Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag"

Transkript

1 Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag Bengt Bergsten CIT Energy Management

2 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Målsättning 3 3 Förutsättningar 3 4 Krav 3 6 Uppdraget 3 7. Genomförande 4 8. Varför delta i upphandlingen? 4 9. Utvärdering av anbud Inlämning Information 5 Bilaga A: Systemuppbyggnad för en evaporativ vattenburen kylare Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga C: Utvärdering 1 (5)

3 1 Bakgrund Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare med inriktning på kommersiella lokaler. BELOK initierades 2001 av Energimyndigheten och gruppen driver idag olika utvecklingsprojekt med inriktning på energieffektivitet och miljöfrågor i lokalbyggnader. För mer information om BELOK besök deras hemsida BELOKs målsättning är att energieffektiva system och produkter tidigare kommer ut på marknaden. Utvecklingsprojekten syftar till att effektivisera energianvändningen samtidigt som funktion och komfort förbättras. Inom ramen för BELOKs verksamhet ingår att genomföra teknikupphandlingar med strävan att snabba på teknikutvecklingen och underlätta marknadsintroduktioner. BELOKs styrelse har fattat beslut om att genomföra en teknikupphandling av evaporativa kylare för vattenburna komfortkylsystem. Syftet med teknikupphandlingen är att öka utvecklingstakten på alternativ komfortkylteknik. En evaporativ kylare utnyttjar frikylapotentialen i uteluften och speciellt den evaporativa kylpotentialen. Till skillnad mot evaporativa kylare som är placerade i ventilationsaggregat skall denna produkt kunna appliceras på vattenburna komfortkylsystem med t.ex. kylbafflar eller kyltak, och motsvarar i hög grad det som kallas kyltorn inom den industriella sektorn. Forskningsresultat i främst Europa samt två publicerade rapporter (Bergsten, 2004 samt Bergsten, 2008) pekar på att evaporativa kylare kopplade till vattenburna komfortkylsystem i många fall kan ge tillräcklig kylning med relativt låg energianvändning. Marknaden i Sverige för denna typ av evaporativ kylare bedöms som god då den dominerande tekniken för komfortkyla i byggnader, tillsammans med VAV-system, utgörs av vattenburna kylsystem med kylbafflar och kyltak både i befintliga byggnader och vid nyproduktion. Den totala marknaden bedöms primärt omfatta norra Europa och där utvecklas marknaden för vattenburna kylsystem på ett positivt sätt. Att utveckla en evaporativ kylare som kan kyla vatten i ett vattenburet komfortkylsystem till tillräckligt låg temperatur är inte utmaningen. Det har kyltornsbranschen sysslat med i många decennier. Det som är av störst vikt vid utvecklingen av en evaporativ kylare anpassad till fastighetsbranschen är dels att göra den energieffektiv, d.v.s. att den har ett högt COP, dels att minimera drift- och underhållsinsatserna, främst vad gäller vattenbehandling. För att en evaporativ kylare skall kunna konkurrera med en konventionell kylmaskin, fjärrkyla, eller andra alternativ, måste den ha attraktivt låga driftskostnader i kombination med en konkurrensmässig investeringskostnad. Eventuellt kan den evaporativa kylaren vara förberedd för, eller från början försedd med, en kylmaskin för de fall då en byggnad har höga värmelaster, stränga innetemperaturkrav eller en kombination av båda. Detta är dock inget krav. 2(5)

4 2 Målsättning Huvudsyftet med denna teknikupphandling är att utveckla ny teknik för att kyla lokalbyggnader på ett mer energieffektivt sätt i ett led att minska energianvändningen i både befintliga och nya lokalbyggnader. Produkten, en evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla, skall vara utformad så att krav på energieffektivitet och användarvänlighet i form av enkla drift- och underhållsrutiner blir väl uppfyllda för att kunna konkurrera med befintliga alternativ. 3 Förutsättningar Teknikupphandlingen omfattar en evaporativ kylare som skall kunna anslutas till ett köldbärarsystem för komfortkyla enligt principschema i bilaga A. I bilaga A framgår också gränsdragningen mellan den evaporativa kylaren och det system den skall kopplas mot. Den evaporativa kylaren skall även uppfylla de krav som anges i bilaga B, se avsnitt 4. Arvode utgår ej för att lämna anbud. 4 Krav Bedömning av anbud sker utgående från hur förslagen uppfyller ett antal krav som fastställts enligt bilaga B. I specifikationerna i bilaga B finns ett begränsat antal s.k. skallkrav. Antalet skall-krav har minimerats för att låta de deltagande företagen själva bestämma hur vissa delar av den evaporativa kylaren kan utformas. Det står t.ex. deltagarna fritt att välja öppet eller slutet evaporativt system, korsströms eller motströms värmeväxling, tryckande eller sugande fläkt, valfri typ av vattenbehandling, etc. Att minimera antalet skallkrav ger utrymme för deltagande företag att innovativt och förutsättningslöst försöka hitta energi- och driftseffektiva lösningar som den etablerade branschen inte ännu förmått göra. Utöver kraven i teknikupphandlingen förutsätts att ett fullständigt anbud även omfattar en komplett evaporativ kylare som uppfyller rådande lagar, normer och föreskrifter. 6 Uppdraget Anbudsgivare skall utveckla och presentera en komplett evaporativ kylare som uppfyller ställda krav i kravspecifikationen (bilaga B). Anbudet skall presenteras i skrift enligt redovisningsspecifikationer i bilaga B samt i form av en fullskalig och komplett produkt. Redovisningen av anbudet skall punkt för punkt följa kravspecifikationen. Antagande och förutsättningar bör klart framgå i redovisningen. Det är väsentligt att anbudsgivare även beskriver och motiverar valda lösningar där det inte angivits några skallkrav. 3(5)

