Råd för användning av köldmedier

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Råd för användning av köldmedier"

Transkript

1 Råd för användning av köldmedier

2 Var rädd om vårt klimat på jorden använd låg GWP köldmedier EU lagstiftning genom F-gasförordningen EU/ 517/2014 kommer att styra marknaden mot användningen av köldmedier med låga GWPvärden. Vi kommer som en följd av detta att se en ökad användning av naturliga köldmedier som koldioxid, propan och ammoniak, samt nya syntetiska köldmedier där flertalet kommer att vara brännbara. Branschen står således för en omställning som kommer att vara omfattande och kräva kompetens.

3 F-gasförordningen har två huvudsakliga styrmedel för att åstadkomma en förändring i användningen av köldmedier. Dels stryps de produktionskvoter som köldmedietillverkarna får producera och då baserat på total koldioxidekvivalent (mängd i kilo gånger GWP-faktorn). Tillverkarna vill naturligtvis producera så många kilo köldmedium som möjligt och kommer därför självmant att sluta producera köldmedier med höga GWP-värden för att istället styra över produktionen mot nya låg- GWP alternativ. Dessutom införs i F-gasförordningen stoppdatum för användning av köldmedier i vissa utrustningar om köldmediets GWPvärde är högre än angivet. Bägge dessa styrmedel kommer naturligt att styra bort användningen från dagens köldmedier till nya alternativ med lägre GWP-värden. Förbud för placering på marknaden (Ny utrustning) GWP Träder i kraft Kyl- och frysenheter för kommersiell användning (hermetiskt slutna) >2500 Jan 2020 Kyl- och frysenheter för kommersiell användning (hermetiskt slutna) >150 Jan 2022 Stationära kyl- och frysaggregat. >2500 Jan 2020 (undantag för utrustning avsedda för temperatur under -50 C) Kommersiella centraliserade kyl- och frysenheter för kommersiell användning för >150 Jan 2022 kapacitet 40 kw eller mer. (Undantag för högtemperaturkretsen i kaskadsystem där ett köldmedium med GWP mindre än 1500 får användas) Flyttbara luftkonditioneringsaggregat. >150 Jan 2020 (Hermetiskt slutna system som är flyttbara från rum till rum av brukaren) Single split luftkonditioneringar med fyllnadsmängd mindre än 3 kg. >750 Jan 2025 Förbud vid service och underhåll GWP Träder i kraft Påfyllning av nytt(1) köldmedium vid service eller underhåll av kyl- och frysutrustning med en fyllnadsmängd motsvarande 40 ton CO2 ekvivalent eller mer. (ex. 10,2 kg HFC-404A eller mer) >2500 Jan 2020 Återvunnet eller regenererat köldmedium Ovanstående förbud (1) vid service och underhåll gäller påfyllning av nytt köldmedium. Lagstiftningen medger påfyllning av återvunnet eller regenererat köldmedium. Kraven på att få använda dessa är så höga så att det i praktiken blir ett hinder för användning i någon större omfattning. Regenererade eller återanvända fluorerade växthusgaser ska vara märkta så att det framgår att ämnet har regenererats eller återanvänts, med uppgifter om numret på partiet samt regenererings-anläggningens eller materialåteranvändningsanläggningens namn och adress. Vidare finns krav på att i anläggningens registerföring ange om påfyllda mängder fluorerade växthusgaser har åter-använts eller regenererats, inbegripet materialåteranvändnings- eller regenereringsanläggningens namn och adress samt, i förekommande fall, certifieringsnumret. Regenererade köldmedier ska kvalitétsmässigt vara likvärdigt nytt köldmedium, men för återanvänt köldmedium är kvalitétsfrågan väsentlig. Vilket kvalitét håller produkten och är fördelningen mellan de ingående komponenterna den korrekta? Finns föroreningar i form av fukt och syror?

4 Ahlsell Refs kvalitet- och miljöpolicy Vi tar hänsyn till kvalitén och miljön i hela vår verksamhet. Detta innebär... att legala krav är minimikrav. att Ahlsells kvalitets- och miljöarbete är strategiskt och systematiskt. att vi arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan från vår verksamhet, med fokus på produkter, transporter, energianvändning och avfall. att vårt verksamhetssystem uppfyller kraven i ISO standarderna och 9001samt kraven enligt systematisk brandskydds- och arbetsmiljöarbete. I verksamhetsmanualen Den blå tråden beskrivs hur verksamheten styrs. Alla intressenters förväntningar beaktas i kvalitets- och miljöfrågorna. Detta innebär... att dialogen med kunder, leverantörer och övriga samarbetspartner är en källa för förnyelse och förbättringar. att våra medarbetare har goda kunskaper om vårt kvalitets- och miljöarbetets positiva effekter. Vi ska ständigt förbättra företagets kvalitets- och miljöprestanda. Detta innebär... att Ahlsells personal är företagets viktigaste resurs och vi värnar därför om en god arbetsmiljö. att vi regelbundet utvärderar och förbättrar våra processer och produkter för att minimera skador på miljö och människors hälsa. att vi aktivt kommunicerar kvalitets- och miljöfrågorna både externt och internt. Ahlsell Refs policy för köldmedier Som Sveriges ledande tekniska handelsföretag vill Ahlsell Ref verka för att våra kunder kan göra genomtänkta och miljöriktiga val avseende val av köldmedier och tekniker. Ahlsell Ref vill verka för en snabb och verkningsfull övergång till köldmedier med låga GWP-värden. Detta genom att sprida kompetens och kunskap kring alternativen. Ahlsell Ref har tagit ställning till att marknadsföra alternativa köldmedier som långsiktiga om de har ett GWPvärde lägre än 400. De ersättningsmedier som nu finns tillgängliga för ersättning/utbyte av exempelvis R404A, kan inte anses vara långsiktiga alternativ då deras GWPvärde ligger på alltför höga nivåer. Dock har de en mycket viktig funktion i övergången från dagens köldmedier till framtidens. De senare kommer många gånger vara brännbara, varför det är risker vi måste börja vänja oss med och anpassa installationerna för.

