Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten"

Transkript

1 Wanja Astvik och Marika Melin, Avdelningen för Arbets- och organisationspsykologi, Psykologiska Institutionen, Stockholms universitet. Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten

2 Överlevnadsstrategier i socialtjänsten Survival strategies in social work: A study of how coping strategies affect service quality, professionalism and employee health Wanja Astvik, Marika Melin & Michael Allvin Nordic Social Work Research. Published online: 29 May 2013, DOI: / X Astvik, W. & Melin, M. (2013). Överlevnadsstrategier i socialt arbete: Hur påverkar copingstsrategier kvalitet och hälsa? Arbetsmarknad & Arbetsliv, 19(4),

3 Studien bygger på: 16 individuella djupintervjuer och 4 gruppintervjuer med ytterligare 16 socialsekreterare från tre olika arbetsplatser, två olika kommuner. Critical incident-inspirerad metod i intervjuerna om perioder/händelser där socialsekreterarna känt stress/frustration i arbetet rika kontextuella konkreta beskrivningar.

4 Syftet med studien var: att utifrån ett kontextuellt perspektiv undersöka individuella och kollektiva strategier socialsekreterarna använder för att hantera obalansen mellan krav och resurser, som framträdde som den största källan till stress i deras arbete. att analysera konsekvenser av olika strategier med fokus på medarbetarnas hälsa och professionella lärande samt kvalitet i arbetsutförandet.

5 Strategierna Kompensatoriska strategier Kravsänkande strategier Disengagemang Exit Voice

6 Kompensatoriska strategier kompensatorisk ansträngning för att hantera obalansen mellan arbetskrav och resurser med ambitionen att försöka upprätthålla kvalitet i arbetet. T.ex. övertidsarbete, att ta med arbete hem, sjuknärvaro, att hoppa över luncher/kaffe-pauser och att använda flextid för att hantera arbetsbelastningen.

7 Kompensatoriska strategier Jag tog inte luncher och fikat det hoppar man över. Satt över på kvällarna för att jag skulle känna att jag kunde gå hem och åtminstone känna någon slags kontroll. Jag kände alltid pressen och gick med ständigt dåligt samvete och fick jättedålig sömn och vaknade mitt i nätterna och tidigt på morgonen och kunde inte somna om och jag kunde gå lägga mig framför TV:n för att bara komma bort från tankarna som bara malde i huvudet

8 Kompensatoriska strategier Kontinuerlig användning av kompensatoriska strategier är inte hållbara på längre sikt. Olika typer av stressymptom gör strategierna dysfunktionella. Detta i sin tur leder till andra strategier

9 Kravsänkande strategier Ja, vi har fått lov att sänka våra ambitioner och sänka vår ribba för vad good enough är. Annars fixar man det inte. Och de som känner att den här nivån kan jag inte acceptera, de har slutat. Jag lägger ansvaret på föräldrarna istället för att jag tar på mig hela ansvaret själv. Det är skönt för mig, men när jag tänker på det mer ideologiskt så kan jag tycka att vi lägger mer ansvar på dem än vad de klarar av. Så för mig är det en strategi för att det ska kännas bättre och lättare för mig. Det är mitt välmående kontra klienternas.

10 Kravsänkande strategier Kompromissar med sina egna professionella bedömningar Lägga över mer ansvar på klienterna än vad man egentligen tycker är rimligt Slarva med utredningar gå på magkänsla om man t.ex ska placera en 15-åring hos en släkting Överlämna ansvar till överordnad. Det finns ingen frihet i att prioritera mellan arbetsuppgifter som reda är prioriterade

11 Kravsänkande strategier Leder till moralisk stress som i sin tur kan leda till Rationalisering dvs att försöka legitimera eller rättfärdiga de val man tvingas göra: Jag hade nog en ganska naiv syn på människors behov kanske, att jag tänkte att alla går att hjälpa. Men alla går inte att hjälpa. Mycket därför att de inte kan hjälpa sig själva. Vi kan inte hålla på med konstgjord andning livet ut.

12 Disengagemang Disengagemang handlar om att dra sig undan kollegorna, gruppen och de gemensamma frågorna. Uppgivenhet där engagemang blir meningslöst. Mentala flyktstrategier som ett sätt att överleva. Tex en av dessa resignerade socialarbetare har bara några få år kvar till pensionen och menar att hon får försöka fokusera på att stå ut till dess, en annan säger att hon försöker tänka på lediga dagar och semestrar för att stå ut

13 Exit Exit - att byta arbete inom organisationen, byta till annan organisation, helt annat arbete, kortare eller längre sjukskrivning Anledningar: Professionell meningsförlust Den egna hälsan

14 Voice INDIVIDUELLA ELLER KOLLEKTIVA PROTESTER MOT, OCH FÖRSÖK ATT BELYSA RÅDANDE OMSTÄNDIGHETER SOM UPPLEVS OTILLFREDSSTÄLLANDE På individnivå skydd mot självanklagelser Skydda den professionella integriteten och meningen med arbetet Teamet kan kollektivt försöka stå emot överkravstöd Voice som politisk strategi i meningen att på allvar verka för förändring ovanlig!

