Datum Sida (15) KOSTUTREDNING Fördjupad analys av centraliserad alternativt decentraliserad matproduktion.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Datum Sida (15) KOSTUTREDNING Fördjupad analys av centraliserad alternativt decentraliserad matproduktion."

Transkript

1 Datum Sida (15) KOSTUTREDNING 2008 Fördjupad analys av centraliserad alternativt decentraliserad matproduktion.

2 2(15) Sammanfattning På uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott har projektgruppen gjort en fördjupad analys av två huvudalternativ för matproduktion inom skola och social omsorg i Tibro kommun. Som utgångspunkt inleddes analysen med en studie av nuvarande matproduktion vilket benämns nolläge (alternativ A). De två huvudalternativen som enligt uppdraget därefter studerades var centraliserad tillagning (alternativ B) i centralköket med cook-chill metoden och lokal tillagning (alternativ C) i köken vid serveringsställena. Alternativ B liknar i stort sett dagens produktion men innebär att man koncentrerar tillagningen till centralköket och tillämpar cook-chill fullt ut för samtliga kök. Alternativ C innebär att all tillagning flyttas ut till serveringsställena där så är praktiskt möjligt. Centralköket blir då ett mindre tillagningskök för matgäster i dess närområde och cook-chill metoden läggs ned. Samtliga alternativ, även nolläget, innebär ombyggnad och komplettering av utrustning för att modernisera och anpassa köken. Alternativ B medför en del mindre ombyggnader för kylförvaring utöver nolläget.. I alternativ C blir investeringskostnaderna relativt stora för utökning till tillagningskök. Investeringskostnaderna uppvägs dock av bland annat lägre personalkostnader. En lokal tillagning bedöms också öka matkvaliteten med ett bättre näringsinnehåll i maten och en lägre miljöbelastning. Ett förslag lämnas med en ny gemensam organisation för matproduktionen. Organisationen innebär att all kökspersonal organiseras under en kostchef med de större köken som grupper för matproduktion. En gemensam organisation är oberoende av valet av matproduktion. Projektgruppens förslag är att alternativ C med lokal tillagning väljs och att en gemensam organisation införs. Kostnadsmässigt skulle förslaget ge en årlig besparing med 1,3 milj kr. Motiveringen till projektgruppens förslag grundar sig främst på att alternativ C skulle innebära lägre årlig produktionskostnad och ge bättre matkvalitet. Den höga investeringskostnaden uppvägs på sikt av kostnadsbesparingar för driften. En gemensam organisation ger bättre förutsättningar till fördelning av resurserna och en nödvändig samt stimulerande kompetensutveckling. Införandet av alternativ C kräver totalt investeringar på 9,1 milj kr och skulle kunna vara genomfört till höstterminen 2009.

3 3(15) Bakgrund Tibro kommun driver ett antal storkök för tillagning, mottagning och beredning av mat till skola och omsorg. Totalt tillagas ca portioner varje år omräknat till skollunchportioner. Sedan 1994 har i stort sett all tillagning skett centralt enligt cook-chill metoden. Detta innebär att tillagning av huvudkomponenterna har utförts i centralköket och därefter kylts ned. Den kylda komponenten levereras ut till de olika köksenheterna som värmt upp den och tillagat övriga tillbehör lokalt. Frågan om centraliserad eller lokal tillagning har sedan något år tillbaka väckts igen. Det som har diskuterats är hur kvaliteten på maten påverkas av de olika metoderna för tillagning. Även ur kostnadssynpunkt är det intressant att göra en utvärdering av matproduktionen. Oavsett val av metod är det önskvärt med hög valfrihet för kunden. Under 2007 genomfördes en kostutredning där flera alternativ för matproduktionen analyserades. Utredningen kompletterades med en genomgång och ett yttrande av en matkonsult. Kostutredningen 2007 resulterade i en översiktlig bedömning av fem olika handlingsalternativ. Uppdrag På uppdrag av kommunstyrelsens arbetsutskott har nu en fördjupad analys gjorts av de två huvudalternativen centraliserad tillagning respektive decentraliserad (lokal) tillagning med utgångspunkt från tidigare kostutredning. De båda alternativen har kostnadsberäknats med avseende på investeringskostnad och årlig produktionskostnad. Utredningen visar även hur valfriheten för kunden skall kunna ökas. Ett förslag till eventuell förändring av kökspersonalens organisatoriska tillhörighet har tagits fram samt en plan har upprättats för hur ett förändringsarbete skall genomföras. Uppdraget benämns kostutredning 2008 för att inte förväxlas med tidigare arbete. Projektgrupp Analysen har gjorts av en projektgrupp bestående av Svante Andrén TK, Eddie Jellinek BUN, Göte Emilsson SOC, Bo Klamfelt KLK, Conny Bjurman TK, med Kenneth Franzén Terra-Limnogruppen AB som koordinator för arbetet. Utöver gruppen har fastighetsingenjörer, kökspersonal och personalchef konsulterats i valda delar.

4 4(15) Matproduktion Behov För att försörja skola och omsorg med mat i verksamheten produceras årligen ca portioner i kommunens kök. Antalet portioner är omräknat till skollunchportion och fördelar sig med portioner för skolan och portioner för omsorgen. Skolluncher serveras 175 dagar om året och omfattar endast lunchmåltid. För fritidsverksamheten tillkommer frukost och mellanmål som serveras 200 dagar om året. Mat till vårdtagare inom den sociala omsorgen omfattar frukost, lunch, mellanmål och kvällsmat under årets alla dagar. I dessa luncher ingår även efterrätt och kaffe. Skillnad mellan en skollunch och mat till omsorgen är därför stor och gör det svårt med direkta jämförelser. En prognos för befolkningsutvecklingen den närmaste tioårsperioden visar på en minskning av ungdomar i tonåren med ca 20 %. Detta kommer att avspegla sig i en relativt stor minskning av elevantalet vid Nyboskolan och Fågelviksgymnasiet. För övriga ungdomsgrupper är prognosen ett i stort sett oförändrat antal elever. Omvänt förhållande gäller för åldersgrupper med 85 år och äldre, där en ökning med 50 % förväntas inom tioårsperioden. Det är inom denna grupp som de potentiella omsorgstagarna finns vilket påverkar behovet av matproduktion för dessa enheter. I nedanstående diagram visas ungefärliga antalet matgäster som får mat från de olika köken i dagsläget och om 5 respektive 10 år. Matgästerna inom sociala omsorgen har summerats under SOC. Observera att de inte är direkt jämförbara med skolorna eftersom varje matgäst inom omsorgen serveras mat i större omfattning och under hela året. Antal matgäster Ransbergsskolan Förskolor (6 st) Gärdhemskolan Solbacken (fsk) Torpet (fsk) Snickaregården (fsk) Smulebergsskolan Häggetorpsskolan Nyboskolan Fågelviksskolan Centralköket Figur 1: Prognos för antalet matgäster vid de olika köken i nuläget, samt om 5 år och 10 år.