5 Ersättningsmedier Vilka ersättningsmedier finns då för HFC-köldmedier med höga GWP-värden? Vi har redan nämnt de naturliga köldmedierna koldioxid, propan och ammoniak. Dessa kräver dock ett teknikskifte för att kunna användas och då i helt nya utrustningar. För mer konventionella systemlösningar och äldre system kommer en mängd nya syntetiska alternativ. Flertalet av dessa nya alternativ är blends, alltså blandningar av flera ingående komponenter och många har förhållandevis höga GWP-värden och får därför ses som övergångsalternativ. Blandningarna kan också ofta vara zeotropa det vill säga de ingående komponenterna har olika kokpunkt och köldmediet får därför en glide som kan vara stor. Detta bidrar till att dessa alternativ kan ge höga hetgastemperaturer. Det är också sannolikt att alternativ med höga GWP-värden kommer att ge högre marknadspriser. HFC-köldmedier Kortsiktiga alternativ till R404A. HFC (A1) R407A/R407F 2107 Nu Redan inaktuella Övergångsköldmedier för R404A (alternativ med relativt höga GWP-värden). HFC/HFO (A1) R449A 1397 Nu Stor glide och hög hetgastemperatur HFC/HFO (A1) R452A 2140 Nu Transportkyla och små hermetiska frysaggregat. Övergångsköldmedier för R134A (alternativ med relativt höga GWP-värden). HFO/HFC (A1) R513A 631 Nu Ingen glide Övergångsköldmedier för R410A (alternativ med relativt höga GWP-värden). HFO/HFC (A2L) R452B Brännbart HFO/HFC (A2L) R454B Brännbart HFC (A2L) R Nu Brännbart Framtidssäkra HFC/HFO alternativ för R404A (långsiktiga) HFO/HFC (A2L) R454A Brännbart HFO/HFC (A2L) R454C Brännbart Framtidssäkra HFC/HFO alternativ för R134a (långsiktiga) HFO (A2L) R1234yf 4 Nu (bl.a.personbilar) Brännbart HFO (A2L) R1234ze Brännbart Framtidssäkra naturliga alternativ (långsiktiga) Kolväten (A3) R290 (Propan) 3 Nu Explosivt Kolväten (A3) R1270 (Propylen) 2 Nu Explosivt Koldioxid (A1) R744 (C02) 1 Nu Höga tryck Ammoniak (B2L) R717 0 Nu Giftigt, Brännbart Alla GWP-värden anges i enlighet med Fourth Assessment Report (AR4) från IPCC (Intergovermental Panel on Climate Change) och är de värden som ska användas i enlighet med F gas förordning, EU/517/2014. Senare rapport (AR5) anger ofta lägre GWP-värden för köldmedierna. Köldmedieklasserna ovan är enligt ASHRAE:s klassifisering. A1 Icke giftiga, icke brännbara A2 Icke giftiga, brännbara A2L Icke giftiga, brännbara med mycket låg flamutbredningshastighet <10 cm/sek (ny undergrupp till A2) A3 Icke giftiga, explosiva B2L Giftiga, brännbara med mycket låg flamutbredningshastighet <10 cm/sek

6 Konvertering av befintliga system Vid en tänkt konvertering är det första steget att kontrollera vilka köldmedier kompressor-tillverkaren har godkänt kompressorn för. Det är också viktigt att kontrollera att den tänkta driften kommer att ligga inom driftsområdet. Om möjligt bör man sedan analysera det nuvarande systemet under drift och då mäta överhettning och hetgastemperatur. Frågeställningen man bör ställa sig är om systemet går bra idag och om förutsättningar finns för en lyckad konvertering. Kommer det finnas möjligheter att ha kontroll på den totala överhettningen och tryckfallet fram till kompressorn? Exempelvis kan långa eller ingjutna sugledningar i värsta fall helt äventyra möjligheterna till en lyckad konvertering. Skulle kompressorn vara äldre och inga godkännanden finns för det tänkta köldmediet, får ett ställningstagande göras från fall till fall att det finns rimliga förutsättningar för att konverteringen ska kunna genomföras med ett positivt utfall. Generellt gäller dock att ingen kompressorgaranti gäller vid användning av köldmedier som kompressortillverkarna inte har godkänt för den aktuella kompressorn. För själva konverteringsarbetet av köldmediesystemet finns särskilda manualer och guidelines framtagna av kompressoroch köldmedietillverkarna och dessa bör följas. Generellt gäller dock att torkfiltret och oljan alltid bör bytas. Dessutom ska injustering och kontroll av expansionsventilens överhettning alltid göras efter byte av köldmedium. Slutligen bör under drift kontrolleras att hetgas temperaturen från kompressorn ligger på acceptabla nivåer och att förutsättningar finns för att så kommer att göra även vid extrema driftspunkter på systemet. Det maximala hetgastemperaturen som kan accepteras är ofta C beroende på kompressormodell och kompressorfabrikat. Nya system För nya system är situationen något enklare då det redan i konstruktionsfasen är möjligt att ta hänsyn till köldmediets egenskaper. Systemet kan då redan från början utformas för att klara köldmediets egenskaper och gas- eller vätskeinsprutning, korrekt dimensionerat rörsystem, kylfläktar för kompressortopparna eller annat nödvändigt kan installeras för att få optimerade förutsättningar för köldmediet. Därmed optimeras också driften för en lång och bekymmersfri drift. Även för nya system så kan det vara bra att som underhållspunkt regelbundet kontrollera driften och driftparametrar. Speciellt systemets överhettning och hetgastemperatur bör kontrolleras och säkerställas att dessa ligger inom korrekta intervall för vad systemet är dimensionerade för. Begränsning av hetgastemperaturen Oavsett om systemet är nytt eller om en konvertering av köldmediesystemet sker, kan det i vissa fall vara problem med att höga hetgastemperaturer erhålls vid användning av vissa ersättningsköldmedier. Ett sådant exempel är när köldmediet R449A (eller R448A) används i frysanläggningar med små hermetiska kompressorer. Hetgasen kan i dessa fall bli oacceptabelt hög. Viktigt är att ta del av kompressorns insatsområde och följa de riktlinjer och begränsningar som anges för kompressorn och systemet. För att minska risken för att hetgastemperaturen ska bli kritisk så är följande punkter bra att beakta. 1. Säkerställ att expansionsventilen är korrekt inställd med avseende på överhettningen. 2. Skydda suggasen från oönskad uppvärmning genom lämpliga åtgärder, exempelvis isolering. 3. Använd lägsta möjliga kondenseringstemperatur. 4. Låt systemet ha så hög förångningstemperatur som möjligt. 5. Kylfläkt på kompressortoppen kan övervägas. I svårare fall kan en möjlig lösning vara att montera en temperaturstyrd expansionsventil från Parker/Sporlan som Ahlsell lagerhåller för ändamålet (art nr ). Ventilen monteras i ett avstick från vätskeledningen leder vid behov över vätska till sugledningen för att sänka hetgastemperaturen och är lämplig för system upp till 5 kw kyleffekt. Rekommenderas bland annat av Tecumseh för deras små fryskompressorer med R449A. Art.nr

