Att minska skolfrånvaro

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att minska skolfrånvaro"

Transkript

1 Att minska skolfrånvaro The basic things in life are simple: one person who cares and one thing to be good at, simply to be loved and to be needed. (Rutter)

2 Litteratur Vänd frånvaro till närvaro Sveriges kommuner och Landsting 2013 Skolfrånvaro och vägen tillbaka Skolverkets rapport 2010 Tillbaka till skolan av Gladh och Sjödin 2013 Skolfrånvaro av Konstenius och Schillaci 2010 Skolk ur elevernas och skolans perspektiv en intervju- och dokumentstudie - en avhandling av Anne-Sofie Strand 2013

3 Individuella orsaker till frånvaro Känslor av ensamhet, av att inte passa in. Dålig självkänsla/självförtroende. Känsla av att misslyckas. Låg känsla av sammanhang (KASAM) Psykiatriska, neuropsykiatriska, ångest-, depressions-, tvångs eller fobirelaterad problematik.

4 Familjerelaterade orsaker till frånvaro Konflikter inom familjen. Föräldrars egen erfarenhet av skolan/utbildningsnivå. Oro för förälders missbruk eller psykisk ohälsa. En god relation till föräldern (lagom omhändertagande, lyssnande etc) bäddar för att inte bli hemmasittare.

5 Skolrelaterade orsaker till frånvaro Bemötandet från lärare och övrig skolpersonal är den enskilt viktigaste faktor. Mobbning Svårigheter att förstå läraren. Negativa förväntningar på eleven Struktur och rutiner för närvarokontroll och uppföljning. Erfarenheter av mobbning och svåra kompiskonflikter i skolan. Närvaro/frånvaro av resurspersonal. Brister i skolans anpassning och särskilt stöd.

6 Vad kan man göra? Enligt skolverket Utreda orsakerna till frånvaro. Ha ett gott samarbete med familjen. Anpassa undervisningen i ett förebyggande syfte, skapa goda rutiner och omedelbara insatser. Ha ett bra bemötande och engagemang från personalen i skolan.

7 Förebyggande insatser Att bli sedd, förstådd och delaktig. Först och främst av sin lärare men också av övrig personal. God skolmiljö och skolatmosfär. Tydligt ledarskap Tydliga och begripliga instruktioner i klassrummet Höga förväntningar En fungerande registrering av skolfrånvaron. Individanpassad undervisning, dvs utmaningar på lagom nivå. Emotionellt stöd Engagerad lärare och övrig skolpesonal.

8 Tecken att vara uppmärksam på Hög frånvaro, men även ströfrånvaro på morgnar eller eftermiddagar. Sjukskrivningar oftare och längre än vad som är vanligt. Föräldrar som känner till frånvaron och som hjälper till att sjukskriva. Sjukdom eller dödsfall i familjen. Omvälvande livshändelser som till exempel skilsmässa eller ett nytt syskon. En historia med många skolbyten. Mental ohälsa hos närstående. Obalans mellan elevens förmåga och krav som ställs på eleven. Svårighet med att hitta egna lösningar på problem. Ovilja till gruppresor och studiebesök. Svårigheter med förändringar och övergångar. Negativ självbild. Negativ bild av andra. Inkonsekvens av föräldraskapet, exempelvis otydliga regler hemma. Dåliga relationer till en eller fler lärare. Svårt med kompisrelationer. Svårt att umgås i grupp. Fastnar vid vissa skoluppgifter och har svårt att ta sig vidare, fyrkantighet. Stor upptagenhet av ett specifikt intresse, exempelvis dataspelande. Långsam läs- och skrivutveckling. Nedstämdhet och/eller tystlåtenhet. Ovanligt nära relation till en eller båda föräldrarna. Dålig personlig hygien. Frånvaron är som störst i ämnet Idrott

9 Kartläggning/utredning Pedagogisk utredning Skolsocial utredning Psykosocial utredning Beteende- funktionskartläggning

10 Olika metoder All litteratur talar om vikten att ha en strukturerad och systematisk metod när man arbetar för att öka skolnärvaro. Skolnärvaroteam Nyckelmetoden en metod som bygger på en tvärproffessionell samverkan: det pedagogiska och det psykosociala. KBT beteende- och funktionsanalys.

11 Nyckelmetoden Det psykosociala behöver det pedagogiska för att få till ett utrymme för samtal. Det pedagogiska behöver det psykosociala för att hitta rätt tajmning och möjlighet att koncentrera sig. Samtidiga insatser där eleven befinner sig. Stor vikt att målen är elevens egna. Samarbetet med föräldrarna är av stor vikt. Ha fokus på det där motståndet är minst det pedagogiska eller psykosociala men börja även arbeta med det andra på något sätt. Framhåll det starka och positiva.

