Arbetsplan. för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019"

Transkript

1 Arbetsplan för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam bild av verksamheten och hur respektive förskola arbetar för att uppnå läroplanens mål. Förutom den egna personalen kan målgruppen vara nya medarbetare, vikarier, VFU- studenter, ALP-observatörer, föräldrar m.fl.

2 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande ser Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans möjligheter att skapa den framtid, den verksamhet och det bemötande vi vill ha. Styrkebaserad Vi bygger en styrkebaserad organisation som tar till vara på individers förmågor och skapar framtidstro. Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet ger dem lust att lära. Systematiskt kvalitetsarbete Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Ett fungerande kvalitetsarbete i förskolan är avgörande för att utbildningen ska kunna främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att identifiera och prioritera utvecklingsområden för att uppfylla de nationella målen. Syftet är också att skapa delaktighet och dialog om måluppfyllelsen och om orsakerna till eventuella brister.

3 Kvalitetssytem för förskolan Förklaringar Arbetsplan Arbetsplanen utgör stommen i förskolans kvalitetsarbete och utgör grunden för fortsatt planering, genomförande, uppföljning, utvärdering och utveckling som dokumenteras i Pluttra. Verksamhetens arbetsplan ska revideras inför varje verksamhetsår. Arbetsplanen är en grovplanering där er förskolas verksamhetsidé beskrivs övergripande. Arbetsplanen består av två huvuddelar. Del 1 utgör underlag för kategorier i Pluttra där vidare planering av verksamheten beskrivs genom ögonblick och reflektion. Del 2 innehållet områden som särskilt följs upp parallellt med arbetet i Pluttra och som dokumenteras enligt instruktioner för respektive område. Rubriker i del 1 Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Övergång och samverkan Rubriker i del 2 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn i behov av särskilt stöd Pluttra Innehållet under rubrikerna i del 1 överförs och bildar kategorier i Pluttra. Kategorierna utgår från läroplanen och utgör grunden för förskolan arbete. Genomförandet av verksamheten dokumenteras och följs upp med hjälp av ögonblick i Pluttra (enligt mall intern kommentar ) och analyseras därfter i månadsanalysen (enligt mall inten kommentar månadsreflektion.

4 Årsplanering Varje förskola ska ha en tydlig årsplanering. Denna innehåller struktur för kontinuerlig uppföljning av fokuserade mål och styrande planer samt andra årligen återkommande rutiner och moment. Årsplaneringen kan t.ex. innehålla datum för uppföljning och planering, tillfällen för samverkan barnhälsa, uppföljning av plan mot diskriminering och kränkande behandling, inskolning, föräldramöte, utvecklingssamtal, övergångar, föräldraenkät, fester och traditioner m.m. Nulägesanalys I slutet av varje verksamhetsår sammanställs en nulägesanalys. Nulägesanalysen är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för fortsatt arbete och belyser vad verksamheten behöver fokusera ytterligare på under kommande verksamhetsår. Nulägesanalysen är en samlad bild av årets kontinuerliga arbete utifrån arbetsplanen och verksamhetsårets processer. Utgångsläget jämförs med nuläget efter årets arbete med stöd av följande underlag: Dokumentation av barns lärande och utveckling i Pluttra. Rundan/Verksamhetsbesök, förskolechefens regelbundna besök i verksamheten som belyser: 1. Normer och värden, 2. Utveckling och lärande, 3. Barns inflytande GR-enkät årlig enkät till alla föräldrar med barn i förskola Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling (Plan mot diskriminering och kränkande behandling) Arbetet med barn i behov av särskilt stöd (Barn- och elevhälsoplan) Övrigt som förskolan bedömer ger en bild av nuläget i verksamheten, självskattningsmaterial, bedömningsstöd, ALPbesök.