5 7. Genomförande Teknikupphandlingen sker i tre etapper. I etapp 1 genomförs utvecklingen av den evaporativa kylaren av respektive deltagande företag (februari 2013 mars 2014) I etapp 2 testas och utvärderas de inskickade förslagen enligt beskrivning i bilaga C. (mars 2014 september 2014) I etapp 3 utses en vinnande produkt (oktober 2014) 8. Varför delta i upphandlingen? Ett deltagande ger fördelar såsom: Vinnande anbud kommer att med stor sannolikhet att upphandlas och installeras i en eller flera byggnader inom BELOKs medlemmars bestånd. Genom att teknikupphandlingen genomförs av BELOK kommer kännedom att spridas om evaporativ kylning i allmänhet och det vinnande bidraget i synnerhet bland BELOKs medlemmar. BELOK utgörs av 17 av de största lokalfastighetsägarna i Sverige. Spridning av information kring upphandlingen kommer att vara omfattande. Information om upphandlingen genomförs före, under och efter upphandlingens genomförande. Information om upphandlingen kommer att läggas ut på BELOKs hemsida, Energimyndighetens hemsida, artiklar i utländsk och svensk fackpress samt deltagande i seminarier. Pressreleaser distribueras före och efter upphandlingen. Lämpliga teknikbloggar kan också kontaktas. Energimyndigheten samarbetar med IEA, International Energy Agency på teknikupphandlingsområdet. Resultatet av projektet kommer på så sätt att spridas till ett flertal länder, vilket ger möjligheter att nå även andra marknader. 9. Utvärdering av anbud Utvärderingen av anbud vid etapp 2 kommer att baseras på kravkriterier under avsnitt 4, kravspecifikationen (bilaga B) samt principschema (bilaga A). Utvärdering av evaporativ kylare i etapp 2 genomförs på basis av mätningar i laboratorium och test i utemiljö enligt bilaga C. Utvärdering kommer att baserat på poängsättning enligt tabell nedan för anbud där alla skallkrav är uppfyllda. Utvärderingskriterium Max antal poäng Energieffektivitet 25 Drift- och underhållsbehov 15 Vattenbehandling 25 Miljöpåverkan 10 Återvinning 10 Design 15 Totalt antal poäng 100 4(5)

6 Utvärderingen i etapp 2 görs av en jury med bestående av: BELOKs koordinator, Per Erik Nilsson BELOKs ordförande, Enno Abel Energimyndigheten, Tomas Berggren Projektledare, Bengt Bergsten 10. Inlämning Den skriftliga delen av anbudet skall sändas i slutna neutrala kuvert till: Juryn för teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla C/o Bengt Bergsten CIT Energy Management Göteborg Prototypen och tävlingsbidraget för den evaporativa kylaren skickas till: SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Brinellgatan Borås Anbud skall ha inkommit senast Anbud skall vara bindande i sex månader. 11. Information Information om teknikupphandlingen kommer att finnas på BELOKs hemsida (belok.se). Fram till finns möjlighet att skriftligen ställa frågor till Bengt Bergsten via mail: bengt.bergsten@cit.chalmers.se. Frågor och svar samlas upp och kommer löpande att besvaras på BELOKs hemsida. Information om resultat av utvärderingen som utförs under våren och sommaren 2014 på de inlämnade objekten kommer att finnas tillgängliga på BELOKs hemsida. Ett informationsseminarium kommer att hållas den 27 februari kl på Energimyndighetens kontor, Rosenlundsgatan 9 i Stockholm. Anmälan sker till Bengt Bergsten, bengt.bergsten@cit.chalmers.se eller senast den 22 februari. 5(5)

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus -anbudsunderlag 2010-03-26 Ulrika Jardfelt SABO Tomas Berggren Energimyndigheten Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Målsättning...

