Förskolans kvalitetsredovisning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förskolans kvalitetsredovisning 2013-2014"

Transkript

1 o Förskola Handläggare o Vårt diarienummer Datum Sidan 1(17) Förskolans kvalitetsredovisning rganisation Smassens förskola består av 7 avdelningar. I höstas utökades förskolan med en avdelning, (före detta Sjögläntan) och har därigenom blivit en 7 avdelnings förskola. Vi har fyra avdelningar för barn i åldrarna 1-3 år och tre avdelningar för barn 3-5 år. Under året har 130 barn varit inskrivna. Förskolan har verksamhet 06:30-18:30 varje dag. Samtliga 21 anställda på förskolan har högskoleutbildning till förskollärare. Förskolechefen är ansvarig för 7 avdelningar. Förskolan har samarbete med specialpedagog, talpedagog, psykolog, habilitering, familjehälsan, Bvc och IF ( Individ och familjeomsorgen). Vi har en stor och härlig gård som vi fått delvis rustad under året. Vi har naturen runt knuten och även en mindre skog på gården. Den inre miljön förändrar vi efter barnens behov och intressen och verksamhetens utveckling för att skapa de bästa förutsättningarna för lek och lärande. Systematiskt kvalitetsarbete Styrning och ledning Förskolechefen är ansvarig för det systematiska kvalitetsarbetet på Smassens förskola. Syftet är; att de nationella målen ska uppfyllas att identifiera utvecklingsområden för ökad måluppfyllelse. att all personal som arbetar på förskolan samt barn och vårdnadshavare är delaktiga. att kvalitetsarbete bedrivs i Lok gruppen Struktur för systematiskt kvalitetsarbete, se bilaga1, där framgår när det sker, vad som sker, vem som ansvarar, vilket ansvar var och en har samt var dokumentationen/materialet förvaras/skickas.

2 Delaktighet och kommunikation Alla som arbetar på Smassens förskola har ett eget ansvar att ta del av information som finns på Edwise. Alla är delaktiga i skrivandet av arbetsplan och kvalitetsredovisning. Arbetet sker på utvecklingsdagar och bedrivs i mixade grupper från alla avdelningar med mycket gott resultat och delaktighet. Lok gruppen (Lokalt kvalitetsarbete) arbetar tillsammans med förskolechefen med att driva utvecklings arbetet för hela förskolan och i den egna arbetsgruppen. Vårdnadshavare ges möjlighet att vara delaktiga genom att undervisningen presenteras på föräldramöten, samrådsmöten, verksamhetsvisningar, i utvecklingssamtal och i synlig dokumentation på avdelningen. Förskolans stöd och utvecklingsteam Förskolan har tillgång till en utbildad specialpedagog. Den yrkesprofessionen utgör tillsammans med förskolechefen förskolans stödteam. Specialpedagogen delas mellan flera av kommunens förskolor. Specialpedagogens arbete riktar sig framförallt mot förskolans arbetslag. Specialpedagogen kartlägger och observerar verksamheten/utbildningen, därefter handleds arbetslagen för att vidareutveckla utbildningen. På förskolan följs kommunens arbetsplan, och dess rutiner, för barn med särskilda behov. I kommunen finns även tillgång till talpedagog som arbetar på liknande sätt som specialpedagogen. Vid behov finns tillgång till utbildade lekarbetspedagoger samt lekarbetsrum på förskolan. Förskolan har vid behov tillgång till de olika yrkeskompetenserna vid kommunens centrala elevhälsa. Specialpedagogens arbete har lett till: Att dokumentationen från barnkonferenserna har förbättrats Att uppföljningen runt handlingsplaner har förbättrats Att förskolläraren analyserar sitt eget agerande i större utsträckning Att överlämningen mot skolan har fått en bättre struktur Att barnkonferenserna har fått en ny o viktigare betydelse Större medvetenhet att det finns mycket som går att göra innan resurs krävs Processförbättringar Då arbetet med att få struktur och dokumentation på vad det är vi gör och få en gemensam tanke omkring hur vi kan/bör förbättra olika delar, växer en organisation med ramar och förbättringsområden fram. Ex. plan mot kränkande behandling och förbättring av rutiner och mallar för dokumentation. Arbetet försvåras ibland av att datatekniken inte fungerar tillfredsställande. Förbättringar kommer att ske. Vi måste förbättra organisationen så att vår planeringstid, dagtid går att genomföra för alla personalgrupper och att verksamheten blir planerad/organiserad på ett bättre sätt.

3 Dokumentation/verksamhetsplanering Verksamhetens planering sker efter nedanstående modell. Till modellen finns tre dokumentationsmallar med frågeställningar. Utgå från Tema och projekt planering. Besluta om vad som ska observeras/vad man sett/vet/vill få syn på. Mål/mått från A- planen/läroplanen/utv. samtalet/ Likab. Planen. Dokumentation av varje barn. Utifrån bla. Tema o projektplan område i utv. samtal mm Detta sker löpande utifrån barnet men även utifrån tema o projektplaneringen. Analys. Flera gånger under samma tema /projekt till detta område /ämne är klart eller lämnat. Veckoplanering. Var konkret! Kompetensutveckling: Under året har delar av personalen utbildats i NTA, Språktåget, Akk, Mattedans, Brygganutbildning och delar av Lok utbildning. Se bilaga 3. Kunskapsnämndens mål 2013 under perspektivet MEDBRGARE Förskolan ska lägga grunden för och är en förutsättning för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Eleverna ska nå målen och därför ska alla i Sandvikens förskolor/skolor, med genomtänkta strategier och metoder, aktivt verka för att: Resultaten för lärande och kunskap förbättras jämfört med närmast föregående mätning. Elevernas inflytande över arbetsformer och innehåll i undervisningen förstärks, liksom deras formella inflytande. Alla inflytande över arbetsformer och innehåll i undervisningen förstärks, liksom deras formella inflytande. Mål för Smassens förskola Bli bättre på att ta tillvara våra styrkor och resurser hjälpa varandra i olika situationer. Ensam är vi stark tillsammans är vi oslagbara! Mått Vi vuxna har ett medvetet förhållningsätt gentemot varandra, vi vuxna respekterar varandra och tar hänsyn, samt har gemensamma normer och värden.