5 DEL Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö 98 reviderad 2016) Varje förskola har också en plan mot diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och åtgärdande arbete kring normer och värden beskrivs i det vardagliga värdegrundsarbetet. Denna hittar ni på vår hemsida. Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Inkluderande lärmiljöer Så här arbetar vi: ÄLVDANSENS VÄRDEGRUNDSORD TRYGGHET: Trygghet för oss betyder att alla på förskolan trivs och känner trygghet. Med alla menar vi barn, vårdnadshavare och all personal. Trygghet betyder gemenskap och att kunna våga vara den man är samtidigt som vi har respekt mot varandras olikheter. Vi har rutiner och förväntningar som gynnar allas behov. Vi arbetar med att skapa ett gott samarbete och skapa en trygg anknytning till barn, vårdnadshavare och kollegor. Vi är närvarande pedagoger som tänker på vilket förhållningssätt vi har mot varandra och vi har ett tillåtande klimat där man vågar prova nya tankar och idéer. GLÄDJE: Glädje innebär att alla på förskolan har rätt att känna glädje. Barnen ska känna en gemenskap, meningsfullhet och trivas på förskolan. Personalen ska ha roligt på arbetet och våga vara sig själv och sprida glädje till barn, vårdnadshavare och kollegor. Vi ska se lösningar istället för problem och vara en positiv förbild för alla vi möter i vårt arbete. Vi skapar en tillåtande arbetsmiljö som bidrar till gemenskap och glädje på arbetsplatsen. RESPEKT: Med respekt menar vi att alla är olika men lika bra. Vi skapar en tillgänglig lärmiljö där ingen ska kännas sig diskriminerad eller kränkt och där alla barn oavsett förutsättningar kan utvecklas och trivas. Vi är lyhörda för barnens signaler och fångar upp barnens beteende och reaktioner i tid för att förbygga och förhindra att någon ska känna sig utanför eller orättvist behandlad. All personal visar respekt till varandras olikheter och kan både ge och ta kritik för att utveckla och främja förskolans goda klimat. Dialog och kommunikation är grundstenarna till att alla ska trivas på förskolan.

6 NFLYTANDE: I På vår förskola är demokrati i fokus. Alla barn ska ha rätt att känna inflytande över sin egen vardag och vara med och bestämma i sin lärmiljö. Alla barn får lära sig att ta hänsyn till andra idéer och tankar och alla barn ska känna en delaktighet i bestämmande frågor. Vi vågar vara tillåtande och säga ja istället för nej och låta barnen pröva efter sina egna förmågor. Barnen åsikter och tankar lägger grunderna och utformning till vårt löpande arbete. Vi lär barnen kring konsekvenstänkande genom att låta dem öva och pröva. Vi ger dem mer inflytande allt efter mognad. Personalen lyssnar och reflekterar över barnen, sina kollegors och vårdnadshavarnas tankar, nyfikenhet och åsikter. Det är viktigt att alla känna delaktighet och får sin röst hörd. ÄLVDANSENS FÖRSKOLA TRYGGHET GLÄDJE RESPEKT INFLYTANDE

