Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning"

Transkript

1 Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat på både politikers och den allmänna opinionens önskemål har beslutsfattare runt om i världen i allt större utsträckning fokuserat på att använda CO 2 som sitt huvudsakliga köldmedium. Denna utökade fokus gör det betydligt intressantare från kylanläggningstillverkarnas ståndpunkt att utnyttja möjligheterna med CO 2. Som köldmedium har CO 2 mycket goda möjligheter att kunna återvinna värmen från systemen. Teknologin som används i transkritiska system är relativt ny men under snabb utveckling och har nu nått en grad av mognad där möjligheten att använda värmeåtervinning är synbar. I synnerhet ger de mogna förpackningarna, som huvudsakligen utvecklats i de nordiska länderna, nu enkla och pålitliga metoder för att designa transkritiska värmeåtervinningssystem, som kan förse hela installationen med ALL nödvändig värme. Den transkritiska teknologin öppnar för nya möjligheter att göra saker. Värmeåtervinningens kapacitet kan variera från % av kapaciteten, men den riskerar också orsaka högre energikonsumtion om den inte utförs på korrekt sätt. Det huvudsakliga syftet med ett värmeåtervinningssystem är att återvinna den erforderliga värmen, vid den nödvändiga temperaturen och med så hög effektivitetsgrad som möjligt. En kortare beskrivning ges i denna artikel av systemdesign och kontrollstrategi. Systemdesign Som regel placeras alla värmeväxlare i en serie för att optimera systemets COP genom att säkerställa lägsta möjliga temperatur ur gaskylaren. Ibland kan man placera hur många värmeväxlare som än behövs i serie, men det vanligaste för de flesta system är en eller två värmeväxlare för värmeåtervinning och en luftkyld gaskylare. För att erhålla varmt kranvatten rekommenderas ett system med två värmeväxlare, då detta säkerställer systemets högsta möjliga effektivitet. Nackdelen är förstås en högra initial kostnad, men i många fall kommer en återbetalningsanalys att visa att detta trots allt är bästa lösningen. I denna artikel använder vi en värmeväxlare för värmeåtervinning och en luftkyld gaskylare, men kontrollstrategin är den samma även om flera värmeväxlare används.

2 Figur 1: Grundläggande systemdesign för transkritiska värmeåtervinningssystem Från kompressorn går hetgasen in i den första 3-vägsventilen. I värmeåtervinningsläge leds gasen till värmeåtervinnings värmeväxlaren. I denna kyls gasen ned till lägsta möjliga temperatur. Den vanligaste värmeväxlaren för värmeåtervinning är rör i rör eller plate värmeväxlare. Från värmeväxlaren leds sen den nedkylda gasen genom en andra 3-vägsventil. Ventilen vägleder gasen genom den luftkylda gaskylaren eller förbikopplar den direkt till högtrycks expansionsventilen. Detta är den grundläggande inställningen. Många variationer på den kan förekomma, men detta är den vanligaste och mest använda. Kontrollstrategi För att uppnå målet med att återvinna den erforderliga värmen, vid den behövda temperaturen och så effektivt som möjligt, måste kontrollstrategin klara av detta. Följande åtgärder kan användas för att genomföra detta. Pumphastighet på sekundärsidan Fläkthastighet på gaskylaren Högt tryck Gaskylar bypass Det viktiga är att man utför dessa åtgärder på korrekt sätt för att optimera systemets produktion. Danfoss strategi är att göra detta i 5+1 steg. Värmebelastningen på värmesystemet matas tillbaka till regulatorn från the building management system eller från en P1 regulator.

3 Följande beskrivning följs av ett mindre exempel. Grundläggande data för exemplet är: Omgivningstemperatur 0 C Vatteningångstemperatur 25 C Vattenutgångstemperatur 65 C Utgångstemperaturskillnad luftkyld gaskylare subkritisk 8 K Utgångstemperaturskillnad luftkyld gaskylare transkritisk 2 K Utgångstemperaturskillnad värmeåtervinning värmeväxlare 5 K Steg 0 Figur 2: Diagram Steg 0. Normal kylning Steg 0 är för normal kylning utan någon värmeåtervinning. Skulle något gå fel används steg 0 som felsäkert läge för att undvika godsskador. Kylning är alltid första prioritet.

4 Exempel I steg 0 är läget för kylning endast och högtrycket ligger därför så lågt som möjligt. I det här fallet är högtrycket optimerat till 8 C. Ingen värme återvinns. Steg 1 Figur 3: Diagram steg 1

5 I steg 1 är pumpen påslagen. Det finns flera olika sätt på vilka man kan reglera pumphastigheten, men normalt regleras hastigheten för att bibehålla en fast temperatur ur värmeväxlaren, men temperaturskillnaden på vattnet eller ingående vatten kan också användas. Alla är tillämpliga i olika system. När pumpen drivs på minimihastighet och flödesvakten i vattenkretsen är på och temperaturen i vattenkretsen ligger under 95 C vrids 32-vägsventilen. Pumphastigheten justeras så att temperaturens börvärde uppnås. Detta kommer avlägsna delen av övre värmen med den högsta temperaturen. Om detta visar sig otillräckligt för att uppfylla värmebelastningen kommer regulatorn att tvångsöverföras till steg 2. Exempel I det här exemplet är pumpen i drift, men hetgastemperaturen är inte tillräckligt hög för att uppnå den behövda temperaturen och systemet kommer därför snabbt att övergå till Steg 2. Hade omgivningstemperaturen varit högre så skulle hetgastrycket, och därigenom även hetgastemperaturen, ha varit högre och det skulle ha funnits värme att återvinna.