4 Normer och värden Kunskapsnämndens mål 2013 under perspektivet HÅLLBAR SAMHÄLLSUTVECKLING I Sandvikens förskolor och skolor får alla barn och elever kunskap och stöd för en hälsosam livsstil och för att bidra till ett ekologiskt hållbart samhälle. Mål Vi stimulerar till ett demokratiskt tänkande och ansvarstagande, för det enskilda barnet och för vår miljö. Mått Detta sker när barnen: visar hänsyn till varandra genom att acceptera andras åsikter och gemensamma beslut som framkommit visar aktsamhet för vår miljö Resultat I vardagen och i barnens lek har vi observerat att ett förändrat kunnande skett när Vi ser att barnen använder sig av våra metoder om hur man är i socialt samspel med barn och vuxna De yngre barnen använder klappar och kramar mot varandra och visar varandra hur man gör för att få någon glad. Trygghetsvandringen med barnen visar var barnen känner sig trygga och otrygga. Fler av barnen använder sig nu av tecken som stöd Flera av barnen använder sig nu av olika metoder för att få fram ett demokratiskt beslut Barnen har fått en ökad aktsamhet för förskolans material, inne/ute Flera av barnen har fått förståelse för att känslor ser lika ut oavsett kön/funktionsnedsättning Barnen har blivit mer medvetna om naturen och kretsloppet genom att de t.ex. slänger skräp på rätt ställe, sopsorterar och är sparsam med ritpapper. Bedömning av resultat X Det framgår ej i vilken grad målet uppfyllts Målet har uppfyllts till viss del Målet har uppfyllts i ganska hög grad Målet har uppfyllts i hög grad Målet har uppfyllts i mycket hög grad

5 Analys Alla avdelningar på förskolan har arbetat med känslor på olika sätt. Förskollärarna har ett tydligt förhållningssätt som innebär att vi visar och förklarar för barnen när och hur man kan/ska säga stopp, samt hur man kan göra varandra glada. Vi lär barnen att se på varandras kroppsspråk/ansiktsuttryck för att på så vis läsa av olika känslor. Glad, ledsen, arg och rädd. Material som använts är delar ur stegvis, babblarna, dansmatte, tecken som stöd, lärplatta och föräldrar. Barnen på syskonavdelningarna har arbetat djupare med känslor där barnen fått reflektera enskilt eller/och i grupp över händelser och aktiviteter. Detta är ett pågående arbete och vi ska lära mer av varandra hur vi arbetar på olika avdelningar med olika arbetssätt och material. Samarbetet med föräldrar/vårdnadshavare om ett gemensamt förhållningssätt vid t.ex konflikter har varit en bidragande orsak till en positiv utveckling för barnen i socialt samspel. Vi ska införa faddersystem vid inskolning. De äldre barnen, tillsammans med förskollärare, får visa och hjälpa de nya barnen som börjar på avdelningen. Vi har använt oss av husmodellen/ nallemodellen då vi kartlagt var på förskolan barnen känner trygghet eller otrygghet. Vi upptäckte att vi hade olika uppfattningar om var barnen kände trygghet eller otrygghet Vi kommer att fortstätta med kartläggningen och skapa en ännu tryggare miljö för barnen. Veckans tecken med bilder på känslor och vardagliga situationer har använts på hela förskolan. Flera av barnen använder sig av tecken för att uttrycka sig och för att förstärka en känsla. Vi kommer att arbeta vidare med att lära oss fler tecken och använda oss mer av tecken i verksamheten. Ta vara på material och kunskap som finns i huset på olika avdelningar. Önskemål finns om att fler får gå utbildningen. Barnen har genom vår undervisning fått förståelse för olika metoder att komma fram till demokratiska beslut. Arbetsmetoder som har använts på förskolan är, handuppräckning, olika diagram, individuell röstning och balansvåg. Vi påvisar för barnen att vi ska vara rädda om förskolans material. Vi påbörjar-genomförslutför, det innebär att barnen får ta ansvar för det dom tagit fram tex. en bok, när man läst en bok ställer man tillbaka den på sin plats. Vi återanvänder och lagar förskolans material tillsammans med barnen. Vi komposterar och sopsorterar tillsammans med barnen och har deltagit i skräpplockardagar. Barnens intresse för kretsloppet har väckts och tagits tillvara genom att vi har provat på att kompostera olika saker i ett experiment. De äldre barnen har använt sig av komposteringslådan, där man i förstoringsglas kan följa processen från banan till jord. Vi har i ett tema arbetat med papperstillverkning utifrån barnens funderingar och frågor. Vi har lånat böcker och haft diskussioner/reflektioner med barnen för att öka deras förståelse för flickor och pojkars lika värde, funktionsnedsättning, kulturer och olika familjekonstellationer. Några av de yngre barnen har fått prova på att måla med munnen. De äldre barnen har i tema arbetat med funktionshinder utifrån Allas lika värde /Plan mot kränkande och diskriminering. Vi tittade på bl.a paralympics, där barnen fick se de olika grenarna och sedan prova på själva. De ändrade sin uppfattning om vad det innebär att ha en funktionsnedsättning.

6 I temaarbetet känslor har vi arbetat med frågeställning och diskussion: Är det skillnad på flickor och pojkars känslor t.ex. blir flickor och pojkar glad, arg, ledsen och rädd för samma saker. Vi ska fortsätt lyfta vårt genusarbete och utveckla oss. Till exempel ska hela förskolan under en period arbeta med en riktad fråga angående genus och hur vi agerar/förhåller oss till pojkar o flickor. Efter varje tema o under pågående teman har vi reflektioner med barnen. Åsikter om temat från barnen - har vi fått svar på våra frågor - vad har vi lärt oss - vill vi veta mera? Utveckling och lärande Kunskapsnämndens mål 2013 under perspektivet INTERNATINELLT I Sandvikens förskolor och skolor är inblick i och förståelse för existerande kulturer viktiga inslag i lärandet och skapar mervärde för barn, elever och studerande. Sandvikens kommun arbetar för internationella relationer och samverkan som skapar mervärde för medborgarna och företagen. Sandvikens kommun lär av många kulturer och utvecklar verksamheter och personal. Mål Att barnen blir trygga och har tillit till sin egen förmåga, så att de kan utveckla sin nyfikenhet och lust att leka och lära. Att stimulera och utmana barnen i sitt lärande i matematik, språk/skriftspråk, natur, teknik, fysik och media. Att barnen känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer och språk/ modersmål. Mått Detta sker när: barnen vågar prova nya situationer, vågar visa/ säga nej och deltar i olika aktiviteter. barnen på olika sätt använder sig av matematik, språk, natur, teknik, fysik och media. vi i vardagen ser att barnen undersöker, utmanar och utvecklar sin kunskap och sina förmågor genom frågor och argumentation. visar intresse och nyfikenhet för olika kulturer och språk genom lek och frågor. Resultat: I vardagen och i barnens lek har vi observerat att ett förändrat kunnande skett när de yngre barnen är tryggare och vågar delta mer nu än tidigare i olika aktiviteter. Ex hålla i samling med hjälp av en vuxen. Barnen frågar och tar egna initiativ i olika aktiviteter.