5 5(15) Alternativen för matproduktion Inom ramen för uppdraget har två olika metoder för produktion av mat i kommunen analyserats. Traditionellt tillagas maten lokalt där den skall serveras. Tiden för varmhållning får inte överstiga 2 tim för huvudkomponenten och 1 tim för potatis, vilket är en begränsande faktor för leverans av mat till andra serveringsställen. Alternativet är Cook-chill metoden som innebär att stora mängder mat tillagas i ett centralkök och sedan kyls ned för förvaring. Leverans sker dagen efter till mottagningsköken där kylförvaring sker. Servering sker den tredje dagen då maten värms samt övriga tillbehör såsom potatis, pasta och grönsaker tillagas. Idag produceras maten i Tibro kommun genom en mix av båda metoderna. Huvuddelen produceras centralt med cook-chill metoden, men några mindre köksenheter tillagar maten helt och hållet lokalt. Man kan dela in köken i tre olika typer beroende av verksamhet, utrustningar och lokaler. Tillagningskök tillagar mat från råvaror till färdig mat. Komplett köksutrustning krävs, samt olika utrymmen för behandling av råvaror. Mottagningskök tar emot och värmer färdiglagade huvudkomponenter, samt tillagar alla tillbehören. Kräver i stort sett samma utrustning som ovan och utrymmen för kylförvaring. Serveringskök är ett enklare kök där man tar emot varm mat från något nära liggande kök och endast gör mindre kompletteringar, samt serverar maten. Alternativ A För att få en utgångspunkt för de olika handlingsalternativen har först nuläget analyserats, här kallat alternativ A, nolläge. Uppdraget gällde sedan att analysera de två handlingsalternativen centraliserad tillagning och decentraliserad (lokal) tillagning. Alternativ B Centraliserad tillagning innebär att all tillagning sker i centralköket och genom cook-chill metoden levereras till serveringsställena som har mottagningskök alternativt serveringskök. Innebär endast några mindre förändringar jämfört med nolläget. Förskolan (6 st), Brittgården Pegasus och gruppboenden övergår till att bli mottagningskök av cookchill mat. Alternativ C Lokal tillagning (decentraliserad) innebär att hela måltiden tillagas lokalt där maten serveras. Enda undantagen är en del enheter som genom sin närhet till ett större kök kan erhålla varm mat från dessa. I detta alternativ blir förändringen betydligt större då all central tillagning vid centralköket upphör och att cook-chill metoden därmed överges. I skolorna uppgraderas köken till tillagningskök och all mat lagas lokalt.

6 6(15) Hur och var produktionen av mat kommer att ske i de olika alternativen redovisas i följande sammanställning. Oberoende av alternativ avses mat till hemvården att upphandlas externt. Alternativ A Alternativ B Alternativ C Typ av kök Nolläge Centraliserad tillagning Lokal tillagning Tillagningskök Centralköket Centralköket Allégårdsköket (Centralköket) Förskolan (6 st) Fågelviksgymnasiet Nyboskolan Häggetorpsskolan Smulebergsskolan Ransbergs skola Snickargården (fsk) Förskolan (6 st) Mottagningskök Brittgården Pegasus Gruppboenden Fågelviksgymnasiet Nyboskolan Häggetorpsskolan Smulebergsskolan Ransbergs skola Snickargården (fsk) Fågelviksgymnasiet Nyboskolan Häggetorpsskolan Smulebergsskolan Ransbergs skola Snickargården (fsk) Förskolan (6 st) Brittgården Pegasus Bäckliden Gruppboenden Serveringskök Bäckliden Torpet (fsk) Solbacken (fsk) Gärdhemskolan Brittgården Pegasus Gruppboenden Fredsgatan Bäckliden Torpet (fsk) Solbacken (fsk) Gärdhemskolan Torpet (fsk) Solbacken (fsk) Gärdhemskolan Fredsgatan Allégården, HO-enheter (3 st) Hemvården Fredsgatan Allégården HO-enheter (3 st) Hemvården Figur 2: Typ av kök och plats för matproduktionen. Fredsgatan Allégården HO-enheter (3 st) Hemvården

7 7(15) Lokaler Köken är med några undantag i bra skick och lämpade för sitt ändamål. Oavsett vilket alternativ, även alternativ A, som väljs så måste dock en del ombyggnader och moderniseringar göras. Bland annat kommer Nyboskolan och en del av förskolor byggas om för att uppfylla den nya livsmedelslagstiftningen. I alternativ B med helt centraliserad tillagning måste även en del mindre kompletteringar göras för transport och kylförvaring av mat. Om alternativ C väljs krävs ganska omfattande ombyggnader samt komplettering av utrustningar i de flesta skolköken för att möjliggöra lokal tillagning av all mat. I nedanstående tabell redovisas de beräknade kostnaderna för ombyggnad och köksutrustning i de olika alternativen. Som framgår kräver alternativ C initialt en relativt stor investering för anpassning av skolköken till lokal tillagning. Lokal Alternativ A Nolläge Alternativ B Central tillagning Alternativ C Lokal tillagning Ombyggnad Köksutrustning Ombyggnad Köksutrustning Ombyggnad Köksutrustning Centralköket (Allégårdsköket) Fågelviksgymnasiet Nyboskolan Häggetorpsskolan Smulebergsskolan Snickaregården (fsk) Torpet (fsk) Solbacken (fsk) Gärdhemskolan Förskolor (6 st) Ransbergsskolan Brittgården Bäckliden Pegasus Gruppboenden Fredsgatan, Allégården HO-enheter (3 st) Hemvården Delsumma (kkr) Investeringskostnad (kkr) Merkostnad jämfört med alternativ A Figur 3: Investeringskostnad för ombyggnad och utrustning.

8 8(15) Personal Organisation En ny gemensam organisation föreslås för all kökspersonal i samtliga köksenheter. Undantaget är personal som har annan huvudbefattning och bara hjälper till med servering eller beredning i mindre omfattning. Som ansvarig för kostorganisationen tillsätts en kostchef. Centralt inrättas även en kvalitets- och miljöansvarig och en kokerska för tillagning av all dietmat. Köken grupperas i olika geografiska enheter med de fem största köken som sammanhållande och ansvariga för respektive grupp. Till fördelarna med en gemensam organisation hör större möjligheter att svara för kompetensutveckling och utjämning av resurser vid olika arbetsbelastningar samt vid behov av vikarier. Samtliga husmödrar har deltagit i diskussionen och ställt sig positiva till en gemensam organisation. Information om förslaget till ny organisation har hållits i kommunens samverkansgrupp. Förhandling om ny organisation måste ske i samverkansgruppen innan beslut tas. Kostchef Kvalitet och miljö Dietmatlagning Allégårdsköket Fågelviksgymnasiet Nyboskolan Häggetorpsskolan Smulebergsskolan Bäckliden Brittgården Snickargården Torpet Sprattelbo Ängen Ransbergs skola Karusellen Kullerbyttan Tuvan Gläntan Figur 4: Förslag till organisationsplan för en gemensam kostorganisation. Bemanning Personalbehovet vid köken är i nollalternativet 36,2 heltids årsarbeten. I beräkningen har viss justering gjorts efter aktuellt personalbehov i dagsläget. Personal för tillagning av mat till hemtjänsten har inte medräknats, utan tillkommer med 0,5 årsarbete om den skall produceras internt. I personalstyrkan ingår 4,0 årsarbeten centralt som utgör en gemensam resurs för hela organisationen, samt servering i Allégårdens matsal.