Läs mer

Teknikupphandling Evaporativ kylare till vattenburna komfortkylsystem

Teknikupphandling Evaporativ kylare till vattenburna komfortkylsystem Teknikupphandling Evaporativ kylare till vattenburna komfortkylsystem Förstudie Utarbetad av Bengt Bergsten CIT Energy Management Göteborg, januari 2010 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Åke Blomsterberg och Anders Nykvist 2013-10-23 Bakgrund Miljonprogrammet - Fram till 2017 behöver 100 000 miljonprogramslägenheter

Läs mer

Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna

Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna Främjande för energieffektivt byggnande EMC- Byggdialog Dalarna Energimyndigheten Dag Lundblad En härlig utmaning Vår uppgift är att bidra till ett globalt energisystem som ger kommande generationer lika

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Version 1, Februari 2011 Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Februari 2011 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Halverad energianvändning i befintliga byggnader - Är det möjligt? 18 maj 2015

Halverad energianvändning i befintliga byggnader - Är det möjligt? 18 maj 2015 Halverad energianvändning i befintliga byggnader - Är det möjligt? 18 maj 2015 Per-Erik Nilsson CIT Energy Management pe.nilsson@cit.chalmers.se http://www.energy-management.se/ Omfattar Lite om BELOK

Läs mer

Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1

Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1 Byggherrarna 18 november 2008 Per-Erik Nilsson pe.nilsson@cit.chalmers.se 2008-02-01 1 Beställargruppen lokaler, BELOK, bildades 2001 och är ett samarbete mellan flera av Sveriges största lokalfastighetsägare

Läs mer

En ökad marknad för värmeåtervinning

En ökad marknad för värmeåtervinning 1 En ökad marknad för värmeåtervinning Åsa Wahlström, CIT Energy Management Teknikupphandling: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Välkomna av ordförande: Arne Elmroth Presentation av deltagare

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i lokalfastigheter med Beloks Totalmetodik 2 (7) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 2 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Genomförande...

Läs mer

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg

Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering. Lennart Jagemar Docent CIT Energy Management AB Göteborg Vilka krav ska vi ställa på tekniken? Systemsyn och teknik för energieffektivisering i lokalbyggnader Lennart Jagemar Docent CIT Göteborg Innehåll BELOK Byggnaden som energisystem Energieffektiviseringspaket

Läs mer

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER Författare: Anna-Lena Lane Projektnummer: BF01 År: 2012 Onlinemätningar i butiker Rapport förstudie Anna-Lena Lane SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Projektnummer: BF01

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Förfrågningsunderlag 2013-09-02 1 (12) Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Målsättning... 4 3 Omfattning... 4 4 Vem kan lämna anbud?...

Läs mer

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Enno Abel, CIT Energy Management AB Göteborg, augusti, 2015 Beställargruppen lokaler, Belok, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Tidigare versioner: Version 1, Augusti 2006 Version 2, Januari 2008 Energikrav för lokalbyggnader Version 3, Augusti 2011 Bakgrund Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad

Läs mer

Standbyutredning. Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler. Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB

Standbyutredning. Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler. Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB Standbyutredning Energiförluster hos maskiner och apparater i lokaler Utarbetad av Göran Andersson, GICON Installationsledning AB Göteborg, Mars, 2013 FÖRORD 3 1 BAKGRUND 3 2 TIDIGARE GENOMFÖRDA STUDIER

Läs mer

Svensk energi & Svensk fjärrvärme

Svensk energi & Svensk fjärrvärme Svensk energi & Svensk fjärrvärme Energieffektivisering och energitjänster Göteborg 2014-05-22 Per-Erik Nilsson CIT Energy Management pe.nilsson@cit.chalmers.se www.energy-management.se Byggnader i Sverige

Läs mer

BELOK och Totalprojekt. CIT Energy Management 2013-11-21 Per-Erik Nilsson

BELOK och Totalprojekt. CIT Energy Management 2013-11-21 Per-Erik Nilsson BELOK och Totalprojekt 1 Sveriges riksdag i juni 2006: Nationellt program för energieffektivisering och energismart byggande Totala användningen av energi, per uppvärmd golvarea, skall minska. Minskningen

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 6, september 2015 Tidigare versioner: Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader Beställargruppen

Läs mer

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN

INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN INBJUDAN TILL DELTAG ANDE I PROJEKTET KOMTOP KOMMUNALA TOTALPROJEKT I PRAKTIKEN Var med och utveckla er kommuns strategiska arbete med ekonomiskt lönsam energieffektivisering i det kommunala byggnadsbeståndet

Läs mer

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel

Totalprojekt. Getholmen. Skärholmen Stockholm. Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Getholmen Skärholmen Stockholm Åtgärdspaket för energieffektivitet Ekonomisk analys Enno Abel Augusti 2008 1 Innehåll Bakgrund 3 Genomförande av första etappen 3 Sammanfattning av beräkningar 5 Lönsamhetsbedömning

