Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet"

Transkript

1 PM Gymnasiechef Fokus på skolnärvaro i det systematiska kvalitetsarbetet på Bäckadalsgymnasiet Vår vision av Bäckadalsgymnasiet är att vi vill få alla elever att växa utifrån sina förutsättningar. Vi vill vara duktiga på att hjälpa de killar och tjejer som kommer hit att utvecklas utifrån den målbild och nivå de själva befinner sig på. Att lyckas kan betyda olika saker för olika ungdomar vid olika tidpunkter och i olika situationer i livet. Vi vill vara så flexibla så att vi kan hitta gränserna för varje elev och hjälpa dem att tänja på dem. All för oss känd tillgänglig forskning, bland annat John Hatties forskning om vilka faktorer som gör en skola framgångsrik, pekar mot att läraren är den enskilt viktigaste faktorn för om en elev skall lyckas med sin skolgång eller ej. För att läraren skall kunna vara framgångsrik i att uppfylla sitt ansvar och undervisa och på olika sätt stödja eleven så måste det uppstå ett möte mellan lärare och elev. Eftersom läraren som regel finns i skolan så måste detta möte ske i skolmiljön. Eleven måste alltså vara närvarande i skolan för att fullt ut kunna utnyttja de resurser som skolan ställer till förfogande. Närvaro i skolan spelar roll. En elev som inte är i skolan får stora problem att tillgodogöra sig de kunskaper som det är skolans uppdrag att förmedla och skapa. Därför vill vi stödja våra elever att vara så mycket närvarande i skolan som möjligt genom att bedriva ett aktivt förebyggande arbete på området. Och därför fokuserar vi under perioden särskilt på att sänka den generella elevfrånvaron vid våra utbildningar. Forskning kring framgångsfaktorer i arbetet med skolfrånvaro Organisationen Sveriges kommuner och landsting ("SKL") har gett ut skriften Vända frånvaro till närvaro. Denna skrift inleds på följande sätt: "Skolfrånvaro är ofta en indikation på att ett barn eller ung person inte mår bra. Det är en signal om att skolan i samverkan med andra aktörer inte kunnat ge eleven det stöd och den hjälp som behövts. [---]. Barn och unga som inte är närvarande i skolan riskerar att inte klara skolans kunskapskrav. Att öka skolnärvaron och se till att eleverna klarar skolan innebär en stor vinst för enskilda elever men också betydande ekonomiska besparingar för samhället." I skriften fokuserar man särskilt på att sammanfatta den forskning som finns kring framgångsfaktorer i arbetet med att sänka skolfrånvaron i Sverige och utanför landets gränser.

2 I sammanfattningen har man landat på nio faktorer som är särskilt betydelsefulla i detta arbete: 1. Goda relationer 2. Kunskapsfokus 3. Samverkan 4. Att lyssna på eleverna 5. Tydligt ledarskap 6. Allas engagemang 7. Rutiner och systematiskt förbättringsarbete 8. Samarbete med vårdnadshavarna 9. Tekniska förutsättningar Nedan kan du läsa vad vi på Bäckadalsgymnasiet gör inom respektive framgångsfaktor för att sänka elevfrånvaron under perioden Vad gör vi under respektive framgångsfaktor? 1. Goda relationer "I det främjande och förebyggande arbetet är ett bra socialt klimat, skolpersonalens bemötande av eleverna, att alla elever blir sedda och att skolan präglas av goda relationer viktigt" Här jobbar vi kontinuerligt från det enskilda mötet elev-lärare till kvalitetsarbete på programnivå, t.ex. genom dialog i samband med upprättande av plan mot kränkande behandling. En vanligt använd metod är så kallade fokussamtal, där elever i dialog med skolpersonal kan uttrycka sina tankar och åsikter om undervisningen. Ett utvecklingsområde är här att vi vill ägna mer arbete åt fokussamtal med elever med hög elevfrånvaro, för att skapa en tydliga bild av hur de upplevt upphovet till deras skolfrånvaro. 2. Kunskapsfokus "Att klara skolan är en skyddsfaktor mot psykosociala problem. Den främsta anledningen att arbeta med skolnärvaron är därför att eleverna ska klara skolans kunskapskrav. Åtgärderna måste syfta till att eleverna så fort som möjligt ska vara närvarande i skolan och få det stöd de behöver för att nå målen." I skolans interna arbete med skolnärvarofrågan är personalens överenskomna huvudfokus att skolnärvaro är viktig på grund av att kunskapsresultaten påverkas negativt för den enskilde eleven vid hög frånvaro. Elevperspektivet är det viktiga och fokus är inte på att "straffa" den frånvarande, utan att hjälpa honom/henne till närvaro.