9 9(15) Om all tillagning skall ske centralt enligt alternativ B blir personalbehovet 36,3, alltså i stort sett oförändrat jämfört med nollalternativet. Enda skillnaden blir en mindre omfördelning av resurserna till centralköket. I alternativ C med lokal tillagning i alla kök av tillräcklig storlek minskar personalbehovet till 32,0 årsarbeten. Detta innebär en total minskning av personalkostnaderna med ca 1,5 milj kr per år jämfört med nolläget. Orsaken är framförallt att personalbehovet vid centralköket (Allégårdsköket) minskar, eftersom produktionen av mat till skolköken upphör. Kvar blir endast dietmatlagning och matlagning till serveringsköken enligt figur 2, med undantag för Torpet som får sin mat från Häggetorpsskolan. Ökningen i de kök som går från mottagningskök till tillagningskök blir endast marginell och uppgår inte till det minskade personalbehovet vid centralköket. Detta kan tyckas lite märkligt men orsaken är att dessa kök redan vid central tillagning lagar en hel del av måltiden, såsom potatis, pasta, grönsaker och liknande tillbehör. Som mottagningskök har även ingått att värma upp huvudrätten, skillnaden blir att man nu utgår från råvaror eller halvfabrikat. Beräkningen förutsätter att bemanningen godkänns ur arbetsmiljöpunkt. I nedanstående tabell redovisas det beräknade personalbehovet omräknat i årsarbeten för de olika alternativen. Ett flertal av nuvarande personal har deltidstjänster och säsongsanställningar varför antalet tjänster är fler än ovan angivna antal årsarbeten. Den totala personalkostnaden är baserat på en kalkyl med utgångspunkt från nedan beräknat personalbehov för kommande år.

10 10(15) Lokal Alternativ A Nolläge Alternativ B Central tillagning Alternativ C Lokal tillagning (Antal årsarbeten) (Antal årsarbeten) (Antal årsarbeten) Gemensamma resurser 4,0 4,0 4,0 Centralköket (Allégårdsköket) 8,4 9,0 2,6 Fågelviksgymnasiet 4,0 4,0 4,0 Nyboskolan 3,4 3,4 4,0 Häggetorpsskolan 2,6 2,6 2,8 Smulebergsskolan 2,4 2,4 2,6 Snickaregården (fsk) 1,0 1,0 1,2 Torpet (fsk) 1,0 1,0 1,0 Solbacken (fsk) 0,0 0,0 0,0 Gärdhemskolan 0,0 0,0 0,0 Förskolor (6 st) 5,5 5,0 5,5 Ransbergsskolan 1,1 1,1 1,3 Brittgården 1,5 1,5 1,5 Bäckliden 1,3 1,3 1,5 Pegasus 0,0 0,0 0,0 Gruppboenden 0,0 0,0 0,0 Fredsgatan, Allégården, HO-enheter (3 st) 0,0 0,0 0,0 Hemvården 0,0 0,0 0,0 Personalbehov (årsarbeten) 36,2 36,3 32,0 Personalkostnad (kkr) Differens jämfört med alt A Figur 5: Personalbehov och årskostnad för personal

11 11(15) Ekonomi Byggkostnader För att kunna göra en jämförelse mellan alternativen har en beräkning gjorts av den årliga produktionskostnaden för maten. Den tidigare redovisade kostnaden för ombyggnad och utrustning (enligt figur 3) fördelas genom årlig avskrivning och internränta för investeringen. Den avskrivningstid som tillämpas inom kommunen är för ombyggnadskostnader 20 år och för köksutrustning 10 år. Beräkningen gäller för år 1, därefter faller kostnaden för internräntan successivt tills investeringen är helt avskriven. Personalkostnader Kostnaden för personalen bygger på tidigare redovisat personalbehov (enligt figur 5) för en gemensam organisation av all kökspersonal. Observera att utöver redovisad bemanning assisterar skolpersonal och omsorgspersonal med servering, frukost och mellanmål. De tillhör dock annan organisation och budgeteras även där, varför de inte inräknas i redovisade personalkostnader. Övriga kostnader De kostnader som i figur 6 sorterats under centralköket omfattar endast kostnaderna där. Motsvarande kostnader för skolköken är inte medtagna eftersom de ingår i respektive skolas budget. Anledningen till att dessa kostnader inte tagits med vid skolorna är att de är svåra att jämföra på ett enhetligt sätt och att de inte innebär någon större skillnad mellan de olika alternativen. Kommentar Alternativ C medför en relativt stor investeringskostnad med höga årliga kostnader för avskrivning och ränta. Detta uppvägs av lägre kostnader för personal, transporter, el och förbrukningsmateriel, vilket innebär en lägre årlig produktionskostnad på ca 1,3 milj kr jämfört med alternativ B. För alternativ B blir investeringskostnaden betydligt lägre men den årliga produktionskostnaden ligger kvar på dagens nivå.

12 12(15) Investeringskostnader för omställning Alternativ A Alternativ B Alternativ C Nolläge Centraliserad tillagning Lokal tillagning (kkr) (kkr) (kkr) Ombyggnad kök Storköksutrustning Figur 6: Investeringskostnad för de olika alternativen. Årlig produktionskostnad Alternativ A Alternativ B Alternativ C Nolläge Centraliserad Lokal tillagning tillagning (kkr) (kkr) (kkr) Ombyggnad (avskrivn 20 år) Storköksutrustning (avskrivn 10 år) Internränta investering 5,3 % (år 1) (efter 5 års avskrivning) Personalkostnad Livsmedel Transporter kostnader för centralköket Hyreskostnad El Städ Förbrukningsmateriel Fördelning IT Telefon Försäkringar Tillsynsavgifter Köp av verksamhet Total produktionskostnad år Differens jämfört med nollalternativ Figur 7: Årlig produktionskostnad för de olika alternativen inkl avskrivning och ränta för investeringar.