12 Att tänka på För att kunna känna motivation måste man ha tillgång till sina känslor. Elever som suttit hemma länge eller haft det känslomässigt jobbigt och inte lyckats hantera det kan ha stängt av känslorna. För att till exempel känna motivation måste man ha tillgång till sina känslor. Bland annat därför är det viktigt att eleven får hjälp att känna igen och kunna beskriva sina känslor. Viktigt att vänta in eleven att göra saker i sin takt. Inte ha för bråttom Sömn är viktigt. Kanske man får börja skolnärvaroprocessen lite senare på dagen.

13 Åtgärder som främjar närvaro En allsidig utredning av de bakomliggande orsakerna till frånvaron innan beslut fattas om årgärder. Viktigt att eleven är delaktig planering och målformulering. En god samverkan med socialtjänst och BUP etc. Handledning till personal och föräldrar. Rörelsepauser, massagepauser, avspänningstekniker, till exempel andningsövningar eller yoga. Konflikthantering, kommunikation, problemlösningsstrategier. Begreppskort, ritprat, seriesamtal, sociala manuskript och sociala berättelser till hjälp att förstå språkliga begrepp, oskrivna regler och sociala situationer. Tillgång till skolnärvaroteam. Sms- eller telefonkontakt med föräldrar vid frånvaro och med eleven vid sen ankomst. Snabba hembesök för att hitta orsaken till frånvaron. Snabba insatser där skolarbetet hela tiden får chans att fortsätta och eleven är delaktig. Tillgång till samtalsstöd för eleven.

14 Faktorer som främjar elevers närvaro God arbetsmiljö och individuellt anpassa undervisning. Krav och förväntningar på elever. Positivt samarbete med föräldrarna. Ett fungerande och väl överskådligt system för bokföring av elevers frånvaro. En aktiv och engagerad elevhälsa med hög grad av psykosocial och specialpedagogisk kompetens. Goda rutiner och genomtänkt dokumentation. Ett fungerande antimobbningsprogram väl förankrat i skolpersonalens värdegrund. Varje elev ska ha en lärare/mentor att vända sig till där en med personlig kontakt blir möjlig. Inför klassbildning bör man tänka till lite extra så att ingen elev redan i början hamnar i ett utanförskap, i en känsla av att inte passa in eller höra till. Lärare och övrig skolpersonal ska förmedla att jag ser dig och du är en del av ett team. Stödundervisning bör i möjligaste mån äga rum i det gemensamma klassrummet.

15 KBT-metod Skolfrånvaro (en definition) beteenden som kommer av att eleven har ett problematiskt förhållande till att vara i skolan. Från uppvisande av oro på skolan till att helt stanna hemma. En beteende/funktionsanalys, dvs belys de faktorer som vidmakthåller frånvarobeteendet. Uppmärksamma även skolnärvarobeteenden för att bland annat skapa hopp och tilltro till sin egen förmåga. Arbeta med motivation det är viktigt att få med både eleven och föräldrar på tåget. Kartläggningen ska utgå från nuet det är bara i nuet och i framtiden som man kan åstadkomma förändring. Varje skolfrånvaroärende behöver en person från skolan som har relationskompetens och som ska fungera som spindeln i nätet.

16 Motivation Det är viktigt att få med både eleven och vårdnadshavare på tåget. Genom att: Ta med eleven/vårdnadshavare i kartläggning och planering. Tala med eleven om vad som motiverar. (inte varför eleven inte är motiverad) Fokusera på det som fungerar (Salutogent förhållningssätt).

17 Relationskompetens Har förmågan att observera sitt eget beteende i en interaktion. Är beredd att omvärdera sina egna övertygelser. Bjuder på sig själv för att kunna bjuda in den andre. Med värme, tydlighet, tålamod och enträgenhet förmedla hopp om att barnet och familjen kommer att komma ur en svår situation.

18 Framgångsfaktorer Bemötandet från personal på skolan närvarande vuxna på skolan är en förutsättning för att man ska få närvarande elever. Krav och förväntningar på elever. Struktur och rutiner i elevens skolarbete. Samarbete med eleven. Samarbete med föräldrarna. Nyckelpersoner med specialkompetens Systematisk kartläggning och tydlig handlingsplan Tidig upptäckt och tidiga insatser. Var noga med uppföljning. Samverkan med socialtjänst och BUP.

19 KASAM Viktigt att elevernas upplevelse av skolan är begriplig, hanterbar och meningsfull. I många fall krävs en bärande relation (i skolan) för att detta ska vara möjligt.

