Scrollkompressorer för kylning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Scrollkompressorer för kylning"

Transkript

1 1 Scrollkompressorer för kylning Kompressorn är hjärtat i varje kompressionskylanläggning. Den tar köldmediet i förångad form från en lågtrycksnivå (sugtryckssida) till en högtrycksnivå (högtryckssida). Det finns flera slags kompressorer. Till exempel så finns scrollkompressorer, skruvkompressorer, rotationskompressorer, turbokompressorer och kolvkompressorer. Här fokuserar vi dock på scrollkompressorer för kylapplikationer. Scrollkompressorer används ofta inom luftkonditioneringssystem (dess klassiska applikation är som vätskekylaggregat). Scrollkompressorer håller också på att få en allt större andel av även marknaden för värmepumpar. Scrollkompressorer är dock mycket lämpliga även för kylapplikationer. Konstruktion och funktion I Danfoss scrollkompressorer är vevaxeln vertikalt placerad. Scrollsettet är placerad ovanför den. Detta scrollset består av en fast spiral och en rörlig spiral. Dessa båda spiraler samverkar med varandra och komprimerar köldmedlet genom en omloppsrörelse från den yttre delen av scrollsettet mot mitten. Som ett resultat av den här principen förekommer olika stadier av komprimering ( fickor av olika storlekar i vilka kompression för tillfället förekommer) i de olika delarna av komprimeringsprocessen. Jämfört med en kolvkompressor så fördriver scrollkompressorer mindre portioner köldmedia oftare. Detta innebär att vi får mindre pulseringar. För installatörer innebär det att ljuddämpare för att dämpa pulseringarna inte behöver användas lika ofta. Sannolikheten att system som innehåller scrollkompressorer ska lida problem med störningar eller fel i tryckvakten på grund av pulseringar är dessutom betydligt mindre.

2 2 När en kompressor är i drift trycks den ena av de båda spiralerna mot den andra med hjälp av ett mediumtryck från en av fickorna i scrollsettet där en full kompression ännu inte uppnåtts. Detta betyder att de båda spiralerna kör in varandra. Det tar dock upp till max 72 drifttimmar innan denna inkörningsprocess är fullbordad. Bildtext: Fast scroll, rörlig scroll I drift samspelar de båda scrollspiralerna flexibelt med varandra, och optimeras samtidigt automatiskt. Installatörer bör därför ta i beaktande att MLZ kompressorer eventuellt kan ge aningen lägre prestanda när de tas i drift för första gången. Vid normala driftförhållanden är denna prestandasänkning vanligtvis inte ens märkbar, men den är betydande när man utför resultatmätningar i utvärderings- tester.

3 3 Kompressionsprocess Installation och service Alla Danfoss scrollkompressorer är till 100% suggaskylda. Detta innebär att en ljudhuv kan påmonteras när kompressorn överför hela överskottsvärmen via köldmediet som passerar genom den. På dessa kompressorer har anslutningarna för kylkretsen placerat den ena ovanför den andra, med sugsidan längst ned (stor anslutning) och utblåsning högst upp (liten anslutning). Båda kopplingarna är lödda och integrerade direkt i kompressorn. Inuti scrollkompressorsettet finns en backventil som förhindrar att scrollsettet roterar bakåt när kompressorn stannat. Scrollkompressorer är monterade på elastiska gummifötter. När man först kommer i kontakt med scrollkompressorer bör man ha i åtanke att i överdelen, dvs. de översta 20 % av kompressorn, i den här sortens kompressorer är kompressorns hetgastemperatur. Så är inte fallet med hermetiska kolvkompressorer. I det här fallet återfinns samtliga delar av höljet (med undantag för tryckröret) på sugsidan och ligger därför inte på någon hög temperatur. I synnerhet så är hetgastemperaturen alltid en aktuell fråga med scrollkompressorer. Till exempel så uppvisar MLZ scrollkompressorer inte några abnormiteter vad gäller hetgastemperaturen om de drivs på den vanliga förångningstemperaturen på -10 C. Det innebär att siffran endast överskrider 100 C i de mest exceptionella fallen - vilket inte utgör något problem för kompressor, lager, scrollset och kylolja. Om emellertid en kompressor av detta slag är i drift under långa perioder med sugtrycket väl under dess driftnivåer (t.ex. som ett resultat av permanent strypning av en förångningstrycksregulator) så kan detta snabbt leda till alltför höga tryckrörstemperaturer. Det rekommenderas därför att man monterar på ett överhettningsskydd för hetgastemperaturen på enheter som innehåller scrollkompressorer, eller att man eftermonterar ett sådant system om det inte redan är monterat. En enkel mekanisk termostat med en fjärrgivare (t.ex. KP81 ) klarar av den här uppgiften. Det är inte nödvändigt att ställa in temperaturen extremt nära maximala driftpunkten (135 C som maximum, 120 C är här en bra tumregel).

4 4 Multiköldmediumkapacitet MLZ kylscrollkompressorer är godkända för användning med standardköldmedierna R404A, R507 och R134a. Om R404A och R507 används tillåter arbetsområdet förångningstemperaturer på mellan -30 C (med begränsade kondenseringstemperaturer) och +10 C med en kondenseringstemperatur på upp till 60 C. En reducering i kondenseringstryck (så som ofta är fallet i moderna kylsystem) är möjligt med förångning vid temperaturer från -30 till -10 C och även så högt som +10 C. De flesta kolvkompressorer når inte de här siffrorna. MLZ kompressorer med R134 kan arbeta vid förångningstemperaturer på mellan -15 och +15 C. Då kondenseringstemperaturer på upp till 74 C är möjliga är MLZ lika lämplig för säsongsbaserad värmepumpsdrift som den är för värmeåtervinning. R404A erbjuder en högre volymetrisk kylkapacitet R134a. Resultatet av detta är att en kompressor med R404A erbjuder en högre kylkapacitet med samma förångningstemperatur än den identiska modellen med R134a.