13 13(15) Kvalitet Lagkrav Det är fram för allt livsmedelslagen som styr hantering och produktion av mat i köken. Tillsyn av verksamheten utövas av kommunens bygg- och miljöförvaltning. Samtliga alternativ måste givetvis uppfylla de lagar och förordningar som gäller varför det på denna punkt inte finns någon skillnad. Matkvalitet Nedkylning och uppvärmning av maten påverkar näringsinnehållet på ett negativt sätt. Även om det görs inom ramen för gällande lagkrav medför alternativ B därför att huvudkomponenten i maten får ett något lägre näringsinnehåll. Alternativ C med lokal tillagning är därför att föredra ur näringssynpunkt. När det gäller råvaror till maten är det ingen skillnad mellan alternativen eftersom all upphandling sker centralt. En gemensam organisation skapar förutsättningar för ökad andel av ekologiskt framställda produkter. Valfrihet Förutsättningar finns att kunna erbjuda två olika rätter vid varje lunch, vilket är den framtida målsättningen för samtliga alternativ. Utöver detta kommer specialkost tillhandahållas som tidigare. Vid alternativ C kommer det att bli lättare att anpassa maten efter skolornas verksamhet. Exempelvis kan ett enskilt skolkök ändra matsedeln för att passa in vid en friluftsdag eller plötsliga förändringar i schemat. Övrigt I princip blir det ingen skillnad i serveringen mellan de olika alternativen, men direktkontakten mellan de som tillagat maten i alternativ C och matgästerna ger en feedback som kan ha stor positiv betydelse för matkvaliteten. Den föreslagna gemensamma organisationen skapar bättre förutsättningar för en ständig kompetensutveckling bland kökspersonalen vilket borde vara stimulerande och bidra till högre kvalitet. I en gemensam organisation blir det även lättare att fördela resursbehoven mellan köken. Det enda kök som har tillgång till reservkraft är centralköket. Alternativ C innebär på sikt en minskning av centralkökets kapacitet vilket försämrar beredskapen vid elavbrott. Miljö Den största miljöpåverkan orsakas av energiförbrukning och transporter. Alternativ C medför en minskad energiförbrukning med ca kwh/år genom att maten inte kyls och värms upp på nytt. Även transporterna minskar i alternativ C genom att leveranser av mat från centralköket upphör. Besparingen uppskattas till ca liter diesel per år.

14 14(15) Annan typ av miljöpåverkan uppstår vid användning av kemikalieanvändning för disk och rengöring. Valet av råvaror påverkar också miljön. I dessa fall är det dock ingen skillnad i miljöpåverkan mellan alternativen. En gemensam organisation ger bra förutsättningar på en gemensam syn med ständiga miljöförbättringar. Lokal tillagning kan öka tidspressen på personalen vilket är negativt för arbetsmiljön. Till det positiva bör dock räknas de ombyggnader och moderniseringar som kommer att göras i alternativ C. Slutsats Förslag Med utgångspunkt från de fördjupade analyser som projektgruppen gjort förordar gruppen val av alternativ C med lokal tillagning i samtliga kök. Undantaget är några mindre enheter där det inte är praktiskt genomförbart. Vidare så föreslår gruppen införandet av en gemensam organisation för all kökspersonal. Motivering Valet av alternativ C baseras fram för allt på att det innebär lägre produktionskostnader och en bättre matkvalitet. Nackdelen är en hög initial investeringskostnad men den uppvägs av lägre årlig personalkostnad. Matkvaliteten kommer att öka genom att näringsinnehållet i maten bibehålls bättre. Det föreslagna alternativet innebär även en viss minskning av miljöpåverkan genom lägre energiförbrukning och minskade tranportbehov. En gemensam organisation bör införas, oavsett valet av alternativ för matproduktionen, eftersom det ger bättre förutsättningar till fördelning av resurserna och en nödvändig samt stimulerande kompetensutveckling.

15 15(15) Genomförande En ny gemensam organisation för kökspersonal kan införas 1 jan Införande av alternativ C med övergång till lokal tillagning kan genomföras successivt och vara helt klart till start av höstterminen Kostnadsbesparingarna uppnås dock inte förrän lokal tillagning sker i samtliga kök och centralköket upphör med cook-chill leveranserna. Tidplan Ombyggnad Nyboskolan sommaren 2008 Införande av gemensam organisation 1 jan 2009 Ombyggnad övriga skolkök våren 2009 Ombyggnad Fågelviksgymnasiet sommaren 2009 Ombyggnad Smulebergsskolan sommaren 2009 Start av lokal tillagning i samtliga kök 20 aug 2009 Tibro 25 feb 2008 Projektgruppen

Kostutredning 2008. 2008-11-18 / Kostutredning 2008 / Kommunledningsförvaltning / Teknisk service / Kostavdelning

Kostutredning 2008. 2008-11-18 / Kostutredning 2008 / Kommunledningsförvaltning / Teknisk service / Kostavdelning Kostutredning 2008 Bakgrund - Varför en kostutredning? Strukturen II Befolkningsutveckling Fler äldre färre barn Livsmedelslagstiftningen Striktare lagar och regelverk Distributionen är ett problem idag

Läs mer

Förslag på besparingsbeting i kostorganisationen

Förslag på besparingsbeting i kostorganisationen 2015-04-10 Dnr 2015.008 Serviceförvaltningen Servicenämnden Förslag på besparingsbeting i kostorganisationen Uppdrag Kostchef Kristin Emilsson och förvaltningsekonom Jonas Svensson har fått i uppdrag av

Läs mer

Remiss Kostutredning 13-10-17

Remiss Kostutredning 13-10-17 Remiss Kostutredning 13-10-17 Svar från Moderata Samlingspartiet i Ljusnarsberg 13-09-25 beslutade KS (KS 191) att en kompletterad kostutredning skulle sändas på remiss till kommunens politiska partier

Läs mer

Vimmerby Kommuns Kostenhet. Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3. Kostenheten 2013 02 25

Vimmerby Kommuns Kostenhet. Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3. Kostenheten 2013 02 25 Vimmerby Kommuns Kostenhet Information kring nya produktionslösningar Uppdaterad med Alt 3 Kostenheten 2013 02 25 1 VARFÖR FÖRÄNDRA? Anledningen är att avlasta Vimarköket den överbelastning som är idag.

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 2. Syfte... 3 3. Ansvar... 3 3.1. Kostavdelningen... 3 3.2. Sektor utbildning...

Läs mer

PROJEKT. Livsmedelskontroll hos storkök del

PROJEKT. Livsmedelskontroll hos storkök del PROJEKT Livsmedelskontroll hos storkök del 3 2016-02-03 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

i förskola, skola och äldreomsorg

i förskola, skola och äldreomsorg ) Datum Sida 2012-06-15 1 (7) Policy för Bra mat i förskola, skola och äldreomsorg Antagen av Sunne kommunfullmäktige 2012-11-27, 101 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. (AU 64) KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2014-03-04 74 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399

Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution. KS 2013-399 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2014-02-25 64 Medborgarförslag om att låta Ängens förskola ha kvar sin kock samt utnyttja kökets kapacitet för matdistribution.