7 Totalleverantör av kylmaterial Vänd dig till oss på Ahlsell Ref nästa gång du behöver kyla till kontor, butiker, kök eller industrilokaler. Vi har ett komplett sortiment av produkter för alla typer av kylapplikationer, direkta eller indirekta system. Vi kombinerar produkter från ledande varumärken med egna, vilket ger dig möjlighet att bättre kunna välja produkt efter dina behov. Vi har över artiklar på lager som du har på plats hos dig dagen efter beställning. Vi fokuserar på helhetslösningar för såväl direkta som indirekta kyl- och värmepumpssystem. En fördel med att köpa hela kylsystemet från en leverantör är att du kan vara säker på att alla delar fungerar väl tillsammans. Ahlsell gör det enklare att vara proffs Hos oss får du tillgång till marknadens bredaste sortiment genom en kontaktperson. Med butiker och säljorganisation på över 90 platser i Sverige är vi alltid nära dig och din verksamhet med professionell service, hjälp och goda råd. Du beställer enkelt dina produkter hos din säljare eller via internetbutiken. Leveransen får du dagen efter din beställning. Du kan välja att få varorna levererade direkt ut till arbetsplatsen eller till någon av våra butiker. Ahlsell erbjuder dig en unik sortimentsbredd, en order, en leverans, en faktura. Kort och gott vi gör det enklare att vara proffs.

8 Vi förbehåller oss rätten att ändra utförande eller specifikation utan föregående meddelande. Med reservation för eventuella tryckfel. PB297:1705 Ahlsell Sverige AB Ref Rosterigränd Stockholm Huvudväxel: Fax: E-post: Hemsida: Regionskontor: Sundsvall Stockholm Norrköping Göteborg Malmö

ur ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert

ur ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert Köldmedium med lågt GWP-värde ur ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert Köldmedium med lågt GWP Varför köldmedium med lågt GWP? Vilka köldmedium har lågt GWP? Behöver man certifikat för gaser

Läs mer

Lycka till med dina förstudier!

Lycka till med dina förstudier! Testa dina förkunskaper genom att försöka lösa följande uppgifter. Ju mer förberedd du är inför kurs och examinering desto mer givande blir kursen och dina förutsättningar att klara examineringen ökar.

Läs mer

Brandfarliga köldmedier. Webinar - SKVP 13 mars Johan Landé

Brandfarliga köldmedier. Webinar - SKVP 13 mars Johan Landé Brandfarliga köldmedier Webinar - SKVP 13 mars 2019 Johan Landé Brandfarliga köldmediermöjligheter och utmaningar - - - - - Säkerhet miljö, person Direktiv Förordningar (EU-lagstiftning) Lagar Förordningar

Läs mer

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt

Allt om F-GAS. F gasförordningen en översikt Allt om F-GAS Köldmedier används bland annat i kyl och frysanläggningar, värmepumpar och klimatanläggningar. Det finns många olika köldmedier. Begreppet köldmedium är ett samlingsnamn för den gas eller

Läs mer

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek Transkritiska kyl- och fryssystem 2013-06-05 Anders Ek Kommersiella kyl och frysanläggningar i livsmedelsbutiker 70-80-talet installerades direkta system med syntetiska köldmedier av typ CFC (Klorfluorkarboner)

Läs mer

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP

Område Kommissionens förslag Parlamentets kommentarer Ministerrådets kommentarer Branschens åsikter KVF SVEP Laglig bas Grunda sig enbart på miljögrundande laglig bas. Ger möjlighet till lokalt strängare regler. Gör en markering att det är ok att införa strängare regler utöver vad som finns reglerat i förordningen.

Läs mer

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson.

Ny F-gasförordning. Kraftfulla sanktioner mot F-gaser. Per Jonasson. Ny F-gasförordning Kraftfulla sanktioner mot F-gaser Per Jonasson www.kvforetagen.se Varför en ny F-gas förordning? Rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, 4th Assessment Report)

Läs mer

COS luftkylda kylaggregat

COS luftkylda kylaggregat 1.1401.13 COS luftkylda kylaggregat Nu även med Bitzer Allmänt COS tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering och är korrosionsskyddade

Läs mer

Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla.

Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla. Kylaggregat för kommersiell kyla version 2015.2 Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla. Det dominerande HFC köldmediet

Läs mer

F-gasförordningen och den kyltekniska spelplanen efter 2020

F-gasförordningen och den kyltekniska spelplanen efter 2020 F-gasförordningen och den kyltekniska spelplanen efter 2020 Agenda F-Gasförordningen Köldmedium - spelplanen HFC HFO Naturliga alternativ Mats Blomqvist, Kylma AB, 2015 Varför en ny F-gasförordning? F-gasförordningen

Läs mer

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet EVR / EVRH / EVRC - Magnetventiler EVR / EVRH-magnetventiler är direkt- eller servo-styrda magnetventiler för vätske-, sug- och hetgasledningar. De är lämpliga för kondenserings-enheter och power packs

Läs mer

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013

Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Kyltekniska Föreningen Malmö februari 2013 Per Jonasson Kyl & Värmepumpföretagen www.kvforetagen.se Kyl & Värmepumpföretagen Kyl & Värmepumpföretagen Branschförening Organiserar ca. 85% av kyl- och värmepumpbranschen

Läs mer

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman

Kyltekniska föreningen Malmö. Bo Westman Kyltekniska föreningen Malmö Bo Westman 2017-04-19 Vad är en bransch? kyl-och värmepumpbranchen? Stationär Värmepumpar Transport AC i fordon Fartyg Flygplan Militären Vi styrs av många lagar och förordningar

Läs mer

Kide Universal Kyl- och Frysrum

Kide Universal Kyl- och Frysrum Kide Universal Kyl- och Frysrum Monteringen är en ren barnlek En ny generation av kyl- och frysrum Sedan några år har Kide utvecklat ett system med paneler för enkel montering där samma låssystem används

Läs mer

KRAV PÅ KÖKSKYLA. Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet. Lennart Rolfsman RISE Research Institutes of Sweden

KRAV PÅ KÖKSKYLA. Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet. Lennart Rolfsman RISE Research Institutes of Sweden KRAV PÅ KÖKSKYLA Klimatpåverkan Köldmedier Energieffektivitet Lennart Rolfsman Lennart.rolfsman@ri.se RISE Research Institutes of Sweden En ny tid F-gas R 404 alternativ Brandfarliga köldmedier EcoDesign

Läs mer

Nuvarande Svenska förordning SFS 2007/846. Den svenska förordningen SFS 2007/846 kommer fortsätta gälla efter årsskiftet, men där den strider mot, eller avviker från den nya europeiska förordningen EG

Läs mer

http://www.globalamalen.se/ Undertecknat av 193 världsledare 2015 2018-10-24 3 Historien som upprepar sig Dom första köldmedierna var naturliga Giftiga och brandfarliga gaser SO 2 Svaveloxid NH 3 ammoniak

Läs mer

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert

Brandfarliga Köldmedium Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga Köldmedium 2019 Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga köldmedium Vad skiljer ett brandfarligt köldmedium mot att använda ett HFC köldmedium, klass A1? Planering Konstruktion Installation Drift,

Läs mer

Normnyheter Göteborg Mats Blomkvist, Incert

Normnyheter Göteborg Mats Blomkvist, Incert Normnyheter Göteborg 2019 Mats Blomkvist, Incert NORMNYETER Köldmedienyheter Regenerering och återvinning av köldmedium Brandfarliga köldmedium Användning av trycksatt anordning Rörmärkning - Faropiktogram

Läs mer

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Marknadsandelen för kylsystem med transkritiskt CO 2 har ökat på senare år. Sedan 2007 har marknaden i Danmark rört sig bort från konventionella kylsystem med HFC eller

Läs mer

TUA / TUAE / TCAE - Termostatiska expansionsventiler

TUA / TUAE / TCAE - Termostatiska expansionsventiler TUA / TUAE / - Termostatiska expansionsventiler De termostatiska expansionsventilerna TUA / TUAE / i rostfritt stål används för vätskeinsprutning i förångare på både kylsystem och luftkonditioneringar

Läs mer

Brandfarliga Köldmedier

Brandfarliga Köldmedier Brandfarliga Köldmedier Lennart Rolfsman Energispaning 12 mars 2015 Brandfarliga köldmedier Forntid eller framtid? Svaret är FORNTID och FRAMTID Kolväten har funnits med från 1800 talet De finns med i

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

Kylma Compacta. Produktblad. Innehållsförteckning. Måttritning...s. 4 Flödesschema...s. 5

Kylma Compacta. Produktblad. Innehållsförteckning. Måttritning...s. 4 Flödesschema...s. 5 Produktblad Version: 1.0010.13 Uppdaterad: 2012-11-13 Ersätter: 1.0010.12 Kylma Compacta Innehållsförteckning Allmänt...s. 2 Leveransomfattning...s. 3 Tekniska data...s. 4 Måttritning...s. 4 Flödesschema...s.

Läs mer

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA DRIFTCENTRAL ENERGI INSPEKTION ISBANOR FÄRDIG KYLA KONSTRUKTION VÄLKOMMEN TILL HUURRE I Sverige har vi verkat sedan 70 år tillbaka och Huurre är Sveriges

Läs mer

Minskningen för F-gaser skulle i det här sammanhanget behöva minskas med 70-78%.