6 Steg 2 Figur 4: Diagram steg 2 I steg 2 är pumpen fortfarande i drift i enlighet med temperaturen, men det höga trycket drivs up för att tillgängliggöra en större del av värmen vid den behövda temperaturen. Detta görs genom att ändra börvärdet i högtrycksregulatorn och därigenom stänga högtrycksexpansionsventilen. Det högre trycket ökar kompressorns prestationsförmåga men ger också en mycket stor ökning av värmekapaciteten och är följaktligen ett logiskt val. I steg 2 är värmeförkastningen i den lyftkylda gaskylaren fortfarande en stor del av den totala värmeförkastningen i systemet. Då det inte är möjligt att öka trycket ytterligare, eller kanske inte effektivt att höja det mer, måste värmeförkastningen begränsas för att få ut mer värmekapacitet av systemet.

7 Exempel Genom att höja på trycket ökar också den delen av värmeförkastningen som kan återvinnas, samtidigt som också hetgastemperaturen ökar. Vid cirka 85 bar (i detta exempel) är det inte längre effektivt att höja trycket mer. Kompressorkapaciteten skulle då bli för hög och den återvunna värmen ökar inte i samma takt. Steg 3 Figur 5: Diagram steg 3

8 I Steg 3 drivs börvärdet för fläktarna gradvis upp tills det att fläktarna stannar. Detta gör att värmeförkastningen från de luftkylda gaskylarna minskar. Detta resulterar i minskad kylkapacitet, men systemet kompenserar i form av ökad kompressorkapacitet. Det resulterar också i ökad kapacitet för värmeåtervinningssystemet. Även när fläktarna står stilla är gaskylarens naturliga konvektion tillräcklig för att kosta systemet viss mängd kapacitet. Exempel Genom att minska kondensorfläkthastigheten sänks kapaciteten. Därför ökar värmeåtervinningen, och den del som släpps ut i omgivningen minskar.

9 Steg 4 Figur 6: Diagram steg 4 I steg 4 förbipasseras den luftkylda gaskylaren för att på så vis undvika naturlig konvektion och följaktlig värmeförkastning från denna del av systemet. Precis som i steg 3 minskar detta kylkapaciteten, men systemet kompenserar i form av ökad kompressorkapacitet. Detta resulterar också i ökad arbetsmängd för kompressor, men även i ökad kapacitet för värmeåtervinningssystemet. I detta läge förkastas ingen värme till omgivningen och systemet drivs i stort sett som ett värmepumpssystem fast med kontrollgivaren på lågtemperatursidan.

10 Exempel Genom att gaskylaren kringgås måste all värme som förkastas från systemet gå in i värmeåtervinningssystemet. Steg 5 I steg 4 återvinns all värme som förs in i systemet. Om värmebehovet fortfarande inte möts behöver belastningen på systemets kalla sida höjas. Detta kan åstadkommas genom att sätta på en extra förångare som tar värme från omgivningen. Effektiviteten för detta är lägra en för de andra stegen, men utgör en enkel lösning för att få mer värme. Effektiviteten bör analyseras årligen, för antalet drifttimmar i steg 5 bör tas i beaktning. Exempel Log P-h diagrammet är samma som i steg 4 eftersom det är systemets enda massflöde som justeras genom att lägga på mer kapacitet på förångarsidan. Funktioner och utmaningar Värmeåtervinning i transkritiska system är inte trivial och vår erfarenhet är begränsad. Vissa saker skiljer sig från konventionella system, men de behöver bara adresseras och hanteras.

11 Kondensering i värmeåtervinningsvärmeväxlaren Då det är möjlig att utföra en delåtervinning kan CO 2 delvis kondenseras i värmeåtervinningsvärmeväxlaren. Vid användning av mer än en värmeväxlare växer problemet följaktligen, och strategin blir aningen mer komplex för att förhindra de olika sorters problem som kan uppstå. Ett problem som kan uppstå är att vätska kan lagras i en del av systemet, och sedan, beroende på gastrycket, med hög hastighet fara in i systemet och kanske allvarligt skada delar av systemet. Problemet kan hanteras på flera olika sätt. Systemet kan tvångförsättas i transkritiskt läga när behov för värmeåtervinning föreligger. Detta kommer minska systemets effektivitet, men driften är säker då det bara finns en fas. Ingångsvattentemperaturen kan hållas hög nog (kanske 30 C) för att försäkra om att det inte kan kondenseras. Detta tvingar inte systemet att köra transkritiskt men minskar ändå effektiviteten. Denna regleringsstrategi kan utföras med en mixing loop på vattensidan. Trycket i systemet kan regleras på ett sådant sätt att överhettningen från värmeåtervinningen hålls högt nog för att försäkra om att kondensation inte kan ske. Detta är ett säkert och mycket effektivt sätt att kontrollera processen. Se till så att temperaturen mellan olika värmeväxlare ligger på en lämplig nivå. I vissa system är inte kondensation något problem, men detta måste tas med i systemdesignen. Belastningsvariation En annan fråga som behöver adresseras är variationer i belastningen. Den genomsnittliga densiteten för CO 2 i gaskylaren varierar med en faktor på 2 under olika förhållanden. Med värmeåtervinning i systemet ökar detta problem dramatiskt. Men genom att avlägsna värmen i värmeåtervinningssystemet ökar kylgasens densitet före den luftkylda gaskylaren och detta gör att massan i den luftkylda gaskylaren ökar! Den luftkylda gaskylarens interna volym måste därför hållas till ett minimum utan att kompromettera systemets arbetsförmåga. Detta kan utföras genom att man väljer små diametertuber i gaskylaren. Slutsats Värmeåtervinning i transkritiska system är ett mycket attraktivt alternativ till HFC lösningar. Effektiviteten är högre och de temperaturer som kan uppnås är högre än med HFC teknologi. Teknologin för optimerad värmeåtervinning finns nu på marknaden och flera installationer är i drift i de nordiska länderna. Med dessa installationer är det möjligt för korrekt designade system, där värmebehovet inte är alltför stort, att eliminera ytterligare värmekällor. Detta gör värmeåtervinning mycket intressant när man tittar på den totala kostnaden.

