vattnen ska uppnå god ekologisk potential och god kemisk

Läs mer

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013

Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 2013-05-21 Ha nt och pa ga ng inom vattenfo rvaltningsarbetet under 2013 Allmänt, organisation och ekonomi Från och med den 1 maj är Lisa Lundstedt är ny vattenvårdsdirektör efter Bo Sundström. Lisas gamla

Läs mer

Stockholm den 11 maj 2012

Stockholm den 11 maj 2012 R-2012/0268 Stockholm den 11 maj 2012 Till Miljödepartementet M2011/3865/R M2012/113/R M2012/1005/R Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 30 januari 2012 beretts tillfälle att avge yttrande över

Läs mer

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004

Remissvar Bygg Gotland förslag till översiktsplan för Gotlands kommun 2010 2025 Dnr 82004 Gotlands Ornitologiska Förening c/o Måns Hjernquist Sproge Snoder 806 623 44 Klintehamn 0498-24 42 63 gof@blacku.se Stadsarkitektkontoret Gotlands Kommun 621 81 Visby Remissvar Bygg Gotland förslag till

Läs mer

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar.

- Utgångspunkten för skogsproduktion måste vara att denna bedrivs inom ekosystemets ramar. Vårt Dnr: Till Skogsstyrelsen Jönköping Stockholm 2015-04-13 Kunskapsplattform för skogsproduktion Naturskyddsföreningens remissvar Sammanfattning av Naturskyddsföreningens synpunkter Föreningen anser

Läs mer

Svenska Naturskyddsföreningens yttrande över Läkemedelsverkets rapport Miljöpåverkan från läkemedel samt kosmetiska och hygieniska produkter

Svenska Naturskyddsföreningens yttrande över Läkemedelsverkets rapport Miljöpåverkan från läkemedel samt kosmetiska och hygieniska produkter Svenska Naturskyddsföreningen Swedish Society for Nature Conservation Box 4625, SE-116 91 Stockholm, Sweden Telefon:+46-8-702 65 00 Telefax: +46-8-702 08 55 Hemsida: www.snf.se E-mail: info@snf.se 2005-03-22

Läs mer

Handel med elcertifikat - ett nytt sätt att främja el från förnybara energikällor (SOU 2001:77)

Handel med elcertifikat - ett nytt sätt att främja el från förnybara energikällor (SOU 2001:77) Lars Dahlgren N2001/10077/ESB Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Handel med elcertifikat - ett nytt sätt att främja el från förnybara energikällor (SOU 2001:77) Svenska Bioenergiföreningen (SVEBIO)

Läs mer

DOM 2010-02-25 Jönköping

DOM 2010-02-25 Jönköping 1 GÖTA HOVRÄTT Avdelning 1 Rotel 13 DOM 2010-02-25 Jönköping Mål nr T 1666-09 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Örebro tingsrätts dom 2009-05-19 i mål T 1867-08, se bilaga A KLAGANDE Diskrimineringsombudsmannen, Box

Läs mer

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik

Strategi för myndighetsstöd. vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Strategi för myndighetsstöd vid utveckling av lokal ungdomspolitik Förord Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har

Läs mer

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn

verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1 (10) Rättslig styrning 2013-06-12 RCI 10/2013 Rättsligt ställningstagande angående verkställighet av beslut som rör ensamkommande barn 1. Sammanfattning Sammanfattningsvis ska berörd medarbetare beakta

Läs mer

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten

Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Ola Gustafsson Chef Vattenstrategiska enheten Tfn: 040-25 22 95 Mobil: 070-28 06 905 E-post. Ola.Gustafsson@lansstyrelsen.se VATTENSTRATEGISKA ENHETEN Arbetar med: Vatten och marina direktivet Miljömål

Läs mer

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13)

Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13) registrator@naturvardsverket.se ulrika.hagbarth@naturvardsverket.se Stockholm 30 november 2013 Yttrande över Naturvårdsverkets förslag till nationell förvaltningsplan för storskarv (Diarienummer NV-00342-13)

Läs mer

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt Tjänsteutlåtande 0 Östen Samhällsbyggnadsförvaltningen Kristina Eriksson Datum 2015-03-09 Dnr KS 2015/0077-422 Till Kommunstyrelsen Samråd åtgärdsprogram för vattenförvaltningen i norra Östersjöns vattendistrikt

Läs mer

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand

Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Kraftigt modifierade vatten vattenkraft Andreas Bäckstrand Syfte Ta fram förslag på miljökvalitetsnormer för de vattenförekomster som idag är utpekade som Kraftigt modifierade vatten på grund av vattenkraft.

Läs mer

Bilaga 1. Yttrandet är uppdelat enligt nedan. Läsanvisningar

Bilaga 1. Yttrandet är uppdelat enligt nedan. Läsanvisningar Bilaga 1. Förslag till yttrande/tjänsteskrivelse angående samråd för förslag till förvaltningsplan, åtgärdsprogram för perioden 2015-2021, föreskrifter för miljökvalitetsnormer samt MKB för åtgärdsprogrammet

Läs mer

Yttrande över EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s varumärkessystem

Yttrande över EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s varumärkessystem YTTRANDE Diarienr AD 578/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-30 1 (9) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och

Läs mer