Läs mer

Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid. Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt

Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid. Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt Var med och forma centrala södra Helsingborgs framtid Administrativa föreskrifter Projekttävling för H+, 2008 och framåt Innehåll Inledning 1.1 Förfrågningsunderlag 1.2 Om Projekttävlingen Upphandlings

Läs mer

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm, december 215 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan mellan16

Läs mer

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad

Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Energieffektiviseringar vid renovering och nybyggnad Åsa Wahlström CIT Energy Management LTH 2015-06-23 Varför Lågan? Bidra till att Sverige ska nå sina energimål genom att bostadsoch lokalsektorn starkt

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Upphandling av gardiner och textilier

Upphandling av gardiner och textilier Diarienummer 09-10474 Datum 2009-10-19 Upphandling av gardiner och textilier Förfrågningsunderlag Diarienummer 09-10474 Författare Lina Schött Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm 08-678 55

Läs mer

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Kortrapport Totalmetodiken Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: BELOK web Maj 2015 Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder

Läs mer

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök

Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Energieffektiva kök Storkök och professionella kök Samarbete mellan Belok och BeLivs Pia Tiljander, RISE Innehåll BeLivs Energieffektiva kök, Möjligheter Energieffektiva kök, Potential Belok Fördjupningsområde

Läs mer

Energiutmaningar. Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet. Karlskrona 19 november 2012

Energiutmaningar. Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet. Karlskrona 19 november 2012 Energiutmaningar Med metodiken Totalprojekt sparar vi 50% av energianvändningen i våra byggnader med lönsamhet Karlskrona 19 november 2012 pe.nilsson@cit.chalmers.se www.energy-management.se Dagens Presentation

Läs mer

Inledning. Planering av utvärdering i testobjekt. Statens Energimyndighet Tomas Berggren Box 310 631 04 Eskilstuna Malmö 2006-10-30

Inledning. Planering av utvärdering i testobjekt. Statens Energimyndighet Tomas Berggren Box 310 631 04 Eskilstuna Malmö 2006-10-30 1 (5) Statens Energimyndighet Tomas Berggren Box 310 631 04 Eskilstuna Malmö 2006-10-30 Slutavrapportering för projekt Teknikupphandling av SÖsystem provning och utvärdering av tävlingsförslag i tre testobjekt

Läs mer

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72

Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr /72 Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr 08-160/72 Innehåll Upphandling av mediebyrå för annonseringsaktiviteter i samband med avveckling

Läs mer

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226

Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice. Dnr: 08-1226 Upphandling av utbildning i samband med avveckling av Svensk Kassaservice Dnr: 08-1226 2(7) 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 3 3.1. Teknisk förmåga och kapacitet...

Läs mer

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar.

Skellefteå kommun inbjuder till anbudsgivning gällande - Nyckelfri hemtjänst -, enligt nedanstående instruktioner och bifogade handlingar. 1 Föreskrifter 1.1 Upphandlande myndighet Trädgårdsgatan 6 931 85 Skellefteå 212000-2643 Hemsida: http://www.skelleftea.se 1.2 Upphandlingen inbjuder till anbudsgivning gällande - -, enligt nedanstående

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 7, mars 2019 Tidigare versioner: Version 6, september 2015 Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader

Läs mer

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet.

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet. Uppdragsnr: 1 (7) Beslut Finansiering av BeBo projekt Datum: 2008-04-07 Projektnr: 2008:x Projektnamn: Förstudie av teknikupphandling av energieffektiv återvinningssystem för befintliga flerbostadshus

Läs mer

Belok & BeBo. SGBC Frukostseminarium Stockholm 24 oktober Per-Erik Nilsson, koordinator Belok Kajsa Andersson, biträdande koordinator Belok

Belok & BeBo. SGBC Frukostseminarium Stockholm 24 oktober Per-Erik Nilsson, koordinator Belok Kajsa Andersson, biträdande koordinator Belok Belok & BeBo SGBC Frukostseminarium Stockholm 24 oktober 2018 Per-Erik Nilsson, koordinator Belok Kajsa Andersson, biträdande koordinator Belok Göran Werner, koordinator BeBo Emma Karlsson, biträdande

Läs mer

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Tid: Tisdagen den 16 juni kl 9.00-12.00 med avslutande lunch Plats: Energimyndigheten Rosenlundsgatan 9, Stockholm Deltagare: Stefan

Läs mer

Econet. Systemet som gör alla till vinnare

Econet. Systemet som gör alla till vinnare Econet Systemet som gör alla till vinnare Vårt innovativa Econetsystem sparar energi på flera sätt I Fläkt Woods innovativa system Econet är komponenterna sammankopplade för att ge en säkrare och effektivare

Läs mer

Upphandling av grundläggande betaltjänster. Diarienummer 07-10977

Upphandling av grundläggande betaltjänster. Diarienummer 07-10977 Upphandling av grundläggande betaltjänster Diarienummer 07-10977 Innehåll 1. Om PTS... 3 2. Upphandlingens syfte... 3 3. Krav på anbudsgivaren... 4 3.1 Teknisk förmåga och kapacitet... 4 3.1.1 Underleverantörer...