7 Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen: Arbetet med normer och värden har en god grund från början, det vi nu gjort är att skalat ner den till vår verksamhet med hjälp av en SWOT-analys (Styrkor, svagheter, möjligheter och hot) och vi har diskuterat vad vi vill stå för. Dettta året kommer att börja med att arbeta mer med vad orden betyder i vår verksamheten. All personal ska känna sig trygga med vad som förväntas av dem. Ordet VI ska ha en betydelse som står för samma förhållningssätt och gemensamma mål för en verksamhet som vi alla kan vara stolta över att bedriva. Förskolechef kommer med hjälp av specialpedagogen arbeta för våra inkluderande lärmiljöer så att alla har samma grundförutsättningar för att lyckas. Vårt förhållningssätt, vår fysiska miljö och våra verktyg som vi använder ska vara trygga, stabila och väl genomarbetande. Vi kommer att analysera våra resultat genom observation, föräldraenkäten och genom samtal med personal, vårdnadshavare och barn. Där allas ord har lika värde och ska tas på allvar. Planen för diskriminering och planen för kränkande behandling kommer att skrivas från grunden och hållas levande under året. Vi kommer att börja arbeta i åldershomogena grupper för att kunna möta alla barn på den nivån de befinner sig och vi kommer öka samarbetet mellan avdelningarna, på huset och på enheten för att arbeta ännu mer med VI-känslan och bygga upp en verksamhet som står för gemenskap och trygghet. Så här säkerställer vi värdegrundsarbetet: Utvecklingssamtal 1 gång per år Föräldramötet 1 gång per år Dokumentation kontinuerligt bl.a på Pluttra Månadsreflektioner på Pluttra under årets gång GR-enkäten årsvis Observationer i barngruppen Intervjuer med barnen individuellt och i grupp Observationer från förskolechefen APT 4-5 gånger per termin

8 Samverkan med specialpedagog Goda relationer och vardagligt samarbete med föräldrar Lyhördhet Vardagsrutiner och strukturer Skapa utvecklande lärmiljöer för ALLA i barngruppen. Vi lär barnen att vara aktsamma om sin närmiljö Demokratiska beslut där alla barn kommer till tals. Skapa regler tillsammans med barnen Vi använder oss av bilder; kroppspråk och andra verktyg när vi jobbar med EQ.

9 2.2 Utveckling och lärande Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet. Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Inkluderande lärmiljöer Så här arbetar vi: Vi på Älvdansen arbetar utifrån våra fyra Värdegrundsord: Trygghet, Glädje, Respekt och Inflytande. Vi är lyhörda inför barnens olika intressen och idéer och låter detta påverka vår miljö och utformning av verksamheten, genom ett lustfyllt lärande. Vi utformar verksamheten utifrån Lpfö 98/16. Vi ser alla barn som olika individer och är lyhörda inför varje individuell tanke eller intresseområde. Vi har rutiner och förväntningar som gynnar allas behov. Vi dokumenterar verksamhetens innehåll genom att kontinuerligt pluttra ut till vårdnadshavarna. Detta görs via bilder eller videoklipp, och kommentarer. Vi strävar efter att göra reflektionen tillsammans med barnen i så stor utsträckning som möjligt. Detta för ge barnen möjlighet att resonera och tänka kring sitt egna lärande. På så sätt motiveras de till att lära mer. Lpfö 98/16 är vår röda tråd i verksamheten. Vi lyfter fram de olika målen i allt vi gör: i den fria lärandeleken, i samlingar, i uteleken, i det sociala mötet barnbarn,barn-pedagog, barn-förälder. När vi dokumenterar genom Pluttra reflekterar vi och kopplar det till läroplansmålen. I våra åldersindelade tvärgrupper och även i den egna gruppen på avdelningen lyfter vi barnens inflytande och tankar i våra samlingar och övriga aktiviter veckovis. Genom våra egna reflektioner på planering och arbetslagsträffar lyssnar vi till föräldrars/kollegors och barns tankar och åsikter. Vi fullföljer tidigare aktiviteter och ger barnen verktyg att utvecklas inom deras egna intressen. Vi ger utrymme varje dag åt barnens egna inflytande och tankar. Vi tar vara på barnens nyfunna intressen i stunden och försöker att uppmuntra till utveckling. Så att intresset och lust att lära bibehålls.