Läs mer

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre

Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiderna i förskolan och skolan och hur vi ska göra dem bättre Måltiden har betydelse Våra måltider har stor betydelse. Det är säkert alla överens om. Näringsriktig mat ger energi och hälsa. God och

Läs mer

PROJEKT. Livsmedelskontroll hos skol- och omsorgskök 2015-03-11

PROJEKT. Livsmedelskontroll hos skol- och omsorgskök 2015-03-11 PROJEKT Livsmedelskontroll hos skol- och omsorgskök 2015-03-11 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se

Läs mer

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed

Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed SAMMANFATTNING 2012-11-21 Framtida lokalbehov för skola och barnomsorg i Dals-Ed - en studie över förutsättningar och alternativ för att anpassa och optimera skolans och barnomsorgens lokaler utifrån nuvarande

Läs mer

Kostpolicy - för förskola och skola

Kostpolicy - för förskola och skola Kostpolicy - för förskola och skola Inledning En stor del av vår ohälsa beror på hur vi lever. En viktig förutsättning för en god hälsa är bra matvanor. Därför är det viktigt att maten håller en bra kvalitet

Läs mer

Kostutredning uppdrag om tillagningskök

Kostutredning uppdrag om tillagningskök Tjänsteutlåtande Finanschef 2016-11-11 Magnus Åberg 08-590 972 42 Dnr: magnus.aberg@upplandsvasby.se KS/2015:252 20651 Kommunstyrelsen Kostutredning uppdrag om tillagningskök Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen

Läs mer

PROJEKT. Storkök del

PROJEKT. Storkök del PROJEKT Storkök del 3 2013-10-09 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat Under sprinten

Läs mer

Matkonsult. Omkring en tredjedel av all världens mat produceras direkt för sophinken.

Matkonsult. Omkring en tredjedel av all världens mat produceras direkt för sophinken. Matkonsult Cecilia Sassa Corin Hushållningssällskapet Tel 0521-72 55 61 cecilia.corin@hushallningssallskapet.se www.hushallningssallskapet.se/vast www.mindrematsvinn.nu Prenumerera på våra nyhetsbrev!

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR MÅLTIDER ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 277 GÄLLER FRÅN OCH MED:2017-11-30 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING: Servicechef

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Dimensionering av lokalyta storkök

Tekniska krav och anvisningar. Dimensionering av lokalyta storkök Tekniska krav och anvisningar Storkök Dimensionering av lokalyta storkök Dokumentet gäller för följande verksamheter: Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Äldreboende Dokumentet gäller för: Nybyggnad 1

Läs mer

Riktlinjer för köksstrukturen

Riktlinjer för köksstrukturen Riktlinjer för köksstrukturen Uppdrag i beslut kommunfullmäktige 2016-01-27 Beslut fattas av Kommunstyrelsens organisationsoch personalutskott 2016-09-13 Varför förändrad köksstruktur? Många kök är slitna

Läs mer

Planering av kompetenshöjning i skolköken

Planering av kompetenshöjning i skolköken MILJÖFÖRVALTNINGEN Planering av kompetenshöjning i skolköken En undersökning av rutiner för utbildning En rapport från Miljöförvaltningen Jenny Johansson Februari 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav

Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav Delprojekt Tekniska nämndens verksamhet Kostverksamheten 2013-09-24 1. Nulägesbeskrivning 1 1.1 Organisation... 1 1.2

Läs mer

Barnkonventionskonsekvenser Enligt Barnkonvektionen ska barnen må bra och då är det viktigt att den mat de får har hög kvalitet.

Barnkonventionskonsekvenser Enligt Barnkonvektionen ska barnen må bra och då är det viktigt att den mat de får har hög kvalitet. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-12-14 Kommunstyrelsen Per-Göran Skog Fastighetsansvarig 08 555 010 80 Per-goran.skog@nykvarn.se med leverans till mottagningskök KS/2016:246 Förvaltningens förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin

CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin CHECKLISTA för dig som vill förbereda frågorna i kategorin Organisation och styrning Denna kategori bedömer vilka förutsättningar som finns för att producera och servera bra måltider. När du ska besvara

Läs mer

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF 2011-11-22 99 Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer

Läs mer

Kök för patientmat Akademiska sjukhuset

Kök för patientmat Akademiska sjukhuset LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 48 Dnr PS 2011-0032 Kök för patientmat Akademiska sjukhuset Förslag till beslut - Landstingsservice

Läs mer

Kommunhuset, Lokal Tryggö, Kungshamn Mats Abrahamsson

Kommunhuset, Lokal Tryggö, Kungshamn Mats Abrahamsson Kallelse 2018-09-21 Kallelse Kommunstyrelsen Tid Onsdagen den 3 oktober 2018 kl. 08:30 Plats Ordförande Kommunhuset, Lokal Tryggö, Kungshamn Mats Abrahamsson Ärende öppet sammanträde Dnr Föredragande Val

Läs mer

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL

KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL KOSTPOLICY RIKTLINJER FÖR KARLSTADS OCH HAMMARÖ KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR VÅRT MÅL ÄR ATT DITT MÅL SKA BLI ETT BRA MÅL ÖVERGRIPANDE MÅL Skollunch ska erbjudas utan avgift till alla elever som är antagna

Läs mer

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61

Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 Kostpolitiskt program för Sävsjö kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-05-20, 61 F Framtaget av Anneli Tellmo Jung, chef för kommunal service i Sävsjö kommun 1 Innehållsförteckning 1. Inledning.3 2.

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Utrustningslista mottagningskök i skola

Tekniska krav och anvisningar. Utrustningslista mottagningskök i skola Tekniska krav och anvisningar Storkök Utrustningslista mottagningskök i skola Dokumentet gäller för följande verksamheter: Förskola, Grundskola, Gymnasieskola Dokumentet gäller för: Nybyggnad 1 (5) 1.

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring.

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring. RÅDGIVANDE REFERENS Kök i förskola Bakgrund På förskolorna serveras normalt frukost, lunch och mellanmål. Allmän beskrivning En förskola kan ha tillagnings-, mottagnings- eller serveringskök. Om förskolan

Läs mer

Kostpolicy för äldreomsorgen

Kostpolicy för äldreomsorgen Kostpolicy för äldreomsorgen Vision Alla matgäster, äldre som yngre, erbjuds god nylagad, varm, och säker mat i en lugn och trevlig miljö. Maten produceras och distribueras så att den främjar både folkhälsa

Läs mer

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.