20 Beteendeanalys Genom en beteende/funktionsanalys blir de faktorer som vidmakthåller beteendet synliga och därmed föremål för åtgärder. Skolfrånvarobeteenden hamnar ofta inom den beteendeklass som kallas undvikandebeteenden. Men beteenden som leder till uppmärksamhet och/eller känsla av makt och kontroll förekommer också. Viktigt att även uppmärksamma skolnärvarobeteenden inte minst för elevens känsla av hopp och tilltro till sin förmåga.

21 Kartläggningsfrågor I vilka situationer uppstår en elevs problematiska beteende? Var uppträder det och när? Hur ser eleven själv på sitt beteende eller på en situation som uppstått? Har eleven något eget förslag till lösning? Vilket stöd finns i elevens hem? Vad gör vi och vem gör vad?

22

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

robert.palmer@magelungen.com, 070-722 95 36 ia.sundberglax@magelungen.com, 070-745 36 61 www.magelungen.com

robert.palmer@magelungen.com, 070-722 95 36 ia.sundberglax@magelungen.com, 070-745 36 61 www.magelungen.com Robert Palmér HSP-samordnare Steg 1 KBT inriktning barn och ungdomar Ia Sundberg Lax HSP-samordnare Steg 1 KBT inriktning barn och ungdomar robert.palmer@magelungen.com, 070-722 95 36 ia.sundberglax@magelungen.com,

Läs mer

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka till skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Hemmasittare? Definition En hemmasittande elev som har varit frånvarande under minst fyra veckor

Läs mer

Handlingsplan för ökad skolnärvaro

Handlingsplan för ökad skolnärvaro Handlingsplan för ökad skolnärvaro 2015 04-30 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla kommunens skolor. Vilket bidrar till en ökad likvärdighet

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Den viktiga skolnärvaron

Den viktiga skolnärvaron Den viktiga skolnärvaron http://www.sou.gov.se/elevfranvaro/ Varje dag räknas Varje lektion har betydelse Stephen.R. Zubrick 14.4% PISA-rapporten: hos de 10 % som presterar lägst förklarar frånvaro hela

Läs mer

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03

Problematisk frånvaro Hemmasittare. Vilken benämning ska vi använda? Vad säger forskningen 2014-02-03 Problematisk frånvaro Hemmasittare Miriam Lindström Föreläsare, handledare, speciallärare Vilken benämning ska vi använda? Hemmasittande Långvarig ogiltig frånvaro Skolk Skolvägran, (skolfobi), ångestrelaterad

Läs mer

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet 2016-04 - 30 HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla

Läs mer

Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping

Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping Giltig och ogiltig frånvaro, ströfrånvaro & långvarig frånvaro.. som kan leda till problem för individen Betrakta problematisk

Läs mer

Checklistor. Skolfaktorer. Individfaktorer. Skolfrånvaro KBT-baserat kartläggnings- och åtgärdsarbete Författarna och Studentlitteratur 2010

Checklistor. Skolfaktorer. Individfaktorer. Skolfrånvaro KBT-baserat kartläggnings- och åtgärdsarbete Författarna och Studentlitteratur 2010 Checklistor Skolfaktorer Farligt eller dåligt skolklimat? Mobbning? Bestraffande skolkultur? Hög omsättning på lärare och vikarier? Inadekvat nivå och innehåll på undervisningen (för svårt, för lätt, för

Läs mer

Handlingsplan. för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor. Läsåret 2015/2016

Handlingsplan. för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor. Läsåret 2015/2016 Handlingsplan för arbetet med att motverka olovlig frånvaro på Lillåns skolor Läsåret 2015/2016 1. Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har ovillkorlig rätt till utbildning. Kommunen har ansvar

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Närvaro i skolan - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Att främja närvaro i skolan Främst handlar skolnärvaro om barns och ungdomars rätt till utbildning och Att barn och ungdomar går ut grundskolan

Läs mer

Kunskap och erfarenheter kring elever/unga som inte kommer till skolan. Vad vi ser, hör och gör

Kunskap och erfarenheter kring elever/unga som inte kommer till skolan. Vad vi ser, hör och gör Kunskap och erfarenheter kring elever/unga som inte kommer till skolan Vad vi ser, hör och gör Att tänka på: Sverige var ett av de första länderna i världen som undertecknade Barnkonventionen, som ger

Läs mer

Rutin gällande ogiltig frånvaro

Rutin gällande ogiltig frånvaro Rutin gällande ogiltig frånvaro Fortsatt ogiltig frånvaro Rektor kallar vårdnadshavare och elev till möte på skolan. Samverkande socialsekreterare bjuds in. 7:e ogiltiga frånvarotillfället Klassföreståndare