Läs mer

Riktlinjer för utvärdering av anbud

Riktlinjer för utvärdering av anbud Riktlinjer för utvärdering av anbud - Standardmodell för Sundsvalls kommun I Lagen om offentlig upphandling finns två tilldelningsgrunder. Vilket som ska användas måste bestämmas innan förfrågningsunderlaget

Läs mer

5. Utvärdering av anbud

5. Utvärdering av anbud Förfrågningsunderlag 2013-07-12 Upphandlande organisation Upphandling Socialstyrelsen Konsulter för utvärdering och uppföljning inom vård och omsorg Kristina Lundin 13/28 Sista anbudsdag: 2013-08-22 Symbolförklaring:

Läs mer

Upphandling av växtskötsel och fruktleverans

Upphandling av växtskötsel och fruktleverans Rapportnummer Datum 2009-03-09 Upphandling av växtskötsel och fruktleverans Upphandling av fruktleverans och växtskötsel Rapportnummer Diarienummer 09-629 ISSN 1650-9862 Författare Anna-Karin Hellsten

Läs mer

Seminarium 23 maj 2018 Örebro. Energilyftet

Seminarium 23 maj 2018 Örebro. Energilyftet Seminarium 23 maj 2018 Örebro Energilyftet Kajsa Andersson CIT Energy Management, Energimyndighetens representant Energilyftet Energimyndighetens kompetenshöjande insats för nära-nollenergibyggnader Uppdrag

Läs mer

1 Anbudsbegäran gällande gradsax

1 Anbudsbegäran gällande gradsax Datum: 12.11.2014 1 Anbudsbegäran gällande gradsax Ålands yrkesgymnasium, nedan kallad ÅYG, begär härmed in anbud på gradsax för verkstadsmiljö lämpad för undervisning i yrkesämnen inom verkstads- och

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP Utvärdering av BV 2 Arch Utarbetad av Agneta Persson, WSP Stockholm, november, 2006 Utvärdering av BV 2 Arch WSP Environmental SE-121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46

Läs mer

BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet. Göran Werner WSP, koordinator för BeBo

BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet. Göran Werner WSP, koordinator för BeBo BeBo Renovera energieffektivt i miljonprogrammet Göran Werner WSP, koordinator för BeBo Medlemmar BeBo Övergripande mål och strategi BeBo Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus

Läs mer

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 februari 2016. Fastighet: Eldkvarnen 1 Fastighetsägare: Stockholmstad Konsulter: ÅF

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 februari 2016. Fastighet: Eldkvarnen 1 Fastighetsägare: Stockholmstad Konsulter: ÅF Fastighet: Eldkvarnen 1 Fastighetsägare: Stockholmstad Konsulter: ÅF Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1923 Area: 30380 m² Atemp Verksamhet: Kontor,

Läs mer

Bilaga B: Kravspecifikation

Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga B: Kravspecifikation Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Målsättning Att få fram kompletta system för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.

Läs mer

1 Anbudsbegäran gällande fräsmaskin

1 Anbudsbegäran gällande fräsmaskin Datum: 12.11.2014 1 Anbudsbegäran gällande fräsmaskin Ålands yrkesgymnasium, nedan kallad ÅYG, begär härmed in anbud på fräsmaskin för verkstadsmiljö lämpad för undervisning i yrkesämnen inom verkstads-

Läs mer

Klimatpåverkan i Byggprocessen

Klimatpåverkan i Byggprocessen Klimatpåverkan i Byggprocessen Heldagskonferens 2019-05-21 Emma Karlsson & Åsa Ekberg Österdahl (BeBo / WSP) Kajsa Andersson (Belok / CIT Energy Management) Åsa Wahlström & Karin Glader (Lågan / CIT Energy

Läs mer

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER

Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Inledande text UPPHANDLING AV REKLAMBYRÅTJÄNSTER Kommunförbundet Västernorrland inbjuder leverantörer att lämna anbud för upphandling av reklambyråtjänster i enlighet med angivna förutsättningar i detta

Läs mer

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9

Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 1/6 Förfrågan Arkitekt Kv Enen 8 & 9 2013-03-08 1. INLEDNING Denna förfrågan avser projektering av Arkitekthandlingar. Som option kan även uppdraget utökas och komma att omfatta upphandling och samordning