Sammanträdesdatum Blad Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16. Kommunstyrelsens teknikutskott 8 september 2014 1 (9) Plats och tid: Kommunstyrelsens sammanträdesrum kl 13.30-16.00 Beslutande: Per Gruvberger, ordf Urban Granfeldt Patrik Fornander Peter Johansson Marina

Läs mer

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider

Kostpolicy för Falköpings kommun. Mat och måltider Kostpolicy för Falköpings kommun Mat och måltider Falköpings kommun och maten Här i Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Detta är i enlighet med

Läs mer

Yttrande över motion om att minska köttkonsumtionen

Yttrande över motion om att minska köttkonsumtionen TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2009-08-25 Barn- och utbildningsförvaltningen 1 (6) Marianne Wangenheim Kostsamordnare Tel 08-5782 9562 Diarienummer 2009/BUN185-622 Barn- och utbildningsnämnden Yttrande

Läs mer

PROJEKT. Storkök del

PROJEKT. Storkök del PROJEKT Storkök del 2 2014 2014-10-22 BESÖKSADRESS Hertig Johans torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Resultat De 126 anläggningar

Läs mer

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun

Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Policy och mål för kostverksamheten i Nässjö kommun Vision Nässjö kommun ger matgästerna matglädje genom att det serveras välsmakande och näringsriktiga måltider i en trevlig måltidsmiljö där god service

Läs mer

Ale kommun. Slutrapport Kostutredning 2017

Ale kommun. Slutrapport Kostutredning 2017 Ale kommun Slutrapport Kostutredning 2017 0 SLUTRAPPORT Projektnamn Kostutredning 2017 Version Datum Författare Version Ändringsbeskrivning 30/6-2017 Sofie Axelsson 1 16/10-2017 Björn Järbur 2 Fastställd

Läs mer

Åtgärder med anledning av minskad budgetram år 2012

Åtgärder med anledning av minskad budgetram år 2012 Handläggare Datum Ärendebeteckning Björn Westberg/Mattias Ask 2011-11-09 TJÄNSTESKRIVELSE Tel 0480-45 29 02 Mobil 0703-83 33 36 Södermöre kommundelsnämnd Åtgärder med anledning av minskad budgetram år

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Storkök. Utrustningslista tillagningskök 1 (6) Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Äldreboende.

Tekniska krav och anvisningar. Storkök. Utrustningslista tillagningskök 1 (6) Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Äldreboende. Tekniska krav och anvisningar Storkök Utrustningslista tillagningskök Dokumentet gäller för följande verksamheter: Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Äldreboende Dokumentet gäller för: Nybyggnad 1 (6)

Läs mer

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se

Allergikost i skolor. Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor. Maj stockholm.se Kontroll av allergikosthantering i Stockholms skolor Maj 2017 stockholm.se Maj 2017 Dnr 2017-3432 Utgivningsdatum 2017-05-16 Utgivare: Miljöförvaltningen i Stockholms stad Kontaktperson: Helena Rosén och

Läs mer

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring.

Förslag till åtgärd Kök placeras i byggnaden så att inlastning lätt kan ske från anslutande gata och angöring. GODA EXEMPEL Kök i förskola Bakgrund På förskolorna serveras normalt frukost, lunch och mellanmål. Allmän beskrivning En förskola kan ha tillagnings-, mottagnings- eller serveringskök. Om förskolan utrustas

Läs mer

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13

Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Riktlinjer för Kostverksamhet i Härnösands kommun Upprättad 2010-09-13 Upprättad 2010-09-13 Innehållsförteckning Inledning...3 Bakgrund...3 Vision-Kost...3 Krav enl.övergripande lagstiftning...3 Mat i

Läs mer

Kostpolicy. inom förskola, grundskola och gymnasieskola

Kostpolicy. inom förskola, grundskola och gymnasieskola Kostpolicy inom förskola, grundskola och gymnasieskola Alla matgäster, men även vårdnadshavare, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje

Läs mer

Skolmaten. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2014.

Skolmaten. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2014. Utbildningsförvaltningen Administrativa avdelningen Sida 1 (5) 2014-05-14 Handläggare Linn- Linn Thun Telefon: 08-508 33871 Till Utbildningsnämnden 2014-06-12 Skolmaten Svar på remiss från kommunstyrelsen,

Läs mer

Detta kan göras imorgon

Detta kan göras imorgon Sammanfattning svinnworkshop, Hållbara måltider i Örebro län 2.0, 2015.03.30 Detta kan göras imorgon - Kommunicera med mottagningskök hur mycket går åt? - Ta tillvara på överbliven mat. - Införa smakskedar.

Läs mer

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (10) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT MÅLTIDSORGANISATION

LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (10) Barn- & utbildningsförvaltningen 2015-12-31 DELRAPPORT MÅLTIDSORGANISATION LULEÅ KOMMUN DELRAPPORT 1 (10) 2015-12-31 DELRAPPORT MÅLTIDSORGANISATION LULEÅ KOMMUN 2 (10) Innehåll Bakgrund... 3 Måltider i förskolan... 4 Måltider i skolan... 4 Lagar och regler... 4 Framtidens skola...

Läs mer

Kostpolicy. inom äldreomsorgen

Kostpolicy. inom äldreomsorgen Kostpolicy inom äldreomsorgen Alla matgäster, men även anhöriga, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt kost inom Södertälje kommuns måltidsverksamheter.

Läs mer

MAT ÄR VIKTIGT! ETT KOSTPROGRAM för måltidsverksamheten inom barnomsorg och skola i SURAHAMMARS KOMMUN

MAT ÄR VIKTIGT! ETT KOSTPROGRAM för måltidsverksamheten inom barnomsorg och skola i SURAHAMMARS KOMMUN MAT ÄR VIKTIGT! ETT KOSTPROGRAM för måltidsverksamheten inom barnomsorg och skola i SURAHAMMARS KOMMUN Utarbetat av Restaurangchef Agneta Odehag på uppdrag av Barn och ungdomsnämnden. Reviderad den 1 januari

Läs mer

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID

FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID s. 1 (6) FÖRVALTNINGEN FÖR UTBILDNING, KOST, KULTUR OCH FRITID 2018-03-14 Vår referens: Staffan Friberg Direkttel: 040-641 13 07 E-post: Staffan.Friberg@lomma.se Diarienr: BUN/2018:46 Er referens: Lokalbehovsplan

Läs mer

Organisation Kvalitet

Organisation Kvalitet 1(6) 2(6) I Svedala kommun är maten alltid viktig. Mat tillhör livets glädjeämnen och angår oss alla, den har stor betydelse ur många aspekter. Den är helt nödvändig, i rätt mängd och rätt sammansättning,

Läs mer

Redovisning och förslag från kostutredningen. Sammanfattning;

Redovisning och förslag från kostutredningen. Sammanfattning; 2011-02-09 Redovisning och förslag från kostutredningen Remiss till: Socialnämnden Barn-och utbildningsnämnden Svar senast 1 maj 2011 Sammanfattning; Tranås kommun ska fortsätta att producera kost i egen

Läs mer

Ärende 11 Kostpolicy inom förskola, grundskola och gymnasieskola Alla matgäster, men även vårdnadshavare, ska känna en trygghet i att det serveras välsmakande och näringsriktigt väl sammansatt

Läs mer

PROJEKT. Livsmedelskontroll vid tillagningskök i förskolor, skolor och äldreboenden

PROJEKT. Livsmedelskontroll vid tillagningskök i förskolor, skolor och äldreboenden PROJEKT Livsmedelskontroll vid tillagningskök i förskolor, skolor och äldreboenden 2016-12-07 ADRESS Hertig Johans torg 2 541 83 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN Bilaga till kostpolicyn RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGEN NÄRING MÅLTIDEN Måltiderna ska vara utformade enligt de svenska näringsrekommendationerna för äldre. Måltidernas närings- och energiinnehåll är viktigt