10 Vi använder redskap såsom böcker/ipad och internet för att hjälpa barnen att fördjupa sig i deras intressen. Det ger oss möjlighet att hjälpa dem utvecklas och själva välja vad som är viktigt att lära sig. Forumet för lärandet varieras på så vis genom att barnen får både praktisk och teoretisk kunskap. Vi utformar miljön så att gemensamt lek och lärande uppmuntras. Vi byter ut material för att stimulera nya intressen och för att skapa lust att utvecklas. Väggar och golv på avdelningen speglar barnens lärande och intressen. Vi är lyhörda och känner efter hur barnens intressen utvecklas och förändras och det får påverka miljön. Miljön i deras närhet (inne/ute) och innehållet förändras med tiden och efter vår egen planering (för att nå läroplansmålen). Ser vi att något särskilt intresse är särskilt stort i barngruppen utformar vi miljön för att stärka och utveckla det intresset. Vi placerar material lättillgängligt för barnen så att det väcker intresse och ger utrymme för att öva och pröva och ta eget initiativ. Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen: Alla lärande processer kommer att dokumenteras veckovis i dokumentationsverktyget Pluttra. Här kan vårdnadshavare följa sitt barns lärande löpande och får samtidigt ett verktyg att kunna kommunicera med sina barn om vad de upplevt och lärt sig på förskolan. Varje månad kommer varje arbetslag sammanställa månadens lärprocesser genom en månadsreflektion där man går igenom alla ögonblick och reflekterar och analyserar efter resultat och fortsatt arbete. Utifrån sin månadsreflektion kommer pedagogerna lägga upp en ny planering alltid med fokus på barnens inflytande men även för att säkerhetsställa läroplanens mål och förvaltningens förväntningar. Extra fokus kommer att ligga på inkluderande lärmiljöer där alla barn oavsett förutsättningar ska få möjlighet till delaktighet och inflytande. I slutet på läsåret kommer allt resultat sammanställas och analyseras i en nulägesanalys som ligger tillgrund för nästa års arbetsplan och styrande mål. Förskolechef och specialpedagog kommer att träffa varje arbetslag för en dialog i hur de ligger till i arbetetsprocessen och erbjudande den hjälp och stöd som just det arbetslaget behöver. Pedagogerna kommer att lyssna in vårdnadshavare i dialoger både på inskolningssamtal, utvecklingssamtal, föräldramöten, samtal i vardagen och i situationer där det kan finnas extra stödbehov. Föräldraenkäten kommer att analyseras om man har uppnått önskat resultat. Kollegieallt lärande kommer att ske i särskilda möten med personalen för utveckling i förskolans kvalitetsarbete där fokus i år kommer att ligga på inkluderande lärmiljöer. Inlärning kommer att ske genom lärpaket som innebär att man läser in ny forskning och litteratur, sedan diskuterar innehållet, genomför en förändring och följer upp och analyserar resultatet tillsammans på hela förskolan.

11 2.3 Barns inflytande I förskolan läggs grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten. Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Inkluderande lärmiljöer Så här arbetar vi:pedagogerna genomgick ett kollegialt lärande i barns inflytande förra läsåret där man prövade sig fram hur mycket utrymme man kan ge barnen till ett eget inflytande och förståelse över sina demokratiska rättigheter. Genom fyra lärpaket fick personalen nya kunskaper och inspiration till ett öppnare klimat där barnens arena till inflytande blev större. Pedagogernas förhållningssätt: lust att lära öva och pröva Vi bjuder in barnen och tror på deras förmågor Vi är människor allihop, vi har bara lite olika åldrar och erfarenheter Vi lyfter fram alla barns olikheter och gör dem till en tillgång för gruppen Vi utmanar barnens tankar och ger dem möjlighet att vidga sina perspektiv Vi är tillåtande pedagoger som låter barnen öva och pröva Vi pedagoger skapar lugn och ro i gruppen, så att alla hinner komma till tals Vi tror på att barnen kan mycket själva och genom att de får frihet under ansvar Vi pedagoger tänker på att barnen tänker och gör saker olika fort Vi gör hellre färre saker med barnen för att kunna göra det i lugn och ro/på djupet. Vi pedagoger skapar tillit till barnen, detta är grunden till att barnen känner sig trygga med sig själva och i gruppen och kan utvecklas. Vi tror på att alla barn är kompetenta och vill lära. Vi har gjort fler lekmiljöer på olika sätt på våra avdelningar så att barnen fördelar sig mer mellan rummen för att skapa ett lugn, en bra förutsättning för barns delaktighet/inflytande ser vi. Samt lätt att hitta roliga/lärande aktiviteter i en mindre grupp. Under dagen delas barnen i olika minde konstellationer på våra avdelningar för att bemöta alla barns olika behov på olika sätt, samt att lättare kunna tillgodose att arbeta med barns delaktighet/inflytande där just de barnen befinner sig.