Minskningen för F-gaser skulle i det här sammanhanget behöva minskas med 70-78%. Rapport från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, 4th Assessment Report) 2007 visade att industrialiserade länder måste minska sina utsläpp av växthusgaser med mellan 80-95% jämfört med 1990

Läs mer

Så fungerar en värmepump,

Så fungerar en värmepump, Så fungerar en värmepump, och så kan vi göra dem bättre Björn Palm, Avd. Tillämpad termodynamik och kylteknik, Inst Energiteknik, KTH Så fungerar en värmepump, Principen för ett värmepumpande system Värmesänka

Läs mer

Normnyheter Mats Blomkvist, Incert

Normnyheter Mats Blomkvist, Incert Normnyheter 2018 Mats Blomkvist, Incert Agenda Normnyheter F-Gasförordningen Genomförandeförordningar 1516, 2067 & 2068 Svenska Köldmedieförordningen SFS 2016:1128 SFS 2016:1305 Direktiv Pressure Equipment

Läs mer

SCM CUBO luftkylda aggregat. Nu även med R448A. för kyl & frys! Allmänt

SCM CUBO luftkylda aggregat. Nu även med R448A. för kyl & frys! Allmänt 1.1410.13 SCM CUBO luftkylda aggregat Nu även med R448A för kyl & frys! Allmänt SCM CUBO tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering

Läs mer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw För användaren Driftmanual ROTEX Värmepumpar Typer ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw ROTEX HPSU

Läs mer

Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen

Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen 18.11.2015 L 301/33 BILAGA I Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen 1. Proven för var och en av de kategorier som anges i artikel 3.2 ska omfatta följande: a) Ett teoretiskt

Läs mer

Brandfarliga Köldmedium. Ur, mer än, ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert

Brandfarliga Köldmedium. Ur, mer än, ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga Köldmedium Ur, mer än, ett certifierings-perspektiv Mats Blomkvist, Incert Brandfarliga köldmedium Varför brandfarliga köldmedium? Vilka är de? Var finns informationen? Finns någon lagstiftning?

Läs mer

Varför konverterar man installationer

Varför konverterar man installationer Appendix A: Beslutsstöd och systematisering av installationer Följande systematisering och beslutsstöd är uppbyggt i ett antal nivåer: Ålder, applikation, maskinens dimensionering i applikationen, maskinens

Läs mer

BRÄNNBARA KÖLDMEDIER. Lennart Rolfsman Kyltekniska Föreningen Stockholm mars RISE Research Institutes of Sweden. Samhällsbyggnad.

BRÄNNBARA KÖLDMEDIER. Lennart Rolfsman Kyltekniska Föreningen Stockholm mars RISE Research Institutes of Sweden. Samhällsbyggnad. BRÄNNBARA KÖLDMEDIER Lennart Rolfsman Kyltekniska Föreningen Stockholm mars 2019 RISE Research Institutes of Sweden Samhällsbyggnad Energi Varför brännbara köldmedier F-gasförordningen Utfasning av växthusgaser

Läs mer

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen Klas Berglöf, ClimaCheck ClimaCheck 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning, energioptimering Besiktning, Service, felsökning. Bitzer

Läs mer

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998)

Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Bilaga 2 Den energieffektiva butiken i teori och praktik (1998) Jaime Arias Per Lundqvist KTH, Inst. För Energiteknik Avd Tillämpad termodynamik och kylteknik 100 44 Stockholm Sammanfattning Institutionen

Läs mer

Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv. Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR. hatever you need

Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv. Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR. hatever you need Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR SHORAI hatever you need EXKLUSIV DESIGN, HÖG VÄRMEKAPACITET VARMT OAVSETT VÄDER Toshiba introducerar en ny värmepump

Läs mer

Läs mer på eller kontakta oss

Läs mer på   eller kontakta oss Läs mer på www.insu.se eller kontakta oss Koldioxid är glödhett CO 2 användes huvudsakligen 1890-1950 innan freonerna infördes Det används främst i stora applikationer, t ex fartyg och lager På den tiden

Läs mer

Den nya F-gasförordningens påverkan på kylbranschen

Den nya F-gasförordningens påverkan på kylbranschen Driftteknikerprogrammet Självständigt arbete Den nya F-gasförordningens påverkan på kylbranschen (www.mandy.it) Manuel Ährentråle Magnus Engström 2015-05-02 Omfattning: 6hp Kurskod: 1SJ21E Linné univérsitétét

Läs mer

Rubrik: Hur går det med omflyttningen från hög- till låg-gwp köldmedier? Svar: Bra, tack!

Rubrik: Hur går det med omflyttningen från hög- till låg-gwp köldmedier? Svar: Bra, tack! Mats Blomqvist Rubrik: Hur går det med omflyttningen från hög- till låg-gwp köldmedier? Svar: Bra, tack! Agenda Köldmedium Kort återblick Utvecklingen Framtida alternativ Mats Blomqvist, Kylma AB, 2015

Läs mer

Välkommen till en enklare vardag!

Välkommen till en enklare vardag! Thermotech utvecklar, tillverkar och levererar kund anpassade och hållbara värme- och rörsystem. Vi brinner för att förenkla din vardag och sätter stolthet i att ha en god och nära relation med både leverantörer

Läs mer

Bitzer öppna kolvkompressorer

Bitzer öppna kolvkompressorer 1.0102.10 Bitzer öppna kolvkompressorer Allmänt Bitzer är en av de ledande kompressortillverkarna och välkända för sin mycket höga kvalitet och tillförlitlighet. Kompressorerna kännetecknas av en högeffektiv

Läs mer

PRIORITERADE ATGARDER I LOKALER FOR OKAD ENERGI

PRIORITERADE ATGARDER I LOKALER FOR OKAD ENERGI 0 PRIORITERADE ATGARDER I LOKALER FOR OKAD ENERGI Det finns många energieffektiviserande åtgärder som kan genomföras i livsmedelsbutiker för en lägre energianvändning i större eller mindre utsträckning.

Läs mer

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat

Läs mer

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus.