5 5 Skillnader i kylkapacitet som är ett resultat av att det specifika köldmedium som används kan även ha kommersiella fördelar. En viktig fördel ligger i att de ger konsumenten större flexibilitet. Om till exempel ett nytt system byggs och används och kunden fortfarande inte är säker på huruvida planer föreligger på att expandera under de kommande åren rekommenderas att man installerar en multiköldmedium-kapabel MLZ scrollkompressor som drivs med R134a. Om, efter fem år, till exempel en bensinstationsbutik ska förlängas, kommer det då att vara möjligt att få ökad kapacitet utan att man behöver ersätta scrollkompressorn genom att man helt enkelt byter köldmedium till R404a. Kunden tjänar på det då R134a köldmediumet är mycket bra vad gäller energiinnehåll och endast sämre än R404A (R507) när det gäller mångsidighet. För kommersiella kylapplikationer, som exempelvis bensinstationsbutik och så vidare, finns MLZ kompressorerna tillgängliga i våra fullt utrustade Optyma Plus aggregat med fläktfartsreglering, en väderbeständig kåpa, en kompressorkontaktor, huvudbrytare och ett synglas. Den tid man besparar sig genom att installera utrustningen på plats är ett av huvudskälen för att använda dessa redan färdiga att installera aggregat. Smörjning Den oljemängd som krävs levereras tillsammans med kompressorerna. När en kompressor har installerats och varit i drift under en viss tidsperiod rekommenderas att man kontrollerar oljenivån via oljesynglaset i den nedre delen av enheten. Det idealiska är om oljenivån ligger halvvägs upp mot oljesynglaset. Men ¼ eller ¾ är också gångbart. Längst ned i kåpan finns en oljedräneringskoppling som gör det möjligt att dränera ut oljan utan att behöva luta kompressorn. Allt som behövs för att man ska kunna göra så är att man skapar ett lätt övertryck på sugsidan av kompressorn och sedan dränerar bort oljan från kompressorn via den här kopplingen och servicemanometern. MLZ kompressorer levereras färdigfyllda med en PVE (polyvinyl eter) olja. Till skillnad från konventionella POE (polyolester) smörjmedel har PVE fördelen att det inte reagerar kemiskt med vatten och bildar syra. Även om det är likartat POE olja i hygroskopisk mening så gör dess specifika egenskaper att det blir lättare att avlägsna eller evakuera eventuell fuktighet i systemet. Dess förenlighet med R22 är en annan intressant egenskap. Detta ger flexibilitet när man besvarar

6 6 exportförfrågningar från områden som Latinamerika där R22 fortfarande är det dominerande köldmediet. För att säkerställa sig om att få en optimal smörjning av kompressorn inre delar samt god oljeretur så bör scrollkompressorn inte startas mer än tolv gånger per timma och bör få vara avstängd åtminstone en minut efter varje arbetsstopp. Scrollkompressor i Optyma plus aggregat Elektriska kopplingar Om kompressorn installeras utomhus eller kan tänkas utsättas för låga omgivningstemperaturer ska en vevhusvärmare användas. Denna ska alltid drivas i en motsatt cykel från kompressorn, dvs. om kompressorn är på, ska vevhusvärmare vara avslagen; om kompressorn är av, ska vevhusvärmaren vara på. MLZ scrollkompressorer marknadsförs vanligtvis i trefas 400 V design. Den elektriska ihopkopplingen är relativt enkel då kompressorerna levereras internt sammankopplade via en stjärnpunkt och inga bryggor behövs i terminalboxen. Tre kopplingspunkter finns till vilka de tre faserna som kommer från strömkontaktorn (eller helst från motorkonaktorn i kopplingsskåpet) kan direktkopplas. Det är viktigt att säkerställa så att scrollkompressorn roterar åt rätt håll. Förekommer höga mekaniska oljud och den vanliga tryckskillnaden mellan och hög och lågtryck inte anges av servicemanometern betyder detta med största säkerhet att scrollkompressorn roterar åt fel håll. Problemet korrigeras genom att man byter två av faserna på kompressorterminalkortet. Man kan kontrollera så att strömtillförseln är som den ska genom att använda en spänningsprovare på kompressorterminalboxen. De yttre ledarna (mätta fas mot fas) ska alltid ha en spänning på runt 400 V. Som ytterligare skydd mot alltför höga temperaturer eller strömstyrkor finns en bimetallisk kretsbrytare inbyggd i lindningarnas stjärnpunkt. Generellt sett innebär detta att det interna motorskyddssystemet utlöses om en oändligt hög resistens upptäcks mellan alla tre anslutningsplintarna vid avmätning av resistensen i kompressorn (strömtillförseln har i förväg kopplats ur). Så snart kompressorn har kylts ned slår den

7 7 bimetalliska kretsbrytaren på strömtillförseln igen. Om den elektriska motorn fungerar finns de tre resistenserna som uppmätts mellan anslutningsplintarna nära varandra. Resistensen i ohms ligger inom ensiffriga tal, beroende på kompressorns märkeffekt. Vid 50 Hz ligger rotationsfarten på dessa kompressorer på rund 2,900 rpm när den elektriska motorn är 2-polig. Vid till exempel 60 Hz drivs kompressorn med en motsvarande mycket högre hastighet (cirka 3,480 rpm) än vid 50 Hz då kompressorns rotor styrs av den relevanta nätfrekvensen (Hz = 1/s innebär att med 50 Hz växelström ändras strömriktningen 50 gånger per sekund).