3 3. Samverkan "Skolnärvaro är inte bara en angelägenhet för skolan. Ibland behöver skolan samverka med andra verksamheter i kommun och landsting samt andra aktörer" På Bäckadalsgymnasiet samverkar vi via elevhälsoteam löpande med för eleven relevanta andra aktörer, t.ex. vården, socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen ("BUP") etc. Vi har rutiner för samverkan och sådan sker regelbundet utgående från den enskilde elevens behov. 4. Att lyssna på eleverna "Att lyssna på eleverna och göra dem delaktiga i skolnärvaroarbetet är betydelsefullt" Den direkta dialogen mellan skolpersonal och elever angående undervisningen och dess utformning är något som ständigt pågår, och som alla anställda har ansvar att upprätthålla. Som ovan nämnts är det ett utvecklingsområde att skolans personal i högre grad skall använda fokussamtalsmetoden för att skapa klarhet i hur elever med hög frånvaro resonerar kring de bakomliggande orsakerna. 5. Tydligt ledarskap "Att det finns ett tydligt ledarskap på alla nivåer från politisk nivå till skolnivå som markerar betydelsen av arbetet med ökad skolnärvaro är en viktig förutsättning" Fokus ligger här tydligt på att frågan kring elevernas närvaro i skolan är ett prioriterat fokusmål för hela Bäckadalsgymnasiets verksamhet Se Bäckadalsgymnasiets vision under "Vision och värdegrund" i vänstermenyn.

4 6. Allas engagemang "Att all personal i skolan är engagerad i skolnärvaroarbetet är betydelsefullt. Diskussioner kring skolnärvaron bör föras i olika sammanhang, till exempel på arbetslagsmöten, arbetsplatsträffar, möten i elevhälsogruppen och rektorsmöten" Här är det ansvarigs uppfattning att vi har nått långt på en relativt kort period. Fenomenet frånvaro diskuteras i samtliga ovan nämnda instanser och detta resulterar i konkreta åtgärder ute på programmen. Arbetet är här pågående. 7. Rutiner och systematiskt förbättringsarbete "Det är en stor fördel att ha formulerat tydliga rutiner för skolnärvaroarbetet. Att rutinerna också är förankrade hos lärarna och elevhälsans personal är nödvändigt för att skolnärvaroarbetet skall fungera." På Bäckadalsgymnasiet arbetar vi sedan länge utifrån särskilda rutiner för uppföljning av elevernas närvaro. Dessa har senast förnyats vid årsskiftet 2013/2014 och bedöms vara genomförda och väl fungerande. Vi bedriver systematiskt förbättringsarbete genom att följa upp statistiska mönster i elevfrånvaro hos grupper, klasser och utbildningar på skolan. Utgående från en analys av dessa vidtas särskilda åtgärder på grupp-, utbildnings- och skolnivå. 8. Samarbete med vårdnadshavarna "Ett bra samarbete med hemmet har stor betydelse för att lyckas vända skolfrånvaron till skolnärvaro för enskilda elever. Skolnärvaroarbetets legitimitet hos vårdnadshavarna är även viktigt i det förebyggande arbetet." Frågan om närvarons vikt för skolprestationen och vilket stöd elever kan få att vara närvarande lyfts i samtliga föräldramöten på skolan. Vi vill i olika sammanhang vara tydliga med att vi kan se att de elever som har hög närvaro i skolan och lyckas nå sina mål tenderar att ha vårdnadshavare som engagerar sig i skolgången. Skolans datasystem för att dokumentera elevnärvaro; Vklass, genererar ett mail till i systemet registrerade vårdnadshavare om en elev varit frånvarande under dagen. I övrigt finns möjligheten för vårdnadshavare att få inloggning i systemet, och därmed kunna hålla sig informerad om sonens/dotterns skolnärvaro.