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. Värmepumpar Bergvärme Frånluft Sänk energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. - tryggt och enkelt sedan 1989 Inomhusklimat är ett nogrannt utvalt produktsortiment av marknadens

Läs mer

LOGGBOK. för värmepumpar. enligt förordning (EU) nr 517/2014. Komplement till Bruksanvisning

LOGGBOK. för värmepumpar. enligt förordning (EU) nr 517/2014. Komplement till Bruksanvisning Typ Menge nachgefüllt* Kältemittel Wartung, Kontrolle recycelt oder aufgearbeitet* Fach- /Recycling-Firma, Adresse, Zertifikationsnummer Kontroll-Ergebnis Datum Unterschrift, Stempel LOGGBOK * zutreffendes

Läs mer

Livsviktig kyla på ett nytt sätt

Livsviktig kyla på ett nytt sätt Livsviktig kyla på ett nytt sätt Hemköp på Masthuggstorget, Göteborg Hemköp på Masthuggstorget med handlare Samir Cherif och personal var trötta på en kylanläggning som ideligen krånglade och inte höll

Läs mer

Installations Certifiering i Stockholm AB

Installations Certifiering i Stockholm AB 1 VD, Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) Svenska Kyltekniska Föreningen Stockholm 2013-09-23 2 Installations Certifiering i Stockholm AB EIO Kyl & Värmepumpföretagen Svenska Kyltekniska

Läs mer

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat

Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Anvisningar till anso kan om fo retagscertifikat Introduktion Många av köldmedierna som används i kyl-, värmepump- och luftkonditionerings aggregat innehåller fluorerade växthusgaser (köldmedier). Användandet

Läs mer

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet

Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Vårt viktiga arbete med: Miljö Kvalitet och Säkerhet Kvalitet & Arbetsmiljö Så här arbetar vi med kvalitet & arbetsmiljö Vi på Swea Energi och Qstar Oil har en grundfilosofi när det gäller att arbeta med

Läs mer

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter.

2.1 Omfattning Denna policy gäller alla NCC:s affärsområden och verksamheter. NCC:s hållbarhetspolicy 1. Inledning Det krävs stora förändringar i samhället om vi på ett effektivt sätt ska kunna ta itu med globala utmaningar som klimatförändringarna och överkonsumtionen av resurser

Läs mer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer

Driftmanual. ROTEX Värmepumpar. För användaren. Typer För användaren Typer compact Ultra 4-8 kw compact 4-8 kw compact 11-16 kw Bi-Bloc 4-8 kw Bi-Bloc 11-16 kw monobloc compact 5-7 kw monobloc compact 11-16 kw hitemp 11-16 kw SV Utgåva 10/2018 1 x Allmänna

Läs mer

FÖRDJUPAT DATABLAD IVT GEO

FÖRDJUPAT DATABLAD IVT GEO FÖRDJUPAT DATABLAD IVT GEO 222 280 SCOP 5,27 5,62 Innehållsförteckning Vi vet vad vi pratar om. Och hur du sparar pengar... 2 Driftdata... 3 Värmebärare... 3 Kölbärare... 4 Kylkrets... 5 Elektriska data...

Läs mer

Vilka alternativ finns och varför har vi de lösningar som vi har? Vilka faktorer påverkar energibehovet?

Vilka alternativ finns och varför har vi de lösningar som vi har? Vilka faktorer påverkar energibehovet? HUR KAN KYLA ALSTRAS? Eric Granryd Professor emeritus, KTH. Vilka alternativ finns och varför har vi de lösningar som vi har? Vilka faktorer påverkar energibehovet? Det första patentet på en metod att

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

Termostatiska expansionsventiler typ TI

Termostatiska expansionsventiler typ TI 5.0101.13 Termostatiska expansionsventiler typ TI Allmänt Alco TI-expansionsventil är utvecklad för att möta de krav som ställs på en modern expansionsventil med utbytbara dysor. Alcos membrankonstruktion

Läs mer

Kylenhet Cooler. We Bring Air to Life

Kylenhet Cooler. We Bring Air to Life We Bring Air to Life Fläkt Woods Group kan erbjuda ett komplett sortiment av produkter och lösningar för ventilation, luftbehandling och industriell luftteknik Kylenhet Cooler Försäljningskontor Luleå

Läs mer

Fluorerade växthusgaser frågor och svar

Fluorerade växthusgaser frågor och svar 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Fluorerade växthusgaser frågor och svar Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna om fluorerade växthusgaser i en pdf. Informationen riktar sig framför

Läs mer

Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62.

Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62. 2009-10-05 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Att: Registraturen Remissvar avseende förslaget till skatt på fluorerade växthusgaser, SOU 2009:62. Följande synpunkter lämnas av branschorganisationen Kyl

Läs mer

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Kopierad från Skapad Status Dokument Id Version 1

ibvd 1 GRUNDDATA 2 HÅLLBARHETSARBETE Kopierad från Skapad Status Dokument Id Version 1 Kopierad från 5560129206-00018 ibvd Dokument Id 5560129206-00021 Version 1 Skapad 2019-03-29 Status 2019-04-17 1 GRUNDDATA Varubeskrivning Termometer i V-profil med blå vätskepelare samt dykrör i rostfritt

Läs mer

Luftkylda kondenseringsaggregat

Luftkylda kondenseringsaggregat AQS/Airedale CU1 12 12 storlekar 3,6 38,6 kw Luftkylda kondenseringsaggregat för montering utomhus Krävande miljöer Produktpresentation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Utföranden...3 Funktion...4

Läs mer

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP AQUASNAP JUNIOR LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP 30RA/30RH ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP ALLA VIKTIGA KOMPONENTER FINNS REDAN INBYGGDA... Med Aquasnap Junior är vår redan så populära Aquasnap-produktfamilj

Läs mer

Installationsanvisning

Installationsanvisning Installationsanvisning Läs följande instruktioner noga innan du installerar enheten. Tack för att du valt en Embraco Sliding Unit, som är ett luftkylt utomhusaggregat. Denna enhet är speciellt designad

Läs mer

Scrollkompressorer för kylning

Scrollkompressorer för kylning 1 Scrollkompressorer för kylning Kompressorn är hjärtat i varje kompressionskylanläggning. Den tar köldmediet i förångad form från en lågtrycksnivå (sugtryckssida) till en högtrycksnivå (högtryckssida).