COS luftkylda kylaggregat

COS luftkylda kylaggregat 1.1401.13 COS luftkylda kylaggregat Nu även med Bitzer Allmänt COS tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering och är korrosionsskyddade

Läs mer

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat

Läs mer

Men innan vi dyker ner i metoderna kan det vara värt att gå igenom kompressorn lite närmare.

Men innan vi dyker ner i metoderna kan det vara värt att gå igenom kompressorn lite närmare. Funktionskontroll och Felsökning. Del 1. Kompressorn Det finns flera typer av kompressorkonstruktioner men kylteknikern kan lämna de flesta skillnaderna därhän när man kommer ut på en anläggning. Artikeln

Läs mer

38RA. Luftkyld kylmaskin. Nominell kyleffekt 40-151 kw

38RA. Luftkyld kylmaskin. Nominell kyleffekt 40-151 kw Luftkyld kylmaskin 38RA Nominell kyleffekt 40-5 kw 38RA luftkyld kylmaskin är utrustad med de senaste tekniska finesserna: Scrollkompressorer, tystgående fläktar i återvinningsbart material, mikroprocessor-styrning

Läs mer

SCM CUBO luftkylda aggregat. Nu även med R448A. för kyl & frys! Allmänt

SCM CUBO luftkylda aggregat. Nu även med R448A. för kyl & frys! Allmänt 1.1410.13 SCM CUBO luftkylda aggregat Nu även med R448A för kyl & frys! Allmänt SCM CUBO tillverkar kylaggregat för industriella och kommersiella installationer. Aggregaten är avsedda för utomhusplacering

Läs mer

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP

AQUASNAP JUNIOR ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP 30RA/30RH LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP AQUASNAP JUNIOR LUFTKYLD VÄTSKEKYLARE KYLMASKIN VÄRMEPUMP 30RA/30RH ETT STARKT HJÄRTA I EN LITEN KROPP ALLA VIKTIGA KOMPONENTER FINNS REDAN INBYGGDA... Med Aquasnap Junior är vår redan så populära Aquasnap-produktfamilj

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251

BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 BRUKSANVISNING FÖR KARTRO KOMPRESSOR K251 Installation 1. Montera hjulen och gummidelen på tanken, om dessa inte redan är monterade. 2. Montera insugningsfiltret i kompressorerna, om detta inte redan är

Läs mer

Chillquick vätskekylaggregat

Chillquick vätskekylaggregat Chillquick vätskekylaggregat Chillquick vätskekylaggregat Ett snabbt och miljövänligt sätt att kyla Vätskekylaggregaten från Chiller tillverkas i utförande från 10 till 300 kw, samtliga utrustade med köldmedier

Läs mer

Cooling Info 1-2 0 0 9

Cooling Info 1-2 0 0 9 Innehåll Cooling Info 1-2 0 0 9 Säker Kyla Globala kyltekniska lösningar Hermetiska kylkompressorer Nya Optyma Plus -aggregat inkluderar även Scrollkompressormodeller 2009 Produktvalshjälp Danfoss Servicetermostater

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem

Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem Frekvensstyrda vätskekylaggregat för indirekta kylsystem DEM user friendly, top quality products will never let you down q Inledning Införandet av frekvensomformare med ett konstant moment för kylkompressorer

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Octopus för en hållbar framtid

Octopus för en hållbar framtid EN MILJÖVÄNLIG VÄRMEPUMP FÖR IDAG OCH IMORGON Octopus har utvecklat och tillverkat värmepumpar sedan 1981 och har genom flera års utveckling tagit fram det bästa för miljön och kunden. Den senaste produkten

Läs mer

Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla.

Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla. Kylaggregat för kommersiell kyla version 2015.2 Denna guide-line har som syfte att underlätta valet av köldmedium i ett befintligt kylsystem avsett för kommersiell kyla. Det dominerande HFC köldmediet

Läs mer

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Marknadsandelen för kylsystem med transkritiskt CO 2 har ökat på senare år. Sedan 2007 har marknaden i Danmark rört sig bort från konventionella kylsystem med HFC eller

Läs mer

Bitzer skruvkompressorer typ HS

Bitzer skruvkompressorer typ HS 1.11.12 Bitzer skruvkompressorer typ HS Allmänt Bitzers skruvkompressorer typ HS finns i ett antal modeller och två olika typer. Typerna är dels HSK/HSN utan inbyggd oljeavskiljare samt HSKC, en skruvkompressor

Läs mer

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V.

CVS SiloKing Saleby Bulk & Tank AB. Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven. RTI Transport Installaties B.V. CVS SiloKing 1500 Ljudisolerad kompressorinstallation kilremsdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB RTI är specialiserade på att tillverka kompressorer med låg ljudnivå, litet underhåll

Läs mer

50 % Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50 % Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign.   Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda Utökat program för ett komplett erbjudande: 0.6-16.5 kw för MBP området 0.7-9.6 kw för LBP området 50 % kortare

Läs mer

50% Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50% Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda. EcoDesign.   Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Höj din effektivitet till en högre nivå. Tyst drift med topprestanda Utökat program för ett komplett erbjudande: 0.6-16.5 kw för MBP området 0.7-9.6 kw för LBP området 50% kortare

Läs mer

Chillquick Köldbärarstation

Chillquick Köldbärarstation Chillquick Köldbärarstation Chillquick köldbärarstation Tillförlitlig och innovativ lösning för komfortkyla Köldbärarstationerna från Chiller tillverkas i utförande från 10 till 250 kw, samtliga utrustade

Läs mer

Bakgrund till Miljömärkning av Kompressorer. Version 1.0 2003-10-09

Bakgrund till Miljömärkning av Kompressorer. Version 1.0 2003-10-09 Bakgrund till Miljömärkning av. Version 1.0 2003-10-09 1 Inledning...2 2 Relevans...2 3 Potential...2 4 Styrbarhet...4 5 Marknad....5 5.1 Produktion...5 5.2 Andra märkningar...5 2 Bakgrundsdokument 1 Inledning