12 Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Inför läsåret 2018/2019 kommer vi lägga mer fokus på alla barnens rätt till kommunikation och inflytande av sin vardag oavsett barnens förutsättningar. Vi kommer att lägga fokus på se hur vi som personal i förskolan kan ta emot och möta alla barn oavsett förutsättningar och skapa en tydlig miljö som är lätt att förstå för alla. Alla barn i förskolan ska få känna tillhörighet och att de har möjlighet att vara medskapare av sin egen vardag och utveckling. Vi kommer därför se över vår inkluderande lärmiljö. Se om alla barn oavsett förutsättningar får komma till tals och göra sig förstådda och om de får känna delaktighet i sin egen vardag och lärprocess. Syftet är att kartlägga om alla barn blir bemötta oavsett förutsättning och se hur vi i personalen kan ge dem möjlighet till inflytande och förståelse av sin egen lärprocess. Pedagogerna har idag en stor utmaning i att möta varje individ utifrån deras olika förmågor. Vi använder oss av många olika sätt att kommunicera med barnen men vi håller inte en röd linje. Det är framför allt de minsta barnen och de språksvaga barnen som får minst chans till en tvåvägskommunikation. Vi behöver därför verktyg för att kunna kommunicera med alla barn. Vi behöver hitta en röd tråd i kommunikationshjälpmedel som kan gynna alla barn och som är enkelt att applicera i verkligheten för pedagogerna och vi behöver se över förhållningssättet till vår lärmiljö och hitta en strategi för en hållbar lösning. Ett förbättringsområde kommer vara att implementera TAKK (Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation) samt bildstöd och ritprat. Ett annat förbättringsområde kommer vara att ge barnen utrymme till reflektion över sitt eget lärande. Vi behöver skapa forum där barnens röst kommer till tals och där de kan följa sin egna lärprocess och reflektera och analysera vad de är med och bidrar med och vad de lär av varandra.

13 2.4 Förskola och hem Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande (Lpfö 98, reviderad 2016) Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Inkluderade lärmiljöer Så här arbetar vi: I förra årets GR-enkät kunde vi se att vårdnadshavare hade åsikter om informationsflödet samt att deras insyn i verksamheten kunde förbättras. De ville även ha större inflytanderätt i verksamheten. Vi tror att med läsårets satsning på dokumentations-verktyget Pluttra kommer denna problemtatik att minska. Vi kommer ha en källa för både insyn, påverkan och information. Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Samarbetet mellan hem och förskola är viktigt för oss därför kommer vi vara mer tydliga och ha ett större fokus på vårdnadshavarnas tankar och åsikter på föräldramötet men även i den dagliga kontakten i hallen och genom utvecklingssamtal. Vi kommer att analysera resultatet på nästa läsårs GR-enkät för att se om vi uppnått önskat resultat. Dessa traditioner uppmärksammar vi på förskolan: Drop-in Lucia Jul; tomtebesök Påsk Höstfest Midsommar Förskolans Dag (Älvdansloppet) Födelsedagar Skräpplockardag

14 2.5 Övergång och samverkan Sommarfest med barn och föräldrar Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och fritidshemmet utbyta kunskaper, erfarenheter och information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande. Det ska även finnas samarbetsformer som syftar till att förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar från förskolan till förskoleklassen, skolan och fritidshemmet. (Lpfö 98, reviderad 2016) Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Inkluderande lärmiljöer Så här arbetar vi Stadsskogen och Kullingsberg använder den centralt framtagna överlämningsplanen. I början på läsåret utvärderar vi förra årets plan och reciderar det som vi kan göra bättre. I år ska vi se till att all personal känner sig insatta I planen och att de använder Pluttras överlämningsmallan. Vi har också bestämt att förskolan och skolans personal sitter tillsammans och bestämmer klasslistorna.

