Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning"

Transkript

1 avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm, december 215

2 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare med inriktning på kommersiella lokaler. BELOK initierades 21 av Energimyndigheten och gruppen driver idag olika utvecklingsprojekt med inriktning mot energieffektivitet och miljöfrågor. Gruppens målsättning är att energieffektiva system, produkter och metoder tidigare skall komma ut på marknaden. Utvecklingsprojekten syftar till att effektivisera energianvändningen samtidigt som funktion och komfort förbättras. Gruppens medlemsföretag är: AMF Fastigheter Akademiska Hus Castellum/Corallen Fabege Fastighetskontoret Stockholms stad Fortifikationsverket Hufvudstaden Jernhusen Locum Lokalförvaltningen - LF Malmö Stad Serviceförvaltningen Midroc Skandia fastigheter (f.d. Diligentia) Skolfastigheter i Stockholm - SISAB Specialfastigheter Statens Fastighetsverk Swedavia Vasakronan Västfastigheter Till gruppen är även knutna: Statens Energimyndighet Boverket Byggherrarna CIT Energy Management 2(9)

3 Vasagatan 7 Stockholm - Studie av effektivitet för avloppsåtervinningsvärmeväxlare Inledning Vasakronan har med hjälp av företaget Effektiv Energiåtervinning AB installerat en ny typ av värmeväxlare för återvinning av avloppsvärme. Installationen har väckt intresse hos branschen och energimyndigheten och eftersom information om denna typ av information delvis saknas efterfrågas en utredning och analys av effektivitet för denna värmeväxlare. Utredningen utförs på uppdrag av Belok. Beskrivning av uppdraget Projektet utförs genom att mäta på värmeväxlaren efter att den anslutits till byggnadens kylsystem. Genom att värmeväxlaren är ansluten till byggnadens kylsystem får man ett installationsscenario som kan liknas vid en värmepumpinstallation. Återvinningssystemet instrumenteras upp så att kontinuerlig mätning kan ske under en veckas tid. Data för kylvattenflöde och temperaturer samt avloppsvattnets inlopp och utloppstemperaturer mäts. Data för kallvatten till byggnaden skulle ha samlas in via redan befintligt mätsystem av Vasakronona och presenteras till projektet, vilket inte har skett. När data hade insamlats, analyserades värmeväxlarens kapacitet. I projektet har följande arbetsmoment utförts: Mätning och loggning av kylvattenflöde under en veckas tid Mätning och loggning av temperatur på avloppsvatten till och från värmeväxlaren under en veckas tid Mätning och loggning av temperatur på kylvatten till och från värmeväxlaren under en veckas tid. Databehandling och analyser samt effektivitetsberäkningar Sammanfattande av resultat i skriftlig rapport Projektbegränsningar I projektet skulle en energimätare installeras av installatören, tyvärr saknades delar och tidplanen medgav inte att projektstarten kunde skjutas mer än vad som redan gjorts. Därför fick en tillfällig installation för temperatur av kylvattenflödet göras. I projektet skulle även installatören bereda för installation av mätkabel i avloppsröret. Detta var inte möjligt för installatören att göra utan att installationen byggts om, inte heller detta fanns tid för i projektet vilket innebar att temperaturgivare fick installeras utanpå avloppsröret vid in- och utlopp. En mätkabel installerades även i avloppsröret men 3(9)

4 eftersom det inte var möjligt att skjuta in mätkabeln i sin helhet användes endast denna för att jämföra med de andra installerade temperaturgivarna. Mätningarna monterades under måndag 7 december enligt överenskommelse med installatören. Dock hade installatören råkat ut för problem och montaget av energimätaren var inte klar den dagen. Först dagen efter kunde systemet startas. Dock kunde inte installatören ställa in rätt flöde på systemet förrän onsdag den 9:e december. Och först från denna dag kunde analyser börja göras. Tyvärr så gick den ballong som installatören monterat för blockera flöde i by-passledningen förbi avloppsvärmeväxlaren sönder under den 1:e december vilket innebar att inget avloppsflöde fanns från den 1:e. Så det data som finns tillgänglig för analys begränsas till tiden onsdag 9:e december kl. 8: till torsdag 1:e december kl. 14:3. På grund av projektets begränsade tidplan fanns ingen möjlighet att förlänga mätserien. Installatören hade fått i uppgift att inhämta data från vattenmätare så att uppmätt avloppsflöde kunde verifieras, tyvärr har denna information inte levererats till utredningen. Därmed har ingen verifiering av uppmätt avloppsflöde kunnat göras. Systembeskrivning En värmeväxlare som är 6 meter lång har monterats på spillvattenledningen i garaget på Vasagatan 7. Värmeväxlaren är tillverkad av SPUAB. Enligt uppgift från installatören har värmeväxlaren en patentsökt konstruktion där röret pressats för att få en struktur som gör att avloppsvattnet får en turbulent karaktär. Figur 1 visar hur värmeväxlaren ser ut. Figur 1 - Skiss av värmeväxlarens konstruktion (Källa: Värmeväxlaren är monterad under nivån för den ordinarie avloppsledningen. Således kommer värmeväxlaren konstant att vara fylld med vatten. Figur 2 visar hur värmeväxlaren har installerats. 4(9)