15 Voice Vi har ju tagit upp det jättemånga gånger. Men vi får alltid svaret att vi har de här pengarna och det blir inga fler resurser.

16 OBALANS MELLAN KRAV OCH RESURSER Fas 1 Kompensatoriska strategier Stressrelaterad ohälsa och symtom Fas 2 Exit Krav sänkande Protest/voice Moralisk stress Fas 3 Rationalisering/ disengagemang Alienation/ professionell meningsförlust Konsekvenser Kompetensförlust, minskad kontinuitet, ökad arbetsbelastning Minskad kvalitet, deprofessionalisering Mer hållbar arbetssituation

17 Slutsatser de olika strategierna har inte enbart individuella konsekvenser i form av stressrelaterad ohälsa, utan påverkar även arbetets kvalitet och professionell utveckling den höga arbetsbelastningen tycks tvinga socialsekreterarna till strategier som går emot deras professionella anspråk och bedömningar av god kvalitet. Resultaten i studien väcker frågor om nuvarande organisatoriska strukturer och styrsystem som tycks göra den strategiska och politiska nivå i organisationen fri från ansvar för konsekvenserna av de kvalitetssänkande strategier som professionen tvingas till.

18 Uppdragsdialog i socialtjänsten (en storstad) Cirka 80 intervjuer med chefer på olika nivåer i organisationen, professionen, fackliga representanter, controllers, revisorer, inspektörer, politiker, nyckelpersoner vad gäller personalfrågor och kvalitetsuppföljning, samt mer eller mindre frivilligt avhoppade chefer. Hur går styrning och uppföljning av socialtjänsten egentligen till? Hur ser uppdragsdialogen ut? Vilka eventuella hinder finns för dialog?

19 Vad är New Public Management? NPM är en samling managementidéer som i hög grad lånas från den privata sektorn. Nya styrningsideal som omsatts i nya styrformer och organisationsstrukturer Införandet av decentraliserat resultat- eller kostnadsansvar, som delar upp tidigare sammanhållna förvaltningar i mindre organisationslikande enheter. Interna marknader köper och säljer sina tjänster till andra enheter eller beställare. Kostnadsmedvetenhet ständig rationalisering av drift och organisation för att göra verksamheten mer kostnadseffektiv.

20 Kostnadskontroll Kostnadsansvar har decentraliserats långt ner i verksamheterna, till chefer på lågnivå. Koppling till intäkter i form av ersättning till verksamheten per elev, klient eller åtgärd. Skapat en kontinuerlig jakt på kostnader. (de mest intäktbringande patienterna, indragna tjänster, kortare behandlingstider, snabbare genomströmning av elever, etc.

21 Kostnadskontroll forts Beslut som tidigare betraktats som den politiska nivåns mandat har därmed flyttats neråt i organisationerna och kan därmed framstå som värderingsmässigt neutrala tekniska åtgärder. Det är inte politikerna som talar om hur kostnader ska kapas eller vad som ska bortprioriteras.

22 En konsekvens av kostnadsmedvetenhet Decentraliserad ekonomistyrning -> kontroll av lokal resursförbrukning blir central i alla slags val, beslut och handlingar -> vilket på sikt kan leda till att den professionella verksamheten förändras. Hur mycket behandling av en missbrukare är ekonomiskt försvarbart givet kravet att hålla budget? Hur mycket eller hur långa insatser i en familj är ekonomiskt försvarbart givet kravet att hålla budget?

23 Citat från intervju med en läkare (Bejerot & Astvik, 2009) Vi får ju betalt för att patienterna har kommit hit men inte för de här sakerna vi gör med dem. Så har vi väl fått höra att om vi ska lägga in en patient så ska vi inte göra en lungröntgen direkt, utan det kan de göra från avdelningen. Annars belastar röntgenundersökningen vår plånbok. / / Fast ibland måste man ju tänka på vad som är enklast för patienten också

24 Governmentality (M Focault) eller Avancerad liberal styrning (N Rose) NY FORM AV MAKTUTÖVNING: Istället för att direkt inskränka handlingsfrihet utformas styrpraktiker som systematiskt försöker mobilisera och dirigera aktörers vilja och förmåga att reglera och bedöma sina handlingar. Genom normer, incitament och handlingsscheman i den strategiska kommunikationen. Kontrollteknologier tex Självadministrerande metoder för jämförelser som möjliggör kontinuerlig självvärdering (individer, kollektiv organisationer)

25 Granskningssamhället - The Audit society (Power, 2003) Ställer krav på att all verksamhet dokumenteras på organisationsnivå och i allt högre grad på individnivå. Mätbar verksamhet tränger ut svårmätbar verksamhet i organisationerna. Verksamheterna standardiseras Revisionen fokuserar på att styrsystemen är på plats ej utfallen/kvaliteten Ökad upptagenhet med organisationens image och rykte på bekostnad av operationella risker.

26 PRELIMINÄRA RESULTAT HINDER FÖR DIALOG

27 SSR:s medlemsundersökning visar siffror från den undersökta staden: 78 procent av socialsekreterarna uppger att arbetsbelastningen är hög eller för hög. 70 procent av socialsekreterarna upplever att det i första hand är kommunens ekonomi och inte klientens behov som styr valet av insats. Endast 19 procent av socialsekreterarna anser att de har möjlighet att leva upp till Socialtjänstlagens intentioner.