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING SPACE

ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING SPACE ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING SPACE 1 Orientering av uppdraget 1.1 Upphandlande organisation och beställare Sjuhärads samordningsförbund Projekt SPACE Österlånggatan 74 503 37 Borås Sjuhärads samordningsförbund

Läs mer

Halvera mera 1 etapp 2

Halvera mera 1 etapp 2 Halvera mera 1 etapp 2 Slutrapport Utarbetad av Katarina Högdal, WSP Environmental Stockholm, juni 2015 Förord BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges mest framträdande fastighetsägare

Läs mer

ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING PROJEKT

ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING PROJEKT ANBUDSFÖRFRÅGAN UTVÄRDERING PROJEKT 1 Orientering av uppdraget 1.1 Upphandlande organisation och beställare Sjuhärads samordningsförbund Projekt POINT Österlånggatan 74 503 37 Borås Sjuhärads samordningsförbund

Läs mer

Upphandling av tekniska konsulttjänster inom området telefoni. Diarienr 09-1376

Upphandling av tekniska konsulttjänster inom området telefoni. Diarienr 09-1376 Upphandling av tekniska konsulttjänster inom området telefoni Diarienr 09-1376 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Ekonomisk kapacitet och intyg... 3 3.1 Registreringsbevis... 3 3.2 Skattekontroll...

Läs mer

Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader på befintliga flerbostadshus

Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader på befintliga flerbostadshus Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader på befintliga flerbostadshus Förfrågningsunderlag 2011-02-11 1 (15) Innehåll 1 Bakgrund... 4 2 Målsättning... 5 3 Omfattning... 5 4

Läs mer

4. UTVÄRDERING. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. 4.1. Utvärdering i upphandlingen 2012-02-15

4. UTVÄRDERING. Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion. 4.1. Utvärdering i upphandlingen 2012-02-15 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2012-02-15 Upphandlingsansvarig Upphandling Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet Tryckeritjänster Birgitta Engström 96-71-2011 Symbolförklaring: Texten ingår

Läs mer

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP BeBo Räknestuga Malmö 2016-03-04 Emma Karlsson, WSP Agenda Dag 1 10.00-10.30 Välkommen, Emma Karlsson, assisterande koordinator för BeBo 10.30-12.00 Teoretiskt kunskapsblock: Grunderna i investeringskalkyl

Läs mer

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen

Energimyndigheten. Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Ett hållbart energisystem Tomas Berggren Energimyndigheten Avdelningen för främjande 2011-09-21 Främjande insatser visar vägen Energimyndigheten Direktiv och mål NNE-strategin. främjande

Läs mer

Att ställa energikrav vid nybyggnation

Att ställa energikrav vid nybyggnation Att ställa energikrav vid nybyggnation Utmaningar och möjliga lösningar Jens Johansson Miljöstyrningsrådet www.msr.se Bred avstämning - intressenter MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSSTÖD PRISBELÖNT I EU

Läs mer

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen!

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen! BeBo Räknestuga Göteborg 2018-10-18 Välkommen! Dagens program Introduktion om BeBo Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo Ekonomisk bärkraft i långtgående energieffektiviseringar Tänker vi rätt kring vad

Läs mer

Energianalys. Bilprovningen Söderhamn

Energianalys. Bilprovningen Söderhamn Energianalys Bilprovningen Söderhamn Energianalys inom projektet SMEFFEN Energianalysen är utförd, med början i mars 2009, av Peter Karlsson och Eva Karlsson Industriell Laststyrning i samarbete med projektledare

Läs mer

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Komfortventilation Adconair 76 Nu även med motströmsvärmeväxlare och evaporativ kyla Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Adconair typ 76 AdiabaticPro - förenklad visualisering Adconair lämpligt

Läs mer

LÅGAN Samverkan nationellt och regionalt

LÅGAN Samverkan nationellt och regionalt 2015-06-23 LÅGAN 2016-2018 Samverkan nationellt och regionalt Lågan samverkan för lågenergibyggnader Samarbete mellan Energimyndigheten, Boverket, Sveriges Byggindustrier, Västra Götalandsregionen, Formas,

Läs mer

Framtidsspaning med BeBo och Belok

Framtidsspaning med BeBo och Belok Framtidsspaning med BeBo och Belok Tomas Berggren Senior rådgivare, expert enheten för resurseffektiva byggnader Nationella mål Ökad energieffektivitet (jämfört med 2008) Nytt mål till 2030 50 % Effektivare

Läs mer

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 1 BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 Stockholm i december 2010 Göran Werner, koordinator för BeBo WS Environmental 2 Sammanfattning Denna rapport avser arbete under år 2010 i Energimyndighetens

Läs mer

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Förbättrad samordning av installationstekniska system Bakgrund Projektet avser att identifiera brister i samordningen mellan olika delsystem i en byggnad. Med brister

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Energieffektivt kök Outnyttjad potential. Belok Energieffektiva storkök ett utvecklingsprojekt. Så här började det