5 Avloppsflöde [l/s] Effectiveness Studie av effektivitet värmeväxlare Luftfylld boll för att blockera flöde i by-pass ledning Avloppsvärmeväxlare Figur 2 - Skiss värmeväxlarinstallation Effektivitetsanalys Mätvärdesinsamling utfördes under en vecka med en minuts intervall där mätloggers levererar medelvärdet under den loggade minuten. Som nämnts tidigare i rapporten har endast 3 timmars mätdata kunnat användas för att analysera funktionen hos värmeväxlaren. Mätdatat efterbehandlas genom att medelvärden per timme skapas för att reducera effekter av trögheter i mätsystemet. Olika intressanta effektivitetsmått har analyserats för att få en beskrivande bild av hur växlarens maximala prestanda i systemet, växlaren med den injustering som gjorts idag på kylsidan och även hur temperaturnivåer ser ut. I Figur 3 till 5 visas resultatet av dessa analyser Flöde avloppsvatten [l/s] Effectiveness värmeväxlare Figur 3 - Effectivness och avloppsflöde 5(9)

6 Avloppsflöde [l/s] Återvinningsgrad Studie av effektivitet värmeväxlare Värmeväxlarens effectiveness beskriver hur effektiv värmeväxlaren är i den installation vid den situation (avloppsflödesprofil) och injustering av kylvattenflöde som gjorts vid detta tillfälle. Värmeväxlarens effectiveness beräknas som: ε = q q max Där q är den faktiskt uppmätta återvinningseffekten och qmax är den teoretiskt maximala återvinningseffekten för systemet, dvs: q max = C min (T Varm.in T Kall.in ) Där Cmin är den lägsta värmekapaciteten vid varje tidpunkt för en av de båda fluiderna i systemet, dvs. antingen den varma eller kalla sidan av värmeväxlaren. I detta system så är kan man anse att den specifika värmekapaciteten är ungefär samma på båda sidor av värmeväxlaren vilket innebär att Cmin är endast beroende på flödet på varma och kalla sidan. I detta system så kommer Cmin att variera mellan kalla och varma sidan. Man kan tänka sig att jämföra detta mått med hur mycket som skulle vara teoretiskt möjligt där man endast är begränsad av den inkommande temperaturen i kylsystemet. Figur 4 visar hur återvinningsgraden ser ut för ett sådant fall Flöde avloppsvatten [l/s] Återvinningsgrad Figur 4 - Återvinningsgrad och flöde på avloppsvatten Om man jämför utfallet i Figur 3 och 4 kan man se att återvinningsgraden är lägre än systemets effektivitet (effectiveness) under vissa tider vilket visar att avloppsflödet är högre än kylflödet vid dessa tidpunkter. På det hela taget är återvinningsgraden lägre än systemets effektivitet. 6(9)

7 Temperatur [ C] Återvinningseffekt [kw] Avloppsflöde [l/s] Återvinningseffekt [kw] Studie av effektivitet värmeväxlare Återvunnen effekt är även det intressant för att ge en bild om storleken på den återvunna värmen. I Figur 5 visas hur effekten på den återvunna värmen ändras med flödet i avloppet Flöde avloppsvatten [l/s] Återvinningseffekt [kw] Figur 5 - Effekt på återvunnen värme Under analystiden så kommer man maximalt upp i en återvunnen effekt på 18.3 kw, tillgängligt i avloppet finns under det tillfället 298 kw. Tittar man på när avloppsflödet är som lägst så återvinner man 2.3 kw av de 6.5 kw som finns tillgängligt. Temperaturnivåer på avloppsvatten och kylvatten är intressanta när man analyserar potential och effektivitet i en anläggning för återvinning av värme från avloppsvatten. I Figur 6 visas hur temperaturen ser ut på avloppsvattensidan Temperatur tillopp avloppsvatten [ C] Temperatur retur avloppsvatten [ C] Återvinningseffekt [kw] Figur 6- Temperaturer avloppsvatten och återvinningseffekt 7(9)