28 SSRs undersökning forts.. 51 procent av socialsekreterarna säger att de inte klarar kvaliteten och rättssäkerheten. 47 procent av socialsekreterarna anser att man inte har utrymme att arbeta på ett professionellt sätt en eller flera ggr i veckan. 74 procent av socialsekreterarna har de senaste två åren allvarligt övervägt att söka arbete utanför socialtjänsten.

29 Kan detta vara en socialtjänst i världsklass? Vi har ju en evidensbaserat styrning. Alltså det är ju resultaten som är det viktiga. Vi får rapporter, tertialrapporter, månadsrapporter I det allra, allra mesta så lever vi upp till våra mål. / / Vi har en god budget. Inte löjligt god, men god, vi klarar budget eller prognosen säger att vi klarar budget med till och med lite överskott (politiker)

30 Ett integrerat ledningssystem som innebär att: Kvalitetsarbetet är integrerat i budgetprocessen för att skapa en gemensam struktur för uppföljning, utveckling, styrning och avstämning av resursnivåer. Budgeten är det överordnande styrdokumentet och innehåller mål och ekonomi för verksamheten. Kommunfullmäktiges vision och mål konkretiseras i olika målformuleringar som sedan bryts ner i organisationen. Tanken är att nämnder/bolagsstyrelser löpande ska följa sina verksamheter och göra omprioriteringar som leder till måluppfyllelse inom givna budgetramar. Målen måste därför vara mätbara och måluppfyllelsen ska redovisas i de så kallade verksamhetsberättelserna.

31 I studien framkommer att de indikatorer som mäts Inte säger så mycket om verksamhetskvalitet Det finns betydande mätsvårigheter Indikatorerna försöker fånga politikernas mål, medan andra professionella mål som socialtjänstlag, riktlinjer etc tas för givet Tillrättalagda presentationer av resultaten. Man lyfter fram det man har satsat på och lyckats med. Reklam- broschyrer Man får eller vågar inte rapportera avvikelser från de uppställda målen

32 Forts Mätsystem som kan ge incitament till underlåtenhetssynder. (Exempelvis, målet att personer med psykiska funktionshinder ska bli mer självständiga mäts genom minskat antal hjälptimmar) Inga system (eller incitament) att rapportera eventuella brister som kommer av budgethållning.

33 En socialtjänst i världsklass? - Det är oftast grönt! Men om jag uppfattar dig rätt så är det i huvudsak de här indikatorerna, om de är uppfyllda eller inte som är er huvudsakliga källa till information om kvalitetsuppföljning? Ja och månadsrapporter och budgetrapporter också naturligtvis. Men de här röda, gula, gröna är viktiga, och de är ju oftast gröna. Alltså det är inte mycket som är gult och definitivt inte mycket som är rött. (politiker)

34 Resultat genom dialog Formellt budskap: Dialogen är en förutsättning för att styrning och uppföljning ska få genomslag. Det ska finnas väl fungerade forum för dialog på alla nivåer i staden. Dialogen i hela organisationen, mellan alla nivåer och inom respektive nivå, är viktig såväl inför styrning och genomförande som inför uppföljning och resultatredovisning av nådda mål.

35 Hinder för dialog hierarkiska strukturer och lågt i tak Kommunikationen sker enligt en strikt hierarkisk struktur. Ingen öppen dialog. Kritiken filtreras via hierarkin och urvattnas ju längre upp den kommer. Det är ju mycket hierarki här, ska ju sägas. Man får inga direktsvar här utan det är verkligen viskningsleken åt alla håll här. Det börjar med ett skrik liksom och slutar med ett pip. (nyckeltjänsteman)

36 Hinder för dialog - normer och incitament BUDGET ÖVERORDNAT VERKSAMHET OCH KVALITET Men då är budskapet att budgeten går före verksamheten, skit i lagstiftningen, se till att budgeten hålls. Så är det och är man inte beredd att göra det då kan man göra någonting annat. (Avd.chef) Ja, sköter du inte budgeten då åker du ut och då är det några stycken där budgeten inte har gått ihop då de inte har klarat det hela. Ut. Och det gör man helt öppet. Budgeten ska hållas. Alla vet vad som har hänt kring de här cheferna som varit öppna med kritik. Ut. Det är inofficiellt, men alla vet det. (Avd.chef)

37 Incitament och repressalier Är vi tvungna att placera så är vi tvungna att placera, vi kan ju inte säga nej till någon som verkligen behöver det. Så att, ja jag vet inte, det har löst sig hittills bara man kan förklara varför det blir som det blir fast det är inte roligt eftersom man får ju skämmas och så får man lägre löneökning. (Biträdande enhetschef)

38 Kritik som illojalitet NEGATIVA KONSEKVENSER AV BUDGETHÅLLNINGEN FÅR INTE RAPPORTERAS UTAN SKA HÅLLAS INOM FAMILJEN. ATT TALA OM BRISTERNA BETRAKTAS SOM ILLOJALT. Det är toppstyrt i detalj på alla nivåer och det ges inte möjlighet att komplettera och reflektera och det bygger mycket på jasägandet som belönas eller att de krafter som gynnas som inte är kritiska. De betraktar avvikande kritik som en illojalitet på ett sätt som jag aldrig har upplevt. (Avd.chef) Säger jag som det är, då får jag sortera gem om jag har tur. (Avd.chef)