5 Målet är även att mentor snarast efter frånvarotillfälle skall ta en kontakt med omyndig elevs vårdnadshavare. Dialogen med hemmet bedömer vi vara central för att lyckas i att häva skolfrånvaro. 9. Tekniska förutsättningar "Välfungerande digitala frånvarorapporteringssystem är en förutsättning för att frånvaron ska registreras korrekt och ge skolan och kommunen tillförlitlig information om skolnärvaron" I Jönköpings kommun arbetar vi med det digitala närvarosystemet Vklass. Systemet bedöms fungera väl och ge skolpersonalen goda förutsättningar att föra en dialog med elever om skolnärvaron. Förutom att systemet genererar översiktliga grafiska listor som gör uppföljning möjlig och relativt enkel så finns möjlighet att ge vårdnadshavare inloggning i systemet.

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014)

Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Falkenberg gymnasieskolas plan för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan (2013/2014) Vår vision Alla ska lyckas! Falkenbergs gymnasieskola och gymnasiesärskola är

Läs mer

Vänd frånvaro till närvaro

Vänd frånvaro till närvaro Vänd frånvaro till närvaro www.psynk.se Upplägg Bakgrund och Psynks utgångspunkter Pyramiden (främja, förebygga och åtgärda) Varför ska vi öka skolnärvaron? Riskfaktorer Systematiskt skolnärvaroarbete

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2016/2017 Innehållsförteckning 1. Bakgrund...3 2. Syfte...3 3. Definitioner...3

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro 2015-05-22 Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 1 2. Syfte... 1 3.

Läs mer

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan

Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan 2015-09-11 Elevens rätt till utbildning - rutiner för att främja närvaro och att uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i skolan Inledning I skollagen anges att bildningsnämnden ansvarar för att alla

Läs mer

Samverkan för barns bästa Samlade tips och metoder för att främja skolnärvaro utifrån projektet Alla barn i skolan

Samverkan för barns bästa Samlade tips och metoder för att främja skolnärvaro utifrån projektet Alla barn i skolan 2014-05-05 Samverkan kring barn för barns bästa är ALLAS bord! Samverkan för barns bästa Samlade tips och metoder för att främja skolnärvaro utifrån projektet Alla barn i skolan I utbildningen ska hänsyn

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) YTTRANDE Vårt ärendenr: 17/00942 2017-05-12 Utbildningssektionen Åsa Ernestam Utbildningsdepartementet 10333 STOCKHOLM Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94) Sammanfattning Sveriges

Läs mer

Rutin vid frånvaro gymnasiet

Rutin vid frånvaro gymnasiet FÖRSLAG 2018-11-13 Bilaga XX Barn- och utbildningsnämnden 2018-12-11 Rutin vid frånvaro gymnasiet Dokumenttyp: Rutin Diarienummer: 143.2018 Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Gäller fr.o.m. 2019-01-01

Läs mer

Närvaroteamet, Sundsvall

Närvaroteamet, Sundsvall Närvaroteamet, Sundsvall Den tratt som ofta leder mot marginalisering och utanförskap har för många en sak gemensamt man har misslyckats i skolan. Erfarenhet och forskning visar att för väldigt många utgör

Läs mer

Handlingsplan för att öka skolnärvaro

Handlingsplan för att öka skolnärvaro Handlingsplan för att öka skolnärvaro Frånvaro i sig är en tydlig indikation på att eleven inte mår bra och att skolan inte, i samverkan med andra aktörer, gett det stöd och den hjälp som eleven behöver

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Att vända frånvaro till närvaro Syftet med utredningen: Kartlägga omfattningen Analysera orsakerna Föreslå närvarofrämjande åtgärder Sprida kunskap Föreslå

Läs mer

Handlingsplan för ökad skolnärvaro

Handlingsplan för ökad skolnärvaro Handlingsplan för ökad skolnärvaro 2015 04-30 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla kommunens skolor. Vilket bidrar till en ökad likvärdighet

Läs mer

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor

Grundskolan 2013-10- 01. Skolnärvaro. Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Grundskolan 2013-10- 01 Skolnärvaro Handlingsplan för skolnärvaro i Surahammars kommuns grundskolor Skolplikt och elevens rätt till utbildning Alla barn har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning

Läs mer

Pajala Centralskola. Vårt arbete med att främja närvaro i skolan

Pajala Centralskola. Vårt arbete med att främja närvaro i skolan Pajala Centralskola Vårt arbete med att främja närvaro i skolan Rutiner för arbete med elever med problematisk skolfrånvaro Tydliga rutiner för uppföljning av frånvaro Närvaron rapporteras varje dag av