7 barnen har fått mer tillit till sin egen förmåga, barnen vågar prata inför grupp och vet att de blir lyssnade på. Några barn har tillsammans med förskolläraren planerat idrotten i sin egen grupp och för de yngre barnen. De har genomfört och reflekterat runt den planerade aktiviteten. barnen vågar säga nej till sina kompisar på olika sätt, de visar med språk/kroppsspråk vad de vill. barnen i vardagen påvisar och är förtrogna med matematiska begrep. Barnen sorterar och klassificerar leksaker. Barnens intresse för ramsräkning har ökat, vi ser att det används i den fria leken. barnen tänker mera matematik och språk i vardagen och i leken. barnen har fått en bättre språkutveckling och intresset för rim och ramsor har ökat. Några barn har blivit nyfikna på och vill veta mer kring olika experiment t.ex. vatten och luft. Barnen efterfrågar datorer/ipad för att hitta information och fakta Barnen har visat intresse för andra kulturer Bedömning av resultat X Det framgår ej i vilken grad målet uppfyllts Målet har uppfyllts till viss del Målet har uppfyllts i ganska hög grad Målet har uppfyllts i hög grad Målet har uppfyllts i mycket hög grad Analys Det är genom vårt förhållningssätt, att vara närvarande och lyhörda som barnen blivit trygga. Att i olika situationer/händelser fråga sig var jag närvarande och barnfokuserad? Vi har på ett lekfullt sätt introducerat och väckt intresse hos barnen för olika begrepp inom matematik och språk/skriftspråk. Detta genom att vi kontinuerligt använt oss av våra utbildningar i dansmatte, Babblarna, språktåget, tecken som stöd (AKK), lärplattan, NTA, Mattecirkel, Stegvis och Bryggan samt egenkonstruerade material gjorda av barn och förskollärare ex superplattan (En snurrplatta som används på olika sätt). I och med att vi använder oss av t.ex språktåget ser vi nu barnens språkutveckling tydligare i våra dokumentationer. barnen tänker mera matematik och språk i vardagen och i leken, de berättar i olika situationer hur de kan se matematik/språk, t.ex. då de själva delar in sig i grupper vid idrott, samlingar, matsituationer, utelek mm.

8 Genom stegvis, babblarna och olika rollspel mm visar vi och pratar vi om barnens känslor. Genom observationer ser vi att barnen utvecklats i detta. En grupp har arbetat med känslor som resulterade i en egen bok i ämnet. Alla barn har presenterat sin bok i gruppen. Några barn har också läst sin bok för andra grupper. Vi behöver mer kunskap om lärplattan och hur vi kan arbeta med den. Svårigheter med uppkoppling då vi ej haft trådlöst på alla avdelningar. Vi har gett barnen möjligheter att prova och utforska olika experiment t.ex. luft och vatten, snö - is, hur man gör papper, glass etc. utifrån barnens tankar och frågor. Ett större intresse för andra kulturer syns bland barnen. De har ritat flaggor, sjungit sånger,berättat/visat bilder då de varit utomlands eller då vi på annat sätt kommit i kontakt med andra kulturer. Vi behöver mer kunskap om hur vi kan lyfta barnens intresse om andra kulturer, samt hur vi ska arbeta med det i vår verksamhet. Ansvar och inflytande Barns inflytande Mål Att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sig, ta ansvar för sina handlingar och handla efter demokratiska principer. Mått Detta sker när: Barnen kommer med förslag, tankar och idéer och uttrycker sig på olika sätt. Barnen visar hänsyn till varandra genom att acceptera andras åsikter och gemensamma beslut, samt tar ansvar för sina handlingar och skapar en förståelse för den hållbara samhällsutvecklingen. Vi i vardagen genom observationer och reflektion ser att barnen använder sig av våra pedagogiska metoder i leken, t.ex. bearbetar teman ute/inne och använder sig av demokratiska beslut. Resultat I våra observationer av barngruppen där vi dokumenterar barngruppen och enskilda barns förändrade kunnande ser vi att barnen oftare kommer med tankar/ ideer och förslag om vad de vill göra, undersöka eller utveckla. Deras förslag tas tillvara i den dagliga verksamheten och i teman. Flera av de yngre barnen använder sitt kroppsspråk tar en i handen och visar vad de vill ha/göra. Barnen har fått en större självkänsla.

9 Fler barn använder sig bl.a av tecken (AKK) och på så sätt kommunicerar och förmedlar/visar de sin vilja till oss vuxna och varandra. Turtagning fungerar vid vissa intränade aktiviteter t.ex samling. Genom vårt arbete med bl.a Stegvismaterialet och dansmatten blev barnen säkrare, vågar ta plats och pratar mer. I våra observationer av barnen bl.a. i fria leken ser vi att barnen röstar för vilka lekar som ska lekas. Trots att barnet har sin egen åsikt så kan det acceptera majoritets beslutet. Många barn vet vad som ska slängas i komposten och vad som inte ska slängas där. Barnen slänger inte längre ritpapper i så stor utsträckning Flera av de äldre barnen har ökat förståelsen inom olika kretslopp och är intresserade av att lära mer. Barnen dukar själva av och slänger frukt och mat i komposten efter förmåga. Barnen på en av syskonavdelningarna har fått större förståelse för miljötänk. Barnen vet vad papper kommer ifrån och att man måste ta ner träd för att göra papper. Återvinner man papper spar man träd! Bedömning av resultat X Det framgår ej i vilken grad målet uppfyllts Målet har uppfyllts till viss del Målet har uppfyllts i ganska hög grad Målet har uppfyllts i hög grad Målet har uppfyllts i mycket hög grad Analys Vi förskollärare har ett medvetet förhållningssätt som innebär att vi har ett tillåtande arbetssätt och barnen har många möjligheter att uttrycka sina åsikter och tankar och därmed påverka förskolans vardag och sin egen situation. Vi stöttar barnen i att påbörja, genomföra och slutföra aktiviteter och handlingar. Barnen vet att de ofta kan bestämma och vi lägger stor vikt vid att barnen ska förstå att deras vilja blir lyssnad på. Ett sätt vi gör detta på är att vi inför ett tema arbetar med brainstorm om barnets kunnande och frågor i ämnet. För att träna turtagning har vi bl.a använt Spiran /talpinne som används som en metod att lära sig lyssna på varandra och vänta på sin tur. Vi hjälper de små barnen förstå demokratiska val genom att vi påpekar detta för barnen t.ex då de väljer bok och använder oss av röstning.