15 DEL 2 Arbete med barn i behov av särskilt stöd Barn- och Elevhälsoplan Så här arbetar vi: Vi delar in barnen i mindre grupper och sammanhang beroende på ålder, behov och mognad. Vårt gemensamma förhållningssätt ligger till grund i planeringen för dessa barn, samt resterande barngrupp. Vi använder oss av TAKK och bildstöd för att stötta alla barn i sitt språk och kommunikationsutveckling. Det skapar en nyfikenhet och lustfyllt lärande oavsett vilken nivå barnen befinner sig i sin språkutveckling. Vi pedagoger är nära barnen för att finnas till hands om de behöver stöd i t.ex., lek eller i skapande miljöer. Täta föräldrasamtal och kommunikation med specialpedagog där vi gemensamt upprättar en plan som ger barnet ett redskap till att lyckas. Barnens behov styr dagsformen och genom att kartlägga barnens behov kan vi utifrån det synliggöra och planera vår verksamhet. Återkommande rutiner skapar trygghet och detta leder till mer harmoniska barn. Vi pedagoger lär oss många nya strategier för hur vi ska bemöta barnen där de är. Detta genom bl.a. TAKK och bildstöd. Vi använder specialpedagogen som ett löpande bollplank då vi i vårt arbete inom förskolan ska se till barnens behov och förutsättningar är att lyckas. Så här kvalitetssäkrar vi processen Det ska finnas en tydlig plan för arbetet med barnhälsan på området. Det ska bland annat innehålla en tydlig rutingång, förebyggande arbete och införande av barnkonferenser. Vi räknar med att ha planen färdig till VT19.

16 Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Enligt skollag och diskrimineringslag ska det på varje förskola finnas en plan mot diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och åtgärdande arbete ska finnas beskrivna. Varje förskola ska årligen, undersöka analysera, åtgärda och följa upp detta arbete. Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Planen ska vara en naturlig del i läroplanens beskrivning kring normer och värden. Planen ska finnas tillgänglig på hemsidan. Prioriterat utvecklingsmål 18/19: Inkluderande lärmiljöer Så här arbetar vi: Underlaget för ett ny plan mot diskriminering och en plan mot kränkande behandling är satt under vår studiedag i Juni. Den kommer nu att sammanställas och bilda en färdig plan inom kort. Bland annat kommer våra fyra värdegrundsord Glädje, Trygghet, Inflytande och Respekt lägga grunden i vårt arbete för en miljö som främjar och förebygger en trygg och stabil miljö på förskolan. Så här kvalitetssäkrar vi processen Planen kommer att både implementeras i verksamheten under höstterminen så alla känner sig trygga med vad vi står för. Planen kommer även att revideras en gång per år för att alltid kännas aktuell. Nyanställda och vikarier kommer alltid börja sin vistelse hos oss med att läsa planen och göra sig införstådd för vad vår verksamhet står för. Personalen ska få flera tillfällen till att diskutera innehållet under årets gång.