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Marknadsandelen för kylsystem med transkritiskt CO 2 har ökat på senare år. Sedan 2007 har marknaden i Danmark rört sig bort från konventionella kylsystem med HFC eller

Läs mer

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek

Transkritiska kyl- och fryssystem. 2013-06-05 Anders Ek Transkritiska kyl- och fryssystem 2013-06-05 Anders Ek Kommersiella kyl och frysanläggningar i livsmedelsbutiker 70-80-talet installerades direkta system med syntetiska köldmedier av typ CFC (Klorfluorkarboner)

Läs mer

SCM FRIGO CO 2. Driftsäkra aggregat med koldioxid, R744 för kommersiell kyla!

SCM FRIGO CO 2. Driftsäkra aggregat med koldioxid, R744 för kommersiell kyla! SCM FRIGO CO 2 Driftsäkra aggregat med koldioxid, R744 för kommersiell kyla! Bitzer/Dorin kompressorer Kolvar Köldmedium R744 Cubo luftkylda aggregat, R744 Transkritisk eller subkritisk drift Varvtalsreglering

Läs mer

KLIMATANLÄGGNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET

KLIMATANLÄGGNING. Allt du behöver veta om. Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR STÖTDÄMPARE KLIMATANLÄGGNING PEUGEOT ORIGINALDELAR BATTERIET Allt du behöver veta om Allt du behöver veta om PEUGEOT REKOMMENDERAR BATTERIET BROMSAR PIRATTILLVERKNING UTBYTESDELAR AVGASSYSTEM BELYSNING SMÖRJMEDEL PARTIKELFILTRET STÖTDÄMPARE PEUGEOT ORIGINALDELAR

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv. Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR. hatever you need

Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv. Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR. hatever you need Höj livskvalitén med vvvvvvvvvv Exklusiv design, hög värmekapacitet TOSHIBA VÄRMEPUMPAR SHORAI hatever you need EXKLUSIV DESIGN, HÖG VÄRMEKAPACITET VARMT OAVSETT VÄDER Toshiba introducerar en ny värmepump

Läs mer

Kärnkraft och värmeböljor

Kärnkraft och värmeböljor Kärnkraft och värmeböljor Det här är en rapport från augusti 2018. Den kan även laddas ned som pdf (0,5 MB) Kärnkraften är generellt okänslig för vädret, men det händer att elproduktionen behöver minskas

Läs mer

Tryckluft Varför tryckluft?

Tryckluft Varför tryckluft? Varför tryckluft? Enkelt att distrubiera och ansluta Små verktyg med mycket kraft Ger ej upphov till gnistor (explosiva miljöer) Användning Maskinstyrningar sproduktion 100 % 5 % 20 40 % 1 Kolvkompressor

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing!

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! PRODUKTBLAD Fläktkonvektorer vattenburna Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! 2 års garanti Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se 416-087, 416-111,

Läs mer

R410A AERMEC HMI VÄRMEPUMP

R410A AERMEC HMI VÄRMEPUMP R410 R410 ERMEC HMI VÄRMEPUMP En miljövänlig och kostnadsbesparande luft/vatten värmepump från ERMEC för effektiv uppvärmning av ditt hem och ditt hushållsvatten ERMEC HMI luft/vatten värmepump Luft/vatten

Läs mer

Läs mer på eller kontakta oss

Läs mer på   eller kontakta oss Läs mer på www.insu.se eller kontakta oss Koldioxid är glödhett CO 2 användes huvudsakligen 1890-1950 innan freonerna infördes Det används främst i stora applikationer, t ex fartyg och lager På den tiden

Läs mer

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 2 För oberoende och simultan kyla och värme året runt Varför ska du välja EWYD-4Z från Daikin? 1 Bästa verkningsgrad

Läs mer

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla

Halvera Mera med Climate Solutions Energieffektiv Värme och Kyla Climate Solutions Sweden AB Dåntorpsvägen 33 HL SE-136 50 HANINGE www.climatesolutions.se Phone: +46 8 586 10460 Mob: +46 8 76 525 0470 Mitt namn: Bertil Forsman Korta fakta Climate Solutions: Företaget

Läs mer

Grundläggande kylprocess, teori och praktik

Grundläggande kylprocess, teori och praktik Kyl & Värmepumptekniker Höstterminen 201 8 Grundläggande kylprocess, teori och praktik HÄFTE 2 Köldmediediagrammet Lärare: Lars Hjort Lars Hjort 2018-08-10 Övning på köldmediediagrammet Läs sidan 55-57

