Direktiv till driftnämnder, lokala nämnder och gemensamma nämnder År 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Direktiv till driftnämnder, lokala nämnder och gemensamma nämnder År 2015"

Transkript

1 Direktiv till driftnämnder, lokala nämnder och gemensamma nämnder År Inledning Styrning och ledning Styrkedjan Beslut om direktiv och resursfördelning Direktiv - nedbrytning, förankring och beslut Tidplan Uppföljning Gemensamma mål Ekonomiska mål, överordnade Miljömål Region Halland som arbetsgivare Beskrivning av målen Regional utveckling Hälso- och sjukvård Bibehålla hälsan hos den halländska befolkningen Öka verkningsgraden inom hälso- och sjukvården Direktiv och tilldelade resurser till styrelsen och nämnderna Mål till regionstyrelsen som ansvarig för regional utveckling Tilldelade resurser för regionstyrelsen Tilldelade resurser för regiongemensamma verksamheter Mål till Driftnämnd Kultur och skola Tilldelade resurser för Driftnämnd Kultur och skola Mål till Driftnämnd Regionservice Tilldelade resurser för Driftnämnden Regionservice Mål till driftnämnderna inom Hälso- och sjukvård Styrprocess för verksamheter som ingår i vårdvalet Tilldelade resurser till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tilldelade resurser för Driftnämnd Hallands sjukhus Tilldelade resurser för Driftnämnd Närsjukvård Tilldelade resurser för Driftnämnd Öppen specialiserad vård Tilldelade resurser för Driftnämnd Psykiatri Mål till Lokala nämnderna Tilldelade resurser för lokala nämnderna Mål till Gemensamma nämnder Tillgängliga resurser för gemensamma nämnder Bilaga Tidplan (15)

2 1. Inledning Region Halland står inför en stor utmaning. De senaste åren har kostnadsutvecklingen varit högre i Halland än i andra regioner och landsting. Ökningen av kostnaderna, främst inom hälso- och sjukvården har varit större än ökningen av skatteintäkterna. Utmaningen är att komma tillrätta med kostnadsutvecklingen och få balans mellan kostnader och intäkter och samtidigt fullfölja välfärdsuppdraget till Hallands invånare. Det ställer krav på en balanserad styrning som utgår ifrån de ekonomiska förutsättningarna oavsett vilken verksamhet som bedrivs. Att komma tillrätta med kostnadsutvecklingen är också av stor betydelse för utveckling och tillväxt i regionen. Inflyttning, framgångsrika företagare, jobb, goda livsmiljöer och hälsa. Det hänger ihop och vi behöver bli bättre på att se sambanden. En positiv utveckling för Halland är helt avgörande för hur vi i framtiden klarar av att erbjuda en god hälso- och sjukvård. Direktiv till driftnämnder, lokala nämnder och gemensamma nämnder år 2015 utgår från Mål och budget för 2015, beslutad i Regionfullmäktige (RF). Mål och budget för 2015 har fokus på ekonomi i balans med ett fåtal mål som har ett tydligare fokus. Uppdraget till nämnderna i detta direktiv har samma förväntan - att tydligt målsätta och styra på det som har störst betydelse inom respektive verksamhet för att nå beslutade mål med en budget i balans Styrning och ledning Region Halland har att förhålla sig till de grundläggande förutsättningar som omnämns i den regionala utvecklingsstrategin (RUS) för en hållbar tillväxt som tar hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer. Mål och Strategier (MoS), gäller till och med år 2015, ligger till grund för Mål och budget Det sista året har RF endast fokus på de övergripande mål i MoS som anses ha störst effekt för regionens största utmaning, ekonomi i balans. År 2015 får Region Halland en ny politisk styrning med en styrelse istället för två. Regionstyrelsen har därmed ansvar för och ska styra utifrån en helhet som tar hänsyn till sambanden mellan hälso- och sjukvård och regional utveckling. Detta är avgörande för att uppnå RFs mål. Det innebär att regionstyrelsen inte detaljstyr utan förväntar sig att alla nämnder, inom ramen för sina olika uppgifter i reglementen, blir tydligare och med kraft bidrar till att genomföra fullmäktiges 2 (15)

3 mål. Detta är ett steg mot en tydligare målstyrning i Region Halland som motsvarar kommunallagens syn på hur en kommun/region ska styras. Direktiven för 2015 ersätter handlingen som tidigare benämnts uppdrag Styrkedjan Direktiven till driftnämnderna, lokala nämnderna och de gemensamma nämnderna är en del av en samlad styrkedja för verksamhets- och budgetplanering. Till hel- och delägda bolag finns ett generellt ägardirektiv som kan kompletteras med ett årligt kompletterande ägardirektiv. För regionkontoret fastställer regionstyrelsen ett årligt mål och inriktningsdokument som ska reglera kontorets ledningsfunktioner men också verksamhetsmässiga innehåll inte minst för regionens arbete inom tillväxtområdet. För stiftelser sker styrning i särskild ordning via de olika stiftarna Beslut om direktiv och resursfördelning Beslut om direktiv 2015 för Region Hallands nämnder beslutas av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (HSS) och Regionstyrelsen (RS) i enlighet med reglementena. Regionfullmäktiges beslut om mål och budget innebär en total ram om mkr. för regionens verksamhet. Resurstilldelningen för regionstyrelsen inklusive regiongemensamma kostnader och kostnader för lokala nämnderna är 916 mkr. Resurstilldelning för hälso- och sjukvården inklusive regiongemensam åtgärdsplan är mkr. Hösten 2014 beslutar HSS direktiv till de gemensamma nämnderna i egenskap av Region Hallands roll som värdkommun/ägare. Från och med 2015 ansvarar RS för samtliga nämnder avseende uppföljning och löpande styrning och de gemensamma nämndernas verksamhet styrs av fullmäktigebeslutade överrenskommelser med Hallands kommuner Direktiv - nedbrytning, förankring och beslut Driftnämnderna har såväl gemensamma mål som nämndspecifika mål. Dessa mål samt tilldelad ekonomisk ersättning för nämndernas uppdrag beskrivs i direktivet. 3 (15)