Läs mer

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar

Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Handbok Flowserve-SIHI Vakuumpumpar Innehåll 1. Vakuumfunktion 2. Installationsvarianter 2.1 Symboler 2.2 Installationer 2.2.1 Kontinuerlig drivvätska 2.2.2 Kombinerad drivvätska 2.2.3 Sluten drivvätska

Läs mer

Kompressorer. Urvalskriterier för servicen. ESSE - Wilhelm Nießen 1

Kompressorer. Urvalskriterier för servicen. ESSE - Wilhelm Nießen 1 Kompressorer Urvalskriterier för servicen 1 Innehåll Uppgift Typer Användningsom råden Konstruktion Funktion Kylprocessen Värmetransport Kylarbete ZEM GL serie 134a Jämförelse köldmedier Köldmedieflöde

Läs mer

Dokumentnamn: Projektnamn:

Dokumentnamn: Projektnamn: P PAK.5 PAK.521 PAK.5212 APPARATER, LEDNINGAR M.M I RÖRSYSTEM ELLER RÖRLEDNINGSNÄT KYLKOMPRESSORAGGREGAT OCH VÄRMEPUMPS- AGGREGAT Vätskekylaggregat, typ enhetsaggregat Vätskekylaggregat, typ enhetsaggregat,

Läs mer

Ingrepp vid enkla driftsstörningar

Ingrepp vid enkla driftsstörningar Ingrepp vid enkla driftsstörningar Luftförlust från pressostatens ventil: denna störning beror på dålig tätning hos stoppventilen. Åtgärd: - Töm tanken helt - Lossa ventilens sexkantshuvud (A) - Rengör

Läs mer

30% Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat. Över.

30% Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat. Över. Andra generation av varvtalsstryrda scrollkompressorer Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat Få en fördel på marknaden för kommersiell HVAC- och processkyla

Läs mer

Kompressorer. 30/37 kw. Ljudisolerad eldriven. RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB

Kompressorer. 30/37 kw. Ljudisolerad eldriven. RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB Kompressorer 30/37 kw Ljudisolerad eldriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB RTI är specialiserade på att tillverka kompressorer med låg ljudnivå, litet underhåll och lång livslängd

Läs mer

INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLLSMANUAL

INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLLSMANUAL VATTENKYLT KONDENSERINGSAGGREGAT (för anslutning till extern förångare) MCH 21-25-31-51-71-91-101-121 INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLLSMANUAL GENERELLT DENNA MANUAL INNEHÅLLER FÖLJANDE DELAR VILKA SKALL

Läs mer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer

Handbok. Automatiska tysta kompressorer Handbok Automatiska tysta kompressorer Innehåll 1 Allmänt...3 1.1 Använda handboken...3 1.2 Innehåll...3 1.3 Förvarning...3 1.4 Bortskaffande av förpackningsmateriel...3 1.5 Lyftning...3 1.6 Säkerhet...4

Läs mer

Användarmanual för kyl och frys aggregat

Användarmanual för kyl och frys aggregat 2013-02-27 Användarmanual för kyl och frys aggregat Instruktions manual för kommersiella aggregat För ett korrekt användande av aggregat fyllda med köldmedium måste denna manual läsas igenom ordentligt

Läs mer

Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet -

Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet - ! Allmänt om varvtalsstyrning Driftstrategi Val av kompressor Val av elmotor Val av frekvensomformare - Bitzerkompressorer Oljeåterföring Kylsystemet - Rördimensionering och rördragning Igångkörning Elschema

Läs mer

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V.

GHH CS1200. Saleby Bulk & Tank AB. Kompressorinstallation direktdriven. RTI Transport Installaties B.V. GHH CS1200 Kompressorinstallation direktdriven RTI Transport Installaties B.V. Saleby Bulk & Tank AB Kylning RTI Transport Installaties B.V. har utvecklat flera kylalternativ. Låt våra specialister på

Läs mer

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201

DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 DIGITAL MULTIMETER BRUKSANVISNING MODELL DT9201 1. INLEDNING Den digitala serie 92-multimetern är ett kompakt, batteridrivet instrument med 3½ LCD-skärm. Fördelar: Stor noggrannhet Stor vridbar LCD (flytande

Läs mer

rar reglering av kompressor. Systemet är förberett för att kunna styra och kontrollera ett nätverk med upp till sex anslutna kompressorer.

rar reglering av kompressor. Systemet är förberett för att kunna styra och kontrollera ett nätverk med upp till sex anslutna kompressorer. NEWTON HÖGSTA PRESTANDA FÖR DE MEST KRÄVANDE LÖSNINGARNA NEWTON-serien är direktdrivna kompressorer för optimering av energiförbrukning. Låga varvtal och låg arbetstemperatur ger bästa prestanda och förlänger

Läs mer

Lamellkompressor HV 01 04

Lamellkompressor HV 01 04 HV 01 04 Lamellkompressorn är baserat på en mycket välbeprövad teknologi som har utvecklats under 50 år. IP55 klass F motorn driver kompressorenheten direkt med låga varvtal. Ingen växellåda, inga remmar

Läs mer

Excellence in Performance

Excellence in Performance Excellence in Performance Ecostar Kylaggregat Med varvtalsreglering och intelligent styrenhet Specialnummer 08.2008 KV-0801-D-GB Ecostar kylaggregat - med varvtalsreglering och intelligent styrenhet BITZER

Läs mer

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1).

Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Produkt # Modell # Kylmonter. Drop-in. Kylbrunn. Öppen mot kundsidan. 4st GN(1/1). Inbyggd kompressor Namn # SIS # AIA # mellan +2 C och +8 C Levereras med 1,5m lång anslutningskabel med snabbkoppling

Läs mer

Förenkla regulatorbyten Mångdubbla dina möjligheter

Förenkla regulatorbyten Mångdubbla dina möjligheter MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Förenkla regulatorbyten Mångdubbla dina möjligheter Den nya EKC 202C MS regulatorn En universell regulator EKC 202C-MS-regulatorn är kompatibel med de flesta NTC-givare på

Läs mer

Billedet skal være med en lukket CU. OPTYMA PLUS med Scroll- respektive Kolvkompressor R404A/R507, R134a, R407C MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

Billedet skal være med en lukket CU. OPTYMA PLUS med Scroll- respektive Kolvkompressor R404A/R507, R134a, R407C MAKING MODERN LIVING POSSIBLE MKING MODERN LIVING POSSIBLE Billedet skal være med en lukket CU OPTYM PLUS med Scroll- respektive Kolv R404/R07, R14a, R407C REFRIGERTION & IR CONDITIONING DIVISION OPTYM PLUS R404/R07 LBP/MBP Köldmedium

Läs mer

Helhermetiska kylkompressorer

Helhermetiska kylkompressorer 1.1210.12 Helhermetiska kylkompressorer TAG TFH CAE RK Allmänt L Unité Hermétique / Tecumseh Europe är en av Europas största tillverkare av helhermetiska kompressorer och aggregat. L Unité Hermétique har

Läs mer

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet

Teflonsäte med kardaneffekt som säkerställer maximal intern täthet EVR / EVRH / EVRC - Magnetventiler EVR / EVRH-magnetventiler är direkt- eller servo-styrda magnetventiler för vätske-, sug- och hetgasledningar. De är lämpliga för kondenserings-enheter och power packs

Läs mer

Datablad Geo låg. 1. Köldmediemodul 2. Övrepanel 3. Frontpanel 4. Framledningvärme/kyla 5. Returledningvärme/kyla

Datablad Geo låg. 1. Köldmediemodul 2. Övrepanel 3. Frontpanel 4. Framledningvärme/kyla 5. Returledningvärme/kyla Datablad serien Datablad låg 3 10 7 6 5 4 8 2 9 1 700 1000 600 1. Köldmediemodul 2. Övrepanel 3. Frontpanel 4. Framledningvärme/kyla 5. Returledningvärme/kyla 6. Framledningbrine 7. Returledningbrine 8.

Läs mer

Kylma Compacta. Produktblad. Innehållsförteckning. Måttritning...s. 4 Flödesschema...s. 5

Kylma Compacta. Produktblad. Innehållsförteckning. Måttritning...s. 4 Flödesschema...s. 5 Produktblad Version: 1.0010.13 Uppdaterad: 2012-11-13 Ersätter: 1.0010.12 Kylma Compacta Innehållsförteckning Allmänt...s. 2 Leveransomfattning...s. 3 Tekniska data...s. 4 Måttritning...s. 4 Flödesschema...s.

Läs mer

Triflex. Triflex 1. Dimensioner

Triflex. Triflex 1. Dimensioner Triflex Triflex 1 Triflex 1 dämparen utvecklades för vibrationsdämpning för medeltunga till tunga maskiner för att skydda maskiner och elektronik ifrån vibrationer. Konstruktionen av dämparen tillgodoser

Läs mer

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet

4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z. Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 4-rörssystem med varvtalsstyrningsteknik EWYD-4Z Luft-/vätskekyld Multifunktionell enhet 2 För oberoende och simultan kyla och värme året runt Varför ska du välja EWYD-4Z från Daikin? 1 Bästa verkningsgrad

Läs mer

KSV. Frekvensstyrda Skruvkompressorer 11-22 Kw

KSV. Frekvensstyrda Skruvkompressorer 11-22 Kw Frekvensstyrda Skruvkompressorer 11-22 Kw Resultatet är en extremt tyst och användarvänlig kompressor med reducerad elförbrukning och återvinningsbara komponenter. = Energibesparingar och lägre CO2 utsläpp

Läs mer

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus

EffHP135w. Vätska/vattenvärmepump för Passivhus EffHP135w Vätska/vattenvärmepump för Passivhus Integrerad kylfunktion Flexibel varmvattenlösning Anpassad för FTX Kan drivas med solpaneler Flexibel värmelösning Tillhör Ni de som tror på framtiden och

Läs mer

Nessie Plug&Spray TM. Data Blad

Nessie Plug&Spray TM. Data Blad Nessie Plug&Spray TM Generellt Danfoss Nessie Plug&Spray system är anpassadeför befuktning och adiabatiska kylsystem baserat på högtrycksprincipen. Systemen finns med fast varvtal och med IEC eller Nema

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

IVT 633. Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare

IVT 633. Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare IVT 633 Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare Komplett värmepump för värme, varmvatten, ventilation och IVT 633 är den nya generationens värmepump. Den är utvecklad för att motsvara moderna

Läs mer

T30 11/14 bar. Kolvkompressorer

T30 11/14 bar. Kolvkompressorer T30 11/14 bar Kolvkompressorer Ingersoll Rand T30 har varit ledare i sin klass ända sedan den kom år 1929. Ingen annan kompressor kan mäta sig med den, vare sig beträffande pålitlighet, effektivitet, robust

Läs mer

RC Mid & High. Kondensor kw. Egenskaper. Allmänt

RC Mid & High. Kondensor kw. Egenskaper. Allmänt Kondensor 10-1200 kw Allmänt RC är en serie robusta och pålitliga externa luftkylda kondensorer som kan användas både till luftkonditionering och industriella applikationer. Egenskaper Högeffektiva direktdrivna