8 Temperatur [ C] Återvinningseffekt [kw] Studie av effektivitet värmeväxlare Temperaturen på avloppsvattnet går lite upp och ner under perioden, toppnoteringen är 27 C under morgonperioden. Under natten når man den lägsta temperaturen på 19 C. Även temperaturen på kylvattnet (värmebärarens) till avloppsvärmeväxlaren är av intresse eftersom den påverkar möjligheten att återvinna energin. I Figur 7 visas hur kylvattnets temperatur varierar över mätperioden Temperatur till värmeväxlare [ C] Temperatur från värmeväxlare [ C] Återvinningseffekt [kw] Figur 7 - Temperaturer kylvatten till avloppsvärmeväxlare samt återvinningseffekt Temperaturen på kylvattnet till återvinningsväxlaren har legat på en konstant nivå på runt 5.5 C vilket kan anses vara en bra nivå för utredningen. I ett fall där man är direktkopplad mot en värmepump kan man eventuellt tänka sig att framledningstemperaturen kan sänkas någon grad till utan att äventyra att man sänker avloppstemperaturen till för låga nivåer. Slutsatser Tillgänglig energi och flöde i avloppet varierar kraftigt i denna byggnad, troligtvis beror det på att avloppsvatten från hotellet i byggnaden ansluter till detta avloppsrör vilket göra att höga flöden uppstår t.ex. när hotellgäster duschar samtidigt och när man kör tvättstugan i hotelldelen. Växlarens möjlighet att effektivt återvinna värme ur avloppet varierar med avloppsvattnets flöde och temperatur. Vid lågflödesscenarion har växlaren en god förmåga att återvinna energi ur avloppet medan vid högflödesscenarion har växlaren en låg återvinningseffektivitet. Totalt under analysperioden har systemet återvunnit 254 kwh värme ur avloppet. Jämför man detta med det som systemet maximalt kunnat återvinna med det kylvattenflöde som gällde vid mätningen så visar det att man har återvunnit 26.7 % av möjlig energi vilket får anses vara klart godkänt. Jämför man det med det som är teoretiskt möjligt, d.v.s. om systemet alltid skulle högsta flödet på kylvattensidan så har man återvunnit 1.1 % av det teoretisk möjliga. Detta är såklart inte lika bra. Systemet är således inte optimalt injusterat som det är idag. 8(9)

9 Om man anser att mätperioden motsvarar en normaltid för byggnaden (vilket är osäkert) kan man göra en mycket grov uppskattning av årlig återvunnen energi. Hade vi kunnat mäta under längre tid hade denna uppskattning kunnat göras med bättre noggrannhet. Med denna osäkra bakgrund till uppskattning av årligt återvunnen värme så kommer man till ett resultat på ungefär 7 MWh återvunnen värme per år. Den årliga återvinningen för detta system kan ökas genom att systemet optimeras för maximal prestanda. 9(9)

Utökad studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning

Utökad studie av effektivitet värmeväxlare avloppsåtervinning värmeväxlare avloppsåtervinning Vasagatan 7 Stockholm Utarbetad av Jörgen Wallin, Energum energipartner AB Stockholm, Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK SVARTEDALENS ÄLDRECENTRUM Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett

Läs mer

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Version 1, Februari 2011 Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Februari 2011 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar

Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Belok Totalmetodiken Reinvesteringar Enno Abel, CIT Energy Management AB Göteborg, augusti, 2015 Beställargruppen lokaler, Belok, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Solceller på tak. Möjligheter och fallgropar. Utarbetad av Jon Malmsten, Solkompaniet

Solceller på tak. Möjligheter och fallgropar. Utarbetad av Jon Malmsten, Solkompaniet Solceller på tak Möjligheter och fallgropar Utarbetad av Jon Malmsten, Solkompaniet Stockholm, december, 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan mellan16

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR ELKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare, initierad av

Läs mer

P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS

P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS Effsys Expand Forskardagar 160518 P06 - VIDAREUTVECKLING AV VÄRMEPUMPSSYSTEM FÖR NNE-HUS Projektledare: Caroline Haglund Stignor Bitr. projektledare: Ola Gustafsson Finansiärer och Deltagande företag Huvudfinansiär:

Läs mer

Roth Minishunt. För reglering av golvvärme i enstaka rum

Roth Minishunt. För reglering av golvvärme i enstaka rum För reglering av golvvärme i enstaka rum Roth Minishunt är avsedd för mindre golvvärmeytor. Shunten kan anslutas ute i anläggningen på samma sätt som en radiator och kan förses med en duofördelare för