Läs mer

Vårt kvalitets- och miljöarbete

Vårt kvalitets- och miljöarbete Vårt kvalitets- och miljöarbete MÅLINRIKTAT KVALITETS- OCH MILJÖARBETE Temporent är miljöcertifierade enligt ISO 14001 och kvalitetscertifierade enligt ISO 9001. Med kunden i fokus arbetar vi målinriktat

Läs mer

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Danfoss komponenter för värmepumpar Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Upplev kraften hos 360 effektivitet med vår marknadsledande expertis och omfattande produktportfölj för värmepumpar

Läs mer

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB

MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB MILJÖLEDNINGSSYSEM MORA DATORER AB Sida 1 av 6 MILJÖLEDNINGSSYSTEM MORA DATORER AB INNEHÅLL MILJÖPOLICY 3 RIKTLINJER FÖR MILJÖARBETET 3 ORGANISATION OCH LEDARSKAP 3 Organisation och ledarskap 3 Miljöledningssystem

Läs mer

DET LÖNAR SIG ALLTID

DET LÖNAR SIG ALLTID EKONOMI KYLA ENKELHET MILJÖ TRYGGHET DET LÖNAR SIG ALLTID NY MODELL Innova luftkonditionering och fläktluftkylare. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Luften är fri Översikt Innova Vägg L-Serie IWML Kassett

Läs mer

Termostatiska expansionsventiler typ T (TCLE - THRE)

Termostatiska expansionsventiler typ T (TCLE - THRE) 5.0102.12 Termostatiska expansionsventiler typ T (TCLE - THRE) Allmänt Alco expansionsventiler av typ T finns i effektområdet 0-400 kw. Expansionsventiler typ T har stor membranyta vilket ger stadig drift

Läs mer

Regenber g & Hansson

Regenber g & Hansson Utgåva 1 (1)10 MILJÖPLAN 2006 Regenber g & Hansson Utgåva 1 (2)10 Regenberg & Hansson...1 1. Verksamhetsbeskrivning...3 2. Miljöledning...3 3. Miljöpolicy...5 4. Handlingsplaner...6 5. Inköpsrutiner...8

Läs mer

Miljöpolicy Miljöpolicy

Miljöpolicy Miljöpolicy För Stage & EventLight är det naturligt som ett modernt företag att arbeta nära verksamheten för ett långsiktigt hållbart samhälle. Genom vårt miljöengagemang tar vi vårt delade ansvar för att kommande

Läs mer

DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET

DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET DET LÖNAR SIG ALLTID NU FLER STORLEKAR Luft-luftvärmepump Innova. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via återförsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och

Läs mer

Luftkylda kondenseringsaggregat

Luftkylda kondenseringsaggregat AQS/Climaveneta HCAT2/0011 0121TE 11 storlekar 5,7 39,6 kw Luftkylda kondenseringsaggregat för montering utomhus Produktpresentation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Funktion...3 Tekniska

Läs mer

DET LÖNAR SIG ALLTID NU MED WI-FI. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET

DET LÖNAR SIG ALLTID NU MED WI-FI. Luften är fri EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET EKONOMI VÄRME ENKELHET MILJÖ TRYGGHET DET LÖNAR SIG ALLTID NU MED WI-FI Luft-luftvärmepump Innova. Marknadsförs av Ahlsell Sverige AB. Säljs via återförsäljare inom vitvaruhandeln, byggvaruhus och kylinstallatörer.

Läs mer

Bitzer skruvkompressorer typ HS

Bitzer skruvkompressorer typ HS 1.11.12 Bitzer skruvkompressorer typ HS Allmänt Bitzers skruvkompressorer typ HS finns i ett antal modeller och två olika typer. Typerna är dels HSK/HSN utan inbyggd oljeavskiljare samt HSKC, en skruvkompressor

Läs mer

Chillquick vätskekylaggregat

Chillquick vätskekylaggregat Chillquick vätskekylaggregat Chillquick vätskekylaggregat Ett snabbt och miljövänligt sätt att kyla Vätskekylaggregaten från Chiller tillverkas i utförande från 10 till 300 kw, samtliga utrustade med köldmedier

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

Grundläggande kylprocess, teori och praktik

Grundläggande kylprocess, teori och praktik Kyl & Värmepumptekniker Höstterminen 201 8 Grundläggande kylprocess, teori och praktik HÄFTE 2 Köldmediediagrammet Lärare: Lars Hjort Lars Hjort 2018-08-10 Övning på köldmediediagrammet Läs sidan 55-57

Läs mer

POLICY Rutin: 4.0 Ersätter: Giltig från: Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Fastställt av: Anders Johansson Datum:

POLICY Rutin: 4.0 Ersätter: Giltig från: Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Fastställt av: Anders Johansson Datum: Rutin: 4.0 Ersätter: 17-10-03 Giltig från: 18-05-23 Utgåva: 3 Sida: 1 (6) Kvalitetspolicy Andersons Elektriska i Mjölby AB, skall genom att aktivt integrera kvalitetsfrågor i hela sin verksamhet minimera

Läs mer

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus EffHP135w Vätska/vattenvärmepump för Passivhus Integrerad kylfunktion Flexibel varmvattenlösning Anpassad för FTX Kan drivas med solpaneler Flexibel värmelösning Tillhör Ni de som tror på framtiden och

Läs mer

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK

KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK KYL- OCH VÄRMEPUMPSTEKNIK Att kyl- och värmepumpsanläggningar är installerade på ett riktigt sätt är väsentligt ur miljösynpunkt och för effektiv energihushållning. Ämnet kyl- och värmepumpsteknik behandlar