Läs mer

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA

HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA HYDRAULIKENS GRUNDER OCH PUMPARS PRESTANDA ORSAKER TILL MINSKNING AV PUMPENS PRESTANDA Orsaker till minskad verkningsgrad Minskad verkningsgrad för pumpar kan uppstå på grund av följande orsaker: Kavitation

Läs mer

R404A_R452A. Condensing units LUFTFLÖDE. Leveransomfattning GAS W. MEDIUM, LÅG, POLYVALENT och FRYS temperaturer

R404A_R452A. Condensing units LUFTFLÖDE. Leveransomfattning GAS W. MEDIUM, LÅG, POLYVALENT och FRYS temperaturer Condensing units _ UI LUFTKYLDA AGGREGAT - CONDENSING UNITS 1500 113000 W MEDIUM, LÅG, POLYVALENT och FRYS temperaturer Leveransomfattning Anslutningsplintar med förberedda anslutningar av fjärrstyrning.

Läs mer

HRI. Puls-/Datagivare (M-Bus/MiniBus) för vattenmätare AT 7275HRI

HRI. Puls-/Datagivare (M-Bus/MiniBus) för vattenmätare AT 7275HRI Användningsområde HRI är en induktiv universalsensor för fjärravläsning/överföring av mätvärden från vattenmätare till dataundercentral eller mätinsamlingssystem. Givaren är kompatibel med ett antal av

Läs mer

Atlas Copco Transportabla luftkompressorer

Atlas Copco Transportabla luftkompressorer Atlas Copco Transportabla luftkompressorer XA(T,H)S 106-136 101-135 l/s, 6,1-8,1 m 3 /min vid 7-12 bar(e), 102-175 psig Vi bryr oss om dina tryckluftsbehov XA(S) 106 till 136 Dd är specialkonstruerade

Läs mer

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Teknisk beskrivning www.heating.danfoss.com Danfoss A/S frånsäger sig allt ansvar om dessa instruktioner inte följs vid installation eller service. Det engelska språket används

Läs mer

Bosch EHP AW Luft/vatten-värmepump

Bosch EHP AW Luft/vatten-värmepump Bosch EHP AW Luft/vatten-värmepump Bosch EHP AW är en ny generation luft/vattenvärmepumpar. Här förenar vi mer än 35 års erfarenhet av värmepumpteknik med den senaste utvecklingen. Resultatet blir en värmepump

Läs mer

Chillquick Köldbärarstation Eco

Chillquick Köldbärarstation Eco Chillquick Köldbärarstation Eco Chillquick Köldbärarstation Eco Ett snabbt och miljövänligt sätt att kyla Köldbärarstationer med frikyla tillverkas i utförande från 10 till 350 kw, samtliga utrustade med

Läs mer

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus.

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. Värmepumpar Bergvärme Frånluft Sänk energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. - tryggt och enkelt sedan 1989 Inomhusklimat är ett nogrannt utvalt produktsortiment av marknadens

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

GX 2-11. Tyst och kraftfull med total tillförlitlighet. 2,2-11 kw/3,0-15 hk. Oljeinsprutade skruvkompressorer

GX 2-11. Tyst och kraftfull med total tillförlitlighet. 2,2-11 kw/3,0-15 hk. Oljeinsprutade skruvkompressorer GX 2-11 2,2-11 kw/3,0-15 hk Oljeinsprutade skruvkompressorer Tyst och kraftfull med total tillförlitlighet GX 2-11: Industriteknik för verkstaden. Atlas Copcos skruvkompressorer har alltid varit normgivande

Läs mer

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012

5 ÅRS GARANTI Midea M idea nordic nordic v är v M är epu M Mpska M t pska alog t alog 2012 5 ÅRS GARANTI Midea nordic värmepumpskatalog 2012 nordic värmepumpskatalog 2012 Midea Design Series 5.05 20 db 5 ÅRS GARANTI Premier Nordic Premier Nordic Heatpump Heatpump Premier Nordic Premier Nordic

Läs mer

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Möjlighet att styras och övervakas över Internet Ett teknologiskt

Läs mer

30% Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat. Över.

30% Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat. Över. Andra generation av varvtalsstryrda scrollkompressorer Förbättrad effektivitet, exakt kylning. Utforma ett HVAC-system som inte liknar något annat Få en fördel på marknaden för kommersiell HVAC- och processkyla

Läs mer

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda.

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda. Skruvkompressorer över 30 kw Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Definiera dina behov så Vårt utbud av oljeinsprutade skruvkompressorer på 30-90 kw är omfattande och hela serien

Läs mer

KA - KA PLUS. SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw

KA - KA PLUS. SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw KA - KA PLUS SKRUVKOMPRESSORER 2,2-7,5 Kw KA - KA PLUS en ny serie teknologiskt avancerade kompressorer är resultatet av en utförlig forsknings- och utvecklingsprocess. Resultatet är en extremt tyst och

Läs mer

30HX GLOBAL CHILLER VÄTSKEKYLARE I HARMONI MED MILJÖN

30HX GLOBAL CHILLER VÄTSKEKYLARE I HARMONI MED MILJÖN GLOBAL CHILLER TM VÄTSKEKYLARE 30HX I HARMONI MED MILJÖN GLOBAL CHILLER 30HX:AVANCERAD STOR PÅLITLIGHET KOMPAKT STORLEK - HÖG PRESTANDA LÖ Fler än 50000 Carrier skruvkompressorer sålda över hela världen

Läs mer

Kylskåp och frysskåp. Tel

Kylskåp och frysskåp. Tel Kylskåp Kommersiella Commercial och Cabinets frysskåp skåp Tel. 0156-48 40 Kylskåp och frysskåp 59 Stor, lättläst digital skärm, enkel att använda med en inbyggd mikroprocessorstyrd enhet. Helgjutna, tippfria

Läs mer

NXW. Vätskekylda vätskekylaggregat och värmepumpar med scrollkompressorer, R410A. Kylkapacitet kw; värmekapacitet kw

NXW. Vätskekylda vätskekylaggregat och värmepumpar med scrollkompressorer, R410A. Kylkapacitet kw; värmekapacitet kw NXW Vätskekylda vätskekylaggregat och värmepumpar med scrollkompressorer, R40A Kylkapacitet 06-385 kw; värmekapacitet 9-49 kw Högeffektiva Reverserbara för värmepumpdrift Möjlighet till eller 2 pumpar,

Läs mer

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Teknisk beskrivning www.heating.danfoss.com Danfoss A/S frånsäger sig allt ansvar om dessa instruktioner inte följs vid installation eller service. Det engelska språket används

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 1.Läs noggrant igenom dessa instruktioner innan ni tar aggregatet Idrift. 2. VARNING. Låt inte barn leka med Aggregatet är inte

Läs mer

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion

Lamellpumpar från Blackmer. Pålitlig och robust konstruktion från Blackmer Pålitlig och robust konstruktion Marknader Lamellteknologi: Så här fungerar den ENERGI Blackmer är världsledande inom transportprocesser för petroleum, där pumparna och kompressorerna används

Läs mer

Rum att leva och arbeta i...

Rum att leva och arbeta i... Rum att leva och arbeta i... City Multi... kräver ett naturligt och behagligt inomhusklimat effektivt ekonomiskt flexibelt Vi tror det är luft tills vi vet vad vi egentligen andas in Det är inte alltid

Läs mer

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020

Mobil Aircondition. Svensk Bruksanvisning. Best.nr. 5020 Mobil Aircondition Svensk Bruksanvisning Best.nr. 5020 Innehållsförteckning Instruktion 1 Kontrollpanel - funktioner 2 Fjärrkontroll 4 Rengörning - förvaringsfack 5 Felsökningsguide 6 Installationsinstruktioner

Läs mer

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Teknisk beskrivning www.heating.danfoss.com Danfoss A/S frånsäger sig allt ansvar om dessa instruktioner inte följs vid installation eller service. Det engelska språket används

Läs mer

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION

EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION EXVENT LTR-7 AC TEKNISK INFORMATION Yttermått Längd Bredd Höjd 1510 mm 707 mm 720 mm Spänning 220-230 V / 50 Hz 1~ fast matningskabel Säkring 10 A, snabb (ACW-modellerna) Säkring 16 A, snabb (ACE-modellerna),

Läs mer

Mer än kylning. coldroom.danfoss.se. Danfoss lösningar för kylrum Installatörer/entreprenörer

Mer än kylning. coldroom.danfoss.se. Danfoss lösningar för kylrum Installatörer/entreprenörer Danfoss lösningar för kylrum Installatörer/entreprenörer Mer än kylning Med Danfoss får du mer än tillförlitliga lösningar för kylrum. Entreprenörvänliga produkter med marknadsledande expertis som är tillgänglig

Läs mer

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK

Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Skruvkompressor CSM N 2 5,5 10 HK Med dubbelt utlopp för luft/kväve T E K N I K A T T L I T A P Å En komplett enhet med liten uppställningsyta Tillgång till kvävgas VAR, HUR och NÄR DU BEHÖVER DET med

Läs mer

ren luft för din dentala klinik

ren luft för din dentala klinik ren och tyst dental ren luft för din dentala klinik JUN-AIR presenterade den första kompressorn för nästan 50 år sedan och har sedan dess utvecklat teknik och design, vilket gjort JUN-AIR kompressorer

Läs mer

12/2014. Mod: DRINK-38/SE. Production code: CEV425

12/2014. Mod: DRINK-38/SE. Production code: CEV425 12/2014 Mod: DRINK-38/SE Production code: CEV425 Bruksanvisning DRINK-38/SE Viktiga anvisningar: De apparater som nämns i det här dokumentet är endast avsedda för förvaring och kylning av drycker i flaskor

Läs mer

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL

RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL RCS-M3500UA PORTABELT KYLAGGREGAT ANVÄNDARMANUAL OBS: Läs användarmanualen före användning Viktigt: Aggregatet skall transporteras stående Om aggregatet av någon anledning legat ner skall det placeras

Läs mer

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Danfoss komponenter för värmepumpar Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Upplev kraften hos 360 effektivitet med vår marknadsledande expertis och omfattande produktportfölj för värmepumpar

Läs mer

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK

BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK BROMSIDÉER FÖR VINDKRAFTVERK Utvecklingen av ren energi fokuseras allt mer på vindkraftverk, vilket innebär att det blir allt viktigare att få ut största möjliga verkningsgrad av dessa. Mängden användbar

Läs mer

TRYCKKÄRL KONSTRUKTIONSSVETSNING RÖRSERVICE

TRYCKKÄRL KONSTRUKTIONSSVETSNING RÖRSERVICE SVENSKTILLVERKAT KYLAGGREGAT VÄRMEPUMPAR KONSTRUERING TRYCKKÄRL LICENSSVETSNING KONSTRUKTIONSSVETSNING SVETSNING ROSTFRITT RÖRSERVICE VVS-KYLA/ISOLERING MONTAGE SMIDE KYLAGGREGAT VÄRMEPUMPAR KONSTRUERING

Läs mer

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor Serverrack med kyla Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop Racktech har ett heltäckande utbud för bästa möjliga kylning av serverrack med hjälp av kall korridor, EHDC Open Loop samt EHDC Closed

Läs mer

Luftkylda kondenseringsaggregat

Luftkylda kondenseringsaggregat AQS/Airedale CU1 12 12 storlekar 3,6 38,6 kw Luftkylda kondenseringsaggregat för montering utomhus Krävande miljöer Produktpresentation Innehållsförteckning Innehåll Börjar på sidan Utföranden...3 Funktion...4

Läs mer

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M.