Läs mer

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE

Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Handlingsplan för ökad Skolnärvaro gymnasiet 2016-04 - 30 HÄRJEDALENS KOMMUN HERJEDAELIEN TJIELTE 1 Bakgrund Uppdraget har varit att skapa en handlingsplan för ökad skolnärvaro som är gemensam för alla

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Ogiltig frånvaro Steg 1 Vid första tillfället

Läs mer

Rutin gällande ogiltig frånvaro

Rutin gällande ogiltig frånvaro Rutin gällande ogiltig frånvaro Fortsatt ogiltig frånvaro Rektor kallar vårdnadshavare och elev till möte på skolan. Samverkande socialsekreterare bjuds in. 7:e ogiltiga frånvarotillfället Klassföreståndare

Läs mer

Handlingsplan för att främja skolnärvaro

Handlingsplan för att främja skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2019/2020 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Definitioner...3 Ogiltig frånvaro...4 Giltig frånvaro/anmäld

Läs mer

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun

MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa. SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN för kommunala skolor i Enköpings kommun Skolplikt och elevens rätt till utbildning Enligt skollagen 7

Läs mer

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner

Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Skolnärvaro i Karlskoga och Degerfors kommuner Främja närvaro Uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro Josefin Sejnelid, utredningssekreterare barn & ungdom, Region Örebro län, 019-602 74 91, josefin.sejnelid@regionorebrolan.se

Läs mer

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor.

Skolnärvaro. Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. 2017-06-21 Gällande läsåret 2017-2018 Skolnärvaro Handlingsplan för att främja skolnärvaro och uppmärksamma, utreda och åtgärda frånvaro i Surahammars kommuns grundskolor och förskolor. Bakgrund och syfte:

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro

Handlingsplan vid frånvaro Handlingsplan vid frånvaro Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Askersunds kommuns förskolor och grundskolor 2018/2019 Innehållsförteckning Bakgrund...3 Syfte...3 Definitioner...3

Läs mer

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro

Närvaro i skolan. - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Närvaro i skolan - och handlingsplan för ogiltig frånvaro Att främja närvaro i skolan Främst handlar skolnärvaro om barns och ungdomars rätt till utbildning och Att barn och ungdomar går ut grundskolan

Läs mer

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro

Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Rutiner för att tidigt fånga upp betydande skolfrånvaro i grundskolan -Fylls i vid ärende när åtgärder sker för att stärka en elevs skolnärvaro Elevens namn: Skola: ns namn: Elevens personnummer: Klass:

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda skolfrånvaro

Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda skolfrånvaro PLAN Handlingsplan för att förebygga, förhindra och åtgärda Fastställd av avdelningschef grundskola och avdelningschef grundsärskola Framtagen av utbildnings- och arbetslivsförvaltningen Datum 2018-07-02

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, dvs. en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Bilaga 3 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans psykosociala insatser... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Botkyrka kommun efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i S:t Botvids gymnasium belägen i Botkyrka kommun 2 (11) Uppföljning av tillsyn i S:t Botvids gymnasium

Läs mer

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor

Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor Handlingsplan för att stimulera hög närvaro Förskoleklass till årskurs 9 Strömsunds kommuns grundskolor 2 (5) Bakgrund Alla barn i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning och har skolplikt. Skolplikten

Läs mer

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN18/138/13 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2019-02-06 Dnr BUN18/13 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden...

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Alla barn i Sverige har skolplikt och en lagstadgad rätt till utbildning. Skolplikten innebär även närvaroplikt, d v s en skyldighet att delta i den utbildning som anordnas,

Läs mer

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014

Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 Redovisning av elevfrånvaron vårterminen 2014 15 Kommunala skolenheter har ingen frånvaro att rapportera 2 fristående skolenheter har ingen frånvaro att rapportera Skolpliktiga elever med sammanhängande

Läs mer

Vänd frånvaro till närvaro. guide för systematiskt skolnärvaroarbete i kommuner

Vänd frånvaro till närvaro. guide för systematiskt skolnärvaroarbete i kommuner Vänd frånvaro till närvaro guide för systematiskt skolnärvaroarbete i kommuner Vänd frånvaro till närvaro guide för systematiskt skolnärvaroarbete i kommuner Upplysningar om innehållet: Åsa Ernestam,