Läs mer

Mätföreskrifter. Svebyprogrammet. Version 1.0 2012-10-10

Mätföreskrifter. Svebyprogrammet. Version 1.0 2012-10-10 Mätföreskrifter Svebyprogrammet Version 1.0 2012-10-10 Sveby Stockholm 2012 Förord Sveby står för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader och i programmet fastställer bygg- och fastighetsbranschen

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK NORDLYCKESKOLAN Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

DEMONSTRATIONSPROJEKT HOVÅSSKOLAN

DEMONSTRATIONSPROJEKT HOVÅSSKOLAN ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK DEMONSTRATIONSPROJEKT HOVÅSSKOLAN ETT TOTALPROJEKT FÖR ATT UPPNÅ ETT ENERGIEFFEKTIVT STORKÖK Utarbetad av: Anders Sandh, Bengt Dahlgren AB Göteborg September 2015 Beställargruppen

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet.

Mot denna bakgrund beslutar styrelsen för BeBo att bevilja stöd till projektet. Uppdragsnr: 1 (7) Beslut Finansiering av BeBo projekt Datum: 2008-04-07 Projektnr: 2008:x Projektnamn: Förstudie av teknikupphandling av energieffektiv återvinningssystem för befintliga flerbostadshus

Läs mer

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25

Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 Push 20 145 80 90 Wirsbo Golvvärme Wirsbo Push 20/25 FLIK 5:41 Jan 1996 Pump- och shuntgrupp för golvvärme 150 580 Port AB 225 310 Port B Port A Push 25 135 Bild1 Mått från vägg C-rör 50 mm, totalt byggdjup

Läs mer

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-14 Sveby Stockholm 2009 Förord Sveby står för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader och i programmet

Läs mer

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder BELOK web augusti 2011 Fastighet: Smultronvägens förskola Fastighetsägare: Göteborgs Lokalförvaltning Konsulter: CIT Energy Management AB Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten

Läs mer

Solenergigrossist för alla

Solenergigrossist för alla Solenergigrossist för alla Svesol har affärsområden SVESOL-grossist, SVESOL-komplett och SVESOL-projekt. SVESOLgrossist Vi säljer till installatörer och till dig som är privatperson och installerar i egen

Läs mer

En ökad marknad för värmeåtervinning

En ökad marknad för värmeåtervinning 1 En ökad marknad för värmeåtervinning Åsa Wahlström, CIT Energy Management Teknikupphandling: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Välkomna av ordförande: Arne Elmroth Presentation av deltagare

Läs mer

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte

Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning. 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Svenskt Vatten Utveckling Projektförslag 1(5) 2015-06-11 Studie om dimensioneringstal för vattenförbrukning 1 Förbrukningsmönster och maxdygn-/maxtimfaktorer Bakgrund och syfte Dimensionering av svenska

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 6, september 2015 Tidigare versioner: Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader Beställargruppen

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

Energianalys. Bilprovningen Söderhamn

Energianalys. Bilprovningen Söderhamn Energianalys Bilprovningen Söderhamn Energianalys inom projektet SMEFFEN Energianalysen är utförd, med början i mars 2009, av Peter Karlsson och Eva Karlsson Industriell Laststyrning i samarbete med projektledare

Läs mer

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage

FRB. Passiv kylbaffel för frihängande montage Passiv kylbaffel för frihängande montage SNABBFAKTA FRB är en passiv kylbaffel för komfortkyla speciellt designad för synligt/nedpendlat montage i rummet. Hög effekt även vid stora temperaturdifferenser

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 10 februari 2016 Adress/ort: Ramels v 11, Hököpinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

värmemätare dynamisk funktionskontroll av värmemätare för småhus Tekniska bestämmelser F:111 Mars 2004

värmemätare dynamisk funktionskontroll av värmemätare för småhus Tekniska bestämmelser F:111 Mars 2004 värmemätare dynamisk funktionskontroll av värmemätare för småhus Tekniska bestämmelser F:111 Mars 2004 VÄRMEMÄTARE DYNAMISK FUNKTIONSKONTROLL AV VÄRMEMÄTARE FÖR SMÅHUS Tekniska bestämmelser F:111 Mars

Läs mer

Värmeåtervinning från avloppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare

Värmeåtervinning från avloppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare Värmeåtervinning från avlppsvatten Vasagatan 7 Studie: Effektivitet värmeväxlare Jörgen Wallin, Tekn. Dr. jrgen.wallin@energum.se, 7-552411 217-3-24 Dagens Agenda Presentatin Prjektbeskrivning Resultat

Läs mer

Halvera mera 1 etapp 2

Halvera mera 1 etapp 2 Halvera mera 1 etapp 2 Slutrapport Utarbetad av Katarina Högdal, WSP Environmental Stockholm, juni 2015 Förord BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges mest framträdande fastighetsägare

Läs mer

ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och radiatorer.

ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och radiatorer. Datablad Rumsregulator ECC 24 Danfoss VVS Danfoss VVS Användning V5-55 ECC är en elektronisk regulator, för sekvensstyrning av värme- och kylsystem. ECC 24 används i system med konvektorer, takkyla och

Läs mer

RAPPORT. Energieffektiv avfuktning. Utvärdering av pilotprojekt

RAPPORT. Energieffektiv avfuktning. Utvärdering av pilotprojekt Handläggare Alexander Larmérus Telefon 010-505 10 98 E-mail alexander.larmerus@afconsult.com Datum 2015-05-18 Projektnummer 595512 Sustainable Innovation AB och Statens fastighetsverk Energieffektiv avfuktning

Läs mer

Mobil kontroll och sänkt returtemperatur

Mobil kontroll och sänkt returtemperatur Mobil kontroll och sänkt returtemperatur Konkurrensfördel för fjärrvärmenäten, med en twist Fjärrvärme 2015-09-03 Björn Karlström, Ngenic agenda Marknaden Ngenic Tune Testresultat Smarta nät Konkurrensen

Läs mer

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling

Svesol Optima 15. Svesol Optima 15. Monteringsanvisning. Montering Inkoppling Svesol Optima 15 www.svesol.se Monteringsanvisning Montering Inkoppling Tack För att Ni köpt en Svesol värmeanläggning. Läs denna instruktion noggrant så kan Ni få anläggningen att fungera på bästa sätt

Läs mer

Byggnaders energianvändning Kontrollstation2015 & Nära Nollenergibyggnader

Byggnaders energianvändning Kontrollstation2015 & Nära Nollenergibyggnader Byggnaders energianvändning Kontrollstation2015 & Nära Nollenergibyggnader Svein Ruud, Energi och bioekonomi SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Direktiv 2010/31/EG 19 (maj 2010 ) om byggnaders energiprestanda

Läs mer

Energikrav för lokalbyggnader

Energikrav för lokalbyggnader Version 7, mars 2019 Tidigare versioner: Version 6, september 2015 Version 5, augusti 2011 Version 4, maj 2010 Version 3, maj 2008 Version 2, januari 2008 Version 1, augusti 2006 Energikrav för lokalbyggnader

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan mellan16

Läs mer

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se

Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Mectec Elektronik AB Agnesfridsvägen 189 213 75 Malmö, Sverige Tel 040 689 25 00 Fax 040 689 25 25 info@mectec.se www.mectec.se Helhetslösningar för Print & Apply skräddarsydda för din verksamhet Endast

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK BRUNNSBOSKOLAN Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-22 Fastighetsbeteckning: Klagshamn 42:31 Adress/ort: Ängavångsvägen 5, Klagshamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Stoppsladd fas 1-3, år 2009 2012

Stoppsladd fas 1-3, år 2009 2012 Stoppsladd fas 1-3, år 2009 2012 Agenda En kort introduktion till Stoppsladd - Vad är Stoppsladd och vad är dess syfte? - Vilka är huvudaktörer/finansiärer? Stoppsladd fas 1-2 (2009 2011) - Metod, Resultat

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Elektrisk varmvattenberedare för installation i exempelvis tvättstuga eller grovkök.

Elektrisk varmvattenberedare för installation i exempelvis tvättstuga eller grovkök. LEK PBD SE 1533-3 Elektrisk varmvattenberedare NIBE TM ER57 CU, R, E NIBE TM 639624 COMPACT 1 Elektrisk varmvattenberedare för installation i exempelvis tvättstuga eller grovkök. Allmänt COMPACT finns

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-04-14 Fastighetsbeteckning: Tännforsen 13 Adress/ort: Yrvädersgatan 35, Ödåkra Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund &

Läs mer

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9

Checklista för nyanslutning av el Steg Process. Giltig from 20150101 Reviderad: 20150618 Rev. av: Ida Holmbom Sida 1 av 9 Sida 1 av 9 Anslutningar till elnätet Våra installationsregler för lågspänningsanläggningar är ett komplement och förtydligande bestämmelserna i Starkströmsförordningen (SFS 2007:215) och Svensk Standard