4 De gemensamma nämnderna med Hallands kommuner och de lokala nämnderna, regionens befolkningsnämnder, ska också arbeta med att uppfylla de gemensamma målen. Samtliga nämnder ska på nämndsnivå bryta ned de tilldelade målen i direktivet på ett tydligt och mätbart sätt. Målen ska grunda sig på en analys om styrkor och svagheter i den egna verksamheten och utgå från områden med störst potential till förbättring. De förvaltningar som stödjer flera nämnder eller där organisationstillhörighet diskuteras med anledning av en ny politisk organisation har behov av att utarbeta en gemensam struktur och ha en dialog mellan förvaltningarna och berörda nämnder om innehåll till Mål och inriktning. Nämndernas föreslagna mål ska tjänstemannavägen kommuniceras till Regiondirektören före beslut. Regiondirektören ger sedan Regionstyrelsens presidium och Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott möjlighet att ta del av förslagen innan nämndernas beslut och initierar politisk dialog om det behövs. Detta övergripande driftnämndbeslut om mål och inriktning ska återrapporteras till regionstyrelsen senast den 17 november Tidplan Tidplan för beslut och beredning av direktiv, resursfördelning, budget och mål och inriktning bifogas Uppföljning RS har ansvar att följa upp arbetet som ska ske såväl i rapportform som i dialogform. Uppföljning av RFs beslutade mål och direktiv sker med månadsrapporter som ska innehålla det ekonomiska perspektivet kopplat till verksamhetens utveckling samt eventuella kvalitetsindikatorer som ska mätas månatligen. Djupare uppföljning av övriga mål för samtliga verksamheter sker vid uppföljningsrapport 1, 2 och årsrapport enligt den plan för uppföljning som RS beslutar för Uppföljning i dialogform sker i möten mellan driftnämnder och berörda utskott i RS. 4 (15)

5 2. Gemensamma mål 2.1. Ekonomiska mål, överordnade Region Halland ska ha en god ekonomisk hushållning i sin verksamhet. Det gäller både på kort och lång sikt. Med utgångspunkt från det ekonomiska läget i Halland är de ekonomiska målen för att nå en ekonomi i balans överordnade de övriga målen. Balans i ekonomin är en förutsättning för att fullfölja välfärdsuppdraget till Hallands invånare. En viktig förutsättning för god ekonomisk hushållning är att det finns balans mellan löpande kostnader och intäkter. Verksamhetens nettokostnader får därför inte öka i snabbare takt än skatteintäkter och statsbidrag. Begreppet god ekonomisk hushållning har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv. Det finansiella perspektivet innebär att varje generation själv ska bära kostnaderna för den service som den konsumerar. Verksamhetsperspektiv tar sikte på att regionen måste bedriva sin verksamhet på ett kostadseffektivt och ändamålsenligt sätt för att kunna skapa förutsättningar för en god ekonomisk hushållning. Det ställer krav på på en balanserad styrning där man samtidigt tar hänsyn till verksamhet och ekonomi. För perioden är målet att regionens nettokostnader maximalt ska vara 99,5 procent av Regionens skatter och generella statsbidrag. Det innebär ett genomsnittligt årligt överskott för Regionen med 45 mnkr för perioden. För att detta mål ska uppnås krävs att de tilldelade budgetramarna hålls. Inom varje given budgetram måste verksamheten präglas av ett effektivt resursutnyttjande. Trots skattehöjning med 40 öre som ger 247 mnkr mer i intäkter visar de ekonomiska sammanställningarna att ett omfattande arbete måste genomföras under perioden för att få ekonomin i balans. En åtgärdsplan är under framtagande års kostnadsreduceringar i åtgärdsplanen på 25 mnkr påverkar 2015 års resursfördelning. Mål Budgetramen ska hållas Öka verkningsgraden Att öka verkningsgraden betyder att få ut mer effekt av varje insatt skattekrona. Produktiviteten beskriver då hur mycket man utför med insatta resurser och effektiviteten är ett mått på resultat eller måluppfyllelsen. Ett exempel på detta inom hälso- och sjukvården är att en ökning av verkningsgraden kan resultera i lägre kostnader för vårdgaranti. 5 (15)

6 Nyttan för hallänningen ökar om förluster minimeras och värdet av både arbete och processer ökar. En effektivare användning av resurserna och av medarbetarnas kompetens är avgörande Miljömål Mål till samtliga nämnder. Mål Miljö- och klimatprofilen ska vara tydlig, långsiktig och föredömlig o Öka andelen förnybar energi av den totala energianvändningen i Halland o Sänka den totala energiförbrukningen i Halland genom energieffektivisering o Den totala energianvändningen i Region Halland ska minska med minst 3 procent jämfört med år 2013 o Koldioxidutsläppen från Region Hallands tjänsteresor ska minska med minst 5 procent jämfört med år 2013 o Av det totala inköpsvärdet av livsmedel i Region Halland ska andelen ekologiska livsmedel öka med minst 5 procentenheter jämfört med år 2013 Region Halland kan bidra till att de regional miljömålen uppfylls, dels genom insatser i den egna verksamheten och dels inom områden där vi har ett regionalt utvecklingsansvar. Inom den egna verksamheten kan man styra energianvändning och energitillförsel och kan agera utifrån olika roller såsom informatör, fastighetsägare, arbetsgivare eller som ägare till ett bolag. Förebyggande insatser för miljön har såväl ett ekonomiskt perspektiv med kostnadsbesparingar som ett hållbarhetsperspektiv. Samtliga nämnder ska bryta ner miljömålen, varav två är externa och tre är interna Region Halland som arbetsgivare Mål till samtliga driftnämnder i rollen som arbetsgivare. Mål Region Halland ska vara EN tydlig och attraktiv arbetsgivare För att uppnå detta mål krävs ett regiongemensamt arbete som ligger i linje med vad som regleras i regionstyrelsens och driftnämndernas reglementen, dvs. att regionstyrelsen ansvarar för den övergripande arbetsgivarpolitiken och att driftnämnderna svarar för arbetsgivaransvaret enligt givna riktlinjer. Det finns därför inget behov av att bryta ned detta mål för respektive driftnämnd. 6 (15)