Läs mer

Intervensjon for elever i risikosonen

Intervensjon for elever i risikosonen Intervensjon for elever i risikosonen Årsaker til fravær og konkrete metoder for å få elever til skolen Martin Karlberg Definitioner Även giltig frånvaro kan vara problematisk. Ogiltig frånvaro innebär

Läs mer

Rutin vid frånvaro gymnasiet

Rutin vid frånvaro gymnasiet FÖRSLAG 2018-11-13 Bilaga XX Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-11 Rutin vid frånvaro gymnasiet Dokumenttyp: Rutin Diarienummer: 143.2018 Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Gäller fr.o.m. 2019-01-01

Läs mer

Elever som zappar skolan 131011

Elever som zappar skolan 131011 Elever som zappar skolan 131011 Projekt på Almåsskolan 2007-2010 Titti Ljungdahl Skolutvecklare Bakgrund Våren 2007 c:a 10 elever med mycket stor frånvaro, de flesta flickor. Tidigare skolgång hade fungerat

Läs mer

Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015)

Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015) Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015) Omfattning: Långvarig ogiltig skolfrånvaro: Mätning från läsåret 2008/2009 är att 1500 elever i kommunala skolor och 150 elever i fristående

Läs mer

Umeåmodellen. Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor. Elever med hög skolfrånvaro. Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014

Umeåmodellen. Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor. Elever med hög skolfrånvaro. Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014 Umeåmodellen Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor Elever med hög skolfrånvaro Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014 Dokumentansvarig: Karin Arnqvist specialpedagog och Cecilia

Läs mer

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Förstå & förändra Hur kan vi förstå problematiken Hur kan vi arbeta med målgruppen

Läs mer

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Ökad skolnärvaro Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Vänd skolfrånvaro till skolnärvaro Lena Ericsson Elevhälsochef Vänersborgs kommun Carianne Lundvall Karlsson Biträdande elevhälsochef

Läs mer

Skolan som skyddsfaktor! Hemmasittare

Skolan som skyddsfaktor! Hemmasittare Hemmasittare Peter Friberg leg. Psykolog Magelungen Utveckling AB Hemmasittarprogrammet (HSP) www.magelakademin.se Peter Friberg HSP- samordnare Leg. Psykolog Utbildningsansvarig Peter.friberg@magelungen.com,

Läs mer

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO

DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Bilaga 1 DOKUMENTATION VID OANMÄLD FRÅNVARO Elev: Klass: 1:a frånvarotillfället - information till vårdnadshavare Datum och ämnen för oanmäld frånvaro: Datum för kontakt med vårdnadshavare: Viktigt att

Läs mer

Vänd frånvaro till närvaro

Vänd frånvaro till närvaro Vänd frånvaro till närvaro På väg med gemensam kraft! Malin Gren Landell leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr www.sou.gov.se/ Utredningens direktiv Kartlägga långvarig och ofta återkommande, såväl giltig

Läs mer

Närvaroteamet, Sundsvall

Närvaroteamet, Sundsvall Närvaroteamet, Sundsvall Den tratt som ofta leder mot marginalisering och utanförskap har för många en sak gemensamt man har misslyckats i skolan. Erfarenhet och forskning visar att för väldigt många utgör

Läs mer

Hemmasittare. Ia Sundberg Lax & Robert Palmér Magelungen Utveckling AB Hemmasittarprogrammet (HSP) www.magelungen.com

Hemmasittare. Ia Sundberg Lax & Robert Palmér Magelungen Utveckling AB Hemmasittarprogrammet (HSP) www.magelungen.com Hemmasittare Ia Sundberg Lax & Robert Palmér Magelungen Utveckling AB Hemmasittarprogrammet (HSP) www.magelungen.com Några frågor som väcktes hos oss Hur definierar vi hemmasittare? Hur kan vi förstå problematiken

Läs mer

Hur upptäcker vi dem i tid?

Hur upptäcker vi dem i tid? Hur upptäcker vi dem i tid? Främja förstå förändra Arbeta för goda relationer (lärare-elev, elev-elev, lärare-föräldrar, kollegialt) Skapa ett respektfullt och tryggt klassrumsklimat. T ex, hur gör vi

Läs mer

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro

Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Bilaga 1 Instruktion inför kartläggning av ogiltig frånvaro Vid ogiltig skolfrånvaro tillämpas Haninge kommuns handlingsplan för uppföljning av elevers frånvaro. Ett av stegen i handlingsplanen är att

Läs mer

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Vänd frånvaro till närvaro

Vänd frånvaro till närvaro Vänd frånvaro till närvaro www.psynk.se Upplägg Bakgrund och Psynks utgångspunkter Pyramiden (främja, förebygga och åtgärda) Varför ska vi öka skolnärvaron? Riskfaktorer Systematiskt skolnärvaroarbete

Läs mer

Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro

Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro Vad ska vi prata om? Tänkbara orsaker till problematisk skolfrånvaro Lågaffektivt bemötande i lärmiljön för att främja närvaro Checklista

Läs mer

Skolfrånvaro. Anette Stockhaus, leg psykolog

Skolfrånvaro. Anette Stockhaus, leg psykolog Skolfrånvaro Anette Stockhaus, leg psykolog Vill ni ha kontakt? Anette Stockhaus Legitimerad psykolog med erfarenhet från skola och elevhälsa, barnhälsovård och företagshälsa. Malevik Utveckling och Psykologi

Läs mer

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015

Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag. BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 BUP-kongressen, Linköping 21-22 maj 2015 Känner vi varandra? Elevhälsans uppdrag Anna Sandell, Psykolog i förskola/skola Stenungsunds kommun Ordf. Psifos Vägledning för Elevhälsan Samarbete mellan Skolverket

Läs mer

Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro

Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro Lågaffektivt bemötande ger resultat på problematisk skolfrånvaro Vad ska vi prata om? Tänkbara orsaker till problematisk skolfrånvaro Lågaffektivt bemötande i lärmiljön för att främja närvaro Checklista

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro Syftet med utredningen: Kartlägga omfattningen Analysera orsakerna Föreslå närvarofrämjande åtgärder Sprida kunskap Föreslå

Läs mer

Hemmasittare Definitioner. Prevalens. Långvarig frånvaro åk 1-6 & 7-9. Förekomst av skolfrånvaro. Upprepad ströfrånvaro åk 1-6 & 7-9

Hemmasittare Definitioner. Prevalens. Långvarig frånvaro åk 1-6 & 7-9. Förekomst av skolfrånvaro. Upprepad ströfrånvaro åk 1-6 & 7-9 Definitioner Hemmasittare VAD SÄGER FORSKNINGEN? Martin Karlberg Ogiltig frånvaro innebär att man uteblir från undervisningen utan att vara sjuk eller att ha annat giltigt skäl. Skolk innebär att man har

Läs mer

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt

En likvärdig utbildning för alla. tillsammans gör vi det möjligt En likvärdig utbildning för alla tillsammans gör vi det möjligt Alla har rätt att lära på egna villkor Vi arbetar för att barn, unga och vuxna, oavsett funktionsförmåga, ska nå målen för sin utbildning.

Läs mer

FRÄMJA NÄRVARO #JAGMED ESKILSTUNA SÖK PÅ PROBLEMATISK FRÅNVARO

FRÄMJA NÄRVARO #JAGMED ESKILSTUNA SÖK PÅ PROBLEMATISK FRÅNVARO FRÄMJA NÄRVARO #JAGMED ESKILSTUNA 17-10-24 WWW.SOU.GOV.SE/ SÖK PÅ PROBLEMATISK FRÅNVARO PRESSKONFERENS OM FÖRSLAGEN I KORTHET HTTP://WWW.REGERINGEN.SE/PRES SMEDDELANDEN/2017/01/GUSTAV- FRIDOLIN-TAR-EMOT-UTREDNING-

Läs mer

Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande

Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande Handlingsplan för närvaro - Din närvaro är avgörande En handlingsplan för att främja närvaro Skall användas när elev har frånvaro Trosa kommun Antagen av: Humanistiska nämnden 2018-11-27, 96 HN 2018/82

Läs mer

Barn med oro och rädsla i skolan

Barn med oro och rädsla i skolan Barn med oro och rädsla i skolan Hur kan vi möta små besvär och förebygga stora? BUP-kongress 2015 Malin Gren Landell, BUP-kliniken Linköping Oro och rädsla - vanliga men ouppmärksammade besvär 5-10% av

Läs mer

Tillbaka (ll skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasi0ande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka (ll skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasi0ande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka (ll skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasi0ande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka (ll Skolan 2015 Hemmasi?are? - Defini(on - Forskning - Orsaker Vad kan vi göra? - Samverkan

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda skolfrånvaro

Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda skolfrånvaro PLAN Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda Fastställd av avdelningschef grundskola och avdelningschef grundsärskola Framtagen av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Datum 2018-07-02

Läs mer

KBT-baserat skolnärvaroarbete

KBT-baserat skolnärvaroarbete KBT-baserat skolnärvaroarbete Helsingfors 10 oktober 2013 Maria Schillaci & Viktoria Konstenius Leg. psykologer Relaterade kunskapsområden Beteende och inlärning Relationer och kommunikation Motivation

Läs mer

Hur förebygga problematisk skolfrånvaro?

Hur förebygga problematisk skolfrånvaro? Hur förebygga problematisk skolfrånvaro? systematiskt arbete för att främja skolnärvaro, förhindra långvarig frånvaro samt få elever tillbaka All problematisk skolfrånvaro och hemmasittande elever - En

Läs mer

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ökad skolnärvaro Syftet med rutinerna är att förebygga, upptäcka och tidigt

Läs mer

2014-04-15. Temadag 24 april 2014 Skolfrånvaro Nacka. Skolan är samhällets viktigaste arbetsplats. Vilka spår lämnar skoltiden?

2014-04-15. Temadag 24 april 2014 Skolfrånvaro Nacka. Skolan är samhällets viktigaste arbetsplats. Vilka spår lämnar skoltiden? Temadag 24 april 2014 Skolfrånvaro Nacka Föreläsning Miriam Lindström Speciallärare och handledare www.attention-utbildning.se Skolan är samhällets viktigaste arbetsplats. En inkluderande skola innefattar

Läs mer

TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO (GYMNASIET) 20% < Intensifierade insatser

TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO (GYMNASIET) 20% < Intensifierade insatser Utbildningsförvaltningen TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO (GYMNASIET) 20% < Intensifierade insatser 0-10% Rapportera och analysera frånvaro Mentor har koll på frånvaron Undervisande lärare har koll på eventuell

Läs mer

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin

Tillbaka till skolan. Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga. Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Tillbaka till skolan Metodhandbok i arbetet med hemmasittande barn och unga Marie Gladh & Krysmyntha Sjödin Hemmasittare? Definition En hemmasittande elev som har varit frånvarande under minst fyra veckor

Läs mer

Att vända frånvaro till närvaro. En utredning om problematisk elevfrånvaro.

Att vända frånvaro till närvaro. En utredning om problematisk elevfrånvaro. Att vända frånvaro till närvaro. En utredning om problematisk elevfrånvaro. - Riskfaktorer - Upptäckt och kartläggning - Främja närvaro - Elevhälsans roll - Insatser - Utredningens förslag Malin Gren Landell,

Läs mer

I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera!

I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera! I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera! Minst 20 000 elever är utanför nu.. Skolinspektionen (2016): 20 000 elever upprepat eller sammanhängande ogiltigt frånvarande TNS

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan Almby skola Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har rätt till utbildning. Kommunen har ansvar att se till att alla hemmahörande

Läs mer

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Elevhälsan Reviderad 2015-03-31 Inledande intentioner

Läs mer

Kartläggnings- och metodstöd

Kartläggnings- och metodstöd Kartläggnings- och metodstöd Detta är ett stödmaterial för dig som arbetar med elever som är frånvarande eller elever som kommit tillbaka till skolan efter frånvaro. Innehåll Checklista för kartläggning

Läs mer

Arbetsterapeuter kan bidra i skolan

Arbetsterapeuter kan bidra i skolan Arbetsterapeuter kan bidra i skolan Maria Johansson, Leg arbetsterapeut Camilla Grimheden, Leg arbetsterapeut Köping 5 april 2017 Innehåll Inledning Arbetsterapeutens bidrag Film Kaffe Kartläggningar och

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet

Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet PM Gymnasiechef 2015-10-09 Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet 2014-2017 Vår vision av Bäckadalsgymnasiet är att vi vill få alla elever att växa utifrån sina

Läs mer

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde

Sida 1(8) Elevhälsoplan Knutsbo/Junibackens skolområde 1(8) 2(8) Elevhälsoplan 2018/2019 Elevhälsans uppdrag enligt Skollagen kap 2 25 För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan

Läs mer

Anna förmår inte gå i skolan

Anna förmår inte gå i skolan Anna förmår inte gå i skolan Om Aspergers syndrom, stress och en väg tillbaka till undervisning fd spec ped vid Aspergercenter, Stockholm Aspergers syndrom och hemmasittare Frågor jag sökt svar på Barn

Läs mer

FoU Södertörn 6 april, 2017

FoU Södertörn 6 april, 2017 FoU Södertörn 6 april, 2017 www.sou.gov.se/ sök på problematisk frånvaro Presskonferens om förslagen i korthet http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/ 2017/01/gustav-fridolin-tar-emot-utredning-omproblematisk-elevfranvaro/

Läs mer

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare

En inblick i elevens ryggsäck. - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare En inblick i elevens ryggsäck - en föreläsning om föräldraskap i möte med lärare Sofia Kullberg Handledande lärare vid Valteri Skilla Speciallärare Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar Livet i landet

Läs mer

Information Områdesenheter

Information Områdesenheter Information Områdesenheter Områdesenheter inom Grundskolan, åk 4-9 Antagning Inskrivningsmöte Rutiner under tiden på områdesenheten Individanpassad undervisning Föräldrasamtal Uppföljning Chefer Uppföljning

Läs mer

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga Jämlikt Göteborg Vägledning för att främja skolnärvaro: Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga 2018-05-18 Versionshantering

Läs mer

Hjälp! Mitt barn kommer inte till skolan En SAMFÖR-föreläsning om skolfrånvaroproblematik Mälardalens Högskola, Västerås 24 februari 2015

Hjälp! Mitt barn kommer inte till skolan En SAMFÖR-föreläsning om skolfrånvaroproblematik Mälardalens Högskola, Västerås 24 februari 2015 Hjälp! Mitt barn kommer inte till skolan En SAMFÖR-föreläsning om skolfrånvaroproblematik Mälardalens Högskola, Västerås 24 februari 2015 Viktoria Konstenius Leg. psykolog, författare viktoria.konstenius@emotiva.se

Läs mer

Hemmasittande barn och ungdomar

Hemmasittande barn och ungdomar DAGENS INNEHÅLL Hemmasittande barn och ungdomar Vad vet vi om hemmasittare? Vad bör vi göra utifrån det vi vet? Malin Gren Landell Leg psykolog, leg psykoterapeut, medicine doktor BUP-kliniken, Universitetssjukhuset,

Läs mer

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande.

Ansvar och uppdrag. Elevhälsans insatser har ett dubbelriktat samband mellan hälsa och lärande. Senast uppdaterad 2016-02-29 Ansvar och uppdrag Elevhälsan Elevhälsan är en del av skolans lärandeuppdrag och en resurs för hälsofrämjande skolutveckling, så här står det i dokumentet:. Skolans uppdrag

Läs mer

TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO

TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO Utbildningsförvaltningen TRAPPA FÖR ÖKAD SKOLNÄRVARO 20% < Intensifierade insatser 10 20% Tvärprofessionella insatser och analys Lärare/ mentor informerar rektor som kallar elev och vårdnadshavare till

Läs mer

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola.

INLEDNING. Det systematiska kvalitetsarbetet inom området synliggörs i den årliga verksamhetsberättelsen för Åre gymnasieskola. Elevhälsoplan 16 17 INLEDNING Syftet med elevhälsoplanen är att, utifrån nationella styrdokument och skolans beprövade erfarenhet, skapa struktur och kultur på lokal nivå för att trygga kvalitén i skolans

Läs mer

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018 Utbildningsnämnden -11-16 UBN..204 Uppföljning frånvaro september-oktober Alla skolor har rutiner för att följa frånvaron. I rektorernas redovisningar är det tydligt att de har god kännedom om hur det

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

1

1 www.supermamsen.com 1 Skolan ser: En elev som fungerar. Jobbar på. Har vänner. Det är inga problem i skolan! Hemmet ser: Ett barn som trotsar, inte orkar med Inte orkar träffa vänner... Inte orkar fritidsaktiviteter

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018

Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Handlingsplan för Elevhälsan på Brandthovdaskolan Läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Elevhälsans organisation. 3 Elevhälsans gemensamma arbetsuppgifter..3 Elevhälsans specifika arbetsuppgifter...4

Läs mer

Rutiner för att främja närvaro

Rutiner för att främja närvaro Verksamhet Utbildning Rutin Fastställd: 2018-10-18 Fastställd av: Ledningsgruppen Reviderad: 2019-05-24 Rutiner för att främja närvaro Framarbetad av projektgruppen Alla räknas i samarbete med styrgruppen

Läs mer

Från förmedling till förståelse

Från förmedling till förståelse Specialpedagogen presenterar: Från förmedling till förståelse Elevhälsans uppdrag Twitter: @ardbegmum! Facebook: Specialpedagogen Gången från anpassning till åtgärd En korkad specialpedagog Kognitiva

Läs mer

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLPLIKT OCH ELEVENS RÄTT TILL UTBILDNING Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s barnkonvention.