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

t = 12 C Lös uppgiften mha bifogat diagram men skissa lösningen i detta förenklade diagram. ϕ=100 % h (kj/kg) 3 (9)

t = 12 C Lös uppgiften mha bifogat diagram men skissa lösningen i detta förenklade diagram. ϕ=100 % h (kj/kg) 3 (9) 1 (9) DEL 1 1. För att påskynda avtappningen ur en sluten oljecistern har man ovanför oljan pumpat in luft med 2 bar övertryck. Oljenivån (ρ = 900 kg/m 3 ) i cisternen är 8 m högre än avtappningsrörets

Läs mer

Svart i menyfönstret. Exempel på ett larm: Observera

Svart i menyfönstret. Exempel på ett larm: Observera Om något blir fel i värmeanläggningen Reglercentralen har en avancerad övervakningsfunktion som larmar om något oförutsett har hänt. De flesta larm åtgärdar du själv. Det är aldrig någon risk att du förstör

Läs mer

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå

Bergvärme & Jordvärme. Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Bergvärme & Jordvärme Isac Lidman, EE1b Kaplanskolan, Skellefteå Innehållsförteckning Sid 2-3 - Historia Sid 4-5 - utvinna energi - Bergvärme Sid 6-7 - utvinna energi - Jordvärme Sid 8-9 - värmepumpsprincipen

Läs mer

20 år. Ledandne i hållbar uppvärmning HTR-TEKNOLOGI ECOFOREST

20 år. Ledandne i hållbar uppvärmning HTR-TEKNOLOGI ECOFOREST 20 år Ledandne i hållbar uppvärmning HTR-TEKNOLOGI HTR-TEKNOLOGI HTR-Teknologin är en exklusiv teknologi från som tillåter en simultan produktion av värme/kyla och. Den har också förljande viktiga fördelar:

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

DIFFERENSTRYCKSREGULATORER

DIFFERENSTRYCKSREGULATORER DIFFERENSTRYCKSREGULATORER DIFFERENSTRYCKSREGULATOR MED STÄLLBART BÖRVÄRDE Dessa kompakta differenstrycksregulatorer är avsedda för värme- och kylanläggningar och är särskilt effektiva vid höga temperaturer

Läs mer

COS luftkylda kylaggregat

COS luftkylda kylaggregat 1.1401.13 COS luftkylda kylaggregat Nu även med Bitzer Allmänt COS tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering och är korrosionsskyddade

Läs mer

Värmepumpar av. Joakim Isaksson, Tomas Svensson. Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan...

Värmepumpar av. Joakim Isaksson, Tomas Svensson. Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan... Värmepumpar av Joakim Isaksson, Tomas Svensson Beta-verision, det kommer att se betydligt trevligare ut på hemsidan... I denna avhandling om värmepumpar har vi tänkt att besvara följande frågor: Hur fungerar

Läs mer

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen Klas Berglöf, ClimaCheck ClimaCheck 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning, energioptimering Besiktning, Service, felsökning. Bitzer

Läs mer

Foma 5500 / 6800. Från 2005

Foma 5500 / 6800. Från 2005 Foma 5500 / 6800 Från 2005 1 Ute enheten 5500 / 6800 1. Funktioner 1.1 kommunikation med inne enhet: mottar signaler från inne enheten som styr kompressorfrekvens. Ute enhetens fläkt och 4-vägs ventil

Läs mer

Två energikällor. Den bekväma, trådlösa lösningen! Reglering av bivalenta system

Två energikällor. Den bekväma, trådlösa lösningen! Reglering av bivalenta system Två energikällor Den bekväma, trådlösa lösningen! Reglering av bivalenta system Teknisk data Blå zon Första värmekällan agerar själv upp till balanspunkten (PE). Orange zon Båda värmekällorna agerar tillsammans

Läs mer

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat 2012-04-28 Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat VX VX VX Rickard Berg 2 Innehåll Inledning 3 Värmepump 3 Värmepumps exempel 4 Ventilationsaggregat 4 Ventilations exempel 4 Fastighet exempel 5 Total

Läs mer

Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag

Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag INSTALLATIONSMANUAL FÖR VÄRMEPUMP Genomsnittliga energibehov Inget flödande grundvatten och poolen är täckt minst 20 timmar/dag Säsonger Kort säsong Mediumsäsong Lång säsong Maj September April Oktober

Läs mer

Förbättringsguide fjärrkyla. Anpassning av befi ntliga kylsystem till fjärrkyla

Förbättringsguide fjärrkyla. Anpassning av befi ntliga kylsystem till fjärrkyla Förbättringsguide fjärrkyla Anpassning av befi ntliga kylsystem till fjärrkyla Innehåll 1. Analys av fastighetssystem...3 2. Statistik analys...4 2.1 Kortslutning KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKR

Läs mer

INVEST LIVING KON. Vattenburen fläktkonvektor

INVEST LIVING KON. Vattenburen fläktkonvektor INVEST LIVING KON Vattenburen fläktkonvektor Ultratunn Vattenburen fläktkonvektor, Invest Living KON. Jämfört med de traditionella värmeelementen, kan Invest Living s fläktkonvektorer KON spara mer än

Läs mer

50 % Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50 % Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign.   Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda Utökat program för ett komplett erbjudande: 0.6-16.5 kw för MBP området 0.7-9.6 kw för LBP området 50 % kortare

Läs mer

50% Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50% Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign.   Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda Utökat program för ett komplett erbjudande: 0.6-16.5 kw för MBP området 0.7-9.6 kw för LBP området 50% kortare