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12. Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR PUSH 12/ ELPUSH 12 Uponor Push 12/ Uponor ElPush 12 02 2008 509 2 Uponor Push 12/Uponor ElPush 12 Pump- och shuntgrupp för golvvärme i enstaka rum Uponor Push 12/Uponor ElPush

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK BETEENDESTUDIE AV MATPRODUKTION I ETT STORKÖK SAHLGRENSKA CENTRALKÖK Utarbetad av: Hanna Wihlborg, Bengt Dahlgren AB Göteborg Maj 2015 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete

Läs mer

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Drift och underhållsavtal -07-01 Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Halvårsrapport Kontaktperson Projektledare: Mathias Björnkvist, tel. 076-107 73 31 e-post: mathias.bjornkvist@kraftringen.se Kontaktperson

Läs mer

Econet. Systemet som gör alla till vinnare

Econet. Systemet som gör alla till vinnare Econet Systemet som gör alla till vinnare Vårt innovativa Econetsystem sparar energi på flera sätt I Fläkt Woods innovativa system Econet är komponenterna sammankopplade för att ge en säkrare och effektivare

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP

Utvärdering av BV 2 Arch. Utarbetad av Agneta Persson, WSP Utvärdering av BV 2 Arch Utarbetad av Agneta Persson, WSP Stockholm, november, 2006 Utvärdering av BV 2 Arch WSP Environmental SE-121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7 Tel: +46 8 688 60 00 Fax: +46

Läs mer

FAQ Gullberg & Jansson

FAQ Gullberg & Jansson FAQ Gullberg & Jansson Innehåll Poolvärmepumpar... 3 Allmänt om pooluppvärmning... 3 Inför köp av poolvärmepump... 4 Garanti och service - Poolvärmepumpar... 5 Övrigt... 5 Poolvärmepumpar Allmänt om pooluppvärmning

Läs mer

Mätning av media 2006-11-24

Mätning av media 2006-11-24 Mätning av media 1(6) Innehållsförteckning 1 llmänt... 2 2 Mätsystem... 2 3 nsvariga... 2 4 Installation av mätare...3 5 Finansiering av installationerna... 4 6 vläsning och intervall av mätdata... 4 7

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

TESTRAPPORT. Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen

TESTRAPPORT. Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen 2010-02-12 1 (9) TESTRAPPORT Studie av LeanGreen ECO Profile påverkan på bränsleförbrukningen i en timmerbil inom Reaxcerkoncernen 2010-02-12 2 (9) Bakgrund Den 27 april 2009 på Klocka Fjällgård presenterades

Läs mer

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Juli 2013 Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Solutions for Essentials Innehållsförteckning 1. Certaro NS avskiljare 1.1. GENERELLT 1.2. HANTERING OCH KONTROLL

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun 1 SLAMBIL Fettavskiljare och vegetabilisk olja Den här broschyren vänder sig till dig

Läs mer

Summering av LÅGANs seminarium

Summering av LÅGANs seminarium Summering av LÅGANs seminarium 15 oktober 2014 i Stockholm Fullt hus för ett lyckat seminarium om energieffektiva byggnader när fem års erfarenheter från LÅGAN presenterades i Stockholm den 15 oktober.

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga Energirapport villa Datum för besiktning: 2016-02-11 Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256 Adress/ort: Lerviksvägen 108 / Åkersberga Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2)

En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2) En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2) en byggnad som har en mycket hög energiprestanda [...] Nära nollmängden eller den mycket låga mängden energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

Kontrollrapport Energibesiktning

Kontrollrapport Energibesiktning PO Nordquist Fastighet & Energi AB Kontrollrapport Energibesiktning Datum 2016-03-31 Sammanställning av energideklaration GENE 12:4 PO Nordquist Fastighet och Energi AB Sikelvägen 10, 894 30 Själevad Tel

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Fastighetsägare i framkant

Fastighetsägare i framkant Energi Fastighetsägare i framkant energieffektivisering för kommersiella lokaler 1 energieffektivisering för kommersiella lokaler Fastighetsägare i framkant är namnet på energieffektiviseringsprojektet

Läs mer

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus

Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Anteckningar från work shop: Värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus Tid: Tisdagen den 16 juni kl 9.00-12.00 med avslutande lunch Plats: Energimyndigheten Rosenlundsgatan 9, Stockholm Deltagare: Stefan

Läs mer

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01

ABVA. Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning. Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 ABVA Allmänna Bestämmelser för Tjörns kommuns allmänna Vattenoch Avloppsanläggning Antagen av kommunfullmäktige 2009-12-10 Gäller från 2010-01-01 Tjörn Möjligheternas ö ABVA - Inledande bestämmelser 1.