17 Hur vi integrerar läroplansmålen med varandra: 2:1 Normer och värden 2:2 Utveckling och lärande 2:3 Barns infltande 2:4 Förskola hem UTVECKLINGSMÅL 2:5 Övergång och samverkan Barn I behov av stöd Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Arbetsplan. för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Arbetsplan. för förskolan Nolängen

Arbetsplan. för förskolan Nolängen Arbetsplan för förskolan Nolängen Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande ser Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 180828 Arbetsplan för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Augusti 2018 Arbetsplan för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 180919 Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 170515 Arbetsplan för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 180916 Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten

Läs mer

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 180814 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Arbetsplan för avdelning Stubben

Arbetsplan för avdelning Stubben Arbetsplan för avdelning Stubben Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019 181212 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 november Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man

Läs mer

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Arbetsplan för Nolhaga förskola

Arbetsplan för Nolhaga förskola Arbetsplan för Nolhaga förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Sörgården 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden sidan 5 Utveckling

Läs mer

Arbetsplan. för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla Lesjöfors. Avdelning Masken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Villekulla Lesjöfors. Avdelning Masken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Villekulla Lesjöfors Avdelning Masken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2017-2018 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla ska få möjlighet att stimulera sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Berguven 1 2 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018

Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Arbetsplan för Norrby förskolor 2017/2018 Presentation av Norrby Förskolor Norrby förskolor består av Hästskon och Pettersberg. Hästskon har 11 avdelningar fördelade i två hus. Pettersberg är en storavdelning

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2013-2014 Förskola/avdelning Gunghästens förskola Ort Skellefteå Ansvarig förskolechef Elisabeth Westerlund Kontaktinformation Kundtjänst 0910

Läs mer

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken

Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Köpings kommun Arbetsplan för Lövsångarens förskola Avdelningen Holken Läsår 2015 2016 Josefin Gardh, Therese Jakobsson, Sukanya Vikman, Frida Uppsäll 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016

Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Lokal arbetsplan läsår 2015/2016 Förskolan Åmberg Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2017/18. Nattis. Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2017/18 Nattis Förskolan Lyckan 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

En förskola på kristen grund

En förskola på kristen grund En förskola på kristen grund Arbetsplan 2018-2019 Innehållsförteckning 1. Värdegrund 2. Organisatoriska förutsättningar 3. Pedagogiska förutsättningar (byta rubrik) 3.1 Miljö och material 3.2 Ett utforskande

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen

Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen Arbetsplan För förskolorna Hattstugan, Oskarstorget och Rynningeåsen 2016-2017 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Bergabacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19. Nykroppa förskola Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Nykroppa förskola Ugglebo och Kottebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Kvalitetsrapport Förskola

Kvalitetsrapport Förskola Kvalitetsrapport Förskola Läsåret 2015/2016 Förskolans namn.. Förskolechef. 1. Beskrivning av verksamheten En kort presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation: ledning, pedagoger, arbetslag

Läs mer

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation.

Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan, med personalrotation. Verksamhetsplan för Kvarngårdens förskola 2016/2017 Enhet Kvarngårdens förskola Förskoleverksamhet 1-5 år Förutsättningar Förskolan är byggd för två avdelningar. Vi arbetar i storarbetslag över hela förskolan,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017

Barn- och utbildningsförvaltningen. Kvalitetsrapport. Förskola. Verksamhetsåret 2016/2017 Barn- och utbildningsförvaltningen Kvalitetsrapport Förskola Verksamhetsåret 2016/2017 Vicki Bergström Förskolechef Datum2017-08-29 Innehåll Inledning... 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...

Läs mer

(12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun

(12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun 20150529 1 (12) Verksamhetsplan 2015/2016 för förskolan Äppelblomman Lekebergs kommun 20150529 2 (12) Innehållsförteckning Inledning Förutsättningar Läroplansmål Normer och värden Läroplansmål Utveckling

Läs mer

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16

Riktlinjer ur Förskolans Läroplan Lpfö-98/16 PROFESSIONELL I FÖRSKOLAN Pedagogers arbets- och förhållningssätt Utgiven av Gothia Fortbildning 2016 Författare: Susanne Svedberg Utbildningschef för förskolan i Nyköpings kommun. Hon har mångårig erfarenhet

Läs mer