Läs mer

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs

EXPERTER 12 NYA. Gör det enklare att vara proffs EXPERTER 12 NYA Gör det enklare att vara proffs Det är det personliga handslaget som skiljer oss från mängden. MED AHLSELL SOM LEVERANTÖR FÅR DU: En trygg partner. Tillgång till marknadens bredaste ortiment

Läs mer

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter

Miljöledningssystem Sammanfattande punkter Miljöledningssystem Sammanfattande punkter 2017-06-12 Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2017-06-12 1 1. Miljöutredning Definiera och beskriv verksamhetens omfattning med hänsyn till

Läs mer

Om du räknar till fyra

Om du räknar till fyra Om du räknar till fyra räknar viklimat på din fastighet. Optimerat i din fastighet. KYLA ENE R GI VENTILATION SERVICE Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Service Driftoptimering

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om fluorerade växthusgaser; SFS 2016:1128 Utkom från trycket den 6 december 2016 utfärdad den 17 november 2016. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning

Läs mer

Upp till 30% Elektroniska regulatorer. högre verkningsgrad

Upp till 30% Elektroniska regulatorer. högre verkningsgrad Upp till 30% högre verkningsgrad blir möjlig med en elektronisk regulator som ger exakt och stabil reglering i alla luftkonditioneringseller kylsystem EIM 336 MCX 061V EKC 316 AK-CC 550 EKD 316 Elektroniska

Läs mer

Trender Forskning Teknik Debatt

Trender Forskning Teknik Debatt Trender Forskning Teknik Debatt Tid 7-8 april 2011 Plats Courtyard by Marriott Kungsholmen, Stockholm Arrangör Trender Forskning Teknik Debatt Dag 1 7 april 09.00 10.00 Registrering och kaffe 09.45 10.00

Läs mer

Dokumentnamn: Projektnamn:

Dokumentnamn: Projektnamn: P PAK.5 PAK.5212 APPARATER, LEDNINGAR M.M I RÖRSYSTEM ELLER RÖRLEDNINGSNÄT KYLKOMPRESSORAGGREGAT OCH VÄRMEPUMPS- AGGREGAT VÄTSKEKYLAGGREGAT, TYP ENHETSAGGREGAT MED LUFTKYLD KONDENSOR I värmepumpsutförande

Läs mer

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar

R-32. Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar R-32 Nästa generation köldmedium för luftkonditionering och värmepumpar Daikin är det första företaget i världen som lanserat värmepumpar och luftkonditionering som är laddade med R-32. Detta köldmedium

Läs mer

Värmepump med R407C eller R134a?

Värmepump med R407C eller R134a? 2011-03-11 1 Värmepump med R407C eller R134a? R134a, 1,1,1,2-Tetrafluoretan R32, Difluormetan R125, Pentafluoretan 2011-03-11 2 Innehåll 1. VÄRMEPUMP MED R407C ELLER R134A? 3 1.1 Fördelar R407C: 3 1.2

Läs mer

HUR KAN KYLA ALSTRAS?

HUR KAN KYLA ALSTRAS? HUR KAN KYLA ALSTRAS? Eric Granryd Professor emeritus, KTH. Vilka alternativ finns och varför har vi de lösningar som vi har? Vilka faktorer påverkar energibehovet? HUR KAN KYLA ALSTRAS? Innehåll: Principer.

Läs mer

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V.

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V. CVS SiloKing 1500 Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB RTI är specialiserade på att tillverka kompressorer med låg ljudnivå, litet underhåll

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-01-24 7 KS 424/17 Ändring i taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken avseende köldmedier Beslut Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Micael Antonsson. Borås 2007-02-08

Micael Antonsson. Borås 2007-02-08 Micael Antonsson Borås 2007-02-08 Hur kan vi både klara miljöproblematiken och göra våra butikskylanläggningar energieffektivare? Kan R744, Koldioxid vara lösningen? Historik Lagstiftning Miljö Energieffektivitet

Läs mer

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg

ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg ANSÖKAN OM FÖRETAGSCERTIFIKAT För er som följer rutiner kring Servicestationer enligt SFS 2016:1128 med tillägg Ansökan avser kylarbeten i kategori V. Luftkonditionering i fordon understigande 20 ton CO

Läs mer

Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets förordning nr 517/2014.

Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets förordning nr 517/2014. Miljö- och energidepartementet Susanne Gerland/Johanna Jansson 103 33 Stockholm Stockholm den 11 maj 2015 Remissvar Naturvårdsverkets förslag till författningsändringar för att genomföra EP och rådets

Läs mer

CH CH R 290 AIR TECH CONDITIONING

CH CH R 290 AIR TECH CONDITIONING TECH LINE AIR TECH CONDITIONING LINE CH CH R 290 H Bicold Engineering Srl har alltid tillverkat energieffektiva och miljövänliga produkter och efterlever Europadirektiv och standarder samt uppmärksammar

Läs mer

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag

enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag Manual Kvalitet och miljö enligt ISO 9001:2008 och ISO 14001:2004 Ett sammandrag har för att tydliggöra vårt kvalitets- och miljöarbete valt att arbeta enligt ett väl dokumenterat kvalitets- och miljöledningssystem

Läs mer

BILAGA I. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.5.2011

BILAGA I. till. KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.5.2011 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.5.2011 K(2011) 2875 slutlig BILAGA I till KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) nr / av den 4.5.2011 om komplettering av Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

Den enklaste och effektivaste vätskekylaren i ett färdigt modulpaket

Den enklaste och effektivaste vätskekylaren i ett färdigt modulpaket Compact Chiller Unit Den enklaste och effektivaste vätskekylaren i ett färdigt modulpaket CCU separata aggregat CCU - styr Flexibla slangar Kraftmatning Manöver CCU-styr är baserat på BAS2 DUC. Specialprogram

Läs mer