39 Image Alltså uppdraget är ju att se till att förvaltningschefen behåller sin befattning, att politiken närmast nämndens ordförande är nöjd. Man ska säga att allting är finfint. Det spelar ingen roll vad som händer i kulisserna bara man kan säga att allting är så här fint och vackert. Man ska absolut inte prata om problem! (Enhetschef)

40 Lojalitetskonflikter Image eller ämbetsmannaansvar Om jag jobbade på Ericsson eller på en bilfabrik och om jag hittar något fel på det instrument jag producerar och kommer med förslag på förbättringar, så kommer jag att belönas. Men om jag gör samma sak i en offentlig sektor som heter socialtjänst idag, så blir jag istället bestraffad. Inte i min vildaste fantasi trodde jag att det här skulle betraktas som ett fientligt och illojalt beteende. Men den högsta ledningen betraktar det så. De anser att en sådan beskrivning inte går att förena med den post jag utövar. Det är inte friskt ur utvecklingssynpunkt, det är inte friskt utifrån de demokratiska grunder som en offentlig förvaltning ska bygga på. (fd hög chef)

41 Kritik ska hållas inom familjen Men jag tycker att om man pratar om familjen så är det helt andra strukturer som jag inte vill associera mig med i mitt jobb. Jag är en offentlig person, jag kan inte tänka mig något annat. Men det (kritik) var det största tabuområdet som jag rörde mig i. (fd hög chef)

42 Image meddelarfrihet? Om man är chef i en verksamhet och har ett uppdrag då tycker jag inte att man vänder sig offentligt och kritiserar, det är kontraproduktivt, det leder inte till någonting. Det här är ett område som redan har dålig status bland folk och det gör att statusen blir ännu sämre. Det blir svårare att rekrytera personal och.. alltså det för med sig en massa negativa konsekvenser som inte är bra. (politiker)

43 Tystnaden Debatten om meddelarfrihet apropå skandaler i privat välfärdsverksamhet verkar vara minst lika relevant i offentlig välfärdsverksamhet- där voice kan betraktas som illojalitet.

44 Repressalier - Rädsla - Tystnad När det börjar påverka din grundtrygghet, din lön, din anställning, din försörjningsförmåga. Jag trodde ändå att moderna organisationer inte utnyttjade dessa primitiva processer på ett sådant negativt sätt. Rädsla och tystnad som fortplantas neråt i organisation- den enskilda socialsekreteraren som pekar på brister kan avfärdas som besvärlig. (rädsla för sämre löneutveckling och dåliga referenser)

45 Kännetecken för professioner: Kontroll över sin egen kunskapsproduktion, hög grad av autonomi i det dagliga arbetet, styrda av allmännyttiga målsättningar, ett officiellt definierat åtagande mot samhället snarare än mot en enskild arbetsgivare.

46 Skilda uppfattningar om demokrati lojalitet mot vem? Lojalitet mot uppdragsgivare, dvs politikerna. Kritik kanaliseras på fritid genom politiskt engagemang. Lojalitet mot uppdragsgivare men också uppdraget som offentlig tjänsteman.

47 Den politiska systemethinder för voice Oppositionen använder eventuella fel och brister som framkommer som ett sätt att visa hur odugliga majoriteten är. Det finns ett starkt intresse för dem som sitter vid makten att det ser så bra ut som möjligt. Rädsla hos dem som sitter i opposition att öppna upp dörrarna för kritik. Incitament för kritisk analys????

48 LOJALITET, LYDIGHET, DEMOKRATI Delvis är ju politiker och journalister ska man väl säga, fångar i något slags politiskt medialt spel, som kanske om man ska vara enkel, kanske inte alltid gynnar ärlighet. Och det är ju naturligtvis i grunden ett hot mot inte bara liksom en väl fungerande förvaltning och verksamhet utan mot själva demokratin i förlängningen. (Politiker)

49 Fortsatta studier Ny ansökan större enkätstudie i samarbete med Akademikerförbundet SSR Pröva resultaten genom en totalundersökning av SSR.s medlemmar. Chefer, myndighetsutövande socialsekreterare och biståndshandläggare

Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten

Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten Wanja Astvik Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola och Psykologiska institutionen,

Läs mer

Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten

Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten Lojal, lydig och tyst: Om nya styrsystem, decentraliserat ansvar och bristfällig dialog i socialtjänsten Wanja Astvik Akademin för hälsa, vård och välfärd, Mälardalens högskola och Psykologiska institutionen,

Läs mer

Arbetsvillkorens betydelse för en välfungerande social barn-och ungdomsvård

Arbetsvillkorens betydelse för en välfungerande social barn-och ungdomsvård Arbetsvillkorens betydelse för en välfungerande social barn-och ungdomsvård Wanja Astvik, docent i psykologi, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och Akademin för hälsa, vård och välfärd,

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF

KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF KARTLÄGGNING CHEFER INOM IOF Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 September 2013 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se Bakgrund och syfte