7 Driftnämnderna ska aktivt bidra med att förverkliga det regionövergripande målet att Region Halland ska bli EN tydlig och attraktiv arbetsgivare. Stor del av arbetet har sin utgångspunkt i åtgärdsplanen och fokus kommer att vara chefernas roll och förväntningar och förutsättningarna för denna. En viktig effekt av arbetet mot EN arbetsgivare är de ekonomiska besparingar som den samordningen medför. Ett exempel är bildandet och effekten av GAS. Att vara EN tydlig arbetsgivare innebär till exempel att avtal tillämpas på samma sätt inom hela regionen. Det innebär också att arbetsvillkor ska vara samma oavsett förvaltning och profession, såsom grunder för lönesättning och friskvårdsbidrag. 3. Beskrivning av målen 3.1. Regional utveckling Regional utveckling är av vikt för utveckling av hela samhället. Det finns tydliga samband mellan befolkningens hälsa och ekonomisk tillväxt. Region Hallands roll är att leda och samordna det regionala utvecklingsarbetet. Det regionala utvecklingsarbetet antar ett Hallandsperspektiv och förutsätter och involverar många aktörer som gemensamt ska arbeta mot uppsatta mål. Målområde med konkreta mål Halland ska vara en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region år 2020 än år 2014 o Hög attraktivitet o Stark konkurrenskraft o Fler i arbete 3.2. Hälso- och sjukvård Målområde med konkreta mål Bibehålla hälsan hos den halländska befolkningen o Hälsan ska öka i Halland o Skillnaden i hälsa ska minska Öka verkningsgraden i hälso- och sjukvården o Andelen vårdskador ska halveras till 2018 o Följsamheten till nationella och regionala riktlinjer ska öka 7 (15)

8 Bibehålla hälsan hos den halländska befolkningen Livsstilsrelaterad ohälsa ökar i befolkningen och står för en påtaglig andel av det ökande framtida vårdbehovet. För att kunna möta detta med tillgängliga resurser, bibehållen tillgänglighet och hög kvalitet krävs ett fokus på att bibehålla hälsan i befolkningen. Genom förebyggande insatser och tidig upptäckt av riskfaktorer eller sjukdom kan vi minska risk att insjukna eller mildra förlopp av sjukdom. Mål: Hälsan ska öka i Halland Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom (WHO 1948). En god hälsa är således beroende av många faktorer såsom hälso- och sjukvård, boendemiljö, arbete, utbildning och kultur. Mål: Skillnaden i hälsa ska minska Region Halland ska verka för en god och jämlik hälsa hos invånarna i Halland. Hälsan i länet är inte jämt fördelad och riktade insatser kan krävas på de områden där skillnader är identifierade Öka verkningsgraden inom hälso- och sjukvården Produktivitet beskriver hur mycket vården utför med insatta resurser, effektiviteten är ett mått på resultat eller måluppfyllelsen. Att öka verkningsgraden betyder att få ut mer effekt av varje insatt skattekrona. De höga kvalitetsbristkostnaderna inom hälso- och sjukvården beror såväl på vårdskador som på andra aspekter vid bristande effektivitet. Det finns flera dimensioner av effektivitet inom hälso- och sjukvården beroende på perspektiv och nivå. Behandlingseffektivitet värderar vårdinsatsen. Är det rätt behandling, hur många patienter drabbas av undvikbara vårdskador? Klinikeffektivitet värderar vårdens basenheter som en produktionsenhet. Är ansvarsfördelningen rätt, är det administrativa stödet optimalt? Processeffektivitet handlar om samordningen mellan olika delar i vårdkedjan. Är vårdnivån rätt, finns beredskap på nästa nivå att ta emot patienten? Struktureffektivitet värderar organisation och geografisk fördelning. Finns det balans mellan primärvård och specialiserad vård, finns det för många utbudspunkter, är samverkan mellan sjukhusen optimal? Systemeffektivitet värderar vården som generellt system. Har vården tillräcklig förmåga att ta till sig ny kunskap och förändra och anpassa verksamheten, är vården rättvis och jämlik? 8 (15)

9 Följande övergripande mål bedöms ha stor effekt på verkningsgraden. Mål: Antalet vårdskador ska halveras till 2018 Att minska vårdskadorna minskar både lidande och kvalitetsbristkostnader. Mål: Följsamheten till nationella riktlinjer ska öka Kunskapsstyrning på nationell, regional, och lokalnivå ska vara styrande inom utvecklingen av Hälso- och sjukvården för att säkra bästa möjliga medicinska resultat. Detta ska särskilt beaktas vid införandet av nya och kostnadsdrivande behandlingsmetoder. Genom kunskapsstyrningen och evidensbaserad vård ökar behandlingseffektivteten. 4. Direktiv och tilldelade resurser till styrelsen och nämnderna 4.1. Mål till regionstyrelsen som ansvarig för regional utveckling Mål Halland ska vara en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region år 2020 än år 2014 o Hög attraktivitet o Stark konkurrenskraft o Fler i arbete Varje insats inom det regionala utvecklingsarbetet ska utgå från att öka verkningsgraden för insatsen Tilldelade resurser för regionstyrelsen Regionbidrag till regionstyrelsen med tkr. Regionbidraget omfattar ramar för Regionkontorets verksamhet samt medel för utvecklingsfrågor Tilldelade resurser för regiongemensamma verksamheter Regionbidrag till regiongemensamma verksamheter med tkr. Regionbidraget omfattar kostnader för pensioner, anslag för nya löneavtal m m. 9 (15)

10 4.2. Mål till Driftnämnd Kultur och skola Mål Halland är en stark kunskapsregion Halland är en region med goda kontakter i omvärlden Halland är en region med hög attraktivitet Halland är en region som erbjuder attraktiva mötesplatser, boende och livsmiljöer Tilldelade resurser för Driftnämnd Kultur och skola Regionbidrag till Driftnämnden för Kultur och skola med tkr, varav för Kulturförvaltning (inkl utv.medel om tkr) med tkr Skolförvaltning (inkl tillskott för filmhus ) med tkr För det treåriga projektet Kulturresidens medges en extra finansiering genom disposition av tkr av upparbetet eget kapital. Regionstyrelsen beslutade i juni månad att avdela utvecklingsresurser till stöd för vuxenutbildning inom den gröna näringen. Finansiering sker inom ramen för regionstyrelsens anslag för oförutsedda utgifter när förutsättningarna är klara. Anslagsfinansierad verksamhet i egen drift erhåller tilläggsanslag för kostnadseffekt av löneöversyn Anslag för investeringar i maskiner och inventarier med tkr varav för Kulturförvaltning 600 tkr, Skolförvaltning tkr Mål till Driftnämnd Regionservice Mål Andelen vårdskador ska halveras till 2018 Öka verkningsgraden Halland är en region som stimulerar till innovationer, förnyelse och ökat företagande Driftnämnden för regionservice (DN RGS) är nämnd för Region Hallands serviceorganisation. Uppgiften är att vara intern leverantör av kostnadseffektiv service och administration med rätt kvalitet till regionens kärnverksamheter. DN RGS förvaltning ska utifrån kundkrav och behov från nämnder och styrelser i 10 (15)

11 regionen, utföra och effektivisera den service av olika slag som ägaren, RS, överenskommer med nämnden att utföra. Det innebär att kontinuerligt jämföra och utveckla kvalitet, effektivitet och kostnad med motsvarande service hos andra leverantörer och systematiskt tillfråga kunderna om nöjdhet med service. Efter samråd med RS kan DN RGS konkurrensutsätta delar av verksamheten när behov uppstår eller när en kund initierar frågan. DN RGS förvaltning ska ha beredskap att utveckla ytterligare stöd till kärnverksamheten efter RS beslut. DN RGS ska i samverkan med andra DN identifiera områden med utvecklingspotential där förbättring inom nämndens ansvarsområde bidrar till att Region Halland halverar andelen vårdskador till 2018 och ökar verkningsgraden. RGS kan också till ägaren föreslå nytänkande lösningar som bidrar till målen. Innovativa upphandligar är ett sätt målet Halland en region som stimulerar till innovationer, förnyelse och ökat företagande kan brytas ned. Exempel på hur DN RGS, som stöd och serviceorganisation, kan bryta ned mål som bidrar till RFs måluppfyllelse är: En genomförd kundundersökning år 2015 med fokus att öka verkningsgraden 10 aktivt föreslagna innovativa upphandlingar till kund Tilldelade resurser för Driftnämnden Regionservice Driftnämnden för Regionservice är intäktsfinansierad och tilldelas inte något regionbidrag/anslag. Driftnämnden ska genomföra kostnadseffektiviseringar i sin verksamhet motsvarande årlig prisökning Driftnämnden får därför inte ta ut någon kompensation för pris- och löneökningar 2015 för de tjänster man avtalar om priser med övriga nämnder/förvaltningar. Anslag för investeringar i maskiner och inventarier med tkr Mål till driftnämnderna inom Hälso- och sjukvård (DN Hallands sjukhus, DN Närsjukvård, DN Öppen specialiserad vård, DN Psykiatri) Hälsan ska öka Driftnämnden ska identifiera områden inom respektive ansvarsområde med potential för förbättring av hälsan och vidta åtgärder för att nå det regionala målet. Det kan fordra samverkan med andra aktörer. Skillnader i hälsa ska minska 11 (15)

12 Hälsan i länet fördelar sig inte jämnt. Riktade insatser kan behövas för att både nå och behandla där skillnader finns. Driftnämnden ska identifiera osakliga skillnader i hälsa i länet som DN, inom sitt ansvarsområde, kan påverka och rikta insatser för att utjämna dessa. Andelen vårdskador ska halveras till 2018 Driftnämnden ska identifiera inom vilka områden och vilken typ av vårdskador som är aktuella, har störst potential att förbättras inom respektive DN och dess verksamheter. DN ska fokusera på de mest relevanta för respektive verksamhet och vidta åtgärder för att nå det övergripande målet. Relevanta mål ska tas fram och följas upp. Följsamheten till nationella och regionala riktlinjer ska öka Driftnämnden ska identifiera inom vilka medicinska områden och processer respektive nämnd och dess verksamheter har störst förbättringspotential när det gäller medicinska reultat och följsamhet till riktilinjer. Relevanta, mätbara mål ska sättas och följas upp Styrprocess för verksamheter som ingår i vårdvalet De driftnämnder som är leverantörer i Vårdval Halland, inom närsjukvård eller specialicerad öppenvård, har utöver ägarstyrningen genom direktivet även en styrning genom modellbeskrivningen för Vårdvalet. Modellbeskrivningen styr uppdraget inom Vårdval Halland Tilldelade resurser till hälso- och sjukvårdsstyrelsen Regionbidraget till hälso- och sjukvårdsstyrelsen är tkr. Resursfördelning till driftnämnderna inom hälso- och sjukvårdsområdet sker vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i oktober Tilldelade resurser för Driftnämnd Hallands sjukhus För 2015 ligger ett sparbeting om 25 mkr, vilket åläggs DN HS. På systemnivå är det viktigt att säkra rätt vård på rätt vårdnivå. Genom att återföra patienter från den öppna specialiserade vården till närsjukvården kan kostnader minskas och resurseffektiviteten öka. Driftnämnden ansvarar för att detta sker i god samverkan med Vårdvalsaktörerna. Beslut om resurstilldelning för driftnämnden sker vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i oktober Tilldelade resurser för Driftnämnd Närsjukvård Tillgängliga resurser fördelas i vårdvalspengen mot antal listade, tandvården finansieras via patientintäkter samt särskild barnpengsfördelning, ägarstyrt uppdrag palliativ bassjukvård fördelat med 9,45 mkr. 12 (15)

13 Sparbetinget om 25 mkr hos DN HS, utgår från att vården ges på rätt vårdnivå. När så är möjligt ska öppenvård erbjudas i närsjukvården. Därför åligger det vårdenheterna i vårdvalet att följa upp/överta patienter från den öppna specialiserade vården i de fall vårdvalet är rätt vårdnivå. Beslut om resurstilldelning för driftnämnden sker vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i oktober Tilldelade resurser för Driftnämnd Öppen specialiserad vård Beslut om resurstilldelning för driftnämnden sker vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i oktober Tilldelade resurser för Driftnämnd Psykiatri Beslut om resurstilldelning för driftnämnden sker vid hälso- och sjukvårdsstyrelsens sammanträde i oktober Mål till Lokala nämnderna Mål Hälsan ska öka i Halland Skillnader i hälsa ska minska Lokala nämnderna utför utvecklingsarbete, till skillnad från driftnämnderna vars ansvar är drift av vård i egen regi. Direktiven för lokala nämnderna beslutas av hälso- och sjukvårdsstyrelsen men från och med 2015 kan lokala nämnder också ges särskilda uppdrag av nya regionstyrelsen. Fokus för lokala nämnderna när målen ska brytas ned är hälsa och inte vård. Lokala nämndernas ansvar är att stimulera och utveckla ett bredare folkhälsoarbete med social hållbarhet som utgångpunkt. Erfarenheter från hälso- och sjukvården och det regionala utvecklingsarbetet kan strategiskt omsättas av de halländska kommunerna I deras befolkningsansvar Tilldelade resurser för lokala nämnderna Regionbidrag till de lokala nämnderna är tkr. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar om fördelning mellan nämnderna i samband med beslut om resurstilldelning i oktober. 13 (15)

14 4.6. Mål till Gemensamma nämnder De i fullmäktige beslutade överenskommelserna mellan Hallands sex kommuner och regionen om de gemensamma nämnderna styr ersättningen. Uppdraget för den gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel regleras enligt Överenskommelse om hemsjukvård i Halland 2015 och Avtal om samverkan i gemensam hjälpmedelsnämnd Tillgängliga resurser för gemensamma nämnder Tillgängliga resurser för gemensamma nämnders verksamhet. Regionfullmäktige har beslutat om regionbidrag till: Hjälpmedelsnämnden med tkr Patientnämnden med 830 tkr. 14 (15)

15 5. Bilaga 5.1. Tidplan 26/8 SAMRÅD/PSG* Diskussion om nämnddirektiv 26/8 HSSau Beredning 1 nämnddirektiv 26-29/8 Slutliga justeringar 29/8 Direktiv färdiga för politisk behandling 2/9 Dialogmöte Information, genomgång direktiv 16/9 RSP/Samråd Ber 1 Budget, direktiv och resursfördelning 17/9 RS RS som driftnämnd - resursfördelning. Beslut direktiv förutom för DN vård som beslutas av HSS 22/9 22/9 HSS Beslut om direktivet till DN hälso- och sjukvård exkl. resurstilldelning Sept okt FC förankrar förslag med DNau nämnddirektiv och resursfördel. 23/9 SAMRÅD/PSG* Budget med indikatorer och resursfördelning 15/10 RS beredningsbeslut om budget till nya RF, 20/10 HSS beslut om sjukvårdsbudget resurstilldelning sjukvårdsnämnder 21/10 PSG* 5/11 RF nytt budgetbeslut maa valår, Direktivet som bilaga/återrapport Senast 17/11 DN 19/11 RS 10/12 RF Beslut om Mål och inriktning med utgångspunkt i direktivet rapport från HSS om resurstilldelning och DN om Mål och inriktning tas emot RS antecknar informationen och beslutar att ge RF samma information. mottar informationen om RS totala resurstilldelning och DNs mål och inriktning som en försäkran att man gör allt för att nå målen och för att RF ska se hur man kommer att kunna följa måluppfyllelse *PSG= Politisk styrgrupp 15 (15)

Mål och inriktning för Regionservice 2016

Mål och inriktning för Regionservice 2016 1(7) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice 2015-11-04 DNRGS Driftnämnden för Regionservice Mål och inriktning för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument 2015 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD).

Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument 2015 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD). Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Datum 2014-12-03 Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument 2015 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD). I detta dokument redovisas

Läs mer

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice

Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice 1(6) Datum Datum Diarienummer 2012-09-12 2012-09-12 Ls100344 Regionstyrelsens uppdrag till Driftsnämnden för Regionservice Inledning Regionstyrelsen leder och samordnar förvaltningen av regionens angelägenheter

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument för Hallands sjukhus 2015

Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument för Hallands sjukhus 2015 Datum 2014-XX-XX Förslag Driftnämnden Hallands sjukhus mål- och inriktningsdokument för Hallands sjukhus 2015 Mål- och inriktningsdokumentet innehåller driftnämndens inriktningar och mål för att genomföra

Läs mer

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013.

Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. 2012-10-09 Förslag till Mål och Inriktningar för Ambulanssjukvården Halland 2013. Innehållande Mål och inriktningar samt internbudget inklusive investeringsplan Ambulanssjukvården Halland utgörs av verksamheterna:

Läs mer

Regionens verksamhetsram

Regionens verksamhetsram Regionens verksamhetsram Detta ska jag prata om Övergripande om Västra Götalandsregionens styrning av verksamheten Styrelsers och nämnders roller, framför allt i styrningen av hälso- och sjukvården Uppgifter

Läs mer

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF)

Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Uppföljningsrapport 2 behovsuppföljning RF 7/11 Budget och Uppdrag RF 26-27/9 Årsplan utgångspunkt Regionfullmäktige (RF) Politisk styrning Region Halland Bästa Livsplatsen Seminarie Kunskap och förståelse

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669

7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 7 Region Hallands uppföljning 2017 RS160669 Ärendet Styrningen sker politiskt i tre ledningsnivåer där regionfullmäktiges roll är att fatta strategiska beslut om mål och policyer och fördela de ekonomiska