Läs mer

Umeåmodellen. Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor. Elever med hög skolfrånvaro. Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014

Umeåmodellen. Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor. Elever med hög skolfrånvaro. Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014 Umeåmodellen Faktorer som påverkar skolnärvaron Checklistor Elever med hög skolfrånvaro Dokumentnamn: Projektet Tillbaka till skolan 2012 2014 Dokumentansvarig: Karin Arnqvist specialpedagog och Cecilia

Läs mer

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr

Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Dokumenttyp Fastställd av Beslutsdatum Reviderat Utbildningschef 2014-08-15 Dokumentansvarig Förvaring Dnr Anette Persson Castor Dokumentinformation Handlingsplan för att främja närvaro 2 (9) Arbetet med

Läs mer

Samtalsunderlag för enkel kartläggning

Samtalsunderlag för enkel kartläggning simrishamn.se Bilaga 1 Samtalsunderlag för enkel kartläggning Mall till samtalsinnehåll mellan mentor, elev och vårdnadshavare. Syfte med kartläggningen: Ta reda på orsakerna till den betydande frånvaron

Läs mer

Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra

Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra Solenskolan/Kiörningskolan åk 4-9 Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var och

Läs mer

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ

Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ÖKAD SKOLNÄRVARO HUR VI FÖREBYGGER OCH SÄTTER IN INSATSER TIDIGT FÖR ATT MOTVERKA SKOLFRÅNVARO PÅ LIDINGÖ Rutiner för ökad skolnärvaro Syftet med rutinerna är att förebygga, upptäcka och tidigt

Läs mer

Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning

Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning Att främja närvaro för alla elevers rätt till utbildning Alla barn och ungdomar har skolan som gemensam arbetsplats Eleverna är skyldiga att delta i utbildningen om de inte har giltiga skäl att utebli.

Läs mer

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro

Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro 2017-08-30 SID 1/5 Ormstaskolans rutin för att främja närvaro samt förebygga och åtgärda frånvaro Skolans lokala rutin utgår från Vallentuna kommuns gemensamma rutin för att främja närvaro samt förebygga

Läs mer

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro

1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro 1. Backaskolan Handlingsplan vid frånvaro Fastställd av styrelsen 20160215 Frånvaro från skolan är ofta ett tecken på ohälsa, som kan bero på brister i skolmiljön, dåliga relationer med kamrater eller

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser n Bilaga 2 Dnr 13-401/6081 Sida 1 (7) 2013-09-10 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för specialpedagog/speciallärare... 1 Innehållsförteckning...

Läs mer

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser

Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Bilaga 2 Dnr 1.3.2-9645/2016 Sida 1 (7) 2016-11-29 Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser Sida 2 (7) Innehållsförteckning Kvalitetssystem för elevhälsans specialpedagogiska insatser...

Läs mer

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst

Ökad skolnärvaro. Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Ökad skolnärvaro Vänersborg Var står vi idag? 27 nov 2017 Högskolan Väst Vänd skolfrånvaro till skolnärvaro Lena Ericsson Elevhälsochef Vänersborgs kommun Carianne Lundvall Karlsson Biträdande elevhälsochef

Läs mer

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa

Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE. för barn och ungdomars psykiska hälsa Foto: Bildarkivet SAMVERKANSPLAN SKOLNÄRVARO MODELLOMRÅDET ETT SAMVERKANSARBETE för barn och ungdomars psykiska hälsa Bakgrund Den här samverkansplanen har tagits fram i samarbete med berörda verksamheter

Läs mer

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera

Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera SOU 2016:94 Saknad! Utredningens uppdrag: Kartlägga långvarig och ofta förekommande frånvaro, ogiltig+giltig Analysera orsakerna Föreslå förbättrat arbete

Läs mer

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit

Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar. Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Att arbeta med skolfrånvarande barn och ungdomar Jag vill vara som alla andra och jag vet att det finns skolpliktsskit Förstå & förändra Hur kan vi förstå problematiken Hur kan vi arbeta med målgruppen

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning 2013-04-07 Inledning Tydliga och väl kända rutiner för skolpliktsbevakning är av vikt för att säkerställa alla barns rätt till utbildning. Forskning visar att om barn