10 Vi har begränsat och gett barnen egna papper och block som förvaras i deras egna lådor vilket ger en stor skillnad i förbrukningen. Barnen har lärt sig att man kan sudda om man gjort fel, inte slänga papperet och ta ett nytt. Förskola och hem Mål Att skapa en tillitsfull relation mellan vårdnadshavare och förskollärare Att öka vårdnadshavarens kunskap om arbetsplanen/läroplanens innehåll Att öka vårdnadshavarens möjlighet till delaktighet och inflytande i den pedagogiska verksamheten Att vårdnadshavare är delaktiga i utvärderingen av verksamheten Mått Detta sker när: när förskollärare/barnskötare får feedback på den pedagogiska verksamheten från vårdnadshavare i den dagliga kontakten och på utvecklingssamtalet antalet % inlämnade föräldraenkäter/utvärderingsenkäter samt antalet vårdnadshavare på föräldramöten ökar jämfört med föregående år resultatet på föräldraenkäten ger ett högre medelvärde än föregående år Resultat: Vi utläser från föräldraenkäten att föräldrar/vårdnadshavare känner stort förtroende för förskolans personal. Den säger att vi har medelvärdet på 3,9 av 4,0. Resultatet för hur väl föräldrar/vårdnadshavare känner till målen i vår arbetsplan säger att vi måste arbeta mer med detta. Vi har ett medelvärde på 3,3 av 4,0. De äldre barnen använder sig mer konkret av sin kunskap, både i ord och handling t.ex att överföra sin kunskap till övriga familjemedlemmar. Vi vet att vi blivit bättre på att informera om verksamheten då resultatet i föräldrarenkäten visar en ökning. Vi har ökat från 78% till 97% inlämnade enkäter. Vi har genom att titta på resultatet från föräldraenkäten sett att vi höjt vårt medelvärden på alla frågeställningar/punkter från föregående år. Bedömning av resultat Det framgår ej i vilken grad målet uppfyllts Målet har uppfyllts till viss del Målet har uppfyllts i ganska hög grad

11 X Målet har uppfyllts i hög grad Målet har uppfyllts i mycket hög grad Analys En bidragande faktor till att föräldrar/vårdnadshavare har stort förtroende för vår verksamhet är att vi tillsammans med barnen i den dagliga kontakten berättar vad vi har arbetat med under dagen samt att vi uppmanar barnen till att berätta hemma. Då uppkommer en naturlig dialog mellan vårdnadshavare, barn och förskollärare. Förskolan har gett vårdnadshavare/föräldrar större inblick i verksamheten. Genom verksamhetsvisningen där de större barnen visar verksamheten, och att vi pratar tydligare med vårdnadshavare om vår verksamhet. Vi måste arbeta mera med detta då de inte har så stor kunskap om vår arbetsplan/läroplan som vi önskar. Ökningen av inlämnade enkäter beror på att vi över hela förskolan har en gemensam modell där vi gett föräldrarna möjlighet att under två dagar fylla i enkäten på förskolan och lämna den här. Vi har alltid en punkt på föräldramötet och under utvecklingssamtalet då vi berättar varför enkäten är så viktig för oss. Vi berättar om vad vi behöver utveckla utifrån enkäten och lyssnar in föräldrarnas synpunkter. Vi vet vilka områden som fungerar bra och vad som ska utvecklas. Vi har tagit till oss de förslag/synpunkter som framkommit under punkten övrigt i föräldraenkäten. Skriftligt svar har delgetts på samrådsmötet. Kunskapsnämndens mål 2013 under perspektivet MEDARBETARE Medarbetarna inom kunskapsförvaltningens ansvarsområde är förtrogna med målen i nationella styrdokument och lokala arbetsplaner samt ser sitt ansvar för helheten. Medarbetarna inom kunskapsförvaltningens ansvarsområde har en hälsosam arbetssituation. Rektorer och förskolechefer inom kunskapsförvaltningens ansvarsområde har rätt kompetens för sitt uppdrag. Mål Verksamheten utvecklas genom att den kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följs upp och utvärderas genom användandet av analysmallar. All personal arbetar för och är förtrogna med alla mål i våra styrdokument. Alla arbetslag/temagrupper har reflektionstid tillsammans varje vecka. Mått Detta sker när: när alla dokumenterar verksamheten enligt analys mallarna. Där framgår vilken utveckling vi vill ha, om arbetet sker enl. de mål vi har, samt barnens förändrade kunnande när alla har reflektions tid varje vecka

12 Resultat Verksamheten har utvecklats genom att den kontinuerligt och systematiskt dokumenterats, följts upp och analyserats. Förskolläraren är förtrogen med styrdokument och målen är dokumenterade i planeringen av verksamheten. Vi behöver/kan bli bättre på att delge varandra på APT hur vi arbetar med reflektionspärmen och dess frågeställningar. Tid till detta måste prioriteras. Alla arbetslag har inte haft reflektionstid dagtid. Vi har omarbetat det som kallades reflektionsmallar. (Se ovan i dokumentet) De benämns nu Analys och dokumentation. De har en bättre struktur och resultat kan bättre lyftas över till t.ex. föräldrasamtal och kvalitetsredovisningar. Bedömning av resultat X Det framgår ej i vilken grad målet uppfyllts Målet har uppfyllts till viss del Målet har uppfyllts i ganska hög grad Målet har uppfyllts i hög grad Målet har uppfyllts i mycket hög grad Analys Då vi såg att dokumentationen inte var likvärdig på olika avdelningar och att det var svårt att följa den röda tråden från barns förändrade kunnande till vad verksamheten bidragit med gjordes en förändring i dokumentationsmaterialet. Vi tror att med dessa förändringar kommer utveckling av verksamheten att bli mer synliggjord. Lokgruppen kommer att se över materialet och se om det ytterligare kan förenklas. På grund av högt barnantal, sjukdom och vikariebrist har inte dagplaneringen kunnat genomföras på alla avdelningar. Därigenom har även dokumentationen blivit lidande på några avdelningar. Till nästa läsår kommer vi att se över organisationen och därigenom se till att dagplaneringen går att genomföra. rganisationen, ska ses över och eventuellt förändras så att vi oftare arbetar/analyserar i tvärgrupper.

13 Systematiskt kvalitetsarbete Bilaga 1 Struktur för Smassens förskola Vad När Syfte Ansvar Förvaras/synliggörs/till Gå igenom plan mot diskriminering och kränkande behandling Augusti Utvecklingsdag 1 Att säkerställa att ingen diskriminering och kränkande behandling sker. Att arbeta förebyggande med främjande åtgärder. Att säkerställa att åtgärder vidtas om Förskolechef och alla som arbetar på förskolan. Planen finns på varje avdelning. Den finns tillgänglig för vårdnadshavare i Edwise och på avdelningen. Färdigställa Arbetsplanen Förberedelse till pedagogisk revision Arbeta avdelningvis med att planera och se hur vi konkret ska arbeta med målen i arbetsplanen Augusti Utvecklingsdag 1 Augusti Augusti Utvecklingsdag 2 så skulle ske. Ta upp prioriterade områden utifrån analysen i vår kvalitetsredovisning och dokumentera dem i arbetsplanen med målkriterier och aktiviteter Bedömning av den egna verksamheten att ta med som diskussionsunderlag till ped. revisionen. För att säkerställa att verksamheten följer läroplan och arbetsplan. Prata om hur vi ska arbeta och vad som krävs av var och en. Se över vad som ev. behöver köpas in och hur vi eventuellt behöver förändra/utveckla vår verksamhet och lokaler. Förskolechef tillsammans med LK gruppen leder arbetet som alla på förskolan deltar i och är ansvariga för. Förskolechefen och Lokgruppen har det övergripande ansvaret. Förskolechef och lokare tillsammans med alla andra på förskolan. Planen finns på varje avdelning. Den finns tillgänglig för vårdnadshavare i Edwise och på avdelningen. Kvalitetssamordnare och i LK-gruppens material Planen finns på varje avdelning. Den finns tillgänglig för vårdnadshavare i Edwise och på avdelningen. Arbetsplats träff enligt Fas. Med särskild arbetsmiljöpunkt Augusti Struktur och organisation av ht- 13. Arbetsmiljöfrågor Krisplan September Aktualisera o gå igenom så att all fakta stämmer samt att ICE listor finns för medarbetare och barn. Lok arbetsdag Pedagogisk revision September eller oktober September Genomgång av strukturmallar, rutiner och utvärdering av utvecklingsdagarna. Stödja kvalitetsarbetet, fokus på ökad måluppfyllelse ta upp Förskolechefen tillsammans med krisgruppen. Förskolechef och lokare. Skolformschef. Finns i krispärmen i konferensrummet och skickas till admin. Chef på kunskapskontoret. Alla på förskolan blir sedan informerade om ändringar och åtgärder. Materialet finns i Edwise under mallar o rutiner. Återkoppling till förskolechef och resultat finns även hos skolformschef och

14 Apt september Arbetsmiljöfrågor, planering av föräldramötet, genomgång underlag till utv. samtal och återkoppling av innehållet i ped. revisionen Utvecklingssamtal för alla medarbetare september Upprättande av individuell målsättning för läsåret för varje enskild medarbetare. Är även underlag för lönesamtalet i vår. Föräldramöte september/oktober Informera om förskolans verksamhet och uppdrag. Samrådsgruppen informerar om samrådet. Barnkonferens oktober Säkerställa en likvärdig förskola för barn med rätt till särskilt stöd Apt oktober Arbetsmiljöfrågor, delge/diskutera föreläsningar/kurser, genomgång av barnkonferenser, utvärdering av f- mötet mm Utvecklingssamtal med vårdnadshavare oktober Samtala med vårdnadshavare om barnets trivsel, förändrade kunnande, information om verksamheten och frågor / tankar utifrån föräldraenkäten och enskilda föräldrar Utvecklingsdag oktober Gruppstärkande reflektionsdag med Helena Harrysson Apt november Arbetsmiljöfrågor delge diskutera ev. utbildningar. Uppföljning av utvecklingsdagen i oktober. Apt december Arbetsmiljöfrågor, utvärdering av terminen i tvärgrupper utifrån mål i arbetsplanen ta upp Medarbetare och förskolechef Förskolechefen ansvarar för gemensam del, personal på avdelning ansvarar för avdelningens undervisning och samrådet ansvarar för samrådetsinformation. Förskolechef /specialpedagog bokar och medarbetare fyller i underlag till pedagoger för förebyggande stör gällande enskilt barn. ta upp Förskollärare Helena Harrysson ta upp ta upp. Varje avdelning ansvarar kvalitetssamordnare. Förvaras hos förskolechef och medarbetaren har en kopia. Anteckningar från mötet läggs ut i föräldrarummet i Edwise. Förvaras hos förskolechef och på avdelning och i speciella fall hos specialpedagog. På respektive avdelning

15 Medarbetarenkäten december Kartläggning av den psykosociala arbetsmiljön. Synliggöra förbättringsområden på arbetsplatsen. Apt januari Arbetsmiljöfrågor, genomgång av medarbetarenkäten ta fram utvecklingsområden mm. Dessa arbetar man sedan vidare med under året. Utvecklingsdag januari Tvärgrupper utifrån arbetsplan och dessa grupper. Dialog /analys om måluppfyllelse. Enkät skickas ut till samtliga vårdnadshavare Avstämningssamtal med samtliga medarbetare januari januari Få information om vårdnadshavares upplevelse av verksamheten. Mynnar ut i ett material att arbeta vidare med på varje enskild avdelning och på hela förskolan. Diskuteras på föräldrasamtal, föräldramöten och på samrådsmöten Uppföljning av individuell målsättning Apt februari Arbetsmiljö frågor mm Lok dag mars Genomgång av strukturmallar och utveckling av det som är aktuellt i verksamheten Apt mars Arbetsmiljö, genomgång av föräldraenkäten mm Lönesamtal Mars Uppföljning av/utvärdering av individuell målsättning och för att ha material från analys mallar och varje enskild personal ansvarar för att vara inläst på sitt område = den grupp man arbetade i då man skrev arbetsplanen. Kvalitetssamordnare ta upp. Var och en ansvarar för att ha med sig relevant material. Administration på kunskapskontoret ansvarar för den administrativa biten. Förskolan enligt mall. Förskolechef kallar till möte och medarbetare för förberedelse av samtalet ta upp. Förskolechef och lokare. ta upp. för genomförandet förskollärare och barnskötare för Alla fyller i den. Kvalitetssamordnare Förvaras hos förskolechef och medarbetaren har en kopia. Delges alla på förskolan genom Edwise och information av Lokare på respektive avdelning Förvaras hos förskolechef och medarbetaren har en kopia.