Läs mer

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015

Åtgärdsarbetet en presentation av första delen. 8 april 2015 Åtgärdsarbetet en presentation av första delen 8 april 2015 Resultatet av fas 1 - det här berättar vi idag Bakgrund historien Uppgiften Vad nulägesanalysen visar Slutsatser Ekonomisk beräkning utifrån

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163

156 Ändring av fullmäktiges arbetsordning RS140163 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-02 RS140163, regionfullmäktige, Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström

Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete. Gun-Marie Stenström Presidiekonferens kommunalteknik Presentation av Region Halland och regionalt samarbete Gun-Marie Stenström Mål och strategier för Region Halland 2012-2015 Kort om mål- och strategidokumentet Långsiktigt

Läs mer

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018

Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens direktiv för budget och verksamhetsplan 2016 med plan för åren 2017 till 2018 Koncernkontoret Koncernstab för ekonomistyrning Åsa Adolfsson Enheten för budget, redovisning och finans Datum version 2015-05-19 Mall för yttrande till nämnder och beredningar Utifrån regionstyrelsens

Läs mer

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016

Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 1(2) Regionstyrelsen efter 2 månader 2016 Nämnd: Regionstyrelsen Period: Januari 2016 februari 2016 1 Sammanfattning av ekonomin Regionstyrelsens (RS) ansvarsområden visar för perioden januari-februari

Läs mer

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137

Balanserat styrkort Regionstyrelsen. Fastställt i Regionstyrelsen Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Fastställt i Regionstyrelsen 2019-08-29 Dnr 18RS2137 Balanserat styrkort Regionstyrelsen Regionstyrelsen är Region Västernorrlands ledande politiska förvaltningsorgan.

Läs mer

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret.

Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning för regionkontoret. 01054 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2012-10-30 RS120419 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2013 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Mål och inriktning 2014

Mål och inriktning 2014 Förslag Mål och inriktning 2014 Driftnämnden öppen specialiserad vård Hälsa och funktionsstöd I detta dokument redovisas driftnämndens mål och inriktningar för att genomföra det uppdrag för 2014 som nämnden

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Regionstyrelsen 15 april 2019

Regionstyrelsen 15 april 2019 Regionstyrelsen 15 april 2019 Ekonomisk information Månadsrapport mars (prel) Årsredovisning 2018 Årsredovisning 2018 (beslutsärende) 2019-04-15 10 Resultat +65 mnkr jämfört budget +103 mnkr Resultat är

Läs mer

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2016 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2015-05-13 Dnr 15LS1947 BALANSERAT STYRKORT 2016 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstinget använder balanserad styrning/balanserat styrkort

Läs mer

Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Driftnämnden Öppen specialiserad vård Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-02-18 Driftnämnden Öppen specialiserad vård Tid: Tisdagen den 18 februari 2014 klockan 09.00 12.00 Plats: Konferensrum Borgkammaren, Regionkontoret södra vägen

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus

Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Antaget av regionfullmäktige 19 oktober 2010, 159 Ändringar enligt RF 177/10 har införts. Ändringar enligt RF 171/14 har införts. Reglemente för styrelsen för Skaraborgs sjukhus Utöver detta reglemente

Läs mer

Verksamhetsplan Regionstyrelsen

Verksamhetsplan Regionstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Regionstyrelsen Regionstyrelsen Innehåll Styrning från fullmäktige Styrelsens plan Uppdrag Mål Ekonomiska förutsättningar och budget Tidplan Regionstyrelsen Regionplanen utgör grunden

Läs mer

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD)

Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik Förslag 2013-10-16 Driftnämnden Hallands sjukhus inriktningsdokument 2014 för Ambulanssjukvård och Medicinsk diagnostik (AMD) I detta dokument redovisas driftnämndens

Läs mer

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 171 Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Beslut Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018

TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3. Ekonomisk handlingsplan Linköping den 7 mars 2018 Linköping den 7 mars 2018 TILLÄGGSYRKANDE/RESERVATION Ärende 5:3 Ekonomisk handlingsplan 2018 Vi är mycket oroade för Region Östergötlands ekonomiska utveckling när det gäller de sjukvårdande verksamheterna.

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-03-10 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 10 mars 2014, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering

Läs mer

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH)

5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) 5 Förslag till ny förvaltningsledning Driftnämnden Ambulans diagnostik och hälsa (DN ADH) Ärendet I samband med regionfullmäktiges beslut rörande ny politisk organisation gavs regionstyrelsen i uppdrag

Läs mer

Planeringsberedning Inköpspolicy

Planeringsberedning Inköpspolicy Planeringsberedning 160614 Inköpspolicy Uppdaterad inköpspolicy för Region Halland - agenda för dagen Kort inramning Revisionsrapport om direktupphandling Styrande dokument på olika nivåer Roller Dialog

Läs mer

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning

Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Kommunstyrelsen 2016-11-02 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2016:583 Lars-Göran Hellquist 016-710 27 79 1 (2) Kommunstyrelsen Riktlinjer för god ekonomisk hushållning Förslag till beslut

Läs mer

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083

9 Handlingsplan medarbetarundersökning 2014 RS150083 Arbetsutskottet Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2015-03-03 RS150083, Lars Wingfors (HR-avdelningen), Driftnämnden Hallands sjukhus, Driftnämnden Närsjukvård, Driftnämnden Psykiatri, Driftnämnden

Läs mer

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015 Lokal nämnd Hylte Uppföljningsrapport 1, 2015 Uppföljningsrapport 1 2015, tre månader Hyltenämnden Hyltenämnden Ledamöter Anna Roos (C) Ordförande Kristina Johansson (S) Vice ordförande Thom Ericsson (M)

Läs mer

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1

Policy. God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Policy God ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv 1 Innehåll Bakgrund 3 God ekonomisk hushållning 3 Mål och måluppfyllelse för god ekonomisk hushållning 3 Finansiella mål och riktlinjer 3 Mål