Läs mer

Fördjupad kartläggning

Fördjupad kartläggning UN/2016:259 Fördjupad kartläggning Instruktioner Inför mötet Informera eleven om att vårdnadshavare kommer att kontaktas för ett nytt möte. Kontakta båda vårdnadshavarna vid gemensam vårdnad. Berätta att

Läs mer

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0

Handlingsplan vid frånvaro. Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: Version: 1.0 Framtagen av: Centrala Elevhälsan Datum: 2015-03-19 Version: 1.0 Inledning I skolan arbetar vi aktivt med att skapa en hälsofrämjande skolmiljö som stimulerar elever till att vilja lära samt närvara i

Läs mer

Anvisning för att främja närvaro i skolan

Anvisning för att främja närvaro i skolan Anvisning för att främja närvaro i skolan Grundskolan, grundsärskolan Gäller fr.o.m. 2017-08-21 Antagen av bildningschef 2017-08-21 Innehållsförteckning Inledning... 1 Syfte... 1 Att främja närvaro samt

Läs mer

Fotograf David Lundin

Fotograf David Lundin Helsingborgs stads närvaroarbete Fotograf David Lundin Sida 1 Sida 2 Barn och ungdomars rätt till utbildning Alla barn och ungdomar i Sverige har en lagstadgad rätt till utbildning med hög kvalité i trygg

Läs mer

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015

Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 Elevhälsoplan Fröviskolan 7-9 2014-2015 2014-04-24 Vision Alla elever på Fröviskolan 7-9 skall i en trygg miljö ges möjlighet att utveckla sin fulla potential för att kunna förverkliga sina drömmar. Syfte

Läs mer

Spånga grundskolas Elevhälsoplan 2015-16

Spånga grundskolas Elevhälsoplan 2015-16 Spånga grundskolas Elevhälsoplan 2015-16 Målsättning Elevhälsans mål är att skapa en så positiv lärandesituation som möjligt för eleven. Den ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska

Läs mer

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun

SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN. För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLNÄRVARO HANDLINGSPLAN För kommunala grundskolor och grundsärskola i Gnosjö kommun SKOLPLIKT OCH ELEVENS RÄTT TILL UTBILDNING Sverige var ett av de första länderna som ratificerade FN:s barnkonvention.

Läs mer

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015

Rutiner för arbetet med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Rutiner för arbetet med extra ar, särskilt stöd och åtgärdsprogram på grundskolan i Ljusnarsbergs kommun. Gäller från och med 1 januari 2015 Det är skolans uppgift att ge alla elever den ledning och stimulans

Läs mer

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM

Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Arbetsmaterial för Sandviksskolan och Storsjöskolan 2015-08-11 Sammanfattning av styrdokument, Skolinspektionens bedömningsunderlag och Allmänna Råd för FRITIDSHEM Innehållsförteckning Fritidshem - Skolverket

Läs mer

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga

Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga Jämlikt Göteborg Vägledning för att främja skolnärvaro: Grundläggande främjande framgångsfaktorer som bildar ramverk för arbetet inom de verksamheter som möter barn och unga 2018-05-18 Versionshantering

Läs mer

Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015)

Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015) Aktuell forskning kring långvarig ogiltig skolfrånvaro (april 2015) Omfattning: Långvarig ogiltig skolfrånvaro: Mätning från läsåret 2008/2009 är att 1500 elever i kommunala skolor och 150 elever i fristående

Läs mer

Ökad skolnärvaro- vårt förbättringsområde

Ökad skolnärvaro- vårt förbättringsområde Ökad skolnärvaro- vårt förbättringsområde Erfarenheter från Vänersborg förmedlade av Anne-Len Kriewitz, verksamhetschef, grundskola/grundsärskola Allting började med. Obehagliga signaler! Många skolkade

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-30 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Stålforsskolan 1:7-9 margaretha.lindman@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stålforsskolan

Läs mer

Svar på motion nr 3/2017 från Marie Wengse (SÖ) och Sven Pierre (SÖ) - Motion om ökad skolnärvaro i Österåkers kommun