Läs mer

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker VI PRESENTERAR DET NYA danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker MÖT NÄSTA GENERATIOns KYLSYSTEM FRÅN DANFOss Danfoss har använt fyra år och 200000 mantimmar för att

Läs mer

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor Serverrack med kyla Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop Racktech har ett heltäckande utbud för bästa möjliga kylning av serverrack med hjälp av kall korridor, EHDC Open Loop samt EHDC Closed

Läs mer

Varför konverterar man installationer

Varför konverterar man installationer Appendix A: Beslutsstöd och systematisering av installationer Följande systematisering och beslutsstöd är uppbyggt i ett antal nivåer: Ålder, applikation, maskinens dimensionering i applikationen, maskinens

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 Installation 1. Montera hjulen och gummidelen på tanken, om dessa inte redan är monterade. 2. Montera insugningsfiltret i kompressorerna, om detta inte redan är

Läs mer

Motorer och kylskåp. Repetition: De tre tillstånden. Värmeöverföring. Fysiken bakom motorer och kylskåp - Termodynamik. Värmeöverföring genom ledning

Motorer och kylskåp. Repetition: De tre tillstånden. Värmeöverföring. Fysiken bakom motorer och kylskåp - Termodynamik. Värmeöverföring genom ledning Motorer och kylskåp Repetition: De tre tillstånden Gas Vätska Solid http://www.aircraftbanking.com/ http://sv.wikipedia.org Föreläsning 3/3, 2010 Plasma det fjärde tillståndet McMurry Chemistry, http://wps.prenhall.com

Läs mer

Metal Work arbetar för miljön

Metal Work arbetar för miljön Miljö och energibesparing Metal Work arbetar för miljön Metal Work SpA har alltid lagt ner mycket energi på miljöfrågor, och nu - genom att följa miljöledningssystemet och efter att ha blivit certifierade

Läs mer

Allmän information om värmepump IVT 490. Installerade hos Brf Tallstigen 2, Nacka

Allmän information om värmepump IVT 490. Installerade hos Brf Tallstigen 2, Nacka Brf Tallstigen 2 Detta utbildningsmaterial är endast avsett för borättsägare inom Brf Tallstigen 2 och får därför inte kopieras för annat ändamål. Vid oklarhet kontakta ansvarig för den Tekniska förvaltningen

Läs mer

Ingrepp vid enkla driftsstörningar

Ingrepp vid enkla driftsstörningar Ingrepp vid enkla driftsstörningar Luftförlust från pressostatens ventil: denna störning beror på dålig tätning hos stoppventilen. Åtgärd: - Töm tanken helt - Lossa ventilens sexkantshuvud (A) - Rengör

Läs mer

Atlas Copco. Efterkylare, vattenavskiljare och kondensavledare. HD 4-96 och TD 8-650, WSD och WD 80/EWD

Atlas Copco. Efterkylare, vattenavskiljare och kondensavledare. HD 4-96 och TD 8-650, WSD och WD 80/EWD Atlas Copco Efterkylare, vattenavskiljare och kondensavledare HD -96 och TD 8-650, WSD 25-750 och WD 80/EWD 50-1500 Ett sortiment bestående av effektiva efterkylare och vattenavskiljare som passar till

Läs mer

Projektarbete Kylska p

Projektarbete Kylska p Projektarbete Kylska p Kursnamn Termodynamik, TMMI44 Grupptillhörighet MI 1A grupp 2 Inlämningsdatum Namn Personummer E-postadress Ebba Andrén 950816 ebban462@student.liu.se Kajsa-Stina Hedback 940816

Läs mer

Utvärdering av kyl- och värmesystem i livsmedelsbutiker genom fältmätning och modellering

Utvärdering av kyl- och värmesystem i livsmedelsbutiker genom fältmätning och modellering Sammanfattning av Slutrapport Utvärdering av kyl- och värmesystem i livsmedelsbutiker genom fältmätning och modellering Sammanfattning Samer Sawalha, Mazyar Karampour samer.sawalha@energy.kth.se mazyar.karampour@energy.kth.se

Läs mer

something new in the air E4T643

something new in the air E4T643 something new in the air E4T643 E4T643 4.1 Smart Touch elektronisk panel med modulering vid fasta hastigheter Den här kontrollen reglerar rumstemperaturen, helt utan externa givare, i fyra fläkthastigheter

Läs mer

PANASONICS KYL&FRYSENHET MED NATURLIGT KÖLDMEDIUM. Panasonic introducerar nu de nya miljövänliga transkritiska kyl&frysenheterna med CO 2

PANASONICS KYL&FRYSENHET MED NATURLIGT KÖLDMEDIUM. Panasonic introducerar nu de nya miljövänliga transkritiska kyl&frysenheterna med CO 2 PANASONICS MED NATURLIGT KÖLDMEDIUM. Panasonic introducerar nu de nya miljövänliga transkritiska kyl&frysenheterna med för kommersiell kyla. NYHET / VÄLJ DEN GRÖNA LÖSNINGEN FRÅN PANASONIC Varför? Naturligt

Läs mer

SKÖTSELANVISNING. Thermia värmepump 086U4254

SKÖTSELANVISNING. Thermia värmepump 086U4254 SKÖTSELANVISNING Thermia värmepump Robust 086U4254 Innehållsförteckning 1 Viktig information... 4 1.1 Säkerhetsföreskrifter...4 1.2 Skydd............................................................ 4

Läs mer

DAIKIN BERGVÄRME. Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus. Topptestade värmepumpar för alla svenska hem

DAIKIN BERGVÄRME. Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus. Topptestade värmepumpar för alla svenska hem DAIKIN BERGVÄRME Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus Topptestade värmepumpar för alla svenska hem Daikin Bergvärmepump RÄTT VÄRMEPUMP FÖR ALLA FÖRHÅLLANDEN Daikin Bergvärme gör det riktigt

Läs mer

Daikin bergvärme. Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus. Topptestade värmepumpar för alla svenska hem

Daikin bergvärme. Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus. Topptestade värmepumpar för alla svenska hem Daikin bergvärme Värmepumpen som anpassar sig efter behovet i ditt hus Topptestade värmepumpar för alla svenska hem Daikin Bergvärmepump Rätt värmepump för alla förhållanden Daikin Bergvärme gör det riktigt

Läs mer

CLIMA CANAL HYBRID CLIMA CANAL

CLIMA CANAL HYBRID CLIMA CANAL CLIMA CANAL HYBRID CLIMA CANAL Läs monteringsanvisningen noga innan installation. Observera att en felaktig installation kan påverka funktion och ljudnivå negativt. Monteringsanvisning www.epecon.se Huvudkontor

Läs mer

food-retail.danfoss.com Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet

food-retail.danfoss.com Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet Beprövade lösningar baserade på 30 års erfarenhet food-retail.danfoss.com Robust, enkel och intelligent

Läs mer

Bevara din mjölkkvalitet

Bevara din mjölkkvalitet Bevara din mjölkkvalitet Mjölkkylning för DeLaval VMS Din lösning varje dag Mjölkkylning för DeLaval VMS Mjölkkylning för DeLaval VMS Automatisk mjölkning ställer nya krav på kylningen av mjölken. DeLaval

Läs mer

Jämförelse av Solhybrider

Jämförelse av Solhybrider Jämförelse av Solhybrider Uppföljning Oskar Jonsson & Axel Nord 2014-08-19 1 Inledning Denna rapport är beställd av Energirevisor Per Wickman som i ett utvecklingarbete forskar kring hur man kan ta fram

Läs mer

IVT 490, IVT 495 TWIN

IVT 490, IVT 495 TWIN IVT 490, IVT 495 TWIN Extern Inkopplingsinstruktion Artikel nr: 9519659 Utgåva 2.0 Innehåll Allmänt...3 Material...4 Rörinkoppling...4 Elektrisk inkoppling...5 Inställningar i värmepumpen...5 Styrning...6

Läs mer

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta

Wilma kommer ut från sitt luftkonditionerade hotellrum bildas genast kondens (imma) på hennes glasögon. Uppskatta TENTAMEN I FYSIK FÖR V1, 18 AUGUSTI 2011 Skrivtid: 14.00-19.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och försedda med svar. Kladdblad

Läs mer

MONTERINGSANVISNING FÖR AC-ANLÄGGNINGAR

MONTERINGSANVISNING FÖR AC-ANLÄGGNINGAR MONTERINGSANVISNING FÖR AC-ANLÄGGNINGAR Innehåll; Installation sid 3 Elektrisk inkoppling sid 4 Kompressor sid 5 Kondensor sid 6 Torkfilter sid 7 Slangar sid 7 Fyllning sid 8 Kontroll sid 8 Felsökning

Läs mer

Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013

Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013 Systemlösnings presentation del 1. JP Walther AB 2013 Vattenburen energi för egnahem/vannburen varme för bolig och hyttan Värmesystem med vattenmantling Ger möjlighet till *Förbrukarvatten/tappvarmvatten

Läs mer

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus EffHP135w Vätska/vattenvärmepump för Passivhus Integrerad kylfunktion Flexibel varmvattenlösning Anpassad för FTX Kan drivas med solpaneler Flexibel värmelösning Tillhör Ni de som tror på framtiden och

Läs mer

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 1. Allmänt 2. Knappfunktion 3. Ställa in Värde 3.1. Datum och Tid 3.2. Drifttid 3.3. Min Temp Tilluft 3.4. Börvärde Frånluft 3.5. Blockering Nattkyla 3.6. Börvärde rum natt

Läs mer

Lite kinetisk gasteori

Lite kinetisk gasteori Tryck och energi i en ideal gas Lite kinetisk gasteori Statistisk metod att beskriva en ideal gas. En enkel teoretisk modell som bygger på följande antaganden: Varje molekyl är en fri partikel. Varje molekyl

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER

Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER Decentraliserade ventilationssystem Planering av decentraliserad ventilation i andra byggnader än bostäder är klokt. Uppdelning av byggnaden

Läs mer

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip

3. ANVÄNDNING. 3.1 Princip 3. ANVÄNDNING 3.1 Princip LVA enheten är från AZTOgraph AB byggd som en enhet. Inne i enheten finns cirkulationskrets och elskåp. Cirkulationskretsen pumpar vatten ut till respektive användningsområde

Läs mer

Övningsuppgifter termodynamik ,0 kg H 2 O av 40 C skall värmas till 100 C. Beräkna erforderlig värmemängd.

Övningsuppgifter termodynamik ,0 kg H 2 O av 40 C skall värmas till 100 C. Beräkna erforderlig värmemängd. Övningsuppgifter termodynamik 1 1. 10,0 kg H 2 O av 40 C skall värmas till 100 C. Beräkna erforderlig värmemängd. Svar: Q = 2512 2516 kj beroende på metod 2. 5,0 kg H 2 O av 40 C skall värmas till 200

Läs mer

Linköpings tekniska högskola Exempeltentamen 5 IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 5. strömningslära, miniräknare.

Linköpings tekniska högskola Exempeltentamen 5 IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 5. strömningslära, miniräknare. Linköpings tekniska högskola Exempeltentamen 5 IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära Joakim Wren Exempeltentamen 5 Tillåtna hjälpmedel: Allmänt: Formelsamling i Mekanisk värmeteori och strömningslära,

Läs mer

Felsökning - BONUS AIR 10

Felsökning - BONUS AIR 10 1 OF 15 Kommunikationsproblem ER00 2 OF 15 ER00 manöverpanelens anslutning C12 kabeln mellan manöverpanel och kretskort Byt batteri i panelen Byt manöverpanel I kontrollpanelen finns ett batteri CR1220

Läs mer

SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet

SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet SEI, System Efficiency Index det nya sättet att fastställa energieffektivitet Klas Berglöf, ClimaCheck Sweden AB klas@climacheck.com www.climacheck.com 1 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning,

Läs mer

Tentamen i termisk energiteknik 5HP för ES3, 2009, , kl 9-14.

Tentamen i termisk energiteknik 5HP för ES3, 2009, , kl 9-14. Tentamen i termisk energiteknik 5HP för ES3, 2009, 2009-10-19, kl 9-14. Namn:. Personnr: Markera vilka uppgifter som du gjort: ( ) Uppgift 1a (2p). ( ) Uppgift 1b (2p). ( ) Uppgift 2a (1p). ( ) Uppgift

Läs mer

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP AQUASNAP JUNIOR LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP 30RA/30RH ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP ALLA VIKTIGA KOMPONENTER FINNS REDAN INBYGGDA... Med Aquasnap Junior är vår redan så populära Aquasnap-produktfamilj

Läs mer

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Möjlighet att styras och övervakas över Internet Ett teknologiskt

Läs mer

Kylaggregat EWAQ-E-/F- EWYQ-F- Luftkylda multi-scroll kylaggregat och värmepumpar

Kylaggregat EWAQ-E-/F- EWYQ-F- Luftkylda multi-scroll kylaggregat och värmepumpar Kylaggregat Luftkylda multi-scroll kylaggregat och värmepumpar Högeffektiva värden både vid kyla och värme Extremt stort driftsintervall, omgivningsstemperatur upp till 52 C 1 eller 2 köldmediekretsar

Läs mer

ENERGIPROCESSER, 15 Hp

ENERGIPROCESSER, 15 Hp UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Mohsen Soleimani-Mohseni Robert Eklund Umeå 10/3 2012 ENERGIPROCESSER, 15 Hp Tid: 09.00-15.00 den 10/3-2012 Hjälpmedel: Alvarez Energiteknik del 1 och 2,

Läs mer

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk

Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk EN FORSKNINGSRAPPORT FRÅN LRF MJÖLK Rapport nr: 8006 2015-12-20 Inverkan av olika faktorer som kan leda till fördröjd kylning och bakterietillväxt i gårdstankmjölk Kylningskapacitet, bufferttank/oberoende

Läs mer

MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24

MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24 MSA FJÄRRKONTROLL MSA-09 MSA-12 MSA-18 MSA-24 Innehåll FJÄRRKONTROLL 1. Specifikation fjärrkontroll... 1 2. Manöverknappar... 2 3. Hantering av fjärrkontroll... 3 3.1 Batterier... 3 3.2 Fjärrkontrolls

Läs mer

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Innehåll 1. Vakuumfunktion 2. Installationsvarianter 2.1 Symboler 2.2 Installationer 2.2.1 Kontinuerlig drivvätska 2.2.2 Kombinerad drivvätska 2.2.3 Sluten drivvätska

Läs mer

Luftkonditionering 2009

Luftkonditionering 2009 Luftkonditionering 2009 Innehåll Så här fungerar det!...3 Svalt, skönt och lönsamt!...4 Portabla aggregat...5 Luftkylda paketaggregat... 6 Vattenkylda paketaggregat... 7 Splitaggregat med innedel/-ar för

Läs mer

Industriell, men. ersonlig

Industriell, men. ersonlig Industriell, men ersonlig EWWD-J-SS Vattenkyld skruv-värmepump STYRKOR Kompakt design för att underlätta inomhusinstallationen och eftermonteringar Hög verkningsgrad vid fullast och dellast MicroTech III

Läs mer

Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM

Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM Användarmanual Fjärrkontroll Invest Living ROOM Scandinavian heat pumps Invest Living ROOM 5 Innehållsförteckning. Specifikation fjärrkontroll. Manöverknappar -5. Symboler på fjärrkontrollen 6 4. Hur man

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet EVR / EVRH / EVRC - Magnetventiler EVR / EVRH-magnetventiler är direkt- eller servo-styrda magnetventiler för vätske-, sug- och hetgasledningar. De är lämpliga för kondenserings-enheter och power packs

Läs mer

Scrollkompressorer för kylning

Scrollkompressorer för kylning 1 Scrollkompressorer för kylning Kompressorn är hjärtat i varje kompressionskylanläggning. Den tar köldmediet i förångad form från en lågtrycksnivå (sugtryckssida) till en högtrycksnivå (högtryckssida).

Läs mer

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012 5 ÅRS GARANTI Midea nordic värmepumpskatalog 2012 nordic värmepumpskatalog 2012 Midea Design Series 5.05 20 db 5 ÅRS GARANTI Premier Nordic Premier Nordic Heatpump Heatpump Premier Nordic Premier Nordic

Läs mer

Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral

Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral 1 (5) Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral Oavsett kopplingsprincip skall en installation av värmepump mot fjärrvärmecentral alltid granskas och godkännas av Södertörns

Läs mer

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Danfoss komponenter för värmepumpar Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Upplev kraften hos 360 effektivitet med vår marknadsledande expertis och omfattande produktportfölj för värmepumpar

Läs mer

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen Fläktkonvektorer Värme med Fläktkonvektorer PF Smart SL/SLS/SLW PCW Case: Hobbyrum, privatbostad, Sverige 30-40% snabbare värme Små, lätta och enkla att placera!

Läs mer

kansi Enerventin perusilmeellä

kansi Enerventin perusilmeellä Enervent Superior och Premium Ventilationsaggregat med kyl-/värmepump kansi Enerventin perusilmeellä Fresh, hot & cool Enervent Superior- och Premium -serier Ventilation värme kyla Ventilationsaggregaten

Läs mer

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll

Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Värmeanläggning IVT 590 BRF Ekvecklaren 2008(2015) Handledning för skötsel och underhåll Anläggningen, pannan, har följande huvuddelar Frånluftsfläkt som suger luft via kanaler i huset. Värmepump som tar

Läs mer

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda.

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda. Skruvkompressorer över 30 kw Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Definiera dina behov så Vårt utbud av oljeinsprutade skruvkompressorer på 30-90 kw är omfattande och hela serien

Läs mer

HW 1800 HW 1800. - en kraftfull lillebror till HW 3600. NYHETER 2012-modellen! Större dieseltank Autostart elverk. GPS-tracking Elektronisk laddning

HW 1800 HW 1800. - en kraftfull lillebror till HW 3600. NYHETER 2012-modellen! Större dieseltank Autostart elverk. GPS-tracking Elektronisk laddning HW 1800 HW 1800 - en kraftfull lillebror till HW 3600 NYHETER 2012-modellen! GPS-tracking Elektronisk laddning Större dieseltank Autostart elverk HW 1800 (350) - en kraftfull lillebror till HW 3600 Mobilt

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50

DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50 TIMER ON DRIFT & SKÖTSELINSTRUKTIONER RP 50 Luftutblåsning Luftkonditioneringsanläggningen består av två enheter som är förbundna med köldmedierör samt elkablar. Inomhusdelen placeras i utrymme som skall

Läs mer

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA Orsaker till minskad verkningsgrad Minskad verkningsgrad för pumpar kan uppstå på grund av följande orsaker: Kavitation

Läs mer

Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 8. strömningslära, miniräknare.

Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära. Exempeltentamen 8. strömningslära, miniräknare. Linköpings tekniska högskola IEI / Mekanisk värmeteori och strömningslära Tentamen Joakim Wren Exempeltentamen 8 Tillåtna hjälpmedel: Allmänt: Formelsamling i Mekanisk värmeteori och strömningslära, miniräknare.

Läs mer

Kap 10 ångcykler: processer i 2-fasområdet

Kap 10 ångcykler: processer i 2-fasområdet Med ångcykler menas att arbetsmediet byter fas under cykeln Den vanligaste typen av ångcykler är med vatten som medium. Vatten är billigt, allmänt tillgängligt och har hög ångbildningsentalpi. Elproducerande

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson

SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK. Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson SMELT-X, WASH-X REVISIONSSTOPP 2016, GRUVÖNS BRUK Version: 16 februari 2017 Författare: Robin Edkvist,Andreas Pettersson Innehåll Inledning... 4 Plan... 4 Historik... 4 Smältatömning... 4 Bottentvätt...

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

30RW AQUASNAP VATTENKYLD VÄTSKEKYLARE PLACERA, ANSLUT KLART!

30RW AQUASNAP VATTENKYLD VÄTSKEKYLARE PLACERA, ANSLUT KLART! AQUASNAP TM VATTENKYLD VÄTSKEKYLARE 30RW PLACERA, ANSLUT KLART! DET BLIR MYCKET ENKLARE NÄR ALLTING ÄR INBYGGT Den intelligenta konstruktionen på Aquasnap vattenkyld vätskekylare innefattar samtliga köldbärar-,

Läs mer

BRUKSANVISNING. Bruksanvisning Trådlös fjärrkontroll. Svenska. OM-GS02-0112(1)-DAIKIN Art.nr: R08019037373A MODE TURBO TIMER CANCEL

BRUKSANVISNING. Bruksanvisning Trådlös fjärrkontroll. Svenska. OM-GS02-0112(1)-DAIKIN Art.nr: R08019037373A MODE TURBO TIMER CANCEL BRUKSANVISNING Bruksanvisning Trådlös fjärrkontroll Svenska QUIET CLOCK OM-GS02-0112(1)-DAIKIN Art.nr: R08019037373A BRC52A61/62/63 Fjärrkontrollsindikation 1 2 6 7 9 11 QUIET 3 4 5 13 12 8 CLOCK 10 i

Läs mer

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett

Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett Drift & Skötsel Samsung 1 Way Kassett och Slim 1 Way Kassett 2009-12-01 - D99281R0 1(8) Reservation för eventuella ändringar Innhåll Säkerhetsanvisninger... Sid 2 Inomhusdel översikt...sid 4 Underhåll...Sid

Läs mer