Läs mer

Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedels uppdrag till driftnämnd Ambulans, diagnostik och hälsa

Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedels uppdrag till driftnämnd Ambulans, diagnostik och hälsa 1(5) Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedels uppdrag till driftnämnd Ambulans, diagnostik och hälsa Gemensamma nämnden för hemsjukvård och hjälpmedel ansvarar för hjälpmedelsförsörjningen i

Läs mer

Bokslutskommuniké 2015

Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommuniké 2015 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2015 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Uppföljningsplan 2018

Uppföljningsplan 2018 Uppföljningsplan 2018 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 7 dec 2017 1

Läs mer

Resursfördelning Regionstyrelsen

Resursfördelning Regionstyrelsen 1(2 Datum Regionkontoret 2015-05-27 Louise Lindstedt Budgetchef Diarienummer Resursfördelning Regionstyrelsen inklusive uppdrag och beställning 2016 2(27 ) Innehållsförteckning 1 Inledning 4 1.1 Styrning

Läs mer

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018

kort- version Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 kortversion Region Skånes budget och verksamhetsplan 2016 med plan för 2017 2018 Sammanfattning Allmänna förutsättningar Region Skåne är en permanent region med ett uppdrag att främja hållbarhet och tillväxt.

Läs mer

Moderaternas förslag till Finansplan

Moderaternas förslag till Finansplan Moderaternas förslag till Finansplan 2018-2020 Inledning Regionfullmäktige fastställde i juni 2017 en strategisk plan med budget för åren 2018-2020. Moderaterna föreslog en alternativ strategisk plan som

Läs mer

Region Halland: januari september 2013

Region Halland: januari september 2013 Mnkr Månadsrapport Ärende 20 1(9) Datum 2013-10-15 Cathrin Nordander-Tovstedt Ekonomi Styrning och uppföljning Regionkontoret 035-131086 Cathrin.Nordander-Tovstedt@regionhalland.se Region Halland: januari

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Landstinget Västernorrlands utmaningar

Landstinget Västernorrlands utmaningar Fempunktsprogrammet Landstinget Västernorrlands utmaningar Landstinget i Västernorrland har under senare år genomgått en rad förändringar. Det har bland annat gällt förändringar i organisation, i lednings-

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-05-05 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 5 maj 2015 klockan 09.00-14.00 Plats: Konferensrum Showroom, Hjälpmedelscentrum, Kistingevägen

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun.

Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrning i Sala kommun. Ekonomi- och verksamhetsstyrningen definieras som en målmedveten styrprocess vars syfte är att utifrån kända styrprinciper och spelregler påverka organisationens

Läs mer

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203

35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2018-02-14 35 Svar på motion om Landsbygdsklinik i Hallands inland RS170203 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta

Läs mer

Verksamhetsplan för Regionservice 2016

Verksamhetsplan för Regionservice 2016 TJÄNSTESKRIVELSE Regionservice Torbjörn Svanberg Förvaltningschef Datum Diarienummer 2015-12-08 DNRGS150038 Driftnämnden Regionservice Verksamhetsplan för Regionservice 2016 Förslag till beslut Driftnämnden

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör

Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Välkomna till Västra Götalandsregionen 6 november 2018 Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i

Läs mer

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden

Nämndplan Hjälpmedelsnämnden Nämndplan Hjälpmedelsnämnden INNEHÅLL SYFTE...2 VISION, VÄRDEGRUND OCH MÅL...2 NÄMNDENS MÅL...2 FÖRUTSÄTTNINGAR SOM ÄR STYRANDE FÖR NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE...2 NÄMNDENS UPPDRAG OCH FOKUS FÖR VERKSAMHETSÅRET

Läs mer

Kunskap om och från invånarna i Halland

Kunskap om och från invånarna i Halland Kunskap om och från invånarna i Halland Mats Eriksson, ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Staffan Carlsson, tjänsteman för Falkenbergsnämnden och Varbergsnämnden 9 december 2011 Kunskap om och från

Läs mer

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen?

Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Finns det en styrmodell i Västra Götalandsregionen? Styrmiljö - med olika komponenter i styrningen Lagar Kommunallagen, Hälso- och sjukvårdslagen Politisk organisation Reglementen Roller Vision - Det goda

Läs mer

Resan mot nya Region Halland

Resan mot nya Region Halland Resan mot nya Region Halland Vad var det som hände den 1 januari 2011? Vad innebar det att Halland blev region? Var det landstinget som bytte namn? Berör det mig? Berör det hallänningarna? Vad är en region?

Läs mer

Uppdaterad Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Laholmsnämnden

Uppdaterad Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2015 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa

Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-06-21 Driftnämnden Ambulans, diagnostik och hälsa Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 klockan 09.00-14.00 Plats: Habiliteringen, konferensrum Fladen, Hallands sjukhus

Läs mer

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland

Svar på motion till regionfullmäktige om Landsbygdsklinik i Hallands inland TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-10 RS170203 Regionkontoret Regional hälso- och sjukvårdssamverkan Magnus Lundblad Hälso- och sjukvårdsstrateg Regionstyrelsen Svar på motion till regionfullmäktige

Läs mer

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget. Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag. Regiondirektören Alf Jönsson +46 44 309 31 21 alf.jönsson@skane.se Datum 2016-04-20 Dnr 1600180 1 (5) Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget Regiondirektören beslutar i enlighet med bifogat förslag.