Svar på motion nr 3/2017 från Marie Wengse (SÖ) och Sven Pierre (SÖ) - Motion om ökad skolnärvaro i Österåkers kommun Tjänsteutlåtande O Österåker Kommunstyrelsens kontor Sofia Coyne Datum 2018-02-23 Dnr KS 2017/005 I Till Kommunstyrelsen Svar på motion nr 3/2017 från Marie Wengse (SÖ) och Sven Pierre (SÖ) - Motion om

Läs mer

Sofiaskolan

Sofiaskolan Sofiaskolan Roine Peimer Direktvalsnr: 021-39 13 85 Mail: roine.peimer@vasteras.se Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling. Sofiaskolan 2016-2017 För att främja likabehandling och förebygga

Läs mer

Riktlinjer vid frånvaro

Riktlinjer vid frånvaro 1 av 9 Barn- och utbildningschef, Bilaga 1 Barn- och utbildningsnämnden, 2018-10-09 83 Rutin och stöd för systematiskt arbete med att främja närvaro i Karlsborgs kommuns förskolor och grundskolor Riktlinjer

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium

Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium 1 (8) DATUM DNR 2018-11-13 UN/2018:223 Riktlinjer för skolpliktsbevakning och hantering av frånvaro för grundskola och gymnasium Antaget av utbildningsnämnden den 28 november 2018 2 (8) Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen

Likabehandlingsplan. Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret Likabehandlingsgruppen Likabehandlingsplan Lapplands Gymnasium i Pajala läsåret 2018-2019 Likabehandlingsgruppen Maj/Juni 2018 Grunduppgifter Verksamhet som omfattas av Plan mot diskriminering och kränkande handling är Gymnasieskolan

Läs mer

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL

Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande DISKUSSIONSMATERIAL Synligt lärande hur då? I skriften Synligt lärande presenteras och analyseras resultaten från den Nya Zeeländske forskarens John Hatties banbrytande studie Visible Learning.

Läs mer

Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping

Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping Malin Gren Landell, leg psykolog, leg psykoterapeut, med dr. BUP-kliniken, Linköping Giltig och ogiltig frånvaro, ströfrånvaro & långvarig frånvaro.. som kan leda till problem för individen Betrakta problematisk

Läs mer

Dnr BUN16/46 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden

Dnr BUN16/46 RIKTLINJER. Riktlinjer för skolpliktsbevakning. Antagen av Barn- och ungdomsnämnden Dnr BUN16/46 RIKTLINJER Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av Barn- och ungdomsnämnden 2016-06-07 Dnr BUN16/46 2/7 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Bakgrundsanalys och överväganden... 3

Läs mer

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun

Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun Handlingsplan vid elevs otillåtna frånvaro för grund- och grundsärskola samt gymnasium- och gymnasiesärskola i Övertorneå Kommun ÖVERTORNEÅ KOMMUN Elevhälsan Reviderad 2015-03-31 Inledande intentioner

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO1s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO5s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskolan och Gymnasiesärskola Läsår 2017/2018 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Skolplikt och utredning av elevers frånvaro

Skolplikt och utredning av elevers frånvaro Skolplikt och utredning av elevers frånvaro 2019-04-10 The Capital of Scandinavia Agenda 1. Inledning och presentation av Enheten för ersättning och skolplikt 2. Skolplikt 3. Bestämmelser om frånvaro 4.

Läs mer

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen

Handlingsplan för ökad närvaro. förskola, grundskola och grundsärskola. Barn- och ungdomsförvaltningen Handlingsplan för ökad närvaro förskola, grundskola och grundsärskola Barn- och ungdomsförvaltningen 20170127 Handlingsplan för ökad närvaro i grundskola och grundsärskola Oanmäld frånvaro Steg 1 Vid

Läs mer

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018

Uppföljning frånvaro september-oktober 2018 Utbildningsnämnden -11-16 UBN..204 Uppföljning frånvaro september-oktober Alla skolor har rutiner för att följa frånvaron. I rektorernas redovisningar är det tydligt att de har god kännedom om hur det

Läs mer

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola

Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan. Almby skola Handlingsplan för arbetet med att motverka ogiltig frånvaro från skolan Almby skola Inledning Alla skolpliktiga barn och ungdomar har rätt till utbildning. Kommunen har ansvar att se till att alla hemmahörande

Läs mer

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen

Verksamhetsrapport. Skolinspektionen Bilaga 1 efter kvalitetsgranskning av skolornas arbete för att förebygga studieavbrott i gymnasieskolan vid Uddevalla Praktiska Gymnasium i Uddevalla kommun 1 (9) Innehåll Inledning sid. 1 Bakgrundsuppgifter