Energieffektivt kök Outnyttjad potential. Belok Energieffektiva storkök ett utvecklingsprojekt. Så här började det Energieffektivt kök Jessica Bäckström, fd köksmästare Hovåsskolan Mikael Wallin, köksmästare Hovåsskolan Nina Jacobsson Stålheim, utvecklingsledare Energi & Miljö, lokalförvaltningen Så här började det

Läs mer

TILLDELNINGSBESKED MEDDELANDE. Polisens verksamhetsstöd Datum. Administrativa enheten Upphandlingssektionen 2011-07-07

TILLDELNINGSBESKED MEDDELANDE. Polisens verksamhetsstöd Datum. Administrativa enheten Upphandlingssektionen 2011-07-07 MEDDELANDE 1(2) Polisens verksamhetsstöd Datum Administrativa enheten Upphandlingssektionen 2011-07-07 Diarienr (åberopas vid korrespondens) PVS-648-154/11 Ärendebeteckning 1027 Handläggare Michael Erilane

Läs mer

Miljoner att spara på energieffektiva storkök KORTARE VÄG FRÅN UGN TILL MUN WIN-WIN FÖR ALLA

Miljoner att spara på energieffektiva storkök KORTARE VÄG FRÅN UGN TILL MUN WIN-WIN FÖR ALLA Miljoner att spara på energieffektiva storkök KORTARE VÄG FRÅN UGN TILL MUN WIN-WIN FÖR ALLA BAKGRUND Storköken en försummad energisparpotential Bilderna i broschyren är tagna av Fanny Nylund Fastigheter

Läs mer

Frikyla med kyltorn. Utvärdering av pilotprojekt om frikyla från evaporativt kyltorn kopplat till vattenburen komfortkyla

Frikyla med kyltorn. Utvärdering av pilotprojekt om frikyla från evaporativt kyltorn kopplat till vattenburen komfortkyla Frikyla med kyltorn Utvärdering av pilotprojekt om frikyla från evaporativt kyltorn kopplat till vattenburen komfortkyla Utförd av Bengt Bergsten CIT Energy Management Göteborg juni 2008 Beställargruppen

Läs mer

Utvärdering upphandling Kuvert med tryck

Utvärdering upphandling Kuvert med tryck Sida: 1 av 8 2012-11-01 Utvärdering upphandling Kuvert med tryck Dnr Af-2012/198621 Arbetsförmedlingen Förvaltningsavdelningen/Upphandlingsavdelningen Sida: 2 av 8 Utvärdering upphandling Kuvert med tryck...

Läs mer

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Sveriges smartaste renoveringsprojekt Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Agenda Om BeBo Aktuell kampanj Halvera Mera Metoden Rekorderlig Renovering Om BeBo Energimyndighetens beställargrupp

Läs mer

Innovationsupphandling av blodpåsar

Innovationsupphandling av blodpåsar Institutet för tillämpad Grön kemi Jämtlands läns landsting Lena Stigh MScOrganiskkemi projektledare Innovationsupphandling av blodpåsar Jegrelius Teknikupphandling Innovationsupphandling Pilotprojekt

Läs mer

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017

Innovativa ventilationssystem. Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Innovativa ventilationssystem Peter Filipsson Bebo & Belok vårkonferens 4 maj 2017 Förstudiens syften Ge en översikt av innovativa ventilationssystem. Ta reda på vilken utveckling fastighetsägare vill

Läs mer

ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT

ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT Författare: Caroline Markusson Projektnummer: BF03 År: 2012 Energieffektiv ventilation i butiker - återluft Rapport förstudie Caroline Markusson SP Sveriges

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan

hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan hur bygger man energieffektiva hus? en studie av bygg- och energibranschen i samverkan Miljöpåverkan berör oss alla Att minska energianvändning och utsläpp av växthusgaser är ett övergripande samhällsmål

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Förfrågningsunderlag Kompetensutvecklingsinsatser i form av utbildning för ESF projektet KUL PÅ LIMHAMN

Förfrågningsunderlag Kompetensutvecklingsinsatser i form av utbildning för ESF projektet KUL PÅ LIMHAMN Förfrågningsunderlag Kompetensutvecklingsinsatser i form av utbildning för ESF projektet KUL PÅ LIMHAMN 1. UPPHANDLINGSFORMALIA 1.1 Upphandlande myndighet PÅ Limhamns Ekonomiska förening. 1.2 Upphandlingsform

Läs mer

Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon.

Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon. Datum: 2012-11-30 Handläggare: Andreas Lövquist Diarienummer: 76/001. 170-12 Anbudsförfrågan Upphandling av ett (1) komplett släck- och räddningsfordon. Landskrona stad inbjuder till anbudsgivning gällande

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-03-30 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Floda Systemskylt Aktiebolag, 556322-7684 Byggvägen 3 433 61 Stenkullen MOTPART Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka SAKEN Överprövning

Läs mer

Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se

Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se LÅGAN Program för byggnader med mycket låg energianvändning www.laganbygg.se Mål LÅGAN ska stimulera till ny- och ombyggnad av energieffektiva byggnader, synliggöra en nationell marknad för byggnader med

Läs mer

Belok såhär jobbar vi!

Belok såhär jobbar vi! Belok såhär jobbar vi! Kajsa Andersson, biträdande koordinator Belok Kajsa.andersson@cit.chalmers.se Örebro 2018-02-27 1 BELOK Beställargrupp lokaler Av Energimyndigheten initierad samverkan för lokalfastighetsföretag..mellan

Läs mer

Upphandlingspolicy för RUM

Upphandlingspolicy för RUM Upphandlingspolicy för RUM Slupskjulsvägen 34, 111 49 Stockholm Inledning Detta dokument beskriver riktlinjer och rutiner för genomförande av upphandlingar inom RUM. Dokumentet beskriver en komplett upphandlingsprocess.

Läs mer

Trender Forskning Teknik Debatt

Trender Forskning Teknik Debatt Trender Forskning Teknik Debatt Tid 7-8 april 2011 Plats Courtyard by Marriott Kungsholmen, Stockholm Arrangör Trender Forskning Teknik Debatt Dag 1 7 april 09.00 10.00 Registrering och kaffe 09.45 10.00

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Strövelstorpsvägen 52, 262 70 Strövelstorp Ängelholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1924 Energideklarations-ID: 611051

ENERGIDEKLARATION. Strövelstorpsvägen 52, 262 70 Strövelstorp Ängelholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1924 Energideklarations-ID: 611051 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Strövelstorpsvägen 52, 262 70 Strövelstorp Ängelholms kommun Nybyggnadsår: 1924 Energideklarations-ID: 611051 Energiprestanda: 95 /m² och år Energideklarationen i sin

Läs mer

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189

Upphandling av arkitekttjänster. Diarienr 09-189 Upphandling av arkitekttjänster Diarienr 09-189 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Ekonomisk kapacitet och intyg... 3 3.1 Registreringsbevis... 3 3.2 Skattekontroll... 3 3.3 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-14 Sveby Stockholm 2009 Förord Sveby står för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader och i programmet

Läs mer

TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH

TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH TEKNIKTÄVLING SYSTEM FÖR INDIVIDUELL MÄTNING, VISNING OCH KOSTNADSFÖRDELNING AV VÄRME, EL, GAS OCH VATTEN I FLERBOSTADSHUS LIP-KANSLIET STOCKHOLMS STAD 1999-01-20 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT... 3 2 KRAV... 3 3

Läs mer

Upphandling av teknisk konsult. Diarienr 09-190

Upphandling av teknisk konsult. Diarienr 09-190 Upphandling av teknisk konsult Diarienr 09-190 Innehåll 1 Om PTS... 3 2 Bakgrund och syfte... 3 3 Ekonomisk kapacitet och intyg... 3 3.1 Registreringsbevis... 3 3.2 Skattekontroll... 3 3.3 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Chalmers Tekniska Högskola Institutionen för Installationsteknik

Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Chalmers Tekniska Högskola Institutionen för Installationsteknik Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Programbeskrivning Info EFFEKTIV 00-02-28.doc SP Sveriges Provningsoch Forskningsinstitut Energiteknik Chalmers Tekniska Högskola Institutionen för

Läs mer

Välkommen till en fullmatad dag med massor med inspiration och kunskap från beställarnätverken BeBo och Belok!

Välkommen till en fullmatad dag med massor med inspiration och kunskap från beställarnätverken BeBo och Belok! Välkommen till en fullmatad dag med massor med inspiration och kunskap från beställarnätverken BeBo och Belok! INSERT SLIDE TITLE HERE BeBo & Belok vårkonferens - Möjligheter, nytta och potential med energieffektivisering

Läs mer

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson

FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4. Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG UPPHANDLING AV MARKENTREPRENAD BRATTEBERGSSKOLAN ETAPP 4 Öckerö Fastighets AB Peter Albinsson 2017-08-28 1 Innehåll 1 Anbudsinbjudan... 3 1.1 Upphandlingsform... 3 1.2 Upphandlande

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

Energieffektiva kök - storkök och professionella kök BELIVS INNOVATIONSKLUSTER

Energieffektiva kök - storkök och professionella kök BELIVS INNOVATIONSKLUSTER Energieffektiva kök - storkök och professionella kök BELIVS INNOVATIONSKLUSTER För ökad energieffektivisering i livsmedelslokaler 2016-10-13, Stockholm Ulla Lindberg, Koordinator VÄLKOMNA Bakgrund och

Läs mer