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Socialsekreterare om sin arbetssituation

Socialsekreterare om sin arbetssituation Socialsekreterare om sin arbetssituation SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig Marika Lindgren Åsbrink 2008-04-01 S-114862 Synovate 2008 1 Om undersökningen Synovate har på uppdrag av Akademikerförbundet

Läs mer

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN)

BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) BILAGA KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE STOCKHOLM (MELLAN) Arbetssituation 2 Typ av ärenden Fråga: Vilken typ av ärenden arbetar du med? Är det? Barn och ungdomar 43% 55% Ekonomiskt bistånd Vuxna 3 27% 19%

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov

SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen. Del 2. Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov SKTFs undersökningsserie om den framtida äldreomsorgen Del 2 Kommunens ekonomi väger tyngre än de äldres behov September 2007 2 Förord SKTF organiserar ungefär 5000 medlemmar inom äldreomsorgen. Viktiga

Läs mer

Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000

Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000 Wanja Astvik, projektledare 2011-02-23 Slutrapport för projektet Strategier för hälsa och kvalitet i välfärdstjänstearbete Dnr 06000 I förhållande till den ursprungliga tidsplanen i ansökan kom projektet

Läs mer

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Stockholm

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Stockholm Novus Socialsekreterare i två stora stadsdelar i 2010-04-21 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de två stadsdelarna

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Göteborg Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Göteborg

Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Göteborg Novus Socialsekreterare i två stora stadsdelar i 2010-05-05 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i två stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de två stadsdelarna

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län. Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Värmlands län Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /IT-specialister. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Malmö

Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Malmö Novus Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i 2010-05-05 Arne Modig 1597 1 Undersökningen Socialsekreterare i tre stora stadsdelar i Målgrupp för undersökningen är socialsekreterare i de tre stadsdelarna

Läs mer

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare

Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Att vara chef Ny roll för chefer och medarbetare Ny roll för chefer och för medarbetare Vår omvärld förändras i snabb takt och vår verksamhet berörs på många sätt. Det handlar om allt från digitalisering

Läs mer

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik

Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Vision för en psykiatrisamverkan i Världsklass 2015 strategisk samverkan i Örnsköldsvik Antagen av Politiska samverkansledningsgruppen i Örnsköldsvik (POLSAM) och Örnsköldsviks Samordningsförbunds styrelse

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 NORRBOTTENS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Hälsa och balans i arbetslivet

Hälsa och balans i arbetslivet Hälsa och balans i arbetslivet 34 % tror Lorem sig inte kunna ipsumarbeta som de gör idag utan att hälsan på sikt påverkas negativt. En undersökning bland Civilekonomernas medlemmar Hälsa och balans i

Läs mer

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar.

Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Till dig som är chef Hur arbetar vi med vår värdegrund? Praktiska tips och övningar. Vilja och våga på jobbet Vår värdegrund pekar ut riktningen framåt i det stora, men kan också vara till hjälp i det

Läs mer

Kontaktperson på SSR: Stina Andersson (070-618 44 87) Undersökning bland socialsekreterare i Stockholms stad. Novus Group 2008-11-20

Kontaktperson på SSR: Stina Andersson (070-618 44 87) Undersökning bland socialsekreterare i Stockholms stad. Novus Group 2008-11-20 Kontaktperson på SSR: Stina Andersson (070-618 44 87) Undersökning bland socialsekreterare i Stockholms stad Novus Group 2008-11-20 1 INLEDNING METOD & UTFÖRANDE FAKTARUTA Novus Group Novus Group International

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: Kartläggning socialsekreterare 2016 Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 2016-03- 31 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg

Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Attityder till anhöriga hos personal inom psykiatrisk vård och omsorg Kalmar 29 oktober 2013 Marianne Winqvist Länssamordnarna för anhörigstöd i Norrland Gruppintervjuer Boendestöd: tre grupper, 4+4+5

Läs mer

Att (in)se innan det går för långt

Att (in)se innan det går för långt Att (in)se innan det går för långt Främjande av psykisk hälsa på arbetsplatsen Conventum 20 september 2017 Matilda Skogsberg, arbetsmiljökonsult och leg. psykolog Regionhälsan, Region Örebro län Vad är

Läs mer

RAPPORT UNDERSÖKNING - SOCIALSEKRETERARE

RAPPORT UNDERSÖKNING - SOCIALSEKRETERARE RAPPORT UNDERSÖKNING - SOCIALSEKRETERARE Kund: Akademikerförbundet SSR Kontakt: Stina Andersson/Anna Ihrfors-Wikström Datum: 6 oktober, 2011 Per Fernström Tel: 0739-403919 per.fernstrom@novusgroup.se Pnr

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation.

Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. Är gränsen nådd? En temperaturmätning av tjänstemännens gränslösa arbetssituation. 1 Inledning Unionen har i tidigare studier sett att arbetslivet har förändrats för tjänstemännen. Tjänstemannaarbetet

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1 Chefers ledarskap påverkar resultatet Chefsbarometer 2008 Delrapport 1: Chefers ledarskap påverkar resultatet Det finns ett starkt samband mellan ledarskap och

Läs mer

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun

ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun ETIKPOLICY för omsorgs- och socialförvaltning och omsorgs- och socialnämnd i Mjölby kommun Beslutad av omsorgs- och socialnämnden 2007-12-17 Varför en etikpolicy? Etik handlar om vilka handlingar och förhållningssätt

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖREBRO LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se Bakgrund

Läs mer

Ekonomichefer i kommuner i förändring

Ekonomichefer i kommuner i förändring Ekonomichefer i kommuner i förändring Intervjuundersökning hösten 2007 Akademikerförbundet SSR: Stina Andersson Synovate: Arne Modig, Marika Lindgren Åsbrink Projektnummer: S-114417 Datum: 2007-10-09 Bakgrund

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 VÄRMLANDS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 VÄRMLANDS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 VÄRMLANDS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren

SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs socialsekreterarundersökning Tuffare klimat på socialkontoren SKTFs medlemmar inom socialtjänsten upplever en försämrad arbetsmiljö med en större arbetsbörda och mer psykiskt press. Augusti 2009

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Styrdokument för Hammarö kommun

Styrdokument för Hammarö kommun Styrdokument för Hammarö kommun Huvudprinciper för styrning, uppföljning och utvärdering av den kommunala verksamheten i Hammarö kommun. Antaget 2012, reviderat 2015-05-18 2 1. Inledning 1.1 Vem vänder

Läs mer

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun

Vård och omsorg, Staffanstorps kommun RAPPORT Vård och omsorg, Staffanstorps kommun Datum: 2014-09-15 Susanne Bäckström, enhetschef Alexandra Emanuelsson, kvalitetsutvecklare Gustav Blohm, kvalitetsutvecklare 2(13) Intervjuer med boende Genomförande

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad

BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR. En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad BISTÅNDSHANDLÄGGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR En rapport från Vision Göteborg om arbetsmiljön för biståndshandläggarna i Göteborgs Stad 1 INNEHÅLL Sid 3 - Sammanfattning Sid 4 - Visions förslag för en bättre arbetsmiljö

Läs mer

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar

100 nya möjligheter. Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 1 100 nya möjligheter Landstinget Blekinge anställer 100 ungdomar 2 100 nya möjligheter Januari 2013 december 2014 Tidsbegränsade anställningar under 6 månader Lön enligt kollektivavtal Projekt i samverkan

Läs mer

Regeringskansliets. medarbetarpolicy

Regeringskansliets. medarbetarpolicy Regeringskansliets medarbetarpolicy Regeringskansliets medarbetarpolicy Målet för Regeringskansliets verksamhet är att vara ett effektivt och kompetent instrument för regeringen i dess uppgift att styra

Läs mer

Kvalitet i LSS Version 1.0

Kvalitet i LSS Version 1.0 Föreningen Autism i Stockholms län Kvalitet i LSS Version 1.0 Kvalitetsarbete i verksamheter enligt LSS Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Kvalitet i verksamheter enligt LSS. 5. Hur mäter man kvalitet?

Läs mer

Bläddra vidare för fler referenser >>>

Bläddra vidare för fler referenser >>> Ulla Simonsson, VD Simonsson & Widerberg Lean Consulting Det Torbjörn har byggt upp är ett fundament av kunskap som många företag slarvar med. Ju fler ledningsgrupper som inser att Utvecklingssamtalet

Läs mer

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum:

Kartläggning Socialsekreterare Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet SSR:s räkning genomfört en kartläggning om arbetssituationen för socialsekreterare.

Läs mer

Fler drömjobb i staten! /Ekonomer. Ungas krav STs förslag

Fler drömjobb i staten! /Ekonomer. Ungas krav STs förslag Fler drömjobb i staten! / Ungas krav STs förslag Bilaga till rapporten Fler drömjobb i staten! ungas krav - STs förslag Den här bilagan redovisar en nedbrytning av resultaten fokuserat på en specifik grupp

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM

STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM www.ejagarden.com STANNA UPP SAKTA NER STARTA OM Ejagården är en medveten motpol till omvärldens högt ställda krav och snabba tempo. I rofylld miljö kan du utveckla din inre potential genom att stanna

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖSTERGÖTLANDS LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖSTERGÖTLANDS LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 ÖSTERGÖTLANDS LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården

Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Attityder och erfarenheter till chefskap i vården Sammanställning av kartläggningen Chef i vården som genomfördes av Sveriges läkarförbund 2009. Kartläggning av läkares chefsskap Läkarförbundet anser att

Läs mer

Aktivitet Relation - Identitet

Aktivitet Relation - Identitet Aktivitet Relation - Identitet perspektiv på fritidens betydelse för unga med funktionsnedsättningar Jens Ineland Umeå universitet Innehåll Perspektiv på hälsa och funktionsnedsättningar Fritidens roll

Läs mer

Lönebildnings processen

Lönebildnings processen Lönebildnings processen Utbildnings förvaltningen Från och med hösten 2014 Namn: Lotta Gylling Datum: 2014-05-15 Utbildningsförvaltningen Styrcykel/Årscykel dec jan Vårterminen börjar Medarbetarsamtal

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Medarbetarundersökning Sept. 2010

Medarbetarundersökning Sept. 2010 Medarbetarundersökning Sept.. BAKGRUNDSFAKTA Besvarad av: Ej besvarad av: Vilken avdelning arbetar du på? Telefonsälj Kalmar (%) Telefonsälj/Fältsälj Stockholm Utvecklingsavdelningen Teknik (%) CR (%)

Läs mer

Professionalisering av ett yrkesfält processen, förhoppningarna, utmaningarna Staffan Höjer Mötesplats funktionshinder 16 november 2010 Dagens program Vad är professionalisering Varför professionalisera

Läs mer

Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg

Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg Vad är evidensbaserat socialt arbete? Francesca Östberg Evidensrörelsen Behov hos politik och ledning att minska osäkerheten om resultaten blir det bättre? Huvudargument är att vi saknar kunskap om det

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Marie Härstedt Personalstrateg 4-675 3 46 Marie.Harstedt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 22--27 Dnr 692 (4) Personal- och arbetsgivarutskottet Studentmedarbetare i Region

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930

Tjänstemän om stress och press i arbetslivet. Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 Tjänstemän om stress och press i arbetslivet Kontakt: Åsa Märs Kontakt Novus: Mats Elzén & Freja Blomdahl Datum: 150930 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag

Läs mer

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94

Arbetsgivarpolicy. Antagen av kommunfullmäktige , 94 Arbetsgivarpolicy Antagen av kommunfullmäktige 2018-05-31, 94 Lyssna, lära, leda. Så lyder våra förhållningssätt för att leva upp till visionen: Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet.

Läs mer

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår?

ORGANISATIONSHÄLSA. - vad är det och hur kan man arbeta med det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? ORGANISATIONSHÄLSA - vad är det och hur kan man arbeta med det? Folkhälsa Individhälsa Organisationshälsa Vad är det? Vi frågar oss hur organisationen fungerar och mår? - Vad säger statistiken? - Vad säger

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern

Medarbetarpolicy. Eskilstuna kommunkoncern Eskilstuna kommunkoncern Medarbetarpolicy Medarbetarpolicyn är antagen av kommunfullmäktige 22 september 2011, 48 och ersätter Politikdokument för personalpolitik inom Eskilstuna kommun. MEDARBETARPOLICY

Läs mer

LEDARSKAP I KOMPLEXA ORGANISATIONER

LEDARSKAP I KOMPLEXA ORGANISATIONER LEDARSKAP I KOMPLEXA ORGANISATIONER BITR PROFESSOR NOMIE ERIKSSON HÖGSKOLAN I SKÖVDE 12 OCH 13 NOVEMBER 2018 Bild 1 Bild 1 VARFÖR ÖKAR GRADEN AV KOMPLEXITET I HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN? New Public Management,

Läs mer

Kontaktperson på SSR: Stina Andersson ( ) Undersökning bland socialnämndspolitiker. Novus Group

Kontaktperson på SSR: Stina Andersson ( ) Undersökning bland socialnämndspolitiker. Novus Group Kontaktperson på SSR: Stina Andersson (070-618 44 87) Undersökning bland socialnämndspolitiker Novus Group 2008-11-24 1 INLEDNING METOD & UTFÖRANDE FAKTARUTA Novus Group Novus Group International AB (publ)

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Sammanfattning. Slutsatser

Sammanfattning. Slutsatser Sammanfattning Chefer är viktiga för att skapa attraktiva och välfungerande jobb inom välfärden. Samtidigt är många chefer hårt pressade av hög arbetsbelastning, stort personalansvar och knappa resurser.

Läs mer

Med kränkande särbehandling

Med kränkande särbehandling Med kränkande särbehandling avses återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS

Riksgälden. Presentation. Medarbetarundersökning 2014 TNS Riksgälden Presentation Medarbetarundersökning 2014 TNS Syfte med medarbetarundersökningen Undersökningen är ett viktigt verktyg för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår organisation, vårt sätt

Läs mer

Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack.

Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack. Vila Sjukskrivning tills tillfrisknande påbörjats Lättare anpassade insatser Samordningsmöten med FH,FK,A-giv, fack. Anpassat arbete Flera diagnoser, multiproblem Kvinnor mer sjukskrivna De flesta med

Läs mer

Tryggare omställning ökad rörlighet ETT TRS-PROJEKT

Tryggare omställning ökad rörlighet ETT TRS-PROJEKT Tryggare omställning ökad rörlighet ETT TRS-PROJEKT 2 Tryggare omställning ökad rörlighet TRYGGHETSRÅDET TRS har, med stöd från Vinnova, genomfört projektet Tryggare omställning ökad rörlighet. Projektet

Läs mer

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98

Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Mikael Östberg micke@ledarskapscentrum.se 070 639 67 98 Evidensstyrka Vilken forskning ska man lita på? Stark Systematiska forskningsöversikter och meta-analyser: Den röda tråden, medelvärde av många studier.