Läs mer

152 Svar på motion om förbättrad matservering

152 Svar på motion om förbättrad matservering 2017-12-14 255 Dnr KS17/91 152 Svar på motion om förbättrad matservering Beslut beslutar att anse att-satserna 1, 4 och 5 vara besvarade och att motionens övriga delar avslås. Reservationer Olle Moln Teike

Läs mer

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret

Social-och omsorgskontoret. Kostpolicy. äldreomsorgen. Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Social-och omsorgskontoret Kostpolicy äldreomsorgen Handläggare: Kerstin Sjölin, kostenheten Inga-Lena Palmgren, social-och omsorgskontoret Kostpolicy Kommunen har sin kostverksamhet inom skilda områden

Läs mer

Tekniska krav och anvisningar. Utrustningslista tillagningskök

Tekniska krav och anvisningar. Utrustningslista tillagningskök Tekniska krav och anvisningar Storkök Utrustningslista tillagningskök Dokumentet gäller för följande verksamheter: Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Äldreboende Dokumentet gäller för: Nybyggnad 1 (6)

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Ann-Sofie Isaksson, ekonom, Joel Medelid, kost- och hygienchef, 17-19

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Sammanträdesdatum. Ann-Sofie Isaksson, ekonom, Joel Medelid, kost- och hygienchef, 17-19 PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(10) Plats och tid Kommunförvaltningen 2016-08-31, kl 0900-1230 ande Roland Karlsson, S Leif Gramner, KD Övriga deltagande Martin Uusitalo, teknisk chef Ann-Sofie Isaksson,

Läs mer

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior

Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior Kostriktlinjer för förskola, skola, fritidshem samt skolcafeterior S.M.A.R.T S.M.A.R.T är ett koncept framtaget av Stockholms läns landsting, centrum för folkhälsa, tillämpad näringslära samt Konsumentverket.

Läs mer

Rapport om genomlysning av matsituationen i förskolan

Rapport om genomlysning av matsituationen i förskolan Utbildningsförvaltningen Barn- och ungdomsavdelningen Helena Rolandsson, Bo Eriksson 1 (7) 2014-10-22 Rapport om genomlysning av matsituationen i förskolan BAKGRUND Barn- och ungdomsnämnden gav på sitt

Läs mer

Advisory KPMG AB 26 maj 2016 Antal sidor: 15

Advisory KPMG AB 26 maj 2016 Antal sidor: 15 Olofströms kommun Granskning av kostverksamheten Advisory KPMG AB 26 maj 2016 Antal sidor: 15 ABCD Olofströms kommun Granskning av kostverksamhet Innehåll Sammanfattning 1 1. Bakgrund 3 2. Syfte och revisionsfrågor

Läs mer

Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice

Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice Datum: 091203 Lägesrapport: Omställning av Måltidsservice 1. Bakgrund I kommunfullmäktiges direktiv för verksamhetsplanering 2004 2006 och årsbudget 2004 beslutades att en översyn av kommunens måltidsverksamhet

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Kostpolicy för Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2017-10-23, 7:11 Dnr: KS 2015/0034 Kommentar: Ersätter tidigare Kostpolicy antagen 2009-06-15, 76 Kostpolicy

Läs mer

Kostpolicy för Bergs kommun

Kostpolicy för Bergs kommun Kostpolicy för Bergs kommun 2018-03-02 1 Innehåll Inledning...3 Syfte...3 Mål...3 Kommunövergripande...4 Kosten inom skola, förskola och fritidsverksamhet...4 Kosten inom vård och omsorg...4 Klimat/miljö...5

Läs mer

Kostpolicy. Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008

Kostpolicy.  Botkyrka kommun. Förskola, skola och äldreomsorg. Tryckt: Februari 2008 Kostpolicy Botkyrka kommun Förskola, skola och äldreomsorg Tryckt: Februari 2008 Botkyrka kommun, Munkhättevägen 45, 147 85 Tumba, Tel: 08 530 610 00, www.botkyrka.se www.botkyrka.se/halsaochkostt Foto:

Läs mer

Motionssvar angående motion om att öppna tillagningsköket vid Lasarettet i Enköping

Motionssvar angående motion om att öppna tillagningsköket vid Lasarettet i Enköping LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2013-05-21 50 Dnr PS 2011-0032 Motionssvar angående motion om att öppna tillagningsköket vid Lasarettet i Enköping

Läs mer

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun

Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Riktlinjer för kostverksamhet i Mariestads kommun Antaget av Kommunstyrelsen 2015-09-14 Reviderad av utbildningsnämnden: 2019-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning... 3 1.1. Syfte... 3 1.2. Ansvar...

Läs mer

Kostpolitiska riktlinjer

Kostpolitiska riktlinjer Kostpolitiska riktlinjer För alla nämnder och kommunala bolag inom Stadsbackenkoncernen med någon form av måltidsverksamhet. Fastställt av Kommunfullmäktige 2017-03-27 SUNDSVALLS KOMMUN 1 Måltider för

Läs mer

Kostutredningen remissvaren

Kostutredningen remissvaren Kostutredningen remissvaren Kostutredningens bedömning efter det remissvaren lämats in: Synpunkterna från remissinstanserna är tämligen olika men på en punkt mycket samstämmiga, ökade kostnader på grund

Läs mer

Bilaga Frågeformulär. Frågeformulär i kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter 2018

Bilaga Frågeformulär. Frågeformulär i kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter 2018 Bilaga Frågeformulär Frågeformulär i kartläggning av måltider i kommunalt drivna förskolor, skolor och omsorgsverksamheter 2018 - Kommunens måltidsverksamhet Måltidsorganisationens uppbyggnad K1. Finns

Läs mer

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN

KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN KOST- OCH LIVSMEDELSPOLICY FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN I GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-29, 139 Dnr: KS 2012/360 Revideras Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende

Riktlinjer för måltider och nutrition i ordinärt och särskilt boende TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2018-09-18 Sida 1 (1) Diarienr AN 2018/00271-1.3.2 Sociala nämndernas förvaltning Christina Becker Epost: christina.becker@vasteras.se Kopia till Äldrenämnden Riktlinjer för måltider

Läs mer

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S)

Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S) Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott 2016-09-21 Plats och tid 08.30-11.20 Beslutande Anders Cargerman (L) Ordförande Håkan Tomasson (M) Anna-Lena Rehnman (S) Övriga deltagare Thomas Lindberg skolchef,

Läs mer

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla!