Läs mer

allstor Bruksanvisning Bruksanvisning För användaren Varmvattenberedare Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH

allstor Bruksanvisning Bruksanvisning För användaren Varmvattenberedare Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Bruksanvisning För användaren Bruksanvisning allstor Varmvattenberedare Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR VVS-KONSULT MED KRAVSPECIFIKATION Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare, initierad

Läs mer

Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag

Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag Teknikupphandling av evaporativ kylare för vattenburen komfortkyla Anbudsunderlag Bengt Bergsten CIT Energy Management 2013-02-07 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 2 2 Målsättning 3 3 Förutsättningar 3 4

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING OCH FÖRSLAG PÅ RUTINER FÖR STORKÖKSPERSONAL Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare,

Läs mer

LK Våtrumskassett För smarta stambyten och enkelt underhåll i badrummet

LK Våtrumskassett För smarta stambyten och enkelt underhåll i badrummet LK VÅTRUMSKASSETT PREFABRICERADE OCH SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR LK Våtrumskassett För smarta stambyten och enkelt underhåll i badrummet Se filmen om LK Våtrumskassett Scanna QR-koden eller besök vår hemsida

Läs mer

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass

OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Återförsäljare i Sverige: Bromsvägen 3, 891 60 ÖRNSKÖLDSVIK Tel: +46 660 22 28 50 OptiCell 4 Dynamisk växeltrycksmadrass Bruksanvisning Art nr.: OC4-085200 Datum: 2013-11-01 Art nr.: OC4-Q3032 ------------------------

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

Allt du behöver veta om slam

Allt du behöver veta om slam Allt du behöver veta om slam Gäller från 1 februari 2016 2016-04-27 Vi ber om ursäkt för att vi inte börjat tidigare! Ända sedan 1970-talet har det varit kommunernas skyldighet att ta hand om slam från

Läs mer

Brf. Södergården i Landskrona. Energideklaration ett samarbete mellan

Brf. Södergården i Landskrona. Energideklaration ett samarbete mellan Brf. Södergården Jonas Helmfrid Projekt nr: 100 996,015 Typ av dokument 6 augusti 2008 1(8) Brf. Södergården i Landskrona Energideklaration ett samarbete mellan Landskrona och Sammanfattning Den totala

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION

ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION PRELIMINÄR VERSION September 2015 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, BELOK, är en av Energimyndigheten initierad samverkan

Läs mer

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX

Testrapport. 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Nr. 01-1602 2016-02-08 Airwatergreen, FLEX Postadress Telefon Bankgiro Org. nr. E-post Box 1026 08-525 099 40 5801-6379 556302-7530 info@fvuab.se 101 38 Stockholm Telefax Internet Besöksadress 08-525 099

Läs mer

Roth Golvvärmesystem. Roth Golvvärmecentral, GVC. ... living full of energy! Projekterings- och Monteringsanvisningar

Roth Golvvärmesystem. Roth Golvvärmecentral, GVC. ... living full of energy! Projekterings- och Monteringsanvisningar Roth Golvvärmesystem Projekterings- och Monteringsanvisningar Roth Golvvärmecentral, GVC... living full of energy! 1 Rumstemperaturstyrd shuntgrupp för mindre golvvärmeytor Komplett shuntgrupp bestående

Läs mer

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk

Återförsäljare: http://shop.poolworld.dk Tel.: 2758 8047 @: kundeservice@poolworld.dk Återförsäljare: Illustration: X-FLOW PROFESSIONAL X-FLOW PROFESSIONAL Texsuns patenterade x-kanalsystem tar på ett unik sätt till vara på en instrålande solenergin. Texsuns solfångare är tillverkad i ett

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT

UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Rydell&Lembke kyl&värmeteknik AB Norsholmsvägen 13 610 21 NORSHOLM Telefon: 011-54150 Fax: 011-543 49 E-post: info@rydell-lembke.nu UTVÄRDERING AV KONDENSFILTER I FÄLT Storkök, kyl och frys. KAPITEL 1

Läs mer

Lokala regler för att ansluta till Växjös ärrkylnät

Lokala regler för att ansluta till Växjös ärrkylnät Lokala regler för att ansluta till Växjös ärrkylnät Instruktioner för installatörer Växjö Energi ingår i Växjö Kommun Att ansluta till Växjö Energis ärrkylnät. Nedan benämns Växjö Energi AB som VEAB Fastighetsägare/kund