Läs mer

Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka

Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka Nämndplan 2011 Lokala nämnden i Kungsbacka Beslutad av Lokala nämnden i Kungsbacka 2011-05-09 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 LOKALA NÄMNDENS UPPDRAG... 3 ÖVERGRIPANDE MÅL OCH

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman

Ansvar och uppgifter för regiondirektör, förvaltningsdirektör och nämndansvarig tjänsteman LEDNING OCH ORGANISATION 1 (5) 1. REGIONDIREKTÖRENS ANSVAR OCH UPPGIFTER 1.1 Uppdragsgivare Regiondirektören tillsätts och avvecklas av regionstyrelsen efter beredning av regionstyrelsens presidium. Regiondirektören

Läs mer

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef

Välkomna till Västra Götalandsregionen. Johan Flarup, avdelningschef Välkomna till Västra Götalandsregionen Johan Flarup, avdelningschef Vi är VGR Ett gott liv för invånarna Ansvarsområde: Hälso- och sjukvård Ansvarsområde: Regional utveckling Grund i uppdrag från riksdag

Läs mer

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun

Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun Verksamhets- och ekonomistyrningspolicy i Hällefors kommun 2(5) 1 Syfte Kommunfullmäktige anger i denna policy vad som gäller för den styrning, målstyrning som ska tillämpas i Hällefors kommun och som

Läs mer

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381

15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 15 Förstärkta insatser för asylsökande och nyanlända barn och unga med psykisk ohälsa RS150381 Ärendet En god psykisk hälsa har stor betydelse för en lyckad integration. I Region Halland krävs en ökad

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Uppföljningsplan 2017

Uppföljningsplan 2017 Uppföljningsplan 2017 Styrande för uppföljning i samband med Region Skånes samlade delårsrapport och årsredovisning samt nämndernas verksamhetsberättelser. Beslutad av regionstyrelsen den 8 dec 2016 Inledning

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning 1(1) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-06-25 RHR140002 Region Hallands revisorer Revisionsrapport

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet.

Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00. Regionstyrelsen utser Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-11 Regionstyrelsen Tid Onsdag 11 februari kl 08:30 torsdag 12 februari 12:00 Plats Grand Hotel, Hotellgatan 1, Falkenberg 1 Justering Regionstyrelsen utser

Läs mer

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66

Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 PROTOKOLL UTDRAG Presidium Nämnd för Folkhälsa och sjukvård 56-66 Tid: 2016-06-15, kl 08:00-10:00 Plats: Sal C, Regionens hus 60 Granskning av årsredovisning 2015 Diarienummer: RJL2016/1149 (Samordnat

Läs mer

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning]

Hyltenämndens aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] s aktiviteter 2012 utifrån uppdraget [samt riskbedömning] Lokala s uppdrag De lokala nämndernas uppdrag är att vara befolkningsföreträdare. ska säkerställa att befolkningens totala behov av hälso- och

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

7 Politisk beredningsgrupp RS170377

7 Politisk beredningsgrupp RS170377 7 Politisk beredningsgrupp RS170377 Ärendet För att koordinera och gemensamt kunna bereda frågor som rör genomförandet av hälso- och sjukvårdsstrategin samt för att möta behovet av en systemförändring

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning

Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning 01054 1(9) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2015-02-09 RS140539 Suzanna Klang HR-strateg HR-avdelningen 035-13 49 06 Revisionsrapport Strategisk personal- och kompetensförsörjning Sammanfattning

Läs mer

Ny politisk organisation

Ny politisk organisation Ny politisk organisation Förslag till beslut Regionfullmäktige fastställer föreslagen politisk organisationen för Region Halland Regionfullmäktige antar - arbetsordning för regionfullmäktige med ikraftträdande

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013

Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Granskning av hur landstingsstyrelsen redovisar måluppfyllelse i årsredovisningen 2013 Rapport nr 37/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Inledning...

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

175 Redovisning av pågående motioner november 2017

175 Redovisning av pågående motioner november 2017 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 175 Redovisning av pågående motioner november 2017 RS160315 Beslut Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige besluta att

Läs mer

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin

Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Revisionsrapport Styrning och ledning av psykiatrin Christel Eriksson Cert. kommunal revisor Mars 2014 Sammanfattning PwC har fått uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Region Halland att granska

Läs mer

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION

LANDSTINGSPLAN KORTVERSION 2017 LANDSTINGSPLAN KORTVERSION Landstinget ansvarar för hälsooch sjukvård, tandvård och regional utveckling i Värmland. Vården ska vara förebyggande, effektiv och behovsanpassad samt utföras på lika

Läs mer

Budget 2017 S-MP-V 1

Budget 2017 S-MP-V 1 Budget 2017 S-MP-V 1 Ansvar och utveckling Grunden för vår gemensamma välfärd är utveckling och tillväxt på Gotland. Fortsatt utveckling ställer krav på ett Gotland som är attraktivt att bo, leva och verka

Läs mer

Mål och inriktning för regionkontoret 2014

Mål och inriktning för regionkontoret 2014 1(10) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Datum Diarienummer 2013-09-25 RS130291 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om och inriktning för regionkontoret

Läs mer

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande.

till Landstingsstyrelsen överlämna förvaltningens förslag till yttrande. JUL Hälso- och sjukvårdsnämnden ^ S^^S STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING HÄLSO- OCH 1 (5) SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-04-24 p 16 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTÄNDE Handläggare: Yvonne Lettermark Ankom

Läs mer

Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012

Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012 1(6) 2012-04-03 RS110347 Verksamhetsplan för Skolförvaltningen 2012 Verksamhetsplanen syftar till att på en övergripande nivå styra Skolförvaltningens verksamhet utifrån driftnämndens (RS) beslutade Mål

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 80 Den 2016-11-14 80 Dnr 2016/00327 Ekonomiska styrprinciper - styrmodell och ekonomistyrningsprinciper Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012

Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 1(7) Lokala nämnden Hylte Bokslut 2012 Alebo Hälsokälla 2(7) Lokala nämnden Hylte, bokslut 2012 Lokala nämndens ledamöter Ingegerd Torhall (FP), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Göran

Läs mer

Mål och inriktning för regionkontoret 2012

Mål och inriktning för regionkontoret 2012 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2011-11-30 RS110347 Regionstyrelsen Mål och inriktning för regionkontoret 2012 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar om mål och inriktning

Läs mer

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen

Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen Balanserat styrkort 2017 Landstingsstyrelsen Fastställt i Landstingsstyrelsen 2016-05-12 Dnr 16LS3265 BALANSERAT STYRKORT 2017 LANDSTINGSSTYRELSEN Landstingsstyrelsen är Landstinget Västernorrlands ledande

Läs mer