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Teknisk beskrivning DHP-M. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Teknisk beskrivning www.heating.danfoss.com Danfoss A/S frånsäger sig allt ansvar om dessa instruktioner inte följs vid installation eller service. Det engelska språket används

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Fläktförångare EVS och EVS/B. EVS och EVS/B är avsedda för mindre kyl-, frys- och svalrum inom nominella. = 10 K (och rumstemperatur +2,2 C).

Fläktförångare EVS och EVS/B. EVS och EVS/B är avsedda för mindre kyl-, frys- och svalrum inom nominella. = 10 K (och rumstemperatur +2,2 C). KYL Fläktförångare EVS och EVS/B 4-05 FABRIKANT INTRODUKTION Användningsområde EVS och EVS/B är avsedda för takmontage i mindre kyl-, frys- och svalanläggningar. Förångarna är avsedda för HFC köldmedier.

Läs mer

Q8RS - Q96RS. QVANTUM VÄRMEPUMP Serie RS Bergvärme-Ytjordvärme-Sjövärme-Frånluft VÄRMEEFFEKT 4-77 kw KYLEFFEKT 3-51 kw

Q8RS - Q96RS. QVANTUM VÄRMEPUMP Serie RS Bergvärme-Ytjordvärme-Sjövärme-Frånluft VÄRMEEFFEKT 4-77 kw KYLEFFEKT 3-51 kw Q8RS - Q96RS vrs00 VÄRMEPUMP Serie RS Bergvärme-Ytjordvärme-Sjövärme-Frånluft VÄRMEEFFEKT - 77 kw KYLEFFEKT - 5 kw KÖLDMEDIER : R07C, R0A, Ra Q8RS - Q8RS Q65RS - Q96RS Q8RS - Q96RS vrs00 SERIE:RS värmepump

Läs mer

DVU-HP. Integrerat reversibelt värmepumpsystem

DVU-HP. Integrerat reversibelt värmepumpsystem Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Luftkonditionering Brandsäkerhet Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Integrerat reversibelt värmepumpsystem 2 Integrerat reversibelt värmepumpsystem

Läs mer

Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen

Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen 18.11.2015 L 301/33 BILAGA I Minimikrav på färdigheter och kunskaper som ska prövas av bedömningsorganen 1. Proven för var och en av de kategorier som anges i artikel 3.2 ska omfatta följande: a) Ett teoretiskt

Läs mer

Tekniska specifikationer Användningsområden Teknologi. Sporadisk (plus) användning. 180-340 l/min. 1,5 3 Hk. Effekt. 8-10 bar.

Tekniska specifikationer Användningsområden Teknologi. Sporadisk (plus) användning. 180-340 l/min. 1,5 3 Hk. Effekt. 8-10 bar. Kolvkompressorer Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Ett differentierat erbjudande som matchar ditt behov av tryckluft Vår produktportfölj med kolvkompressorer omfattar ett brett

Läs mer

Elektriska dränkbara länspumpar. Medelstora och stora WEDA-pumpar (50 Hz)

Elektriska dränkbara länspumpar. Medelstora och stora WEDA-pumpar (50 Hz) Elektriska dränkbara länspumpar Medelstora och stora WEDA-pumpar (5 Hz) WEDA länspumpar Pumpar i WEDA-serien och deras tillbehör är konstruerade för en mängd olika applikationer för avvattning. De ger

Läs mer

Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR

Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR Luftkylda Kylaggregat VANGUARD DRIFT & SKÖTSEL ANVISNINGAR INNEHÅLLSFÖRTECKNING: Dimensionerande Data 3 Igångkörnings och Serviceprotokoll 3 Uppställning och Installation 4 Åtgärder före Idrifttagande

Läs mer

Tilläggsbruksanvisning G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. Komplettering av bruksanvisning 610.44436.65.000

Tilläggsbruksanvisning G-BH7 2BH7 2 2BH7 3 2BH7 4 2BH7 5 2BH7 6. Komplettering av bruksanvisning 610.44436.65.000 Utgåva: 12.2009 610.44482.65.000 Driftinstruktion i original Svenska Tilläggsbruksanvisning G-BH7 Komplettering av bruksanvisning 610.44436.65.000 Apparater av grupp II, kategori 3/2GD och 3GD 2BH7 2 2BH7

Läs mer

Triflex. Triflex 1. Dimensioner

Triflex. Triflex 1. Dimensioner Triflex Triflex 1 Triflex 1 dämparen utvecklades för vibrationsdämpning för medeltunga till tunga maskiner för att skydda maskiner och elektronik ifrån vibrationer. Konstruktionen av dämparen tillgodoser

Läs mer

Oilon ChillHeat. Kyler och värmer med optimal prestanda

Oilon ChillHeat. Kyler och värmer med optimal prestanda Oilon ChillHeat Kyler och värmer med optimal prestanda Förmånlig och miljövänlig energi med värmepump Spillvärme innehåller värdefull energi I samhällen, i industrin och vid produktion av värme och el

Läs mer

Energi, el, värmepumpar, kylanläggningar och värmeåtervinning. Emelie Karlsson

Energi, el, värmepumpar, kylanläggningar och värmeåtervinning. Emelie Karlsson Energi, el, värmepumpar, kylanläggningar och värmeåtervinning Emelie Karlsson Innehåll Grundläggande energikunskap Grundläggande ellära Elmotorer Värmepumpar och kylteknik Värmeåtervinning Energikunskap

Läs mer