Vision. Syfte. Eksjö kommun - Småland som bäst. Matglädje för alla! Fastställd av kommunfullmäktige 2013-04-25 91 Tillägg fastställt av kommunfullmäktige 2013-06-19 132 Revidering fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-21 161 Måltidspolicy Vision Eksjö kommun - Småland

Läs mer

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN

RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN 1(5) RIKTLINJER FÖR MÅLTIDSVERKSAMHETEN Bakgrund I likhet med övrig restaurangverksamhet ska den kommunala måltidsverksamheten följa livsmedelslagstiftningen. Lagstiftningen fokuserar på aktörernas ansvar

Läs mer

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER

MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER 2017-04-03 MER NÄRPRODUCERADE LIVSMEDEL I VÅRA OFFENTLIGA MÅLTIDER Underlag till förslag till samarbete mellan Vadstena, Ödeshögs och Boxholms kommuner gällande närproducerade livsmedel. Bakgrund Vadstena

Läs mer

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring

Syfte Syftet med dokumentet är att få ett styrande dokument i det dagliga arbetet och ett stöd för kvalitetssäkring Kvalitetsmåltider Alla matgäster ska uppleva en trygghet i att maten som serveras i Marks kommun är god, näringsrik, väl sammansatt och säker avseende specialkoster och livsmedelshygien. Syfte Syftet med

Läs mer

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821

Måltidspolicy. Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Policy Beslutad av kommunfullmäktige, 104 Framtagen av kostcheferna Susanna Bengtsson och Jens Modéer Uppdaterad: Dokumentansvarig Kostchef Diarienummer KS/2016:821 Ett utskrivet exemplar är alltid en

Läs mer

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en

av jämställdhet, inflytande och hållbarhet. Kvalitén på erbjuder ska präglas Alla ska få rätt bemötande och verksamheten ska ha en Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Fakta om maten på sjukhus i Stockholms län

Fakta om maten på sjukhus i Stockholms län Landstingsstyrelsens förvaltning PM 1 (7) Fakta om maten på sjukhus i Stockholms län Utgångspunkter Följande beskrivning gäller kostupphandlingens fas ett, som berör kostförsörjningen vid Karolinska i

Läs mer

ARBOGA KOMMUN. Blad 4. Kommunstyrelsen. Ks 2 Au 18 Dnr 15/2014-299 SAMMANTRADESPROTOKOLL

ARBOGA KOMMUN. Blad 4. Kommunstyrelsen. Ks 2 Au 18 Dnr 15/2014-299 SAMMANTRADESPROTOKOLL SAMMANTRADESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2014-02-04 Blad 4 Ks 2 Au 18 Dnr 15/2014-299 Långsiktigt hållbart lokalutnyttjande med beaktande av verksamhetens kvalitetskrav delprojekt Kostverksamheten

Läs mer

Risk/faroanalys för hantering av livsmedel, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1. Förebyggande åtgärd

Risk/faroanalys för hantering av livsmedel, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1. Förebyggande åtgärd /faroanalys för, mottagningskök, lagar frukost, mottager varm lunch och kall middag. 1 Varumottagning sjukdomsframkalla nde pga av för hög temperatur på kyloch frysvaror Förorening på grund av trasigt

Läs mer

Översyn av kosthantering

Översyn av kosthantering Kommunstyrelsen Tjänsteskrivelse 2012-01-10 Sida 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Stab Utvecklingschef Jan Holmberg Telefon 0141-225010 Mobiltelefon 070-5642738 Telefax 0141-57714 e-postadress jan.holmberg@motala.se

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (5) Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Dnr : Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011

Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april 2011 Handläggare Datum Åsa Ottosson -05-02 0480-45 30 32 Ekonomi- och verksamhetsuppföljning efter april Verksamhet Barn- och ungdomsnämnden ansvarar för kommunens verksamhet inom förskola och fritidshem samt

Läs mer

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE FÖRVALTING 2014-09-08 DNR BUN 2014.366 ELISABETH JOHANSSON SID 1/1 KANSLICHEF ELISABETH.JOHANSSON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Remiss Kostpolicy

Läs mer

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF

KOSTPOLICY. Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars Ändringar införda till och med KF KOST Antagen av kommunfullmäktige den 7 mars 2019 Ändringar införda till och med KF Innehållsförteckning GOD OCH AV BRA KVALITET... 2 INFLYTANDE... 2 NÄRINGSRIKTIG... 3 MILJÖ OCH HÅLLBARHET... 3 SÄKER...

Läs mer

Kostpolicy i Mullsjö kommun

Kostpolicy i Mullsjö kommun 1(6) Kostpolicy i Mullsjö kommun Fastställd av KF 2016-10-25 100 Kostpolicy Inledning Alla berörda invånare i Mullsjö kommun ska erbjudas en god, vällagad och näringsriktig kost inom de olika verksamheterna

Läs mer

Visionen för maten i Kiruna kommun

Visionen för maten i Kiruna kommun Mat & måltider Vision och riktlinjer för servering i förskola, skola, vård och omsorg, sportanläggningar, fritidsgårdar samt övrig servering i kommunens lokaler. Visionen för maten i Kiruna kommun Måltiden

Läs mer

Riktlinjer för kost i förskola och skola

Riktlinjer för kost i förskola och skola Tjänsteskrivelse 2018-03-07 Handläggare Camilla Alvesborg Avdelningen styrning och kvalitet Diarienummer 2016UTN/0293 Utbildningsnämnden Riktlinjer för kost i förskola och skola Förslag till beslut Redovisning

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Vägledning till matsedelsplanering. Naturlig, god och näringsrik mat för barn i förskoleåldern.

Vägledning till matsedelsplanering. Naturlig, god och näringsrik mat för barn i förskoleåldern. Vägledning till matsedelsplanering Naturlig, god och näringsrik mat för barn i förskoleåldern. Köpings kommun Rapporten skriven av: Jorun Ledin, 2014-10-14 Uppdaterad: Hanna Liedgren, 2016-04-29 Rapporten

Läs mer

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors

Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors 2018-05-29 1 (8) Dnr : Bildnings- och omsorgsförvaltningen Annelie Fischer Utbildningschef 033-430 56 10 Kommunstyrelsen Provisorium för förskola alternativt skola i Olsfors Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT

RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT 1(11) Hammarö 2008 RIKTLINJER FÖR ÄLDREOMSORGENS MAT Antagen av servicenämnden 2008 2(11) Inledning Mat är ett av livets glädjeämnen. Maten är för många dagens höjdpunkt och innebär inte bara njutning

Läs mer

Kostpolicy för Äldreomsorgen

Kostpolicy för Äldreomsorgen - KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN 2012-02-07 Kostpolicy för Äldreomsorgen u:\soc\socialförvaltning\ledningssystem\pia och karin\dokument, orginal\kost\kos_kostpolicy.doc Kils kommun Postadress Besöksadress

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning

Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning Social- och omsorgskontoret 2016-03-16 Beställaravdelningen Dnr SÄN/2016:84 Måltider i ordinärt boende för äldre och personer med funktionsnedsättning 1. Bakgrund I Upplands Väsby kommun har personer i

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2018-11-26, 129 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer

Kostpolicy för Ånge kommun

Kostpolicy för Ånge kommun Kostpolicy för Ånge kommun Dokumentansvarig: Tekniska förvaltningen Fastställd av: Kommunfullmäktige Fastställd när: 2015-10-26, 81 Diarienummer: KS 14/231 Postadress Besöksadress Webb Telefon Bankgiro

Läs mer