Läs mer

Att främja skolnärvaro. Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll

Att främja skolnärvaro. Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll Att Skolinspektionens resultat, erfarenheter och elevhälsans roll Skolinspektionens granskningar Riktad tillsyn Skolpliktsbevakning, 2010 Kvalitetsgranskning Att, 2012 Kvalitetsgranskning Skolsituationen

Läs mer

Till föräldrar och viktiga vuxna:

Till föräldrar och viktiga vuxna: Till föräldrar och viktiga vuxna: Att prata med barn när någon i familjen är: allvarligt sjuk eller skadad psykiskt sjuk funktionsnedsatt missbrukare av alkohol eller droger utsatt för våld i hemmet död

Läs mer

Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017

Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017 Plan för arbetet med elevers skolnärvaro 2017 Västerviks Kommun 1 Handlingsplan för att förebygga frånvaro och den ohälsa det kan leda till Skolnärvaroplan 1A)Sjukfrånvaro och annan giltig oroande frånvaro,

Läs mer

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st www.set.st Varför livskunskap i skolan? Förebygga psykisk ohälsa Värdegrundsarbete Inlärning Förebygga mobbing Jämlikhet Skyddsfaktorer God social kapacitet Impulskontroll Kunna hantera konflikter Kunna

Läs mer

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN

BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Malin Gren Landell Fil dr, Leg psykolog, leg psykoterapeut Avd för klinisk psykologi och socialpsykologi BLYGA OCH ÄNGSLIGA BARN Ladda ned/beställ från www.sos.se/publikationer Vikten av kunskap om blyghet

Läs mer

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan

Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för att förebygga psykisk ohälsa i skolan Borås Stads styrdokument Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Handlingsplan för att öka skolnärvaro

Handlingsplan för att öka skolnärvaro Handlingsplan för att öka skolnärvaro Frånvaro i sig är en tydlig indikation på att eleven inte mår bra och att skolan inte, i samverkan med andra aktörer, gett det stöd och den hjälp som eleven behöver

Läs mer

Elevhälsoplan. Läsåret 2018/2019. Krokslättsgymnasiet

Elevhälsoplan. Läsåret 2018/2019. Krokslättsgymnasiet Elevhälsoplan Läsåret 2018/2019 Krokslättsgymnasiet 2019-01-07 Innehåll 1 Elevhälsans uppdrag främjande, förebyggande, åtgärdande 4 2 Inkluderande undervisning extra anpassningar och särskilt stöd 6 3

Läs mer

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell.

De flesta av oss har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, egenupplevd, närstående eller professionell. Övningsmaterial 1. Samsyn I arbete med en elevhälsobaseradmodell för tidiga insatser ska olika professioner från olika verksamheter arbeta tillsammans. Det finnas olika sätt att se på begrepp, målgrupper

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK

HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK HANDLINGSPLAN VID DROGANVÄNDNING OCH ALKOHOLMISSBRUK Rytmus musikergymnasium ska vara en drog- och alkoholfri skola. Ingen elev eller personal ska använda droger eller missbruka alkohol under sin tid på

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018

Elevhälsoplan. Sandbäcksskolan. Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Elevhälsoplan 2018 Sandbäcksskolan Antagen av Petra Roth januari 2018 Reviderad augusti 2018 Plan för elevhälsoarbetet på Sandbäcksskolan Sandbäcksskolan vi kan, vi vill och vi vågar Vi kan : Vi vill :

Läs mer

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty Handlingsplan elevhälsoteamet uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui Geijerskolan 2016-2017 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Från närvaro till gymnasieexamen

Från närvaro till gymnasieexamen Från närvaro till gymnasieexamen Tidiga insatser med skolan som arena för samverkan Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr Regeringens utredare på frånvaro, sakkunnig på Utbildningskontoret

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0 Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: 2015-03-19 Version: 1.0 Inledning I skolan arbetar vi aktivt med att skapa en hälsofrämjande skolmiljö som stimulerar elever till att vilja lära samt närvara i

Läs mer

Vägledning för Elevhälsan

Vägledning för Elevhälsan Vägledning för Elevhälsan Med guide Ett elevärendes gång 1 Vägledning för Elevhälsan Följande skrift är en vägledning till Rektorer och Elevhälsoteam i elevhälsoarbetet. Skriften är en sammanfattning,

Läs mer

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro

Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Handlingsplan för hantering av elevers frånvaro Skolplikten motsvaras av en rätt till utbildning och inträder höstterminen det år barnet fyller sju år och upphör efter det nionde skolåret. Det gäller oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan & Värdegrund

Likabehandlingsplan & Värdegrund Solgläntans & Solbackens Likabehandlingsplan & Värdegrund 1 Datum: 20091201 *Reviderad 20110830, 20120508,201305,20140605,20150512, 20160503, 170524,20170821 Denna skrift är ett resultat utifrån våra tankar

Läs mer

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 15 Kommunala skolenheter har ingen frånvaro att rapportera 2 fristående skolenheter har ingen frånvaro att rapportera Skolpliktiga elever med sammanhängande

Läs mer