16 arbetsinsats enl. arbetsplanen. Fysiskt skyddrond Mars Kontroll av den fysiska arbetsmiljön och få svar på vad som ska åtgärdas Barnsäkerhets skyddsrond Plan mot kränkningar och diskriminering Mars Mars Kontroll av barnens miljö för att få svar på vad som ska åtgärdas för att säkerställa att barnen vistas i en säker miljö. Utvärdering av de åtgärder som finns i planen. Göra nya mål och åtgärder Barnkonferens Mars Säkerställa en likvärdig förskola för barn med rätt till särskilt stöd Utvecklingsdag Mars Tvärgrupper i matte, Analys i grupper,språktåget, akk, Nta, mattedans/cirkel med flera Apt April Arbetsmiljö. Genomgång av under för utv. samtal med vårdnadshavare. Utvecklingssamtal med vårdnadshavare Lok dag inför utv. dagarna April maj Samtala med vårdnadshavare om barnets trivsel, förändrade kunnande, information om verksamheten och frågor / tankar utifrån föräldraenkäten och enskilda föräldrar. För blivande F-klass barn även utskolningssamtal och underskrift från vårdnadshavare att senaste utv. samtalet och ev andra handlingar får lämnas öer till skolan. Förberedelse av kvalitetsredovisning och arbetsplan Apt maj Arbetsmiljö, delge varandra tankar och förberedelse av samtalet. Förskolechef och skyddsombud ansvarar. Alla på förskolan ansvarar för att föra fram vad som behöver åtgärdas. Förskolechef och alla som arbetar på förskolan. Förskolechefen är ansvarig men alla på förskolan är delaktiga Förskolechef /specialpedagog bokar och medarbetare fyller i underlag till pedagoger för förebyggande stör gällande enskilt barn. Var och en ansvarar för att ha med sig relevant material. ta upp. Förskollärare på avdelningen. Specialpedagog kan vara med på samtalet. Förskolechef och Lokare Skickas till Marie C Bergqvist och förskolechef bevakar att saker blir åtgärdade Förvaras hos förskolechef och i Edwise Planen finns på varje avdelning. Den finns tillgänglig för vårdnadshavare i Edwise och på avdelningen. Skickas till kvalitetssamordnare. Förvaras hos förskolechef och på avdelning och i speciella fall hos specialpedagog. Vissa dokument skickas vidare till skolan, andra sparas på förskolan. Finns förvarade hos förskolechef Kan finnas kopia även på avdelning och hos specialpedagog.

17 synpunkter efter utv. samtalet med vårdnadshavare. Grupper: utvärdering av terminen i tvärgrupper utifrån mål i arbetsplanen Lokdag maj Genomgång och färdigställande av Kvalitetsredovisning och arbetsplan. Apt juni Arbetsmiljö, förberedelse för utv. dagen mm Utvecklingsdag juni Kvalitetsredovisning och upprättande av ny arbetsplan. ta upp. Varje avdelning ansvarar för att ha material från analys mallar och varje enskild personal ansvarar för att vara inläst på sitt område = den grupp man arbetade i då man skrev arbetsplanen. Förskolechef och Lokare ta upp. Bilaga 2. Utbildningar/och metoder vi använder oss av. SPRÅKTÅGET - Baserat på Bornholmsmodellen, ligger till grund för arbetet med barnens språkliga medvetenhet. Tåget fungerar som en språklig medvetenhetsbank som följer barns språkutveckling. AKK alternativ och kompletterande kommunikation. Teckenkommunikation. NTA Naturvetenskap och Teknik. Innehåller bl.a enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen. Varje förskola får efter genomgången utbildning en Fenomenlåda. DANSMATTE Genom sång och musik lära in mattematiska begrepp.

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014

Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Nyberg Anki 2013-08-30 Brukets förskolas arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR Resultaten för lärande och kunskap förbättras

Läs mer

Förskolan Smassens kvalitetsredovisning

Förskolan Smassens kvalitetsredovisning Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) Anna-Lena lofsson 2015-06-26 Förskolan Smassens kvalitetsredovisning 2014-2015 1. rganisation Smassens förskola består i dag av 9 avdelningar. Två

Läs mer

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Anette Gottfriedson 2013-08-27. Förskolan Gullvivans arbetsplan 2013-2014

Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Anette Gottfriedson 2013-08-27. Förskolan Gullvivans arbetsplan 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Anette Gottfriedson 2013-08-27 Förskolan Gullvivans arbetsplan 2013-2014 Kunskapsnämndens mål 2013 under MEDBORGAR-perspektivet Resultaten för lärande

Läs mer

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 20160823 Tallbacksgården/Norrsätra förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Sätralinjens förskola 2013-2014

Kvalitetsredovisning för Sätralinjens förskola 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) 2014-02-20 Kunskapsförvaltningen Kvalitetsredovisning för Sätralinjens förskola 2013-2014 Organisation Sätralinjens förskola bildar tillsammans med

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Tallbacksgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården

Handlingsplan för. Nya Lurbergsgården Sid 1 (13) Handlingsplan för Nya Lurbergsgården X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2012-2013

Arbetsplan läsåret 2012-2013 Arbetsplan läsåret 2012-2013 1 ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN BULLERBYN Förskolans mål Vi ger barnen förutsättningar att utveckla ett bra språk, både när det gäller det svenska språket men även andra modersmål.

Läs mer

Arbetsplan Lingonbackens förskola

Arbetsplan Lingonbackens förskola Sandvikens kommun Arbetsplan Lingonbackens förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Datum 20150831 Sidan 2(7) Lingonbackens arbetsplan 2015-2016 I analyserna från Lingonbackens kvalitetsredovisning för

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014 Å Åshammars Förskola Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2014-06-23 Patricia Lea Myhrberg, Förskolechef Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Åshammars förskola ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Blåsippans förskolas kvalitetsredovisning 2014-2015

Blåsippans förskolas kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) Åsa Wijk 2015-06-25 Blåsippans förskolas kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Blåsippans förskola ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx),

Avdelning Blå. Handlingsplan för Markhedens Förskola 2015/ Sid 1 (17) V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T. Tfn (vx), 2011-10-17 Sid 1 (17) Handlingsplan för Markhedens Förskola Avdelning Blå 2015/2016 V A L B O F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (17) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013

Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013 Fäbogårdens förskola Inger Eriksson Kvalitetsredovisning för Fäbogårdens förskola 2012/2013 Organisation Fäbogårdens förskola bildar tillsammans med Smultronbackens förskola ett gemensamt förskoleområde.