Läs mer

Vägledning för Elevhälsan

Vägledning för Elevhälsan Vägledning för Elevhälsan Med guide Ett elevärendes gång 1 Vägledning för Elevhälsan Följande skrift är en vägledning till Rektorer och Elevhälsoteam i elevhälsoarbetet. Skriften är en sammanfattning,

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Bildningsförvaltningen BF 221 1 2017-01-03 FÖRSKOLAN SOLGLÄNTAN LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Läs mer

Skolområde Korsavad 2013/2014

Skolområde Korsavad 2013/2014 Skolområde Korsavad 2013/2014 Systematiskt kvalitetsarbete övergripande mål och riktlinjer i Lgr11 Normer och värden - Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Bedömning och betyg

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola. Tornet 2013 Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskola Tornet 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG... 3 Varje barns kunskapsutveckling skall stärkas... 3 I Trollhättan

Läs mer

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Äventyrets plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera!

I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera! I skolan. Inte utanför! Uppmärksamma Seminarium frånvaro ABF och agera! Minst 20 000 elever är utanför nu.. Skolinspektionen (2016): 20 000 elever upprepat eller sammanhängande ogiltigt frånvarande TNS

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan. Åsaka skola Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Grundskolan/Grundsärskolan Åsaka skola 1-6 2013 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 3 REDOVISNING AV UPPDRAG...

Läs mer

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat:

Utvecklingsplan. Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018. Upprättat: Upprättat: 170904 Utvecklingsplan Tingbergsskolan Förskoleklass, grundskola 1 6, fritidshem Läsåret 2017/2018 Det Systematiska Kvalitéts Arbetet (SKA) på Tingbergsskolan Ett systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F

Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan. Kronan F Dokumentation av systematiskt kvalitetsarbete Förskoleklass / Grundskolan / Grundsärskolan Kronan F-6 2014 Innehållsförteckning KVALITÉTSARBETE... 3 Redovisning av aktuella kunskapsresultat... 4 REDOVISNING

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Utbildningsförvaltningen Stockholms stad Sida 1 (8) 2019-01-15 Lindeparkens gymnasiesärskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår 2018/2019 Sida 2 (8) Verksamhetsform som omfattas av

Läs mer

VÄNERGYMNASIETS LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 2013/2014

VÄNERGYMNASIETS LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 2013/2014 VÄNERGYMNASIETS LIKABEHANDLINGSPLAN Läsåret 2013/2014 UPPDATERAS INFÖR VARJE LÄSÅR Skolans vision På Vänergymnasiet strävar vi efter att alla elever känner sig delaktiga, trygga och sedda. Detta är ett

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut 2013-10-30 Eskilstuna kommun eskilstuna.kommun@eskilstuna.se Rektorn vid Stålforsskolan 2: 7-9 helena.rivel@eskilstuna.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Stålforsskolan 2:

Läs mer

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Nygårdsskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, skola åk 1-3, fritidshem Läsår 2015/2016 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO3s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro

Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro Rutiner för att främja skolnärvaro motverka ströfrånvaro All frånvaro registreras i Skola 24. Finns anledning till oro? För att få elever att komma tillbaka till skolan är det viktigt att insatser startar

Läs mer

Riktlinjer för skolpliktsbevakning

Riktlinjer för skolpliktsbevakning Riktlinjer för skolpliktsbevakning Antagen av barn- och ungdomsnämnden 2018-10-24 www.sollentuna.se Riktlinjer - Skolplikt och skolpliktsbevakning Dessa riktlinjer klargör hur skolpliktsbevakning sker

Läs mer

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Knappekullaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: skolenhet 1 (F-1 åk 2, fritidshemmet grundsärskolan) och skolenhet 2 (åk 3, fritidshemmet,

Läs mer

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan

Verksamhetsplan 2015/2016. Rombergaskolan Verksamhetsplan 2015/2016 Rombergaskolan 1 Övergripande beskrivning av enheten Målgruppen är Rombergaskolans elever inom förskoleklass, grundskola och fritidshem. Vision Alla barn och ungdomar i Enköpings

Läs mer

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Västerviks Gymnasium RO2s plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Gymnasieskola Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer