Utökad studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utökad studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning"

Transkript

1 värmeväxlare avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm,

2 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare med inriktning på kommersiella lokaler. BELOK initierades 2 av Energimyndigheten och gruppen driver idag olika utvecklingsprojekt med inriktning mot energieffektivitet och miljöfrågor. Gruppens målsättning är att energieffektiva system, produkter och metoder tidigare skall komma ut på marknaden. Utvecklingsprojekten syftar till att effektivisera energianvändningen samtidigt som funktion och komfort förbättras. Gruppens medlemsföretag är: AMF Fastigheter Akademiska Hus Castellum/Corallen Fabege Fastighetskontoret Stockholms stad Fortifikationsverket Hufvudstaden Jernhusen Locum Lokalförvaltningen - LF Malmö Stad Serviceförvaltningen Midroc Skandia fastigheter (f.d. Diligentia) Skolfastigheter i Stockholm - SISAB Specialfastigheter Statens Fastighetsverk Swedavia Vasakronan Västfastigheter Till gruppen är även knutna: Statens Energimyndighet Boverket Byggherrarna CIT Energy Management 2()

3 Vasagatan 7 Stockholm Utökad studie av effektivitet för avloppsåtervinningsvärmeväxlare Inledning En tidigare studie av den testinstallation av avloppsvärmeväxlare som utfördes visade att med en 6 meter lång värmeväxlare av den modellen som installerades hade förmåga att återvinna 26.7 % av den teoretiskt möjliga värmen från avloppsvattnet. Efter utvärdering av testinstallationen beslutade Vasakronan att permanent installera ett system med dubbelt så lång (2 m) värmeväxlare. Den återvunna värmen från avloppsvattnen distribueras vidare till byggandens värmesystem med en värmepump. Installationen har väckt intresse hos branschen och eftersom information om denna typ av installation delvis saknas, utförs en fortsatt utredning och analys av effektivitet och långtidseffekter för denna värmeväxlare. Utredningen utförs på uppdrag av Belok. Beskrivning av uppdraget Projektet utförs genom att mäta på värmeväxlaren efter att den anslutits till återvinningsvärmepumpens kylmedelsida. Återvinningssystemet instrumenteras upp så att kontinuerlig mätning kan ske under ca 4 månaders tid. Data för kylvattenflöde och temperaturer samt avloppsvattnets inlopp och utloppstemperaturer mäts. När data insamlats, analyserades värmeväxlarens kapacitet och långtidseffekter utvärderade. I projektet har följande arbetsmoment utförts: Mätning och loggning av kylvattenflöde under ca fyra månaders tid Mätning och loggning av temperatur på avloppsvatten till och från värmeväxlaren under ca fyra månaders tid Mätning och loggning av temperatur på kylvatten till och från de båda värmeväxlarna under ca fyra månaders tid Databehandling och analyser samt effektivitetsberäkningar Sammanfattande av resultat i skriftlig rapport Projektbegränsningar I projektet installerades även tempgivare inuti värmeväxlaren för att mäta temperaturfallet längs värmeväxlarens längd. Tempgivarna demonterades dock tidigt i projektet då man fick indikation om att tempgivarna potentiellt kunde göra så att det blev stopp i röret. Inga mätningar från dessa tempgivare finns således med i analysen. 3()

4 . Systembeskrivning Två värmeväxlare som vardera är 6 meter lång har monterats på spillvattenledningen i garaget på Vasagatan 7. Värmeväxlarna är tillverkad i rostfritt stål. Enligt uppgift från installatören har värmeväxlaren en patentsökt konstruktion där röret pressats för att få en struktur som gör att avloppsvattnet får en turbulent karaktär. Figur visar hur värmeväxlaren ser ut. Figur - Skiss av värmeväxlarens konstruktion (Källa: Värmeväxlarna är monterade under nivån för den ordinarie avloppsledningen. Således kommer värmeväxlarna konstant att vara fyllda med vatten. Figur 2 visar hur värmeväxlarna har installerats. Första Avloppsvärmeväxlaren Andra Avloppsvärmeväxlaren Figur 2 - Skiss värmeväxlarinstallation Effektivitetsanalys Mätvärdesinsamling utfördes under ca fyra månaders tid med en minuts intervall där mätloggers levererar medelvärdet under den loggade minuten. Mätdatat efterbehandlas genom att medelvärden per timme skapas för att reducera effekter av trögheter i mätsystemet. Olika intressanta effektivitetsmått har analyserats 4()

5 Avloppsflöde [l/s] Effectiveness [-] Utökad studie av effektivitet för att få en beskrivande bild av hur växlarens maximala prestanda i systemet. Analyserna har gjorts utgår ifrån den injustering som installatören gjort. I Figur 3 till visas resultatet av dessa analyser. Värmeväxlare Effectiveness Avloppsflöde Effectiveness Figur 3 - Effectiveness och avloppsflöde Värmeväxlarens effectiveness beskriver hur effektiv värmeväxlaren är i den installation med de förutsättningar som systemet har (flöden och temperatur). Med andra ord så beskriver effectiveness det nuvarande systemets återvinningsgrad. Detta värde har inget med vad systemet maximala prestanda är. Systemets medeleffectiveness under perioden är ca 38%. Värmeväxlarens effectiveness beräknas som: ε = q q max Där q är den faktiskt uppmätta återvinningseffekten och qmax är den teoretiskt maximala återvinningseffekten för systemet, dvs: q max = C min (T Varm.in T Kall.in ) Där Cmin (m C p ) är den lägsta värmekapaciteten vid varje tidpunkt för en av de båda fluiderna i systemet, dvs. antingen den varma eller kalla sidan av värmeväxlaren. I detta system så kan man anse att den specifika värmekapaciteten (Cp) är ungefär samma på båda sidor av värmeväxlaren vilket innebär att Cmin är till största delen är beroende av flödet. I detta system så kommer Cmin att variera mellan kalla och varma sidan. ()

6 Avloppsflöde [l/s] Värmeåtervinningsgrad [-] Utökad studie av effektivitet Man kan tänka sig att jämföra detta mått med hur mycket som skulle vara teoretiskt möjligt där man endast är begränsad av den inkommande kylmedelstemperaturen. Dvs om avloppssidan hela tiden skulle vara ha det lägsta flödet. Det skulle ge en verkningsgrad som beräknas som: η = q m avlopp C p (T avloppin T kylmedelin ) Figur 4 visar hur återvinningsgraden ser ut för ett sådant fall. Värmeåtervinningsgrad Avloppsflöde Återvinningsgrad Figur 4 - Återvinningsgrad och flöde på avloppsvatten Om man jämför utfallet i Figur 3 och 4 kan man se att återvinningsgraden är lägre än systemets effektivitet (effectiveness) under vissa tider vilket visar att avloppsflödet är högre än kylflödet vid dessa tidpunkter. På det hela taget är återvinningsgraden lägre än systemets effektivitet. Medelåtervinningsgraden beräknat på detta sätt uppgår till ca 29 % under analysperioden. Ett annat mått på prestanda som kan användas är hur stor del av det som är möjligt enligt de regler som finns för avloppsvatten. Stockholm Vattens regelverk säger att man inte får har en lägre avloppstemperatur än temperaturen på inkommande kallvatten till huset. Temperaturen på inkommande kallvatten varierar med utomhustemperaturen och således torde den tillåtna temperaturen på avloppsvattnet variera över året. I denna analys har en årsmedeltemperatur om 8 C använts som prestandamått. Om man då anser att systemet inte får ha en avloppstemperatur lägre än 8 C så ser återvinningsgraden ut enligt Figur. 6()

7 Avloppsflöde [l/s] Värmeåtervinningseffekt [kw] Avloppsflöde [l/s] Värmeåtervinningsgrad [-] Utökad studie av effektivitet Värmeåtervinningsgrad 8 grader avloppstemperatur Avloppsflöde Återvinningsgrad Figur Återvinningsgrad om lägsta möjliga avloppstemperatur är 8 C På årsbasis blir då återvinningsgraden även här ca 29 %. Återvunnen effekt är även det intressant för att ge en bild om storleken på den återvunna värmen. I Figur 6 visas hur effekten på den återvunna värmen ändras med flödet i avloppet. Återvinningseffekt Avloppsflöde Återvinningseffekt Figur 6 - Effekt på återvunnen värme 7()

8 Avloppstemperatur [ C] Värmeåtervinningseffekt [kw] Utökad studie av effektivitet Under analystiden så kommer man maximalt upp i en återvunnen medeleffekt/timme på 34.8 kwh/h, tillgängligt i avloppet finns under det tillfället 8.3 kw, eller 29 % av det tillgängliga. Tittar man på när avloppsflödet är lågt så återvinner man i stort sett allt som finns tillgängligt, så avloppsflödet påverkar i stor utsträckning hur mycket som kan återvinnas. Medeleffekten under mätperioden var 2.2 kw. Temperaturnivåer på avloppsvatten och kylvatten är intressanta när man analyserar potential och effektivitet i en anläggning för återvinning av värme från avloppsvatten. I Figur 7 visas hur temperaturen ser ut på avloppsvattensidan. 3 Avloppstemperaturer och Återvinningseffekt Avloppstemperatur in Avloppstemperatur ut Återvinningseffekt Figur 7 - Temperaturer avloppsvatten och återvinningseffekt Temperaturen på avloppsvattnet går lite upp och ner under perioden, toppnoteringen är 3.9 C klockan 3: en söndagsmorgon. Lägsta temperaturen som registrerats ut ur växlaren är 7.2 C som uppkommer under en period med obefintligt avloppsflöde. Medeltemperaturen på avloppsvattnet innan värmeväxlaren var 22.3 C och efter värmeväxlingen 6. C. Även temperaturen på kylmedlet (värmebäraren) till avloppsvärmeväxlaren är av intresse eftersom den påverkar möjligheten att återvinna energin. I Figur 8 visas hur kylmedlets temperatur varierar över mätperioden. 8()

9 Kylmedelstemperatur [ C] Värmeåtervinningseffekt [kw] Utökad studie av effektivitet Kylmedelstemperaturer och Återvinningseffekt Kylmedelstemperatur in Kylmedelstemperatur ut Återvinningseffekt Figur 8 - Temperaturer kylvatten till avloppsvärmeväxlare samt återvinningseffekt Temperaturen på kylmedlet till återvinningsväxlaren varierade i början av perioden men därefter har temperaturen varit mera konstant på runt 7 C. I slutet på analysperioden har en ny nivå antagits runt C. Mätningar av hur den återvunna energin fördelar sig mellan de två värmeväxlarna som är kopplade i serie är har utförts för att få en bild av hur mycket anläggningen förbättrats jämfört med testinstallationen som utfördes med halva värmeväxlarytan. Tabell Analys av fördelning av återvunnen energi Återvunnet första vvx Återvunnet andra vvx Återvunnet totalt % 36% % Årligt återvunnet första vvx Årligt återvunnet andra vvx Årligt återvunnet totalt Den första värmeväxlaren definierad som den värmeväxlaren som möter avloppsvattnet först. Dvs, den som får det varmaste avloppsvattnet. I analysen av testinstallationen så uppskattades årlig återvinning med en 6 meter lång värmeväxlare till ca 7 MWh årligen. Det ligger i nivå med vad man får ut ur den första värmeväxlaren som är samma värmeväxlare som användes i testinstallationen. Det är dock tydligt att tillskottet av sektion nummer två inte är lika lönsam då ökningen av återvinningen är 38.6 MWh för den delen. 9()

10 Analys av långtidseffekter Efter testperioden som genomfördes under ca 6-7 månader monterades värmeväxlaren ned för inspektion och rengöring. Värmeväxlaren var vid det tillfället kraftigt försmutsad. Figur 9 visar hur värmeväxlarens status var efter testperioden slut och hur en rengjord växlare ser ut. Figur 9 Värmeväxlaren i rengjort skick (bild t.v.) och skick efter 6-7 månaders drift (bild t.h.) Från Figur 9 kan man se att i detta fall har värmeväxlaren blivit kraftigt belagd vilket påverkar prestandan. Vasakronan har angett att en av troliga orsaker till den kraftiga beläggning kan bero på att restaurangernas fettavskiljare inte fungerat optimalt under perioden samt att fallet på värmeväxlaren inte varit tillräcklig. Med bakgrund av den identifierade försmutsningen under testperioden så har det varit av största intresse att utvärdera hur prestandan för växlaren är över tid. Tabell 2 beskriver hur återvinngen sett ut över tid. Tabell 2 Återvunnen energi, tillgänglig energi, återvinningsgrad och avloppsflöde per månad Tillgängligt December [kwh] Återvunnet [kwh] VÅV grad system (effectiveness) Medel Avloppsflöde [l/s] Tillgängligt Januari [kwh] Återvunnet [kwh] VÅV grad system (effectiveness) Medel Avloppsflöde [l/s] Tillgängligt Februari [kwh] Återvunnet [kwh] VÅV grad system (effectiveness) Medel Avloppsflöde [l/s] ()

11 Avloppsflöde [l/s] Värmeåtervinningsgrad[-] Utökad studie av effektivitet Utifrån återvunnen energi i systemet kan man inte identifiera någon signifikant försämring av prestandan hos växlaren. I Figur nedan så jämförs lite mer är dag tidigt, mitt i och sent i mätperioden för att se hur återvinningsgraden utvecklas över tid. Värmeåtervinningsgrad vid olika tidpunkter Avloppsflöde Tidig Avloppsflöde Mellan Avloppsflöde Sen VÅV Tidig (64-62) VÅV Mellan (79-7) VÅV Sen ( ) Figur Jämförelse mellan återvinningsgrad vid samma veckodagar under tre olika perioder Inte heller i denna figur kan man urskilja något tydligt tecken på att prestandan försämrats över tid. ()

12 Återvinningsanalys Den årliga återvinningen för avloppsåtervinningssystemet och även det totala systemet med värmeåtervinning från kyla och avlopp har analyserats för att få en bild över systemets förutsättning. I Tabell 3 visas hur den årliga återvinningen ser ut för de olika delarna av systemet. Årlig återvinning ur avlopp [MWh] Årlig lev. Värme från avlopp [MWh] Tabell 3 - Årlig återvinning för systemets olika delar Årlig återvinning ur kyla [MWh] Årlig återvinning Totalt [MWh] COP kyla Årlig lev. Värme från kyla Årlig lev. Värme Totalt [MWh] [MWh] COP värme Årlig återvinning ur avlopp Elkostnad VP återvinning ur avlopp Årlig återvinning ur kyla Årlig återvinning Totalt Medelkostnad värme [kr/mwh] Elkostnad VP återvinning Elkostnad VP ur kyla återvinning Totalt Kostnadsökning VP återvinning ur avlopp Medelkostnad el VP [kr/mwh] Kostnadsökning VP Kostnadsökning VP återvinning ur kyla återvinning Totalt Nettobesparing återvinning ur avlopp Kostnadsökning el VP [kr/mwh] Nettobesparing Nettobesparing återvinning ur kyla återvinning Totalt Medelvärde återvinning [kr/mwh] Beräkningen för årlig återvinning är utförd med antagandet att medelåtervinningen under mätperioden är den samma som medelåtervinningen under året. Troligt är dock att återvinningsgraden under den varmare delen av året drar ner det årliga medelvärdet för återvinningen och eftersom mätperioden varit under det kallare delen av året så är det då troligt att den verkliga årliga återvinningen är lägre än det som redovisas i rapporten. Ekonomianalys LCC I projektet har investeringskostnaden för installationen analyserats och en LCC kalkyl är gjord för att utvärdera hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut. I analysen har två fall jämförts med situationen om ingen installation gjorts. De två fallen som analyserats är: 2()

13 Hela installationen med värmeåtervinning från både avlopp och kylsystem Om endast värmeåtervinning från avloppsvattnet installerats Beräkningsförutsättningar: Tabell 4 Beräkningsförutsättningar LCC kalkyl Utrustningens brukstid, år 2 Värme fjv. Kostnad Kalkylränta, 4.% Värmeprisökning, real real Låneränta 4.% UH-prisökning, real 8 kr/mwh Elpris kr/mwh.% Elprisökning, 3.% real 2.% Belåningsgrad 7% Investeringskostnaden för projektet har erhållits från Vasakronans leverantör. Leverantören har fördelat kostnaden mellan olika poster, från denna fördelning har de olika posterna använts för att ta fram investeringskostnaden för de två olika fallen. I Tabell redovisas kostnaderna. Investering VÅV från avlopp och kyla Sammanställning av kostnader Tabell - Investeringskostnader för de två analysfallen 2 9 kr Investering VÅV från avlopp 4 kr Sammanställning av kostnader Avloppsvvx 4 kr Avloppsvvx 4 kr Installation avloppsvvx 3 kr Installation avloppsvvx 3 kr Dokumentation kr Dokumentation 7 kr Värmepump kr Värmepump 8 kr Installationskostnad 9 kr Installationskostnad kr Projektering kyla 4 kr Projektering avloppsvvx 2 kr Fördyring utvecklingsprojekt - kr Fördyring utvecklingsprojekt - 2 kr LCC analysen för de olika systemalternativen visas i Tabell 6. I LCC kalkylen har den årliga underhållskostnaden uppskattats till kr. 3()