Läs mer

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2014-2015

Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Förskolechef: Patricia Lea- Myhrberg Datum Sidan 1(12) 2015-06-26 Åshammars Förskola kvalitetsredovisning 2014-2015 1 Organisation Åshammars förskola ingår i ett förskoleområde tillsammans med

Läs mer

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 1 Normer och värden / Omvärlden Utveckla sin förmåga att vänta på sin tur och lyssna på andras åsikter. Främja diskrimineringsgrunderna i likabehandlingsplanen.

Läs mer

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04

Förskola. Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kyrkåsens förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016

Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016 Smultronbackens förskola Förskolechef: Patricia Lea-Myhrberg Datum 2015-08-21 Sidan 1(7) Smultronbackens förskola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013

Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) Norum/Westerman- Annerborn 2012-12-04 Kvalitetsredovisning för Kyrkåsens fsk 2012-2013 1. Organisation - Förskolechef delas med förskolan Pinnhagen

Läs mer

Brukets förskolas kvalitetsredovisning 2014 2015

Brukets förskolas kvalitetsredovisning 2014 2015 Brukets förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Anki Nyberg 2015-06-30 Brukets förskolas kvalitetsredovisning 2014 2015 Organisation Brukets förskola och Takläggarens förskola utgör ett

Läs mer

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Fäbogårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Erja Svensson, förskolechef Vår

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011

Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 Kvalitetsredovisning Förskolan Slottet läsåret 2010 2011 1 Inledning Förskolan Slottet har med sina fyra avdelningar ännu mer än tidigare blivit ett hus istället för fyra olika avdelningar. Vi jobbar målmedvetet

Läs mer

Kyrkåsens kvalitetsredovisning 2014-2015

Kyrkåsens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) 2015-02-10 Kyrkåsens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation - Förskolechef delas med Pinnhagens förskola 50/50. - Verksamheten

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015

Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utvecklingsområde för Björkets Förskola 2014/2015 Utveckling och lärande Nulägesanalys Måluppfyllelsen har enligt resultat från helhetsanalysen varit god. Dock har vi valt att behålla samma mål från Lpfö

Läs mer

Solgårdens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Solgårdens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Solgårdens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(11) Erja Svensson 170630 Solgårdens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2017-2018 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013

Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Förskola Datum Sidan 1(7) 2013-05-20 Kvalitetsredovisning Sätralinjens Förskola 2012-2013 Organisation Verksamhetsstruktur/Personella förutsättningar Förskolechef delas 50/50 med Dag och Natt förskola.

Läs mer

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Solgårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvarig för planen: Förskolechef Erja Svensson Vår vision:

Läs mer

Smassens förskola arbetsplan 2015-2016

Smassens förskola arbetsplan 2015-2016 Smassens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum 20150703 Anna-Lena Olofsson Sidan 1(5) Smassens förskola arbetsplan 2015-2016 MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger grunden för fortsatt

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Björkparkens kvalitetsredovisning 2013-2014

Björkparkens kvalitetsredovisning 2013-2014 Björkparkens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Marie Bergquist 2014-06-27 Kunskapsförvaltningen Björkparkens kvalitetsredovisning 2013-2014 1. Organisation Björkparkens förskola ingår

Läs mer

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014

Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Katarina Klinga 2014-06-09 Bullerbyns förskolas kvalitetsredovisning 2013-2014 Organisation 2013/14 Bullerbyns förskola i Storvik ingår i ett förskoleområde

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet).

Normer och värden (Detta är ett fast och ständigt återkommande inslag i vår verksamhet). Utgår från kvalitetsredovisning 2014-15 samt utifrån barnens ålder och mognad. Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg

LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg LOKAL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2010/11 1 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning

Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(8) 2017-04-12 Kyrkåsen och Sandbackas kvalitetsredovisning 2016-2017 1. Organisation - Under höstterminen 2016 och vårterminen 2017 har Sandbacka förskola

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Planens

Läs mer

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Lillhedens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Kungsgårdens förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Kungsgårdens förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Paula Wassberg Vårt diarienummer Datum 2016-08-26 Sidan 1(6) Kungsgårdens förskolas arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 MEDBORGARE Förskola/skola/fritidshem utformas och

Läs mer

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling.

Vår vision. Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling. Vår vision Vi utbildar barn för framtiden genom att se barnens unika förmågor samt tillsammans främja en hållbar utveckling Kvarnens förskola Lokal arbetsplan läsåret 2017-2018 Vår vision Vi utbildar barn

Läs mer

Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Björkparkens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum 20160831 Sidan 1(6) Marie Bergquist Björkparkens förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 MEDBORGARE Kunskapsnämndens

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Örsängets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Örsängets förskola Örsängets förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi lägger stor vikt vid den dagliga kontakten, där vi skapar en god relation till vårdnadshavarna

Läs mer

Förskola. Kunskapsförvaltningen. Sätralinjens förskola - kvalitetsredovisning 2014-2015

Förskola. Kunskapsförvaltningen. Sätralinjens förskola - kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2015-02-10 Kunskapsförvaltningen Sätralinjens förskola - kvalitetsredovisning 2014-2015 Organisation Sätralinjens förskola bildar tillsammans med

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Kotten Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Kotten 2016-2017 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund 3 2. Mål och riktlinjer 4 2.1 Normer och värden 4 2.2 Utveckling och lärande 5-6 2.3 Barns inflytande

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

Brukets förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Brukets förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Brukets förskola Vårt diarienummer Datum Sidan 1(5) Brukets förskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 Bakgrund tre områden prioriterats för kommande läsår: stärkt pedagogiskt ledarskap,

Läs mer

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo

LOKALL ARBETSPLAN. Pedagogisk omsorg. Dala-Järna Vansbro Äppelbo LOKALL ARBETSPLAN Pedagogisk omsorg Dala-Järna Vansbro Äppelbo 2011-2012 Innehåll 1. Presentation 2. Organisation 3. Normer och värden 4. Utveckling och lärande 4.1 Leken 4.2 Språket 4.3 Natur och miljö

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Farkostens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Lena Grundmark, tillsammans med förskolans pedagoger 2014-06-27 Innehåll GRUNDUPPGIFTER... 2 ANSVARIGA FÖR PLANEN... 2 VÅR

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Trollflöjtens/Bullerbyns arbetsplan

Trollflöjtens/Bullerbyns arbetsplan Trollflöjtens/Bullerbyns arbetsplan 2016 2017 Skapad: 2016-09-05 Reviderad: I Sandvikens kommun är världen alltid närvarande. Här känner vi oss hemma och gör varandra bättre.(sandvikens kommuns vision

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Tyck till om förskolans kvalitet!