Läs mer

SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU

SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU SKÖTSELINSTRUKTION Vattenmätarstyrt avhärdningsfilter CAB / CAB DOU H2O s helautomatiska avhärdningsfilter (mjukvattenfilter) är avsedda att användas i egna hem med problem med kalkavlagringar i tex varmvatten

Läs mer

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION

VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION VERSION 1.0 ENERGIEFFEKTIVA STORKÖK VÄGLEDNING FÖR STORKÖKSKONSULT MED KRAVSPECIFIKATION Maj 2016 1 BAKGRUND Beställargruppen lokaler, Belok, är en samverkansgrupp med Sveriges största lokalfastighetsägare,

Läs mer

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning

Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Combi Cooler Integrerad Systemlösning Energieffektiv kylning Ett unikt sätt att enkelt och energieffektivt generera kyla till ett kylbaffelsystem. Combi Cooler är ett integrerat system som består av en

Läs mer

Utlåtande 2013:88 RIII (Dnr 315-565/2012)

Utlåtande 2013:88 RIII (Dnr 315-565/2012) Utlåtande 2013:88 RIII (Dnr 315-565/2012) Krav på ändrade byggregler så att energieffektivitet både mäts i tillförd energi och hur energin till fastigheten produceras Motion (2012:17) av Jan Valeskog (S)

Läs mer

VÅRA AVSKILJARE SKILJER SIG

VÅRA AVSKILJARE SKILJER SIG VÅRA AVSKIJARE SKIJER SIG Våra avskiljare renar fett-, slam- oc oljeförorenat spill- oc dagvatten före anslutning till det kounala avloppsnätet. Beprövade konstruktioner med lång livslängd, låg serviceintensitet

Läs mer

Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem

Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem DEM user friendly, top quality products will never let you down q Inledning Införandet av frekvensomformare med ett konstant moment för kylkompressorer

Läs mer

SFS SFS. Designad luftridå med smarta funktioner, för karuselldörrar. 3 Elvärme: 8 23 kw 2 Vattenburen värme WL. För karuselldörrar

SFS SFS. Designad luftridå med smarta funktioner, för karuselldörrar. 3 Elvärme: 8 23 kw 2 Vattenburen värme WL. För karuselldörrar SFS Designad luftridå med smarta funktioner, för karuselldörrar För karuselldörrar Vertikalt montage Höjd: 2,2 m 3 Elvärme: 8 23 kw 2 Vattenburen värme WL Användningsområden SFS är en luftridå med många

Läs mer

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP

PPAM. Teknisk beskrivning. Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE. Reviderad 2, 2014-06-16, NP PPAM Teknisk beskrivning Nätansluten solcellsanläggning Thomas Einarsson 2014-04-22 Reviderad 1, 2014-04-28, TE Reviderad 2, 2014-06-16, NP Denna beskrivning omfattar installation av nätansluten solcellsanläggning

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-05-17 Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1 Adress/ort: Backagärde / Fristad Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet?

Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet? Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Energieffektivisering verktyg för strategisk planering Hur kan man som beställare uppnå energieffektivitet? Hur beställer fastighetsförvaltare och

Läs mer

TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER

TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER FVF 1998:12 TEKNISKA NYCKELTAL FÖR FJÄRRVÄRMECENTRALER ISSN 1401-9264 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING ------------------------------------------------------------------------------------------- 3 STORLEK

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en liten vattenbehållare som sitter under vasken i köket. Behållaren

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR

FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR FASTIGHETSÄGARNAS ANSVAR OCH MÖJLIGHET ATT FÖREBYGGA ÖVERSVÄMNINGSSKADOR ETT SAMVERKANSPROJEKT MELLAN LÄNSFÖRSÄKRINGAR SKÅNE OCH SVENSKT VATTEN UTVECKLING 1 Bakgrund Med anledning av det stora antalet

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Installationsanvisning. Syreaktivator

Installationsanvisning. Syreaktivator Installationsanvisning Syreaktivator Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Den nya generationens regulatorer och ventiler

Den nya generationens regulatorer och ventiler Den nya generationens regulatorer och ventiler Vexve - Den nya generationens regulatorer och ventiler Då du önskar värma ditt hem energieffektivt har valet av rätta anordningar och övriga delar en stor

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad

Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad 23 maj 2005 Dnr Plan 15/2004 Planavdelningen Emelie Grind Information om vatten och avlopp i samband med pågående planarbete för Årsta havsbad Med anledning av pågående planarbete för Årsta havsbad har

Läs mer