14 Tabell 6 LCC kalkyl för de olika fallen Alternativ 2 3 Basfallet Värmeåtervinning från avlopp Värmeåtervinning från avlopp och kylsystem Kapitalkostnad (SEK/år) 2 3 Investeringskostnad (SEK) Ränta (SEK/år) Avskrivning (SEK/år) 7 9 Energikostnad (SEK/år) Värmeenergi, fjv (MWh/år) Värmeenergi, olja (MWh/år)... Värmeenergi, el (MWh/år)... Elenergi (MWh/år) Kylenergi (MWh/år)... Nuvärde Energikostnad, totalt (SEK) Total årlig Energikostnad (SEK) Underhållskostnad (SEK/år) Årlig UH-kostnad (SEK/år) Renoveringar (SEK/år) Total UH-kost, nuvärde Restvärde vid brukstidens slut (SEK) LCC-kostnad (SEK) Analysen visar att investeringen för återvinning ur avloppet inte är har ett positivt utfall, för systemet med värmeåtervinning både från kylsystem och avlopp har ett värde av.8 Mkr under sin livslängd. Slutsatser Avloppsflödet varierar kraftigt i denna byggnad, troligtvis beror det på att avloppssystemet betjänar såväl hotell och ett antal restranger förutom kontorsytor. Detta ger upphov till höga avloppsflöden t.ex. när hotellgäster duschar samtidigt, när man använder tvättstugan i hotelldelen eller när restaurangerna diskar. Växlarnas möjlighet att effektivt återvinna värme ur avloppet varierar med avloppsvattnets flöde och temperatur. Vid lågflödesscenarion har växlaren en god förmåga att återvinna energi ur avloppet medan vid högflödesscenarion har växlaren en låg återvinningseffektivitet. Totalt under analysperioden har systemet återvunnit 3.7 MWh värme ur avloppet eller en medeleffekt på 2.2 kw. Jämför man detta med det som systemet maximalt kunnat återvinna med det kylvattenflöde som gällde vid mätningen så visar det att man har återvunnit 38. % av möjlig energi vilket får anses vara klart godkänt. Jämför man det med det som är teoretiskt möjligt, d.v.s. om systemet alltid skulle högsta flödet på kylvattensidan så har man återvunnit 28.8 % av det teoretisk möjliga. Det som är möjligt utifrån gällande regelverk är att avloppstemperaturen inte får understiga temperaturen på inkommande kallvatten till byggnaden. Ett vanligt förekommande antagande är att inkommande kallvatten har en årsmedeltemperatur på 8 C, om man använder detta värde för att beräkna effektiviteten hos anläggningen enligt gällande regelverk så blir återvinningsgraden 29.2 %. 4()

15 Om man anser att mätperioden motsvarar en normaltid för byggnaden (vilket är osäkert) kan man göra en uppskattning av årlig återvunnen energi som då hamnar på ca 6.6 MWh. Fördelningen av återvunnen energi ger en tydlig bild av att det finns en optimal installerad längd av värmeväxlare som beror på värmeväxlarens prestanda. I detta fall så ökar återvinningen med ca.8 ggr jämfört med det som uppmättes för testinstallationen. Efter testperioden när värmeväxlaren demonterades och den kraftiga försmutsningen konstaterades så genomfördes åtgärder för att förbättra situationen, fallet på värmeväxlaren ökades för att få bättre genomströmning och fettavskiljares funktion adresserades. Under denna utredning har ingen nämnvärd försämring av funktionen hos växlarna identifierats. Däremot så finns viss indikation att vid perioder med höga temperaturer och flöden så tvättas värmeväxlaren. Då man kan se tendenser att effektiviteten ökar något hos systemet efter dessa perioder. Detta har dock inte helt kunnat säkerställas utan skall ses som en möjlig tes. Det är i vilket fall rådigt att se till att det projekteras avstängningsventiler och överfall för att möjliggöra rengöring och förebygga stopp i avloppssystemet vid installation av denna typ av system. Den ekonomiska analysen visar att kostnaden för installationen är för hög för att få ekonomi om man endast återvinner från avloppsvattnet. För att det skall bli lönsamt måste man få ner kostnaden. I detta fall så står installationskostnaden ca 6 % av kostnaden för projektet. Denna del är knuten till byggnadens förutsättningar så den är inte applicerbar för andra projekt. För många projekt så kommer denna del troligen att bli betydligt lägre. För installationen som helhet med både värmeåtervinning från kylsystem och avlopp blir utfallet betydligt bättre. Således så är det värt att identifiera möjliga installationer där det är möjligt att ha denna typ av kombinerad värmeåtervinning. ()

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm, december 215 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges

Läs mer

Värmeåtervinning från avloppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare

Värmeåtervinning från avloppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare Värmeåtervinning från avlppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare Jörgen Wallin, Tekn. Dr. jrgen.wallin@energum.se, 7-552411 217-3-24 Dagens Agenda Presentatin Prjektbeskrivning Resultat

Läs mer

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Enno Abel, CIT Energy Management AB Göteborg, augusti, 2015 Beställargruppen lokaler, Belok, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Version 1, Februari 2011 Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Februari 2011 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan mellan16

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan mellan16

Läs mer

BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR

BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR BRF MÅRDEN (ENERGIANALYS/EKONOMISK UTVÄRDERING VÄRMEPUMPAR) VAHID JAFARPOUR 2017-04-18 SAMMANFATTNING Installation av värmepumpar medför att köpt fjärrvärme minskar från ca 2459 MWh (100%) till 1060 MWh/år

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK SVARTEDALENS ÄLDRECENTRUM Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG

ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG ENERGIRÅDGIVARNA FRAMTIDEN REDAN I DAG Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 DE FYRA STEGEN Stoppa slöseriet Effektivisera Energieffektivisera Tillförsel 1 STOPPA

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare, initierad

Läs mer

Norrtäljeanstalten Hus 9

Norrtäljeanstalten Hus 9 Specialfastigheter anstalten Hus 9 Energieffektivisering enligt Totalmetodiken Uppföljning av Etapp 2 och Etapp 3 Beställt av: Petra Kinnerberg, Specialfastigheter Utfört av: och Mari-Liis Maripuu CIT

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK NORDLYCKESKOLAN Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 6, september 2015 Tidigare versioner: Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader Beställargruppen

Läs mer

Vår handläggare Projektnummer Datum Status Sida Jörgen Wallin 090131-Brf Bergakungen-JW-01 2012-08-08 V.1.0 Sida 1(12)

Vår handläggare Projektnummer Datum Status Sida Jörgen Wallin 090131-Brf Bergakungen-JW-01 2012-08-08 V.1.0 Sida 1(12) Jörgen Wallin 090131-Brf Bergakungen-JW-01 2012-08-08 V.1.0 Sida 1(12) Objektsinformation Kundnamn Objekt Adress Yta Brf Bergakungen Sicklaön 92:3, Sicklaön 93:1 samt Sicklaön 94:1 Becksjudarvägen 31-39(byggnad

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

LCC ur Installatörens perspektiv. Stockholm 2013-11-07

LCC ur Installatörens perspektiv. Stockholm 2013-11-07 LCC ur Installatörens perspektiv Stockholm 2013-11-07 Imtech Nordic Imtech N.V. Imtech Nordic AB Stödfunktioner (Ekonomi, Affärsutveckling, IT, Inköp, HR, Information, Riskhantering) Imtech VS-teknik AB

Läs mer

Värmepumpar i Flerbostadshus Stockholmshem

Värmepumpar i Flerbostadshus Stockholmshem Värmepumpar i Flerbostadshus Stockholmshem 20150312 Befintligt bestånd Totalt ca 25 000 lgh 40-talsbestånd ca 4 000 lgh 50-talsbestånd ca 13 000 lgh Våra lägenheter Miljonprogrammet 4 000 lgh Senare 4

Läs mer

LCC - livscykelkostnadsanalys

LCC - livscykelkostnadsanalys LCC - livscykelkostnadsanalys Allmänna uppgifter Uppdragsnummer 117 Uppdragsbenämning By 2-6 projektering Handläggare Claes Regander Pontus Magnusson Kalkylen utförd 216-11-17 Kalkylen avser Geoenergianläggning

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan

Läs mer

Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017. Flerbostadshus

Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017. Flerbostadshus Energi- och klimatstrategi Stockholmshem 2013-2017 Flerbostadshus 20141119 Befintligt bestånd Totalt ca 25 000 lgh 40-talsbestånd ca 4 000 lgh 50-talsbestånd ca 13 000 lgh Våra lägenheter Miljonprogrammet

Läs mer

Energiutredning Energisparåtgärder, Fittja gård 1 2011-04-08. Upprättad av: Mats Romson Granskad av: Godkänd av:

Energiutredning Energisparåtgärder, Fittja gård 1 2011-04-08. Upprättad av: Mats Romson Granskad av: Godkänd av: Energiutredning Energisparåtgärder, Fittja gård 1 2011-04-08 Upprättad av: Mats Romson Granskad av: Godkänd av: RAPPORT Energiutredning Energisparåtgärder, Fittja gård 1 Kund SABO Konsult WSP Systems 121

Läs mer

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1

Lönsamhetskalkylering. Halvera Mera Etapp 1 Lönsamhetskalkylering Halvera Mera Etapp 1 Analys av kostnader och lönsamhet i Bebos ombyggnadsprojekt Bakgrund: förstudier Fastighetsägare inom gruppen BeBo har genomfört förstudier med målet att hitta

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Tidigare versioner: Version 1, Augusti 2006 Version 2, Januari 2008 Energikrav för lokalbyggnader Version 3, Augusti 2011 Bakgrund Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad

Läs mer

Förstudie Återvinning från avloppsvatten Sim- och Idrottshallar

Förstudie Återvinning från avloppsvatten Sim- och Idrottshallar Miljöförvaltningen, Stockholms Stad Förstudie Återvinning från avloppsvatten Sim- och Idrottshallar Husbybadet, Enskedehallen och Sjöstadshallen Lidingö 2016-06-03, V.1.4 Jörgen Wallin, Tekn. Dr. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag

Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag Bengt Bergsten CIT Energy Management 2013-02-07 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Målsättning 3 3 Förutsättningar 3 4

Läs mer

Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet?

Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet? Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Energieffektivisering verktyg för strategisk planering Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet? Hur beställer fastighetsförvaltare och

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 7, mars 2019 Tidigare versioner: Version 6, september 2015 Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader

Läs mer

i Uppsala AB Alternativ 1

i Uppsala AB Alternativ 1 i Uppsala AB Projekt: 42 41 003 Motionsanläggning i kv Blåsenhus VVS, Datum: 2008-04-18 Upprättad av: Yngve Jansson / Per Nordlund Systemvalsutredning: Värme ur avloppsvatten Reviderad: Alternativ 1 REKOMMENDATION

Läs mer

Energikartläggning/analys Varför?

Energikartläggning/analys Varför? Energikartläggning/analys Varför? Genom att kartlägga energianvändningen får man kunskap om hur energisystemet ser ut i verksamheten. En ökad kompetens leder till bättre kontroll på de energiflöden som

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK BRUNNSBOSKOLAN Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK SAHLGRENSKA CENTRALKÖK Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare,

Läs mer

EPBD Artikel 14 och 15

EPBD Artikel 14 och 15 EPBD 2018 Artikel 14 och 15 Per-Erik Nilsson, CIT Energy Management (pe.nilsson@cit.chalmers.se) Åsa Wahlström, CIT Energy Management (asa.wahlstrom@cit.chalmers.se Juni 2018: direktivet (EU) 2018/844

Läs mer

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman

Rapport Energideklaration Västan 9A Kulladalsvägen 40 Vaxholm. Linus Söderman Rapport Energideklaration Kulladalsvägen 40 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Rapport... 1 Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING 18 Blekinge Sjukhus byggnad 02-46, kyl- och värmeanläggning Alternativ och LCC-beräkning, sammanfattning Alternativ 0 Kylanläggning med 3 st kylmaskiner på plan 8. Kondensorvärme från kylproduktion via

Läs mer

Konkreta verktyg och energitips

Konkreta verktyg och energitips Konkreta verktyg och energitips Anna Karin Jönbrink IVF Industriforskning och utveckling AB Bild 1 2006-02-01 Anna Karin Jönbrink Bild 2 2006-02-01 Anna Karin Jönbrink IVF Industriforskning och utveckling

Läs mer

Hur väljer man den mest effektiva utrustningen?

Hur väljer man den mest effektiva utrustningen? Hur väljer man den mest effektiva utrustningen? Lönsamma energilösningar inom industrin 2006-10-25 Agneta Persson WSP Environmental agneta.persson@wspgroup.se Hur väljer man den effektivaste utrustningen?

Läs mer

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar Kungsbacka kommun Gustav Larsson Kungsbacka kommun Förvaltningen för Service Serviceområde fastigheter Lokalvård, Upphandling, Medborgarservice, Måltid

Läs mer

Question today imagine tomorrow create for the future. Roland Jonsson Seniorkonsult Energi

Question today imagine tomorrow create for the future. Roland Jonsson Seniorkonsult Energi Question today imagine tomorrow create for the future Roland Jonsson Seniorkonsult Energi Energislöseri Ägarlägenheter i Estland Alla betalar individuellt sina egna kostnader Från fjärrvärme till gaspannor

Läs mer

Fastighet: Borlänge Ishall, Maxihallen och Borlänge Curlinghall Fastighetsägare: Borlänge kommun Konsulter: WSP Fastigheten och dess användning

Fastighet: Borlänge Ishall, Maxihallen och Borlänge Curlinghall Fastighetsägare: Borlänge kommun Konsulter: WSP Fastigheten och dess användning Fastighet: Borlänge Ishall, Maxihallen och Borlänge Curlinghall Fastighetsägare: Borlänge kommun Konsulter: WSP Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår:

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP Utvärdering av BV 2 Arch Utarbetad av Agneta Persson, WSP Stockholm, november, 2006 Utvärdering av BV 2 Arch WSP Environmental SE-121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46

Läs mer

Rotebro idrottshall solel

Rotebro idrottshall solel Rotebro idrottshall solel Glasparti söderfasad 672st paneler Glasparti västerfasad 450st paneler Tunnfilmspaneler monterade på kil ovan tak 32st paneler. Övrig yta blir vanligt glas i liknande utseende

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus

Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Energieffektivisering, lönsamhet och miljöklassning vid renovering av flerbostadshus Catarina Warfvinge Linköping 8 sept 2011 Vi har tuffa energisparmål: 20% till 2020 och 50% till 2050! Energianvändning

Läs mer

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING

BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING BRUKARRELATERAD ENERGIANVÄNDNING Exempel på resultat från mätningar i 1300 lägenheter Hans Bagge, Lotti Lindstrii, Dennis Johansson www.laganbygg.se Inledning EU har beslutat att alla hus ska byggas som

Läs mer

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Getholmen Skärholmen Stockholm Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Augusti 2008 1 Innehåll Bakgrund 3 Genomförande av första etappen 3 Sammanfattning av beräkningar 5 Lönsamhetsbedömning

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare,

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg Energibesparing med Solfilm Rapport Helsingborg 2011-03-22 Författare Anna Vesterberg Uppdragsnummer 4019427000 SWECO Kungsgatan 2, 252 21 Helsingborg Telefon: 042-499 00 00 Telefax Sammanfattning Beräkning

Läs mer

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19

Uppföljning energieffektivisering. A Lind Maskin AB 2013-10-19 Uppföljning energieffektivisering A Lind Maskin AB 2013-10-19 Peter Eriksson, ProjTek, Älvsbyn INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 Beskrivning av företaget... 3 Lokaler... 3 Bakgrund... 3 Syfte...

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Övik Kund Landstinget Västernorrland

Läs mer

Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 2015-03-03

Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 2015-03-03 Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm 1 Utvärdering av värmepumpslösning i Ängelholm Innehållsförteckning Sammanfattning 4 Inledning 7 Förutsättningar och metod 8 Resultat 9 Diskussion 18 2 3 Sammanfattning

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar

Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Körschema för Umeå Energis produktionsanläggningar Karl-Johan Gusenbauer Caroline Ödin Handledare: Lars Bäckström Inledning och syfte Ungefär hälften av all uppvärmning av bostäder och lokaler i Sverige

Läs mer

BeBos process. för energieffektiviserande renovering. Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP

BeBos process. för energieffektiviserande renovering. Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP BeBos process för energieffektiviserande renovering Utarbetad av Kristina Tegman Göran Werner Charlotta Winkler WSP Stockholm, juni, 2013 Förord Beställargruppen för energieffektiva flerbostadshus, BeBo,

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Ventilationsutredning lägenhetsaggregat Östermalmsgatan Umeå 2013-09-24

Ventilationsutredning lägenhetsaggregat Östermalmsgatan Umeå 2013-09-24 Ventilationsutredning lägenhetsaggregat Östermalmsgatan Umeå 2013-09-24 Ventilationsutredning lägenhetsaggregat Östermalmsgatan Umeå En presentation av åtgärder i samband med utbyte av kryddhylleaggregat

Läs mer

Energiutmaningar. Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet. Karlskrona 19 november 2012

Energiutmaningar. Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet. Karlskrona 19 november 2012 Energiutmaningar Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet Karlskrona 19 november 2012 pe.nilsson@cit.chalmers.se www.energy-management.se Dagens Presentation

Läs mer

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber

ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR. Kenneth Weber ATT BYGGA OCH DRIVA ISHALLAR Kenneth Weber Lite historik Människan började åka skridskor för ca 5000 år sedan ungefär samtidigt som man började äta glass i Kina! Första konstgjorda isen gjordes 1876!

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen Klas Berglöf, ClimaCheck ClimaCheck 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning, energioptimering Besiktning, Service, felsökning. Bitzer

Läs mer

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart

GOLD RX/HC. Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump. Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart GOLD RX/HC Luftbehandlingsaggregat med reversibel värmepump Ventilation, värme och kyla i ett är oslagbart Allt i ett Ventilation, värme och kyla i ett paket Det finns många olika lösningar för att förse

Läs mer

Thermia Atec bäst i test!

Thermia Atec bäst i test! bäst i test! Energimyndighetens test av luft/vattenvärmepumpar 2011 visar ger den största årliga besparingen. Sammanfattning av testresultatet har den högsta årsverkningsgraden av alla värmepumpar i testet.

Läs mer

LCCA Life Cycle Cost Analys

LCCA Life Cycle Cost Analys LCCA Life Cycle Cost Analys Solskyddstekniker 2014 Fördjupningsarbete Av. Olof Ahlberg och Magnus Melander 1 Sammanfattning: LCC-Analys är en metod för att bestämma ett system eller en produkts kostnad

Läs mer

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI?

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? NÅGRA VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ Uppgör månadsstatistik över inköpt värmeenergi, el och vatten. Allt börjar med detta. Normalårskorrigera

Läs mer

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

Akademiska Hus. Vad beställaren måste veta om geoenergi. Tomas Hallén

Akademiska Hus. Vad beställaren måste veta om geoenergi. Tomas Hallén 2013-10-04 Akademiska Hus Vad beställaren måste veta om geoenergi Tomas Hallén 1 Detta är Akademiska Hus Sveriges största (?) fastighetsbolag (~ 3.8 milj. m2 BRA ) Helstatligt aktiebolag Ledande på kreativa

Läs mer

VVS- och Energikonsult

VVS- och Energikonsult VVS- och Energikonsult Kontaktuppgifter Fredrik Hennström Energiexpert, OVK-besiktningsman, energikartläggning, projektering E-post: fredrik2@thenergiteknik.se Telefon: 0520-22 12 02 Adam Skoog Energikartläggning,

Läs mer

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB

Introduktion LCC Per Lilliehorn Lilliehorn Konsult AB Introduktion LCC Per Lilliehorn Pay off-metoden Återbetalningstid = Investering, kr Besparing, energi och underhåll, kr Nuvärdesmetoden Jämför investeringens nuvärde med investeringskostnaden Som att sätta

Läs mer

VAHID JAFARPOUR BRF KANTARELLEN 11

VAHID JAFARPOUR BRF KANTARELLEN 11 2015-08-29 VAHID JAFARPOUR BRF KANTARELLEN 11 SVERIGES VÄRMEMARKNAD (FJV) VART TAR VÄRMEN VÄGEN? Den största delen av energin för uppvärmning ventileras bort via frånluftssystemet. Fortfarande är få bostäder

Läs mer

Bilaga A Kravspecifikation

Bilaga A Kravspecifikation Bilaga A specifikation 1 Målsättning... 2 2 Förutsättningar... 2 3 Allmänt... 2 3.1 Generella krav... 2 3.2 Energieffektivitet... 4 3.3 Utformning... 6 3.4 Drift och underhåll... 7 3.5 Robusthet... 9 3.6

Läs mer

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013

Erfarenheter från ett vägbelysningsprojekt i norra Sverige 2013 Gott exempel på miljövinst för utomhusbelysning Här beskriver vi ett exempel på hur miljönyttan vid utbyte av belysningssystem tydligt framkommer och kan jämföras genom användning av livscykelkostnadsanalys

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

Jämförelse av Solhybrider

Jämförelse av Solhybrider Jämförelse av Solhybrider Uppföljning Oskar Jonsson & Axel Nord 2014-08-19 1 Inledning Denna rapport är beställd av Energirevisor Per Wickman som i ett utvecklingarbete forskar kring hur man kan ta fram

Läs mer

Standbyutredning. Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler. Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB

Standbyutredning. Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler. Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB Standbyutredning Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB Göteborg, Mars, 2013 FÖRORD 3 1 BAKGRUND 3 2 TIDIGARE GENOMFÖRDA STUDIER

Läs mer

Björnsonsgatan 62-66, Blackeberg - Varmvatten, värme, VVC-förluster och övriga förluster sommartid.

Björnsonsgatan 62-66, Blackeberg - Varmvatten, värme, VVC-förluster och övriga förluster sommartid. Björnsonsgatan 62-66, Blackeberg - Varmvatten, värme, VVC-förluster och övriga förluster sommartid. Denna rapport redovisar resultat från mätningar av system för varmvatten och VVC i kv Ungraren, Björnsonsgatan

Läs mer

BELOK Totalprojekt. Sammanfattning av metodiken för. Totalprojekt. Utarbetat av. CIT Energy Management AB. Juni 2011

BELOK Totalprojekt. Sammanfattning av metodiken för. Totalprojekt. Utarbetat av. CIT Energy Management AB. Juni 2011 Sammanfattning av metodiken för BELOK Totalprojekt Utarbetat av CIT Juni 2011 LE / Juni 2011 1(9) Innehåll Innehåll... 2 Totalprojekt -En metod för lönsam energibesparing i befintliga lokalfastigheter...

Läs mer

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2014-04-28 Landstinget Blekinge Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2 Elproduktion från vindkraft Bakgrund Landstinget Blekinge är delägare

Läs mer

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart Värmesmart optimerar fastighetens uppvärmning och sparar energi! Mätning och analys av fler parametrar

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: GRÖNA BRINKEN 4 Besiktningsuppgifter Datum: 2018-10-31 Byggnadens adress: VÄSTHORJAVÄGEN 5 33135 VÄRNAMO Utetemperatur: 6 C Expert:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9 Utgåva 1:1 2014-08-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Källsätter 1:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Administrativa uppgifter

Administrativa uppgifter 1 av 8 2019-06-02 10:27 Skriv ut ENERGIVERIFIERING - VIA BERÄKNING Administrativa uppgifter Fastighetsbeteckning: Byggnads ID: Kommun: Fastighetsägare/byggherre: Energiberäkningen har utförts av: Datum:

Läs mer

RIKTLINJE LCC - LIVSCYKELKOSTNAD

RIKTLINJE LCC - LIVSCYKELKOSTNAD RIKTLINJE LCC - LIVSCYKELKOSTNAD KARLSTADS KOMMUN REVIDERINGAR Nedan redovisas de fem viktigaste revideringarna sedan den förra utgåvan. X X X X X Senaste revidering markeras med vertikal linje i vänstermarginalen

Läs mer

Malungs IF Skidor. En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium. Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr.

Malungs IF Skidor. En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium. Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr. Malungs IF Skidor En utredning av det mobila snökanonssystemet vid Malungs skidstadium Jörgen Rogstam Mattias Dahlberg jorgen.rogstam@ekanalys.se mattias.dahlberg@ekanalys.se Tel.nr. 08-550 102 10 Tel.nr.

Läs mer

Möt miljökraven med tryckluft. Energiåtervinning är vinnarens val

Möt miljökraven med tryckluft. Energiåtervinning är vinnarens val Möt miljökraven med tryckluft Energiåtervinning är vinnarens val Saint-Gobain Isover Billesholm Typ av kompressorer: Z och Z VSD Installerad kompressoreffekt: ca 1 900 kw Återvinningsbar effekt vid full

Läs mer

SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet

SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet Klas Berglöf, ClimaCheck Sweden AB klas@climacheck.com www.climacheck.com 1 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning,

Läs mer

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER

TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER UPPDRAG LiV Optimering bergvärmeanlägg UPPDRAGSNUMMER 0000 UPPDRAGSLEDARE Sten Bäckström UPPRÄTTAD AV Michael Hägg DATUM TEORETISKA BERÄKNINGAR PÅ EFFEKTEN AV BORRHÅLSBOOSTER BAKGRUND Energiutbytet mellan

Läs mer

Energieffektiva motordrifter

Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Energieffektiva motordrifter Ungefär 2/3 av all elförbrukning i EU går åt för att driva elektriska motorer. Potentialen för energieffektivisering i motordrifter är stor. Energieffektiva

Läs mer

Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. Joakim Iveroth projektledare

Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad. Joakim Iveroth projektledare Rapport Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad Joakim Iveroth projektledare joakim.iveroth@boverket.se Uppdraget Bakgrund Energieffektiviseringsdirektivets artikel 9 har implementerats

Läs mer

Industriellspillvärme

Industriellspillvärme Affärerien effektivareenergiframtid: Industriellspillvärme Matteo Morandin, PhD (VoM) Institutionen för Energi och Miljö Workshop inom samarbetet med Göteborg Energi CHALMERS, Göteborg - 6 nov 2012 6 nov

Läs mer

Värmepump med R407C eller R134a?

Värmepump med R407C eller R134a? 2011-03-11 1 Värmepump med R407C eller R134a? R134a, 1,1,1,2-Tetrafluoretan R32, Difluormetan R125, Pentafluoretan 2011-03-11 2 Innehåll 1. VÄRMEPUMP MED R407C ELLER R134A? 3 1.1 Fördelar R407C: 3 1.2

Läs mer

Kyla är dyrt, snö är gratis

Kyla är dyrt, snö är gratis Umeå Universitet Snökyla Kyla är dyrt, snö är gratis Ver 1, 22/1-10 Av Robert Granström Truls Langendahl Björn Olsson Inledning Under vintern har vi ett stort kylöverskott. Under sommaren har vi ett kylbehov.

Läs mer