Tyck till om förskolans kvalitet! (6) Logga per kommun Tyck till om förskolans kvalitet! Självskattning ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet Dokumentet har sin utgångspunkt i Lpfö 98/0 och har till viss del en koppling till

Läs mer

Vår lokala likabehandlingsplan

Vår lokala likabehandlingsplan Vår lokala likabehandlingsplan 1 Stålhagens förskola Augusti 2014- juli 2015 lightversion Alla barn ska känna sig trygga och välkomna till vår förskola. 2 Likabehandlingsplan Stålhagens förskola läsåret

Läs mer

Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Årsunda, 20160822 2016/17 Arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse FÖR LINGONBACKEN, PAVILJONGEN, SÄTRALINJEN OCH ÅRSUNDA FÖRSKOLOR Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 1(4) Årsunda, Sätralinjen, Lingonbacken

Läs mer

Pinnhagens förskolas arbetsplan

Pinnhagens förskolas arbetsplan Pinnhagens förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(6) Helena Myllykoski Pinnhagens förskolas arbetsplan 2015-2016 Kunskapsförvaltningen MEDBORGARE Kunskapsförvaltningens verksamheter lägger

Läs mer

Mitt barn trivs i förskolan 2011/12 3,82 2012/13 3,89 Mitt barn är tryggt i förskolan 2011/12 3,77 2012/13 3,86

Mitt barn trivs i förskolan 2011/12 3,82 2012/13 3,89 Mitt barn är tryggt i förskolan 2011/12 3,77 2012/13 3,86 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(7) Förskolechef Katarina Klinga 2013-05-28 Kvalitetsredovisning för Trollflöjtens förskola 2012-2013 1. Organisation Förskoleverksamheten i Gästrik

Läs mer

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning

Marieberg förskola. Andel med pedagogisk högskoleutbildning Kvalitetsredovisningens syfte är att vara ett led i den kontinuerliga uppföljningen och utvärderingen på varje förskola. Den skall ge information om verksamheten och dess måluppfyllelse samt vilka åtgärder

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Verksamhetsplan Duvans förskola

Verksamhetsplan Duvans förskola Verksamhetsplan 2018-2019 Duvans förskola Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-08-13 Gäller till: 2019-06-30 1. Verksamhetens förutsättningar

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna:

Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Arbetsplan 2016/2017 för förskolorna: Eklunda Ekängen Fåraherden Gåsapigan Höskullen Kryddgården I Ur och Skur Lergöken Stallbacken Äventyret Örebro kommun Förvaltningen förskola och skola Förskolorna

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Diseröd Förskoleenhets plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision En kreativ förskola för lustfyllt lärande i en tillåtande och trygg miljö Planen gäller från 2017-12-01 Planen gäller

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2017/2018 Synliggöra

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Åbytorps förskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Åbytorps förskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. Mål och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller till:

Läs mer

Presentation. Gagnef kommuns vision

Presentation. Gagnef kommuns vision Lokal arbetsplan Presentation Vår förskola är belägen i en äldre fastighet söder om Västerdalälven. Förskolan har öppet 6:30-18:00 och ibland 6:00 18:30. På går 17 barn. Tolv barn är födda 2011 och tre

Läs mer

BLÅSIPPANS ARBETSPLAN

BLÅSIPPANS ARBETSPLAN Blåsippans förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) Åsa Wijk 15-08-05 BLÅSIPPANS ARBETSPLAN 2015 2016 Kunskapsförvaltningen Datum Sidan 2(10) MEDBORGARE Kunskapsnämndens mål 2015 Kunskapsförvaltningens

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98)

Läsåret 2012/2013. Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. (LpFö98) Handlingsplan för Vattenliljans förskola 2012-12-05 Detta dokument ligger till grund för arbetet i förskolan och innehåller nedbrutna mål från Lpfö98 och Nyköpings kommuns tjänstegarantier. Normer och

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Planens

Läs mer

VÄSTANBY FÖRSKOLA ARBETSPLAN 2015 2016

VÄSTANBY FÖRSKOLA ARBETSPLAN 2015 2016 Västanby förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) Åsa Wijk 15-08-20 VÄSTANBY FÖRSKOLA ARBETSPLAN 2015 2016 TEMA UNDER 2014-2017 ÄR VÅR PROFILERING NATUR OCH TEKNIK Utveckling och lärande,

Läs mer

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31

Lindan 1 & 2 förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Lindan 1 & 2 förskola Likabehandlingsplan & Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen gäller från 2014-06-01 till 2016-05-31 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Kritan 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Kritan 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 4 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 4 I Trollhättan

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Smassensförskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse

Smassensförskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse Handläggare Vårt diarienummer Datum 20160823 Sidan 1(7) Smassensförskola arbetsplan tillika plan för ökad måluppfyllelse 2016-2017 Bakgrund Ett utvecklingsprogram beslutades i kunskapsnämnden hösten 2015.

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan. Lokal arbetsplan verksamhetsåret 2015 2016 151118 Förskolan Regnbågen avdelning Solen, Månen, Stjärnan 1 Vår förskola Förskolan Regnbågen är en förskola med tre avdelningar, Solen, Månen och Stjärnan.

Läs mer

Arbetsplan Sätralinjens förskola

Arbetsplan Sätralinjens förskola Sandvikens kommun Arbetsplan Sätralinjens förskola 2015-2016 Kunskapsförvaltningen Arbetsplan för Sätralinjens förskola 2015-2016 I analyserna från Sätralinjens kvalitetsredovisning för 2014/15 fanns en

Läs mer

Kungsgårdens kvalitetsredovisning

Kungsgårdens kvalitetsredovisning Handläggare Paula Wassberg Vårt diarienummer Datum Sidan 1(9) 2017-06-05 Kungsgårdens kvalitetsredovisning 2016-2017 1. Organisation Kungsgårdens förskola ingår i ett förskole område tillsammans med Åshammars

Läs mer