Läs mer

Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen. En rapport från SKTF

Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen. En rapport från SKTF Om chefers förutsättningar att skapa en god arbetsmiljö och hur de upplever sin egen En rapport från SKTF Maj 3 Inledning SKTF har genomfört en medlemsundersökning med telefonintervjuer bland ett slumpmässigt

Läs mer

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN

KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN KARTLÄGGNING SOCIALSEKRETERARE 2014 UPPSALA LÄN Kund: SSR Akademikerförbundet Kontakt: Stina Andersson Datum: 19 Januari 2015 Konsult: Gun Pettersson Tel: 0739 40 39 16 E-post: gun.pettersson@novus.se

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Pysslingen förskolor Medarbetarundersökning 2013. Gläntan Antal svar: 22 st Svarsfrekvens: 100 procent

Pysslingen förskolor Medarbetarundersökning 2013. Gläntan Antal svar: 22 st Svarsfrekvens: 100 procent Medarbetarundersökning Antal svar: st Svarsfrekvens: procent Presentation Om undersökningen Resultat - NMI, Ledarskap, Engagemang och Attraktivitet Index per frågeområde Resultat per fråga Verksamhetsspecifika

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Framtid för akademiker i offentlig sektor?

Framtid för akademiker i offentlig sektor? Akademikerförbundet SSR Framtid för akademiker i offentlig sektor? T - 111581 Akademikerförbundet SSR: Temo: Stina Andersson Arne Modig Datum: 2005-08 - 23 Sida 2 SSR:s medlemmar om offentlig sektor i

Läs mer

Varför granskar och rapporterar vi så mycket? Om konsekvenser av New Public Management. Anders Ivarsson Westerberg, Docent, Förvaltningsakademin

Varför granskar och rapporterar vi så mycket? Om konsekvenser av New Public Management. Anders Ivarsson Westerberg, Docent, Förvaltningsakademin Varför granskar och rapporterar vi så mycket? Om konsekvenser av New Public Management. Anders Ivarsson Westerberg, Docent, Förvaltningsakademin Våra yrken har kidnappats av ekonomernas modeller Försöken

Läs mer

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping

Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping Kartläggning socialsekreterare 2016 Diagramrapport: Jönköping Kontakt: Margareta Bosved Kontakt Novus: Gun Pettersson & Viktor Wemminger Datum: 1 Bakgrund & Genomförande BAKGRUND Novus har för Akademikerförbundet

Läs mer

I det offentligas tjänst: Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag. Chefsbarometer 2007 delrapport 2. I det offentligas tjänst

I det offentligas tjänst: Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag. Chefsbarometer 2007 delrapport 2. I det offentligas tjänst : Tuffa chefsvillkor värdefulla uppdrag Chefsbarometer 2007 delrapport 2 Våga välja offentlig sektor! Under min karriär har jag träffat på några av de mest hängivna och kompetenta medarbetarna under mina

Läs mer

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007

Arbetsliv. Rapport: Lyckliga arbetsplatser. Maj 2007, Markör Marknad och Kommunikation AB. Rapport Lyckliga arbetsplatser 2007 Arbetsliv Rapport: Lyckliga arbetsplatser Maj 27, Markör Marknad och Kommunikation AB Rapport Lyckliga arbetsplatser 27 Markör Marknad och Kommunikation AB, Box 396, 71 47 Örebro Telefon: 19-16 16 16.

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB

Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik. 24 april 2014. Teresia Stråberg IPF AB Individuell prestationsbaserad lön inom det offentliga: Teori och Praktik 24 april 2014 Teresia Stråberg IPF AB Hur kom det sig att vi började lönesätta individuellt? 1980-talet 1:a vågen av kritik & lösningar

Läs mer

Enkät om situationen i socialtjänsten

Enkät om situationen i socialtjänsten Enkät om situationen i socialtjänsten Enkätnamn Situationen I socialtjänsten hösten 2015 Respondenter Förtroendevalda, SSR- ordförande eller motsvarande, i 229 kommuner varav 144 har deltagit Enkätperiod

Läs mer

Överlevnadsstrategier i socialt arbete: Hur påverkar copingstrategier kvalitet och hälsa?

Överlevnadsstrategier i socialt arbete: Hur påverkar copingstrategier kvalitet och hälsa? Ett gränslöst arbetsliv: Temanummer till Gunnar Aronsson ARTIKEL Wanja Astvik och Marika Melin Överlevnadsstrategier i socialt arbete: Hur påverkar copingstrategier kvalitet och hälsa? Förändringarna inom

Läs mer

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012

STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 STs Temperaturmätare Arbetsmiljön 2012 Fackförbundet ST 2012-05-15. Referens: Torbjörn Carlsson, Utredare 070/658 49 29 torbjorn.carlsson@st.org Förord Fackförbundet ST har tidigare år genomfört större

Läs mer

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt

VOICE 2010. Finansinspektionen. FI totalt VOICE 2010 Finansinspektionen Finansinspektionen 2010 VOICE index Antal svar: 209 Extern benchmark Kompetens Motivation Ansvar & Initiativ Befogenheter Samarbete Organisatorisk effektivitet Lärande Förnyelseklimat

Läs mer

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap.

CHEFEN SÄGER SITT. Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap. CHEFEN SÄGER SITT Sveriges Ingenjörers Chefsbarometer en undersökning om ingenjörschefernas arbetsmiljö, karriär och ledarskap Februari 2014 Innehåll Sammanfattning Sveriges Ingenjörers chefsmedlemmar

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer